MONIPUOLISUUDEN MERKITYS LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUSSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MONIPUOLISUUDEN MERKITYS LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUSSA"

Transkriptio

1 MONIPUOLISUUDEN MERKITYS LASTEN JA NUORTEN HARJOITTELUSSA

2 TUIJA NYMAN koulutustausta Liikunnanohjaaja (AMK) Lapin AMK, Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma / valmennus (210 op) Uimaopettajan tutkinto Tavoitteelliset pelit ja leikit -kurssi Sherborne peruskurssi Kuntonyrkkeilyohjaajan tutkinto 1. tason perus- ja täydennyskurssi Kinesioteippauskurssi Aikuisliikunnan ammattitutkinto LAT 30 ov Köysitoiminnanohjaaja moduulit 1 ja 2 (KTO 1+2 ) Kahvakuulaohjaajan perusosa ja lisenssikoulutus Vesitreeniohjaajakurssi Personal Trainer -koulutus Kuntosaliohjaajan Lisenssikoulutus Vanhusvalmentaja, Iäkkäiden voima- ja tasapaino -koulutus Tradenomi (OAMK) Liikunnanohjauksen peruskurssi Varalan Urheiluopisto Ylioppilas

3 LAJI- JA VALMENNUSTAUSTA Lajitausta Jääpallo 3 SM-mitalia, maajoukkue-edustus Kaukalopallo 3 SM-mitalia, maajoukkue-edustus Jääkiekko 2 SM-mitalia ja EM-mitali Valmennustausta D-pojat salibandy E-, F, G-tyttöjen salibandy 2006 tyttöjen jalkapallo (fysiikka ja psyykkinen valmennus) tyttöjen jalkapallo

4 MONIPUOLISUUS Monipuolisuus on kattavasti motorisia perustaitoja huomioivaa harjoittelua (Jaakkola 2013). Monipuolisuus on edellytys motoristen taitojen ja hyvien liikuntataitojen kehittymiselle (Tammelin 2013). Monipuolinen harjoittelu lapsuus- ja nuoruusaikana luo tiheän hermoverkoston, jota myöhemmin siirtovaikutuksen kautta pystyy hyödyntämään kaikessa liikkumisessa harrasteliikunnasta kilpaurheiluun. Tästä syystä monipuolisten harjoitusärsykkeiden luominen ja varmistaminen on keskeisin haaste lasten ja nuorten liikunnassa ja urheilussa (Jaakkola 2010). Monipuolisuutta on oppimisympäristön, sosiaalisen harjoitteluympäristön ja opeteltavien tehtävien vaihtelu (Paavolainen Mononen Aarresola Nummela Viitasalo 2013). Monipuolisuus käsitetään monesti pelkästään taidon monipuolisuutena ja erityyppisten lajien harrastamisena, mutta monipuolisen harjoittelun ei tarvitse olla monen lajin harrastamista vaan monipuolisuus pystytään toteuttamaan myös yhden tai kahden lajin sisällä, jos monipuolisuus ymmärretään oikein elinjärjestelmien monipuolinen kehittäminen (Hakkarainen Nikander 2009)

5 ELINJÄRJESTELMÄKOHTAINEN KUORMITUS Elinjärjestelmä Esimerkkejä kuormittavasta / kehittävästä harjoituksesta Hermosto motoriset taitoharjoitukset, pelit ja leikit nopeusharjoittelu nopeusvoimaharjoittelu Lihaksisto maksimivoimaharjoittelu kestovoimaharjoitukset perusvoimaharjoitukset elastisuusharjoitukset Tukielimet (luut, jänteet, nivelsiteet) liikkuvuusharjoitukset hyppelyt ja kuntopallonheitot tasapainoharjoitteet, pelit ja leikit Hengitys- ja verenkierto ja aineenvaihdunta liikkuvuusharjoitukset kestävyysharjoitukset nopeuskestävyysharjoitukset lihaskestävyysharjoitukset aerobinen aineenvaihdunta voimakestävyysharjoitukset anaerobinen aineenvaihdunta pelit ja leikit

6 MONILAJISUUS Monen lajin harrastamista Monilajisuuden etuna on se, että kokonaisliikuntamäärät nousevat ja kokonaisharjoittelun määrä paranee (Aarresola ym. 2012). Tutkittaessa huippu-urheilijoita ja erityisesti heidän lapsuusvaihettaan, tuloksena oli, että huipulle päässeet olivat harrastaneet keskimäärin 4,3 eri lajia (Aarresola ym. 2012). Yhtä lajia harrastamalla voi kasvaa ja kehittyä hyväksi urheilijaksi, mutta on myös tutkittu, että se on paljon haastavampaa kuin montaa lajia harrastamalla (Aarresola ym. 2012). Yhtä lajia harrastavilla on havaittu aikaista lopettamista, viihtymisen ja motivaation puutetta sekä terveysongelmia. Käytännössä uhkana on psyykkinen ja/tai fyysinen loppuun palaminen (Aarresola ym. 2012).

7 VARHAINEN VS. MYÖHÄINEN ERIKOISTUMINEN Varhainen lajierikoistuminen Yhteen lajiin keskittyvää urheilua Monimutkaisten lajitaitojen opetteleminen jo ennen murrosikää (telinevoimistelu, taitoluistelu) Eksperttiys saavutetaan tunnin laadukkaalla harjoittelulla Myöhäinen lajierikoistuminen Osallistuminen useisiin urheilulajeihin joko organisoidusti tai omatoimisesti Lapsen opittua hyvin liikunnalliset perustaidot hän ehtii erikoistua myöhemmällä iällä valitsemaansa lajiin Suurin osa urheilulajeista kuuluu myöhäisen erikoistumisen lajeihin

8 VARHAINEN VS. MYÖHÄINEN ERIKOISTUMINEN Huippu-urheilijat erikoistuivat myöhemmällä iällä ja treenasivat vähemmän alle 12-vuotiaina, mutta enemmän vuotiaina kuin lähes huippu-urheilijat (Moesh Hauge Wikman Elbe 2013). Huippu-urheilun muutosryhmä selvitti suomalaisten huippu-urheilijoiden lajierikoistumista: 5 12-vuotiaana 3 6 lajia erikoistuminen n. 15 vuoden iässä (Tast Finni 2012).

9 PALLOTTELUA LAJISTA LAJIIN Haukiputaan 7 12-vuotiaat palloilevat monipuolisesti yhteistyössä

10 TYÖN TAUSTA Toimeksiantaja Virpiniemen liikuntaopisto, Oulumpiahanke Työn rajaus 7 12-vuotiaat, palloilulajit (futsal, jalkapallo, jääkiekko, salibandy, lentopallo) Yhteistyöseurat Haukiputaan Ahmat Haukiputaan Heitto Haukiputaan Pallo Haukiputaan Veikot (rajautui poissa työstäni, koska ei ollut palloilulajeja 7 12-vuotiaille) Kellon Lyönti

11 TYÖN LÄHTÖKOHTA Yhdeksänvuotias poika harrastaa kesäisin jalkapalloa, talvisin jääkiekkoa ja salibandya. Jalkapallon pelaaminen jatkuu pitkälle syksyyn ja talviharjoitukset alkavat. Jääkiekkoharjoitukset alkavat elokuussa ja salibandyharjoitukset syyskuun alussa. Harrastusaikataulujen selvittyä käy ilmi, että kaikkien lajien harjoitukset osuvat samalle päivälle ja osittain samaan aikaan. Mitä lajia harrastetaan ja mikä jätetään pois? Pitääkö lapsen valita jo näin nuorena mitä lajia harrastaa?

12 TARKOITUS JA TAVOITE Tarkoitus Tavoite Selvittää palloilulajien urheiluseurayhteistyön nykytilaa ja sen kehittämisen mahdollisuuksia monipuolisuuden näkökulmasta. Tuottaa taustatietoa Oulumpia-hankkeelle.

13 TUTKIMUS Tutkimusmenetelmät Työpajatoiminta syksy 2013 Kyselytutkimukset tammi helmikuussa 2014 Tutkimusjoukko Työpajatoiminta: henkilöitä seuroista ja Virpiniemestä 7 12-vuotiaat (43) Lasten vanhemmat (93)

14 TUTKIMUSONGELMAT 1. MILLAISTA ON HAUKIPUTAALAISTEN URHEILUSEUROJEN YHTEISTYÖ 7 12-VUOTIAIDEN PALLOILULAJEISSA NYKYÄÄN? 2. MITEN HAUKIPUTAAN URHEILUSEUROJEN TYÖPAJATOIMINTAAN OSALLISTUNEET, 7 12-VUOTIAAT JA HEIDÄN VANHEMPANSA KEHITTÄISIVÄT URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖTÄ MONIPUOLISUUDEN NÄKÖKULMASTA? 3. KUINKA MONIPUOLISESTI HAUKIPUTAALAISET PALLOILUA HARRASTAVAT 7 12-VUOTIAAT LIIKKUVAT JA HARRASTAVAT?

15 TUTKIMUKSEN TULOKSET KEHITYSEHDOTUKSET JOHTOPÄÄTÖKSET

16 1. HAUKIPUTAALAISTEN URHEILUSEUROJEN YHTEISTYÖ TULOKSIA TYÖPAJATOIMINNASTA Haukiputaalaiset seurat eivät tee yhteistyötä 7 12-vuotiaiden palloilulajeissa ollenkaan. Suomessa urheilulajit ovat pääosin toimineen erillään toisistaan. Lajien välisestä aidosta yhteistyötä ei tämän vuoksi olekaan kovin paljoa esimerkkejä. Se miksi yhteistyötä ei tehdä saattaa olla Kari L. Keskisen (2012, 15) mainitsema lajikateus.

17 1. HAUKIPUTAALAISTEN URHEILUSEUROJEN YHTEISTYÖ KEHITYSEHDOTUKSET POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON, YHTEISTYÖESIMERKKEIHIN Halutessaan kehittää yhteistyötä ja edistääkseen toimintaa tutkimuksessa nousseiden ehdotusten perusteella, on aloitettava yhteistyö. Toimiva yhteistyö vaatii onnistuakseen yhteiset tavoitteet, joihin pyritään. Ehdotan, että haukiputaalaiset seurat kokoontuvat hankkeen avustamana yhteen 1. valitsevat keskuudestaan yhteistyön johtoryhmän (valmentajia, seuran johtohenkilöitä, vanhempia) 2. vastuuhenkilön johtamaan ryhmää. Yhteistyön onnistumiseksi jonkun pitää ohjata ja johtaa työskentelyä. Yhteistyön toiminnan koordinaattori (FC Kaarina) Yhteinen junioripäällikkö (Viipurin Golf ja Saipa Juniorit ry) Jaetun johtajan tehtävään tulee valita henkilö, jolla on käsiteltävässä asiassa parhaat tiedot ja osaaminen.

18 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN TULOKSIA TYÖPAJATOIMINNASTA 1. Yleispalloilusarja, jossa pelattaisiin eri pallopelejä vuodenaikojen mukaan. Kesällä pelattaisiin jalkapalloa, syksyllä salibandya, talvella lentopalloa. 2. Iltapäivä- tai palloilukerhot seurojen pyörittäminä. Kerhoissa pelattaisiin esim. seuraavasti: maanantaina salibandya, tiistaina lentopalloa, keskiviikkona jalkapalloa, torstaina jääkiekko ja perjantaina futsalia tai koripalloa. 3. Viikonlopputurnaukset, joissa pelattaisiin eri palloilulajeja ja niihin voisi osallistua mikä vain haukiputaalainen palloilujoukkue oman ikäluokkansa sarjassa. 4. Korttelisarja, jossa joukkueet pelaisivat kerran viikossa keskinäisiä pelejä ikäkausittain etukäteen viikoittain sovitusta lajista. 5. Oulumpia-ryhmän harjoittelu, joka tarkoittaisi käytännössä sitä, että eri lajien valmentajat ohjaisivat toisten palloilulajien treenejä. 6. Monilajijoukkue. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sama joukkue pelaisi kesällä jalkapalloa ja talvella salibandya. 7. Taitoleirit tai -illat. Esimerkiksi taitoillat kerran viikossa ikäluokittain. 8. Yhteinen toimintamalli, joka huomioisi sekä kilpa- että harrasteurheilemisen Haukiputaalla.

19 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN TULOKSIA 7 12-VUOTIAILTA 1. Enemmän harjoituspelejä muiden joukkueiden kanssa, enemmän yhteisiä tapahtumia eri seurojen kanssa. 2. Lajikokeiluja nuorille ristiin seurojen yhteistyössä. 3. Monipuolisempaa, enemmän juttuja, ei pelkästään sitä harrastusta kuin missä harjoituksissa on esim. haluaisin sählyssä pelattavan välillä muitakin lajeja. 4. Enemmän turnauksia. 5. Harjoitusaikojen synkronointia siten, että voi harrastaa useaa lajia nuorena.

20 VANHEMPIEN TYYTYVÄISYYS SEUROIHIN

21 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN TULOKSIA VANHEMMILTA 1. Yhteistyötä seurojen välille, annetaan lapsen harrastaa useampaa lajia. 2. Toivon seurojen hyväksyvän lapsen monilajisuuden. Tällä hetkellä olemme kokeneet, että lapsen pitää erikoistua johonkin lajiin ja pysyä siinä. Jos kokeilee muuta, puhutaan toisesta lajista halveksien. 3. Monipuolistaisin harjoittelua muihinkin lajeihin / liikuntamuotoihin. Mitä monipuolisempaa, sen kehittävämpää ja hauskempaa. 4. Voisi olla tutustumista toiseen lajiin esim. sählyporukka voisi käydä jalkapalloporukan treeneissä ja toisinpäin. 5. Yhteisiä harjoituksia aina välillä, niin saadaan enemmän harjoituksia, koska muuten salivuorot ovat tiukalla. Valmentajatkin saavat ideoita toisiltaan! 6. Reeniajat pitäisi saaha siten, että on mahdollista harrastaa useaa lajia.

22 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON KOKEILTU 1. Oulumpia-ryhmän harjoittelu hankkeen aikana Harjoittelusta sopiminen hankkeen yhteispalavereissa / seurayhteistyön alettua. Virpiniemen liikuntaopisto tarjoaa hankkeen puitteissa ilmaiset harjoitustilat, välineet ja apuohjaajia. Eri lajien valmentajat ohjaavat toisen lajien treenejä valituille ikäryhmälle. Pelien lisäksi on muutakin liikuntaa, kuten esimerkiksi seinäkiipeilyä ja temppuilua. Uusi harjoitusympäristö tuo myös monipuolisuutta harjoitteluun.

23 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON KOKEILTU 2. Monilajijoukkueen perustamista kesälle 2014 Joukkue olisikin hyvä koota samassa motorisen kehityksen vaiheissa olevista lapsista kuitenkin yksilöllisyys kehityksessä huomioiden. Pilottijoukkue voitaisiin koota esimerkiksi vuoden 2004 ja 2005 syntyneistä HauPan ja Kellon Lyönnin pelaajista.

24 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 3. Yhden kehitysehdotuksen toteuttaminen Yleispalloilusarja Viikonlopputurnaukset Korttelisarja

25 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 4. Taitoleirien tai -iltojen järjestäminen Esimerkkinä taitoillat ikäluokittain (E-, F- ja G-juniorit) samalle illalle, peräkkäisinä kellonaikoina. Vaatii yhteistyötä seurojen kesken, jotta harjoitukset saa mahtumaan saman ikäluokan harjoitusaikatauluihin.

26 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 5. Saman ikäluokan harjoitusaikojen sopiminen Harjoitusajoista sopiminen mahdollistaisivat mahdollisimman monipuolisen harrastamisen.

27 2. KEHITYSEHDOTUKSIA URHEILUSEUROJEN JA PALLOILULAJIEN YHTEISTYÖHÖN KEHITYSEHDOTUS POHJAUTUEN TUTKIMUS- JA TEORIATIETOON 6. Yhteisen toimintamallin luominen Tämän tutkimuksen perusteella haukiputaalaisille seuroille voisi sopia DMSP-malli (Development Model of Sport Participation), joka painottaa monilajista harrastamista ja myöhään erikoistumista. 1. Ikävuosina 6 12: kokeiluvaihe ja useiden lajien harrastamisvaihe 2. Ikävuosina 13 15: erikoistumisen vaihe, harrastetaan1-2 lajia vuoden täyttämisen jälkeen: investointivaihe, valitaan päälaji Myös LISPA-malli (Lifelong Involvement in Sport and Physical Activity), johon on pyritty huomioimaan sekä kilpa- että harrasteurheilu, on tutustumisen arvoinen. lapsikeskeinen näkökulma, lapsen oma motiivi, tarpeet, valinnat ja valmiudet ovat toiminnan keskiössä

28 3. MONIPUOLINEN LIIKKUMINEN JA HARRASTAMINEN TULOKSIA 7 12-VUOTIAILTA + VANHEMMILTA Vastaajien lukumäärä Lasten harrastamien lajien määrä (n=93) Yksi Kaksi Kolme (n=43)

29 3. MONIPUOLINEN LIIKKUMINEN JA HARRASTAMINEN TULOKSIA 7 12-VUOTIAILTA Keskiarvo lajien harrastamiselle seurassa viikon aikana Jalkapallo 3 kertaa Jääkiekko 3 kertaa Salibandy 2 kertaa Keskiarvo harrastamisen määrälle kaikista palloilulajeista seurassa viikon aikana oli 3 kertaa. Keskiarvo urheiluseuroissa liikkumiseen oli 4,4 tuntia viikossa. Keskiarvo muualla kuin urheiluseuroissa liikkumiseen oli 5,5 tuntia viikossa. Harjoituksissa pelattiin usein vain oman lajin pelimuotoja, oman ja muidenkin lajien pelejä monipuolisimmin pelasivat kahden ja kolmen lajin harrastajat. Elinjärjestelmien (hermosto, lihakset, tukielimet, hengitys- ja verenkierto, aineenvaihdunta) kuormittamisen kautta monipuolisimmin harjoitteita tekivät kolmen lajin edustajat.

30 3. MONIPUOLINEN LIIKKUMINEN JA HARRASTAMINEN JOHTOPÄÄTÖKSIÄ Haukiputaalaiset lapset harrastivat keskimäärin enemmän yhtä lajia, mutta harjoittelivat kertoina enemmän viikossa kuin 7 12-vuotiaat Kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan. Tämän tutkimuksen mukaan monipuolisuutta ei pystytty takaamaan yhden lajin sisällä niin sanotun elinjärjestelmien harjoittamisen kautta. Monipuolisuuden näkökulmasta olisi erittäin tärkeää päästä fyysisen aktiivisuuden vähimmäissuosituksiin eli kahteen tuntiin päivässä tai 14 tuntiin viikossa. Kilpaurheilussa tuntimäärä on 20 tuntia viikossa. Seurojen on hyvä tukea lasten monilajisuutta ja muutenkin monipuolista harrastamista.

31 TUTKIMUKSEN LUOTETTAVUUS Reliabiliteetti (mittaustulosten toistettavuus ja tarkkuus) Osallistuva havainnointi hyvä Kyselytutkimukset heikko: otoksen edustavuus ja koko ja vastausprosentin pienuus, kaksi erillistä lomaketta Validiteetti (tutkimusmenetelmän kykyä mitata juuri sitä mitä on tarkoituskin mitata) Osallistuva havainnointi hyvä, tarkka selostus tutkimuksen toteuttamisesta Kyselytutkimukset heikko: varsinkin lasten lomake liian pitkä ja osa kysymyksistä liian vaikeita, väärien sanavalintojen takia eivät aina mitanneet täysin haluttua asiaa Työn tutkimuksilla saatiin vastaukset kaikkiin asetettuihin tutkimusongelmiin. Työtä voidaan pitää kuitenkin suppeana tutkimuksena tästä laajasta aiheesta eikä tulosten pohjalta voida tehdä kovin suuria yleistyksiä.

32 KIITOS!

Lasten urheilua lasten välineillä & yleisimmät sudenkuopat lasten ja nuorten valmennuksessa. Taito tarttuu seminaari Oulu 23.2.

Lasten urheilua lasten välineillä & yleisimmät sudenkuopat lasten ja nuorten valmennuksessa. Taito tarttuu seminaari Oulu 23.2. Lasten urheilua lasten välineillä & yleisimmät sudenkuopat lasten ja nuorten valmennuksessa Taito tarttuu seminaari Oulu 23.2.2018 Sami Kalaja Lasten urheilu on maailmalla vähenemässä Johtaako lasten urheilu

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Tutkimusaineisto koottu puhelinhaastatteluina helmikuun 2009 ja tammikuun 2010 aikana Kohteena 3 18-vuotiaat (vanhemmat vastanneet 3 11-vuotiaiden puolesta ja 12 18- vuotiaat vastanneet itse kysymyksiin)

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen Liikunnan vapaaehtois- tai kansalaistoimintaan osallistuminen 19-65-vuotiaiden keskuudessa % Lkm. 1997-1998 14 435.000 2001-2002 16 509.000

Lisätiedot

Lasten urheilun tärkeät asiat

Lasten urheilun tärkeät asiat Lasten urheilun tärkeät asiat 1) Pohdi itsenäisesti, mitkä arvot *) ohjaavat sinun toimintaasi työskennellessäsi lasten ohjaajana ja valmentajana. 2) Kirjoita yksi asia per tarralappu *) Meille jokaiselle

Lisätiedot

Lasten ja nuorten urheilu. Vierumäki 9.2.2013 Jarkko Finni, Valo ry

Lasten ja nuorten urheilu. Vierumäki 9.2.2013 Jarkko Finni, Valo ry Lasten ja nuorten urheilu Vierumäki 9.2.2013 Jarkko Finni, Valo ry Urheilun harrastaminen Urheiluseurassa harrastaminen iän mukaan Lähde: kansallinen liikuntatutkimus 2009-2010 70 60 50 45 50 52 58 53

Lisätiedot

Nuori urheilija - tutkimus

Nuori urheilija - tutkimus Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU Jyväskylä Nuori urheilija - tutkimus Nuorisourheilun verkostotapaaminen 24.5.2012 Helsinki Outi Aarresola www.kihu.fi Esityksen kulku Tutkimusprojektin tausta

Lisätiedot

PALLOTTELUA LAJISTA LAJIIN

PALLOTTELUA LAJISTA LAJIIN PALLOTTELUA LAJISTA LAJIIN Oulumpia-hanke Tuija Nyman Opinnäytetyö Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelma Liikunnanohjaaja (AMK) 2014 LAPIN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Liikunnan

Lisätiedot

Genuine Hockey Spirit Since Haukat G 2010 Kausi

Genuine Hockey Spirit Since Haukat G 2010 Kausi Genuine Hockey Spirit Since 1979 Haukat G 2010 Kausi 2017-2018 Haukat seurana Perustettu 1979 Valon Sinettiseura vuodesta 1997 (entinen Nuori Suomi) Lajeina jääkiekko ja ringette Lapsia ja nuoria lisenssipelaajia

Lisätiedot

MONIPUOLISUUS JA ERIKOISTUMISEN KYSYMYS URHEILIJAN POLUN LAPSUUS- JA VALINTAVAIHEISSA

MONIPUOLISUUS JA ERIKOISTUMISEN KYSYMYS URHEILIJAN POLUN LAPSUUS- JA VALINTAVAIHEISSA 3.1.2016 Kiireettömästi huipulle seminaari Vantaa MONIPUOLISUUS JA ERIKOISTUMISEN KYSYMYS URHEILIJAN POLUN LAPSUUS- JA VALINTAVAIHEISSA Niilo Konttinen, Outi Aarresola & Mikko Häyrinen Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA-AKTIIVISUUS

LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA-AKTIIVISUUS LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTA-AKTIIVISUUS TAVOITE Lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijaryhmä 2008 KOHTUULLISTA LIIKUNTAA REIPPAASTI LIIKKUVAT OPPILAAT RUUTUAIKAA? URHEILEVIEN NUORTEN RUUTUAIKA SUOMESSA

Lisätiedot

Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu

Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu Hämeenlinna 25.4.2009 Tampere Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu 1.Selvityksen tuloksia ja johtopäätöksiä 2.Mistä ongelmat ovat syntyneet? 3.Miten harjoittelua ja urheilua voisi

Lisätiedot

Hyvä harjoittelu seminaarit 2009

Hyvä harjoittelu seminaarit 2009 Hyvä harjoittelu seminaarit 2009 Harri Hakkarainen Suomen Urheiluopisto Lääkäriaseman johtaja Asetelmaa Liikkuuko suomalainen lapsi riittävästi ja riittävän monipuolisesti? Ymmärretäänkö monipuolisuus

Lisätiedot

Tennis tarjoaa kiekkopojille liikuntataitoja ja ehkä lajin jopa koko elämäksi

Tennis tarjoaa kiekkopojille liikuntataitoja ja ehkä lajin jopa koko elämäksi ESS Urheilu 16.11.2017 Tennis tarjoaa kiekkopojille liikuntataitoja ja ehkä lajin jopa koko elämäksi Pelicansin Nastolan F2-junnut pelaavat kerran viikossa tennistä. Oheislaji tuo monipuolisuutta, mikä

Lisätiedot

MONIPUOLISUUS JA MONILAJISUUS PELAAJAPOLUISSA

MONIPUOLISUUS JA MONILAJISUUS PELAAJAPOLUISSA 16.9.2015 Pelaajapolku-päivä MONIPUOLISUUS JA MONILAJISUUS PELAAJAPOLUISSA Niilo Konttinen, Outi Aarresola & Mikko Häyrinen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU) Fyysiset ominaisuudet Nopeus,

Lisätiedot

SINETTISEURAKRITEERIT. versio 3.0

SINETTISEURAKRITEERIT. versio 3.0 SINETTISEURAKRITEERIT versio 3.0 Sinettikriteerien uudistaminen Työstetty työryhmällä: Henna Sivenius (hiihto), Maiju Kokkonen (taitoluistelu), Turkka Tervomaa (jääkiekko), Henri Alho (jalkapallo), Tiiu

Lisätiedot

Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät

Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät Lasten ja nuorten urheilun laatutekijät 29.11.2017 1 Johtamiseen ja hyvään hallintoon liittyvät lasten urheilun kysymykset Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua seuran toiminnan toteuttamiseen

Lisätiedot

9. Monipuolisuus. Perusliikuntataitoja monipuolisesti ja iloisesti. Miksi monipuolisuutta. Yksi vai monta lajia?

9. Monipuolisuus. Perusliikuntataitoja monipuolisesti ja iloisesti. Miksi monipuolisuutta. Yksi vai monta lajia? 9. Monipuolisuus Perusliikuntataitoja monipuolisesti ja iloisesti Miksi monipuolisuutta Yksi vai monta lajia? Erilaisia toteuttamismalleja - Suunnittelen treenejä -palvelu - Alle 7-vuotiaiden monipuolinen

Lisätiedot

Lapsen ja nuoren hyvä päivä liikkuen ja urheillen

Lapsen ja nuoren hyvä päivä liikkuen ja urheillen Lapsen ja nuoren hyvä päivä liikkuen ja urheillen Selvityksen mukaan 5-12 vuotiaana 86 % urheilijoista harrasti 3-6 eri urheilulajia. Suomen Olympiakomitean Huippu-urheilun muutosryhmän kartoitus huippuurheilumenestykseen

Lisätiedot

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA

KOHTI TAVOITTEELLISTA KILPAURHEILUA MITÄ KILPAURHEILU ON? - SARJAKILPAILUT - KANSALLISET KILPAILUT - ALUEEN KILPAILUT - SM - KILPAILUT - MM - KILPAILUT MITEN SE MÄÄRITELLÄÄN? - TAVOITELÄHTÖISESTI - HARJOITTELUMÄÄRÄN SUHTEEN - MENESTYKSEN

Lisätiedot

Kasva monipuolisuuteen. Kotka 11.11.2014 Sami Kalaja Kasva urheilijaksi Jyväskylässä

Kasva monipuolisuuteen. Kotka 11.11.2014 Sami Kalaja Kasva urheilijaksi Jyväskylässä Kasva monipuolisuuteen Kotka 11.11.2014 Sami Kalaja Kasva urheilijaksi Jyväskylässä Monipuolisuus = monilajisuus? Norjassa keskimääräinen päälajin valitsemisikä 15,6 Saksassa 14,4 Gretzky kilpaili 14-

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus JyPK:ssa on pitkäjänteistä kja suunnitelmallista toimintaa perusasioiden kautta

Lisätiedot

Nousujohteisuus. Laji(t) Muu. Määrä

Nousujohteisuus. Laji(t) Muu. Määrä Olympiakomitea, Nuori Suomi ja Suomen Valmentajat ovat tehneet laajan selvityksen 8 18- vuotiaiden urheilevien nuorten liikuntamääristä ja harjoittelun karkeasta laadusta. Hyvä harjoittelu -selvitystyön

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

277. Pelisääntökysely 26.3.2013

277. Pelisääntökysely 26.3.2013 277. Pelisääntökysely 26.3.2013 Kysely urheilevan lapsen vanhemmalle 1. Laji? Aikido Ammunta Autourheilu Hiihto ITF taekwondo Jääpallo Jousiammunta Karate Kaukalopallo Koripallo Lentopallo Lumilautailu

Lisätiedot

LP Kangasala. Seuran valmennuslinjaukset F-B-ikäisille

LP Kangasala. Seuran valmennuslinjaukset F-B-ikäisille LP Kangasala Seuran valmennuslinjaukset F-B-ikäisille Joukkueiden yhteistyö kehittyvät ja halukkaat pelaajat mahdollisesti vanhemman ikäluokan treeneihin kokeilemaan ja harjoittelemaan ei varasteta pelaajia

Lisätiedot

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010

Kansallinen LIIKUNTATUTKIMUS 2009-2010 TUTKIMUS 2009-2010 Miten suomalaiset 19-65-vuotiaat liikkuvat, mitä lajeja he harrastavat, missä he liikkuvat? Liikunnan harrastuskertojen määrä Liikunnan ja kuntoilun luonne Suomalaisten jakaantuminen

Lisätiedot

AC Kajaani valmennuslinja 2017

AC Kajaani valmennuslinja 2017 ACK pelitapa-oppaassa kerrotaan selkeästi millaista jalkapalloa ACK:ssa halutaan pelata! Pelitapa pyritään valitsemaan asetettujen tavoitteiden mukaan; junioreissa tavoitteet ovat pelaajakehityksessä ja

Lisätiedot

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Miksi vesiliikuntaa? Monipuolista uimaseuratoimintaa! Esimerkki Tampereelta https://youtu.be/nk2u0b6_2gs https://youtu.be/8ji4lkvdqcg

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat tärkeitä 11 15 vuotiaiden urheilussa?

Mitkä asiat ovat tärkeitä 11 15 vuotiaiden urheilussa? Mitkä asiat ovat tärkeitä 11 15 vuotiaiden urheilussa? Manu Kangaspunta, kehityspäällikkö 11 15 vuotiaiden kilpaurheilun kehittämistyö Urheilijaksi kasvamisen edellytykset Harjoitteleminen, liikkuminen

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

Taitovalmentajakoulutus. Sami Kalaja

Taitovalmentajakoulutus. Sami Kalaja Taitovalmentajakoulutus Sami Kalaja Taitojen oppimisen peruselementit Monipuolisuus Harjoittelun määrä Hauskuus Oppijan aktiivisuus Sisältöteemoja Käsitteiden määrittely Oppimisen periaatteet Valmentajana

Lisätiedot

Helsingin NMKY. Kausi B-pojat (s.-02)

Helsingin NMKY. Kausi B-pojat (s.-02) Helsingin NMKY Kausi 2017 2018 B-pojat (s.-02) Asialista Esittely Valmentajat Tavoitteet ja kulmakivet HNMKY Pelaajapolku Urheilijaksi kasvaminen Kesäharjoittelu Kausi 2017-2018 Viestintä ja vuorovaikutus

Lisätiedot

Jokelan Kisa jalkapallo

Jokelan Kisa jalkapallo Jokelan Kisa jalkapallo Jokelan Kisa tarjoaa kaikille Jokelan ja lähialueen asukkaille laadukasta jalkapalloharrastusta ikään ja tasoon katsomatta. Teemme yhteistyötä lähiseurojen kanssa tarjotaksemme

Lisätiedot

Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset Päivi Berg

Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset Päivi Berg Miten se meitä liikuttaa? Suomalaisten liikunta- ja urheiluharrastukset 1981 2002 Päivi Berg Vuonna 2002 talvella vähintään kerran viikossa liikkui 87 %, kesällä 88 % väestöstä Nuorten kokonaan liikuntaa

Lisätiedot

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit

Uudistuneet. Sinettiseurakriteerit Uudistuneet O Sinettiseurakriteerit Uudistetut Sinettiseurakriteerit pohjautuvat O Lasten ja nuorten urheilusta tehtyihin selvityksiin. O Selvitykset valmistuivat yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on johdonmukainen prosessi, jossa edetään perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu

Nuoren urheilijan voimaharjoittelu Tavoitteena terve ja menestyvä nuori urheilija Nuoren urheilijan voimaharjoittelu 20.10.2009 Varalan Urheiluopisto, Tampere TERVE URHEILIJA -ohjelma Taustalla: Liikuntavammojen Valtakunnallinen Ehkäisyohjelma

Lisätiedot

Lasten ja nuorten urheilun kustannukset tilaisuus 15.5. ylitarkastaja Sari Virta

Lasten ja nuorten urheilun kustannukset tilaisuus 15.5. ylitarkastaja Sari Virta Lasten ja nuorten urheilun kustannukset tilaisuus 15.5. ylitarkastaja Sari Virta Arviointituloksia (VLN 2013) Hallituskaudella (2007-2011) valtion liikuntatoimen resursointi kasvoi 100 milj. eurosta 140

Lisätiedot

JYP Juniorit Kiekkokoulu

JYP Juniorit Kiekkokoulu JYP Juniorit Kiekkokoulu 2017-2018 11.10.2017. Kiekkokoulu 2017-2018 Vastuuvalmentaja Mikko Viitanen Valmennuspäällikkö Kiekkokoulu, G-E2, Tyttö- ja naiskiekko, oheisharjoittelun vastuuhenkilö, aamuharjoittelu

Lisätiedot

Uudistuneet Sinettiseurakriteerit. versio 5

Uudistuneet Sinettiseurakriteerit. versio 5 Uudistuneet Sinettiseurakriteerit versio 5 Liikunnallinen elämäntapa Urheilijan polku Liikkujan polku Sinettiseurakriteerit Liikkumista ja urheilua tukeva toimintaympäristö seurassa Organisointi ja toimintaperiaatteet

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

KIILAT HOCKEY STRATEGIA 2014-2020

KIILAT HOCKEY STRATEGIA 2014-2020 Kiilat Hockey strategia perustuu Suomen Jääkiekkoliiton luomaan strategiaan, jossa on VISIO: Intohimona jääkiekko ja MISSIO: Suomi-kiekosta lisäarvoa elämääsi 1 Tähän kuuluu vahvasti yhteiset TAHTOTILAT:

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa JyPK:ssa valmennus on valmennuslinjan ohjaama prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ

TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ TAVOITTEENA NUOREN URHEILIJAN HYVÄ PÄIVÄ Urheilijan polun valintavaiheen asiantuntijatyö Toim. Kaisu Mononen, Outi Aarresola, Pasi Sarkkinen, Jarkko Finni, Sami Kalaja, Asko Härkönen ja Mikko Pirttimäki

Lisätiedot

EPS G Joukkueen Infotilaisuus Espoonlahti

EPS G Joukkueen Infotilaisuus Espoonlahti EPS G 2012 Joukkueen Infotilaisuus 31.1.2019 Espoonlahti Infotilaisuuden asialista 1. Kokouksen avaus 2. Seuran ja seurayhteisön esittely 3. Joukkuetoiminnan esittely 4. 2012 Joukkueen toiminnan esittely

Lisätiedot

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015

LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT. Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 LAJILIITTOJEN HUIPPU- URHEILUN PERUSTIEDOT Timo Manninen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valotalo 21.4.2015 VASTANNEET LAJILIITOT KESÄLAJIT TALVILAJIT PALLOILULAJIT Ampumaurheiluliitto (Kivääri,

Lisätiedot

KILPA- JA HUIPPUTENNIS SEUROISSA SEURAFOORUMI

KILPA- JA HUIPPUTENNIS SEUROISSA SEURAFOORUMI KILPA- JA HUIPPUTENNIS SEUROISSA SEURAFOORUMI 26.7.2018 1. LASTEN URHEILU JA TENNIS SEUROISSA U12 2. NUORTEN URHEILU JA TENNIS SEUROISSA U18 3. VALMENNUS 4. URHEILULLISUUS KILPAILEMINEN Seuroissa noin

Lisätiedot

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin

TAMPERE UNITED G6. KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin TAMPERE UNITED G6 KAUSISUUNNITELMA Tutustu palloon, rakastu lajiin G6 Tutustu lajiin, rakastu palloon Tekniset: -Pallonkäsittely jalan eri osilla molemmilla jaloilla HUOM! Vaikka jokaisella harjoituskerralla

Lisätiedot

PROJEKTI Polku pelikenttien parhaiksi

PROJEKTI Polku pelikenttien parhaiksi LEHMO BALLS -96 RY Hirviseläntie 12 80780 KONTIONIEMI Puh: 0440-559 696 E-mail: markus.holopainen@leba96.fi www.leba96.fi PROJEKTI 2011-2014 Polku pelikenttien parhaiksi Projektin taustat Johtokunta on

Lisätiedot

Juhlavuotta odoteltaessa

Juhlavuotta odoteltaessa -1- - 2 - Juhlavuotta odoteltaessa Vielä ei ole juhlan aika, vaikka pitkä taival on jo kuljettu seurana. Nyt alkava kausi on nimittäin järjestyksessään 29 kausi. Näin pitkälle pääseminen ei todellakaan

Lisätiedot

Visio Vision toteuttamiseksi seura on luonut toimintafilosofian, joka toimii pohjana kaikelle tekemiselle

Visio Vision toteuttamiseksi seura on luonut toimintafilosofian, joka toimii pohjana kaikelle tekemiselle Visio 2025 Rovaniemen Palloseuran juniorityön visiona kasvattaa systemaattisesti pelaajia omaan edustusjoukkueeseen ja kansainvälisille kentille alkaen vuodesta 2025 Vision toteuttamiseksi seura on luonut

Lisätiedot

Lastenvaiheen Viikingit

Lastenvaiheen Viikingit Lastenvaiheen Viikingit Viikingit Lastenvaihe asy sport kiekkokoulu ja asy Hockey Liikuntaan tutustuminen leikkien ja pelaten KOULU LK. Harrastamisen aloittaminen PÄIVÄKOTI SIKOULU PLIRYHMÄT JA JOUKKUT

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Lasten ja nuorten harrasteryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

OKM:n seuratuen haku

OKM:n seuratuen haku Seuratuen 2018 haku Haku päättyy 15.12.2017 klo 16.15. Hakemus täytetään sähköisesti www.seuraverkko.fi Seuralla pitää olla päätös hakemiselle Kysy liiton toimistolta lisätietoja, vinkkejä ja apua Lähetä

Lisätiedot

Urheilijan polun vaiheet ja laatu- ja menestystekijät

Urheilijan polun vaiheet ja laatu- ja menestystekijät Urheilijan polun vaiheet ja laatu- ja menestystekijät Urheilijan polun lapsuusvaihe Tahtotila Mahdollisimman moni lapsi innostuu urheilusta ja mahdollisimman monelle innostuneelle lapselle syntyy edellytykset

Lisätiedot

Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli

Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n VALMENNUSRYHMIEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia

Lisätiedot

Mitä tehdään tehdään kunnolla.

Mitä tehdään tehdään kunnolla. SALIBANDYTOIMINNAN TOIMINTAOPAS MOTTO: Mitä tehdään tehdään kunnolla www.hirvhesalibandy.net Visio 2015 Hirvensalon Heiton salibandytoiminta rakentuu seuraavien keskeisten tavoitteiden ja arvojen varaan:

Lisätiedot

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU

Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi. Jari Lämsä KIHU Huippu-urheilutyöryhmä: Sanoista teoiksi Jari Lämsä KIHU Työn asemointi Oleellinen havainto on se, että työryhmä ei sinänsä ole keksinyt toimenpideluetteloon mitään uutta, vaikka vision ja nykytilan analysointi

Lisätiedot

Huomio kokonaisvaltaiseen harjoitteluun - Suuntana pitävä keskivartalo. Liikuntavammojen ehkäisyohjelma

Huomio kokonaisvaltaiseen harjoitteluun - Suuntana pitävä keskivartalo. Liikuntavammojen ehkäisyohjelma Huomio kokonaisvaltaiseen harjoitteluun - Suuntana pitävä keskivartalo Without fit and healthy athletes there would not be any exciting Olympic Games. They are our most cherished assets. It is, therefore,

Lisätiedot

HUIPPUPELAAJAN POLKU Esa Määttä

HUIPPUPELAAJAN POLKU Esa Määttä HUIPPUPELAAJAN POLKU Esa Määttä HUIPPUPELAAJAN POLKU Maailma on täynnä erilaisia polkuja Huipulle on monta erilaista tietä Huippu-urheiluikä ja sen merkitys harjoittelussa Monipuolinen liikunta Miksi?

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 11v11 joukkueet (14-18v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 11v11 joukkueet (14-18v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 11v11 joukkueet (14-18v) C14-B18 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa - tavoitteet C14-B18 11v11 ikäkausi- ja kilpajoukkueissa lähtökohtana on yksilöiden kehittäminen.

Lisätiedot

18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha Koskela

18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha Koskela Tavoitteena terve ja menestyvä urheilija Palaudu ja kehity 4.5.2010 UKK-instituutti, Tampere Palaudu ja kehity Ohjelma Johdantoa (klo 18.00-18.50) 18.50) Avaus Kati Pasanen Näkökulmia palautumisesta Juha

Lisätiedot

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen

LIIKUNTA VL LUOKKA. Laajaalainen. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Opetuksen tavoitteet. osaaminen LIIKUNTA VL.7-9 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Fyysinen toimintakyky T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen - Liikuntamuodoilla

Lisätiedot

MONIPUOLISUUS LIIKUNNASSA

MONIPUOLISUUS LIIKUNNASSA MONIPUOLISUUS LIIKUNNASSA Po Law SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 2 MITÄ TARKOITTAA MONIPUOLISUUS 2.1 MAHDOLLISUUS 3 HARRASTAMINEN 3.1 LAPSUUS, NUORUUS 3.3. VANHEMMUUS 4. YLEISTAITO 5. LAJITAITO 6. YHTEENVETO

Lisätiedot

FC SAARIJÄRVI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014

FC SAARIJÄRVI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 FC SAARIJÄRVI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 FC Saarijärvi ry FC Saarijärvi on 21.11.2000 perustettu jalkapallon erikoisseura, jonka tarkoitus on antaa lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuus

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnan kustannukset. Harrastamisen hinta seuran, kunnan vai harrastajan kukkarosta? ylitarkastaja Sari Virta

Lasten ja nuorten liikunnan kustannukset. Harrastamisen hinta seuran, kunnan vai harrastajan kukkarosta? ylitarkastaja Sari Virta Lasten ja nuorten liikunnan kustannukset Harrastamisen hinta seuran, kunnan vai harrastajan kukkarosta? ylitarkastaja Sari Virta Väestön liikkuminen Organisoitu liikunta Omatoiminen liikunta Harrastaminen

Lisätiedot

Sinettiseura-auditoinnin kehittäminen

Sinettiseura-auditoinnin kehittäminen Sinettiseura-auditoinnin kehittäminen Urheilijanpolun lapsuus- ja valintavaiheen työstöjen näkökulma Outi Aarresola, tutkija Kaisu Mononen, erikoistutkija Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Valo,

Lisätiedot

Visio Vision toteuttamiseksi seura on luonut toimintafilosofian, joka toimii pohjana kaikelle tekemiselle

Visio Vision toteuttamiseksi seura on luonut toimintafilosofian, joka toimii pohjana kaikelle tekemiselle Visio 2025 Rovaniemen Palloseuran juniorityön visiona on kyetä systemaattisesti kasvattamaan pelaajia omaan edustusjoukkueeseen ja kansainvälisille kentille alkaen vuodesta 2025 Vision toteuttamiseksi

Lisätiedot

Salon Palloilijat ry Visio 2022

Salon Palloilijat ry Visio 2022 Salon Palloilijat ry Visio 2022 Salon Palloilijat ry:n (SalPa) visio vuoteen 2022 asti Salon Palloilijat ry (SalPa) on urheiluseura mihin jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen on mahdollisuus tulla harrastamaan

Lisätiedot

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017

HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 HAKUOHJEET YLÄKOULUVALMENNUKSEEN LUKUVUODEKSI 2016-2017 Toiminnan tavoitteet: Lisätä harjoitusmääriä päiväaikaan. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen. Koulujen ja seurojen kasvattamisyhteistyö. Nuorisovalmennuksen

Lisätiedot

Seuraseminaari OKM:n seuratuen 2018 haku

Seuraseminaari OKM:n seuratuen 2018 haku Seuraseminaari 28.10.2017 OKM:n seuratuen 2018 haku Hakuaika: alkaa 13.11.2017 ja päättyy 15.12.2017 klo 16.15. Hakemus täytetään sähköisesti www.seuraverkko.fi (tarkista täytyykö lähettää vielä sen jälkeen

Lisätiedot

Ysikaks Nivala. Toimintasuunnitelma Laatineet: Virve Närhi ja Iida Pelkonen

Ysikaks Nivala. Toimintasuunnitelma Laatineet: Virve Närhi ja Iida Pelkonen Ysikaks Nivala Toimintasuunnitelma 2018 Laatineet: Virve Närhi ja Iida Pelkonen Toiminnan arvot - monipuolinen liikunta lajitaitojen harjoittaminen kasvatus yhteistyössä vanhempien, koulujen ja muiden

Lisätiedot

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Suunta Jyväskylä ry. suunnistuksen erikoisseura Jyväskylässä Periaatteita ovat: - suunnistusseura, joka

Lisätiedot

Kuinka urheilevat lapset ja nuoret harjoittelevat ja liikkuvat?

Kuinka urheilevat lapset ja nuoret harjoittelevat ja liikkuvat? Kuinka urheilevat lapset ja nuoret harjoittelevat ja liikkuvat? Harri Hakkarainen LL, LitM, Valmentaja Esityksen sisältöä Fyysisten perusvalmiuksien muutoksesta meillä ja maailmalla Henkilökohtaisia valmentajakokemuksia

Lisätiedot

Kuormituksen ja palautumisen seuranta osana urheiluakatemian arkivalmennusta

Kuormituksen ja palautumisen seuranta osana urheiluakatemian arkivalmennusta Kuormituksen ja palautumisen seuranta osana urheiluakatemian arkivalmennusta Jere Ahonen LitM, Liikuntafysiologi Varalan Urheiluopisto, Tampereen urheiluakatemia jere.ahonen@varala.fi OKM-kehityshankkeen

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

Valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmä

Valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmä Valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmä Järjestelmän tavoitteena on varmistaa valmennuksen taso selkeiden koulutusohjelmien ja valmentajatutkintojen muodossa aiempien yksittäisten koulutustilaisuuksien

Lisätiedot

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa

UIMARIN POLKU AURAJOEN UINTI. Vesitaituriksi Turussa AURAJOEN UINTI Vesitaituriksi Turussa UIMARIN POLKU Uimarin polun tarkoituksena on selvittää uimarille ja vanhemmille uintiharrastuksen kulkua uimakoulusta aina kilpauintiin asti. Aurajoen Uinti ry haluaa

Lisätiedot

Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 2009 2010 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät

Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 2009 2010 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 9 1 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät Jalkapallo Pyöräily Uinti Juoksulenkkeily Hiihto 217 18 166 149 147 Muutoksia eri lajien harrastajien lukumäärissä

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry Herkkyyskausi, eli ajanjakso jolloin tietyn ominaisuuden kehittyminen tapahtuu osittain luonnollisen kasvun kautta ja jolloin

Lisätiedot

FC Honka. 2007 Ikäluokkamalli

FC Honka. 2007 Ikäluokkamalli FC Honka 2007 Ikäluokkamalli Innopoli 29.10.2014 Organisaatiokaavio (2014-2015) Urheilullinen ja valmennuksellinen vastuu. Mukana säännöllisesti kaikkien ryhmien tapahtumissa. 07 ikäluokan johtoryhmä Ikäluokkavastaava

Lisätiedot

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS

LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS LASTEN LIIKUNNAN OHJAAJAKOULUTUS Lasten liikunnan ohjaajakoulutus (ent. liikuntakerho-ohjaajan koulutus) Osat: 1. Tervetuloa lasten liikunnan ohjaajaksi 2. Monipuolinen lasten liikunta 3. Fyysinen toimintakyky

Lisätiedot

ENNAKKOMATERIAALI 2015

ENNAKKOMATERIAALI 2015 ENNAKKOMATERIAALI 2015 TERVETULOA KANSALLISEEN LIIKUNTAFOORUMIIN! Graafinen suunnittelu: Pirita Tolvanen HARRASTAMISEN HINTA Ei 6% Ei 5% 6 547 vastaajaa EOS 11% 56 vaikuttajaa Kyllä 94% Kyllä 86% Ovatko

Lisätiedot

Valmennuslinja. Kultsujuniorit

Valmennuslinja. Kultsujuniorit Valmennuslinja Kultsujuniorit Seuran tavoitteet - Kehittää junioreita yksilöinä pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti - yksittäisen pelaajan oman tason mukainen harjoittelu ja pelaaminen - joukkueet jaetaan

Lisätiedot

Vanhempaininfo kaudesta

Vanhempaininfo kaudesta Vanhempaininfo kaudesta 2016-2017 VISIO 2016-2017 KJT Haukat Nollakakkoset tunnetaan alueella vetovoimaisena ja korkealaatuisena jääkiekon joukkueorganisaationa omissa emoseuroissaan. Joukkueella on kolme

Lisätiedot

FC SCJ Strategia 2019

FC SCJ Strategia 2019 FC SCJ Strategia 2019 Toiminta-ajatus Seuran toiminnan tarkoituksena on tarjota tavoitteellista ja laadukasta yhteisöllisyyttä korostavaa jalkapallon harraste- ja kilpatoimintaa lapsille, nuorille, perheille

Lisätiedot

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan

Taitovalmennus. Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Taitovalmennus Lapin Urheiluopisto Olli Cajan Pohjaa näkemyksille Taitovalmentaja (Lapin urheiluopisto) - Taitokonseptin kehitys - Urheiluakatemia (kaikki lajiryhmät) - Junnuakatemia (eri lajiryhmiä) -

Lisätiedot

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon!

Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Viesti! Liiku! Sivisty! Tule Sammon keskuslukioon! Edessä antoisat vuodet Millaisessa ympäristössä sinä haluat viettää elämäsi kolme tai neljä tärkeää vuotta? Sammon keskuslukio Hakukoodi ainevalintakortissa:

Lisätiedot

SUOMI-KIEKON TULEVAISUUSSEMINAARI

SUOMI-KIEKON TULEVAISUUSSEMINAARI SUOMI-KIEKON TULEVAISUUSSEMINAARI 19.-20.5.2009, Vierumäki Suomen Jääkiekkoliitto / Erkka Westerlund 1 MENESTYSMUUTTUJAT 1. OSAAMINEN 2. OLOSUHTEET 3. HARRASTAJIEN MÄÄRÄ Suomen Jääkiekkoliitto 2 PELAAJAN

Lisätiedot

Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa

Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa Tervetuloa keskustelemaan Urheilun Pelisäännöistä! Keskustellaan lasten urheilun prinsiipeistä Sovitaan yhdessä ryhmän / joukkueen Pelisäännöista Kuullaan seuran

Lisätiedot

Tampereen Pallo-Veikot. Valmennuslinja 2017

Tampereen Pallo-Veikot. Valmennuslinja 2017 Tampereen Pallo-Veikot Valmennuslinja 2017 TPV:n strategia ja tavoi6eet TÄHTIEN TEKIJÄ TPV kasva;aa lahjakkuuksista huippujalkapalloilijoita. Valmennuksessa keskeisin asia on yksilön tukeminen matkalla

Lisätiedot

OSAAMISPOLKU SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS - NOUSUJOHTEISUUS

OSAAMISPOLKU SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS - NOUSUJOHTEISUUS OSAAMISPOLKU SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS - NOUSUJOHTEISUUS SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS NOUSUJOHTEISUUS SUUNNITELMALLISUUS PITKÄJÄNTEISYYS NOUSUJOHTEISUUS SUUNNITELMALLISUUS Seuran arvopohja

Lisätiedot

FC Raahe Tasoryhmät ja Tasojoukkueet

FC Raahe Tasoryhmät ja Tasojoukkueet FC Raahe Tasoryhmät ja Tasojoukkueet FC Raahe Tasoryhmät ja Tasojoukkueet... 1 Arviontiperusteet tasojoukkueiden muodostamiseksi... 3 MOTIVAATIO... 3 PERUSTAITO... 3 TAITAVUUS... 3 PELIKÄSITYS... 3 FYSIIKKA...

Lisätiedot

VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET

VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET VISIO2020:n TOTEUTTAMISEN STRATEGISET TAVOITTEET Kuva 1. Mahdollisuus ja tuki huipulle pyrkimiseen Mahdollisuus harrastaa ja kilpailla seuroissa Mahdollisimman paljon liikettä eri muodoissa Laadukasta

Lisätiedot

VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1

VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1 VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1 YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS Ihmisen fyysinen kasvu Kasvu pituuden, painon ja kehon osien sekä elinjärjestelmien kasvua kasvu noudattaa 95%:lla tiettyä kaavaa, mutta

Lisätiedot

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina.

S1 Valitaan monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja erilaisissa ympäristöissä ja eri vuodenaikoina. Oppiaineen nimi: LIIKUNTA 3-6 Vuosiluokat Opetuksen tavoite Sisältöalueet Laaja-alainen osaaminen Fyysinen toimintakyky 3 T1 kannustetaan oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä

Lisätiedot

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke

KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski. Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke KOULU / SEURA -YHTEISTYÖ YLIVIESKASSA Krista Palola ja Juha Torvikoski Kuva: Joel Nykter / Lumilajit liikuttavat - hanke Asukkaita hiukan yli 15 000 9 alakoulua ja n. 1400 oppilasta 1 yläkoulu ja n. 600

Lisätiedot

Tausta, tavoitteet ja aiheet

Tausta, tavoitteet ja aiheet 27.4. Ryhmätyöt Tausta, tavoitteet ja aiheet Tavoitteena hahmotella konkreettisia toimintamalleja ja esimerkkejä lauantain ryhmätöissä esille nousseiden teemojen osalta Miten keskeiseksi koettuja kehittämisen

Lisätiedot

Unelma hyvästä urheilusta

Unelma hyvästä urheilusta Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto Miksi tarvitaan eettisiä linjauksia? Yhteiskunnallinen huoli lapsista ja nuorista Urheilun lisääntyvät

Lisätiedot