SANOMAPÄIVÄKIRJOJEN KÄSITTELYOHJE Ver. 1.04b

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SANOMAPÄIVÄKIRJOJEN KÄSITTELYOHJE 11.3.2003 Ver. 1.04b"

Transkriptio

1 SANOMAPÄIVÄKIRJOJEN KÄSITTELYOHJE Ver. 1.04b YLEISTÄ Sanomapäiväkirjojen pohjana on käytetty Pelastusopiston käyttämää Viestiliikennepäiväkirjaa. Alkuperäinen asiakirja on kaksiosainen, toinen lähteville sanomille ja toinen saapuville sanomille. Turva 2003 harjoitusta varten tehdyt sanomapäiväkirjat noudattavat samaa jakoa ja ovat ulkonäöltäänkin mahdollisimman samankaltaiset kuin pelastusviranomaisten käyttämät asiakirjat. Nimen muutos ja sanomaliikenteessämme käytettävä sanomanumerokenttä ovat merkittävämmät muutokset alkuperäisiin nähden. Käyttämämme nimitys sanomapäiväkirja on kuvaavampi meidän asiakirjallemme. Samalla tämä estää sekaantumista mahdollisesti joskus samoissa tiloissa toimivan sanoman laatijan asiakirjojen kanssa. Täyttäähän laatija hyvinkin saman näköistä kirjanpitoa itselleen. Sanomanumeron muodostuminen ja tarkoitus on käsitelty perusteellisesti Sanomalomakkeen käsittelyohjeessa. Tutustu siihen ennen toiminnan aloittamista! Sanomaliikenteemme asiakirjat on toteutettu siten, että ne toimivat riippumatta siitä, onko sanoman laatija radioasemalla tai kenties hyvinkin pitkän matkan päässä johtokeskuksessa tai vastaavassa. Juuri tähän liittyy molempien osapuolien tekemä kaksinkertainen kirjanpito. Muutamalla numerointimenettelyllä nämä kirjanpidot voidaan tahdistaa toisiinsa siten, että mahdollisten sanomasotkujen selvittely on mahdollista ilman näköyhteyttä. AIVAN ALUKSI Ota lähtevien sanomien sanomapäiväkirja eteesi ja tutustu siihen kaikessa rauhassa. Hahmota mitä yhteisiä asioita on täytettävä sen yläosassa olevin kenttiin ja mitä sanomakohtaisia tietoja jokaisesta lähtevästä sanomasta pitää merkitä sen riveille. Paina mieleesi myös missä järjestyksessä sanomakohtaiset tiedot täytetään ja vertaa kyseistietojen sijaintia sanomalomakkeella. Tutustu samalla lailla saapuvien sanomien sanomapäiväkirjaan. Vertaa sitäkin sanomalomakkeeseen. Tähän jälkimmäiseen palamme hieman myöhemmin. Perehtymällä rauhassa ja pienen harjoituksen jälkeen sanomapäiväkirjojen täyttö sujuu lähes ilman ajatusta. Ole kuitenkin huolellinen. Rutiininomaisella toheloinnilla voit juuri Sinä aiheuttaa ikimuistoisen sanomakaaoksen! Hyvä sanomaliikennetapa vaatii, että kiireessäkin kaikki, ehkä turhaksi byrokratiaksikin koetut, asiakirjamerkinnät tehdään mahdollisimman valmiiksi heti, ennen sanoman lähettämistä. Loput lähetystapahtumaan liittyvät tiedot täydennetään heti yhteyden jälkeen. Jos tapahtuu jotakin omituista, mikä hävittää sanoma-aseman osia tai tulee jostakin kumman syystä äkkisiirtyminen toiseen paikkaan, on palaaminen kesken jääneeseen tilanteeseen ajoissa tehtyjen merkintöjen jälkeen mahdollista. Vuorokaudenkin päästä. Jos merkintöjä tehdään jälkijunassa, pahimmillaan suurina klöntteinä, ei paluu keskeytystilanteeseen yleensä onnistu mitenkään. Tehkäämme siksi asia kerrallaan, valmiiksi asti. On hoppu olevinaan minkälainen tahansa! Sivu (6)

2 PERUSTAMINEN Kaikki Turva 2003 sanomaliikenteeseen liittyvät asiapaperit ovat tarkoituksella kynästä paperille ja paperilta paperille toteutuksia. On oltava perusvälineet, joilla homma hoituu ilman sähköisiä apuvälineitä. Kun ajamme asiat sisään nyt vaikean kautta, niin toiminta onnistuu vajavaisissa oloissa, vajavaisilla laitteilla. Useimmat asiakirjat ovat valmiiksi olemassa erilaisten (!) ohjelmien sovelluksina. Äkkitilanteessa juuri näitä ohjelmia ei kuitenkaan ole kaikilla. Ei ainakaan samaa versiota jne. Ja rajallinen aika menisi tökkyröintiin. Tehkäämme tämä paperipohjainen versio itsellemme tutuksi ja osatkaamme se. Erilaisten helpottavien teknisten sovellusten tekoon ei kentällä pidä tässäkään aiheessa edes ryhtyä. Jos niitä tarvitaan, tuotetaan ne sitten yhden kerran. Ei moneen kertaan eri paikoissa. Keskittykäämme nyt tämän yhden peruspaperin juuriin. Ota lähtevien sanomien sanomapäiväkirja uudelleen eteesi. Lähdemme seuraavassa oletuksesta, että sanoma-asema on juuri pystytetty ja toiminta on vasta alkamassa. Merkitse kohtaan PALVELTAVA YKSIKKÖ se johtokeskus tai vastaava, jota asemanne palvelee. Tositilanteessa tästä tuskin on epäselvyyttä. Harjoituksessa tämä on selvittävä yksiselitteisesti harjoituskuvauksessa. Vaadi tieto, jos sitä ei ole! Tämä voi olla vaikkapa Mursulaakson joke, siis tuon nimisen kunnan johtokeskus Yhdellä johtokeskuksella voi olla useita saman taajuusalueen asemia. Jopa HF-asemia. Sopikaa johtokeskuksen sisällä asemien numerot 1 9. Tätä tarvitaan siksi, että myöhemminkin voidaan kytkeä Joken sanoma-asiapaperit aukottomasti tiettyyn asemaan. Vaikka kutsujen merkitsemisessäkin olisi kirjavuutta. Kohdassa SANOMA-ASEMA NRO: HF VHF UHF KUTSU: merkitse edellä mainittu aseman numero NRO-kohtaan ja viivaa yli väärä taajuusalue ja täydennä viivalle aseman kutsu. Sopinee toivoa, että aseman kutsu pysyy samana, vaikka henkilöt vuorottelevatkin päivystyksessä? Oikeasta ylänurkasta löydät Pvm viivan. Kirjoita siihen sivun aloittamisen päivämäärä. Edellisen alta löydät Sivu viivan, kirjoita siihen ko. sivun juokseva numero. Tässä tapauksessa se on 1. Nyt yläosan kohdat on täytetty. Merkitse ainoastaan sanomapäiväkirjanipun ensimmäisen sivun tyhjään valkoiseen osaan aseman perustamispäivämäärä, aika, paikka (koordinaatitkin, jos GPS on mukana) ja aseman vastaava henkilö. Pomo on oltava sovittu/nimetty, vaikka talkoissa olemmekin. Edellä kuvatut merkinnät, aseman perustamistietoja lukuun ottamatta, on merkittävä jokaiselle sanomapäiväkirjan sivuille. Tee vastaavat merkinnät saapuvien sanomien sanomapäiväkirjan ensimmäiselle sivulle! Sivu (6)

3 LÄHTEVÄ SANOMA Laatija toimittaa radioasemalle viestinsä sanomalomakkeella, joka sisältää valmiiksi täytettynä: - lähettäjän lähtevien sanomien kirjaamisnumeron - kiireellisyysluokan - salausluokan - lähettäjän - vastaanottajan - päiväyksen - kellonajan - sanoman tekstisisällön - allekirjoituksen ja sanoman laatijan virkatehtävän Jos jokin näistä tiedoista puuttuu, palauta sanomalomake laatijalle täydentämistä varten! Kun tiedot ovat oikein täytetty täytä sanomalomakkeen yläosassa oleva paksulla kehystetty viestitystieto-osa huolellisesti, sanomalomakkeen käsittelyohjeessa kerrotulla tavalla. Kaikki edellä selitetty toiminta kuuluu sanomalomakkeen täyttämiseen ja se löytyy em. ohjeesta. Vasta kun Sinulla on täysin täytetty sanomalomake edessäsi aloita sanomapäiväkirjan täyttäminen tämän ohjeen mukaan. 1. Vasemmassa reunassa äärimmäisenä on tyhjä tila sanomapäiväkirjan juoksevalle numerolle. Täytä ensimmäinen vapaa numeropaikka juoksevassa järjestyksessä, alkaen ykkösestä. Merkitse sama numero sanomalomakkeen oikeaan alanurkkaan merkillä Nro riittävän isolla ja ympyröi se. Numeroinnille ei ole omaa kenttää. Tämä auttaa kuitenkin merkittävästi mahdollisten sekaannusten selvittämistä sanomaruuhkankin aikana. 2. Täytä sanomapäiväkirjan kohdat lähettäjä ja vastaanottaja huolellisesti sanomalomakkeiden vastaavien kenttien mukaan. Älä sekoita näitä keskenään! 3. Merkitse sanomapäiväkirjan seuraavaan kohtaan läh. kirj.nro sanomalomakkeen yläreunasta, lähes keskeltä löytyvä vastaava tieto. Sanomalomakkeessa tämä kyseinen kenttä on nimetty Lähtevä Nro. 4. Merkitse sanomalomakkeen kohdasta Klo: sanomapäiväkirjan kohtaan Viestin kellon-aika 5. Kirjoita anomalomakkeen kohdasta Kiireysluokka ruksaamalla tehty merkintä sanomapäiväkirjan kohtaan Kiir.luokka. Tarjolla ovat: TS, PS, ja HS. Nämä ovat tavallinen sanoma, pikasanoma ja hätäsanoma. Tämä merkintä määrää sanomien käsittelyjärjestyksen. Hätäsanoma on kiireellisin, pikasanoma seuraavaksi tärkein ja tavallinen sanoma on tavanomainen, kiireetön sanoma. Jos kiireellisyysluokat eivät muuta vaadi, sanomat käsitellään koko verkossa aina niiden saapumisjärjestyksessä. Sivu (6)

4 6. Nyt olet tallentanut sanomapäiväkirjaan kaikki laatijan tekemät merkinnät, joilla on merkitystä sanomapäiväkirjan pidon kannalta. Näitä kutsutaan sanomatiedoiksi. 7. Seuraavaksi keskitymme viestitystietojen kirjaamiseen. Nämä löytyvät paksulla viivalla kehystetystä osasta, sanomalomakkeen yläosasta. 8. Kehystetyn alueen merkinnät tehdään joko radioasemalla tai sen viestitoimistossa valmiiksi. Kirjoita sanomalomakkeelle muodostettu sanomanumero kokonaisuudessaan ja alkuperäisellä tavalla ryhmiin jaoteltuna lähtevien sanomien sanomapäiväkirjan kohtaan sanomanumero. Sanomanumeron lokerot ovat kaksinumeroisia, paitsi viimeisin, johon tulee kahdesta neljään merkkiä. Tämä on laatijan aseman kutsu, ilman maatunnusta. Esim: 3FN Tyhjää lokeroa ei saa jäädä! Ole huolellinen! Virhe tässä voi johtaa sanomaliikenteen kaaokseen asemallasi. 9. Sanomapäiväkirjan seuraavaan kohtaan vasta-asema merkitset tulevan vasta-asemasi kutsun täydellisenä. Jos tiedät asemallasi olevan toimiva yhteys vastaanottaja kohdan asemaan, merkitse se. Epäselvyyttä ei ole. Jos et tiedä onko asemallasi tarvitsemaasi yhteyttä, joudut ehkä tiedustelemaan sen tai ainakin selvittämään itsellesi asian liikennetaulukon tai liikennekaavion (jos sellainen on) perusteella. Voit joutua myös selvittämään usean aseman muodostaman välitysreitin. Reitin ensimmäinen asema on tällöin vasta-asemasi. Merkitse sen kutsu. 10. Seuraavaan kohtaan välit merkitset ruksin, jos: a) olet lähettämässä välitysasemana saamaasi sanomaa edelleen. b) lähetät sanoman vasta-asemallesi edelleen välitettäväksi vastaanottajalle. Jos välitystoimintaa ei tämän sanoman yhteydessä ole, merkitse viiva ko. kohtaan. 11. Jos asemallanne on käytössä sekä HF-, VHF- ja UHF-asemia ja jostain erikoisesta syystä eri viestivälineille ei ole käytettävissä omia sanomapäiväkirjoja, merkitse sanomakohtaisen taajuusalueen ensimmäinen kirjain tähän. H, V tai U riittää. Yleensä näin ei pitäisi toimia. Tällainen tilanne voi tulla pakolliseksi esimerkiksi ajoneuvossa, jossa tila on rajallinen ja siitä ajetaan kahta tai useampaa eri taajuusaluetta. Siksi tilanteeseen on varauduttu sanomapäiväkirjassa. Jos tällaista tuplatoimintaa ei ole, merkitse tähän kohtaan viiva. 12. Kun olet lähettänyt sanoman ja päättänyt yhteyden, merkitse päättymisaika viimeiseen lähtevien sanomien sanomapäiväkirjan viimeiseen kohtaan lähetetty (ja alkup. palautettu) klo. Alkuperäisen sanoman sanomalomakkeen on lähdettävä saman tien laatijalle! Jos jostain kumman syystä joudut jemmaamaan lähettämääsi sanomaa pidempään (ei pitäisi), merkitse tähän aika, jolloin sanomalomake lähti takaisin laatijalle. 13. Kuittaussanomia ei merkitä sanomapäiväkirjaan, vaan niiden merkinnät tehdään vain asemapäiväkirjaan. Sivu (6)

5 VASTAANOTETTU SANOMA Ota eteesi saapuvien sanomien sanomapäiväkirjan sivu. Varmista, että alussa PERUSTAMINEN kohdassa selitetyt merkinnät ovat myös tähän täytetty oikein. Seuraavassa oletetaan, että olet merkitsemässä ensimmäistä asemanne vastaanottamaa sanomaa sanomapäiväkirjaan. 1. Merkitse äärimmäisenä vasemmalla olevaan juoksevien numeroiden kenttään Nro 1. Tee sama numerointi vastaanottamaasi sanoman sanomalomakkeen oikeaan alanurkkaan ja ympyröi se. Näin asemanne kirjanpidossa juoksee numerot yhdestä alkaen erikseen lähetetyille ja vastaanotetuille sanomille. Sivun vaihtuessa numerointi jatkuu edelleen juoksevasti. Älä aloita alusta sivun vaihtuessa! 2. Täytä seuraaviin Lähettäjä ja Vastaanottaja kenttiin vastaavat tiedot sanomalomakkeesta. 3. Täytä seuraavaan Viestin kellonaika kenttään sanomalomakkeen vastaavasta kentästä. Tämä on alkuperäisen laatijan merkitsemä aika. Ei mahdollisten vastaanottomerkintöjesi kellonaika! 4. Kirjoita seuraavaan Kiir.luokka sarakkeeseen laatijan ruksaamalla valitsema TS, PS tai HS. Nyt olet merkinnyt kaikki vastaanotetusta sanomasta merkittävät sanomatiedot. Seuraavaksi siirrytään viestitystietojen kirjaamiseen. 5. Merkitse seuraavaan Otettu vastaan klo kenttään sanoman vastaanottoyhteyden päättymisaika. Aika on Suomen aikaa, älä sotke GMT-aikaa tähän sanomaliikenteeseen missään vaiheessa! Olet merkinnyt sen yhteyden päättyessä aseman asemapäiväkirjaan (lokiin), johon merkitset kaikki muutkin yksittäiset liikennetapahtumat, kuten yhteyskokeilut, häiriöt, jne. Radiotien kuittausajalle vastaanotettaessa ei sanomalomakkeessa ole erillistä kenttää. Yläosan kehikossa olevat aikakentät liittyvät ainoastaan sanoman lähettämiseen. Toimintaa helpottuu, kun viestittäjä merkitsee vastaanottamaansa sanomaan yhteyden päätymisen kellonajan sanomalomakkeen vasempaan alanurkkaan merkillä RX ja merkinnän ympyröiden. Näin voit saada tiedon päiväkirjan täyttöä varten sanomalomakkeesta. Tämän hyöty riippuu siitä, miten radioaseman työt on jaettu ja onko sillä erillinen viestitoimisto vai ei. Jos kaiken paperityön tekee viestittäjä, on hänellä tarvittava aikatieto ulottuvillaan asemapäiväkirjassa. 6. Merkitse seuraavaan Sanomanumero kenttään ko. sanoman merkkinen sanomanumero, alkuperäisellä tavalla ryhmittäen. 7. Seuraavaan Vasta-asema kenttään merkitse sen aseman kutsun, jolta sanoman otit vastaan. Välitetyssä sanomassa se on joku muu kuin sanoman laatijan radioaseman kutsu. 8. Seuraavaan Välit. kenttään merkitset ruksin jos sanoma on sellainen, että välität sen edelleen toiselle asemalle. Jos se ei ole välitettävä, vaan tarkoitettu asemanne palvelevan yksikön käyttöön, vedä tähän kohtaan vaakaviiva. 9. Jos asemanne on aiemmin kuvattu sekataajuusasema yhdellä sanomapäiväkirjaparilla, merkitse vastaanotossa käytetty taajuusalue seuraavaan HF- VHF- UHF kenttään. Sivu (6)

6 10. Kun sanoma lähtee paperimuodossa asemanne palvelemalle vastaanottajalle, merkitse tämä lähtöaika äärimmäiseen oikealla olevaan Toimitettu tai välitetty klo kenttään. 11. Välitettävä sanoma teettää sinulla lähes samat merkinnät kuin asemallenne jääväkin sanoma. Ainoat erot ovat edellä selitetty Välit kentän ruksi ja Toimitettu tai välitetty klo aluksi avoimeksi jäävä kenttä. Kun olet saanut välitettävän sanoman merkittyä kokonaisuudessaan saapuvien sanomien sanomapäiväkirjaan, jatka toimintaa välittömästi lähtevien sanomien sanomapäiväkirjan puolella! Siirrä kaikki tarvittavat tiedot siihen ja ruksaa siinäkin Välit. kenttä. Molempiin sanomapäiväkirjoihin tulee siten sama sanomanumero. Vasta kun välitettävä sanoma on lähtenyt asemaltanne edelleen täytä samalla kellonajalla sekä saapuneiden, että lähteneiden sanomien sanomapäiväkirjan äärimmäisenä oikealla oleva aikakenttä. Kun sanoma on välitetty varmistu vielä, että sanomalomakkeessa on täydelliset välitystiedot ja ne pitävät yhtä sanomapäiväkirjojenne kanssa. Tämän jälkeen välitetty sanoma arkistoidaan radioasemalle. Siis sellainen sanoma, joka on otettu vastaan ja lähetetty edelleen ja jota ei ole saatu tai luovutettu paperilla. Välitettyihin sanomiin kertyneistä asematiedoista voi tehdä itseäsi helpottavia reittilistoja. Taajuusalueiden muuttuessa välitysreitit saattavat muuttua hyvinkin paljon. 12. Kuittaussanomat merkitään vain asemapäiväkirjaan Sivu (6)

SANOMALOMAKKEEN KÄSITTELYOHJE Ver 1.04b

SANOMALOMAKKEEN KÄSITTELYOHJE Ver 1.04b SANOMALOMAKKEEN KÄSITTELYOHJE Ver 1.04b 11.03.2003 1. YLEISTÄ Sanomalomakkeemme pohjana on Pelastusopiston käyttämä lomake, jota on muokattu Turva 2003 harjoitukseen ja Vapepa:n käyttöön paremmin soveltuvaksi.

Lisätiedot

SANOMALOMAKKEEN KÄSITTELYOHJE, TURVA 2010

SANOMALOMAKKEEN KÄSITTELYOHJE, TURVA 2010 TURVA 2010 Sanomalomakkeen käsittelyohje 1 / 9 SANOMALOMAKKEEN KÄSITTELYOHJE, TURVA 2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 Versiot... 1 2 Yleistä... 1 3 Lähtevä sanoma... 2 3.1 Sanoman laatija täyttää... 2 3.2 Viestittäjä

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

AKTIVITEETIN KIRJAAMINEN

AKTIVITEETIN KIRJAAMINEN AKTIVITEETIN KIRJAAMINEN Kirjaudu järjestelmään omilla tunnuksillasi osoitteessa www.lions.fi/rekisteri. Valitse päävalikosta teetti jolloin saat aktiviteetti-hakusivun näkymän. Aktiviteetti lisätään Lisää

Lisätiedot

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo

Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Yksittäishyväksyntä ja komponenttiluettelo Komponenttiluettelo ikkuna yleistä Täytetään KATSAssa yksittäishyväksynnän yhteydessä Ikkunalle pääsee siirtymään Navigointi-, Perustiedot - ja Katsastustapahtuma

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tarina-tehtävän ratkaisu

Tarina-tehtävän ratkaisu - tämä on esimerkki siitä, kuinka Pähkinä-lehdessä julkaistavia Tarina-tehtäviä ratkaistaan - tarkoitus ei ole esittää kaikkein nokkelinta ratkaisua, vaan vain tapa, jolla tehtävä ratkeaa Tehtävä: Pääsiäiskortit

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ HUOLLETTAVAN VALINTA... 3

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ HUOLLETTAVAN VALINTA... 3 HUOLTAJAN HELMI 2 / 24 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 1.1 HUOLLETTAVAN VALINTA... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 5 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET...

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

Ohjeet autosuunnistuksen AT-asemalle

Ohjeet autosuunnistuksen AT-asemalle Ohjeet autosuunnistuksen AT-asemalle Olet tässä kilpailussa aikatarkastus- eli AT-asema numero (ei välttämätön tieto). Ensimmäiset kilpailijat saapuvat asemallesi noin kello. asemapaikaltasi ennen purkuauton

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella.

ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella. Sivu 1(7) Sopimuslaskutus ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella. Sopimus Kullekin asiakkaalle

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi ensimmäinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad Toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi

Lisätiedot

HRM-järjestelmä Käyttöohje/Peruskäyttäjät 4/2016. Yliopistojen palkkausjärjestelmä (YPJ)

HRM-järjestelmä Käyttöohje/Peruskäyttäjät 4/2016. Yliopistojen palkkausjärjestelmä (YPJ) HRM-järjestelmä Käyttöohje/Peruskäyttäjät 4/2016 Yliopistojen palkkausjärjestelmä (YPJ) Tämä ohje koskee HRM-järjestelmässä olevia tehtävän vaativuuden ja henkilökohtaisen suoriutumisen arvioinnin osioita

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Työmaapäiväkirjan käyttöohje

Työmaapäiväkirjan käyttöohje Työmaapäiväkirjan käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

Aloita kuljetuksen tilaaminen Unifaun Online-kuljetushallintajärjestelmän avulla.

Aloita kuljetuksen tilaaminen Unifaun Online-kuljetushallintajärjestelmän avulla. Aloita kuljetuksen tilaaminen Unifaun Online-kuljetushallintajärjestelmän avulla. Sisältö Lähetykset Tee lähetys: Luo uusi lähetys............ Lähetä tilaus: Tänne tallennetut lähetykset saapuvat odottamaan

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Opus SMS tekstiviestipalvelu

Opus SMS tekstiviestipalvelu Opus SMS tekstiviestipalvelu Sivu 1 / 17 1. Yleistä toiminnosta Opus SMS tekstiviestipalvelun avulla voidaan Opus Dental potilashallintaohjelmasta Lähettää muistutuksia tekstiviestillä Lähettää tiedusteluita

Lisätiedot

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit

Kela Kanta-palvelut Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Terveydenhuollon todistusten välitys Toiminnalliset prosessit Kela Kanta-palvelut 19.5.2016 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Todistuksen välitys vastaanottokäynnin yhteydessä (perusprosessi)3

Lisätiedot

Laskujen muuntaminen tapahtuu, kuten osapuolet ovat keskenään sopineet.

Laskujen muuntaminen tapahtuu, kuten osapuolet ovat keskenään sopineet. SUOSITUS Sivu 1/6 SUOSITUS VERKKOLASKUJEN VÄLITYSPALVELUN LAATUTASOSTA Laskujen välitys Verkkolaskuoperaattorit ja muut operaattoreina toimivat yritykset noudattavat yhteisiä alla mainittuja palvelun laatutason

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu

Excel-harjoitus 1. Tietojen syöttö työkirjaan. Taulukon muotoilu Excel-harjoitus 1 Tietojen syöttö työkirjaan Kuvitteellinen yritys käyttää Excel-ohjelmaa kirjanpidon laskentaan. He merkitsevät taulukkoon päivittäiset ostot, kunnostuskulut, tilapäistilojen vuokramenot,

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen...

1. JOHDANTO... 2. 1.1 Rekisteröityminen... 2. 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3. 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 1 HAKIJAN OHJEET Sisällys 1. JOHDANTO... 2 1.1 Rekisteröityminen... 2 1.2. Henkilökohtaiset asetukset... 3 1.3. Salasanan muuttaminen ja uuden salasanan tilaaminen... 4 2. OMA PROFIILINI... 5 2.1. Liikkuminen

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott

Tämä dokumentti on tehty pohjaan Muistiopohja_logolla.ott Muistio 1 (5) Asiakirjapohjien dokumentaatio Asiakirjapohjien tiedostot Tämä dokumentti kuvaa joukon SFS 2487 -standardin mukaisia OpenOfficeasiakirjapohjia. Pohjat on laatinut Martti Karjalainen oikeusministeriön

Lisätiedot

Solve laskutus ja verkkolaskutus

Solve laskutus ja verkkolaskutus Solve laskutus Sivu 1 Solve laskutus ja verkkolaskutus Tässä ohjeessa on ohjeet Solven asetusten teosta, aineistojen muodostamisesta ja palautteiden käsittelystä sekä ohjeet suoraveloitettavien asiakkaiden

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU ------- SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU Käyttäjän opas ver. 106865-4, 6.2.2014 Sisältö 1 Salauspalvelun toimintaperiaate... 1 2 Salauspalvelun käyttö... 2 2.1 Avausviestin lähettäminen... 2 2.2 Vastaanottajan

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Sonet laskutusliittymä

Sonet laskutusliittymä Päiväys: 25.6.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttöönotto... 3 1.1 Liittymän aktivointi... 3 1.2 Asiakasnumeroinnin toteutus VallueFramessa... 3 1.3 Kustannuspaikat... 3

Lisätiedot

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet

Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn suomenkielisen Web-portaalin käyttöohjeet Sonyn Web-portaalin käyttöohjeet Seuraavilla sivuilla esiteltävien käyttöohjeiden yhteenveto: Sisäänkirjautuminen Uuden tai vaihtosalasanan hankkiminen.

Lisätiedot

Procountor laskutusliittymä

Procountor laskutusliittymä Päiväys: 25.3.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Tarkastanut: Matti Immonen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.2 Liittymän toimintaperiaate... 3 2 Liittymän

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi

OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi OMA ASIOINTI HENKILÖASIAKKAALLE Ilmoittautuminen työnhakijaksi Ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Oma asiointi -sivuston kautta. Jos sinulla ei ole työnhakua aloittaessasi

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

1.4 Funktion jatkuvuus

1.4 Funktion jatkuvuus 1.4 Funktion jatkuvuus Kun arkikielessä puhutaan jonkin asian jatkuvuudesta, mielletään asiassa olevan jonkinlaista yhtäjaksoisuutta, katkeamattomuutta. Tässä ei kuitenkaan käsitellä työasioita eikä ihmissuhteita,

Lisätiedot

Valitse Siirry palveluun

Valitse Siirry palveluun Valitse Siirry palveluun Valitse tämä kohta mikäli haluat perustaa pääkäyttäjän organisaatiolle Pääkäyttäjätunnuksen voi luoda vain allekirjoituksen omaava henkilö. Kun olet lukenut tekstin valitse seuraava

Lisätiedot

Hakemuksen laatiminen

Hakemuksen laatiminen 1. Hakemuksen laatiminen Hakemuksella tarkoitetaan verkkoasioinnin hakemuslomakkeen ja sen liitteiden (yleensä tutkimussuunnitelman, ansioluettelon ja muiden liitteiden) kokonaisuutta. Ks. lisätietoja

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3

1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3 Ohjeet rautatieliikenteessä annettavien lupien dokumentoinnista 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 MÄÄRITELMIÄ... 3 2 JUNAPÄIVÄKIRJAMALLIT... 3 3 TAVALLISEN JUNAPÄIVÄKIRJAN SISÄLTÖ JA MERKINNÄT... 3 3.1 "Asemalla" -kenttä...

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

OHJE 1: Uudet oppilaat

OHJE 1: Uudet oppilaat 1 OHJE 1: Uudet oppilaat HUOM! Jos Sinulla on jo Peda.net-tunnukset suomalaisen koulusi kautta, Sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Kirjaudu sisään Omaan tilaasi ja aloita ohjeiden luku sivulta

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys

Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys Laskutuspalvelun kautta voit tehdä ja lähettää e-laskuja yritys- ja kuluttaja-asiakkaille. Voit katsella ja tulostaa lähetettyjä e-laskuja sekä kopioida vanhan

Lisätiedot

TURVA 2003 Viestiliikenneharjoitus 07.06.2003

TURVA 2003 Viestiliikenneharjoitus 07.06.2003 TURVA 2003 Viestiliikenneharjoitus 07.06.2003 OG1AL Taustaa Turva 2003 on lauantaina 7. kesäkuuta toteutettava radioamatöörien valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus. Sen peruslähtökohtana on ajatus

Lisätiedot

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt Esapekka Kuikka ja Hellevi Lilja, #188765 1 (9) Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt OHJE # 188765 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO Sisältö 1 Verkkolaskutuspalvelu... 3 2 Verkkolaskutuspalveluun

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

ValueFrame Laskuhotelli

ValueFrame Laskuhotelli ValueFrame Laskuhotelli ValueFramen käyttäjäpäivät 30.11.2010 Harri Kanerva, ValueFrame Oy Esityksen sisältö 1 2 3 4 5 ValueFrame Laskuhotelli - taustaa Laskuhotelli-palvelun käyttöönotto Laskuhotelli-palvelun

Lisätiedot

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen

Verkkokaupan ohje. Alkutieto. Scanlase verkkokauppa. Sisäänkirjautuminen Verkkokaupan ohje Alkutieto Verkkokaupan tarkoitus on helpottaa Scanlase asiakkaiden tilaamisprosessia kun asiakkaat tarvitsevat tuotteita. Verkkokaupan ollessa pois toiminnasta tilaukset tulee tehdä puhelimitse

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

AutoFutur ja KoneFutur. Asiakastyytyväisyyskysely- palvelu. Käyttöohje

AutoFutur ja KoneFutur. Asiakastyytyväisyyskysely- palvelu. Käyttöohje AutoFutur ja KoneFutur Asiakastyytyväisyyskysely- palvelu Käyttöohje 18.2.2011 1 Sisällys KÄYTTÖÖNOTTO... 3 ASETUKSET... 3 KYSELYIDEN MUOKKAAMINEN JA LÄHETTÄMINEN... 3 Kyselytekstin asettaminen ja muokkaaminen...

Lisätiedot

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Kirjautuminen... 2 Omien henkilötietojen päivitys ja osaaminen kohdan täydentäminen... 2 Omien kurssien tarkastelu... 3 Kurssin lisääminen kopioimalla

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Lehden ennakkotiedot (vuosisuunnitelma)

Lehden ennakkotiedot (vuosisuunnitelma) Lehden ennakkotiedot (vuosisuunnitelma) Postittamisen työpöytä Käyttöohje 1 Sisältö Lehtesi yhteystietojen tarkistaminen sivu 3 Aloita ennakkotietojen antaminen sivu 4 Ennakkotiedot; ajanjakso ja käytettävä

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

EMCS-järjestelmän sanomarajapinnan toiminnallinen kuvaus asiakkaille 13.6.2008. Meeri Nieminen

EMCS-järjestelmän sanomarajapinnan toiminnallinen kuvaus asiakkaille 13.6.2008. Meeri Nieminen EMCS-järjestelmän sanomarajapinnan toiminnallinen kuvaus asiakkaille 13.6.2008 Meeri Nieminen Asiakkaan vaihtoehdot Asiakkaan vaihtoehdot EMCS-järjestelmän käyttöön XML-sanomarajapinta oman järjestelmän

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

Päivitetty 17.1.2014. JETI pikaohje. Ennakkosuunnitelman luonti

Päivitetty 17.1.2014. JETI pikaohje. Ennakkosuunnitelman luonti Päivitetty 17.1.2014 JETI pikaohje Ennakkosuunnitelman luonti 1/5 Uuden ennakkosuunnitelman luonti Voit luoda uuden ennakkosuunnitelman kahdella tavalla: 1. Joko luomalla uuden ennakkosuunnitelman tyhjältä

Lisätiedot

Konsortiohakemuksen laatiminen

Konsortiohakemuksen laatiminen 1. Konsortiohakemuksen laatiminen Konsortion vastuullinen johtaja, jonka konsortio itse valitsee, jättää konsortion yhteisen hakemuksen osahankehakemuksineen. Hän luo Akatemian järjestelmään konsortion,

Lisätiedot

Projektityö: Mobiiliajopäiväkirja. Mikko Suomalainen

Projektityö: Mobiiliajopäiväkirja. Mikko Suomalainen Projektityö: Mobiiliajopäiväkirja Mikko Suomalainen 1. Määritelmä Mobiiliajopäiväkirja on kännyköille suunnattu ajopäiväkirja-sovellus. Sovelluksen pääperiaate on toimia automaattisena ajopäiväkirjana.

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

HUUMAUSAINEIDEN KULUTUSKORTTIMERKINNÄT

HUUMAUSAINEIDEN KULUTUSKORTTIMERKINNÄT HUUMAUSAINEIDEN KULUTUSKORTTIMERKINNÄT Minna Knuutila-Jerkku TYKS Sairaala-apteekki Kiinamyllynkatu 48, 20520 Turku Vaihde: (02) 3132971, faksi: (02) 313 2757 ÅUCS Sjukhusapoteket Kinakvarngatan 48, 20520

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Sähköisen asiointipalvelun käyttö Vuoden 2017 toiminta-avustushakemuksen täyttäminen

Sähköisen asiointipalvelun käyttö Vuoden 2017 toiminta-avustushakemuksen täyttäminen 1 KÄYTTÖOHJE Sähköisen asiointipalvelun käyttö Vuoden 2017 toiminta-avustushakemuksen täyttäminen. 1. KIRJAUTUMINEN Mene sähköisen asioinnin sivustolle: https://pirkkala.ktasiointi.fi/hta/ Kirjaudu sisään

Lisätiedot

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan Sivu:1(12) Työ- ja mittaväline-tietokanta löytyy serveriltä APPL14.DE.ABB.COM/SRV/ABB Tarvitset read-oikeudet tietokannan tarkasteluun ja editor mainusers-oikeudet tietokannan muokkaukseen. Jos tarkoituksenasi

Lisätiedot

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri 18.08.2010 OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Jeeves eattest ostolaskujen kierrätys Tarkastettavista/hyväksyttävistä ostolaskuista

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

ViLLE Mobile Käyttöohje

ViLLE Mobile Käyttöohje ViLLE Mobile Käyttöohje -TEKSTI- JUHANI VÄÄTÄJÄ -TAITTO- TOMMY JOHANSSON Verkossa http://ville.utu.fi http://villeteam.fi villeteam@utu.fi 2013 2015. ViLLE Team. Tämän kirjan kopiointi muuttamattomana

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Kirjanpidon ALV-muutos

Kirjanpidon ALV-muutos 9.9.2010 1(10) Kirjanpidon ALV-muutos Tämä dokumentti sisältää ohjeen sille miten uudet ALVkoodit (ALV-prosentit) otetaan käyttöön. Vaihtoehto yksi(1) vaihda olemassaolevat ALV-koodit yhdestä prosentista

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö

EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö EeNet käyttöohje SHA pelaajille harjoituspäiväkirjan täyttö 1. Kirjautuminen Seuran valmennuspäällikkö, joukkueen valmentaja tai joukkueenjohtaja luo pelaajalle tunnukset EeNettiin noin 1kk ennen ensimmäistä

Lisätiedot

M2-Matkalaskujärjestelmä lyhyet käyttöohjeet. Yleistä. Laatija: Arja Luoto M2-käyttöohjeet versio 1.0 Hyväksyjä: Tuula McKee 17.9.

M2-Matkalaskujärjestelmä lyhyet käyttöohjeet. Yleistä. Laatija: Arja Luoto M2-käyttöohjeet versio 1.0 Hyväksyjä: Tuula McKee 17.9. M2-Matkalaskujärjestelmä lyhyet käyttöohjeet Yleistä Matkustusten hallinta jakaantuu M2- järjestelmässä kolmeen eri ryhmään 1) päivärahamatkustamiseen, 2) kilometrikorvaukseen (jossa on suppea päivärahaosuus)

Lisätiedot

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN

OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OHJEITA OMAPALVELUN KÄYTTÖÖN OMAPALVELU Omapalvelussa voit tehdä hakemuksia, vastata sinulle sähköisesti lähetettyihin lisäselvityspyyntöihin ja kirjeisiin seurata hakemuksesi käsittelyn tilaa saada tiedoksi

Lisätiedot

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM)

29.8.2012 SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE. Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) 1 (7) SUOMEN PANKIN RAPORTOINTIPALVELUN KÄYTTÖOHJE Maksutaseen kuukausikysely ulkomaisista rahoitussaamisista ja -veloista (BOPM) Suomen Pankin tilastotiedonkeruu tapahtuu DCS-raportointipalvelun (Data

Lisätiedot

Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI

Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI 2 The difference is ABAX The difference is ABAX 3 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Avaa ABAX-sovellus, ja klikkaa «Kirjaudu». Syötä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi

Lisätiedot

T2V2 Turvallisuushavaintoilmoitussanomakuvaus

T2V2 Turvallisuushavaintoilmoitussanomakuvaus Versio: 0.5 Muokattu: 23.6.2008 2(10) SISÄLLYS 1 Tarkoitus...3 1.1 Rajaus...3 1.2 Dokumentaatio...3 2 Tietojen esitystavat...3 2.1 Numeerinen tieto...3 2.2 Päivämäärät ja kellonajat...3 2.3 Totuusarvot...4

Lisätiedot

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen

Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen Visma asiakaspalvelu Tukipyyntöjen lähettäminen 2 Sisällys 1 Tukipyyntöjen käsittely... 3 1.1 Tukipalvelun sisältö... 3 1.2 Tukipyynnön lähettäminen... 3 1.3 Kuvan lisääminen tukipyyntöön... 4 2 Etähallintatyökalut...

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ 1 HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät

Lisätiedot

Oman videon toimittaminen Tangomarkkinat laulukilpailuun 2015

Oman videon toimittaminen Tangomarkkinat laulukilpailuun 2015 sivu 1/6 Oman videon toimittaminen Tangomarkkinat laulukilpailuun 2015 Käy nämä ohjeet rauhassa läpi ennen kuin aloitat videon toimittamisen, näin prosessi sujuu sinulta vaivattomammin. Tässä ohjeessa

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot