Matkaraportti Yonsei University, spring 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti Yonsei University, spring 2013"

Transkriptio

1 Matkaraportti Yonsei University, spring 2013 Elina Nenonen, k93650 Aalto University School of Business

2 1. Johdanto Vietin kevään 2013 vaihto-opiskelussa Etelä-Korean pääkaupungissa Seoulissa, melkein oppilaan Yonsei Universityssä. Vaihto Koreassa oli kulttuurieroista ja kielimuurista huolimatta erittäin positiivinen ja antoisa kokemus, ja voin lämpimästi suositella Seoulia, mikäli Aasia vaihtokohteena kiinnostaa. 2. Valmistautuminen vaihtoon Hakupapereiden täyttäminen Yonseihin sekä opiskelijaviisumin saaminen olivat kummatkin melko kivuttomia prosesseja ilman kovinkaan raastavaa byrokratiaa. Hakemus Yonseihin täytetään yliopiston kotisivuilla, tosin se tulee myös lähettää paperiversiona yliopistoon seuraavien dokumenttien kanssa: 1. Oman yliopiston hyväksymiskirje 2. Opintosuoritusote 3. Suosituskirje opettajalta 4. Opiskelusuunnitelma 5. Todistus matkavakuutuksesta (jonka voi toimittaa myös myöhemmin) (kotisivuilla puhutaan myös tähän liittyvästä lääkärintodistuksesta jota en muistaakseni koskaan hankkinut) 6. Kopio passista 7. Todistus riittävistä rahavaroista (esim. tiliote ja/tai todistus Kelalta tukien maksamisesta) 8. Todistus riittävästä englannin kielen taidosta Itse sain paikan Yonsei SK Global House-opiskelija-asuntolasta, jolloin asuntolaan tulee myös toimittaa tuberkuloositodistus. Vaikka tämän pyytäminen saattaakin aiheuttaa terveyskeskuksessa pientä huvittuneisuutta ja älä huoli, tuskin sinulla sitä on -rauhoittelua, saa testin tilanteen selittämisen jälkeen tehtyä helposti esimerkiksi YTHS:llä. Viisumin saanti vaatii lisäksi seuraavat dokumentit: 1.Oman yliopiston hyväksymiskirje 2. Todistus siitä, että on kirjoilla oleva opiskelija (opiskelijakortti ei kelpaa) 3. Todistus riittävistä rahavaroista 4, Passi ja passikuva Viisumi maksaa 40 euroa, ja sen sai muistaakseni viikossa tai parissa Etelä- Korean suurlähetystöstä.

3 Lisäksi kurssi-ilmoittautuminen tuli tehdä internetissä ennen vaihdon alkua, mikä oli ehdottomasti valmistautumisen raastavin prosessi Yonsein lapsenkengissä olevien nettisivujen ansiosta. Usko Koreaan kaiken teknologian edelläkävijänä hitaasti hiipui yrittäessäni löytää haluamiani kursseja errorviestien täyttämästä kurssiportaalista. Jos kursseja ei löydy portaalista kuten itselleni kävi, kurssi-ilmoittautuminen onnistuu onneksi myös sähköpostitse, mikäli proffien sähköpostiosoitteet onnistuu googlettamaan. Yonsein nettisivut eivät olleet korealaisista sivuista ainoat, jotka tuottivat ongelmia. Myös Korean maahanmuuttoviraston sivut (www.hikorea.go.kr), joilla voi varata ajan alien registration cardin hakemista varten (joka toimii väliaikaisena paikallisena henkilöllisyystodistuksena) toimivat katastrofaalisesti, etenkin muilla selaimilla kuin Internet Explorerilla. 3. Saapuminen paikan päälle Saavuin Seouliin pari päivää ennen asuntolaan pääsyä, joten olin varannut lähellä sijaitsevalta Ewhan alueelta hostellin. Vaikka koen matkustelleeni melko paljon eri puolilla maailmaa, Seouliin saapuminen oli tähänastisen elämäni ehdottomasti pahin kulttuurishokki. Kahden korean sanan sanavarastostani huolimatta olin vielä lentokentältä lähtiessäni toiveikas selviytymiseni suhteen, kuvitellen bussikuskin olemattoman englannin taidon olevan harvinainen poikkeus. Onnistuttuani jäämään pois oikealla asemalla ja kysellessäni ohikulkijoilta jatkoohjeita kuitenkin tajusin, ettei juurikaan kukaan vastaantuleva puhu (tai uskalla puhua) englantia. Jäinkin aina (kuten kevään aikana monta, monta muuta kertaa) tilanteeseen yksin seisomaan kädet levällään, kun paikalliset ensin loivat minuun pelästyneen katseen, jonka jälkeen he alkoivat kiusaantuneena hihittämään, lopulta hipsien tilanteesta mahdollisimman rivakasti pois. Vastaava ongelma syntyi myös paria päivää myöhemmin taksikuskien kanssa yrittäessäni päästä hostellilta yliopistolle. Vaikka kampus sijaitsi alle kilometrin päässä lähtöpaikastani, heittivät pari ensimmäistä taksikuskia minut ulos taksista tajuttuaan, etteivät ymmärrä lausumistani tai englanniksi kirjoitettua Yonsein kampuksen osoitetta. Kyseisissä tilanteissa turistien pelastus on jokaisesta taksista löytyvä tulkkausnumero, johon soittamalla saa aina jonkun kertomaan kuskille määränpään koreaksi. Myös koreaksi kirjoitetusta osoitteesta on hyötyä, mikäli haluaa päästä perille.

4 4. Asuminen Asuin kevään Yonsei SK Global House-asuntolassa, josta sain onnekseni oman huoneen double-huoneen sijasta. Asuntolan huoneet ovat todella pieniä, eikä kirjoituspöydän ja sängyn lisäksi liikkumatilaa juuri jää. Asumisratkaisu oli mielestäni kuitenkin erittäin toimiva, sillä kaikki kurssini sijaitsivat viereisessä rakennuksessa. SK Housen yhteydestä löytyy myös pieni ruokakauppa sekä useita ruokapaikkoja, joten laiskoina päivinä hengissä pysyminen ei käytännössä vaatinut edes rakennuksesta poistumista. SK:ssa oli myös helppo tutustua ihmisiin, sillä asuntolassa on useita satoja opiskelijoita eri puolilta maailmaa. Single-huoneen vuokra maksoi kuukaudessa noin 430 euroa, tosin summa maksettiin neljän kuukauden könttänä tilisiirrolla jo ennen vaihtoa. Mikäli asuntolasta ei onnistu saamaan paikkaa tai double-huoneessa majailu ei innosta, kannattaa muistaa että yliopiston läheltä on mahdollista saada myös vuokrattua yksityisiä kämppiä kohtuuhintaan. 5. Kurssit Toivuttuani henkisesti kurssi-ilmoittautumisen aiheuttamasta hajotuksesta oli mukavaa huomata, että kurssit itsessään eivät vaadi kovinkaan fenomenaalisia opiskelusuorituksia. Maisteriopiskelijana valitsin kurssini GSIS-laitokselta (Graduate School of International Studies), josta löytyi monia mielenkiintoisen kuuloisia valtiotieteitä, poliittista taloutta ja kansainvälisiä suhteita käsitteleviä kursseja. Käytyäni jo Suomessa ylimääräisiä kielten kursseja päädyin lopulta valitsemaan vain kolme seuraavaa kurssia: International Political Economy Kurssi käsitteli nimensä mukaisesti kansainvälistä poliittista taloutta sekä nykypäivän ajankohtaisia ilmiöitä kuten globalisaatiota, finanssikriisejä ja pakolaisuutta. Kiinnostavaa oli myös esim. poliittisten peliteorioiden tai muiden valtiotieteellisten käsitteiden soveltaminen käytäntöön. Kurssin professori tosin keskittyi usein puhumaan ja heittämään läppää kaikesta muusta kuin itse aiheesta, jota tosin tuskin kukaan vaihtarimentaliteetilla varustettu opiskelija kuitenkaan pisti pahakseen. Professori antoi meille kätevästi lähes kaikki koekysymykset opeteltavaksi viikkoa ennen koetta, joten tenttien läpäisykään ei osoittautunut ylivoimaiseksi tehtäväksi.

5 Financial Institutions and Global Financial System Vaikka kurssi tuntui alkuun lähinnä jo 1. vuoden rahoituksen peruskurssilla sivuutettujen itsestäänselvyyksien jauhamiselta, muuttui sisältö loppua kohden erittäin mielenkiintoiseksi ja yleissivistyksen kannalta hyödylliseksi. Mielestäni ainoa miinus oli kurssikirjan painottuminen lähes yksinomaan Yhdysvaltojen pankki- ja rahoitustoimintaan. Kurssilla oli kaksi koetta ja yksi ryhmätyö, joihin keskinkertaisesti panostamalla arvosanaksi tuli kuitenkin A. KINU Special Lecture Series on North Korea: Politics, Economy and Foreign Policy Luentosarja Pohjois-Koreaan liittyvistä teemoista oli uniikkiutensa vuoksi kursseista ehdottomasti mielenkiintoisin. Toisaalta oli sääli huomata, että huonojen (tai mahdollisesti hyvien, mutta huonosti englantia puhuvien) luennoitsijoiden verbaalinen puuro sai välillä hohdon katoamaan mitä mielenkiintoisimmistakin aiheista. Kurssiin sisältyi tentin lisäksi noin 10 sivun mittainen tutkimus, joka taisikin olla koko lukukauden raskain urakka. 6. Vapaa-aika & yleistä korealaisesta kulttuurista Ravintolat ja ruokakulttuuri Seoulissa voi joka nurkasta löytää hyviä ja edullisia ravintoloita joka lähtöön. Ravintoloissa syöminen oli myös aina houkutteleva vaihtoehto, sillä kampuksen lähellä olevista ruokakaupoista oli vaikeaa löytää tuoreita vihanneksia, voita, juustoa, leipää tai melkeinpä mitään mitä on länsimaisesta jääkaapista tottunut löytämään. Suosikkejamme olivat korealaiset BBQ-ravintolat, joissa voi grillata tilaamansa ruoan pöydässä olevalla grillillä. Jakaminen on keskeinen osa korealaista ruokakulttuuria, ja usein sama ruoka tilataan koko ryhmälle, minkä jälkeen murkinaa voi kaapia omaan pieneen kippoon. Mikäli puikoilla syöminen on Koreaan saapuessa epävarmaa, oppii sen olosuhteiden pakosta erittäin nopeasti. Länsimaisista eriskummalliselta saattaa vaikuttaa myös se, etteivät veitset ole minkäänlainen osa paikallista keittiökulttuuria. Mikäli esimerkiksi nuudeleita tarvitsee pilkkoa, tarjoilija tulee tekemään sen saksilla. Muistelen edelleen korealaista ruokaa sekavin tuntein, sillä monien erinomaisten ravintoloiden lisäksi mieleen ovat myös jääneet usein vuodatetut, liiallisen chilin aiheuttamat tuskankyyneleet. Korealaisissa ravintoloissa mausteiden kanssa ei

6 ole tapana ujostella, mikä on terveellistä muistaa ruokaa tilatessa. Tunnetuimmat perinneruoat kuten liharuoka bulgogi tai kasvispata bibimbap ovat maustetasoltaan kuitenkin melko inhimillisiä, sopien myös länsimaisille makuhermoille. Sen sijaan chilinen kaaliruoka nimeltä kimchi (jolta on vaikea välttyä missään korealaisessa ravintolassa) ei itselläni mennyt alas vielä neljän kuukauden harjoittelunkaan jälkeen. Mikäli jossain vaiheessa bulgogit alkavat kuitenkin tulemaan korvista ulos, on SK Housen vieressä monissa vaihtareissa suuria tunteita herättänyt Lord Sandwichniminen ravintola. Lord Sandwichin patonkireseptit lähentelivät suorastaan neroutta, mikä korvasi paikallisittain tyyriit 6-7 euron hinnat. Ihmiset Vietin ensimmäisen vaihtoni Etelä-Amerikassa suurimmaksi osaksi paikallisten kanssa, minkä jälkeen olin Koreassa hieman pettynyt siihen, että ihmisiin oli haastavaa saada minkäänlaista kontaktia. Lopulta luovutin neuvojen kysymisen tai myyjille puhumisen suhteen, sillä tuntui että englantia puhuessani ainoastaan nolostutin puhekumppanini. Paikallisten syyttämisen sijasta on kuitenkin aiheellista kohdistaa sormi myös olemattomiin korean taitoihini, sillä ne harvat korealaiset joihin onnistuin tutustumaan (jotka kuitenkin puhuivat hyvää englantia vain koska olivat asuneet pitkään ulkomailla) olivat todella hauskoja ja avoimia ihmisiä. Oli mielenkiintoista seurata, kuinka valtava kulttuurinen aukko ikäisteni korealaisten nuorten ja heidän vanhempiensa sukupolven välillä vallitsee. Kun keski-ikäiset korealaiset edelleen vaalivat siveellisyyttä ja perinteisiä korealaisia arvoja (sekä tuulipukuja ja aurinkovisiirejä), voi nuorten päältä bongata mitä lyhyempiä roiskeläppiä. Valtaosa nuorista pukeutuu kuitenkin erittäin tyylikkäästi, eivätkä he suostu luopumaan korkkareistaan ja jakuistaan kovimmillakaan pakkasilla. Ryhmään kuulumisen tunne on korealaisille erittäin tärkeää, eikä joukosta erottautumista katsota hyvällä. Huolestuttavimmillaan tämä kulminoituu äärimmäisen yleisiin kauneusleikkauksiin. Useimmin leikkaukset kohdistuvat silmiin, sillä korealaiset haluavat suurentaa niitä näyttääkseen länsimaisemmilta. Kuulemani (tosin vahvistamattoman) tutkimustiedon mukaan Yonsein naispuolisista opiskelijoista 50% olisivat tehneet jonkin kauneusleikkauksen. Korealaiset ovat tunnetusti myös erittäin työorientoituneita, mikä näkyi myös koulun kirjastossa, jossa ihmiset saattoivat viettää vuorokausia putkeen. Toisaalta työ orientoituneisuus ei välttämättä ole oikea termi kuvaamaan

7 ainakaan korealaista opiskelumeininkiä, sillä yleensä suurin osa opiskelijoista näytti joko pelaavan tai nukkuvan kirjastossa. Alkoholi Ennen vaihtoa mielikuvani aasialaisten alkoholinkäytöstä perustui lähinnä kansainvälisten viikkojen aasialaisvieraisiin, jotka makasivat yhden siiderin juotuaan X-asennossa ruokapöydällä. Niinpä olinkin yllättynyt siitä, että korealaiset vaikuttivat juovan alkoholia jopa suomalaisia enemmän. Maan kansallisjuoma on noin 20-prosenttinen riisi viina nimeltä soju, jota kuulemma jokaisen yli 20-vuotiaan korealaisen arvellaan kuluttavan lähes 100 pulloa (!) vuoden aikana. Alkoholinkäyttöä ei hillitse myöskään se, että yksi pulloa sojua maksaa noin 1-2 euroa. Matkustusmahdollisuudet Mikäli vaihtoaikanaan haluaa myös nähdä muuta Itä-Aasiaa, Etelä-Korean sijainti on tähän tarkoitukseen melko oivallinen. Itse kävin vaihtoaikanani Pohjois- Koreassa, Kiinassa, Japanissa, Taiwanissa ja Filippiineillä. Seoulista Kiinaan ja Japaniin pääsee edullisimmillaan 100 eurolla, kun Filippiineille tai Taiwaniin meno-paluut maksavat yleensä euroa. Myös Koreasta löytyy paljon näkemisen arvoisia paikkoja, kuten rantakaupunki Busan tai maan eteläpuolella sijaitseva Jeju-saari. Jeju on outo sekoitus perinteistä korealaista kulttuuria sekä trooppisten rantakohteiden rentoa meininkiä. Saari myös pursuaa mitä erikoislaatuisimpia museoita, jotka kuitenkin tuntuvat hieman väkisin väännetyiltä turistipyydyksiltä, sillä harvalla niistä on mitään tekemistä korealaisen kulttuurin kanssa. 7. Yhteenveto Kaikkiaan Koreassa (ja hieman muuallakin) vietetyt neljä kuukautta olivat erittäin hauskoja ja opettavaisia, ja vaihdosta jäi kokemusten lisäksi monta hyvää ystävää. Kevätlukukausi oli mielestäni loistavaa aikaa olla Koreassa, sillä tällöin on tilaisuus nähdä parisen viikkoa kestävä kirsikkakukka-aika, sekä kokea myös Yonsein valtava Akaraka-festivaali. Myös sää on kevätlukukautena suurimman osan ajasta melko hyvä. Seoulia vaihtokohteena harkitseville suosittelisin kuitenkin lämpimästi edes jonkinasteisia korean opintoja, sillä kieltä osaamalla saa kokemuksesta varmasti paljon enemmän irti.

8 Kuvia Seoulista

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 AALTO YLIOPISTO Vaihtoraportti Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013 Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 [Kirjoita asiakirjan tiivistelmä tähän. Tiivistelmä on yleensä lyhyt yhteenveto

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto ESCP Europe Pariisi, kevät 2013 Rikumatti Forsberg Noora Tammisto 1. Valmistautuminen vaihtoon Valmistautuminen vaihtoon Ranskassa oli melko helppo prosessi ja sisälsi vain kurssien valinnan koulun intranetin

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Haraholma Noora Kontiola Julius Riekkola Peppiina Yli-Opas Riikka Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Valitsimme Toulouse Business Schoolin vaihtoyliopistoksemme ranskan kulttuuria ja kieltä

Lisätiedot

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535 Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013 k90535 1. Valmistautuminen vaihtoon ITAM on aktiivisesti yhteydessä vaihtoon valittuihin, heiltä tulee paljon informaatiota ja he ilmoittavat ja muistuttavat

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039 Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013 k87039 1. Yleistä Mannheimista ja yliopistosta Mannheim on reilun 300 000 asukkaan kaupunki Baden-Württenbergin osavaltion luoteisnurkassa, Rheinin ja Neckarin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1 MATKARAPORTTI ESC Grenoble Annakerttu Aranko Kevät 2014! 1 1. Grenoblesta Grenoble on Isèren departementin viehättävä pääkaupunki, joka sijaitsee Ranskan Alpeilla, aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Kaupunki

Lisätiedot

Ennen ulkomaille lähtöä

Ennen ulkomaille lähtöä Ulkomaanjakson raportti Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto (kokki) Ristorante Le Mura Via Mentana, 25 FOLIGNO Tel. +39 0742.354648 355298 9.5.2011 5.6.2011 Ennen ulkomaille lähtöä Kaikki lähti liikkeelle

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma

Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti Joonas Puustelli Erasmus-vaihto Opetuskieli saksa Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma Technische Universität Darmstadt - Machinenbau Lokakuu 2010 - Maaliskuu 2011 1. Yleiskuvaus

Lisätiedot

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011 Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) Työssäoppimassa Suzhoussa, Kiinassa, syyslukukaudella 2010 Tausta Ensivaikutelma En vuosi sitten osannut edes kuvitella, että kirjoittaisin nyt, vuotta myöhemmin,

Lisätiedot

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti

Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Palautetta kevään 2013 oppilailta koulukohtaisesti Kysyimme kevään 2013 kurssilaisilta (Supermaster ja Winner) mielipiteitä heidän opiskelupaikkakunnastaan ja koulustaan. Saimme palautetta runsaasti. Yllätyimme

Lisätiedot

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti - Sisällys 01/2013 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti 41. vuosikerta

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Saksa ja Köln eivät ole vaihtokohteista eksoottisimmat mutta hauskaa ja kodikasta siellä on. Kölniläiset ovat avointa porukkaa ja opiskelijakaupunkina Köln tarjoaa

Lisätiedot

I m dreaming of a white black Christmas

I m dreaming of a white black Christmas Pääkirjoitus I m dreaming of a white black Christmas Monet toivovat joulusta valkeaa. Kieltämättä lumi tuo joulutunnelmaa, mutta minulle lumi tarkoittaa sitä, että en näe isääni kovinkaan paljoa jouluaattona.

Lisätiedot

Vaihtoraportti: TU Wien, Winter Semester 2012/13

Vaihtoraportti: TU Wien, Winter Semester 2012/13 Vaihtoraportti: TU Wien, Winter Semester 2012/13 Energia- ja LVI-tekniikan koulutusohjelma Erasmus-vaihto Opetuskieli: pääosin, osin Kohteen valinta, hakeminen ja järjestelyt Suomessa Jo vaihtokohteen

Lisätiedot

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Vaihtoraportti k93689 k93558 1. Johdanto Vietimme keva a n 2012 Meksikon la mmo ssa vaihto-opintojen merkeissa. Kokemus oli monipuolinen ja eritta

Lisätiedot

Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi 2013. K84461 / Lauri Putkinen

Vaihtoraportti. University of Economics, Prague. Kevätlukukausi 2013. K84461 / Lauri Putkinen Vaihtoraportti University of Economics, Prague Kevätlukukausi 2013 K84461 / Lauri Putkinen 1. Valmistautuminen / opiskelujen alku Yksi varsin miellyttävä asia Prahassa vaihtokohteena on sinne lähdön helppous.

Lisätiedot

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Hain työssäoppimaan ulkomaille jo aikaisin keväällä 2011. Kiina oli ensimmäinen vaihtoehtoni listassa jota seurasivat Englanti ja Kreikka. Tarkoituksena oli ensiksi,

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa MUUTOS Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto -SAKKI ry Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula Next Step Muodin merkonomi Chile Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa Sisältö S. 3 / Pääkirjoitus, Puheenjohtajan

Lisätiedot

We are FiMSIC, who are you?

We are FiMSIC, who are you? ABROAD 1 2 We are FiMSIC, who are you? Takasivuilla esiteltävien vaihtopaikkojen myötä FiMSIC lähettää medisiinarit maailmalle 60. kertaa. Tavoitteenamme on tehdä ulkomaille suuntaaminen helpoksi. Kuukauden

Lisätiedot