Kaukolämpömuistoja Espoosta

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaukolämpömuistoja Espoosta"

Transkriptio

1 Kaukolämpömuistoja Espoosta Nykyisen kaltainen vesikaukolämmitys otettiin Suomessa ensimmäisenä käyttöön Espoon Tapiolassa kuusikymmentä vuotta sitten. Kaukolämmitys oli uusi edistyksellinen, koko alueen kattava lämmitysjärjestelmä, joka perustui voima- tai lämpölaitoksessa lämmitettävän veden kierrätykseen kaukolämpöverkon kautta asiakkaan lämmönjakolaitteeseen ja takaisin. Tämä ratkaisu loi pohjan nykyisin Suomessa laajasti käytössä olevalle kaukolämmitykselle. Modernin mallikaupungin suunnittelu käynnistyy sotien jälkeen Sotien päätyttyä Suomi eli sosiaalisesti ja taloudellisesti vaikeita aikoja. Raskaat sotakorvaukset koettelivat suomalaisten voimavaroja. Asuntotuotanto oli lähes täysin tyrehtynyt ja etenkin lapsiperheiden oli vaikea saada asuntoja. Suuret kansalaisjärjestöt ryhtyivät vaikuttamaan päättäviin tahoihin pohjan luomiseksi sosiaaliselle asuntotuotannolle. Vuonna 1951 viisi organisaatiota perusti Asuntosäätiön suunnittelemaan ja toteuttamaan uudenlaista mallikaupunkia. Tärkeimpänä visionäärinä hankkeessa toimi varatuomari, sittemmin professori Heikki von Hertzen, joka Väestöliitosta siirtyi Asuntosäätiön johtoon. Väestöliiton ohella muut taustajärjestöt olivat SAK - Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto, Virkamiesliitto, Suomen Siviili- ja Asevelvollisuusinvalidien Liitto, Vuokralaisten keskusliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Säätiö aloitti hankkimalla maata. Sopiva alue suurimittaiselle hankkeelle löytyi Espoosta, Hagalundin kartanon mailta, jonne professori Otto-Iivari Meurman oli jo aiemmin laatinut rakennuskaavan. Rahoituksen saanti ei ollut helppoa, sillä puutarhakaupunkihanketta pidettiin uhkarohkeana ja aluetta takapajuisena. Värikkäiden vaiheiden jälkeen päästiin kuitenkin muuraamaan peruskiveä keskelle metsäraiviota syyskuussa Nimikilpailun tuloksena puutarhakaupungin nimeksi tuli Tapiola. Tavoitteet Tapiolassa korkealla Tavoitteiksi Tapiolassa asetettiin asuntopulan voittaminen, asumistason kohtaaminen sekä yhtenäinen, ajanmukainen puutarhakaupunki, joka antaisi sysäyksen koko maan asuntopolitiikan kehitykselle. Tarkoituksena oli rakentaa 270 hehtaarin alueelle ihmisen asuinalue. Ajatuksena oli, että eri kansalaisryhmät voisivat asua, työskennellä ja viihtyä rinta rinnan. Asuntosäätiö ei huolehtinut ainoastaan asuntojen rakentamisesta keskitetysti, vaan sen vastuulla oli myös katujen, vesi- ja viemärilaitoksen, sähkölaitoksen, katuvalaistuksen, puistojen, viheralueiden sekä suurehkon lämpövoimalaitoksen suunnittelu ja rakentaminen.

2 Tapiolan puutarhakaupunki kehkeytymässä. Vasemmalla suurhankkeen primus motor Heikki von Hertzen. Uudenlainen kaukolämmitys tapiolalaisia lämmittämään Aikaisemmin kerrostalot oli Suomessa lämmitetty talokohtaisesti, jolloin polttoaineiden kuljetus ja varastointi aiheutti ongelmia, savut saastuttivat ilmaa ja savupiiput rumensivat maisemaa. Näitä haittoja ei uuteen puutarhakaupunkiin haluttu, vaan lämmitys haluttiin toteuttaa kaukolämmityksen avulla. Suunnitteluvaiheessa riitti epäilijöitä he arvioivat ratkaisun liian kalliiksi suhteessa asukastiheyteen ja ennustivat Asukassäätiön tekevän konkurssin kaukolämmön vuoksi. Keskustelun seurauksena Asuntosäätiö ryhtyi tutkimaan lämmön ja sähkön yhteistuotantoa, jossa sähköntuotannon lauhdutusvesi käytetään hyväksi kaukolämmityksessä, jolloin polttoaineen hyötysuhde nousee 40 prosentista 80 prosenttiin. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto alkoi koemielessä Tapiolassa vuonna Yhteistuotantoa pystyttiin toteuttamaan vain talvisin ja vain osakuormalla, sillä Tapiolassa ei ollut tarpeeksi lämpöä käyttäviä asiakkaita. Lisälauhduttimena toimi tarvittaessa keskusallas, joka oli rakennettu koristamaan Tapiolan keskustaa. Yhdyskuntasuunnitteluhankkeena Tapiola oli paljon aikaansa edellä. Suuri lämpövoimala, joka tuotti lämmön, lämpimän veden ja sähkön asukkaalle sekä kerros- että omakotitaloihin, oli parinkymmenenvuoden ajan ainutlaatuinen koko maailmassa.

3 Puutarhakaupunki Tapiolaa rakennetaan Merituulentiellä. Kaukolämmityksen suunnittelu Asuntosäätiössä, taustatietoa Ruotsista Asuntosäätiössä oli lämpöteknillinen toimisto kaukolämpölaitoksen suunnittelua ja rakentamista varten, jossa suunnittelua johtivat toimistopäällikkö, lvi-insinööri DI Kalevi Sassi sekä koneinsinööri DI Veikko Santala, joka toimi ensin Otsolahden Lämmön, sitten sekä Tapiolan Lämmön että Asuntosäätiön perustaman Tapiolan Sähkölaitos Oy:n johtajana. Suunnittelu oli haasteellista. Siihenastinen osaaminen oli keskittynyt suunnittelutoimisto Ekonoon, joka palveli etupäässä teollisuutta. Asuntosäätiö oli tilannut kokonaissuunnitteluna Ekonolta ensimmäisen rakennusvaiheen taloihin sekä kaukolämpöverkon, kaukolämpökeskukset että LVI-laitteiden suunnittelun. Ensimmäisten suunnitelmien valmistuttua haluttiin lisää asiantuntemusta järjestelmän oikeasta mitoituksesta suhteessa ilmasto-olosuhteisiin sekä toimimisesta ääritilanteissa. Tähän tehtävään löytyi Göteborgissa toimiva insinööri Harri Carlson, joka tarkisti kaikki lämmitysjärjestelmän suunnitelmat ja antoi neuvoja toteutuksesta. Erityisen arvokkaita hänen neuvonsa olivat toisen vaiheen lämmitysvoimalaitoksen sijainnista, koska se vaikutti keskusta-alueen suunnitteluun. Ensimmäisessä rakennusvaiheessa rakennettua vesikattiloilla varustettua lämpökeskusta oli tarkoitus käyttää siihen saakka kunnes voimalaitoksen vesikattilalaitos voitaisiin ottaa käyttöön kasvattamaan lisää lämpökuormaa lämmitysvoimalaitososaa varten. Alkuperäisen suunnitelman mukaan oli tarkoitus käyttää vesikattilan polttoaineena myös jätteitä, mutta käytännön kokemukset olivat huonoja ja siitä luovuttiin.

4 Otsolahden lämpökeskus aloitti asiakkaiden lämmittämisen jouluaattona Tapiolan rakentaminen aloitettiin sen itäisestä osasta. Rakennusvaiheessa toiminnassa oli pieni lämminvesikattiloilla varustettu lämpölaitos, jota myöhemmin käytettiin varalaitoksena. Otsolahden Lämmön hiilikäyttöisen lämpökeskuksen ja kaukolämpöverkoston rakennustyöt aloitettiin elokuussa Jouluaattona 1953 sytytettiin tuli ensi kerran kaukolämpökattilaan Otsolahden lämpökeskuksessa. Ilmassa oli juhlan tuntua. Samana päivänä oli lämpöä jo putkessa, muistelee tuolloin Otsolahden Lämmön työnjohtajana toiminut sähköteknikko Pentti Koljonen. Ensimmäinen asiakas oli As Oy Viisikko Kimmeltiellä. Jouluaattona alkoi lämmöntoimitus taloyhtiöön ja näin Suomen ensimmäinen nykyisen kaltainen vesikaukolämmitys oli otettu käyttöön. Virallisesti lämmöntoimitus alkoi vuoden alusta1954. Tammikuun aikana eräät muutkin taloyhtiöt alkoivat saada kaukolämpöä Otsolahden uudesta lämpövoimalaitoksesta. Alussa siinä oli kaksi Högforsin Termis-kattilaa, joilla oli tehoa yhteensä kaksi gigakaloria tunnissa. Pian tarvittiin kolmaskin kattila, joka oli Lokomon valmistama ja yksinään teholtaan neljä gigakaloria tunnissa. Otsolahden lämpökeskus oli jo alun pitäen mitoitettu näitä kattiloita varten. Samoin polttoainesiilot rakennettiin heti. Polttoaineena oli puolalainen kivihiili. Polttoainetta ei tarvinnut lapioida, vaan kuljetin vei hiilen Stokersuppilosta kattilaan. Silloin tällöin suppilo tukkeutui ja aiheutti lisätöitä. Syyksi löytyi hiilen joukosta mm. puolalaisten kaivoshevosten kenkiä. Kattilalaitosta hoitamassa oli aluksi viisi henkilöä kolmivuorotyössä eikä varahenkilöitä ollut. Miehet asuivat lähistöllä, jotta yllätysten sattuessa pääsivät vapaavuorosta nopeasti paikalle. Alussa esiintyi hiukan lastentauteja, kuten nokipalo kattilassa, mutta uuden tekniikan parissa työskentelevät uskoivat vahvisti kaukolämpöön eikä kukaan kyseenalaistanut teknisiä ratkaisuja, toteaa materiaalipäällikkö Einari Pitkänen. Kaukolämmön siirtolinjaa rakennetaan vuonna 1981.

5 Kaukolämpöverkko kasvaa asutuksen mukana Kaukolämpöverkko oli ensi vaiheessa vaatimaton. Se ulottui Mäntyviidasta Menninkäisentielle ja edelleen Lastentalomäen yli Kimmeltielle. Pituutta verkolla oli arviolta 700 metriä. Rakennustöiden edistyessä ja kaukolämpöverkon laajentuessa oli käytössä myös siirrettäviä lämpökeskuksia. Alkuperäinen kaukolämpöverkko oli tyypiltään paikalla valettua laatikkokanavaa, joka on käytössä edelleen. Kaukolämpökanavan tyyppi oli alkuvaiheessa käytössä muuallakin Tapiolassa. Myöhemmin Tapiolassa käytettiin melkein yksinomaan lämpöteknillisen toimiston suunnittelemaa kanavatyyppiä, mutta myös muita tyyppejä. Silloisten putkien ja työn laadukkuus olivat ratkaisevia koko lämmönsiirtojärjestelmälle. Vaativa työnjohto ja erittäin hitsaustaitoiset putkimiehet tekivät työnsä hyvin. Kaukolämpöputki määriteltiin paineastiaksi vasta myöhemmin, mutta Tapiolassa tehtiin ankarat laatukriteerit täyttävää työtä tällä saralla alusta alkaen. Työn ja tarvikkeiden hyvää laatua korosti ennen kaikkea käyttöpäällikkönä toiminut ylikonemestari Gösta Lindholm. Espoon kasvaessa ripeästi hoidettiin uusien alueiden lämmitystä aluksi siirrettävillä lämpökeskuksilla. Kuvassa Iivisniemen lämpökeskus vuodelta Kaukolämpöverkko on kasvanut kaupunkien kehityksen mukana alkuvaiheen 700 metristä aina 800 kilometriin. Nykyään kaukolämpöverkko kattaa Espoon, Kauniaisten sekä Kirkkonummen alueet. Kaukolämpöverkko ulottuu Suomenojan voimalaitoksesta linnuntietä pisimmillään 17 kilometrin päähän Kirkkonummelle. Yksi suurimmista viimeaikaisista rakennushankkeista oli 13 km pituisen siirtoverkoston rakentaminen Espooseen vuosina Siirtoverkko mahdollistaa kaukolämmön tarjoamisen uusille asuntoaluille.

6 Asukkaiden kirjoa Tapiolassa Asuntosäätiö valitsi asukkaat ensimmäisiin kaukolämpötaloihin lukuisten hakijoiden joukosta. Onnekkaimmat pääsivät asumaan Tapiolaan. Kerrostaloasunnot olivat omistusasuntoja ja niihin muutti enimmäkseen nuoria perheitä. Kimmeltien omakotialueelle muutti alkuaikoina myös monia valtakunnallisesti tunnettuja nimiä, mm. kansanedustajia ja virkamiehiä sekä SAK:n ja SAJ:n korkeinta johtoa. Kaukolämmön mittaus ja laskutus kehittyvät Lämmön laskutus tapahtui ensi vaiheessa arvion mukaan, koska mittareiden puuttuessa ei talokohtaista energiamenekkiä voitu mitata. Tapiolan lämpökeskuksessa on säilynyt käsin täytettyjä alkuperäisraportteja, joista näkyvät laskutusperusteet. Vuonna 1955 oli jo käytössä lämpömäärän mittareita. Ensimmäisen sarjan kookkain mittari painoi yli 44 kiloa. Sen laskijalaite pyörivine hammasrattaineen edusti vaativaa tekniikkaa ja hienoa kellosepäntyötä. Myös silloiset vesimittarit sisälsivät pyöriviä osia. Nykyisin tieto asiakkaiden lämmönkäytön lukemista siirtyy kaukolämpömittarilta etäluennalla Fortumille laskutusta ja raportteja varten. Energiakriisi muutti laskutusperusteita Alun perin Tapiolan Lämpö peri liittymismaksua ja laskutuksen perusteena energiamaksua, mutta ei lainkaan perusmaksua. Asuntosäätiön näkemyksen mukaan talon koosta riippumatta kaikilla piti olla sama hinta. Kokonaan energiamaksuun perustuva kaukolämmön hinta nousi jyrkästi, kun maailmaa kohtasi energiakriisi vuonna 1973 ja polttoöljy kallistui erittäin paljon. Sen jälkeen todettiin perusmaksullinen tariffi paremmaksi ja siirryttiin siihen. Tapiolan kallein kahvipannu putken tukkeena Kaukolämpöputken salaojitus eli ns. vesitys tehtiin huolella. Tärkeää kestävyyden kannalta on, että ulkopuolisen veden pääsy putkikanavaan estetään, koska se ruostuttaa putket pilalle. Vesitys hoidettiin hyvin, vaikka kohdattiin vaikeitakin haasteita kuten alava Silkkiniityn alue. Ongelmatilanteita oli harvoin, mutta joskus saattoi lämpökanavissa olla tukkeutumia, niistä löytyi jopa haalareita. Tuolloin Otsolahden Lämmössä työnjohtajana työskennelleen Pentti Koljosen mieleen on jäänyt erityisesti Aarnivalkean alueella tapahtunut, paljon lisätyötä aiheuttanut häiriö. Omakotitalot jäivät ilman lämpöä ja kaukolämpökanavasta nousi runsaasti höyryä. Salaoja oli tukkeutunut ja vesi pääsi nousemaan korkealle. Vaiheikkaan selvitystyön jälkeen vedennousun aiheuttaja lopulta selvisi. Salaojan oli tukkinut lasten leikeistä putkeen joutunut pieni leikkikahvipannu. Tukkeutumasta aiheutui mittava korjausurakka. Pikkuinen pannu oli kaukolämpömiehillä pitkään tallella ja kantoi titteliä Tapiolan kallein kahvipannu. Suorakytkentä aiheutti dramatiikkaa Osa Tapiolan ensimmäisen vaiheen rakennuksista oli varustettu lämmönsiirtimillä. Osassa oli ns. suorakytkentä, jolloin kaukolämpövesi kiersi huoneistopattereissa saakka. Menetelmä oli hankala, sillä putket ja patterit olivat suuren paineen alaisina ja joutuivat alttiiksi kovalle rasitukselle. Lisäksi kuluttajien laitteet ja niiden kunto vaikuttivat verkkoon, esimerkiksi happi saattoi ryöstäytyä putkistoon talojen laitteiden kautta ja aiheuttaa korroosiota.

7 Dramaattisin tilanne sattui, kun suoraan kytketyssä talossa liitokseen tuli repeämä ja kuumaa vettä sinkoutui erääseen lastenhuoneeseen. Onneksi suihku lensi vuoteen yli eikä osunut lapseen. Myöhemmin suorakytkennästä luovuttiin ja talot muutettiin lämmönsiirrintekniikkaa käyttäviksi, jolloin kaukolämpö kiertää lämmönsiirtimen putkistossa ja lämmittää talon patteriverkoston vettä. Tällöin talon lämpöverkko muodostaa oman kiertopiirinsä, johon kaukolämpöverkon paineolosuhteet eivät vaikuta. Lämpöyhtiöt monena Yksi Tapiolassa toteutetuista, ennennäkemättömistä ideoista oli lämpöyhtiöiden omistuspohja. Asukkaat taloyhtiöiden kautta omistivat itse lämpöyhtiönsä. Itäisen Tapiolan asuntoyhtiöt omistivat Otsolahden Lämmön ja Länsi- ja Pohjois-Tapiolan asuntoyhtiöt Tapiolan Lämmön. Osakkaina olivat sekä asunto-osakeyhtiöt että vuokratalot. Omakotilojen ja liiketalojen omistajat sen sijaan eivät olleet lämpöyhtiöiden osakkaina. Alussa Otsolahden Lämpö ja Tapiolan Lämpö hoitivat kaukolämmön lisäksi kaiken muun kunnallistekniikan sähköä lukuun ottamatta. Jäteveden tai kuten silloin sanottiin viemäriveden puhdistus hoidettiin omasta takaa. Kunnallisteknisessä osastossa oli myös puutarhuri, jonka johdolla istutettiin puita, pensaita ja kukkia kaunistamaan puutarhakaupunkia. Kaukolämmöstä puhuttaessa vuonna 1953 perustettu Otsolahden Lämpö Oy oli alkuvaiheen pioneeriyhtiö. Tapiolan Lämmön saatua toimintansa vauhtiin Otsolahden lämpökeskus jäi varalle. Yhtiöt tekivät hyvää yhteistyötä. Tapiolan Lämpö esimerkiksi hoiti tarjouskyselyn siinä vaiheessa, kun Otsolahteen oltiin hankkimassa suurempitehoista kattilaa huippulämmön tarvetta varten. Tapiolan Lämmön kumppani sähkön osalta oli Tapiolan Sähkölaitos. Tapiolan sähköntoimittajana oli alun perin Helsingin Ympäristön Sähkölaitos Oy, joka toi sähkön Leppävaaran kautta. Tarvittaessa ostettiin lisäenergiaa Helsingin sähkölaitokselta. Tapiolan Sähkölaitoksen sähköntuotanto ei kattanut kaikkea tarvetta, joten Helsingin Ympäristön Sähkölaitos jatkoi sähkön toimittamista Tapiolaan. Espoon alueella toimi aikoinaan monia sähkölaitoksia. DI Veli Rautojan ollessa Espoon Sähkö Oy:n toimitusjohtajana paikallisia sähkö- ja lämpölaitoksia alettiin yhdistää kaupungin omistamaan Espoon Sähköön. Espoon Sähkö siirtyi E.ON Finlandin omistukseen vuonna 2003 ja lopulta Fortumin omistukseen vuonna Nykyään Fortum Power and Heat Oy tuottaa, jakelee ja myy kaukolämpöä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella lähes 7000 asiakkaalle. Fortum on tänään 5. suurin lämpöyhtiö maailmassa ja kaukolämpötoimintaa on kahdeksassa maassa. Vahvaa osaamista ja kokemusta hyödynnetään kansainvälisesti.

8 Ei niin kaunis, mutta niin lämminsydäminen. Suomenojan voimalaitos on sykkinyt lämpöä koko alueelle vuodesta Lämmöntuotanto pääasiallisesti yhteistuotannolla Asuntosäätiöllä oli alusta alkaen näkemys sähkön ja lämmön yhteistuotannosta, mikä oli edistyksellinen näkökulma. Keskitetyllä sähkön ja lämmön yhteistuotannolla saavutetaan ainutlaatuinen energiatuotannon kokonaistehokkuus. Kun vielä otetaan huomioon voimalaitosten päästöjen hallinta- ja puhdistusmenettelyt, on kaukolämpö myös ympäristön kannalta erinomainen lämmitysmuoto. Sähkön ja lämmön yhteistuotantoon perustuva voimalaitos rakennettiin Suomenojalle vuonna Laitos tuottaa nykyään valtaosan Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen tarvitsemasta kaukolämmöstä, noin 2200 GWh vuodessa (vastaa noin omakotitalon kaukolämmön kulutusta). Voimalaitoksella tuotetaan myös sähköä valtakunnan verkkoon noin 1800 GWh vuodessa. Suomenojan voimalaitos käsittää nykyään neljä eri yksikköä: höyryvoimalaitos, kaasuturbiinilaitos, kiertoleijukattila sekä kaasukombilaitos. Pääpolttoaineet Suomenojan voimalaitoksella ovat maakaasu ja kivihiili. Laitoksella tutkitaan parhaillaan muun muassa biopolttoaineiden käyttöä ja lämpöakkujen hyödyntämistä lämmön varastoinnissa.

9 Kaukolämpöä kehitetään alan toimijoiden kanssa Kaukolämpölaitoksia tuli vähitellen eri kaupunkeihin ja laitosten välillä heräsi ajatus perustaa Suomeenkin kaukolämpöyhdistys. Perustava kokous pidettiin Tapiolassa vuonna Kokouksen päätöksenä oli perustaa Suomen Kaukolämpöyhdistys ry, johon silloiset kaukolämpölaitokset vähitellen liittyivät. Kaukolämpöyhdistyksen piirissä toimi kaukolämpöä ja eri alueita edustavia toimikuntia, mm. lämmönjakokeskustoimikunta, verkkotoimikunta ja tilastotoimikunta. Nämä toimikunnat tekivät aikaa myöten huomattavia kaukolämpöalan kehittämistoimia. Kaukolämpökanavat on saatu tyypitetyiksi. Kaukolämmön järjestelmäkustannukset on saatu selvästi pienemmiksi kuin entisinä aikoina. Nykyään, kun lämmönjakolaitteet on vakioitu, tilantarve kiinteistössä on oleellisesti pienentynyt ja mittauslaitteet ovat tarkentuneet. Kaikki hoituu sähköisesti. Esimerkiksi aiemmin pelkkä lämmönsiirrin vei tilaa viiden kuution verran. Nyt pesukoneen ja kuivausrummun kokoiseen tilaan mahtuvat niin lämmönsiirtimet, pumput kuin automatiikkakin. Myös kaukolämpöveden lämpötiloissa on tapahtunut huomattava muutos. Alkuaikoina menoveden lämpötila oli C ja paluuveden 70 C. Nykyisin menovesi on 115 C ja paluuvesi 45 C. Tämä merkitsee sitä, että kaukolämpöputkien koko riittää hyvin, koska verkon siirtokyky on kasvanut. Tapiolasta kimmokkeensa saanut Suomen Kaukolämpöyhdistys on nykyisin osa Energiateollisuus ry:tä. Kaukolämpöverkon rakentaminen Tapiolassa kiinnosti alan pioneereja vuonna 1964.

10 Kaukolämpötoiminta Espoon alueella vuosiluvuin 1953 Otsolahden Lämpö Oy aloitti toimintansa 1956 Tapiolan Lämpö Oy aloitti toimintansa 1967 Espoon Sähkön kaukolämpötoiminta alkoi 1981 Kaukolämmön rakentaminen Kauniaisiin alkoi 1982 Tapiolan kaukolämpötoiminta siirtyi Espoon Sähkölle 1983 As Oy Lähderannan lämmöntoimitus siirtyi Espoon Sähkölle 1985 Espoon ja Helsingin välinen lämpökauppa käynnistyi 1986 Karakallion Lämpö siirtyi Espoon Sähkölle Viherkallion Lämpö siirtyi Espoon Sähkölle 1994 Koskelon Lämpö siirtyi Espoon Sähkölle 1994 Espoon Sähköstä pörssiyhtiö 1997 Kirkkonummen Lämpö Oy Espoon Sähkölle 2000 Joensuun Energia siirtyi Espoon Sähkölle 2003 Espoon Sähkö siirtyi E.ON Finland Oyj:lle > E.ON Finlandin toiminta siirtyi Fortumille Tiesitkö, että kaukolämmön historia alkoi USA:sta? Kaukolämpö otettiin käyttöön Yhdysvalloissa, New Yorkin osavaltiossa jo vuonna Alkuaikoina putkistoissa kiersi kuuma höyry, mikä aiheutti usein teknisiä ongelmia. Eurooppaan kaukolämpö alkoi levitä noin sata vuotta sitten. Pohjoismaista ensimmäisenä kaukolämmöstä kiinnostui Tanska. Suomessa Helsingin Sähkölaitos tutki pitkään kaukolämmön mahdollisuuksia ja ryhtyi rajoitetusti soveltamaan höyrykaukolämmitystä. Nykyisen kaltainen, varsinainen vesikaukolämmityslaitos otettiin maassamme kuitenkin ensimmäisenä käyttöön Tapiolassa vuonna Lähteet: Kaukolämpömuistoja Tapiolan syntyajoilta, historiikki vuodelta 2003 Espoon Sähkön kaukolämpö , historiikki vuodelta 1997 Henkilöstön haastattelut Kuvat: Fortum Power and Heat Oy Fortum Power and Heat Oyj, Y-tunnus , Kotipaikka Espoo

Syksy 2013. Tulevaisuuden kaukolämpö on avoin ja monimuotoinen. s. 3. Kaukolämpöosaamista. Espoossa jo 60 vuotta

Syksy 2013. Tulevaisuuden kaukolämpö on avoin ja monimuotoinen. s. 3. Kaukolämpöosaamista. Espoossa jo 60 vuotta Lämpöinfo Syksy 2013 Kaukolämpöosaamista Espoossa jo 60 vuotta Tulevaisuuden kaukolämpö on avoin ja monimuotoinen s. 3 Näkökulma Lämpöä läheltä sekä menneinä että tulevina vuosikymmeninä Jouluaattona tulee

Lisätiedot

LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT?

LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT? LÄMMITÄ, MUTTA ÄLÄ ILMASTOA. TUNNETKO KAUKOLÄMMÖN EDUT? HYVÄN OLON ENERGIAA Kaukolämmitys merkitsee asumismukavuutta ja hyvinvointia. Se on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Kaukolämmön asiakkaana

Lisätiedot

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasuyhdistyksen syyskokous 11.11.2009 Jouni Haikarainen 10.11.2009 1 Kestävä kehitys - luonnollinen osa toimintaamme Toimintamme tarkoitus:

Lisätiedot

Sisällysluettelo: 1. Kiinteistön lämmitysjärjestelmän valinta. Simpeleen Lämpö Oy. Kaukolämpö lämmitysvaihtoehtona Simpeleellä.

Sisällysluettelo: 1. Kiinteistön lämmitysjärjestelmän valinta. Simpeleen Lämpö Oy. Kaukolämpö lämmitysvaihtoehtona Simpeleellä. 1 Sisällysluettelo: 1. Kiinteistön lämmitysjärjestelmän valinta... 1 2. Simpeleen lämpö Oy lämmön toimitus ja tuotanto... 2 3. Kaukolämmön hinta Simpeleellä, perusmaksu ja kulutusmaksu,... sekä vertailu

Lisätiedot

TORNION ENERGIA OY. Kiinteistöjen liittäminen kaukolämpöön. Päivitys TKo

TORNION ENERGIA OY. Kiinteistöjen liittäminen kaukolämpöön. Päivitys TKo Kiinteistöjen liittäminen kaukolämpöön Kaukolämpö Varmista kaukolämmön saatavuus kohteeseen Tornion Energiasta. Kaukolämpöä voimme tarjota vain alueille, joissa on jo olemassa tai on suunniteltu rakennettavan

Lisätiedot

Lämpöä tähän päivään

Lämpöä tähän päivään Lämpöä tähän päivään Luonnollinen ja varma tapa lämmittää Lämmitysvoimalaitoksen toimintaperiaate Kaukolämmöllä lämpenee entistä useampi suomalainen rakennus. Varsinkin taajama-alueiden uudisrakentamisessa

Lisätiedot

Lämpöä tähän päivään

Lämpöä tähän päivään Lämpöä tähän päivään Luonnollinen ja varma tapa lämmittää Lämmitysvoimalaitoksen toimintaperiaate Kaukolämmöllä lämpenee entistä useampi suomalainen rakennus. Varsinkin taajama-alueiden uudisrakentamisessa

Lisätiedot

Tietoja pienistä lämpölaitoksista

Tietoja pienistä lämpölaitoksista Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2011 Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2011 1 Sisältö 1 Taustaa 3 2 Muuntokertoimet 4 3 Lämpölaitosten yhteystietoja

Lisätiedot

Kaukolämmitys. Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015

Kaukolämmitys. Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015 Kaukolämmitys Karhunpään Rotaryklubi 910.9.2015 Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän sähkön Sähkö: sisältää myös sähkökiukaat ja

Lisätiedot

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako

Näytesivut. Kaukolämmityksen automaatio. 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako 5 Kaukolämmityksen automaatio 5.1 Kaukolämmityskiinteistön lämmönjako Kaukolämmityksen toiminta perustuu keskitettyyn lämpimän veden tuottamiseen kaukolämpölaitoksella. Sieltä lämmin vesi pumpataan kaukolämpöputkistoa

Lisätiedot

Alue & Yhdyskunta. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2012

Alue & Yhdyskunta. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2012 Alue & Yhdyskunta Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2012 Helsinki 2013 Sisältö 1 Taustaa... 2 2 Muuntokertoimet... 3 3 Lämpölaitosten yhteystietoja... 4 4 Lämmön tuotanto, hankinta ja myynti...

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI

ORIMATTILAN KAUPUNKI ORIMATTILAN KAUPUNKI Miltä näyttää uusiutuvan energian tulevaisuus Päijät-Hämeessä? Case Orimattila Sisältö Orimattilan kaupunki - Energiastrategia Orimattilan Lämpö Oy Yhtiötietoja Kaukolämpö Viljamaan

Lisätiedot

Kaukolämmön tuotanto Suomessa ja Saarijärvellä

Kaukolämmön tuotanto Suomessa ja Saarijärvellä Kaukolämmön tuotanto Suomessa ja Saarijärvellä 1 Lämmityksen markkinaosuudet Asuin- ja palvelurakennukset Lämpöpumppu: sisältää myös lämpöpumppujen käyttämän sähkön Sähkö: sisältää myös sähkökiukaat ja

Lisätiedot

Suomen Kaukolämpö ry 2002 ISSN 1237-8879. Sky-kansio 7/7

Suomen Kaukolämpö ry 2002 ISSN 1237-8879. Sky-kansio 7/7 Kaukolämpöennuste vuodelle 2003 Suomen Kaukolämpö ry 2002 ISSN 1237-8879 Sky-kansio 7/7 KAUKOLÄMPÖENNUSTE VUODELLE 2003 SISÄLTÖ: 1. TEKSTIOSA 1.1 Yleistä... 1 1.2 Kaukolämpöjohdot... 1 1.3 Asiakkaat...

Lisätiedot

Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos. Astrum keskus, Salo 2.12.2014

Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos. Astrum keskus, Salo 2.12.2014 Turun Seudun Energiantuotanto Oy Naantalin uusi voimalaitos Astrum keskus, Salo 2.12.2014 Turun Seudun Energiantuotanto Oy Turun Seudun Energiantuotanto Oy TSME Oy Neste Oil 49,5 % Fortum Power & Heat

Lisätiedot

BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ. Lämmitystekniikkapäivät 2015. Petteri Korpioja. Start presentation

BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ. Lämmitystekniikkapäivät 2015. Petteri Korpioja. Start presentation BIOENERGIAN HYÖDYNTÄMINEN LÄMMITYKSESSÄ Lämmitystekniikkapäivät 2015 Petteri Korpioja Start presentation Bioenergia lämmöntuotannossa tyypillisimmät lämmöntuotantomuodot ja - teknologiat Pientalot Puukattilat

Lisätiedot

KAUKOLÄMMITYSJÄRJESTELMIEN KEVENTÄMISMAHDOLLISUUDET MATALAN ENERGIAN KULUTUKSEN ALUEILLA TUTKIMUS

KAUKOLÄMMITYSJÄRJESTELMIEN KEVENTÄMISMAHDOLLISUUDET MATALAN ENERGIAN KULUTUKSEN ALUEILLA TUTKIMUS KAUKOLÄMMITYSJÄRJESTELMIEN KEVENTÄMISMAHDOLLISUUDET MATALAN ENERGIAN KULUTUKSEN ALUEILLA TUTKIMUS ESITTELY JA ALUSTAVIA TULOKSIA 16ENN0271-W0001 Harri Muukkonen TAUSTAA Uusiutuvan energian hyödyntämiseen

Lisätiedot

Lähienergialiiton kevätkokous

Lähienergialiiton kevätkokous Lähienergialiiton kevätkokous 23.5.2017 Tarja Hellstén tarja.hellsten@vantaanenergia.fi 050 390 3300 Julkinen Vantaan Energia Oy TUOTAMME Tuotamme kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa ja Martinlaakson

Lisätiedot

Kaukolämpöä kotiisi. Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon

Kaukolämpöä kotiisi. Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon Kaukolämpöä kotiisi Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon Luotettava, helppo ja huoleton lämmitysmuoto Kaukolämpö on luotettava ja vaivaton tapa huolehtia kotisi lämmöstä ja

Lisätiedot

Varma kaukolämpö, monipuolinen maakaasu. Ympäristöystävällistä lämpöä nykyaikaisimmalla tekniikalla

Varma kaukolämpö, monipuolinen maakaasu. Ympäristöystävällistä lämpöä nykyaikaisimmalla tekniikalla Varma kaukolämpö, monipuolinen maakaasu Ympäristöystävällistä lämpöä nykyaikaisimmalla tekniikalla IMATRAN LÄMPÖ OY Imatran Lämpö Oy vastaa asiakaslähtöisesti Imatran kaupungin omistamana osakeyhtiönä

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2014 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

EDULLISTA ENERGIAA KAUKOLÄMMÖSTÄ

EDULLISTA ENERGIAA KAUKOLÄMMÖSTÄ EDULLISTA ENERGIAA KAUKOLÄMMÖSTÄ Paavo Knaapi Jyväskylän Energia Oy 3.12.2010 www.jenergia.fi Sisältö Muutama sana Jyväskylän Energia yhtiöistä Kaukolämmityksen asema Suomessa Kaukolämmön tuotanto Jyväskylässä

Lisätiedot

Tuotanto. Kaukolämpö. Sähkönmyynti. Verkkopalvelut

Tuotanto. Kaukolämpö. Sähkönmyynti. Verkkopalvelut Tuotanto Kaukolämpö Sähkönmyynti Verkkopalvelut Sähköä ja lämpöä suomalaisille Kuopion Energia tuottaa ja toimittaa sähköä, kaukolämpöä, sekä sähköverkko- ja laajakaistapalveluja pääasiassa Kuopioon. Sähköä

Lisätiedot

PARGAS FJÄRRVÄRME AB - LÄMPÖTARIFFI 1.1.2014 PARAISTEN KAUKOLÄMPÖ OY Rantatie 28 21600 PARAINEN 1(5)

PARGAS FJÄRRVÄRME AB - LÄMPÖTARIFFI 1.1.2014 PARAISTEN KAUKOLÄMPÖ OY Rantatie 28 21600 PARAINEN 1(5) 21600 PARAINEN 1(5) YLEISTÄ Paraisten Kaukolämpö Oy:n hinnoittelu perustuu kolmeen tariffipohjaiseen maksuun: Liittymismaksu Perusmaksu Energiamaksu on kertaluonteinen maksu, jonka asiakas maksaa liittyessään

Lisätiedot

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen

KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN. Kaukolämpöpäivät Juhani Aaltonen KOKEMUKSIA LÄMPÖPUMPUISTA KAUKOLÄMPÖJÄRJESTELMÄSSÄ CASE HELEN Kaukolämpöpäivät 25.8.2016 Juhani Aaltonen Vähemmän päästöjä ja lisää uusiutuvaa energiaa Tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjä

Lisätiedot

Kaukolämpölaskun muodostuminen ja siihen vaikuttavat tekijät OULUN ENERGIA

Kaukolämpölaskun muodostuminen ja siihen vaikuttavat tekijät OULUN ENERGIA Kaukolämpölaskun muodostuminen ja siihen vaikuttavat tekijät Rakennusten lämmitystekniikka Perusvaatimukset Rakennusten lämmitys suunnitellaan ja toteutetaan siten, että: saavutetaan hyvä sisäilmasto ja

Lisätiedot

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin

Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpö sopii asunto-osakeyhtiöihinkin Maalämpöä on pidetty omakotitalojen lämmitystapana. Maailma kehittyy ja paineet sen pelastamiseksi myös. Jatkuva ilmastonmuutos sekä kestävä kehitys vaativat lämmittäjiä

Lisätiedot

Lämpöpumput kaukolämmön kumppani vai kilpailija? Jari Kostama Lämpöpumppupäivä Vantaa

Lämpöpumput kaukolämmön kumppani vai kilpailija? Jari Kostama Lämpöpumppupäivä Vantaa Lämpöpumput kaukolämmön kumppani vai kilpailija? Jari Kostama Lämpöpumppupäivä 29.11.2016 Vantaa Sisältö Kaukolämpö dominoi lämmitysmarkkinoilla Huhut kaukolämmön hiipumisesta ovat vahvasti liioiteltuja

Lisätiedot

Taksan määräytymisen perusteet

Taksan määräytymisen perusteet Kunnanhallitus 25 24.02.2004 Kunnanhallitus 30 16.03.2004 ALUELÄMPÖLAITOKSEN TAKSA 16/03/031/2004 419/53/2002 KH 25 Kj:n ehdotus: Päätös: Kunnanhallitukselle jaetaan aluelämpölaitoksen taksan määräytymisperusteet

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2015 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

PORVOON ENERGIA LUONNOLLINEN VALINTA. Mikko Ruotsalainen

PORVOON ENERGIA LUONNOLLINEN VALINTA. Mikko Ruotsalainen PORVOON ENERGIA LUONNOLLINEN VALINTA Skaftkärr Skaftkärr hankkeen tavoitteena on rakentaa Porvooseen uusi energiatehokas 400 hehtaarin suuruinen, vähintään 6000 asukkaan asuinalue. Skaftkärr Koko projekti

Lisätiedot

Kasvua Venäjältä OAO FORTUM TGC-1. Nyagan. Tobolsk. Tyumen. Argajash Chelyabinsk

Kasvua Venäjältä OAO FORTUM TGC-1. Nyagan. Tobolsk. Tyumen. Argajash Chelyabinsk Kasvua Venäjältä Kasvua Venäjältä Venäjä on maailman neljänneksi suurin sähkönkuluttaja, ja sähkön kysyntä maassa kasvaa edelleen. Venäjä on myös tärkeä osa Fortumin strategiaa ja yksi yhtiön kasvun päätekijöistä.

Lisätiedot

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä

Suur-Savon Sähkö Oy. Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä. Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Suur-Savon Sähkö Oy Suur-Savon Sähkö -konserni Perttu Rinta 182,3 M 274 hlöä Sähköpalvelu Marketta Kiilo 98,5 M 37 hlöä Lämpöpalvelu Heikki Tirkkonen 24,8 M 29 hlöä Järvi-Suomen Energia Oy Arto Pajunen

Lisätiedot

Tietoja pienistä lämpölaitoksista

Tietoja pienistä lämpölaitoksista Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2010 Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2010 1 Sisältö 1 Taustaa 3 2 Muuntokertoimet 4 3 Lämpölaitosten yhteystietoja

Lisätiedot

HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ. 12.12.2013 Atte Kallio

HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ. 12.12.2013 Atte Kallio HELSINGIN ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ 12.12.2013 Atte Kallio ÄLYKÄS ENERGIAJÄRJESTELMÄ Helsingin energiaratkaisu Energiatehokas yhteistuotanto Kaukojäähdytys Hukkaenergiat hyötykäyttöön Kalasataman älykkäät

Lisätiedot

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA

AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET KAUKOLÄMMÖN YHTEYDESSÄ SUOMESSA KAUKOLÄMPÖPÄIVÄT 28-29.8.2013 KUOPIO PERTTU LAHTINEN AURINKOLÄMMÖN LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUDET SUOMESSA SELVITYS (10/2012-05/2013)

Lisätiedot

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Fortum Otso -bioöljy Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Kasperi Karhapää Head of Pyrolysis and Business Development Fortum Power and Heat Oy 1 Esitys 1. Fortum yrityksenä 2. Fortum Otso

Lisätiedot

KUIVAN LAATUHAKKEEN 11.11.2013

KUIVAN LAATUHAKKEEN 11.11.2013 KUIVAN LAATUHAKKEEN MARKKINAT 11.11.2013 KUIVA LAATUHAKE Kuiva laatuhake tehdään metsähakkeesta, joka kuivataan hyödyntämällä Oulussa olevien suurten teollisuuslaitosten hukkalämpöjä ja varastoidaan erillisessä

Lisätiedot

KauKolämpö on KaiKKien etu...myös sinun.

