MONIPUOLISUUDEN MERKITYS LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUSSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MONIPUOLISUUDEN MERKITYS LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUSSA"

Transkriptio

1 MONIPUOLISUUDEN MERKITYS LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUSSA

2 TUIJA NYMAN koulutustausta Liikunnanohjaaja (AMK) Lapin AMK, Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma / valmennus (210 op) Uimaopettajan tutkinto Tavoitteelliset pelit ja leikit -kurssi Sherborne peruskurssi Kuntonyrkkeilyohjaajan tutkinto 1. tason perus- ja täydennyskurssi Kinesioteippauskurssi Aikuisliikunnan ammattitutkinto LAT 30 ov Köysitoiminnanohjaaja moduulit 1 ja 2 (KTO 1+2 ) Kahvakuulaohjaajan perusosa ja lisenssikoulutus Vesitreeniohjaajakurssi Personal Trainer -koulutus Kuntosaliohjaajan Lisenssikoulutus Vanhusvalmentaja, Iäkkäiden voima- ja tasapaino -koulutus Tradenomi (OAMK) Liikunnanohjauksen peruskurssi Varalan Urheiluopisto Ylioppilas

3 LAJI- JA VALMENNUSTAUSTA Lajitausta Jääpallo 3 SM-mitalia, maajoukkue-edustus Kaukalopallo 3 SM-mitalia, maajoukkue-edustus Jääkiekko 2 SM-mitalia ja EM-mitali Valmennustausta D-pojat salibandy E-, F, G-tyttöjen salibandy 2006 tyttöjen jalkapallo (fysiikka ja psyykkinen valmennus) tyttöjen jalkapallo

4 MONIPUOLISUUS Monipuolisuus on kattavasti motorisia perustaitoja huomioivaa harjoittelua (Jaakkola 2013). Monipuolisuus on edellytys motoristen taitojen ja hyvien liikuntataitojen kehittymiselle (Tammelin 2013). Monipuolinen harjoittelu lapsuus- ja nuoruusaikana luo tiheän hermoverkoston, jota myöhemmin siirtovaikutuksen kautta pystyy hyödyntämään kaikessa liikkumisessa harrasteliikunnasta kilpaurheiluun. Tästä syystä monipuolisten harjoitusärsykkeiden luominen ja varmistaminen on keskeisin haaste lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa (Jaakkola 2010). Monipuolisuutta on oppimisympäristön, sosiaalisen harjoitteluympäristön ja opeteltavien tehtävien vaihtelu (Paavolainen Mononen Aarresola Nummela Viitasalo 2013). Monipuolisuus käsitetään monesti pelkästään taidon monipuolisuutena ja erityyppisten lajien harrastamisena, mutta monipuolisen harjoittelun ei tarvitse olla monen lajin harrastamista vaan monipuolisuus pystytään toteuttamaan myös yhden tai kahden lajin sisällä, jos monipuolisuus ymmärretään oikein elinjärjestelmien monipuolinen kehittäminen (Hakkarainen Nikander 2009)

5 ELINJÄRJESTELMÄKOHTAINEN KUORMITUS Elinjärjestelmä Esimerkkejä kuormittavasta / kehittävästä harjoituksesta Hermosto motoriset taitoharjoitukset, pelit ja leikit nopeusharjoittelu nopeusvoimaharjoittelu Lihaksisto maksimivoimaharjoittelu kestovoimaharjoitukset perusvoimaharjoitukset elastisuusharjoitukset Tukielimet (luut, jänteet, nivelsiteet) liikkuvuusharjoitukset hyppelyt ja kuntopallonheitot tasapainoharjoitteet, pelit ja leikit Hengitys- ja verenkierto ja aineenvaihdunta liikkuvuusharjoitukset kestävyysharjoitukset nopeuskestävyysharjoitukset lihaskestävyysharjoitukset aerobinen aineenvaihdunta voimakestävyysharjoitukset anaerobinen aineenvaihdunta pelit ja leikit

6 MONILAJISUUS Monen lajin harrastamista Monilajisuuden etuna on se, että kokonaisliikuntamäärät nousevat ja kokonaisharjoittelun määrä paranee (Aarresola ym. 2012). Tutkittaessa huippu-urheilijoita ja erityisesti heidän lapsuusvaihettaan, tuloksena oli, että huipulle päässeet olivat harrastaneet keskimäärin 4,3 eri lajia (Aarresola ym. 2012). Yhtä lajia harrastamalla voi kasvaa ja kehittyä hyväksi urheilijaksi, mutta on myös tutkittu, että se on paljon haastavampaa kuin montaa lajia harrastamalla (Aarresola ym. 2012). Yhtä lajia harrastavilla on havaittu aikaista lopettamista, viihtymisen ja motivaation puutetta sekä terveysongelmia. Käytännössä uhkana on psyykkinen ja/tai fyysinen loppuun palaminen (Aarresola ym. 2012).

