Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!"

Transkriptio

1 Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011

2 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta toiseen? Miten sinä onnistut siinä vaivattomasti, riippumatta siitä kuinka kauan olet joukkuettasi valmentanut? Minun nimeni on Ville-Matti Hakanpää ja aion kertoa sinulle vastauksen noihin yllä mainittuihin kysymyksiin. Tämän kirjan avulla harjoitusten suunnittelu ja läpikäyminen muuttuvat järjestelmälliseksi toiminnaksi. Saat joukkueesi kanssa maksimoitua saliajan tarjoaman hyödyn. Tiedät koko ajan mitä pitäisi tehdä. Pystyt helposti selviämään mahdollisista ongelmista ja ennen kaikkea joukkueesi pääsee eroon ns. löysäilystä kerta heitolla. 2. Tulokset Joukkueesi on helppo sitoutua antamiisi tavoitteisiin ja se tapahtuu lähes automaattisesti. Harjoituksissa on tekemisen maininki alusta loppuun. Tätä kautta onkin ihan luonnollista, että joukkueen suoritustaso kasvaa. Pelaajat pystyvät myös keskittymään harjoituksiin paremmin, kun toiminta on mielekästä ja hyvin suunniteltua. Mikä tärkeintä, maksajat eli vanhemmat saavat kunnon vastinetta rahalleen. 3. Ongelmia ja esteitä Tämä on hyvin suurella todennäköisyydellä kuitenkin jotain uutta ja ihmeellistä. Pelaajat vaativat oman aikansa, että he tottuvat tähän uuteen ja suunnitelmalliseen menoon. Rajojen testaamista varmasti löytyy. Kun pystyt perustelemaan (ja kerron kyllä miten se tapahtuu) tekemisen tärkeyden niin vastustus kyllä vähenee. Lopulta koko touhu on sinusta valmentajana kiinni, onnistuuko harjoittelunne vai ei. Vanhempien luottamus ja tuki on erittäin tärkeää. Hanki se! Lähetä vaikka A4 kokoinen viesti mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Tämän kirjan avulla pystyt helposti suunnittelemaan toimintaa vaikka kuukausiksi eteenpäin.

3 4. Mitä tällä on saavutettu? 2 Oma joukkueeni, FBT Karhut D98 on toteuttanut tätä mallia toukokuusta 2011 asti. Eli siitä asti kun aloitin heidän valmentamisen. Alku oli toki hankalaa, mutta erittäin nopeasti harjoituksiin tuli työrauha. Selkeä rakenne ja järjestelmällinen tekeminen ei yleensäkään jätä aikaa joutavaan keskusteluun. Pelaajien on pakko keskittyä tai he jäävät jalkoihin. Se on nuorelle pelaajalle asema, johon hän ei halua joutua. Seurassa harjoitusajat ilmoitetaan aina kuukaudeksi eteenpäin. Heti ne saatuani, minulla menee muutama tunti ja olen suunnitellut kaikki kuukauden harjoitukset toteuttamiskelpoiseen muotoon. Sen kauempaa siinä ei nykyään mene. Samalla, koska kaikki on tosiaan paperilla, harjoitusten muuttaminen vaikka kesken harjoittelun on helppoa. Nyt kun meillä on kaksi maalivahtia, niin tehdäänkin näin. Tämä oli yksi tilanne, joka sai minut harjoituksia muuttamaan. Minulla on selkeä kuva pitkälle eteenpäin, mitä harjoituksissa tullaan tekemään. Teen sen kerran hyvin ja muokkaan jos tarvetta ilmenee. Se on erittäin vaivatonta. Tämän vuoksi harjoitusten laatu on parantunut huomattavasti. 5. Omat haasteeni Olen valmentanut junioreita noin 15 vuotta. Tuohon ajanjaksoon mahtuu monta erilaista joukkuetta. Aikaisemmin ja varsinkin silloin kun aloitin, en tiennyt harjoitusten järjestämisestä oikeastaan mitään. Harjoitusten suunnittelu oli yleensäkin raskasta puuhaa. Yhden session kohdalla siihen saattoi mennä useita tunteja, jos nyt edes etukäteen mitään suunnittelin. Minulla oli ajatuksia mitä pitäisi tehdä. Kun pääsin harjoittelupaikalle ja näin joukkueen, niin päätin mitä tehdään. Tilanne muuttui sekasorroksi tavattoman usein. En tiedä onko tämä totta sinun kohdallasi, mutta itse en vain yhtäkkiä keksinyt mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Lopulta todennäköisesti päädyttiin pelaaman, koska siitähän pelaajat pitävät. Tästä seurasi, että perinteisin kysymys joukkueelta oli aika nopeasti harjoitusten alussa: Koska pelataan?.

