HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO KESKI-UUDENMAAN MAAKUNTAMUSEO Kulttuuriympäristöyksikkö Jaana Perttilä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO KESKI-UUDENMAAN MAAKUNTAMUSEO Kulttuuriympäristöyksikkö Jaana Perttilä 24.1.2013"

Transkriptio

1 HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO LIITE KESKI-UUDENMAAN MAAKUNTAMUSEO Kulttuuriympäristöyksikkö Jaana Perttilä UUDENMAAN ELY-KESKUKSEN ENTISTÄMISAVUSTUKSET RAKENNUSPERINNÖN HOITOON VUONNA 2013 AVUSTUSTA HAKENEET KOHTEET Sammatintie 6-8, Helsinki (966/07.01/2012) Vuonna 1929 valmistunut arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema asuinkerrostalo, joka on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-1. Avustusta haetaan kolmen alkuperäisen metalliportin kunnostamiseen Arkkitehtitoimisto Livadyn Oy:n asianmukaisten suunnitelmien mukaisesti. Lisäksi haetaan avustusta yhden ikkunan palauttamiseen alkuperäiseen asuunsa. Avustusta puolletaan alkuperäisten metalliporttien kunnostamiseen. Sääksjärventie 80, Rajakylä, Hyvinkää ( 959/07.01/2012) Päärakennuksen ja majoitusrakennuksen on suunnitellut arkkitehti Hugo Harmia ja ne ovat valmistuneet vuonna Saunat ovat vuodelta 1940 sekä Lomamökkejä ovat suunnitelleet eri arkkitehdit ja ne ovat valmistuneet vuosina Alueen omistaa Suomen Arkkitehtiliitto. Avustusta haetaan virkistysalueen rakennusten rakennushistoriallisten selvitysten, kuntoarvioiden ja kustannusarvioiden tekemiseen sekä luonto- ja maisemaselvityksen tekemiseen. Virkistysalueeseen kuuluu päärakennus, majoitusrakennus, kaksi saunaa ja 25 lomamökkiä. Avustuksen myöntämistä puolletaan rakennuskannan rakennushistoriallisten selvitysten ja kuntoarvioiden tekemiseen. Kirkkotie 42, Tuusula (787/07.01/2012) Päärakennus ja jäljellä oleva aitta kuuluvat Kirkkotien varrella olevaan vanhaan rakennuskantaan. Päärakennus on siirretty nykyiselle paikalleen 1700-luvulla. Aitan tarkka ikä ei ole tiedossa. Kohde kuuluu RKY 2009-alueeseen ja se on myös suojeltu asemakaavassa srmerkinnällä. Avustusta haetaan aitan perustusten, alapohjan, hirsirungon ja ovien kunnostamiseen sekä katon rakenteiden korjaamiseen ja uuteen savitiilikatteeseen. Hakemuksen liitteenä on korjaussuunnitelma. Maakuntamuseon edustajat ovat käyneet paikalla syksyllä 2012 päärakennuksen saatua avustusta Museovirastolta. Kohteeseen haetaan avustusta myös Museovirastolta päärakennuksen ikkunoiden kunnostukseen. Avustusta puolletaan perustusten, alapohjan, hirsirungon ja ovien kunnostamiseen sekä katon rakenteiden korjaamiseen ja uuteen savitiilikatteeseen. Työt tulee toteuttaa noudattamalla Museoviraston kyseisten rakennusosien korjauskorttien ohjeita.

2 Tehtaankatu 19, Helsinki (678/07.01/2012) Vuonna 1904 valmistuneen As Oy Koivun on suunnitellut rakennusmestari Paavo Björk. Avustusta haetaan porrashuoneiden alkuperäisten tuuletusparvekkeiden ovien ja yläikkunoiden sekä muuratun ulkorakennuksen alkuperäisten ulko-ovien korjaamiseen. Kohde on saanut entistämisavustusta 2011 ikkunoiden kunnostamiseen ja maalaamiseen. Työn suorittivat vanhojen ikkunoiden kunnostamiseen erikoistuneet ammattilaiset. Avustusta puolletaan ulkorakennuksen alkuperäisten ovien kunnostamiseen ja maalaamiseen sillä ehdolla, että ennen töiden aloittamista esitetään asianmukainen työtapaselitys. Siuntionkatu 2, Helsinki (915/07.01/2012) Avustusta haetaan vuosina valmistuneen asuinrakennuksen vanhojen ikkunoiden kunnostamiseen. Kohde on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-2. Hakemuksen liitteenä on asianmukainen työselitys, jonka mukaan ikkunoita kunnostettiin vuonna 2011, jolloin yhtiö sai avustusta. Avustusta puolletaan ikkunoiden kunnostamisen jatkamiseen. Seunalantie 1, Helsinki, (954/07.01/2012) Helsingin Tapanilassa sijaitseva ns. Leinon talo on valmistunut vuonna Rakennusta on laajennettu eri aikoina ja mm.1930-luvulla se muutettiin pienkerrostaloksi. Sitä ennen siinä toimi mm. Tapanilan ensimmäinen suomenkielinen kansakoulu. Helsingin kaupungin omistuksessa ollut rakennus myytiin vuonna 1998 Oranssi Asunnot Oy:lle, joka teki siinä peruskorjauksen. Voimassa olevassa asemakaavassa rakennus on suojeltu sr-2 merkinnällä. Avustusta haetaan rakennuksen kolmen julkisivun maalaamiseen Kymin Palokärjen pellavaöljymaalilla sekä vesikaton huoltomaalaukseen. Hakemuksen liitteenä on selostus työn toteuttamisesta. Avustusta puolletaan julkisivujen ja vesikaton maalaamiseen. Hiidenmaankatu 6b, Helsinki ( 786/07.01/2012) Avustusta haetaan vuosien välisenä aikana Oskar Shetelingin rakennuttaman alun perin kesähuvilaksi valmistuneen huvilan parvekkeen ikkunoiden ja alkuperäisten ulko-ovien kunnostamiseen tai uusien teettämiseen puusepällä. Rakennuksen julkisivut ovat säilyttäneet hyvin alkuperäisyytensä. Hakemuksen liitteenä on alustava kunnostussuunnitelma. Avustusta puolletaan, vanhojen ovien kunnostamiseen tai uusimiseen alkuperäisen oven mallin mukaisesti umpipuisena. Ennen töiden aloittamista on esitettävä asianmukainen tarkempi kunnostus- tai uusimissuunnitelma. As Oy Pohjolankatu 27 Pohjolankatu 27, Käpylä, Helsinki (912/07.01/2012) Avustusta haetaan kiinteistön siipiosaan, jonka hyväksytyt lupakuvat ovat vuodelta 1931 ja sen on suunnitellut arkkitehti Martti Välikangas. Siipirakennuksessa toimi alun perin Elannon kauppa ja se muutettiin As Oy:ksi vuonna Liiketilat on muutettu asuinkäyttöön ja ikkunat vaihdettu.

3 Avustusta haetaan rakennuksen yksikerroksisen osan todennäköisesti alkuperäisen peltikaton uusimiseen. Hakemuksen liitteenä on lyhyt rakennusselostus kuvineen. Avustusta puolletaan ehdolla, että ennen töiden aloittamista hanke käydään yhdessä läpi rakennusvalvontaviraston lupa-arkkitehdin kanssa ja siitä tehdään asianmukainen työtapaselostus lupakuvineen. Sibeliuksenväylä 48 B, Järvenpää (965/07.01/2012) Rakennus valmistui vuonna 1892 kansakouluksi. Rakennus korjattiin vuonna 1933 arkkitehti Jalmari Peltosen suunnitelmien mukaan nykyiseen klassistiseen asuunsa. Vuosina sisätiloissa tehtiin täydellinen peruskorjaus. Tällä hetkellä rakennuksen alakerrassa toimii päiväkoti. Rakennus kuuluu RKY alueeseen ja se on suojeltu asemakaavassa srmerkinnällä. Avustusta haetaan ulkoseinien maalaamiseen punamullalla sekä ikkunoiden kunnostukseen ja maalaamiseen öljymaalilla. Hakemuksessa mainitaan, että alustava korjaussuunnitelma on laadittu yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulunkoulun/interiöörikonservoinnin kanssa, mutta sitä ei ole hakemuksen liitteenä. Kohteeseen haetaan avustusta myös Museovirastolta. Avustusta puolletaan ehdolla, että ennen töiden aloittamista esitetään asianmukainen työtapaselostus. Työ tulee tehdä Museoviraston Keittomaali-korjauskortin sekä Ikkunoiden korjaus -korjauskortin ohjeita noudattaen. Sointeentie 5, Tuusula (806/07.01/2012) Vuonna 1900 valmistuneen kohteen on suunnitellut ja rakennuttanut perimätiedon mukaan herra Sampola. Päärakennuksen lisäksi pihapiiriin kuuluu puuvaja. Avustusta haetaan asuinrakennuksen kuntoselvityksen sekä restaurointi- ja kunnostussuunnitelman tekemiseen sekä töiden toteuttamiseen. Avustusta puolletaan kuntoselvityksen ja restaurointisuunnitelman tekemiseen ehdolla, että työssä käytetään vanhoihin rakennuksiin perehtyneitä asiantuntijoita. Jokelantie 919, Jokela, Tuusula (804/07.01/2012) Kohde on Jokelan aseman asemapäällikön talo ja talousrakennus. Päärakennuksen on suunnitellut Knut Nylander ja se valmistui 1880, talousrakennus valmistui 1920-luvulla rakennus muutettiin asuintalosta kerhotilaksi ja vesikatto on uusittu saumatuksi peltikatoksi samana vuonna. Avustusta haetaan päärakennuksen kengitykseen, lattioiden lämmöneristyksen vaihtoon ja lattialautojen palautukseen, tulipesän palautukseen, peltikaton korjaukseen ja maalaukseen sekä talousrakennuksen seinähirsien paikkaukseen. Hakemuksen liitteenä on alustava korjaussuunnitelma. Kohteeseen haetaan avustusta myös Museovirastolta. Avustusta puolletaan hirsirungon kengitykseen ja vesikaton korjaukseen ja maalaukseen ehdolla, että ennen töiden aloitusta on esitettävä asianmukainen työtapaselostus. Työ tulee tehdä Museoviraston Peltikaton korjaus - korjauskortin ja Hirsitalon rungon korjaus -kortin ohjeita noudattaen.

4 Knaapilantie 18 A 1, Lahela, Tuusula (774/07.01/2012) Kohteen on suunnitellut Johan Edward Helenius ja se on valmistunut vuonna 1886, lisäosa vuonna Tilaan kuuluu lisäksi luhtiaitta ja hevostalli. Rakennusten alkuperäinen katemateriaali on ollut päre. Avustusta haetaan päärakennuksen 1920-luvulla tehdyn konesaumatun peltikaton uusimiseen ja runkorakenteiden korjaamiseen. Hakemuksen liitteenä on alustava korjaussuunnitelma. Avustuksen myöntämistä puolletaan ehdolla, että uusi peltikatto toteutetaan vanhan katon mallin mukaisesti. Ennen töiden aloittamista on esitettävä asianmukainen työtapaselostus. Työ tulee tehdä Museoviraston Peltikaton korjaus - korjauskortin ohjeita noudattaen. Marsalkantie 1, Helsinki (785/07.01/2012) Rakennus on siirretty vuonna 1909 Terijoelta nykyiselle paikalleen. Uudelleenpystytys hankkeessa suunnittelijana toimi aikoinaan rakennusmestari Albert Karlsson. Rakennus on voimassa olevassa asemakaavassa suojeltu merkinnällä sr-2. Avustusta haetaan huvilan vesikaton huoltomaalaukseen. Hakemuksen liitteenä on Raksystems Anticimenxin tekemä päivätty Kuntotarkastus RS 3. Kuntoraportin kuvista voidaan todeta, että kysymyksessä on vanhempi myös poikkisaumoin toteutettu saumattu peltikatto. Avustuksen myöntämistä puolletaan ehdolla, että ennen töiden aloittamista on esitettävä asianmukainen työtapaselostus. Vantaankatu 15, Hyvinkää (916/07.01/2012) Rakennuksen on suunnitellut mahdollisesti Arvi Lindqvist ja se on valmistunut vuonna Avustusta haetaan alkuperäisen saumapeltikaton uusimiseen. Hakemuksen liitteenä on Raksystems Anticimenxin tekemä päivätty Kuntotarkastus RS 3. Avustuksen myöntämistä puolletaan ehdolla, että uusi peltikatto toteutetaan vanhan katon mallin mukaisesti. Ennen töiden aloittamista on esitettävä asianmukainen työtapaselostus. Työ tulee tehdä Museoviraston Peltikaton korjaus - korjauskortin ohjeita noudattaen. Punamullantie 26, Nurmijärvi (617/07.01/2012) Rakennus on valmistunut vuonna Pihapiiriin kuuluu lisäksi navetta ja aitta 1900-luvun alusta, konesuoja vuodelta 1976 sekä maakellari. Nykyinen sementtitiilikate on vuodelta Päärakennus on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-2. Rakennus on osa laajempaa aluekokonaisuutta. Avustusta haetaan päärakennuksen katemateriaalin vaihtamiseen sementtikattotiilestä konesaumattuun peltikattoon. Hakemuksen liitteenä on ProAgria Uusimaan tekemä päivätty kustannusarvio ja rakennusselostus. Avustuksen myöntämistä puolletaan ehdolla, että ennen töiden aloittamista on esitettävä asianmukainen työtapaselostus. Työ tulee tehdä Museoviraston Peltikaton korjaus - korjauskortin periaatteita noudattaen.

5 Linnavuorentie 6, Helsinki (810/07.01/2012) Vuonna 1891 valmistunut huvila on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-2. Avustusta haetaan konesaumatun peltikatteen uusimiseen. Hakemuksessa on yleiskuvia rakennuksesta. Avustusta ei puolleta, hakemus on puutteellinen. Iso Roobertinkatu 1, Helsinki (771/07.01/2012) Vuonna 1907 valmistunut arkkitehtien Oscar Bomason / Bertel Jung suunnittelema asuinkerrostalo. Vuoden 1942 pommituksissa rakennus vaurioitui mm. ensimmäisen kerroksen osalta. Kiinteistössä tehtiin korjaustöitä vuosina Tällöin ensimmäinen kerros verhoiltiin uurteisella kuparilevyllä, liikehuoneistojen ikkunat ja ovet muutettiin metallisiksi ja sisäänkäyntejä muutettiin. Lisäksi rakennusta korotettiin kahdella kerroksella. Rakennus on voimassa olevassa asemakaavassa suojeltu merkinnällä So. Avustusta haetaan kupariverhoillun ensimmäisen kerroksen julkisivujen palauttamiseen alkuperäiseen asuunsa. Suunnitelmat perustuvat olettamukseen siitä, että alla oleva kivinen julkisivuverhous on korjattavissa pommitusten jäljiltä. Levytyksen alla olevan alkuperäiset julkisivun kunto ei ole tiedossa, vaan jatkotutkimusten ja levytyksen osapurun yhteydessä tullaan arvioimaan julkisivun teknistä ja fyysistä kuntoa uudelleen. Esitetyssä suunnitelmassa näyteikkunoita ei olla palauttamassa alkuperäiseen v asuun, vaan 1950-luvun lopun teräsikkunat säilytetään. Todennäköisesti vanhat ikkunat ovat olleet puiset. Avustusta ei puolleta, koska ei täsmällisesti tiedetä minkälaisia vaurioita ollaan korjaamassa ja kuinka. On myös mahdollista, että pommitusvauriot ovat niin pahat, että niitä ei voi korjata ja olemassa oleva kaupunkikuvassa vakiintunut yli 50 vuotta julkisivussa ollut uritettu kuparilevy tulee säilyttää. Punavuorenkatu 2, Helsinki (911/07.01/2012) Suomen metodistikirkon omistama kirkkorakennus valmistui vuonna 1929 ja sen suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Metodistikirkon tilat käsittävät seurakuntasalin, kirkkosalin, sakastin, toimiston ja henkilökunnan tilat. Metodistikirkon tornia ei kuitenkaan rakennettu sen omalle katolle, koska rakennuksesta olisi tullut liian korkea. Ongelma ratkesi, kun Merimiehenkatu 17 tontille oltiin rakentamassa uutta asuintaloa ja torni saatiin rakennettua sen katolle. Käynti tornin alustilaan on kuitenkin kirkkorakennuksen portaikosta. Tornin huipulla on ollut todennäköisesti kuparipellistä tehty spiira. Tammikuussa 1976 olleessa myrskyssä alkuperäinen spiira kaatui ja se poistettiin. Tämän jälkeen tornin huipulle tehtiin vuonna 1980 toinen rakenteeltaan ja materiaaliltaan täysin moderni spiira, joka purettiin rakenteiden kyseenalaisen kunnon vuoksi vuonna Voimassa olevassa asemakaavassa vuodelta 1980 kiinteistö on suojeltu asemakaava merkinnällä So. Avustusta haetaan kolmannen spiiran rakentamiseen. Kustannussyistä se esitetään tehtäväksi teräspellistä maalattuna, eikä ajan kuluessa vihreäksi patinoituvaksi kuparipellistä, joka on todennäköisesti ollut sen alkuperäinen materiaali. Alkuperäisen spiiran kuparipellitetty jalustaosa on edelleen olemassa. Spiiralla on erityisesti kaupunkikuvallinen merkitys. Esitetty toteutustapa ja materiaalit ovat uudet. Maalattuna spiira vaatii säännöllisesti huoltoa. Avustusta ei puolleta, koska enää ei ole täyttä varmuutta sen ulkonäöstä, vaikka saman suunnittelijan muista toteutuneista spiiroista ja kaukaa otetuista valokuvista voidaankin päätellä melko paljon.

