VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje"

Transkriptio

1 1 VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje

2 2 VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje SISÄLLYSLUETTELO 1. VIS Online 2.0 käyttöliittymä s.3 2. Vaihtoauton arviointiprosessi s Arvioitavan auton perustiedot s AKE kysely = Arvioinnin aloittaminen rekisterinumerohaulla s Arvioinnin aloittaminen tyyppihaku -toiminnolla s Arvioinnin aloitus käyttäen hyväksi aikaisempia arviointeja s Tyypin vaihto s Arviokortti ja arviokuvat s Auton varusteet s Kunnostus ja korjaus s Hinta-arvio s Autodata-hinnat s Hinnastohinnat s Kustannus- ja katelaskenta s Hinta-arviolaskin s Hinnoittelusäännöt strategian toteuttamisen välineenä s Hinnoitteluparametrit s Yleiset säännöt s Kate- ja pyyntihintasäännöt s Merkki- ja mallikohtaiset säännöt s Käytössä olevien Hinnoittelusääntöjen tarkastelu s Yleisten hinnoittelusääntöjen muokkaus s Kate- ja pyyntihintasääntöjen muokkaus s Merkki- ja mallikohtaisten hinnoittelusääntöjen muokkaus s.32

3 1. VIS Online käyttöliittymä 3 VIS Online 2.0:n peruskäyttöliittymä koostuu yläreunassa olevasta valikosta, vasemmassa reunassa olevasta yhteenvetoalueesta ja oikealla olevasta toiminta-alueesta. Sovelluksen yläreunassa on aina Grey-Hen Oy:n tekemä yrityskohtainen ylägrafiikka, joka antaa kunkin yrityksen sovellukselle oman ilmeen. Ylägrafiikan lisäksi fontit ja värit vaihtelevat yrityskohtaisesti. Yläreunassa olevasta valikosta pääsee käyttämään VIS Online ohjelmiston eri osioita. Käyttäjän oikeuksista riippuen valikossa ovat esillä ohjelmiston eri osiot.

4 4 Vasemmassa reunassa olevassa yhteenveto alueessa näkyy kulloinkin käsittelyssä olevan tapahtuman tallennetut tiedot. Yhteenvedon avulla käyttäjä muistaa helposti, minkä tapauksen tietoja on käsittelemässä ja mitä tietoja on jo tallentanut järjestelmään. Toiminta-alueella käyttäjä käyttää kulloinkin valittuna olevan ohjelmiston osion toimintoja.

5 5 Klikkaamalla jotakin valikon otsikoista avautuu vetovalikko tuon osion alla olevista toiminnoista. Klikkaamalla jotakin vetovalikon toimintoa avautuu tuo toiminto ohjelman toiminta alueelle. VIS Online 2.0:ssa yhteenvedon voi piilottaa, jos haluaa lisää tilaa toiminta-alueelle, eikä tarvitse yhteenvetoa. Yhteenveto piilotetaan ja otetaan takaisin näkyville valitsemalla valikon otsikon Tiedosto alta Piilota/näytä. Huom! Varaston tyypitys -toiminnoissa tarvitaan Yhteenvetoa ja näitä käytettäessä sen tulee olla näkyvillä.

6 6 2. Vaihtoauton arviointiprosessi Autoa vaihtoon ottava myyjä arvioi tulevan vaihtoauton käyttäen apunaan tietojen määrittelyssä yksinomaan VIS Arviomies -sovellusta. Arviointiprosessi koostuu: 1. Auton perustietojen hankkimisesta 2. Varusteiden ja muiden erityisominaisuuksien lisäämisestä auton tietoihin 3. Kunnostus- ja korjauskulujen arvioinnista 4. Hinta-arvion tekemisestä hintalaskelmalla Arviointia tehtäessä VIS Arviomiehestä on mahdollisuus nähdä, onko auto arvioitu aikaisemmin omassa liikkeessä, tai jossain muussa saman ketjun toimipisteessä Arvioitavan auton tunnistus ja perustiedot VIS-sovelluksen voi avata joko autoliikkeen myynninhallintajärjestelmästä (Automaster), tai Internet-selaimella. Sisäänkirjautumisruudulle syötetään henkilökohtainen salasana ja painetaan OK-nappulaa. Tämän jälkeen aukeaa VIS järjestelmän perusnäkymä. (ks.3) VIS Online 2.0:ssa perus arviointiprosessin voi tehdä joko Toiminta-alueella olevien pikanappuloiden avulla tai käyttämällä samoja toimintoja Arviointi -valikosta. Pikanappulat on suunniteltu helpottamaan ja nopeuttamaan perusarviointiprosessia.

7 7 Auton arviointi aloitetaan tunnistamalla auto ja hankkimalla sen perustiedot. Tämä voidaan tehdä kolmella eri vaihtoehtoisella tavalla, jotka käydään läpi seuraavissa kappaleissa: 1. Tekemällä AKE-kysely, eli hakemalla auton perustiedot rekisterinumeron perusteella AKE:sta ja Autodata-tietokannasta. 2. Tekemällä ns. Tyyppihaku Autodata-tietokannasta ilman AKE:n tietoja. 3. Käyttämällä hyväksi autosta mahdollisesti aikaisemmin tehtyä arviointia. Huom! Omistaja-, haltia- ja muut viralliset tiedot saadaan vain AKE-haun kautta AKE-KYSELY ELI ARVIOINNIN ALOITUS REKISTERINUMEROHAULLA Painetaan aloitussivulla pikanappulaa AKE-kysely tai valitaan Arviointi -valikosta Uusi arvio AKE jolloin AKE-kysely avautuu toiminta-alueelle. Syötetään auton rekisterinumero ja kilometrilukema tekstilaatikoihin (kilometrit tuhansina kilometreinä), valitaan ajoneuvotyyppi ja painetaan OK -nappulaa.

8 8 Jos auto on arvioitu jo aikaisemmin, tuottaa ohjelma listan vanhoista arvioinneista ja auton tietojen uudelleen käsittelyä voidaan jatkaa painamalla listasta auton rekisterinumeroa (Tästä syntyvä uusi arvio näkyy seuraavalla kerralla auton tietoja haettaessa omana arvionaan.) Jos halutaan hakea auton tiedot AKE:sta vanhoista arvioinneista huolimatta, painetaan nappulaa Käynnistä kysely. Jos autoa ei ole arvioitu aikaisemmin, tai kun kysely käynnistetään joka tapauksessa, ohjelma hakee auton tiedot AKE:sta sekä Autodata-tietokannasta ja näytölle aukeaa lista kaikista samalla AKEn tyyppikatsastuskoodilla kyseisenä vuonna myydyistä malleista. Valitse oikea tyyppi painamalla tyypin alleviivattua nimeä.

9 9 Toiminta-alueelle avautuu sivu, jossa kerrotaan autotyypin perustiedot ja samalla autosta syntyy uusi arviointi, joka siirtyy käsiteltäväksi tapaukseksi yhteenvetoon. Eri otsikoiden alla olevat tieto-osiot ovat piilotettavissa ja näytettävissä otsikoiden vieressä olevia ikoneita klikkaamalla. Ruksaamalla valintalaatikon Lisää varastoon ja painamalla OK-nappulaa voi lisätä samalla auton VIS:sin varastotietokantaan.

10 ARVIOINNIN ALOITUS TYYPPIHAKU -TOIMINNOLLA HUOM! AKE:sta saatavat omistajatiedot ja muut viralliset tiedot eivät tule osaksi auton tietoja tyyppihakua käytettäessä. Tyyppihakua käytetään tilanteissa, joissa auton tietoja ei löydy AKE:sta rekisterinumeron perusteella. Tällöin ruudulle ilmestyy Tyypitä -nappula, josta pääsee suoraan tyyppihakuun. Tyyppihakuun pääsee myös painamalla aloitussivulla pikanappulaa Tyyppihaku tai valitsemalla Arviointi -valikosta Uusi arvio tyyppihaku jolloin tyyppihaku avautuu toimintaalueelle. Avautuvalle tyyppihakuruudulle kirjataan ensin tyypin vuosi ja ilmestymiskuukausi sekä kilometrilukema. Kun valitaan merkki, ohjelma lataa ruudulle vetovalikon kyseisenä vuotena ja kuukautena merkin myynnissä olleista malleista. Kun valitaan malli, ohjelma lataa kyseisen mallin myynnissä olleet tyypit listaksi vetovalikkojen alle. Listaa voi rajata edelleen valitsemalla vetolaatikoista polttoaineen tai korimalliin. Kunkin valinnan jälkeen ohjelma lataa listan uudelleen.

11 11 Valitse auton tarkka tyyppi painamalla kyseisen rivin alussa olevaa alleviivattua auton tyyppiä. Ohjelma siirtyy ruudulle, jossa esitetään valitun tyypin tiedot ja voit vielä tarkistaa valinneesi oikean tyypin. Jos haluat vielä muuttaa tyyppiä, palaa edelliselle ruudulla painamalla Takaisin tyyppilistalle -nappulaa. Tiedot tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa.

12 12 Avautuu ruutu, jossa tyypin tiedot tallennetaan autolle syöttämällä auton rekisterinumero ja painamalla Tallenna -nappulaa. Auton voi samalla lisätä VISsin varastotietokantaan ruksaamalla valintalaatikon Lisää varastoon. Huom! Jos autoa ei ole vielä arvioitu, syntyy uusi arviointi. Jos syötät rekisterinumeron, josta on jo tehty jo arviointi tai arviointeja, tehdään tyypin muutos KAIK- KIIN samalla rekisterinumerolla oleviin arviointeihin liiketjussa! ARVIOINNIN ALOITUS KÄYTTÄEN HYVÄKSI AIKAISEMPIA ARVIOINTEJA Valitse Arviointi -valikosta Arviointien haku ja toiminto avautuu toiminta-alueelle. Aikaisempia arviointeja voi hakea monella eri hakukriteerillä (asiakkaan mukaan, rekisterinumerolla, arvioijan, merkin tai mallin mukaan sekä päivämäärärajauksella). Täytä tarvittavat hakukriteerit ja paina Hae -nappulaa.

13 13 Toiminta-alueelle avautuu lista kaikista hakukriteerit täyttävistä arvioinneista. Valitse haluamasi arvio painamalla rivin alussa olevaa alleviivattua auton rekisterinumeroa. Seuraavaksi aukeavalla näytöllä tarkista onko kyseinen arvio haluamasi ja painamalla OK - nappulaa tiedot tallentuvat yhteenvetoon käsiteltäväksi tapaukseksi. Jos haluat siirtää auton samalla VISsin varastotietokantaan, ruksaa valintalaatikko Lisää varastoon.

14 TYYPIN VAIHTO Jos valitset vahingossa autollesi väärän tyypin, tällä toiminnolla pystyt vaihtamaan auton tyypin. Valitse Arviointi -valikosta Tyypin vaihto ja toiminto avautuu toiminta-alueelle. Toiminto avautuu esitäytettynä aktiivisena olevan arvioinnin tiedoilla. Muuta tiedot oikeiksi ja paina OK -nappulaa. Toiminta-alueelle avautuu sivu, jossa auton tietoja täydennetään edelleen. Valitaan auton malli ja painetaan OK -nappulaa. Voit valita autolle myös polttoaineen ja korimallin, jolloin seuraavan ruudun valintalista pienenee. Ohjelma tuottaa listan kaikista kyseisen merkin, mallin ja vuosimallin tyypeistä.

15 15 Valitse auton tarkka tyyppi painamalla kyseisen rivin alussa olevaa alleviivattua auton tyyppiä. Ohjelma siirtyy ruudulle, jossa voit vielä tarkistaa täyttämäsi tiedot. Tiedot tallennetaan kirjoittamalla auton rekisterinumero tekstikenttään ja painamalla OK -nappulaa. Auto siirtyy yhteenvetoon käsiteltäväksi tapaukseksi. Ruksaamalla valintalaatikon Lisää varastoon ohjelma lisää samalla auton VIS:sin varastotietokantaan.

16 Arviokortti ja arviokuvat Kun auto on tunnistettu ja sen perustiedot hankittu, tarkistetaan auto arviokortin avulla ja samalla otetaan mahdolliset arviokuvat. Arviokortti tulostetaan joko painamalla pikanappulaa Arviokortti tai valitsemalla Arviointi - valikosta Arviokortti, jolloin arviokortin tulostus avautuu toiminta-alueelle. Valitaan, halutaanko yrityksen vai asiakkaan arviokortti, ja yksi vai kaksi kappaletta. Yrityksen arviokortti on tarkoitettu autoliikkeen sisäiseen käyttöön auton tarkistamista varten. Asiakkaan arviokortti on tarkoitettu annettavaksi asiakkaalle ja siitä puuttuvat kuntoarvion huomautukset. Painamalla OK -nappulaa arviokortti avautuu omaan ikkunaansa. Painamalla tulostinkuvaketta arviokortti-ikkunan yläreunassa arviokortti tulostuu.

17 17 Huom! Arviokortin käyttämiseen tarvitset Adobe Acrobat Reader -ohjelman, jonka voit ladata ja asentaa ilmaiseksi osoitteesta Huom! Popup-ikkunoiden eston tulee olla poissa päältä, tai osoitteesta tulevien popupit määritetty turvallisiksi, jotta arviokortit avautuvat. Käy tulostetun arviokortin kanssa tarkistamassa ja kirjaamassa ylös auton varustelu ja kunnostustarve. Samalla voit ottaa arviokuvat. Palaa täytetyn arviokortin kanssa takaisin työpisteelle kirjaa varustelu ja kuntoarvio VISsiin seuraavissa osioissa esitetyllä tavalla.

18 18 Arviokuvat tallennetaan autolle painamalla pikanappulaa Arviokuvat tai valitsemalla Arviointi -valikosta Arviokuvat. Arviokuvien tallennustoiminto avautuu toiminta-alueelle. Browse tai Selaa näppäintä painamalla avautuu normaali Windowsin tiedostojen hakuikkuna, jolla voit hakea kuvat kameraltasi tai tietokoneeltasi. Arviokuvia voi tallentaa maksimissaan kuusi kappaletta. Kun olet etsinyt kaikki tallennettavat kuvat, paina Tallenna -nappulaa ja arviokuvat tallentuvat autolle. Kun olet kirjannut arviokorttiin täyttämäsi tiedot VISsiin, tulosta asiakkaan arviokortti, jossa nyt näkyvät ylös kirjaamasi tiedot: vain valitut varusteet, kunnostuskohteet ruksattuna ja kustannusarvio niiden edessä euroina.

19 19 Kirjaamasi tiedot näkyvät myös yrityksen arviokortissa. Jos haluat lähettää täytetyn arviokortin sähköpostilla esim. myyntipäällikölle, paina tulostuskuvakkeen oikealla puolella olevaa sähköpostilähetyskuvaketta. Ohjelma kysyy lähetetäänkö dokumentti linkkinä vai kopio dokumentista liitetiedostona. Paina nappulaa Lähetä kopio/send copy ja ohjelma avaa sähköpostiohjelmasi. Vaihtoehto Lähetä linkki/send link ei toimi!

20 Auton varusteet Perustietojen hankkimisen ja auton tarkistuksen arviokortin kanssa jälkeen kirjataan autolle erityisvarusteet ja muut huomionarvoiset ominaisuudet, jotka on jo tarkistuksen yhteydessä kirjattu ylös arviokorttiin. Autolle tallennetaan varusteet joko painamalla pikanappulaa Varusteet tai valitsemalla Arviointi -valikosta Varusteet. Toiminta-alueelle avautuu näyttö, jossa on lueteltu kyseiselle autotyypille tarjolla olleet vakiovarusteet ja lisävarusteet ja lisäksi autoliikeen omat Muu varustelu nimikkeet sekä vapaa tekstikenttä, johon voi käsin kirjoittaa jonkin muun ominaisuuden, jonka haluaa mainita mainonnassa. Eri varusteosiot pystyy piilottamaan ja palauttamaan näkyville otsikon vieressä olevasta ikonista.

21 21 Valitse varusteet, jotka tarkistuksessa totesit autolla olevan, kirjoita haluamasi huomatukset ja tallenna varusteet painamalla Tallenna -nappulaa. Huom! Varustenimikkeet, jotka ovat valittavina muussa varustelussa, ovat liikekohtaisia ja muokattavissa.

22 Kunnostus ja korjaus Kun varustetiedot on tallennettu kirjataan ylös autossa mahdollisesti ilmenneet kunnostusja korjaustarpeet sekä niiden kustannusarviot. Kunnostustarpeet tulisi olla jo tarkistuksen yhteydessä kirjattu ylös arviokorttiin. Autolle tallennetaan varusteet joko painamalla pikanappulaa Kunnostus tai valitsemalla Arviointi -valikosta Kunnostus ja korjaus, jolloin toiminto avautuu toiminta-alueelle. Valitse kunnostuskohteet, joissa on korjattavaa ja kirjaa ylös arvio korjausten kustannuksista. Kuntoarviossa on myös tila vapaille huomautuksille, jotka näkyvät Kuntoarvio-ruudulla ja yrityksen arviokortilla, mutta eivät asiakkaan arviokortilla. Näillä huomautuksilla arvioija voi tallettaa seikkoja, joita ei löydy kuntoarviokohteista, ja jotka on hyvä muistaa autoa arvioidessa. Kunnostus- ja korjaustiedot tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa. Huom! Kunnostus- ja korjauskohteiden lista on autoliikekohtainen ja muokattavissa.

23 2.5. Hinta-arviolaskin 23 Kun auto on tunnistettu, varusteltu ja sen kunto arvoitu, tehdään sille hinta-arvio. Hinta-arviolaskimeen pääsee joko painamalla pikanappulaa Hinta-arvio tai valitsemalla Arviointi - valikosta valikosta Hinta-arvio. Toiminta-alueelle avautuu VIS Arviomiehen hinta-arviolaskin. Tämän toiminnon avulla tehdään sisäänostettavan auton tarkka hinta-arviointi. Hinta-arvio laskimella määritellään ja tallennetaan auton pyynti-, myynti-,osto- sekä hyvityshinta. Laskimen lisäksi hinta-arvio näytöllä on vertailutietoina Autodata-hinnat sekä Kustannus- ja katelaskenta. Hinta-arvion teko perustuu Grey- Hen Oy:n Autodata-tietokannasta saataviin todellisiin keskimääräisiin malli- ja tyyppikohtaisiin hinta- ja varastoaikatietoihin, sekä autoliikkeen omaan hinnoittelustrategiaan. Autoliikkeen oma hinnoittelustrategia (Liikkeen hinnastohinnat) luodaan hinnoittelusääntöjen avulla määrittelemällä halutut poikkeama-arvot yleisiin markkinaalueen keskiarvoihin nähden. Hinta-arviolaskin laskee auton hyvityshinnan aina ylhäältä alas päin, eli pyyntihinnasta ostohintaan asti. Hinta-arviolaskin huomioi aina autoliikkeen omat hinnoittelusäännöt. Seuraavassa käydään läpi Hinta-arvionäytön eri osiot.

24 AUTODATA-HINNAT Autodata-hinnat osassa on laskettu alueellinen hintataso kyseiselle autotyypille, huomioiden sen ajomäärän ja iän kuukausitasolla. Autodata-hinnat on laskettu alueen autoliikkeiden toteutuneista myyntihinnoista sekä alueen pyyntihintahavainnoista. Automallin ovh on kyseisen tyypin viimeisin listahinta ilman lisävarusteita ja toimituskuluja. Lisäksi esitetään hinta valituilla varusteilla sekä pyynti ja myyntihinta varusteilla, sekä varusteidenarvo erikseen. Autodata-hinnat esitetään euroina ensimmäisessä sarakkeessa. Seuraavissa sarakkeissa on hintojen väliset erot euroina ja prosentteina HINNASTOHINNAT Hinnastohinnat osiossa ovat Autodata-hinnat säädettynä omien hinnoittelusääntöjen mukaisesti. Kyseisessä esimerkissä automallin hintataso on säädetty alueen hintatasoa korkeammaksi. Hinnastohinnoissa näkyy myös auton ostohinta omilla säännöillä laskettuna. Ostohinta (reaalihinta) on se hinta, joka maksetaan asiakkaalle autosta kirjanpitoarvoltaan. Ostohinnassa on huomiotu tavoitekate, korkokulut, myyntiajan hintamuutokset, korjauskulut ja kiinteä kunnostusvaraus. Omien hinnoittelusääntöjen mukaiset hinnat siirtyvät oletuksena muokattaviin kenttiin laskimen yläosassa KUSTANNUS- JA KATELASKENTA Kustannus- ja katelaskenta osio näyttää paljonko ovat Hinta-arviolaskimessa huomioidut kunnnostusvaraus, tavoitekate sekä prosentteina että euroina, myyntiajan hintamuutos sekä prosentteina että euroina ja paljonko nämä kustannukset ovat yhteensä. Tavoitekateprosentti, kunnostusvaraus ja myyntiajan korkoprosentti määritetään hinnoittelusäännöissä.

25 HINTA-ARVIOLASKIN Auton arvioija voi muokata arvoja suoraan laskimessa kirjoittamalla uudet arvot muokattaviin tekstilaatikoihin. Näin voi esim. asettaa laskennallisen hinnan asiakkaalle helpommaksi luvuksi tai nostaa tai laskea hintaa huomioiden auton erityisen kunnon tai lisävarustetason. Esimerkissä hinta 7682 on muutettu helpommaksi luvuksi Ohjelma laskee kaikki Hinta-arviolaskimen muut arvot uudestaan heti, kun hiirellä klikataan pois muokatusta kentästä. Hinta-arviolaskimella voi pyyntihinnan lisäksi muokata myös arvioitua myyntihintaa sekä ostohintaa. Korjauskulut tulevat laskimeen automaattisesti kunnostus ja korjaus -osiosta, mikäli ne on siellä tallennettu. Korjauskulujen vaikutus näkyy suoraan hyvityshinnassa. Korjauskulut voidaan myös syöttää laskimeen. Hyvityshinta on useimmissa tapauksissa sama kuin ostohinta, mutta asiakkalle voidaan joskus ylihyvittää autosta enemmänkin. Siksi Hinta-arviolaskimessa on erillinen kenttä hyvityshinnalle, jonka avulla autosta voi merkitä ylihyvityshinnan ilman että se vaikuttaa Hintaarviolaskelmaan. Vastatarjous on se hinta, mitä asiakas toivoo saavansa autostansa. Tämä tieto ei vaikuta Hinta-arviolaskelmaan, mutta tätä tietoa voidaan myöhemmin hyödyntää selvittäessä, mitkä toteutumattomat tarjoukset ovat hinnaltaan lähimpänä kaupan totetutumista. Pyynti- ja myyntihinta-osiossa määritellään sisäänostetulle autolle suositeltava pyyntihinta ja alin myyntihinta. Myyntihinta lasketaan hinnoiteltavalle autolle markkinoiden keskimääräisestä hinnasta autoliikkeen itse määrittelemien hinnoittelusääntöjen perusteella. Pyyntihinnan

26 26 määrittämistä varten käytetään autoliikkeen hinnoittelusäännöissä määriteltyä pyyntivaraa eli pyynti- ja myyntihinnan eroa. Pyyntihinta on hinnaston myyntihinta +/- myyntikunto + pyyntivara. Pyyntihinta ja alin myyntihinta voidaan myös tallentaa vapaasti. Raportointia varten tallentuu asetetun pyyntihinnan ja laskennallisen pyyntihinnan ero, sekä alimman myyntihinnan ja arvioidun myyntihinnan ero. Hinta-arvio tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa. Kun haluat siirtää tiedot pääjärjestelmään, laita rasti hinta-arvio -näytön ylälaidassa olevaan Siirrä tiedot pääjärjestelmään? -kohtaan ja paina Tallenna -nappulaa. Huomionarvoisia seikkoja: Ohjelma laskee myyntiajan koron arvioitujen myyntipäivien perusteella. Mikäli myytävän auton luovutukseen kuluva aika on merkittävä, laskelmaan voidaan syöttää arvio myös odotusajalta. Vaihtoauton hinnassa ennakoitavan muutoksen määrä lasketaan odotusajalle sekä arvioidulle myyntiajalle. Ohjelma laskee koron ja hintakehityksen vaikutukset hinnoittelulaskelman kohtaan myyntikulut. Oman hinnaston hinnat edustavat autotyyppien keskimääräisiä myyntihintoja. Hinnoiteltavan autoyksilön ero keskimääräiseen hintaan nähden määritellään asiantuntija-arviona auton myyntikunnon perusteella. Autoyksilö voi olla keskimääräistä parempi tai huonompi. TOIMITUSAIKA JA KERTYVÄT KILOMETRIT Usein uusilla autoilla on jonkinlainen toimitusaika. Se voi vaihdella viikosta useaan kuukauteen. Tällä on merkittävä vaikutus vaihtoauton arvoon toimitushetkellä. Toimiajan ollessa pitkä, vaihtoautolle voi kertyä tuhansia kilometrejä lisää ajomäärää. Pitkä odotusaika taas alentaa auton arvoa yleisessä hintakehityksessä (auto vanhenee ja yleinen hintataso vaihtoautoille putoaa). Näitä arvoja voi simuloida laskimen yläosassa muttamalla ajomäärää, myyntiaikaa ja odotusaikaa. Vaikutus laskimen arvoissa näkyy Tallenna -painikkeen jälkeen. Jos toimitusaika on tiedossa ja kertyvät lisäkilometrit sovittu, tulee ne merkitä hinta-arviolaskelmaan! Laskimen alareunassa on hinnoittele uudelleen valintalaatikko, se ja Tallenna -painike palauttaa laskimen alkuarvot muokattaviin kenttiin.

27 3. Hinnoittelusäännöt strategian toteuttamisen välineenä 27 VIS Onlinen hinnoittelusäännöillä autoliike tai liikeketju ohjaa mm. kate- ja kulurakennetta toimintastrategiaansa vastaavaksi. Hinnoittelusäännöt-valikko on näkyvissä vain Myyntipäällikkö-roolilla. Muut käyttäjät eivät pääse tarkastelemaan tai muokkaamaan hinnoittelusääntöjä. Hinnoittelusäännöillä ohjataan pyynti-, myynti- ja ostohintasoa suhteessa Autodata-hintoihin. Näin muodostuvat liikkeen omat hinnastohinnat, jotka poikkeavat alueen keskihinnoista. Omat hinnastohinnat toimivat ohjehintoina hinta-arviolaskennassa. Hinnoittelusäännöillä asetetaan myynti- ja pyyntihinnan välinen ero, tavoitekate sekä peruskorjauskustannukset, jotka automaattisesti vaikuttavat VIS Onlinen liikekohtaisen hinnaston hintoihin. Hinnoittelusäännöillä voi tehdä hinnoitteluun myös merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä. Esimerkiksi omien merkkien autot voidaan hinnoitella keskimääräistä markkinahintaa korkeammalle tai tietyn huonosti myyvän mallin hintaa voidaan laskea. Hinnoittelusääntöjä on kahden tasoisia: 1. Ryhmän hinnoittelusäännöt 2. Toimipisteen hinnoittelusäännöt Yleensä asiakkaalla on käytössään vain toinen näistä vaihtoehdoista. Ryhmän hinnoittelusäännöt vaikuttavat kokonaiseen ryhmään autoliikkeitä, esim. liikeketjuun kaikkiin tai tietyllä alueella oleviin toimipisteisiin. Toimipisteen hinnoittelusäännöt taas vaikuttavat vain kyseiseen toimipisteeseen. Joissakin tapauksissa asiakas voi valita kumpia hinnoittelusääntöjä käyttää, toimipiste- vai ryhmäkohtaisia. Seuraavassa kuvataan ensin eri hinnoitteluparametrit ja niiden käyttö. Sen jälkeen opastetaan ohjelman toiminnassa, kuinka hinnoittelusääntöjä muutetaan ja muutokset tallennetaan. Lopuksi esitetään muutamia suosituksia hinnoittelusääntöjen tehokkaasta käytöstä HINNOITTELUPARAMETRIT Tässä osiossa kuvataan lyhyesti kaikki hinnoittelusäännöissä käytetyt hinnoitteluparametrit ja niiden tarkoitus YLEISET SÄÄNNÖT Myynti- ja pyyntihinnan ero Myynti- ja pyyntihinnan ero tarkoittaa annettavaa alennusta, eli paljonko pyyntihinnasta tullaan arviolta alaspäin myyntihetkellä. Hinta-korjaus Hinta-korjaus on kaikkiin Autodatan hintoihin vaikuttava yleiskorjaus. Kunnostusvaraus Kunnostusvaraus on yleiskulu kunnostuksesta, joka vähennetään sisäänostohinnasta. Tätä voidaan käyttää eri tavoin, esimerkiksi: - Peruskunnostus, joka sisältää pesun, sisäpesun, meikkauksen ja digitaalisen kuvauksen. Kuluerä noin Peruskunnostus ja pienet peruskorjaukset. Kuluerä noin 250.

28 28 - Peruskunnostus ja toteutunut keskiarvokorjaus jälkikuluista. Kuluerä noin 600. Korko Korko on vaihto-omaisuuden pääomakorko, yleensä 6%:n luokkaa. Korko lasketaan ostohinnasta siltä ajalta, jonka auto on varastossa. Hintalaskelmassa varastoaika on otsikolla myyntiaika. Tavoitekate Tavoitekate on myyntihinnan ja ostohinnan (kuluineen) välinen kate-%. Arvioitu myyntiaika Arvioitu myyntiaika on vaihtoautovaraston keskimääräinen kiertonopeus. Arvo on autoliikkeen keskimäärinen myyntiaika. Laskenta näyttää myös alueella toteutuneista kaupoista todellisen myyntiajan. Hintatrendi Arvo kertoo kuinka paljon autojen arvon oletetaan laskevan kuukausittain. Yleinen asetus on -1% KATE- JA PYYNTIHINTASÄÄNNÖT Nämä asetukset ylittävät yleisten sääntöjen asetukset. Tavoitekate Tavoitekate on arvioinnissa myyntihinnan ja ostohinnan (kuluineen) välinen kate-%. Tämä prosentti on regressiivinen, eli prosentti pienenee auton arvon kasvaessa. Taulukossa määritellään alku ja loppuarvo kullekin riville, sekä niitä vastaavat kate-%:t. Myynti- ja pyyntihinnan ero Annettava alennus, eli paljonko pyyntihinnasta tullaan arviolta alaspäin myyntihetkellä. Arvot toimivat kuten katepuolenkin taulukossa. Nämä asetukset ylittävät yleisasetuksissa mainitun myynti- ja pyyntihinnan eron MERKKI- JA MALLIKOHTAISET SÄÄNNÖT Nämä asetukset ylittävät yleisten sääntöjen asetukset, ja mallikohtaiset säännöt ylittävät merkkikohtaiset säännöt. Merkki- ja mallikohtaisilla säännöillä voidaan säätää automerkki- ja -mallikohtaisesti seuraavia osa-alueita: - Varastopäivät - Hintatasokorjaus - Hintatrendi Mikäli halutaan esimerkiksi oman edustuksen merkin tai merkkien hintatasoa nostaa, niin yleisasetuksen mukainen hintatasokorjaus voidaan ohittaa tällä asetuksella. Samaten joillakin merkeillä voi olla selkeästi nopeampi hinnan pudotus markkinoilla, kuin se yleisellä tasolla on. Molemmissa luvut ovat %:ia yleisestä hintatasosta ylös tai alaspäin. Mikäli jokin automerkki tai -malli kiertää erittäin nopeasti liikkeessä, niin sen varastopäivä voidaan laittaa yleisasetuksista poikkeavasti esimerkiksi 10 päivään ja vastaavasti hitaasti kiertävissä vaikka 90 päivään.

29 KÄYTÖSSÄ OLEVIEN HINNOITTELUSÄÄNTÖJEN TARKASTELU Käytössä olevat hinnoittelusäännöt näet valitsemalla Hinnoittelusäännöt-valikosta Näytä kaikki. Käytössä olevat hinnoittelusäännöt avautuvat ohjelman toiminta-alueelle. Hinnoittelusääntöjen tarkastelun otsikosta näet ovatko toimipisteelläsi käytössä ryhmän vai toimipisteen hinnoittelusäännöt. Otsikon alla on lueteltu kaikki käytössä olevat hinnoittelusäännöt ja niiden arvot. Joissakin tapauksissa toimipiste voi itse valita kumpia sääntöjä käyttää. Tämä määritellään toimipisteen perustiedoissa, joita pääset muuttamaan valitsemalla Toimipiste -valikosta toiminnon Toimipisteen perustiedot.

30 YLEISTEN HINNOITTELUSÄÄNTÖJEN MUOKKAUS Yleisiä hinnoittelusääntöjä pääsee muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Yleiset säännöt. Muutokset hinnoittelusääntöihin tehdään kirjoittamalla tekstilaatikkoihin. Muutokset tallentuvat painamalla OK -nappulaa. Muutosten tallentumisen voi tarkistaa katsomalla käytössä olevia sääntöjä Näytä säännöt -toiminnolla. Muutokset vaikuttavat VIS Onlinen hintalaskelmiin välittömästi. Syötä Myynti- ja pyyntihinnan ero, hintakorjaus, korko, tavoitekate ja hintatrendi prosentteina. Syötä kunnostusvaraus euroina (huom etumerkki) ja varastopäivät (arvioitu myyntiaika) päivinä.

31 KATE- JA PYYNTIHINTASÄÄNTÖJEN MUOKKAUS Kate- ja pyyntihintasääntöjä pääsee muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Kate- ja pyyntihinta. Muutokset tehdään kirjoittamalla tekstilaatikkoihin. Muutokset tallentuvat painamalla OK - nappulaa. Ensimmäiset kaksi laatikkoa määrittävät euroissa hintavälin, jonka autoihin muutos vaikuttaa. Seuraavat kaksi laatikkoa määritelevät tavoitekate- sekä myynti- ja pyyntihinnan eron prosentit. Taulukoihin voit näin määritellä tavoitekatteen (%) sekä pyyntihinnan ja myyntihinnan eron (%) kussakin haluamassasi hintaluokassa. HUOM! Syötä tavoitekate miinusmerkkisenä.

32 MERKKI- JA MALLIKOHTAISTEN SÄÄNTÖJEN MUOKKAUS Merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä on kolmea kategoriaa: Hintatasokorjaus: Prosenttipoikkeus Autodata-hinnoista, joko ylös (%), tai alaspäin (-%). Varastopäivät (oletettu myyntiaika): poikkeus yleisissä hinnoittelusäännöissä asetetusta yleisestä myyntiaikatavoitteesta. Hintatrendi: Prosenttipoikkeus yleisissä hinnoittelusäännöissä asetetusta perussäädöstä, eli hintojen odotettu lasku prosentteina kuukaudessa. Seuraa Autodata-tiedotteita. Merkkikohtaiset säännöt ylittävät yleiset hinnoittelusäännöt ja mallikohtaiset säännöt ylittävät merkkikohtaiset säännöt. Merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä pääsee tarkastelemaan ja muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Merkkikohtaiset säännöt tai Mallikohtaiset säännöt. Toiminta-alueelle avautuu haku, jolla voi hakea tarkasteltavaksi ja muokattavaksi joko hintatasokorjaukset, hintatrendit tai varastopäivät.

33 33 Haku tuottaa listauksen kaikista kategorian säännöistä. Klikkaamalla säännön merkkiä pääsee ruudulle, jossa voi muokata säännön arvoa tai poistaa säännön. Jos tahtoo lisätä uuden merkki- tai mallikohtaisen säännön, valitaan Hinnoittelusäännöt -valikosta toiminto Lisää merkkikohtainen tai Lisää mallikohtainen. Merkki- tai mallikohtainen sääntö lisätään valitsemalla ensin vetovalikosta merkki tai malli, jolle halutaan antaa hinnoittelusääntöjä, valitsemalla hinnoittelusäännön kategoria ja sitten kirjoittamalla hinnoittelusäännön arvo tekstilaatikkoon. Uusi sääntö tallentuu painamalla Tallenna -nappulaa. Kun tiedot tallennettu, Tallenna -nappulan alle ilmestyy teksti Tiedot tallennettu.

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

Tarjouslaskenta (Sähkö)

Tarjouslaskenta (Sähkö) Tarjouslaskenta (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tarjouslaskennan perusoletukset...3 1.1 Tarjouslaskennan perusoletukset. Laskennallinen tuntihinta...4 1.1.1

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA Laskutus ja myyntireskontra Sisällys 1 Sisällys YLEISTÄ... 6 MYYNTIRESKONTRA KOKONAISUUTENA... 7 LASKUTUKSEN PERUSTIETOJEN ASETTAMINEN... 8 YLEISTÄ... 8 KASSA-ALENNUSTEN KÄYTTÖ

Lisätiedot

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012 Käyttöohje CSI LakiMies Versio 2.7 Joulukuu 2012 (1/118) Sisällysluettelo 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 6 1.2.1 Listatoiminnot... 6 1.2.2 Ikkunatoiminnot...

Lisätiedot

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta TIETOJEN HALLINTA 1 Sisällys KÄYTTÖÖNOTTO... 7 YLEISTÄ... 7 OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS... 8 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 8 OMAN SALASANAN MUUTTAMINEN OHJELMAAN KIRJAUTUMISVAIHEESSA... 8 PÄÄRUUDUN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

Yleistä ohjelmasta 1

Yleistä ohjelmasta 1 YLEISTÄ OHJELMASTA OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS MITEN KÄYTÄT KÄYTTÖOHJETTA? OHJELMAN KÄSITTEET YLEISET NÄPPÄIMET JA PIKANÄPPÄIMET Yleistä ohjelmasta 1 Sisällys YLEISTÄ... 3 OHJEKANSION PERIAATTEET JA PERUSKÄSITTEET...

Lisätiedot

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET Raportointi ja kausitoimet Yleistä i YLEISTÄ... 5 RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET YLEISESTI... 5 KAUSITOIMET... 6 KAUSITOIMET YLEISESTI... 6 ILTATOIMET... 6 YLEISTÄ... 6 PÄIVÄN KASSARAPORTTI...

Lisätiedot

... 4 ! "! # $% "% & ' ( %) * % + +"" #,) % & ) + ( %! $% " "% - (" %. % '!"" ( '!"" *! '!"" # ( % %" % & (" %" %

... 4 ! ! # $% % & ' ( %) * % + + #,) % & ) + ( %! $%  % - ( %. % '! ( '! *! '! # ( % % % & ( % % ... 4! "! # $% "% & ' " ( %) * % + +"" #,) % &,) %"" ) + ( %! $% " "% - (" %. % '!"" ( '!"" *! '!"" # ( % %" % & (" %" % ))" /" % ( % '!"" %' '!"" $"%'!"" # ( '!"" & (" '!"" - ( '"- /!!'"- %'"- ( % '"-

Lisätiedot

6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki. puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851. asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava.

6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki. puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851. asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava. 6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851 asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava.fi Sisältö Sivu 1. Yleistä 2 2. Valikot ja niiden toiminta

Lisätiedot

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010

WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 1 WM-Laskutus 4.0 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 WM- L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie

Lisätiedot

Savalanche-käyttöohje

Savalanche-käyttöohje Savalanche-käyttöohje Perusta verkkokauppa ja hyödynnä uudet jakelukanavat Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Savalanche-palvelun pikaohje... 3 3. Savalanche-palveluun rekisteröityminen... 5 4. Kauppiaaksi

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje. WM-Laskutus. Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 1 WM-Laskutus 3.2 Käyttöohje WM-Laskutus Web-Media 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 W M - L A S K U T U S Y R I T Y K S E N L A S K U T U S O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Huopalahdentie 3 E 84 00330

Lisätiedot

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot...

Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... Anders Managerin ohje... 1 Yleistä... 1 Automaattinen laskutus... 1 Selainvalinta... 1 Kirjautuminen järjestelmään... 1 Etusivun tiedot... 3 Palaute ja tuki... 3 Sanasto... 4 Pikaopas... 6 Käy asetukset

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Sisällysluettelo Sivu 2/93

Sisällysluettelo Sivu 2/93 KÄYTTÖOHJE Ver. 2.0 Sisällysluettelo Sivu 2/93 Sisällysluettelo 1 Alkusanat...6 2 Asennus...7 3 Jaetut asetukset...8 3.1 Yritys...8 3.2 Asiakkaat...9 3.3 Yleiset asetukset...10 3.4 Tarjouslaskenta 1 &

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2012 1 (57) Käyttöohje 6.1.2 SP1 Copyright Aditro 2012 Toukokuu 2012 2 (57) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Järjestelmävaatimukset... 5 1.1. Sovellusversion päivitys... 7 1.2. Internet Explorer

Lisätiedot

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT 1 Sisällysluettelo sivu YLEISTÄ... 4 Laskutuksen käyttöönoton työjärjestys lyhyesti... 4 Mistä myynnin perustiedot avautuvat?...

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

1 Ohjeita käsikirjan lukijalle

1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Palkanlaskenta Ohjeita käsikirjan lukijalle 1 PALKANLASKENTA Tämä palkanlaskentakäsikirja sisältää kolme osaa. Lyhyen esittelyn jälkeen on pikaopas, josta saa nopeasti käsityksen ohjelmiston luonteesta

Lisätiedot

WEBROPOL 2.0 Raportointiopas. Päivitetty 2.4.2013

WEBROPOL 2.0 Raportointiopas. Päivitetty 2.4.2013 WEBROPOL 2.0 Raportointiopas Päivitetty 2.4.2013 1. Alkusanat... 3 2. Miten avaan raportin ja kuinka navigoin työkalussa... 4 2.2. Raportoinnissa käytetyt termit... 5 3. Perusraportti... 6 4.1. Excel-tallennusasetukset...

Lisätiedot

ZEF Arviointikone. Käyttöohje.

ZEF Arviointikone. Käyttöohje. SISÄLLYS SISÄLLYS...2 1. JOHDANTO...4 2. MITEN OPIT KÄYTTÄMÄÄN ZEF EDITORIA...5 3. ALOITUS...7 4. KYSYMYKSET...10 4.1. Kysymysryhmien luominen...10 4.2. Kysymysten luominen...10 4.2.1 Jana...12 4.2.2.

Lisätiedot

Kassa. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Kassa. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Kassa Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom kassa...3 1 Kassaoletukset...3 1.1. Kassaoletukset...4 1.1.1 Kassaoletusten käyttörajoitukset...4 1.2 Tulostusoletukset...5

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille Ohjeita käsikirjan lukijalle 1 PALKANLASKENNAN PIKAOPAS 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Luetpalkanlaskentaohjelmiston pikaopasta, jossa käsitellään palkanlaskennan perustoimintoja. Varsinaisessa palkanlaskennan

Lisätiedot