Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012"

Transkriptio

1 MEKSIKO Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012 Vaihtoraportti Riikka Mikkonen k /1/2012 [Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document. Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document.]

2 Johdanto Olin vaihdossa kevään 2012 Meksikossa, Tecnologico de Montrreyssä, Campus Estado de Mexicossa. Yleisesti ottaen vaihtoni oli todella onnistunut ja oli erittäin tyytyväinen valitsemaani kohteeseen. Meksiko on kaunis, monipuolinen ja ihana maa. En koskaan kokenut uhkaavia tai pelottavia tilanteita, vaikka mediasta Meksikon turvallisuustilanteesta voi saada kielteisen kuvan. Kampus sijaitsee lähellä Mexico Cityä, mikä on Meksikon turvallisimpia alueita. Suosittelen välttämään Pohjois-Meksikoa, jossa tilanne on epävakaampi huumesodan ja Yhdysvaltojen rajan läheisyyden vuoksi. Lisäksi omaa järkeä tulee käyttää ja liikkua aina porukassa iltaisin ja välttää alueita, joiden turvallisuudesta ei tiedä. Itse koen saaneeni erittäin ihanan ja värikkään kulttuurielämyksen Meksikosta. Maa on täynnä värejä, avoimia ihmisiä, ihanaa ruokaa, kaunista luontoa, musiikkia jne. Suosittelen lämpimästi jokaiselle joka haluaa täysin erilaisen kokemuksen kuin Suomi tai muut länsimaiset maat. Jos mieleen herää kysymyksiä joihin tämä raportti ei vastausta anna tai jokin aihe kaipaa lisäselvennystä, vastaan mielellään parhaani mukaan sähköpostitse: 1. Valmistautuminen vaihtoon Vastaanotettuani paikan Aallon puolelta sain odotella hyvän aikaa yhteydenottoa Tecistä. Koulun vaihtokoordinaattori Ivan Ramirez otti yhteyttä sähköpostitse ja lähetti printattavan hakemuksen (käytännössä vain muodollisuus) joka piti täyttää ja antaa vaihtotoimistoon lähetettäväksi eteenpäin. Jossain vaiheessa tuli sitten hyväksymiskirje. Lisäksi piti täyttää hakemus netissä ja rekisteröityä koulun järjestelmään. Rokotteista pitää olla voimassa ainakin jäykkäkouristus ja molemmat hepatiitit. Itse en ottanut muita rokotteita. Malarialääkitys ja keltakuumerokotus olivat vapaaehtoisia, mutta en kokenut niitä tarpeelliseksi koska en matkustanut varsinaisesti malaria-alueelle. Tietääkseni kukaan vaihtari tai muukaan ei sairastunut pikku flunssaa tai vatsatautia kummempiin sairauksiin. Viisumin hakemiseen kannattaa lähteä hyvissä ajoin, ettei jää viimetippaan. Otin yhteyttä suoraan suurlähetystöön sähköpostitse ja pyysin hakemuksen ja listan vaadittavista dokumenteista, mm.