6 Tuulivilla/Stormklippan, Villingin saari, Helsinki (765/07.01/2012) Avustusta haetaan parvekkeen kunnostamiseen, lasiverannan ja sisäänkäyntiportaiden sekä edusterassin uusimiseen, keittiön päällä olleen terassin rakentamiseen, lasiverannan sisäpintojen maalaamiseen, yläkerran kolmen makuuhuoneen sisäpintojen uusimiseen, kivijalan perustuspilareiden välissä olevien puuritilöiden uusimiseen. Hakemuksen mukana on työselostus. Kohde hakee avustusta myös Museovirastosta. Avustusta ei puolleta, koska kohde on saanut avustusta kaksi kertaa aikaisemmin vuonna 2011 ELY:stä ja vuonna 2012 Museovirastosta. Avustukset myönnettiin tuolloin vesikaton kunnostamiseen ja maalaamiseen sekä julkisivujen kunnostamisen ja maalaamiseen. Vanha valtatie 6, 0425 Kerava (981/07.01/2012) Avustusta haetaan asuinrakennuksen yhden asunnon lattian tukemiseen sekä lattian eristeiden vaihtoon. Työ on jo tehty eikä mukana ole mitään liitteitä. Avustusta ei puolleta. Kielopolku 3, Helsinki (781/07.01/2012) Asuinrakennuksen rakennutti konemestari Iivari Kontuniemi ja se valmistui vuonna Vuonna 1940 valmistu laajennusosa. Rakennus on suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-2. Avustusta haetaan jälkikäteen vanhan torniosan uudelleenrakentamiskustannuksiin. Työ on tehty kesällä Torni ei alun perin kuulunut rakennukseen, vaan rakennettiin myöhemmin Kontuniemen toimesta. Hakemuksen liitteenä on työselostus ja kuvia hankkeesta. Avustusta ei puolleta, työ on jo tehty. Kylätie 27, Helsinki (798/07.01/2012) Avustusta haetaan 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä valmistuneen ulkorakennuksen kunnostamiseen. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä selvitystä minkälaiseen kokonaisuuteen se kuuluu. lä Pohjolankatu 34, Käpylä, Helsinki (968/07.01/2012) Kohde kuuluu valtakunnallisesti merkittävään, 1920-luvulla rakennettuun aluekokonaisuuteen, Avustusta haetaan julkisivujen kunnostamiseen ja maalaamiseen. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta. lä Pohjolankatu 36, Käpylä, Helsinki (969/07.01/2012)

7 Avustusta haetaan julkisivujen kunnostamiseen ja maalaamiseen sekä kuistin ja muiden lisärakenteiden kunnostamiseen. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta. lä Joukolantie 15, Käpylä, Helsinki (958/07.01/2012) Avustusta haetaan vesikaton uusimiseen. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta. Nyyrikintie 7, Käpylä, Helsinki (935/07.01/2012) Avustusta haetaan mansardikattoisen paritalon katon uusimiseen huopakatteena. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta. Pellervontie 4, Käpylä, Helsinki (933/07.01/2012) Avustusta haetaan harjakattoisen paritalon katon uusimiseen huopakatteena. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta. Tapiolantie 12, Käpylä, Helsinki (936/07.01/2012) Avustusta haetaan mansardikattoisen paritalon katon uusimiseen huopakatteena.. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta. Sampsantie 29, Käpylä, Helsinki (937/07.01/2012) Avustusta haetaan mansardikattoisen paritalon katon uusimiseen huopakatteena. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta.

8 Sampsantie 31, Käpylä, Helsinki (934/07.01/2012) Kohde kuuluu valtakunnallisesti merkittävään pääosin 1920-luvulla rakennettuun aluekokonaisuuteen, Avustusta haetaan mansardikattoisen paritalon katon uusimiseen huopakatteena. Hakemuksen liitteenä ei ole työtapaselostusta, eikä kuvia kohteesta. LAILLA SUOJELLUT TAI VALTION OMISTAMAT Kuusitie 36, Haarajoki, Järvenpää (698/07.01/2012) Kohde on valtion/ Kapiteeli OY:n omistuksessa ja se kuuluu Museoviraston hoitamiin kohteisiin. SIIRRETÄÄN MUSEOVIRASTOLLE Seurasaari, huvila 3, Helsinki (946/07.01/2012) Höyrylaivaliikenteen asemarakennus/ matkustajien odotustilat Vuonna 1890 valmistuneen Seurasaaren kansanpuiston aikaisen höyrylaivalaiturin läheisyyteen rakennetun huvilan suunnitteli Arkkitehti Frithiof Mieritz. Rakennuksessa oli laivamatkustajien odotussali yläkerrassa ja järjestysmiehen asunto alakerrassa. Toisen kerroksen odotussaliin kuljettiin leveitä ulkoportaita pitkin ja yläkerran odotustiloihin liittyi myös leveä parveke. Höyrylaivamatkustajien odotussaliin sijoitettiin täytettyjen eläinten kokoelma, jonka toivottiin edistävän biologisen museon saantia Helsinkiin. Biologiset kokoelmat olivat esillä Seurasaaressa 13 vuotta; ravintolassa ja laivamatkustajien odotussalissa. Odotussaliin rakennettiin täytettyjä eläimiä varten vitriini, jonka takaseinää peittivät Salomon Wuorion vuonna 1896 kankaalle maalaamat, eri vuodenaikoja kuvaavat metsämaisemat. Avustusta haetaan maalattujen vitriinien taustakuvien konservointiin. Hakemuksen liitteenä on konservaattoreiden Kirsi Karpio ja Arja Sorri laatima selvitys rakennuspinnoista ja työtapaehdotus. Kysymys on sisätilojen konservoinnista ja kohteen vaativuuden vuoksi Helsingin kaupunginmuseo katsoo, että se tulee siirtää Museoviraston ohjattavaksi ja valvottavaksi.

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI Osa B: Inventoidut rakennukset Pekka Piiparinen 2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen 2 SISÄLTÖ JOHDANTO 3 INVENTOIDUT RAKENNUKSET 5 Pielisensuunkatu

Lisätiedot

HÅKANSBÖLEN KARTANO PÄÄRAKENNUKSEN RAKENNUSHISTORIASELVITYS

HÅKANSBÖLEN KARTANO PÄÄRAKENNUKSEN RAKENNUSHISTORIASELVITYS HÅKANSBÖLEN KARTANO PÄÄRAKENNUKSEN RAKENNUSHISTORIASELVITYS ARKKITEHTITOIMISTO SCHULMAN OY 2007 Arkkitehtitoimisto Schulman Oy Håkansbölen kartano/ Päärakennuksen rakennushistoriaselvitys Sisällys Johdanto

Lisätiedot

Parikkalan kunta. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Uukuniemen yleiskaava-alueella

Parikkalan kunta. Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Uukuniemen yleiskaava-alueella Parikkalan kunta Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi Uukuniemen yleiskaava-alueella 82136257 9.1.2013 Parikkalan kunta Kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten inventointi

Lisätiedot

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Lohjan kaupunkisuunnittelukeskus ja Lohjan Museo 2007 Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Inventointityö Katariina Ockenström 2002 Valokuvat

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kruununpuiston asemakaavan muutos

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kruununpuiston asemakaavan muutos OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kruununpuiston asemakaavan muutos Hyvinkään kaupungin 10. kaupunginosan kortteleita 901-930 koskeva asemakaavan muutos Kuva Juhaninkadulta. 10:017 HYVINKÄÄN KAUPUNKI

Lisätiedot

Lepola. Karjanhoitokoulu. Inventointi 31.8.2012. Lepola / Karjanhoitokoulu Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo

Lepola. Karjanhoitokoulu. Inventointi 31.8.2012. Lepola / Karjanhoitokoulu Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo Lepola Karjanhoitokoulu Inventointi 31.8.2012 Lepola / Karjanhoitokoulu Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Järvenpään kaupunki, kaavoitus ja mittaus Ohjausryhmä Ilkka Holmila,

Lisätiedot

JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS

JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS JOENSUUN RUUTUKAAVAN KORTTELIN 48 POHJOISOSAN RAKENNUSHISTORIASELVITYS Pekka Piiparinen 2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen 2 1. JOHDANTO 3 2. KORTTELI 48:N POHJOISOSA 3 2.1. Kuvaus 3 2.2. Rakennukset

Lisätiedot

Yleistä Keski-Suomen rakennusperinnöstä ja kohteiden valinnasta

Yleistä Keski-Suomen rakennusperinnöstä ja kohteiden valinnasta Sisällysluettelo Yleistä Keski-Suomen rakennusperinnöstä ja kohteiden valinnasta... 3 Hankasalmi... 5 Joutsa... 6 Jyväskylä... 8 Jyväskylän maalaiskunta...19 Jämsä...23 Jämsänkoski...28 Kannonkoski...30

Lisätiedot

VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET

VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET lyhyt selv itys rakennusv aiheist a ja vuosien 2011 13 palorestauroinnist a Eteinen Artur Faltinin kuvaamana vuonna 1914. Kuva Kauniaisten pha. VILLA GAHMBERGA eli KLOSTRET

Lisätiedot

Lepola. Rehtorin talo. Inventointi 31.8.2012. Lepola / Rehtorin talo Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo

Lepola. Rehtorin talo. Inventointi 31.8.2012. Lepola / Rehtorin talo Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo Lepola Rehtorin talo Inventointi 31.8.2012 Lepola / Rehtorin talo Inventointi 21.8. 2012 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Järvenpään kaupunki, kaavoitus ja mittaus Ohjausryhmä Ilkka Holmila, Järvenpään

Lisätiedot

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Kohde: Heinäjoen vanha maantiesilta Kohdekuva: Osoite: Rekisteri nro: Omistaja / os./puh: Lyhyt kuvaus:

Lisätiedot

IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO

IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO Iin kunta Arkkitehtitoimisto Ajantaju 2011 1 IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO Sisältö IIN VANHAN HAMINAN KORJAUSOHJEISTO... 1 Iin kunta... 1 Arkkitehtitoimisto Ajantaju...

Lisätiedot

YRITYSPERÄN KORTTELIT 98-103

YRITYSPERÄN KORTTELIT 98-103 / KAAVOITUS 8.12.2008 YRITYSPERÄN KORTTELIT 98-103 Rakentamistapaohjeet Rakentamistapaohjeet Näitä rakentamistapaohjeita sovelletaan Raahen kaupungin asemakaavanmuutokseen Akm 189 alueella. Ohjeet koskevat

Lisätiedot

PL 35, 00023 Valtioneuvosto Puh. vaihde 020 610 100 Annettu Helsingissä 10.6.2010

PL 35, 00023 Valtioneuvosto Puh. vaihde 020 610 100 Annettu Helsingissä 10.6.2010 YMPÄRISTÖMINISTERIÖ PÄÄTÖS YM5/531/2009 PL 35, 00023 Valtioneuvosto Puh. vaihde 020 610 100 Annettu Helsingissä 10.6.2010 ASIA Rakennuksen suojelua koskeva alistus. ALISTETTU PÄÄTÖS SUOJELUESITYS Uudenmaan

Lisätiedot

Joutsan keskustaajaman osayleiskaava-alueen täydennysinventointi

Joutsan keskustaajaman osayleiskaava-alueen täydennysinventointi Liite 1 Joutsan keskustaajaman osayleiskaava-alueen täydennysinventointi pääas. kunta: pääas. kylä: laji: tyyppi: arvotus: Joutsa Jousa ei määritelty kyläympäristö valtakunnallisesti arvokas Joutsan Jousitien

Lisätiedot

SUITIA RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS

SUITIA RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS SUITIA RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS JOHDANTO 2 I SUITIAN TILAN VAIHEITA 3 FLEMINGISTÄ WREDEEN 4 HELSINGIN YLIOPISTO 12 SOTAINVALIDIKOTI 6 MUINAISJÄÄNNÖKSET / Marianna Niukkanen ja Kaarlo Katiskoski

Lisätiedot

Viikin laboratoriorakennus

Viikin laboratoriorakennus Viikin laboratoriorakennus Koetilantie 5, Helsinki Rakennushistoriallinen selvitys 31.5.2010 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy Anna-Maija Lukkari, HY, tekninen osasto

Lisätiedot

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Teksti: Kaisa Ikola Kuvat: Timo Hautamäki Julkaisija: Lapuan Tuomiokirkkoseurakunta / Matkailutyöryhmä 2008 [] ESIPUHE Tämän julkaisun tarkoitus on

Lisätiedot

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta

3.8 JOKELA. Historia. Jokelan rakennuskanta. kanta JOKELA 3.8 Jokela on useassa vaiheessa rakentunut taajamakokonaisuus, joka sisältää erilaisia arvokkaita ympäristöjä. Arvokkain osa taajamaa on Jokelan tiilitehtaan alue, jolla on teollisuusympäristönä

Lisätiedot

YLIVIESKAN KESKUSTAAJAMAN RAKENNUSPERINNÖN TÄYDENNYSKOHTEET KESKUSTAN OYK:N ALUEELLA

YLIVIESKAN KESKUSTAAJAMAN RAKENNUSPERINNÖN TÄYDENNYSKOHTEET KESKUSTAN OYK:N ALUEELLA YLIVIESKAN KESKUSTAAJAMAN RAKENNUSPERINNÖN TÄYDENNYSKOHTEET KESKUSTAN OYK:N ALUEELLA Ylivieskan kaupunki Maankäyttöyksikkö Pekka Taskinen kaupunginarkkitehti Johdanto: Raportti on laadittu maastokäynnin

Lisätiedot

KOTKANIEMI. Maisema-, rakennushistoria- ja tilaselvitys. arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto talli oy Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA

KOTKANIEMI. Maisema-, rakennushistoria- ja tilaselvitys. arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto talli oy Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA KOTKANIEMI Maisema-, rakennushistoria- ja tilaselvitys arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto talli oy Vilhelm Helander, Juha Leiviskä, arkkitehdit SAFA 9.3.2012 1 2 TIIVISTELMÄ Tässä selvityksessä on yhdistetty

Lisätiedot

Myllykosken. tehtaan RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS ARKKITEHTISUUNNITTELU ARCADE OY TYONUMERO: 13-22-01

Myllykosken. tehtaan RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS ARKKITEHTISUUNNITTELU ARCADE OY TYONUMERO: 13-22-01 040 5955980 info@acad.fi @ Myllykosken tehtaan aitojen ulkopuoliset rakennukset RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS ARKKITEHTISUUNNITTELU ARCADE OY TYONUMERO: 13-22-01 RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS MYLLYKOSKEN

Lisätiedot

5:146 5:32 2-9903 18:5-M602 2-9901 1-9906 2-9903 1:7-M602 10 18:188 1-9908 1-9903 1-9906 871:1:7 18:4-M602 18:239 18:224 1-9 18:417 1-9906 1-9901

5:146 5:32 2-9903 18:5-M602 2-9901 1-9906 2-9903 1:7-M602 10 18:188 1-9908 1-9903 1-9906 871:1:7 18:4-M602 18:239 18:224 1-9 18:417 1-9906 1-9901 -0 0 : 000 0 :-M0-0 0 0 0 0-0 -0-0 0-0 : 0-0 -0-0 0-0 0 0-0 0 0 0 0 0 0-0 0 0-0 0 :0 0 : :0-M0 0 0 0-0 0 0 0 :0-0 0 : 0 :0 0-0 0 000000 0 0-0 000000-0 0 0 0-0 :-M0-0 0 RKY 00 Valtakunnallsiesti arvokkaan

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS

KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS KULTTUURIYMPÄRISTÖSELVITYS TYÖNUMERO: E27046 OULAISTEN KAUPUNKI PYHÄJOEN RANTAOSAYLEISKAAVA, KESKUSTAN ITÄPUOLI 24.11.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY, OULU 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät...

Lisätiedot

Maunulan 1950-luvun arkitaide

Maunulan 1950-luvun arkitaide Helsingin kaupunki Kaupunkisuunnitteluvirasto Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2012:7 Maunulan 1950-luvun arkitaide Korjaustapaohje Maunulan 1950-luvun arkitaide Korjaustapaohje Helsingin

Lisätiedot

HEINOLAN SEMINAARI. Rakennushistoriallinen selvitys 24.5.2013

HEINOLAN SEMINAARI. Rakennushistoriallinen selvitys 24.5.2013 HEINOLAN SEMINAARI Rakennushistoriallinen selvitys 24.5.2013 Heinolan seminaari Rakennushistoriallinen selvitys 24.5. 2013 Arkkitehtitoimisto ark-byroo 1 Tilaaja Senaatti-kiinteistöt Yhteyshenkilö asiakaspäällikkö

Lisätiedot

Fiskarsin Ruukkiasunnot

Fiskarsin Ruukkiasunnot Fiskarsin Ruukkiasunnot Koy Ruukkiasuntojen ostoa koskeva hankesuunnitelma niiden kiinteistöjen osalta, jotka siirtyvät esiostosopimuksilla Fiskarsin asukkaiden omistukseen 09.04.2012 Fiskars Tekijä: Fiskarin

Lisätiedot

Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011. Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen

Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011. Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen Pekkalan koulu, Ruovesi. katselmus 19.-23.9.2011 Kallion Savo-seura Böök Huttunen Savolainen Ilmakuvassa vuodelta 1960 on keskellä Pekkalan yläkoulu, jonka vasemmalla puolella koivikon takana näkyy urheilukenttä.

Lisätiedot

3. Kohde. 5. Kaup. osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi

3. Kohde. 5. Kaup. osa/kortteli/talo 6. Kohdetyyppi SUOMEN RAKENNUSKULTTUURIN YLEISLUETTELO 1. Lääni 2. Kunta 4. Kylä/Rekisterinumero Lapväärtti/ 2:23 7. Peruskartta/Koordinaatit 1232 08 / X=6 905 906, Y=529 106 10. RAKENNUKSEN KUVAUS Rakennus n:o Nyk.

Lisätiedot

Pien-Toijolan talomuseo Hoitosuunnitelma

Pien-Toijolan talomuseo Hoitosuunnitelma 1 Pien-Toijolan talomuseo Hoitosuunnitelma Marko Huttunen 050-530 6300 Arkkitehtitoimisto Livady Hämeentie 4 C 11 00530 HELSINKI puh 09-348 70501 fax 09-348 70502 huttunen@livady.fi Pien-Toijola vuonna

Lisätiedot