KauKolämpö on KaiKKien etu...myös sinun. KauKolämpö on KaiKKien etu...myös sinun. Hyvän olon energiaa Kaukolämmitys merkitsee asumismukavuutta ja hyvinvointia. Se on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Se takaa tasaisen lämmön ja

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU...MYÖS SINUN.

KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU...MYÖS SINUN. KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU...MYÖS SINUN. HYVÄN OLON ENERGIAA Kaukolämmitys merkitsee asumismukavuutta ja hyvinvointia. Se on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Se takaa tasaisen lämmön ja

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 6.10.2015 Ilari Rautanen 7.10.2015 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy vähentää

Lisätiedot

Tariffit 2011 (versio 2/29.11.2010)

Tariffit 2011 (versio 2/29.11.2010) Tariffit 2011 (versio 2/29.11.2010) Arvoisat yhteistyökumppanit, Ensi vuoden tariffit ovat nyt selvillä. Tariffien merkitys Indeksitalovertailun perusteella on seuraavan piiraan mukainen: 1. Kaukolämpö

Lisätiedot

Tiedonvälityshanke. Urpo Hassinen 6.10.2009

Tiedonvälityshanke. Urpo Hassinen 6.10.2009 Tiedonvälityshanke Urpo Hassinen 6.10.2009 Puhdasta, uusiutuvaa lähienergiaa ÖLJYSTÄ HAKELÄMPÖÖN Osuuskunnan perustava kokous 15.9.1999, perustajajäseniä 12, jäseniä tällä hetkellä 51 Hoidettavana vuonna

Lisätiedot

Loppukäyttäjän/urakanantajan näkemyksiä. Tuomarniemi 8.4 Energiaseminaari Esa Koskiniemi

Loppukäyttäjän/urakanantajan näkemyksiä. Tuomarniemi 8.4 Energiaseminaari Esa Koskiniemi Loppukäyttäjän/urakanantajan näkemyksiä Tuomarniemi 8.4 Energiaseminaari Esa Koskiniemi Vaskiluodon Voima Oy FINLAND Vaasa 230 MW e, 170 MW KL Seinäjoki 125 MW e, 100 MW KL Vaskiluodon Voima on EPV Energia

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2016 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Puutavaraseminaari Asiakasnäkökulma metsäenergiaan Ahti Weijo Vaasa 11.9.2009

Puutavaraseminaari Asiakasnäkökulma metsäenergiaan Ahti Weijo Vaasa 11.9.2009 Puutavaraseminaari Asiakasnäkökulma metsäenergiaan Ahti Weijo Vaasa 11.9.2009 www.jenergia.fi JYVÄSKYLÄN ENERGIAA VUODESTA 1902 Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti perustaa kunnallisen sähkölaitoksen

Lisätiedot

Oma koti kaukolämpöön. Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon 1

Oma koti kaukolämpöön. Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon 1 Oma koti kaukolämpöön Opas vanhan ja uuden pientalon liittämisestä kaukolämpöverkkoon 1 Kaukolämpö on ympäristöystävällinen, taloudellinen ja turvallinen vaihtoehto omakotitalossa Raumalla 95 prosenttia

Lisätiedot

Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919. Tapamme toimia. Leppäkosken Sähkö Oy. Arvomme. Tarjoamme kestäviä energiaratkaisuja asiakkaidemme

Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919. Tapamme toimia. Leppäkosken Sähkö Oy. Arvomme. Tarjoamme kestäviä energiaratkaisuja asiakkaidemme Energiantuotanto Paikallinen ja palveleva kumppani jo vuodesta 1919 Sähkö -konserni on monipuolinen energiapalveluyritys, joka tuottaa asiakkailleen sähkö-, lämpö- ja maakaasupalveluja. Energia Oy Sähkö

Lisätiedot

Integroitu bioöljyn tuotanto. BioRefine loppuseminaari 27.11.2012 Jukka Heiskanen Fortum Power and Heat Oy

Integroitu bioöljyn tuotanto. BioRefine loppuseminaari 27.11.2012 Jukka Heiskanen Fortum Power and Heat Oy Integroitu bioöljyn tuotanto BioRefine loppuseminaari 27.11.2012 Jukka Heiskanen Fortum Power and Heat Oy 1 Fortum ja biopolttoaineet Energiatehokas yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto (CHP) on keskeinen

Lisätiedot

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen

Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos. Loppuraportti Julkinen Pekka Pääkkönen Rajaville Oy:n Haukiputaan tehtaan energiatuotannon muutos Loppuraportti Julkinen 10.2.2014 Pekka Pääkkönen KÄYTÖSSÄ OLEVAN ENERGIATUOTANNON KUVAUS Lähtökohta Rajaville Oy:n Haukiputaan betonitehtaan prosessilämpö

Lisätiedot

ONNEKSI VOIT VALITA KAUKOLÄMMÖN

ONNEKSI VOIT VALITA KAUKOLÄMMÖN ONNEKSI VOIT VALITA KAUKOLÄMMÖN ONNEKSI VOIT VALITA KAUKOLÄMMÖN Edullinen Kaukolämmön hinta on Hyvinkäällä vakaalla pohjalla ja on edullinen myös muihin lämmitystapoihin verrattuna. Kaikki asiakkaamme

Lisätiedot

Kesä 2014. Ihanan huoleton kaukolämpö! Tulevaisuuden lämpö tekee hyvää Espoon sairaalassa s. 4

Kesä 2014. Ihanan huoleton kaukolämpö! Tulevaisuuden lämpö tekee hyvää Espoon sairaalassa s. 4 Lämpöinfo Kesä 2014 Ihanan huoleton kaukolämpö! Tulevaisuuden lämpö tekee hyvää Espoon sairaalassa s. 4 Näkökulma Uusien kaukolämpöasiakkaiden määrä kasvussa Viime kesänä voimaan astunut rakennusten energiatodistuksia

Lisätiedot

PAAVOLAN VESI OY Kyyräntie 33 92400 RUUKKI

PAAVOLAN VESI OY Kyyräntie 33 92400 RUUKKI PAAVOLAN VESI OY Kyyräntie 33 92400 RUUKKI OHJEITA UUDELLE LIITTYJÄLLE 2015 Paavolan Vesi Oy vastaa vesihuollosta eli talousveden toimittamisesta ja jäteveden poisjohtamisesta Siikajoen kunnan alueella.

Lisätiedot

Kaukolämpölaitteiston ylläpito ja kulutusseurannan hyödyt Marko Alén,

Kaukolämpölaitteiston ylläpito ja kulutusseurannan hyödyt Marko Alén, Kaukolämpölaitteiston ylläpito ja kulutusseurannan hyödyt Marko Alén, 24.10.2017 10/27/2017 1 HELEN LYHYESTI Yhteensä 400 000 asiakasta eri puolilla Suomea. Kaukolämmössä asiakkaita 15 500 ja kaukojäähdytyksessä

Lisätiedot

Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö 3.10.2007. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2006

Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö 3.10.2007. Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2006 Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö 3.0.2007 Tietoja pienistä lämpölaitoksista vuodelta 2006 LÄMPÖLAITOSKYSELY 6/83/2007 Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö K. Luoma 3.0.2007 (2) LÄMPÖLAITOSTIEDOT VUODELTA

Lisätiedot

Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä

Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä Lämmityskustannukset kuriin viihtyvyydestä tinkimättä Nykyaikainen kaukolämpö on maailman huipputasoa. Kaukolämpö on saanut kansainvälisesti mittavaa tunnustusta energiatehokkuutensa ansiosta. Kaukolämpöasiakkaalle

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Elinkaariarvio pientalojen kaukolämpöratkaisuille Sirje Vares Sisältö Elinkaariarvio ja hiilijalanjälki Rakennuksen

Lisätiedot

KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014

KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014 KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014 KÄYTTÖPAIKKAMURSKA JA METSÄENERGIAN TOIMITUSLOGISTIIKKA Hankintainsinööri Esa Koskiniemi EPV Energia Oy EPV Energia Oy 19.11.2014 1 Vaskiluodon Voima Oy FINLAND

Lisätiedot

Jätevirroista uutta energiaa. Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo

Jätevirroista uutta energiaa. Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo Jätevirroista uutta energiaa Ilmastokestävä kaupunki 13.2.2013 Kohti vähähiilistä yhteiskuntaa Markku Salo 1 Etusijajärjestys 1. Määrän ja haitallisuuden vähentäminen 2. Uudelleenkäytön valmistelu 3. Hyödyntäminen

Lisätiedot

UUDEN LÄMMITYSKOHTEEN LIITTÄMINEN. Urpo Hassinen 30.3.2012

UUDEN LÄMMITYSKOHTEEN LIITTÄMINEN. Urpo Hassinen 30.3.2012 UUDEN LÄMMITYSKOHTEEN LIITTÄMINEN Urpo Hassinen 30.3.2012 1 LÄHTÖTIETOJEN KARTOITUS hankkeen suunnittelu ammattiavulla kartoitetaan potentiaaliset rakennukset ja kohteiden lähtötiedot: - tarvittavan lämpöverkon

Lisätiedot

Vesi ja Energia synergiaako? Reijo Kolehmainen

Vesi ja Energia synergiaako? Reijo Kolehmainen Vesi ja Energia synergiaako? Reijo Kolehmainen 21.5.2015 Konsernin rakenne Lappeenrannan kaupungin 100 % omistama energiayhtiö. Lappeenrannan Energia -konserni hankkii ja myy kaukolämpöä, maakaasua, sähköä

Lisätiedot

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015

Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen. Eeva Lillman 12.11.2015 Energiantuotannon tuhkien hyödyntäminen Eeva Lillman 12.11.2015 Päätuotteet yhteistuotannolla tuotettu sähkö ja kaukolämpö Lahden kaupungin 100- prosenttisesti omistama Kolme voimalaitosta Lahdessa, yksi

Lisätiedot

Mistä sähkö ja lämpö virtaa?

Mistä sähkö ja lämpö virtaa? Mistä sähkö ja lämpö virtaa? Sähköä ja kaukolämpöä tehdään fossiilisista polttoaineista ja uusiutuvista energialähteistä. Sähköä tuotetaan myös ydinvoimalla. Fossiiliset polttoaineet Fossiiliset polttoaineet

Lisätiedot

Vaskiluodon Voiman bioenergian

Vaskiluodon Voiman bioenergian Vaskiluodon Voiman bioenergian käyttönäkymiä - Puuta kaasuksi, lämmöksi ja sähköksi Hankintapäällikkö Timo Orava EPV Energia Oy EPV Energia Oy 5.5.2013 1 Vaskiluodon Voima Oy FINLAND Vaasa 230 MW e, 170

Lisätiedot

Paimionjoki voimantuotannossa

Paimionjoki voimantuotannossa Paimionjoki voimantuotannossa Paimionjoki - seminaari 15.6. 2011 Paimio 1 Fortum tänään Power-divisioonaan kuuluvat Fortumin sähköntuotanto, fyysinen tuotannonohjaus ja trading-toiminta, voimalaitosten

Lisätiedot

Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta

Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta Climbus Päätösseminaari 2009 9.-10 kesäkuuta Finlandia talo, Helsinki Marja Englund Fortum Power and Heat Oy 11 6 2009 1 Sisältö Hiilidioksidin talteenotto ja

Lisätiedot

Yrityskaupan hyväksyminen: Fortum Oyj / Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS ja Klemetsrudanlegget AS

Yrityskaupan hyväksyminen: Fortum Oyj / Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS ja Klemetsrudanlegget AS Päätös 1 (5) Yrityskaupan hyväksyminen: Fortum Oyj / Hafslund Marked AS, Hafslund Varme AS ja Klemetsrudanlegget AS Kilpailu- ja kuluttajavirastolle on 12.5.2017 ilmoitettu järjestely, jossa Fortum Oyj

Lisätiedot

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source Sähköntuotannon polttoaineet ja CO 2 päästöt 23.1.218 1 () Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source 8 7 6 GWh / kk GWh / month 5 4 3 2 1 7 8 9 1 11 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11

Lisätiedot

Paimionjoki voimantuotannossa

Paimionjoki voimantuotannossa Paimionjoki voimantuotannossa Teemaryhmäpalaveri 16.3.2011 Tarvashovi 1 Fortum tänään Power-divisioonaan kuuluvat Fortumin sähköntuotanto, fyysinen tuotannonohjaus ja trading-toiminta, voimalaitosten käyttö,

Lisätiedot

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään

Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään Varaavan tulisijan liittäminen rakennuksen energiajärjestelmään DI, TkT Sisältö Puulla lämmittäminen Suomessa Tulisijatyypit Tulisijan ja rakennuksessa Lämmön talteenottopiiput Veden lämmittäminen varaavalla

Lisätiedot

Alueellinen uusiomateriaalien edistämishanke, UUMA2 TURKU

Alueellinen uusiomateriaalien edistämishanke, UUMA2 TURKU Tehtävänä on huolehtia Turun alueen perusenergian tuotannosta taloudellisesti ja tehokkaasti monipuolisella tuotantokapasiteetilla. TSE:n omistavat Fortum (49,5%), Turku Energia (39,5%), Raision kaupunki

Lisätiedot

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Fossiiliset polttoaineet ja turve Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Energian kokonaiskulutus energialähteittäin (TWh) 450 400 350 300 250 200 150 100 50 Sähkön nettotuonti Muut Turve

Lisätiedot

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source Sähköntuotannon polttoaineet ja CO2-päästöt 3.6.217 1 (17) Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source 8 7 6 GWh / kk GWh/ Month 5 4 3 2 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 1 2 3 4 5 6 7 8

Lisätiedot

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source Sähköntuotannon polttoaineet ja CO2-päästöt 25.9.217 1 (17) Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source 8 7 6 GWh / kk GWh/ Month 5 4 3 2 1 7 8 9 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 1 17 2 17

Lisätiedot

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source

Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source Sähköntuotannon polttoaineet ja CO2-päästöt 31.1.2 1 () Sähköntuotanto energialähteittäin Power generation by energy source 8 7 6 GWh / kk GWh/ Month 5 4 3 2 1 7 8 9 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 1 2 3 4 5 6 7

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

kokouksessa päivänä kuuta 20

kokouksessa päivänä kuuta 20 VUOLIJOEN KUNNAN VESIMAKSUTAKSA Hyväksytty kokouksessa päivänä kuuta 20 Voimaantulopäivä: Vesilaitostoiminnan kustannusten korvaamiseksi perii Vuolijoen kunta laitokseen liittymisestä ja sen käytöstä annetut

Lisätiedot

Poistoilmalämpöpumppu (PILP) kaukolämpötaloon: ohjeet suunnittelijalle

Poistoilmalämpöpumppu (PILP) kaukolämpötaloon: ohjeet suunnittelijalle 1 (3) 30.10.2017 Poistoilmalämpöpumppu (PILP) kaukolämpötaloon: ohjeet suunnittelijalle Kerrostalon suurin lämpöhukka on poistoilmassa, joka puhalletaan ulos ilman lämmön talteenottoa. Hukkalämmön hyödyntäminen

Lisätiedot

ENERGIAKÄÄNNE ENERGIAKÄÄNNE

ENERGIAKÄÄNNE ENERGIAKÄÄNNE Tampereen ENERGIAKÄÄNNE ENERGIAKÄÄNNE Enemmän kotimaista uusiutuvaa energiaa Vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä Lisää työpaikkoja Pirkanmaalle puun toimitusketjuun 1 Euroopan Unionin ilmasto- ja ympäristöpolitiikka

Lisätiedot

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri 29.11.2017 HELENIN LÄHTÖKOHDAT HELSINGIN VUODEN 2030 JA 2035 TAVOITTEISIIN Helsinki tulee saavuttamaan

Lisätiedot

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Ohjeet kaivutyömaille joilla sijaitsee Elenia Lämmön maakaasu- ja kaukolämpölinjoja 1 Kaasu- ja kaukolämpölinjat Simo Loisa Elenia Lämpö Oy Rakentaminen kaukolämpölinjan 2

Lisätiedot

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen

Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus Ilari Rautanen Minne energia kuluu taloyhtiössä? Energiaeksperttikoulutus 10.10.2016 Ilari Rautanen 10.10.2016 Lauri Penttinen 2 Miksi energiaa kannattaa säästää? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia täytyy

Lisätiedot

Energiaa kuin pienestä kylästä Keravan Energia Oy. Johanna Haverinen

Energiaa kuin pienestä kylästä Keravan Energia Oy. Johanna Haverinen Energiaa kuin pienestä kylästä Keravan Energia Oy Johanna Haverinen Keravan Energia on energiakonserni Keravan Energia -yhtiöt Keravan Energia Oy, emoyhtiö Keravan kaupunki 96,5 % Sipoon kunta 3,5 % Etelä-Suomen

Lisätiedot

Uuden Jyväskylän Energiayhtiö

Uuden Jyväskylän Energiayhtiö Uuden Jyväskylän Energiayhtiö 1 2 Johdanto Jyväskylän Energia yhtiöt on uuden Jyväskylän johtava, osaava ja palveleva energiayritys sekä haluttu työnantaja. Sen tavoitteena on kehittää alan osaamista ja

Lisätiedot

Hiilivapaa Loimaa. Kohti uusiutuvaa energiaa. Jari Rantala, kaupunginjohtaja Loimaa

Hiilivapaa Loimaa. Kohti uusiutuvaa energiaa. Jari Rantala, kaupunginjohtaja Loimaa Hiilivapaa Loimaa Kohti uusiutuvaa energiaa Kaukolämpöputki Nahinlahdelle Kaukolämpöverkko laajeni Loimaan uudelle asuinalueelle Nahinlahdelle. Kiinteistön liittyminen kaukolämpöverkkoon on mahdollista

Lisätiedot

Kiinteistöjen liittäminen. Kaukolämpöön

Kiinteistöjen liittäminen. Kaukolämpöön Kiinteistöjen liittäminen Kaukolämpöön Kiinteistöjen liittäminen kauko Mikäli olet liittämässä taloasi kaukolämpöön huomioi seuraavaa: 1. Varmista kaukolämmön saatavuus kohteeseesi Rovaniemen Energiasta

Lisätiedot

ETÄLUENNALLA ENERGIATEHOKKAAMMAKSI

ETÄLUENNALLA ENERGIATEHOKKAAMMAKSI ETÄLUENNALLA ENERGIATEHOKKAAMMAKSI Energianeuvontailta 1 Energia-alan energiatehokkuusopimus Keravan Energia -yhtiöt liittyivät energiatehokkuussopimukseen huhtikuussa 2008 Energian tuotanto, siirto ja

Lisätiedot

Energiansäästötoimenpiteet

Energiansäästötoimenpiteet 15.11.2017 Energiansäästötoimenpiteet Lappeen Rakennuttaja Oy Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin omistama yhtiö Tuottaa kaupunkikonsernin rakennuttamispalvelut Työntekijöitä 6

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Ajankohtaiskatsaus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Muutosten aikaa Maailmanpoliittinen tilanne EU:n kehitys Energiaunioni Energiamurros Maakuntauudistus 2 Energiapolitiikan

Lisätiedot

Oljen energiakäyttö voimalaitoksessa 27.5.2014

Oljen energiakäyttö voimalaitoksessa 27.5.2014 Oljen energiakäyttö voimalaitoksessa 27.5.2014 TurunSeudun Energiantuotanto Oy Turun Seudun Energiantuotanto Oy 1 Voimalaitosprosessin periaate Olki polttoaineena Oljen ominaisuuksia polttoaineena: Olki

Lisätiedot

Energiateollisuus ry

Energiateollisuus ry Selvitys 60N50162.01-E0001 24.2.2010 Energiateollisuus ry Kaukolämpöjärjestelmän paluuveden hyväksikäyttö kiinteistöjen lämmityksessä Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

Energiaa ja elinvoimaa

Energiaa ja elinvoimaa Energiaa ja elinvoimaa Lapin liiton valtuustoseminaari 20.5.2010 Asiakaslähtöinen ja luotettava kumppani Rovaniemen Energia-konserni Rovaniemen kaupunki Konsernin liikevaihto 40 milj. Henkilöstö 100 hlö

Lisätiedot

Voimalaitos prosessit. Kaukolämpölaitokset 1, Tuomo Pimiä

Voimalaitos prosessit. Kaukolämpölaitokset 1, Tuomo Pimiä Voimalaitos prosessit Kaukolämpölaitokset 1, 2015. Tuomo Pimiä Sisältö Kaukolämpölaitokset Johdanto Tuntivaihtelu käyrä Peruskuormalaitos Huippukuormalaitos Laitoskoon optimointi Pysyvyyskäyrä Kokonaiskustannus

Lisätiedot

Kaukolämpötoiminta Siikalatvan kunnassa sisältää seuraavaa:

Kaukolämpötoiminta Siikalatvan kunnassa sisältää seuraavaa: Kunnanhallitus 236 08.12.2014 Kunnanhallitus 253 22.12.2014 Kunnanhallitus 18 12.01.2015 Kunnanvaltuusto 10 26.01.2015 KUNNAN KAUKOLÄMPÖTOIMINNAN YHTIÖITTÄMINEN Kunnanhallitus 08.12.2014 236 Kuntalain

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

BIOENERGIAHANKE 3.11.2011

BIOENERGIAHANKE 3.11.2011 FOREST POWER BIOENERGIAHANKE 3.11.2011 Toholammin Energia Oy Projektipäällikkö Juhani Asiainen TOHOLAMPI TÄNÄÄN Asukasluku: k 3 480 (1.1.2011) 1 Verotus: 20,00 Työttömyys: 49 4,9 % Palvelut: Hyvät peruspalvelut

Lisätiedot

Tampereen Sähkölaitos Tieto johtamisen tukena

Tampereen Sähkölaitos Tieto johtamisen tukena Tampereen Sähkölaitos Tieto johtamisen tukena Johannes Lindell 29.10.2015 Agenda Tampereen Sähkölaitos Energiamarkkinat Tammervoima Tieto Tampereen Sähkölaitoksen johtamisen tukena Jo vuonna 1888 Pohjoismaiden

Lisätiedot

Katumantie 2 asemakaavamuutos, kaavaselostuksen liite 2. Hämeenlinnan kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

Katumantie 2 asemakaavamuutos, kaavaselostuksen liite 2. Hämeenlinnan kaupunki, Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut Katumantie 2 asemakaavamuutos, kaavaselostuksen liite 2. Kooste valmistelu- ja ehdotusvaiheessa saadusta palautteesta sekä ehdotusvaiheessa laaditut vastineet saatuun palautteeseen Valmisteluvaiheessa

Lisätiedot

KEMIN ENERGIA OY Ilmastopäivä Kemin Energia Oy Lämmöntuotanto Sähkön osakkuudet Energiatehokkuussopimus

KEMIN ENERGIA OY Ilmastopäivä Kemin Energia Oy Lämmöntuotanto Sähkön osakkuudet Energiatehokkuussopimus Kemin Energia Oy Lämmöntuotanto Sähkön osakkuudet Energiatehokkuussopimus Kemin Energia Oy on Kemin kaupungin 100 % omistama energiayhtiö Liikevaihto 16 miljoonaa euroa Tase 50 miljoonaa euroa 100 vuotta

Lisätiedot

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT Pöyry Management Consulting Oy Perttu Lahtinen PÖYRYN VIISI TOIMIALUETTA» Kaupunkisuunnittelu» Projekti- ja kiinteistökehitys» Rakennuttaminen» Rakennussuunnittelu»

Lisätiedot