7 VARHAINEN VS. MYÖHÄINEN ERIKOISTUMINEN Varhainen lajierikoistuminen Yhteen lajiin keskittyvää urheilua Monimutkaisten lajitaitojen opetteleminen jo ennen murrosikää (telinevoimistelu, taitoluistelu) Eksperttiys saavutetaan tunnin laadukkaalla harjoittelulla Myöhäinen lajierikoistuminen Osallistuminen useisiin urheilulajeihin joko organisoidusti tai omatoimisesti Lapsen opittua hyvin liikunnalliset perustaidot hän ehtii erikoistua myöhemmällä iällä valitsemaansa lajiin Suurin osa urheilulajeista kuuluu myöhäisen erikoistumisen lajeihin

8 VARHAINEN VS. MYÖHÄINEN ERIKOISTUMINEN Huippu-urheilijat erikoistuivat myöhemmällä iällä ja treenasivat vähemmän alle 12-vuotiaina, mutta enemmän vuotiaina kuin lähes huippu-urheilijat (Moesh Hauge Wikman Elbe 2013). Huippu-urheilun muutosryhmä selvitti suomalaisten huippu-urheilijoiden lajierikoistumista: 5 12-vuotiaana 3 6 lajia erikoistuminen n. 15 vuoden iässä (Tast Finni 2012).

9 PALLOTTELUA LAJISTA LAJIIN Haukiputaan 7 12-vuotiaat palloilevat monipuolisesti yhteistyössä

10 TYÖN TAUSTA Toimeksiantaja Virpiniemen liikuntaopisto, Oulumpiahanke Työn rajaus 7 12-vuotiaat, palloilulajit (futsal, jalkapallo, jääkiekko, salibandy, lentopallo) Yhteistyöseurat Haukiputaan Ahmat Haukiputaan Heitto Haukiputaan Pallo Haukiputaan Veikot (rajautui poissa työstäni, koska ei ollut palloilulajeja 7 12-vuotiaille) Kellon Lyönti

11 TYÖN LÄHTÖKOHTA Yhdeksänvuotias poika harrastaa kesäisin jalkapalloa, talvisin jääkiekkoa ja salibandya. Jalkapallon pelaaminen jatkuu pitkälle syksyyn ja talviharjoitukset alkavat. Jääkiekkoharjoitukset alkavat elokuussa ja salibandyharjoitukset syyskuun alussa. Harrastusaikataulujen selvittyä käy ilmi, että kaikkien lajien harjoitukset osuvat samalle päivälle ja osittain samaan aikaan. Mitä lajia harrastetaan ja mikä jätetään pois? Pitääkö lapsen valita jo näin nuorena mitä lajia harrastaa?

12 TARKOITUS JA TAVOITE Tarkoitus Tavoite Selvittää palloilulajien urheiluseurayhteistyön nykytilaa ja sen kehittämisen mahdollisuuksia monipuolisuuden näkökulmasta. Tuottaa taustatietoa Oulumpia-hankkeelle.

13 TUTKIMUS Tutkimusmenetelmät Työpajatoiminta syksy 2013 Kyselytutkimukset tammi helmikuussa 2014 Tutkimusjoukko Työpajatoiminta: henkilöitä seuroista ja Virpiniemestä 7 12-vuotiaat (43) Lasten vanhemmat (93)

14 TUTKIMUSONGELMAT 1. MILLAISTA ON HAUKIPUTAALAISTEN URHEILUSEUROJEN YHTEISTYÖ 7 12-VUOTIAIDEN PALLOILULAJEISSA NYKYÄÄN? 2. MITEN HAUKIPUTAAN URHEILUSEUROJEN TYÖPAJATOIMINTAAN OSALLISTUNEET, 7 12-VUOTIAAT JA HEIDÄN VANHEMPANSA KEHITTÄISIVÄT URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖTÄ MONIPUOLISUUDEN NÄKÖKULMASTA? 3. KUINKA MONIPUOLISESTI HAUKIPUTAALAISET PALLOILUA HARRASTAVAT 7 12-VUOTIAAT LIIKKUVAT JA HARRASTAVAT?

