Talviurheilu. Sinssi 1/03

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Talviurheilu. Sinssi 1/03"

Transkriptio

1 Sinssi 1/03

2 Sinssi 1/03 2 Talvella tapahtuu: 3.3. Vakisauna, Koneen sauna 4.3. Laskiainen Lumenveistokisa ja kyykkäkisat Kaamoksen Kaatajaiset, LOOP Vakisauna, Koneen sauna Sinssi 1/2003 n:s vuosikerta Sinssi on Sähköinsinöörikilta ry:n kustantama painotuote ja vapaan sanan foorumi. Kaikilla Sähköinsinöörikilta ry:n jäsenillä on vapaus tuottaa Sinssiin sisältöä. Sinssin paperiversio on vapaasti haettavissa Sähköinsinöörikilta ry:n kiltahuoneelta. Uudet ja vanhat lehdet löytyvät Sinssin nettiarkistosta. Sinssi ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sinssin painomäärä on 250 kappaletta. Sinssi on painettu Oulun yliopistopainossa. Sinssi toimitus: Päätoimittaja Heli Pihlajamaa Kusipäätoimittaja Henna Korhonen Alapäätoimittaja Suvi Junes Alapäätoimittaja Jukka Hautamäki Alapäätoimittaja Janne Lesonen Alapäätoimittaja Suvi Mikäsenimioli Alapäägraafikko Teemu Kääriäinen Rehtori Antti Toiviainen Sinssi yhteystiedot:

3 3 Sinssi 1/03

4 Sinssi 1/03 4 Päätoimittajan piipitykset Heli Talven toinen puolisko lähti liikkeelle vanhoin uusin lupauksin, uusien vanhoja tenttejä. Kaikenlaiset lakot ja kuurithan kuuluvat pysyvänä osana morkkista potevan uudenvuodenjuhlijan päätöksiin. Mutta vaikka elämä ei oikeasti kummoisemmaksi muutu, on vuoden vaihtumisessa aina oma hohtonsa - onpa ainakin lupa uskotella itselleen aloittavansa puhtaalta pöydältä. Konkreettisia uudistuksia Sinssin toimitus koki vaalikokouksessa, kun kiltamme mittavaan toimihenkilökaartiin astui mukaan Rehtori. Rehtorin virka Sinssissä on toimia Eettisenä toimikuntana ja huolehtia, että juttujen eettinen taso pysyy kunnossa. Näin me täällä Sinssissä pyrimme kaikin mahdollisin tavoin takaamaan Sinulle, rakas lukija, hyväksi havaittua, tuttua ja taattua Sinssi-laatua tulevaisuudessakin. Sinssin ulkoasu on kokenut myös pieniä muutoksen tuulia. Tarkkaavainen lukija on kai jo huomannut, että tänä vuonna Sinssin sivuja koristavat myös numeroinnit! Tammikuun Kynä- ja karkkipäivänä oli taas oiva tilaisuus arvioida yritysten kesätyövarantoja - karkkien makunystyräkostuttamisestimaatiolla tietenkin! Hyvä karkki -> hyvin rahaa -> hyvin töitä; huono karkki -> säästölinja -> turha kysellä kesätöiden perään. Pieneksi ongelmaksi tässä arvioinnissa saattaa tosin nousta fakta, että yleensä karkki on aina hyvää! Mutta jos vaikka (kun, kunnes, ellei, jollei...) karkinsyönti tai kesätyöt eivät syystä tai toisesta jaksa kiinnostaa, raskaiden lumikinosten tippuessa räystäältä uhkaavasti niskanikamia päin on hyvä pitää mielessä lohdullinen lause: Wappu tulee (<69 päivää)!

5 5 Sinssi 1/03 Puheenjohtajan pärinät epa Niin se valta on taas vaihtunut ja nyt on minun vuoro kirjoitella tälle palstalle. Sitä onkin viime aikoina tapahtunut kaikenlaista, suurta ja pientä. Killan toimintaan on tullut paljon uutta verta mukaan ja toimijoilla on uusia hyviä ideoita. Minun tehtäviin lähinnä kuuluu vaan pitää ohjakset käsissä ja varmistaa ettei huonoja virheitä tehdä. Siinähän tämä vuosi meneekin. Tätä lukiessasi kiltahuoneen avajaiset on pidetty ja vieraana on ollut osastoltakin kärkiryhmää. Iso kiitos remonttiryhmä X:lle, joka on tehnyt älyttömän kovan työn. Heitä muistettiin jo pikkujouluissakin, mutta eihän se ainoastaan riitä. Ryhmä on jaksanut vielä viimeistellä jäljet ja tulevaisuudessa toivottavasti tarvitaan vain ylläpitävä vaikutus. Kiltahuonetta on sisäänajettu syksystä lähtien ja nyt se alkaa pikkuhiljaa olemaan sellainen kuin pitääkin. Välillä kiltahuone näyttää olevan kuin pommin jäljiltä, kun se on ollut kovalla käytöllä, mutta täytyy muistaa, että kiltahuone on juuri niin siisti kuin Te haluatte sen olevan. Muistatte siis viedä ne karkkipaperit roskiin ja tyhjät pullot koriin ja jne. Kiltahuone ei siivoudu itsekseen vaikka kuinka haluaisi. Muita suuria tapahtumia on ollut osastonjohtajan vaihdos. Tämä muutos ei ehkä näy rivijäsenelle, eikä toivottavasti muutenkaan. Entisen osastonjohtajan kanssa hyvinsujunut yhteistyö toivottavasti saa jatkoa myös uusien tuulien puhaltaessa. Ensivaikutelma on ainakin positiivinen. Jäädään mielenkiinnolla odottamaan. Muistakaa myös opiskella, ettette jää notkumaan ikuisuuksiksi kiltahuoneen sohvan pohjalle. Vaikka se olisikin mukavampi kuin kotisohva. Tämä koskee myös minua.

6 Sinssi 6 1/03 Miksi kalja maistuu? 1) Se on yleisempää ja hyväksytympää. Yli 90% suomalaisista aikuisista juo alkoholia. Raittiita ihmisiä katsotaan helposti kieroon, mutta urheilemattomuutta ei tarvitse selitellä kenellekään. 2) Se on muiden mielestä kiinnostavampaa. Kavereitasi ei kiinnosta kuinka puristit kympin lenkin alle 40 minuutin tai millaisella lyönnillä nujersit peran sulkiksessa. Mutta kyllä he hykertelevät, kun kerrot ryyppyputkesta, jonka päätteeksi teit tarpeesi mäntsälän kunnantalon pihalle. 3) Työpaikoilla arvostetaan enemmän viinanjuontia. Pomo ymmärtää, jos myöhästyt töistä krapulan vuoksi, mutta pitää sinua huonona työntekijänä, jos selität olleesi keilahallilla aamupalaverin aikaan. Työpaikkaliikunta on harvinaista, mutta joka puljussa järjestetään pikkujoulut ja niissä juovat kaikki. 4) Paremmat harjoittelumahdollisuudet. Helsingissä on 380 liikuntapaikkaa. Anniskeluravintoloita on yli tuhat ja niihin mahtuu yhteensä ihmistä. Vuoroja ei tarvitse varata etukäteen ja harjoitella voi yömyöhään. 5) Viinanjuontiin ei tarvitse patistaa. Iltapäivä- ja naistenlehdissä annetaan usein vinkkejä kuinka ihmiset saisivat itsensä motivoiduksi liikkumaan säännöllisesti. Viinanjuonti on niin houkuttelevaa, ettei siihen tarvitse patistaa. Ihmiset lähtevät mielellään baariin vaikka olisivat väsyneitä, masentuneita ja ulkona sataisi räntää. 6) Kehitys ei pysähdy. Monessa urheilulajissa tulokset kääntyvät laskuun viimeistään nelikymppisenä. Viinanjuonnissa annoksia voi kasvattaa vuodesta toiseen. Mestariksi kypsytään usein vasta keski-iässä. 7) Kansainväliselle huipulle pääsee helpommin - viinanjuonnissa. Suomalaisilla on paremmat edellytykset päästä huipulle kuin vaikka jalkapallossa tai pituushypyssä. Eivätkä ulkomaalaiset naureskele, että: "Hah hah, suomalainen juoppo! En tiennytkään, että niillä leveysasteilla juodaan viinaa." 8) Mieli ei muutu vanhana. Jotkut huippu-urheilijat ryhtyvät aktiiviuransa jälkeen juomaan viinaa. Juopot sen sijaan jatkavat uskollisesti valitsemallaan tiellä, usein kuolemaansa saakka. Ainakaan he eivät käännä takkia ja ryhdy huippu-urheilijoiksi.

7 7 Sinssi 1/03

8 Sinssi 8 1/03 Ulkomailta Suvi J Bon jour, chers Sinssin luijat! Terveiset Chamongin laaksosta, Mont Blancin juurelta! Kolmas viikko (?) meneillään täällä puuterin, pileiden ja pummejen luvatussa kylässä. Toimittajanne on ollut pari päivää sängyn vankina; syynä ei Jean eikä Pierre, ei edes vin de table (2,5 euros/4-pack), vaan kunnon suomalainen flúnssa! Tähän asti päivät on kulunut lautailua opetellessa ja illat après skin kautta jatkoilla. Ei töitä, ainakaan vielä. Otaniemen teekkarit (skipoli) pitivät ensimmäiset viikot yllä kotimaista örvellystä... Päästään varmaan pahasti sammakoitten humanistitavoille, ennen kuin seuraava teekkariporukka tulee hätiin. Kurnutus mulla ei vielä luonnistu kovin hyvin. Fransmannien lisäksi paikan päällä on liikaa brittejä ja enemmän ruottalaisia. Odotellaan niitä tuohon naapuriin että voidaan harjoittaa vispiläkauppaa. Vill du har en vispilä? Det kostar 3 euros! Sää on vaihteleva. Alussa aurinko paistoi ja oli lämmintä. Jälkeenpäin on ollut kylmääkin, max -20 C ylhäällä kuitenkin. Lumitilanne on loistava ja nyt kun olen ollut kipeenä, lunta on satanut paljon lisää. Suurin osa hisseistä suljettu liian suuren lumivyöryvaaran vuoksi. Viime vuonna, kun oltiin täällä YKHS:n reissulla viikko, sattui todellakin mahtavat kelit! Täällä oli nyt yksi porukka viikon ja koko ajan huono sää. Toivottavasti sää suosii tänäkin vuonna Oulun porukkaa VIikko on lyhyt aika. Mutta onneksi täällä viihtyy muutenkin: hienot maisemat, lyhyet välimatkat, monipuoliset palvelut, muut reissaajat ja huoleton ilmapiiri. Rankkoja valintoja joutuu tekemään: puuteri vai aurinkorinne vin ou biève (5e/24-pack) champere neuf ou Cybar (halvin netti... 1e/10 min) Milanoon vai Geneveen? (Keski-Euroopassa kaikki lähellä, eikä maksa kauean paljon, mutta pitäisi säästää) Ajattelutappaa on muutettu eli thinking kills! Vapaata pudotusta ja matkalla minne vaan. Joskus ehkä takas, vaikka Torremolinoksen kautta Pandalla! En lähde kyllä tuohon Karin (Koivisto, Ymppi) ja Jannen nelivetopanda puskureilla -proggikseen mukaan, mutta Torre svengaa très bien! Au revoir! La bout inférieur journaliste, Suvi Junes (Niille, jotka on tulossa tänne: asutaan ihan Midin ala-aseman vieressä, Cmanoix Sudissa, sama alue ku viime vuonna.)

9 9 Sinssi 1/03

10 Sinssi 10 1/03

11 11 Niksi-Sinssi Sinssi 1/03 Sähkökiukaalle heitetty vesi valuu turhan nopeasti kivien välistä pois ja löylyn määrä vähenee. Mutta jos lisäät löylyveden joukkoon pari tusinaa käytettyjä sukkahousuja, on tuloksena pitkät ja pontevat löylyt. Aloittelevan jääkiekkoilijan on vaikea luistella ja kuljettaa kiekkoa samaan aikaan. Mutta jos pujotat sekä kiekon että mailan samoihin sukkahousuihin, pelaaminen helpottuu huomattavasti. Tee saksennirkolla reikä sukkahousujen molempiin kärkiosiin. Laita sitten sormi toiseen reikään ja kynä toiseen. Näin sinulla on kätevä harppi. Ps: mitä isommat housut, sitä isompi ympyrä. Usein on vaikea muistaa, mille videokasetille mitäkin on nauhoittanut. Pujota sukkahousuihin ne kasetit, joihin et ole nauhoittanut "Päivän lööppiä", ja jätä ne sukkahousuitta, joihin olet jo ohjelman nauhoittanut. Näin nauhat eivät mene sekaisin. Nykyaikaisten pankkisalien räikeänkirkkaat valot aiheuttavat iho-ongelmia herkkähipiäisille. Siksi kannattaakin vetäistä pankin ulkopuolella sukkahousut päähän ja rynnätä nopeasti sisään toimittamaan asiansa. Mene keväällä puutarhaasi ja pujota pieni omenanalku sukkahousuihin irrottamatta sitä puusta. Anna omenan kasvaa kesän ajan ja poimi se syksyllä puusta. Näin saat ystäväsi hämmästelemään, miten ihmeessä se (omena) on sinne (sukkahousuihin) saatu. Vanhat, väljät, bensakäyttöiset ruohonleikkurit sauhuttavat usein paljon. Tunge palloksi puserretut sukkahousut leikkurin pakoputkeen. Sauhu ei siitä vähene, mutta pääset eroon vanhoista sukkahousuista. Irtileikatusta sukkahousun kärkiosasta saat kätevän kuonokopan erittäin heikkoleukaiselle koiralle. Uuden auton lamput häikäisevät helposti. Voit välttää tämän sullomalla etulyhtyjen umpiot täyteen sukkahousuja. Näin valot himmenevät huomattavasti ja vastaantulevat autot ovat kiitollisia. Hammaslangalla on paha tapa katketa ja juuttua hampaiden väliin. Kääri sukkahousut rullalle ja pujota ne sieraimeesi - kyllä siinä hammaslankavaivat unohtuvat! Monet joutuvat talven tultua hiekoittamaan pihapolkunsa yhä uudelleen ja uudelleen, ja hiekkaa kuluu. Parempi tapa on kaataa puoli kiloa hiekkaa sukkahousuihin ja levittää ne polulle. Kevään tullen voit kerätä sukkahousut ja hiekat talteen ja käyttää ne syksyllä uudelleen. Syö joka aterian jälkeen sukkahousut. Näin saat (ulostustasi tarkkailemalla) selville, kuinka kauan kunkin ruoan sulatus kestää.

12 Sinssi 12 1/03 SIKryn hallitus ja toimihenkilöt 2003 Janne 1)Kuka, missä ja miksi? 2)In ja Out Mitä kysyttiin: 3)Meille vai Teille? 4)voi raato Ja mitä vastattiin... Hallitus Puheenjohtaja: Eero Länsimäki 1) Eero "epa" Länsimäki, killan pj, useimmiten takahuoneen koneella taietuhuoneessa kahvilla. Näköhavainnon voi saada myös muualta. Ai, miksikö? Toiset ei osaa lopettaa ajoissa, jotkut ei ollenkaan. 2) IN: lämmin OUT: kylmä 3) Metsäteille 4) Ai ootko teurastamossa töissä? Sihteeri: Erno Juntunen 1) Sihteeri(enro jutnunen), myöhässä PK:n luennolta, no voi vittu!! 2) in:digimon ja puuha-pete, out: teletapit 3) Meillä voidaan pelata pleikkaria 4) Onko tää nyt taas joku "jatka lausetta" tehtävä vai? Tiedotusvastaava: Riina Räihä 1) Riina, tiedotusvastaava, kiltahuoneella häsläämässä 2) Tämä vissiin liittyy napoihin ja nolliin... 3) Onko teillä jotain, mitä meillä ei ole? 4) Miksi se niin paljon raato?

13 13 Sinssi 1/03 Kiltamestari: Antti Viitala Rahastonhoitaja: Tuukka Ruokamo 1) Olen Tuukka Ruokamo, killan Rahastonhoitaja. Asustelen Syynimaalla ja alunperin olen kotoisin vähän pohjoisempaa...ja tähän hommaan olen eksynyt sen takia ko isot pojat pakotti...no ei vaiskaan killan toiminnassa mukana oleminen on oikeasti hauskaa. 2) Tumma olut ja iki-flunssa 3) Tämän hetkisen yleismaailmallisen poliittisen jännityksen johdosta joudun valitettavasti kieltäytymään vastaamasta tähän kysymykseen. Kuitenkin toivon että löydät oikean vastauksen ja onnistut suoriutumaan tehtävästäsi. 4) Sanoppa muuta, kuka saatana tiskais nuo tiskit!!! 1) Viitala, Pornahtavan lehdykän välissä, koska Painokone painoi minua useita kertoja 2) No sisäänhän otetaan yleensä aika paljon olutta ja roskaruokaa, ulos tulee sitten mitä millonkin mistä millonkin. 3) No teille nyt ei ainakaan kannattas lähteä pimeässä sohimaan kun jää vielä auton alle, eikä rautateillekkään ole suositeltavaa panohommiin mennä, mutta ehkä siltikin Teille jännityksen vuoksi. 4) Voi raato kö taas jäi enkun tunti väliin! (vuoden 2003 viikoittainen huudahdus)

14 Sinssi 14 1/03 Excursiomestari: Tuomas Paso Opintovastaava: Kaisa Poikela 1) Kaisa opintovastaava, kiltiksellä ja siksi kö tulin hakkeen täältä takin 2) In vaikuttaa nyt olevan saunaillat ja out kaikenlainen kotona oleilu 3) On kyllä aina kauheen kiva jos meillä käydään mutta kyllä mie tykkään vieraissaki käydä. 4) Ei täällä kyllä mitään raatoja oo! Taisit mennä sigman kiltikselle... Kopiokonevastaava: Ville Tervonen 1) Tuomas Paso,excumestari Piippolanvaaran painostuksest. Ja Viitalan enkeli. 2) In: Naiset Out: Miehet 3) Vaikka seinää vasten 4) Tää on kyllä paskin kysymys,mitä on ikinä ollut Sinssissä Fuksivastaava: Jenni Hyppölä 1) Fuksivastaava, alias Jenni Hyppölä, missä vaan, ja sen kun tietäis. Ihimettelen itsekin. 2) In: Fuksit, kaikki kiva ja hyvänmakuinen Out: aikaiset aamuherätykset, ylikireät ihmiset ja pakkaset 3) Luonto kutsuu. Metsäteille. 4) Ollako vaiko nöy, ottaako vaiko nöy, kas, siinä pulma! 1) Ville J. Tervonen; Pää kopiokoneessa, juuret Oulussa; Olipa kerran vuonna 1980 tammikuinen torstai ilta... 2) Nainen, poliisi ja taksi 3) Tiijäkkö nää, mulla on "täydellinen" jääkaappi kämpillä -(röyh!) 4) Voi raato...taas ne on ottaneet musta kuvan bileiden jälkeen!

15 15 Sinssi 1/03 Hovimestari: Juha Henner 1) Juha Henner, hallituksessa hovimestarina, kiltahuoneella pääpiruna. 2) IN:valmis kiltis, hanskat naulassa roikkumassa OUT:lakkaamattomat listanpätkät, tyhjä naulalaatikko, tylsä vasara. 3) Joo, mennään vaan. 4) Voe rähämä ja projekt manager VS- 03 Teekkarivastaava: Antti Pekkala 1) Anttihan minä oon, äitin mielestä varmaan väärässä paikassa ja syytä pitää varmaan siihen kysyä mun äiskältä. 2) In: humanisti puoli, ihanat fuksit ja top alcohol reissut Out: fysiikan tentit, moraali krapula ja 1 euron (kumi)pitsat 3) Tai miten ois jos vaikka hiljaa hiivittäs meidän naapurin setän kämppään. Päästäs siten helposti ottaan osaa siihen kuuluisaan 3- otteluun jossa on lajeina akananto, kolmen sekunnin vaatteet päälleloikka ja 110m pyykkinaru-aidat. 4) No tämmönen kommentti pääse varmaan helposti tulemaan suusta ulos sillon jos huomaa heräävänsä jonkun ryyppy reissun jälkeisenä aamuna sängystä jossa vieressä nukkuva ihminen muistuttaa lähinnä rantautunutta ryhävalasta. Kuningasjuottaja: Matti Tikanmäki 1) Matti Tikanmäki, kuningasjuottaja ja vpj, taivas yksin tietää miksi! 2) In: sex, (no) drugs and jazz Out... of order! 3) Metsäteille ja sitten meille... 4) Kaadoin, nostin, unohdin, kostin! Vaihdoin, tahdin, löysin, jazin!

16 Sinssi 16 1/03 Toimihenkilöt Päätoimittaja: Heli Pihlajamaa Kusipäätoimittaja: Henna Korhonen 1) Pihlajamaan Heli, Hehlajamaan Pili ma oon. Oulussa. Tulin tänne kolme vuotta sitten tekemään juttuja Sinssiin. SIksi. 2) Sisään pääsee etuovesta, jos on rehellisellä asialla tai avain. Ei TVlupa-tarkastajille! Uloskäynti vihreitä opasteita seuraten hätävihellyksen kuuluessa: seitsemän lyhyttä ja pitkä. 3) Tule meille vaan, meillä leivotaan. Mutta Aleksille vain taikinaa, Juliukselle voita! 4) No hyi hyi, Julius. Olisit voinut jättää muillekin jotain puuronsilmään. 1) My name is Korhonen, Henna Korhonen. Assistentin toimistossani viilailen -- kynsiä, ikävöiden kotiavaimiani jotka aamulla jäivät eteisen naulakkoon roikkumaan, kun matkani kohti tiedeyhteisöä alkoi ("Yliopisto EI ole koulu, vaan tiedeyhteisö.."). 2) In, niinku sisällä, on niinku +23 astetta lämmintä ja Out, niinku ulkona, on niinku 46 astetta vähemmän lämmintä 3) Kyllä meille mahtuu, saunan takana(lauteilla) on tilaa.. 4) Nii-i, sanoppas muuta. Muuta.

17 17 Alapäätoimittaja Jukka Hautamäki Sinssi 1/03 Alapäätoimittaja: Janne Lesonen 1) Sinssin alapäätoimittaja, Jukka Hautamäki. Keskuudessanne. Alkuräjähdyksen energia on välillisesti aiheuttanut minunkin materialisoitumiseni. (Tarkempi tapahtumien kuvaus rikkoisi Sinssin eettismoraalisia sääntöjä.) 2) Yes, I'm aware of the good old in and out -trick... 3) Ihan vaan kumpi on lähempänä. Mulla on tosin kämpillä 160cm levee sänky. 4) Myt meni kyllä yli hilseen... Alapäätoimittaja: Suvi Vakkala 1) Suvi Johanna Vakkala, aina väärässä paikassa väärään aikaan (ei lasketa kiltahuonetta!), kohtalon kuljettamana =) 2) In:hyvännäköset miehet, Out: erotiikantappajat (ällöt kalsarit & Maijan pitkät villasukat) 3) Vastaushan kuuluu AINA, että ERI TEILLE... Mutta poikkeuksiakin löytyy ;) 1) Lesonen on nimi vaikka syytönhän minä siihen oon. Mahdollisuudet tavoittaa kiltahuoneelta kahvikippoon tarrautuneena ihan Up yours 2) Siin on In Siin on Out, SE on viksu vekotin. krpl! 3) Aika hiljaista että pääsis edes noin pitkälle =P 4) Tulee tuosta kyssäristä sellanen "bon voyage" -tunne, siis että mä oon kokenu tän joskus aikasemminkin." (kerpele tuo Nykäsen Masa on oikeesti elämää kovempi jätkä) 4) Sanoppa muuta, mut vaikka elämä on välillä laiffia ja laiffi välillä shittiä, nii pääasia on, et on kivaa!!! =)

18 Sinssi 18 1/03 Alapäägraafikko: Teemu Kääriäinen 1) Teemu Kääriäinen, Alapäägraafikko (Sinssi), "Äänestyksen" (t)uloste 2)Tarra/kyltti /merkintä ruotsalaisessa (/englantilaisessa) ovessa 3)Sopii. 4)Sanopa muuta. Rehtori: Antti Toiviainen Juottaja: Antti Pohjola 1) Olen Antti Pohjola. Juottaja elektroniikkakerhossa. Olen kerhon hommissa varmaan sen takia, että pitäis harrastaa jotain alaan liittyvää, niin oppisi muutakin kuin vain matikkaa. 2) In: tee out: coca cola 3) Meille jatkoille ja sen jälkeen eri teille. 4) No voi hitsinpitsit ja himpulanpimpula. Isäntä: Karri Pehkonen 1) Kartsa, killan Daddy, Joskus havaittu flipperin ääressä viereistä seinää potkimassa. Keppisiimassa on voimaa 2) Pilluralli 13 täyden nautintoainekorin kanssa...ja olla phuksi!/ waisu känni wappuna 3) Kiltahuoneelle! :P (Eli meille..) 4) Jesh, mullaki kusi perusmekaniikka 1) A. Toiviainen, en oo ihan varma, taagi bössis 2) Viivi ja wagner & syynimaa moonshine & AA-kerho, ruåttalainen administrator olut 3) Teidän kautta meille tottakai, miten ois? 4) Auton kiihtyvyys johtuu peräkärrystä, se tuo autoon "downforcea" ja siksi auto kiihtyy paremmin. Emäntä: Maija Sarajärvi 1) Maija Sarajärvi, hukassa, ainakin kun kyseessä opiskelut (ikuinen opiskelija?) 2) in: suoraan puhuminen, sillä totuus kirpaisee vähemmän kun valhe. out: roskat, tyhjät pullot pöydillä, ja likaiset kupit (vihje) 3) metsäteille, seinää vasten vai eri teille? 4) voi raato... ja taas opiskelut jatkuu...

19 19 Piika/Renki: Saila Järvinen 1) Saila Järvinen, nyt olen tässä ja nautin elämästä. Mistä elämästä? 2) Kahdenkympin kriisi ja liian onnelliset pariskunnat 3) Meille, jos joku siivoo ensin. Saa tiskata kans. 4) Tämä ei tietenkään onnistu, koska en ole asian mukaisesti pukeutunut. - Bridget Jones- Urheiluvastaava: Riika Autio 1) Riika the urheiluvastaava, palveluksessanne, koska kukaan muu ei suostunu. 2) In: urheilu :) Out: pjkomppi 3) Meille mahtuu aina... mutta voiaan mennä teilleki. 4) Aika outo kysymys? Kiltamestarin apulainen: Sakari Pikkarainen 1) Sakari Pikkarainen, Kilt.mest.ap., siriuksen tähtisumu, ei voi tietää 2) In: meikän uuet sukset. out: kiltahuoneen flipperin hinnat 3) Teille, tottakai 4) sanoppa muuta...tohon ei voi paljo enää lisätä Kiltamestarin apulainen: Tuomas Paso Katos pirua, äijähän löytyy monesta paikkaa. (-toimitus) Sinssi 1/03 Kiltamestarin apulainen: Kimmo Roininen 1) Kimmo Johannes Roininen, melekein 21v, Kiltamästerin eli Viitalan apulainen,täytyyhän tätä killankin toimintaa kokeilla ankaran??? opiskelun lomassa. 2) In) Näyttää toimivan siten että rumat miehet on aina muotii,mutta in personal tytön täytyy olla hyvännäköinen eli kaaunis. Out) Billeitä ei tunnu olevan vähhään aikaan. 3) No ei oo ollu tapana miesten mukkaan lähtä mutta jos nainen ei asu 2km kauempana keskustasta niin sitte sinne,muulloin meille! 4) Voi raato, ko noita noppia on kertyny niin mahottomasti tähän mennessä! Heh! Opintovastaavan apulainen: Suvi Vakkala Kappas pirua, kahtoppas tuolta alapäätoimittajien karsinasta =) (-toimitus) Prujumestari: Anne Hirvonen 1) Nimi on Hirvosen Anne. Tunnistaa hyvin vaaleista kutreista. Viimmeksi miut on löytäny hiimailemasta Oulussa, kun juna otti ja vaihtoi suuntaa etelästä pohjoseen.. 2) In: korkeisiin paikkoihin kiipeäminen Out: kuolaaminen 3) Ei meille, eikä teille, vaan seinää vasten.. 4) Hmm... And if you were strong enough...

20 Sinssi 1/03 Apukopio: Antti Huotari 1) Antti Huotari, tuolla jossain, tiedä häntä 2) Kevät sää, Pakkanen 3) Tässä näin 4) Niinpä 20 WWW-sivujen ylläpitäjä: Janne Kivijakola Apukopio: Antti Savikuja 1) Janne Kivijakola, sql-kantaan muuntuneena, www-ylläpitäjä 2) Tän täytyy olla minä ite! 3) Vaikka molemmille. 4) Niinpä nii, vielä hiuka vaiheesa tuo Sik:n sivuihi perehtymine, mutta eiköhä se tästä, ku tuo Sähkökaappiproijektikin alakaa ollee voiton puolella. 1) Antti Lauri Sakari Savikuja,Toisaalla, Miksi ei? 2) In: KampusPaana Out: Hyinen viima 3) Katsoppas peiliin... 4)...kappas, sehän se siellä. WWW-sivujen ylläpitäjä: Jussi Kinnula 1) Webmaster jo syksystä 1998 alkaen, still kicking! Edustan kait vanhaa kulttuuria, jolloin haalaritkin olivat sähkönsinisiä ja teekkarilakit puhtaan valkoisia. 2) Internet ja Outernet 3) Ensin mennään teille, sitten mennään ylioppilaskuntaan, sen jälkeen mennään tervahoviin, ja sitten meille. Sen jälkeen siirrytään askel

21 21 kerrallaan taaksepäin kunnes ollaan taas tämän kappaleen ensimmäisen sanan kohdalla. Sen jälkeen kirjoitetaan reissusta matkapäiväkirja, ja siirrytään seuraavaan kappaleeseen. 4)... "Sehän on itse päätoimittaja. Mitä te oikein teette siinä, ja miten voitte kirjoittaa noin raadollista tekstiä?" Sinssi 1/03 EESTEC-vastaava: Mikko Paakkolanvaara Serverin ylläpitäjä: Ossi Herrala 1) Ossi Herrala, Maapallolla, pitääkseni hauskaa 2) In: Laphroaig Out: Auraamattomat pyörätiet 3) Ensin meille sitten teille 4) Voi pikkelssi 1) Paakkolanvaaran Mikko, EESTECvastaava omissa housuissaan, koska EESTEC on enemmän kuin sata jänistä. 2) Sisällä on mukavaa, mutta ulkona yleensä vielä lystimpää. 3) Mennään teille, niin mun ei tarvi siivota. 4) Sanoppa muuta Laulunjohtaja: Hanna Haverinen 1) Hanna Haverinen, vielä neljä kuukautta. Toimin killassa enää satakielenä syystä että tykkään laulaa ja vielä ei raski päästää killasta irti. 2) Hmm...In on ehdottomasti hyvät viinit ja siihen sovitettu sapuska, mielellään itseni tekemänä kotikolossani hyvässä seurassa nautittuna. Out lienee kaikenmaailman harkkatöiden väsääminen ja ihmisten kyräilymieli 3) Aina tietenkin meille! Laiska kun on! 4) voi raato sano Hanna kun nyrkkeilysäkkiä koetti tain

22 Sinssi 22 1/03 Laulunjohtajan apuääni: Eveliina Juntunen 1) Juntusen Eveliina, laulunjohtajan soraääni/prinsessa, kotona Välkkylässä ja siksi, että halusin hallitusvuoden jälkeenkin pysyä mukana killan kuvioissa. 2) Olen vissiin aikaisemminkin vastannut tähän kysymykseen, mutta koska kertaus on opintojen äiti... In: kaikki mahdolliset roska/sinkkusarjat. Out: aikaiset herätykset, pakkanen, Koskilinjojen ruuhkabussit. 3) No jaa... ehkä mieluummin meille. 4) sanoppa muuta Waunuvastaava: Mikko Koivula 1)Mikko Koivula, Waunuja työtelemässä, koska joku fetissi sitä aina pitää olla. 2)In, hyvä ja rento meininki ja hyvät kaverit. Out, turha jännittäminen kaikesta. 3)Kaikki kiltahuoneelle, kimpassa on aina kivempaa... 4)Et olis paremmin voinut asiaa ilmaista... Waunuvastaava: Mikko Lintonen 1) Mikko Lintonen, Mitä ihmeellisimmissä paikoissa, tällä kertaa vaunujen kimpussa. Ylimääräisen ajan ja energian vuoksi miksipä ei. 2) (In) Ylös, ulos ja...! (Out) Joulupukki 3) Jos kuitenkin meille, tietääpähän aamulla missä on. 4)Voi raato, nyt sinunkin kannattaa yrittää. Matti sanoi että mahdollisuudet on fifty sixty, ei siinä voi mitään hävitä. Naarastöpseli: Marika Moilanen 1) Marika Moilanen,näärastöpseli ja siksi että tytöt pakotti :) 2) Kumpaakin käytetään tarvittaessa. 3) Eikun metsäteille... 4) Varpaita palelee ja nenu on jäässä. Killan prinsessa: Eveliina Juntunen HipHip. Hää on myös laululintu, heitä noppaa ja mene pari riviä ylöspäin kulkematta lähtöruudun kautta. Köpö: Risto Hyypiö 1) Minä, Riisto, Köpö, emeriittus PJ + 2*emeriittus Kuningasjuottaja. Kiltahuoneen lähistöllä. Monien sattumien summa, ja varmaankin vahinko vuonna ) Ennen kaikki oli paremmin! 3) Eiköhän tuo ole ihan sama, ennen oli kuitenkin kaikki paremmin! 4)Totta turiset! Ennen oli kaikki paremmin!!! 5) Tässä tulikin tiivistettyä sanomani, ja toivottavasti uudet toimijat ja kaikki muutkin kiltalaiset ottivat tästä opikseen ja toimivat niin, että minun ei tarvitse aina sanoa: "Ennen oli kaikki paremmin!!!" :-)

23 23 Sinssi 1/03 Vanhojen vitsien kierrätyspalsta Käyttökelpoisia vastauksia (Sinssi4/01) -juttu saa nyt jatkoa "Vittuilee, kuin sinkkiämpäri.." "Svengaa, kuin syfilis.." "Fiksu kuin nettinörtti." "Pihalla kuin kivespussi." "Toimii kuin junan vessa." "Nauraa kuin jakoavain." "Kiero mies kuin karjun kyrpä." "Paska lentää, kuin varpusparvi." "Parempi, kuin uusi venäläinen." "Naama, kuin petolinnun perse vastatuulessa." "Niin kiero mies, että nukkuukin kulmasohvassa." "Niin kiero mies että pitää ruuvata hautaan." "Mutkittelee kuin käärmeen kusi erämaassa." "Pyörii, kuin hullun kulli perseessä.." "Pyörii kuin ryssä Anttilassa." "Kiertää kuin pappi bordellia." "Sopii niinkuin hajuvesi lihapullaan." "Nenä vuotaa kuin sulhaspojan mulkku." "Tuulee kuin venäläisissä elokuvissa." "Kiihtyy kuin Kemiläisen nälkä." "Lähtee kuin NATOn ohjus." "Sopii kuin jalka paskaan." "Tyhmempi kuin purkki piimää." "Ulkona kuin tamppoonin naru." "Vituttaa niin ettei veri kierrä." "Märkä kuin blondi suihkussa." "Kasiala on kuin lapsipornoa." "Makaa kuin eilen kuollut." "Pysyy kuin kusi nailonissa." "Kiinnostaa kuin kilo multaa.." "Kusta tulee kuin olis osia pois." "Niin pihi, että pieraiseekin sisäänpäin." "Imu on kuin seitsentoistakesäisessä." "Tuijottaa kuin sonni uutta lankkuaitaa." "Auttaa kuin housuun kuseminen pakkasella." "Varmuuden vuoksi, niin kuin nunnalla nännit." "Lapsihan on ihan isänsä näköinen; yhtä pienet munat." "Naama, kuin petolinnun perse pahimpaan ripuliaikaan." "Korvat pois ja lisää suonia, niin mies on täysi kokovartalokyrpä."

24 Talvi- Sinssi SINKKUPILEET - Ilta mahdollisuuksia täynnä?!? urheilu 1/03 24 Suvi V Kamalasta ilmasta huolimatta suurehko joukko opiskelijoita suuntasi 15. tammikuuta Hottiin, SIKin ja Indexin järjestämiin Sinkkubileisiin. Oli aika tyhjätä pää viinan ja hurjien tanssikuvioiden avulla! Myös minä olin siellä, ja kivan illan jälkeen päätin harjoittaa tutkivaa journalismia pienoisen gallupin muodossa... Tässä kevyt yhteenveto... Suurin osa gallupiini osallistuneista henkilöistä piti iltaa hauskana, ja alkomahooliakin tuntui kuluneen.. Sopivassa määrin tietysti (poikkeuksena tottakai oma pöntönhalaus -episodi!)! Jos olit seuraa vailla mennessäsi pileisiin, niin ei hätää... Olet sitä luultavasti edelleen! Kukaan ei varsinaisesti ollut tosissaan hakemassa seuraa( kai!), vaan pitämässä lähinnä hauskaa. Jos ei muuten, niin surkeiden iskuyritysten kustannuksella! Huonoin taisi olla legendaariseksikin muodostunut lausahdus: "Näytät tutulta..." NO HALOO!!! Melkein kaikki kai siellä pileissä oli jollain tapaa tuttuja!!! Yrittäjiä oli siis riittänyt sekä nais-, että miesnäkökulmasta katsottuna (uskot tai et, mutta gallupiini osallistui myös vastakkaisen sukupuolen edustajia!). Kysymykseeni siitä, kävikö flaksi, jotkut hihittelivät ja punastelivat, eivätkä vastanneet mitään, mutta mahtuipa joukkoon myös muutama jyrkkä EI. Syitä siihen, miksi osa suuntasi "meille/teille", en halunnut edes tietää, sillä gallupin tehtävä ei ollut selvittää likaisia yksityiskohtia ;)...mutta se, mikä kiinnosti oli, minkä takia kulku suuntasi "eri teille". Sain kuulla muutamia melko mielenkiintoisiakin kommentteja mm. ulkonäkökriteereistä ( blond! ), liian "tuttavallisesta" käytöksestä (prkl, perseeseen EI tarvii kajota heti!) ja siitä, että viinaa oli sittenkin vedetty hieman liikaa... Ikävä kyllä gallupotantaani ei sattunut yhtään sinkkupileissä toisensa löytänyttä paria.. Ehkä syynä oli silkka mahdottomuus, hih!!! No, pääasiahan kai oli kuitenkin, että itellä oli hauskaa (onhan se tietty hyvä, jos kavereillaki oli hauskaa) ja se, että pääsi suhteellisen hengissä kämpille nukkumaan tai jotain... Toivottavasti ette kärsineet hirmuisesta krapulasta tai muuten vaan morkkiksesta seuraavana aamuna! =) -nti alapäätoimittaja

25 25 Sinssi 1/03 Kun ruumista luotiin, tahtoivat ruumiinosat päälliköksi. Aivot sanoivat: Koska se olen minä, joka kontrolloin kaikkia osia ja ajattelen kaikkien puolesta, pitää minun oleman päällikkö. Jalat sanoivat: Koska minä kannan ihmistä sinne minne hän tahtoo ja toteutan ohjeet, jotka aivoista tulevat, niin me jalat haluamme olla päällikkö. Silmät sanoivat: Koska me valvomme, ettei mitään tapahdu teille ja varoitamme vaaran uhatessa, niin me haluamme päälliköksi. Ja samoin jatkoivat kädet, sydän ja keuhkot, kaikilla sama vaatimus tulla valituksi päälliköksi. Lopuksi pyysi persreikä, että hänet valittaisiin päälliköksi. Kaikki ruumiinosat nauroivat ja pitivät ajatusta järjettömänä; persreiästä päällikkö! Persreikä tuli hyvin vihaiseksi, meni umpeen, mökötti ja kieltäytyi ylipäätään toimimasta. Tämän seurauksena aivot saivat kuumetta, silmät alkoivat karsastaa, jalat tulivat heikoiksi ja kädet roikkuivat velttoina. Sydämen ja keuhkojen oli vaikeaa jatkaa toimintaansa. Lopuksi vetosivat kaikki ruumiinosat aivoihin, että persreiästä tehtäisiin kuitenkin päällikkö. Ja näin tapahtui ja kaikki ruumiinosat voivat taas jatkaa työnsä suorittamista sillä aikaa kun persreikä vain leikkii päällikköä ja tuottaa ison joukon paskaa. Tarinan opetus: Tullaksesi päälliköksi sinun ei tarvitse olla nero; vain tavallinen yksinkertainen persreikä.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle.

Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. Hän rakastaa minua. Tietenkin minä rakastan häntä. Kyllä minä uskon, että hän rakastaa minua... Hänhän on vaimoni! Joskus hän sanoo sen ääneenkin. Pidän hänen ilmeestään, kun sanon sen hänelle. On hyvä

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista

YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista YHTÄ ELIITTIÄ? Datanarratiiveja opiskelijoiden sosiaalisesta hyvinvoinnista Elina Nurmikari kehittämispäällikkö Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö 26.10.2016 Tämän päivän köyhä opiskelija on tulevaisuuden

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät

nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset selkeät nopea hidas iloinen surullinen hauska vakava rauhallinen reipas kovaääninen hiljainen raju herkkä salaperäiset sanat selkeät sanat CC Kirsi Alastalo 2016 Kuvat: Papunetin kuvapankki, www.papunet.net, Sclera

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Beersebassa. Siellä sekä Aabraham, Iisak

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton.

Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. AIKAMUODOT PLUSKVAMPERFEKTI JA AIKAMUOTOJEN KERTAUSTA Kun olin syönyt, menin nukkumaan. Naapuri kertoi, että hän oli ostanut uuden auton. PLUSKVAMPERFEKTIN KÄYTTÖ PLUSKVAMPERFEKTI kertoo, mitä oli tapahtunut,

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta?

Lähdetkö kahville minun kanssani? Uskallatko kertoa tunteistasi? Jaksatko valvoa yli puolenyön? Käytätkö mielelläsi lankapuhelinta? NOPEANNOKKELA NOSTATUS Kerro kiero kysymys, vedä villi vastaus Kysymyksissä on K-kirjain ja vastauksissa V-kirjain. Ne voi tulostaa myös eri sävyisille papereille. Leikkaa suikaleiksi. Yksi osallistuja

Lisätiedot

P U M P U L I P I L V E T

P U M P U L I P I L V E T T U O M O K. S I L A S T E P U M P U L I P I L V E T Runoja TUOMO K. SILASTE Teokset: Matka, romaani; 2007 Rakkaani kosketa minua, runoja; 2007 Apolloperhonen, runoja; 2008 Rakastettu leskirouva Gold,

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Sohvalle vai lenkille?

Sohvalle vai lenkille? Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 Aleksi Perkiö 8lk Isojoen Koulukolmio Sisällysluettelo Aleksi Perkiö, Sohvalle vai lenkille? 7.5.15 1. Johdanto...3 2. Tulokset...4 2.1 Mikä satuolento haluaisit olla?...4

Lisätiedot

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi.

Minä varoitan teitä nyt. Tarinastani on tulossa synkempi. Viima Viima Teräs ei ole mikään paha poika, mutta ei hän kilttikään ole. Hänen viimeinen mahdollisuutensa on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3 pistettä 1. Kenguru astuu sisään sokkeloon. Se saa käydä vain kolmion muotoisissa huoneissa. Mistä se pääsee ulos? A) a B) b C) c D) d E) e 2. Kengurukilpailu on pidetty Euroopassa

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta

DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta DNA: Tutkimus puhelimen rikkoutumisesta 2016 Julkinen 1 Tutkimuksen tausta, menetelmä ja tiedonkeruu Tavoite Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää puhelimelle sattuneita vahinkoja sekä rikkoutumisen riskitilanteita.

Lisätiedot

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä

Lennä, kotka, lennä. Afrikkalainen kertomus. Mukaillut Christopher Gregorowski. Lennä, kotka, lennä Lennä, kotka, lennä Afrikkalainen kertomus Mukaillut Christopher Gregorowski Lennä, kotka, lennä 5 Muuan maanviljelijä lähti eräänä päivänä etsimään kadonnutta vasikkaa. Karjapaimenet olivat palanneet

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori?

Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? MILLAINEN? vertailu Millainen Pekka on? Kumpi on kauniimpi? Kuka on paras? Mikä on maailman korkein vuori? Sää oli ihana viikonloppuna! Pekka on komea mies. Kumpi teistä haluaa tulla ensin? Kumpi on parempi,

Lisätiedot

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi

Nuoruus. - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Nuoruus - haittaks se? Nuorten foorumi Tampere 17.3.2012 Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimi Millainen nuori olen? Pienryhmäkeskustelujen yhteenveto Mitä itsestäni ajattelen? Ahdistusta ja kamppailua itsensä

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään.

Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. , ja Ravintolassa mohammed Hei, mulla on nälkä, mennäänkö täältä ravintolaan syömään. Ok On hyvä idea, mitä sinä ajattelet? Minä tiedän yhden thai-ravintolan Kemissä, siellä on herkullista ruokaa. Haluatko,

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME

SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME SYNTYMÄTTÖMILLE LAPSILLEMME MAA OLI AUTIO JA KYLMÄ I minä kävelin poispäin näistä päivistä jätin sudenjälkiä ettei minua etsittäisi polulla kohtasin tytön joka sanoi että on vapaus nauttia ei sitä kiinnostanut

Lisätiedot

RUSA esittää: Bertin murrosikä

RUSA esittää: Bertin murrosikä RUSA esittää: Bertin murrosikä joka osaa lentää. Bertin Luku 1: Bertin Bert on asunut koko ik rivitalossa. Talo on pien punainen ja yksikerrok Bertin kaveripiiri pienen Bert on sanonut, että h kun kaverit

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti.

Jeesus söi viimeisen aterian oppilaittensa kanssa. Aterialla Jeesus otti leivän, mursi siitä palan ja kiitti. Viimeinen ateria Jeesus sanoi oppilailleen: - On tullut minun aikani mennä pois. Jeesus tarkoitti, että hän kuolee pian. Oppilailleen Jeesus lupasi: - Minä olen aina teidän kanssanne. Älkää olko surullisia.

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011

VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 VIRKISTYSPÄIVÄ NIVALASSA 19.2.2011 Hyvä Sanoma ry järjesti virkistyspäivän Nivalassa helluntaiseurakunnan tiloissa. Se oli tarkoitettu erikoisesti diakonia työntekijöille sekä evankelistoille ja mukana

Lisätiedot

varusteita Tekstikysymysraportti Ristiintaulukointi kysymyksillä Ikä: 15-24 Vastauspäivä Kysymys Vastaus Aikajakso: 01.01.2002-31.08.

varusteita Tekstikysymysraportti Ristiintaulukointi kysymyksillä Ikä: 15-24 Vastauspäivä Kysymys Vastaus Aikajakso: 01.01.2002-31.08. Tekstikysymysraportti Ristiintaulukointi kysymyksillä Aikajakso: 01.01.2002-31.08.2012 Ikä: 15-24 ruokailuolosuhteita saanti kiinotuin lehtijutuin luin asiansa suurempia kalansaanti varusteita kooo kaloja

Lisätiedot

Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa

Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa EELI POIKA Heräsin, koska kuulin alakerrassa ääniä. Katson puhelimen kelloa ja kello on varttia vaille9. Täänän on ensimmäinen koulupäivä ylä-asteella uudessa koulussa. Minua jännitti,koska minua oli kiusattu

Lisätiedot

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI

WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI WERNER SÖDERSTRÖM OSAKEYHTIÖ HELSINKI BJØRN SORTLAND TIMO PARVELA KUVITUS PASI PITKÄNEN SUOMENTANUT OUTI MENNA KIRJA KAKSI: LÄHTÖLASKENTA 1. Norjankielinen alkuteos: KEPLER62 - Nedtelling Teksti Bjørn

Lisätiedot

Puisto kuuluu kaikille

Puisto kuuluu kaikille 4 Neljäs oppitunti Rekvisiitta: Leikkiraha, Helsingin kaupungin yhteiset rahat -laatikko (kopiopohja 4) Valokuvia/digikuvia puistosta: penkki, roska-astia, keinu, isoin leikkiväline, puu, lamppu, vesi-aihe

Lisätiedot

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

PERKELE KIUSAA JEESUSTA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) PERKELE KIUSAA JEESUSTA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Erämaassa b) Ajallinen yhteys muihin

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to

Kymmenet käskyt. Miehille- K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kustantaja: «( to Kymmenet käskyt Miehille- «( to Kustantaja: K. VALOVUORI Uusikaupunki. Kymmenen aroiokägkyä naineille miehille. Ensiinäinen käsky. Sinun tulee aina puheessasi osottaa että rakastat vaimoasi. Sinun pitää

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot