Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012"

Transkriptio

1 MEKSIKO Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012 Vaihtoraportti Riikka Mikkonen k /1/2012 [Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document. Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document.]

2 Johdanto Olin vaihdossa kevään 2012 Meksikossa, Tecnologico de Montrreyssä, Campus Estado de Mexicossa. Yleisesti ottaen vaihtoni oli todella onnistunut ja oli erittäin tyytyväinen valitsemaani kohteeseen. Meksiko on kaunis, monipuolinen ja ihana maa. En koskaan kokenut uhkaavia tai pelottavia tilanteita, vaikka mediasta Meksikon turvallisuustilanteesta voi saada kielteisen kuvan. Kampus sijaitsee lähellä Mexico Cityä, mikä on Meksikon turvallisimpia alueita. Suosittelen välttämään Pohjois-Meksikoa, jossa tilanne on epävakaampi huumesodan ja Yhdysvaltojen rajan läheisyyden vuoksi. Lisäksi omaa järkeä tulee käyttää ja liikkua aina porukassa iltaisin ja välttää alueita, joiden turvallisuudesta ei tiedä. Itse koen saaneeni erittäin ihanan ja värikkään kulttuurielämyksen Meksikosta. Maa on täynnä värejä, avoimia ihmisiä, ihanaa ruokaa, kaunista luontoa, musiikkia jne. Suosittelen lämpimästi jokaiselle joka haluaa täysin erilaisen kokemuksen kuin Suomi tai muut länsimaiset maat. Jos mieleen herää kysymyksiä joihin tämä raportti ei vastausta anna tai jokin aihe kaipaa lisäselvennystä, vastaan mielellään parhaani mukaan sähköpostitse: 1. Valmistautuminen vaihtoon Vastaanotettuani paikan Aallon puolelta sain odotella hyvän aikaa yhteydenottoa Tecistä. Koulun vaihtokoordinaattori Ivan Ramirez otti yhteyttä sähköpostitse ja lähetti printattavan hakemuksen (käytännössä vain muodollisuus) joka piti täyttää ja antaa vaihtotoimistoon lähetettäväksi eteenpäin. Jossain vaiheessa tuli sitten hyväksymiskirje. Lisäksi piti täyttää hakemus netissä ja rekisteröityä koulun järjestelmään. Rokotteista pitää olla voimassa ainakin jäykkäkouristus ja molemmat hepatiitit. Itse en ottanut muita rokotteita. Malarialääkitys ja keltakuumerokotus olivat vapaaehtoisia, mutta en kokenut niitä tarpeelliseksi koska en matkustanut varsinaisesti malaria-alueelle. Tietääkseni kukaan vaihtari tai muukaan ei sairastunut pikku flunssaa tai vatsatautia kummempiin sairauksiin. Viisumin hakemiseen kannattaa lähteä hyvissä ajoin, ettei jää viimetippaan. Otin yhteyttä suoraan suurlähetystöön sähköpostitse ja pyysin hakemuksen ja listan vaadittavista dokumenteista, mm.

3 passikopio, kelasta saatu todistus opintotuesta/varallisuustodistus, hyväksymiskirje koululta jne. Kannattaa suoraan pyytää nimenomaan opiskelijaviisumia, vaikka minulle tarjottiin aluksi turistiviisumia. Turistiviisumi aiheuttaa Meksikon päässä monimutkaisemman prosessin koska se pitää muuntaa opiskelijaviisumiksi. Olin noin kuukautta aikaisemmin liikenteessä viisumin kanssa, ei kannata ainakaan jättää myöhempään, koska viimehetkellä ennen lähtöä riittää muutakin puuhaa. Viisumista ei tarvinnut maksaa ennen kuin paikanpäällä, muistaakseni yhteensä hallinnolliset yms. maksut olivat noin euron luokkaa. Suosittelen hankkimaan useamman pankki/luottokortin, koska tänne on hankalaa saada lähetettyä uutta jos kortti hukkuu tms. Itse pidin aina korkeintaan yhtä korttia käteisen lisäksi mukana ja jätin muut kortit kotiin talteen. Joillain kavereillani kävi myös niin, etteivät jotkut heidän korteistaan toimineet Meksikossa, myös sen takia kannattaa olla varalla useampi kortti. Matkavakuutus kannattaa myös hoitaa ajoissa kuntoon. Teciltä tulevassa mailissa on tarkemmat vaatimukset mitä vakuutuksen tulee kattaa. Oma vakuutukseni oli Pohjolasta. Tec vaatii kirjallisen todistuksen siitä että opiskelijoilla on voimassa oleva vakuutus, kannattaa hankkia se etukäteen. Itse varasin pelkän menolennon ennen lähtöä, melkein heti saatuni paikan varasin Air Berlinin lennon New Yorkiin 260e, mutta odottelin sitten vielä Tecin vahvistusta ja varastin vasta sitten Americal Airlinesin jatkolennon Nycistä Mexico Cityyn (Aeropuerto Benito Juarez), noin 300e. Saavuin Mexico Cityyn uudenvuodenpäivänä. Vuokraisäntäni haki minut pientä maksua vastaan (300 pesoa, noin 17e), mikä oli tosi kiva, koska taksikuskit eivät välttämättä osaa ajaa pelkän osoitteen perusteella vaan usein tarvitsi neuvoa reittiä. Koululla ensimmäiset päivät menivät tutustumisen merkeissä ja maahantulopapereita hoitaessa. Meidän piti maksaa viisumista vasta tässä vaiheessa sekä hallintokuluja Tecille. Paikalliset tutorit järjestivät meille tervetuliaisbileitä sekä muuta ohjelmaa. 2. Asuminen Tecistä tuli joskus marraskuussa sähköpostilla lista vuokraisännistä/taloista, joiden kanssa Tecillä on sopimus. Vuokra on kaikissa suunnilleen sama (3300 pesoa, noin 190e) ja koulu on tarkistanut kämpät ja ehdot. Tämä teki kodin löytämisen mukavan helpoksi ja sieltä sitten vaan katseltiin ilmoituksia ja otettiin itse sähköpostitse yhteyttä vuokraisäntiin.

4 Asuin isossa kolmikerroksisessa talossa 10 muun vaihtarin kanssa noin 5 min kävelymatkan päässä koululta osoitteessa Azucena no 6, Jardines de Monterrey. Meitä oli 4 suomalaista ja sen lisäksi asukkeja Ranskasta, Boliviasta, Australiasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Ecuadorista ja Meksikosta. Kaikilla oli omat lukolliset huoneet ja sen lisäksi meillä oli yhteisiä tiloja. Aluksi epäilytti kämppisten määrä, mutta olin tosi tyytyväinen valintaani. Siivooja kävi 3 kertaa viikossa, mutta oma huone piti siivota itse. Minun ei tarvinnut maksaa mitään etukäteen, saapuessa maksoin tammikuun vuokran plus 1kk vuokran vuokravakuutena, jonka sain lopuksi takaisin. Vuokraisäntämme Carlos oli arkkitehti ja on itse suunnitellut talon. Hän oli todella herttainen ja ihana, eikä meillä ollut hänen kanssaan ongelmia. Miinusta siitä että netti ei ihan aina toiminut kuten olisi halunnut. Sain kuitenkin pienen rahallisen hyvityksen netin toimimattomuudesta lukukauden lopuksi. Plussaa oli kattoterassi jossa oli kiva ottaa aurinkoa ja sijainti lähellä koulua, ettei tarvinnut lähteä kuin 5 min ennen luentojen alkua kotoa. Alueena Atizapan on melko tylsä ja rähjäinen, eikä siellä oikein ole muuta tekemistä kuin koulu ja vaihtarien järjestämät kotibileet. Tec tarjoaa hyvät puitteet liikuntaan, kuntosalia, ryhmäliikuntaa, tanssia, fudista jne. Itse loukkasin jalkani surffatessa jo helmikuussa joten urheilu jäi vähille koko vaihdon ajalta. Mexico Cityn keskustasta löytyy paljon enemmän aktiviteettia kuten yöelämä ja ravintolat sekä nähtävyydet. Suosittelen budjetoimaan rahaa viikoloppureissaamiseen! Kotimme, La Casa de los Once

5 3. Matkustelu Matkustelu oli ehdottomasti paras puoli Meksikossa. Vaikka Meksiko on halpa maa, matkusteluun saa kyllä uppoamaan rahaa. Joskus saattaa saada halpoja lentoja mutta reissasimme myös bussilla. Pitkänmatkan yöbussit ovat mukavia ja ilmastoituja, sain hyvin nukuttua useimmiten. Ainakin voin suositella Estrella de Oron timanttiluokan busseja. Lentoyhtiöistä käytin vain Viva Aerobusia, paikallista halpalentoyhtiötä. Puerto Escondido Oli aivan ihana surffikaupunki tyynenmeren rannikolla, ympäri vuoden hyvät aallot surffaukseen. Puerto Escondido oli lempparipaikkojani, tosi rento meininki ja hauska yöelämä. Kävin 2 kertaa. Bussimatka kesti noin 12 tuntia, toisella kerralla lentäen. Ixtapa Oli pieni leppoisa rantalomakohde tyynenmeren rannalla. Päätimme matkustaa tänne Acapulcon sijaan, koska Acapulcossa oli levottomuuksia ja muutenkin kuuleman perusteella yliarvostettu turistiranta. Matka oli bussilla noin 9 tuntia, Ixtapassa oli tosi hauskaa, yöelämä ei ollut mitenkään erikoinen mutta oli sattumoisin St. Patricks day ja sitä juhlittaessa oli kyllä hauskaa. Lisäksi kävimme snorklaamassa ja viettämässä leppoisaa rantapäivää pienellä saarella Isla Ixtapalla, joka on Ixatapan edustalla.

6 Piña Colada! Isla Ixtapa. Cancún Enemmän jenkkituristeille rakennettu lomaparatiisi Jukatanin niemimaalla, ei tuntunut oikein Meksikolta. Täynnä yökerho joista melkein kaikki kalliita open bareja. Cancúnista pääsee kätevästi lähistöllä oleviin muihin kivoihin kohteisiin, joista alempana. Playa Del Carmen Rantakaupunki noin 1,5h ajomatkan päässä Cancúnista. Rento fiilis ja ihanat rannat. Kaikki tarvittava on (ranta, yöelämä, ravintolat, kaupat) on kivasti lähekkäin, joten taksia ei tarvinnut käyttää juurikaan.

7 Tulum Ihana paratiisimainen rantakohde noin tunnin ajomatkan päässä Playa Del Carmenista. Puuterimaista hiekkaa ja turkoosin sinistä vettä. Kävimme snorklaamassa sekä vierailimme mayaraunioilla. Aika paljon turisteja.. Isla Mujeres ja Isla Cozumel Saaret olivat myös eräitä kohokohtia. Isla Mujeres on pieni saari Cancúnin edustalla, todella ihana ja kaunis paikka. Vuokrasimme golfauton ja ajelimme saarta ympäri. Kävimme mm. kilpikonnafarmilla ja pulahtamassa hain kanssa. Cozumelin saari sijaitsee Playa Del Carmenin edustalla. Se oli hieman isompi ja vuokrasimme kunnon auton ajellaksemme ympäri saaren. Tosi ihania rantoja, mutta vedenalaiset virtaukset oli aika voimakkaita joten syvällä ei kannata uida. Saarella on ilmeisesti jotain Maya raunioitakin, mutta niissä emme käyneet.

8 Veracruz Olimme käymässä salsakarnevaalien aikaan, hauska kokemus. Sinänsä kaupunkina ei kovin erikoinen ja keskustassa oli levottomuuksia.

9 Queretaro, San Miguel De Allende ja Puebla Olivat koloniaalisia pikkukaupunkeja täynnä ihania värikkäitä taloja, suhteellisen lyhyen ajomatkan päässä. Tykkäsin eniten Pueblasta. Sopivia kohteita yhden tai kahden yön reissuille.

10 4. Opiskelu ja kurssit Koulu alkoi 3.1. orientaatioviikolla. Seuraavalla viikolla alkoivat luennot. Koulu oli helppoa ja muistutti enemmän suomalaista lukiota kuin yliopisto-opiskelua. Oppilaat olivat keskimäärin muutaman vuoden nuorempia. Tunneilla oli läsnäolopakko, mutta yhteensä 2 viikon luennoilta sai olla pois. Yhden kurssin luentoja oli yhteensä 3 h viikossa, joko 2 x 1,5h tai 1 x 3h. Ryhmät olivat pienempiä verrattuna massaluentoihin kauppiksella. Lisäksi opettajat vaativat enemmän osallistumista tunneilla. Meillä oli enemmän läksyjä, jotka sinänsä olivat helppoja. Kursseilla ei tarvinnut oikeastaan lukea kirjoja, kokeisiin luettiin luentoslideja sekä muuta tunnilla jaettua materiaalia. Kurssit kestivät koko kevään, välikokeita oli kolme ja lisäksi loppukoe. Itse opiskelin englanniksi, joten tarjonta kursseista oli melko suppea. Jos aiot ottaa kursseja espanjaksi, tarjonta on varmasti laajempi. Suosittelen laatimaan lukujärjestyksen niin, että perjantai on vapaa (mahdollistaa paremmin viikonloppureissaamisen). Lisäksi otin espanjan kielen kurssin. Alussa oli espanjan tasokoe, jonka perusteella meidät jaettiin ryhmiin. 4.1 Group Dynamics, CC-2004, Undergraduate, 5 ECTS Opettaja April Wilson oli energinen ja mukava. Kurssi käsitteli ryhmien ja tiimien toimintaa ja dynamiikkaa, erilaisia rooleja ryhmissä jne. Tunneilla touhuttiin kaikenlaista, mm. tehtiin testejä millainen oppimistyyppi olet, mitä temperamenttia edustat jne. Kokeet olivat helppoja. Läksyt tehtiin melko usein pareittain tai ryhmissä. Kurssilla oli kolme helppoa välikoetta, ryhmäpresis sekä lopputyönä helppo suhdediagrammi. 4.2 Organizational learning and knowledge management, AD-1006, Undergraduate, 5 ETCS Kurssilla käsiteltiin organisaationaalista oppimista ja tiedonhallintaa. Opettaja Consuelo Garcia Alvarez oli tiukka ja täsmällinen. Aiheita olivat mm. oppiva organisaatio, datan muodostuminen tiedoksi, tehokas organisaatio, oppimistavat jne. Kurssiin kuului kolme välikoetta sekä loppukoe.

11 Lisäksi oli ryhmäkokeita. Ne olivat useimmiten jonkinlaisia caseja, jotka piti ratkaista tunnilla ryhmän kanssa, materiaalia ja Internetiä apuna käyttäen. 4.3 Español Basico 2, HI-1007, Undergraduate, 5 ETCS Opettaja Emma Ramirez oli mukava mutta ei ollut kovin pätevä opettaja. Kurssilla käytiin läpi peruskielioppi ja sanastoa, opeteltiin myös erikseen meksikolaisia sanontoja/sanoja. Kokeita oli neljä ja esitelmiä kaksi kurssin aikana. Kokeissa sai käyttää kirjaa. 4.4 International Strategy NI-3010, Undergraduate, 5 ECTS Kurssin vetäjä Giovanni Baldini oli sympaattinen ja mukava, mutta opettajana aika sekava ja kurssin sisältö melko hajanainen. Kurssi sisälsi paljon caseja. Luokka jaettiin noin 4 hengen pienryhmiin ja jokainen ryhmä sai case josta piti tehdä esitelmä. Kokeet olivat helppoja, ne sisälsivät yksinkertaisia laskelmia ja monivalintatehtäviä. Loppukokeena oli suullinen koe. Siihen piti valmistella itse jokin aihe josta puhuu opettajalle ja sen lisäksi opettaja kysyi jonkin kysymyksen kurssin sisältöön liittyen. 4.5 Innovation management, AD-1005, Undergraduate, 5 ECTS Tämä johtamisen kurssi oli kursseista ehkä suosikkini. Opettaja Miguel Angel Cardona Ahumada oli mukava, vaikka ei puhunutkaan erinomaisen hyvää englantia. Tällä kurssilla tuli eniten kotiläksyä, paljon lyhyitä esseetehtäviä. Kurssilla käsiteltiin johtamisen teorioita ja innovaatiojohtamista. Kurssiin sisältyi ryhmässä tehtävä projekti, jossa tutkittiin itse valitsemaa yritystä. Projektissa oli 4 eri vaihetta, joista toimitettiin kirjallinen työ. Lopuksi projekti esitettiin luokan edessä. Kokeita oli 3 sekä lisäksi loppukoe. 5. Vapaa-aika ja muuta Tec tarjoaa laajan valikoiman erilaisia liikuntatunteja ja harrastekerhoja. Itselläni oli vaikeuksia sovittaa mieleisiä kursseja koulun kanssa yhteen, joten päädyin lopulta ottamaan pelkän vatsapeppujumpan. Siellä ei kyllä loppujen lopuksi tullut käytyä kovin montaa kertaa, koska loukkasin poveni aika pahasti helmikuun alussa. Koululla on myös kuntosali ja uima-allas. Tykkään itse juoksemisesta ja olin vähän pettynyt, ettei täällä voi lähteä lenkille muualle kuin juoksemaan

12 ympäri koulun kenttää, mikä on tosi tylsää. Kampusalueelta löytyy Subway, Starbucks, Oxxo (kioskiketju, vähän kuin7eleven), sushipaikka, pitsapaikka, jäätelökahvila, kirjakauppa jne, mutta eipä siellä juuri muuta tekemistä ollutkaan. Shoppailemassa käytiin ostoskeskuksessa nimeltä Satelite jonne oli noin 20 min matka taksilla. Lähistöllä on myös ostoskeskus nimeltä Mundo E, ja hieman eri suunnalla ostoskeskus Gallerias De Atizapan. Vaatteet, varsinkaan merkkivaatteet, eivät ole juuri Suomen hintatasoa edullisempia. Tammikuussa saapuessamme oli kuitenkin sopivasti joulun jälkeiset alennusmyynnit, josta tein hyviä löytöjä. Ruokakaupassa Walmartissa tai Comercial Mexicanassa, joihin otimme myös aina taksin, alle 10 min matka, pesoa. Ruoka, varsinkin ihanat tuoreet hedelmät, on paljon edullisempaa kuin Suomessa. Leffateattereita on jokaisessa ostoskeskuksessa ja myös Centro De Lago De Guadalupessa, jossa Walmart sijaitsee. Elokuvissa käyminen oli tosi halpaa, noin 40 pesoa eli reilu pari euroa. Viikonloppuisin hieman kalliimpaa, noin 60 pesoa. Vapaapäivinä suuntasimme Mexico Cityn (D.F.) keskustaan. Condesa nimisellä alueella on paljon kivoja baareja ja ravintoloita. Ravintolaruoka on edullista, samoin baarit. Toki kalliita yökerhoja riittää myös. Halvimmalla ruokaa saa katu taquerioista, noin pesolla saa vatsan täyteen. En tullut ruuasta sairaaksi kuin yhden kerran, enkä silloinkaan kovin pahasti. Lisäksi keskustassa oli paljon muuta nähtävää, mm. Chapultepecin puisto ja palatsi, Palacio Nacional, Museo de Antropologia jne. Lisäksi alue nimeltä Coyoacan on näkemisen arvoinen söpöine värikkäine taloineen. Siellä sijaitsee myös meksikolaisen taiteilijan Frida Kahlon kotitalo,

13 La Casa Azul, joka on nykyään museo avoinna turisteille. Museoihin saattaa päästä ilmaiseksi opiskelijakortilla, tai saa alennetun hinnan. Meksikolaiset ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avoimia. Ihmiset ovat kiinnostuneita tutustumaan, auttavat mielellään kaikissa asioissa ja tarjoutuvat näyttämään paikkoja. Suurin osa Tecin opiskelijoista puhuu englantia, muu paikallisväestö ei niinkään (poikkeuksena jenkkien suosimat turistikohteet). Kun saavuin Meksikoon, en juurikana puhunut espanjaa, mutta perusasiat oppii nopeasti hoitamaan. Eniten opin espanjaan viettämällä aikaa meksikolaisten kavereiden ja muiden eteläamerikkalaisten vaihtareiden seurassa, en niinkään espanjan tunnilla. Suosittelen pakkaamaan myös lämpimiä ja pitkähihaisia vaatteita (VILLASUKAT). Itse tein sen virheen, että pakkasin liikaa shortseja ja toppeja, sillä luulin että alusta asti on hellettä. Kun saavuimme tammikuussa Meksikoon, ilma oli yllättävän kylmä. Päivällä tarkeni t-paidallakin, mutta yöt, illat ja aamut olivat viileitä. Taloissa ei ole lämmitystä ja ainakin meidän talossamme oli kivilattiat, joten palelin öisin toden teolla. Hellevaatteitakin kuitenkin tarvitsee, reissuilla ja myöhemmällä keväällä. Kannattaa pakata mukaan jotkin siistimmät vaatteet, sillä täällä on tapana että esitelmiä pidettäessä pukeudutaan business casual tyyppisesti. 6. Loppukommentit Suosittelen lämpimästi vaihtokohdettani muille. Koen oppineeni eniten erilaisesta kulttuurista ja toimintatavoista, en välttämättä niinkään kurssien sisällöstä. Koen myös että minulle laskentatoimen lukijana oli hyödyllistä välillä joutua kirjoittamaan esseitä ja pitämään esitelmiä laskutehtävien sijaan. Kielitaitoni parani myös mistä olen iloinen. Toisaalta opin myös arvostamaan Suomea ja Helsinkiä erilailla, sekä sitä että asiat hoidetaan ajallaan, kaikki toimii ja ympäristö on puhdas ja siisti. Jos menisin uudestaan samaan kohteeseen, varaisin enemmän rahaa matkustamiseen. Olisin mielellään halunnut käydä vielä muissa Etelä- Amerikan maissa kuten Kolumbiassa, Ecuadorissa Dominikaanisessa tasavallassa, Kuubassa ja Brasiliassa.

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Vaihtoraportti k93689 k93558 1. Johdanto Vietimme keva a n 2012 Meksikon la mmo ssa vaihto-opintojen merkeissa. Kokemus oli monipuolinen ja eritta

Lisätiedot

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013. k90535 Vaihtoraportti ITAM, Mexico City Kevät 2013 k90535 1. Valmistautuminen vaihtoon ITAM on aktiivisesti yhteydessä vaihtoon valittuihin, heiltä tulee paljon informaatiota ja he ilmoittavat ja muistuttavat

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaidon ja uusia ystäviä? Tässä yhdeksännessä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset 2005 2006 vihkosessa esitellään

Lisätiedot

University of San Diego

University of San Diego Matkaraportti Kevät 2012 University of San Diego Anu Koivistoinen k93581 San Diego on kaunis kaupunki Etelä-Kaliforniassa aivan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajan tuntumassa, sitä ei turhaan kutsuta lempinimellä

Lisätiedot

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013

AALTO YLIOPISTO. Vaihtoraportti. Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013. Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 AALTO YLIOPISTO Vaihtoraportti Bangkok, Chulalongkorn University kevät 2013 Marko Pelgonen (240996, Laskentatoimi) 18.6.2013 [Kirjoita asiakirjan tiivistelmä tähän. Tiivistelmä on yleensä lyhyt yhteenveto

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013

Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Haraholma Noora Kontiola Julius Riekkola Peppiina Yli-Opas Riikka Matkaraportti Toulouse Business School Kevät 2013 Valitsimme Toulouse Business Schoolin vaihtoyliopistoksemme ranskan kulttuuria ja kieltä

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto

ESCP Europe. Pariisi, kevät 2013. Rikumatti Forsberg Noora Tammisto ESCP Europe Pariisi, kevät 2013 Rikumatti Forsberg Noora Tammisto 1. Valmistautuminen vaihtoon Valmistautuminen vaihtoon Ranskassa oli melko helppo prosessi ja sisälsi vain kurssien valinnan koulun intranetin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1 MATKARAPORTTI ESC Grenoble Annakerttu Aranko Kevät 2014! 1 1. Grenoblesta Grenoble on Isèren departementin viehättävä pääkaupunki, joka sijaitsee Ranskan Alpeilla, aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Kaupunki

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13

Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Universität zu Köln, Wintersemester 2012/13 Saksa ja Köln eivät ole vaihtokohteista eksoottisimmat mutta hauskaa ja kodikasta siellä on. Kölniläiset ovat avointa porukkaa ja opiskelijakaupunkina Köln tarjoaa

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI Erkki Talala KOT4SN1 VAIHTO-OPISKELUJAKSO KUMAMOTOSSA 8.5-30.8.2007 Laatinut: Erkki Talala Päiväys:

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto.

Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto. Vaihtoraportti Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto.fi Lähtövalmistelut ja ensimmäiset kaksi viikkoa Lähtö Tsekkeihin

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma

Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtoraportti Joonas Puustelli Erasmus-vaihto Opetuskieli saksa Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma Technische Universität Darmstadt - Machinenbau Lokakuu 2010 - Maaliskuu 2011 1. Yleiskuvaus

Lisätiedot

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa SILENT REPORTAGE Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa Saksalaisten matkailijoiden haastatteluja Berliinissä ja Düsseldorfissa huhtikuussa 2011 ISBN 978-952- 6632-00- 1 (nid.) ISBN 978-952- 6632-01-

Lisätiedot

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti

Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Työssäoppiminen ulkomailla, matkaraportti Hain työssäoppimaan ulkomaille jo aikaisin keväällä 2011. Kiina oli ensimmäinen vaihtoehtoni listassa jota seurasivat Englanti ja Kreikka. Tarkoituksena oli ensiksi,

Lisätiedot

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039 Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013 k87039 1. Yleistä Mannheimista ja yliopistosta Mannheim on reilun 300 000 asukkaan kaupunki Baden-Württenbergin osavaltion luoteisnurkassa, Rheinin ja Neckarin

Lisätiedot

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi

RiSLO 1/2014 LAPSUS CALAMI. aesculapius.fi LAPSUS CALAMI aesculapius.fi RiSLO 1/2014 Pääkirjoitus Taas on pyörähtänyt puoli vuotta ajan rattaassa eteen päin ja on aika julkaista Lapsus Calamin huikea toinen numero! Edesmenneisiin noin kuuteen kuukauteen

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Ennen ulkomaille lähtöä

Ennen ulkomaille lähtöä Ulkomaanjakson raportti Hotelli- ja ravintola-alan perustutkinto (kokki) Ristorante Le Mura Via Mentana, 25 FOLIGNO Tel. +39 0742.354648 355298 9.5.2011 5.6.2011 Ennen ulkomaille lähtöä Kaikki lähti liikkeelle

Lisätiedot

Maiju Jussilan vaihto-oppilasvuosi, osa 1

Maiju Jussilan vaihto-oppilasvuosi, osa 1 Maiju Jussilan vaihto-oppilasvuosi, osa 1 Toukokuun alussa olleessa viimeisessä vaihto-oppilaskoulutuksessa kaikki alkoi viimein tuntua pelottavan todelliselta ja ymmärsin, että olen oikeasti lähdössä

Lisätiedot

KILTALEHTI KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS. Man@gerin 10-vuotisjuhlat lähestyvät. Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa

KILTALEHTI KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS. Man@gerin 10-vuotisjuhlat lähestyvät. Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa KILTALEHTI Tietojohtajakilta Man@gerin virallinen uutislehti 2/2009 0 Excursiot, Vaihto-opiskelu, Kv-työelämä, Estiem... KANSAINVÄLISYYDEN ERIKOISPAINOS Lisäksi: Man@gerin tapahtumarikas syksy pähkinänkuoressa

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011

Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) 2.6.2011 Sanna Joutsimies Työssäoppimisen raportti 1 (8) Työssäoppimassa Suzhoussa, Kiinassa, syyslukukaudella 2010 Tausta Ensivaikutelma En vuosi sitten osannut edes kuvitella, että kirjoittaisin nyt, vuotta myöhemmin,

Lisätiedot

RIIHIMÄEN LUKIO VUOSIKERTOMUS

RIIHIMÄEN LUKIO VUOSIKERTOMUS RIIHIMÄEN LUKIO VUOSIKERTOMUS 2014 2015 1 SISÄLLYSLUETTELO Rehtori Kari Jukaraisen tervehdys 3 Uudet kasvot 4 Opiskelijakunta 6 Tutorit toimivat 8 Uuden ylioppilaan puhe ja Syksyn ylioppilaat 10 Opetusharjoittelijat

Lisätiedot