15 TUTKIMUKSEN TULOKSET KEHITYSEHDOTUKSET JOHTOPÄÄTÖKSET

16 1. HAUKIPUTAALAISTEN URHEILUSEUROJEN YHTEISTYÖ TULOKSIA TYÖPAJATOIMINNASTA Haukiputaalaiset seurat eivät tee yhteistyötä 7 12-vuotiaiden palloilulajeissa ollenkaan. Suomessa urheilulajit ovat pääosin toimineen erillään toisistaan. Lajien välisestä aidosta yhteistyötä ei tämän vuoksi olekaan kovin paljoa esimerkkejä. Se miksi yhteistyötä ei tehdä saattaa olla Kari L. Keskisen (2012, 15) mainitsema lajikateus.

17 1. HAUKIPUTAALAISTEN URHEILUSEUROJEN YHTEISTYÖ KEHITYSEHDOTUKSET POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON, YHTEISTYÖESIMERKKEIHIN Halutessaan kehittää yhteistyötä ja edistääkseen toimintaa tutkimuksessa nousseiden ehdotusten perusteella, on aloitettava yhteistyö. Toimiva yhteistyö vaatii onnistuakseen yhteiset tavoitteet, joihin pyritään. Ehdotan, että haukiputaalaiset seurat kokoontuvat hankkeen avustamana yhteen 1. valitsevat keskuudestaan yhteistyön johtoryhmän (valmentajia, seuran johtohenkilöitä, vanhempia) 2. vastuuhenkilön johtamaan ryhmää. Yhteistyön onnistumiseksi jonkun pitää ohjata ja johtaa työskentelyä. Yhteistyön toiminnan koordinaattori (FC Kaarina) Yhteinen junioripäällikkö (Viipurin Golf ja Saipa Juniorit ry) Jaetun johtajan tehtävään tulee valita henkilö, jolla on käsiteltävässä asiassa parhaat tiedot ja osaaminen.

18 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN TULOKSIA TYÖPAJATOIMINNASTA 1. Yleispalloilusarja, jossa pelattaisiin eri pallopelejä vuodenaikojen mukaan. Kesällä pelattaisiin jalkapalloa, syksyllä salibandya, talvella lentopalloa. 2. Iltapäivä- tai palloilukerhot seurojen pyörittäminä. Kerhoissa pelattaisiin esim. seuraavasti: maanantaina salibandya, tiistaina lentopalloa, keskiviikkona jalkapalloa, torstaina jääkiekko ja perjantaina futsalia tai koripalloa. 3. Viikonlopputurnaukset, joissa pelattaisiin eri palloilulajeja ja niihin voisi osallistua mikä vain haukiputaalainen palloilujoukkue oman ikäluokkansa sarjassa. 4. Korttelisarja, jossa joukkueet pelaisivat kerran viikossa keskinäisiä pelejä ikäkausittain etukäteen viikoittain sovitusta lajista. 5. Oulumpia-ryhmän harjoittelu, joka tarkoittaisi käytännössä sitä, että eri lajien valmentajat ohjaisivat toisten palloilulajien treenejä. 6. Monilajijoukkue. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sama joukkue pelaisi kesällä jalkapalloa ja talvella salibandya. 7. Taitoleirit tai -illat. Esimerkiksi taitoillat kerran viikossa ikäluokittain. 8. Yhteinen toimintamalli, joka huomioisi sekä kilpa- että harrasteurheilemisen Haukiputaalla.

19 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN TULOKSIA 7 12-VUOTIAILTA 1. Enemmän harjoituspelejä muiden joukkueiden kanssa, enemmän yhteisiä tapahtumia eri seurojen kanssa. 2. Lajikokeiluja nuorille ristiin seurojen yhteistyössä. 3. Monipuolisempaa, enemmän juttuja, ei pelkästään sitä harrastusta kuin missä harjoituksissa on esim. haluaisin sählyssä pelattavan välillä muitakin lajeja. 4. Enemmän turnauksia. 5. Harjoitusaikojen synkronointia siten, että voi harrastaa useaa lajia nuorena.

20 VANHEMPIEN TYYTYVÄISYYS SEUROIHIN

21 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN TULOKSIA VANHEMMILTA 1. Yhteistyötä seurojen välille, annetaan lapsen harrastaa useampaa lajia. 2. Toivon seurojen hyväksyvän lapsen monilajisuuden. Tällä hetkellä olemme kokeneet, että lapsen pitää erikoistua johonkin lajiin ja pysyä siinä. Jos kokeilee muuta, puhutaan toisesta lajista halveksien. 3. Monipuolistaisin harjoittelua muihinkin lajeihin / liikuntamuotoihin. Mitä monipuolisempaa, sen kehittävämpää ja hauskempaa. 4. Voisi olla tutustumista toiseen lajiin esim. sählyporukka voisi käydä jalkapalloporukan treeneissä ja toisinpäin. 5. Yhteisiä harjoituksia aina välillä, niin saadaan enemmän harjoituksia, koska muuten salivuorot ovat tiukalla. Valmentajatkin saavat ideoita toisiltaan! 6. Reeniajat pitäisi saaha siten, että on mahdollista harrastaa useaa lajia.

22 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON KOKEILTU 1. Oulumpia-ryhmän harjoittelu hankkeen aikana Harjoittelusta sopiminen hankkeen yhteispalavereissa / seurayhteistyön alettua. Virpiniemen liikuntaopisto tarjoaa hankkeen puitteissa ilmaiset harjoitustilat, välineet ja apuohjaajia. Eri lajien valmentajat ohjaavat toisen lajien treenejä valituille ikäryhmälle. Pelien lisäksi on muutakin liikuntaa, kuten esimerkiksi seinäkiipeilyä ja temppuilua. Uusi harjoitusympäristö tuo myös monipuolisuutta harjoitteluun.

23 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON KOKEILTU 2. Monilajijoukkueen perustamista kesälle 2014 Joukkue olisikin hyvä koota samassa motorisen kehityksen vaiheissa olevista lapsista kuitenkin yksilöllisyys kehityksessä huomioiden. Pilottijoukkue voitaisiin koota esimerkiksi vuoden 2004 ja 2005 syntyneistä HauPan ja Kellon Lyönnin pelaajista.

24 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 3. Yhden kehitysehdotuksen toteuttaminen Yleispalloilusarja Viikonlopputurnaukset Korttelisarja

25 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 4. Taitoleirien tai -iltojen järjestäminen Esimerkkinä taitoillat ikäluokittain (E-, F- ja G-juniorit) samalle illalle, peräkkäisinä kellonaikoina. Vaatii yhteistyötä seurojen kesken, jotta harjoitukset saa mahtumaan saman ikäluokan harjoitusaikatauluihin.

26 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 5. Saman ikäluokan harjoitusaikojen sopiminen Harjoitusajoista sopiminen mahdollistaisivat mahdollisimman monipuolisen harrastamisen.

27 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 6. Yhteisen toimintamallin luominen Tämän tutkimuksen perusteella haukiputaalaisille seuroille voisi sopia DMSP-malli (Development Model of Sport Participation), joka painottaa monilajista harrastamista ja myöhään erikoistumista. 1. Ikävuosina 6 12: kokeiluvaihe ja useiden lajien harrastamisvaihe 2. Ikävuosina 13 15: erikoistumisen vaihe, harrastetaan1-2 lajia vuoden täyttämisen jälkeen: investointivaihe, valitaan päälaji Myös LISPA-malli (Lifelong Involvement in Sport and Physical Activity), johon on pyritty huomioimaan sekä kilpa- että harrasteurheilu, on tutustumisen arvoinen. lapsikeskeinen näkökulma, lapsen oma motiivi, tarpeet, valinnat ja valmiudet ovat toiminnan keskiössä

28 3. MONIPUOLINEN LIIKKUMINEN JA HARRASTAMINEN TULOKSIA 7 12-VUOTIAILTA + VANHEMMILTA Vastaajien lukumäärä Lasten harrastamien lajien määrä (n=93) Yksi Kaksi Kolme (n=43)

