6. FISKAALINEN FEDERALISMI VALTION, ALUEIDEN JA KUNTIEN ROOLI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "6. FISKAALINEN FEDERALISMI VALTION, ALUEIDEN JA KUNTIEN ROOLI"

Transkriptio

1 1 6. FISKAALINEN FEDERALISMI VALTION, ALUEIDEN JA KUNTIEN ROOLI 6.0. Johdantoa 6.1. Miksi hajakeskitystä tarvitaan? Oates in desentralisaatioteoreema Rahoitussuhteet ja kuntien valtionosuusjärjestelmä 6.3. Paikalliset julkishyödykkeet ja Tiebout malli 6.4. Klubiteoria 6.5. Palvelutarjonnasta sekä kunta/kaupunkikoosta ja kuntareformista Kirjallisuutta - Bailey, S. Local Government Economics, MacMillan, Tuomala: Julkistalous, luku 16 (ennen17). Fiskaalinen hajakeskitys - Laakso-Loikkanen: Kaupunkitalous, luku Johdantoa Julkisen sektorin toiminta jakautuu eri aluetasoille - YK, EU - maan keskushallinto - mahdollinen osavaltio liittovaltioissa - aluetason yksiköt - kunnat, kunnanosat Valtionhallinolla (keskushallinto)ja sen palveluyksiköillä on oma aluerakenteensa - Suomessa läänit, ympäristökeskukset, oikeuslaitos ym. valtion alueyksiköt - monessa maassa Suomen kuntatasolla (tai kuntayhtymätasolla) olevia tehtäviä hoidetaan valtiollisina tehtävinä alueorganisaatioineen o esim. Englannissa on valtiollinen terveydenhuoltojärjestelmä (NHS= National Health Service) Itsehallinnollisia (oma valtuusto, hallitus, omia tehtäviä ja omaa rahoitusta) alueyksiköitä ovat mm. - välitason yksiköt ovat Ruotsissa (landsting) ja Norjassa (fylkeskommuner) - Suomessa maakuntien hallinnossa (maakuntavaltuusto) päättävät kuntien valitsemat edustajat, mutta niillä ei ole omaa verorahoitusta - kuntia on kaikissa maissa - kunnanosavaltuustoja on mm. Tukholmassa FISKAALISEN FEDERALISMIN PERUSKYSYMYKSET:

2 2 - MITÄ JULKISEN SEKTORIN TULISI TEHDÄ - MITEN TEHTÄVÄT JA NIIDEN RAHOITUS TULISI JAKAA ERI TASOILLE - PALJONKO YKSIKÖITÄ TULISI OLLA ERI TASOILLA - MITKÄ OVAT SOPIVIA RAHOITUSMUOTOJA ERI TASOILLA - TULISIKO JULKISEN SEKTORIN SEKÄ TUOTTAA ETTÄ RAHOITTAA VAI RAHOITTAA JA TILATA YKSITYISELTÄ SEKTORILTA - MIKÄ ON 3. SEKTORIN ROOLI Palautetaan mieleen luennon 2 yhteydessä esille tulleet fiskaalisen federalismin Musgravelaiset periaatteet. Tarkastellaan hajauttamista - luentomateriaalina olevan Liite 2.1. tietojen avulla (nettisivulla) - Loikkanen-Nivalainen raportin avulla Suomen osalta ja sen liitteen 2 avulla kansainvälisesti _ pdf Vertailumaiden välillä on eroja myös paikallistason itsemääräämisoikeuksissa - Suomessa ja Ruotsissa kunnat saavat itse päättää veroasteistaan, mutta valtio määrittää veropohjan. - Norjassa valtio määrittää veroasteille ylärajan ja käytännössä kaikki kunnat käyttävätkin korkeinta mahdollista veroprosenttia. - Tanskassa kunnat joutuvat neuvottelemaan valtion kanssa veroasteistaan. - Saksassa paikallistaso voi vaikuttaa veropohjaan ja veroasteisiin vain lainsäädännön yhteydessä. - Ruotsissa kiinteistövero on kokonaan valtion vero ja Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Isossa-Britanniassa valtio määrittelee kiinteistöveron ylärajan. - Yhdysvalloissa sen sijaan paikallistaso saa päättää itsenäisesti sekä kiinteistöveron pohjasta että veroasteesta. Kiinteistövero on Suomessa ainoa puhdas kunnallistason vero ja kunnilla on oikeus päättää kiinteistöveroprosenteista tiettyjen rajojen sisällä. - Vuonna 2002 ja 2010 (suluissa): Yleinen kiinteistöveroaste on 0,5 1,0 (0,6-1,35), vakituisille asuinrakennuksille 0,22 0,5 (0,32-0,75), voimalaitoksille 0 1,4 (0-0,285) ja ydinvoimalaitoksille 0 2,2 (0-2,85). - Lisäksi rakentamattomalle maalle voidaan määrätä 1,0 3,0 prosentin suuruinen kiinteistövero (sama vuonna 2010). Tietyissä pääkaupunkiseudun kunnissa veron oltava vähintään yksi prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin yleinen kiinteistöveroprosentti.

3 Miksi julkisen sektorin hajakeskitystä tarvitaan? Miten julkisen sektorin rakenne vaikuttaa markkinoiden epäonnistumisten korjaamiseen? - Hajakeskitetty julkinen sektori tuntee paikallisväestön tarpeet todennäköisesti paremmin kuin keskitetty julkinen sektori. - paikallisdemokratia heijastaa paremmin paikallisväestön mieltymyksiä. - hajauttaminen saattaa parantaa keskitetysti määräytyvän politiikan toteuttamisessa tarvittavan informaation laatua. Oatesin (1972) desentralisaatioteoreema eli ns. hajakeskityksen tulos - Tarkastellaan julkisen sektorin allokaatio - ja tulonjakoroolia - Oatesin tulos sanoo, että paikallinen julkinen tarjonta on aina vähintään yhtä tehokasta kuin sellainen tarjonta, missä keskusvalta tarjoaa saman määrän kaikille kansalaisille - Jos alueiden kesken on eroja joko preferenssieroja (kysynnät poikkeavat) tai tuotantokustannuseroja (tarjonnat poikkeavat), valtakunnallinen, alueiden keskiarvoihin tms. perustuva julkisten palvelujen tarjonta on tehottomampaa kuin hajautettu tarjonta, joka ottaa huomioon ko. erot - Yllä sanottu on tavallaan paikallisen itsehallinnon perusta. Tarkastellaan asiaa olettaen tarjontapuoli alueittain samaksi, mutta olettaen, että preferenssieroja on alueiden kesken. Kuviossa kaksi aluetta A ja B - julkisten palvelujen kysynnät, jotka heijastavat keskimääräistä kysyntää, ovat erisuuria alueella A ja B. - Kysynnät eroavat koska alueet eroavat toisistaan tulojen suhteen (A =köyhempi ja B=rikkaampi alue) - Palvelujen tuottamisen rajakustannukset oletetaan samoiksi molemmilla alueilla, ja ne oletetaan vakioksi (henkeä kohti) - Hajakeskitetyssä järjestelmässä köyhempi alue A kuluttaisi julkista palvelua Obcg 1 verran. - Jos keskusvalta kohdentaa enemmän kuin tuon määrän, esimerkiksi Obdg 2 verran, tehokkuustappioksi tulee kolmion cde kokoinen ala (ero alueen lisäkulutuksen rajahyödyn ja rajakustannuksen välillä).

4 4 - Vauraampi alue kuluttaisi julkista palvelua Obhg 4 verran ja keskusvalta kohdentaa sille Obfg 3 verran. Tehokkuustappioksi tulee fgh. - Jos oletettaisiin, että alueiden kysyntöjen keskiarvo kulkisi puolivälissä A:n ja B:n kysyntäkäyriä, mikä olisi tehokkuustappio? HUOM: - tarkasteltava julkinen palvelu tai hyödyke on luonteeltaan yksityishyödyke. - Suomessa lähinnä kunnat, tarjoaa juuri näitä yksityishyödykkeitä. - tulos olettaa, että aluetason tarjonta on yhtä kuin alueen kysyntä. - Jos yksilöt eivät ole identtisiä, herää kysymys, miten demokraattinen yhteisö pystyy takaamaan tehokkaan tarjonnan. - Kuviossa oletetaan, että verojärjestelmä, äänestysjärjestelmä ja preferenssien jakauma on sellainen, että hajautetussa tilanteessa tehokas tarjonta toteutuu kummallakin alueella. - Asetelmassa ei oteta huomioon muuttoliikettä ja verokilpailua. Kuvio 6.1 Desentralisaatio-tulos D A D B g b c d e f h MC O g 1 g 2 g 3 g 4 Julkisen palvelun määrä Sinänsä Oatesin tulos ei vaadi resurssien liikkumattomuuden olettamusta. - Jos verotus perustuu ns. hyötyperiaatteelle (vero vastaa julkisista palveluista saatua hyötyä), verokilpailu pakottaa paikallistason valitsemaan verot hyötyperiaatteella, jolloin tehokkuus toteutuu.

5 5 - Mutta jos käytettävissä olevaa verovälineistöä rajoitetaan, esimerkiksi vaikkapa suhteelliseen pääomaveroon, tulos ei enää päde. - Verokilpailu voi tuoda myös strategista käyttäytymistä eri tasojen ja eri alueiden toimintaperiaatteisiin. - Tämä taas johtaa siihen, että palvelujen tarjonta alueilla ei ole tehokasta Rahoitussuhteet ja kuntien valtionosuusjärjestelmä Mitkä rahoituksen muodot sopivat millekin tasolle - ks. luvun 2 fiskaalisen federalismin periaatteita rahoituksen osalta - ks. Loikkanen: Kuntien verot ja maksut YK:n ohjeiden mukaisiksi? (se on kurssisivuilla) Valtionosuusjärjestelmistä Tulonsiirrot keskusvallalta alueille ovat kaikkialla keskeisiä kuntien tai vastaavien alueorganisaatioiden rahoituslähteitä. - tällaisia tulonsiirtoja, kuten kuntien valtionosuusjärjestelmiä, tarvitaan? - niillä voi rohkaista tiettyä kulutusta, esimerkiksi koulutusta; - niillä voi uudelleen jakaa tuloa vauraiden ja köyhien alueiden välillä; - niillä voidaan turvata se, että kaikki alueet voivat taata tietyt minimipalvelut. Horisontaalinen oikeudenmukaisuus perusteluna kuntien valtion apujärjestelmälle. - tarkastellaan kahta henkilöä A ja B, joilla on samat preferenssit. - Mutta he asuvat eri kunnissa - Horisontaalisen oikeudenmukaisuuden mukaan heidän tulisiko nauttia saman verran julkisia palveluja - Olkoon A:n kunnassa enemmän lapsia ja vanhuksia ja sitä kautta veropohja on pienempi - Tällöin horisontaalinen oikeudenmukaisuus ei toteudu. - Tarvitaan tulonsiirtoa köyhemmälle alueelle - Mitä vaihtoehtoja on antaa tulonsiirtoa? Puhutaan veropohjan tasauksesta ja valtionavuista (tai valtionosuuksista)

6 6 VALTIONAVUT: - ehdollisia (kategorisia) ja ei-ehdollisia (könttäsumma) järjestelmiä. - Ehdollinen apu on enemmän tai vähemmän korvamerkittyä eli keskusvalta täsmentää vastaanottajalle, mihin tarkoitukseen apua käytetään. Ehdollisia apujärjestelmiä on useita eri tyyppiä - matching tyyppinen, jossa valtio maksaa määrätyn osuuden yksikkökustannuksesta tai yksikköhinnasta Kuviossa kuvataan järjestelmää rationaalisesti käyttäytyvän kuluttajan (mediaaniäänestäjä) teorian avulla - Vaaka-akselilla mitataan valtionapua saavan hyödykkeen kulutusta kunnassa. - Pystyakseli mittaa muuta kulutusta kunnassa. - AB on alkuperäinen budjettirajoitus. - kunnan (= mediaaniäänestäjän) preferenssit voidaan esittää kuvion samahyötykäyrien avulla. - piste E 1 vastaa hyödynmaksimoivaa tilannetta ilman valtionapua - jos käyttöön otetaan ehdollinen valtionosuusjärjestelmä, jossa valtio maksaa valtionapuna 50 % yksikkökustannuksesta (vastaa 50 % hinnanalennusta kunnalle) - budjettisuoran aa sijasta tulee ab voimaan eli kulmakerroin puolittuu - Uusi tasapaino E 2 - sekä muu kulutus että valtionapua saava toiminta ovat kasvaneet.

7 7 Yksityiset menot a x 2 x 1 E 1 E 2 I Budjettirajoitus valtion avun jälkeen I a b g 1 g 2 Julkiset menot Kuvio 6.2 Ehdollinen valtionosuusjärjestelmä Riippuen kunnan preferensseistä on mahdollista, että - muu kulutus ei lisäänny ollenkaan - tai että se voi jopa laskea. - Valtionapu ei kuluteta pelkästään tukea saavaan kohteeseen vaan käytetään sen sijaan verohelpotuksiin. - ääritapauksena on mahdollista, että valtionapu voi valua pelkästään verohelpotuksiin. Näin ollen teorian antaman ennusteen perusteella emme voi sanoa, miten valtioapu vaikuttaa kunnan valtionapua saaviin menoihin. Ehdollinen apu on perusteltu keino korjata positiivisten ulkoisvaikutusten olemassaolo. - ongelma on se, miten arvioidaan ulkoisvaikutuksen suuruus ja miten otetaan huomioon muut vääristymät ja niiden vaikutukset avun suuruuteen. - Edellä hahmotellun tukijärjestelmän kustannukset riippuvat kunnan käyttäytymisestä. Jos tuki saa kunnan lisäämään voimakkaasti tukea saavia menoja, valtion kustannukset kasvavat. Kustannusten hillitsemiseksi voidaan järjestelmää muotoilla niin, että asetetaan katto kustannuksille. Valtio täsmentää jonkin maksimin, jonka se maksaa kunnalle.

8 8 Tälläista kutsutaan määrältään rajoitetuksi valtionosuusjärjestelmäksi (close-ended matching grant) - sitä vastaavaa budjettirajoitusta esittää ahh' kuviossa muunneltu järjestelmä on merkityksetön, jos kunnan meno on pienempi kuin asetettu maksimi. Kuvio 6.3 Yksityiset menot a h x 3 x 1 E 1 E 3 I I Budjettirajoitus valtion avun jälkeen a h b g 1 g 2 Julkiset menot Ehdollinen könttäsummatuki - Ehdollinen tuki voi olla myös kuvion 6.4 budjetti- rajoituksen afc mukainen - Siinä valtio antaa kiinteän summan tukea, jonka kunnan pitää kuluttaa julkisiin hankkeisiin. - Tässä mikään ei estä kuntaa vähentämästä omia menojaan, jolloin osa tällaisesta tuesta menee kunnallisveron alentamiseen.

9 9 Kuvio 6.4 Valtionosuusjärjestelmien muunnelmia c Yksityiset menot a f x 4 x 1 E 1 E 4 I I Budjettirajoitus valtion avun jälkeen a c b g 1 g 4 Julkiset menot Ei-ehdolliset tuet - Kuviossa 6.4 budjettirajoitus cc kuvaa tätä järjestelmää - Eli kunta saa kiinteän summan valtiolta - Suomen nykyinen valtionosuusjärjestelmä on pitkälti tällainen könttäsumma systeemi, jossa kunta voi käyttää rahansa periaatteessa melko vapaasti. - Mutta rahankäyttöä sitovat valtiotason (edk:n päättämät) palvelutasonormit ja subjektiiviset oikeudet, kuten kansalaisten oikeus päivähoitoon yms kotikunnassaan. - Aiempi järjestelmä oli ehdollinen valtionosuus järjestelmä, jossa valtion osuus vaihteli sektorista toiseen ja lisäksi alueellisesti ns. kantokykyluokkien mukaisesti (niitä oli 10 kpl) - Voi kysyä kumpi (vanha vai uusi) rajoittaa enemmän paikallista itsehallintoa ja mahdollista päättää julkisista menoista? Riippuu miten subjektiiviset oikeudet ja muut normit on asetettu (ovatko sitovia rajoituksia vai eivät). Millä sitten perustellaan tällainen järjestelmä? - päällimmäisenä asiana on ollut julkisten menojen hillintä

10 10 - Kilpailun lisäämistä on myös pidetty yhtenä tavoitteena, jonka könttäsummajärjestelmän ajatellaan toteuttavan paremmin kuin korvamerkitty ehdollinen järjestelmä. Jotkut ovat nähneet uuden järjestelmän parempana keinona tasoittaa tuloja. - mutta ei ole selvää, että auttamalla köyhiä kuntia autetaan samalla köyhiä kansalaisia - miksei apua annetaan suoraan heille? - Yksi näkemys on se, että valtio pyrkii edistämään ns. hyödykekohtaista tasaarvoa valtionosuusjärjestelmän avulla. - Tämän näkemyksen mukaan yhteiskunnallisten palvelujen julkisella tarjonnalla saadaan köyhemmät kansalaiset käyttämään niitä. - Ei-ehdollisessa järjestelmässä ei kuitenkaan mikään takaa, että kaikki raha käytetään tiettyyn julkiseen palveluun. - Sama pätee myös ehdollisiin järjestelmiin. Ei-ehdollisessa järjestelmässä on myös määritettävä, mikä on kunnan rahan "tarve". - Nykyisessä järjestelmässä summa määräytyy laskennallisin perustein. - laskennalliset perusteet heijastavat tarvetekijöitä ja tuotantokustannustekijöitä - esim. väestön ikärakenteesta tms. johtuva suuri sairastavuus lisää valtionapua - Vastaavasti syrjäisyys (saaristokunnat) ja muut epäedulliset tuotanto-olosuhteet lisäävät valtionapua tarjontasyistä - Vaikka nykysysteemi on pääosin könttäsummatyyppinen, sen rinnalla on vanhanmallisia valtionosuuksia (esim. orkesterit, teatterit) LeGrand (1975) on esittänyt kolme periaatetta, joiden perusteella summa tulisi määräytyä. 1. Avun on oltava funktio kunnan tuloista tai varallisuudesta siten, että keskimääräistä köyhempi kunta saa apua ja keskimääräistä rikkaampi maksaa veroa. 2. Avun määrän pitäisi olla riippumaton kunnan menoja koskevista päätöksistä. Tämä periaate nojaa kahteen periaatteeseen. A. Kunnan uudelleenjakopolitiikan pitäisi perustua sen omiin voimavaroihin; B. valtion ei tulisi puuttua kuntien päätöksentekoon. 3. Avun määrän tulisi vaihdella suoraan kunnan fiskaalisten ponnistusten mukana. - Jos kunta ei ole kiinnostunut julkisten palvelujen tarjonnasta, sen osuuden valtiolta tulisi vähetä vastaavalla määrällä. - Tämä periaatteen sovittaminen 2. periaatteen kanssa on hankalaa.

11 11 Miten sitten erilaiset valtio-osuusjärjestelmät vaikuttavat paikallisten julkisten menojen määrään? - Jos ne heijastavat mediaaniäänestäjän mieltymyksiä, silloin samansuuruisella kuntalaisten tulojen kasvulla ja ei-ehdollisella tuella tulisi olla sama vaikutus kunnan menoihin. - Molemmissa tapauksissa budjettisuora siirtyy yhdensuuntaisesti origosta poispäin. - Kuviosta 6.5 voimme päätellä, että ehdollisen tuen, joka alentaa tuen kohteena olevan menon hintaa (siis budjettisuora on loivempi), on oltava suurempi kuin eiehdollisen tuen, jotta edustava kuluttaja päätyisi samaan hyötytasoon molemmissa järjestelmissä. c Yksityiset menot a x 4 x 1 E 1 E 4 E 2 I Budjettirajoitus valtion avun jälkeen I a c b g 1 g 4 Julkiset menot Kuvio 6.5 Ehdollisen ja ei-ehdollisen järjestelmän vertailua Empiirinen tutkimus on antanut jonkin verran tukea sille, että - ehdolliset järjestelmät näyttäisivät lisäävän julkisia menoja enemmän kuin eiehdolliset.

12 12 - Esiintyy ns. kärpäspaperivaikutusta. Sen mukaan könttäsummana saatu tuki näyttää lisäävän paikallisia julkisia menoja enemmän kuin vastaavan suuruinen lisäys kuntalaisten tuloissa. - Selitykseksi tälle ilmiölle on esitetty erilaisia byrokratia-teorioita. Niiden mukaan virkamiehillä on mahdollisuudet säädellä budjettia demokraattisen kontrollin ulottumattomissa. - Vaikka äänestäjät tai luottamusmiehet tai naiset olisivatkin tietoisia kaikissa tilanteissa tuen määrästä, heillä ei ole välttämättä keinoja saada virkakoneisto siirtämään osaa rahasta heille. Myös keskusvallan koneisto voi säädellä rahan käyttöä niin, että se tulee käytetyksi paikallisiin julkismenoihin. LISÄNÄKÖKOHTIA VALTIONAPU TEEMAAN: - malleissa ei lähdetä asetelmasta, jossa sen enempää valtio kuin kuntakaan verottavat. Jos näin tehdään, kuntalaisia verotetaan (verotettava tulot käsitteen pohjalta) ensin valtion tuloverolla (vie edustavan kuluttajan budjettirajoitusta vasemmalle). Sen jälkeen saadaan valtionapua, joka siirtää sitä oikealle. Nettoasema voi vaihdella kunnasta toiseen. - Malleissa oletetaan, että budjettirajoitukset ovat suoria ja että olisi ikään kuin markkinat, joilta paitsi muuta kulutusta (pystyakselilla) myös julkista hyödykettä voi ostaa vakiohintaan. Kuitenkin esim. Suomessa kunnat tuottavat itse palveluita ja kyse on siitä millä yksikkökustannuksella ja onko se riippuvainen toiminnan laajuudesta. Jos esimerkiksi koulutoimessa esiintyy skaalaetuja, niin budjettirajoitus ei ole suora, vaan siitä tulee kovera (kuin liukumäki). - Suomessa on tavallaan erikseen olemassa veropohjan tasausjärjestelmä, joka siirtää rahaa kunnista joissa on korkea veropohja (verotettava tulo per asukas korkea) niille joilla se on matala. Tällä nostetaan kaikki kunnat vähintään 90 % tasolle maan keskiarvosta veropohjan osalta. Lisäksi on pääasiallisesti könttäsummatyyppinen laskennallisesti määräytyvä valtionapusysteemi, joka antaa rahaa kunnille käyttötarkoitusta määrittelemättä. Näiden lisäksi on pienempiä käyttötarkoitukseen sidottuja valtionapuja. - Yleiskuvan eri rahoituskanavien merkityksestä kunnille saa Loikkanen- Nivalainen : Suomen kuntatalouden kehitys raportin kuntien rahoitusta koskevasta koskevasta osasta (luku 5)

13 13 Kuvioissa (kuten alla) saadaan esille kunnallisveroaste seuraavasti (MZ/OZ) kertaa 100. Katso aiemmissa kuvissa miten kunnallisveroaste muuttuu eri tapauksissa. Voiko esim. könttäsummatuki johtaa siihen että veroaste laskee? Muu kulutus Z M O julkisen palvelun määrä - joissakin maissa veropohjan tasaus on puhtaasti kuntien kesken tapahtuvaa eli valtio ei siihen anna lisärahaa. Suomen systeemi ei ole puhtaasti kuntien välinen, sillä vuositasolla tasausmaksut ja saadut tasaukset eivät ole yhtä suuria. - Käytännössä verotulontasaus (osalle negatiivinen) ja valtionavut lasketaan yhteen ja niiden yhteissumma (voi olla joillekin negatiivinen) jaetaan kunnille. Tätä summaa kutsutaan usein hieman harhanjohtavasti valtionosuudeksi erottelematta sen kahta komponenttia - Toisaalta Suomessa valtio antaa vuosittain valtionapujen lisäksi harkinnanvaraisia avustuksia talousongelmissa oleville kunnille. - Valtionapuihin suhtautuminen on taloustieteilijöiden keskuudessa ristiriitaista. Esimerkiksi Nobel taloustieteilijä Hayek pitää valtionapuja allokaatiota vääristävinä eli ne ylläpitävät tehotonta aluerakennetta ja toimintoja jotka eivät muuten kannattaisi tai olisi ainakaan niin laajoja. Monet muut taas pitävät niitä välttämättöminä ulkoisvaikutusten korjaajina ja alue-erojen tasaajina. Lisäksi ne tasaavat tulopohjan vaihtelun riskejä kuntatasolla.

14 14 Erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat kunnat: arviointimenettely ja toimenpiteet Valtio arvioi vuosittain yksittäisten kuntien taloudellisen aseman ja soveltaa taloudeltaan erityisen vaikeassa asemassa oleviin kuntiin arviointimenettelyä. Nykymuotoinen arviointimenettely aloitettiin vuonna Siinä - valtio asettaa arviointiryhmän, joka yhdessä kunnan edustajan kanssa tekee esityksen kunnan talouden tasapainottamiseksi. Arviointiryhmän varsinaisina jäseninä toimivat valtiovarainministeriön ja kunnan edustaja, joka on useimmiten kunnanjohtaja. - puheenjohtaja nimitetään riippumaton ja ulkopuolinen kunta-alan asiantuntija. - Kunta saa myös nimetä ryhmään kaksi muuta kunnan edustajaa, joilla on ryhmässä puheoikeus, mutta ei äänestysoikeutta. Toisen näistä edustajista tulisi olla henkilöstön edustaja ja toisen yleensä kunnan luottamushenkilöjohtaja. - Ryhmän toimintaan osallistuu yleensä myös Kuntaliiton tai sen suosittelema asiantuntijajäsen. Menettelyssä arviointiryhmä tekee esityksen tarvittavista toimista kunnan valtuustolle. Vastuu toimien täytäntöönpanosta on kunnalla. Talouden tasapainottamista koskevan esityksen lisäksi arviointiryhmä voi esittää kuntien yhdistämistä. Jos kunnanvaltuusto ei esityksiä hyväksy, arviointi palautuu valtioneuvostolle uudelleen käsiteltäväksi. Hallitus voi antaa eduskunnalle lakiesityksen kuntien yhdistämisestä vastoin kunnanvaltuuston tahtoa. Nykymuotoisen arviointimenettelyn voimassaoloaikana on vuosina tehty 25 kunnan kanssa arviointimenettely. Kolmetoista kuntaa on liittynyt toiseen kuntaan. Nykymuotoinen arviointimenettely on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi tasapainottaa vaikeuksissa olevan kunnan taloutta. Arviointimenettelyssä olleet kunnat ovat kasvattaneet tulojaan - kiristämällä verotustaan, korottamalla asiakasmaksujaan ja vuokriaan, yhtiöittämällä toimintojaan ja myymällä omaisuuttaan. Menoja puolestaan on karsittu - vähentämällä investointeja, keskittämällä palveluita ja luopumalla vapaaehtoisista avustuksista esimerkiksi lapsiperheille ja yhdistyksille. Keskeisintä menoerää, henkilöstömenoja on vähennetty - eläkejärjestelyin, jättämällä virkoja ja toimia avoimiksi, yhdistelemällä niitä ja lomauttamalla henkilökuntaa.

15 Paikalliset julkishyödykkeet ja Tiebout malli Chales M. Tiebout (1956): Kilpailevien kuntien teoria - oletetaan, että alueella (erityisesti kaupunkialueella, joka on työ- ja asuntomarkkina-alue) on useita kuntia - yksilöiden preferenssit saattaisivat heijastuvat asuinkunnan valinnassa - he valitsisivat itselleen asuinpaikan, jossa paikalliset julkishyödykkeet (ja niiden rahoitus) vastaavat heidän preferenssejään. - Jos kunnan A tietyt julkiset palvelut olisivat joidenkin kunnan B asukkaiden mielestä paremmat kuin B:ssä, he muuttaisivat A:han (olettaen kustannukset molemmissa samoiksi). - Tiebout esitti ehdot, joiden vallitessa tuloksena oleva allokaatio olisi Paretotehokas o muuttoon ei liity kustannuksia o täydellinen informaatio saatavilla olevista julkisista palveluista o preferenssit eivät muutu ajan mukana o ei ole monopoleja eikä ulkoisvaikutuksia. o ei skaalaetuja palvelutuotannossa o verotus on henkiverotusta Tieboutin mallia on usein tulkittu niin, että sen mukaan muuttoliike on aina optimaalista. Hamilton (1975) korvasi henkiveron kiinteistöverolla ja toi esille, että tehokas ratkaisu edellyttää itse asiassa mekanismia, jolla rajoitetaan muuttoliikettä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi minimitonttirajoituksin, jotka estävät köyhiä muuttamasta rikkaiden kuntiin, joissa on alhainen veroaste, joka kuitenkin riittää hyvään palvelutarjontaan. HUOM: Vero ja palvelutarjontaerot kapitalisoituvat kiinteistöjen hintoihin. Ulkoisvaikutusten roolista Alueiden välisten ulkoisvaikutusten katsotaan pitkälti määrittävän julkishyödykkeiden tarjonnan sopivan hallinnollisen tason. - mitä laajempi on makujen kirjo ja mitä vähäisempi ulkoisvaikutusten koko, sitä suurempi on tarve ko. hyödykkeiden tai palvelujen tarjonnan hajauttamiselle.

16 16 Verokilpailu - on esimerkki alueiden välisistä ulkoisvaikutuksista. - Jatkuessaan verokilpailulla voi olla itseään tuhoavia vaikutuksia. - Sen vuoksi keskusvallalla tulisi olla verotusvoima tiettyjen verojen (veropohjaltaan liikkuvat kohteet) osalta kokonaan, esimerkiksi pääomaverotuksessa. Ns. 'verojen vienti' - esim. liittovaltioissa osavaltioilla on yleensä omat hyödykeveronsa, joita myös ulkopuoliset joutuvat maksamaan. - Näin osavaltio voi ikään kuin viedä verojaan muualle. - Mitä ongelmia verokilpailu aiheuttaa EU:n tapaisissa rakennelmissa? Uuudelleenjakorooli: - Tehokas talous (Pareto mielessä) ei ole välttämättä tulonjaon kannalta oikeudenmukainen. - Tulonjakoa ja vapautta koskevat vaatimukset voivat olla ristiriidassa tehokkuuden kanssa. - Tulonjakoon puuttumista on pidetty julkisen vallan yhtenä keskeisenä tehtävänä. - Uudelleenjakopolitiikan voi karkeasti jakaa kahteen muotoon - Kind vs. cash o turvataan ihmisille tietyt perushyödykkeet kuten perusterveydenhoito ja koulutus. o perustoimeentulojärjestelmät, jotka tarjoavat tulonsiirtoja vero- ja sosiaaliturvajärjestelmän avulla. Nämä uudelleenjakopolitiikan muodot vaativat erilaista informaatiota, ja tällä voi olla erilaisia seuraamuksia fiskaalisen hajakeskityksen kannalta. - hallitseva käsitys alan tutkimuksessa: uudelleenjakopolitiikka sopii paremmin keskusvallan tehtäviin. Boadwayn ja Wildasinin (1986) esimerkki Taulukossa 6.3. tukee tätä kantaa. - Kaksi aluetta - Erilaiset tulonjakaumat siten, että alueen A tulo on henkeä kohti korkeampi kuin alueen B tulo henkeä kohti. - A:ssa 2 kpl rikkaampia ja 1 köyhä (lkm suluissa) B:ssä päinvastoin - Se osoittaa, että vaikka kahdella alueella noudatettaisiin samaa uudelleenjakopolitiikkaa, tilanne voi silti synnyttää muuttoa alueiden välillä.

17 17 Taulukko 6.3 Alueet A B Tulo (2) (1) (1) (2) Vero (20 %) Julkiset menot per capita Fiskaaliset hyödyt Lähde: Boadway-Wildasin (1986) Taulukko 6.3 kertoo - että korkeamman per capita tulon alueella A fiskaaliset edut ovat suuremmat molemman tulotason tapauksille - tämä antaa kannusteen muuttaa B:stä A:lle - Esimerkki puoltaa sitä, että uudelleenjako tulisi hoitaa valtiotasolla eikä alueittain. Entä jos uudelleenjako ymmärretään julkishyödykkeenä ja eri alueilla on erilaiset arvostuksen julkishyödykkeen suhteen, saamme yhden perustelun aluetason puolesta. Mutta mitä tapahtuu, jos uudelleenjako on mittavampaa (rikkailta köyhille) alueella A kuin B? - Synnyttääkö tämä rikkaiden poismuuttoa ja sen myötä lisäkustannuksia uudelleenjaolle? Jos näin käy, niin edellytykset uudelleen jakaa heikkenevät, kun hyvätuloista veropohjaa karkaa ja toisaalta uusia tuettavia tulee lisää - Oatesin erottelu keskitetyn ja hajautetun ratkaisun välillä on hyödyllinen, koska se painottaa alueiden samanlaisia piirteitä. - Toisaalta tehokkuus ja uudelleenjako ovat niin voimakkaasti toisiinsa kietoutuneita, että Musgrave-Oates lähestymistapa, jossa tulonjakopolitiikka alistetaan keskusvallalle, on liian suoraviivainen erottelu. - Euroopassa ja etenkin Pohjoismaissa yksilölliset julkiset palvelut ja uudelleenjakotoimet, mukaan lukien koulutus, terveydenhoito ja hyvinvointipalvelut järjestetään suurelta osin kuntien toimesta. - Näitä ei myöskään voi pitää pelkästään paikallisina julkishyödykkeinä. - Voi sanoa, että pohjoismaisessa ja erityisesti suomalaisessa järjestelmässä on sisäänrakennettu jännite: yhtäältä kunnat ovat olemassa siksi, että ne mahdollistavat paikallisten kysyntä- ja tarjontatekijöiden huomioon ottamisen ja sallivat erilaisuuden. Toisaalta valtiovallan agenttina niiden tehtävänä on toteuttaa valtakunnallista palvelutasa-arvoa (eli samanlaisuutta).

18 18 Päämies-agenttiteoria keskittämisen ja hajauttamisen ongelman analysoinnissa - keskusvalta ajatellaan päämieheksi - kunta agentiksi, joka hoitaa paikallistasolla valtiovallan määräämiä tehtäviä - kunta saa (osa)rahoitusta tehtävien hoitoon valtionapuina - Hajauttamalla voidaan kerätä ja käsitellä informaatiota paremmin ja halvemmin, kuin mitä olisi mahdollista täysin keskitetyssä järjestelmässä. - riskinä se, että kunnat voivat pyrkiä omiin keskusvallasta poikkeaviin tavoitteisiin. o Ns. kärpäspaperivaikutus Keskusvalta voi toki hajauttaa ilman kuntiakin - etu keskusvallan kannalta olisi siinä, että kansalliset tavoitteet paremmin toteutuisivat - ero keskittämisen vs. hajauttamisen välillä riippuu siitä, kuinka paljon kunnan äänestäjien ja keskusvallan käsitykset hyvästä politiikasta eroavat toisistaan o kansanedustajat ovat usein kunnanvaltuutettuja; ajavatko samaa? 6.4. Klubiteoria KLUBITEORIA: - klubit ovat yksi paikallisten julkishyödykkeiden kollektiivisen tarjonnan tapa. o urheilulaitosten, kerhot - myös kunnat voidaan ymmärtää klubeiksi, vaikka kaikki paikalliset julkishyödykkeet eivät sovellu klubi-tyyppiseen tarjontaan o Esimerkiksi yhdyskuntasuunnittelu - Koulutuksen ja sosiaalipalvelujen klubi-tarjonta taas ei ehkä heijasta paikallistason tulonjakotavoitteita tai se saattaa olla hallinnollisesti kallista (hinnoittelu, tulojen keruu). Miten määräytyy optimaalinen klubin koko?

19 Palvelutarjonnasta sekä kunta/kaupunkikoosta ja kuntareformista Katso Loikkanen-Laakso-Susiluoto: Metropolialueen talous kirjaa linkissä ja erityisesti sen kahta lukua: 14. Loikkanen: Kuntien ja metropolialueiden rakenteesta: periaatteita, argumentteja ja empiriaa 15. Moisio ja Oulasvirta: Pääkaupunkien tehtävät ja rahoitus Pohjoismaissa

TÄMÄN LUVUN AIHEPIIRISTÄ LUE MYÖS LAAKSO-LOIKKANEN: KAU- PUNKITALOUS, LUKU 29

TÄMÄN LUVUN AIHEPIIRISTÄ LUE MYÖS LAAKSO-LOIKKANEN: KAU- PUNKITALOUS, LUKU 29 327 16. FISKAALINEN HAJAKESKITYS (AIEMMIN LUKU 17) TÄMÄN LUVUN AIHEPIIRISTÄ LUE MYÖS LAAKSO-LOIKKANEN: KAU- PUNKITALOUS, LUKU 29 Julkisen sektorin toiminta jakautuu eri aluetasoille - keskushallinto -

Lisätiedot

Pääkaupunkien tehtävät ja rahoitus

Pääkaupunkien tehtävät ja rahoitus Pääkaupunkien tehtävät ja rahoitus Moisio & Oulasvirta Kuntien tehtävät Pohjoismaissa, eroja: Suomi : pienkuntavaltaisuudesta syntynyt tarve kuntayhtymille, erityisesti terveydenhuollossa Ruotsissa ja

Lisätiedot

Suomen julkisen sektorin rahoitus ja rakenne

Suomen julkisen sektorin rahoitus ja rakenne Suomen julkisen sektorin rahoitus ja rakenne TA2 Suomen talouselämän ja maailmantalouden esittely Helsingin yliopisto, 27.11.2014 Essi Eerola (VATT) Tällä luennolla 1. Mitä julkistaloustiede on? 2. Miten

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5)

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Mankiw & Taylor, 2 nd ed., chs 4-5) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT)

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT) Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, 20.3.2018 Essi Eerola (VATT) Asuminen perusoikeutena Perustuslain 19 : julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon

Lisätiedot

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on?

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on? !" # $ Tehtävä 1 %&'(&)*+,)**, -./&,*0. &1 23435 6/&*.10)1 78&99,,: +800, (&)**,9)1 +8)**, 7;1*)+,)**, (&6,,77. )0; '?@0?(; (, ',)00&(, &1 9&/9.,*0, (, 0&)*,,70, +,0,7,*0, -./&,*0..*0,A

Lisätiedot

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu

12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu 12 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, 2nd ed., chs 16-17; Taloustieteen oppikirja, s. 87-90) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä

Lisätiedot

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino

4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino 4 Kysyntä, tarjonta ja markkinatasapaino (Taloustieteen oppikirja, luku 4) Opimme tässä ja seuraavissa luennoissa että markkinat ovat hyvä tapa koordinoida taloudellista toimintaa (mikä on yksi taloustieteen

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 18.04.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus

Taloustieteen perusteet 31A00110 18.04.2016. Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Taloustieteen perusteet 31A00110 18.04.2016 Opiskelijanumero Nimi (painokirjaimin) Allekirjoitus Pisteytys: 1 2 3 4 5 6 Yht Vastaukseen käytetään vain tätä vastauspaperia. Vastaa niin lyhyesti, että vastauksesi

Lisätiedot

Vaihtoehtoja leikkauslistoille. Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013

Vaihtoehtoja leikkauslistoille. Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013 Vaihtoehtoja leikkauslistoille Olli Savela, Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Paikallispolitiikan seminaari, Nokia 19.1.2013 1 Mistä ratkaisu kuntien rahoituskriisiin? Pääomatulot kunnallisverolle: Vuoden

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI 1a. Täydellisen kilpailun vallitessa yrityksen A tuotteen markkinahinta on 18 ja kokonaiskustannukset

Lisätiedot

Opiskelijarahoitusjärjestelmät tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta

Opiskelijarahoitusjärjestelmät tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta Jussi Kivistö ja Seppo Hölttä Opiskelijarahoitusjärjestelmät tehokkuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta Tiivistelmä Johdanto Kuka maksaa ja miten? 111 Opiskelijarahoitusjärjestelmät ja tehokkuus 112

Lisätiedot

Taantuva talous pakottaa valintoihin Arvot ohjaavat valintoja

Taantuva talous pakottaa valintoihin Arvot ohjaavat valintoja Taantuva talous pakottaa valintoihin Arvot ohjaavat valintoja Paavo Okko Kaarinan kaupungin strategiaseminaari II 20.4.2009 Miksi viaton Suomi kärsii näin pahasti muun maailman finanssikriisistä? Finanssikriisimaiden

Lisätiedot

Verotus ja tasa-arvo. Matti Tuomala Kalevi Sorsa säätiö 26.1.2007

Verotus ja tasa-arvo. Matti Tuomala Kalevi Sorsa säätiö 26.1.2007 Verotus ja tasa-arvo Matti Tuomala Kalevi Sorsa säätiö 26.1.2007 Progressiivinen verotus: egalitaristinen menestystarina! Progressiivinen verotus on vanha idea. - Marxin ja Engelsin Kommunistisen manifestin

Lisätiedot

6. Valtion, välitasojen ja kuntien roolista

6. Valtion, välitasojen ja kuntien roolista 6. Valtion, välitasojen ja kuntien roolista 6.1. Johdantoa 6.2. Fiskaalisen federalismin peruskysymykset ja periaatteet, kertausta 6.3. Miksi hajakeskitystä tarvitaan? Oates in desentralisaatioteoreema.

Lisätiedot

Syöttötariffit. Vihreät sertifikaatit. Muut taloudelliset ohjauskeinot. Kansantalousvaikutukset

Syöttötariffit. Vihreät sertifikaatit. Muut taloudelliset ohjauskeinot. Kansantalousvaikutukset UUSIUTUVAN ENERGIAN OHJAUSKEINOT KANSANTALOUDEN KANNALTA Juha Honkatukia VATT Syöttötariffit Vihreät sertifikaatit Muut taloudelliset ohjauskeinot Kansantalousvaikutukset UUSIUTUVAN ENERGIAN OHJAUSKEINOT

Lisätiedot

Kuntien valtionosuusjärjestelmät Pohjoismaissa. Unna Heimberg, VM/Kunta- ja aluehallinto-osasto Kuntamarkkinat

Kuntien valtionosuusjärjestelmät Pohjoismaissa. Unna Heimberg, VM/Kunta- ja aluehallinto-osasto Kuntamarkkinat Kuntien valtionosuusjärjestelmät Pohjoismaissa Unna Heimberg, VM/Kunta- ja aluehallinto-osasto 12.9.2019 Kuntamarkkinat Suomen valtionosuusjärjestelmän rakenne 2 Kunnan peruspalvelujen valtionosuus: 8,491

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 4.6.2015 MALLIVASTAUKSET KANSANTALOUSTIETEEN ÄÄSYKOE 4.6.05 MALLIVASTAUKSET Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti ohjola, Taloustieteen oppikirja,. painos, 04] sivuihin. () (a) Bretton Woods -järjestelmä:

Lisätiedot

Kuntarakenteen uudistus

Kuntarakenteen uudistus Kuntarakenteen uudistus Antti Moisio (VATT) GOVERNMENT INSTITUTE FOR ECONOMIC RESEARCH (VATT) Kuntauudistus Esityksen sisältö Metropolialueen hallintomallit Kommentteja taloustutkimuksen näkökulmasta Antti

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutus kuntatalouteen Jakoavaimen esittely

Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutus kuntatalouteen Jakoavaimen esittely Sote- ja maakuntauudistuksen vaikutus kuntatalouteen Jakoavaimen esittely Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveysjohdon tapaaminen 24.3.2017 Minna Punakallio Pääekonomisti Seuraa minua Twitterissä: @MinnaPunakallio

Lisätiedot

Kannattaako sote-menoja lisätä vai vähentää vuosina 2018 ja 2019?

Kannattaako sote-menoja lisätä vai vähentää vuosina 2018 ja 2019? Kannattaako sote-menoja lisätä vai vähentää vuosina 2018 ja 2019? Maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä esitetään uudistettavaksi myös laki kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta. Käsittelyssä olevaan

Lisätiedot

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna!

Anonyymi. Äänestä tänään kadut huomenna! Anonyymi Äänestä tänään kadut huomenna! 2007 Yhteiskunnassamme valtaa pitää pieni, rikas, poliittinen ja taloudellinen eliitti. Kilpailu rahasta ja vallasta leimaa kaikkia aloja. Suuryritysten rikastuessa

Lisätiedot

Valinnan vapaus ja rahoituksen uudistaminen. 23.1.2016 Helsinki Olli Savela, yliaktuaari ja kaupunginvaltuutettu, Hyvinkää

Valinnan vapaus ja rahoituksen uudistaminen. 23.1.2016 Helsinki Olli Savela, yliaktuaari ja kaupunginvaltuutettu, Hyvinkää Valinnan vapaus ja rahoituksen uudistaminen 23.1.2016 Helsinki Olli Savela, yliaktuaari ja kaupunginvaltuutettu, Hyvinkää Sote-rahoituksen vaihtoehtoja Sosiaali- ja terveystoimi on puolet kuntien menoista

Lisätiedot

MITEN MAAKUNTIEN TOIMINTAA RAHOITETAAN? -TUTKIMUSHANKE

MITEN MAAKUNTIEN TOIMINTAA RAHOITETAAN? -TUTKIMUSHANKE MITEN MAAKUNTIEN TOIMINTAA RAHOITETAAN? -TUTKIMUSHANKE Lotta-Maria Sinervo Petra Haapala MITEN MAAKUNTIEN TOIMINTAA RAHOITETAAN? -TUTKIMUSHANKE Tutkimushanke ajalla 1.8.-31.12.2017 Hankkeen vastuullinen

Lisätiedot

Talouden tilanne kesäkuu Kunnanjohtajan kokoama tiivistelmä tilanteesta ennen raamin antoa

Talouden tilanne kesäkuu Kunnanjohtajan kokoama tiivistelmä tilanteesta ennen raamin antoa Talouden tilanne kesäkuu 2013 Kunnanjohtajan kokoama tiivistelmä tilanteesta ennen raamin antoa Lähtökohta verot+valt.osuudet vs nettomenot 36000 34000 32000 30000 28000 26000 24000 22000 20000 34457 33085

Lisätiedot

MIKROTALOUSTIEDE A31C00100

MIKROTALOUSTIEDE A31C00100 MIKROTALOUSTIEDE A31C00100 Kevät 2016 Olli Kauppi & Emmi Martikainen emmi.martikainen@kkv.fi Luennon sisältö Hintakilpailu ja tuotedifferentiaatio Peräkkäiset pelit (12.4-12.5) Alalle tulon estäminen Taloudellinen

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Rahoituksen siirto kunnista maakuntiin ja vaikutukset kuntien rahoitukseen. Verojaosto Markku Nissinen Finanssineuvos, VM

Rahoituksen siirto kunnista maakuntiin ja vaikutukset kuntien rahoitukseen. Verojaosto Markku Nissinen Finanssineuvos, VM Rahoituksen siirto kunnista maakuntiin ja vaikutukset kuntien rahoitukseen Verojaosto 29.3.2017 Markku Nissinen Finanssineuvos, VM 1 28.3.2017 Etunimi Sukunimi Rahoituksen siirto kunnista maakuntiin LÄHTÖKOHTA:

Lisätiedot

Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus. Eduskunnan hallintovaliokunnan infotilaisuus

Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus. Eduskunnan hallintovaliokunnan infotilaisuus Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus Eduskunnan hallintovaliokunnan infotilaisuus 10.3.2017 MinnaMarja Jokinen Lainsäädäntöneuvos, VM 1 9.3.2017 Etunimi Sukunimi Rahoituksen siirto

Lisätiedot

Terveydenhuollon rahoitusmuodot ja rahoittajaosapuolet

Terveydenhuollon rahoitusmuodot ja rahoittajaosapuolet Terveydenhuollon rahoitusjärjestelmät - meillä ja muualla Markku Pekurinen Osastojohtaja - Palvelujärjestelmäosasto Terveydenhuollon rahoitusmuodot ja rahoittajaosapuolet Varsinainen rahoittaja Rahoitustapa

Lisätiedot

f(x, y) = x 2 y 2 f(0, t) = t 2 < 0 < t 2 = f(t, 0) kaikilla t 0.

f(x, y) = x 2 y 2 f(0, t) = t 2 < 0 < t 2 = f(t, 0) kaikilla t 0. Ääriarvon laatu Jatkuvasti derivoituvan funktion f lokaali ääriarvokohta (x 0, y 0 ) on aina kriittinen piste (ts. f x (x, y) = f y (x, y) = 0, kun x = x 0 ja y = y 0 ), mutta kriittinen piste ei ole aina

Lisätiedot

Kiinteistövero kunnallisena rahoitusmuotona

Kiinteistövero kunnallisena rahoitusmuotona Kiinteistövero kunnallisena rahoitusmuotona Kiinteistöverotus seminaari, 11.12.2017 Jukka Hakola Kiinteistövero kunnallisena rahoitusmuotona Tuli voimaan vuonna 1993 kunnallisena verona Kiinteistövero

Lisätiedot

Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia

Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia Eläkejärjestelmät ja globaali talous kansantaloudellisia näkökulmia Seppo Honkapohja* *Esitetyt näkemykset ovat omiani eivätkä välttämättä vastaa SP:n kantaa. I. Eläkejärjestelmät: kansantaloudellisia

Lisätiedot

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN KYSYMYS Mahdollistaako esitetty järjestelmä tavoitteellisen johtamisen ja ohjauksen - toisaalta valtio/maakunta ja toisaalta maakunta/palveluntuottajat akselilla sekä siitä,

Lisätiedot

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17)

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen

Lisätiedot

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa?

talletetaan 1000 euroa, kuinka paljon talouteen syntyy uutta rahaa? TALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE 1.6.2017 1. Kerro lyhyesti (korkeintaan kolmella lauseella ja kaavoja tarvittaessa apuna käyttäen), mitä tarkoitetaan seuraavilla käsitteillä: (a) moraalikato (moral hazard) (b)

Lisätiedot

Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa

Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa Hyvinvointivaltio = ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan elämän joka tilanteessa. Suomalainen hyvinvointivaltiomalli on muiden Pohjoismaiden kanssa yksi maailman laajimpia Kunnat ja valtio kantavat suurimman

Lisätiedot

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto

Viime kerralta Luento 9 Myyjän tulo ja kysynnän hintajousto Viime kerralta Luento 9 Markkinatasapaino Markkinakysyntä kysyntöjen aggregointi Horisontaalinen summaaminen Eri kuluttajien kysynnät eri hintatasoilla Huom! Kysyntöjen summaaminen käänteiskysyntänä Jousto

Lisätiedot

Voidaanko fiskaalisella devalvaatiolla tai sisäisellä devalvaatiolla parantaa Suomen talouden kilpailukykyä?

Voidaanko fiskaalisella devalvaatiolla tai sisäisellä devalvaatiolla parantaa Suomen talouden kilpailukykyä? Juha Kilponen Suomen Pankki Voidaanko fiskaalisella devalvaatiolla tai sisäisellä devalvaatiolla parantaa Suomen talouden kilpailukykyä? Helsinki, Economicum 30.11.2015 Mielipiteet ovat kirjoittajan omia

Lisätiedot

Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola)

Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola) Osa 8. Markkinoiden tehokkuusanalyysin sovelluksia (M & T, Chs 6, 8-9, Pohjola) Hyvinvointiteoria tarkastelee sitä, miten resurssien allokoituminen kansantaloudessa vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin Opimme

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunta Sote maakuntauudistus, valtiontalous, kuntatalous

Valtiovarainvaliokunta Sote maakuntauudistus, valtiontalous, kuntatalous Liite 1. Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Valtiovarainvaliokunta 5.6.2018 Sote maakuntauudistus, valtiontalous, kuntatalous Suomen Kuntaliitto, kuntatalousyksikkö 5,0 4,5

Lisätiedot

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti 2 2015 Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti JOHDANTO... 2 1 TYÖNTEON KANNUSTIMET JA KANNUSTINPAKETTI... 4 1.1 Kannustinpaketti... 5 2 KANNUSTINPAKETIN VAIKUTUKSET TYÖNTEON KANNUSTIMIIN JA TULONJAKOON...

Lisätiedot

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17)

11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) 11 Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Ch 17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen riippuvan

Lisätiedot

Huomioita kuntatalouden ohjauksesta Tanskassa

Huomioita kuntatalouden ohjauksesta Tanskassa Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Huomioita kuntatalouden ohjauksesta Tanskassa Taloustorstai 16.11.2017 Mikko Mehtonen Erityisasiantuntija TAUSTAT 5 700 000 VÄKILUKU 5 500

Lisätiedot

Kuntatalouden haasteet ja sivistystoimi

Kuntatalouden haasteet ja sivistystoimi Kuntatalouden haasteet ja sivistystoimi Valkoinen sali 15.11.2011 Matti Väisänen OKM / Hallinto- ja budjettiyksikkö Hallitusohjelma: Hallitus rakentaa kehyspäätöksensä siten, että hallitusohjelmaan kirjatut

Lisätiedot

Päästökaupasta Kiotoperiodilla 2008-2012 -90 luvun pankkituen suuruinen tulonsiirto sähkönkäyttäjiltä voimantuottajille

Päästökaupasta Kiotoperiodilla 2008-2012 -90 luvun pankkituen suuruinen tulonsiirto sähkönkäyttäjiltä voimantuottajille SUOMEN ELFI OY KANNANOTTO Antti Koskelainen 1 (5) 1.8.2007 Päästökaupasta Kiotoperiodilla 2008-2012 -90 luvun pankkituen suuruinen tulonsiirto sähkönkäyttäjiltä voimantuottajille 1. Pohjoismainen sähkö

Lisätiedot

JULKINEN PALVELU KILPAILUN VIITEKEHYKSESSÄ

JULKINEN PALVELU KILPAILUN VIITEKEHYKSESSÄ JULKINEN PALVELU KILPAILUN VIITEKEHYKSESSÄ Risto Harisalo Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto risto.harisalo@uta.fi 1 Terveisiä menneisyydestä! risto.harisalo@uta.fi 2 Julkisen palvelun kehityskaaret

Lisätiedot

Markkinainstituutio ja markkinoiden toiminta. TTT/Kultti

Markkinainstituutio ja markkinoiden toiminta. TTT/Kultti Markkinainstituutio ja markkinoiden toiminta TTT/Kultti Pyrin valottamaan seuraavia käsitteitä i) markkinat ii) tasapaino iii) tehokkuus iv) markkinavoima. Määritelmiä 1. Markkinat ovat mekanismi/instituutio,

Lisätiedot

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w)

Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) 4. MARKKINOIDEN TASAPAINOTTUMINEN 4.1. Tasapainoperiaate Kysyntä (D): hyötyfunktiot, hinta, tulot X = X(P,m) Tarjonta (S): tuotantofunktiot, hinta, panoshinta y = y(p,w) Markkinat tasapainossa, kun löydetään

Lisätiedot

Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset

Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset Martikaisen mallin taloudelliset vaikutukset Johdanto Nämä ovat Martikaisen mallin laskelmat vuoden 22 osalta. Tosin aivan lopussa kerrotaan vuoden 211 osalta päätulokset ja päivityksestä. (Laskelmien

Lisätiedot

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin 76 9. Kaupunkialueiden kasvu - talouskasvu: kaupunkialueen työllisyyden (ja tuotannon) kasvu, jonka taustalla on - kaupungin tuottamien hyödykkeiden kysynnän kasvu ---> työvoiman kysynnän kasvu - työvoiman

Lisätiedot

Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa

Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa Kuntien taloudellisen aseman muutoksia Sote uudistuksessa Kymenlaakson kunnat Luonnos 5.4.2016 Heikki Miettinen 2014tp_2014ktal_2015 väestöenn_v52 Lähtökohdat Lähtökohdat Tavoitteena arvioida kuntien jäljelle

Lisätiedot

Metropolialueen hallintomallit - taloustutkimuksen näkökulmia

Metropolialueen hallintomallit - taloustutkimuksen näkökulmia Metropolialueen hallintomallit - taloustutkimuksen näkökulmia Antti Moisio (VATT) GOVERNMENT INSTITUTE FOR ECONOMIC RESEARCH (VATT) Kuntauudistus Esityksen sisältö Metropolialueen hallintomallit Kommentteja

Lisätiedot

Kaavio 1. Jäsenmäärän kehitys 1990-2016

Kaavio 1. Jäsenmäärän kehitys 1990-2016 Sivu 1 / 6 Liittokokous 23. 24.11.2012 Tampereen yliopisto, Kalevantie 4, Tampere 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 HALLITUKSEN ESITYS KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN TALOUSSUUNNITTEEKSI VUOSILLE 2014-2016

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus Pohjoismaissa

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus Pohjoismaissa Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus Pohjoismaissa Kuntamarkkinat 9-10.9.2015 Kuntatalo, Helsinki Benjamin Strandberg, Asiantuntija Yleistä sosiaali- ja terveydenhuollosta Euroopassa Pohjoismaiden ja

Lisätiedot

Luentorunko 5: Limittäisten sukupolvien malli

Luentorunko 5: Limittäisten sukupolvien malli Niku, Aalto-yliopisto ja Etla Makrotaloustiede 31C00200, Talvi 2018 Johdanto Makromalleissa kotitaloudet ajatellaan usein dynastioina, joissa jälkeläisten hyvinvoinnilla sama paino kuin omalla. Toisinaan

Lisätiedot

Monikanavaisen rahoituksen vaikutuksia priorisoitumiselle? Markku Pekurinen, tutkimusprofessori Osastojohtaja - Palvelujärjestelmäosasto

Monikanavaisen rahoituksen vaikutuksia priorisoitumiselle? Markku Pekurinen, tutkimusprofessori Osastojohtaja - Palvelujärjestelmäosasto Monikanavaisen rahoituksen vaikutuksia priorisoitumiselle? Markku Pekurinen, tutkimusprofessori Osastojohtaja - Palvelujärjestelmäosasto Rahoituksen tarkastelussa kolme tasoa 1. Rahoitustapa Miten sosiaali-

Lisätiedot

Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus. Valtiovarainvaliokunta Markku Nissinen Finanssineuvos, VM

Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus. Valtiovarainvaliokunta Markku Nissinen Finanssineuvos, VM Rahoituksen siirto ja kunnan peruspalvelujen valtionosuus Valtiovarainvaliokunta 21.3.2017 Markku Nissinen Finanssineuvos, VM 1 22.3.2017 Etunimi Sukunimi Rahoituksen siirto kunnista maakuntiin LÄHTÖKOHTA:

Lisätiedot

Valtuustoseminaariin HTT Eero Laesterä

Valtuustoseminaariin HTT Eero Laesterä Valtuustoseminaariin 7.12.2011. HTT Eero Laesterä Aineistot: Tilastokeskuksen tiedonantajapalautteet 1997 2010 Kuntaliiton veromalli 8/2011, jota on käytetty arvion pohjana. Ristiinan omat arviot talouden

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto

Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Työ- ja elinkeinoministeriö 4.8.2009 PL 32 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntö TEM 266:00/2008 TERVEYSPALVELUALAN LIITON LAUSUNTO JULKISISTA HANKINNOISTA ANNETUN LAIN (348/2007) 15 :N MUUTTAMISESTA Vuoden

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan talous ja rahoitus

Kunnan ja maakunnan talous ja rahoitus Kunnan ja maakunnan talous ja rahoitus Kymenlaakson kuntapäivä 25.5.2018 Minna Punakallio, pääekonomisti Kuntaliitto, kuntatalousyksikkö 2 23.5.2018 Julkisyhteisöjen rahoitusjäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen,

Lisätiedot

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä

Kuluttajan teoriaa tähän asti. Luento 6. Hyötyfunktion ja indifferenssikäyrien yhteys. Kuluttajan hyöty. Laajennuksia. Kuluttajan ylijäämä Kuluttajan teoriaa tähän asti Valintojen tekemistä niukkuuden vallitessa - Tavoitteen optimointia rajoitteella Luento 6 Kuluttajan ylijäämä 8.2.2010 Budjettirajoite (, ) hyödykeavaruudessa - Kulutus =

Lisätiedot

Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen

Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Itsehallinnollisten yhteisöjen ohjaus ja rahoitus sote- ja aluehallintouudistuksen jälkeen Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntatilaisuudet 6 ja 7 huhtikuuta 2016 Lakiasiain johtaja Arto Sulonen, Suomen

Lisätiedot

Tarkoittaa kaikkia sellaisia toimia, joilla julkinen valta yrittää ohjata kansantaloutta.

Tarkoittaa kaikkia sellaisia toimia, joilla julkinen valta yrittää ohjata kansantaloutta. TALOUSPOLITIIKKA Talouspolitiikka on politiikkaa Päätöksiä tekee eduskunta ja kunnan valtuusto Tarkoittaa kaikkia sellaisia toimia, joilla julkinen valta yrittää ohjata kansantaloutta. Valtio ja kunnat

Lisätiedot

Kuntanäkökulma soteuudistukseen. Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja

Kuntanäkökulma soteuudistukseen. Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Kuntanäkökulma soteuudistukseen Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja 12.9.2013 Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus - Kuntaliiton näkemyksiä Kuntaperusteinen järjestelmä keskeinen hyvinvointipalvelujen

Lisätiedot

Kuluttajan valinta. Tulovaikutukset. Hyvinvointiteoreemat. Samahyötykäyrät. Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta

Kuluttajan valinta. Tulovaikutukset. Hyvinvointiteoreemat. Samahyötykäyrät. Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta Kuluttajan valinta Tulovaikutukset Hyvinvointiteoreemat Samahyötykäyrät Variaatiot (kompensoiva ja ekvivalentti) Hintatason mittaamisesta 1 Mikrotaloustiede (31C00100) Prof. Marko Terviö Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Finanssipolitiikan säännöt ja kuntatalous

Finanssipolitiikan säännöt ja kuntatalous Finanssipolitiikan säännöt ja kuntatalous taloustieteen ja kv. käytäntöjen näkökulma Antti Moisio VATT Kuntalaki uudistuu tapahtuma, Suomen Kuntaliitto, 18.6.2013 GOVERNMENT INSTITUTE FOR ECONOMIC RESEARCH

Lisätiedot

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa.

HUOM: yhteiskunnallisilla palveluilla on myös tärkeä osuus tulojen uudelleenjaossa. 1 2. JULKISEN SEKTORIN MENOT SUOMESSA JA ERÄISSÄ MUISSA MAISSA (NÄMÄ TIEDOT OVAT TUOMALAN UUDESTA JULKAISEMATTOMASTA KÄSIKIRJOITUKSESTA) EI SAA LEVITTÄÄ ULKOPUIOLELLE LUENTOJEN! Tässä luvussa tarkastelemme

Lisätiedot

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen

Prof. Marko Terviö Assist. Jan Jääskeläinen Harjoitukset 3. 1. (a) Dismalandissa eri puolueiden arvostukset katusiivoukselle ovat Q A (P ) = 60 6P P A (Q) = 10 Q/6 Q B (P ) = 80 5P P B (Q) = 16 Q/5 Q C (P ) = 50 2P P C (Q) = 25 Q/2 Katusiivous on

Lisätiedot

Omaisuus ja hoiva eri omaisuuslajit vanhushoivan rahoituksessa. 10.11.2011 Markus Lahtinen

Omaisuus ja hoiva eri omaisuuslajit vanhushoivan rahoituksessa. 10.11.2011 Markus Lahtinen Omaisuus ja hoiva eri omaisuuslajit vanhushoivan rahoituksessa 10.11.2011 Markus Lahtinen Teemat Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja hoivan rahoitus: Mistä rahat vanhushoivan rahoitukseen tulevaisuudessa?

Lisätiedot

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kataisen hallituksen ohjelma Työssäkäyntialueiden perusteella suurkunnat, jotka kykenevät

Lisätiedot

Päijät-Hämeen seminaari: YMPÄRI KÄYDÄÄN YHTEEN TULLAAN

Päijät-Hämeen seminaari: YMPÄRI KÄYDÄÄN YHTEEN TULLAAN Päijät-Hämeen seminaari: YMPÄRI KÄYDÄÄN YHTEEN TULLAAN Sibelius talo, Lahti Maakuntajohtaja Juho Savo 19.4.2012 Johdantona aiheeseen: Kadonnutta kansanvaltaa etsimässä Maakunta 2020 Sitran ja maakuntajohtajien

Lisätiedot

KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017

KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017 KUNTIIN KOHDISTUVAT TALOUDELLISET VAIKUTUKSET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN YHTEYDESSÄ KOKKOLA / KEVÄT 2017 1. KUNNILTA MAAKUNNILLE SIIRTYVIEN TEHTÄVIEN JA NIIDEN RAHOITUKSEN SIIRTO MAAKUNNILLE SIIRTYVIEN

Lisätiedot

Siun soten kehys Omistajaohjaus

Siun soten kehys Omistajaohjaus Siun soten kehys 2018 Omistajaohjaus 10.10.2017 MAKSUSOSUUKSIEN PERUSTEET Perussopimuksen 24 ja 25 Järjestämis- ja tuottamisvastuun aiheuttamat nettokustannukset rahoitetaan jäsenkuntien suorittamalla

Lisätiedot

A. Huutokaupat ovat tärkeitä ainakin kolmesta syystä. 1. Valtava määrä taloudellisia transaktioita tapahtuu huutokauppojen välityksellä.

A. Huutokaupat ovat tärkeitä ainakin kolmesta syystä. 1. Valtava määrä taloudellisia transaktioita tapahtuu huutokauppojen välityksellä. HUUTOKAUPOISTA A. Huutokaupat ovat tärkeitä ainakin kolmesta syystä 1. Valtava määrä taloudellisia transaktioita tapahtuu huutokauppojen välityksellä. 2. Huutokauppapelejä voidaan käyttää taloustieteen

Lisätiedot

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P

Jos Q = kysytty määrä, Q = kysytyn määrän muutos, P = hinta ja P = hinnan muutos, niin hintajousto on Q/Q P/P Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen muutos jaettuna hinnan suhteellisella muutoksella

Lisätiedot

TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT

TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT TALOUSTIETEEN LUENTOJEN TEHTÄVÄT 1. Suhteellisen edun periaate 1. Maassa A: 1 maito ~ 3 leipää 1 leipä ~ 0,33 maitoa Maassa B: a. b. 3 maitoa ~ 5 leipää 1 maito ~ 1,67 leipää 1 leipä ~ 0,6 maitoa i. Maalla

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia - miksi Suomen Yrittäjät ei hyväksy paikallista sopimista koskevaa kompromissia

Kysymyksiä ja vastauksia - miksi Suomen Yrittäjät ei hyväksy paikallista sopimista koskevaa kompromissia 31.5.2016 1 (5) Kysymyksiä ja vastauksia - miksi Suomen Yrittäjät ei hyväksy paikallista sopimista koskevaa kompromissia Suomen Yrittäjät hylkäsi paikallista sopivan kompromissiesityksen. Esityksen hyväksyminen

Lisätiedot

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14)

8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) 8 Yritys kilpailullisilla markkinoilla (Mankiw & Taylor, Ch 14) Markkinat ovat kilpailulliset silloin, kun siellä on niin paljon yrityksiä, että jokainen pitää markkinoilla määräytyvää hintaa omista toimistaan

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitysnäkymät kuntatalousohjelmassa Hannele Savioja

Kuntatalouden kehitysnäkymät kuntatalousohjelmassa Hannele Savioja Kuntatalouden kehitysnäkymät kuntatalousohjelmassa 16.10.2015 Hannele Savioja Rahoitusasematavoitteet Hallitus on päättänyt seuraavista sitovista vaalikauden nimellisistä rahoitusasematavoitteistaan: valtiontalouden

Lisätiedot

Itsehallintoalueiden rahoitusmalli tilannekatsaus valmisteluun 6.11.2015

Itsehallintoalueiden rahoitusmalli tilannekatsaus valmisteluun 6.11.2015 Itsehallintoalueiden rahoitusmalli tilannekatsaus valmisteluun 6.11.2015 Hallitusohjelman tavoitteet uudistukselle Hallitus on asettanut uudistukselle tavoitteeksi kustannusten hallinnan ja hyvinvointi-

Lisätiedot

JULKISTEN PALVELUJEN MERKITYS TULONJAOLLE JA KÖYHYYDEN EHKÄISYLLE

JULKISTEN PALVELUJEN MERKITYS TULONJAOLLE JA KÖYHYYDEN EHKÄISYLLE JULKISTEN PALVELUJEN MERKITYS TULONJAOLLE JA KÖYHYYDEN K EHKÄISYLLE Kalevi Sorsa SääS äätiö Perjantaiyliopisto 15.12.2006 Jaakko Kiander Palkansaajien tutkimuslaitos JULKISTEN PALVELUJEN MERKITYS Ratkeaako

Lisätiedot

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet

Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Millaisia ovat finanssipolitiikan kertoimet Antti Ripatti Helsingin yliopisto, HECER, Suomen Pankki 20.3.2013 Antti Ripatti (HECER) fipon kerroin 20.3.2013 1 / 1 Johdanto Taustaa Finanssipolitiikkaa ei

Lisätiedot

Maakunnan talous ja omaisuus

Maakunnan talous ja omaisuus Maakunnan talous ja omaisuus Sote ja maakuntauudistus 1 3Kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat tilat maakunta vuokraa vähintään

Lisätiedot

Kuntaesimerkkinä Oulu

Kuntaesimerkkinä Oulu Kuntaesimerkkinä Oulu 20.3.2012 Yritysyhteistyön koordinaattori, Tekijäpuu palvelu / Tuvilta Työelämään hanke / Konsernipalvelut Satu Kaattari-Manninen Sosiaaliset näkökulmat julkisissa hankinnoissa Vaikka

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Pauli Kettunen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos Kestävä hyvinvointi -seminaari Helsingin yliopisto 10.4.2013 Halusimme

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 108/2001 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työllisyyslain 21 :n, palkkaturvalain 9 :n, merimiesten palkkaturvalain 8 :n ja työehtosopimuslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo

KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo 1 KA 1 2009, tentti 14.10. 2009 (mikrotaloustieteen osuus), luennoitsija Mai Allo ÄLÄ IRROTA PAPEREITA TOISISTAAN! Ohjeet: Tenttikysymyksiä on kuusi (+ jokeri ohjeineen viimeisellä sivulla). Valitse tenttikysymyksistä

Lisätiedot

Verotus ja talouskasvu. Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009

Verotus ja talouskasvu. Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009 Verotus ja talouskasvu Essi Eerola (VATT) Tulevaisuuden veropolitiikka -seminaari 25.09.2009 Johdantoa (1/2) Talouskasvua mitataan bruttokansantuotteen kasvulla. Pienetkin erot talouden BKT:n kasvuvauhdissa

Lisätiedot

Kuntien rahoitukseen liittyvät tasausjärjestelmät

Kuntien rahoitukseen liittyvät tasausjärjestelmät Kuntien rahoitukseen liittyvät tasausjärjestelmät Kuntatalo 31.10.2017 SOTE ja MAAKUNTAUUDISTUKSEN VASTUUVALMISTELIJOIDEN TAPAAMINEN Valtiovarainministeriö / Kunta ja aluehallintoosasto Miikka Vähänen

Lisätiedot

Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet vahvistuneet, Suomen näkymät heikot

Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet vahvistuneet, Suomen näkymät heikot Suomen Pankki Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet vahvistuneet, Suomen näkymät heikot Säästöpankki Optia 1 Esityksen teemat Kansainvälien talouden kehitys epäyhtenäistä Euroopan ja Yhdysvaltain taloudet

Lisätiedot

Kuntien vuoden 2015 veroprosentit. Kuntaliiton tiedustelu 18.11.2014

Kuntien vuoden 2015 veroprosentit. Kuntaliiton tiedustelu 18.11.2014 Kuntien vuoden 2015 veroprosentit Kuntaliiton tiedustelu % 20,5 Kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti sekä tuloveroprosenttia nostaneet kunnat 1985-2015 Kuntien lkm 20,0 181 180 19,5 156 160 19,0 18,5

Lisätiedot

Harjoitusten 2 ratkaisut

Harjoitusten 2 ratkaisut Harjoitusten 2 ratkaisut Taloustieteen perusteet 31A00110 Tea Lönnroth tea.lonnroth(at)aalto.fi Teach a parrot the terms 'supply and demand' and you've got an economist. Thomas Carlyle 2 Tehtävä 1 Tarkastellaan

Lisätiedot

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21)

3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 3 Kuluttajan valintateoria: työn tarjonta ja säästäminen ( Mankiw & Taylor, 2 nd ed, ch 21) 1. Työn tarjonta Kuluttajan valintateorian perusmalli soveltuu suoraan kotitalouksien työn tarjontapäätöksen

Lisätiedot

Stenvall Jari Professori Lapin yliopisto

Stenvall Jari Professori Lapin yliopisto Stenvall Jari Professori Lapin yliopisto jari.stenvall@ulapland.fi Esitys perustuu Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen (Virtanen ja Stenvall 2012) Kunnallisen itsehallinnon perusteet Luottamus

Lisätiedot

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi

Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat. Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi 1 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat Tuotannontekijämarkkinat ovat tärkeä osa taloutta. Esimerkiksi TYÖMARKKINOIDEN toiminta on keskeisessä asemassa tulonjaon ja työllisyyden suhteen. Myös muut tuotannontekijämarkkinat

Lisätiedot

Julkisen talouden näkymät Eläketurva. Finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo Työeläkepäivät, Eläketurvakeskus 17.11.2009

Julkisen talouden näkymät Eläketurva. Finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo Työeläkepäivät, Eläketurvakeskus 17.11.2009 Julkisen talouden näkymät Eläketurva Finanssineuvos Tuulia Hakola-Uusitalo Työeläkepäivät, Eläketurvakeskus 17.11.2009 Julkisen talouden tasapaino pitkällä aikavälillä Julkinen talous ei saa pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina 1970-2040 indeksi 80 indeksi 80 70

Lisätiedot

PK yritysten toiminnan taloudellinen merkitys Pirkanmaalla

PK yritysten toiminnan taloudellinen merkitys Pirkanmaalla PK yritysten toiminnan taloudellinen merkitys Pirkanmaalla Kuvaus pk yritysten kerrannaisvaikutuksista Pirkanmaan kunnissa Vuoden 2007 verotietojen perusteella Kunnallisjohdon seminaari Tallinna 20.05.2009

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan talous ja rahoitus

Kunnan ja maakunnan talous ja rahoitus Kunnan ja maakunnan talous ja rahoitus Päijät-Hämeen maakuntatilaisuus 3.5.2018 Henrik Rainio, vs. johtaja Kuntaliitto, kuntatalousyksikkö Julkisyhteisöjen rahoitusjäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen,

Lisätiedot