464102A KONEENOSIEN SUUNNITTELU 10 op.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "464102A KONEENOSIEN SUUNNITTELU 10 op."

Transkriptio

1 464102A KONEENOSIEN SUUNNITTELU 10 op. Yrjö Louhisalmi Oulun yliopisto Konetekniikka Huone TF321-2

2 Kurssin tavoitteet Tavoitteena on oppia suunnittelemaan toimivia ja kestäviä koneenosia. Koneiden ja osien suunnittelussa hyödynnetään materiaalitietoja, teknistä laskentaa ja tietoja valmistusmenetelmistä. Kurssin suorittavat kaikki konetekniikan opiskelijat. Materiaalitekniikan, mekatroniikan, teknillisen mekaniikan, tuotantotekniikan ja tuotantotalouden opiskelijoille kurssi antaa koneensuunnittelun välttämättömät perustiedot. Auto- ja työkonetekniikan sekä koneensuunnittelun opiskelijat jatkavat opintoja mm. Koneensuunnittelu ja Koneensuunnitteluprojekti -kursseilla.

3 Sisältö Koneensuunnittelu on hyvin laaja aihe. Tässä kurssissa aloitetaan. Ja opiskellaan: liitostekniikkaa (ruuvit, hitsaus, yms.) pyörivän liikkeen osia (akselit, laakerit, kytkimet, jarrut) liikkeen muuntamiseen käytettäviä osia (hammaspyörät, ketjut, hihnat, yms.) sekä koneiden ja osien asennukseen ja käyttöönottoon liittyviä asioita.

4 Toteutus Kurssi luennoidaan toisen vuosikurssin syksyllä. Laskuharjoitukset alkavat 1. periodin puolivälissä. Välikokeita on kaksi. Välikokeet voi korvata tentillä. Laskuharjoituksilla ja välikokeilla tai tentillä opiskelijan tulee osoittaa riittävää valmiutta konstruktioharjoitustyön (1 kpl) aloittamiseen. Konstruktioharjoitustyö tehdään saman lukuvuoden keväällä. Kurssi arvostellaan puoleksi välikokeiden tai tentin ja puoleksi harjoitustyön perusteella. Aikataulu syksy luennot laskuharjoitukset kevät konstruktiotyö Luennot maanantaisin klo ja torstaisin klo

5 Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 36,37 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 37,38,39,40 liitososat ja liitokset: ruuvit, hitsaus Yrjö Louhisalmi 1 40,41 laakerit, ketjuvälitykset Yrjö Louhisalmi 1 42,(43) hihnavälitykset Yrjö Louhisalmi 2 44,45 laakereiden voitelu, jouset, liimaus, niittaus, liitosesimerkkejä, laakerointi ja tiivistys välikoe Yrjö Louhisalmi 2 46,47,48 akselit ja niiden liittäminen Tapio Korpela 2 48,49 kytkimet ja jarrut Tapio Korpela 2 49,50 hammasvälitykset Tapio Korpela 2. välikoe

6 Luento- ja oheismateriaalia Luennot löytyvät osoitteesta: Kirjoja: Björk, T., et al., Koneenosien suunnittelu. 6. p. Sanoma Pro, Shigley, JE., Mischke, CR., Budynas, RG., Mechanical Engineering Design. 7th ed. McGraw-Hill Higher Education, cop Tuomaala, J., Luova koneensuunnittelu.tammertekniikka, Lehtiä: Metallitekniikka, Koneviesti Taulukkokirjoja: Valtanen, E., Tekniikan taulukkokirja, Genesis-Kirjat, 20. p., Mechanical and metal trades handbook, ed. Fischer, U., et al. Europa-Lehrmittel, Nettiaineistoa: machinedesign.com/,

7 Avaruudellisen visualisaation taidot käyttöön... [Guay, R.B., Purdue Spatial Visualization Test: Rotations, West Lafayette, IN, Purdue Research Foundation, 1977.]

8 Johdanto koneensuunnitteluun Historiaa Koneiden suunnittelu, mitä se on? Koneenosilla on muotonsa Koneensuunnittelija, ketä he ovat? Uusien tuotteiden kehittäminen Lähtökohdat suunnittelussa CE merkki Muuta suunnittelijan arkea

9 Historiaa... Purjeet (n eaa), pyörät (n eaa), liimaus (n eaa), vivut (n eaa), sorvi (n eaa) nostimet (n. 600 eaa), hitsaus (n. 500 eaa), pumput (n. 200 eaa), ruuvit (n. 400 eaa), hammaspyörät (n. 300 eaa), ketjut (n. 220 eaa), vierintälaakerit (n. 40 jaa), tekninen piirtäminen (n. 1500), höyrykone (n. 1600), halpa teräs (n. 1850), ruiskuvalukone (n. 1870), Otto -moottori (1876), Diesel -moottori (1893)... Scotch yoke -moottori (2004)... Arkhimedes Syrakusalainen ( eaa.) Leonardo Da Vinci ( )

10 Koneiden suunnittelu, mitä se on? asiakkaan tarve koneesta (ja tuotantomäärä) käytettävissä olevat materiaalit ja valmistusmenetelmät koneen oletettu käyttöikä koneen ympäristölle aiheuttamat haitat valmistettaessa, käyttöaikana ja sen jälkeen Konstruointi on ajatuksen realisointia.

11 Osien muodolla on merkitystä Levyt Pyöreät putket ja tangot Kuulat ja lieriöt Neliö- ja suorakaideputket ja -tangot Muodot on optimoitu valmistuksen ja käyttökohteiden (kuormitusten) mukaan. Usein myös ulkonäöllä tärkeä osuus. Muotoiluohje: kuljeta voimia kauniisti.

12 Koneensuunnittelija Käytössä useita suunnitteluvälineitä (CAD, FEM, PDM, netti, digikamera). Yleisenä ongelmana ajanpuute, asioita ei voi perusteellisesti selvittää. Tehtäväkenttä on hyvin laaja. Tärkein työkalu on OMAT AIVOT ja niiden jatkeena kädet, silmät, korvat... Luovuutta tarvitaan uusien ratkaisujen löytämiseen. Tarvitaan rohkeutta, mielikuvitusta ja piirtämistaitoa.

13 Carl G. Jungin ajatuksia ihmisistä Huomiotani oli aina kiinnittänyt se seikka, että on yllättävän paljon ihmisiä, jotka eivät koskaan käytä järkeään mikäli voivat välttää sitä. Ja yhtä paljon niitä, jotka käyttävät järkeään, mutta hämmästyttävän typerällä tavalla. Olin myös yllättynyt huomatessani, kuinka monet älykkäät ja vireät ihmiset näyttivät elävän niin kuin he eivät olisi koskaan oppineet käyttämään aistimiaan. Oli myös ihmisiä, jotka näyttivät elävän mitä oudoimmassa tietoisuuden tilassa ikään kuin se tila, johon he olivat päässeet olisi ollut lopullinen ja ilman mitään muutoksen mahdollisuutta tai niin kuin maailma ja psyyke olisivat staattisia ja sellaisina ikuisina pysyisivätkin. Heiltä näytti puuttuvan kaikki mielikuvitus ja he olivat täysin ja yksinomaan riippuvaisia aistihavainnoistaan. Lainaus teoksesta Jung CG, Symbolit, piilotajunnan kieli, 1991.

14 Työt tehdään tiimeinä, miksi? Meillä on tarve kuulua johonkin merkittävään ryhmään. Yksin ei osaa kaikkea, eikä voi kantaa kaikesta vastuuta. Ei voi olla joka paikassa yhtä aikaa. Työtä on jaettava. Yritys kasvaa, monimutkaistuu ja muuttuu jatkuvasti. Tulee organisointitarvetta. Globalisaatio jakaa työtä ajallisesti ja alueellisesti. Toisaalta on huomattava... Yksilön ajattelun teho on n. 100 bit/s. Keskustelun teho ryhmissä on n. 3-4 bit/s. Joukkuepeliä se koneensuunnittelukin on.

15 Idea konkretisoituu piirtämällä 2D -piirtäminen on 3-4 kertaa nopeampaa kuin 3D -mallintaminen. 2D -kuva on nopeampi lukea, tarkka ja yksiselitteinen. Kokonaisuuden ymmärtäminen on helpompaa 3D -mallista. 3D malli tarvitaan valmistuksessa. Luonnostelu kannattaa tehdä niin tarkasti kuin mahdollista. Kokoonpanoiksi pilkkomisen voi tehdä myöhemmin.

16 Uuden tuotteen kehittäminen

17 Uuden tuotteen kehittäminen

18 Uuden tuotteen kehittäminen

19 Materiaalien lujuus ja osien kestävyys Kokeelliset tulokset, esimerkiksi vetokoe, eivät vastaa täysin osien kuormituksia käytännössä. Materiaalien lujuudesta vetokokeessa voidaan arvioida myös muita ominaisuuksia. Esimerkiksi leikkauslujuus teräksellä on luokkaa 0,65-0,8 x vetolujuus. Staattisen (muuttumattoman) kuormituksen kestoa voi helposti lisätä lisäämällä materiaalia. Tästä aiheutuva lisäkustannus on pienehkö. Dynaamisella kuormituksella (muuttuva kuorma ja/tai osien massa-hitaus) on väsyttävä vaikutus koneenosiin ja siten koneella on rajoitettu kestoikä. Kulumiskestävyys tarkoittaa lähinnä osien pintojen lujuutta. Äärimmäiset olosuhteet (kylmä ja kuuma) aiheuttavat yllättäviä rikkoontumisia.

20 Materiaalien ominaisuuksia Aihion eli levyn, putken, tangon tms. valmistaja takaa ja säännöllisesti kokein varmistaa toimitetun materiaalin ominaisuudet, esimerkiksi vetolujuuden. Työstö yleensä heikentää näitä alkuperäisiä ominaisuuksia (taivuttaminen, poraaminen, leikkaaminen, hitsaaminen, jne.). Lisäksi materiaali vanhenee, jolloin ominaisuudet yleensä heikkenevät. Tietyin menettelyin materiaalia voi myös nuorentaa. Myös ympäristö rasittaa materiaaleja eli ominaisuudet heikkenevät (lämpötila, kosteus, auringon säteily, ympäristön nesteet ja kaasut, jne.).

21 Uudet materiaalit Terästä jalostetaan mm. suurlujuuslaaduksi. Muovin ideana on ruiskuvalu alhainen pehmenemislämpötila ( o C) osa valmis yhdellä iskulla Puuta riittää Suomessa, mutta sen tekninen käyttöimago on vielä huono. Materiaalien kierrättäminen ja hävittäminen polttamalla lisääntyy.

22 Uusia valmistusmenetelmiä Lasertyöstö Liimaus Metallin ruiskuvalu 3D tulostus...

23 Lähtökohdat suunnittelussa kone käynnissä 24/7 tunnetut materiaalit (tasa-aineinen ym.), valmistustarkkuus riittävä rakenteita tarkastellaan pääasiassa jäykkinä kappaleina laskelmat ja teoriat ovat yksinkertaistuksia mahdollinen epävarmuus huomioidaan mm. varmuuskertoimella

24 CE merkinnän idea valvova viranomainen - competent authority - Suomessa useita virastoja EU valmistaja Firma Oy loppukäyttäjä ilmoitettu laitos - notified body - Suomessa mm. VTT, Inspecta, Tukes - asiakas - toinen yritys

25 CE-merkintä Tuoteluokat: I II a) II b) ja III täysin valmistajan vastuulla valmistusvaiheessa ilmoitetun laitoksen osallistuminen pakollista ilmoitettu laitos suorittaa tarkastuksen sekä suunnittelun että valmistuksen osalta

26 CE-merkintä Tekninen tiedosto: - yleinen kuvaus tuotteesta - piirustuksia, laskelmia - selityksiä piirustuksista, kaavioista - luettelo standardeista - tiedot tehdyistä tutkimuksista Muita asioita: - raaka-aineiden ja lopputuotteiden jäljitettävyys - laadunvarmistusperiaate: henkilö A suunnittelee henkilö B varmistaa - yritysten yhteistyöllä laatuketju pysyy ehjänä.

27 CE-merkintä Yleiset olennaiset vaatimukset single_market_for_goods/technical_harmonisation/ l21001_fi.htm esimerkiksi suorituskyky - saavutettava valmistajan suunnittelema suorituskyky - suorituskyky kestää: + käyttöiän + kuljetukset + varastoinnin - arvioidaan sivuvaikutukset (melu...) hallitaan riskit mm. riskianalyysin (SFS-EN1441) perusteella.

28 Riskien arviointi ja minimointi Koneen valmistajan on varmistettava, että suoritetaan riskin arviointi, jotta koneeseen sovellettavat terveys- ja turvallisuusvaatimukset voidaan määrittää. Kone on sen jälkeen suunniteltava ja rakennettava ottaen huomioon riskin arvioinnin tulokset. Riskin arviointi ja riskin pienentäminen on prosessi, jonka aikana valmistajan on määritettävä koneen raja-arvot, joihin sisältyvät tarkoitettu käyttö sekä kohtuudella ennakoitavissa oleva väärinkäyttö; tunnistettava koneen mahdollisesti aiheuttamat vaarat ja niihin liittyvät vaaratilanteet; arvioitava riskin suuruus ottaen huomioon mahdollisen vamman tai terveyshaitan vakavuus ja todennäköisyys. Arvioitava riskin merkitys. Poistettava vaarat tai pienennettävä näihin vaaroihin liittyviä riskejä soveltamalla suojaustoimenpiteitä. Valmistajan on varmentaakseen, että kone on direktiivin säännösten mukainen, sovellettava jotain direktiivin liitteissä esitetyistä vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyistä. [ r_goods/technical_harmonisation/l21001_fi.htm]

29 Yhteenveto CE-merkinnästä Mm. lujuuslaskelmat kannattaa suorittaa EN standardien mukaisesti. Jos käyttökelpoista standardia ei ole, tarvittavat laskelmat ja testit pitää itse laatia. Kokeellisia testejä tarvitaan varmentamaan laskelmia. Dokumentit säilytettävä tuotteen markkinoilta poistumisen jälkeen vielä 10 vuotta.

30 Miksi suunnittelutyötä tutkitaan ja kehitetään? Aikataulun laadinta ja toteutuma. Resurssien ja kustannusten arviointi. Muiden toimintojen (mm. valmistus) tahdistus ja aktivointi.

31 Esimerkki tuotannon ohjauksesta ja tahdistuksesta

32 Osatehtävä 1 Osatehtävä 2 Osatehtävä 3 Osatehtävä 1 Osatehtävä 2 Osatehtävä 3 Osatehtävä 1 Osatehtävä 2 Osatehtävä 3 Yrityksen organisaatio Linjaorganisaatio: johto Tehtävä 1 Tehtävä 2 Tehtävä 3

33 Yrityksen organisaatio Matriisiorganisaatio: toimitusjohtaja Talousjohtaja Ostopäällikkö Valmistuspäällikkö Myyntipäällikkö Tuotepäällikkö A Tuote A ostot Tuote A valm. Tuote A myynti Tuotepäällikkö B Tuote B ostot Tuote B valm. Tuote B myynti Tuotepäällikkö C Tuote C ostot Tuote C valm. Tuote C myynti

34 Tuotteen elinikä

35 Innovaatioprosessi Rothwell R., Towards the Fifth-Generation Innovation Process. International Marketing Review. Vol. 11, No. 1, 1994, pp

36 Suunnittelua tehdään yhtäaikaa monella osa-alueella.

37 Suunnitteluprosessin pitää suodattaa virheet pois tuotteista.

38 Riittävä kassavirta pitää yrityksen kunnossa.

39 Suunnitteluprosessi yrityksessä Ullman DG, The Mechanical Design Process, McGraw Hill, 1997.

40 Ullman DG, The Mechanical Design Process, McGraw Hill, 1997.

41 Koneensuunnittelijan prosessi Perehtyminen Hautuminen Oivallus Toteutus Wallas, G., The art of thought, In: P.E. Vernon (eds.) Creativity, Penguin, Harmondsworth, 1926.

42 Uudet keksinnöt ovat monen tekijän summa Luova yksilö (creative personality) Osaamisalueet (domains of knowledge) Suorituksen arvioijat (fields of accomplishment) 99% kovaa työtä Useita keksijöitä yhtä aikaa Csikszentmihalyi, M., Creativity, 1996.

43 Koneensuunnittelu on myös luovaa työtä.

44 Apua tietokoneesta tekninen laskenta koneiden ohjaus (+energia) diagnostiikka, huolto ja säätö (etä)seuranta (rajoitus?) luonnosteluapu! uutuus/menestysarviointi, -yksilöinti, kustannusjahti automaattinen tuotanto

45 Uudet tuoteideat???

46 Palautetta opetuksesta! Aapo: Android laitteissa toimiva sovellus Viikkopalaute aapo.oulu.fi

KONEENOSIEN SUUNNITTELU A, 10 op.

KONEENOSIEN SUUNNITTELU A, 10 op. KONEENOSIEN SUUNNITTELU 464102A, 10 op. Yrjö Louhisalmi Oulun yliopisto Konetekniikka Huone TF321-2 (ja Fablab) yrjo.louhisalmi@oulu.fi Kurssin tavoitteet Tavoitteena on oppia suunnittelemaan toimivia

Lisätiedot

Materiaalien lujuus ja osien kestävyys

Materiaalien lujuus ja osien kestävyys Materiaalien lujuus ja osien kestävyys Kokeelliset tulokset, esimerkiksi vetokoe, eivät vastaa täysin osien kuormituksia käytännössä. Materiaalien lujuudesta vetokokeessa voidaan arvioida myös muita ominaisuuksia.

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 37 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 38,39 liitososat ja liitokset: ruuvit,

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 35,36 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 37,38,39 liitososat ja liitokset:

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 37 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 38,39 liitososat ja liitokset: ruuvit,

Lisätiedot

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA TIETOPAKETTI PÄHKINÄNKUORESSA: CE MERKINTÄ N PERUSTEELLA HUOMIO! Vanha konedirektiivi 98/37/EY on kumottu, mutta se on edelleen voimassa siirtymäaikana. Käyttöönoton siirtymäaika -> 29.12.2009 saakka.

Lisätiedot

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet VTT EXPERT SERVICES OY Sertifiointi ja tuotehyväksyntä PL 1001, 02044 VTT TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA 0809 CPD 0716 Rakennusalan tuotteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21

Lisätiedot

TENTEISSÄ SALLITTU KIRJALLISUUS (päivitetty ) Jos ei tenttiä mainittu, ei myöskään lisämateriaalia.

TENTEISSÄ SALLITTU KIRJALLISUUS (päivitetty ) Jos ei tenttiä mainittu, ei myöskään lisämateriaalia. TENTEISSÄ SALLITTU KIRJALLISUUS (päivitetty 12.2.2014) Jos ei tenttiä mainittu, ei myöskään lisämateriaalia. 460076A Ajoneuvo- ja työkonehydrauliikka Mobile hydraulics Esko Valtanen: Tekniikan taulukkokirja

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti

Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti TkT Harri Eskelinen Harri Eskelinen, puh. 040 1979 280, email: harri.eskelinen@lut.fi Konetekniikan koulutusohjelman johtaja Tekniikan tohtori vuonna 1999 Dosentti vuodesta 2011 alkaen Tutkimusaihepiirit:

Lisätiedot

Robotiikan tulevaisuus ja turvallisuus

Robotiikan tulevaisuus ja turvallisuus Robotiikan tulevaisuus ja turvallisuus NWE 2014 Satelliittiseminaari 4.11.2014 Jyrki Latokartano TTY Kone- ja Tuotantotekniikan laitos Suomen Robotiikkayhdistys ry Robottiturvallisuus? Kohti ihmisen ja

Lisätiedot

Kiviaineksen tekniset laatuominaisuudet. Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet

Kiviaineksen tekniset laatuominaisuudet. Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Kiviaineksen tekniset laatuominaisuudet Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Sisältö Kysymyksiä Mitä varten kiviainestuotteita valmistetaan? Mitä kiviaineksen laatu tarkoittaa? Miten ja miksi kiviaineksen

Lisätiedot

Conformité Européenne.

Conformité Européenne. Conformité Européenne. 11.3.2014 CE-merkintä, harmonisoitu tuotestandardi CE-merkinnällä tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille, että tuote täyttää Euroopan unionin direktiivien

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Moduuli 1: Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus mahdollisten

Lisätiedot

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 339 LUOKKA 8 2 h viikossa TAVOITTEET oppii tuntemaan käsityöhön liittyviä käsitteitä ja käyttämään erilaisia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä oppii käsityön

Lisätiedot

Määräys 1/2011 1 (9) Dnro 2026/03.00/2011 18.3.2011. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset

Määräys 1/2011 1 (9) Dnro 2026/03.00/2011 18.3.2011. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset Määräys 1/2011 1 (9) Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi Valtuutussäännökset Kohderyhmät Voimassaoloaika Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 7 ja 13. Terveydenhuollon

Lisätiedot

Jukka Pietilä 2013-06-19

Jukka Pietilä 2013-06-19 1 Jukka Pietilä 2013-06-19 LAITEMELUDIREKTIIVI 1. Yleistä Ns. laitemeludirektiivi saatettiin Suomessa voimaan asetuksella no. 621/01 Ulkona käytettävien laitteiden melupäästöstä. Asetus koskee vain niitä

Lisätiedot

TENTEISSÄ SALLITTU KIRJALLISUUS (päivitetty 3.9.2013) Jos ei tenttiä mainittu, ei myöskään lisämateriaalia.

TENTEISSÄ SALLITTU KIRJALLISUUS (päivitetty 3.9.2013) Jos ei tenttiä mainittu, ei myöskään lisämateriaalia. TENTEISSÄ SALLITTU KIRJALLISUUS (päivitetty 3.9.2013) Jos ei tenttiä mainittu, ei myöskään lisämateriaalia. 460076A Ajoneuvo- ja työkonehydrauliikka Mobile hydraulics Esko Valtanen: Tekniikan taulukkokirja

Lisätiedot

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS - Hyväksyttiin keväällä 2011 - Tavoite rakennustuotteiden kilpailuesteiden poistaminen - Mahdollistaa tuotteiden Ce merkinnän - Erilainen kuin monet muut Ce merkintään tähtäävät

Lisätiedot

Miten terveydenhuollon laitteet on arvioitava ennen markkinointia?

Miten terveydenhuollon laitteet on arvioitava ennen markkinointia? Miten terveydenhuollon laitteet on arvioitava ennen markkinointia? Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Valvira, Jari Knuuttila, ylitarkastaja Jari Knuuttila Tavoite Tavoitteena on kuvata

Lisätiedot

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski [presentation title] via >Insert >Header & Footer KONEEN JATKOAIKA Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Koneen

Lisätiedot

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa 1 (1) Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelijoilla Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa varten. Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu on tehtävä Liikenneviraston

Lisätiedot

OMCN:n toimintafilosofia

OMCN:n toimintafilosofia OMCN-nostimet OMCN:n toimintafilosofia Kaikki tehdään itse Raaka-ainetoimittajien kanssa pitkät sopimukset Sähkökomponentit ostetaan itse; valutyöt, maalaukset ja pinnoitukset teetetään pääosin alihankkijoilla.

Lisätiedot

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla

HW 3600. - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 HW 3600 - roudansulatusta uudella tasolla HW 3600 - liikkuva lämmöntuottaja ympärivuotiseen käyttöön Liikkuva lämmöntuottaja > 100 0 C Tällä liikkuvalla lämmöntuottajalla voit toimittaa 100 0 C

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Rakennustuoteasetus ja asfalttien CE-merkintä voimaan 7/2013

Rakennustuoteasetus ja asfalttien CE-merkintä voimaan 7/2013 Rakennustuoteasetus ja asfalttien CE-merkintä voimaan 7/2013 Jussi Tuominen Laatupäällikkö 24.1.2013 NCC Roads Oy 1 Sisältö 1. Tausta ja asfalttimassan CE-merkintään liittyvät vaatimukset 2. Tuottajan

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 36,37 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 38,39,40 liitososat ja liitokset:

Lisätiedot

1. Kokoonpantavan laitteen, sen osakokoonpanojen ja niiden koneenosien toimintaperiaatteiden hyödyntäminen

1. Kokoonpantavan laitteen, sen osakokoonpanojen ja niiden koneenosien toimintaperiaatteiden hyödyntäminen TkT Harri Eskelinen 1. Kokoonpantavan laitteen, sen osakokoonpanojen ja niiden koneenosien toimintaperiaatteiden hyödyntäminen 2. Standardiosien hyödyntäminen 3. Osien kokoonpanosuunnat ja järjestys 4.

Lisätiedot

5786/2/05 REV 2 ADD 1 tih/sj/ell 1 DG C I

5786/2/05 REV 2 ADD 1 tih/sj/ell 1 DG C I (OR. CODEC en) 51 EUROOPAN UNIONIN Toimielinten välinen asia: OC 75 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia: 2001/0004 Neuvoston (COD) 18 päivänä heinäkuuta 2005 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Uuden konedirektiivin/ asetuksen edellyttämät dokumentit

Uuden konedirektiivin/ asetuksen edellyttämät dokumentit Sundcon Oy MUISTIO 16.11.2009 Uuden konedirektiivin/ asetuksen edellyttämät dokumentit Rajaukset 1. Suomalainen valmistaja. 2. Tavaranvalmistuskoneet ja koneyhdistelmät (esimerkiksi kiinteästi asennetut

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Vaatimusten mukaisuus (EU ja/tai kansallinen) on osoitettava jollain tavalla Onko tuotteella hen (=harmonisoitu

Lisätiedot

HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle

HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle HW 1800 HW 1800 HW 1800 (350) - voimapesä pikkuveljeksi HW 3600:lle Liikkuva lämmöntuottaja - 100 0 C Tällä liikkuvalla lämmöntuottajalla voit toimittaa 100 0 C lämpöistä vettä. Kuljetuksen, kokoamisen,

Lisätiedot

Konetekniikan osasto Osaston tuottamat opintojaksot

Konetekniikan osasto Osaston tuottamat opintojaksot Konetekniikan osasto Osaston tuottamat opintojaksot 2005-2006 Opintojaksot on hyväksytty konetekniikan osastoneuvoston kokouksissa 9.2.2005 ja 2.3.2005. Konetekniikan osaston yhteiset Ko4000000 Tutkimusseminaari

Lisätiedot

ATEX-foorumi valistaa ja kouluttaa. STAHA-yhdistyksen ATEX-työryhmän kokous Kiilto Oy 15.5.2008 Pirjo I. Korhonen

ATEX-foorumi valistaa ja kouluttaa. STAHA-yhdistyksen ATEX-työryhmän kokous Kiilto Oy 15.5.2008 Pirjo I. Korhonen ATEX-foorumi valistaa ja kouluttaa STAHA-yhdistyksen ATEX-työryhmän kokous Kiilto Oy 15.5.2008 Pirjo I. Korhonen ATEX-foorumi kouluttaa pk-yrityksiä Sisältö ATEX lainsäädännöstä ja sen erikoispiirteistä

Lisätiedot

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX-direktiivit Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX direktiivit ATEX-laitedirektiivi (Euroopan yhteisön direktiivi 94/9/EY) Direktiivin tarkoituksena on yhtenäistää EU:n jäsenvaltioiden räjähdysvaarallisten

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI 2007-2008 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 6.2.2007. POISTUVAT OPINTOJAKSOT: KORVAAVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

Suojakumisarjat / korjaamotyökalut

Suojakumisarjat / korjaamotyökalut 08 Suojakumisarjat / korjaamotyökalut LÖBRO suojakumit LÖBRO suojakumit Alkuperäisen laitevalmistajan toimittajalta Vetoakselin suojakumit ovat erittäin tärkeitä vakionopeusnivelten tehokkaalle ja luotettavalle

Lisätiedot

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI

OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI OPINTOJAKSOJA KOSKEVAT MUUTOKSET/KONETEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA/ LUKUVUOSI 2008-2009 Muutokset on hyväksytty teknillisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostossa 13.2.2008 ja 4.6.2008. POISTUVAT OPINTOJAKSOT:

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Auli Lastunen 16.1.2014 Markkinavalvonnan näkökulma Tilanne Rakennustuoteasetus (EU) N:o 305/2011 edellyttää CEmerkintää Markkinoilla on vielä paljon erilaisia

Lisätiedot

Naulalevyrakenteiden CE - merkintä

Naulalevyrakenteiden CE - merkintä Naulalevyrakenteiden CE - merkintä Mikael Fonselius CPD 89/106/EC, Dec-1988 EN 14250, Jan-2010 (2005) PosPap from SG18, May 2009 AC-Ristikot-Over-Feb-11.doc 26 January, 2011 1 (14) Naulalevyristikoiden

Lisätiedot

Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella

Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella 1 Kandidaatintyö Elektroniikan laitoksella Kandidaatintyövastaavat: Aki Korpela (sähkömagnetiikka) Erja Sipilä (elektroniikka) Kandidaatintyö koostuu seuraavista osista: Kandidaatintyön laajuus on 8 op,

Lisätiedot

Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan?

Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan? Miten terveydenhuollon laitteiden turvallisuutta arvioidaan ja valvotaan? Ammattimainen käyttäjä laiteturvallisuuden varmistajana Valvira, Jari Knuuttila, ylitarkastaja Jari Knuuttila Tavoite Tavoitteena

Lisätiedot

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Tukes Tietoiskuiltapäivä 5.12.2017 Henkilönsuojainten markkinoille saattaminen Suojainpalvelut PPE Services Työturvallisuus tutkimus-

Lisätiedot

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia Vieskan Metalli Oy Rautakone Esa Pudas Logmer Forest Kalajoen Teräs oy Kalajoen Teollisuusrakenne Oy Ferral Components

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 16. tammikuuta 2002 PE 301.518/1-3 KOMPROMISSITARKISTUKSET 1-3 Mietintöluonnos (PE 301.518) Rainer Wieland Ehdotus Euroopan

Lisätiedot

huone: Teknillinen tiedekunta 3 krs. Koneensuunnittelu, huone TF319-1 Email: Tapio.Korpela@ oulu.fi Puh.: 0294 482052

huone: Teknillinen tiedekunta 3 krs. Koneensuunnittelu, huone TF319-1 Email: Tapio.Korpela@ oulu.fi Puh.: 0294 482052 464101 A Koneenpiirustus ja CAD KONEENSUUNNITTELU 5 op. Luennot 03.09.2015 Tapio Korpela huone: Teknillinen tiedekunta 3 krs. Koneensuunnittelu, huone TF319-1 Email: Tapio.Korpela@ oulu.fi Puh.: 0294 482052

