YLEISOPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLEISOPAS 2013-2014 1"

Transkriptio

1 1 YLEISOPAS

2 Sisällysluettelo 1. FAKTOJA KESKI-SUOMEN OPISTOSTA KÄYTÄNNÖN OHJEITA KESKI-SUOMEN OPISTON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT OPISKELIJATERVEYDENHUOLTO ARVIOINTI JA TENTIT Liitteet Keski-Suomen Opiston ja Humakin Äänekosken kampuksen henkilökunta 20 Asuntoloiden asumisehdot 21 Poissaolojen seuraaminen 22 Vuosikello

3 3 1. FAKTOJA KESKI-SUOMEN OPISTOSTA HISTORIA Keski-Suomen Kansanopisto aloitti toimintansa Äänekosken keskustassa vuonna Opistoa olivat perustamassa Keski-Suomen Maanviljelysseura, Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunnan opiskelijat ja Jyväskylän seminaarin opettajat. Vuonna 1912 opisto siirtyi nykyiselle paikalleen Suolahteen. Kun opiston opetusohjelma laajeni, opiston nimi muutettiin vuonna 1948 Keski-Suomen Opistoksi. Ammatillinen koulutus opistossa alkoi jo vuonna 1954 kodinhoitajakoulutuksena. Tästä kehittyi vuonna 1986 oma Suolahden sosiaalialan oppilaitos, joka vuonna 1994 siirtyi Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän ylläpidettäväksi. Nuorisotyökoulutusta on Keski-Suomen Opistossa annettu vuodesta 1966 lähtien. Opistoasteen koulutusta on ollut vuodesta Vuonna 1998 korkea-asteen nuorisotyön opetus siirtyi kansanopiston rinnalle syntyneeseen Humanistisen ammattikorkeakoulun Äänekosken koulutusyksikköön. Nuorisotyön perustutkinto-opetusta on annettu vuodesta Suomen kansanopistot voidaan jakaa neljään ryhmään: grundtvigilaiset, kristilliset, järjestö- ja erityisopistot. Keski-Suomen Opisto on tyypillinen grundtvigilainen sitoutumaton opisto, kuten maamme vanhimmat maakuntaopistot yleensä. HALLINTO Opisto on opetus- ja kulttuuriministeriön valvoma ja sitä ylläpitää kannatusyhdistys. Yhdistyksen hallitus toimii myös opiston johtokuntana. Hallitukseen kuuluvat: Jaana Tani pj. rehtori, Äänekoski Maria Kaisa Aula lapsiasiainvaltuutettu, Viitasaari Kimmo Jokinen professori, Jyväskylä Aila Kauppinen sosiaalisen nuorisotyön koordinaattori, Kannonkoski Tommi Lunttila maanviljelijä, Äänekoski Antti Kolu nuorisotoimenjohtaja, Jyväskylä Heli Möller apulaiskaupunginjohtaja, Äänekoski Sirpa Pekkarinen projektipäällikkö, Viitasaari Anu Tokila koulutuksen kehittämispäällikkö, Jyväskylä Hannu Salvi rehtori, sihteeri Hallituksen kokouksissa ovat mukana lisäksi talouspäällikkö, opettajakunnan, muun henkilökunnan ja opiskelijakunnan edustajat. Keski-Suomen Opisto jakautuu opetuksellisesti kahteen yksikköön: nuorten koulutus ja aikuiskoulutus. Joka kolmas viikko kokoontuva opettajainkokous käsittelee koko opiston opetuksen suunnitteluun ja käytännön toteutukseen liittyvät asiat. Yksikköjen opettajien muodostamat tiimit vastaavat oman yksikkönsä opetuksen sisällöllisestä ja toiminnallisesta suunnittelusta. Oppilaitoksen toimintaa koordinoi johtoryhmä, johon kuuluvat rehtori, talouspäällikkö Kari-Pekka Pakkala, nuorten koulutuksen yksikön vetäjä Päivi Kaasinen ja aikuiskoulutuksen vetäjä Jenny Wallenius. Keski-Suomen Kansanopiston Kannatusyhdistyksen omistamissa tiloissa toimii vuokralaisena Humanistisen ammattikorkeakoulun Äänekosken kampus.

4 4 OPISTON LINJAT JA KURSSIT Opistossa toimivat lukuvuonna seuraavat linjat ja vuosikurssit: Nuorten koulutus Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto 1. vsk (N13) Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto 2. vsk (N12) Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto 3. vsk (N11) Aikuiskoulutus Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto Näitä koulutuksia järjestetään sekä ammatillisena perus- ja lisäkoulutuksena että oppisopimuskoulutuksena. Yleissivistävä koulutus RokkiBreikki-linja Kurssitoiminta sekä kokous- ja juhlapalvelut Talven lyhytkestoisesta kurssitoiminnasta voidaan mainita esimerkkeinä nuoriso- ja vapaa-aika- sekä ohjausalan täydennyskoulutukseen liittyvät lyhytkurssit sekä varttuneille suunnatut kurssit. Kesän kurssitoimintaan kuuluvat mm. Lausunnan, kirjallisuuden ja teatteri-ilmaisun kurssi sekä Suolahden Kansainvälinen Musiikkikurssi. Keski-Suomen Opisto haluaa palvella työelämää järjestämällä tarvittavaa täydennys- ja lisäkoulutusta eri kasvatus- ja ohjausalan organisaatioille. Räätälöimme tarpeisiin vastaavia koulutuskokonaisuuksia asiantuntemuksemme puitteissa. Olemassa oleva koulutuskalenteri löytyy Keski-Suomen Opiston kotisivuilta. Opiston tiloissa järjestetään vuoden mittaan eri yhteisöjen kokouksia, seminaareja ja juhlatilaisuuksia. Suolahtisalissa järjestetään talvikautena myös monia klassisen ja kevyen musiikin konsertteja, joihin useimpiin järjestäjät myyvät opiskelijalippuja. YHTEISET TAPAHTUMAT JA TILAISUUDET Lukuvuoden alkaessa ovat tiedossa seuraavat yhteiset tilaisuudet (suluissa maininta siitä kuka vastaa tilaisuudesta): Vanhempainpäivä la 7.9 klo 12- (Päivi Kaasinen, Kari Kaasinen, Matti Nurro, terveydenhoitaja ja ryhmät N13+RB) Syyslukukauden avajaiset ti 10.9 klo (Matti Nurro, Sakari Rintamäki, RB, ohjukset) Pientä pintaremonttia ke 6.11 klo (opettajat + Sakari Rintamäki ja opiskelijat) Turvallisuuspäivä, viikoilla (Kari-Pekka Pakkala) Itsenäisyyspäivän tanssiaiset ke 4.12 klo (Matti Nurro, Sakari Rintamäki, RB ja opiskelijakunta) Joulujuhla ke klo (Kari Kaasinen ja N13) Pientä pintaremonttia to klo (opettajat+ Sakari Rintamäki ja opiskelijat) Vanhempaintapahtuma to 20.2 klo (NuVa opettajat ja Matti Nurro) Ammattikuvaseminaari ja Toveripäivät Makkararock ja lastenjuhla ti 20.5 (Matti Nurro, Katri Lindström) Kevätjuhla pe 23.5 klo (Sakari Rintamäki ja Matti Nurro) Tämän lisäksi järjestetään bändi-, liikunta- yms. tapahtumia opiskelijakunnan ja asuntoloiden asukkaiden toiveiden mukaan.

5 5 2. KÄYTÄNNÖN OHJEITA AJANKOHTAISEN TIEDON SAANTI Opiston tapahtumista ja erityisesti mahdollisista muutoksista saat tietoa viikkotiedotteesta, kuulutuksista ja inforuudulta. Viikkotiedote ja ruokalista on nähtävissä sähköisessä muodossa kohdassa opistolaisille / viikkotiedote tai Opiskelijaravintola Kapusta/ruokalista Puutalon ala-aulassa olevasta inforuudusta näet päivittäin, mitä Opistossa tapahtuu. Opiskelijat voivat tiedottaa asioista viikkotiedotteen ja inforuudun avulla, tieto jätetään toimistoon päivitettäväksi. ASIOIMINEN TOIMISTOSSA Toimisto on opiskelijoita varten avoinna maanantaista perjantaihin klo POSTI Opiston postiosoite on: Keski-Suomen Opisto, Sirkanpolku 1, Suolahti. Opiskelijalle tulevaan postiin on merkittävä linja ja vuosikurssi. Posti on noudettavissa toimistosta klo alkaen. Toimisto myy postimerkkejä ja ottaa vastaan lähtevää postia aukioloaikanaan. Toimistolta posti lähtee kerran päivässä klo Lähtevä posti on toimitettava toimistolle klo mennessä. Opiskelijan on itse huolehdittava muuttuneiden yhteystietojensa (postiosoite, puhelinnumero) päivittäminen oppilashallintaohjelmaan. KOPIOINTI Toimiston ottama kopio maksaa 0,15 /kpl (mv.) ja 0,25 /kpl (väri). Huomioitavaa on, että toimisto ei aina pysty toimittamaan kopioita välittömästi, joten varaudu odottamaan. Opiskeluun liittyvät kopiot ottaa ko. aineen opettaja. OPINTOSOSIAALISET EDUT Kelaan liittyvissä opintososiaalisissa asioissa sinua auttaa opiskelijahuoltaja Sakari Rintamäki. OPISKELUTODISTUKSET Opiskelutodistuksen sekä matkahuollon ja VR:n todistuksen voit pyytää opiskelijahuoltajalta. OPINTOJEN KESKEYTYMINEN Opintojensa keskeytyessä opiskelijan tulee aina täyttää ero-/ keskeyttämisilmoitus. Opisto ilmoittaa keskeytyneistä opinnoista opiskelijan kotikunnan etsivään nuorisotyöhön. Ilmoituslomake löytyy toimistolta ja opiskelijahuoltajalta ja se tulee palauttaa täytettynä opiskelijahuoltajalle. KIRJASTO Opiston opiskelijoilla on käytössään opiston oma kirjasto ja keskustassa sijaitseva kaupunginkirjasto. Lisäksi opiskelija voi käyttää kirjastojen kaukolainapalvelua. Opiston kirjasto on T-talossa. Kirjastonhoitaja Sari Oksanen on paikalla ke 8-15 ja to Puh tai Kirjaston ovet ovat arkisin auki klo Kirjastonhoitajan poissa ollessa kirjasto on opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä itsepalveluperiaatteella edellyttäen, että lainausohjeita noudatetaan. Jos niitä ei noudateta, tai kirjoja häviää, joudutaan kirjaston käyttöä rajoittamaan. Kirjaston tietokoneet ovat opiskelijoiden käytössä opiskelutarkoituksessa tapahtuvaan itsenäiseen työskentelyyn klo asti. Opiston kirjastossa on ATK-itsepalvelulainaus. Ohjeet kirjaston käyttöön ja lainaamiseen saa kirjastonhoitajalta. Kirjojen laina-aika on neljä viikkoa. Lainattu kirja on lainaajan vastuulla, kadonnut ja palauttamatta jäänyt kirja on korvattava.

6 ATK-TILAT Opistolla on käytettävissä seuraavat atk-tilat: paikan atk-luokka K-talon toisessa kerroksessa luokassa K214. Luokkaa voi käyttää omaehtoiseen työskentelyyn erikseen sopimalla paikan työtila K-talon ensimmäisessä kerroksessa luokassa K113. Kirjaston alakerrassa on käytettävissä neljä työasemaa. Lisäksi luokissa Pirtala, K211 ja K112 on yksi työasema. Muut tilat atk-luokkaa K214 lukuun ottamatta ovat opiskelijoiden käytössä itsenäiseen työskentelyyn klo välisen ajan, mikäli tiloissa ei ole opetusta. Tämän jälkeen tiloissa on päällä murtohälytys. Opiston tietojärjestelmästä ja laitteista vastaa Mikko Korte 6 OPISKELIJARAVINTOLA KAPUSTA Opiskeluviikon ruokailut: maanantain lounaasta perjantain lounaaseen asti. AAMIAINEN Maksullinen aamukahvi ti-pe LOUNAS (Perjantaisin ) Maksullinen päiväkahvi ma-to PÄIVÄLLINEN Päivittäinen ruokalista on esillä ravintolan ilmoitustaululla ja kotisivuilla. Mikäli opiskelijaryhmällä on tilapäinen tarve ruokailla normaaleista ruoka-ajoista poiketen, on siitä aina sovittava etukäteen keittiön henkilökunnan kanssa. Jokaisen erikoisruokavaliota tarvitsevan (myös vanhojen opiskelijoiden) on ilmoittauduttava lukukauden alussa keittiölle ja sitouduttava noudattamaan tilaamaansa ruokavaliota. Vegaani ruokavaliota ei valmisteta. Ruuan kuljettaminen pois ruokalasta on sallittua vain sairaustapauksissa. Viikonloppuisin ei ole ruokalapalveluja. Muista ilmoittaa poissaolosi keittiölle puh Ateriaetuus opistolla asuvat ammatillista perustutkintoa suorittavat ja RokkiBreikki linja: aamiainen, lounas ja päivällinen Ateriaetuus opiston ulkopuolella asuvat: lounas Etuuksien käyttämättä jättämisellä ei ole vaikutusta opistomaksuihin eikä niitä vaihdeta rahaksi. Ruokailupalvelujen käyttöä kontrolloidaan ruokasalissa mukana pidettävällä kortilla, johon on merkattu opiskelijalle kuuluvat ateriat. Muista jättää ulkovaatteet ja lakit naulakkoon! 3. KESKI-SUOMEN OPISTON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 3.1. OPISKELUN SÄÄNNÖT OPISKELIJAN OIKEUKSIEN JA VELVOLLISUUKSIEN PERUSTA Keski-Suomen Opiston opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät Opiston johtosäännön ( ) sekä koulutusta säätelevien lakien mukaan (laki vapaasta sivistystyöstä 632/1998 sekä laki ja asetus ammatillisesta koulutuksesta 630/1998, 811/1998). Edellisten, opiskeluun välittömästi liittyvien säännösten, lisäksi opiskelijaa koskevat opintotukeen ja opiskelijaterveydenhuoltoon liittyvät lait sekä eräät muut sosiaali- ja terveydenhuollon lait. Opiskelijahuoltoon liittyvissä asioissa Opisto toimii yhteistyössä opiskelijaterveydenhuollon, muiden viranomaisten ja kotien kanssa. Opiskelijahuollon periaatteet on määritelty laissa (L 479/2003). Opiskelijahuollon tehtävänä on tukea opiskelijan oppimista ennaltaehkäisemällä vaikeuksia, edistämällä varhaista puuttumista ongelmatilanteissa, edistämällä hyvää oppimista sekä opiskelijan

7 fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Opiskelijahuolto on kaikkien Opistossa työskentelevien asia. Opistossa opiskelijahuoltoa varten ovat seuraavat tahot: opiskelijahuoltoryhmä, Ammattiosaamisen näyttöjen toimielin, opettajainkokous, opiskelijahuoltaja ja ryhmänohjaaja. Asumista Opiston asuntolassa säätelevät erilliset asumisen säännöt. Näiden mukaan opiskelijan erottaminen asuntolasta määräajaksi tai lopullisesti on myös mahdollista, jos opiskelija puhuttelusta, huomautuksesta tai varoituksesta huolimatta rikkoo asumisen sääntöjä. Kaikki opiskeluun tai asumiseen liittyvät kurinpitotoimet alle 18-vuotiaan kohdalla merkitsevät myös yhteydenottoa (ilmoitus tai huoltajan kuuleminen) opiskelijan kotiin. Tässä luvussa olevien ohjeiden ja sääntöjen lisäksi Opiston järjestyssääntöihin verrattavia ovat muut tiloja ja välineitten käyttöä koskevat opettajien antamat ohjeet (atk-tilat ja -laitteet, leirivälineet, liikuntavälineet). OSALLISTUMINEN OPETUKSEEN OPISKELIJAKUNTA Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen. Lähiopetus sijoittuu pääsääntöisesti maanantain ja perjantain aamupäivän väliselle ajalle. Maanantain aikaista aamua ja perjantain iltapäivää voidaan käyttää tentteihin, projekteihin ja itsenäiseen työskentelyyn. Tunneilta poissaolo on luvallista vain lääkärintodistuksen perusteella, terveydenhoitajan tai opettajan luvalla tai hyväksytyn loma-anomuksen perusteella. Jos sairastut, ilmoita siitä viivytyksettä ryhmänohjaajalle ja toimistoon. Mikäli olet pitkään pois opetuksesta sairauden vuoksi, tulee sinun neuvotella kurssin suorittamisesta kyseisen opettajan kanssa. Lääkärintodistus ei vapauta opiskelijaa kurssin suorittamisesta. Opettajakunta seuraa opiskelijoiden opintojen etenemistä. Alle 18-vuotiaan kohdalla luvattomat poissaolot ilmoitetaan myös kotiin. Mikäli opiskelija sairastuu tai on muuten estynyt palaamaan lomalta sovittuna aikana, on hänen viipymättä otettava yhteys toimistoon, linjavastaavaan tai kurssin vastaavaan opettajaan. Poissaoloselvitykset / loma-anomukset yksittäiseltä tunnilta annetaan ao. opettajalle, pidemmistä poissaoloista linjanvastaavalle tai ryhmänohjaajalle. Mikäli opiskelija on saanut kirjallisen varoituksen poissaolojen takia, niin hänen on osallistuttava rästiseminaariin, jossa tehdään rästissä olevia tehtäviä. Ryhmänohjaajan harkinnan mukaan opiskelija voidaan velvoittaa jo ennen kirjallista varoitustakin rästiseminaariin, jos opinnot ovat viivästyneet. Vuoden 2012 alusta voimaan tulleen SORA-lainsäädännön mukaan opiskelijan on toimitettava oppilaitokselle rikostaustaote rikosrekisteristä (955/2011, 6 ) voidakseen opinnoissa taikka opintoihin kuuluvassa työssäoppimisessa tai harjoittelussa ryhtyä sellaiseen tehtävään, johon olennaisesti kuuluu työskentelyä alaikäisten parissa. Rikostaustaote toimitetaan pyydettäessä koulutuksen järjestäjälle ammatillisesta koulutuksesta (630/1998) annetun lain mukaan ja se on opiskelijalle maksuton. Opiskelijakunta toimii omien ohjeidensa mukaisesti opiskelu- ja vapaa-ajantoimintaa tukien. Opiskelijakunta edustaa eri linjojen opiskelijoita ja valitsee opiskelijaedustajat opiston yhteisiin elimiin. Se antaa myös opiskelijoilta pyydetyt lausunnot. Se päättää ja käyttää opiskelijoiden yhteisiä rahoja toimintasuunnitelmansa mukaisessa tapahtuma-, matka- yms. toiminnassa. Opiskelijakunnan ja opiston henkilöstön yhteyshenkilönä toimii rehtori. Toiminta vaihtelee vuosittain, mutta perinteiset osa-alueet ovat liikunta-, tapahtuma-, bändi- ja opiskelijanohjaustoiminta. 7 OPISKELIJANOHJAUSTOIMINTA Opiston sisäisenä yhteistyö- ja tukiverkostona toimii opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen opiskelijanohjaustyöryhmä. Päävastuu toiminnasta on eri linjojen sisältä valittujen opiskelijoiden muodostamalla ryhmällä. Näiden opiskelijoiden puoleen voit kääntyä kaikissa sinua askarruttavissa

8 OPISKELIJAHUOLTO VERTAISSOVITTELU kysymyksissä (ideat, ongelmat, suunnitelmat). Opiskelijanohjausryhmän jäsenten nimet ja valokuvat löydät asuntolan ilmoitustaululta. Työryhmän opiskelijajäsenet huolehtivat myös viikoittaisesta iltaohjauksesta. Ohjausvuorossa olevan opiskelijan (ohjuksen) nimi ja huoneen numero löytyy viikkotiedotteesta. Ensisijaisesti hänen puoleensa tulee kääntyä ongelmatilanteissa iltaisin. Henkilöstön puolelta vastaavana on opiskelijahuoltaja Sakari Rintamäki. Opiskelijahuoltotyöryhmään kuuluvat rehtori Hannu Salvi, opettaja Matti Nurro (RB), opiskelijahuoltaja Sakari Rintamäki, opettaja Kari Kaasinen (1 vsk. ryhmänohjaaja) sekä terveydenhoitaja Teija Sormunen. Vastuu ryhmän koolle kutsumisesta on Sakari Rintamäellä. Oppilashuollon tarkoituksena on moniammatillisessa yhteistyössä tukea yksittäisen opiskelijan opinpolkua fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden viitekehyksistä käsin siten, että opiskelijan omat vahvuudet ja voimavarat otetaan huomioon. Tarvittaessa opiskelijahuolto on yhteydessä opiskelijoiden koteihin tai ryhmään kutsutaan eri alojen asiantuntijoita (esim. poliisi). Opistolla on käytössä vertaissovittelumenetelmä. Vertaissovittelu on ratkaisukeskeisyyteen pohjautuva menetelmä, joka tuo vaihtoehtoisen ja vapaaehtoisen tavan ratkaista oppilaiden välisiä ristiriitoja oppilaitoksen arjessa. Menetelmän tarkoituksena on oppilaiden vuorovaikutustaitoja edistämällä vähentää toimintahäiriöitä. Ajatuksena on luoda myönteinen ilmapiiri, jossa ristiriitatilanteet ymmärretään tavalliseen elämään kuuluviksi ilmiöiksi, joiden ratkaiseminen on enemmänkin haaste kuin hankala tai ikävä asia. Vertaissovittelulla puututaan mieltä pahoittavaan tilanteeseen mahdollisimman varhain. Vertaissovittelu on menetelmänä yksinkertainen selkeä kaava, jonka mukaisesti sovittelijoiksi koulutetut oppilaat auttavat osapuolina olevia oppilaita löytämään itse ratkaisun ristiriitaansa. Lisää versosta osoitteessa: KOULUKIUSAAMINEN JA SEN EHKÄISY Keski-Suomen Opisto on opiskeluyhteisö, jossa jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvatuksi, sekä saada opintoihinsa ja elämäänsä tukea opiskelijatovereiltaan, opettajilta ja muulta henkilökunnalta. Koulukiusaamista ei hyväksytä ja jos sitä ilmenee, niin siihen puututaan. Hyvä opiskeluilmapiiri, avoimuus ja erilaisuuden kunnioittaminen sekä ystävällinen ja huomaavainen käytös ovat hyvä lähtökohta kiusaamisen ehkäisyssä. Jos koet tulevasi kiusatuksi, toimi seuraavasti: toimi heti, älä jää odottamaan, että tilanne menisi ohi. Mitä nopeammin tilanne otetaan puheeksi, sitä vähemmän loukkauksia ja loukkaantumisia ehtii tapahtua. sano kiusaajillesi, että koet heidän käyttäytymisensä kiusaamisena ja kehota heitä lopettamaan. jos kiusaaminen ei lopu, kerro siitä HOPS-ohjaajallesi, opiskelijahuoltajalle, yhteisökasvattajalle tai terveydenhoitajalle. He ottavat tämän jälkeen sinun luvallasi vastuun kiusaamisen lopettamiseen tähtäävistä toimenpiteistä. älä ryhdy kiusaajiin kohdistuviin vastatoimiin, vaan pyri toimimaan asiallisesti ja rauhallisesti. Saat apua tilanteeseesi myös ulkopuolisilta tahoilta, esimerkiksi: ASUMISEN SÄÄNNÖT Tässä kohdassa annetut ohjeet ovat tarkoitettu kaikkien asumisviihtyvyyden ja turvallisuuden takaamiseksi. 8

9 9 OPISKELIJOIDEN ASUMINEN Opiskelupaikkaan sisältyy asumisoikeus kahden hengen huoneessa. Pitkien poissaolojen, kuten työssäoppimisjaksojen ja lomien aikana huone luovutetaan opiston käyttöön. Opisto voi myös muulloin ottaa huoneet omaan käyttöönsä. Tällöin luovutuksesta sovitaan aina joka kerta erikseen asukkaan kanssa. Jokainen opiskelija vastaa huoneensa siisteydestä. Kuvat ja julisteet on kiinnitettävä siten, että niistä ei aiheudu haittaa seinäpinnoille; kaikissa asuntoloissa kuvien ja julisteiden kiinnitys on sallittua ainoastaan ilmoitustaululle. Opiskelija on vastuussa huoneensa kunnosta ja on korvausvelvollinen sille aiheutuneesta vahingosta samoin kuin myös opiston kiinteistölle ja muulle omaisuudelle aiheuttamastaan vahingosta. Huoneissa on erillinen asumisohje, jossa määritellään asumisehdot. Huoneiden vaihdosta lukuvuoden aikana on joka kerta erikseen sovittava opiskelijahuoltajan kanssa. Opiskelijahuoltajalla, kiinteistönhoitajalla sekä talouspäälliköllä on oikeus tarkastaa opiskelijan huone perustellusta syystä. Lisäksi ko. henkilöt suorittavat säännöllisiä kunto- ja siisteystarkastuksia lukukausittain. Asuntolassa on hiljaisuus klo Liiku tällöin asuntolassa häiriötä tuottamatta. Mikäli joku asuntolassa haluaa aikaisemmin lepo- tai lukurauhaa, on hänen toivomustaan noudatettava. ASUMISTA KOSKEVAT KURINPITOTOIMET Asumisen sääntöjä rikottaessa käytetään seuraavia menettelyjä: 1. Puhuttelu (opiskelijahuoltaja) 2. Kirjallinen varoitus (ryhmänohjaaja + opiskelijahuoltaja) 3. Määräaikainen erottaminen asuntolasta (AMOS) 4. Lopullinen erottaminen asuntolasta (AMOS) Vakavissa rikkomuksissa (esim. väkivaltaisuus ja turvallisuuden vaarantaminen) voidaan käyttää suoraan kohtia 3 tai 4. TUPAKOINTI JA PÄIHTEET Tupakointi on kielletty Opiston alueella. Alkoholin, huumeiden ja muiden päihteiden hallussapito, käyttö ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksen alueella, yleisissä tiloissa ja eri oppimistilanteissa on ehdottomasti kielletty. Opiskelijoiden päihteiden käyttöön puututaan Opiston Päihdestrategian mukaisesti. PÄIHTEIDEN KÄYTTÖÄ KOSKEVAT KURINPITOTOIMENPITEET Alaikäiset: 1. Ensimmäinen kerta; ilmoitus vanhemmille, kirjallinen varoitus ja tieto terveydenhoitajalle. (opiskelijahuoltaja + ryhmänohjaaja) 2. Toinen kerta; ilmoitus vanhemmille, lastensuojeluilmoitus, määräaikainen asumisoikeuden rajoitus ja keskustelu terveydenhoitajan kanssa. (AMOS) 3. Kolmas kerta; ilmoitus vanhemmille, lastensuojeluilmoitus ja asumis- /opiskeluoikeuden menetys (lukuvuoden loppuun asti) ja hoitoon ohjaus päihdeklinikalle. (AMOS) Täysi-ikäiset: 1. Ensimmäinen kerta; Kirjallinen varoitus, tieto terveydenhoitajalle. (opiskelijahuoltaja + ryhmänohjaaja) 2. Toinen kerta; Määräaikainen asumisoikeuden rajoitus ja keskustelu terveydenhoitajan kanssa. (AMOS)

10 3. Kolmas kerta; Asumis- ja opiskeluoikeuden menetys (lukuvuoden loppuun asti) ja hoitoon ohjaus päihdeklinikalle. ( AMOS) Koulutuksen järjestäjä voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä tai työssäoppimisessa tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista. Edellytyksenä on lisäksi, että testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja opiskelija toimii sellaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä ja jossa huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena toimiminen: 1) vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen henkeä tai terveyttä 2) vakavasti vaarantaa liikenteen turvallisuutta 3) vakavasti vaarantaa salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä tai 4) merkittävästi lisää koulutuksen järjestäjän, 16 :ssä tarkoitetun työpaikan tai 17 :ssä tarkoitetun työnantajan hallussa olevien huumausainelain (373/2008) 3 :n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen aineiden laittoman kaupan ja leviämisen riskiä. (AKL 630/1998, 34 a, 1 mom., AAL 631/1998, 11, kohta 14) Alkoholin välittäminen alaikäiselle, huumausaineiden hallussapito ja käyttö on aina poliisiasia! 10 YHTEISET TILAT Jokainen vastaa omalta osaltaan yhteisten tilojen siisteydestä. Yhteisissä tiloissa ei voi säilyttää henkilökohtaisia tavaroita. Tilat ovat kaikkien meidän yhteisessä käytössä joten ne on pidettävä siistinä. Mikäli tiloihin jätetään pulloja, lehtiä yms. siivous hävittää ne omistajaa etsimättä. Keittiön ja muun oleskelutilan siistii jokainen käyttäjä heti käytön jälkeen. Siisteyden varmistamiseksi kukin huonekunta on vuorollaan viikon ajan päävastuussa yhteisten sisäja ulkotilojen siisteydestä. Kukin keittiökunta tekee listan huoneiden vastuuvuoroista; listan tulee olla näkyvillä ao. keittiössä. Yhteisten tilojen siisteys tarkastetaan kaksi kertaa viikossa, tiistaina ja torstaina.. Yhteiskeittiön opiston välineet: mikro, kahvinkeitin jne. ovat käytössä mikäli niistä huolehditaan asianmukaisesti. Kansiot ym. tavarat on vietävä pois luokan pöydiltä tuntien päätyttyä, näin helpotetaan siivoojien töitä. Myös asuntolan käytävät on pidettävä tyhjinä kaikenlaisesta roinasta (mm. roskapussit, kengät ja urheiluvälineet). VIIKONLOPPUASUMINEN Täysi-ikäiset opiskelijat saavat olla opistolla viikonloppuisin. Täysi-ikäisen opiskelijan tulee tehdä kirjallinen anomus/selvitys viikonloppuasumisesta. Lomakkeita saa opiskelijahuoltajalta. Viikonloppujen aikana tapahtuvat järjestyshäiriöt voivat johtaa viikonloppuasumisoikeuden menetykseen. Alaikäiset opiskelijat viettävät viikonloput pääsääntöisesti kotona. Perustelluista syistä (pitkä kotimatka, hankalat kulkuyhteydet, opintoja viikonloppuna) voimme myöntää luvan viikonloppuasumiseen. Tällöin huoltajat ilmoittavat kirjallisesti (tai sähköpostitse) opiskelijahuoltajalle ja pyytävät lupaa viikonloppuasumiseen jokaisena viikonloppuna erikseen. Viikonloppuisin opistolla ei ole jatkuvaa valvontaa, joten alaikäinen opiskelija on opistolla huoltajansa vastuulla! Lomien ja pitempien vapaiden aikana asuntolassa ei saa asua muutoin kuin painavista syistä. Tällöin opiskelijan tulee tehdä kirjallinen anomus. Anomukset/selvitykset toimitetaan opiskelijahuoltajalle. Viikonloppuasuminen ilmoitetaan tämän lisäksi opiskelijahuoltajan toimistossa olevaan listaan viimeistään torstain aikana.

11 11 HUONEIDEN AVAIMET Opiskelija saa huoneen avaimen opiskelijahuoltajalta henkilökohtaista kuittausta vastaan. Jos avaimesi katoaa, ilmoita siitä välittömästi opiskelijahuoltajalle. Kadonneesta avaimesta perimme 185 maksun, joka kattaa lukon muutostyöt. Asuntoloiden ulko-ovet pidetään lukittuina klo Jokainen huolehtii kulkiessaan siitä, että ovet myös menevät kiinni. Talonmiehellä on oikeus periä 10 korvaus oven avaamisesta työajan ulkopuolella, samoin päivystävällä Ohjuksella klo 23 jälkeen. KESKI-SUOMEN OPISTON TIETOJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Tietokonelaitteistot ovat Opiston omaisuutta. Ne on annettu opiskelijoiden käyttöön edistämään opiskelua ja vastaavasti henkilökunnan ammattikäyttöön opetuksen, tutkimuksen, hallinnon ja johtamisen tehostamiseksi. 1. Tietokoneeseen tulee kirjautua vain omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla, joita ei saa antaa kenenkään muun käyttöön. Salasana on vaihdettava riittävän usein. Salasanan tulee olla riittävän pitkä (vähintään 6 merkkiä, sekä vähintään kaksi seuraavista kolmesta asiasta: iso kirjain, numero tai erikoismerkki ), eikä se saa olla helposti arvattavissa. Lisäksi salasanassa EI SAA esiintyä opiskelijan etu tai sukunimeä. Tietoinen tai tahallinen kirjautuminen muilla kuin omalla luvallisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla johtaa käyttöoikeuden menettämiseen. Sisäänkirjautumista vaativissa järjestelmissä pitää muistaa myös uloskirjautuminen. 2. Poistuessa huoneesta pitemmäksi ajaksi (esim. oppitunnit) tulee tietokone ehdottomasti sulkea. 3. Kukin käyttäjä vastaa kaikesta tunnuksellaan tapahtuvasta käytöstä. Kotihakemisto on henkilökohtainen kuten käyttäjätunnuskin. Omaa levytilaa ei saa antaa muiden käyttäjien käyttöön eikä muilla saa olla kirjoitusoikeutta sinne. Levytilaa on varattu vain opiskeluun tarvittaville tiedostoille rajoitetusti. Turhia tiedostoja on syytä poistaa aika ajoin. 4. Kaikki Opiston tietojärjestelmän eheyttä uhkaavat tai ulkopuolisia järjestelmiä vastaan hyökkäävät tai niitä vahingoittavat toimet ovat kiellettyjä, jopa rikollisia. Näihin kuuluvat luvaton tunkeutuminen tietojärjestelmiin, tahallinen virusten levittäminen sekä muiden kuin omien tiedostojen muokkaaminen ja poistaminen. 5. Opiston laitteistoa ei saa käyttää henkilökohtaisen taloudellisen hyödyn saamiseksi, uhkapeliin, poliittisiin tarkoituksiin eikä mainontaan. 6. Internetistä löydetyn materiaalin tekijänoikeuksia on kunnioitettava. Jos opiskelijat tai opettajat käyttävät Internetistä saatua aineistoa omissa töissään, lähdetiedostot on mainittava. On muistettava, että Internetissä olevan aineiston lainaamista koskevat samat säännöt kuin muutakin tekijänoikeuden alaista aineistoa. 7. Verkkoa ei saa käyttää sopimattoman aineiston, kuten pornografisten, rasististen tai loukkaavien tekstien tai kuvien, hakemiseen, katselemiseen, käsittelyyn tai levittämiseen. Vakavissa tapauksissa kyse voi olla lainvastaisesta ja rangaistavasta teosta. 8. Yksityiskohtaisten henkilötietojen kuten nimen, osoitteen, sähköpostiosoitteen, puhelinnumeron tai pankkitilinumeron paljastamisessa Internetissä tulee olla erityisen varovainen. 9. Käyttäjän tulee varmistua siitä, ettei hänen levykkeillään tai verkosta hankituissa tiedostoissa ole viruksia. Omien ohjelmien asentaminen on kiellettyä. 10. Opiskelijoiden käytössä olevien laitteiden käyttötarkoitukset ovat tärkeysjärjestyksessä: opettajan johdolla tapahtuva opetus, harjoitustöiden tekeminen, esitelmän tai vastaavan opintoihin liittyvän materiaalin tekeminen sekä muu käyttö. 11. Järjestelmänvalvojalla on oikeus valvoa ja rajoittaa tietojärjestelmän ja tietoverkon käyttöä.

12 Näitä sääntöjä sovelletaan myös Opiston tietojärjestelmään liitettyjen opiskelijoiden omien tietokoneiden käytössä. 13. Huoneesta toiseen muuttaessa on siitä tehtävä ilmoitus järjestelmänvalvojalle. Verkkoyhteys on tarkoitettu vain henkilölle joka on hakenut luvan huoneeseen. 14. Näiden sääntöjen tahallinen rikkominen voi johtaa tietokoneiden/verkonkäytön käyttöoikeuden perumiseen määräajaksi tai pysyvästi. Rangaistuksista päättää Järjestelmänvalvoja. OPISKELIJOIDEN OMAISUUS AUTOT Jokainen vastaa oman omaisuutensa asianmukaisesta säilyttämisestä opiston tiloissa. Polkupyörät, retkeily- ja liikuntavälineet ym. tilaa vievä tavara säilytetään vain niille osoitetuissa paikoissa. Yleisissä tiloissa, luokissa ja käytävillä ei saa pitää omia tavaroitaan. Opiskelijoiden omaisuutta ei ole opiston nimissä vakuutettu eikä opisto muutoinkaan ole niistä vastuussa. Opiskelijoiden autoille on varattu K-talon takana oleva paikoitusalue, jolla autot tulee pitää myös päiväsaikaan. Maksullisen lämmityspaikan voi varata toimistosta myöhemmin ilmoitettavana aikana, lämmityspaikkoja on rajoitetusti. Pidä autosi aina lukittuna! PYYKINPESU TULEN KÄSITTELY Pesukone ja kuivausrumpu löytyvät T-talon alakerrasta. Koneiden luona ovat varauslistat sujuvan yhteistyön takaamiseksi. Muista hakea kuivat pyykkisi pois kuivaushuoneista. Vaatteiden silityspaikat ovat pyykkitupien yhteydessä. Ole erityisen varovainen käsitellessäsi tulta (esim. kynttilöitä) Opiston tiloissa. Tulen käsittely Puutalossa on kokonaan kielletty. Myös muissa taloissa on syytä olla varovainen, koska asuntoloissa olevat automaattiset palohälyttimet on kytketty suoraan aluehälytyskeskukseen ja hälyttimet ovat erittäin herkkiä. Tutustu ensisammutusvälineiden sijaintiin omassa asuinkerroksessasi! Palohälytyksen sattuessa on siirryttävä välittömästi ulos rakennuksesta ja mentävä kokoontumispaikalle, joka on Puutalon vieressä oleva katos. Takaisin sisätiloihin voi siirtyä, kun kiinteistönhoitaja on antanut luvan. TILOJEN KÄYTTÖ OPETUKSEN ULKOPUOLELLA Palohälytysnumero on 112 Hätänumeroon voit soittaa maksutta kaikista puhelimista. Opiskelua varten on mahdollista käyttää iltaisin esim. kirjastoa ja atk-tiloja. Kirjastossa ja atk-tiloissa työskentely on lopetettava ehdottomasti klo mennessä, tuolloin hälytykset kytkeytyvät päälle. Vartiointiliikkeen aiheettomasta käynnistä aiheutuvat kulut peritään hälytyksen aiheuttajalta! Suolahtisalin aulassa liikkuminen klo välisenä aikana on kielletty! Mikäli sinun on pakko työskennellä myöhempään, sovi siitä ajoissa opiskelijahuoltajan kanssa (viimeistään edellisenä päivänä)! Suolahtisalin ja luokkatilojen käytöstä opetustuntien jälkeen on neuvoteltava markkinointisihteerin kanssa. Hän pitää Opiston tilojen varauskirjaa ja koska Opiston tiloja käyttävät myös ulkopuoliset, on ehdottoman tärkeää että varauskirja on ajan tasalla Opettajat huolehtivat tilojen varauksista opetuskäyttöön.

Opiskelijan Opas 2014-2015

Opiskelijan Opas 2014-2015 Opiskelijan Opas 2014-2015 Opiskelijan opas 2014-2015 2(28) SISÄLLYS 1. Tervetuloa opiskelemaan, elämään ja toimimaan lle... 4 2. Vuosisuunnitelma, lukuvuoden työpäivät ja lomat... 5 3. Opiskelijapalvelut...

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2012-2013. Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto

Opiskelijan opas 2012-2013. Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto Opiskelijan opas 2012-2013 Ammattiopisto Livia Maaseutuopisto 1 SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT... 3 KOULUTUSOHJELMAT... 4 TOIMITILAT TUORLASSA... 5 TOIMITILAT PAIMIOSSA... 6 I TUTKINTORAKENNE... 7 AMMATILLISET

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Alavuden yksikkö

Opiskelijan. opas. Alavuden yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Alavuden yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin 2 OPISKELIJAN OPAS 2015 2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA

Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA Opiskelijan opas 2012-2013 LUONNONVARA- JA YMPÄRISTÖALA TOIVALA 2 Arvoisa opiskelija Savon ammatti- ja aikuisopiston puolesta toivotan Sinut tervetulleeksi opiskelemaan oppilaitokseemme. Vaativana tehtävänäsi

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Oulun yksikkö

Opiskelijan. opas. Oulun yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Oulun yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin Sisällysluettelo Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura

Oppaan kuvat: istockphoto, Lasse Kantola, Karoliina Kivistö, Pia Rautio, Sonja Siikanen, Petri Smura Hyvän elämän puolesta OPISKELIJAN OPAS syksy 2014 - kevät 2015 Info lukujärjestyksistä Työjärjestykset ja luokkatilat ovat näkyvissä Wilmassa, internetosoitteessa https://dila.starsoft.fi Jokaisella opiskelijalla

Lisätiedot

Opiskelijan. opas. Helsingin yksikkö

Opiskelijan. opas. Helsingin yksikkö Opiskelijan opas 2015 2016 Helsingin yksikkö Opiskelijan oma sivu Nimi Osoite Puhelin Luokanvalvoja Puhelin Opiskeluhyvinvoinnin yhteyshenkilöt Nimi Puhelin Nimi Puhelin Sisällysluettelo Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Päivitetty 19.8.2014. Aikuisopiskelijan opas

Päivitetty 19.8.2014. Aikuisopiskelijan opas Päivitetty 19.8.2014 Aikuisopiskelijan opas Tervetuloa Kainuun ammattiopistoon! Olet ottanut merkittävän askeleen elämässäsi siirtyessäsi opiskelemaan Kainuun ammattiopistoon. Onnittelut hyvästä valinnasta.

Lisätiedot

OPINTO-OPAS STUDIEGUIDE

OPINTO-OPAS STUDIEGUIDE OPINTO-OPAS STUDIEGUIDE 2012-2013 LÄHIHOITAJAOPISKELIJAN TÄRKEÄT NIMET JA NUMEROT NÄRVÅRDSTUDERANDES VIKTIGA NAMN OCH NUMMER Nimi / Namn Ryhmä / Grupp Ryhmänohjaaja / Gruppledare. Opinto-ohjaaja / Studiehandledare..

Lisätiedot

Nimi. https://peda.net/simo/simon-lukio

Nimi. https://peda.net/simo/simon-lukio Nimi https://peda.net/simo/simon-lukio 2 SISÄLLYSLUETTELO SIMON LUKION OPISKELIJOILLE... 4 MITEN LUKIOSSA OPISKELLAAN... 4 OPISKELUOHJEITA... 5 KOULUN YHTEYSTIEDOT JA HENKILÖKUNTA... 6 SIMON SIVISTYSLAUTAKUNTA

Lisätiedot

OPISKELUOPAS 2014-2015

OPISKELUOPAS 2014-2015 OPISKELUOPAS 2014-2015 Sisällysluettelo TERVETULOA OPISKELEMAAN LUKUVUOSI 2014-2015 OPISKELIJAN ETUUDET NEUVOJA JA OHJAUSTA POISSAOLO-OHJEISTUS TYÖSSÄOPPIMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT OPINTOJEN YHDISTÄMINEN

Lisätiedot

aikuislukion opinto-opas 2015 2016

aikuislukion opinto-opas 2015 2016 Töölön yhteiskoulun aikuislukion opinto-opas 2015 2016 TÖÖLÖN YHTEISKOULUN AIKUISLUKIO Urheilukatu 10 12, 00250 Helsinki 1 www.tyk.fi Ylläpitäjä: Töölön Yhteiskoulu Oy sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@tyk.fi

Lisätiedot

Opiskelijan Opas 2015 2016

Opiskelijan Opas 2015 2016 Opiskelijan opas 2015 2016 SALPAUKSEN KOULUTUSTARJONTA Onnittelut opiskelupaikan johdosta! HUMANISTINEN JA KASVATUSALA Nuoriso ja vapaa-aika KULTTUURIALA Kulta, hopea ja kaiverrus Musiikki Puuala Rakennusala

Lisätiedot

Tampereen klassillinen lukio 2015-2016

Tampereen klassillinen lukio 2015-2016 Tampereen klassillinen lukio 2015-2016 OPISKELIJAN OPAS Studieguide A Student s guide Guide de l étudiant Studienführer Guia del estudiante Guida dello studente Справочнк учащегося CLAVIS STUDIORUM 1 Sisällys

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2014-2015

OPINTO-OPAS 2014-2015 OPINTO-OPAS 2014-2015 2 OULUN PALVELUALAN OPISTON KEHITYSPOLKU OULUN MARTTAKOULUN PERUSTAMINEN 1.3.1942 12 OPISKELIJAA PERHEENEMÄNTÄKOULUTUSTA VALION HENKILÖKUNNAN RUOKALA ENSIMMÄISENÄ TOIMITILANA POROPUTAAN

Lisätiedot

PAS O-O INT P O 15-16 1

PAS O-O INT P O 15-16 1 OPINTO-OPAS 15-16 1 KALLION LUKIO www.kallil.edu.hel.fi www.facebook.com/kallionlukio käyntiosoite: Porthaninkatu 15, 00530 Helsinki postiosoite: PL 3805, 00099 Helsingin kaupunki Pengerkadun tilat: Pengerkatu

Lisätiedot

RAISION KAUPPAOPISTO OPINTO-OPAS

RAISION KAUPPAOPISTO OPINTO-OPAS 1 RAISION KAUPPAOPISTO OPINTO-OPAS 2014 2015 2 SISÄLLYS 1 TERVETULOA RAISION KAUPPAOPISTOON... 3 2 HALLINTO... 3 2.1 Omistaja... 3 2.2 Yhteystiedot... 3 3 KOULUTUSJÄRJESTELMÄ... 3 3.1 Rakenne... 3 3.2

Lisätiedot

LUKION OPINTO-OPAS 2014 2015

LUKION OPINTO-OPAS 2014 2015 TÖÖLÖN YHTEISKOULU LUKION OPINTO-OPAS 2014 2015 LUKION OPINTO-OPAS 2014 2015 Kädessäsi on Töölön yhteiskoulun lukion opinto-opas. Opinto-opas on karttasi lukio-opintojesi suunnittelussa. Opas sisältää

Lisätiedot

LAANILAN LUKIO OPINTO-OPAS

LAANILAN LUKIO OPINTO-OPAS LAANILAN LUKIO OPINTO-OPAS 2014-2015 SISÄLLYS Rehtorin puheenvuoro: Opiskelu kannattaa aina 1 Koulun puhelinnumerot 2 Laanilan lukion opettajat ja ryhmänohjaajat 3 Kansliassa asiointi ja asiointiajat 4

Lisätiedot

Opetussuunnitelman yhteinen osa 1.8.2014 31.7.2015

Opetussuunnitelman yhteinen osa 1.8.2014 31.7.2015 Opetussuunnitelman yhteinen osa 1.8.2014 31.7.2015 Opetussuunnitelman yhteinen osa OSAO LTK 18.11.2014 Sivu 1/39 Lukijalle Tämä julkaisu Opetussuunnitelman yhteinen osa kertoo, kuinka eduskunnan säätämät

Lisätiedot

Lukion opinto-opas 2012 2013 3 4

Lukion opinto-opas 2012 2013 3 4 Lukion opinto-opas 2012 2013 3 4 Laivurinkatu 3, 00150 Helsinki toinen toimipiste: Iso-Roobertinkatu 20 22, 00120 Helsinki www.eira.fi Toimisto toimisto@eira.fi puh. (09) 4542 270 fax. (09) 4542 2720 aukioloajat

Lisätiedot

Tammerkosken lukio Sammonkatu 2 33540 Tampere. Rehtori Matti Hännikäinen 050 346 6492 matti.hannikainen(at)tampere.fi

Tammerkosken lukio Sammonkatu 2 33540 Tampere. Rehtori Matti Hännikäinen 050 346 6492 matti.hannikainen(at)tampere.fi YHTEYSTIEDOT Tammerkosken lukio Sammonkatu 2 33540 Tampere Kotisivut: lukiot.tampere.fi/tammerkoski Tammerkosken lukio löytyy myös Facebookista. Rehtori Matti Hännikäinen 050 346 6492 matti.hannikainen(at)tampere.fi

Lisätiedot

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi

Opiskelijan opas 2015 2016. Ammatillinen perustutkinto. Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi Opiskelijan opas 2015 2016 Ammatillinen perustutkinto Oulun seudun ammattiopisto www.osao.fi 2 Opiskelijan opas 2013-2014 / Oulun seudun ammattiopisto Julkaisija: Oulun seudun ammattiopisto OSAO Taitto,

Lisätiedot

OPISKELIJAN OPAS. www.psk.fi

OPISKELIJAN OPAS. www.psk.fi OPISKELIJAN OPAS www.psk.fi SISÄL LY S 1. REHTORIN SAATESANAT... 4 2. AIKUISKOULUTUKSEN TEHTÄVÄT... 5 2.1 LAINSÄÄDÄNTÖ... 5 2.2 TUTKINNOT JA AMMATTITUTKINTOLAKI... 5 3. ORGANISAATION ESITTELY... 6 4.

Lisätiedot

RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA

RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO RYHMÄNOHJAAJAN KÄSIKIRJA KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ KESKI-POHJANMAAN AMMATTIOPISTO 3 Sisältö SAATTEEKSI RYHMÄNOHJAAJALLE...6

Lisätiedot

TYA-oppilaitokset Opiskelijan opas 2015 1

TYA-oppilaitokset Opiskelijan opas 2015 1 TYA-oppilaitokset Opiskelijan opas 2015 1 Tervetuloa opiskelemaan TYA-oppilaitokset on Turun Aikuisopetuskeskus Oy:n ja M.S.F-oppilaitos Oy:n muodostama koulutusyhteenliittymä, joka järjestää sosiaali-,

Lisätiedot

Arkadian yhteislyseo. Opinto-opas, yleinen osa. Klikkaa otsikkoa LUOKATTOMUUS, JAKSOJÄRJESTELMÄ JA KURSSIMUOTOISUUS KURSSIEN ARVOSTELU

Arkadian yhteislyseo. Opinto-opas, yleinen osa. Klikkaa otsikkoa LUOKATTOMUUS, JAKSOJÄRJESTELMÄ JA KURSSIMUOTOISUUS KURSSIEN ARVOSTELU Arkadian yhteislyseo Opinto-opas, yleinen osa Klikkaa otsikkoa LUOKATTOMUUS, JAKSOJÄRJESTELMÄ JA KURSSIMUOTOISUUS KURSSIEN ARVOSTELU OPPIAINEEN OPPIMÄÄRÄN ARVIOINTI (PÄÄTTÖARVOSANA) LUKION OPPIMÄÄRÄN SUORITUS

Lisätiedot

ERKKO-LUKION OPETUSSUUNNITELMA 1.8.2010. (Johtokunta 11.6.2015)

ERKKO-LUKION OPETUSSUUNNITELMA 1.8.2010. (Johtokunta 11.6.2015) ERKKO-LUKION OPETUSSUUNNITELMA 1.8.2010 (Johtokunta 11.6.2015) 1 1. ERKKO-LUKION TEHTÄVÄT JA ARVOPERUSTA 4 1.1. Viestintälinja 2. TOIMINTAKULTTUURI 5 2.1 Periaatteet ja tavoitteet 5 2.2 Oppimiskäsitys,

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan Janakkalan lukioon!

Tervetuloa opiskelemaan Janakkalan lukioon! Opinto-opas 2015-2016 Tervetuloa opiskelemaan Janakkalan lukioon! Opinto-oppaasta saat hyödyllistä ja tärkeää tietoa opintojasi varten. Tähän oppaaseen on koottu yhteisiä käytänteitä ja periaatteita sinulle

Lisätiedot

URHEILUPUISTON KOULU LUKUVUOSITIEDOTE 2014-2015

URHEILUPUISTON KOULU LUKUVUOSITIEDOTE 2014-2015 URHEILUPUISTON KOULU LUKUVUOSITIEDOTE 2014-2015 Säilytä tiedote lukuvuoden ajan. 1 2 YHTEYSTIEDOT URHEILUPUISTON KOULU Anni Swanin katu 6 50100 Mikkeli Rehtori Mika Huovinen 044 794 2776 mika.huovinen@mikkeli.fi

Lisätiedot