JAM. mahdottomasta mahdollinen 3/2/14

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JAM. mahdottomasta mahdollinen 3/2/14"

Transkriptio

1 JAM mahdottomasta mahdollinen 3/2/14 1

2 TÄMÄN YLLÄTETÄÄN YHTEISKUNTA -KIRJASEN OVAT MAHDOLLISTANEET: TYÖ -JA ELINKEINOMINISTERIÖ SCHNEIDER ELECTRIC FINLAND OY 2 STAFFPOINT-KONSERNI KATJA NOPONEN OY HELSINGIN KAUPUNGIN NUORISOTOIMI KIITOS!

3

4 Yllätetään yhteiskunta nousee uudelle tasolle Kokosimme kaksi vuotta sitten Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tarinan kirjaksi nimeltään Mahdottomasta mahdollinen. Kirjassa kerroimme miten olimme yllättäneet yhteiskunnan viidessä vuodessa ja miten olimme tehneet mahdottomasta mahdollisen. Kirjan lopussa Yllätetään yhteiskunta -perustaja Jari Raitanen sanoi haastavansa yhteiskunnalliset toimijat ja satakertaistavansa Yllätetään yhteiskunnan. Ei tiennyt Jallu Raitanenkaan, millaisia jättiloikkia ja millaisen suunnan Yllätetään yhteiskunta -ryhmä ja -toimintatapa tulisivat ottamaan kahdessa vuodessa. Alkuräjähdys tapahtui pidetyssä Yllätetään yhteiskunta JAMissa. Kerromme tässä kirjasessa miten se tapahtui.

5 5

6 6 AM 3/2/14 yllätetään yhteiskunta

7 Miten rikomme tavanomaisuuden kehän? Oikeat ihmiset Kun päätimme nostaa Yllätetään yhteiskunnan uudelle tasolle, tiesimme, ettei se onnistu tavanomaisella tavalla. Ei edes sillä innovatiivisella ja hyviä tuloksia saavuttaneella tavalla, jolla olimme Yllätetään yhteiskunnassa toimineet ja synnyttäneet uusia people-private-public -partnershipeja. Tarvitsimme uusia ihmisiä, uusia tapoja haastaa ja törmäyttää heitä, tarvitsimme uuden konseptin. Syntyi Yllätetään yhteiskunta JAM, johon kutsuttiin Yllätetään yhteiskunta -jäsenten toimesta heidän yhteistyökumppaneitaan, näiden kontakteja, hyviä tyyppejä, joita me satuimme tuntemaan tai tietämään. Kutsuimme mukaan liikkeenjohtajia, taiteilijoita, kansanedustajia, tiedemaailman edustajia, urheilijoita, ja koska päivän aiheena oli nuorten hyvinvointi ja työllisyys, nuorten edustajia. Oikea tunnelma, oikea paikka, oikea agenda Kun yli 80 JAMin ideointiin osallistujaa kokoontui Paasitornin kokoustilaan, oli suuri osa heistä toisilleen vieraita. Tutustuminen alkoi yhteisellä kahvihetkellä ja sitä jatkettiin viidessätoista sattumanvaraisesti muodostetussa neljän hengen pöydässä ennen kuin osallistujilla oli aavistustakaan mitä heidän tulisi iltapäivän aikana tehdä. Sattumanvaraiset osumat alkoivat jo tästä. 7 Aivan aluksi tehtiin kollektiivinen päätös viedä iltapäivä läpi huippuhyvällä fiilistasolla, ilman sitä ei yksinkertaisesti synny todella uusia ja ennennäkemättömiä ideoita. Viidelletoista ryhmälle annettiin ohjeeksi kehittää uusi idea tai tuoda ryhmän kehitettäväksi jo olemassa oleva idea. Idealle ei asetettu mitään muuta vaatimusta kuin se, että sen tuli koskea joko nuorten hyvinvointia yleensä tai nuorten työllisyyttä. Jokainen ryhmä valitsi oman tapansa lähteä ideoimaan, tavoitteenaan saada idea myytyä viereisessä huoneessa olevalle nuorisoraadille. Yhteenvedossa ideasta tuli selvitä mikä idea, miten toteutetaan, kuka toteuttaa, miten idea viedään pilotiksi? Ideointitilan seinälle oli ripustettu oheinen kuva, jossa kuvattiin päivän agenda aikatauluineen. Täytyy myöntää, että vaikka agenda käytiin läpi ennen ideoinnin alkua, se hauskoine kuvituksineen herätti JAMin osallistujissa aluksi enemmänkin hämmennystä. Iltapäivän mittaan siitä tuli heille kuitenkin tärkeä työkalu. Agendapiirroksesta käytiin tarkistamassa mitä tässä oikein oltiin ideoimassa, miten se piti esittää ja millä aikataululla. Opimme, että innostava ja aikataulutettu agenda ei rajoita ideointia, vaan tukee sitä.