Lisätiedot

Rakennustuotteiden -merkintä

Rakennustuotteiden -merkintä Rakennustuotteiden -merkintä Eurooppalainen käytäntö rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen Rakennustuotteiden CE-merkintä perustuu rakennustuotedirektiiviin Euroopan komission rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

UUSI HENKILÖN- SUOJAINASETUS JA SEN VELVOITTEET

UUSI HENKILÖN- SUOJAINASETUS JA SEN VELVOITTEET UUSI HENKILÖN- SUOJAINASETUS JA SEN VELVOITTEET SUOJAVAATTEET JA TYÖVAATTEET Tuoteturvallisuuspäivä Pirje Lankinen Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus henkilönsuojaimista

Lisätiedot

RAK-31000 Statiikka 4 op

RAK-31000 Statiikka 4 op RAK-31000 Statiikka 4 op Opintojakson kotisivu on osoitteessa: http://webhotel2.tut.fi/mec_tme harjoitukset (H) harjoitusten malliratkaisut harjoitustyöt (HT) ja opasteet ilmoitusasiat RAK-31000 Statiikka

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Huipputuote, Sinultako?

Huipputuote, Sinultako? Huipputuote, Sinultako? Tuotekehityksellä arvoa asiakkaalle. Mitä arvoa, mitä arvo on? Kuka, kenelle, mitä? Vaikuta omaan työhösi, päätä kehittää omaa ajatteluasi ja taitoasi tehdä työtä. Matka arvon tuottamiseen

Lisätiedot

Luentojen viikko-ohjelma

Luentojen viikko-ohjelma Luentojen viikko-ohjelma periodi viikko aihe opettaja 1 35,36 Johdanto, historiaa, suunnittelu, CE -merkki, kuormitus, kestävyys, materiaalit, valmistus Yrjö Louhisalmi 1 37,38,39 liitososat ja liitokset:

Lisätiedot

Tuotelainsäädäntö. 2015 / Mika Kapanen

Tuotelainsäädäntö. 2015 / Mika Kapanen Tuotelainsäädäntö 2015 / Mika Kapanen Perusprinsiipit Yritysten toiminnassa lainsäädännön suhteen on kolme perusprinsiippiä : Lainsäädäntö, myös ympäristölait, on yrityksen jokapäiväistä elämää Vastuuta

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Etunimi. Sukunimi. Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa.

Etunimi. Sukunimi. Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1 Magneettiset navat Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1. Nimeä viisi esinettä, joihin magneetti kiinnittyy. 2. Mitä magneetin

Lisätiedot

Teräsrakenne

Teräsrakenne Teräsrakenne 4 2016 1 2 Teräsrakenne 4 2016 Teräsrakenne 4 2016 1 1. Artikkelit Rakenteiden optimoinnista entistä helpompaa Maailman kolmanneksi suurin ruostumattomien neliö- ja suorakaideputkien valmistaja

Lisätiedot

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Porapaalujen kärkiosat... 3 1.2 Vaatimusten rajaus... 3 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 3 PORAPAALUJEN KÄRKIOSIEN

Lisätiedot

90 ryhmän 1 huomautuksen f alakohdan nojalla. Näin ollen tavara luokitellaan CN-koodiin 8108 90 90 muuksi titaanista valmistetuksi tavaraksi.

90 ryhmän 1 huomautuksen f alakohdan nojalla. Näin ollen tavara luokitellaan CN-koodiin 8108 90 90 muuksi titaanista valmistetuksi tavaraksi. 14.11.2014 L 329/5 (CN-koodi) Kiinteä, lieriön muotoinen, kierteitetty tuote, joka on valmistettu erittäin kovasta värikäsitellystä titaaniseoksesta ja jonka pituus on noin 12 mm. Tuotteessa on varsi,

Lisätiedot

Valitsemisen solmukohdassa. Oulun yliopisto teknillinen tiedekunta

Valitsemisen solmukohdassa. Oulun yliopisto teknillinen tiedekunta Valitsemisen solmukohdassa Oulun yliopisto teknillinen tiedekunta 400 aloituspaikkaa 7 koulutusohjelmaa arkkitehtuuri konetekniikka prosessitekniikka ympäristötekniikka sähkötekniikka tietotekniikka tuotantotalous

Lisätiedot

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit

Eviran ohje 16039/1. Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja suoritusarvioinnit Eviran ohje 16039/1 Siipikarjateurastamossa työskentelevien lihantarkastusavustajien pätevyysvaatimukset ja Vastuuhenkilö Riina Tolvanen Sivu/sivut 1 / 7 Siipikarjateurastamoissa työskentelevien lihantarkastusavustajien

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia, 3 op 9 luentoa, 3 laskuharjoitukset ja vierailu mittausasemalle Tentti Oppikirjana Rinne & Haapanala:

Lisätiedot

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä

HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016. Hakuohjeet Avoimen yliopiston DI-väylälle. Haku tutkinto-opiskelijaksi DI-väylältä HAKU AVOIMEN YLIOPISTON DI-VÄYLÄOPINTOIHIN 2016 Opiskelu avoimen yliopiston väylällä Opiskelu avoimen yliopiston väylällä on pääosin päiväsaikaan tapahtuvaa opiskelua, joitain opintojaksoja saattaa olla

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin 811122P Yleiset järjestelyt: Kurssin sivut noppa -järjestelmässä: https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu 0. Kurssin suorittaminen Tänä vuonna kurssin suorittaminen tapahtuu

Lisätiedot

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot

rajapinnat nosturiradat

rajapinnat nosturiradat Nosturistandardien ja Eurocode-järjestelmän rajapinnat nosturiradat Yleistä nosturistandardien sisällöstä Nosturiratojen kuormitukset Ratatoleranssit Ratakiskot ja niiden mitoitus 1 ( 1 ) Hannu Rantala

Lisätiedot

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus

Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus Projekti, projektinhallinta ja projektiliiketoiminta. Projektin ympäristö, päämäärä, tavoitteet, elinkaari, laajuus ja työn ositus 25.1.2013 Karlos Artto TU-22.1120 Projektien suunnittelu ja ohjaus, kevät

Lisätiedot

Kurssiesite. Rakentamisen tekniikat RAK-C3004

Kurssiesite. Rakentamisen tekniikat RAK-C3004 RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat Kurssiesite Syksy 2015, periodi I Hannu Hirsi (vastaava opettaja) & Lauri Salokangas & Jouko Pakanen & Johannes Hämeri & Toomla Sander & Markku Ylinen & vierailevat tähtiluennoitsijat

Lisätiedot

VUOROVAIKUTTEISEN ROBOTIIKAN TURVALLISUUS

VUOROVAIKUTTEISEN ROBOTIIKAN TURVALLISUUS MASINA loppuseminaari 14.5.2008 Tampere talo Timo Malm VUOROVAIKUTTEISEN ROBOTIIKAN TURVALLISUUS PUOLIAUTOMAATIORATKAISUT IHMINEN KONE JÄRJESTELMISSÄ (PATRA) Kesto: 5/2006 12/2007 Resurssit: n. 39 htkk;

Lisätiedot

Kunnossapitoyksikön päällikkö

Kunnossapitoyksikön päällikkö RATAHALLINTO KESKUS BANFÖRVALTNINGS CENTRALEN 8.11.2004 1277/731/2004 STANDARDIN SFSEN 13450 RAIDESEPELIKIVIAINEKSET KANSALLINEN SOVELTAMISOHJE Ratahallintokeskus on hyväksynyt standardin SFSEN 13450 Raidesepelikiviainekset

Lisätiedot

TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut

TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut TEP / WP4, Teräsrakentamiseen liittyvät mallidokumentit ja niiden sisältö sekä vastuut TEP-Teräsrakentamisen eurooppalaiset pelisäännöt TEP / WP4, Sisältö Yleistä Piirustukset Luettelot Tekniset eritelmät

Lisätiedot

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa

HydroHeater. HW HydroHeater. UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi. Tuotantokyky: 0-100 0 C. Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HydroHeater HW HydroHeater UUTUUS! Pyörillä kulkeva lämmin vesi Tuotantokyky: 103 kw 0-100 0 C Jopa 6000 litraa lämmintä vettä tunnissa HW HydroHeater Liikkuva yksikkö lämpimän veden nopeaan toimitukseen

Lisätiedot

Takeesta laadukkaaksi tuotteeksi joustavasti yrityksesi tarpeen mukaan.

Takeesta laadukkaaksi tuotteeksi joustavasti yrityksesi tarpeen mukaan. Takeesta laadukkaaksi tuotteeksi joustavasti yrityksesi tarpeen mukaan. Noudatamme ISO9001:2015 laatustandardia Kumppanuutta kellon ympäri Korkeaa laatua yksilöllisesti Aivan kuten laadukkaat tuotteemme,

Lisätiedot

Konetekniikan korkeakouludiplomi. Syksy 2018 Syksy op

Konetekniikan korkeakouludiplomi. Syksy 2018 Syksy op Konetekniikan korkeakouludiplomi Syksy 2018 Syksy 2019 60 op Organisaatio XAMK eli kaakkois-suomen ammattikorkeakoulu koostuu Kotkan, Kouvolan, Mikkelin ja Savonlinnan kampuksista Opiskelijoita on 9300

Lisätiedot

Mäntämoottorivalmistajan haasteet jaetuissa toimitusprojekteissa konedirektiivin turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi

Mäntämoottorivalmistajan haasteet jaetuissa toimitusprojekteissa konedirektiivin turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi Mäntämoottorivalmistajan haasteet jaetuissa toimitusprojekteissa konedirektiivin turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi Sari Kojo Product Safety and Compliance Manager Energy Solutions Wärtsilä Finland

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016 Raskasrakenteiset LVI-hormielementit Sisällysluettelo 1. Soveltamisala... 2 1.1. Rajaukset... 2 2. Tuotekuvaus... 2 3. Tuotteen vaatimukset... 2 3.1. Yleistä...

Lisätiedot

Määräys 1/2011 1/(8) Dnro xxxx/03.00/2010 28.12.2010. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset

Määräys 1/2011 1/(8) Dnro xxxx/03.00/2010 28.12.2010. Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi. Valtuutussäännökset Määräys 1/2011 1/(8) Terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen vaatimustenmukaisuuden arviointi Valtuutussäännökset Kohderyhmät Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 7 ja 13. Terveydenhuollon

Lisätiedot

Naps ja Bloom teollisuusrobotiikan Peda-Forum,

Naps ja Bloom teollisuusrobotiikan Peda-Forum, Naps ja Bloom teollisuusrobotiikan simulaatio-opetuksessa @sakarikoivunen Peda-Forum, 15.8.2018 Johdanto Tuotantoautomaation koulutus- ja tutkimusvastaava Oma opetus lähinnä Tuotantoautomaation perusteet

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Marika Keskinen 21.11.2013. EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja tekniset asiakirjat

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Marika Keskinen 21.11.2013. EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja tekniset asiakirjat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Marika Keskinen 21.11.2013 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus ja tekniset asiakirjat EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus valmistajan vastuu LAATIMALLA EU-VAATIMUSTENMUKAISUUSVAKUUTUKSEN

Lisätiedot

huone: Teknillinen tiedekunta 3 krs. Koneensuunnittelu, huone TF oulu.fi Puh.:

huone: Teknillinen tiedekunta 3 krs. Koneensuunnittelu, huone TF oulu.fi Puh.: 464101 A Koneenpiirustus ja CAD KONEENSUUNNITTELU 5 op. Luennot 04.09.2017 Tapio Korpela huone: Teknillinen tiedekunta 3 krs. Koneensuunnittelu, huone TF319-1 Email: Tapio.Korpela@ oulu.fi Puh.: 0294 482052

Lisätiedot

Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A Tuotantotalous 1 Luento Tuukka Kostamo

Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A Tuotantotalous 1 Luento Tuukka Kostamo Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A1100 - Tuotantotalous 1 Luento 24.9.2019 Tuukka Kostamo Tuukka Kostamo Tohtorikoulutettava, Tuotantotalouden laitos Johtajuus, toimijuus Valmentaja,

Lisätiedot

Terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain (629/2010) vaatimusten täyttyminen hammaslaboratorioiden toiminnassa

Terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain (629/2010) vaatimusten täyttyminen hammaslaboratorioiden toiminnassa Terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista annetun lain (629/2010) vaatimusten täyttyminen hammaslaboratorioiden toiminnassa Kysely, Syksy 2018 Terveydenhuollon laitteiden valmistusta säätelee lainsäädäntö

Lisätiedot

Kokeilemalla selvität, lähteekö ideasi lentoon 2017/TR

Kokeilemalla selvität, lähteekö ideasi lentoon 2017/TR Kokeilemalla selvität, lähteekö ideasi lentoon Kokeilu [koe, pyrkimys, yritys, ponnistus, vaivannäkö] Kokeilu on 1) hyvin suunniteltu, 2) liiketoimintasuunnitelmaan perustuva kokonaisuus, jolla on 3) rajattu

Lisätiedot

Puualan perustutkinto

Puualan perustutkinto Puualan perustutkinto Sisällys 2.1 Pakolliset tutkinnon osat, 45 osp... 4 2.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp... 4 2.1.2 Asiakaslähtöinen valmistustoiminta, 15 osp... 6 2.2 Valinnaiset tutkinnon

Lisätiedot

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy

Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Kuvapaikka (ei kehyksiä kuviin) Rakennustuotteiden CE-merkintä Sisäilma ja rakennustuotteiden uudet emissiovaatimukset Tiina Ala-Outinen & Tiina Tirkkonen VTT Expert Services Oy Rakennustuotteita koskevat

Lisätiedot

Ajankohtaista terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevasta lainsäädännöstä

Ajankohtaista terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevasta lainsäädännöstä Ajankohtaista terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita koskevasta lainsäädännöstä To Be or Well Be V, Lasaretti, Oulu, 27.9.2011 ylitarkastaja Jari Knuuttila 1 Valviran organisaatio Terveydenhuollon laitteiden

Lisätiedot

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Liikenne- ja matkailuvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Liikenne- ja matkailuvaliokunta 15.10.2010 2010/0195(COD) LAUSUNTOLUONNOS liikenne- ja matkailuvaliokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden

Lisätiedot

Valtakunnalliset sijaishuollon päivät 29.-30.9.15, Lahti Hankintatyöpaja

Valtakunnalliset sijaishuollon päivät 29.-30.9.15, Lahti Hankintatyöpaja Valtakunnalliset sijaishuollon päivät 29.-30.9.15, Lahti Hankintatyöpaja Juha Jokinen, Asiakasohjausyksikön päällikkö Sijaishuollon asiakasohjaus HELSINKI Yleistä - Hki kilpailutti sijaishuollon palvelut

Lisätiedot

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa [presentation title] via >Insert >Header & Footer Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa Kiwa Inspecta Katriina Tallbacka 2018-05-17 Esityksen sisältö Kiviaineste CE-merkintä Kolmannen

Lisätiedot

KON-C3002 Koneenosien suunnittelu. Tribologia. Johdanto

KON-C3002 Koneenosien suunnittelu. Tribologia. Johdanto KON-C3002 Koneenosien suunnittelu Tribologia Johdanto 02.05.2018 Luennon tavoite ja sisältö Tavoitteena on tutustuttaa koneensuunnittelussa tarvittaviin tribologian osa-alueisiin sekä antaa käsitys tribologisen

Lisätiedot

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille

High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille High Class ratkaisu! Joustavat moduuliratkaisut kouluille ja päiväkodeille www.ramirent.fi Korkeat standardit Monipuolisiin High Class-tiloihin sovelletaan standardeja, jotka ovat lähes yhtä tiukat kuin

Lisätiedot

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Alumiini Polyasetaali Tuoteluettelo 2014 Sisällysluettelo: 3 Käyttökohteita 4 C-kiskot C-30 5 Liukupalat LP-30 6 Liukuprofiilit LK-30 7 C-kiskot C-20 8 Liukupalat LP-20

Lisätiedot

VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010

VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010 VIENTI- JA TUONTITOIMINTA Syksy 2010 WRAP-UP Sami Saarenketo KURSSIKUVAUS Opettaja(t): Professori KTT Sami Saarenketo, vierailevia luennoitsijoita (OP-Pohjola, Tulli, Outotec ) Suoritustavat Luentoja ja

Lisätiedot

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla Salotek Consulting Oy Seppo Salo Puh. +358 40 5107893 email: seppo.salo@salotek.fi www.salotek.fi Salotek Consulting Oy Yritys ja osaaminen Yrityksen toimialana

Lisätiedot

LASIKERAAMINEN LIESITASO BTO431 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

LASIKERAAMINEN LIESITASO BTO431 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE LASIKERAAMINEN LIESITASO BTO431 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YLEISTÄ Lue ohjekirjaa huolellisesti ennen laitteen asennusta ja käyttöönottoa. Säilytä ohjekirja tulevaisuudeksi. Sähköasennus on suoritettava

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 2011. 544/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 2011. 544/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 2011 544/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus maksuttomien päästöoikeuksien hakemiseksi päästökauppakaudelle 2013 2020 Annettu Helsingissä

Lisätiedot

Suurempi Kapasiteetti: VM-30/35 isoilla poikkiliikkeellä optimoitu suorituskyky isoihin kappaleisiin.

Suurempi Kapasiteetti: VM-30/35 isoilla poikkiliikkeellä optimoitu suorituskyky isoihin kappaleisiin. Pystykarainen koneistuskeskus DIGIMA BM VM 35 Suurempi Kapasiteetti: VM-30/35 isoilla poikkiliikkeellä optimoitu suorituskyky isoihin kappaleisiin. VM-30/35 on paras valinta isoille ja raskaille muoteille.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta 27. helmikuuta 2003 PE 321.965/8-16 TARKISTUKSET 8-16 Lausuntoluonnos (PE 321.965) John Purvis Ehdotus Euroopan

Lisätiedot

Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset. Ennakkohuolto ja vikakorjaukset, LVI-suunnittelu Huoltosopimukset

Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset. Ennakkohuolto ja vikakorjaukset, LVI-suunnittelu Huoltosopimukset UPM KOFF Kokonaiskunnossapito Prosessikunnossapito ja huoltosopimukset Ulkoistukset Kenttähuolto ja Projektit Sähkö- ja automaatio kunnossapitopalvelut Mekaaninen kunnossapito, modernisoinnit, prosessimuutokset

Lisätiedot