3 passikopio, kelasta saatu todistus opintotuesta/varallisuustodistus, hyväksymiskirje koululta jne. Kannattaa suoraan pyytää nimenomaan opiskelijaviisumia, vaikka minulle tarjottiin aluksi turistiviisumia. Turistiviisumi aiheuttaa Meksikon päässä monimutkaisemman prosessin koska se pitää muuntaa opiskelijaviisumiksi. Olin noin kuukautta aikaisemmin liikenteessä viisumin kanssa, ei kannata ainakaan jättää myöhempään, koska viimehetkellä ennen lähtöä riittää muutakin puuhaa. Viisumista ei tarvinnut maksaa ennen kuin paikanpäällä, muistaakseni yhteensä hallinnolliset yms. maksut olivat noin euron luokkaa. Suosittelen hankkimaan useamman pankki/luottokortin, koska tänne on hankalaa saada lähetettyä uutta jos kortti hukkuu tms. Itse pidin aina korkeintaan yhtä korttia käteisen lisäksi mukana ja jätin muut kortit kotiin talteen. Joillain kavereillani kävi myös niin, etteivät jotkut heidän korteistaan toimineet Meksikossa, myös sen takia kannattaa olla varalla useampi kortti. Matkavakuutus kannattaa myös hoitaa ajoissa kuntoon. Teciltä tulevassa mailissa on tarkemmat vaatimukset mitä vakuutuksen tulee kattaa. Oma vakuutukseni oli Pohjolasta. Tec vaatii kirjallisen todistuksen siitä että opiskelijoilla on voimassa oleva vakuutus, kannattaa hankkia se etukäteen. Itse varasin pelkän menolennon ennen lähtöä, melkein heti saatuni paikan varasin Air Berlinin lennon New Yorkiin 260e, mutta odottelin sitten vielä Tecin vahvistusta ja varastin vasta sitten Americal Airlinesin jatkolennon Nycistä Mexico Cityyn (Aeropuerto Benito Juarez), noin 300e. Saavuin Mexico Cityyn uudenvuodenpäivänä. Vuokraisäntäni haki minut pientä maksua vastaan (300 pesoa, noin 17e), mikä oli tosi kiva, koska taksikuskit eivät välttämättä osaa ajaa pelkän osoitteen perusteella vaan usein tarvitsi neuvoa reittiä. Koululla ensimmäiset päivät menivät tutustumisen merkeissä ja maahantulopapereita hoitaessa. Meidän piti maksaa viisumista vasta tässä vaiheessa sekä hallintokuluja Tecille. Paikalliset tutorit järjestivät meille tervetuliaisbileitä sekä muuta ohjelmaa. 2. Asuminen Tecistä tuli joskus marraskuussa sähköpostilla lista vuokraisännistä/taloista, joiden kanssa Tecillä on sopimus. Vuokra on kaikissa suunnilleen sama (3300 pesoa, noin 190e) ja koulu on tarkistanut kämpät ja ehdot. Tämä teki kodin löytämisen mukavan helpoksi ja sieltä sitten vaan katseltiin ilmoituksia ja otettiin itse sähköpostitse yhteyttä vuokraisäntiin.

4 Asuin isossa kolmikerroksisessa talossa 10 muun vaihtarin kanssa noin 5 min kävelymatkan päässä koululta osoitteessa Azucena no 6, Jardines de Monterrey. Meitä oli 4 suomalaista ja sen lisäksi asukkeja Ranskasta, Boliviasta, Australiasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Ecuadorista ja Meksikosta. Kaikilla oli omat lukolliset huoneet ja sen lisäksi meillä oli yhteisiä tiloja. Aluksi epäilytti kämppisten määrä, mutta olin tosi tyytyväinen valintaani. Siivooja kävi 3 kertaa viikossa, mutta oma huone piti siivota itse. Minun ei tarvinnut maksaa mitään etukäteen, saapuessa maksoin tammikuun vuokran plus 1kk vuokran vuokravakuutena, jonka sain lopuksi takaisin. Vuokraisäntämme Carlos oli arkkitehti ja on itse suunnitellut talon. Hän oli todella herttainen ja ihana, eikä meillä ollut hänen kanssaan ongelmia. Miinusta siitä että netti ei ihan aina toiminut kuten olisi halunnut. Sain kuitenkin pienen rahallisen hyvityksen netin toimimattomuudesta lukukauden lopuksi. Plussaa oli kattoterassi jossa oli kiva ottaa aurinkoa ja sijainti lähellä koulua, ettei tarvinnut lähteä kuin 5 min ennen luentojen alkua kotoa. Alueena Atizapan on melko tylsä ja rähjäinen, eikä siellä oikein ole muuta tekemistä kuin koulu ja vaihtarien järjestämät kotibileet. Tec tarjoaa hyvät puitteet liikuntaan, kuntosalia, ryhmäliikuntaa, tanssia, fudista jne. Itse loukkasin jalkani surffatessa jo helmikuussa joten urheilu jäi vähille koko vaihdon ajalta. Mexico Cityn keskustasta löytyy paljon enemmän aktiviteettia kuten yöelämä ja ravintolat sekä nähtävyydet. Suosittelen budjetoimaan rahaa viikoloppureissaamiseen! Kotimme, La Casa de los Once

5 3. Matkustelu Matkustelu oli ehdottomasti paras puoli Meksikossa. Vaikka Meksiko on halpa maa, matkusteluun saa kyllä uppoamaan rahaa. Joskus saattaa saada halpoja lentoja mutta reissasimme myös bussilla. Pitkänmatkan yöbussit ovat mukavia ja ilmastoituja, sain hyvin nukuttua useimmiten. Ainakin voin suositella Estrella de Oron timanttiluokan busseja. Lentoyhtiöistä käytin vain Viva Aerobusia, paikallista halpalentoyhtiötä. Puerto Escondido Oli aivan ihana surffikaupunki tyynenmeren rannikolla, ympäri vuoden hyvät aallot surffaukseen. Puerto Escondido oli lempparipaikkojani, tosi rento meininki ja hauska yöelämä. Kävin 2 kertaa. Bussimatka kesti noin 12 tuntia, toisella kerralla lentäen. Ixtapa Oli pieni leppoisa rantalomakohde tyynenmeren rannalla. Päätimme matkustaa tänne Acapulcon sijaan, koska Acapulcossa oli levottomuuksia ja muutenkin kuuleman perusteella yliarvostettu turistiranta. Matka oli bussilla noin 9 tuntia, Ixtapassa oli tosi hauskaa, yöelämä ei ollut mitenkään erikoinen mutta oli sattumoisin St. Patricks day ja sitä juhlittaessa oli kyllä hauskaa. Lisäksi kävimme snorklaamassa ja viettämässä leppoisaa rantapäivää pienellä saarella Isla Ixtapalla, joka on Ixatapan edustalla.

6 Piña Colada! Isla Ixtapa. Cancún Enemmän jenkkituristeille rakennettu lomaparatiisi Jukatanin niemimaalla, ei tuntunut oikein Meksikolta. Täynnä yökerho joista melkein kaikki kalliita open bareja. Cancúnista pääsee kätevästi lähistöllä oleviin muihin kivoihin kohteisiin, joista alempana. Playa Del Carmen Rantakaupunki noin 1,5h ajomatkan päässä Cancúnista. Rento fiilis ja ihanat rannat. Kaikki tarvittava on (ranta, yöelämä, ravintolat, kaupat) on kivasti lähekkäin, joten taksia ei tarvinnut käyttää juurikaan.

7 Tulum Ihana paratiisimainen rantakohde noin tunnin ajomatkan päässä Playa Del Carmenista. Puuterimaista hiekkaa ja turkoosin sinistä vettä. Kävimme snorklaamassa sekä vierailimme mayaraunioilla. Aika paljon turisteja.. Isla Mujeres ja Isla Cozumel Saaret olivat myös eräitä kohokohtia. Isla Mujeres on pieni saari Cancúnin edustalla, todella ihana ja kaunis paikka. Vuokrasimme golfauton ja ajelimme saarta ympäri. Kävimme mm. kilpikonnafarmilla ja pulahtamassa hain kanssa. Cozumelin saari sijaitsee Playa Del Carmenin edustalla. Se oli hieman isompi ja vuokrasimme kunnon auton ajellaksemme ympäri saaren. Tosi ihania rantoja, mutta vedenalaiset virtaukset oli aika voimakkaita joten syvällä ei kannata uida. Saarella on ilmeisesti jotain Maya raunioitakin, mutta niissä emme käyneet.

8 Veracruz Olimme käymässä salsakarnevaalien aikaan, hauska kokemus. Sinänsä kaupunkina ei kovin erikoinen ja keskustassa oli levottomuuksia.

9 Queretaro, San Miguel De Allende ja Puebla Olivat koloniaalisia pikkukaupunkeja täynnä ihania värikkäitä taloja, suhteellisen lyhyen ajomatkan päässä. Tykkäsin eniten Pueblasta. Sopivia kohteita yhden tai kahden yön reissuille.

10 4. Opiskelu ja kurssit Koulu alkoi 3.1. orientaatioviikolla. Seuraavalla viikolla alkoivat luennot. Koulu oli helppoa ja muistutti enemmän suomalaista lukiota kuin yliopisto-opiskelua. Oppilaat olivat keskimäärin muutaman vuoden nuorempia. Tunneilla oli läsnäolopakko, mutta yhteensä 2 viikon luennoilta sai olla pois. Yhden kurssin luentoja oli yhteensä 3 h viikossa, joko 2 x 1,5h tai 1 x 3h. Ryhmät olivat pienempiä verrattuna massaluentoihin kauppiksella. Lisäksi opettajat vaativat enemmän osallistumista tunneilla. Meillä oli enemmän läksyjä, jotka sinänsä olivat helppoja. Kursseilla ei tarvinnut oikeastaan lukea kirjoja, kokeisiin luettiin luentoslideja sekä muuta tunnilla jaettua materiaalia. Kurssit kestivät koko kevään, välikokeita oli kolme ja lisäksi loppukoe. Itse opiskelin englanniksi, joten tarjonta kursseista oli melko suppea. Jos aiot ottaa kursseja espanjaksi, tarjonta on varmasti laajempi. Suosittelen laatimaan lukujärjestyksen niin, että perjantai on vapaa (mahdollistaa paremmin viikonloppureissaamisen). Lisäksi otin espanjan kielen kurssin. Alussa oli espanjan tasokoe, jonka perusteella meidät jaettiin ryhmiin. 4.1 Group Dynamics, CC-2004, Undergraduate, 5 ECTS Opettaja April Wilson oli energinen ja mukava. Kurssi käsitteli ryhmien ja tiimien toimintaa ja dynamiikkaa, erilaisia rooleja ryhmissä jne. Tunneilla touhuttiin kaikenlaista, mm. tehtiin testejä millainen oppimistyyppi olet, mitä temperamenttia edustat jne. Kokeet olivat helppoja. Läksyt tehtiin melko usein pareittain tai ryhmissä. Kurssilla oli kolme helppoa välikoetta, ryhmäpresis sekä lopputyönä helppo suhdediagrammi. 4.2 Organizational learning and knowledge management, AD-1006, Undergraduate, 5 ETCS Kurssilla käsiteltiin organisaationaalista oppimista ja tiedonhallintaa. Opettaja Consuelo Garcia Alvarez oli tiukka ja täsmällinen. Aiheita olivat mm. oppiva organisaatio, datan muodostuminen tiedoksi, tehokas organisaatio, oppimistavat jne. Kurssiin kuului kolme välikoetta sekä loppukoe.

11 Lisäksi oli ryhmäkokeita. Ne olivat useimmiten jonkinlaisia caseja, jotka piti ratkaista tunnilla ryhmän kanssa, materiaalia ja Internetiä apuna käyttäen. 4.3 Español Basico 2, HI-1007, Undergraduate, 5 ETCS Opettaja Emma Ramirez oli mukava mutta ei ollut kovin pätevä opettaja. Kurssilla käytiin läpi peruskielioppi ja sanastoa, opeteltiin myös erikseen meksikolaisia sanontoja/sanoja. Kokeita oli neljä ja esitelmiä kaksi kurssin aikana. Kokeissa sai käyttää kirjaa. 4.4 International Strategy NI-3010, Undergraduate, 5 ECTS Kurssin vetäjä Giovanni Baldini oli sympaattinen ja mukava, mutta opettajana aika sekava ja kurssin sisältö melko hajanainen. Kurssi sisälsi paljon caseja. Luokka jaettiin noin 4 hengen pienryhmiin ja jokainen ryhmä sai case josta piti tehdä esitelmä. Kokeet olivat helppoja, ne sisälsivät yksinkertaisia laskelmia ja monivalintatehtäviä. Loppukokeena oli suullinen koe. Siihen piti valmistella itse jokin aihe josta puhuu opettajalle ja sen lisäksi opettaja kysyi jonkin kysymyksen kurssin sisältöön liittyen. 4.5 Innovation management, AD-1005, Undergraduate, 5 ECTS Tämä johtamisen kurssi oli kursseista ehkä suosikkini. Opettaja Miguel Angel Cardona Ahumada oli mukava, vaikka ei puhunutkaan erinomaisen hyvää englantia. Tällä kurssilla tuli eniten kotiläksyä, paljon lyhyitä esseetehtäviä. Kurssilla käsiteltiin johtamisen teorioita ja innovaatiojohtamista. Kurssiin sisältyi ryhmässä tehtävä projekti, jossa tutkittiin itse valitsemaa yritystä. Projektissa oli 4 eri vaihetta, joista toimitettiin kirjallinen työ. Lopuksi projekti esitettiin luokan edessä. Kokeita oli 3 sekä lisäksi loppukoe. 5. Vapaa-aika ja muuta Tec tarjoaa laajan valikoiman erilaisia liikuntatunteja ja harrastekerhoja. Itselläni oli vaikeuksia sovittaa mieleisiä kursseja koulun kanssa yhteen, joten päädyin lopulta ottamaan pelkän vatsapeppujumpan. Siellä ei kyllä loppujen lopuksi tullut käytyä kovin montaa kertaa, koska loukkasin poveni aika pahasti helmikuun alussa. Koululla on myös kuntosali ja uima-allas. Tykkään itse juoksemisesta ja olin vähän pettynyt, ettei täällä voi lähteä lenkille muualle kuin juoksemaan