29 3. MONIPUOLINEN LIIKKUMINEN JA HARRASTAMINEN TULOKSIA 7 12-VUOTIAILTA Keskiarvo lajien harrastamiselle seurassa viikon aikana Jalkapallo 3 kertaa Jääkiekko 3 kertaa Salibandy 2 kertaa Keskiarvo harrastamisen määrälle kaikista palloilulajeista seurassa viikon aikana oli 3 kertaa. Keskiarvo urheiluseuroissa liikkumiseen oli 4,4 tuntia viikossa. Keskiarvo muualla kuin urheiluseuroissa liikkumiseen oli 5,5 tuntia viikossa. Harjoituksissa pelattiin usein vain oman lajin pelimuotoja, oman ja muidenkin lajien pelejä monipuolisimmin pelasivat kahden ja kolmen lajin harrastajat. Elinjärjestelmien (hermosto, lihakset, tukielimet, hengitys- ja verenkierto, aineenvaihdunta) kuormittamisen kautta monipuolisimmin harjoitteita tekivät kolmen lajin edustajat.

30 3. MONIPUOLINEN LIIKKUMINEN JA HARRASTAMINEN JOHTOPÄÄTÖKSIÄ Haukiputaalaiset lapset harrastivat keskimäärin enemmän yhtä lajia, mutta harjoittelivat kertoina enemmän viikossa kuin 7 12-vuotiaat Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan. Tämän tutkimuksen mukaan monipuolisuutta ei pystytty takaamaan yhden lajin sisällä niin sanotun elinjärjestelmien harjoittamisen kautta. Monipuolisuuden näkökulmasta olisi erittäin tärkeää päästä fyysisen aktiivisuuden vähimmäissuosituksiin eli kahteen tuntiin päivässä tai 14 tuntiin viikossa. Kilpaurheilussa tuntimäärä on 20 tuntia viikossa. Seurojen on hyvä tukea lasten monilajisuutta ja muutenkin monipuolista harrastamista.

31 TUTKIMUKSEN LUOTETTAVUUS Reliabiliteetti (mittaustulosten toistettavuus ja tarkkuus) Osallistuva havainnointi hyvä Kyselytutkimukset heikko: otoksen edustavuus ja koko ja vastausprosentin pienuus, kaksi erillistä lomaketta Validiteetti (tutkimusmenetelmän kykyä mitata juuri sitä mitä on tarkoituskin mitata) Osallistuva havainnointi hyvä, tarkka selostus tutkimuksen toteuttamisesta Kyselytutkimukset heikko: varsinkin lasten lomake liian pitkä ja osa kysymyksistä liian vaikeita, väärien sanavalintojen takia eivät aina mitanneet täysin haluttua asiaa Työn tutkimuksilla saatiin vastaukset kaikkiin asetettuihin tutkimusongelmiin. Työtä voidaan pitää kuitenkin suppeana tutkimuksena tästä laajasta aiheesta eikä tulosten pohjalta voida tehdä kovin suuria yleistyksiä.

32 KIITOS!

RATKAISUJA LIIKUNNAN JA URHEILUN HARRASTAMISEN TALOUDELLISTEN ESTEIDEN VÄHENTÄMISEKSI

RATKAISUJA LIIKUNNAN JA URHEILUN HARRASTAMISEN TALOUDELLISTEN ESTEIDEN VÄHENTÄMISEKSI RATKAISUJA LIIKUNNAN JA URHEILUN HARRASTAMISEN TALOUDELLISTEN ESTEIDEN VÄHENTÄMISEKSI Ehdotuksia yhdenvertaisten harrastamisen mahdollisuuksien edistämiseksi Nuori Suomi 2012 Toimittanut: Riikka Lahti

Lisätiedot

TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ

TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ Toim. Kaisu Mononen 1, Outi Aarresola 1, 2, Pasi Sarkkinen 4, Jarkko Finni 3, Sami Kalaja 3, Asko Härkönen 4 ja Mikko Pirttimäki 2 TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ Urheilijan polun valintavaiheen

Lisätiedot

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLFvanhempien opas Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 1. Golf harrastuksena 1. GOLF HARRASTUKSENA Golf on usein koko perheen yhteinen harrastus, mutta enenevässä määrin lapset ja nuoret innostuvat lajista

Lisätiedot

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan

Ideaopas matalan. kynnyksen liikuntakerhotoimintaan Nuoren Suomen, Suomen Liikunnan ja Urheilun ja Kuntoliikuntaliiton toiminnat siirtyivät 1.1.2013 Valoon. Lisätietoa valo.fi Ideaopas matalan kynnyksen liikuntakerhotoimintaan SISÄLLYS JOHDANTO...3 LASTEN

Lisätiedot

11-15-vuotiaiden valmennuksen kehittäminen seurassa

11-15-vuotiaiden valmennuksen kehittäminen seurassa 11-15-vuotiaiden valmennuksen kehittäminen seurassa Suunnistusvalmennusseminaari Vierumäki 8.2.2013 Katri Lilja Nuorisotoiminnan kehityspäällikkö Suomen Suunnistusliitto Esityksen taustaa, esityksen näkökulma:

Lisätiedot

1. Ampumaurheilu on siisti harrastus 1 Ampumaseuran nuorisotoiminnan tavoitteet Toiminnan arvot ja linjaukset

1. Ampumaurheilu on siisti harrastus 1 Ampumaseuran nuorisotoiminnan tavoitteet Toiminnan arvot ja linjaukset Ampumaurheilukoulu Sisällysluettelo 1. Ampumaurheilu on siisti harrastus 1 Ampumaseuran nuorisotoiminnan tavoitteet Toiminnan arvot ja linjaukset 2. Suunnittelu käynnistää toiminnan 2 Uuden toiminnan käynnistäminen

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINTA

SINETTISEURATOIMINTA SINETTISEURATOIMINTA Lupaus laadusta urheilevan lapsen ja nuoren parhaaksi Sinettiseurojen auditointi Sinettikriteerien toteutuminen arvioidaan säännöllisin väliajoin kehittämistilaisuuden muotoon rakennetun

Lisätiedot

Liikuntatutkimus 2009 2010

Liikuntatutkimus 2009 2010 Liikuntatutkimus 2009 2010 Lapset ja nuoret Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry:n, Nuori Suomi ry:n, Suomen Kuntoliikuntaliiton, Suomen Olympiakomitean sekä Helsingin kaupungin teettämä liikuntatutkimus

Lisätiedot

Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA

Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Nyrkkeilyn käsikirja 2012 1 LASTEN JA NUORTEN NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Sisällysluettelo 3 Johdanto NYRKKEILYURHEILU 4 Nyrkkeily lasten ja nuorten

Lisätiedot

Salama-Sanomat. Yleisurheilukoulut starttaavat 5.5. uudistuu. Yleisurheilu on. Try Out -päivät Myyrmäessä

Salama-Sanomat. Yleisurheilukoulut starttaavat 5.5. uudistuu. Yleisurheilu on. Try Out -päivät Myyrmäessä Salama-Sanomat HUHTIKUU 2014 julkaisija Vantaan Salamat ry - SUL:n jäsen Kuva: SUL Yleisurheilukoulut starttaavat 5.5. Vantaan Salamat tarjoaa ympärivuotista toimintaa yleisurheilun parissa kaiken ikäisille:

Lisätiedot

ONS Seurakäsikirja. Hyväksytty:

ONS Seurakäsikirja. Hyväksytty: ONS Seurakäsikirja Muutoshistoria: Ver. pvm Tila Käsittelijä Kommentit 0.1 03.11.2009 Ehdotus J.Kuoksa, A.Kaihua Seura-, valmennus ja joukkuetoiminta yhdistettynä samaan dokumenttiin 1.0 16.11.2009 Hyväks.

Lisätiedot

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2

Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 VALTION LIIKUNTANEUVOSTON JULKAISUJA 2012:2 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen 1999 2011 Yhteisjulkaisu LIKES-tutkimuskeskuksen kanssa Kati Lehtonen (toim.) NUORTEN HARRASTELIIKUNNAN KEHITTÄMINEN 1999 2011 1 Nuorten harrasteliikunnan kehittäminen

Lisätiedot

KOIVIKKO, HENNA-RIIKKA & PELTOPERÄ, ANNA-EMILIA. MAAILMA LIIKKUU IHMINEN EI? Lasten liikuntamotivaatio ActiveAquarium-virtuaalikokeilun aikana

KOIVIKKO, HENNA-RIIKKA & PELTOPERÄ, ANNA-EMILIA. MAAILMA LIIKKUU IHMINEN EI? Lasten liikuntamotivaatio ActiveAquarium-virtuaalikokeilun aikana KOIVIKKO, HENNA-RIIKKA & PELTOPERÄ, ANNA-EMILIA MAAILMA LIIKKUU IHMINEN EI? Lasten liikuntamotivaatio ActiveAquarium-virtuaalikokeilun aikana Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

Lisätiedot

SELVITYS GOLFSEUROJEN NUORISOTOIMINNASTA 2011

SELVITYS GOLFSEUROJEN NUORISOTOIMINNASTA 2011 SELVITYS GOLFSEUROJEN NUORISOTOIMINNASTA 211 Raportti Toukokuu 212 Suomen Golfliitto Antti Rimpiläinen Kaikkien kyselyyn vastanneiden seurojen kesken arvottiin huikea pääpalkinto; Kyselyyn vastanneiden

Lisätiedot

Laatukäsikirja 16.8.2012

Laatukäsikirja 16.8.2012 Laatukäsikirja 16.8.2012 2 ESIPUHE Tämä on Espoo Basket Team ry:n laatukäsikirja. Viimeisin laatukäsikirjan päivitys on elokuulta 2012. Laatukäsikirjaa tarkastellaan seuran hallituksen toimesta vuosittain

Lisätiedot

ESIPUHE. Sastamalassa 7.2.2011. Mauri Esko

ESIPUHE. Sastamalassa 7.2.2011. Mauri Esko Sisällysluettelo 1. TOIMINTALINJAUS... 3 2. VALEPAN TOIMINTA-AJATUS... 3 Toiminnan lähtökohdat... 3 3. VALEPAN ARVOT... 3 Luottamus... 3 Sitoutuminen... 3 4. VALEPAN STRATEGISET TAVOITTEET... 3 Vaikuttavuus

Lisätiedot

SÄKYLÄN URHEILIJAT ry. Toimintasuunnitelma seuran 69. toimintavuodelle

SÄKYLÄN URHEILIJAT ry. Toimintasuunnitelma seuran 69. toimintavuodelle SÄKYLÄN URHEILIJAT ry Toimintasuunnitelma seuran 69. toimintavuodelle 2012 2013 www.sakylanurheilijat.fi Sivu 1 JOHTOKUNTA Seuramme toimintaa johtaa ja valvoo vuosikokouksen valitsema johtokunta, joka

Lisätiedot

Matti Hakamäki ja Kaarlo Laine. Liikunnallisen iltapäivätoiminnan hankkeiden 2004 2005 käynnistyminen

Matti Hakamäki ja Kaarlo Laine. Liikunnallisen iltapäivätoiminnan hankkeiden 2004 2005 käynnistyminen Matti Hakamäki ja Kaarlo Laine Liikunnallisen iltapäivätoiminnan hankkeiden 2004 2005 käynnistyminen Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 171 ISBN 951-790-198-4 Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö

Lisätiedot

Toimintakäsikirja 2010

Toimintakäsikirja 2010 0 2010 1 Sisällysluettelo Johdanto 3 1.Seuran strategia, johtaminen ja toiminnan suunnittelu..4 1.1 Toiminnan perusperiaatteet 4 1.1.1 Arvot.4 1.1.2 Missio..4 1.1.3Visio 2012..4 1.1.4 Toiminta ajatus 5

Lisätiedot

Epätavallisia elämänkulkuja

Epätavallisia elämänkulkuja Epätavallisia elämänkulkuja Huippu-urheilijat ja -taiteilijat 2000-luvun Suomessa Mikko Piispa & Helena Huhta (toim.) Nuorisotutkimusverkosto/ Nuorisotutkimusseura Julkaisuja 134 Nuorisotutkimusverkoston

Lisätiedot

Seura toimintaympäristönä

Seura toimintaympäristönä SUOMEN KORIPALLOLIITTO Seura toimintaympäristönä Versio 3.0-21.9.2006 Copyright 2006. Suomen Koripalloliitto Sisällysluettelo 1. JOHDANTO 1 2. SEURAN LINJAUSTEN JA TOIMINNAN SUUNNITTELU 2 2.1 HALLITUS

Lisätiedot

Matalan kynnyksen liikunnallinen iltapäivätoiminta. Easysport-hankkeen toteuttaminen ja kehittäminen vuosina 2010 2013

Matalan kynnyksen liikunnallinen iltapäivätoiminta. Easysport-hankkeen toteuttaminen ja kehittäminen vuosina 2010 2013 Matalan kynnyksen liikunnallinen iltapäivätoiminta Easysport-hankkeen toteuttaminen ja kehittäminen vuosina 2010 2013 Hanna-Mari Maijala Sanna Pasanen MATALAN KYNNYKSEN LIIKUNNALLINEN ILTAPÄIVÄTOIMINTA

Lisätiedot

KOULUTUS- JA NUORISOYKSIKKÖ TIEDOTTAA 2014

KOULUTUS- JA NUORISOYKSIKKÖ TIEDOTTAA 2014 KOULUTUS- JA NUORISOYKSIKKÖ TIEDOTTAA 2014 Tässä infopaketissa on koottu Suomen Nyrkkeilyliiton nuorisotoiminnan palveluja sekä jäljellä oleva koulutustoiminta vuonna 2015. Sisällysluettelo Miksi Sinettiseuraksi

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3. Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta sivu 11. Korkeasalot ovat heittolaisia sivu 13

Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3. Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta sivu 11. Korkeasalot ovat heittolaisia sivu 13 Suomen Työväen Urheiluliiton 11. liittojuhla Tampereella 5. 14.6.2009 Maaliskuu 2008 Mainostoimisto MyMedi Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3 Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta

Lisätiedot

Heitosta Haukipudas tunnetaan!

Heitosta Haukipudas tunnetaan! Heitosta Haukipudas tunnetaan! Ehkä Suomen paras seuraleh Lokakuu 2012 Yleisurheilukoulun menoa ja meininkiä Länsituulen koulun salilla keskiviikkoiltana. YLEISURHEILU SIVU 19 Heitolle työllistämispalkinto

Lisätiedot

YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS

YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS 1. Lapsen ja nuoren parhaaksi 2. Kannustava ilmapiiri 3. Yhdessä tekemisen kulttuuri S E U R A: Seuran johto on tietoinen kasvatusvastuustaan Arvot, kasvatukselliset periaatteet

Lisätiedot

huhtikuu 2013 julkaisija Vantaan Salamat ry - SUL:n jäsen

huhtikuu 2013 julkaisija Vantaan Salamat ry - SUL:n jäsen Salama-Sanomat huhtikuu 2013 julkaisija Vantaan Salamat ry - SUL:n jäsen Kuva: SUL, kuvaaja Juha Kanerva. SM-maastot tuovat Suomen parhaat Vantaalle Löytyykö viime vuoden tuplavoittajalle Lewis Korirille

Lisätiedot

Lentopallon Sinettiseurakriteerien eri tasot

Lentopallon Sinettiseurakriteerien eri tasot Lentopallon Sinettiseurakriteerien eri tasot 1 YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS 1. Lapsen ja nuoren parhaaksi 2. Kannustava ilmapiiri 3. Yhdessä tekemisen kulttuuri Seuran johto on tietoinen kasvatusvastuustaan

Lisätiedot

MIKSI MURROSIKÄINEN LUOPUU LIIKUNNASTA?

MIKSI MURROSIKÄINEN LUOPUU LIIKUNNASTA? MIKSI MURROSIKÄINEN LUOPUU LIIKUNNASTA? Liikunta-aktiivisuuden väheneminen murrosiässä Tuula Aira, Lasse Kannas, Jorma Tynjälä, Jari Villberg ja Sami Kokko Miksi lapset ja nuoret katoavat liikuntaja urheiluseuroista

Lisätiedot

URHEILULLISET ELÄMÄNTAVAT-

URHEILULLISET ELÄMÄNTAVAT- URHEILULLISET ELÄMÄNTAVATvanhempainillan vetäjän opas SISÄLLYS Sisältö 2 Esipuhe 3 Ennen vanhempainiltaa 4 1. Urheilulliset elämäntavat 5 2. Elämänrytmi 7 3. Ravinto 9 4. Urheilu ja liikunta 12 5. Uni

Lisätiedot