8

9

10 Mitä sitten tapahtui? Sitten Paasitornin kokoustilassa tapahtui jotain kummallista. Pöydissä istuvat, toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset pystyivät ylittämään vanhan itsensä rajat ja siirtymään uuteen itseensä. Uuden tiedon luomista ja itsensä ylittämistä tutkineet tiedemiehet kutsuvat tätä matkaksi olemisesta joksikin tulemiseen. Tällaista uusiutumisen avulla itsensä ylittämistä tapahtuu myös itsen ja toisen välillä silloin, kun tietoa luodaan vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa tai yksilöitten ja ympäristön välillä. Tässä yhden iltapäivän kestäneessä JAMissa luotiin ryhmissä yhteiset arvot ja oltiin intohimoisia niiden edistämisessä. Ideoinnissa ja yhteistyössä menestyttiin, koska osallistujat olivat läsnä, jakoivat kokemuksiaan ja kunnioittivat toistensa osaamista. Tiedon ja uusien ideoiden luomiseen tarvitaan paikka, jota japanilaiset tutkijat kutsuvat nimellä Ba. Se on paikka, jossa ihmiset voivat toimia yhdessä. Se on paikka, joka ei ole vain fyysinen, vaan yhtä lailla aikaa ja tilaa. Sitä voidaan kuvata myös sanalla yhteys. Hyvä Ba tuottaa improvisoitua yhdessäoloa. Yllätetään yhteiskunta -tapaamisesta Paasitornissa tuli hyvä Ba. Millainen ihminen on hyvä ideoija? 10 Vastaus on yksinkertainen: sellainen ihminen, joka on valmis luopumaan, innostumaan ja heittäytymään. Hänen pitää olla valmis luopumaan ennakkoasenteistaan ja -luuloistaan, päivän kiireistään, omaan ideaansa tarrautumisesta, oman rakkaan äänensä kuuntelemisesta, yhteiskunnallisen tai työtehtäviin liittyvän asemansa tuomasta tärkeydestä. Hänen pitää uskaltaa heittäytyä ja innostua mitä hölmömmiltä kuulostavista ideoista, hänen pitää kuunnella ja innostaa ja ollakseen ihanteellinen Yllätetään yhteiskunta -toimija, hän on valmis antamaan aikaansa, taitojaan ja suhteitaan ideoiden eteenpäin viemiseksi. Jokaisella meistä on loputon määrä ideoita, Yllätetään yhteiskunnalla on yksinkertainen tehtävä: saada ne esiin. Ideat eivät odota inspiraatiota, niiden henkiin herättäminen vaatii yhteisesti sovitun päämäärän ja sitoutumisen siihen. Silloin olemme valmiita panemaan itsemme täysillä peliin, varsinkin kun se tehdään helpoksi ja hauskaksi. Kun kuunteli pidetyn Yllätetään yhteiskunta JAMin ideoinnin

11 äänimaailmaa, olisi voinut kuvitella olevansa hauskoissa juhlissa, ravintolassa tai vaikkapa lastentarhassa paikassa, jossa luovuus on valloillaan ilman estoja. Todelliseen testiin ideat joutuivat, kun ideointiryhmät marssitettiin yksi kerrallaan myymään ideaansa kohderyhmälleen eli 15 hengen nuorisoraadillemme. Raadin jäsenet olivat vuotiaita koululaisia, opiskelijoita, työtä etsiviä ja työssä käyviä nuoria. Raadin jäsenet tekivät todella teräviä kysymyksiä ja jollei niihin saatu riittäviä vastauksia tai jos idea ei vain yksinkertaisesti ollut riittävän kiinnostava nuorten mielestä, ideointiryhmä palasi takaisin ideointipöytänsä ääreen. Näin lennokkaat ideat saatiin terävöitettyä ja valmisteltua pilotointikelpoisemmiksi. Sattumanvaraisuuden voima Yllätetään yhteiskunta JAMin osallistujat kutsuttiin paikalle sattumanvaraisesti. Heidät jaettiin sattumanvaraisiin ryhmiin, jolloin kunkin ryhmän ideoiden aiheetkin muodostuivat sattumanvaraisesti. Sattumanvaraisuus ei kuitenkaan ollut meidän taholtamme sattumanvaraista, me suunnittelimme sen ja halusimme sen tapahtuvan. Näin idearyhmistä muodostui heterogeenisiä luovia tulivuoria, joissa muusikko komppasi toimitusjohtajaa ja graafikko piispaa synnyttämään uudenlaisia törmäyksiä ihmisten, yhteiskunnan ja yritysten välille. Sattumanvaraisuudesta tuli mieletön voimavara. 11 Nyt kun JAMissa syntyneitä ideoita on kehitetty eteenpäin ja niitä on jaettu sosiaalisessa mediassa, olemme saaneet uudelleen kokea sattumanvaraisuuden voiman. Somessa jakamiemme ideoiden ja kuvien myötä on löytynyt sattumanvaraisesti ihmisiä, jotka ovat kokeneet asian omakseen. Yksi heistä ilmoitti haluavansa auttaa peräti neljässä ideassa. Olemmekin pyytäneet sivujemme faneja ja sivuilla kävijöitä jakamaan julkaisemiamme ideoita kavereilleen, pyytämään heitä tykkäämään sivustamme ja jakamaan sitä edelleen, sillä mitä laajemmalle ideamme leviävät, sitä suuremmaksi kasvaa mahdollisuus löytää lisää näitä sattumia.

12 Yllätetään yhteiskunta JAMin ideat matkalla piloteiksi Nuorten hyvinvoinnin ja työllisyyden edistämiseen tähtäävää 15 ideaa on työstetty aktiivisesti tapaamisesta lähtien. Ensimmäiset kehityspalaverit pidettiin jo tapaamista seuraavalla viikolla. Näin ideat etenevät kohti pilotointia, tilanne : 12 Heti töihin opiskellen! Idea etenee ja pilotti alkaa toukokuussa. Nuorten haku on parhaillaan käynnissä. Ideasta järjestetään tiedotustilaisuus toukokuun lopulla.

13 Ylämummo! Ylämummo-idea etenee ja seuraava Dream Team -palaveri pidetään Palaveriin kutsutaan laaja osallistujajoukko ja sovitaan eteneminen. Pilottiryhmä räätälöidään, testataan palvelua, teknologiaa yms. Pilotti käyntiin viimeistään syksyllä. 13 Moving Hearts! Yllätetään yhteiskunta -jäsen Keijo Mikkonen ja Helsinki Missio järjestävät tapaamisen, jossa sovitaan yksityiskohtaisesti mm. tarkka pilottikohde ja toteutusaikataulu.

14 Oman elämänsä pilotti! Hankehakemus tehty TEMille. Alustava vastaanotto oli hyvä, asiaan palataan jälkeen. 14 Lupa tienata! Idea etenee hieman nihkeästi ja kaipaa henkilöä, joka ottaa asiassa vetovastuun ja vie sitä aktiivisesti eteenpäin.

15 Hyvevointia elämään! Etenee pilotiksi kesän jälkeen elokuussa koulujen alkamisen jälkeen. Pilottiin tulee niin päiväkoti-, alaaste- kuin ylä-asteikäisiä lapsia ja nuoria. 15 Kansalaistili! Idea etenee ja pilotti tullaan toteuttamaan kohdekoulussa, jota parhaillaan etsitään. Olemme saaneet myös eri tahoilta pyyntöjä saada liittyä mukaan idean kehittämiseen.

16 Koulun valtaus! On vielä lähtökuopissa, kaipaa aktiivista vetäjää. 16 Jelppi! Ensimmäinen istunto pidetty ja pilotin konkretisoiminen jatkuu. Seuraava tapaaminen huhtikuun aikana.

17 Lupa puhua kauniisti lapselle! Idea etenee pilotiksi ja todennäköinen pilottikoulu on löydetty. Seuraava tapaaminen huhtikuussa. 17 Olen huipputyyppi! Idea etenee ja roolit pilotin toteuttamiseksi täsmentyvät huhtikuussa ennen pääsiäistä.

18 Uuden luomisen keskus! Ensimmäinen kehitystapaaminen pidetty ja pilottiidea täsmentynyt. Pilottikohteen varmentaminen seuraava askel. 18 Pelistudio! Edennyt hyvin ja pilotti tulee toteutumaan pohjoissuomalaisessa kunnassa.

19 AnsA! Pilotin idea täsmentyi ensimmäisessä tapaamisessa. Kohderyhmä pilotille tunnistettiin ja odotamme vastauksia pilotin sopivuudesta. 19 Trading Faces! Idea etenee, pilotille on löydetty kohdetoimiala ja oppilaitos, jonka kanssa idea käydään läpi huhtikuussa.

20 Mitä JAM on meille opettanut? Yllätetään yhteiskunta pääsi aivan uuden tilanteen eteen ensimmäisen JAMin jälkeen. Olihan tähänastisissa Yllätetään yhteiskunta -tapaamisissa syntynyt yleensä vuoden aikana yksi tai kaksi ideaa, joita lähdettiin kehittämään. Nyt ideoita syntyi yhdessä tapaamisissa 15! Osa niistä oli valmiimpia ja niiden kanssa päästiin suoraan suunnittelemaan pilottia. Suurin osa ideoista oli kuitenkin juuri sitä ideoita joita täsmennetään kehittämisistunnoissa piloteiksi. Olemme oppineet kuinka tärkeää on pitää mielessä se, että olemme suunnittelemassa nimenomaan pilottia, joka voi onnistua tai epäonnistua. Emme valmista tuotetta tai hanketta. Idea on kirkastettava ja yksinkertaistettava, kehittämispalavereissa helposti syntyvät rönsyt on karsittava ennen kuin se on valmis pilotiksi. 20 Taas kerran olemme tämän matkan aikana oppineet onnistumisista ja taas kerran vielä enemmän niistä asioista, jotka eivät ole onnistuneet yhtä hyvin. Miksi hyvä idea toimii tai ei toimi? Mikä, miksi, kenelle, miten, missä, milloin, kuka? Hyvä Yllätetään yhteiskunta -idea on kiteytettävissä muutamaan sanaan, se vastaa tiettyyn ongelmaan tai epäkohtaan, se kohdistuu tiettyihin ihmisiin tai ryhmään, sillä on selkeä toteuttamistapa, -aika ja -paikka ja ennen kaikkea vastuuhenkilö tai -henkilöt. Miten hyvä idea saadaan käytäntöön? Ensimmäisen Yllätetään yhteiskunta -JAMin ideoiden kehittäminen ja vieminen pilotointiin on opettanut, että vaikka idea olisi kuinka hyvä, se ei etene eikä kehity ilman aktiivisten ihmisten panosta. Yllätetään yhteiskunta vie ideoita eteenpäin järjestämällä kehittämisistunnot, löytämällä kullekin idealle vastuuhenkilöt ja pitämällä asiaa esillä osallistujien jokapäiväisten kiireiden viidakossa ja ennen kaikkea pitämällä idearyhmien jäsenien mielenkiinto ja fiilistaso korkealla.

21 Yllätetään yhteiskunta Jamissa mukana: Anita Koski, henkilöstön kehittämispäällikkö, Fazer Anna Nordling, graafinen suunnittelija, Annaway Antti Isomäki, koulutuksen kehittämispäällikkö, Helmi Liiketalousopisto Antti Kylliäinen, Pakilan Seurakunta / Syfront Anu Timmerbacka, fasilitaattori Ari Alatossava, toimitusjohtaja, Micropolis Arja-Liisa Mauno, järjestöpäällikkö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto Eeva Piha, nuoriso-ohjaaja Eija Kiviranta, yrittäjä, Dreampilot Heidi Ekholm-Talas, toimitusjohtaja, Eventgarden Heimo Langinvainio, kirurgian tohtori, työhyvinvoinnin pioneeri Heini Hämäläinen, nuoriso-ohjaaja Jaana Kymäläinen, viestintäpäällikkö, Suomen Setlementtiliitto Jaana Rautakoski, KTM, gradu Käytäntöyhteisö uuden tiedon luomisessa Jani Kesälä, toimitusjohtaja, Nahkakunta Janne Salolainen, suunnittelija, TEM Jari Tainio, toimitusjohtaja, Schneider Electric Jarno Anttalainen, toimitusjohtaja, Deep Lead Johannes Koponen, toimitusjohtaja, Scoopinion Joni Vesalainen, SM-liigan myyntijohtaja Jore Marjaranta, muusikko Juha Rintamäki, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Stenbäck, valmennusjohtaja, Katja Noponen Jukka Suomela, viestinnän moniosaaja Kari Väänänen, toimitusjohtaja, Sercado Group Kata Sorvali, toimitusjohtaja, Pikku Delfiinit Katja Noponen, toimitusjohtaja, Katja Noponen Keijo Mikkonen, toimitusjohtaja, Lauttasaaren liikuntakeskus Kirsi Salo, osakas, GF Money Oy Lasse Parvinen, Terveystalo Leena Masalin, Evolvere Liisa Winqvist, neuvotteleva virkamies, TEM Maija Kotamäki, piirtäjä Markku Kehus, kunnanjohtaja, Ii Marko Kerola, työllisyyskoordinaattori, Rauman kaupunki Markus Keränen, toimitusjohtaja,!5/30 Research Matti Kari, Pieni Piiri Merit Linden, projektipäällikkö, Ehyt Mika Kiljunen, toimitusjohtaja, StaffPoint Group Mikko Mäkelä, asiantuntija, Kirkkohallitus Mikko Tanner, fasilitaattori Minna Sirviö, nuoriso-ohjaaja Minna-Maari Harmaala, vastuullisen liiketoiminnan yliopettaja, Haaga-Helia AMK Minttu Jores, partner, Luontoemo Olli Valtonen, Helsinki Missio Oras Tynkkynen, kansanedustaja Ove Uljas, toimitusjohtaja, Pfizer Pekka Korhonen, professori, Aalto-yliopisto Pertti Alaja, puheenjohtaja, Palloliitto Päivi Saatsi, toimitusjohtaja, Työvalmennus Futuuri Riikka Poukka, yritysvastuupäällikkö, Alma Media Risto Lehtinen, partner, Kaato Risto Penttilä, toimitusjohtaja, Keskuskauppakamari Sampo Manninen, Kierrätysverkko Sanna Lauslahti, kansanedustaja Tapio Luoma, piispa Teppo Rantanen, Deloitte Terhi Majasalmi, hallituksen puheenjohtaja Hamiltton & Cooper Properties Oy Tiina Hoskari, piirtäjä Tiina Kivisaari, pääsihteeri, Suomen Paralympiakomitea Timo Hannukainen Timo Wallenius, toimitusjohtaja, Nuorkauppakamari Tommi Kinnunen, tutkimusjohtaja, Deep Lead Tommi Laitio, nuorisotoimenjohtaja, Helsinki Topi Jokinen, toimitusjohtaja, Vertia Tuija Pulkkinen, THNK/Grownups for Startups Tuuli Kaskinen, Demos Helsinki Ville Turkka, toiminnanjohtaja, Ice Hearts Ville Vainio, Yllätetään yhteiskunta viestintä Visa Huuskonen, toimitusjohtaja, Leaderment Nuorisoraadin osallistujat: Nella, Marko, Petra, Tanja, Aino, Roope, Jonas, Anton, Riia, Roope, Suvi, Amir, Sauli, Hassan, Pauli Kapellimestarina Jallu Raitanen

22 Yllätetään yhteiskunta -jäsenet 2014

23 28/4/14 Seuraava Yllätetään yhteiskunta JAM järjestetään edellisestä tapaamisesta tutussa Paasitornissa. Opimme ensimmäisessä JAMissa tavan pohtia merkittäviä asioita konkreettisesti hyvällä fiiliksellä ja saimme aikaan uskomattoman hienoja ideoita vauhti vain kiihtyy ja fiilistasomittarissa on taas 120 lasissa!

24 yllatetaanyhteiskunta.fi facebook.com/yllatetaanyhteiskunta twitter.com/yy_verkosto

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI 1 Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä Taitto ja grafiikat Minna Nissilä Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportteja

Lisätiedot

Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta. sosiaalisen tilinpidon menetelmällä

Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta. sosiaalisen tilinpidon menetelmällä Nuorten mielenterveysseura Yeesin vuoden 2013 toiminta sosiaalisen tilinpidon menetelmällä Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry www.yeesi.fi LUMIKA -projekti 2013-2016 www.facebook.com/yeesaamaan Asemapäällikönkatu

Lisätiedot

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Riku Siivonen ja Tanja Aitamurto, 2012 Tilaaja: Ossi Kuittinen, Sitra Ulkoasu:

Lisätiedot

Tuula Haataja. MINUN PAIKKANI - ryhmä Matkalla seurakunnan vapaaehtoiseksi toimijaksi

Tuula Haataja. MINUN PAIKKANI - ryhmä Matkalla seurakunnan vapaaehtoiseksi toimijaksi Tuula Haataja MINUN PAIKKANI - ryhmä Matkalla seurakunnan vapaaehtoiseksi toimijaksi Kehittämistehtävä AIKOPA Ammatilliset erikoistumisopinnot Luovat työmenetelmät 2013 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2 VAPAAEHTOISTOIMINTA

Lisätiedot

TIETEESTÄ TOIMINTAA 10 KEINOA YLIOPISTOLAISEN YRITTÄJYYDEN VAUHDITTAMISEEN HELSINGIN YLIOPISTO DEMOS HELSINKI UUDENMAAN LIITTO

TIETEESTÄ TOIMINTAA 10 KEINOA YLIOPISTOLAISEN YRITTÄJYYDEN VAUHDITTAMISEEN HELSINGIN YLIOPISTO DEMOS HELSINKI UUDENMAAN LIITTO TIETEESTÄ TOIMINTAA 10 KEINOA YLIOPISTOLAISEN YRITTÄJYYDEN VAUHDITTAMISEEN HELSINGIN YLIOPISTO DEMOS HELSINKI UUDENMAAN LIITTO Sisällys MIKSI TIETEESTÄ TULI TOIMINTAA OSA I: YLIOPISTOLAINEN YRITTÄJYYDEN

Lisätiedot

Creada. Loikka luovaan yrittäjyyteen

Creada. Loikka luovaan yrittäjyyteen Creada Loikka luovaan yrittäjyyteen Creada Loikka luovaan yrittäjyyteen ISSN: 1798-520X ISBN: 978-952-60-3473-7 (Painetun julkaisun ISBN) Julkaisija: Luova Suomi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Pienyrityskeskus

Lisätiedot

Turun Kaupunkilähetys ry:n vuosikertomus 2014

Turun Kaupunkilähetys ry:n vuosikertomus 2014 Turun Kaupunkilähetys ry:n vuosikertomus 2014 Turun Kaupunkilähetys r.y. Vuosikertomus 2014 Turun Kaupunkilähetys ry on Turun vanhin edelleen toiminnassa oleva sosiaalialan järjestö. Yhdistys on perustettu

Lisätiedot

INNONews. Hyödynnä lama, näe uudet mahdollisuudet! Wärtsilä: Ideoinnissa eroon liian ankarasta itsekritiikistä

INNONews. Hyödynnä lama, näe uudet mahdollisuudet! Wärtsilä: Ideoinnissa eroon liian ankarasta itsekritiikistä INNONews Innotiimin lehti asiakkaille ja kumppaneille 2009 Innovatiivisuutta tarvitaan juuri nyt! Hyödynnä lama, näe uudet mahdollisuudet! Wärtsilä: Ideoinnissa eroon liian ankarasta itsekritiikistä Nokia:

Lisätiedot

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry

Parasta osallisuutta. Nuorten Keski-Suomi ry Kädessäsi on Parasta Osallisuutta -julkaisu, jonka sivuille on kerätty tarinoita ja kuvauksia erilaisista keskisuomalaisista toimintaympäristöistä, joissa toteutetaan esimerkillisesti lasten ja nuorten

Lisätiedot

Sparraajan. Askelmerkkejä luovien alojen liiketoiminnan kehittämiseen. Toimittanut Jussi Förbom

Sparraajan. Askelmerkkejä luovien alojen liiketoiminnan kehittämiseen. Toimittanut Jussi Förbom Sparraajan käsikirja Askelmerkkejä luovien alojen liiketoiminnan kehittämiseen Toimittanut Jussi Förbom Luovan Suomen julkaisuja 7 Luova Suomi / Diges ry 2012 Sparraajan käsikirja Askelmerkkejä luovien

Lisätiedot

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta

Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Palvelumuotoilulla innovaatioihin Yrittäjyysilta Suurpellossa Antila, Heidi Isoviita, Leeni Kinnunen, Hanna Laukkonen, Patrick Liukkonen, Jussi 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Leppävaara Palvelumuotoilulla

Lisätiedot

SUOMEN SUOMEN E EV. V LU LUT. T SEUR SEU AKUNTIEN RAKUNTIEN L LAPSIT APSITYÖ YÖN KESKUS KESKUS R RY: Y:N VUOSIKERT

SUOMEN SUOMEN E EV. V LU LUT. T SEUR SEU AKUNTIEN RAKUNTIEN L LAPSIT APSITYÖ YÖN KESKUS KESKUS R RY: Y:N VUOSIKERT Vuosikko 2012 SUOMEN EV.-LUT. SEURAKUNTIEN LAPSITYÖN KESKUS KUS RY:N VUOSIKERTOMUS SUOMEN EV.-LUT. SEURAKUNTIEN LAPSITYÖN Ö KESKUS RY:N VUOSIKERTOMUS Käytettyjä lyhenteitä: Kirkkohallituksen yksiköt KDS

Lisätiedot

HIMOSLOMILLE SATAA TULOKSIA KOHDENTAMALLA. PENTIKIN REKISTERISTÄ arkipäivän työkalu. NAMU FOOD & LOUNGE mobiilimarkkinoinnin pioneeri

HIMOSLOMILLE SATAA TULOKSIA KOHDENTAMALLA. PENTIKIN REKISTERISTÄ arkipäivän työkalu. NAMU FOOD & LOUNGE mobiilimarkkinoinnin pioneeri 2 2012 TIETOJA JA NÄKEMYKSIÄ ASIAKASSUHTEEN AVUKSI PENTIKIN REKISTERISTÄ arkipäivän työkalu NAMU FOOD & LOUNGE mobiilimarkkinoinnin pioneeri ARVOSTA ASIAKASTA Ymmärrä ja hyödynnä asiakastietoa TAVOITA

Lisätiedot

OPPI KIRJA. Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu OTAVAN OPISTO & OTAVAN OPISTON OSUUSKUNTA

OPPI KIRJA. Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu OTAVAN OPISTO & OTAVAN OPISTON OSUUSKUNTA OPPI KIRJA Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu OTAVAN OPISTO & OTAVAN OPISTON OSUUSKUNTA OPPIKIRJA Kuinka oppimisesta tuli jokaisen oma juttu Toimittaneet Pauliina Jalonen & Noora Jokinen OTAVAN

Lisätiedot

ITÄSUOMALAISTEN PK-YRITYSTEN MARKKINOINTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN -HANKKEEN LOPPURAPORTTI Koulutukset ja niiden vaikuttavuus

ITÄSUOMALAISTEN PK-YRITYSTEN MARKKINOINTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN -HANKKEEN LOPPURAPORTTI Koulutukset ja niiden vaikuttavuus Reijonen - Kokkonen - Komppula ITÄSUOMALAISTEN PK-YRITYSTEN MARKKINOINTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN -HANKKEEN LOPPURAPORTTI Koulutukset ja niiden vaikuttavuus Kopijyvä Oy Joensuu 2013 ISBN: 978-952-61-1151-3

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

Lasse Leppäkorpi: Katariina Oikarainen: Idean myllytyksestä on keksijälle aidosti hyötyä

Lasse Leppäkorpi: Katariina Oikarainen: Idean myllytyksestä on keksijälle aidosti hyötyä Keksintösäätiön asiakas- ja sidosryhmälehti 2/2010 Yrittäjä Lasse Leppäkorpi: Yrityksen alkutaipaleella harva pärjää yksin Tuoteväylä-tiimin Katariina Oikarainen: Idean myllytyksestä on keksijälle aidosti

Lisätiedot

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN

JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN JA MUITA TARINOITA KANNATTAVAMPAAN KEHITTÄMISTYÖHÖN Copyright Business Arena Oy ja Serus Media Oy/ Personal Book Käsikirjoitus: Mikko Markkanen, Toni Pienonen ja muut businessarenalaiset. Tilaaja: Business

Lisätiedot

Neuvonta puhelin. Syömishäiriö liitto- Toivomme, Tässä numerossa

Neuvonta puhelin. Syömishäiriö liitto- Toivomme, Tässä numerossa Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n jäsen ja tiedotuslehti 3/2011 Tässä numerossa Toivomme, että SYLILLINEN herättää ajatuksia ja rakentavaa keskustelua. Syömishäiriö liitto- -SYLI ry toivottaa jäsenille, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä

rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä Rajatonta rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä Toimittaneet Heli Paavola ja Marjo Uusikylä Kaikkea saa tehdä. Kaikkea pitää tehdä. Kaikkia ovia täytyy tempoa, kaikkia kuita kurkotella.

Lisätiedot

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015 Parasta oli kaikki Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Tekstit ja toimitus: Katri Mäkeläinen Kuvat: Fahima Rezaei,

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ. Vuosikatsaus 2014

SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ. Vuosikatsaus 2014 SUOMEN LASTEN JA NUORTEN SÄÄTIÖ Vuosikatsaus 2014 Sisältö ALKUSANAT 5 1. SÄÄTIÖN TARKOITUS JA TOIMINTA-AJATUS 6 2. TOIMINNAN ARVOT 6 3. SÄÄTIÖN VISIO VUOTEEN 2015 6 4. TOIMINNAN TAVOITTEET 6 Elämäntaitojen

Lisätiedot

Hiippakuntauutiset. helsinki 3/08. Liisa Björklund: Turmeleva kasvatus ja kannustinloukut. Virsi-ilta täytti Tuomiokirkon

Hiippakuntauutiset. helsinki 3/08. Liisa Björklund: Turmeleva kasvatus ja kannustinloukut. Virsi-ilta täytti Tuomiokirkon Hiippakuntauutiset helsinki 3/08 1 Liisa Björklund: Turmeleva kasvatus ja kannustinloukut Virsi-ilta täytti Tuomiokirkon Lapsi- ja perhetyön monet kasvot P IISPAN PIISI Ajatella AGRICOLAN JUHLAVUONNA kirkkohallitus

Lisätiedot

NonSordino. Justimus nousi YouTubesta julkisuuteen. Vrouw Marian viimeinen matka. Mitä sinä tiedät YouTubesta? Vuoden graafikko. Kaikki on sattumaa

NonSordino. Justimus nousi YouTubesta julkisuuteen. Vrouw Marian viimeinen matka. Mitä sinä tiedät YouTubesta? Vuoden graafikko. Kaikki on sattumaa NonSordino www.mamary.fi Markkinointiviestinnän, -tutkimuksen ja digimedia-alan ammattilaiset MaMa ry:n jäsenlehti 1 Meditaatio kohtaa markkinatalouden» s. 26 /2015 Kaikki on sattumaa» s. 22 Ammattilaiset

Lisätiedot

6/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea

6/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea 6/2011 CP-LEHTI Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2011:6 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki - puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 - keskus

Lisätiedot

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja Menetelmiä sujuvaan ryhmätyöskentelyyn Kepan raporttisarja / Kehitysyhteistyön palvelukeskus, 103 ISSN: 1236-4797 ISBN: 978-952-200-137-5 (nid.) ISBN:

Lisätiedot

KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET

KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET KymiDesign & Business TOIMIVAT TYÖELÄMÄSUHTEET Sisällys JOHDANTO 8 Busineksen ja luovien alojen liitto luo uusia mahdollisuuksia! Kirjoittajat: Raimo Pelli,

Lisätiedot

Yhdessä paremmin. Humapin asiakaslehti 2 2010

Yhdessä paremmin. Humapin asiakaslehti 2 2010 Yhdessä paremmin. Humapin asiakaslehti 2 2010 2 2007 Sisällysluettelo Mutta mitä sinä oikein teet, isä? 2 l 2010 14 Rautakirjassa kehitetään varhaisen välittämisen toimintatapaa Prosessikonsultin työnkuva

Lisätiedot

INNOTIIMI. YLE panostaa innovatiivisuuteen. Innovaatiostrategia koko organisaation juttu. Virtuaalisuus tuli jo tuliko Teillekin?

INNOTIIMI. YLE panostaa innovatiivisuuteen. Innovaatiostrategia koko organisaation juttu. Virtuaalisuus tuli jo tuliko Teillekin? 1 INNOVATIIVISUUS Kilpailukykyä Innovaatiotaidoilla Vapauttaa ja suuntaa yhteisöenergiaa Eläköön ideat, joita esimies ei tappanut! Sivut 8 10 YLE panostaa innovatiivisuuteen koko organisaation juttu Sivut

Lisätiedot