12 ympäri koulun kenttää, mikä on tosi tylsää. Kampusalueelta löytyy Subway, Starbucks, Oxxo (kioskiketju, vähän kuin7eleven), sushipaikka, pitsapaikka, jäätelökahvila, kirjakauppa jne, mutta eipä siellä juuri muuta tekemistä ollutkaan. Shoppailemassa käytiin ostoskeskuksessa nimeltä Satelite jonne oli noin 20 min matka taksilla. Lähistöllä on myös ostoskeskus nimeltä Mundo E, ja hieman eri suunnalla ostoskeskus Gallerias De Atizapan. Vaatteet, varsinkaan merkkivaatteet, eivät ole juuri Suomen hintatasoa edullisempia. Tammikuussa saapuessamme oli kuitenkin sopivasti joulun jälkeiset alennusmyynnit, josta tein hyviä löytöjä. Ruokakaupassa Walmartissa tai Comercial Mexicanassa, joihin otimme myös aina taksin, alle 10 min matka, pesoa. Ruoka, varsinkin ihanat tuoreet hedelmät, on paljon edullisempaa kuin Suomessa. Leffateattereita on jokaisessa ostoskeskuksessa ja myös Centro De Lago De Guadalupessa, jossa Walmart sijaitsee. Elokuvissa käyminen oli tosi halpaa, noin 40 pesoa eli reilu pari euroa. Viikonloppuisin hieman kalliimpaa, noin 60 pesoa. Vapaapäivinä suuntasimme Mexico Cityn (D.F.) keskustaan. Condesa nimisellä alueella on paljon kivoja baareja ja ravintoloita. Ravintolaruoka on edullista, samoin baarit. Toki kalliita yökerhoja riittää myös. Halvimmalla ruokaa saa katu taquerioista, noin pesolla saa vatsan täyteen. En tullut ruuasta sairaaksi kuin yhden kerran, enkä silloinkaan kovin pahasti. Lisäksi keskustassa oli paljon muuta nähtävää, mm. Chapultepecin puisto ja palatsi, Palacio Nacional, Museo de Antropologia jne. Lisäksi alue nimeltä Coyoacan on näkemisen arvoinen söpöine värikkäine taloineen. Siellä sijaitsee myös meksikolaisen taiteilijan Frida Kahlon kotitalo,

13 La Casa Azul, joka on nykyään museo avoinna turisteille. Museoihin saattaa päästä ilmaiseksi opiskelijakortilla, tai saa alennetun hinnan. Meksikolaiset ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avoimia. Ihmiset ovat kiinnostuneita tutustumaan, auttavat mielellään kaikissa asioissa ja tarjoutuvat näyttämään paikkoja. Suurin osa Tecin opiskelijoista puhuu englantia, muu paikallisväestö ei niinkään (poikkeuksena jenkkien suosimat turistikohteet). Kun saavuin Meksikoon, en juurikana puhunut espanjaa, mutta perusasiat oppii nopeasti hoitamaan. Eniten opin espanjaan viettämällä aikaa meksikolaisten kavereiden ja muiden eteläamerikkalaisten vaihtareiden seurassa, en niinkään espanjan tunnilla. Suosittelen pakkaamaan myös lämpimiä ja pitkähihaisia vaatteita (VILLASUKAT). Itse tein sen virheen, että pakkasin liikaa shortseja ja toppeja, sillä luulin että alusta asti on hellettä. Kun saavuimme tammikuussa Meksikoon, ilma oli yllättävän kylmä. Päivällä tarkeni t-paidallakin, mutta yöt, illat ja aamut olivat viileitä. Taloissa ei ole lämmitystä ja ainakin meidän talossamme oli kivilattiat, joten palelin öisin toden teolla. Hellevaatteitakin kuitenkin tarvitsee, reissuilla ja myöhemmällä keväällä. Kannattaa pakata mukaan jotkin siistimmät vaatteet, sillä täällä on tapana että esitelmiä pidettäessä pukeudutaan business casual tyyppisesti. 6. Loppukommentit Suosittelen lämpimästi vaihtokohdettani muille. Koen oppineeni eniten erilaisesta kulttuurista ja toimintatavoista, en välttämättä niinkään kurssien sisällöstä. Koen myös että minulle laskentatoimen lukijana oli hyödyllistä välillä joutua kirjoittamaan esseitä ja pitämään esitelmiä laskutehtävien sijaan. Kielitaitoni parani myös mistä olen iloinen. Toisaalta opin myös arvostamaan Suomea ja Helsinkiä erilailla, sekä sitä että asiat hoidetaan ajallaan, kaikki toimii ja ympäristö on puhdas ja siisti. Jos menisin uudestaan samaan kohteeseen, varaisin enemmän rahaa matkustamiseen. Olisin mielellään halunnut käydä vielä muissa Etelä- Amerikan maissa kuten Kolumbiassa, Ecuadorissa Dominikaanisessa tasavallassa, Kuubassa ja Brasiliassa.

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Vaihtoraportti k93689 k93558 1. Johdanto Vietimme keva a n 2012 Meksikon la mmo ssa vaihto-opintojen merkeissa. Kokemus oli monipuolinen ja eritta

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

06/07 Darmstadt, Saksa

06/07 Darmstadt, Saksa 06/07 Darmstadt, Saksa Darmstadt Darmstadt sijaitsee Hessenin osavaltiossa, noin 30km päässä Frankfurtista Darmstadt on keskikokoinen kaupunki, jossa on noin 200 000 asukasta Hochschule Darmstadt Vaihtareita

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549

AALTO UNIVERSITY. Matkaraportti. Carleton University - kevät 2013. k93549 AALTO UNIVERSITY Matkaraportti Carleton University - kevät 2013 k93549 Contents Johdanto... 2 Vaihtoon valmistautuminen... 2 Opiskelu Kanadassa... 3 ECON 2020 Intermediate Microeconomics I: Producers and

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät!

Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! OPPILAS 1 Ehdottomasti suosittelisin! Täällä on kivat ja hyvät opet ja loistavat oppimismenetelmät! Kurssi oli superhyvä, juuri sellainen mitä halusin, jopa parempi! Tietokoneohjelma oli loistava opiskeluapuri

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015

KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 KALASTUSMATKA MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme Playa del Carmeniin uuden kalastusmatkan. Matka soveltuu lomamatkaksi

Lisätiedot

Matkaraportti Kevät 2013

Matkaraportti Kevät 2013 Matkaraportti Kevät 2013 University of Strathclyde Business School Duke of Wellington - patsas K93614 1 Sisällysluettelo 1. Valmistautuminen vaihtoon.... 3 2. Opiskelu vaihtokohteessa...4 2.1 Yleistä kursseista

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN

Valencia Espanja ITACA-instituutti. Juhani Lahdenperä HYV7SN Valencia Espanja ITACA-instituutti Harjoitteluvaihdon suunnittelu alkoi syksyllä 2008 Puerto Ricon lomareissun seurauksena Espanja oli alun alkaen selvä kohdemaana, koska olemme lomailleet vaimoni kanssa

Lisätiedot

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015

KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 KALASTUSMATKAT MEKSIKOON, PLAYA DEL CARMENIIN 1-17.4.2014 ja 7-23.4.2015 Yleisön, eli aikaisemmin Playa del Carmenissa mukana olleiden toiveesta järjestämme yllämainittuina ajankohtina kalastusmatkat.

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö

Vaihtokohde. Vaihtoon lähtö Erasmus Vaihtoraportti Grazin teknillinen yliopisto, Graz, Itävalta Syyslukukausi 2011/2012 Opetuskielet: saksa ja englanti Opiskelen Kemian tekniikan korkeakoulussa. Vaihtoon lähtiessäni olin opiskellut

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Brasil - Sempre em meu coração!

Brasil - Sempre em meu coração! Brasil - Sempre em meu coração! (Always in my heart) Pakokauhu valtasi mieleni, enhän tiennyt mitään tuosta tuntemattomasta latinomaasta. Ainoat mieleeni kumpuavat ajatukset olivat Rio de Janeiro, pienempääkin

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ

UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ UNIVERSITAT POLITÈCHNICA DE CATALUNYA VILANOVA I LA GELTRÚ European Project Semester 2008 Eeva Siuruainen (TTE5SN2) ENNEN LÄHTÖÄ Minulla oli suuri halu päästä tekemään työharjoitteluni ulkomailla ja muu

Lisätiedot

Aasia. Armi Nepalissa. Afrikka. Elina Mosambikissa (Plan Mosambik) 2014:

Aasia. Armi Nepalissa. Afrikka. Elina Mosambikissa (Plan Mosambik) 2014: Aasia Armi Nepalissa - Lennot arviolta 500 (Hki-Delhi -välin Finnairin lento edullisin; Itse lensin henk.koht. syistä Singaporen kautta, eli en tiedä paljoakaan Suomi-Nepali -reittitarjonnasta) - Vakuutus

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Vaihtoraportti Mexico ITESM Tec de Monterrey Campus Estado de Mexico

Vaihtoraportti Mexico ITESM Tec de Monterrey Campus Estado de Mexico Vaihtoraportti Mexico ITESM Tec de Monterrey Campus Estado de Mexico k240925, k240022, K242130,k88237 1. Valmistautuminen vaihtoon Vuoden 2012 marraskuusta lähtien Suomen kansalaiset eivät ole tarvinneet

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City. syksy 2012

Vaihtoraportti ITAM, Mexico City. syksy 2012 Vaihtoraportti ITAM, Mexico City syksy 2012 1. Valmistautuminen vaihtoon Vaihtoa edeltävä paperisota ITAM:n, kauppiksen ja Halosen välillä sujui varsin jouhevasti. ITAM:iin piti muistaakseni lähettää hyvissä

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Kemian tekniikka Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Opetus englanniksi ja espanjaksi

Kemian tekniikka Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Opetus englanniksi ja espanjaksi Kemian tekniikka Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Opetus englanniksi ja espanjaksi Raportin saa julkaista verkossa Tecnológico de Monterrey,

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Valenciassa 2013-2014

Vaihto-opiskelu Valenciassa 2013-2014 Vaihto-opiskelu Valenciassa 2013-2014 Vaihto-ohjelma: ERASMUS Vaihtokohde: Universitat Politécnica de Valencia, Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales Oma yliopisto: Aalto-yliopisto, Insinööritieteiden

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa.

Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Elie Kopaly Sähkötekniikka Mines ParisTech 1.9.2013-6.6.2014 Erasmus Kurssit ranskaksi Minuun voi ottaa yhteyttä: elie.kopaly@aalto.fi ja raporttini voi julkaista internetissä yhteystietojen kanssa. Hakuprosessi

Lisätiedot

MATKARAPORTTI TARTTO 27.3.2011-22.4.2011. Essi-Maria Lamppu

MATKARAPORTTI TARTTO 27.3.2011-22.4.2011. Essi-Maria Lamppu MATKARAPORTTI TARTTO 27.3.2011-22.4.2011 Essi-Maria Lamppu Hain vuonna 2010 syksyllä vaihtoon. Olin jo pitkään miettinyt vaihtoon lähtöä, sillä uskoin sen olevan ainutkertainen mahdollisuus päästä tutustumaan

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8

Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Seoulin kansainvälinen kesäkoulu 2010 25.6-4.8 Väkiluku 48,5 miljoonaa Pinta-ala 99 313 km 2 Kieli Korea Valuutta Won Aikavyöhyke GMT +8 Pääkaupunki Seoul Presidentti Lee Myung-bak Etelä-Korea University

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Heini K., tietoliikennetekniikka. Tec de Monterrey, Campus Monterrey, Meksiko. Syksy 2008. Yliopistojen kahdenkeskinen vaihtosopimus

Vaihtoraportti. Heini K., tietoliikennetekniikka. Tec de Monterrey, Campus Monterrey, Meksiko. Syksy 2008. Yliopistojen kahdenkeskinen vaihtosopimus Vaihtoraportti 1. Heini K., tietoliikennetekniikka Tec de Monterrey, Campus Monterrey, Meksiko Syksy 2008 2. Yliopistojen kahdenkeskinen vaihtosopimus Opetuskielenä espanja ja englanti Miksi juuri kyseinen

Lisätiedot

Vaihtoraportti National Chengchi University

Vaihtoraportti National Chengchi University Vaihtoraportti National Chengchi University Taipei, Taiwan Geomatiikka Vaihtoajankohta: 1.9.-31.12.2013 Taiwan, Taipei Taiwaniin vaihtoon hakeminen oli monen asian onnellinen sattuma. Selailin Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana

Kingston 05/06. Vuosi Erasmus-opiskelijana Kingston 05/06 Vuosi Erasmus-opiskelijana Sisält ltö Johdanto (Erasmus-ohjelma) Yleistä Valmistelut Rahoitus Ennen lähtl htöä Asuminen Opiskelu Vapaa-aika aika Loppusanat Johdanto Socrates Erasmus on Euroopan

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012

VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 PERUSTIETEIDENKORKEAKOULU VAIHTORAPORTTI Tuulia Talvio Université de Lausanne syksy 2012 Sisällysluettelo 1.JOHDANTO 2.JÄRJESTELYTSUOMESSAJAKOHDEMAASSA 2.1MATKAT 2.2HAKUPROSESSI 2.3VAKUUTUKSET 2.4ASUMINEN

Lisätiedot

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902

Matkaraportti, Kevät 2012 Universidad de Navarra k87902 Matkaraportti Pamplonan Universidad de Navarra oli aivan uusi vaihtokohde kun hain vaihtoon enkä tiennyt paikasta kuin kaksi asiaa: se sijaitsee Pohjois-Espanjassa ja Pamplonassa juostaan härkäjuoksut

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by

Joonas Hietava. Vaihtoraportti by BRNO Czech Republic Vaihtoraportti by Joonas Hietava Alkujännitys Kun sain tietää, tää että lähtö oli varma, oli sisimässä ii äsekaisia kii tunteita. Toisaalta olin todella innoissani, mutta myös pelko

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015

Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 Mäntsälän Voimistelijat Aikuisten ryhmäliikunnan palautekysely 2014-2015 1. TAUSTATIEDOT Kuinka vanha olet? 10 8 6 4 2 58,6 % 31,0 % 10,3 % alle 19 v 19-25 v 26-45 v 45-60 v yli 61 v Kaikki (KA:3.79, Hajonta:0.61)

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk. Shanghai Peoples Republic of China Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.fi Asukkaita n. 18 milj. Kiinan suurin teollisuuskaupunki Sijaitsee Yangtzejoen

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 Kevättalvella 2015 aloitimme vaihto-opiskelupaikan hakuprosessin valmistelun. Pohdimme perusteellisesti mihin maahan haluamme matkustaa ja missä maassa voisimme oppia

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua Runosmäen koulun oppilaiden ajatuksia syksyllä 2013 Mikä on koulun perustehtävä? - Paikka, jossa opettajat opettavat ja oppilaat oppivat - Tarjota oppimisympäristö,

Lisätiedot

CARLETON UNIVERSITY kevät 2013

CARLETON UNIVERSITY kevät 2013 AALTO UNIVERSITY SCHOOL OF BUSINESS CARLETON UNIVERSITY kevät 2013 OTTAWA 242062 Valmistautuminen vaihtoon Ennen vaihtoon lähtöä minun tuli valita alustavasti kurssit, jotka halusin suorittaa vaihtoyliopistossa.

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Matkaraportti. UQAM Université du Québec à Montréal K90379

Matkaraportti. UQAM Université du Québec à Montréal K90379 Matkaraportti UQAM Université du Québec à Montréal K90379 Kevät 2013 Valmistautuminen vaihtoon Sain vaihtokoululta syyskuussa sähköpostilla tietoa siitä, mitä erilaisia papereita minun piti lähettää yliopistoon

Lisätiedot

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School SEOUL Etelä-Korea Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School Vuosittainen heinäkuussa järjestettävä kansainvälinen kesäkoulu. Opiskelijoita reilu 100

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot