Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!"

Transkriptio

1 Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011

2 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta toiseen? Miten sinä onnistut siinä vaivattomasti, riippumatta siitä kuinka kauan olet joukkuettasi valmentanut? Minun nimeni on Ville-Matti Hakanpää ja aion kertoa sinulle vastauksen noihin yllä mainittuihin kysymyksiin. Tämän kirjan avulla harjoitusten suunnittelu ja läpikäyminen muuttuvat järjestelmälliseksi toiminnaksi. Saat joukkueesi kanssa maksimoitua saliajan tarjoaman hyödyn. Tiedät koko ajan mitä pitäisi tehdä. Pystyt helposti selviämään mahdollisista ongelmista ja ennen kaikkea joukkueesi pääsee eroon ns. löysäilystä kerta heitolla. 2. Tulokset Joukkueesi on helppo sitoutua antamiisi tavoitteisiin ja se tapahtuu lähes automaattisesti. Harjoituksissa on tekemisen maininki alusta loppuun. Tätä kautta onkin ihan luonnollista, että joukkueen suoritustaso kasvaa. Pelaajat pystyvät myös keskittymään harjoituksiin paremmin, kun toiminta on mielekästä ja hyvin suunniteltua. Mikä tärkeintä, maksajat eli vanhemmat saavat kunnon vastinetta rahalleen. 3. Ongelmia ja esteitä Tämä on hyvin suurella todennäköisyydellä kuitenkin jotain uutta ja ihmeellistä. Pelaajat vaativat oman aikansa, että he tottuvat tähän uuteen ja suunnitelmalliseen menoon. Rajojen testaamista varmasti löytyy. Kun pystyt perustelemaan (ja kerron kyllä miten se tapahtuu) tekemisen tärkeyden niin vastustus kyllä vähenee. Lopulta koko touhu on sinusta valmentajana kiinni, onnistuuko harjoittelunne vai ei. Vanhempien luottamus ja tuki on erittäin tärkeää. Hanki se! Lähetä vaikka A4 kokoinen viesti mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Tämän kirjan avulla pystyt helposti suunnittelemaan toimintaa vaikka kuukausiksi eteenpäin.

3 4. Mitä tällä on saavutettu? 2 Oma joukkueeni, FBT Karhut D98 on toteuttanut tätä mallia toukokuusta 2011 asti. Eli siitä asti kun aloitin heidän valmentamisen. Alku oli toki hankalaa, mutta erittäin nopeasti harjoituksiin tuli työrauha. Selkeä rakenne ja järjestelmällinen tekeminen ei yleensäkään jätä aikaa joutavaan keskusteluun. Pelaajien on pakko keskittyä tai he jäävät jalkoihin. Se on nuorelle pelaajalle asema, johon hän ei halua joutua. Seurassa harjoitusajat ilmoitetaan aina kuukaudeksi eteenpäin. Heti ne saatuani, minulla menee muutama tunti ja olen suunnitellut kaikki kuukauden harjoitukset toteuttamiskelpoiseen muotoon. Sen kauempaa siinä ei nykyään mene. Samalla, koska kaikki on tosiaan paperilla, harjoitusten muuttaminen vaikka kesken harjoittelun on helppoa. Nyt kun meillä on kaksi maalivahtia, niin tehdäänkin näin. Tämä oli yksi tilanne, joka sai minut harjoituksia muuttamaan. Minulla on selkeä kuva pitkälle eteenpäin, mitä harjoituksissa tullaan tekemään. Teen sen kerran hyvin ja muokkaan jos tarvetta ilmenee. Se on erittäin vaivatonta. Tämän vuoksi harjoitusten laatu on parantunut huomattavasti. 5. Omat haasteeni Olen valmentanut junioreita noin 15 vuotta. Tuohon ajanjaksoon mahtuu monta erilaista joukkuetta. Aikaisemmin ja varsinkin silloin kun aloitin, en tiennyt harjoitusten järjestämisestä oikeastaan mitään. Harjoitusten suunnittelu oli yleensäkin raskasta puuhaa. Yhden session kohdalla siihen saattoi mennä useita tunteja, jos nyt edes etukäteen mitään suunnittelin. Minulla oli ajatuksia mitä pitäisi tehdä. Kun pääsin harjoittelupaikalle ja näin joukkueen, niin päätin mitä tehdään. Tilanne muuttui sekasorroksi tavattoman usein. En tiedä onko tämä totta sinun kohdallasi, mutta itse en vain yhtäkkiä keksinyt mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Lopulta todennäköisesti päädyttiin pelaaman, koska siitähän pelaajat pitävät. Tästä seurasi, että perinteisin kysymys joukkueelta oli aika nopeasti harjoitusten alussa: Koska pelataan?.

4 3 Jos jotain suunnittelin, pystyin harvoin pitämään niistä kiinni. Ne olivat lopulta niin monimutkaisia, ettei niistä oikein saanut selvää. Ne muuttuivat hyödyttömiksi ja oli lähinnä ajan hukkaa edes rakentaa mitään etukäteen. 6. Miten pääsin haasteista yli? Keväällä 2011 osallistuin yhtenä valmentajana -97 syntyneiden poikien Pikku-Pohjola tapahtumaan. Se oli ensimmäinen mihin pääsin. En oikein koskaan ollut luottanut kyseisen tapahtumaan merkityksellisyyteen; ulkoapäin se lähinnä vaikutti isojen seurojen värväystapahtumalta, johon kaikki pienetkin seurat lähettävät parhaat pelaajansa näytille. En tiedä onko asia näin, mutta valmentajalle tai ainakin minulle tuo viikonloppu avasi silmät aivan uudenlaiseen valoon. Pääsin suunnittelemaan, johtamaan ja arvioimaan harjoitustapahtumia kokeneiden tekijöiden kanssa, joilla oli aivan erilainen visio salibandyn harjoittelemisesta mitä minulla. Tuo kahden päivän projekti loi minulle uuden tavan käsitellä oman joukkueen harjoituksia. Tämä kirja kertoo juuri tuosta oivalluksesta. Kun palasin takaisin kotiin ja oli oman joukkueen seuraavat treenit, uuden toimintatavan käyttöönotto oli todella helppoa. Systeemi toimi loistavasti! Vaatimustaso nousi kerralla ja joukkue muuttui päivä päivältä enemmän tekevämpään suuntaan. Nyt seuraavien harjoitusten suunnittelu tapahtuu käytännössä heti edellisten jälkeen ja maltan tuskin odottaa, koska päästään seuraavaksi tositoimiin. Olen ollut yhtä innostunut harjoittelusta viimeksi silloin kun aloitin, kun se oli vielä uutta ja ihmeellistä. 7. Myytit kumoon Kuka tahansa voi vetää tasokkaat harjoitukset. Siihen ei vaadita vuosien kokemusta tai jotenkin poikkeuksellista lahjakkuutta. Jokaisella joukkueella on kaiken lisäksi oikeus hyötyä valmentajan arvokkaasta ajasta. Pelaajat kyllä jaksavat tehdä monimutkaisia ja rankkojakin harjoitteita. Kyse on lähinnä millä tempolla ne jaksetaan käydä läpi. Oli kyseessä iso tai pieni seura niin sen ei kuulu vaikuttaa toiminnan tasoon. Laadukas toiminta on ainoa tapa jolla pelaajamäärä ja seuran jäsenmäärä yleensäkin kasvaa tai vähintään pysyy samana.

5 8. Kehykset 4 Mistä sitten on oikein kyse? Mikä on tämä ihmelääke mihin tahansa harjoitteluun mitä tässä nyt hehkutan? Yleensäkin, se ei ole mikään ihmelääke. Se on järjestelmä, joka selkeyttää joukkueen toimintaa. Siihen kuuluu neljä vaihetta: suunnittelu, esittely, suoritus ja palaute. Seuraavassa käyn läpi jokaisen kohdan yksityiskohtaisesti läpi. 8.1 Suunnittele Aluksi sinun pitää päättää mitä haluat joukkueesi harjoittelevan. Tätä kutsutaan teemaksi. Teeman valinta riippuu mm. ajankohdasta, joukkueen ikäluokasta ja taitotasosta. Teemoja ovat mm. tekniikka, pelin avaus, fysiikka, pienpeli, viisikkopuolustus, alivoima, ylivoima ja suunnanmuutos. Jotkut valmentajat tuntuvat suosivan yhden teeman valintaa, mutta itse olen havainnut, että kolmen teeman valitseminen harjoitus sessiota kohden tekee tapahtumasta mielenkiintoisemman. Harjoituksiin tulee väkisinkin vaihtelua ja silti harjoitellaan olennaisia, lajiin kuuluvia asioita. En pysty sanomaan mikä sinun joukkueellesi seuraavissa harjoituksissa olisi hyvä teema, mutta kerron miten teen valinnan oman joukkueeni kohdalla. Alkusyksystä, heti kesäloman jälkeen tekniikka on isossa roolissa. Mailatekniikan palauttaminen mieleen on aiheellista, koska se tuntuu aika paljon unohtuvan kesän jälkeen. Jos ei muuta, niin varmuus tekemisestä katoaa. Muutamassa viikossa tekniikkaosuus vähenee ja siirrytään enemmän pelinomaiseen suuntaan. Pienpelit lisääntyvät ja erilaisissa harjoituksissa on paljon 1-1, 2-2 tai 3-3 tilanteita. Pikkuhiljaa mukaan tulee myös pelin taktinen puoli. Tämä ei tarkoita 5-5 peliä vaan harjoitteita, jossa toteutetaan esim. osia avauksista. Ne voidaan tehdä tyhjään kenttään tai ottaa puolustajia mukaan, riippuen joukkueen tasosta. Tämä on nyt ihan oma, henkilökohtainen mielipide, mutta jos haluat harjoitella koko viisikon taktiikkaa esim. D-ikäisten pelaajien kanssa, järjestä harjoitusottelu. Hyöty, jonka saavutat tällä omissa harjoituksissa, on erittäin pieni verrattuna siihen, mitä muuta voisitte harjoituksissa tehdä.

6 Eli aluksi tarvitset teeman ja suosittelen, että lähdet kolmen teeman kanssa liikkeelle. 5 Sitten valitset kolme harjoitusta teemoihin liittyen. Jokainen harjoitetta tullaan tekemään 17 minuutin ajan. Harjoitteet voivat tällöin olla varsin monimutkaisia, koska opetteluun löytyy hyvin aikaa. Hyvä harjoite on mm. sellainen, jossa on kolme jonoa ja jokaisen jonon ensimmäinen koskee palloon vähintään kahdesti ja liikkuu vähintään kerran harjoituksen aikana. Mitä harjoitteita sinun kannattaa valita menee tämän kirjan aihepiirin ulkopuolelle. Jos seuraat mm. minun sähköpostilistaani (jonka kautta todennäköisesti sait myös tämän kirjan), saat hyviä vinkkejä ja toteuttamiskelpoisia ideoita aiheeseen liittyen. Ja sinulla on jo varmasti harjoitteita, joita joukkueesi toteuttaa. Ne käyvät vallan mainiosti. 8.2 Esittele Harjoitusten aikana, juuri ennen suoritteen toteuttamista, on hyvä esitellä mitä tullaan tekemään. Olen laatinut itselleni määrätietoisen järjestelmän, joka nostaa harjoitteen toteutuksen onnistumista. Kerää aluksi joukkue ympärillesi niin, että kaikki näkevät mitä piirrät ja kuulevat mitä sanot. Ilman tätä, on aivan sama miten etenet. Ei tule onnistumaan. Kerron miksi harjoitus tehdään; mikä on harjoitteen teema. Se auttaa ainakin osaa pelaajista asennoitumaan harjoitteeseen paremmin. Toisilla tuo toimii päinvastoin, mutta näitä toisin ajattelijoita on onneksi vähemmän. Selitä harjoite piirtämällä. Aseta piirustus alusta kentän muotoiseen suuntaan ja osoita esim. jonojen paikka kentän puolelta. Tämä auttaa pelaajia visualisoimaan mielessään mitä pitää tehdä. Tämän jälkeen pelaajat siirtyvät jonoihin ja vielä tässä vaiheessa kannattaa käydä läpi mitä tullaan tekemään. Varsinkin jos kyse on uudesta ja monimutkaisesta harjoitteesta, pelaajat oikeastaan vaativat tätä. Aloittakaa hitaasti suorituksen toteuttaminen. Juju on siinä, että aluksi on käyty asia teoriassa läpi. Sitten on kerrottu miksi tätä tehdään. Nyt vielä käydään asia käytännön tasolla läpi. Todennäköisyys onnistumiselle on varsin suuri.

7 6 Systeemi perustuu vanhaan teoriaan, jonka opein joskus ammattikoulussa satunnaisella psykologian tunnilla; jos opiskelijat poistuvat luokasta ja ensimmäinen liukastuu oven ulkopuolella olevaan vesilätäkköön niin kaikki sen nähneet osaavat välttää tuon kaatumisen. Ihminen nimittäin sisäistää asioita kahdella tavalla; kokemalla sen itse tai näkemällä muiden kokemuksen. Tämä hitaasti aloittaminen hyödyttää siis jokaista pelaajaa joka oikeasti seuraa mitä kentällä tapahtuu. Pidä huoli, että pelaajat myös tietävät sen. 8.3 Suoritus Riippuen harjoitteen uutuudesta, kuinka tehokkaasti pelaajat sitä toteuttavat ja kuinka hyvin suorituksen onnistuvat, pysäytä harjoitus pari kertaa. Yleensäkin siksi, että yhden asian tekeminen 17 minuutin ajan on puuduttavaa ja keskeytys tuo tarvittavaa rytmiä suorituksiin. Pysäytysten aikana pelaajilla on mahdollisuus hörpätä vettä (juomapullothan ovat siinä kentän laidalla), saat antaa palautetta suorituksista ja korjata mahdollisia virheitä. Älä pidennä taukoja turhaan. Kaksi minuuttia on jo aika pitkä lepotauko. Siinä ajassa sinun kuuluisi jo ehtiä käymään läpi haluamasi asiat ja veden juominen pitäisi olla ohi. Harjoituksen kuuluu jatkua uudelleen mahdollisimman nopeasti, jotta keskittyminen säilyy. Ole aktiivinen suorituksen aikana. Kentän laidalla huutava valmentaja pitäisi näkyä myös sinun joukkueesi harjoituksissa. Jos olet tuppisuuna tai pahimmillaan juttelet jonkun vanhemman kanssa, pelaajat kyllä huomaavat sen. Sinun pitää olla läsnä joukkueesi harjoituksissa muutenkin kuin fyysisesti. Kannusta, ohjaa, anna jatkuvasti palautetta. Tunnet kyllä oman joukkueesi ja varmasti huomaat milloin oma toiminta menee niin sanotusti yli. Toimi hyvän maun rajoissa, mutta osallistu. Kun tuosta 17 minuutin ajasta on 3-4 minuuttia jäljellä, voit vielä kerran pysäyttää harjoituksen. Sano pelaajille, että nyt harjoite tehdään niin kovaa kuin pystytään. Jokainen ottaa itsestään sen kaiken irti mitä otettavissa on. Nyt kilpaillaan tosissaan itseään vastaan. Jos toteutatte tätä määrätietoisesti, niin mielestäni tässä on se paikka jossa joukkue kehittyy jos se on kehittyäkseen. Jokaisen harjoituksen pari viimeistä minuuttia kuuluu vetää todella kovaa omien taitojen rajamailla.

8 Tätä on hankala mitata, mutta ajatus perustuu jälleen teoriaan. Se käyttää samankaltaista ajatusmallia mitä pitkän matkan juoksijat. Jos halutaan harjoitella 3000m juoksumatkaa varten, ei 1500m juokseminen täysillä auta. Vasta kun määrä on enemmän kuin 3000m, esimerkiksi 5000m, haluttua kehitystä tapahtuu. Jos joukkue puskee jokaisessa harjoituksissa omia rajojaan ylöspäin, se kehittyy. Tämän pitäisi olla ihan itsestään selvää ja erittäin ymmärrettävää. Tekemällä harjoitukset mahdollisimman kovaa kun se on täysin opittu niin se nostaa suoritustasoa Palaute Jokainen valmentaja antaa pelaajilleen palautetta jossain muodossa. Siitä on kuitenkin hyvä tehdä tapa jokaisen harjoituksen jälkeen jos sitä ei jo tee. Olen itse kokeillut montaa erilaista vaihtoehtoa millä tavalla palautetta voi antaa. Positiivisen luonteen omaava palaute hakkaa kaikki muut vaihtoehdot joka kerta. En tarkoita, että huonoa suoritusta pitäisi väkisin ylistää, mutta huononkin suorituksen tehnyttä pelaajaa pitää osata kannustaa parempaan. Se ei tapahdu mollaamalla tai alentamalla pelaajan taitoa. Joukkueesta tulee sellainen miksi valmentaja sen muokkaa, oli tämä toiminta tietoista tai ei. Oletko koskaan kuullut jonkun valmentajan kommentoivan omaa joukkuettaan näin: Ei ne tunnu osaavan yhtään mitään. Taas oli niin hiton vaikeaa ymmärtää tällainenkin pieni asia. Jos joukkue vaikuttaa olevan täynnä idiootteja, johtuu se melko varmasti siitä, että tämä valmentaja on alusta asti käsitellyt pelaajiaan kuin laumaa idiootteja. Miksi pelaajat erityisemmin arvostaisivat valmentajaa, joka keksii jotain hyvää sanottavaa vasta kun siihen on jokin erityisen hyvä syy? Valmentajan tehtävä on motivoida pelaajiaan aina vain parempaan suoritukseen. Seuraavassa elävä esimerkki kumman tyyppinen palaute vaikuttaa pelaajaan enemmän. On pelitilanne ja pelaaja X ajautuu harkitusti tai vahingossa tilanteeseen, jossa hänellä on kolme vastapuolen pelaajaa edessään. Hän ohittaa kaikki kolme pelaajaa upeilla harhautuksilla ja saa katsomolta, vaihtopenkiltä sekä valmentajalta raikuvat kannustukset.

9 Hetken ajan päästä tämä samainen pelaaja X ajautuu jälleen kerran samaan 3-1 tilanteeseen. Nyt hän kuitenkin törmää vastustajan ylivoimaan ja yrittäessään läpimenoa hän menettää pallon. 8 Valmentajan ja kanssapelaajien reaktio on kutakuinkin tämä: Miksi et syöttänyt? Miksi tarvitsee aina yrittää yksin? Enkö minä ole monta kertaa sanonut, että menetetään hyvä paikka ihan vain sen tähden, että sinä sössit kaiken tuolla sooloilullasi?. Ainakin jotain tämän suuntaista jokainen valmentaja vuorollaan kommentoi, minä mukaan lukien. Ongelma on siinä, että tuo mahdollisuus massiiviseen positiiviseen palautteeseen ja hyvään oloon, on aina suurempi kuin pelko negatiivisesta palautteesta. Vasta sitten, kun löytyy suurempi positiivinen voima, tuo yksinyrittäminen vähentyy. Tämä ei tapahdu muulla tavoin kuin järjestelmällisesti positiivista palautetta jakamalla. Jos pelaaja luottaa, arvostaa ja pitää valmentajasta, hän tekee niin kuin tämä sanoo ja vielä vähän enemmän. Tee palautteen antamisesta harjoitteiden jälkeen tapa ja pidä huoli, että pelaajat osaavat myös odottaa palautetta. Se on vasta ensimmäinen askel. Muuta koko toiminta järjestelmälliseksi ja siitä tulee tapa. 9. Vinkkejä onnistumiseen Haluan esittää muutaman kohdan mitä edesauttavat suoriutumistasi valmentajana. Jos et esimerkiksi vaadi pelaajilta hyvää suoritusta, niin eivät he sitä tule koskaan tekemään. Kun itse olet aktiivinen koko ajan ja kehität joukkueen toimintaa näkyvän määrätietoisesti, niin pelaajat seuraavat perässä. Joukkueesta tulee näin menestyvän näköinen ja työskentely tuntuu jo harjoituksissa edistykselliseltä; on päämäärä jota kohti ollaan menossa. Se vaikuttaa pelaajiin ja he seuraavat esimerkkiä. Olen positiivinen. Negatiivisuudella pääsee vain johonkin asti. Positiivisuus hakkaa sen lopulta aina. Positiivisuus aiheuttaa onnistumisen tunteita, joiden saavuttamisen tavoittelu kuuluu ihmisen perusluonteeseen. Kannusta pelaajia menestymään niin he tekevät kaikkensa sen eteen. Pidä myös itsestäsi huolta. Salibandy, ja varsinkin sen valmentaminen on nopeasti täysipäiväistä työtä. Ota siitä välimatkaa silloin tällöin ja saat enemmän virtaa tekemiseen.

10 10. Seuraava askel 9 Ota järjestelmä käyttöösi! Se on paljolti raami, jonka sisälle voi rakentaa jos jonkin näköistä toimintaa. Varsinkin jos sinulla ei ole vielä selkeää, harkittua tapaa toimia, niin tässä on yksi erittäin toimiva malli. Kaavio on helppo ymmärtää, ennen kaikkea siksi, koska se on erittäin lyhyt ja yksiselitteinen; suunnittele, esittele, suorita ja anna palautetta. Sen voi tehdä monimutkaisesti tai helpommalla, mutta tulos on aina vakuuttavaa luokkaa. Älä turhaan arkaile. Jos harjoitteet eivät mene kuten mielestäsi pitäisi niin keskeytä ne, anna palautetta ja teetä uudelleen. Sinä olet valmentajana tärkein ja lopulta ainut asia joka vie joukkuettasi eteenpäin. Muut seuraavat sinua. Sinulla pitää olla se visio mitä tehdään ja sinä kerrot muille miten ne tavoitteet saavutetaan. Ota vastuu tekemisestäsi ja luota itseesi.

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1

ORGANISOINNIN PERUSTEET Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 ORGANISOINNIN PERUSTEET 14.4.2011 Suomen Jääkiekkoliitto / Etunimi Sukunimi 1 HARJOITUS TEHTÄVÄ: Millainen on hyvin organisoitu harjoitus? HARJOITUSKERTAAN LIITTYVÄT ASIAT Harjoituksen suunnittelu Toiminta

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna

Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 9: Tavoitteenasettelu menestyksekkään kilpailemisen apuna Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Oikein toteutettu ja urheilijalle

Lisätiedot

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI

D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Ohjelma D VALMENTAJAKURSSI PROSESSINOMAISESTI Sisältö: D-valmentajakurssilla perehdytään lapsen ja nuoren kokonaisvaltaiseen valmentamisen ja yksilöllisen valmennusfilosofian perusasioihin. Kurssin kuusi

Lisätiedot

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry

Taustaa. Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät. Keminmaan Pallo ry KemPa Taustaa Vision taustana on selvittää seuran nykytilanne ja mikä on KemPa:n tulevaisuus ja päämäärät Pelaajamäärä Pelipassien määrä 2010-2012 180 160 140 120 100 80 Sarja1 60 40 20 0 2010 2011 toukukuu

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen OPPIMINEN Oppimiseen liittyy usein jotain vanhaa, tai osatun käyttöä uudella tavalla Oppiminen on hyödyllistä liittää jo osattuun Oppiminen on prosessi emme tule koskaan valmiiksi

Lisätiedot

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Urheilija- tai joukkuepalaverin yhteydessä. Pituus riippuu palaverin pituudesta. Joukkuepalaverin pituus on noin 20 60 minuuttia. Jos aika loppuu kesken, voi harjoituksia

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

PELAAMISEN PERIAATTEET

PELAAMISEN PERIAATTEET PELAAMISEN PERIAATTEET 1. Mielummin 5-4 voitto kuin 0-1 tappio 2. Pidämme palloa ja haastamme 1v1 tilanteissa jos olemme yli puolessa kentässä 3. 2v1 tilanteissa haastamme aina. 4. Alivoimalla syötämme

Lisätiedot

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi. 14 Tärkeitä on joka alueella: Aluepeli Näkökenttäpeli Kakkospallot Äänenkäyttö Liikkuminen ilman palloa Periksiantamattomuus Pallo liikkeelle yhdellä ja kahdella kosketuksella. Kavereiden auttaminen Taktiikan

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Oppiminen ja oivaltaminen

Oppiminen ja oivaltaminen Oppiminen ja oivaltaminen Pohdittavaa Kuinka hyvä lapsestasi tulee, jos opetat hänelle kaiken sen mitä jo osaat? Riittääkö tämä lapselle? Kuinka hyvä pelaajasta tulee 2025, jos hän tekee kaiken sen, mitä

Lisätiedot

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo

Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta. Mika Lehkosuo Pelirohkeus jalkapallossa yksilön ja joukkueen näkökulmasta Mika Lehkosuo KIRJE PELAAJILLE Moi Pelaajat, Pelirohkeus on sana joka usein esiintyy, kun kuvataan meidän pelitapaamme ja ajatteluamme jalkapallon

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet.

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet. Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 12: Kilpailuanalyysi Harjoite 12 A: Kilpailun tavoiteanalyysi Harjoite 12 B: Kilpailussa koettujen tunteiden tarkastelu Harjoite

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA!

TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAITO TARTTUU TREENAAMALLA! TAIDON OPPIMINEN TAITO TARTTUU TAITOTASON VAIHEET Suunnittele harjoitus 1, jossa on neljä osiota omalle joukkueellesi - (Pohdi mitä harjoitteita käyttäisit samaan harjoitteluun

Lisätiedot

Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015

Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015 Janakkalan Janan D-tytöt 2014-2015 Sisällysluettelo 1. D-tyttöjen missio, visio ja arvot 2. D-tyttöjen toiminnan linjaukset ja tavoitteet 3. Joukkueen kasvatuskeinot 4. Reilu peli 5. Joukkueen johtohenkilöiden

Lisätiedot

Ohjausryhmän six-pack

Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän rooli ja vastuu projektien seurannassa? Mitä ohjausryhmän tulisi tehdä ja mitä sen ei tulisi tehdä? Ohjausryhmän merkitys projektin onnistumiseen? Projektipäivät 2016

Lisätiedot

Valmennuksen Linjaukset 2010. Pelitaktiikka

Valmennuksen Linjaukset 2010. Pelitaktiikka Valmennuksen Linjaukset 2010 elitaktiikka Salon Viesti Lentopallo Toiminnan linjaukset Lajivalmennuksen linjaus Fyysisen valmennuksen linjaus Viesti 2013 Visio / Strategia Toimintasuunnitelma Taktiikkalinjaus

Lisätiedot

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun

Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun Vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun PPJ 02 Kausi 2014-2015 Harjoitteet Alkulämmittely Juokse pallon kanssa vähintään 3 min. Tee erilaisia aktivoivia liikkeitä, joita teemme myös joukkueen alkulämmittelyssä.

Lisätiedot

Harjoittelun painopistealueet

Harjoittelun painopistealueet Harjoittelun painopistealueet Perustaito/pallonhallinta Perustaitoharjoitteet eivät saa olla irrallinen osa harjoittelua vaan niiden sisällöt tulee liittää aina kiinteästi itse peliin ja pelin vaatimiin

Lisätiedot

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa

NJS Milan: Joukkueen Säännöt Hyväksytty Vanhempainkokouksessa NJS Milan: Joukkueen Säännöt 2011 Hyväksytty Vanhempainkokouksessa 25.03.2011 Lasten ja nuorten kokonaisliikunnan määrä Kuinka paljon lapset oikeasti liikkuvat? Kuinka moni meistä tietää kuinka paljon

Lisätiedot

Yhden pelaajan pallokontrollitemput

Yhden pelaajan pallokontrollitemput Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Lasten valmennuskoulutus uudistuu

Lasten valmennuskoulutus uudistuu Lasten valmennuskoulutus uudistuu E taso päivittyi 2013 selviytymispaketti Luo innostava ja turvallinen ilmapiiri Kannusta omaehtoiseen harjoitteluun Pelaa paljon harjoituksissa (pelin kautta oppiminen

Lisätiedot

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia

Yksilökeskeinen valmennusfilosofia PELAAJAPROFIILI Yksilökeskeinen valmennusfilosofia Suomen Palloliitto on määritellyt: "Yksilökeskeisellä valmennusfilosofialla tarkoitetaan valmentajan ja pelaajan välistä vuorovaikutusta ja toimintaa,

Lisätiedot

4. Toimiminen ohjaajana

4. Toimiminen ohjaajana 4. Toimiminen ohjaajana OHJAAJAN ROOLI JA TEHTÄVÄT TOIMIMINEN OHJAAJANA - OPETUSTYYLIT KARKEA JAOTTELU SUUNNITTELEMALLA ONNISTUT SELVITÄ ETUKÄTEEN Ryhmän koko Osallistuvien lasten ikä Kuinka kauan lapset

Lisätiedot

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti

Ammattitaitoista työvoimaa yhteistyöllä -projekti YHDEKSÄN N + 1 KYSYMYSTÄ YSEILLE Pohjois-Karjalan kauppakamari ja Pohjois-Karjalan Aikuisopisto toteuttivat 13.-24.11.2006 Yhdeksän + 1 kysymystä yseille internetkyselyn Pohjois-Karjalan peruskoulujen

Lisätiedot

Peli-idea Hyökkäyspeli

Peli-idea Hyökkäyspeli Peli-idea Hyökkäyspeli Pelijärjestelmä 1-4-4-2 Niin paljon kuin mahdollista avataan peliä puolustuslinjasta-pelirohkeus! Nopealla pallonhallintapelillä yritetään löytää hyökkäyssuuntaan kääntynyt keskikenttäpelaaja

Lisätiedot

Kesäkausi, täältätullaan. Me kehitämme - Me menestymme

Kesäkausi, täältätullaan. Me kehitämme - Me menestymme Kesäkausi, täältätullaan Joukkuejako, alkuehdot Poikia 50 kpl Pelaajamäärä kasvanut talvikauden lopussa huomattavasti Röllin suositus pelaajamääräksi otteluun: 10 poikaa Talvikauden kokemus: ilmoittautuneet

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

E-valmentajakoulutus Tuomas Mokko

E-valmentajakoulutus Tuomas Mokko E-valmentajakoulutus Tuomas Mokko 28.11. Riihimäki E-valmentajakoulutus Pelaaja ja peli keskiössä Miten pelaaja ja peli ovat keskiössä? Yksilökeskeinen valmentaminen Pelin kautta oppiminen Peli-ilon ilmapiiri

Lisätiedot

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen

Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Harjoite 5: Stressin tunnistaminen Erikseen varattuna hetkenä 20-60 minuuttia Harjoituslomakkeet ja kynät Tavoitteet Harjoitella kiinnittämään ajoissa huomiota mahdollisen negatiivisen stressin kertymiseen

Lisätiedot

Suomen Jääkiekkoliitto 1

Suomen Jääkiekkoliitto 1 13.2.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA 13.2.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 2 Kunnioitamme toisiamme kaikki voittavat Muut toimijat Pelaajat Muut toimijat Kunnioita

Lisätiedot

Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018

Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018 Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018 SUOMALAISEN JÄÄKIEKON STRATEGIA 2014 2018 Strategian päämäärä: Jääkiekkoperheen monipuolinen kasvattaminen Toimintaa ohjaavat arvot: Kunnioitus Yhteisöllisyys

Lisätiedot

Satunnaisalgoritmit. Topi Paavilainen. Laskennan teorian opintopiiri HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Satunnaisalgoritmit. Topi Paavilainen. Laskennan teorian opintopiiri HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Satunnaisalgoritmit Topi Paavilainen Laskennan teorian opintopiiri HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsinki, 23. helmikuuta 2014 1 Johdanto Satunnaisalgoritmit ovat algoritmeja, joiden

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Rangers Ahmat pojat -04

Rangers Ahmat pojat -04 Rangers Ahmat pojat -04 Vanhempainkokous 17.5.2016 Agenda Joukkueen nopea tilanne katsaus ja suunnitelma kaudelle 2016-2017 Ensi kauden valmennuskuviot Kesävuorot ja harjoittelu Miten edetään? Ahmat kaudella

Lisätiedot

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo HOT-testin tulokset Nimi: Teija Tahto Pvä: 12.10.2012 Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo PALJON KEHITETTÄVÄÄ SELKEÄ VAHVUUS Tavoitteen asettelu Motivaatio Itsekuri

Lisätiedot

Suomen Jääkiekkoliitto 1

Suomen Jääkiekkoliitto 1 4.3.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA 4.3.2014 Suomen Jääkiekkoliitto 2 Kunnioitamme toisiamme kaikki voittavat Pelaajat Muut toimijat Muut toimijat Kyse on

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous

Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous Ringeten Reilu Peli periaatteet 12.11.2011 Suomen Ringetteliiton syyskokous Ringette on suurenmoinen peli. Se tarjoaa parhaimmillaan mukana oleville ympäristön, jossa opitaan voittamaan ja häviämään sekä

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

SOVITTELU PALAPELIN KOKOAMISENA?

SOVITTELU PALAPELIN KOKOAMISENA? MISTÄ PERHEASIOIDENSOVITTELUSSA ON KYSE? Jari Kekäle, TT, perheasioiden sovittelija ja kouluttaja, työnohjaaja, perheterapeutti VET SOVITTELU PALAPELIN KOKOAMISENA? - Mitä tekemistä palapelin kokoamisella

Lisätiedot

Valmennuksen kokonaissuunnitelma Koitossa

Valmennuksen kokonaissuunnitelma Koitossa Valmennuksen kokonaissuunnitelma Koitossa Yleistä Valmennuksen kokonaissuunnitelma on tarkoitettu ohjeeksi seuraan tulevalle valmentajalle ja nykyisille valmentajille. Tämä suunnitelma on hyväksytetty

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä 30-60 minuuttia ryhmätöinä tai yksin, Harjoituslomakkeet ja kynät voi suorittaa osissa Tavoitteet Pohtia, minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja omassa

Lisätiedot

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka SISÄLTÖ Henkinen valmennus mitä? (tavoitteista, keinot ym) Mitä henkinen valmennus edellyttää

Lisätiedot

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä:

SEURATIEDOTE 2/2012. Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012. Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: SEURATIEDOTE 2/2012 Tapahtumia ja uutisia SB Naantalista 7.6.2012 Tässä SB Naantalin vuoden 2012 toisessa seuratiedotteessa ovat esillä: Kauden avaustilaisuus TestiPäivä syyskuussa Ilmaiset seurakoulutukset

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Harjoite 4: Kilpailun/ottelun kulun suunnitelma

Harjoite 4: Kilpailun/ottelun kulun suunnitelma Harjoite 4: Kilpailun/ottelun kulun suunnitelma Noin 90 minuuttia Harjoituslomake ja kynät Tavoitteet Harjoitteen avulla joukkue voi suunnitella ja hahmotella ihanteellisesti sujuvan kilpailun/ottelun

Lisätiedot

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min)

8. P97 seututaitokoulu (1h,45min) 8. P97 seututaitokoulu 26.1 2008 (1h,45min) -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.15 min -Nopeus ketteryys harjoituksen alussa, n.15 min -Rastiharjoittelu lohkoissa 1-5 max.15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Peltolan uutiset 3/2011

Peltolan uutiset 3/2011 Peltolan uutiset 3/2011 Syksyllä golfkausi alkaa olla lopuillaan, mutta ei vielä ohi. Golfkauden lopuksi on hyvä kaivella aivojen muistisopukoita ja kerrata golfin sääntöjä. Sääntöopas, golffarin paras

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke

Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Susanna Snellman Vyyhti-hanke Mitäs peliä sitä oikein pelataan? Case: Vyyhtipeli Susanna Snellman Vyyhti-hanke Pelillisyys vai peli? - Pelillistäminen tarkoittaa toiminnon tai menetelmän pelillistämistä (joskus se voi olla myös leikillistämistä)

Lisätiedot

ICC Europe Howzat Text Finnish Version

ICC Europe Howzat Text Finnish Version ICC Europe Howzat Text Finnish Version Welcome to Howzat Text... Tervetuloa Howzatiin! Englannin ja Walesin krikettiliitto ECB:n valmentajakoulutus ja Euroopan krikettiliitto ICC Europe haluavat tarjota

Lisätiedot

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa Kerromme, miten......löytää oma miksi...asetat tavoitteesi...suunnittelet haasteesi...jaat tavoitteen osatavoitteiksi...seuraat

Lisätiedot

Pallokerho-35 Perustehtävä Päämäärä Arvot

Pallokerho-35 Perustehtävä Päämäärä Arvot Pallokerho-35 Perustehtävä Päämäärä Arvot 2007 Mihin näitä tarvitaan? Luo suuntaviivat tulevalle ja ohjaa toiminnan kehittämistä Linjaa seuran tavoitteet Linjaa seuran periaatteet Ohjeistaa toimintaa On

Lisätiedot

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan!

Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Minäpätevyyden tunnetta kohottamaan! Miten tarkastelemme oppimisvaikeutta? 1. Medikaalinen tarkastelukulma Esim. luki vaikeuden lääketieteelliset piirteet: hahmotus, muisti, silmänliikkeet, aivopuoliskojen

Lisätiedot

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen 2 JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu työpaikkaohjaajille, jotka ohjaavat opiskelijoita työelämässä. Opas sisältää tietoa ohjaajana toimimisesta. Oppaassa käsitellään

Lisätiedot

Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat

Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat Ajatuksia ikääntyvien palomiesten peloista Tuula Mattila/ Uudet Tuumat Tuula Mattila/ Uudet Tuumat 6.5.2014 1 Kyselyn tarkoituksena oli selvittää ikääntyvien palomiesten pelkoja ja pelkojen vaikutusta

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Lyhyet harjoitteiden kuvaukset: Keskittymisen valmiudet, perustaidot ja huipputaidot

Lyhyet harjoitteiden kuvaukset: Keskittymisen valmiudet, perustaidot ja huipputaidot Lyhyet harjoitteiden kuvaukset: Keskittymisen valmiudet, perustaidot ja huipputaidot Keskittymisen valmiuksien tavoitteita Mitä keskittyminen tarkoittaa sekä omien keskittymisen tapojen ja taitojen tunnistaminen

Lisätiedot

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto Maalintekoa Sininen oma kuljetus syötä itselle ennen merkkiä. Nopea käännös yksi kosketus katse kohteeseen hae tyhjätila, maalivahdinliike. Katse palloon lauo liike perään, irtopallot maaliin. Haetaan

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit P97 seututaitokoulu 29.12 2007 (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.10 min -Taitokujat 2 kpl, n.20 min -Pienpelit lohkoissa 1-5 15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016 K Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 28.1.2016 Työpajan lähtökohdat Jokaisella on mahdollisuus lisätä työhönsä terapeuttisia elementtejä kysyä ja kyseenalaistaa

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta

Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta Opiskelukyky, stressinhallinta ja ajanhallinta 7.9. ja 7.10. 2015 Timo Tapola Opintopsykologi Aalto-yliopisto LES Student services Yhteystieto: timo.tapola@aalto.fi Opiskelukyky http://www.opiskelukyky.fi/video-opiskelukyvysta/

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Ilves Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 Ringettekoulu F E D C B 2. Vastaaja isä 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Opas omatoimiseen harjoitteluun

Opas omatoimiseen harjoitteluun Opas omatoimiseen harjoitteluun Muista myös taitopassi ja kuperkeikkapassi Tämä on opas omatoimiseen jalkapallotaitojen harjoitteluun. Oppaasta saat vinkkejä eri tekniikoiden opetteluun. Katso ja opi videolta

Lisätiedot

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella

TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ. Juha T Hakala Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella TULOSTA VÄHEMMÄLLÄ Työhyvinvointiseminaari 17.-18.9.2015 Tampereella Veikko Huovinen 2 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Muuan tietotyöntekijä 3 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok, kaikki

Lisätiedot

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä. Taktiikka yleisesti Sanalla taktiikka tarkoitetaan sitä, kuinka käytetään oman joukkueen vahvuuksia ja vastustajan heikkouksia hyväksi valmistauduttaessa otteluun sekä sen aikana valmentajan tekemiä muutoksia

Lisätiedot

Harjoite 3: Piirrä ja kirjoita suoritus osiksi

Harjoite 3: Piirrä ja kirjoita suoritus osiksi Harjoite 3: Piirrä ja kirjoita suoritus osiksi Aikaa kuluu yksilöllisesti 10-20 min/suoritus Harjoituslomakkeet ja kynät Tavoitteet: Harjoitus on erittäin tehokas harjoite varmistamaan, että urheilija

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa.

adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Adverbiaali adverbiaali on lauseenjäsen, joka ilmaisee aikaa, paikkaa, tapaa määrää, syytä, keinoa tai jotakin muuta seikkaa. Tänään (aika) koulussa (paikka) puhuttiin varovasti (tapa) vähän (määrä) vahingossa

Lisätiedot

FC Raahe Erilaisten tilanteiden käsittely seurassa

FC Raahe Erilaisten tilanteiden käsittely seurassa FC Raahe Erilaisten tilanteiden käsittely seurassa FC Raahe Erilaisten tilanteiden käsittely seurassa... 1 Ohjeita, esimerkkejä ja ajatuksia tunteiden käsittelyyn... 3 Miten voi lasten/nuorten kanssa valmistautua

Lisätiedot

Harjoitteiden lyhyet kuvaukset. Osa 1: Kilpailemisen taidon perusta. Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle kilpailemisesta

Harjoitteiden lyhyet kuvaukset. Osa 1: Kilpailemisen taidon perusta. Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle kilpailemisesta Tässä on kuvattuna jokainen harjoitemateriaalin sisältyvä harjoite. Harjoituksesta kuvataan sen tavoite ja toteutustapa lyhyesti. Voit tutustua harjoitteisiin alustavasti kuvausten avulla. Voit myös hakea

Lisätiedot

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki Muutama huomioitava asia maalivahtiharjoituksissa: - Harjoitukset tehdään maalivahtien ehdoilla (esim. suoraan syötöstä harjoituksissa odotetaan,

Lisätiedot

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE.

PuMu D-TYTÖT Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. PuMu D-TYTÖT 2013 Ensimmäinen ja tärkein sääntö koko pesäpallossa, olit sitten ulkopelissä tai sisäpelissä, on: TIEDÄ AINA TILANNE. Onko 1-tilanne, 2-tilanne, 3-tilanne, 1-3-tilanne, 2-3-tilanne, ajolähtö

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

KOKONAISSUUNNITELMA KEHITTÄMISTEHTÄVÄLLE lomake 1

KOKONAISSUUNNITELMA KEHITTÄMISTEHTÄVÄLLE lomake 1 KOKONAISSUUNNITELMA KEHITTÄMISTEHTÄVÄLLE lomake 1 TYÖRYHMÄN NIMI: SUUNTA Laajasalon tiimi (Itäinen perhekeskus, Helsinki) pvm: jolloin täytetty työryhmän kanssa KEHITTÄMISTEHTÄVÄN NIMI 1) Asiakassuunnitelman

Lisätiedot

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa:

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa: Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin HYP jakson käynnistyskokous Tutustu myös opasvihkoon Sheridan Forster: Huomioivan yhdessäolon malli HYP Mikä HYP on HYP on lyhenne

Lisätiedot

8. Jäällä tapahtuva toiminta - lajileikit ja pelit

8. Jäällä tapahtuva toiminta - lajileikit ja pelit 8. Jäällä tapahtuva toiminta - lajileikit ja pelit Leikkien käyttäminen lajitaitojen oppimisen tukena Leikit ja pelit jäällä Jääkiekkoleikit LEIKKIEN KÄYTTÄMINEN LAJITAITOJEN OPPIMISEN TUKENA Leikkien

Lisätiedot

Pelin kautta oppiminen

Pelin kautta oppiminen Pelin kautta oppiminen Suunnittele PELI Suunnittele E11-ikäluokalle sopiva peli Valitse pelille AIHE, joka on ikäluokalle tärkeä Mieti ainakin seuraavat asiat Montako maalia ja miten sijoitettu Miten maali

Lisätiedot

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Tausta Valmennus on pitkäjänteistä työtä. Yhdessä vuodessa ehditään vähän mutta 10-vuodessa enemmän. Emme pysty kehittämään kaikkia asioita

Lisätiedot

Toiminnan arviointi Tikkurilan Taitoluisteluklubissa. Yhteenveto seurakyselyiden tuloksista vuosina 2012 ja 2014

Toiminnan arviointi Tikkurilan Taitoluisteluklubissa. Yhteenveto seurakyselyiden tuloksista vuosina 2012 ja 2014 Toiminnan arviointi Tikkurilan Taitoluisteluklubissa Yhteenveto seurakyselyiden tuloksista vuosina 2012 ja 2014 Lukujen tulkinnasta Yritysmaailmassa noudatetaan yleisesti vastaavaa 1-5 arviointiasteikkoa

Lisätiedot

3. JUNIORIVALMENNUKSEN TAVOITTEET

3. JUNIORIVALMENNUKSEN TAVOITTEET 3. JUNIORIVALMENNUKSEN TAVOITTEET Valmentajalla pitää olla näkemys siitä, mitä taitoja pelaajan pitää oppia ja omaksua ja minkä ikäisenä. Lasten kehityskäyrä kulkee yksilöillä eri tavalla. Toinen oppii

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot