Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone!"

Transkriptio

1 Muokkaa salibandyjoukkueestasi kokoelma tähtiä, joka treenaa ja pelaa kuin kone! Kirjoittanut: Ville-Matti Hakanpää 2011

2 1 1. Lupaus Miten salibandyn juniorijoukkue saadaan tekemään töitä tehokkaasti harjoituksesta toiseen? Miten sinä onnistut siinä vaivattomasti, riippumatta siitä kuinka kauan olet joukkuettasi valmentanut? Minun nimeni on Ville-Matti Hakanpää ja aion kertoa sinulle vastauksen noihin yllä mainittuihin kysymyksiin. Tämän kirjan avulla harjoitusten suunnittelu ja läpikäyminen muuttuvat järjestelmälliseksi toiminnaksi. Saat joukkueesi kanssa maksimoitua saliajan tarjoaman hyödyn. Tiedät koko ajan mitä pitäisi tehdä. Pystyt helposti selviämään mahdollisista ongelmista ja ennen kaikkea joukkueesi pääsee eroon ns. löysäilystä kerta heitolla. 2. Tulokset Joukkueesi on helppo sitoutua antamiisi tavoitteisiin ja se tapahtuu lähes automaattisesti. Harjoituksissa on tekemisen maininki alusta loppuun. Tätä kautta onkin ihan luonnollista, että joukkueen suoritustaso kasvaa. Pelaajat pystyvät myös keskittymään harjoituksiin paremmin, kun toiminta on mielekästä ja hyvin suunniteltua. Mikä tärkeintä, maksajat eli vanhemmat saavat kunnon vastinetta rahalleen. 3. Ongelmia ja esteitä Tämä on hyvin suurella todennäköisyydellä kuitenkin jotain uutta ja ihmeellistä. Pelaajat vaativat oman aikansa, että he tottuvat tähän uuteen ja suunnitelmalliseen menoon. Rajojen testaamista varmasti löytyy. Kun pystyt perustelemaan (ja kerron kyllä miten se tapahtuu) tekemisen tärkeyden niin vastustus kyllä vähenee. Lopulta koko touhu on sinusta valmentajana kiinni, onnistuuko harjoittelunne vai ei. Vanhempien luottamus ja tuki on erittäin tärkeää. Hanki se! Lähetä vaikka A4 kokoinen viesti mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Tämän kirjan avulla pystyt helposti suunnittelemaan toimintaa vaikka kuukausiksi eteenpäin.

3 4. Mitä tällä on saavutettu? 2 Oma joukkueeni, FBT Karhut D98 on toteuttanut tätä mallia toukokuusta 2011 asti. Eli siitä asti kun aloitin heidän valmentamisen. Alku oli toki hankalaa, mutta erittäin nopeasti harjoituksiin tuli työrauha. Selkeä rakenne ja järjestelmällinen tekeminen ei yleensäkään jätä aikaa joutavaan keskusteluun. Pelaajien on pakko keskittyä tai he jäävät jalkoihin. Se on nuorelle pelaajalle asema, johon hän ei halua joutua. Seurassa harjoitusajat ilmoitetaan aina kuukaudeksi eteenpäin. Heti ne saatuani, minulla menee muutama tunti ja olen suunnitellut kaikki kuukauden harjoitukset toteuttamiskelpoiseen muotoon. Sen kauempaa siinä ei nykyään mene. Samalla, koska kaikki on tosiaan paperilla, harjoitusten muuttaminen vaikka kesken harjoittelun on helppoa. Nyt kun meillä on kaksi maalivahtia, niin tehdäänkin näin. Tämä oli yksi tilanne, joka sai minut harjoituksia muuttamaan. Minulla on selkeä kuva pitkälle eteenpäin, mitä harjoituksissa tullaan tekemään. Teen sen kerran hyvin ja muokkaan jos tarvetta ilmenee. Se on erittäin vaivatonta. Tämän vuoksi harjoitusten laatu on parantunut huomattavasti. 5. Omat haasteeni Olen valmentanut junioreita noin 15 vuotta. Tuohon ajanjaksoon mahtuu monta erilaista joukkuetta. Aikaisemmin ja varsinkin silloin kun aloitin, en tiennyt harjoitusten järjestämisestä oikeastaan mitään. Harjoitusten suunnittelu oli yleensäkin raskasta puuhaa. Yhden session kohdalla siihen saattoi mennä useita tunteja, jos nyt edes etukäteen mitään suunnittelin. Minulla oli ajatuksia mitä pitäisi tehdä. Kun pääsin harjoittelupaikalle ja näin joukkueen, niin päätin mitä tehdään. Tilanne muuttui sekasorroksi tavattoman usein. En tiedä onko tämä totta sinun kohdallasi, mutta itse en vain yhtäkkiä keksinyt mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Lopulta todennäköisesti päädyttiin pelaaman, koska siitähän pelaajat pitävät. Tästä seurasi, että perinteisin kysymys joukkueelta oli aika nopeasti harjoitusten alussa: Koska pelataan?.

4 3 Jos jotain suunnittelin, pystyin harvoin pitämään niistä kiinni. Ne olivat lopulta niin monimutkaisia, ettei niistä oikein saanut selvää. Ne muuttuivat hyödyttömiksi ja oli lähinnä ajan hukkaa edes rakentaa mitään etukäteen. 6. Miten pääsin haasteista yli? Keväällä 2011 osallistuin yhtenä valmentajana -97 syntyneiden poikien Pikku-Pohjola tapahtumaan. Se oli ensimmäinen mihin pääsin. En oikein koskaan ollut luottanut kyseisen tapahtumaan merkityksellisyyteen; ulkoapäin se lähinnä vaikutti isojen seurojen värväystapahtumalta, johon kaikki pienetkin seurat lähettävät parhaat pelaajansa näytille. En tiedä onko asia näin, mutta valmentajalle tai ainakin minulle tuo viikonloppu avasi silmät aivan uudenlaiseen valoon. Pääsin suunnittelemaan, johtamaan ja arvioimaan harjoitustapahtumia kokeneiden tekijöiden kanssa, joilla oli aivan erilainen visio salibandyn harjoittelemisesta mitä minulla. Tuo kahden päivän projekti loi minulle uuden tavan käsitellä oman joukkueen harjoituksia. Tämä kirja kertoo juuri tuosta oivalluksesta. Kun palasin takaisin kotiin ja oli oman joukkueen seuraavat treenit, uuden toimintatavan käyttöönotto oli todella helppoa. Systeemi toimi loistavasti! Vaatimustaso nousi kerralla ja joukkue muuttui päivä päivältä enemmän tekevämpään suuntaan. Nyt seuraavien harjoitusten suunnittelu tapahtuu käytännössä heti edellisten jälkeen ja maltan tuskin odottaa, koska päästään seuraavaksi tositoimiin. Olen ollut yhtä innostunut harjoittelusta viimeksi silloin kun aloitin, kun se oli vielä uutta ja ihmeellistä. 7. Myytit kumoon Kuka tahansa voi vetää tasokkaat harjoitukset. Siihen ei vaadita vuosien kokemusta tai jotenkin poikkeuksellista lahjakkuutta. Jokaisella joukkueella on kaiken lisäksi oikeus hyötyä valmentajan arvokkaasta ajasta. Pelaajat kyllä jaksavat tehdä monimutkaisia ja rankkojakin harjoitteita. Kyse on lähinnä millä tempolla ne jaksetaan käydä läpi. Oli kyseessä iso tai pieni seura niin sen ei kuulu vaikuttaa toiminnan tasoon. Laadukas toiminta on ainoa tapa jolla pelaajamäärä ja seuran jäsenmäärä yleensäkin kasvaa tai vähintään pysyy samana.

5 8. Kehykset 4 Mistä sitten on oikein kyse? Mikä on tämä ihmelääke mihin tahansa harjoitteluun mitä tässä nyt hehkutan? Yleensäkin, se ei ole mikään ihmelääke. Se on järjestelmä, joka selkeyttää joukkueen toimintaa. Siihen kuuluu neljä vaihetta: suunnittelu, esittely, suoritus ja palaute. Seuraavassa käyn läpi jokaisen kohdan yksityiskohtaisesti läpi. 8.1 Suunnittele Aluksi sinun pitää päättää mitä haluat joukkueesi harjoittelevan. Tätä kutsutaan teemaksi. Teeman valinta riippuu mm. ajankohdasta, joukkueen ikäluokasta ja taitotasosta. Teemoja ovat mm. tekniikka, pelin avaus, fysiikka, pienpeli, viisikkopuolustus, alivoima, ylivoima ja suunnanmuutos. Jotkut valmentajat tuntuvat suosivan yhden teeman valintaa, mutta itse olen havainnut, että kolmen teeman valitseminen harjoitus sessiota kohden tekee tapahtumasta mielenkiintoisemman. Harjoituksiin tulee väkisinkin vaihtelua ja silti harjoitellaan olennaisia, lajiin kuuluvia asioita. En pysty sanomaan mikä sinun joukkueellesi seuraavissa harjoituksissa olisi hyvä teema, mutta kerron miten teen valinnan oman joukkueeni kohdalla. Alkusyksystä, heti kesäloman jälkeen tekniikka on isossa roolissa. Mailatekniikan palauttaminen mieleen on aiheellista, koska se tuntuu aika paljon unohtuvan kesän jälkeen. Jos ei muuta, niin varmuus tekemisestä katoaa. Muutamassa viikossa tekniikkaosuus vähenee ja siirrytään enemmän pelinomaiseen suuntaan. Pienpelit lisääntyvät ja erilaisissa harjoituksissa on paljon 1-1, 2-2 tai 3-3 tilanteita. Pikkuhiljaa mukaan tulee myös pelin taktinen puoli. Tämä ei tarkoita 5-5 peliä vaan harjoitteita, jossa toteutetaan esim. osia avauksista. Ne voidaan tehdä tyhjään kenttään tai ottaa puolustajia mukaan, riippuen joukkueen tasosta. Tämä on nyt ihan oma, henkilökohtainen mielipide, mutta jos haluat harjoitella koko viisikon taktiikkaa esim. D-ikäisten pelaajien kanssa, järjestä harjoitusottelu. Hyöty, jonka saavutat tällä omissa harjoituksissa, on erittäin pieni verrattuna siihen, mitä muuta voisitte harjoituksissa tehdä.

6 Eli aluksi tarvitset teeman ja suosittelen, että lähdet kolmen teeman kanssa liikkeelle. 5 Sitten valitset kolme harjoitusta teemoihin liittyen. Jokainen harjoitetta tullaan tekemään 17 minuutin ajan. Harjoitteet voivat tällöin olla varsin monimutkaisia, koska opetteluun löytyy hyvin aikaa. Hyvä harjoite on mm. sellainen, jossa on kolme jonoa ja jokaisen jonon ensimmäinen koskee palloon vähintään kahdesti ja liikkuu vähintään kerran harjoituksen aikana. Mitä harjoitteita sinun kannattaa valita menee tämän kirjan aihepiirin ulkopuolelle. Jos seuraat mm. minun sähköpostilistaani (jonka kautta todennäköisesti sait myös tämän kirjan), saat hyviä vinkkejä ja toteuttamiskelpoisia ideoita aiheeseen liittyen. Ja sinulla on jo varmasti harjoitteita, joita joukkueesi toteuttaa. Ne käyvät vallan mainiosti. 8.2 Esittele Harjoitusten aikana, juuri ennen suoritteen toteuttamista, on hyvä esitellä mitä tullaan tekemään. Olen laatinut itselleni määrätietoisen järjestelmän, joka nostaa harjoitteen toteutuksen onnistumista. Kerää aluksi joukkue ympärillesi niin, että kaikki näkevät mitä piirrät ja kuulevat mitä sanot. Ilman tätä, on aivan sama miten etenet. Ei tule onnistumaan. Kerron miksi harjoitus tehdään; mikä on harjoitteen teema. Se auttaa ainakin osaa pelaajista asennoitumaan harjoitteeseen paremmin. Toisilla tuo toimii päinvastoin, mutta näitä toisin ajattelijoita on onneksi vähemmän. Selitä harjoite piirtämällä. Aseta piirustus alusta kentän muotoiseen suuntaan ja osoita esim. jonojen paikka kentän puolelta. Tämä auttaa pelaajia visualisoimaan mielessään mitä pitää tehdä. Tämän jälkeen pelaajat siirtyvät jonoihin ja vielä tässä vaiheessa kannattaa käydä läpi mitä tullaan tekemään. Varsinkin jos kyse on uudesta ja monimutkaisesta harjoitteesta, pelaajat oikeastaan vaativat tätä. Aloittakaa hitaasti suorituksen toteuttaminen. Juju on siinä, että aluksi on käyty asia teoriassa läpi. Sitten on kerrottu miksi tätä tehdään. Nyt vielä käydään asia käytännön tasolla läpi. Todennäköisyys onnistumiselle on varsin suuri.

7 6 Systeemi perustuu vanhaan teoriaan, jonka opein joskus ammattikoulussa satunnaisella psykologian tunnilla; jos opiskelijat poistuvat luokasta ja ensimmäinen liukastuu oven ulkopuolella olevaan vesilätäkköön niin kaikki sen nähneet osaavat välttää tuon kaatumisen. Ihminen nimittäin sisäistää asioita kahdella tavalla; kokemalla sen itse tai näkemällä muiden kokemuksen. Tämä hitaasti aloittaminen hyödyttää siis jokaista pelaajaa joka oikeasti seuraa mitä kentällä tapahtuu. Pidä huoli, että pelaajat myös tietävät sen. 8.3 Suoritus Riippuen harjoitteen uutuudesta, kuinka tehokkaasti pelaajat sitä toteuttavat ja kuinka hyvin suorituksen onnistuvat, pysäytä harjoitus pari kertaa. Yleensäkin siksi, että yhden asian tekeminen 17 minuutin ajan on puuduttavaa ja keskeytys tuo tarvittavaa rytmiä suorituksiin. Pysäytysten aikana pelaajilla on mahdollisuus hörpätä vettä (juomapullothan ovat siinä kentän laidalla), saat antaa palautetta suorituksista ja korjata mahdollisia virheitä. Älä pidennä taukoja turhaan. Kaksi minuuttia on jo aika pitkä lepotauko. Siinä ajassa sinun kuuluisi jo ehtiä käymään läpi haluamasi asiat ja veden juominen pitäisi olla ohi. Harjoituksen kuuluu jatkua uudelleen mahdollisimman nopeasti, jotta keskittyminen säilyy. Ole aktiivinen suorituksen aikana. Kentän laidalla huutava valmentaja pitäisi näkyä myös sinun joukkueesi harjoituksissa. Jos olet tuppisuuna tai pahimmillaan juttelet jonkun vanhemman kanssa, pelaajat kyllä huomaavat sen. Sinun pitää olla läsnä joukkueesi harjoituksissa muutenkin kuin fyysisesti. Kannusta, ohjaa, anna jatkuvasti palautetta. Tunnet kyllä oman joukkueesi ja varmasti huomaat milloin oma toiminta menee niin sanotusti yli. Toimi hyvän maun rajoissa, mutta osallistu. Kun tuosta 17 minuutin ajasta on 3-4 minuuttia jäljellä, voit vielä kerran pysäyttää harjoituksen. Sano pelaajille, että nyt harjoite tehdään niin kovaa kuin pystytään. Jokainen ottaa itsestään sen kaiken irti mitä otettavissa on. Nyt kilpaillaan tosissaan itseään vastaan. Jos toteutatte tätä määrätietoisesti, niin mielestäni tässä on se paikka jossa joukkue kehittyy jos se on kehittyäkseen. Jokaisen harjoituksen pari viimeistä minuuttia kuuluu vetää todella kovaa omien taitojen rajamailla.

8 Tätä on hankala mitata, mutta ajatus perustuu jälleen teoriaan. Se käyttää samankaltaista ajatusmallia mitä pitkän matkan juoksijat. Jos halutaan harjoitella 3000m juoksumatkaa varten, ei 1500m juokseminen täysillä auta. Vasta kun määrä on enemmän kuin 3000m, esimerkiksi 5000m, haluttua kehitystä tapahtuu. Jos joukkue puskee jokaisessa harjoituksissa omia rajojaan ylöspäin, se kehittyy. Tämän pitäisi olla ihan itsestään selvää ja erittäin ymmärrettävää. Tekemällä harjoitukset mahdollisimman kovaa kun se on täysin opittu niin se nostaa suoritustasoa Palaute Jokainen valmentaja antaa pelaajilleen palautetta jossain muodossa. Siitä on kuitenkin hyvä tehdä tapa jokaisen harjoituksen jälkeen jos sitä ei jo tee. Olen itse kokeillut montaa erilaista vaihtoehtoa millä tavalla palautetta voi antaa. Positiivisen luonteen omaava palaute hakkaa kaikki muut vaihtoehdot joka kerta. En tarkoita, että huonoa suoritusta pitäisi väkisin ylistää, mutta huononkin suorituksen tehnyttä pelaajaa pitää osata kannustaa parempaan. Se ei tapahdu mollaamalla tai alentamalla pelaajan taitoa. Joukkueesta tulee sellainen miksi valmentaja sen muokkaa, oli tämä toiminta tietoista tai ei. Oletko koskaan kuullut jonkun valmentajan kommentoivan omaa joukkuettaan näin: Ei ne tunnu osaavan yhtään mitään. Taas oli niin hiton vaikeaa ymmärtää tällainenkin pieni asia. Jos joukkue vaikuttaa olevan täynnä idiootteja, johtuu se melko varmasti siitä, että tämä valmentaja on alusta asti käsitellyt pelaajiaan kuin laumaa idiootteja. Miksi pelaajat erityisemmin arvostaisivat valmentajaa, joka keksii jotain hyvää sanottavaa vasta kun siihen on jokin erityisen hyvä syy? Valmentajan tehtävä on motivoida pelaajiaan aina vain parempaan suoritukseen. Seuraavassa elävä esimerkki kumman tyyppinen palaute vaikuttaa pelaajaan enemmän. On pelitilanne ja pelaaja X ajautuu harkitusti tai vahingossa tilanteeseen, jossa hänellä on kolme vastapuolen pelaajaa edessään. Hän ohittaa kaikki kolme pelaajaa upeilla harhautuksilla ja saa katsomolta, vaihtopenkiltä sekä valmentajalta raikuvat kannustukset.

9 Hetken ajan päästä tämä samainen pelaaja X ajautuu jälleen kerran samaan 3-1 tilanteeseen. Nyt hän kuitenkin törmää vastustajan ylivoimaan ja yrittäessään läpimenoa hän menettää pallon. 8 Valmentajan ja kanssapelaajien reaktio on kutakuinkin tämä: Miksi et syöttänyt? Miksi tarvitsee aina yrittää yksin? Enkö minä ole monta kertaa sanonut, että menetetään hyvä paikka ihan vain sen tähden, että sinä sössit kaiken tuolla sooloilullasi?. Ainakin jotain tämän suuntaista jokainen valmentaja vuorollaan kommentoi, minä mukaan lukien. Ongelma on siinä, että tuo mahdollisuus massiiviseen positiiviseen palautteeseen ja hyvään oloon, on aina suurempi kuin pelko negatiivisesta palautteesta. Vasta sitten, kun löytyy suurempi positiivinen voima, tuo yksinyrittäminen vähentyy. Tämä ei tapahdu muulla tavoin kuin järjestelmällisesti positiivista palautetta jakamalla. Jos pelaaja luottaa, arvostaa ja pitää valmentajasta, hän tekee niin kuin tämä sanoo ja vielä vähän enemmän. Tee palautteen antamisesta harjoitteiden jälkeen tapa ja pidä huoli, että pelaajat osaavat myös odottaa palautetta. Se on vasta ensimmäinen askel. Muuta koko toiminta järjestelmälliseksi ja siitä tulee tapa. 9. Vinkkejä onnistumiseen Haluan esittää muutaman kohdan mitä edesauttavat suoriutumistasi valmentajana. Jos et esimerkiksi vaadi pelaajilta hyvää suoritusta, niin eivät he sitä tule koskaan tekemään. Kun itse olet aktiivinen koko ajan ja kehität joukkueen toimintaa näkyvän määrätietoisesti, niin pelaajat seuraavat perässä. Joukkueesta tulee näin menestyvän näköinen ja työskentely tuntuu jo harjoituksissa edistykselliseltä; on päämäärä jota kohti ollaan menossa. Se vaikuttaa pelaajiin ja he seuraavat esimerkkiä. Olen positiivinen. Negatiivisuudella pääsee vain johonkin asti. Positiivisuus hakkaa sen lopulta aina. Positiivisuus aiheuttaa onnistumisen tunteita, joiden saavuttamisen tavoittelu kuuluu ihmisen perusluonteeseen. Kannusta pelaajia menestymään niin he tekevät kaikkensa sen eteen. Pidä myös itsestäsi huolta. Salibandy, ja varsinkin sen valmentaminen on nopeasti täysipäiväistä työtä. Ota siitä välimatkaa silloin tällöin ja saat enemmän virtaa tekemiseen.

10 10. Seuraava askel 9 Ota järjestelmä käyttöösi! Se on paljolti raami, jonka sisälle voi rakentaa jos jonkin näköistä toimintaa. Varsinkin jos sinulla ei ole vielä selkeää, harkittua tapaa toimia, niin tässä on yksi erittäin toimiva malli. Kaavio on helppo ymmärtää, ennen kaikkea siksi, koska se on erittäin lyhyt ja yksiselitteinen; suunnittele, esittele, suorita ja anna palautetta. Sen voi tehdä monimutkaisesti tai helpommalla, mutta tulos on aina vakuuttavaa luokkaa. Älä turhaan arkaile. Jos harjoitteet eivät mene kuten mielestäsi pitäisi niin keskeytä ne, anna palautetta ja teetä uudelleen. Sinä olet valmentajana tärkein ja lopulta ainut asia joka vie joukkuettasi eteenpäin. Muut seuraavat sinua. Sinulla pitää olla se visio mitä tehdään ja sinä kerrot muille miten ne tavoitteet saavutetaan. Ota vastuu tekemisestäsi ja luota itseesi.

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI

HARJOITTELE ITSESI VUOKSI, KEHITÄ ITSEÄSI URHEILIJANA. JOS FUSKAAAT, PETÄT ITSEÄSI 1 Markku Gardin X/2013 Porin Ässien valmennuspäällikkö Jouni Myllymaa pyysi minulta näkemyksiä siitä, miten lasten ja nuorten valmentamisessa voidaan synnyttää ns. sisäistä motivaatiota. Miten saadaan

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Juuso Ilander & Matti Latvala Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Huhtikuu 2015 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TEOREETTINEN KEHYS 4 2.1 Asiantuntijuus 4 2.2

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja

terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja terhi summa ja kaisu tuominen fasilitaattorin työkirja Menetelmiä sujuvaan ryhmätyöskentelyyn Kepan raporttisarja / Kehitysyhteistyön palvelukeskus, 103 ISSN: 1236-4797 ISBN: 978-952-200-137-5 (nid.) ISBN:

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

JOHTAJUUDEN JA OMISTAJUUDEN MUUTOKSET PERHEYRITYKSESSÄ

JOHTAJUUDEN JA OMISTAJUUDEN MUUTOKSET PERHEYRITYKSESSÄ JOHTAJUUDEN JA OMISTAJUUDEN MUUTOKSET PERHEYRITYKSESSÄ Johtajuuden ja omistajuuden muutokset perheyrityksessä SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT Jouko Havunen & Jan Sten 2011 1. JOHTAJUUDEN JA OMISTAJUUDEN MUUTOKSET

Lisätiedot

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto LAIHDUTTAJAN PELOT Laihduttamiseen liittyy monia erilaisia pelkoja ja uskomuksia, jotka saattavat vaikeuttaa laihtumista tai jopa estää sen. Tyypillisin huoli lienee ajatus siitä, että pudotetut kilot

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

FITLANDIA-HYVINVOINTIOPAS

FITLANDIA-HYVINVOINTIOPAS FITLANDIA-HYVINVOINTIOPAS ASIANTUNTIJAT Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista hänen sydäntään lähellä

Lisätiedot

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ

Eero Ojanen. Hyvä päätös? polemia KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ polemia Eero Ojanen Hyvä päätös? KAKS KUNNALLISALAN KEHITTÄMISSÄÄTIÖ Hyvä päätös? Eero Ojanen Hyvä päätös? Filosofisia näkökulmia päätöksentekoon kaks kunnallisalan kehittämissäätiö HYVÄ PÄÄTÖS? Kieliasun

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA SUOMEN PALLOLIITON JÄSENLEHTI 2/2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA HELMARIT JULIETTE KEMPPI HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN YKSI MEISTÄ TONI KALLIO Kotimaiset

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia

Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia HEIKKI MATIAS LUOMA 2 Kirjoittajan opas sähköpostimarkkinoijille, jotka eivät ole kirjoittamisen ammattilaisia Heikki

Lisätiedot

Copyright 2014 Vihreä Sivistysliitto ja kirjan tekijät Kansi: Kaisa Leka Taitto: Meri Tennilä, Visio

Copyright 2014 Vihreä Sivistysliitto ja kirjan tekijät Kansi: Kaisa Leka Taitto: Meri Tennilä, Visio Vihreän eduskuntavaaliehdokkaan opas 2015 Valmiina vaaleihin - Vihreän eduskuntavaaliehdokkaan opas 2015 Tekijät: Samuli Lintula, Lasse Miettinen, Suvi Reijonen, Kirsi Syväri, Ville Tuominen, Ville Ylikahri

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

Onko asiantuntija asiantuntija itsensä johtamisessa?

Onko asiantuntija asiantuntija itsensä johtamisessa? PIRKKO HELASKIVI JA NIINA SALMINEN FM Pirkko Helaskivi toimii Completo Consulting Oy:ssä, valmentajana ja konsulttina. Asiakkaina ovat niin julkisen- kuin yksityisen sektorin organisaatiot. Niina Salminen,

Lisätiedot

Virhe. Tuntematon valitsimen argumentti. KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA

Virhe. Tuntematon valitsimen argumentti. KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA KAUKO KOISTINEN BRIDGEKOULUTUKSEN ONGELMIA SUOMESSA Bridgen opettamisen ongelmat voidaan jakaa kolmeen osaan: 1. Miten saada ihmisiä osallistumaan kursseille? 2. Miten saada ihmiset oppimaan ja käymään

Lisätiedot

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen 1 Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa Sosiaalipedagoginen hevostoiminta syrjäytymisen ehkäisyssä ja sosiaalisessa kuntoutuksessa täydennyskoulutus kevät 2012

Lisätiedot

MINDFULNESS JA STRESSI

MINDFULNESS JA STRESSI OPAS STRESSINHALLINTAAN - MITEN PÄÄSEN ALKUUN MINDFULNESS JA STRESSI OUTI RIKOLA Vapaudu.fi SISÄLLYS- LUETTELO Mikä tämä opas on? Siis tarkemmin? Miksi mindfulness kiinnostaisi minua? Miten pian huomaan

Lisätiedot

Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA

Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Suomen Nyrkkeilylii o Lasten ja nuorten NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Nyrkkeilyn käsikirja 2012 1 LASTEN JA NUORTEN NYRKKEILYN KÄSIKIRJA Sisällysluettelo 3 Johdanto NYRKKEILYURHEILU 4 Nyrkkeily lasten ja nuorten

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot