Cygnaeuksen ja Pupuhuhdan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Cygnaeuksen ja Pupuhuhdan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma"

Transkriptio

1 Cygnaeuksen ja Pupuhuhdan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

2 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2(8) ESIMIESALUE CYGNAEUS JA PUPU- HUHTA Varhaiskasvatusta ja esiopetusta järjestetään toimintavuonna Cygnaeuksen ja Pupuhuhdan esimiesalueella Cygnaeuksen päiväkodissa: varhaiskasvatus ja esiopetus Pupuhuhdan päiväkodissa: varhaiskasvatus ja esiopetus PÄIVITTÄINEN TOIMINTA-AIKA Cygnaeuksen ja Pupuhuhdan päiväkodit ovat tarvittaessa avoinna klo 6-18 välisenä aikana. Pienryhmätoiminta painottuu klo välille. Esiopetusaika klo KUVAUS RYHMÄRAKENTEISTA JA JOHTAMISEN RAKENTEISTA Lapsiryhmät olemme muodostaneet joustavarakenteisiksi kotipesä-, pienryhmä- ja parityöskentelyperiaatteella toimiviksi kokonaisuuksiksi. Kotipesät on jaettu pienryhmiin ikä-, taito-ja kehitystaso sekä sisarus/kaveruussuhteet huomioiden. Pienryhmätoiminnassa huomioidaan lapsen mielenkiinnon kohteet, vasuun kirjatut tavoitteet ja lapsiryhmän tarpeet. Palveluista sekä työyhteisön toimintatapojen kehittämisestä esimiesalueella vastaavat päiväkodinjohtaja, apulaisjohtaja, varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatuksen sosionomi, lastenhoitaja, varhaiskasvatuksen erityisopettaja (veo) sekä tarvittaessa tiimivastaavat ja mentorit. Alueemme henkilöstö kokoontuu säännöllisin väliajoin erilaisin kokoonpanoin keskustelemaan pedagogisista toimintamalleista ja sopimaan käytännön järjestelyistä Tärkein johtamisen rakenne alueellamme on kuitenkin työstään kiinnostunut ja osaamistaan jatkuvasti vahvistava työntekijä. Kaikissa johtamisen rakenteissamme on keskeisenä toiminnan arviointi. Pupuhuhdan päiväkoti ja koulu toimivat samassa rakennuksessa. Alueelle rakennetaan Kangasvuoren päiväkoti-koulu, johon Pupuhuhdan päiväkoti-koulu siirtyy syksyllä Tällä hetkellä Cygnaeuksen ja Pupuhuhdan päiväkodit kuuluvat samaan esimiesalueeseen.

3 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 3(8) YKSIKÖN PEDAGOGISET PAINOTUKSET, TOIMINNAN PAINOPIS- TEET & OPPIMISYMPÄRISTÖN KUVAUS Luomme positiivisen ilmapiirin sekä lapsille että aikuisille. Tuemme lasten sosiaalista vuorovaikutusta ja itsetuntoa. Kaiken keskiössä on toiminnallinen oppiminen lasten omien ideoiden pohjalta. Rakennamme sellaisen oppimisympäristön, jossa lapsen on mahdollisuus leikkiä rauhassa ja pitkäkestoinen leikki mahdollistuu. Päiväkodeissamme on monia eri kielitaustaisia lapsia. Annamme heille päivittäin suomen kielen opetusta arjen eri tilanteissa sekä erillisessä S2-toiminnassa. OSALLISUUDEN TOIMINTATAVAT Pienryhmätoiminta mahdollistaa parhaiten lapsen osallisuuden toteutumisen. Tärkeintä ovat lapsen ja aikuisen väliset kohtaamiset eli mikrohetket. Tärkeää on aikuisen läsnäolo ja herkkyys lapsen kertomalle. Päiväkodeissamme huoltajien osallisuus toteutuu mm. seuraavilla tavoilla: huoltajilla on mahdollisuus osallistua lapsen hoitopäivään järjestämme tulo- tai hakukahvit 2 krt / vuosi toiminnalliset juhlat sekä muut tapahtumat, joissa huoltajat ja lapset tekevät asioita yhdessä KEHITYKSEN JA OPPIMISEN TUKI Kaikilla lapsilla on oikeus saada tarvitsemaansa tukea kehitykseensä ja oppimiseensa jokaisen työntekijän toteuttamana. Tuki toteutetaan lapsen arjessa. Vuorovaikutuksen tukena käytetään kuvia, piirtämistä sekä reissuvihkoja. Oppimisympäristöä ja pienryhmiä mukautetaan lasten kehityksen ja oppimisen tarpeiden mukaan. Päivittäin työntekijät tukevat lasten välistä vuorovaikutusta, toimintaa ryhmässä ja leikkiä. Kiusaamiseen puututaan välittömästi. Työntekijät kannustavat, kiittävät sekä kehuvat lapsia päivittäin. Vasu- ja esiops-keskusteluissa on tärkeää, että lapsen kehityksen ja oppimisen riittävästä tuesta saadaan yhteinen ymmärrys. Tukitoimet suunnitellaan huoltajien, työntekijöiden, erityislastentarhanopettajan ja muiden mahdollisten yhteistyötahojen kuten terapeuttien ja pikkulapsipsykologin kanssa.

4 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 4(8) LIIKUNTA- JA LUONTOPAINOTTEISEN TOIMINNAN SUUNNITELMA Cygnaeuksen ja Pupuhuhdan päiväkodeissa lapsen fyysistä aktiivisuutta tuetaan arkiliikunnalla. Lapsilla on mahdollisuus liikkumiseen sisällä ja ulkona. Liikuntavälineitä on lasten saatavilla ulkona ja ryhmä-tiloissa. Kaikkia sisätiloja hyödynnetään liikkumisen näkökulmasta. Lasta rohkaistaan kokeilemaan omia taitojaan, aikuisen huolehtiessa turvallisuudesta. Hyödynnämme lisäksi viikoittain päiväkodin lähiympäristöä kävelyretkien merkeissä. Metsässä harjoitellaan muun muassa liikkumista epätasaisessa maastossa, ympäristön havainnointia ja tutkimista (vuodenaikojen vaihtelut), matemaattisia taitoja (käpyjen keräyskisa) sekä ryhmätyötaitoja (majan rakennus). HYVINVOINTIOPPIMISEN SUUNNITELMA JA YHTEISÖLLINEN TUKI Lapsen hyvinvointi rakentuu monesta eri osa-alueesta. Hyvinvointioppimiseen kuuluvat mm. ruokakasvatus, uni/lepohetki, päivittäinen liikunta ja ulkoilu, hygienia, aikuisen tuki sosiaalisten taitojen harjoitteluun ja kiusaamisen ehkäisy. HYVINVOINTIOPPIMISEN SUUNNITELMA Kiinnitämme huomiota hyviin käytöstapoihin ja puutumme ristiriitatilanteisiin välittömästi. Otamme huomioon lasten toiveet ja ideat. Annamme tietoisesti myönteistä palautetta sekä lapselle että työkaverille ja huomaamme hyvän molemmissa. Työntekijät ylläpitävät turvallisuusosaamistaan. YHTEISÖLLINEN TUKI Työntekijät huomioivat ja havainnoivat kaikkia päiväkodin lapsia. He ovat jokaisen huoltajan apuna ja tukena arjen kohtaamisissa. Järjestämme toiminnallisia tapahtumia perheille. Työyhteisössä jaamme osaamistamme sekä huomioimme kaikkien työntekijöiden vahvuudet.

5 YHTEISTYÖN MUODOT Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 5(8) Keskustelemme huoltajien kanssa päivittäin lapsen tuonti- ja hakutilanteissa. Käymme vähintään kaksi kertaa vuodessa huoltajien kanssa vasu- tai esiops-keskustelut. Muita yhteistyökumppaneitamme ovat mm. neuvola, sosiaalityö, kotouttamispalvelut, psykologi, terapeutit, koulu. Tavoitteena on lapselle ehyt varhaiskasvatus-, esiopetus- ja koulupolku. Huoltajien luvalla siirrämme lapsen tiedot ryhmästä, päiväkodista ja koulusta toiseen. LAADULLISET TAVOITTEET, ARVIOINTI JA KEHIT- TÄMINEN Laadulliset tavoitteet laaditaan vuosittain, niitä arvioidaan vuoden aikana. Tavoitteet liittyvät toiminnan suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Asiakas- ja henkilöstökyselyihin vastataan kerran vuodessa. Työyhteisön suunnittelu- ja arviointipäivät pidetään kaksi kertaa vuodessa. Toimintavuoden toiminnalle on laadittu viisi laadullista tavoitetta. Tavoitteita arvioidaan toimintavuoden aikana. 1. Palvelun laadun parantaminen 2. Työhyvinvoinnin ja työyhteisön toiminnan parantaminen 3. Lapsen hyvinvoinnin edistäminen ja perustehtävän toteuttaminen 4. Uuteen vasuun liittyvä toimintakulttuurin muutos 5. Lasten osallisuuden edistäminen Esimiesalueen tavoite/tavoitteet: Lisätään huoltajien tietoisuutta uudesta vasusta ja muuttuneesta toimintakulttuurista. Kangasvuoren päiväkoti-koulun toimintakulttuurin rakentaminen jatkuu. Lapsen osallisuuden edistäminen Pedagogisen dokumentoinnin käsitteiden avaaminen ja käytän-teiden kehittäminen työyhteisössä Toimintakulttuurin arviointia

6 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 6(8) Toimenpiteet ja sopimukset: Huoltajille kerrotaan vasuun / esiopsiin perustuvasta toiminnasta päivittäisissä kohtaamisissa, kuukausikirjeissä ja vasu/esiopskeskusteluissa. Kerrotaan lasten välisestä vuorovaikutuksesta, leikistä ja lapsen tavasta oppia. Rakennetaan yhteistä Kangasvuoren päiväkodin toimintakulttuuria työryhmissä, joita ovat: -turvallisuusryhmä -pedagoginen suunnitteluryhmä -veo-suunnittelu -vuorohoidon ryhmä -päiväkodin hankintaryhmä Työntekijä osallistuu vuorovaikutuksellisesti jokaisen pienryhmänsä lapsen leikkiin vähintään neljä kertaa toimintavuoden aikana. Tiimit perehtyvät Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 4.2 Pedagoginen dokumentointi osioon. Kirjataan keskustelun pääkohtia tiimimuistioon. Jokainen tiimi katsoo pedagogisen dokumentoinnin opetusvideot ja käy keskustelun, mitä pedagoginen dokumentointi tarkoittaa. Tiimin jäsen arvioi toimintakulttuuria arviointilomakkeen avulla. (kts. kohta yksi) Tiimi keskustelee ja tekee kirjaukset Pesuun. -viestintäryhmä -työvuorosuunnitteluryhmä -päiväkoti-koulun johtoryhmä, joka kokoontuu keskimäärin 1x/kk Tiimit suunnittelevat vähintään yhden dokumentointiin liittyvän asian toteuttamisen. -arjen toimivuuden ryhmä Päiväkoti-koulun rakennusvaiheen aikana työyhteisöä valmentaa työyhteisökouluttaja Leena Nousiainen (Rondo Training) kolmessa eri vaiheessa. Päiväkodin työyhteisölle valmennusta on ollut maaliskuussa 2018 ja tulee

7 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 7(8) olemaan syyskuussa 2018 sekä päiväkotikoulun työyhteisölle keväällä Työryhmät kokoontuvat vähintään 2x/toimintakausi ja tapaamiset kirjataan ja tiedotetaan työyhteisölle. Kangasvuoren päiväkoti-koulun työyhteisöpäivä on Leivonmäen kansallispuistossa Arviointimenetelmä(t): Laaditaan toimintakulttuurin arviointilomake. Havainnointimateriaalia käytetään arvioinnin apuna. Ryhmäkohtaiset päivälistat uudistetaan siten, että niihin lisätään kohta Lapsen leikit ja oppimisen hetket. Päivälistoja käytetään informoinnin välineenä huoltajille. Tiimit arvioivat päivälistojen Lapsen leikit ja oppiminen sarakkeiden toimivuutta neljä Työryhmät laativat keskustelujen ja ideoinnin pohjalta yhteisiä linjauksia. Päiväkoti-koulun johtoryhmän tapaamiset kirjataan ja toteutetaan mahdolliset jatkotoimenpiteet. Työyhteisö-valmennuksen tapaamiset. Kirjataan ja toteutetaan mahdolliset jatkotoimenpiteet Laaditaan arviointilomake. Lapsi arvioi osallisuuden toteutumista yhdessä huoltajan kanssa neljä kertaa toimintavuodessa. Työparit keskustelevat arviointilomakkeiden pohjalta saadusta palautteesta Tiimit esittelevät oman dokumentointitapansa muulle työyhteisölle pedagogisilla kahveilla, jotka järjestetään molemmissa työyksiköissä n.1x/kk. Pesu päivitetään kahden kuukauden välein.

8 kertaa vuodessa Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 8(8)

Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Esimiesalue Säynätsalo ja Neulaskangas Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Muuratsalon päiväkodissa: varhaiskasvatus

Lisätiedot

Mannilan ja Lahjaharjun varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Mannilan ja Lahjaharjun varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Mannilan ja Lahjaharjun varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Esimiesalue Mannila ja Lahjaharju Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Mannilan ja Lahjaharjun esimiesalueella

Lisätiedot

Mäki-Matin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Mäki-Matin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Mäki-Matin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 1. Päivittäinen toiminta-aika varattujen ja ennalta ilmoitettujen hoitoaikojen mukaan toiminta-aika on pääsääntöisesti ma-pe klo 6.30-17.00

Lisätiedot

Halssilan ja Aittorinteen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Halssilan ja Aittorinteen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Halssilan ja Aittorinteen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2(7) ESIMIESALUE HALSSILA Varhaiskasvatusta ja esiopetusta järjestetään toimintavuonna

Lisätiedot

Ristonmaan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Ristonmaan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Ristonmaan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 2018-2019 Esimiesalue Tuula Ollanketo/ Ristonmaan päiväkoti Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Tuula Ollankedon

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Vesanka Kuohu Tikkala alueen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Vesanka Kuohu Tikkala alueen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Vesanka Kuohu Tikkala alueen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Esimiesalue Vesanka Kuohu Tikkala Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Vesanka Kuohu Tikkala esimiesalueella

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

PUISTOKADUN PÄIVÄKOTIKOULUN TOIMINTASUUNNITELMA

PUISTOKADUN PÄIVÄKOTIKOULUN TOIMINTASUUNNITELMA PUISTOKADUN PÄIVÄKOTIKOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2018-2019 Puistokadun päiväkotikoulu toimintasuunnitelma vuonna 2018-2019 1. Päivittäinen toiminta-aika Päiväkoti on avoinna klo 6.30-17.00, tarvittaessa

Lisätiedot

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma 2019-2020 2 Sisällys Cygnaeuksen esimiesalue... 3 Esimiesalueen varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat... 3 Cygnaeuksen päiväkoti... 3 Palokunnanmäen

Lisätiedot

Keljonkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Keljonkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Keljonkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2(10) ESIMIESALUE KELJONKANGAS Varhaiskasvatusta ja esiopetusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Keljonkankaan

Lisätiedot

Myllytuvan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Myllytuvan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Myllytuvan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 2018-2019/ Myllytuvan päiväkoti Esimiesalue: Myllytuvan ja Ristonmaan päiväkodit Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen

Lisätiedot

Luhtisen, Norolan ja Ritoniityn päiväkotien toimintasuunnitelmat

Luhtisen, Norolan ja Ritoniityn päiväkotien toimintasuunnitelmat Luhtisen, Norolan ja Ritoniityn päiväkotien toimintasuunnitelmat Esimiesalue Luhtinen, Norola ja Ritoniitty Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Luhtisen, Norolan ja Ritoniityn esimiesalueella

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma

Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma Maikkulan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Mitä toimintakulttuuri tarkoittaa meillä? Hyväksymme erilaisuuden ja kohtaamme toisemme tasa-arvoisesti. Arjessa ja toiminnassa korostuu

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

Tikan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Tikan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Tikan päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 2018-2019 Esimiesalue Tikan päiväkoti Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Tikan esimiesalueella Tikan, Pohjanlammen

Lisätiedot

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA Lapsen varhaiskasvatus ja esiopetuksen oppimissuunnitelmat ovat perusta tiimien työn suunnittelulle. Suunnitelma kasvattajayhteisön toimintatavoista on

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma Välikylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kasvattajat sanoittavat lapsille päivittäin huomaamiaan positiivisia asioita lapsissa ja heidän toiminnassaan, näin opetamme lapsia

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

TAPIOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

TAPIOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TAPIOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2018-2019 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2(7) TAPIOLAN PÄIVÄKOTI PÄIVITTÄINEN TOIMINTA-AIKA Tapiolan päiväkoti toimii Jyväskylän keskustassa.

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42 Varhaiskasvatuksen henkilöstö 2017 Luotu 21.02.2017 15:42 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä varkahenkilöstö 22 22 17 Yhteensä 22 22 17 Vastausprosentti 100% Lopettaneet

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin

Lisätiedot

Kotimäen ja Linnan päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma

Kotimäen ja Linnan päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma Kotimäen ja Linnan päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma Esimiesalue Kotimäki Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Kotimäen esimiesalueella - Kotimäen päiväkodissa: varhaiskasvatus

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola Toimintasuunnitelma 2018-2019 Vy Rööperi-Wilhola Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Yksikön toimintakulttuurin kuvaus,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi

Ilo ja oppiminen näkyviksi Ilo ja oppiminen näkyviksi -pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Nyt on pedagogiikan aika! Miten määrittelemme pedagogiikkaa? Mitä se tarkoittaa varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti 2017-18 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Haikara- Ruudissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

Kuokkalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuokkalan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuokkalan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuokkalan päiväkoti Kuokkalan päiväkoti on ns. jatketun toiminta-ajan päiväkoti. Päiväkoti on avoinna arkipäivisin ja aukioloajat suunnitellaan lasten ilmoitettujen

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Toimintakulttuurimme Kaiken toimintamme pohjana on luoda lapselle kokonaisvaltainen tunne turvallisuudesta. Lapsi kohdataan yksilönä

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ

LASTEN LUKUMÄÄRÄ RYHMÄSSÄ: 17 VARHAISKASVATUKSEN HENKILÖSTÖ VARHAISKASVATUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Satulehto VARHAIKASVATUSRYHMÄN NIMI: Vekkula 1-5 vuotiaat KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Tulevaisuuslautakunta hyväksynyt Pvm. LASTEN

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Luennoitsija Noora Heiskanen KM, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto Osa 3 Osa 2 Osa 1 Videoluennolla pohdimme

Lisätiedot

Teknologiakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Teknologiakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Teknologiakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Teknologiakylän päiväkodissa toimimme leikkiin kannustavassa ja lapset osallistavassa ilmapiirissä. Lapsi ja lapsen etu ovat

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

Wessmanninmäen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Wessmanninmäen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Wessmanninmäen varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2(10) ESIMIESALUE WESSMANNINMÄKI Varhaiskasvatusta ja esiopetusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Kortepohjan ja Kortesuon päiväkotien varhaiskasvatuksen. toimintasuunnitelma

Kortepohjan ja Kortesuon päiväkotien varhaiskasvatuksen. toimintasuunnitelma Kortepohn Kortesuon päiväkotien varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Varhaiskasvatusta alueella järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Kortepohn Kortesuon päiväkodeissa. Henkilökuntaa on yhteensä

Lisätiedot

Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma

Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma Sampolassa, Sampolassa tutkitaan ja opitaan. Ihmetellen yhdessä, meidän lähiluonnossa. Leikkien ja iloiten. (säv. Jaakko kulta, san. Liisa Talus) Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma 2017-2018

Lisätiedot

Huhtasuon päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Huhtasuon päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Huhtasuon päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Huhtasuon päiväkoti Huhtasuon päiväkoti: varhaiskasvatus esiopetus Mansikkapuisto:

Lisätiedot

Ristonmaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ristonmaan päiväkodin toimintasuunnitelma Ristonmaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 2 Sisällys Esimiesalue Ristonmaan päiväkoti... 3 Esimiesalueen varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat... 3 1. Kuvaus ryhmärakenteista, henkilöstörakenteesta

Lisätiedot

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma Taskilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Nenäinniemen päiväkotikoulun ja Onnimannin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Nenäinniemen päiväkotikoulun ja Onnimannin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Nenäinniemen päiväkotikoulun ja Onnimannin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Nenäinniemen päiväkotikoulun ja Onnimannin päiväkodin varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö NALLI-SAKARA Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimipisteessä tai yksikössä

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Otokylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme on vuoroyksikkö, joka tarjoaa hoitoa hoitovarausten mukaan maanantaista sunnuntaihin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri - Toimintamme päiväkodissa on tavoitteellista, pedagogisesti perusteltua. - Luomme lapselle innostavan ja turvallisen ympäristön,

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot