VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje"

Transkriptio

1 1 VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje

2 2 VIS Online 2.0 Arviomies käyttöohje SISÄLLYSLUETTELO 1. VIS Online 2.0 käyttöliittymä s.3 2. Vaihtoauton arviointiprosessi s Arvioitavan auton perustiedot s AKE kysely = Arvioinnin aloittaminen rekisterinumerohaulla s Arvioinnin aloittaminen tyyppihaku -toiminnolla s Arvioinnin aloitus käyttäen hyväksi aikaisempia arviointeja s Tyypin vaihto s Arviokortti ja arviokuvat s Auton varusteet s Kunnostus ja korjaus s Hinta-arvio s Autodata-hinnat s Hinnastohinnat s Kustannus- ja katelaskenta s Hinta-arviolaskin s Hinnoittelusäännöt strategian toteuttamisen välineenä s Hinnoitteluparametrit s Yleiset säännöt s Kate- ja pyyntihintasäännöt s Merkki- ja mallikohtaiset säännöt s Käytössä olevien Hinnoittelusääntöjen tarkastelu s Yleisten hinnoittelusääntöjen muokkaus s Kate- ja pyyntihintasääntöjen muokkaus s Merkki- ja mallikohtaisten hinnoittelusääntöjen muokkaus s.32

3 1. VIS Online käyttöliittymä 3 VIS Online 2.0:n peruskäyttöliittymä koostuu yläreunassa olevasta valikosta, vasemmassa reunassa olevasta yhteenvetoalueesta ja oikealla olevasta toiminta-alueesta. Sovelluksen yläreunassa on aina Grey-Hen Oy:n tekemä yrityskohtainen ylägrafiikka, joka antaa kunkin yrityksen sovellukselle oman ilmeen. Ylägrafiikan lisäksi fontit ja värit vaihtelevat yrityskohtaisesti. Yläreunassa olevasta valikosta pääsee käyttämään VIS Online ohjelmiston eri osioita. Käyttäjän oikeuksista riippuen valikossa ovat esillä ohjelmiston eri osiot.

4 4 Vasemmassa reunassa olevassa yhteenveto alueessa näkyy kulloinkin käsittelyssä olevan tapahtuman tallennetut tiedot. Yhteenvedon avulla käyttäjä muistaa helposti, minkä tapauksen tietoja on käsittelemässä ja mitä tietoja on jo tallentanut järjestelmään. Toiminta-alueella käyttäjä käyttää kulloinkin valittuna olevan ohjelmiston osion toimintoja.

5 5 Klikkaamalla jotakin valikon otsikoista avautuu vetovalikko tuon osion alla olevista toiminnoista. Klikkaamalla jotakin vetovalikon toimintoa avautuu tuo toiminto ohjelman toiminta alueelle. VIS Online 2.0:ssa yhteenvedon voi piilottaa, jos haluaa lisää tilaa toiminta-alueelle, eikä tarvitse yhteenvetoa. Yhteenveto piilotetaan ja otetaan takaisin näkyville valitsemalla valikon otsikon Tiedosto alta Piilota/näytä. Huom! Varaston tyypitys -toiminnoissa tarvitaan Yhteenvetoa ja näitä käytettäessä sen tulee olla näkyvillä.

6 6 2. Vaihtoauton arviointiprosessi Autoa vaihtoon ottava myyjä arvioi tulevan vaihtoauton käyttäen apunaan tietojen määrittelyssä yksinomaan VIS Arviomies -sovellusta. Arviointiprosessi koostuu: 1. Auton perustietojen hankkimisesta 2. Varusteiden ja muiden erityisominaisuuksien lisäämisestä auton tietoihin 3. Kunnostus- ja korjauskulujen arvioinnista 4. Hinta-arvion tekemisestä hintalaskelmalla Arviointia tehtäessä VIS Arviomiehestä on mahdollisuus nähdä, onko auto arvioitu aikaisemmin omassa liikkeessä, tai jossain muussa saman ketjun toimipisteessä Arvioitavan auton tunnistus ja perustiedot VIS-sovelluksen voi avata joko autoliikkeen myynninhallintajärjestelmästä (Automaster), tai Internet-selaimella. Sisäänkirjautumisruudulle syötetään henkilökohtainen salasana ja painetaan OK-nappulaa. Tämän jälkeen aukeaa VIS järjestelmän perusnäkymä. (ks.3) VIS Online 2.0:ssa perus arviointiprosessin voi tehdä joko Toiminta-alueella olevien pikanappuloiden avulla tai käyttämällä samoja toimintoja Arviointi -valikosta. Pikanappulat on suunniteltu helpottamaan ja nopeuttamaan perusarviointiprosessia.

7 7 Auton arviointi aloitetaan tunnistamalla auto ja hankkimalla sen perustiedot. Tämä voidaan tehdä kolmella eri vaihtoehtoisella tavalla, jotka käydään läpi seuraavissa kappaleissa: 1. Tekemällä AKE-kysely, eli hakemalla auton perustiedot rekisterinumeron perusteella AKE:sta ja Autodata-tietokannasta. 2. Tekemällä ns. Tyyppihaku Autodata-tietokannasta ilman AKE:n tietoja. 3. Käyttämällä hyväksi autosta mahdollisesti aikaisemmin tehtyä arviointia. Huom! Omistaja-, haltia- ja muut viralliset tiedot saadaan vain AKE-haun kautta AKE-KYSELY ELI ARVIOINNIN ALOITUS REKISTERINUMEROHAULLA Painetaan aloitussivulla pikanappulaa AKE-kysely tai valitaan Arviointi -valikosta Uusi arvio AKE jolloin AKE-kysely avautuu toiminta-alueelle. Syötetään auton rekisterinumero ja kilometrilukema tekstilaatikoihin (kilometrit tuhansina kilometreinä), valitaan ajoneuvotyyppi ja painetaan OK -nappulaa.