4 3 Jos jotain suunnittelin, pystyin harvoin pitämään niistä kiinni. Ne olivat lopulta niin monimutkaisia, ettei niistä oikein saanut selvää. Ne muuttuivat hyödyttömiksi ja oli lähinnä ajan hukkaa edes rakentaa mitään etukäteen. 6. Miten pääsin haasteista yli? Keväällä 2011 osallistuin yhtenä valmentajana -97 syntyneiden poikien Pikku-Pohjola tapahtumaan. Se oli ensimmäinen mihin pääsin. En oikein koskaan ollut luottanut kyseisen tapahtumaan merkityksellisyyteen; ulkoapäin se lähinnä vaikutti isojen seurojen värväystapahtumalta, johon kaikki pienetkin seurat lähettävät parhaat pelaajansa näytille. En tiedä onko asia näin, mutta valmentajalle tai ainakin minulle tuo viikonloppu avasi silmät aivan uudenlaiseen valoon. Pääsin suunnittelemaan, johtamaan ja arvioimaan harjoitustapahtumia kokeneiden tekijöiden kanssa, joilla oli aivan erilainen visio salibandyn harjoittelemisesta mitä minulla. Tuo kahden päivän projekti loi minulle uuden tavan käsitellä oman joukkueen harjoituksia. Tämä kirja kertoo juuri tuosta oivalluksesta. Kun palasin takaisin kotiin ja oli oman joukkueen seuraavat treenit, uuden toimintatavan käyttöönotto oli todella helppoa. Systeemi toimi loistavasti! Vaatimustaso nousi kerralla ja joukkue muuttui päivä päivältä enemmän tekevämpään suuntaan. Nyt seuraavien harjoitusten suunnittelu tapahtuu käytännössä heti edellisten jälkeen ja maltan tuskin odottaa, koska päästään seuraavaksi tositoimiin. Olen ollut yhtä innostunut harjoittelusta viimeksi silloin kun aloitin, kun se oli vielä uutta ja ihmeellistä. 7. Myytit kumoon Kuka tahansa voi vetää tasokkaat harjoitukset. Siihen ei vaadita vuosien kokemusta tai jotenkin poikkeuksellista lahjakkuutta. Jokaisella joukkueella on kaiken lisäksi oikeus hyötyä valmentajan arvokkaasta ajasta. Pelaajat kyllä jaksavat tehdä monimutkaisia ja rankkojakin harjoitteita. Kyse on lähinnä millä tempolla ne jaksetaan käydä läpi. Oli kyseessä iso tai pieni seura niin sen ei kuulu vaikuttaa toiminnan tasoon. Laadukas toiminta on ainoa tapa jolla pelaajamäärä ja seuran jäsenmäärä yleensäkin kasvaa tai vähintään pysyy samana.

5 8. Kehykset 4 Mistä sitten on oikein kyse? Mikä on tämä ihmelääke mihin tahansa harjoitteluun mitä tässä nyt hehkutan? Yleensäkin, se ei ole mikään ihmelääke. Se on järjestelmä, joka selkeyttää joukkueen toimintaa. Siihen kuuluu neljä vaihetta: suunnittelu, esittely, suoritus ja palaute. Seuraavassa käyn läpi jokaisen kohdan yksityiskohtaisesti läpi. 8.1 Suunnittele Aluksi sinun pitää päättää mitä haluat joukkueesi harjoittelevan. Tätä kutsutaan teemaksi. Teeman valinta riippuu mm. ajankohdasta, joukkueen ikäluokasta ja taitotasosta. Teemoja ovat mm. tekniikka, pelin avaus, fysiikka, pienpeli, viisikkopuolustus, alivoima, ylivoima ja suunnanmuutos. Jotkut valmentajat tuntuvat suosivan yhden teeman valintaa, mutta itse olen havainnut, että kolmen teeman valitseminen harjoitus sessiota kohden tekee tapahtumasta mielenkiintoisemman. Harjoituksiin tulee väkisinkin vaihtelua ja silti harjoitellaan olennaisia, lajiin kuuluvia asioita. En pysty sanomaan mikä sinun joukkueellesi seuraavissa harjoituksissa olisi hyvä teema, mutta kerron miten teen valinnan oman joukkueeni kohdalla. Alkusyksystä, heti kesäloman jälkeen tekniikka on isossa roolissa. Mailatekniikan palauttaminen mieleen on aiheellista, koska se tuntuu aika paljon unohtuvan kesän jälkeen. Jos ei muuta, niin varmuus tekemisestä katoaa. Muutamassa viikossa tekniikkaosuus vähenee ja siirrytään enemmän pelinomaiseen suuntaan. Pienpelit lisääntyvät ja erilaisissa harjoituksissa on paljon 1-1, 2-2 tai 3-3 tilanteita. Pikkuhiljaa mukaan tulee myös pelin taktinen puoli. Tämä ei tarkoita 5-5 peliä vaan harjoitteita, jossa toteutetaan esim. osia avauksista. Ne voidaan tehdä tyhjään kenttään tai ottaa puolustajia mukaan, riippuen joukkueen tasosta. Tämä on nyt ihan oma, henkilökohtainen mielipide, mutta jos haluat harjoitella koko viisikon taktiikkaa esim. D-ikäisten pelaajien kanssa, järjestä harjoitusottelu. Hyöty, jonka saavutat tällä omissa harjoituksissa, on erittäin pieni verrattuna siihen, mitä muuta voisitte harjoituksissa tehdä.

6 Eli aluksi tarvitset teeman ja suosittelen, että lähdet kolmen teeman kanssa liikkeelle. 5 Sitten valitset kolme harjoitusta teemoihin liittyen. Jokainen harjoitetta tullaan tekemään 17 minuutin ajan. Harjoitteet voivat tällöin olla varsin monimutkaisia, koska opetteluun löytyy hyvin aikaa. Hyvä harjoite on mm. sellainen, jossa on kolme jonoa ja jokaisen jonon ensimmäinen koskee palloon vähintään kahdesti ja liikkuu vähintään kerran harjoituksen aikana. Mitä harjoitteita sinun kannattaa valita menee tämän kirjan aihepiirin ulkopuolelle. Jos seuraat mm. minun sähköpostilistaani (jonka kautta todennäköisesti sait myös tämän kirjan), saat hyviä vinkkejä ja toteuttamiskelpoisia ideoita aiheeseen liittyen. Ja sinulla on jo varmasti harjoitteita, joita joukkueesi toteuttaa. Ne käyvät vallan mainiosti. 8.2 Esittele Harjoitusten aikana, juuri ennen suoritteen toteuttamista, on hyvä esitellä mitä tullaan tekemään. Olen laatinut itselleni määrätietoisen järjestelmän, joka nostaa harjoitteen toteutuksen onnistumista. Kerää aluksi joukkue ympärillesi niin, että kaikki näkevät mitä piirrät ja kuulevat mitä sanot. Ilman tätä, on aivan sama miten etenet. Ei tule onnistumaan. Kerron miksi harjoitus tehdään; mikä on harjoitteen teema. Se auttaa ainakin osaa pelaajista asennoitumaan harjoitteeseen paremmin. Toisilla tuo toimii päinvastoin, mutta näitä toisin ajattelijoita on onneksi vähemmän. Selitä harjoite piirtämällä. Aseta piirustus alusta kentän muotoiseen suuntaan ja osoita esim. jonojen paikka kentän puolelta. Tämä auttaa pelaajia visualisoimaan mielessään mitä pitää tehdä. Tämän jälkeen pelaajat siirtyvät jonoihin ja vielä tässä vaiheessa kannattaa käydä läpi mitä tullaan tekemään. Varsinkin jos kyse on uudesta ja monimutkaisesta harjoitteesta, pelaajat oikeastaan vaativat tätä. Aloittakaa hitaasti suorituksen toteuttaminen. Juju on siinä, että aluksi on käyty asia teoriassa läpi. Sitten on kerrottu miksi tätä tehdään. Nyt vielä käydään asia käytännön tasolla läpi. Todennäköisyys onnistumiselle on varsin suuri.

7 6 Systeemi perustuu vanhaan teoriaan, jonka opein joskus ammattikoulussa satunnaisella psykologian tunnilla; jos opiskelijat poistuvat luokasta ja ensimmäinen liukastuu oven ulkopuolella olevaan vesilätäkköön niin kaikki sen nähneet osaavat välttää tuon kaatumisen. Ihminen nimittäin sisäistää asioita kahdella tavalla; kokemalla sen itse tai näkemällä muiden kokemuksen. Tämä hitaasti aloittaminen hyödyttää siis jokaista pelaajaa joka oikeasti seuraa mitä kentällä tapahtuu. Pidä huoli, että pelaajat myös tietävät sen. 8.3 Suoritus Riippuen harjoitteen uutuudesta, kuinka tehokkaasti pelaajat sitä toteuttavat ja kuinka hyvin suorituksen onnistuvat, pysäytä harjoitus pari kertaa. Yleensäkin siksi, että yhden asian tekeminen 17 minuutin ajan on puuduttavaa ja keskeytys tuo tarvittavaa rytmiä suorituksiin. Pysäytysten aikana pelaajilla on mahdollisuus hörpätä vettä (juomapullothan ovat siinä kentän laidalla), saat antaa palautetta suorituksista ja korjata mahdollisia virheitä. Älä pidennä taukoja turhaan. Kaksi minuuttia on jo aika pitkä lepotauko. Siinä ajassa sinun kuuluisi jo ehtiä käymään läpi haluamasi asiat ja veden juominen pitäisi olla ohi. Harjoituksen kuuluu jatkua uudelleen mahdollisimman nopeasti, jotta keskittyminen säilyy. Ole aktiivinen suorituksen aikana. Kentän laidalla huutava valmentaja pitäisi näkyä myös sinun joukkueesi harjoituksissa. Jos olet tuppisuuna tai pahimmillaan juttelet jonkun vanhemman kanssa, pelaajat kyllä huomaavat sen. Sinun pitää olla läsnä joukkueesi harjoituksissa muutenkin kuin fyysisesti. Kannusta, ohjaa, anna jatkuvasti palautetta. Tunnet kyllä oman joukkueesi ja varmasti huomaat milloin oma toiminta menee niin sanotusti yli. Toimi hyvän maun rajoissa, mutta osallistu. Kun tuosta 17 minuutin ajasta on 3-4 minuuttia jäljellä, voit vielä kerran pysäyttää harjoituksen. Sano pelaajille, että nyt harjoite tehdään niin kovaa kuin pystytään. Jokainen ottaa itsestään sen kaiken irti mitä otettavissa on. Nyt kilpaillaan tosissaan itseään vastaan. Jos toteutatte tätä määrätietoisesti, niin mielestäni tässä on se paikka jossa joukkue kehittyy jos se on kehittyäkseen. Jokaisen harjoituksen pari viimeistä minuuttia kuuluu vetää todella kovaa omien taitojen rajamailla.

8 Tätä on hankala mitata, mutta ajatus perustuu jälleen teoriaan. Se käyttää samankaltaista ajatusmallia mitä pitkän matkan juoksijat. Jos halutaan harjoitella 3000m juoksumatkaa varten, ei 1500m juokseminen täysillä auta. Vasta kun määrä on enemmän kuin 3000m, esimerkiksi 5000m, haluttua kehitystä tapahtuu. Jos joukkue puskee jokaisessa harjoituksissa omia rajojaan ylöspäin, se kehittyy. Tämän pitäisi olla ihan itsestään selvää ja erittäin ymmärrettävää. Tekemällä harjoitukset mahdollisimman kovaa kun se on täysin opittu niin se nostaa suoritustasoa Palaute Jokainen valmentaja antaa pelaajilleen palautetta jossain muodossa. Siitä on kuitenkin hyvä tehdä tapa jokaisen harjoituksen jälkeen jos sitä ei jo tee. Olen itse kokeillut montaa erilaista vaihtoehtoa millä tavalla palautetta voi antaa. Positiivisen luonteen omaava palaute hakkaa kaikki muut vaihtoehdot joka kerta. En tarkoita, että huonoa suoritusta pitäisi väkisin ylistää, mutta huononkin suorituksen tehnyttä pelaajaa pitää osata kannustaa parempaan. Se ei tapahdu mollaamalla tai alentamalla pelaajan taitoa. Joukkueesta tulee sellainen miksi valmentaja sen muokkaa, oli tämä toiminta tietoista tai ei. Oletko koskaan kuullut jonkun valmentajan kommentoivan omaa joukkuettaan näin: Ei ne tunnu osaavan yhtään mitään. Taas oli niin hiton vaikeaa ymmärtää tällainenkin pieni asia. Jos joukkue vaikuttaa olevan täynnä idiootteja, johtuu se melko varmasti siitä, että tämä valmentaja on alusta asti käsitellyt pelaajiaan kuin laumaa idiootteja. Miksi pelaajat erityisemmin arvostaisivat valmentajaa, joka keksii jotain hyvää sanottavaa vasta kun siihen on jokin erityisen hyvä syy? Valmentajan tehtävä on motivoida pelaajiaan aina vain parempaan suoritukseen. Seuraavassa elävä esimerkki kumman tyyppinen palaute vaikuttaa pelaajaan enemmän. On pelitilanne ja pelaaja X ajautuu harkitusti tai vahingossa tilanteeseen, jossa hänellä on kolme vastapuolen pelaajaa edessään. Hän ohittaa kaikki kolme pelaajaa upeilla harhautuksilla ja saa katsomolta, vaihtopenkiltä sekä valmentajalta raikuvat kannustukset.

9 Hetken ajan päästä tämä samainen pelaaja X ajautuu jälleen kerran samaan 3-1 tilanteeseen. Nyt hän kuitenkin törmää vastustajan ylivoimaan ja yrittäessään läpimenoa hän menettää pallon. 8 Valmentajan ja kanssapelaajien reaktio on kutakuinkin tämä: Miksi et syöttänyt? Miksi tarvitsee aina yrittää yksin? Enkö minä ole monta kertaa sanonut, että menetetään hyvä paikka ihan vain sen tähden, että sinä sössit kaiken tuolla sooloilullasi?. Ainakin jotain tämän suuntaista jokainen valmentaja vuorollaan kommentoi, minä mukaan lukien. Ongelma on siinä, että tuo mahdollisuus massiiviseen positiiviseen palautteeseen ja hyvään oloon, on aina suurempi kuin pelko negatiivisesta palautteesta. Vasta sitten, kun löytyy suurempi positiivinen voima, tuo yksinyrittäminen vähentyy. Tämä ei tapahdu muulla tavoin kuin järjestelmällisesti positiivista palautetta jakamalla. Jos pelaaja luottaa, arvostaa ja pitää valmentajasta, hän tekee niin kuin tämä sanoo ja vielä vähän enemmän. Tee palautteen antamisesta harjoitteiden jälkeen tapa ja pidä huoli, että pelaajat osaavat myös odottaa palautetta. Se on vasta ensimmäinen askel. Muuta koko toiminta järjestelmälliseksi ja siitä tulee tapa. 9. Vinkkejä onnistumiseen Haluan esittää muutaman kohdan mitä edesauttavat suoriutumistasi valmentajana. Jos et esimerkiksi vaadi pelaajilta hyvää suoritusta, niin eivät he sitä tule koskaan tekemään. Kun itse olet aktiivinen koko ajan ja kehität joukkueen toimintaa näkyvän määrätietoisesti, niin pelaajat seuraavat perässä. Joukkueesta tulee näin menestyvän näköinen ja työskentely tuntuu jo harjoituksissa edistykselliseltä; on päämäärä jota kohti ollaan menossa. Se vaikuttaa pelaajiin ja he seuraavat esimerkkiä. Olen positiivinen. Negatiivisuudella pääsee vain johonkin asti. Positiivisuus hakkaa sen lopulta aina. Positiivisuus aiheuttaa onnistumisen tunteita, joiden saavuttamisen tavoittelu kuuluu ihmisen perusluonteeseen. Kannusta pelaajia menestymään niin he tekevät kaikkensa sen eteen. Pidä myös itsestäsi huolta. Salibandy, ja varsinkin sen valmentaminen on nopeasti täysipäiväistä työtä. Ota siitä välimatkaa silloin tällöin ja saat enemmän virtaa tekemiseen.

10 10. Seuraava askel 9 Ota järjestelmä käyttöösi! Se on paljolti raami, jonka sisälle voi rakentaa jos jonkin näköistä toimintaa. Varsinkin jos sinulla ei ole vielä selkeää, harkittua tapaa toimia, niin tässä on yksi erittäin toimiva malli. Kaavio on helppo ymmärtää, ennen kaikkea siksi, koska se on erittäin lyhyt ja yksiselitteinen; suunnittele, esittele, suorita ja anna palautetta. Sen voi tehdä monimutkaisesti tai helpommalla, mutta tulos on aina vakuuttavaa luokkaa. Älä turhaan arkaile. Jos harjoitteet eivät mene kuten mielestäsi pitäisi niin keskeytä ne, anna palautetta ja teetä uudelleen. Sinä olet valmentajana tärkein ja lopulta ainut asia joka vie joukkuettasi eteenpäin. Muut seuraavat sinua. Sinulla pitää olla se visio mitä tehdään ja sinä kerrot muille miten ne tavoitteet saavutetaan. Ota vastuu tekemisestäsi ja luota itseesi.

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 ORGANISOINNIN PERUSTEET 14.4.2011 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 HARJOITUS TEHTÄVÄ: Millainen on hyvin organisoitu harjoitus? HARJOITUSKERTAAN LIITTYVÄT ASIAT Harjoituksen suunnittelu Toiminta

Lisätiedot

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Ohjelma D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Sisältö: D-valmentajakurssilla perehdytään lapsen ja nuoren kokonaisvaltaiseen valmentamisen ja yksilöllisen valmennusfilosofian perusasioihin. Kurssin kuusi

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

D VALMENTAJAKOULUTUS

D VALMENTAJAKOULUTUS D VALMENTAJAKOULUTUS Sisältö: D valmentajakurssilla perehdytään lapsen ja nuoren kokonaisvaltaiseen valmentamisen ja yksilöllisen valmennusfilosofian perusasioihin. Kurssi sisältää lasten ja nuorten valmennuksen

Lisätiedot

Harjoituksen ohjaaminen

Harjoituksen ohjaaminen Harjoituksen ohjaaminen 11.4.2016 1 Valmennustapahtuman johtaminen Valmentaja on valmennustapahtuman johtaja Valmentaja neuvoo, urheilija ottaa neuvot vastaan Johtamisen tarkoituksena suunnitella, ohjata

Lisätiedot

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Oikein toteutettu ja urheilijalle

Lisätiedot

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry KemPa Taustaa Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät Pelaajamäärä Pelipassien määrä 2010-2012 180 160 140 120 100 80 Sarja1 60 40 20 0 2010 2011 toukukuu

Lisätiedot

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Urheilija- tai joukkuepalaverin yhteydessä. Pituus riippuu palaverin pituudesta. Joukkuepalaverin pituus on noin 20 60 minuuttia. Jos aika loppuu kesken, voi harjoituksia

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

Pidä harjoitus hauskana

Pidä harjoitus hauskana Pidä harjoitus hauskana 1. Tarkkaile tuleeko aitoja hymyjä 2. Harjoituksen rytmittäminen 3. Toista tuttuja ja turvallisia harjoitteita minä osaan! 4. Ole läsnä ja innostunut: ilmeet, eleet, kehon kieli,

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Mitä tehdään tehdään kunnolla.

Mitä tehdään tehdään kunnolla. SALIBANDYTOIMINNAN TOIMINTAOPAS MOTTO: Mitä tehdään tehdään kunnolla www.hirvhesalibandy.net Visio 2015 Hirvensalon Heiton salibandytoiminta rakentuu seuraavien keskeisten tavoitteiden ja arvojen varaan:

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

PELAAMISEN PERIAATTEET

PELAAMISEN PERIAATTEET PELAAMISEN PERIAATTEET 1. Mielummin 5-4 voitto kuin 0-1 tappio 2. Pidämme palloa ja haastamme 1v1 tilanteissa jos olemme yli puolessa kentässä 3. 2v1 tilanteissa haastamme aina. 4. Alivoimalla syötämme

Lisätiedot

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN

SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN SEURAN SINETTIKRITEERIEN ARVIOINTI TYÖSTÖPOHJA SEURAN KÄYTTÖÖN Ohessa osa-alueittain alueittain taulukot, joihin on jo täytetty riittävän tason kuvaus kaikista osa-alueista. Taulukon perässä ovat kysymykset,

Lisätiedot

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi. 14 Tärkeitä on joka alueella: Aluepeli Näkökenttäpeli Kakkospallot Äänenkäyttö Liikkuminen ilman palloa Periksiantamattomuus Pallo liikkeelle yhdellä ja kahdella kosketuksella. Kavereiden auttaminen Taktiikan

Lisätiedot

Ohjeet pelaajien siirtymiseen

Ohjeet pelaajien siirtymiseen Espoon Palloseuran Jääkiekko ry. Hallitus 12.11.2014 versio 1.2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen 2 Ohjeet pelaajien siirtymiseen SISÄLLYSLUETTELO 1 SIIRTYMINEN SEURAN SISÄLLÄ 3 1.1 Pelaaminen ja harjoittelu

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Kysymys ka. 1 2 3 4 5

Kysymys ka. 1 2 3 4 5 Kausikyselyn tarkoituksena oli selvittää pelaajien kehitystarpeita ja tavoitteita. Lisäksi kysyttiin osallistumisinnkuutta turnauksiin ja Eerikkilän leirille. Vastausten pohjalta kehitetään joukkueen toimintaa

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus JyPK:ssa on pitkäjänteistä kja suunnitelmallista toimintaa perusasioiden kautta

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen OPPIMINEN Oppimiseen liittyy usein jotain vanhaa, tai osatun käyttöä uudella tavalla Oppiminen on hyödyllistä liittää jo osattuun Oppiminen on prosessi emme tule koskaan valmiiksi

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

FORTUM TUTOR Peli-iloa koko perheelle Jalkapallojuniorin vanhemman opas 20.6.2012

FORTUM TUTOR Peli-iloa koko perheelle Jalkapallojuniorin vanhemman opas 20.6.2012 FORTUM TUTOR Peli-iloa koko perheelle Jalkapallojuniorin vanhemman opas Fortum Tutor ohjelma Fortumin ja Suomen Palloliiton vuonna 2009 aloittama valtakunnallinen ohjelma Kohderyhmänä erityisesti alle

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014 Valmentaminen Minun näkökulma Mikael Kotkaniemi 2014 Ura valmentajana 2006-2009: Ässät A-nuoret - apuvalmentaja 2009-2011: Ässät B-juniorit - päävalmentaja 2011-2013: Ässät SM-liiga - apuvalmentaja 2013-2014:

Lisätiedot

Harjoitusten rakenne ja kulku. Alkulämmittely. Yksilötaito: Haltuunotto - jalalla, ilmasta Syöttäminen - nilkalla, pitkä.

Harjoitusten rakenne ja kulku. Alkulämmittely. Yksilötaito: Haltuunotto - jalalla, ilmasta Syöttäminen - nilkalla, pitkä. Title: Viikko 21/2015 Date: 11/05/2015 Venue: Matinkylän UP Duration: 1,5h No of Players: 20-40 Ability / Level: Equipment: Purpose: Yksilötaito: Pelitaito: Haltuunotto - jalalla, ilmasta Syöttäminen -

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen Pohdittavaa Kuinka hyvä lapsestasi tulee, jos opetat hänelle kaiken sen mitä jo osaat? Riittääkö tämä lapselle? Kuinka hyvä pelaajasta tulee 2025, jos hän tekee kaiken sen, mitä

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015

Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015 Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015 Sisällysluettelo 1. D-tyttöjen missio, visio ja arvot 2. D-tyttöjen toiminnan linjaukset ja tavoitteet 3. Joukkueen kasvatuskeinot 4. Reilu peli 5. Joukkueen johtohenkilöiden

Lisätiedot

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta Mika Lehkosuo KIRJE PELAAJILLE Moi Pelaajat, Pelirohkeus on sana joka usein esiintyy, kun kuvataan meidän pelitapaamme ja ajatteluamme jalkapallon

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

Valmennuksen Linjaukset 2010. Pelitaktiikka

Valmennuksen Linjaukset 2010. Pelitaktiikka Valmennuksen Linjaukset 2010 elitaktiikka Salon Viesti Lentopallo Toiminnan linjaukset Lajivalmennuksen linjaus Fyysisen valmennuksen linjaus Viesti 2013 Visio / Strategia Toimintasuunnitelma Taktiikkalinjaus

Lisätiedot

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA!

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAIDON OPPIMINEN TAITO TARTTUU TAITOTASON VAIHEET Suunnittele harjoitus 1, jossa on neljä osiota omalle joukkueellesi - (Pohdi mitä harjoitteita käyttäisit samaan harjoitteluun

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa JyPK:ssa valmennus on valmennuslinjan ohjaama prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS

JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS JUVAKE 2 OPPIMISYMPÄRISTÖN LUOMINEN JA VUOROVAIKUTUS Koulutuksen sisältö 1. Meidän pelin osa-alueet 2. Luonne 3. Oppimisympäristö - oppimistaidot 4. Vuorovaikutus 1. Valmentajien välinen 2. Pelaajien välinen

Lisätiedot

Lasten valmennuskoulutus uudistuu

Lasten valmennuskoulutus uudistuu Lasten valmennuskoulutus uudistuu E taso päivittyi 2013 selviytymispaketti Luo innostava ja turvallinen ilmapiiri Kannusta omaehtoiseen harjoitteluun Pelaa paljon harjoituksissa (pelin kautta oppiminen

Lisätiedot

SUUNNISTUKSEN HARJOITTELU

SUUNNISTUKSEN HARJOITTELU SUUNNISTUKSEN HARJOITTELU Taitoharjoittelu Suunnistustaito SUUNNISTAJAN TAVOITTEENA on löytää kullekin rastivälille paras mahdollinen reitti ja toteuttaa se nopeasti ja virheettömästi. Suunnistustaito

Lisätiedot

Harjoittelun painopistealueet

Harjoittelun painopistealueet Harjoittelun painopistealueet Perustaito/pallonhallinta Perustaitoharjoitteet eivät saa olla irrallinen osa harjoittelua vaan niiden sisällöt tulee liittää aina kiinteästi itse peliin ja pelin vaatimiin

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet.

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet. Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 12: Kilpailuanalyysi Harjoite 12 A: Kilpailun tavoiteanalyysi Harjoite 12 B: Kilpailussa koettujen tunteiden tarkastelu Harjoite

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

Winter Tour 2015 PariScramble Open ja Personal Open

Winter Tour 2015 PariScramble Open ja Personal Open Winter Tour 2015 PariScramble Open ja Personal Open Sports Coach -golfsimulaattoreissa Simulaattorin perusasetukset PariScambleen (Personal kisassa normaali lyöntipeli) Valitaan pelattava kenttä - Linna

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on johdonmukainen prosessi, jossa edetään perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Valmentajalisenssi. Käyttöohjeet

Valmentajalisenssi. Käyttöohjeet Valmentajalisenssi Käyttöohjeet Valmentajalisenssi on maksullinen TrainIt-palvelun lisäosa, joka tarkoitettu valmentajien ja Personal Trainereiden käyttöön. Valmentajaominaisuuksien avulla voit valmentaa

Lisätiedot

M-Team - Koutsikorneri 25.2.08. Koollekutsujat Pekka Ripatti ja Mia Alén

M-Team - Koutsikorneri 25.2.08. Koollekutsujat Pekka Ripatti ja Mia Alén M-Team - Koutsikorneri 25.2.08 Koollekutsujat Pekka Ripatti ja Mia Alén Koutsikorneri - tarkoitus Tutustua toisiimme Jakaa kokemuksia Oppia yhdessä Kartoittaa valmennustarpeita Kertoa mahdollisuuksista

Lisätiedot

EeNet käyttöohje SHA pelaajille OSA 1

EeNet käyttöohje SHA pelaajille OSA 1 EeNet käyttöohje SHA pelaajille OSA 1 1. Kirjautuminen Seuran valmennuspäällikkö, joukkueen valmentaja tai joukkueenjohtaja luo pelaajalle tunnukset EeNettiin noin 1kk ennen ensimmäistä SHA tapahtumaa.

Lisätiedot

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun PPJ 02 Kausi 2014-2015 Harjoitteet Alkulämmittely Juokse pallon kanssa vähintään 3 min. Tee erilaisia aktivoivia liikkeitä, joita teemme myös joukkueen alkulämmittelyssä.

Lisätiedot

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia PELAAJAPROFIILI Yksilökeskeinen valmennusfilosofia Suomen Palloliitto on määritellyt: "Yksilökeskeisellä valmennusfilosofialla tarkoitetaan valmentajan ja pelaajan välistä vuorovaikutusta ja toimintaa,

Lisätiedot

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ

SEURA. Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? RYHMÄ YKSILÖ YHTEISÖLLISYYS HARJOITTELEMINEN YKSILÖLLISYYS KILPAILEMINEN OHJAAMINEN VIESTINTÄ Mihin Sinettiseurassa kiinnitetään huomiota? SEURA YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS RYHMÄ YKSILÖ HARJOITTELEMINEN JA KILPAILEMINEN Omien motiivien mukaista kasvua ja kehitystä tukevaa toimintaa VIESTINTÄ

Lisätiedot

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015

Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 Kisakoutsaus Liittoryhmien pitkäleiri 2015 24.7.2015 Luennon sisältö Esittäytyminen Vuorovaikutus Harjoitus 1. Kenttävalmennus Harjoitus 2. Taktiikan nyrkkisäännöt Mitä puhutaan kotimatkalla? Vuorovaikutus

Lisätiedot

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla).

Matinteko (1 / 10) Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen on kahdella raskaalla upseerilla (esim. kuningattarella ja tornilla). Shakkinappuloiden voimasuhteet Matinteko (1 / 10) Kuningas on pelin tärkein nappula, ilman kuningasta peli on hävitty. 1. Kuningas + Daami + Torni vs Kuningas Matinteko (2 / 10) Helpointa matin tekeminen

Lisätiedot

LAIHIAN LUJAN VALMENNUSLINJA

LAIHIAN LUJAN VALMENNUSLINJA Tämän oppaan tarkoituksena on antaa vanhemmille tietoa Laihian Lujan jalkapalloilevien junioreiden yhteisistä toimintatavoista ja säännöistä, sekä kertoa mihin nämä tavat ja säännöt perustuvat. LAIHIAN

Lisätiedot

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja

HS:n taitopolku. 1) Visio täydellisestä suorituksesta. 2) Suunnistustaito oma oivallus. 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja HS:n taitopolku 1) Visio täydellisestä suorituksesta 2) Suunnistustaito oma oivallus 3) Rastiväli kerrallaan ja leuka ylös, HS:n taitokirja 4) Vinkkejä Visio täydellisestä suorituksesta Hyvä puhdas suunnistus

Lisätiedot

Yhden pelaajan pallokontrollitemput

Yhden pelaajan pallokontrollitemput Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 5v5 joukkueet (6-9v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 5v5 joukkueet (6-9v) Lähtökohdat toiminnan järjestämiselle Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Tarkkana tekniikoissa Perustekniikoissa tulee vaatia mini-ikäisistä alkaen oikeita suorituksia. Opettelemalla

Lisätiedot

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa

Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Winter Tour 2014 PariScramble Open Sports Coach -golfsimulaattorissa Simulaattorin perusasetukset alkusarjaan marraskuu 2013 - huhtikuu 2014 Valitaan jompikumpi pelattava kenttä - Linna Golf ja etu9 -

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa Lasten valmennus on suunnitelmallinen prosessi perusasioiden kautta kohti joukkueena pelaamisen

Lisätiedot

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa NJS Milan: Joukkueen Säännöt 2011 Hyväksytty Vanhempainkokouksessa 25.03.2011 Lasten ja nuorten kokonaisliikunnan määrä Kuinka paljon lapset oikeasti liikkuvat? Kuinka moni meistä tietää kuinka paljon

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Säbämestari -koulutus

Säbämestari -koulutus Säbämestari -koulutus Versio 8/2014 www.floorball.fi Salibandy peli meille kaikille www.floorball.fi Sisältö Pallollinen alkulämpö Salibandykaukalossa tai isossa liikuntatilassa toteutettavat treenit:

Lisätiedot

Poikkaisutaulukko. T=tripla, D=tupla ja S=singeli

Poikkaisutaulukko. T=tripla, D=tupla ja S=singeli Poikkaisutaulukko T=tripla, D=tupla ja S=singeli jäljellä oleva lopetus perustelut tulos 170 T20 T20 50 169 ei mene poikki yhdellä heittovuorolla 168 ei mene poikki yhdellä heittovuorolla 167 T20 T19 50

Lisätiedot

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS KOULUTUSKIERTUE 2005 Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS Harjoitus 1: Alkulämpö (kuva 1) (noin 20min) Pallonkäsittelyharjoitus kahdella pallolla. Pareittain puolessa

Lisätiedot

E-valmentajakoulutus Tuomas Mokko

E-valmentajakoulutus Tuomas Mokko E-valmentajakoulutus Tuomas Mokko 28.11. Riihimäki E-valmentajakoulutus Pelaaja ja peli keskiössä Miten pelaaja ja peli ovat keskiössä? Yksilökeskeinen valmentaminen Pelin kautta oppiminen Peli-ilon ilmapiiri

Lisätiedot

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö 1. Kirjautuminen Seuran valmennuspäällikkö, joukkueen valmentaja tai joukkueenjohtaja luo pelaajalle tunnukset EeNettiin noin 1kk ennen ensimmäistä

Lisätiedot

PIF Käsipallo KÄSIPALLOILIJAN URAPOLKU

PIF Käsipallo KÄSIPALLOILIJAN URAPOLKU PIF Käsipallo KÄSIPALLOILIJAN URAPOLKU Hyväksytty PIF käsipallon hallituksessa 6.10.2016 Johdanto... 3 Käsipallovanhemmat... 3 PIF käsipallon urapolku... 4 Pallokiva ja Minimix... 4 E F juniorit... 4 D

Lisätiedot

PERUSASIAT KUNNIAAN HEITON OPETTAMINEN

PERUSASIAT KUNNIAAN HEITON OPETTAMINEN PERUSASIAT KUNNIAAN HEITON OPETTAMINEN Opettaessasi tai opetellessasi oikeaa heitto tyyliä on ensimmäiseksi tiedettävä miten heittää tällä hetkellä. Meidän tulisi enemmän katsoa, miten heitto pelaajalta

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v)

Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa. 8v8 joukkueet (10-13v) Toiminnan järjestäminen JyPK:n juniorijoukkueissa 8v8 joukkueet (10-13v) E10-D13 ikäluokkien valmennus JyPK:ssa Lasten valmennus on johdonmukainen prosessi, jossa edetään perusasioiden kautta kohti joukkueena

Lisätiedot

Peli-idea Hyökkäyspeli

Peli-idea Hyökkäyspeli Peli-idea Hyökkäyspeli Pelijärjestelmä 1-4-4-2 Niin paljon kuin mahdollista avataan peliä puolustuslinjasta-pelirohkeus! Nopealla pallonhallintapelillä yritetään löytää hyökkäyssuuntaan kääntynyt keskikenttäpelaaja

Lisätiedot

4. Toimiminen ohjaajana

4. Toimiminen ohjaajana 4. Toimiminen ohjaajana OHJAAJAN ROOLI JA TEHTÄVÄT TOIMIMINEN OHJAAJANA - OPETUSTYYLIT KARKEA JAOTTELU SUUNNITTELEMALLA ONNISTUT SELVITÄ ETUKÄTEEN Ryhmän koko Osallistuvien lasten ikä Kuinka kauan lapset

Lisätiedot

Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa. Laura Kortesoja Kalliomaan koulu

Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa. Laura Kortesoja Kalliomaan koulu Vanhempainryhmä osana polikliinisen luokan toimintaa Laura Kortesoja Kalliomaan koulu Polikliininen luokka aloitti toimintansa syksyllä 2008 oppilaspaikkoja 8 opetuksesta vastaa pääosin polikliinisen luokan

Lisätiedot

Ohjausryhmän six-pack

Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän rooli ja vastuu projektien seurannassa? Mitä ohjausryhmän tulisi tehdä ja mitä sen ei tulisi tehdä? Ohjausryhmän merkitys projektin onnistumiseen? Projektipäivät 2016

Lisätiedot

KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1

KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 2 Kunnioitamme toisiamme kaikki voittavat

Lisätiedot

GrIFK Fyysinen harjoittelu. Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen

GrIFK Fyysinen harjoittelu. Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen GrIFK Fyysinen harjoittelu Arto Tuohisto-Kokko 08.05.2012, Kauniainen Harjoitusmalli jossa Fyysinen harjoittelu mukana 20 pelaajaa + 2 mv 17.30-19.00 (harjoitusvuoro 18-19) - Kenttä ½- kenttää ja 2 pikkumaalia

Lisätiedot

Lasten urheilun tärkeät asiat

Lasten urheilun tärkeät asiat Lasten urheilun tärkeät asiat 1) Pohdi itsenäisesti, mitkä arvot *) ohjaavat sinun toimintaasi työskennellessäsi lasten ohjaajana ja valmentajana. 2) Kirjoita yksi asia per tarralappu *) Meille jokaiselle

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Oman suorituksen hallinta TempO-kilpailussa

Oman suorituksen hallinta TempO-kilpailussa Oman suorituksen hallinta TempO-kilpailussa Tempo-päivä 30.3.2014 Tampereella Markku Gardin Mentaalitarinoita "Peliä edeltävänä iltana makaan vuoteessani ja kuvittelen mielessäni, kuinka teen maalin ja

Lisätiedot

Kesäkausi, täältätullaan. Me kehitämme - Me menestymme

Kesäkausi, täältätullaan. Me kehitämme - Me menestymme Kesäkausi, täältätullaan Joukkuejako, alkuehdot Poikia 50 kpl Pelaajamäärä kasvanut talvikauden lopussa huomattavasti Röllin suositus pelaajamääräksi otteluun: 10 poikaa Talvikauden kokemus: ilmoittautuneet

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneiden lajiryhmä) 1.6.2009 1. Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Winter Tour 2014 Sports Coach Joukkue Scramble Open - golf simulaattorissa

Winter Tour 2014 Sports Coach Joukkue Scramble Open - golf simulaattorissa Winter Tour 2014 Sports Coach Joukkue Scramble Open - golf simulaattorissa Simulaattorin perusasetukset alkusarjaan marraskuu 2013- huhtikuu 2014 Valitaan jompikumpi pelattava kenttä - Linna Golf ja etu9

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet)

Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) Tietopaketti ja ohjeistus joukkueelle sekä vanhemmille (2002-2003-syntyneet) 31.5.2010 Yleistä Tämä tietopaketti ja ohjeistus on luotu selventämään joukkueen sisäisiä toimintatapoja sekä parantamaan informointia

Lisätiedot