Talviurheilu. Sinssi 1/03

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Talviurheilu. Sinssi 1/03"

Transkriptio

1 Sinssi 1/03

2 Sinssi 1/03 2 Talvella tapahtuu: 3.3. Vakisauna, Koneen sauna 4.3. Laskiainen Lumenveistokisa ja kyykkäkisat Kaamoksen Kaatajaiset, LOOP Vakisauna, Koneen sauna Sinssi 1/2003 n:s vuosikerta Sinssi on Sähköinsinöörikilta ry:n kustantama painotuote ja vapaan sanan foorumi. Kaikilla Sähköinsinöörikilta ry:n jäsenillä on vapaus tuottaa Sinssiin sisältöä. Sinssin paperiversio on vapaasti haettavissa Sähköinsinöörikilta ry:n kiltahuoneelta. Uudet ja vanhat lehdet löytyvät Sinssin nettiarkistosta. Sinssi ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sinssin painomäärä on 250 kappaletta. Sinssi on painettu Oulun yliopistopainossa. Sinssi toimitus: Päätoimittaja Heli Pihlajamaa Kusipäätoimittaja Henna Korhonen Alapäätoimittaja Suvi Junes Alapäätoimittaja Jukka Hautamäki Alapäätoimittaja Janne Lesonen Alapäätoimittaja Suvi Mikäsenimioli Alapäägraafikko Teemu Kääriäinen Rehtori Antti Toiviainen Sinssi yhteystiedot:

3 3 Sinssi 1/03

4 Sinssi 1/03 4 Päätoimittajan piipitykset Heli Talven toinen puolisko lähti liikkeelle vanhoin uusin lupauksin, uusien vanhoja tenttejä. Kaikenlaiset lakot ja kuurithan kuuluvat pysyvänä osana morkkista potevan uudenvuodenjuhlijan päätöksiin. Mutta vaikka elämä ei oikeasti kummoisemmaksi muutu, on vuoden vaihtumisessa aina oma hohtonsa - onpa ainakin lupa uskotella itselleen aloittavansa puhtaalta pöydältä. Konkreettisia uudistuksia Sinssin toimitus koki vaalikokouksessa, kun kiltamme mittavaan toimihenkilökaartiin astui mukaan Rehtori. Rehtorin virka Sinssissä on toimia Eettisenä toimikuntana ja huolehtia, että juttujen eettinen taso pysyy kunnossa. Näin me täällä Sinssissä pyrimme kaikin mahdollisin tavoin takaamaan Sinulle, rakas lukija, hyväksi havaittua, tuttua ja taattua Sinssi-laatua tulevaisuudessakin. Sinssin ulkoasu on kokenut myös pieniä muutoksen tuulia. Tarkkaavainen lukija on kai jo huomannut, että tänä vuonna Sinssin sivuja koristavat myös numeroinnit! Tammikuun Kynä- ja karkkipäivänä oli taas oiva tilaisuus arvioida yritysten kesätyövarantoja - karkkien makunystyräkostuttamisestimaatiolla tietenkin! Hyvä karkki -> hyvin rahaa -> hyvin töitä; huono karkki -> säästölinja -> turha kysellä kesätöiden perään. Pieneksi ongelmaksi tässä arvioinnissa saattaa tosin nousta fakta, että yleensä karkki on aina hyvää! Mutta jos vaikka (kun, kunnes, ellei, jollei...) karkinsyönti tai kesätyöt eivät syystä tai toisesta jaksa kiinnostaa, raskaiden lumikinosten tippuessa räystäältä uhkaavasti niskanikamia päin on hyvä pitää mielessä lohdullinen lause: Wappu tulee (<69 päivää)!

5 5 Sinssi 1/03 Puheenjohtajan pärinät epa Niin se valta on taas vaihtunut ja nyt on minun vuoro kirjoitella tälle palstalle. Sitä onkin viime aikoina tapahtunut kaikenlaista, suurta ja pientä. Killan toimintaan on tullut paljon uutta verta mukaan ja toimijoilla on uusia hyviä ideoita. Minun tehtäviin lähinnä kuuluu vaan pitää ohjakset käsissä ja varmistaa ettei huonoja virheitä tehdä. Siinähän tämä vuosi meneekin. Tätä lukiessasi kiltahuoneen avajaiset on pidetty ja vieraana on ollut osastoltakin kärkiryhmää. Iso kiitos remonttiryhmä X:lle, joka on tehnyt älyttömän kovan työn. Heitä muistettiin jo pikkujouluissakin, mutta eihän se ainoastaan riitä. Ryhmä on jaksanut vielä viimeistellä jäljet ja tulevaisuudessa toivottavasti tarvitaan vain ylläpitävä vaikutus. Kiltahuonetta on sisäänajettu syksystä lähtien ja nyt se alkaa pikkuhiljaa olemaan sellainen kuin pitääkin. Välillä kiltahuone näyttää olevan kuin pommin jäljiltä, kun se on ollut kovalla käytöllä, mutta täytyy muistaa, että kiltahuone on juuri niin siisti kuin Te haluatte sen olevan. Muistatte siis viedä ne karkkipaperit roskiin ja tyhjät pullot koriin ja jne. Kiltahuone ei siivoudu itsekseen vaikka kuinka haluaisi. Muita suuria tapahtumia on ollut osastonjohtajan vaihdos. Tämä muutos ei ehkä näy rivijäsenelle, eikä toivottavasti muutenkaan. Entisen osastonjohtajan kanssa hyvinsujunut yhteistyö toivottavasti saa jatkoa myös uusien tuulien puhaltaessa. Ensivaikutelma on ainakin positiivinen. Jäädään mielenkiinnolla odottamaan. Muistakaa myös opiskella, ettette jää notkumaan ikuisuuksiksi kiltahuoneen sohvan pohjalle. Vaikka se olisikin mukavampi kuin kotisohva. Tämä koskee myös minua.

6 Sinssi 6 1/03 Miksi kalja maistuu? 1) Se on yleisempää ja hyväksytympää. Yli 90% suomalaisista aikuisista juo alkoholia. Raittiita ihmisiä katsotaan helposti kieroon, mutta urheilemattomuutta ei tarvitse selitellä kenellekään. 2) Se on muiden mielestä kiinnostavampaa. Kavereitasi ei kiinnosta kuinka puristit kympin lenkin alle 40 minuutin tai millaisella lyönnillä nujersit peran sulkiksessa. Mutta kyllä he hykertelevät, kun kerrot ryyppyputkesta, jonka päätteeksi teit tarpeesi mäntsälän kunnantalon pihalle. 3) Työpaikoilla arvostetaan enemmän viinanjuontia. Pomo ymmärtää, jos myöhästyt töistä krapulan vuoksi, mutta pitää sinua huonona työntekijänä, jos selität olleesi keilahallilla aamupalaverin aikaan. Työpaikkaliikunta on harvinaista, mutta joka puljussa järjestetään pikkujoulut ja niissä juovat kaikki. 4) Paremmat harjoittelumahdollisuudet. Helsingissä on 380 liikuntapaikkaa. Anniskeluravintoloita on yli tuhat ja niihin mahtuu yhteensä ihmistä. Vuoroja ei tarvitse varata etukäteen ja harjoitella voi yömyöhään. 5) Viinanjuontiin ei tarvitse patistaa. Iltapäivä- ja naistenlehdissä annetaan usein vinkkejä kuinka ihmiset saisivat itsensä motivoiduksi liikkumaan säännöllisesti. Viinanjuonti on niin houkuttelevaa, ettei siihen tarvitse patistaa. Ihmiset lähtevät mielellään baariin vaikka olisivat väsyneitä, masentuneita ja ulkona sataisi räntää. 6) Kehitys ei pysähdy. Monessa urheilulajissa tulokset kääntyvät laskuun viimeistään nelikymppisenä. Viinanjuonnissa annoksia voi kasvattaa vuodesta toiseen. Mestariksi kypsytään usein vasta keski-iässä. 7) Kansainväliselle huipulle pääsee helpommin - viinanjuonnissa. Suomalaisilla on paremmat edellytykset päästä huipulle kuin vaikka jalkapallossa tai pituushypyssä. Eivätkä ulkomaalaiset naureskele, että: "Hah hah, suomalainen juoppo! En tiennytkään, että niillä leveysasteilla juodaan viinaa." 8) Mieli ei muutu vanhana. Jotkut huippu-urheilijat ryhtyvät aktiiviuransa jälkeen juomaan viinaa. Juopot sen sijaan jatkavat uskollisesti valitsemallaan tiellä, usein kuolemaansa saakka. Ainakaan he eivät käännä takkia ja ryhdy huippu-urheilijoiksi.

7 7 Sinssi 1/03

8 Sinssi 8 1/03 Ulkomailta Suvi J Bon jour, chers Sinssin luijat! Terveiset Chamongin laaksosta, Mont Blancin juurelta! Kolmas viikko (?) meneillään täällä puuterin, pileiden ja pummejen luvatussa kylässä. Toimittajanne on ollut pari päivää sängyn vankina; syynä ei Jean eikä Pierre, ei edes vin de table (2,5 euros/4-pack), vaan kunnon suomalainen flúnssa! Tähän asti päivät on kulunut lautailua opetellessa ja illat après skin kautta jatkoilla. Ei töitä, ainakaan vielä. Otaniemen teekkarit (skipoli) pitivät ensimmäiset viikot yllä kotimaista örvellystä... Päästään varmaan pahasti sammakoitten humanistitavoille, ennen kuin seuraava teekkariporukka tulee hätiin. Kurnutus mulla ei vielä luonnistu kovin hyvin. Fransmannien lisäksi paikan päällä on liikaa brittejä ja enemmän ruottalaisia. Odotellaan niitä tuohon naapuriin että voidaan harjoittaa vispiläkauppaa. Vill du har en vispilä? Det kostar 3 euros! Sää on vaihteleva. Alussa aurinko paistoi ja oli lämmintä. Jälkeenpäin on ollut kylmääkin, max -20 C ylhäällä kuitenkin. Lumitilanne on loistava ja nyt kun olen ollut kipeenä, lunta on satanut paljon lisää. Suurin osa hisseistä suljettu liian suuren lumivyöryvaaran vuoksi. Viime vuonna, kun oltiin täällä YKHS:n reissulla viikko, sattui todellakin mahtavat kelit! Täällä oli nyt yksi porukka viikon ja koko ajan huono sää. Toivottavasti sää suosii tänäkin vuonna Oulun porukkaa VIikko on lyhyt aika. Mutta onneksi täällä viihtyy muutenkin: hienot maisemat, lyhyet välimatkat, monipuoliset palvelut, muut reissaajat ja huoleton ilmapiiri. Rankkoja valintoja joutuu tekemään: puuteri vai aurinkorinne vin ou biève (5e/24-pack) champere neuf ou Cybar (halvin netti... 1e/10 min) Milanoon vai Geneveen? (Keski-Euroopassa kaikki lähellä, eikä maksa kauean paljon, mutta pitäisi säästää) Ajattelutappaa on muutettu eli thinking kills! Vapaata pudotusta ja matkalla minne vaan. Joskus ehkä takas, vaikka Torremolinoksen kautta Pandalla! En lähde kyllä tuohon Karin (Koivisto, Ymppi) ja Jannen nelivetopanda puskureilla -proggikseen mukaan, mutta Torre svengaa très bien! Au revoir! La bout inférieur journaliste, Suvi Junes (Niille, jotka on tulossa tänne: asutaan ihan Midin ala-aseman vieressä, Cmanoix Sudissa, sama alue ku viime vuonna.)

9 9 Sinssi 1/03

10 Sinssi 10 1/03

11 11 Niksi-Sinssi Sinssi 1/03 Sähkökiukaalle heitetty vesi valuu turhan nopeasti kivien välistä pois ja löylyn määrä vähenee. Mutta jos lisäät löylyveden joukkoon pari tusinaa käytettyjä sukkahousuja, on tuloksena pitkät ja pontevat löylyt. Aloittelevan jääkiekkoilijan on vaikea luistella ja kuljettaa kiekkoa samaan aikaan. Mutta jos pujotat sekä kiekon että mailan samoihin sukkahousuihin, pelaaminen helpottuu huomattavasti. Tee saksennirkolla reikä sukkahousujen molempiin kärkiosiin. Laita sitten sormi toiseen reikään ja kynä toiseen. Näin sinulla on kätevä harppi. Ps: mitä isommat housut, sitä isompi ympyrä. Usein on vaikea muistaa, mille videokasetille mitäkin on nauhoittanut. Pujota sukkahousuihin ne kasetit, joihin et ole nauhoittanut "Päivän lööppiä", ja jätä ne sukkahousuitta, joihin olet jo ohjelman nauhoittanut. Näin nauhat eivät mene sekaisin. Nykyaikaisten pankkisalien räikeänkirkkaat valot aiheuttavat iho-ongelmia herkkähipiäisille. Siksi kannattaakin vetäistä pankin ulkopuolella sukkahousut päähän ja rynnätä nopeasti sisään toimittamaan asiansa. Mene keväällä puutarhaasi ja pujota pieni omenanalku sukkahousuihin irrottamatta sitä puusta. Anna omenan kasvaa kesän ajan ja poimi se syksyllä puusta. Näin saat ystäväsi hämmästelemään, miten ihmeessä se (omena) on sinne (sukkahousuihin) saatu. Vanhat, väljät, bensakäyttöiset ruohonleikkurit sauhuttavat usein paljon. Tunge palloksi puserretut sukkahousut leikkurin pakoputkeen. Sauhu ei siitä vähene, mutta pääset eroon vanhoista sukkahousuista. Irtileikatusta sukkahousun kärkiosasta saat kätevän kuonokopan erittäin heikkoleukaiselle koiralle. Uuden auton lamput häikäisevät helposti. Voit välttää tämän sullomalla etulyhtyjen umpiot täyteen sukkahousuja. Näin valot himmenevät huomattavasti ja vastaantulevat autot ovat kiitollisia. Hammaslangalla on paha tapa katketa ja juuttua hampaiden väliin. Kääri sukkahousut rullalle ja pujota ne sieraimeesi - kyllä siinä hammaslankavaivat unohtuvat! Monet joutuvat talven tultua hiekoittamaan pihapolkunsa yhä uudelleen ja uudelleen, ja hiekkaa kuluu. Parempi tapa on kaataa puoli kiloa hiekkaa sukkahousuihin ja levittää ne polulle. Kevään tullen voit kerätä sukkahousut ja hiekat talteen ja käyttää ne syksyllä uudelleen. Syö joka aterian jälkeen sukkahousut. Näin saat (ulostustasi tarkkailemalla) selville, kuinka kauan kunkin ruoan sulatus kestää.

12 Sinssi 12 1/03 SIKryn hallitus ja toimihenkilöt 2003 Janne 1)Kuka, missä ja miksi? 2)In ja Out Mitä kysyttiin: 3)Meille vai Teille? 4)voi raato Ja mitä vastattiin... Hallitus Puheenjohtaja: Eero Länsimäki 1) Eero "epa" Länsimäki, killan pj, useimmiten takahuoneen koneella taietuhuoneessa kahvilla. Näköhavainnon voi saada myös muualta. Ai, miksikö? Toiset ei osaa lopettaa ajoissa, jotkut ei ollenkaan. 2) IN: lämmin OUT: kylmä 3) Metsäteille 4) Ai ootko teurastamossa töissä? Sihteeri: Erno Juntunen 1) Sihteeri(enro jutnunen), myöhässä PK:n luennolta, no voi vittu!! 2) in:digimon ja puuha-pete, out: teletapit 3) Meillä voidaan pelata pleikkaria 4) Onko tää nyt taas joku "jatka lausetta" tehtävä vai? Tiedotusvastaava: Riina Räihä 1) Riina, tiedotusvastaava, kiltahuoneella häsläämässä 2) Tämä vissiin liittyy napoihin ja nolliin... 3) Onko teillä jotain, mitä meillä ei ole? 4) Miksi se niin paljon raato?

13 13 Sinssi 1/03 Kiltamestari: Antti Viitala Rahastonhoitaja: Tuukka Ruokamo 1) Olen Tuukka Ruokamo, killan Rahastonhoitaja. Asustelen Syynimaalla ja alunperin olen kotoisin vähän pohjoisempaa...ja tähän hommaan olen eksynyt sen takia ko isot pojat pakotti...no ei vaiskaan killan toiminnassa mukana oleminen on oikeasti hauskaa. 2) Tumma olut ja iki-flunssa 3) Tämän hetkisen yleismaailmallisen poliittisen jännityksen johdosta joudun valitettavasti kieltäytymään vastaamasta tähän kysymykseen. Kuitenkin toivon että löydät oikean vastauksen ja onnistut suoriutumaan tehtävästäsi. 4) Sanoppa muuta, kuka saatana tiskais nuo tiskit!!! 1) Viitala, Pornahtavan lehdykän välissä, koska Painokone painoi minua useita kertoja 2) No sisäänhän otetaan yleensä aika paljon olutta ja roskaruokaa, ulos tulee sitten mitä millonkin mistä millonkin. 3) No teille nyt ei ainakaan kannattas lähteä pimeässä sohimaan kun jää vielä auton alle, eikä rautateillekkään ole suositeltavaa panohommiin mennä, mutta ehkä siltikin Teille jännityksen vuoksi. 4) Voi raato kö taas jäi enkun tunti väliin! (vuoden 2003 viikoittainen huudahdus)

14 Sinssi 14 1/03 Excursiomestari: Tuomas Paso Opintovastaava: Kaisa Poikela 1) Kaisa opintovastaava, kiltiksellä ja siksi kö tulin hakkeen täältä takin 2) In vaikuttaa nyt olevan saunaillat ja out kaikenlainen kotona oleilu 3) On kyllä aina kauheen kiva jos meillä käydään mutta kyllä mie tykkään vieraissaki käydä. 4) Ei täällä kyllä mitään raatoja oo! Taisit mennä sigman kiltikselle... Kopiokonevastaava: Ville Tervonen 1) Tuomas Paso,excumestari Piippolanvaaran painostuksest. Ja Viitalan enkeli. 2) In: Naiset Out: Miehet 3) Vaikka seinää vasten 4) Tää on kyllä paskin kysymys,mitä on ikinä ollut Sinssissä Fuksivastaava: Jenni Hyppölä 1) Fuksivastaava, alias Jenni Hyppölä, missä vaan, ja sen kun tietäis. Ihimettelen itsekin. 2) In: Fuksit, kaikki kiva ja hyvänmakuinen Out: aikaiset aamuherätykset, ylikireät ihmiset ja pakkaset 3) Luonto kutsuu. Metsäteille. 4) Ollako vaiko nöy, ottaako vaiko nöy, kas, siinä pulma! 1) Ville J. Tervonen; Pää kopiokoneessa, juuret Oulussa; Olipa kerran vuonna 1980 tammikuinen torstai ilta... 2) Nainen, poliisi ja taksi 3) Tiijäkkö nää, mulla on "täydellinen" jääkaappi kämpillä -(röyh!) 4) Voi raato...taas ne on ottaneet musta kuvan bileiden jälkeen!

15 15 Sinssi 1/03 Hovimestari: Juha Henner 1) Juha Henner, hallituksessa hovimestarina, kiltahuoneella pääpiruna. 2) IN:valmis kiltis, hanskat naulassa roikkumassa OUT:lakkaamattomat listanpätkät, tyhjä naulalaatikko, tylsä vasara. 3) Joo, mennään vaan. 4) Voe rähämä ja projekt manager VS- 03 Teekkarivastaava: Antti Pekkala 1) Anttihan minä oon, äitin mielestä varmaan väärässä paikassa ja syytä pitää varmaan siihen kysyä mun äiskältä. 2) In: humanisti puoli, ihanat fuksit ja top alcohol reissut Out: fysiikan tentit, moraali krapula ja 1 euron (kumi)pitsat 3) Tai miten ois jos vaikka hiljaa hiivittäs meidän naapurin setän kämppään. Päästäs siten helposti ottaan osaa siihen kuuluisaan 3- otteluun jossa on lajeina akananto, kolmen sekunnin vaatteet päälleloikka ja 110m pyykkinaru-aidat. 4) No tämmönen kommentti pääse varmaan helposti tulemaan suusta ulos sillon jos huomaa heräävänsä jonkun ryyppy reissun jälkeisenä aamuna sängystä jossa vieressä nukkuva ihminen muistuttaa lähinnä rantautunutta ryhävalasta. Kuningasjuottaja: Matti Tikanmäki 1) Matti Tikanmäki, kuningasjuottaja ja vpj, taivas yksin tietää miksi! 2) In: sex, (no) drugs and jazz Out... of order! 3) Metsäteille ja sitten meille... 4) Kaadoin, nostin, unohdin, kostin! Vaihdoin, tahdin, löysin, jazin!

16 Sinssi 16 1/03 Toimihenkilöt Päätoimittaja: Heli Pihlajamaa Kusipäätoimittaja: Henna Korhonen 1) Pihlajamaan Heli, Hehlajamaan Pili ma oon. Oulussa. Tulin tänne kolme vuotta sitten tekemään juttuja Sinssiin. SIksi. 2) Sisään pääsee etuovesta, jos on rehellisellä asialla tai avain. Ei TVlupa-tarkastajille! Uloskäynti vihreitä opasteita seuraten hätävihellyksen kuuluessa: seitsemän lyhyttä ja pitkä. 3) Tule meille vaan, meillä leivotaan. Mutta Aleksille vain taikinaa, Juliukselle voita! 4) No hyi hyi, Julius. Olisit voinut jättää muillekin jotain puuronsilmään. 1) My name is Korhonen, Henna Korhonen. Assistentin toimistossani viilailen -- kynsiä, ikävöiden kotiavaimiani jotka aamulla jäivät eteisen naulakkoon roikkumaan, kun matkani kohti tiedeyhteisöä alkoi ("Yliopisto EI ole koulu, vaan tiedeyhteisö.."). 2) In, niinku sisällä, on niinku +23 astetta lämmintä ja Out, niinku ulkona, on niinku 46 astetta vähemmän lämmintä 3) Kyllä meille mahtuu, saunan takana(lauteilla) on tilaa.. 4) Nii-i, sanoppas muuta. Muuta.

17 17 Alapäätoimittaja Jukka Hautamäki Sinssi 1/03 Alapäätoimittaja: Janne Lesonen 1) Sinssin alapäätoimittaja, Jukka Hautamäki. Keskuudessanne. Alkuräjähdyksen energia on välillisesti aiheuttanut minunkin materialisoitumiseni. (Tarkempi tapahtumien kuvaus rikkoisi Sinssin eettismoraalisia sääntöjä.) 2) Yes, I'm aware of the good old in and out -trick... 3) Ihan vaan kumpi on lähempänä. Mulla on tosin kämpillä 160cm levee sänky. 4) Myt meni kyllä yli hilseen... Alapäätoimittaja: Suvi Vakkala 1) Suvi Johanna Vakkala, aina väärässä paikassa väärään aikaan (ei lasketa kiltahuonetta!), kohtalon kuljettamana =) 2) In:hyvännäköset miehet, Out: erotiikantappajat (ällöt kalsarit & Maijan pitkät villasukat) 3) Vastaushan kuuluu AINA, että ERI TEILLE... Mutta poikkeuksiakin löytyy ;) 1) Lesonen on nimi vaikka syytönhän minä siihen oon. Mahdollisuudet tavoittaa kiltahuoneelta kahvikippoon tarrautuneena ihan Up yours 2) Siin on In Siin on Out, SE on viksu vekotin. krpl! 3) Aika hiljaista että pääsis edes noin pitkälle =P 4) Tulee tuosta kyssäristä sellanen "bon voyage" -tunne, siis että mä oon kokenu tän joskus aikasemminkin." (kerpele tuo Nykäsen Masa on oikeesti elämää kovempi jätkä) 4) Sanoppa muuta, mut vaikka elämä on välillä laiffia ja laiffi välillä shittiä, nii pääasia on, et on kivaa!!! =)

18 Sinssi 18 1/03 Alapäägraafikko: Teemu Kääriäinen 1) Teemu Kääriäinen, Alapäägraafikko (Sinssi), "Äänestyksen" (t)uloste 2)Tarra/kyltti /merkintä ruotsalaisessa (/englantilaisessa) ovessa 3)Sopii. 4)Sanopa muuta. Rehtori: Antti Toiviainen Juottaja: Antti Pohjola 1) Olen Antti Pohjola. Juottaja elektroniikkakerhossa. Olen kerhon hommissa varmaan sen takia, että pitäis harrastaa jotain alaan liittyvää, niin oppisi muutakin kuin vain matikkaa. 2) In: tee out: coca cola 3) Meille jatkoille ja sen jälkeen eri teille. 4) No voi hitsinpitsit ja himpulanpimpula. Isäntä: Karri Pehkonen 1) Kartsa, killan Daddy, Joskus havaittu flipperin ääressä viereistä seinää potkimassa. Keppisiimassa on voimaa 2) Pilluralli 13 täyden nautintoainekorin kanssa...ja olla phuksi!/ waisu känni wappuna 3) Kiltahuoneelle! :P (Eli meille..) 4) Jesh, mullaki kusi perusmekaniikka 1) A. Toiviainen, en oo ihan varma, taagi bössis 2) Viivi ja wagner & syynimaa moonshine & AA-kerho, ruåttalainen administrator olut 3) Teidän kautta meille tottakai, miten ois? 4) Auton kiihtyvyys johtuu peräkärrystä, se tuo autoon "downforcea" ja siksi auto kiihtyy paremmin. Emäntä: Maija Sarajärvi 1) Maija Sarajärvi, hukassa, ainakin kun kyseessä opiskelut (ikuinen opiskelija?) 2) in: suoraan puhuminen, sillä totuus kirpaisee vähemmän kun valhe. out: roskat, tyhjät pullot pöydillä, ja likaiset kupit (vihje) 3) metsäteille, seinää vasten vai eri teille? 4) voi raato... ja taas opiskelut jatkuu...

19 19 Piika/Renki: Saila Järvinen 1) Saila Järvinen, nyt olen tässä ja nautin elämästä. Mistä elämästä? 2) Kahdenkympin kriisi ja liian onnelliset pariskunnat 3) Meille, jos joku siivoo ensin. Saa tiskata kans. 4) Tämä ei tietenkään onnistu, koska en ole asian mukaisesti pukeutunut. - Bridget Jones- Urheiluvastaava: Riika Autio 1) Riika the urheiluvastaava, palveluksessanne, koska kukaan muu ei suostunu. 2) In: urheilu :) Out: pjkomppi 3) Meille mahtuu aina... mutta voiaan mennä teilleki. 4) Aika outo kysymys? Kiltamestarin apulainen: Sakari Pikkarainen 1) Sakari Pikkarainen, Kilt.mest.ap., siriuksen tähtisumu, ei voi tietää 2) In: meikän uuet sukset. out: kiltahuoneen flipperin hinnat 3) Teille, tottakai 4) sanoppa muuta...tohon ei voi paljo enää lisätä Kiltamestarin apulainen: Tuomas Paso Katos pirua, äijähän löytyy monesta paikkaa. (-toimitus) Sinssi 1/03 Kiltamestarin apulainen: Kimmo Roininen 1) Kimmo Johannes Roininen, melekein 21v, Kiltamästerin eli Viitalan apulainen,täytyyhän tätä killankin toimintaa kokeilla ankaran??? opiskelun lomassa. 2) In) Näyttää toimivan siten että rumat miehet on aina muotii,mutta in personal tytön täytyy olla hyvännäköinen eli kaaunis. Out) Billeitä ei tunnu olevan vähhään aikaan. 3) No ei oo ollu tapana miesten mukkaan lähtä mutta jos nainen ei asu 2km kauempana keskustasta niin sitte sinne,muulloin meille! 4) Voi raato, ko noita noppia on kertyny niin mahottomasti tähän mennessä! Heh! Opintovastaavan apulainen: Suvi Vakkala Kappas pirua, kahtoppas tuolta alapäätoimittajien karsinasta =) (-toimitus) Prujumestari: Anne Hirvonen 1) Nimi on Hirvosen Anne. Tunnistaa hyvin vaaleista kutreista. Viimmeksi miut on löytäny hiimailemasta Oulussa, kun juna otti ja vaihtoi suuntaa etelästä pohjoseen.. 2) In: korkeisiin paikkoihin kiipeäminen Out: kuolaaminen 3) Ei meille, eikä teille, vaan seinää vasten.. 4) Hmm... And if you were strong enough...

20 Sinssi 1/03 Apukopio: Antti Huotari 1) Antti Huotari, tuolla jossain, tiedä häntä 2) Kevät sää, Pakkanen 3) Tässä näin 4) Niinpä 20 WWW-sivujen ylläpitäjä: Janne Kivijakola Apukopio: Antti Savikuja 1) Janne Kivijakola, sql-kantaan muuntuneena, www-ylläpitäjä 2) Tän täytyy olla minä ite! 3) Vaikka molemmille. 4) Niinpä nii, vielä hiuka vaiheesa tuo Sik:n sivuihi perehtymine, mutta eiköhä se tästä, ku tuo Sähkökaappiproijektikin alakaa ollee voiton puolella. 1) Antti Lauri Sakari Savikuja,Toisaalla, Miksi ei? 2) In: KampusPaana Out: Hyinen viima 3) Katsoppas peiliin... 4)...kappas, sehän se siellä. WWW-sivujen ylläpitäjä: Jussi Kinnula 1) Webmaster jo syksystä 1998 alkaen, still kicking! Edustan kait vanhaa kulttuuria, jolloin haalaritkin olivat sähkönsinisiä ja teekkarilakit puhtaan valkoisia. 2) Internet ja Outernet 3) Ensin mennään teille, sitten mennään ylioppilaskuntaan, sen jälkeen mennään tervahoviin, ja sitten meille. Sen jälkeen siirrytään askel

21 21 kerrallaan taaksepäin kunnes ollaan taas tämän kappaleen ensimmäisen sanan kohdalla. Sen jälkeen kirjoitetaan reissusta matkapäiväkirja, ja siirrytään seuraavaan kappaleeseen. 4)... "Sehän on itse päätoimittaja. Mitä te oikein teette siinä, ja miten voitte kirjoittaa noin raadollista tekstiä?" Sinssi 1/03 EESTEC-vastaava: Mikko Paakkolanvaara Serverin ylläpitäjä: Ossi Herrala 1) Ossi Herrala, Maapallolla, pitääkseni hauskaa 2) In: Laphroaig Out: Auraamattomat pyörätiet 3) Ensin meille sitten teille 4) Voi pikkelssi 1) Paakkolanvaaran Mikko, EESTECvastaava omissa housuissaan, koska EESTEC on enemmän kuin sata jänistä. 2) Sisällä on mukavaa, mutta ulkona yleensä vielä lystimpää. 3) Mennään teille, niin mun ei tarvi siivota. 4) Sanoppa muuta Laulunjohtaja: Hanna Haverinen 1) Hanna Haverinen, vielä neljä kuukautta. Toimin killassa enää satakielenä syystä että tykkään laulaa ja vielä ei raski päästää killasta irti. 2) Hmm...In on ehdottomasti hyvät viinit ja siihen sovitettu sapuska, mielellään itseni tekemänä kotikolossani hyvässä seurassa nautittuna. Out lienee kaikenmaailman harkkatöiden väsääminen ja ihmisten kyräilymieli 3) Aina tietenkin meille! Laiska kun on! 4) voi raato sano Hanna kun nyrkkeilysäkkiä koetti tain

22 Sinssi 22 1/03 Laulunjohtajan apuääni: Eveliina Juntunen 1) Juntusen Eveliina, laulunjohtajan soraääni/prinsessa, kotona Välkkylässä ja siksi, että halusin hallitusvuoden jälkeenkin pysyä mukana killan kuvioissa. 2) Olen vissiin aikaisemminkin vastannut tähän kysymykseen, mutta koska kertaus on opintojen äiti... In: kaikki mahdolliset roska/sinkkusarjat. Out: aikaiset herätykset, pakkanen, Koskilinjojen ruuhkabussit. 3) No jaa... ehkä mieluummin meille. 4) sanoppa muuta Waunuvastaava: Mikko Koivula 1)Mikko Koivula, Waunuja työtelemässä, koska joku fetissi sitä aina pitää olla. 2)In, hyvä ja rento meininki ja hyvät kaverit. Out, turha jännittäminen kaikesta. 3)Kaikki kiltahuoneelle, kimpassa on aina kivempaa... 4)Et olis paremmin voinut asiaa ilmaista... Waunuvastaava: Mikko Lintonen 1) Mikko Lintonen, Mitä ihmeellisimmissä paikoissa, tällä kertaa vaunujen kimpussa. Ylimääräisen ajan ja energian vuoksi miksipä ei. 2) (In) Ylös, ulos ja...! (Out) Joulupukki 3) Jos kuitenkin meille, tietääpähän aamulla missä on. 4)Voi raato, nyt sinunkin kannattaa yrittää. Matti sanoi että mahdollisuudet on fifty sixty, ei siinä voi mitään hävitä. Naarastöpseli: Marika Moilanen 1) Marika Moilanen,näärastöpseli ja siksi että tytöt pakotti :) 2) Kumpaakin käytetään tarvittaessa. 3) Eikun metsäteille... 4) Varpaita palelee ja nenu on jäässä. Killan prinsessa: Eveliina Juntunen HipHip. Hää on myös laululintu, heitä noppaa ja mene pari riviä ylöspäin kulkematta lähtöruudun kautta. Köpö: Risto Hyypiö 1) Minä, Riisto, Köpö, emeriittus PJ + 2*emeriittus Kuningasjuottaja. Kiltahuoneen lähistöllä. Monien sattumien summa, ja varmaankin vahinko vuonna ) Ennen kaikki oli paremmin! 3) Eiköhän tuo ole ihan sama, ennen oli kuitenkin kaikki paremmin! 4)Totta turiset! Ennen oli kaikki paremmin!!! 5) Tässä tulikin tiivistettyä sanomani, ja toivottavasti uudet toimijat ja kaikki muutkin kiltalaiset ottivat tästä opikseen ja toimivat niin, että minun ei tarvitse aina sanoa: "Ennen oli kaikki paremmin!!!" :-)

23 23 Sinssi 1/03 Vanhojen vitsien kierrätyspalsta Käyttökelpoisia vastauksia (Sinssi4/01) -juttu saa nyt jatkoa "Vittuilee, kuin sinkkiämpäri.." "Svengaa, kuin syfilis.." "Fiksu kuin nettinörtti." "Pihalla kuin kivespussi." "Toimii kuin junan vessa." "Nauraa kuin jakoavain." "Kiero mies kuin karjun kyrpä." "Paska lentää, kuin varpusparvi." "Parempi, kuin uusi venäläinen." "Naama, kuin petolinnun perse vastatuulessa." "Niin kiero mies, että nukkuukin kulmasohvassa." "Niin kiero mies että pitää ruuvata hautaan." "Mutkittelee kuin käärmeen kusi erämaassa." "Pyörii, kuin hullun kulli perseessä.." "Pyörii kuin ryssä Anttilassa." "Kiertää kuin pappi bordellia." "Sopii niinkuin hajuvesi lihapullaan." "Nenä vuotaa kuin sulhaspojan mulkku." "Tuulee kuin venäläisissä elokuvissa." "Kiihtyy kuin Kemiläisen nälkä." "Lähtee kuin NATOn ohjus." "Sopii kuin jalka paskaan." "Tyhmempi kuin purkki piimää." "Ulkona kuin tamppoonin naru." "Vituttaa niin ettei veri kierrä." "Märkä kuin blondi suihkussa." "Kasiala on kuin lapsipornoa." "Makaa kuin eilen kuollut." "Pysyy kuin kusi nailonissa." "Kiinnostaa kuin kilo multaa.." "Kusta tulee kuin olis osia pois." "Niin pihi, että pieraiseekin sisäänpäin." "Imu on kuin seitsentoistakesäisessä." "Tuijottaa kuin sonni uutta lankkuaitaa." "Auttaa kuin housuun kuseminen pakkasella." "Varmuuden vuoksi, niin kuin nunnalla nännit." "Lapsihan on ihan isänsä näköinen; yhtä pienet munat." "Naama, kuin petolinnun perse pahimpaan ripuliaikaan." "Korvat pois ja lisää suonia, niin mies on täysi kokovartalokyrpä."

24 Talvi- Sinssi SINKKUPILEET - Ilta mahdollisuuksia täynnä?!? urheilu 1/03 24 Suvi V Kamalasta ilmasta huolimatta suurehko joukko opiskelijoita suuntasi 15. tammikuuta Hottiin, SIKin ja Indexin järjestämiin Sinkkubileisiin. Oli aika tyhjätä pää viinan ja hurjien tanssikuvioiden avulla! Myös minä olin siellä, ja kivan illan jälkeen päätin harjoittaa tutkivaa journalismia pienoisen gallupin muodossa... Tässä kevyt yhteenveto... Suurin osa gallupiini osallistuneista henkilöistä piti iltaa hauskana, ja alkomahooliakin tuntui kuluneen.. Sopivassa määrin tietysti (poikkeuksena tottakai oma pöntönhalaus -episodi!)! Jos olit seuraa vailla mennessäsi pileisiin, niin ei hätää... Olet sitä luultavasti edelleen! Kukaan ei varsinaisesti ollut tosissaan hakemassa seuraa( kai!), vaan pitämässä lähinnä hauskaa. Jos ei muuten, niin surkeiden iskuyritysten kustannuksella! Huonoin taisi olla legendaariseksikin muodostunut lausahdus: "Näytät tutulta..." NO HALOO!!! Melkein kaikki kai siellä pileissä oli jollain tapaa tuttuja!!! Yrittäjiä oli siis riittänyt sekä nais-, että miesnäkökulmasta katsottuna (uskot tai et, mutta gallupiini osallistui myös vastakkaisen sukupuolen edustajia!). Kysymykseeni siitä, kävikö flaksi, jotkut hihittelivät ja punastelivat, eivätkä vastanneet mitään, mutta mahtuipa joukkoon myös muutama jyrkkä EI. Syitä siihen, miksi osa suuntasi "meille/teille", en halunnut edes tietää, sillä gallupin tehtävä ei ollut selvittää likaisia yksityiskohtia ;)...mutta se, mikä kiinnosti oli, minkä takia kulku suuntasi "eri teille". Sain kuulla muutamia melko mielenkiintoisiakin kommentteja mm. ulkonäkökriteereistä ( blond! ), liian "tuttavallisesta" käytöksestä (prkl, perseeseen EI tarvii kajota heti!) ja siitä, että viinaa oli sittenkin vedetty hieman liikaa... Ikävä kyllä gallupotantaani ei sattunut yhtään sinkkupileissä toisensa löytänyttä paria.. Ehkä syynä oli silkka mahdottomuus, hih!!! No, pääasiahan kai oli kuitenkin, että itellä oli hauskaa (onhan se tietty hyvä, jos kavereillaki oli hauskaa) ja se, että pääsi suhteellisen hengissä kämpille nukkumaan tai jotain... Toivottavasti ette kärsineet hirmuisesta krapulasta tai muuten vaan morkkiksesta seuraavana aamuna! =) -nti alapäätoimittaja

25 25 Sinssi 1/03 Kun ruumista luotiin, tahtoivat ruumiinosat päälliköksi. Aivot sanoivat: Koska se olen minä, joka kontrolloin kaikkia osia ja ajattelen kaikkien puolesta, pitää minun oleman päällikkö. Jalat sanoivat: Koska minä kannan ihmistä sinne minne hän tahtoo ja toteutan ohjeet, jotka aivoista tulevat, niin me jalat haluamme olla päällikkö. Silmät sanoivat: Koska me valvomme, ettei mitään tapahdu teille ja varoitamme vaaran uhatessa, niin me haluamme päälliköksi. Ja samoin jatkoivat kädet, sydän ja keuhkot, kaikilla sama vaatimus tulla valituksi päälliköksi. Lopuksi pyysi persreikä, että hänet valittaisiin päälliköksi. Kaikki ruumiinosat nauroivat ja pitivät ajatusta järjettömänä; persreiästä päällikkö! Persreikä tuli hyvin vihaiseksi, meni umpeen, mökötti ja kieltäytyi ylipäätään toimimasta. Tämän seurauksena aivot saivat kuumetta, silmät alkoivat karsastaa, jalat tulivat heikoiksi ja kädet roikkuivat velttoina. Sydämen ja keuhkojen oli vaikeaa jatkaa toimintaansa. Lopuksi vetosivat kaikki ruumiinosat aivoihin, että persreiästä tehtäisiin kuitenkin päällikkö. Ja näin tapahtui ja kaikki ruumiinosat voivat taas jatkaa työnsä suorittamista sillä aikaa kun persreikä vain leikkii päällikköä ja tuottaa ison joukon paskaa. Tarinan opetus: Tullaksesi päälliköksi sinun ei tarvitse olla nero; vain tavallinen yksinkertainen persreikä.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 1

Agricolan Monenlaista luettavaa 1 Tiainen ja karhu Puun oksalla oli tiaisen pesä. Karhu tuli pesän luokse ja olisi halunnut tulla vie-rai-sil-le. Tiaisen pojat tirs-kah-te-li-vat pesässä. Onko isänne kotona? karhu kysyi. Ei ole, vastasivat

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 1. Mikä päihteissä kiehtoo? PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 1 AJATTELE ITSE! Mikä päihteissä kiehtoo? Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 20.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja

Lisätiedot

AJATTELE ITSE! Liite 3. Aiheena kannabis. PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio

AJATTELE ITSE! Liite 3. Aiheena kannabis. PäihteetönPää Materiaalia oppitunnille. Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio Liite 3 AJATTELE ITSE! Aiheena kannabis Työversio/luonnos oppilaan työvihosta versio 24.10.2017 Muutoksia tulossa. Tätä vihkoa käytetään vain, jos oppilailla ei ole omia tietokoneita tai tabletteja käytössään.

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Lapset Luotu :25

Lapset Luotu :25 Lapset 2017 Luotu 22.02.2017 14:25 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä lapset 54 54 53 Yhteensä 54 54 53 Vastausprosentti 100% Lopettaneet 98.1% Kesken jättäneet 1.9% Eivät

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Mä ammun teidät kaikki

Mä ammun teidät kaikki Mä ammun teidät kaikki Kokemuksia lukion dramaturgian kursseilta Äidinkielen opettajien liiton talvipäivät 19.1.2014 Marja Kangas Teatterin pt. tuntiopettaja, Turun klassillinen lukio Me ollaan teinejä

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon.

Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon. Masennuksesta voi parantua ja päihteistä pääsee eroon. Tässä tilaa tekstille! POHJAN MA A-HAN KE ÖSTERBOTTEN-PROJEKTET 2005-2014 Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri Keski-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri Vaasan

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa:

3. Kun jossakin asiassa ei pääse mitenkään eteenpäin, voit sanoa: 4. Kun jossakin on tosi paljon ihmisiä, voit sanoa: SANONTOJA, SANANLASKUJA JA PUHEKIELTÄ HARJOITUS 1 joutua jonkun hampaisiin olla koira haudattuna kärpäsestä tulee härkänen niellä purematta kaivaa maata toisen alta panna jauhot suuhun ei ole mailla eikä

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Ohjeita lapsiperheille

Ohjeita lapsiperheille Oulun vastaanottokeskus Heikinharjuntie 66 90620 Oulu Puhelin: 0718763100 Ohjeita lapsiperheille Minna Märsynaho Diakonia-ammakorkeakoulu 2 SISÄLLYSLUETTELO LAPSI JA TURVALLISUUS 3 ARJEN PERUSTOIMINNOT

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Jäsenistön tyytyväisyyskysely - Perusraportti

Jäsenistön tyytyväisyyskysely - Perusraportti Jäsenistön tyytyväisyyskysely - Perusraportti 1. Vuosikurssi 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 N 2. Oletko toiminut/toimitko kilta-aktiivina? Kyllä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 En 3. Oletko

Lisätiedot

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008

Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 Partiolippukunta Kalevan Karhut nro 1 / 2008 TÄSSÄ NUMEROSSA - LIPPUKUNTALEHTI - 36. vuosikerta JULKAISIJA Ä-tervehdys... 3 www.kalevankarhut.net... 4 Ötökän elämää... 5 Silppusäkki... 6 Virkailijat...

Lisätiedot

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin

Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin Ensimmäinen luku Cait, oletko sinä vielä siellä? Saatoin kuulla Caitin hengityksen linjan toisessa päässä, mutta hänen äänensä oli kadonnut kesken lauseen. Haloo? Ulkona oli pimeää, oli myöhäinen ilta

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot