Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012"

Transkriptio

1 MEKSIKO Tec De Monterrey Campus Estado de México Kevät 2012 Vaihtoraportti Riikka Mikkonen k /1/2012 [Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document. Type the abstract of the document here. The abstract is typically a short summary of the contents of the document.]

2 Johdanto Olin vaihdossa kevään 2012 Meksikossa, Tecnologico de Montrreyssä, Campus Estado de Mexicossa. Yleisesti ottaen vaihtoni oli todella onnistunut ja oli erittäin tyytyväinen valitsemaani kohteeseen. Meksiko on kaunis, monipuolinen ja ihana maa. En koskaan kokenut uhkaavia tai pelottavia tilanteita, vaikka mediasta Meksikon turvallisuustilanteesta voi saada kielteisen kuvan. Kampus sijaitsee lähellä Mexico Cityä, mikä on Meksikon turvallisimpia alueita. Suosittelen välttämään Pohjois-Meksikoa, jossa tilanne on epävakaampi huumesodan ja Yhdysvaltojen rajan läheisyyden vuoksi. Lisäksi omaa järkeä tulee käyttää ja liikkua aina porukassa iltaisin ja välttää alueita, joiden turvallisuudesta ei tiedä. Itse koen saaneeni erittäin ihanan ja värikkään kulttuurielämyksen Meksikosta. Maa on täynnä värejä, avoimia ihmisiä, ihanaa ruokaa, kaunista luontoa, musiikkia jne. Suosittelen lämpimästi jokaiselle joka haluaa täysin erilaisen kokemuksen kuin Suomi tai muut länsimaiset maat. Jos mieleen herää kysymyksiä joihin tämä raportti ei vastausta anna tai jokin aihe kaipaa lisäselvennystä, vastaan mielellään parhaani mukaan sähköpostitse: 1. Valmistautuminen vaihtoon Vastaanotettuani paikan Aallon puolelta sain odotella hyvän aikaa yhteydenottoa Tecistä. Koulun vaihtokoordinaattori Ivan Ramirez otti yhteyttä sähköpostitse ja lähetti printattavan hakemuksen (käytännössä vain muodollisuus) joka piti täyttää ja antaa vaihtotoimistoon lähetettäväksi eteenpäin. Jossain vaiheessa tuli sitten hyväksymiskirje. Lisäksi piti täyttää hakemus netissä ja rekisteröityä koulun järjestelmään. Rokotteista pitää olla voimassa ainakin jäykkäkouristus ja molemmat hepatiitit. Itse en ottanut muita rokotteita. Malarialääkitys ja keltakuumerokotus olivat vapaaehtoisia, mutta en kokenut niitä tarpeelliseksi koska en matkustanut varsinaisesti malaria-alueelle. Tietääkseni kukaan vaihtari tai muukaan ei sairastunut pikku flunssaa tai vatsatautia kummempiin sairauksiin. Viisumin hakemiseen kannattaa lähteä hyvissä ajoin, ettei jää viimetippaan. Otin yhteyttä suoraan suurlähetystöön sähköpostitse ja pyysin hakemuksen ja listan vaadittavista dokumenteista, mm.

3 passikopio, kelasta saatu todistus opintotuesta/varallisuustodistus, hyväksymiskirje koululta jne. Kannattaa suoraan pyytää nimenomaan opiskelijaviisumia, vaikka minulle tarjottiin aluksi turistiviisumia. Turistiviisumi aiheuttaa Meksikon päässä monimutkaisemman prosessin koska se pitää muuntaa opiskelijaviisumiksi. Olin noin kuukautta aikaisemmin liikenteessä viisumin kanssa, ei kannata ainakaan jättää myöhempään, koska viimehetkellä ennen lähtöä riittää muutakin puuhaa. Viisumista ei tarvinnut maksaa ennen kuin paikanpäällä, muistaakseni yhteensä hallinnolliset yms. maksut olivat noin euron luokkaa. Suosittelen hankkimaan useamman pankki/luottokortin, koska tänne on hankalaa saada lähetettyä uutta jos kortti hukkuu tms. Itse pidin aina korkeintaan yhtä korttia käteisen lisäksi mukana ja jätin muut kortit kotiin talteen. Joillain kavereillani kävi myös niin, etteivät jotkut heidän korteistaan toimineet Meksikossa, myös sen takia kannattaa olla varalla useampi kortti. Matkavakuutus kannattaa myös hoitaa ajoissa kuntoon. Teciltä tulevassa mailissa on tarkemmat vaatimukset mitä vakuutuksen tulee kattaa. Oma vakuutukseni oli Pohjolasta. Tec vaatii kirjallisen todistuksen siitä että opiskelijoilla on voimassa oleva vakuutus, kannattaa hankkia se etukäteen. Itse varasin pelkän menolennon ennen lähtöä, melkein heti saatuni paikan varasin Air Berlinin lennon New Yorkiin 260e, mutta odottelin sitten vielä Tecin vahvistusta ja varastin vasta sitten Americal Airlinesin jatkolennon Nycistä Mexico Cityyn (Aeropuerto Benito Juarez), noin 300e. Saavuin Mexico Cityyn uudenvuodenpäivänä. Vuokraisäntäni haki minut pientä maksua vastaan (300 pesoa, noin 17e), mikä oli tosi kiva, koska taksikuskit eivät välttämättä osaa ajaa pelkän osoitteen perusteella vaan usein tarvitsi neuvoa reittiä. Koululla ensimmäiset päivät menivät tutustumisen merkeissä ja maahantulopapereita hoitaessa. Meidän piti maksaa viisumista vasta tässä vaiheessa sekä hallintokuluja Tecille. Paikalliset tutorit järjestivät meille tervetuliaisbileitä sekä muuta ohjelmaa. 2. Asuminen Tecistä tuli joskus marraskuussa sähköpostilla lista vuokraisännistä/taloista, joiden kanssa Tecillä on sopimus. Vuokra on kaikissa suunnilleen sama (3300 pesoa, noin 190e) ja koulu on tarkistanut kämpät ja ehdot. Tämä teki kodin löytämisen mukavan helpoksi ja sieltä sitten vaan katseltiin ilmoituksia ja otettiin itse sähköpostitse yhteyttä vuokraisäntiin.

4 Asuin isossa kolmikerroksisessa talossa 10 muun vaihtarin kanssa noin 5 min kävelymatkan päässä koululta osoitteessa Azucena no 6, Jardines de Monterrey. Meitä oli 4 suomalaista ja sen lisäksi asukkeja Ranskasta, Boliviasta, Australiasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Ecuadorista ja Meksikosta. Kaikilla oli omat lukolliset huoneet ja sen lisäksi meillä oli yhteisiä tiloja. Aluksi epäilytti kämppisten määrä, mutta olin tosi tyytyväinen valintaani. Siivooja kävi 3 kertaa viikossa, mutta oma huone piti siivota itse. Minun ei tarvinnut maksaa mitään etukäteen, saapuessa maksoin tammikuun vuokran plus 1kk vuokran vuokravakuutena, jonka sain lopuksi takaisin. Vuokraisäntämme Carlos oli arkkitehti ja on itse suunnitellut talon. Hän oli todella herttainen ja ihana, eikä meillä ollut hänen kanssaan ongelmia. Miinusta siitä että netti ei ihan aina toiminut kuten olisi halunnut. Sain kuitenkin pienen rahallisen hyvityksen netin toimimattomuudesta lukukauden lopuksi. Plussaa oli kattoterassi jossa oli kiva ottaa aurinkoa ja sijainti lähellä koulua, ettei tarvinnut lähteä kuin 5 min ennen luentojen alkua kotoa. Alueena Atizapan on melko tylsä ja rähjäinen, eikä siellä oikein ole muuta tekemistä kuin koulu ja vaihtarien järjestämät kotibileet. Tec tarjoaa hyvät puitteet liikuntaan, kuntosalia, ryhmäliikuntaa, tanssia, fudista jne. Itse loukkasin jalkani surffatessa jo helmikuussa joten urheilu jäi vähille koko vaihdon ajalta. Mexico Cityn keskustasta löytyy paljon enemmän aktiviteettia kuten yöelämä ja ravintolat sekä nähtävyydet. Suosittelen budjetoimaan rahaa viikoloppureissaamiseen! Kotimme, La Casa de los Once

