SANOMAPÄIVÄKIRJOJEN KÄSITTELYOHJE Ver. 1.04b

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SANOMAPÄIVÄKIRJOJEN KÄSITTELYOHJE 11.3.2003 Ver. 1.04b"

Transkriptio

1 SANOMAPÄIVÄKIRJOJEN KÄSITTELYOHJE Ver. 1.04b YLEISTÄ Sanomapäiväkirjojen pohjana on käytetty Pelastusopiston käyttämää Viestiliikennepäiväkirjaa. Alkuperäinen asiakirja on kaksiosainen, toinen lähteville sanomille ja toinen saapuville sanomille. Turva 2003 harjoitusta varten tehdyt sanomapäiväkirjat noudattavat samaa jakoa ja ovat ulkonäöltäänkin mahdollisimman samankaltaiset kuin pelastusviranomaisten käyttämät asiakirjat. Nimen muutos ja sanomaliikenteessämme käytettävä sanomanumerokenttä ovat merkittävämmät muutokset alkuperäisiin nähden. Käyttämämme nimitys sanomapäiväkirja on kuvaavampi meidän asiakirjallemme. Samalla tämä estää sekaantumista mahdollisesti joskus samoissa tiloissa toimivan sanoman laatijan asiakirjojen kanssa. Täyttäähän laatija hyvinkin saman näköistä kirjanpitoa itselleen. Sanomanumeron muodostuminen ja tarkoitus on käsitelty perusteellisesti Sanomalomakkeen käsittelyohjeessa. Tutustu siihen ennen toiminnan aloittamista! Sanomaliikenteemme asiakirjat on toteutettu siten, että ne toimivat riippumatta siitä, onko sanoman laatija radioasemalla tai kenties hyvinkin pitkän matkan päässä johtokeskuksessa tai vastaavassa. Juuri tähän liittyy molempien osapuolien tekemä kaksinkertainen kirjanpito. Muutamalla numerointimenettelyllä nämä kirjanpidot voidaan tahdistaa toisiinsa siten, että mahdollisten sanomasotkujen selvittely on mahdollista ilman näköyhteyttä. AIVAN ALUKSI Ota lähtevien sanomien sanomapäiväkirja eteesi ja tutustu siihen kaikessa rauhassa. Hahmota mitä yhteisiä asioita on täytettävä sen yläosassa olevin kenttiin ja mitä sanomakohtaisia tietoja jokaisesta lähtevästä sanomasta pitää merkitä sen riveille. Paina mieleesi myös missä järjestyksessä sanomakohtaiset tiedot täytetään ja vertaa kyseistietojen sijaintia sanomalomakkeella. Tutustu samalla lailla saapuvien sanomien sanomapäiväkirjaan. Vertaa sitäkin sanomalomakkeeseen. Tähän jälkimmäiseen palamme hieman myöhemmin. Perehtymällä rauhassa ja pienen harjoituksen jälkeen sanomapäiväkirjojen täyttö sujuu lähes ilman ajatusta. Ole kuitenkin huolellinen. Rutiininomaisella toheloinnilla voit juuri Sinä aiheuttaa ikimuistoisen sanomakaaoksen! Hyvä sanomaliikennetapa vaatii, että kiireessäkin kaikki, ehkä turhaksi byrokratiaksikin koetut, asiakirjamerkinnät tehdään mahdollisimman valmiiksi heti, ennen sanoman lähettämistä. Loput lähetystapahtumaan liittyvät tiedot täydennetään heti yhteyden jälkeen. Jos tapahtuu jotakin omituista, mikä hävittää sanoma-aseman osia tai tulee jostakin kumman syystä äkkisiirtyminen toiseen paikkaan, on palaaminen kesken jääneeseen tilanteeseen ajoissa tehtyjen merkintöjen jälkeen mahdollista. Vuorokaudenkin päästä. Jos merkintöjä tehdään jälkijunassa, pahimmillaan suurina klöntteinä, ei paluu keskeytystilanteeseen yleensä onnistu mitenkään. Tehkäämme siksi asia kerrallaan, valmiiksi asti. On hoppu olevinaan minkälainen tahansa! Sivu (6)

2 PERUSTAMINEN Kaikki Turva 2003 sanomaliikenteeseen liittyvät asiapaperit ovat tarkoituksella kynästä paperille ja paperilta paperille toteutuksia. On oltava perusvälineet, joilla homma hoituu ilman sähköisiä apuvälineitä. Kun ajamme asiat sisään nyt vaikean kautta, niin toiminta onnistuu vajavaisissa oloissa, vajavaisilla laitteilla. Useimmat asiakirjat ovat valmiiksi olemassa erilaisten (!) ohjelmien sovelluksina. Äkkitilanteessa juuri näitä ohjelmia ei kuitenkaan ole kaikilla. Ei ainakaan samaa versiota jne. Ja rajallinen aika menisi tökkyröintiin. Tehkäämme tämä paperipohjainen versio itsellemme tutuksi ja osatkaamme se. Erilaisten helpottavien teknisten sovellusten tekoon ei kentällä pidä tässäkään aiheessa edes ryhtyä. Jos niitä tarvitaan, tuotetaan ne sitten yhden kerran. Ei moneen kertaan eri paikoissa. Keskittykäämme nyt tämän yhden peruspaperin juuriin. Ota lähtevien sanomien sanomapäiväkirja uudelleen eteesi. Lähdemme seuraavassa oletuksesta, että sanoma-asema on juuri pystytetty ja toiminta on vasta alkamassa. Merkitse kohtaan PALVELTAVA YKSIKKÖ se johtokeskus tai vastaava, jota asemanne palvelee. Tositilanteessa tästä tuskin on epäselvyyttä. Harjoituksessa tämä on selvittävä yksiselitteisesti harjoituskuvauksessa. Vaadi tieto, jos sitä ei ole! Tämä voi olla vaikkapa Mursulaakson joke, siis tuon nimisen kunnan johtokeskus Yhdellä johtokeskuksella voi olla useita saman taajuusalueen asemia. Jopa HF-asemia. Sopikaa johtokeskuksen sisällä asemien numerot 1 9. Tätä tarvitaan siksi, että myöhemminkin voidaan kytkeä Joken sanoma-asiapaperit aukottomasti tiettyyn asemaan. Vaikka kutsujen merkitsemisessäkin olisi kirjavuutta. Kohdassa SANOMA-ASEMA NRO: HF VHF UHF KUTSU: merkitse edellä mainittu aseman numero NRO-kohtaan ja viivaa yli väärä taajuusalue ja täydennä viivalle aseman kutsu. Sopinee toivoa, että aseman kutsu pysyy samana, vaikka henkilöt vuorottelevatkin päivystyksessä? Oikeasta ylänurkasta löydät Pvm viivan. Kirjoita siihen sivun aloittamisen päivämäärä. Edellisen alta löydät Sivu viivan, kirjoita siihen ko. sivun juokseva numero. Tässä tapauksessa se on 1. Nyt yläosan kohdat on täytetty. Merkitse ainoastaan sanomapäiväkirjanipun ensimmäisen sivun tyhjään valkoiseen osaan aseman perustamispäivämäärä, aika, paikka (koordinaatitkin, jos GPS on mukana) ja aseman vastaava henkilö. Pomo on oltava sovittu/nimetty, vaikka talkoissa olemmekin. Edellä kuvatut merkinnät, aseman perustamistietoja lukuun ottamatta, on merkittävä jokaiselle sanomapäiväkirjan sivuille. Tee vastaavat merkinnät saapuvien sanomien sanomapäiväkirjan ensimmäiselle sivulle! Sivu (6)

3 LÄHTEVÄ SANOMA Laatija toimittaa radioasemalle viestinsä sanomalomakkeella, joka sisältää valmiiksi täytettynä: - lähettäjän lähtevien sanomien kirjaamisnumeron - kiireellisyysluokan - salausluokan - lähettäjän - vastaanottajan - päiväyksen - kellonajan - sanoman tekstisisällön - allekirjoituksen ja sanoman laatijan virkatehtävän Jos jokin näistä tiedoista puuttuu, palauta sanomalomake laatijalle täydentämistä varten! Kun tiedot ovat oikein täytetty täytä sanomalomakkeen yläosassa oleva paksulla kehystetty viestitystieto-osa huolellisesti, sanomalomakkeen käsittelyohjeessa kerrotulla tavalla. Kaikki edellä selitetty toiminta kuuluu sanomalomakkeen täyttämiseen ja se löytyy em. ohjeesta. Vasta kun Sinulla on täysin täytetty sanomalomake edessäsi aloita sanomapäiväkirjan täyttäminen tämän ohjeen mukaan. 1. Vasemmassa reunassa äärimmäisenä on tyhjä tila sanomapäiväkirjan juoksevalle numerolle. Täytä ensimmäinen vapaa numeropaikka juoksevassa järjestyksessä, alkaen ykkösestä. Merkitse sama numero sanomalomakkeen oikeaan alanurkkaan merkillä Nro riittävän isolla ja ympyröi se. Numeroinnille ei ole omaa kenttää. Tämä auttaa kuitenkin merkittävästi mahdollisten sekaannusten selvittämistä sanomaruuhkankin aikana. 2. Täytä sanomapäiväkirjan kohdat lähettäjä ja vastaanottaja huolellisesti sanomalomakkeiden vastaavien kenttien mukaan. Älä sekoita näitä keskenään! 3. Merkitse sanomapäiväkirjan seuraavaan kohtaan läh. kirj.nro sanomalomakkeen yläreunasta, lähes keskeltä löytyvä vastaava tieto. Sanomalomakkeessa tämä kyseinen kenttä on nimetty Lähtevä Nro. 4. Merkitse sanomalomakkeen kohdasta Klo: sanomapäiväkirjan kohtaan Viestin kellon-aika 5. Kirjoita anomalomakkeen kohdasta Kiireysluokka ruksaamalla tehty merkintä sanomapäiväkirjan kohtaan Kiir.luokka. Tarjolla ovat: TS, PS, ja HS. Nämä ovat tavallinen sanoma, pikasanoma ja hätäsanoma. Tämä merkintä määrää sanomien käsittelyjärjestyksen. Hätäsanoma on kiireellisin, pikasanoma seuraavaksi tärkein ja tavallinen sanoma on tavanomainen, kiireetön sanoma. Jos kiireellisyysluokat eivät muuta vaadi, sanomat käsitellään koko verkossa aina niiden saapumisjärjestyksessä. Sivu (6)

4 6. Nyt olet tallentanut sanomapäiväkirjaan kaikki laatijan tekemät merkinnät, joilla on merkitystä sanomapäiväkirjan pidon kannalta. Näitä kutsutaan sanomatiedoiksi. 7. Seuraavaksi keskitymme viestitystietojen kirjaamiseen. Nämä löytyvät paksulla viivalla kehystetystä osasta, sanomalomakkeen yläosasta. 8. Kehystetyn alueen merkinnät tehdään joko radioasemalla tai sen viestitoimistossa valmiiksi. Kirjoita sanomalomakkeelle muodostettu sanomanumero kokonaisuudessaan ja alkuperäisellä tavalla ryhmiin jaoteltuna lähtevien sanomien sanomapäiväkirjan kohtaan sanomanumero. Sanomanumeron lokerot ovat kaksinumeroisia, paitsi viimeisin, johon tulee kahdesta neljään merkkiä. Tämä on laatijan aseman kutsu, ilman maatunnusta. Esim: 3FN Tyhjää lokeroa ei saa jäädä! Ole huolellinen! Virhe tässä voi johtaa sanomaliikenteen kaaokseen asemallasi. 9. Sanomapäiväkirjan seuraavaan kohtaan vasta-asema merkitset tulevan vasta-asemasi kutsun täydellisenä. Jos tiedät asemallasi olevan toimiva yhteys vastaanottaja kohdan asemaan, merkitse se. Epäselvyyttä ei ole. Jos et tiedä onko asemallasi tarvitsemaasi yhteyttä, joudut ehkä tiedustelemaan sen tai ainakin selvittämään itsellesi asian liikennetaulukon tai liikennekaavion (jos sellainen on) perusteella. Voit joutua myös selvittämään usean aseman muodostaman välitysreitin. Reitin ensimmäinen asema on tällöin vasta-asemasi. Merkitse sen kutsu. 10. Seuraavaan kohtaan välit merkitset ruksin, jos: a) olet lähettämässä välitysasemana saamaasi sanomaa edelleen. b) lähetät sanoman vasta-asemallesi edelleen välitettäväksi vastaanottajalle. Jos välitystoimintaa ei tämän sanoman yhteydessä ole, merkitse viiva ko. kohtaan. 11. Jos asemallanne on käytössä sekä HF-, VHF- ja UHF-asemia ja jostain erikoisesta syystä eri viestivälineille ei ole käytettävissä omia sanomapäiväkirjoja, merkitse sanomakohtaisen taajuusalueen ensimmäinen kirjain tähän. H, V tai U riittää. Yleensä näin ei pitäisi toimia. Tällainen tilanne voi tulla pakolliseksi esimerkiksi ajoneuvossa, jossa tila on rajallinen ja siitä ajetaan kahta tai useampaa eri taajuusaluetta. Siksi tilanteeseen on varauduttu sanomapäiväkirjassa. Jos tällaista tuplatoimintaa ei ole, merkitse tähän kohtaan viiva. 12. Kun olet lähettänyt sanoman ja päättänyt yhteyden, merkitse päättymisaika viimeiseen lähtevien sanomien sanomapäiväkirjan viimeiseen kohtaan lähetetty (ja alkup. palautettu) klo. Alkuperäisen sanoman sanomalomakkeen on lähdettävä saman tien laatijalle! Jos jostain kumman syystä joudut jemmaamaan lähettämääsi sanomaa pidempään (ei pitäisi), merkitse tähän aika, jolloin sanomalomake lähti takaisin laatijalle. 13. Kuittaussanomia ei merkitä sanomapäiväkirjaan, vaan niiden merkinnät tehdään vain asemapäiväkirjaan. Sivu (6)

5 VASTAANOTETTU SANOMA Ota eteesi saapuvien sanomien sanomapäiväkirjan sivu. Varmista, että alussa PERUSTAMINEN kohdassa selitetyt merkinnät ovat myös tähän täytetty oikein. Seuraavassa oletetaan, että olet merkitsemässä ensimmäistä asemanne vastaanottamaa sanomaa sanomapäiväkirjaan. 1. Merkitse äärimmäisenä vasemmalla olevaan juoksevien numeroiden kenttään Nro 1. Tee sama numerointi vastaanottamaasi sanoman sanomalomakkeen oikeaan alanurkkaan ja ympyröi se. Näin asemanne kirjanpidossa juoksee numerot yhdestä alkaen erikseen lähetetyille ja vastaanotetuille sanomille. Sivun vaihtuessa numerointi jatkuu edelleen juoksevasti. Älä aloita alusta sivun vaihtuessa! 2. Täytä seuraaviin Lähettäjä ja Vastaanottaja kenttiin vastaavat tiedot sanomalomakkeesta. 3. Täytä seuraavaan Viestin kellonaika kenttään sanomalomakkeen vastaavasta kentästä. Tämä on alkuperäisen laatijan merkitsemä aika. Ei mahdollisten vastaanottomerkintöjesi kellonaika! 4. Kirjoita seuraavaan Kiir.luokka sarakkeeseen laatijan ruksaamalla valitsema TS, PS tai HS. Nyt olet merkinnyt kaikki vastaanotetusta sanomasta merkittävät sanomatiedot. Seuraavaksi siirrytään viestitystietojen kirjaamiseen. 5. Merkitse seuraavaan Otettu vastaan klo kenttään sanoman vastaanottoyhteyden päättymisaika. Aika on Suomen aikaa, älä sotke GMT-aikaa tähän sanomaliikenteeseen missään vaiheessa! Olet merkinnyt sen yhteyden päättyessä aseman asemapäiväkirjaan (lokiin), johon merkitset kaikki muutkin yksittäiset liikennetapahtumat, kuten yhteyskokeilut, häiriöt, jne. Radiotien kuittausajalle vastaanotettaessa ei sanomalomakkeessa ole erillistä kenttää. Yläosan kehikossa olevat aikakentät liittyvät ainoastaan sanoman lähettämiseen. Toimintaa helpottuu, kun viestittäjä merkitsee vastaanottamaansa sanomaan yhteyden päätymisen kellonajan sanomalomakkeen vasempaan alanurkkaan merkillä RX ja merkinnän ympyröiden. Näin voit saada tiedon päiväkirjan täyttöä varten sanomalomakkeesta. Tämän hyöty riippuu siitä, miten radioaseman työt on jaettu ja onko sillä erillinen viestitoimisto vai ei. Jos kaiken paperityön tekee viestittäjä, on hänellä tarvittava aikatieto ulottuvillaan asemapäiväkirjassa. 6. Merkitse seuraavaan Sanomanumero kenttään ko. sanoman merkkinen sanomanumero, alkuperäisellä tavalla ryhmittäen. 7. Seuraavaan Vasta-asema kenttään merkitse sen aseman kutsun, jolta sanoman otit vastaan. Välitetyssä sanomassa se on joku muu kuin sanoman laatijan radioaseman kutsu. 8. Seuraavaan Välit. kenttään merkitset ruksin jos sanoma on sellainen, että välität sen edelleen toiselle asemalle. Jos se ei ole välitettävä, vaan tarkoitettu asemanne palvelevan yksikön käyttöön, vedä tähän kohtaan vaakaviiva. 9. Jos asemanne on aiemmin kuvattu sekataajuusasema yhdellä sanomapäiväkirjaparilla, merkitse vastaanotossa käytetty taajuusalue seuraavaan HF- VHF- UHF kenttään. Sivu (6)

6 10. Kun sanoma lähtee paperimuodossa asemanne palvelemalle vastaanottajalle, merkitse tämä lähtöaika äärimmäiseen oikealla olevaan Toimitettu tai välitetty klo kenttään. 11. Välitettävä sanoma teettää sinulla lähes samat merkinnät kuin asemallenne jääväkin sanoma. Ainoat erot ovat edellä selitetty Välit kentän ruksi ja Toimitettu tai välitetty klo aluksi avoimeksi jäävä kenttä. Kun olet saanut välitettävän sanoman merkittyä kokonaisuudessaan saapuvien sanomien sanomapäiväkirjaan, jatka toimintaa välittömästi lähtevien sanomien sanomapäiväkirjan puolella! Siirrä kaikki tarvittavat tiedot siihen ja ruksaa siinäkin Välit. kenttä. Molempiin sanomapäiväkirjoihin tulee siten sama sanomanumero. Vasta kun välitettävä sanoma on lähtenyt asemaltanne edelleen täytä samalla kellonajalla sekä saapuneiden, että lähteneiden sanomien sanomapäiväkirjan äärimmäisenä oikealla oleva aikakenttä. Kun sanoma on välitetty varmistu vielä, että sanomalomakkeessa on täydelliset välitystiedot ja ne pitävät yhtä sanomapäiväkirjojenne kanssa. Tämän jälkeen välitetty sanoma arkistoidaan radioasemalle. Siis sellainen sanoma, joka on otettu vastaan ja lähetetty edelleen ja jota ei ole saatu tai luovutettu paperilla. Välitettyihin sanomiin kertyneistä asematiedoista voi tehdä itseäsi helpottavia reittilistoja. Taajuusalueiden muuttuessa välitysreitit saattavat muuttua hyvinkin paljon. 12. Kuittaussanomat merkitään vain asemapäiväkirjaan Sivu (6)

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Myyntireskontra. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Myyntireskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Myyntireskontra...3 1.1 Myyntireskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Aloitusohjeita myyntireskontran käyttäjälle...4

Lisätiedot

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47)

DOORANET KÄYTTÖOHJE 1 (47) 1 (47) 1 Käyttöönotto... 3 1.1 Rekisteröityminen... 3 1.2 Asetukset... 3 1.3 Nämä on hyvä tietää... 5 1.3.1 Päivämääräkentät... 5 1.3.2 Hakukentät... 5 1.3.3 Pikanäppäimet... 5 1.3.4 Suositeltu selain

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry 1 JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry Päivitetty SISÄLLYS Jäsenmaksujen asettamisesta... 3 Jäsentyypit... 3 Suomen noutajakoirajärjestön maksuosuudet... 4 Esimerkkitapaus 1... 4 Esimerkkitapaus

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

Ostolaskut ja ostoreskontra

Ostolaskut ja ostoreskontra Ostolaskut ja ostoreskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom ostolaskut ja ostoreskontra...3 1.1 Ostoreskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Ostolasku ja Ostoreskontraoletukset...4

Lisätiedot

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO

HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO HINNASTOJEN PÄIVITYKSET JA HINNASTOJEN TEKO Hinnastojen käsittely Sisällys i Sisällys HINNASTOJEN PÄIVITTÄMISESTÄ YLEISESTI... 1 YLEISTÄ... 1 HINNASTOJEN MUOTO... 1 OSTOHINNAT HINNASTOSSA TULEVILLE TUOTTEILLE...

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne

Kotisivuohjeet. Eteläpohjalaiset Kylät ry. Sivupohjien rakenne Kotisivuohjeet Tässä ohjeessa käydään läpi kotisivujen tekemisen perusteet keskittyen html-koodiin ja sen ominaisuuksiin. Ohjetta voidaan käyttää sivupohjien luonnin apuna, on kuitenkin suositeltavaa että

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Sivupohjien täyttö suppeat sivupohjat

Sivupohjien täyttö suppeat sivupohjat Sivupohjien täyttö suppeat sivupohjat Tässä kuvataan sivupohjien muokkaus askelittain yksinkertaisemman sivupohjan avulla. Tätä ohjetta tunnollisesti seuraamalla saat aikaan yksinkertaiset, mutta toimivat

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta

TIETOJEN HALLINTA. Tietojen hallinta TIETOJEN HALLINTA 1 Sisällys KÄYTTÖÖNOTTO... 7 YLEISTÄ... 7 OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS... 8 OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN... 8 OMAN SALASANAN MUUTTAMINEN OHJELMAAN KIRJAUTUMISVAIHEESSA... 8 PÄÄRUUDUN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT 1 Sisällysluettelo sivu YLEISTÄ... 4 Laskutuksen käyttöönoton työjärjestys lyhyesti... 4 Mistä myynnin perustiedot avautuvat?...

Lisätiedot

1 Ohjeita käsikirjan lukijalle

1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Palkanlaskenta Ohjeita käsikirjan lukijalle 1 PALKANLASKENTA Tämä palkanlaskentakäsikirja sisältää kolme osaa. Lyhyen esittelyn jälkeen on pikaopas, josta saa nopeasti käsityksen ohjelmiston luonteesta

Lisätiedot

Ensikertalainen lippuautomaatilla katkeaako matka käyttöliittymään?

Ensikertalainen lippuautomaatilla katkeaako matka käyttöliittymään? Ensikertalainen lippuautomaatilla katkeaako matka käyttöliittymään? Johdanto Monelle matkailijalle ensikosketus uuteen kaupunkiin on lipun ostaminen kaupungin joukkoliikenteeseen ja monesti helpoin ja

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Yleistä ohjelmasta 1

Yleistä ohjelmasta 1 YLEISTÄ OHJELMASTA OHJELMAN KÄYTÖN ALOITUS MITEN KÄYTÄT KÄYTTÖOHJETTA? OHJELMAN KÄSITTEET YLEISET NÄPPÄIMET JA PIKANÄPPÄIMET Yleistä ohjelmasta 1 Sisällys YLEISTÄ... 3 OHJEKANSION PERIAATTEET JA PERUSKÄSITTEET...

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT

WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT Näitä toimitusehtoja sovelletaan, kun Wippies, joka on osa Saunalahti Group Oyj:tä, tai sen kanssa samaan konserniin kuuluva yhtiö (jäljempänä Wippies, me ja niiden johdannaiset)

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset 14.9.2009 1/56 Sisältö 1. MERKITTÄVIMMÄT UUDET OMINAISUUDET JA PARANNUKSET...4 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET JA PÄIVITTÄMINEN VERSIOON 6.0...5 2.1 Järjestelmävaatimukset

Lisätiedot

InterRail-opas 2014. Lataa InterRail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa!

InterRail-opas 2014. Lataa InterRail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa! InterRail-opas 2014 Lataa InterRail Rail Planner App. Se on ilmainen ja toimii offline-tilassa! Hyvä InterRail-matkustaja Olet valinnut täydellisen tavan matkustaa ympäri Eurooppaa junan! InterRail-kortilla

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT

WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT WIPPIES, YLEISET TOIMITUSEHDOT Näitä toimitusehtoja sovelletaan, kun Wippies, joka on osa Saunalahti Group Oyj:tä, tai sen kanssa samaan konserniin kuuluva yhtiö (jäljempänä Wippies, me ja niiden johdannaiset)

Lisätiedot

1.4 Lukituksen ohjaus 9 1.5 Puhelininfo 9 1.6 Datakatkos 10. 2. Rekisteröinti 11

1.4 Lukituksen ohjaus 9 1.5 Puhelininfo 9 1.6 Datakatkos 10. 2. Rekisteröinti 11 HedSam 1 1. HedSam - kulunvalvonta- / työajanseurantajärjestelmä 5 1.1 Yleistä 5 1.2 Ohjelmisto 5 1.3 Kortinlukijat 6 1.3.1 Kortti- ja lukupäätyypit 6 1.3.2 Kulunvalvontalukija 7 1.3.3 Koodilukija 7 1.3.4

Lisätiedot

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80

Käyttöohje TC 7.2. Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 1 Cisco TelePresence MX200 G2 MX300 G2 MX700 MX800 SX80 TC 7.2 Käyttöohje Tuotettu: heinäkuu 2014 tuotteelle TC 7.2 2 Sisällys Tämän ohjeen sisältö Johdanto videoneuvotteluun Paras käytäntö... 4 Kosketusnäytön

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2004. (ESS eli European Social Survey) haastattelijoiden työohjeet

SUOMI EUROOPASSA 2004. (ESS eli European Social Survey) haastattelijoiden työohjeet TILASTOKESKUS Syyskuu 2004 Haastattelu- ja tutkimuspalvelut 00022 TILASTOKESKUS SUOMI EUROOPASSA 2004 (ESS eli European Social Survey) haastattelijoiden työohjeet 1. European Social Surveyn toisen kierroksen

Lisätiedot