käsiohjelma2010:layout :54 Page 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "käsiohjelma2010:layout 1 17.4.2010 16:54 Page 1"

Transkriptio

1 käsiohjelma2010:layout :54 Page 1

2 käsiohjelma2010:layout :54 Page 2 Ohjaajien tervehdys Tämä ei ole speksi. Ei, täällä ei ole tarkoitus huutaa omstart. Joo, voit kokeilla, mutta vastausta et tule saamaan. Näin on, me emme todellakaan ole speksi. Usko nyt. Tämä on TLK:n vuosittainen näytelmä, joka tänä vuonna kantaa nimeä Suurmiesten sukua (Juuso keksi nimen, valitukset sille! 1 ). Poikkeuksena aikaisempaan, tänä vuonna teemme neljän Tampereen keikan lisäksi minikiertueen kalakukkokaupunkiin Kuopioon. Yllä oleva kappale siis tiedoksi myös teille, kuopiolaiset Käsikirjoitus on ollut tänä vuonna hyvissä ajoin valmis, mutta vaatinut aika paljon muokkaamista usean kirjoittajan tekstin yhteen hiomiseksi. Lievää sukupolvenvaihdostakin on ollut Pseudossa havaittavissa 2, sillä lähes jokaisella vastuualueella on ensikertalaisia mukana tavallista enemmän. Näyttelijäksi on nostettu lähes 40 hakijan joukosta uusia kykyjä vanhojen pierujen kaveriksi, maestro ja bändi ovat kokonaan uudet ja tuottajat ja ohjaajatkin aika uudehkoja ainakin nykyisessä tehtävässään. Ohjaaja-Laura olisi alun perin kaikessa egoistisuudessaan halunnut ohjata yksin, ja suostui pitkin hampain ottamaan kaverikseen Juuson. Lupaava lähtötilanne näytelmälle, eikö totta? No hei, ihan kivasti tämä homma on mennyt. Käsikirjoitus muokkautui treenien aikana melko mukavasti, uudet kyvyt ovat osoittaneet erinomaiset taitonsa heittäytyä mukaan, ja aluksi aika pihalla ollut maestrokin on nyt jo messissä. Laurakin on treenien tuoksinassa todennut, että Juusosta on ollut paljon apua, ja saanut huomata, että se oma näkökulma ei ole ainoa oikea 3 :D Treeneissä on ollut tosissaan hauskaa! Tätä kirjoittaessa moni asia on vielä vähän kaaoksessa, mutta meidän ohjaajien luotto asioiden järjestymiseen on kova. Uskomme, että te, rakas yleisö, tulette nauramaan, järkyttymään, kokemaan myötätuntoa, myötäiloa ja myötähäpeää, ja ennen kaikkea nauttimaan show stamme. Tervetuloa katsomaan Suurmiesten sukua! Laura ja Juuso 4 Ohjaajat P.S Jos ette tykkää, niin voi voi. 1 Lauran omaperäiset ehdotukset olivat Kuin sikarintuhka tuuleen, Lisää syanidia ja suudelmia ja Kuuballa.

3 käsiohjelma2010:layout :09 Page 3 2 Ikävä kyllä vanhoilliset diktaattorit onnistuivat lähes kaikessa säilyttämään hirmuvaltansa. Silti vastarinta jatkuu, ja sitä johtaa monia karismaattisia nuoria lahjakkuuksia, kuten harvinaisen komea Juuso. 3 Toisin sanoen Laura huomasi, että oli mukavaa, kun ei aina tarvinnut vaivautua tulemaan itse paikalle näytelmää ohjatakseen. 4 Runkoteksti Lauran, alaviitteet Juuson käsialaa.

4 käsiohjelma2010:layout :09 Page 4 Tuottajat tarinoivat Näin maalis-huhtikuun taitteessa alkaa olla viimeiset hetket tehdä muutoksia tanssikuvioihin ja repliikkeihin, samalla bändi treenaa kuumeisesti ja lavastajat viimeistelevät kiertueenkestäviä lavasteita. Syksyllä 2009 alkanut projekti lähentelee kohokohtaansa ja tuottajien työ alkaa olla paketissa kun parrasvalot syttyvät. Tänä vuonna teatterikerho Pseudo palaa lavalle entistä ehompana, tuoreiden kykyjen saattelemana. Uutena aluevaltauksena teemme vierailuesityksen Kuopioon, mikä on osaltaan luonut tuotannollisia haasteita. Uusien ideoiden, hankintojen sekä Kuopion kiertueen vuoksi budjetti on paikoin paukahdellut, ja tuottajilla on ollut osin ikäväkin rooli rajoittaessaan villejä visioita. Onneksi luovuudesta ei kuitenkaan ole pulaa tässä porukassa ja tähän asti on päästy. Kiitos myös tukijoillemme, jotka mahdollistavat kaiken tämän taiteen palon! Näytelmää on tänä vuonna ollut toteuttamassa yli kuusikymmentä ihanaa, ahkeraa ja rohkeaa lääkisläistä. Vaikka yhteisen päämäärän saavuttaminen onkin välillä ollut aikaa vievää ja stressihormoneja runsaasti vapauttavaa, on varmasti jokaisella produktioon osallistuneella roppakaupalla positiivisia kokemuksia kuluneesta keväästä. Tuottajina on ollut ilo seurata eri osa-alueiden sulautumista toisiinsa muodostaen ainutlaatuisen upean kokonaisuuden, jota pääsette tänä iltana seuraamaan. Ottakaahan mukava asento, näin sitä mennään! Eeva ja Lauri

5 käsiohjelma2010:layout :09 Page 5 Suurmiehille sukua: Einari Risto Mustalahti Erään nimeltämainitsemattoman suuren suomalaisen veljenpoika, tuore ylioppilas ja espanjan kielen taituri. Sedältä saatu koko kansan kohtaloon vaikuttava tehtävä pyyhkäisee nuorukaisen matkalle, joka tulee muuttamaan hänen koko elämänsä.. Chiquita Sanna Tuomisaari Viehättävä nuori nainen joka viettää paljon aikaa Sanchezin perheen päämajan lähellä. Kaikki ovat tavanneet hänet, mutta kukaan ei tunnu tietävän, miten hän oikeastaan liittyy perheeseen.. Poliisipäällikkö Matilda Batista Maria Sariola Poliisipäällikkö Matilda Batista puolustaa eniten maksavan oikeutta ja pyrkii saamaan mafiaperheen salakuljetustoimet oman valtansa piiriin. Alaisiaan hän kohtelee lämpimästi kuin olisi näiden oma äitipuoli. Kuumien aaltojen lisäksi Batistan ateroskleroottista sisintä lämmittävät mikä tahansa rasvassa paistettu sekä Havannan katujen huvit.

6 käsiohjelma2010:layout :09 Page 6 Don Da Don Don Sanchez Jussi Hernesniemi Perinteikkään kuubalaisen elinkeinonharjoittajasuvun itsevaltias ja johtaja. Kunniasta, oikeudenmukaisuudesta ja hyvistä tavoista kiinnipitävä vanhan ajan patriarkka, jonka ainoat heikkoudet ovat kauniit naiset ja laadukas rommi. Dona Isabella Sanchez Leena Kujansuu Don Sanchezin vaimo ja perheen rahallisen ylijäämän hävityksestä vastaava jäsen. Todellisen etelän naisen tavoin hänen tuulensa vaihtuu hirmumyrskyn tavoin, vastaavin seurauksin niille, joihin nuo puuskat kohdistuvat. Pedro Lauri Jokipalo Don Sanchezin oikea käsi. Sen, mitä häneltä puuttuu johtajanlahjoissa ja kunniassa, Pedro korvaa lipeväkielisyydellä ja alistuvalla persoonallisuudella, eikä hän epäröi tavoitellessaan korkeampaa asemaa - ellei se satu olemaan vaarallista.

7 käsiohjelma2010:layout :09 Page 7 Kolumbialainen Tiia Mönttinen Sanchezin perheen alaisuudessa toimiva prostituoitujen pomo. Kyvykäs nainen, joka nuoresta iästään huolimatta on nostanut Sanchezin katukillan Havannan arvostetuimpien joukkoon tarkalla älyllään ja bisnessilmällään.hänen menneisyytensä on hämärän peitossa, mutta se selvinnee vielä.. Canelita Maija Huopio Toinen kolumbialaisen valikoman kestosuosikki, hento ja naisellinen ruusu Havannan risupuskassa. Canelita arvostaa vahvoja miehiä, ja toivoo jonain päivänä löytävänsä ikioman prinssinsä valkoisine autoineen, taloineen ja muhkeinen pankkitileineen. Hose Luis Tuomas Yli-Hallila Kolumbialaisen tarjoama vaihtoehto naispuolisille (ja monille miespuolisille) asiakkaille. Kreikkalaisen urheilijan tapaan voideltu Adonis, joka ei ole nirso asiakkaiden tai työtehtävien kanssa. Celia Eija Haapamäki Yksi kolumbialaisen myydyimmistä artikkeleista, tumma ja tulinen kaunotar ja nainen isolla ämmällä. Celia uskoo, että jokainen mies haluaa tulla naisen alistamaksi, ja on valmis todistamaan sen jokaiselle epäilijälle.

8 käsiohjelma2010:layout :09 Page 8 Marlon ja Brando Hanna Sariola ja Mari Lehtola Sanchezin perheen vanhimmat upseerit ja uskollisimmat palvelijat. Nuorina orvoksi jääneet katujen kasvatit arvostavat Don Sanchezia enemmän kuin useimmat isäänsä, ja ovat valmiita mihin vain perheen ja sen kunnian puolesta. Valitettavasti veljesten äly ei ole aina samaa tasoa heidän uskollisuutensa ja tehokkuutensa kanssa.. Madame Sanchez Eeva Kokko Don Sanchezin vanha äiti, (kohtalaisen) elävä esimerkki kuubalaisen lääketieteen elämää pitkittävästä vaikutuksesta. Dementia ei estä vanhaa rouvaa nauttimasta rommista ja sikareista, kuten kunnon matriarkan arvolle sopii.

9 käsiohjelma2010:layout :09 Page 9 Che Sami Ayvasik Lääkäri, pappi ja notaari, koulutettu ja rohkea mies, jota koko Sanchezin suku arvostaa. Vaikka Chen nimi ja ammatit usein johtavat väärinkäsityksiin, hänen sukunimensä ei rimmaa Buevaran kanssa. Tuottajat: Eeva Kokko Lauri Nurmi Ohjaajat: Laura Saarinen Juuso Korhonen Käsikirjoittajat: Eero Lauhkonen Juuso Korhonen Markus Sane Meeri Honkanen Antti Sotka Elina Sutinen Saana Väisänen Maria Sariola Koreografit: Anni Viinamäki Anne-Maria Rantala Jussi Hernesniemi Veera Kangaspunta Aino Mehtola Sara Mörö Tanssijat: Jussi Hernesniemi Riikka Ulander Merja Puurtinen Samppa Mäkinen Ilona Väisänen Anni Viinamäki Anne-Maria Rantala Olivia Anttila Sara Mörö Johanna Luukkanen Päivi Myllykangas Eerika Pusenieus Sanna-Kaisa Pykälä Sari Penttilä Aino Mehtola Minna Pentti Sami Ayvasik Tuomas Yli-Hallila Bändi: Otto Heino (maestro, rummut)

10 käsiohjelma2010:layout :09 Page 10 Eero Lauhkonen (basso) Antti Hyartt (kitara) Elina Peltonen (viulu) Ilkka Rauma (koskettimet) Ilari Ryhänen (saksofoni) Lauri Moilanen (trumpetti) Jussi Nikkola (kitara, perkussiot) Miska Laakso (trumpetti) Jukka Suutala (vetopasuuna) Laulajat: Elina Peltonen Mirjam Jahkola Annuliina Ahopelto Puvustajat: Elli Tumppila Jenni Vänskä Eeva Ruusala Elina Sutinen Lavastajat: Jenni Kauppi Markus Sane Sami Ayvasik Janette Keskinen Kai Kauppinen Katri vartiainen Lauriina Lustig Asta Sillanpää Sirkku Isokangas Catering: Sari Penttilä Maria Jokiluoma Anna Mäntymäki Liisa Tarkkanen Mari Lehtola Maskeeraajat: Päivi Myllykangas Elina Peltonen Tiia Mönttinen Eija Haapamäki Sanna Tuomisaari Henna Karppa Maria Jokiluoma Asta Sillanpää Maija Tarkka Ilona Väisänen Lauriina Lustig Mustat miehet: Aref Jalili-Monir Henry Söderholm Markus Sane Kiertuevastaava: Meeri Honkanen Valot: Lauri Nurmi Miksaaja: Jaakko Lassila Lauluvastaava: Elina Peltonen Käsiohjelman taitto: Essi Raatikainen Erityiskiitos: Tuula Kalttonen

11 käsiohjelma2010:layout :09 Page 11

12 käsiohjelma2010:layout :09 Page 12 MInun TaHTIInI (PLay THaT FunKy MuSIC) san. Jussi Hernesniemi Näin kävi perheen päällikölle Joutui ruohoo puskee mullan alle Veti vaimo miehen kylmäksi voisko tästä ottaa opiksi Ei kandee naisiin laisinkaan luottaa ne vain paljon harmi voivat tuottaa Mut minkäs sitä latino voi kun heiluu naisen lantion noin Mut oli hauskaa ei tarvii kieltää sitä lainkaan mä nautin niin kauan, kun olin aivan varma, että... Ne minun tahtiini, ne tanssii minun tahtiini kun ne tanssi minun tahtiini on pomolla hauskaa, ei tarvitse kenenkään pelätä Mä koitin olla joviaali jaoin naiset, rommin ja vaimoni mut ei sitä sitä ymmärtänyt pisti miehen pinoon ja raadoksi Näin päättyi meikäläisen aika on mentävä nyt katosi taika Nyt odottaa mua tuomio Jäi miehestä vain kuolio Mut oli hauskaa ei tarvii kieltää sitä lainkaan mä nautin niin kauan, kun olin aivan varma, että... Ne minun tahtiini, ne tanssii minun tahtiini kun ne tanssi minun tahtiini on pomolla hauskaa, ei tarvitse kenenkään pelätä

13 käsiohjelma2010:layout :09 Page 13 ÄIDILLISIÄ neuvoja MaTKaan KÄyVÄLLE MaITOPOjaLLE (a BOy FrOM new york CITy) san. Elina Peltonen Kuulkaa kuulkaa naiset ja herrat matkaoppaitanne olemme hetken verran Kuulkaa kuulkaa naiset ja herrat matkaoppaitanne olemme hetken verran Kyytiin astukaa mua kuulemaan Näin maitopoikaa matkaan koulitaan Ei Kuubassa saa keneen tahansa luottaa Ystävystyt niin, pian takit vaihtuu käännettäviin Uuuiii Varo Einari sua huijataan petkutetaan Älä pelkää kieltä käyttää tieltä eksy kysyvä ei mutta pidä pää kylmänä ne äidin avun sulta jo vei Kuulkaa kuulkaa naiset ja herrat matkaoppaitanne olemme hetken verran Siis pidä huolta (huolta passista, lipuista ja tavaroista) matkatavaroista (et saa sä tilaisuutta toista) Oot helppo kohde konnille jos näytät turistilta (vyölaukusta ei mitään tuu) Ja vaikka lomalla pitää nauttia anna virran viedä, mut pidä airot mukana Uuuiii Varo Einari Oot maitopoika vaan Sut ansaan saa

14 käsiohjelma2010:layout :09 Page 14 Kuulkaa kuulkaa naiset ja herrat matkaoppaitanne olemme hetken verran Kuulkaa kuulkaa naiset ja herrat kerromme tän teille vielä yhden kerran Kuulkaa kuulkaa naiset ja herrat SETÄMIES (CanDy Man) san. Tuomas Yli-Hallila Jos haluut multa namua, sun täytyy jonottaa Setämies, setämies Ja rahatukko mukaan: ilmaiseksi sä et saa Uuh aah setämies Baaris perjantaina ystäväni ja mä rommikolaa si tiin me tiskillä Luoksemme siihen tulit kerskumaan et sun vartalosi kans se on parasta Olit lipevä, tahdoin lähteä mut ystäväni kuolas aivan lääpällään Pakko oli jäädä siihen sietämään Sit lähdettiinkin baarista jo kadulle Siinä kuiskuttelit söpöjä mun korvalle ja ystäväni alkoi sua kähmimään Sanoit turha unelmoida ilman käteistä Olit etova, aloin lämmetä Niljakas, mut niin namu setämies Limainen, mut niin namu setämies No ystäväni alkoi kaivaa kuvetta Niin tein minäkin, umpikiimassa kirsikkani oli purskahtaa kun kosketuksensa hän antoi vaeltaa Jos haluut multa namua, sun täytyy jonottaa Setämies, setämies Ja rahatukko mukaan ilmaiseksi sä et saa Panisin, panisin

15 käsiohjelma2010:layout :09 Page 15 Olen sokeri setämies Olen kuumana, tulessa, tarjoon viiskyt pesoa Olen sokeri setämies Nyt ystäväni antaa tuplaten ja vielä paitansa Olen sokeri setämies Tietty voitais myös kaikki kolme koittaa kimpassa Setämies Poikaystäväni Porchella Ajoi viereen, heilutti pesoja Meit ei huomannut, kutsui Josea sanoi tahtovansa sitä jokailtaista Ja setämies tuo lähti hänen matkaansa Poikaystäväni kanssa setämies Inhottava katuhuora setämies Jos haluut multa namua, sun täytyy jonottaa Paitsi tarjoat jos eniten, niin sua tahdon vaan KuuBan yö (arranca En Fa) san. Annuliina Ahopelto, Mirjam Jahkola, Elina Peltonen On kuuma Kuuban yö, ja nyt salsataan kun kaksi nuorta kohtaa, niin tanssitaan Vie heitä rytmi kuuma, hei salsataan on uusi tämä huuma, kun tanssitaan Siis salsataan ja tanssitaan Ja salsataan ja tanssitaan Ja lauletaan ja soitetaan Ja salsataan ja tanssitaan Ja salsataan ja tanssitaan Ja bailataan ja juhlitaan Ja salsataan ja tanssitaan Ja suudellaan ja nautitaan Siis salsataan ja tanssitaan Ja ryypätään ja rähistään

16 käsiohjelma2010:layout :09 Page 16 Ja sammutaan, siis nukutaan Kun herätään, taas kännätään [Kaikki jätkät!] Siis salsataan [Kaikki jätkät!] Ja tanssitaan [Kaikki jätkät!] Nyt nautitaan [Kaikki jätkät!] Ei krapulaa KaTOaVaa MaaILMaa (a FrIEnD LIKE ME) san. Maija Huopio Missä rytmi rumban kuumentaa jo ennestään kuumaa tunnelmaa siellä vallankumous kukoistaa ei oo huolta eikä ongelmaa Täällä naiset näyttää naisilta ja baarissakin toki polttaa saa Nyt liity mukaan, turha odottaa! Joten siis: Jos Kuuba iholles ees kerran tulla saa niin varoitan ei oo paluuta Tää on katoavaa maailmaa! Ei keuhkosyövästä täällä kukaan vouhota taikka alkoholin vaaroista Tää on katoavaa maailmaa! On elämä vain lyhyt henkäys se tiedä!

17 käsiohjelma2010:layout :09 Page 17 Ja nauti! Tänään! On aikaa murehdintaan riittämiin sitten kun jo pyörit haudassas Ja sylin lämpöä ei kantsi unohtaa jos hinnasta vaan sovitaan Tää on katoavaa maailmaa! Da-da-daa vou vou da-da-daa nou-nou da-da-daa da-da-daa Aikaa vähän on siispä elä nyt! Tänään huolet jää ehkä yllätyt kuinka helppoa se onkin niin Ota lujaa hetkestä kiinni vaivu transsiin jalat maasta irtoaa! Voithan toki meidät tuomita kuulummehan kastiin alimpaan mut sitä ei käy kenkään kieltämän jokaista ammattia tarvitaan Siksi ota vastaan tää ohjeemme tai anna kadun itse opettaa On onnellisuus kourissas jos viitsit valituksen lopettaa Ja vielä: Jos Kuuba iholles saa jäädä asumaan ei parempaa voi kokeekaan Viime palanen kai, palanen kai

18 käsiohjelma2010:layout :09 Page 18 tää on palanen kai, palanen kai tää on katoavaa maailmaa! Hahahaa Katoovaa Tää on katoavaa maailmaa! SuurIa juonia (MungOjErry and rumpelteazer) San. Sami Ayvasik Pedro: Pedro-poika Leski: ja Isabella Yhd.: tää maailma etelän meidän nyt on! Yhd.: On vuosia vedetty yhtä köyttä ja raivattu tietämme rikkauksiin Leski: Tää älykkyys mun on valttimme Pedro: Mun kireä hauis imagomme Yhd.: Ei siedetä kenenkään kukkoilua, saat takuulla kuulan sä ahteriin Leski: Mun kauneutein häikäisee - YLISTÄ MUA Pedro: Tää tuli niin äkkii Leski: Saat miettiä viä! Yhd.: Pian katuja hallitsee mafia uus on mahtimme Havannan tulevaisuus Leski: Se Sanchez sai mut oksentamaan Pedro: Se hevosennaama, se munaton mies! Pedro: Vaik' muutama solu sen pysäytettiin Leski: ja lyötiin se typerys kanveesiin Yhd.: Ei oikea mies ois niin vaan mennyt Yhd.: ei koristen, horisten, vaikeroiden. Leski: Vaan komia ääni - me saatiin Leski: tähän pahuuden kavalkaadiin. Yhd.: Nyt muodostunut on uhka arvaamaton Pedro: Jaa se ruikuttaja? Leski: Se leikki-don! Yhd.: Ei aikaakaan, multaa se nilkki pian syö Yhd.: Einari, se äpärämies,

19 käsiohjelma2010:layout :09 Page 19 ei jaksettais kattella luusereita Pedro: Se puhuukin helvetin korkeelta Leski: ja raapiikin liian alhaalta. Leski: Sen liikkeet kuin katujen naisilla Pedro: Sen silmissä liikakasvua Yhd.: Se on nulikka vaan, pelkkä pentu, se väistyy kun vähän me kutitellaan Yhd.: Pari peukaloruuvia varpaisiin Yhd.: ja kuumaa laavaa sen lahkeisiin Pedro: On se entinen mies... Leski: Hei jatketaan viä! Yhd.: Sen tukankin tuleen kyl sytyttää vois Pedro: ja ajellaan rintakarvat sen pois Leski: Vois heittää se mereen, näin saatais me sopu Yhd.: Ei keinot ne kesken, ei neroilta lopu! Yhd.: Mut tärkeintä nyt ois saada tieltä se pois Pedro: Pian on uusi Don Leski: parempi Don! ruusun HOuKuTuS (BESaME MuCHO) san. Annuliina Ahopelto Ruusu, hehkuva ruusu, punainen kukkansa kutsuu nyt sua turmioon Ruusu, hehkuva ruusu, kasteessa aamun houkuttaa, sua nautintoon Ruusu, hehkuva ruusu, punainen kukkansa kutsuu nyt sua turmioon Ruusu, hehkuva ruusu, kasteessa aamun houkuttaa, sua nautintoon Illan hämyssä, kun katsot, näet sen tummuvan, vaan sammu hehku ei Varjossa yönkin kun kuljet ja tuoksun sen tunnet, hulluksi sun saa Ruusu...

20 käsiohjelma2010:layout :09 Page 20 OPEraaTIO (PaPEr PLanES) san. Mirjam Jahkola, Lauriina Lustig Kuu paistaa yllä tämän sataman sen lisäks vain lyhdyt tuo valoa Iltausva nousee, veneet narisee nyt on luvassa jotain salaista Tuolla laituri notkuu laatikoista niiden sisällöstä moni on varuillaan Salaista on tää työ, aikaa vain yks yö mut silmäpari seuraa varjoista Tän tän tänä tänä yönä kaik' hoituu, onnistuu Tän tän tänä tänä yönä palkkiona tequilaa Tän tän tänä tänä yönä kaik' hoituu, onnistuu Tän tän tänä tänä yönä palkkiona tequilaa Operaatio, tää, on salainen Operaatio, tää, vaarallinen Operaatio, tää, handlataan Operaatio, tää, hoidetaan Voimaa peliin boys! Homma pakettiin nyt laitetaan Kovat uhkaukset toteutuu jos mogataan! Habaa ihailkaa yleisö nyt tarkkana Aikaa enää on vähän joten hikoilkaa! Operaatio, tää, on salainen Operaatio, tää, vaarallinen Operaatio, tää, handlataan Operaatio, tää, hoidetaan

21 käsiohjelma2010:layout :09 Page 21 SuurMIESTEn SuKua (you KnOw My name) San. Sami Ayvasik Synnyin Kolumbiaan, kaduille Cartagenaan Äitini huumeet vei Vasten tahtoni ilotaloissa työskentelin Kuubaan perustin omankin Nähnyt oon kurjuuden, kauheuden, naiset nää rinnallani kantaen Nyt löydän oikeuden Kohtalo minut suurmiesten sukuun on tuonut Kruununi luonut Elämän suonut Taakse jätän mä entisen elämän täysin paikkani löysin suvusta suurmiesten Kuuban tulessa kärventynyt, tien löytänyt Kohtalo minut suurmiesten sukuun on tuonut Kruununi luonut Elämän suonut Taakse jätän mä entisen elämän täysin paikkani löysin suvusta suurmiesten Suku suurinten mun on

22 käsiohjelma2010:layout :09 Page 22 Kiitämme yhteistyökumppaneitamme Orion Pihlajalinna Attendo MedOne Duodecim Autotalo Laakkonen Juvenes Toas

23 käsiohjelma2010:layout :54 Page 23 Hatanpään valtatie 42, Tampere Hyötyauto-myynti: Aki Huhtala p. (03) Aatto Alaluusua p. (03) Paavo Puomila p. (03) Ismo Hytti p. (03)

24 käsiohjelma2010:layout :54 Page 24 Pirkanmaan parhaat lääkäripalvelut saat Pihlajalinnasta! Ylöjärvi p Hallinto ja Lääkäriasema Kehräsaari B, Tampere, p Akaa p Hämeenkyrö p Sairaala Hämeenkatu 19, Tampere p Ikaalinen p Kangasala p

Suudelmia ja syanidia

Suudelmia ja syanidia TLK:n teatterikerho Pseudo esittää Suudelmia ja syanidia Murhaavan kaunis cabaret-show! Maailman ensiesitys Tampereella! Käsiohjelma Ohjaajien sana Teatteri on mahtavaa ja se tempaa mukaansa helposti.

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi

DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS. Marika Laatu ja Pia Tuomi DANIEL, JUMALAN OMA -OPETTAJANOPAS Marika Laatu ja Pia Tuomi OPETTAJALLE Daniel, Jumalan oma -opetuspakettiin kuuluvat: Opettajanopas Leirivihko Puuhapistevinkit Danielin laulu 2/2011 Noste-lehdessä sarjakuva

Lisätiedot

Kun suru koskettaa Kuolinilmoitukset 2015

Kun suru koskettaa Kuolinilmoitukset 2015 Kun suru koskettaa Kuolinilmoitukset 2015 Tämä Aamulehden mallisto on tehty auttamaan ja opastamaan omaisia kuolin- ja surukiitosilmoitusten laadinnassa sekä asioinnissa lehden kanssa. Tutustu siihen kaikessa

Lisätiedot

1963-15 VUOTTA MYÖHEMMIN M

1963-15 VUOTTA MYÖHEMMIN M 1972 M 27 -- 2 Kristian, kerran teki jumalan, luokan kattoon n ANSSI KELA 1972 LK1 -- 23 Kristian, kerran teki jumalan, luokan kattoon n ANSSI KELA 1972 Pow 13 -- 16 Kristian, kerran teki jumalan, luokan

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Kun suru koskettaa Kuolinilmoitukset 2015

Kun suru koskettaa Kuolinilmoitukset 2015 Kun suru koskettaa Kuolinilmoitukset 2015 Tämä Satakunnan Kansan mallisto on tehty auttamaan ja opastamaan omaisia kuolin- ja surukiitosilmoitusten laadinnassa sekä asioinnissa lehden kanssa. Tutustu siihen

Lisätiedot

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT

Yritys Hyvä VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT Yritys Hyvä 2015 VOITTAJAKIRJOITUKSET JA -RYHMÄTYÖT YRITYS HYVÄ 2015 voittajakirjoitukset ja -ryhmätyöt Toimitus ja taitto Annika Jokinen, Kehittämiskeskus Opinkirjo Kirjoitusten luonnehdinnat Anne Helttunen,

Lisätiedot

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies

MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies MUN ELÄMÄNI runo ja kirjoituskilpailun järjestivät seudulliset nuorisotiedotushankkeet yhdessä Lasten ja nuorten kulttuuriasiamies hankkeen kanssa. Kilpailu tuotti noin 80 kiinnostavaa nuorten kirjoittajien

Lisätiedot

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013

RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 RAAPUSTUKSIA LUOVAN KIRJOITTAMISEN KURSSI 2013 1 RUNOJA Minua katsotaan. Aivan kuin he haluaisivat määrätä kuka olen. On vaikea elää kun tekee mitä haluaa. Eikä anna katseitten rajoittaa. Jos onnistut

Lisätiedot

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja

Mika Lamminpää. Eila ja Ossi. Suomen kielen alkeisoppikirja Mika Lamminpää Eila ja Ossi Suomen kielen alkeisoppikirja 1 Becoming More Visible -projektin kehittämiskumppanuuden muodostivat: Kajaanin, Tampereen, Turun ja Vaasan vastaanottokeskukset, Kansalais- ja

Lisätiedot

TIMO KIISKINEN. omalla maalla

TIMO KIISKINEN. omalla maalla TIMO KIISKINEN omalla maalla Timo Kiiskinen: Laulu ja kitara Maarit Hurmerinta: Laulu 1. Jorma Kääriäinen: Laulu 8, taustalaulu 9. Muusikot: Jarkka Rissanen: kitara: 1, 2, 4, 7 ja 14. Markku Kanerva: kitara

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Hyvää Joulua 3 Aino Orajärven 6 Pikkumäet 8 Uskalsin tehdä kauppias Kauppiaaksi 22-vuotiaana Intiassa Blogikuvaus kahdesta päivästä

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Tervehdys opiskelijatoverit.

Tervehdys opiskelijatoverit. Sisältö: 3 4 6 8 9 10 14 16 Pääkirjoitus 1960-luku Japani - Sairas maa PSOAS Askartelunurkka: Näin teet omat joulukorttisi Laulumarathonin satoa Kesän nestehukka Onneksi... Teksuutimet 4/2010 Julkaisija:

Lisätiedot

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen

Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen Tehtävät Tennesee Williamsin näytelmään Lasinen eläintarha on laatinut Mattlidens gymnasiumin opettaja Kirsi Martikainen I HENKILÖKUVAT KATKELMIEN PERUSTEELLA Tutustukaa kolmeen näytelmän katkelmaan. Millainen

Lisätiedot

niin suurta huolenpitoa naiselta, jonka kaikki voimat menevät perheen elättämiseen niin rankassa ja vaativassa Psykopatia seurakunnissa

niin suurta huolenpitoa naiselta, jonka kaikki voimat menevät perheen elättämiseen niin rankassa ja vaativassa Psykopatia seurakunnissa Psykopatia seurakunnissa NÄENNÄISEN HYVÄN TUHOAVA VOIMA Useampikin asiantuntija on sitä mieltä, että rakastuminen kestää noin kaksi vuotta. Minä olen ollut rakastunut monta kertaa, tai pitäisikö sanoa

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 1/2002

Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 1/2002 Rakennusinsinöörikillan virallinen lehti 1/2002 MAKE YOK OKO O SAIT, KANDEE DOKATA 2 Pääkirjoitus Puheenjohtajalta Kevät tuntuu jo saapuneet myös Suomen leveysasteille. Harmittavan moni vain tuntuu laonneen

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

Pirttikoski. Hämeenlinna. Pirttikoskella poikenneita. Puheenjohtajan ja Holttisen palstat SIVU 2 Sihteerin palsta ja kylätalosta SIVU 3

Pirttikoski. Hämeenlinna. Pirttikoskella poikenneita. Puheenjohtajan ja Holttisen palstat SIVU 2 Sihteerin palsta ja kylätalosta SIVU 3 2010 Lehmiä laitumella SIVU 6 Kerhot SIVUT 4-5 Turkoosit timantit SIVU 10 Ihanat piirakat SIVU 8 Pirttikoski Hämeenlinna Pirttikoskella poikenneita SIVU 10 Puuhamiehiä SIVU 9 Puheenjohtajan ja Holttisen

Lisätiedot

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3

3 / 2014 Perhe ja parisuhde. Irtonumero 3 3 / 2014 Perhe ja parisuhde Irtonumero 3 DREAMWEAR CLUB R.Y. SISÄLTÖ 3/2014 Sisällys, yleisiä tiedotuksia 2 Pääkirjoitus 3 Erilainen parisuhde - hämmennyksestä näkemiseen 5 Transtukipisteelle voi tulla

Lisätiedot

Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5

Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5 Hyvinkään seurakuntalehti 6 12.12.2013 Seppo Ylönen: Nopon koulun 2. luokkalaisia joulukuvaelmaharjoituksissa Jouluevankeliumi kuuluu koulujen jouluun Seurakunnat liitosselvitykseen - sivu 5 keskiaukeama

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

Pitkän elokuvan käsikirjoitus

Pitkän elokuvan käsikirjoitus KOHTA 18 Pitkän elokuvan käsikirjoitus käsikirjoittajat Maarit Lalli Henrik Mäki-Tanila 12.1.2010 Maarit Lalli Suomenlinna C 71 B 5 00190 HELSINKI maarit.lalli@kolumbus.fi 050-5469094 Henrik Mäki-Tanila

Lisätiedot

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015

HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 HIOTTUMA Lotta Aarikka 2015 I Kun nousen ylös Ava nukkuu vielä. Herään vessassa, kuseminen havahduttaa. Ava sanoi, että se aikoo maalata vessanpöntön sisälle sydämen. Sen besserwisserkaveri oli jostain

Lisätiedot