5 3. Matkustelu Matkustelu oli ehdottomasti paras puoli Meksikossa. Vaikka Meksiko on halpa maa, matkusteluun saa kyllä uppoamaan rahaa. Joskus saattaa saada halpoja lentoja mutta reissasimme myös bussilla. Pitkänmatkan yöbussit ovat mukavia ja ilmastoituja, sain hyvin nukuttua useimmiten. Ainakin voin suositella Estrella de Oron timanttiluokan busseja. Lentoyhtiöistä käytin vain Viva Aerobusia, paikallista halpalentoyhtiötä. Puerto Escondido Oli aivan ihana surffikaupunki tyynenmeren rannikolla, ympäri vuoden hyvät aallot surffaukseen. Puerto Escondido oli lempparipaikkojani, tosi rento meininki ja hauska yöelämä. Kävin 2 kertaa. Bussimatka kesti noin 12 tuntia, toisella kerralla lentäen. Ixtapa Oli pieni leppoisa rantalomakohde tyynenmeren rannalla. Päätimme matkustaa tänne Acapulcon sijaan, koska Acapulcossa oli levottomuuksia ja muutenkin kuuleman perusteella yliarvostettu turistiranta. Matka oli bussilla noin 9 tuntia, Ixtapassa oli tosi hauskaa, yöelämä ei ollut mitenkään erikoinen mutta oli sattumoisin St. Patricks day ja sitä juhlittaessa oli kyllä hauskaa. Lisäksi kävimme snorklaamassa ja viettämässä leppoisaa rantapäivää pienellä saarella Isla Ixtapalla, joka on Ixatapan edustalla.

6 Piña Colada! Isla Ixtapa. Cancún Enemmän jenkkituristeille rakennettu lomaparatiisi Jukatanin niemimaalla, ei tuntunut oikein Meksikolta. Täynnä yökerho joista melkein kaikki kalliita open bareja. Cancúnista pääsee kätevästi lähistöllä oleviin muihin kivoihin kohteisiin, joista alempana. Playa Del Carmen Rantakaupunki noin 1,5h ajomatkan päässä Cancúnista. Rento fiilis ja ihanat rannat. Kaikki tarvittava on (ranta, yöelämä, ravintolat, kaupat) on kivasti lähekkäin, joten taksia ei tarvinnut käyttää juurikaan.

7 Tulum Ihana paratiisimainen rantakohde noin tunnin ajomatkan päässä Playa Del Carmenista. Puuterimaista hiekkaa ja turkoosin sinistä vettä. Kävimme snorklaamassa sekä vierailimme mayaraunioilla. Aika paljon turisteja.. Isla Mujeres ja Isla Cozumel Saaret olivat myös eräitä kohokohtia. Isla Mujeres on pieni saari Cancúnin edustalla, todella ihana ja kaunis paikka. Vuokrasimme golfauton ja ajelimme saarta ympäri. Kävimme mm. kilpikonnafarmilla ja pulahtamassa hain kanssa. Cozumelin saari sijaitsee Playa Del Carmenin edustalla. Se oli hieman isompi ja vuokrasimme kunnon auton ajellaksemme ympäri saaren. Tosi ihania rantoja, mutta vedenalaiset virtaukset oli aika voimakkaita joten syvällä ei kannata uida. Saarella on ilmeisesti jotain Maya raunioitakin, mutta niissä emme käyneet.