8 8 Jos auto on arvioitu jo aikaisemmin, tuottaa ohjelma listan vanhoista arvioinneista ja auton tietojen uudelleen käsittelyä voidaan jatkaa painamalla listasta auton rekisterinumeroa (Tästä syntyvä uusi arvio näkyy seuraavalla kerralla auton tietoja haettaessa omana arvionaan.) Jos halutaan hakea auton tiedot AKE:sta vanhoista arvioinneista huolimatta, painetaan nappulaa Käynnistä kysely. Jos autoa ei ole arvioitu aikaisemmin, tai kun kysely käynnistetään joka tapauksessa, ohjelma hakee auton tiedot AKE:sta sekä Autodata-tietokannasta ja näytölle aukeaa lista kaikista samalla AKEn tyyppikatsastuskoodilla kyseisenä vuonna myydyistä malleista. Valitse oikea tyyppi painamalla tyypin alleviivattua nimeä.

9 9 Toiminta-alueelle avautuu sivu, jossa kerrotaan autotyypin perustiedot ja samalla autosta syntyy uusi arviointi, joka siirtyy käsiteltäväksi tapaukseksi yhteenvetoon. Eri otsikoiden alla olevat tieto-osiot ovat piilotettavissa ja näytettävissä otsikoiden vieressä olevia ikoneita klikkaamalla. Ruksaamalla valintalaatikon Lisää varastoon ja painamalla OK-nappulaa voi lisätä samalla auton VIS:sin varastotietokantaan.

10 ARVIOINNIN ALOITUS TYYPPIHAKU -TOIMINNOLLA HUOM! AKE:sta saatavat omistajatiedot ja muut viralliset tiedot eivät tule osaksi auton tietoja tyyppihakua käytettäessä. Tyyppihakua käytetään tilanteissa, joissa auton tietoja ei löydy AKE:sta rekisterinumeron perusteella. Tällöin ruudulle ilmestyy Tyypitä -nappula, josta pääsee suoraan tyyppihakuun. Tyyppihakuun pääsee myös painamalla aloitussivulla pikanappulaa Tyyppihaku tai valitsemalla Arviointi -valikosta Uusi arvio tyyppihaku jolloin tyyppihaku avautuu toimintaalueelle. Avautuvalle tyyppihakuruudulle kirjataan ensin tyypin vuosi ja ilmestymiskuukausi sekä kilometrilukema. Kun valitaan merkki, ohjelma lataa ruudulle vetovalikon kyseisenä vuotena ja kuukautena merkin myynnissä olleista malleista. Kun valitaan malli, ohjelma lataa kyseisen mallin myynnissä olleet tyypit listaksi vetovalikkojen alle. Listaa voi rajata edelleen valitsemalla vetolaatikoista polttoaineen tai korimalliin. Kunkin valinnan jälkeen ohjelma lataa listan uudelleen.

11 11 Valitse auton tarkka tyyppi painamalla kyseisen rivin alussa olevaa alleviivattua auton tyyppiä. Ohjelma siirtyy ruudulle, jossa esitetään valitun tyypin tiedot ja voit vielä tarkistaa valinneesi oikean tyypin. Jos haluat vielä muuttaa tyyppiä, palaa edelliselle ruudulla painamalla Takaisin tyyppilistalle -nappulaa. Tiedot tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa.

12 12 Avautuu ruutu, jossa tyypin tiedot tallennetaan autolle syöttämällä auton rekisterinumero ja painamalla Tallenna -nappulaa. Auton voi samalla lisätä VISsin varastotietokantaan ruksaamalla valintalaatikon Lisää varastoon. Huom! Jos autoa ei ole vielä arvioitu, syntyy uusi arviointi. Jos syötät rekisterinumeron, josta on jo tehty jo arviointi tai arviointeja, tehdään tyypin muutos KAIK- KIIN samalla rekisterinumerolla oleviin arviointeihin liiketjussa! ARVIOINNIN ALOITUS KÄYTTÄEN HYVÄKSI AIKAISEMPIA ARVIOINTEJA Valitse Arviointi -valikosta Arviointien haku ja toiminto avautuu toiminta-alueelle. Aikaisempia arviointeja voi hakea monella eri hakukriteerillä (asiakkaan mukaan, rekisterinumerolla, arvioijan, merkin tai mallin mukaan sekä päivämäärärajauksella). Täytä tarvittavat hakukriteerit ja paina Hae -nappulaa.

13 13 Toiminta-alueelle avautuu lista kaikista hakukriteerit täyttävistä arvioinneista. Valitse haluamasi arvio painamalla rivin alussa olevaa alleviivattua auton rekisterinumeroa. Seuraavaksi aukeavalla näytöllä tarkista onko kyseinen arvio haluamasi ja painamalla OK - nappulaa tiedot tallentuvat yhteenvetoon käsiteltäväksi tapaukseksi. Jos haluat siirtää auton samalla VISsin varastotietokantaan, ruksaa valintalaatikko Lisää varastoon.

14 TYYPIN VAIHTO Jos valitset vahingossa autollesi väärän tyypin, tällä toiminnolla pystyt vaihtamaan auton tyypin. Valitse Arviointi -valikosta Tyypin vaihto ja toiminto avautuu toiminta-alueelle. Toiminto avautuu esitäytettynä aktiivisena olevan arvioinnin tiedoilla. Muuta tiedot oikeiksi ja paina OK -nappulaa. Toiminta-alueelle avautuu sivu, jossa auton tietoja täydennetään edelleen. Valitaan auton malli ja painetaan OK -nappulaa. Voit valita autolle myös polttoaineen ja korimallin, jolloin seuraavan ruudun valintalista pienenee. Ohjelma tuottaa listan kaikista kyseisen merkin, mallin ja vuosimallin tyypeistä.

