YLEISOPAS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLEISOPAS 2013-2014 1"

Transkriptio

1 1 YLEISOPAS

2 Sisällysluettelo 1. FAKTOJA KESKI-SUOMEN OPISTOSTA KÄYTÄNNÖN OHJEITA KESKI-SUOMEN OPISTON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT OPISKELIJATERVEYDENHUOLTO ARVIOINTI JA TENTIT Liitteet Keski-Suomen Opiston ja Humakin Äänekosken kampuksen henkilökunta 20 Asuntoloiden asumisehdot 21 Poissaolojen seuraaminen 22 Vuosikello

3 3 1. FAKTOJA KESKI-SUOMEN OPISTOSTA HISTORIA Keski-Suomen Kansanopisto aloitti toimintansa Äänekosken keskustassa vuonna Opistoa olivat perustamassa Keski-Suomen Maanviljelysseura, Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunnan opiskelijat ja Jyväskylän seminaarin opettajat. Vuonna 1912 opisto siirtyi nykyiselle paikalleen Suolahteen. Kun opiston opetusohjelma laajeni, opiston nimi muutettiin vuonna 1948 Keski-Suomen Opistoksi. Ammatillinen koulutus opistossa alkoi jo vuonna 1954 kodinhoitajakoulutuksena. Tästä kehittyi vuonna 1986 oma Suolahden sosiaalialan oppilaitos, joka vuonna 1994 siirtyi Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän ylläpidettäväksi. Nuorisotyökoulutusta on Keski-Suomen Opistossa annettu vuodesta 1966 lähtien. Opistoasteen koulutusta on ollut vuodesta Vuonna 1998 korkea-asteen nuorisotyön opetus siirtyi kansanopiston rinnalle syntyneeseen Humanistisen ammattikorkeakoulun Äänekosken koulutusyksikköön. Nuorisotyön perustutkinto-opetusta on annettu vuodesta Suomen kansanopistot voidaan jakaa neljään ryhmään: grundtvigilaiset, kristilliset, järjestö- ja erityisopistot. Keski-Suomen Opisto on tyypillinen grundtvigilainen sitoutumaton opisto, kuten maamme vanhimmat maakuntaopistot yleensä. HALLINTO Opisto on opetus- ja kulttuuriministeriön valvoma ja sitä ylläpitää kannatusyhdistys. Yhdistyksen hallitus toimii myös opiston johtokuntana. Hallitukseen kuuluvat: Jaana Tani pj. rehtori, Äänekoski Maria Kaisa Aula lapsiasiainvaltuutettu, Viitasaari Kimmo Jokinen professori, Jyväskylä Aila Kauppinen sosiaalisen nuorisotyön koordinaattori, Kannonkoski Tommi Lunttila maanviljelijä, Äänekoski Antti Kolu nuorisotoimenjohtaja, Jyväskylä Heli Möller apulaiskaupunginjohtaja, Äänekoski Sirpa Pekkarinen projektipäällikkö, Viitasaari Anu Tokila koulutuksen kehittämispäällikkö, Jyväskylä Hannu Salvi rehtori, sihteeri Hallituksen kokouksissa ovat mukana lisäksi talouspäällikkö, opettajakunnan, muun henkilökunnan ja opiskelijakunnan edustajat. Keski-Suomen Opisto jakautuu opetuksellisesti kahteen yksikköön: nuorten koulutus ja aikuiskoulutus. Joka kolmas viikko kokoontuva opettajainkokous käsittelee koko opiston opetuksen suunnitteluun ja käytännön toteutukseen liittyvät asiat. Yksikköjen opettajien muodostamat tiimit vastaavat oman yksikkönsä opetuksen sisällöllisestä ja toiminnallisesta suunnittelusta. Oppilaitoksen toimintaa koordinoi johtoryhmä, johon kuuluvat rehtori, talouspäällikkö Kari-Pekka Pakkala, nuorten koulutuksen yksikön vetäjä Päivi Kaasinen ja aikuiskoulutuksen vetäjä Jenny Wallenius. Keski-Suomen Kansanopiston Kannatusyhdistyksen omistamissa tiloissa toimii vuokralaisena Humanistisen ammattikorkeakoulun Äänekosken kampus.

4 4 OPISTON LINJAT JA KURSSIT Opistossa toimivat lukuvuonna seuraavat linjat ja vuosikurssit: Nuorten koulutus Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto 1. vsk (N13) Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto 2. vsk (N12) Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto 3. vsk (N11) Aikuiskoulutus Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto Näitä koulutuksia järjestetään sekä ammatillisena perus- ja lisäkoulutuksena että oppisopimuskoulutuksena. Yleissivistävä koulutus RokkiBreikki-linja Kurssitoiminta sekä kokous- ja juhlapalvelut Talven lyhytkestoisesta kurssitoiminnasta voidaan mainita esimerkkeinä nuoriso- ja vapaa-aika- sekä ohjausalan täydennyskoulutukseen liittyvät lyhytkurssit sekä varttuneille suunnatut kurssit. Kesän kurssitoimintaan kuuluvat mm. Lausunnan, kirjallisuuden ja teatteri-ilmaisun kurssi sekä Suolahden Kansainvälinen Musiikkikurssi. Keski-Suomen Opisto haluaa palvella työelämää järjestämällä tarvittavaa täydennys- ja lisäkoulutusta eri kasvatus- ja ohjausalan organisaatioille. Räätälöimme tarpeisiin vastaavia koulutuskokonaisuuksia asiantuntemuksemme puitteissa. Olemassa oleva koulutuskalenteri löytyy Keski-Suomen Opiston kotisivuilta. Opiston tiloissa järjestetään vuoden mittaan eri yhteisöjen kokouksia, seminaareja ja juhlatilaisuuksia. Suolahtisalissa järjestetään talvikautena myös monia klassisen ja kevyen musiikin konsertteja, joihin useimpiin järjestäjät myyvät opiskelijalippuja. YHTEISET TAPAHTUMAT JA TILAISUUDET Lukuvuoden alkaessa ovat tiedossa seuraavat yhteiset tilaisuudet (suluissa maininta siitä kuka vastaa tilaisuudesta): Vanhempainpäivä la 7.9 klo 12- (Päivi Kaasinen, Kari Kaasinen, Matti Nurro, terveydenhoitaja ja ryhmät N13+RB) Syyslukukauden avajaiset ti 10.9 klo (Matti Nurro, Sakari Rintamäki, RB, ohjukset) Pientä pintaremonttia ke 6.11 klo (opettajat + Sakari Rintamäki ja opiskelijat) Turvallisuuspäivä, viikoilla (Kari-Pekka Pakkala) Itsenäisyyspäivän tanssiaiset ke 4.12 klo (Matti Nurro, Sakari Rintamäki, RB ja opiskelijakunta) Joulujuhla ke klo (Kari Kaasinen ja N13) Pientä pintaremonttia to klo (opettajat+ Sakari Rintamäki ja opiskelijat) Vanhempaintapahtuma to 20.2 klo (NuVa opettajat ja Matti Nurro) Ammattikuvaseminaari ja Toveripäivät Makkararock ja lastenjuhla ti 20.5 (Matti Nurro, Katri Lindström) Kevätjuhla pe 23.5 klo (Sakari Rintamäki ja Matti Nurro) Tämän lisäksi järjestetään bändi-, liikunta- yms. tapahtumia opiskelijakunnan ja asuntoloiden asukkaiden toiveiden mukaan.

5 5 2. KÄYTÄNNÖN OHJEITA AJANKOHTAISEN TIEDON SAANTI Opiston tapahtumista ja erityisesti mahdollisista muutoksista saat tietoa viikkotiedotteesta, kuulutuksista ja inforuudulta. Viikkotiedote ja ruokalista on nähtävissä sähköisessä muodossa kohdassa opistolaisille / viikkotiedote tai Opiskelijaravintola Kapusta/ruokalista Puutalon ala-aulassa olevasta inforuudusta näet päivittäin, mitä Opistossa tapahtuu. Opiskelijat voivat tiedottaa asioista viikkotiedotteen ja inforuudun avulla, tieto jätetään toimistoon päivitettäväksi. ASIOIMINEN TOIMISTOSSA Toimisto on opiskelijoita varten avoinna maanantaista perjantaihin klo POSTI Opiston postiosoite on: Keski-Suomen Opisto, Sirkanpolku 1, Suolahti. Opiskelijalle tulevaan postiin on merkittävä linja ja vuosikurssi. Posti on noudettavissa toimistosta klo alkaen. Toimisto myy postimerkkejä ja ottaa vastaan lähtevää postia aukioloaikanaan. Toimistolta posti lähtee kerran päivässä klo Lähtevä posti on toimitettava toimistolle klo mennessä. Opiskelijan on itse huolehdittava muuttuneiden yhteystietojensa (postiosoite, puhelinnumero) päivittäminen oppilashallintaohjelmaan. KOPIOINTI Toimiston ottama kopio maksaa 0,15 /kpl (mv.) ja 0,25 /kpl (väri). Huomioitavaa on, että toimisto ei aina pysty toimittamaan kopioita välittömästi, joten varaudu odottamaan. Opiskeluun liittyvät kopiot ottaa ko. aineen opettaja. OPINTOSOSIAALISET EDUT Kelaan liittyvissä opintososiaalisissa asioissa sinua auttaa opiskelijahuoltaja Sakari Rintamäki. OPISKELUTODISTUKSET Opiskelutodistuksen sekä matkahuollon ja VR:n todistuksen voit pyytää opiskelijahuoltajalta. OPINTOJEN KESKEYTYMINEN Opintojensa keskeytyessä opiskelijan tulee aina täyttää ero-/ keskeyttämisilmoitus. Opisto ilmoittaa keskeytyneistä opinnoista opiskelijan kotikunnan etsivään nuorisotyöhön. Ilmoituslomake löytyy toimistolta ja opiskelijahuoltajalta ja se tulee palauttaa täytettynä opiskelijahuoltajalle. KIRJASTO Opiston opiskelijoilla on käytössään opiston oma kirjasto ja keskustassa sijaitseva kaupunginkirjasto. Lisäksi opiskelija voi käyttää kirjastojen kaukolainapalvelua. Opiston kirjasto on T-talossa. Kirjastonhoitaja Sari Oksanen on paikalla ke 8-15 ja to Puh tai Kirjaston ovet ovat arkisin auki klo Kirjastonhoitajan poissa ollessa kirjasto on opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä itsepalveluperiaatteella edellyttäen, että lainausohjeita noudatetaan. Jos niitä ei noudateta, tai kirjoja häviää, joudutaan kirjaston käyttöä rajoittamaan. Kirjaston tietokoneet ovat opiskelijoiden käytössä opiskelutarkoituksessa tapahtuvaan itsenäiseen työskentelyyn klo asti. Opiston kirjastossa on ATK-itsepalvelulainaus. Ohjeet kirjaston käyttöön ja lainaamiseen saa kirjastonhoitajalta. Kirjojen laina-aika on neljä viikkoa. Lainattu kirja on lainaajan vastuulla, kadonnut ja palauttamatta jäänyt kirja on korvattava.

6 ATK-TILAT Opistolla on käytettävissä seuraavat atk-tilat: paikan atk-luokka K-talon toisessa kerroksessa luokassa K214. Luokkaa voi käyttää omaehtoiseen työskentelyyn erikseen sopimalla paikan työtila K-talon ensimmäisessä kerroksessa luokassa K113. Kirjaston alakerrassa on käytettävissä neljä työasemaa. Lisäksi luokissa Pirtala, K211 ja K112 on yksi työasema. Muut tilat atk-luokkaa K214 lukuun ottamatta ovat opiskelijoiden käytössä itsenäiseen työskentelyyn klo välisen ajan, mikäli tiloissa ei ole opetusta. Tämän jälkeen tiloissa on päällä murtohälytys. Opiston tietojärjestelmästä ja laitteista vastaa Mikko Korte 6 OPISKELIJARAVINTOLA KAPUSTA Opiskeluviikon ruokailut: maanantain lounaasta perjantain lounaaseen asti. AAMIAINEN Maksullinen aamukahvi ti-pe LOUNAS (Perjantaisin ) Maksullinen päiväkahvi ma-to PÄIVÄLLINEN Päivittäinen ruokalista on esillä ravintolan ilmoitustaululla ja kotisivuilla. Mikäli opiskelijaryhmällä on tilapäinen tarve ruokailla normaaleista ruoka-ajoista poiketen, on siitä aina sovittava etukäteen keittiön henkilökunnan kanssa. Jokaisen erikoisruokavaliota tarvitsevan (myös vanhojen opiskelijoiden) on ilmoittauduttava lukukauden alussa keittiölle ja sitouduttava noudattamaan tilaamaansa ruokavaliota. Vegaani ruokavaliota ei valmisteta. Ruuan kuljettaminen pois ruokalasta on sallittua vain sairaustapauksissa. Viikonloppuisin ei ole ruokalapalveluja. Muista ilmoittaa poissaolosi keittiölle puh Ateriaetuus opistolla asuvat ammatillista perustutkintoa suorittavat ja RokkiBreikki linja: aamiainen, lounas ja päivällinen Ateriaetuus opiston ulkopuolella asuvat: lounas Etuuksien käyttämättä jättämisellä ei ole vaikutusta opistomaksuihin eikä niitä vaihdeta rahaksi. Ruokailupalvelujen käyttöä kontrolloidaan ruokasalissa mukana pidettävällä kortilla, johon on merkattu opiskelijalle kuuluvat ateriat. Muista jättää ulkovaatteet ja lakit naulakkoon! 3. KESKI-SUOMEN OPISTON JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 3.1. OPISKELUN SÄÄNNÖT OPISKELIJAN OIKEUKSIEN JA VELVOLLISUUKSIEN PERUSTA Keski-Suomen Opiston opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät Opiston johtosäännön ( ) sekä koulutusta säätelevien lakien mukaan (laki vapaasta sivistystyöstä 632/1998 sekä laki ja asetus ammatillisesta koulutuksesta 630/1998, 811/1998). Edellisten, opiskeluun välittömästi liittyvien säännösten, lisäksi opiskelijaa koskevat opintotukeen ja opiskelijaterveydenhuoltoon liittyvät lait sekä eräät muut sosiaali- ja terveydenhuollon lait. Opiskelijahuoltoon liittyvissä asioissa Opisto toimii yhteistyössä opiskelijaterveydenhuollon, muiden viranomaisten ja kotien kanssa. Opiskelijahuollon periaatteet on määritelty laissa (L 479/2003). Opiskelijahuollon tehtävänä on tukea opiskelijan oppimista ennaltaehkäisemällä vaikeuksia, edistämällä varhaista puuttumista ongelmatilanteissa, edistämällä hyvää oppimista sekä opiskelijan

7 fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Opiskelijahuolto on kaikkien Opistossa työskentelevien asia. Opistossa opiskelijahuoltoa varten ovat seuraavat tahot: opiskelijahuoltoryhmä, Ammattiosaamisen näyttöjen toimielin, opettajainkokous, opiskelijahuoltaja ja ryhmänohjaaja. Asumista Opiston asuntolassa säätelevät erilliset asumisen säännöt. Näiden mukaan opiskelijan erottaminen asuntolasta määräajaksi tai lopullisesti on myös mahdollista, jos opiskelija puhuttelusta, huomautuksesta tai varoituksesta huolimatta rikkoo asumisen sääntöjä. Kaikki opiskeluun tai asumiseen liittyvät kurinpitotoimet alle 18-vuotiaan kohdalla merkitsevät myös yhteydenottoa (ilmoitus tai huoltajan kuuleminen) opiskelijan kotiin. Tässä luvussa olevien ohjeiden ja sääntöjen lisäksi Opiston järjestyssääntöihin verrattavia ovat muut tiloja ja välineitten käyttöä koskevat opettajien antamat ohjeet (atk-tilat ja -laitteet, leirivälineet, liikuntavälineet). OSALLISTUMINEN OPETUKSEEN OPISKELIJAKUNTA Opiskelijalla on velvollisuus osallistua opetukseen. Lähiopetus sijoittuu pääsääntöisesti maanantain ja perjantain aamupäivän väliselle ajalle. Maanantain aikaista aamua ja perjantain iltapäivää voidaan käyttää tentteihin, projekteihin ja itsenäiseen työskentelyyn. Tunneilta poissaolo on luvallista vain lääkärintodistuksen perusteella, terveydenhoitajan tai opettajan luvalla tai hyväksytyn loma-anomuksen perusteella. Jos sairastut, ilmoita siitä viivytyksettä ryhmänohjaajalle ja toimistoon. Mikäli olet pitkään pois opetuksesta sairauden vuoksi, tulee sinun neuvotella kurssin suorittamisesta kyseisen opettajan kanssa. Lääkärintodistus ei vapauta opiskelijaa kurssin suorittamisesta. Opettajakunta seuraa opiskelijoiden opintojen etenemistä. Alle 18-vuotiaan kohdalla luvattomat poissaolot ilmoitetaan myös kotiin. Mikäli opiskelija sairastuu tai on muuten estynyt palaamaan lomalta sovittuna aikana, on hänen viipymättä otettava yhteys toimistoon, linjavastaavaan tai kurssin vastaavaan opettajaan. Poissaoloselvitykset / loma-anomukset yksittäiseltä tunnilta annetaan ao. opettajalle, pidemmistä poissaoloista linjanvastaavalle tai ryhmänohjaajalle. Mikäli opiskelija on saanut kirjallisen varoituksen poissaolojen takia, niin hänen on osallistuttava rästiseminaariin, jossa tehdään rästissä olevia tehtäviä. Ryhmänohjaajan harkinnan mukaan opiskelija voidaan velvoittaa jo ennen kirjallista varoitustakin rästiseminaariin, jos opinnot ovat viivästyneet. Vuoden 2012 alusta voimaan tulleen SORA-lainsäädännön mukaan opiskelijan on toimitettava oppilaitokselle rikostaustaote rikosrekisteristä (955/2011, 6 ) voidakseen opinnoissa taikka opintoihin kuuluvassa työssäoppimisessa tai harjoittelussa ryhtyä sellaiseen tehtävään, johon olennaisesti kuuluu työskentelyä alaikäisten parissa. Rikostaustaote toimitetaan pyydettäessä koulutuksen järjestäjälle ammatillisesta koulutuksesta (630/1998) annetun lain mukaan ja se on opiskelijalle maksuton. Opiskelijakunta toimii omien ohjeidensa mukaisesti opiskelu- ja vapaa-ajantoimintaa tukien. Opiskelijakunta edustaa eri linjojen opiskelijoita ja valitsee opiskelijaedustajat opiston yhteisiin elimiin. Se antaa myös opiskelijoilta pyydetyt lausunnot. Se päättää ja käyttää opiskelijoiden yhteisiä rahoja toimintasuunnitelmansa mukaisessa tapahtuma-, matka- yms. toiminnassa. Opiskelijakunnan ja opiston henkilöstön yhteyshenkilönä toimii rehtori. Toiminta vaihtelee vuosittain, mutta perinteiset osa-alueet ovat liikunta-, tapahtuma-, bändi- ja opiskelijanohjaustoiminta. 7 OPISKELIJANOHJAUSTOIMINTA Opiston sisäisenä yhteistyö- ja tukiverkostona toimii opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen opiskelijanohjaustyöryhmä. Päävastuu toiminnasta on eri linjojen sisältä valittujen opiskelijoiden muodostamalla ryhmällä. Näiden opiskelijoiden puoleen voit kääntyä kaikissa sinua askarruttavissa

8 OPISKELIJAHUOLTO VERTAISSOVITTELU kysymyksissä (ideat, ongelmat, suunnitelmat). Opiskelijanohjausryhmän jäsenten nimet ja valokuvat löydät asuntolan ilmoitustaululta. Työryhmän opiskelijajäsenet huolehtivat myös viikoittaisesta iltaohjauksesta. Ohjausvuorossa olevan opiskelijan (ohjuksen) nimi ja huoneen numero löytyy viikkotiedotteesta. Ensisijaisesti hänen puoleensa tulee kääntyä ongelmatilanteissa iltaisin. Henkilöstön puolelta vastaavana on opiskelijahuoltaja Sakari Rintamäki. Opiskelijahuoltotyöryhmään kuuluvat rehtori Hannu Salvi, opettaja Matti Nurro (RB), opiskelijahuoltaja Sakari Rintamäki, opettaja Kari Kaasinen (1 vsk. ryhmänohjaaja) sekä terveydenhoitaja Teija Sormunen. Vastuu ryhmän koolle kutsumisesta on Sakari Rintamäellä. Oppilashuollon tarkoituksena on moniammatillisessa yhteistyössä tukea yksittäisen opiskelijan opinpolkua fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden viitekehyksistä käsin siten, että opiskelijan omat vahvuudet ja voimavarat otetaan huomioon. Tarvittaessa opiskelijahuolto on yhteydessä opiskelijoiden koteihin tai ryhmään kutsutaan eri alojen asiantuntijoita (esim. poliisi). Opistolla on käytössä vertaissovittelumenetelmä. Vertaissovittelu on ratkaisukeskeisyyteen pohjautuva menetelmä, joka tuo vaihtoehtoisen ja vapaaehtoisen tavan ratkaista oppilaiden välisiä ristiriitoja oppilaitoksen arjessa. Menetelmän tarkoituksena on oppilaiden vuorovaikutustaitoja edistämällä vähentää toimintahäiriöitä. Ajatuksena on luoda myönteinen ilmapiiri, jossa ristiriitatilanteet ymmärretään tavalliseen elämään kuuluviksi ilmiöiksi, joiden ratkaiseminen on enemmänkin haaste kuin hankala tai ikävä asia. Vertaissovittelulla puututaan mieltä pahoittavaan tilanteeseen mahdollisimman varhain. Vertaissovittelu on menetelmänä yksinkertainen selkeä kaava, jonka mukaisesti sovittelijoiksi koulutetut oppilaat auttavat osapuolina olevia oppilaita löytämään itse ratkaisun ristiriitaansa. Lisää versosta osoitteessa: KOULUKIUSAAMINEN JA SEN EHKÄISY Keski-Suomen Opisto on opiskeluyhteisö, jossa jokaisella on oikeus tuntea olonsa turvatuksi, sekä saada opintoihinsa ja elämäänsä tukea opiskelijatovereiltaan, opettajilta ja muulta henkilökunnalta. Koulukiusaamista ei hyväksytä ja jos sitä ilmenee, niin siihen puututaan. Hyvä opiskeluilmapiiri, avoimuus ja erilaisuuden kunnioittaminen sekä ystävällinen ja huomaavainen käytös ovat hyvä lähtökohta kiusaamisen ehkäisyssä. Jos koet tulevasi kiusatuksi, toimi seuraavasti: toimi heti, älä jää odottamaan, että tilanne menisi ohi. Mitä nopeammin tilanne otetaan puheeksi, sitä vähemmän loukkauksia ja loukkaantumisia ehtii tapahtua. sano kiusaajillesi, että koet heidän käyttäytymisensä kiusaamisena ja kehota heitä lopettamaan. jos kiusaaminen ei lopu, kerro siitä HOPS-ohjaajallesi, opiskelijahuoltajalle, yhteisökasvattajalle tai terveydenhoitajalle. He ottavat tämän jälkeen sinun luvallasi vastuun kiusaamisen lopettamiseen tähtäävistä toimenpiteistä. älä ryhdy kiusaajiin kohdistuviin vastatoimiin, vaan pyri toimimaan asiallisesti ja rauhallisesti. Saat apua tilanteeseesi myös ulkopuolisilta tahoilta, esimerkiksi: ASUMISEN SÄÄNNÖT Tässä kohdassa annetut ohjeet ovat tarkoitettu kaikkien asumisviihtyvyyden ja turvallisuuden takaamiseksi. 8

9 9 OPISKELIJOIDEN ASUMINEN Opiskelupaikkaan sisältyy asumisoikeus kahden hengen huoneessa. Pitkien poissaolojen, kuten työssäoppimisjaksojen ja lomien aikana huone luovutetaan opiston käyttöön. Opisto voi myös muulloin ottaa huoneet omaan käyttöönsä. Tällöin luovutuksesta sovitaan aina joka kerta erikseen asukkaan kanssa. Jokainen opiskelija vastaa huoneensa siisteydestä. Kuvat ja julisteet on kiinnitettävä siten, että niistä ei aiheudu haittaa seinäpinnoille; kaikissa asuntoloissa kuvien ja julisteiden kiinnitys on sallittua ainoastaan ilmoitustaululle. Opiskelija on vastuussa huoneensa kunnosta ja on korvausvelvollinen sille aiheutuneesta vahingosta samoin kuin myös opiston kiinteistölle ja muulle omaisuudelle aiheuttamastaan vahingosta. Huoneissa on erillinen asumisohje, jossa määritellään asumisehdot. Huoneiden vaihdosta lukuvuoden aikana on joka kerta erikseen sovittava opiskelijahuoltajan kanssa. Opiskelijahuoltajalla, kiinteistönhoitajalla sekä talouspäälliköllä on oikeus tarkastaa opiskelijan huone perustellusta syystä. Lisäksi ko. henkilöt suorittavat säännöllisiä kunto- ja siisteystarkastuksia lukukausittain. Asuntolassa on hiljaisuus klo Liiku tällöin asuntolassa häiriötä tuottamatta. Mikäli joku asuntolassa haluaa aikaisemmin lepo- tai lukurauhaa, on hänen toivomustaan noudatettava. ASUMISTA KOSKEVAT KURINPITOTOIMET Asumisen sääntöjä rikottaessa käytetään seuraavia menettelyjä: 1. Puhuttelu (opiskelijahuoltaja) 2. Kirjallinen varoitus (ryhmänohjaaja + opiskelijahuoltaja) 3. Määräaikainen erottaminen asuntolasta (AMOS) 4. Lopullinen erottaminen asuntolasta (AMOS) Vakavissa rikkomuksissa (esim. väkivaltaisuus ja turvallisuuden vaarantaminen) voidaan käyttää suoraan kohtia 3 tai 4. TUPAKOINTI JA PÄIHTEET Tupakointi on kielletty Opiston alueella. Alkoholin, huumeiden ja muiden päihteiden hallussapito, käyttö ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksen alueella, yleisissä tiloissa ja eri oppimistilanteissa on ehdottomasti kielletty. Opiskelijoiden päihteiden käyttöön puututaan Opiston Päihdestrategian mukaisesti. PÄIHTEIDEN KÄYTTÖÄ KOSKEVAT KURINPITOTOIMENPITEET Alaikäiset: 1. Ensimmäinen kerta; ilmoitus vanhemmille, kirjallinen varoitus ja tieto terveydenhoitajalle. (opiskelijahuoltaja + ryhmänohjaaja) 2. Toinen kerta; ilmoitus vanhemmille, lastensuojeluilmoitus, määräaikainen asumisoikeuden rajoitus ja keskustelu terveydenhoitajan kanssa. (AMOS) 3. Kolmas kerta; ilmoitus vanhemmille, lastensuojeluilmoitus ja asumis- /opiskeluoikeuden menetys (lukuvuoden loppuun asti) ja hoitoon ohjaus päihdeklinikalle. (AMOS) Täysi-ikäiset: 1. Ensimmäinen kerta; Kirjallinen varoitus, tieto terveydenhoitajalle. (opiskelijahuoltaja + ryhmänohjaaja) 2. Toinen kerta; Määräaikainen asumisoikeuden rajoitus ja keskustelu terveydenhoitajan kanssa. (AMOS)

10 3. Kolmas kerta; Asumis- ja opiskeluoikeuden menetys (lukuvuoden loppuun asti) ja hoitoon ohjaus päihdeklinikalle. ( AMOS) Koulutuksen järjestäjä voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä tai työssäoppimisessa tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista. Edellytyksenä on lisäksi, että testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja opiskelija toimii sellaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä ja jossa huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena toimiminen: 1) vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen henkeä tai terveyttä 2) vakavasti vaarantaa liikenteen turvallisuutta 3) vakavasti vaarantaa salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä tai 4) merkittävästi lisää koulutuksen järjestäjän, 16 :ssä tarkoitetun työpaikan tai 17 :ssä tarkoitetun työnantajan hallussa olevien huumausainelain (373/2008) 3 :n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen aineiden laittoman kaupan ja leviämisen riskiä. (AKL 630/1998, 34 a, 1 mom., AAL 631/1998, 11, kohta 14) Alkoholin välittäminen alaikäiselle, huumausaineiden hallussapito ja käyttö on aina poliisiasia! 10 YHTEISET TILAT Jokainen vastaa omalta osaltaan yhteisten tilojen siisteydestä. Yhteisissä tiloissa ei voi säilyttää henkilökohtaisia tavaroita. Tilat ovat kaikkien meidän yhteisessä käytössä joten ne on pidettävä siistinä. Mikäli tiloihin jätetään pulloja, lehtiä yms. siivous hävittää ne omistajaa etsimättä. Keittiön ja muun oleskelutilan siistii jokainen käyttäjä heti käytön jälkeen. Siisteyden varmistamiseksi kukin huonekunta on vuorollaan viikon ajan päävastuussa yhteisten sisäja ulkotilojen siisteydestä. Kukin keittiökunta tekee listan huoneiden vastuuvuoroista; listan tulee olla näkyvillä ao. keittiössä. Yhteisten tilojen siisteys tarkastetaan kaksi kertaa viikossa, tiistaina ja torstaina.. Yhteiskeittiön opiston välineet: mikro, kahvinkeitin jne. ovat käytössä mikäli niistä huolehditaan asianmukaisesti. Kansiot ym. tavarat on vietävä pois luokan pöydiltä tuntien päätyttyä, näin helpotetaan siivoojien töitä. Myös asuntolan käytävät on pidettävä tyhjinä kaikenlaisesta roinasta (mm. roskapussit, kengät ja urheiluvälineet). VIIKONLOPPUASUMINEN Täysi-ikäiset opiskelijat saavat olla opistolla viikonloppuisin. Täysi-ikäisen opiskelijan tulee tehdä kirjallinen anomus/selvitys viikonloppuasumisesta. Lomakkeita saa opiskelijahuoltajalta. Viikonloppujen aikana tapahtuvat järjestyshäiriöt voivat johtaa viikonloppuasumisoikeuden menetykseen. Alaikäiset opiskelijat viettävät viikonloput pääsääntöisesti kotona. Perustelluista syistä (pitkä kotimatka, hankalat kulkuyhteydet, opintoja viikonloppuna) voimme myöntää luvan viikonloppuasumiseen. Tällöin huoltajat ilmoittavat kirjallisesti (tai sähköpostitse) opiskelijahuoltajalle ja pyytävät lupaa viikonloppuasumiseen jokaisena viikonloppuna erikseen. Viikonloppuisin opistolla ei ole jatkuvaa valvontaa, joten alaikäinen opiskelija on opistolla huoltajansa vastuulla! Lomien ja pitempien vapaiden aikana asuntolassa ei saa asua muutoin kuin painavista syistä. Tällöin opiskelijan tulee tehdä kirjallinen anomus. Anomukset/selvitykset toimitetaan opiskelijahuoltajalle. Viikonloppuasuminen ilmoitetaan tämän lisäksi opiskelijahuoltajan toimistossa olevaan listaan viimeistään torstain aikana.

11 11 HUONEIDEN AVAIMET Opiskelija saa huoneen avaimen opiskelijahuoltajalta henkilökohtaista kuittausta vastaan. Jos avaimesi katoaa, ilmoita siitä välittömästi opiskelijahuoltajalle. Kadonneesta avaimesta perimme 185 maksun, joka kattaa lukon muutostyöt. Asuntoloiden ulko-ovet pidetään lukittuina klo Jokainen huolehtii kulkiessaan siitä, että ovet myös menevät kiinni. Talonmiehellä on oikeus periä 10 korvaus oven avaamisesta työajan ulkopuolella, samoin päivystävällä Ohjuksella klo 23 jälkeen. KESKI-SUOMEN OPISTON TIETOJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖSÄÄNNÖT Tietokonelaitteistot ovat Opiston omaisuutta. Ne on annettu opiskelijoiden käyttöön edistämään opiskelua ja vastaavasti henkilökunnan ammattikäyttöön opetuksen, tutkimuksen, hallinnon ja johtamisen tehostamiseksi. 1. Tietokoneeseen tulee kirjautua vain omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla, joita ei saa antaa kenenkään muun käyttöön. Salasana on vaihdettava riittävän usein. Salasanan tulee olla riittävän pitkä (vähintään 6 merkkiä, sekä vähintään kaksi seuraavista kolmesta asiasta: iso kirjain, numero tai erikoismerkki ), eikä se saa olla helposti arvattavissa. Lisäksi salasanassa EI SAA esiintyä opiskelijan etu tai sukunimeä. Tietoinen tai tahallinen kirjautuminen muilla kuin omalla luvallisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla johtaa käyttöoikeuden menettämiseen. Sisäänkirjautumista vaativissa järjestelmissä pitää muistaa myös uloskirjautuminen. 2. Poistuessa huoneesta pitemmäksi ajaksi (esim. oppitunnit) tulee tietokone ehdottomasti sulkea. 3. Kukin käyttäjä vastaa kaikesta tunnuksellaan tapahtuvasta käytöstä. Kotihakemisto on henkilökohtainen kuten käyttäjätunnuskin. Omaa levytilaa ei saa antaa muiden käyttäjien käyttöön eikä muilla saa olla kirjoitusoikeutta sinne. Levytilaa on varattu vain opiskeluun tarvittaville tiedostoille rajoitetusti. Turhia tiedostoja on syytä poistaa aika ajoin. 4. Kaikki Opiston tietojärjestelmän eheyttä uhkaavat tai ulkopuolisia järjestelmiä vastaan hyökkäävät tai niitä vahingoittavat toimet ovat kiellettyjä, jopa rikollisia. Näihin kuuluvat luvaton tunkeutuminen tietojärjestelmiin, tahallinen virusten levittäminen sekä muiden kuin omien tiedostojen muokkaaminen ja poistaminen. 5. Opiston laitteistoa ei saa käyttää henkilökohtaisen taloudellisen hyödyn saamiseksi, uhkapeliin, poliittisiin tarkoituksiin eikä mainontaan. 6. Internetistä löydetyn materiaalin tekijänoikeuksia on kunnioitettava. Jos opiskelijat tai opettajat käyttävät Internetistä saatua aineistoa omissa töissään, lähdetiedostot on mainittava. On muistettava, että Internetissä olevan aineiston lainaamista koskevat samat säännöt kuin muutakin tekijänoikeuden alaista aineistoa. 7. Verkkoa ei saa käyttää sopimattoman aineiston, kuten pornografisten, rasististen tai loukkaavien tekstien tai kuvien, hakemiseen, katselemiseen, käsittelyyn tai levittämiseen. Vakavissa tapauksissa kyse voi olla lainvastaisesta ja rangaistavasta teosta. 8. Yksityiskohtaisten henkilötietojen kuten nimen, osoitteen, sähköpostiosoitteen, puhelinnumeron tai pankkitilinumeron paljastamisessa Internetissä tulee olla erityisen varovainen. 9. Käyttäjän tulee varmistua siitä, ettei hänen levykkeillään tai verkosta hankituissa tiedostoissa ole viruksia. Omien ohjelmien asentaminen on kiellettyä. 10. Opiskelijoiden käytössä olevien laitteiden käyttötarkoitukset ovat tärkeysjärjestyksessä: opettajan johdolla tapahtuva opetus, harjoitustöiden tekeminen, esitelmän tai vastaavan opintoihin liittyvän materiaalin tekeminen sekä muu käyttö. 11. Järjestelmänvalvojalla on oikeus valvoa ja rajoittaa tietojärjestelmän ja tietoverkon käyttöä.

12 Näitä sääntöjä sovelletaan myös Opiston tietojärjestelmään liitettyjen opiskelijoiden omien tietokoneiden käytössä. 13. Huoneesta toiseen muuttaessa on siitä tehtävä ilmoitus järjestelmänvalvojalle. Verkkoyhteys on tarkoitettu vain henkilölle joka on hakenut luvan huoneeseen. 14. Näiden sääntöjen tahallinen rikkominen voi johtaa tietokoneiden/verkonkäytön käyttöoikeuden perumiseen määräajaksi tai pysyvästi. Rangaistuksista päättää Järjestelmänvalvoja. OPISKELIJOIDEN OMAISUUS AUTOT Jokainen vastaa oman omaisuutensa asianmukaisesta säilyttämisestä opiston tiloissa. Polkupyörät, retkeily- ja liikuntavälineet ym. tilaa vievä tavara säilytetään vain niille osoitetuissa paikoissa. Yleisissä tiloissa, luokissa ja käytävillä ei saa pitää omia tavaroitaan. Opiskelijoiden omaisuutta ei ole opiston nimissä vakuutettu eikä opisto muutoinkaan ole niistä vastuussa. Opiskelijoiden autoille on varattu K-talon takana oleva paikoitusalue, jolla autot tulee pitää myös päiväsaikaan. Maksullisen lämmityspaikan voi varata toimistosta myöhemmin ilmoitettavana aikana, lämmityspaikkoja on rajoitetusti. Pidä autosi aina lukittuna! PYYKINPESU TULEN KÄSITTELY Pesukone ja kuivausrumpu löytyvät T-talon alakerrasta. Koneiden luona ovat varauslistat sujuvan yhteistyön takaamiseksi. Muista hakea kuivat pyykkisi pois kuivaushuoneista. Vaatteiden silityspaikat ovat pyykkitupien yhteydessä. Ole erityisen varovainen käsitellessäsi tulta (esim. kynttilöitä) Opiston tiloissa. Tulen käsittely Puutalossa on kokonaan kielletty. Myös muissa taloissa on syytä olla varovainen, koska asuntoloissa olevat automaattiset palohälyttimet on kytketty suoraan aluehälytyskeskukseen ja hälyttimet ovat erittäin herkkiä. Tutustu ensisammutusvälineiden sijaintiin omassa asuinkerroksessasi! Palohälytyksen sattuessa on siirryttävä välittömästi ulos rakennuksesta ja mentävä kokoontumispaikalle, joka on Puutalon vieressä oleva katos. Takaisin sisätiloihin voi siirtyä, kun kiinteistönhoitaja on antanut luvan. TILOJEN KÄYTTÖ OPETUKSEN ULKOPUOLELLA Palohälytysnumero on 112 Hätänumeroon voit soittaa maksutta kaikista puhelimista. Opiskelua varten on mahdollista käyttää iltaisin esim. kirjastoa ja atk-tiloja. Kirjastossa ja atk-tiloissa työskentely on lopetettava ehdottomasti klo mennessä, tuolloin hälytykset kytkeytyvät päälle. Vartiointiliikkeen aiheettomasta käynnistä aiheutuvat kulut peritään hälytyksen aiheuttajalta! Suolahtisalin aulassa liikkuminen klo välisenä aikana on kielletty! Mikäli sinun on pakko työskennellä myöhempään, sovi siitä ajoissa opiskelijahuoltajan kanssa (viimeistään edellisenä päivänä)! Suolahtisalin ja luokkatilojen käytöstä opetustuntien jälkeen on neuvoteltava markkinointisihteerin kanssa. Hän pitää Opiston tilojen varauskirjaa ja koska Opiston tiloja käyttävät myös ulkopuoliset, on ehdottoman tärkeää että varauskirja on ajan tasalla Opettajat huolehtivat tilojen varauksista opetuskäyttöön.

Asuntolan järjestyssäännöt

Asuntolan järjestyssäännöt Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuksen järjestäjä on päättänyt näistä järjestyssäännöistä 26.1.2016 ja ne ovat voimassa 1.2.2016 alkaen toistaiseksi. Järjestyssääntöjen valmisteluvaiheessa on kuultu sekä

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 3.5.2015 64 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT

SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT SORA-SÄÄNNÖKSET JA NÄYTTÖTUTKINNOT Sora-säännösten toimeenpano ammatillisessa koulutuksessa seminaari, Helsinki 25.10.2012 Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi Muutokset lyhyesti opiskelijaksi

Lisätiedot

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta

Liite 7: Yh 17.6.2015 Liite Jr 16.6.2015 Asuntolatoiminta Asuntolatoiminta SISÄLLYSLUETTELO 1. Lähtökohdat... 3 2. Asuntolatoiminnan toimintasuunnitelma / vuosikello... 3 3. Asukasvalinnat... 3 4. Asuntolatoiminnan kehittäminen... 4 5. PKKY:n asuntoloiden toimintaohjeet...

Lisätiedot

Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa

Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa Keudan järjestyssääntö Hyväksytty yhtymähallituksessa 19.4.2012 Järjestyssääntöjen soveltaminen 1. Järjestyssäännöt on tehty yhteisiksi pelisäännöiksemme, jotka luovat viihtyisyyttä, turvallisuutta ja

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt Käsitelty Sedun johtoryhmässä 59 22.05.2015 Hyväksytty Seinäjoen koulutuskuntayhtymän yhtymähallituksessa 67 22.06.2015 Sisällys 1 Järjestyssääntöjen tavoitteet...

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt

Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt Sastamalan oppilaitosten järjestyssäännöt 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TAVOITE Järjestyssääntöjen tavoitteena on fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallinen, viihtyisä sekä oppimisen kannalta tuloksellinen

Lisätiedot

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ

SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ SALON SEUDUN AMMATTIOPISTON JÄRJESTYSSÄÄNTÖ Hallitus 6.9.2016 102 1 1 Järjestyssäännön tarkoitus Järjestyssääntö luo edellytykset opiskelun kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle

Lisätiedot

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta.

Ilmoitetaan huoltajalle sähköisen yhteydenpitovälineen kautta. Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö LIITE 18 KOLA 11.4.2017 Kurinpitomenettely Toimintatapa ja kuuleminen Ilmoittaminen Kirjaaminen Toimivalta ja muuta Kasvatuskeskustelu PoL 35 a (Kurinpitotoimet)

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin. JEDU SORA toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDU SORA toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty yhtymähallituksessa 11.12.2014 1 Yleistä Ammatillisen

Lisätiedot

Opetustoimen muutoksenhaku

Opetustoimen muutoksenhaku Opetustoimen muutoksenhaku Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös: PL 13 Uskonto ja elämänkatsomustieto 30 pv KHO = korkein hal-lintooikeus Opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa

Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Koulutuksen lainsäädäntö (Annika Hongiston kokooma) Perusopetuslaki ja asetus Lukiolaki ja asetus Julkisuus ja tietosuoja opetustoimessa Perusopetuslaki ja asetus Lain säätää aina eduskunta, asetuksen

Lisätiedot

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa

Järjestyssääntöjen soveltaminen Kontiolahden kunnassa 1 (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunta 28.10.2015 KONTIOLAHDEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden

Lisätiedot

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen

Kirjaaminen tai päätös Kirjataan (LL 26 a, Ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. 1 mom.). ja ryhmänohjaajalle. Rehtori tekee päätöksen Liite Askolan lukion suunnitelmaan kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä toimintatavoista: Menettelytavat rike- ja häiriötilanteessa, asioiden selvittämisvastuut, työnjako sekä kuulemis-

Lisätiedot

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä ajankohtaisia asioita. Merja Hilpinen ylitarkastaja

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä ajankohtaisia asioita. Merja Hilpinen ylitarkastaja Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 19.11.2015 - ajankohtaisia asioita Merja Hilpinen ylitarkastaja Nuorten työpajatoiminnan ajankohtaisia asioita Nuorisolaki uudistus Nuorisotakuuta

Lisätiedot

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt

Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt 1 Kuusamon perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt Kasvatus- ja sivistyslautakunta 31.8.2011 64 2 SISÄLLYS 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE...3 1.1. Järjestyssääntöjen tarkoitus...3 1.2. Viittaukset

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

Mäntyharjun lukion järjestyssääntö

Mäntyharjun lukion järjestyssääntö Mäntyharjun lukion järjestyssääntö Lukion työskentelyä ohjaavat lukiolaki, lukioasetus, opetushallituksen ohjeet, koulutoimen toimintasääntö ja järjestyssäännöt. Järjestyssääntöjen tavoitteena on turvata

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere

Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi. Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esitys ns. SORAlainsäädännöksi Sakari Karjalainen Ammatillisen koulutuksen seminaari 17.-18.11.2010 Tampere Hallituksen esityksen tavoitteena on edistää potilas- ja asiakasturvallisuutta, liikenneturvallisuutta,

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt

Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt 1 Koulutuskeskus Sedu Asuntolan järjestyssäännöt Johtoryhmässä 26.6.2013 (56 ) hyväksyttyjen sääntöjen päivitysluonnos 16.4.2014 Käsitelty johtoryhmässä 17.6.2014 Hyväksytty yhtymähallituksessa 11.7.2014

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA

SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA SIMPELEEN YHTEISKOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JA SEURAUKSET NIIDEN RIKKOMISESTA Voimassa 1.11.2014 alkaen 1 KOULUN ALUE, TILAT JA KOULUMATKAT Koulun alueena pidetään koulurakennusta, koulun pihaa sekä kaikkia,

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 114/2010 vp Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain, ammattikorkeakoululain, yliopistolain sekä rikosrekisterilain 6 :n muuttamisesta

Lisätiedot

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa.

Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma kasvatus ja kurinpitokeinojen käyttämisestä Harjavallan kaupungin peruskouluissa. Suunnitelma koskee kaikkia koulun järjestämää toimintaa ja siihen siirtymistä Oppilas on kohtuullisessa määrin

Lisätiedot

ASUNTOLAPAIKKAHAKEMUS Lukuvuosi

ASUNTOLAPAIKKAHAKEMUS Lukuvuosi ASUNTOLAPAIKKAHAKEMUS Lukuvuosi 2017-2018 Täytä tekstaten Sukunimi Hakija täyttää Etunimet Henkilötunnus Kotikunta Katuosoite: Opiskelijan puhelin: Postinumero ja toimipaikka Huoltajan nimi, osoite ja

Lisätiedot

Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI

Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI Miten sora-lainsäädäntö otetaan vastaan koulutuksen kentällä? Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät XI 30.11-1.12.2011 Hellevi Lassila Toimialajohtaja Koulutuskeskus Sedu Koulutuksen

Lisätiedot

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla:

Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: Lukioasetus 6.11.1998/810 Opetusministerin esittelystä säädetään 21 päivänä elokuuta 1998 annetun lukiolain (629/1998) nojalla: 1 luku Opetus 1 Opetuksen määrä Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta

Lisätiedot

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Muutoksenhaku opetustoimessa Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Oikeus- ja koulutuspalvelu Law point Ay 1.1.2014 Muutosten yleiset perusteet 1.1.2016 Hallinnollinen muutoksenhaku ollut helppo

Lisätiedot

1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja)

1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 9.3.2016 1 (1) 1. SORA-ohjeistus (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) Lait ja asetukset, joihin Vaasan ammattikorkeakoulun SORA-ohjeistus perustuu: Ammattikorkeakoululaki (932/2014) Asetus

Lisätiedot

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus

Muutoksenhaku opetustoimessa. Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Muutoksenhaku opetustoimessa Perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus Oikeus- ja koulutuspalvelu Law point Ay 1.1.2014 Perusopetuksen muutoksenhaku (hallintolainkäyttölaki) Opetuksen järjestäjän päätös:

Lisätiedot

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka

Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Asumisen opas Turvallista ja ohjattua arkea ympäri vuorokauden Punaportin toimipaikka Kiipulan ammattiopisto Ammattiopisto Punaportti Tervetuloa asumaan Kiipulan ammattiopiston Punaportin toimipaikkaan

Lisätiedot

Pag e. Lukion työskentelyä ohjaavat lukiolaki, lukioasetus, opetushallituksen ohjeet, koulutoimen toimintasääntö ja järjestyssäännöt.

Pag e. Lukion työskentelyä ohjaavat lukiolaki, lukioasetus, opetushallituksen ohjeet, koulutoimen toimintasääntö ja järjestyssäännöt. Liit 6 Mäntyharjun lukion järjstyssääntö Lukion työskntlyä ohjaavat lukiolaki, lukioastus, optushallituksn ohjt, koulutoimn toimintasääntö ja järjstyssäännöt. Järjstyssääntöjn tavoittna on turvata kouluyhtisön

Lisätiedot

1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 )

1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 ) 1. SORA-lainsäädäntöuudistukset (Opiskeluun soveltumattomuuteen liittyviä ratkaisuja) 1.1.2012 ) Ammattikorkeakouluja koskevat SORA-lait ja asetus: Laki ammattikorkeakoululain muuttamisesta (952/2011)

Lisätiedot

F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt

F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt F.E. Sillanpään lukion järjestyssäännöt OPETUSHALLITUKSEN OHJEIDEN MUKAISET JÄRJESTYSSÄÄNNÖT HÄMEENKYRÖN KUNTA F.E. Sillanpään lukio Sisällys 1 Koulun nimi... 3 2 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen...

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011. 951/2011 Laki. ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 2011 951/2011 Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Naantalissa 12 päivänä elokuuta 2011 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Ammatillisen tutkinnon suorittamista ja ammatillista koulutusta koskevat yleiset siirtymäsäännökset Vuoden 2018 alusta

Lisätiedot

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET

LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET MUUT MÄÄRÄYKSET LIITE 1 1(3) AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEET - - - 5 MUUT MÄÄRÄYKSET 5.6 Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö 5.7 Opiskelijahuolto Sen lisäksi, mitä laissa ammatillisesta

Lisätiedot

Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016

Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016 Lasitaidelinja Opinto-opas 2015-2016 Sisällysluettelo Tervetuloa Jamilahteen 2 Tärkeitä yhteystietoja 3 Lukuvuoden aikataulu 4 Yleistä lasitaidelinjasta 5 Opiskelujen käytännöt 7 Lähialueen palvelut 9

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT A. YLEISET SÄÄNNÖT 1. Järjestyssäännöillä edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Lisätiedot

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU

KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU KARSTULAN PERUSKOULUN KASVATUSOHJEISTUS JA SEURAAMUSPOLKU JOHDANTO Hyvä koulu syntyy, kun jokainen koulussa toimiva huolehtii omasta ja muiden turvallisuudesta ja viihtymisestä noudattamalla järjestyssääntöjä

Lisätiedot

TERVETULOA PAASIKIVI-OPISTOON!

TERVETULOA PAASIKIVI-OPISTOON! - TERVETULOA PAASIKIVI-OPISTOON! 1. OPISTON VUOSIAIKATAULU... 1 2. OPISTON OPETUSTILAT... 2 3. KÄYTÄNNÖN ASIOITA... 3 4. OPISTON IT-LAITTEET JA TIETOVERKKO... 11 5. OPISKELIJATERVEYDENHUOLTO... 14 6.

Lisätiedot

Järjestyssäännöt. Järjestyssääntöjen tarkoitus. Yleiset järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt. Järjestyssääntöjen tarkoitus. Yleiset järjestyssäännöt Järjestyssäännöt 1 (5) Järjestyssäännöt Järjestyssääntöjen tarkoitus Järjestyssäännöt on tarkoitettu Ammattiopisto Luovin opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä oppilaitoksen alueella vieraileville. Järjestyssäännöt

Lisätiedot

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta.

Arviointisuunnitelma 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa L 630/1998, 13 (muutettu L 787/2014) Arvioinnin opasta. Arviointisuunnitelma Arviointisuunnitelma on osa Raahen Porvari- ja Kauppakoulun 1.8.2015 alkaen toistaiseksi voimassa olevaa Opetushallituksen määräyksiin perustuvien liiketalouden perustutkinnon (Dno

Lisätiedot

Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita

Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Syksy 2012 Opiskelun turvallisuuteen ja opiskeluun soveltumattomuuden arviointiin liittyviä ohjeita Yliopistoja, ammattikorkeakouluja, ammatillista koulutusta

Lisätiedot

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt

turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt turun seudun musiikkiopisto Turun seudun musiikkiopiston säännöt 2 Yleistä Tähän järjestyssääntöön/opinto-oppaaseen on koottu musiikkioppilaitoksia ja taiteen perusopetusta koskevia yleisiä sääntöjä sekä

Lisätiedot

Tervetuloa Vihdin lukioon!

Tervetuloa Vihdin lukioon! Tervetuloa Vihdin lukioon! RO-ryhmä Lukiossa opiskelijat jaettu 6 ryhmään sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. RO-ryhmä opiskelee ykkösjaksossa samat kurssit yhtenä ryhmänä. RO opettaa omaa ryhmäänsä

Lisätiedot

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta!

Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta! Lisää teksti napsauttamalla Abien ryhmänohjaus ke 9.8.2017 Opiskelijailmoituslomake Tarkista, että tietosi pitävät paikkansa ja korjaa tarvittaessa vanhat tai virheelliset

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDUn SORA-toimikunta

TOIMINTAOHJE. Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDUn SORA-toimikunta TOIMINTAOHJE Opiskeluoikeuden ja kurinpitoasioiden toimielin JEDUn SORA-toimikunta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, JEDU Toimintaohje on hyväksytty Jokilaaksojen koulutuskuntan yhtymähallituksessa Sisällys

Lisätiedot

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET SYKSY 2013 OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998 muutoksineen, 5 luku) 26 Opiskelijaksi hakeutuminen Opiskelijaksi pyrkivällä on oikeus vapaasti hakeutua haluamaansa

Lisätiedot

TERVETULOA! Ylöjärven lukion vanhempainilta Ryhmä 16X

TERVETULOA! Ylöjärven lukion vanhempainilta Ryhmä 16X TERVETULOA! Ylöjärven lukion vanhempainilta 28.9.2017 Ryhmä 16X Tärkeitä asioita kakkosella 1/3 Opintojen seuranta onnistuu parhaiten Wilman kautta. Huom! Huoltajan Wilma-tunnukset ovat voimassa siihen

Lisätiedot

maiju.tuominen@minedu.fi

maiju.tuominen@minedu.fi maiju.tuominen@minedu.fi Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain, ammattikorkeakoululain, yliopistolain sekä rikosrekisterilain 6 :n muuttaminen Uusien

Lisätiedot

Terva-Toppilan koulun käytänteet

Terva-Toppilan koulun käytänteet 1 Terva-Toppilan koulun käytänteet 19.8.2015 2 Myöhästelyt Oppitunnilta myöhästyminen estää ensisijaisesti oppilaan omaa oppimista. Lisäksi oppitunnin keskeyttäminen myöhästyjän vuoksi estää myös koko

Lisätiedot

OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN

OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN OPISKELIJA-ASUNTOJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT LIITTEINEEN Järjestyssäännöt ovat lukion sisäistä säädöstä. Suomussalmen kunnan sivistyslautakunta on hyväksynyt säännöt Suomussalmen lukion asuntojen järjestyssääntö

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula. http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://sivustot.tuusula.fi/koulut/kirkonkylankoulu/ 1. LUKUVUODEN 2012-2013 TYÖ JA LOMA-AJAT LUKUVUOSI 2012-2013 Syyslukukausi 14.8.2012 (ti) - 21.12.2012

Lisätiedot

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien.

Muutettuja määräyksiä on noudatettava lukien. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN Dnro 28/011/2004 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Päivämäärä 27.8.2004 Ammatillisen koulutuksen järjestäjät Tutkintotoimikunnat AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Weboodi. Katri Laaksonen Oppimisen IT oodi@aalto.fi

Weboodi. Katri Laaksonen Oppimisen IT oodi@aalto.fi Weboodi Katri Laaksonen Oppimisen IT oodi@aalto.fi WebOodissa: Henkilötietojen ylläpito Henkilötietojen luovutusluvat ja niiden ylläpito Ilmoittautuminen opetukseen / tentteihin Virallinen suoritusrekisteri

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu

KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu KIRKONKYLÄN KOULU Tuusulantie 131 04310 Tuusula http://web.tuusula.fi/kirkonkylankoulu 1. LUKUVUODEN 2013-2014 TYÖ JA LOMA-AJAT Syyslukukausi 12.8.2013 (ma) - 21.12.2013 (lauantai) Syysloma 14.10.-20.10.2013

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki

Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki Koulutuskeskus Sedu, Kauhajoki OPISKELIJAN OPAS Kauhajoki Lukuvuosi 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO: 1. HENKILÖKUNTA 3 2. RYHMÄT JA RYHMÄNOHJAAJAT 5 3. LUKUVUODEN TYÖPÄIVÄT 6 4. TYÖSSÄOPPIMISJAKSOT 7 5. UUSINTATENTIT

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! oppilaan huoltajille. Huoltajalle tulee varata mahdollisuus PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA (LIITE POL 29 JA 35-36 ) PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! HÄIRITSEE OPETUSTA TAI MUUTOIN oppilaan huoltajille koulun opettaja

Lisätiedot

Nämä säännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettujen lakien 630)1998, 951/2011,asetuksen 811/1998 ja tupakkalain 698/2010 mukaisesti.

Nämä säännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettujen lakien 630)1998, 951/2011,asetuksen 811/1998 ja tupakkalain 698/2010 mukaisesti. Hyväksytty Yhtymähallitus 16.6.2016 Nämä säännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettujen lakien 630)1998, 951/2011,asetuksen 811/1998 ja tupakkalain 698/2010 mukaisesti. Asuntolasääntöjen lisäksi

Lisätiedot

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän

Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän Opiskelijaksi soveltuminen Tiedote 25.8.2015 TIEDOTE OPISKELIJALLE TAI OPISKELIJAKSI HAKEUTUVALLE Ns. SORA -laki (SOveltumattomuuden RAtkaisut) tuli voimaan 1.1.2012. Laki koskee opiskelijaksi ottamisen

Lisätiedot

SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA

SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA SOVELTUMATTOMUUDEN RATKAISUJA Soveltumattomuuden ratkaisuja (Jatkossa SORA) säädösten tavoitteena on parantaa turvallisuutta koulutuksessa ja sen jälkeisessä työelämässä lisäämällä koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

09.01.2012. Säännös Päätös Ratkaisuvalta Delegointi/ vastuuviranomainen 9 1 koulutuksen järjestämisluvan hakeminen. koulutuksen.

09.01.2012. Säännös Päätös Ratkaisuvalta Delegointi/ vastuuviranomainen 9 1 koulutuksen järjestämisluvan hakeminen. koulutuksen. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä 09.01.2012 LAINSÄÄDÄNNÖN MUKAISTEN VIRANOMAISTEHTÄVIEN RATKAISUVALLAN DELEGOINNIT Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998 ja sen muutokset Säännös Päätös Ratkaisuvalta

Lisätiedot

KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA

KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA KURINPIDOLLISET TOIMENPITEET DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULUSSA Hyväksytty Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 10062016 Kurinpitomenettelyt Diakissa ovat: A. Opetustilanteesta poistaminen Opetusta

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT EURAN KUNTA KASVATUS- JA OPETUSPALVELUT KIRKONKYLÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.8.2017 2 1. KOULUN NIMI: Euran Kirkonkylän koulu 2. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Koulun järjestyssääntöjen

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 11.11.2009 Osaamisen tunnistaminen selvitetään ennen kyseisten opintojen alkamista, mitä ja millaista osaamista opiskelijalla

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

04.09.2014. Lukuvuonna 2014-2015 2-luokkalaisten uimaopettajana toimii Pia Salonen, p. 050 3800489 ja sähköposti pia.salonen@kotka.

04.09.2014. Lukuvuonna 2014-2015 2-luokkalaisten uimaopettajana toimii Pia Salonen, p. 050 3800489 ja sähköposti pia.salonen@kotka. 2- LUOKKALAISTEN UIMAOPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN KOTKASSA 2014-2015 YLEISTÄ Kukin toisen luokan oppilas saa uimaopettajan antamaa uinnin opetusta yhteensä kymmenen tuntia. Opetus tapahtuu mahdollisuuksien

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Täytetty: PERUSTIEDOT Henkilötiedot Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin: E-mail: Huoltajan yhteystiedot: Opiskelu Ryhmänohjaajan/luokanvalvojan nimi: Mitkä asiat ovat hyvin elämässäsi

Lisätiedot

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS

LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS LAUTTASAAREN MUSIIKKIOPISTON OPPILAIDEN OPAS lukuvuosi 2015-2016 Hyvät oppilaat Musiikkiopiston aukioloajat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa työskentelyänne Lauttasaaren musiikkiopistossa. Tähän

Lisätiedot

yle.fi/aihe/abitreenit

yle.fi/aihe/abitreenit Kaksoistutkinto Saimaan ammattiopisto Sampossa lv 2017-2018 Kaksoistutkinnon opinto-ohjaaja: Virpi Miettinen virpi.miettinen@edusampo.fi p. 040 550 1621 www.ylioppilastutkinto.fi yle.fi/aihe/abitreenit

Lisätiedot

Arviointi Isojoen Koulukolmiossa

Arviointi Isojoen Koulukolmiossa Arviointi Isojoen Koulukolmiossa Aikaisemmilla luokka-asteilla oppilasta arvioidaan sanallisesti ja numeroilla. Lisäksi vanhemmat saavat ajankohtaista tietoa lapsensa koulunkäynnistä arviointikeskusteluissa.

Lisätiedot

Puolankajärven koulun järjestyssäännöt

Puolankajärven koulun järjestyssäännöt Puolankajärven koulun järjestyssäännöt I TAVOITTEET II KOULUAIKA III OPPITUNNIT Järjestyssääntöjen tavoitteena on koulun työrauhan ja järjestyksen turvaaminen koulun kokonaistavoitteiden edistämiseksi

Lisätiedot

KIRJOLAN KOULUN KERHO-OHJE Soveltuvin osin käytössä myös Saaren koululla

KIRJOLAN KOULUN KERHO-OHJE Soveltuvin osin käytössä myös Saaren koululla KIRJOLAN KOULUN KERHO-OHJE Soveltuvin osin käytössä myös Saaren koululla Koulun kerhotoiminta on säännöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista. Kerhoissa toimitaan turvallisesti ja hyviä käytöstapoja

Lisätiedot

Koulurauhaasiakirja. Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014

Koulurauhaasiakirja. Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014 Koulurauhaasiakirja Rehtorikokoukset 13.1.2014 ja 12.3.2014 Opetus- ja varhaiskasvatusltk 27.3.2014 Seuraavassa lain täsmennyksiä 1.1.14 alk. 35 a Kasvatuskeskustelu Oppilas, joka häiritsee opetusta tai

Lisätiedot

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM!

PUUTTUMISKEINO KUULEMINEN ILMOITTAMINEN KIRJAAMINEN TOIMIVALTA HUOM! 1 (6) PUUTTUMINEN JA OJENTAMINEN PERUSOPETUKSESSA Kasvatuskeskustelu ensisijaisena toimena, kun oppilas häiritsee opetusta tai muuten rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita

Lisätiedot

Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh

Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh Koska alkaa kolmas jakso? Kolmas jakso alkaa 9.1.2017 Mikä on AV-viestinnän koulutuspäällikön nimi ja puhelinnumero Koulutuspäälikkö on Jaana Vestergren ja puh. 040 3340995 Kuka on AV-viestinnän opo? OPO

Lisätiedot

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia.

Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. LIITE 1 (5) 18.10.2013 OAJ:N ESITYS SÄÄNNÖSMUUTOKSIKSI PYKÄLÄMUODOSSA Tässä esityksessä on kustakin pykälästä esillä vain ne momentit, joihin esitetään muutoksia. 4 a Erikoissairaanhoidossa olevan oppivelvollisen

Lisätiedot

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma

Wilman käyttöopas. huoltajille. www.edu.hel.fi > Wilma Wilman käyttöopas huoltajille 1 Sisällysluettelo Wilmaan kirjautuminen... 3 Oma etusivu... 4 Pikaviestit... 5 Työjärjestys... 6 Kokeet... 6 Suoritukset... 6 Tuntimerkinnät... 7 Selvitä tuntimerkintöjä...7

Lisätiedot

HPK Kannattajat ry. Matkasäännöt

HPK Kannattajat ry. Matkasäännöt Päivitetty: 28.12.2016 1 YLEISTÄ Nämä säännöt on tehty HPK Kannattajat ry:n (yhdistys) järjestämille matkoille. Ilmoittautumalla ja osallistumalla matkalle hyväksyt ja sitoudut noudattamaan näitä sääntöjä.

Lisätiedot

Kurinpidolliset toimenpiteet Diakonia-ammattikorkea- koulussa

Kurinpidolliset toimenpiteet Diakonia-ammattikorkea- koulussa Esitys hallitukselle Päivämäärä/Date 17.5.2016 1 (6) Kurinpidolliset toimenpiteet Diakonia-ammattikorkea- koulussa HYVÄKSYTTY DIAKONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OY:N HALLITUKSESSA 10.6.2016 Kurinpitomenettelyt

Lisätiedot

LAPIN AMMATTIOPISTO. Opiskelijan opas 2012-2013

LAPIN AMMATTIOPISTO. Opiskelijan opas 2012-2013 LAPIN AMMATTIOPISTO Opiskelijan opas 2012-2013 SISÄLTÖ OPINTOTOIMISTOJEN YHTEYSTIEDOT... 3 Nuorten ammatillinen koulutus... 3 Aikuiskoulutus... 3 LUKUVUODEN AIKATAULUT... 4 Lukuvuoden aloitus- ja päättymispäivämäärät

Lisätiedot

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Mukauttaminen ja erityinen tuki (1) Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee

Lisätiedot

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTON TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN

SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTON TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN HELSINGIN KAUPUNKI 1 SOPIMUS HELSINGIN KAUPUNGIN N TOIMIPAIKKOJEN KÄYTTÄMISESTÄ SOSIAALI- JA TERVEYSALAN OPISKELIJOIDEN KOULUTUKSEEN 1 SOPIJAPUOLET Tämän sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupungin sosiaali-

Lisätiedot

1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen.

1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen. HAAPAVEDEN ALAKOULUJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1.) Kouluun tulee saapua ajoissa. Sisälle saa tulla vasta kellon soitua. Poikkeuksista sisätiloihin tulemisesta ilmoitetaan erikseen. 2.) Oppilaan tulee suorittaa

Lisätiedot

Orientointi Avoimen yliopiston opintoihin

Orientointi Avoimen yliopiston opintoihin Orientointi Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan maantiedettä Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! Syytä valmistautua ennen opintojen alkua Tutustu huolellisesti opinto-ohjelmaan.

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa

Tervetuloa lukioon. Aloitusinfoa Tervetuloa lukioon Aloitusinfoa Ryhmänohjaaja Päivi Franzon Tavoitat minut parhaiten sähköpostitse: paivi.franzon@edukouvola.fi Koulupäivän aikana voit yrittää myös puhelimitse opettajainhuone: 020 615

Lisätiedot

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisältö 1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... 3 1.1 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ASUMISTA VARTEN... 3 1.1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.2 VELVOITTAVUUS... 3 1.1.3 YHTEISET ALUEET... 3 1.1.4 JÄTEHUOLTO... 3 1.1.5 PYSÄKÖINTI... 3

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 2011 Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus uusissa perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t

IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t IT-palvelujen ka yttö sa a nnö t Tampereen yliopisto Yliopistopalvelut / tietohallinto Rehtorin päätös 28.8.2014. Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 2 2 Käyttövaltuudet ja käyttäjätunnus... 2 2.1 Käyttövaltuudet...

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 2017 2018 Järjestyssääntöjen tarkoitus on 1) turvata koulutyön sujuminen rauhallisesti 2) taata kouluyhteisön jäsenille viihtyisä ja turvallinen työympäristö 3) opettaa vastuullisuuteen

Lisätiedot