8 Veracruz Olimme käymässä salsakarnevaalien aikaan, hauska kokemus. Sinänsä kaupunkina ei kovin erikoinen ja keskustassa oli levottomuuksia.

9 Queretaro, San Miguel De Allende ja Puebla Olivat koloniaalisia pikkukaupunkeja täynnä ihania värikkäitä taloja, suhteellisen lyhyen ajomatkan päässä. Tykkäsin eniten Pueblasta. Sopivia kohteita yhden tai kahden yön reissuille.

10 4. Opiskelu ja kurssit Koulu alkoi 3.1. orientaatioviikolla. Seuraavalla viikolla alkoivat luennot. Koulu oli helppoa ja muistutti enemmän suomalaista lukiota kuin yliopisto-opiskelua. Oppilaat olivat keskimäärin muutaman vuoden nuorempia. Tunneilla oli läsnäolopakko, mutta yhteensä 2 viikon luennoilta sai olla pois. Yhden kurssin luentoja oli yhteensä 3 h viikossa, joko 2 x 1,5h tai 1 x 3h. Ryhmät olivat pienempiä verrattuna massaluentoihin kauppiksella. Lisäksi opettajat vaativat enemmän osallistumista tunneilla. Meillä oli enemmän läksyjä, jotka sinänsä olivat helppoja. Kursseilla ei tarvinnut oikeastaan lukea kirjoja, kokeisiin luettiin luentoslideja sekä muuta tunnilla jaettua materiaalia. Kurssit kestivät koko kevään, välikokeita oli kolme ja lisäksi loppukoe. Itse opiskelin englanniksi, joten tarjonta kursseista oli melko suppea. Jos aiot ottaa kursseja espanjaksi, tarjonta on varmasti laajempi. Suosittelen laatimaan lukujärjestyksen niin, että perjantai on vapaa (mahdollistaa paremmin viikonloppureissaamisen). Lisäksi otin espanjan kielen kurssin. Alussa oli espanjan tasokoe, jonka perusteella meidät jaettiin ryhmiin. 4.1 Group Dynamics, CC-2004, Undergraduate, 5 ECTS Opettaja April Wilson oli energinen ja mukava. Kurssi käsitteli ryhmien ja tiimien toimintaa ja dynamiikkaa, erilaisia rooleja ryhmissä jne. Tunneilla touhuttiin kaikenlaista, mm. tehtiin testejä millainen oppimistyyppi olet, mitä temperamenttia edustat jne. Kokeet olivat helppoja. Läksyt tehtiin melko usein pareittain tai ryhmissä. Kurssilla oli kolme helppoa välikoetta, ryhmäpresis sekä lopputyönä helppo suhdediagrammi. 4.2 Organizational learning and knowledge management, AD-1006, Undergraduate, 5 ETCS Kurssilla käsiteltiin organisaationaalista oppimista ja tiedonhallintaa. Opettaja Consuelo Garcia Alvarez oli tiukka ja täsmällinen. Aiheita olivat mm. oppiva organisaatio, datan muodostuminen tiedoksi, tehokas organisaatio, oppimistavat jne. Kurssiin kuului kolme välikoetta sekä loppukoe.

11 Lisäksi oli ryhmäkokeita. Ne olivat useimmiten jonkinlaisia caseja, jotka piti ratkaista tunnilla ryhmän kanssa, materiaalia ja Internetiä apuna käyttäen. 4.3 Español Basico 2, HI-1007, Undergraduate, 5 ETCS Opettaja Emma Ramirez oli mukava mutta ei ollut kovin pätevä opettaja. Kurssilla käytiin läpi peruskielioppi ja sanastoa, opeteltiin myös erikseen meksikolaisia sanontoja/sanoja. Kokeita oli neljä ja esitelmiä kaksi kurssin aikana. Kokeissa sai käyttää kirjaa. 4.4 International Strategy NI-3010, Undergraduate, 5 ECTS Kurssin vetäjä Giovanni Baldini oli sympaattinen ja mukava, mutta opettajana aika sekava ja kurssin sisältö melko hajanainen. Kurssi sisälsi paljon caseja. Luokka jaettiin noin 4 hengen pienryhmiin ja jokainen ryhmä sai case josta piti tehdä esitelmä. Kokeet olivat helppoja, ne sisälsivät yksinkertaisia laskelmia ja monivalintatehtäviä. Loppukokeena oli suullinen koe. Siihen piti valmistella itse jokin aihe josta puhuu opettajalle ja sen lisäksi opettaja kysyi jonkin kysymyksen kurssin sisältöön liittyen. 4.5 Innovation management, AD-1005, Undergraduate, 5 ECTS Tämä johtamisen kurssi oli kursseista ehkä suosikkini. Opettaja Miguel Angel Cardona Ahumada oli mukava, vaikka ei puhunutkaan erinomaisen hyvää englantia. Tällä kurssilla tuli eniten kotiläksyä, paljon lyhyitä esseetehtäviä. Kurssilla käsiteltiin johtamisen teorioita ja innovaatiojohtamista. Kurssiin sisältyi ryhmässä tehtävä projekti, jossa tutkittiin itse valitsemaa yritystä. Projektissa oli 4 eri vaihetta, joista toimitettiin kirjallinen työ. Lopuksi projekti esitettiin luokan edessä. Kokeita oli 3 sekä lisäksi loppukoe. 5. Vapaa-aika ja muuta Tec tarjoaa laajan valikoiman erilaisia liikuntatunteja ja harrastekerhoja. Itselläni oli vaikeuksia sovittaa mieleisiä kursseja koulun kanssa yhteen, joten päädyin lopulta ottamaan pelkän vatsapeppujumpan. Siellä ei kyllä loppujen lopuksi tullut käytyä kovin montaa kertaa, koska loukkasin poveni aika pahasti helmikuun alussa. Koululla on myös kuntosali ja uima-allas. Tykkään itse juoksemisesta ja olin vähän pettynyt, ettei täällä voi lähteä lenkille muualle kuin juoksemaan

12 ympäri koulun kenttää, mikä on tosi tylsää. Kampusalueelta löytyy Subway, Starbucks, Oxxo (kioskiketju, vähän kuin7eleven), sushipaikka, pitsapaikka, jäätelökahvila, kirjakauppa jne, mutta eipä siellä juuri muuta tekemistä ollutkaan. Shoppailemassa käytiin ostoskeskuksessa nimeltä Satelite jonne oli noin 20 min matka taksilla. Lähistöllä on myös ostoskeskus nimeltä Mundo E, ja hieman eri suunnalla ostoskeskus Gallerias De Atizapan. Vaatteet, varsinkaan merkkivaatteet, eivät ole juuri Suomen hintatasoa edullisempia. Tammikuussa saapuessamme oli kuitenkin sopivasti joulun jälkeiset alennusmyynnit, josta tein hyviä löytöjä. Ruokakaupassa Walmartissa tai Comercial Mexicanassa, joihin otimme myös aina taksin, alle 10 min matka, pesoa. Ruoka, varsinkin ihanat tuoreet hedelmät, on paljon edullisempaa kuin Suomessa. Leffateattereita on jokaisessa ostoskeskuksessa ja myös Centro De Lago De Guadalupessa, jossa Walmart sijaitsee. Elokuvissa käyminen oli tosi halpaa, noin 40 pesoa eli reilu pari euroa. Viikonloppuisin hieman kalliimpaa, noin 60 pesoa. Vapaapäivinä suuntasimme Mexico Cityn (D.F.) keskustaan. Condesa nimisellä alueella on paljon kivoja baareja ja ravintoloita. Ravintolaruoka on edullista, samoin baarit. Toki kalliita yökerhoja riittää myös. Halvimmalla ruokaa saa katu taquerioista, noin pesolla saa vatsan täyteen. En tullut ruuasta sairaaksi kuin yhden kerran, enkä silloinkaan kovin pahasti. Lisäksi keskustassa oli paljon muuta nähtävää, mm. Chapultepecin puisto ja palatsi, Palacio Nacional, Museo de Antropologia jne. Lisäksi alue nimeltä Coyoacan on näkemisen arvoinen söpöine värikkäine taloineen. Siellä sijaitsee myös meksikolaisen taiteilijan Frida Kahlon kotitalo,

13 La Casa Azul, joka on nykyään museo avoinna turisteille. Museoihin saattaa päästä ilmaiseksi opiskelijakortilla, tai saa alennetun hinnan. Meksikolaiset ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avoimia. Ihmiset ovat kiinnostuneita tutustumaan, auttavat mielellään kaikissa asioissa ja tarjoutuvat näyttämään paikkoja. Suurin osa Tecin opiskelijoista puhuu englantia, muu paikallisväestö ei niinkään (poikkeuksena jenkkien suosimat turistikohteet). Kun saavuin Meksikoon, en juurikana puhunut espanjaa, mutta perusasiat oppii nopeasti hoitamaan. Eniten opin espanjaan viettämällä aikaa meksikolaisten kavereiden ja muiden eteläamerikkalaisten vaihtareiden seurassa, en niinkään espanjan tunnilla. Suosittelen pakkaamaan myös lämpimiä ja pitkähihaisia vaatteita (VILLASUKAT). Itse tein sen virheen, että pakkasin liikaa shortseja ja toppeja, sillä luulin että alusta asti on hellettä. Kun saavuimme tammikuussa Meksikoon, ilma oli yllättävän kylmä. Päivällä tarkeni t-paidallakin, mutta yöt, illat ja aamut olivat viileitä. Taloissa ei ole lämmitystä ja ainakin meidän talossamme oli kivilattiat, joten palelin öisin toden teolla. Hellevaatteitakin kuitenkin tarvitsee, reissuilla ja myöhemmällä keväällä. Kannattaa pakata mukaan jotkin siistimmät vaatteet, sillä täällä on tapana että esitelmiä pidettäessä pukeudutaan business casual tyyppisesti. 6. Loppukommentit Suosittelen lämpimästi vaihtokohdettani muille. Koen oppineeni eniten erilaisesta kulttuurista ja toimintatavoista, en välttämättä niinkään kurssien sisällöstä. Koen myös että minulle laskentatoimen lukijana oli hyödyllistä välillä joutua kirjoittamaan esseitä ja pitämään esitelmiä laskutehtävien sijaan. Kielitaitoni parani myös mistä olen iloinen. Toisaalta opin myös arvostamaan Suomea ja Helsinkiä erilailla, sekä sitä että asiat hoidetaan ajallaan, kaikki toimii ja ympäristö on puhdas ja siisti. Jos menisin uudestaan samaan kohteeseen, varaisin enemmän rahaa matkustamiseen. Olisin mielellään halunnut käydä vielä muissa Etelä- Amerikan maissa kuten Kolumbiassa, Ecuadorissa Dominikaanisessa tasavallassa, Kuubassa ja Brasiliassa.

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut. MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kansainväliset palvelut MATKARAPORTTI Institute of Chemical Technology, Praha Kevät 2014 Ville Rantanen Kemiantekniikka Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Lähtövalmistelut ja

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä

Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä Universität Liechtenstein Vaduz, Liechtenstein Kevätlukukausi 2013 Laura Rämä SISÄLLYS 1. Saapuminen... 3 2. Orientaatioviikko... 3 3. Koulunkäynti ja kurssit... 4 3.1. Innovation and Technology Management...

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma

Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Insinööritieteiden korkeakoulu Konetekniikan koulutusohjelma Vaihtokohden: Pietarin polyteknillinen yliopisto Vaihtoaika: syyslukukausi 2015 Opetuskieli: Englanti Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk.

Vaihtoraportti. Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka. sampsa.t.veijalainen@tkk. Vaihtoraportti Universidad Politécnica de Madrid/E.T.S.I.I. Syyslukukausi 2007, ERASMUS Puunjalostustekniikka sampsa.t.veijalainen@tkk.fi Miksi ja minne? Itselleni vaihtoon lähtö oli oikeastaan jonkinlainen

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua

OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua OPS 2016 - Kohti uudenlaista koulua Runosmäen koulun oppilaiden ajatuksia syksyllä 2013 Mikä on koulun perustehtävä? - Paikka, jossa opettajat opettavat ja oppilaat oppivat - Tarjota oppimisympäristö,

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Vaihtoraportti National Chengchi University

Vaihtoraportti National Chengchi University Vaihtoraportti National Chengchi University Taipei, Taiwan Geomatiikka Vaihtoajankohta: 1.9.-31.12.2013 Taiwan, Taipei Taiwaniin vaihtoon hakeminen oli monen asian onnellinen sattuma. Selailin Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio

REIPPAAN TYTöN URAPOLKU. Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio REIPPAAN TYTöN URAPOLKU Evaitaä uraohjaukseen 9.10 Emilia Mahlio Olipa kerran reipas tyttö, joka oli niin reipas ettei hänestä tarvinnut huolta kantaa. Hän piti puolensa, ilmaisi asiansa, lunasti lupauksensa

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Kemian tekniikka Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Opetus englanniksi ja espanjaksi

Kemian tekniikka Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Opetus englanniksi ja espanjaksi Kemian tekniikka Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey Syksy 2015 Kahdenvälinen vaihtokohde Opetus englanniksi ja espanjaksi Raportin saa julkaista verkossa Tecnológico de Monterrey,

Lisätiedot

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa

Lukuvuosi Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa MATKARAPORTTI Henry Huusko Lukuvuosi 2015-16 Moskovan valtiollisessa teknillisessä yliopistossa eli Baumanissa 1. JOHDANTO Valitsin vaihtokohteekseni Baumanin teknillisen yliopiston Moskovassa ja vietin

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius

MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG. Kevätlukukausi 2013. Eero Salenius MATKARAPORTTI INSTITUT TEKNOLOGI BANDUNG Kevätlukukausi 2013 Eero Salenius 1. Valmistautuminen vaihtoon Ei voi muuta kuin onnitella, jos sinut on valittu Bandungiin vaihtoon. Jos kaipaat vaihdoltasi muutakin

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Kemian tekniikan korkeakoulu Erasmus vaihto University of Twente

Kemian tekniikan korkeakoulu Erasmus vaihto University of Twente Kemian tekniikan korkeakoulu Erasmus vaihto University of Twente 1.9.2015 31.1.2016 YLEISKUVA KOHTEESTA Vietin vaihtoni Alankomaiden itäisessä kaupungissa Enschedessä, jonka laitamalla kohdeyliopistoni

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Kevät 2014 Konetekniikan koulutusohjelma

Kevät 2014 Konetekniikan koulutusohjelma AALTO-YLIOPISTO, INSINÖÖRITIETEIDEN KORKEAKOULU Vaihtoraportti ITESM, Campus Monterrey, Meksiko Kevät 2014 Konetekniikan koulutusohjelma Sisällys 1. Yleistä Meksikosta... 2 1.1 Meksiko... 2 1.2 Kulttuuri...

Lisätiedot

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja

Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Ty össäoppimi nen Tuula Pekkala LHM11 Kalajoen ammattiopisto Ty össäoppimi nen 9.1 -.6.2. 2013 Paikassa Blue Explorers Dive Center, Taurito Bay, Gran Canaria, Espanja Gran Canaria on Espanjalle kuuluva

Lisätiedot

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa RAPORTTI Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014 Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa Johdanto Työpajatoiminta matemaattisissa aineissa kurssiin kuului työskentely SciFest-tapahtumassa. Itse en päässyt

Lisätiedot

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland ZA4889 Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland Eurobarometer FLASH- 258 D2. Minkä ikäinen olet? [_][_] vuotta vanha [ 9 9 ] [KIELTÄYTYMINEN/EI

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus vaihtokohteesta

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus vaihtokohteesta Vaihtoraportti Koulutusohjelma Aallossa: Energia- ja LVI-tekniikka Pääaine: Energiatekniikka Vaihtoyliopisto: Czech Technical University in Prague Vaihdon ajankohta: 10.9.2014 16.1.2015 (syyslukukausi

Lisätiedot

CARLETON UNIVERSITY kevät 2013

CARLETON UNIVERSITY kevät 2013 AALTO UNIVERSITY SCHOOL OF BUSINESS CARLETON UNIVERSITY kevät 2013 OTTAWA 242062 Valmistautuminen vaihtoon Ennen vaihtoon lähtöä minun tuli valita alustavasti kurssit, jotka halusin suorittaa vaihtoyliopistossa.

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Työelämäjakso Saksan Klevessä

Työelämäjakso Saksan Klevessä Työelämäjakso Saksan Klevessä Yhteenveto Ulkomailla tapahtuvan työelämäjakson tarkoituksena itselläni oli kartuttaa ammattitaitoani autotekniikan opettajana, tutustua toisen maan opetusjärjestelmään ja

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

2. Millainen on mielipiteesi työtavoista, joita kurssilla käytettiin?

2. Millainen on mielipiteesi työtavoista, joita kurssilla käytettiin? OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5. Asteikossa 1 on huonoin ja 5 paras arvio. Ympyröi haluamasi vaihtoehto. Mikäli kysymyksen perässä on tilaa sanalliselle arviolle, toivomme, että

Lisätiedot

MOOC linjakkaan digiopetuksen muotona. Kokeilu kulttuuriperinnön opetuksessa. PedaForum-päivät, Jyväskylä,

MOOC linjakkaan digiopetuksen muotona. Kokeilu kulttuuriperinnön opetuksessa. PedaForum-päivät, Jyväskylä, MOOC linjakkaan digiopetuksen muotona Kokeilu kulttuuriperinnön opetuksessa PedaForum-päivät, Jyväskylä, 17.8.2016 Visa Immonen Apulaisprofessori Helsingin yliopisto Joanna Veinio Koulutussuunnittelija

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN

PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN PROJEKTIDOKUMENTAATIO OONA KARHUNEN Emilia Ketola Eurajoen kristillinen opisto Avat 2015-2016 1 Projekti... 3 1.1 Asiakas ja kartoitus... 3 1.2 Asiakastapaaminen ja suunnittelu... 3 1.3 Toteutus... 5 1.4

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Vaihtoraportti NTU Singapore

Vaihtoraportti NTU Singapore Vaihtoraportti NTU Singapore Mikko Poranen, Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan Korkeakoulu mikko.poranen@aalto.fi Lukuvuosi 2015/2016 Minun kriteerini vaihtokohteelle oli päästä jonnekin lämpimään, suurempaan

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011. Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus

Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011. Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011 Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus Työssäoppimisjaksoni Saksassa Farbglashütte Lauschassa kesti kahdeksan viikkoa. Farbglashütte Lauscha on lasitehdas,

Lisätiedot

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011

q-toset Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja 6a-luokan lehti numero 2/2011 q-toset 6a-luokan lehti numero 2/2011 Kosken koulut 135 vuotta osa 2 entisten koululaisten haastatteluja Kirsi Jokela Mitä koulua kävitte? -Kävin Sorvaston koulua. Millaista siellä oli? -Tosi kivaa. Siellä

Lisätiedot

Matkaraportti: RWTH Aachen, Winter Semester 2013/2014

Matkaraportti: RWTH Aachen, Winter Semester 2013/2014 Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknillinen tiedekunta Energiatekniikan koulutusohjelma Vaihto-opiskelujakso Saksa 2013-2014 Matkaraportti: RWTH Aachen, Winter Semester 2013/2014 01.06.2014 Timo Hakkarainen

Lisätiedot