15 15 Valitse auton tarkka tyyppi painamalla kyseisen rivin alussa olevaa alleviivattua auton tyyppiä. Ohjelma siirtyy ruudulle, jossa voit vielä tarkistaa täyttämäsi tiedot. Tiedot tallennetaan kirjoittamalla auton rekisterinumero tekstikenttään ja painamalla OK -nappulaa. Auto siirtyy yhteenvetoon käsiteltäväksi tapaukseksi. Ruksaamalla valintalaatikon Lisää varastoon ohjelma lisää samalla auton VIS:sin varastotietokantaan.

16 Arviokortti ja arviokuvat Kun auto on tunnistettu ja sen perustiedot hankittu, tarkistetaan auto arviokortin avulla ja samalla otetaan mahdolliset arviokuvat. Arviokortti tulostetaan joko painamalla pikanappulaa Arviokortti tai valitsemalla Arviointi - valikosta Arviokortti, jolloin arviokortin tulostus avautuu toiminta-alueelle. Valitaan, halutaanko yrityksen vai asiakkaan arviokortti, ja yksi vai kaksi kappaletta. Yrityksen arviokortti on tarkoitettu autoliikkeen sisäiseen käyttöön auton tarkistamista varten. Asiakkaan arviokortti on tarkoitettu annettavaksi asiakkaalle ja siitä puuttuvat kuntoarvion huomautukset. Painamalla OK -nappulaa arviokortti avautuu omaan ikkunaansa. Painamalla tulostinkuvaketta arviokortti-ikkunan yläreunassa arviokortti tulostuu.

17 17 Huom! Arviokortin käyttämiseen tarvitset Adobe Acrobat Reader -ohjelman, jonka voit ladata ja asentaa ilmaiseksi osoitteesta Huom! Popup-ikkunoiden eston tulee olla poissa päältä, tai osoitteesta tulevien popupit määritetty turvallisiksi, jotta arviokortit avautuvat. Käy tulostetun arviokortin kanssa tarkistamassa ja kirjaamassa ylös auton varustelu ja kunnostustarve. Samalla voit ottaa arviokuvat. Palaa täytetyn arviokortin kanssa takaisin työpisteelle kirjaa varustelu ja kuntoarvio VISsiin seuraavissa osioissa esitetyllä tavalla.

18 18 Arviokuvat tallennetaan autolle painamalla pikanappulaa Arviokuvat tai valitsemalla Arviointi -valikosta Arviokuvat. Arviokuvien tallennustoiminto avautuu toiminta-alueelle. Browse tai Selaa näppäintä painamalla avautuu normaali Windowsin tiedostojen hakuikkuna, jolla voit hakea kuvat kameraltasi tai tietokoneeltasi. Arviokuvia voi tallentaa maksimissaan kuusi kappaletta. Kun olet etsinyt kaikki tallennettavat kuvat, paina Tallenna -nappulaa ja arviokuvat tallentuvat autolle. Kun olet kirjannut arviokorttiin täyttämäsi tiedot VISsiin, tulosta asiakkaan arviokortti, jossa nyt näkyvät ylös kirjaamasi tiedot: vain valitut varusteet, kunnostuskohteet ruksattuna ja kustannusarvio niiden edessä euroina.

19 19 Kirjaamasi tiedot näkyvät myös yrityksen arviokortissa. Jos haluat lähettää täytetyn arviokortin sähköpostilla esim. myyntipäällikölle, paina tulostuskuvakkeen oikealla puolella olevaa sähköpostilähetyskuvaketta. Ohjelma kysyy lähetetäänkö dokumentti linkkinä vai kopio dokumentista liitetiedostona. Paina nappulaa Lähetä kopio/send copy ja ohjelma avaa sähköpostiohjelmasi. Vaihtoehto Lähetä linkki/send link ei toimi!

20 Auton varusteet Perustietojen hankkimisen ja auton tarkistuksen arviokortin kanssa jälkeen kirjataan autolle erityisvarusteet ja muut huomionarvoiset ominaisuudet, jotka on jo tarkistuksen yhteydessä kirjattu ylös arviokorttiin. Autolle tallennetaan varusteet joko painamalla pikanappulaa Varusteet tai valitsemalla Arviointi -valikosta Varusteet. Toiminta-alueelle avautuu näyttö, jossa on lueteltu kyseiselle autotyypille tarjolla olleet vakiovarusteet ja lisävarusteet ja lisäksi autoliikeen omat Muu varustelu nimikkeet sekä vapaa tekstikenttä, johon voi käsin kirjoittaa jonkin muun ominaisuuden, jonka haluaa mainita mainonnassa. Eri varusteosiot pystyy piilottamaan ja palauttamaan näkyville otsikon vieressä olevasta ikonista.

21 21 Valitse varusteet, jotka tarkistuksessa totesit autolla olevan, kirjoita haluamasi huomatukset ja tallenna varusteet painamalla Tallenna -nappulaa. Huom! Varustenimikkeet, jotka ovat valittavina muussa varustelussa, ovat liikekohtaisia ja muokattavissa.

22 Kunnostus ja korjaus Kun varustetiedot on tallennettu kirjataan ylös autossa mahdollisesti ilmenneet kunnostusja korjaustarpeet sekä niiden kustannusarviot. Kunnostustarpeet tulisi olla jo tarkistuksen yhteydessä kirjattu ylös arviokorttiin. Autolle tallennetaan varusteet joko painamalla pikanappulaa Kunnostus tai valitsemalla Arviointi -valikosta Kunnostus ja korjaus, jolloin toiminto avautuu toiminta-alueelle. Valitse kunnostuskohteet, joissa on korjattavaa ja kirjaa ylös arvio korjausten kustannuksista. Kuntoarviossa on myös tila vapaille huomautuksille, jotka näkyvät Kuntoarvio-ruudulla ja yrityksen arviokortilla, mutta eivät asiakkaan arviokortilla. Näillä huomautuksilla arvioija voi tallettaa seikkoja, joita ei löydy kuntoarviokohteista, ja jotka on hyvä muistaa autoa arvioidessa. Kunnostus- ja korjaustiedot tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa. Huom! Kunnostus- ja korjauskohteiden lista on autoliikekohtainen ja muokattavissa.

23 2.5. Hinta-arviolaskin 23 Kun auto on tunnistettu, varusteltu ja sen kunto arvoitu, tehdään sille hinta-arvio. Hinta-arviolaskimeen pääsee joko painamalla pikanappulaa Hinta-arvio tai valitsemalla Arviointi - valikosta valikosta Hinta-arvio. Toiminta-alueelle avautuu VIS Arviomiehen hinta-arviolaskin. Tämän toiminnon avulla tehdään sisäänostettavan auton tarkka hinta-arviointi. Hinta-arvio laskimella määritellään ja tallennetaan auton pyynti-, myynti-,osto- sekä hyvityshinta. Laskimen lisäksi hinta-arvio näytöllä on vertailutietoina Autodata-hinnat sekä Kustannus- ja katelaskenta. Hinta-arvion teko perustuu Grey- Hen Oy:n Autodata-tietokannasta saataviin todellisiin keskimääräisiin malli- ja tyyppikohtaisiin hinta- ja varastoaikatietoihin, sekä autoliikkeen omaan hinnoittelustrategiaan. Autoliikkeen oma hinnoittelustrategia (Liikkeen hinnastohinnat) luodaan hinnoittelusääntöjen avulla määrittelemällä halutut poikkeama-arvot yleisiin markkinaalueen keskiarvoihin nähden. Hinta-arviolaskin laskee auton hyvityshinnan aina ylhäältä alas päin, eli pyyntihinnasta ostohintaan asti. Hinta-arviolaskin huomioi aina autoliikkeen omat hinnoittelusäännöt. Seuraavassa käydään läpi Hinta-arvionäytön eri osiot.

24 AUTODATA-HINNAT Autodata-hinnat osassa on laskettu alueellinen hintataso kyseiselle autotyypille, huomioiden sen ajomäärän ja iän kuukausitasolla. Autodata-hinnat on laskettu alueen autoliikkeiden toteutuneista myyntihinnoista sekä alueen pyyntihintahavainnoista. Automallin ovh on kyseisen tyypin viimeisin listahinta ilman lisävarusteita ja toimituskuluja. Lisäksi esitetään hinta valituilla varusteilla sekä pyynti ja myyntihinta varusteilla, sekä varusteidenarvo erikseen. Autodata-hinnat esitetään euroina ensimmäisessä sarakkeessa. Seuraavissa sarakkeissa on hintojen väliset erot euroina ja prosentteina HINNASTOHINNAT Hinnastohinnat osiossa ovat Autodata-hinnat säädettynä omien hinnoittelusääntöjen mukaisesti. Kyseisessä esimerkissä automallin hintataso on säädetty alueen hintatasoa korkeammaksi. Hinnastohinnoissa näkyy myös auton ostohinta omilla säännöillä laskettuna. Ostohinta (reaalihinta) on se hinta, joka maksetaan asiakkaalle autosta kirjanpitoarvoltaan. Ostohinnassa on huomiotu tavoitekate, korkokulut, myyntiajan hintamuutokset, korjauskulut ja kiinteä kunnostusvaraus. Omien hinnoittelusääntöjen mukaiset hinnat siirtyvät oletuksena muokattaviin kenttiin laskimen yläosassa KUSTANNUS- JA KATELASKENTA Kustannus- ja katelaskenta osio näyttää paljonko ovat Hinta-arviolaskimessa huomioidut kunnnostusvaraus, tavoitekate sekä prosentteina että euroina, myyntiajan hintamuutos sekä prosentteina että euroina ja paljonko nämä kustannukset ovat yhteensä. Tavoitekateprosentti, kunnostusvaraus ja myyntiajan korkoprosentti määritetään hinnoittelusäännöissä.

25 HINTA-ARVIOLASKIN Auton arvioija voi muokata arvoja suoraan laskimessa kirjoittamalla uudet arvot muokattaviin tekstilaatikoihin. Näin voi esim. asettaa laskennallisen hinnan asiakkaalle helpommaksi luvuksi tai nostaa tai laskea hintaa huomioiden auton erityisen kunnon tai lisävarustetason. Esimerkissä hinta 7682 on muutettu helpommaksi luvuksi Ohjelma laskee kaikki Hinta-arviolaskimen muut arvot uudestaan heti, kun hiirellä klikataan pois muokatusta kentästä. Hinta-arviolaskimella voi pyyntihinnan lisäksi muokata myös arvioitua myyntihintaa sekä ostohintaa. Korjauskulut tulevat laskimeen automaattisesti kunnostus ja korjaus -osiosta, mikäli ne on siellä tallennettu. Korjauskulujen vaikutus näkyy suoraan hyvityshinnassa. Korjauskulut voidaan myös syöttää laskimeen. Hyvityshinta on useimmissa tapauksissa sama kuin ostohinta, mutta asiakkalle voidaan joskus ylihyvittää autosta enemmänkin. Siksi Hinta-arviolaskimessa on erillinen kenttä hyvityshinnalle, jonka avulla autosta voi merkitä ylihyvityshinnan ilman että se vaikuttaa Hintaarviolaskelmaan. Vastatarjous on se hinta, mitä asiakas toivoo saavansa autostansa. Tämä tieto ei vaikuta Hinta-arviolaskelmaan, mutta tätä tietoa voidaan myöhemmin hyödyntää selvittäessä, mitkä toteutumattomat tarjoukset ovat hinnaltaan lähimpänä kaupan totetutumista. Pyynti- ja myyntihinta-osiossa määritellään sisäänostetulle autolle suositeltava pyyntihinta ja alin myyntihinta. Myyntihinta lasketaan hinnoiteltavalle autolle markkinoiden keskimääräisestä hinnasta autoliikkeen itse määrittelemien hinnoittelusääntöjen perusteella. Pyyntihinnan

26 26 määrittämistä varten käytetään autoliikkeen hinnoittelusäännöissä määriteltyä pyyntivaraa eli pyynti- ja myyntihinnan eroa. Pyyntihinta on hinnaston myyntihinta +/- myyntikunto + pyyntivara. Pyyntihinta ja alin myyntihinta voidaan myös tallentaa vapaasti. Raportointia varten tallentuu asetetun pyyntihinnan ja laskennallisen pyyntihinnan ero, sekä alimman myyntihinnan ja arvioidun myyntihinnan ero. Hinta-arvio tallennetaan painamalla Tallenna -nappulaa. Kun haluat siirtää tiedot pääjärjestelmään, laita rasti hinta-arvio -näytön ylälaidassa olevaan Siirrä tiedot pääjärjestelmään? -kohtaan ja paina Tallenna -nappulaa. Huomionarvoisia seikkoja: Ohjelma laskee myyntiajan koron arvioitujen myyntipäivien perusteella. Mikäli myytävän auton luovutukseen kuluva aika on merkittävä, laskelmaan voidaan syöttää arvio myös odotusajalta. Vaihtoauton hinnassa ennakoitavan muutoksen määrä lasketaan odotusajalle sekä arvioidulle myyntiajalle. Ohjelma laskee koron ja hintakehityksen vaikutukset hinnoittelulaskelman kohtaan myyntikulut. Oman hinnaston hinnat edustavat autotyyppien keskimääräisiä myyntihintoja. Hinnoiteltavan autoyksilön ero keskimääräiseen hintaan nähden määritellään asiantuntija-arviona auton myyntikunnon perusteella. Autoyksilö voi olla keskimääräistä parempi tai huonompi. TOIMITUSAIKA JA KERTYVÄT KILOMETRIT Usein uusilla autoilla on jonkinlainen toimitusaika. Se voi vaihdella viikosta useaan kuukauteen. Tällä on merkittävä vaikutus vaihtoauton arvoon toimitushetkellä. Toimiajan ollessa pitkä, vaihtoautolle voi kertyä tuhansia kilometrejä lisää ajomäärää. Pitkä odotusaika taas alentaa auton arvoa yleisessä hintakehityksessä (auto vanhenee ja yleinen hintataso vaihtoautoille putoaa). Näitä arvoja voi simuloida laskimen yläosassa muttamalla ajomäärää, myyntiaikaa ja odotusaikaa. Vaikutus laskimen arvoissa näkyy Tallenna -painikkeen jälkeen. Jos toimitusaika on tiedossa ja kertyvät lisäkilometrit sovittu, tulee ne merkitä hinta-arviolaskelmaan! Laskimen alareunassa on hinnoittele uudelleen valintalaatikko, se ja Tallenna -painike palauttaa laskimen alkuarvot muokattaviin kenttiin.

27 3. Hinnoittelusäännöt strategian toteuttamisen välineenä 27 VIS Onlinen hinnoittelusäännöillä autoliike tai liikeketju ohjaa mm. kate- ja kulurakennetta toimintastrategiaansa vastaavaksi. Hinnoittelusäännöt-valikko on näkyvissä vain Myyntipäällikkö-roolilla. Muut käyttäjät eivät pääse tarkastelemaan tai muokkaamaan hinnoittelusääntöjä. Hinnoittelusäännöillä ohjataan pyynti-, myynti- ja ostohintasoa suhteessa Autodata-hintoihin. Näin muodostuvat liikkeen omat hinnastohinnat, jotka poikkeavat alueen keskihinnoista. Omat hinnastohinnat toimivat ohjehintoina hinta-arviolaskennassa. Hinnoittelusäännöillä asetetaan myynti- ja pyyntihinnan välinen ero, tavoitekate sekä peruskorjauskustannukset, jotka automaattisesti vaikuttavat VIS Onlinen liikekohtaisen hinnaston hintoihin. Hinnoittelusäännöillä voi tehdä hinnoitteluun myös merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä. Esimerkiksi omien merkkien autot voidaan hinnoitella keskimääräistä markkinahintaa korkeammalle tai tietyn huonosti myyvän mallin hintaa voidaan laskea. Hinnoittelusääntöjä on kahden tasoisia: 1. Ryhmän hinnoittelusäännöt 2. Toimipisteen hinnoittelusäännöt Yleensä asiakkaalla on käytössään vain toinen näistä vaihtoehdoista. Ryhmän hinnoittelusäännöt vaikuttavat kokonaiseen ryhmään autoliikkeitä, esim. liikeketjuun kaikkiin tai tietyllä alueella oleviin toimipisteisiin. Toimipisteen hinnoittelusäännöt taas vaikuttavat vain kyseiseen toimipisteeseen. Joissakin tapauksissa asiakas voi valita kumpia hinnoittelusääntöjä käyttää, toimipiste- vai ryhmäkohtaisia. Seuraavassa kuvataan ensin eri hinnoitteluparametrit ja niiden käyttö. Sen jälkeen opastetaan ohjelman toiminnassa, kuinka hinnoittelusääntöjä muutetaan ja muutokset tallennetaan. Lopuksi esitetään muutamia suosituksia hinnoittelusääntöjen tehokkaasta käytöstä HINNOITTELUPARAMETRIT Tässä osiossa kuvataan lyhyesti kaikki hinnoittelusäännöissä käytetyt hinnoitteluparametrit ja niiden tarkoitus YLEISET SÄÄNNÖT Myynti- ja pyyntihinnan ero Myynti- ja pyyntihinnan ero tarkoittaa annettavaa alennusta, eli paljonko pyyntihinnasta tullaan arviolta alaspäin myyntihetkellä. Hinta-korjaus Hinta-korjaus on kaikkiin Autodatan hintoihin vaikuttava yleiskorjaus. Kunnostusvaraus Kunnostusvaraus on yleiskulu kunnostuksesta, joka vähennetään sisäänostohinnasta. Tätä voidaan käyttää eri tavoin, esimerkiksi: - Peruskunnostus, joka sisältää pesun, sisäpesun, meikkauksen ja digitaalisen kuvauksen. Kuluerä noin Peruskunnostus ja pienet peruskorjaukset. Kuluerä noin 250.

28 28 - Peruskunnostus ja toteutunut keskiarvokorjaus jälkikuluista. Kuluerä noin 600. Korko Korko on vaihto-omaisuuden pääomakorko, yleensä 6%:n luokkaa. Korko lasketaan ostohinnasta siltä ajalta, jonka auto on varastossa. Hintalaskelmassa varastoaika on otsikolla myyntiaika. Tavoitekate Tavoitekate on myyntihinnan ja ostohinnan (kuluineen) välinen kate-%. Arvioitu myyntiaika Arvioitu myyntiaika on vaihtoautovaraston keskimääräinen kiertonopeus. Arvo on autoliikkeen keskimäärinen myyntiaika. Laskenta näyttää myös alueella toteutuneista kaupoista todellisen myyntiajan. Hintatrendi Arvo kertoo kuinka paljon autojen arvon oletetaan laskevan kuukausittain. Yleinen asetus on -1% KATE- JA PYYNTIHINTASÄÄNNÖT Nämä asetukset ylittävät yleisten sääntöjen asetukset. Tavoitekate Tavoitekate on arvioinnissa myyntihinnan ja ostohinnan (kuluineen) välinen kate-%. Tämä prosentti on regressiivinen, eli prosentti pienenee auton arvon kasvaessa. Taulukossa määritellään alku ja loppuarvo kullekin riville, sekä niitä vastaavat kate-%:t. Myynti- ja pyyntihinnan ero Annettava alennus, eli paljonko pyyntihinnasta tullaan arviolta alaspäin myyntihetkellä. Arvot toimivat kuten katepuolenkin taulukossa. Nämä asetukset ylittävät yleisasetuksissa mainitun myynti- ja pyyntihinnan eron MERKKI- JA MALLIKOHTAISET SÄÄNNÖT Nämä asetukset ylittävät yleisten sääntöjen asetukset, ja mallikohtaiset säännöt ylittävät merkkikohtaiset säännöt. Merkki- ja mallikohtaisilla säännöillä voidaan säätää automerkki- ja -mallikohtaisesti seuraavia osa-alueita: - Varastopäivät - Hintatasokorjaus - Hintatrendi Mikäli halutaan esimerkiksi oman edustuksen merkin tai merkkien hintatasoa nostaa, niin yleisasetuksen mukainen hintatasokorjaus voidaan ohittaa tällä asetuksella. Samaten joillakin merkeillä voi olla selkeästi nopeampi hinnan pudotus markkinoilla, kuin se yleisellä tasolla on. Molemmissa luvut ovat %:ia yleisestä hintatasosta ylös tai alaspäin. Mikäli jokin automerkki tai -malli kiertää erittäin nopeasti liikkeessä, niin sen varastopäivä voidaan laittaa yleisasetuksista poikkeavasti esimerkiksi 10 päivään ja vastaavasti hitaasti kiertävissä vaikka 90 päivään.

29 KÄYTÖSSÄ OLEVIEN HINNOITTELUSÄÄNTÖJEN TARKASTELU Käytössä olevat hinnoittelusäännöt näet valitsemalla Hinnoittelusäännöt-valikosta Näytä kaikki. Käytössä olevat hinnoittelusäännöt avautuvat ohjelman toiminta-alueelle. Hinnoittelusääntöjen tarkastelun otsikosta näet ovatko toimipisteelläsi käytössä ryhmän vai toimipisteen hinnoittelusäännöt. Otsikon alla on lueteltu kaikki käytössä olevat hinnoittelusäännöt ja niiden arvot. Joissakin tapauksissa toimipiste voi itse valita kumpia sääntöjä käyttää. Tämä määritellään toimipisteen perustiedoissa, joita pääset muuttamaan valitsemalla Toimipiste -valikosta toiminnon Toimipisteen perustiedot.

30 YLEISTEN HINNOITTELUSÄÄNTÖJEN MUOKKAUS Yleisiä hinnoittelusääntöjä pääsee muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Yleiset säännöt. Muutokset hinnoittelusääntöihin tehdään kirjoittamalla tekstilaatikkoihin. Muutokset tallentuvat painamalla OK -nappulaa. Muutosten tallentumisen voi tarkistaa katsomalla käytössä olevia sääntöjä Näytä säännöt -toiminnolla. Muutokset vaikuttavat VIS Onlinen hintalaskelmiin välittömästi. Syötä Myynti- ja pyyntihinnan ero, hintakorjaus, korko, tavoitekate ja hintatrendi prosentteina. Syötä kunnostusvaraus euroina (huom etumerkki) ja varastopäivät (arvioitu myyntiaika) päivinä.

31 KATE- JA PYYNTIHINTASÄÄNTÖJEN MUOKKAUS Kate- ja pyyntihintasääntöjä pääsee muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Kate- ja pyyntihinta. Muutokset tehdään kirjoittamalla tekstilaatikkoihin. Muutokset tallentuvat painamalla OK - nappulaa. Ensimmäiset kaksi laatikkoa määrittävät euroissa hintavälin, jonka autoihin muutos vaikuttaa. Seuraavat kaksi laatikkoa määritelevät tavoitekate- sekä myynti- ja pyyntihinnan eron prosentit. Taulukoihin voit näin määritellä tavoitekatteen (%) sekä pyyntihinnan ja myyntihinnan eron (%) kussakin haluamassasi hintaluokassa. HUOM! Syötä tavoitekate miinusmerkkisenä.

32 MERKKI- JA MALLIKOHTAISTEN SÄÄNTÖJEN MUOKKAUS Merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä on kolmea kategoriaa: Hintatasokorjaus: Prosenttipoikkeus Autodata-hinnoista, joko ylös (%), tai alaspäin (-%). Varastopäivät (oletettu myyntiaika): poikkeus yleisissä hinnoittelusäännöissä asetetusta yleisestä myyntiaikatavoitteesta. Hintatrendi: Prosenttipoikkeus yleisissä hinnoittelusäännöissä asetetusta perussäädöstä, eli hintojen odotettu lasku prosentteina kuukaudessa. Seuraa Autodata-tiedotteita. Merkkikohtaiset säännöt ylittävät yleiset hinnoittelusäännöt ja mallikohtaiset säännöt ylittävät merkkikohtaiset säännöt. Merkki- ja mallikohtaisia sääntöjä pääsee tarkastelemaan ja muokkaamaan valitsemalla Hinnoittelusäännöt -valikosta Merkkikohtaiset säännöt tai Mallikohtaiset säännöt. Toiminta-alueelle avautuu haku, jolla voi hakea tarkasteltavaksi ja muokattavaksi joko hintatasokorjaukset, hintatrendit tai varastopäivät.

33 33 Haku tuottaa listauksen kaikista kategorian säännöistä. Klikkaamalla säännön merkkiä pääsee ruudulle, jossa voi muokata säännön arvoa tai poistaa säännön. Jos tahtoo lisätä uuden merkki- tai mallikohtaisen säännön, valitaan Hinnoittelusäännöt -valikosta toiminto Lisää merkkikohtainen tai Lisää mallikohtainen. Merkki- tai mallikohtainen sääntö lisätään valitsemalla ensin vetovalikosta merkki tai malli, jolle halutaan antaa hinnoittelusääntöjä, valitsemalla hinnoittelusäännön kategoria ja sitten kirjoittamalla hinnoittelusäännön arvo tekstilaatikkoon. Uusi sääntö tallentuu painamalla Tallenna -nappulaa. Kun tiedot tallennettu, Tallenna -nappulan alle ilmestyy teksti Tiedot tallennettu.

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE

LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE LIIKEMATKATOIMISTOJÄRJESTELMÄN OHJE Johdanto Liikematkatoimistojärjestelmä on lisäarvopalvelu Winres -varausjärjestelmään, jolla matkatoimisto pystyy tuottamaan liikeasiakkailleen raportteja heidän matkatoimistopalveluiden

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi

Hoitoaikojen ilmoittaminen CGI Suomi Hoitoaikojen ilmoittaminen 1.8.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 Tunnistautuminen 3 2 Hoitoaikojen ilmoittaminen 5 3 Viikkojen kopiointi 11 4 Tallennus 11 5 Yhteenvetotiedot 12 6 Tulostus 13 1.8.2015 Sivu 2 / 13

Lisätiedot

Zimbran käyttöohje

Zimbran käyttöohje Zimbran käyttöohje ZIMBRAN KÄYTTÖOHJE 2 Sisältö 1 ZIMBRA LYHYESTI... 3 2 EDELLEENLÄHETYKSEN KYTKENTÄ... 3 3 LOMAVASTAAJA... 4 4 POSTIN SUODATTIMET... 5 5 ALLEKIRJOITUKSET... 6 6 OSOITEKIRJAN HALLINTA...

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu...

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu... 2016-12-02 1 (7) Doc. kind Mallitiliöinnin teko ja muokkaus Status of document Valmis Project name Phase of project Creator name Mika Vähäkoski Distribution Sisällysluettelo 1 KR-Laskut... 2 1.1 Mallitiliöinnit...

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje. Sisällys. Päivitetty YLEISTÄ... 2

Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje. Sisällys. Päivitetty YLEISTÄ... 2 Sisäinen laskutus ja sisäiset lähetteet Käyttöohje Päivitetty 20.9.2012 Sisällys YLEISTÄ... 2 KÄYTTÖ MYYMÄLÖIDEN VÄLISTEN TAVARANSIIRTOJEN YHTEYDESSÄ... 2 PÄÄLLE LAITETTAVAT ASETUKSET... 2 ASIAKKAALLE

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies

PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies PERSONEC HR-JÄRJESTELMÄ Käyttöohje Esimies Personec HR-järjestelmä sisältää yliopistojen palkkausjärjestelmän arviointilomakkeet, joihin tallennetut tiedot siirtyvät järjestelmässä ypj-arviointiprosessin

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012

Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Cabas liitännän käyttö AutoFutur ohjelmassa 4.1.2012 Liitännän aktivointi Liitäntä on ohjelma lisämoduuli. Ensin asetetaan käyttöön FuturSoftilta saatu Liitäntä WinCabas rekisteröintikoodi. Mennään kohtaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA

RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA RYHMIEN PERUSTAMINEN JA OPINTOJEN ETENEMISRAPORTTI OODISSA Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 7.4.2015 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi OodiHOPSin ryhmätyökalutoimintoa.

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje eläinlääkäriasemille, Omakoira-palvelun käyttö Suomen Kennelliitto ry. 26.5.2014 2(19) Omakoira-palvelun käyttö Sisältö: Yleistä... 3 Palvelussa tehtävät toiminnot...

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

SEJO OY VERKKOKAUPAN OHJEET: Tässä linkki verkkokauppamme sivustolle http://verkkokauppa.sejo.fi/ Olet saanut sähköpostilla käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla pääset kirjautumaan verkkokauppaamme.

Lisätiedot

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Tuusulan kunta Päivitetty 29.2.2016 Kasvatus- ja sivistystoimi Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Sisällys Rekisteröityminen yksityishenkilönä... 2 Organisaation (rekisteröityneen seuran ja yhdistyksen)

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Lähettäjä ja vastaanottaja

Lähettäjä ja vastaanottaja Lähettäjä ja vastaanottaja UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM 6. HEINÄKUUTA 2016 Sisällysluettelo 1 Lähettäjä... 3 1.1 Uusi Lähettäjä (ja vastaanottaja)... 3 1.2 Etsi tallennettuja lähettäjiä... 4 1.3 Näytä ja kopioi

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) VASTUUNALAISEN KOULUTTAJAYRITYKSEN KÄYTTÖLIITTYMÄ Tässä palvelussa vastuunalaisesta kouluttajayrityksestä käytetään nimitystä työnantaja vaikka yrittäjä ei olekaan työsuhteessa kouluttajayrityksessä.

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 3/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 3/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 3/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

AutoFutur/KoneFutur lisäohje

AutoFutur/KoneFutur lisäohje Örumin 6-numeroisten tuoteryhmien käyttöönotto Yleistä Örumilla on tähän mennessä ollut käytössään 3-numeroiset alennusryhmät ja 6-numeroiset seurantaryhmät. Useimmille käyttäjille on riittänyt että ohjelmaan

Lisätiedot

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Yleistä Ajoneuvotietopalvelulla voidaan hakea ajoneuvon tiedot reaaliajassa AKE:n ajoneuvorekisteristä ajoneuvokortille. Tämä ohje käsittelee 2010

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Tavoitettavuusasetusten hallinta Oma Elisa -käyttöliittymällä Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin.

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus

ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus SELAINENNAKKOILMOITUKSEN IKKUNANKUVAT 1(24) 2.2.2010 Selainennakkoilmoitus ENNI-järjestelmällä tehtävä selainennakkoilmoitus Yleistä ENNI-järjestelmästä ENNI-järjestelmän vakiopainikkeita Selainennakkoilmoitus

Lisätiedot

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito

Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelu Ohje kennelpiireille, pätevyyksien ylläpito 21.3.2016 2(10) Pätevyyksien ylläpito Pätevyydet -sivun näkyminen ja pätevyyksien ylläpito-oikeus... 3 Pätevyydet -sivun toiminnot...

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Tulostussuosikit. Unifaun Online

Tulostussuosikit. Unifaun Online Tulostussuosikit Unifaun Online 2011-11-24 2 Sisältö 1 Unifaun Online ja Tulostussuosikit... 3 1.1 Valintojen suodattaminen... 3 1.2 Uusi tulostussuosikki... 4 1.3 Tulostussuosikin käyttö... 8 3 1 Unifaun

Lisätiedot

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT...

ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... Sivu 1/7 Sisällysluettelo Päästäksesi haluamaasi kohtaan napauta otsikkoa hiirellä. ULKOISET KÄYTTÄJÄT / YHTEISTYÖMAAPALVELUT... 2 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN... 2 ILMOITTAUTUMINEN-NÄKYMÄ... 2 YHTEISTYÖMAAT-NÄKYMÄ...

Lisätiedot

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ 1 HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje

RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje RT urakoitsijan tuotetieto Käyttöohje 5.4.2016 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Kirjautuminen palveluun... 4 Työmaat ja Urakat... 5 Käsiteltävän työmaan valitseminen... 5 Työmaan perustaminen... 5 Aliurakoiden

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

1/8. Työnantajan opas

1/8. Työnantajan opas 1/8 Työnantajan opas 1. Kirjautuminen... 3 2. Käyttäjät... 3 2.1. Käyttäjäprofiilit... 3 3. Työjärjestys ohjelman käyttöä aloitettaessa... 4 4. Työkohteet... 5 4.1. Kohteet... 5 5. Työtehtävät... 6 5.1.

Lisätiedot

Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet

Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet Kirjautumisen jälkeen käyttäjälle ilmestyy näkymä aikaisemmin tehdyistä ilmoituksistaan (kuva 1). Kuva 1. Käyttäjän kirjautumisen jälkeen aloitusnäkymässä näytetään

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Noutaa ajoneuvotiedot Trafi-kyselyn kautta (mahdollistuu vuoden 2016 aikana)

Noutaa ajoneuvotiedot Trafi-kyselyn kautta (mahdollistuu vuoden 2016 aikana) 1 of Vahinkotarkastusappi Yleistietoa Appi Vahinkotarkastus on tarkoitettu CABAS-käyttäjille. Appi tekee vahinkotarkastuksesta helpompaa ja nopeampaa. Appia käytetään helpottamaan vahinkotarkastuksen tekoa-

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705

Data@Flow ohjeet. AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 Data@Flow ohjeet AtFlow Oy, Pekka Rönkkönen, pekka@atflow.fi +358 (0)50 340 1705 1 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen... 2 2. Sisältöalueiden muokkaaminen... 4 2.1. Sisältöalueen sisällön muokkaaminen...

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

Käyttöohje kansalaisopiston opettajille

Käyttöohje kansalaisopiston opettajille Populus matkojen hallinta Käyttöohje kansalaisopiston opettajille Päivitetty 8.2.2017 Sisältö: 1. Populukseen kirjautuminen ja käyttäjätunnukset 2. Useammat ajot samalle matkalaskulle 3. Yksittäisen matkalaskun

Lisätiedot

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje

Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Psoriasisliitto Nettijäsenrekisterin Koulutustilaisuus 11.2.-12.2. Nettijäsenrekisterin ohje Kirjautumissivu löytyy osoitteesta https://njr.yap.fi/cgi-bin/rpj2v3/dispat.exe. Anna käyttäjätunnus ja salasana.

Lisätiedot

SILMAT-INTRANET -OHJE

SILMAT-INTRANET -OHJE SILMAT-INTRANET -OHJE Sisällysluettelo 1 Intranet... 3 2 Etusivu... 3 3 Ohjelmat... 3 3.1 Kalenteri... 4 3.1.1 Tapahtuman lisääminen... 4 3.1.2 Tapahtuman muokkaaminen... 4 3.2 Kehyskysely... 5 3.3 Kirjastot...

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot