Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin"

Transkriptio

1 Teppo Tervo (viimeisin muutos ) PDF-VERSIO Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin Tämä on muistelus siitä kuinka Kannustalo päätyi Kolmiomuotoiselle tontille korkealle mäelle Kuopioon. Projekti tarjoaa onnistumisen elämyksiä, epätoivon hetkiä koko toteuttaminen on useita kertoja vaakalaudalla ja vauhdikkaita käänteitä. Onneksi rakennuttajapariskunta sai avukseen hyvät taustajoukot alkaen Pääsuunnittelijasta, Valvojasta, Urakoitsijasta Kannustalomyyjään ja koko Kannustalon porukkaan. Kuopion alueen Kannustalomyyjä Tarmo Turtiainen kantoi tässä projektissa etunimeään kunnialla, tuhannet on ne kysymykset joihin hän joutui vastaamaan itselleen oudossa rakennusmaailmassa seikkailevan tarkan ja tiedonhaluisen parivaljakon taholta hyvää palvelua huumorintajua unohtamatta.

2 Luku 1: Kiinnostuksesta käytännön toteutuksen porteille Kannustalo tulee valituksi Kuva 1: Vuf! Mekin muutamme Kannustaloon! Tässä luvussa kuvataan värikästä vaihetta siitä, kun kiinnostus omakotitaloa kohtaan herää, päädytään rakennuttamaan uusi, vuokrataan kaupungilta pieni Kolmionmuotoinen tontti ja sovitetaan toiveet tontille rakennettavaan taloon. Valitaan puolitoistakerroksinen Kannustalon Vihervaara Taloksi Kolmiomuotoiselle tontille ja saadaan rakennuslupa. Vaikka projekti alkoi jo huhtikuussa 2010, niin tämä luku on kirjoitettu alkuvuodesta 2012, joten mukana voi olla annos jälkiviisauttakin. Aika kultaa muistot, joten ihan kaikkea ei välttämättä ole saatu kaivettua paperille, mutta olisiko kaiken muistaminen tarpeenkaan? Kiinnostus herää Tarinan vois aloittaa vaikka kuinka pitkältä, mut tämä alkoi keväällä Aloimme etsiä sijoituspaikkaa matkan varrella kertyneelle tilpehöörille. Tai mitä maallista nyt ihminen mukanaan raahaakaan. Omakotitaloa. Valmista. Eihän meistä ole rakentajiksi. Kiertelimme ja etsimme. Puolisensataa kohdetta tuli tarkastettua. Pari kertaa oli aika lähellä, mut jotenkin ei tullut juuri sitä oikeata vastaan. Aina tuli jokin puute esiin. Tuli ajatus, et josko rakennettais. Tai siis rakennutettais. Tai yksi tuttu sitä meille ehdotti. Saatais juur sellainen kuin haluttais. Antoi vinkin hyvästä talomyyjästäkin. Talomyyjän kanssa todettiin, et ihan mahdollinen hanke. Enää olisi yksi ongelma. Tontti. Tai niin me luultiin. Piti mennä tutustumaan tonttitarjontaan Pääsuunnittelijan kanssa. Yks valmis kohde tuli vaan väliin. Ehkä sittenkin valmis? Ei sittenkään. Innostuttiin rakentamisesta niin paljon, et kierreltiin katsomassa sisustusmateriaaleja ja muita rakentamiseen liittyvää. Ja pohdittiin valintoja. Ahkerasti.

3 Tontin valinta ja talon suunnittelua Sitten tuli uusia tontteja jakoon. Keskellä talvea. Ei hätää, korttelisuunnitelman kimppuun vaan. Korttelisuunnitelman avullahan valinta onnistuu? Vai? Pois kaikki jyrkän rinteen tontit. Ja porrastetuille taloille tarkoitetut kans. Tasamaatalolle tarkoitettua tonttia haetaan. Ja yksikerroksinen on tarkoitus rakentaa. Ilman portaita. Tontti 4b jää käteen. Siis meidän arvostelumme mukaan ihan ok tuuri, vaikka useampi kymmen olikin valitsemassa ennen meitä. Vaan mites käy, kun tontti valitaan käymättä paikalla Ei mahdu meidän unelmatalo tontille. Ei. Kolmion muotoinen tontti ja pieni. Noh, takaisin piirustuspöydälle. Tai taulukkolaskentaohjelmallahan meikäläinen pohjia hahmotteli. Ja selailemaan taas - lattialle kertyneitä talokirjoja. Ihan valmista ei löydy, mut räätälöitynä mahtuu. Tuli epäsymmetrinen T-mallinen talo. Tai siis pohja muistuttaa hatulleen käännettyä T- kirjainta. Mut mahtuu tontille. Ei kun tarjouspyynnöt sisään. Argh, ei meillä tuollaisiin hintoihin ole varaa erittäin reilusti liikaa Ei kun taas kiusaamaan taulukkolaskentaohjelmalla pohjapiirustuksia. Satatonnia pitää saada pois budjetista. Ei onnistu, sanoi joku. Ei nimittäin ollut tarkoitus luoda valheellisella budjetilla väistämättä särkyviä pilvilinnoja. Yrittänyttä ei laiteta, ajattelimme me. Vois sanoa ainakin yrittäneensä. Siis ei kun yksinkertaistamaan talon muotoa, vähentämään louhinnan tarvetta ja pienentämään taloa, mikä ei ollut helppoa, kun turhia neliöitä ei talossa ollu aiemminkaan. Kannustalo mukaan kilpailuun Oltiin kävelemässä paluumatkalla metsäretkeltä, kun vaimo kuten meillä usein käy sanoi, et soita sille Kannustalomyyjälle. Hmm. Kannustalohan on kallis, kannattaneeko tuo. Tartuinpa kuitenkin puhelimeen, tuskin tuosta haittaakaan olisi. Ringg, ringg ei tainnut Kannustalomyyjä tajuta, mikä iski kun puhelin soi. Projekti Kolmionmuotoiselle tontille astui Kannustalomyyjän elämään. Onneksi Kannustalomyyjä ei haasteita pelänny. Ekaks lähti pinkka kuuluisia Kannustaloesitteitä kohti kalakukkokaupunkia, hups, ei kun Kainuuta oltiin kesälomaa viettämässä. Aikansa vastaanottopäässä asiaa pähkäiltiin ja hauduteltiin, kunnes tajuttiin, et tuossa on ainakin yksi varteenotettava vaihtoehto. Vihervaara 151 muutoksia ja muokkauksia tosin tarvittaisiin. Olihan noita kilpailijoitakin. Monta. Kannustalomyyjä ei tuotakaan pelästyny. Loppuun asti ollaan mukana. Katkeraankin. Kolmionmuotoinen tontti tosin uhkasi harmaannuttaa myyjän ennen aikojaan. Huomasi saman kuin me. Ei meinaa mahtua talo tontille. Ei. Mut suomalainen menee läpi harmaan kiven eikä Kannustalomyyjä ole poikkeus. Päinvastoin. Mahtuuhan se sittenkin.

4 Ja sitten ei kun uutta putkeen. Siis uus kilpailutuskierros käyntiin. Uusilla suunnitelmilla ja osittain uusilla kilpailijoillakin. Meinas taas kerran tössähtää hanke budjettiin. Yks kilpailija laski budjetin aivan omalle sataluvulleen. Tai siis sadalletuhannelleen. Aika nopeasti tuo saatiin kyllä oikaistua. Vaik hetken näytti pahalta. Kannustalomyyjä osallistui tähänkin. Ei luvannut liikoja, mut hänenkin laskelmansa näytti saman kuin Valvojamme laskema budjetti. Toteuttamiskelpoiselta näytti hanke. Taas. Valvojamme totesi meille budjetin laskettuaan, että tuon kanssa kun menee pankinjohtajan puheille, niin toista kertaa ei tarvitse. Pankinjohtajan juttusilla käydä siis. Kuva 2: Julkisivu kadulta päin tilanteen mukaan. Taloon tulee Tiilikainen premium+ (pural) -peltikatto tiilenpunaisena. Ulkoverhous pysty/vaaka -verhouksella. Tätä arvottiin aivan viime hetkelle asti Kannustalon vaakaverhous on sen verran komea. Meidän Talo pienelle Kolmionmuotoiselle tontille Vihervaara se on. Meidän talo meinaan. Muokattuna 1½-kerroksisen Vihervaara 151 pohjalta. Voitti tarjouskilpailumme. Tai ois siinä voinu käydä toisinkin. Kilpailija ei vaan ollut ratkaisun hetkellä yhtä sitkeä ja halukas kaupantekoon kuin Kannustalomyyjä. Ei ois tarvinnu olla meidän talo Kannustalo. Sattui vaan olemaan juuri se meidän Talo Kolmiotontille. Siis Kannustalon Vihervaara. 1½-kerroksisena. Portaatkin on, yhteen tasoon kun ei tilat ois mahtunu. Ei sitten millään. Tosin tonttikin oli kaavoitettu 1½-kerroksiselle talolle, mut siit olis selvinnyt tekemällä yläkertavarauksen. Vaan oli pakko ottaa nekin tilat käyttöön. Portaisiin varattiin sit kyl tavallista enemmän leveyttä ei tällainen iso mies pienissä portaissa tykkää kulkea. Ja tehtiin hissivaraus, jos vaikka iskee vanhuus ja raihnaus. Joskus kumminkin. Kaikki unelmat ei siis toteudu. Iso osa kuitenkin.

5 Vaan hauskaa tekstiä tuli kilpailijoilta, kun kuulivat Kannustalon voittaneen. Ja vielä hinnalla. Enimmäkseen. Eivät voineet uskoa. Varmana oli joku asia meiltä jäänyt huomiotta. Ei voinu olla samansisältöinen paketti kuin heillä. Ei. Minun taulukkolaskentamallini vaan sanoi juuri päinvastoin. Ja samaa mieltä oli Valvojammekin. Sellaista se on, kun sattuu kuvastomalli olemaan lähellä tavoiteltua. Merkityksensä valinnassa oli Kannustalomyyjälläkin. Hänen kanssaan hanketta oli hyvä jatkaa ja Kannustalon väen kanssa muutenkin, kuten myöhemmin osoittautui. Pohjamuutoksia tuli kyllä paljon. Sisälle. Ulkokuoreen ei niin paljon. 300 milliä pois sekä talon pituudesta että leveydestä. Lisättiin lasikuisti, että saatiin eteinen pois talon leveydestä. Yläkerran kehäkorkeutta 200 millimetriä ylös ja alakerran kerroskorkeutta kakskyt milliä enemmän alas. Ja ruokailuerkkerin nurkka laitettiin suoraksi Kannustalon arkkitehdin vastaehdotuksesta huolimatta. Ymmärsihän arkkitehtikin nurkan oikaisun, kun asemapiirustuksen näki. Ulkoasultaan lopputulos muistuttaa ainakin piirustuksissa - paljon sotien jälkeen rakennettuja rintamamiestaloja. Sellaisessa olen minäkin pääosan nuoruudestani viettänyt. Olishan Kannustalon modernimmallakin tyylillä pystynyt rakentamaan, mut jotenkin perinnetalotyyli oli meidän oma. Pohjapiirustuksessa Kannustalomyyjän osuus oli iso soviteltaessa toiveitamme Vihervaaran pohjaan. Keittiö järjesteltiin meidän maun mukkaan ja portaat kans, portaiden paikkaa arvottiin aikansa. Kannustalomyyjä sai poreammeenkin soviteltua alakerran kylpyhuoneeseen. Yläkerran huonejärjestystä muuteltiin. Oli kiva nähdä ammattilaisen piirtämä pohja jo ennen talopaketin valintaa, vaikka meikäläistä vähän kaivelikin, että pohja ei ollut ihan meidän oma. Hyvin onnistui Kannustalomyyjä viemään käytäntöön meidän toiveemme. Yläkerran oleskelutila parani viel ku Kannustalon arkkitehti keksi laittaa kurkihirren, jolloin kehän aiheuttamasta nurkasta saatiin tukirakenteet pois. Ei onneksi Kannustalomyyjän eikä kummankaan Kannustalon arkkitehdin hermo pettänyt. Ei, vaikka pohjapiirustusta viilattiinkin parhaimmillaan senttipelillä. Eikä edes siinä vaiheessa, kun suunnitteluohjelma jätti ohjelmapäivityksen seurauksena muutoksia tallentamatta & hävitti kaikki sisäovetkin piirustuksista. Ulkoportaat ja ikkunoiden avautumissuunnat aiheuttivat päänvaivaa vielä rakennusluvan jälkeenkin. Ulkoportaat oli muutettava L-mallisiksi, kun talon lattiakorkoa nostettiin 200 mm[1] ja ikkunoiden avautumissuunnat sovitettiin talon suunniteltuun sisustukseen. Tarkaksi meni.

6 Kuva 3: Alakerran pohjapiirustus tilanteen mukaan.

7 Kuva 4: Yläkerran pohjapiirustus tilanteen mukaan. Pieni kolmionmuotoinen tontti Vaan tontti. Se tontti. Kallioinen. Kolmionmuotoinen. Pieni. Miksi me ei siis yksi tein luovutettu sitä pois kaupungin vuokratontti kun on. No ku se on niin hyvällä paikalla. Korkealta mäeltä maisema yli ison laakson. Ei vaimo voinut kuvitella, että joku muu olis kukkulalle talonsa rakentanut. Kalliolle, kukkulalle rakennan minä majani sanotaan entisessä laulussakin. Ei läpikulkuliikennettä. Rauhallinen siis. Ja ne ympäröivät ulkoilumaastot Ja kaikki tämä vielä hyvien yhteyksien päässä. Tontti olis ja pysyis meillä, tähän Talo rakennettais kunhan kustannukset vain saataisiin hallintaan. Vois sanoa rakkaudeksi melkein ensi silmäyksellä siis ensimmäisellä käynnillä. Vaik ajatusaikaa tuo ratkaisu ekan käynnin jälkeen vaatikin, mutta päätös kypsyi kyllä. Ja siks osa ennakkoajatuksista oltiin valmiita heittämään romukoppaan. Tontti kyllä ansaitsi sille talopakettia valitessamme antamani lempinimen Talopakettitappaja, kaikki valmistalovalmistajat tippuivat nimittäin yksi toisensa jälkeen leikistä, kun eivät pystyneet toimittamaan taloa tontillemme ainakaan niin, että meidän toiveemme olisivat samaan aikaan edes osapuilleen toteutuneet. Osalle elementtitoimittajista kävi samoin, tosin eri syistä. Eräskin potentiaalinen toimittaja tipahti ensimmäisen puhelun myötä. Ei jääty selvittämään, olisiko

8 palvelu parantunut jatkossa. Ensimmäisen aterian oli maistuttava tai noh, kyllä niitä muitakin toimittajia löytyy Toisten kanssa päästiin pitemmällekin, kunnes kiinnostus loppui aivan yht äkkiä ja yllättäen. Meidän ja pienen Kolmionmuotoisen tontin asettamat vaatimukset osoittautuivat monille liian koviksi. Tontin pienuus tuotti ja kolmion muoto toi omat temppunsa asemapiirustukseenkin. Tontin sivusuunnassa rakennusalaan jäi kokonaista 5½ senttimetriä pelivaraa. Onneksi Asemapiirtäjä oli omanlaisensa ilmiö, ystävällinen, avulias, taitava ja kokenut. Totta tietysti sekin, että jos yhden auton autokatos olisi riittänyt, niin talon sijoittaminen tontille olisi ollut helpompaa. Kuva 5: Kannustalon asemapiirtäjän tekemä asemapiirustus. Asemapiirustus tehtiin ennen kuin selvisi, että talon lattiakorkoa on nostettava 200 millimetrillä, minkä vuoksi ulkoportaat eivät ole samat, kuin toteutettavassa. Myös teknisen tilan ovi siirrettiin autokatoksen puolelle. Rakennusalan raja on korostettu. Leveyssuunnassa talon suunnittelu oli tarkkaa. Halutut huonejärjestelyt saatiin nippanappa sopimaan toteutuneisiin mittoihin. Näin sijoitettuna pelivaraa sivusuunnassa jäi kokonaista 5½ senttimetriä kriittinen kohta on korostettu. Taloa ei olisi voitu juurikaan siirtää eteenpäin lattiakoron noston takia ulkoportaat jouduttiin kääntämään L-mallisina talon sivusta suoraan eteenpäin. Nytkin ulkoportaiden puoleinen kuistin nurkka on 4.2 metrin päässä tontin rajasta talon pääosan pitää olla vähintään 5 metrin päässä. Talon ulkopituus etuosassa: mm; autokatoksen leveys 5913 mm; takaosan ulkopituus: mm. Talon ulkoleveys: metriä; erkkerin kohdalla: 4598 mm.

9 Hartiapankki ei ole meidän rakennustapa On tietysti monia eri tapoja hoitaa omakotitalon rakennuttamista aina hartiapankki- ja talkoosysteemistä avaimet käteen ratkaisuun asti. Hinta nousee tietysti samassa järjestyksessä. Me ajattelimme aluksi avaimet käteen ratkaisua, mutta tontti ja kustannukset pakottivat meitä tinkimään hivenen tavoitteestamme. Voi tietysti olla, että emme olisi pystyneetkään pitämään näppejämme täysin erossa projekti kiinnosti sen verran paljon. Meillä projektin ensimmäinen käytännön toimenpide oli käyttää se ainukainen kontakti kuopiolaiseen rakennusmaailmaan. Ei ryhtynyt entinen vuokraisäntä pääsuunnittelijaksi, mutta antoi vihjeen sopivasta ja pätevästä. Ja sitä kautta löytyi Valvoja ja sitten olikin jo tilanne aika hyvin hallinnassa. Valvoja astui projektiin juuri, kun oma stressitasomittari alkoi talopakettivalinnan ollessa kuumimmillaan näyttää suunnilleen tulenpunaista. Oli siihen tosin muitakin syitä. Miten hankalat asiat tahtovat pakkautua usein yhteen? Tietoa tuli hankittua eri suunnilta. Netistä, tuttavilta, rautakaupoista, rakennusalan ammattilaisilta, talokauppiailta, tulipa luettua kunnan antamia opaskirjojakin, muuten kunnan rakennusvalvonta ei juuri tietopankista käynyt. Olisko kiire estänyt neuvomasta rakennuttajaparkaa. Talon seinärakenteiden U-arvot, eri materiaalien erityisesti sisustusmateriaalien - käyttöominaisuudet, hintataso, soveltuvuus juuri meidän taloomme Monet olivat ne selvitettävät asiat. Yhteen lähteeseen luottaminen tai yhteen vaihtoehtoon tarrautuminen ei kuulu meidän tyyliimme. Sen sai tuta Kannustalomyyjäkin ja selviytyi oikein hyvin tulikokeestaan. Rakennuslupakin tuli. Toisella kertaa, ekalla puuttui muutama paperi ja pohjatutkimus! Kalliotontille?! No, Pääsuunnittelija laati selvityksen perustamisolosuhteista. Se riitti. Ja tietysti ne puuttuvat paperitkin piti toimittaa rakennusvalvontaan. Kalliostahan pääsee eroon, kun vaan kutsuu louhintaliikkeen paikalle. Ja kaivinkoneen. Ja kuorma-auton. Ja johonkin se louhe pitää vielä tyhjentääkin. Ei se ilmaan häviä. Kaikki tuo maksaa. No, se on tämän rakentamisen ja erityisesti rakennuttajan arkipäivää. Siis maksajan paikalla istuminen. Valvojan avulla louhinnan kilpailuttaminen onnistui nopsasti ja tekijät löytyivät heti talvirakentamisessa on etunsakin. Niinpä louhittiin tontti talviunille odottamaan keväällä alkavaa rakentamista. Samalla järjestettiin varmasti elämämme kallein uudenvuodenilotulitus louhintatyöt kun aloitettiin heti uudenvuoden jälkeen. Samannimisestä kylästä kotoisin oleva Pöljän Pommi & Pamaus Oy hauska nimi louhintafirmalle - hoiti hommansa hienosti. Rakennuttajan onni on hyvät taustajoukot. Jo louhinnan tuomat laskut olisivat voineet olla kovempiakin, vaikka kyl niis nytkin riitti maksettavaa. Ihan ja enemmän kuin tarpeeksi.

10 Kuva 6: Tontti louhintaa seuranneen lumisateen jälkeen. Kuten tarkkasilmäiset huomaavat, naapuriinkin ollaan rakentamassa Kannustaloa. Kuva: Tarmo Turtiainen 1/2012.

11 Luku 2: Erillisiä huomioita rakentamisesta ja sisustamisesta Tässä luvussa kuvataan rakennusluvan jälkeistä yksityiskohtien hiomista, tehdään pikkuhuomioita talonrakennuksen hinnanmuodostuksesta ja tehdään Urakoitsijan kanssa urakkasopimus työurakasta. Muistellaanpa joitain sisutussuunnitteluun liittyviä seikkailuja jo projektin alkuvaiheilta, joten osittain mennään ajallisesti edellisen luvun kanssa päällekkäin. Tämä luku on kirjoitettu alkuvuonna 2012 ja asiat ovat tämän vuoksi tuoreemmassa muistissa kuin ensimmäisessä luvussa. Yksityiskohtia ja sisustussuunnittelua Rakennusluvan jälkeen alkoi auki olevien yksityiskohtien hiominen. Ennen toukokuussa 2012 alkavaa varsinaista rakentamista pitäisi selvittää monta asiaa materiaalivalinnat, kilpailuttaa ne urakat, joita Urakoitsijamme ei hoitaisi... Urakoitsija oli tullut valittua jo ennen talopakettia suositusten perusteella. Tul tartuttua tilaisuuteen kuin se entinen sika limppuun. Sähköt, putket, tasoitteet, kattoturvatuotteet moni asia odottaisi kuitenkin tekijäänsä. Paikalla muuratun takkaleivinuunin ja piipun tekijästä oli jo sovittu. Varaavaa massaa ainakin riittäisi. Aito tuli on kiva talvipakkasilla. Sisustussuunnittelu eteni myös pienin askelin. Valaisimia, laminaattia kuulitte oikein keittiön materiaaleja, tapetteja jokaista yksityiskohtaa mietittiin. Vaimon silmä on onneksi tarkka, itse saattaisin vähän heittämällä tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Keittiö on meille tärkeä, siksipä siihen perehdyttiin ensimmäiseksi ja hartaasti. Koneistus, kaapit, niiden sijainti, käyttötarkoitus, muodot, värit, ovimallit tasot olisivat kiveä ja lämpökäsiteltyä koivua laminaattia ei keittiötasoihin tule. Kiintokalusteista järjestettiin minikilpailutus, meillä kun oli ehdokas toimittajaksi jo valmiina, jonka toiminnasta ja laadusta oli jo aiempaa kokemusta. Haluttiin varmistua, oliko tarjous kilpailukykyinen. Oli se. Ei meinannut nytkään kilpailija uskoa hävinneensä eikä hävinnyt laadun tai palvelun takia vaan hinta ratkaisi. Yksityiskohtien hiominen jatkui sitten toimittajaksi valitun Väisäsen kalustepalvelun kanssa.[2] Hassua miten lyhyeen on mahdollista kiteyttää niin valtava määrä työtä. Jo pelkästään kaakelien valinta: värivaihtoehtoja on paljon, mutta kun niitä ryhdytään sovittamaan yhteen Ja kahden ihmisen makuun. Ja pitäishän niiden sopia vielä käyttötarkoitukseensakin. Runsaudenpula ja vaatimusten ristituli. Kylppäri oli erityinen ongelma, sinisävyisiä laattoja ei ole turhan paljon tarjolla.

12 Sisustusratkaisuja tuli haettua kirjaimellisesti Helsingistä Ouluun lattialaminaattiin tutustuimme Helsingissä ja laattoihin Oulussa. Kylppärin laattoja tongittiin ulkomaita myöten netin avulla tietysti. Vaan näytekappaleita oli vaikea saada yhdestäkin näytekappaleesta olisi pitänyt maksaa 300 euroa! Toinen firma olisi halunnut useampia kymppejä jokaisesta näytelaatasta. Jäivät nuolemaan näppejään. Ja kerran kun löydettiin mielenkiintoinen laatta näytekappaleetkin olisi ollut saatavissa & hintakin suorastaan halpa niin eikös vain ollutkin lopetettu laattasarja Niinpä jatkoimme seikkailua laattamaailmassa kuin Liisa Ihmemaassa. Ny sitten joku sanoo, et miks ette antaneet sisustussuunnitelman tekemistä ammattilaiselle vaan kun haluttiin tehdä itsemme näköinen koti ja vaimolla on näihin asioihin osaamista ja silmää. Mie ny vaan vähän avustin. Eipä ammattilaisenkaan kanssa toimiminen olisi ongelma, jos olisi sattunut kohdalle Tarmo Turtiaisen kaltainen ammattilainen, joka todella osaa kuunnella asiakkaan toiveita ja soveltaa ne käytännön tasolle. Hintatietoisuus sisustusratkaisuissa ei tarkoita sitä, että talosta välttämättä tulee tylsä, heikkolaatuinen ja tyylitön. Hallitusti tehdyt sisustusratkaisut vaativat tarkkuutta ja silmää. Kumpaakaan ei löydy meikäläiseltä, ei, mutta onneksi vaimo erottaa tarkasti värisävyt toisistaan ja osaa valita toisiinsa sopivia palasia. Jo kaappien ovissa saattaa piillä kallis ja moninkertaistuva hintapommi, sen verran paljon omakotitaloon kaappeja uppoaa. Laatat, lattianpäällysteet, tapetit kaikissa ihastuminen siihen kalleimpaan vaihtoehtoon... Tietysti jokaisen on ratkaistava itse, mitä oma budjetti kestää. Nyt sitten tulee kommenttia, että on kovin miehinen näkökulma sisustamiseen, kun hinta on aina esillä. Se on vaan tiukalla budjetilla toimittaessa pidettävä varansa. Oikeastaan olin tähän kirjoittamassa jo tarkkaa luetteloa niistä sisustusratkaisuista, jotka olimme ehtineet jo helmikuun alkuun mennessä 2012 tehdä. Vasta kirjoitettuani luetteloa aika pitkälle huomasin, että luettelosta tulisi paitsi tylsä myös epätäydellinen. Parempi laatia ratkaisuista erillinen liite tähän kertomukseen sitten kun talo on valmis (tai ainakin kaikki ratkaisut tehty). Tehdäänpä muutama erillinen huomio tarkan luettelon sijaan. En olisi ikinä uskonut, että olen mukana valitsemassa taloon jossa aion itse asua, ruskeasävyisiä laattoja, mutta nyt niin kävi. Ja vielä limenvihreillä kaapinovilla. Itsekin vastustelin ensin kaapinovien värivalintaa. Nähtyäni tarkan värin ja verrattuani niitä valittuihin laattoihin oli myönnettävä, että kokonaisuus kyllä on hyvän näköinen. Kyseiset wc-tilojen laatat löydettiin aina yhtä hyvin palvelevasta Kuopion Tapetti ja Väri Oy:stä ja päädyttiin käyttämään samoja laattoja molemmissa wc-tiloissa[3]. Ystävällinen myyjä laati vielä suunnittelukuvat molempiin tiloihin. Kyseisen Kuopion Tapetin ja Värin valikoimat olivat kiinnittäneet meidän huomiomme jo hankkeen alkuvaiheessa. Yhdessä välissä vaimo epäilikin meidän jo asuvan kyseisessä myymälässä. Ei se henkilökuntaa tuntunut haittaavan. Aina ei edes maksava asiakas saa yhtä hyvää palvelua kuin me jo ennen varsinaisia hankintoja.

13 Kuopion Tapetista ja Väristä tilattiin myös keittiöön, ruokailutilaan ja eteiseen lukkoponttivinyyli[4], jonka kuosi sovitettiin oleskelutiloihin valittuun ja viereisen olohuoneen - lattialaminaattiin[5]. Laminaatti valikoitui oleskelutilojen lattiamateriaaliksi, taloon kun muuttaa meidän lisäksemme kahdeksanjalkainen vauhdikas luonnonilmiö, noh, ei sen enempää eikä vähempää kuin kaksi lyhytkarvaista mäyräkoiraa. Kahdeksan tassua saattaisi jättää pehmeämpään matskuun jälkensä turhan nopeasti. Valitsemamme Tarketin laminaatti on tilaustavaraa, kyseinen firma kun ei syystä tai toisesta myy aktiivisesti Suomessa käyttöluokan 33 laminaatteja. Valvojamme suosituksesta laitamme sen myös yläkertaan. Kallistahan tuo laminaatti on käyttöluokaltaan vaatimattomampiin verrattuna, mutta ostamalla kerralla kokonaisen lavan laminaatin sai hivenen halvemmalla. Tarketin lattialaminaatin valinta oli oma tarinansa. Eräs hankkeemme alkuvaiheessa harkinnassa ollut talotoimittaja olisi sitonut meidät tiettyihin sisustusmateriaalien hankintapaikkoihin ja kyseisestä paikasta olisi yksinkertaisimmin saanut Tarketin 33 käyttöluokan laminaatteja meitä miellyttävällä kuosilla. Kuosin valitsemiseksi vierailimme Tarketin Helsingin myyntikonttorissa. Kiitos sinnekin hyvästä palvelusta! Kaiken muun lisäksi antoivat näes meille kunnon kokoisen näytepalankin valitsemastamme kuosista muistoksi. Jotenkin tykästyimme kyseiseen kuosiin niin, että vaikka Kannustalo ei meitä sisustusmateriaaleissa sitonutkaan tiettyihin hankintapaikkoihin, niin taloomme tulee silti kyseinen lattialaminaatti. Lattiamateriaaleja valitessa törmättiin jokseenkin sattumalta meitä miellyttäviin tapetteihin. Vaikka oli niitä kyllä etsittykin. Yläkerran päämakuuhuoneeseen valittiin Borås tapettien Falsterbo Se on pääväriltään vaaleansininen ja täynnä pieniä sinisiä kukkia. Alakerran olohuoneeseen valittiin Cole & Sonin Archive Traditional 88/9039. Keltaisia kuvioita vaaleankeltaisella pohjalla. Että osaa tapetilla olla hintaa! Mutta kauniita ovat. Olisikohan rahakirstunvartija ollut päiväunilla väsähtäneenä jatkuvaan varuillaanoloon? Tietysti juuri kun asioissa oli päästy jossain määrin eteenpäin, niin kiintokalustetoimittaja ilmoitti, että kivitasoksi valitsemaamme Ristijärven harmaata ei ole ainakaan toistaiseksi saatavissa. Saas nähdä, että mikä tilalle? Ratkaisu oli loppujen lopuksi yksinkertainen. Sovittiin toimittajan kanssa, että hän ottaa heti tilaisuuden tullen Ristijärven harmaata meille riittävän määrän varastoon meidän laskuumme ja näin saamme varmasti sen kivitason mitä haluamme - olisi Planco perlakin ollut ihan ok.

14 Epätoivon hetkiä Jos työmäärän kuvaaminen on vaikeaa, niin vielä vaikeampaa on saada paperille niitä monia epätoivon hetkiä, jolloin projekti meinaa mennä enemmän tai vähemmän pieleen tai kokonaan karille. Milloin esteenä on Kolmionmuotoinen tontti ja milloin budjetin räjäyttävät kustannukset. Joskus pulmia tuottivat rajalliset neliöt, monesti jonkin yksityiskohdan parhaan tai vähiten huonon ratkaisun löytäminen. Monta huolen hetkeä oli myös: tulisiko talosta hyvä? Teemmekö oikeita ratkaisuja? Ja se ainainen rakentajan seuralainen raha. Helppohan kaikki toiveet olisi toteuttaa, jos Yhdellä kyllä-sanalla saa rakentamisessa tuhottua uskomattoman monta tuhatta (eikä nyt puhuta edes markoista). Vaimo oli oikeassa luettuaan tekstin ensimmäisen version. Tarina Talosta Kolmionmuotoiselle tontille saa rakentamisen etenemisen näyttämään aivan liian helpolta. Vaan miten kuvata kaikkia vaikeuksia, tai voisihan niitä haasteiksikin nimittää, niillä mässäilemättä ja liioittelematta? Sopimus urakoitsijan kanssa Tää on kallis harrastus, totesi meidän Urakoitsijakin useaan otteeseen jo suunnitteluvaiheessa. Hänelle rakentaminen ei ole harrastus vaan ammatti. Ja Urakoitsijamme on ammattilainen. Hänen toimintansa jo projektin alkuvaiheessa herätti luottamusta. Hän oli paikalla oikeaan aikaan ja sai suunsa auki, kun joku ongelma vaati ratkaisua. Kävimme tutustumassa hänen työnjälkeensä useammassakin kohteessa itse asiassa olimme tutustuneet yhteen hänen rakentamaansa kohteeseen jo etsiessämme valmista omakotitaloa ja tietoa hänen toiminnastaan tihkui useasta eri lähteestä. Kävipähän ne monet puhelutkin - Urakoitsijamme uhkasi kerran erittäin leikillään muuttavansa puhelinnumeronsa maksulliseksi - projektin pohjustamisvaiheessa työhaastattelusta. Hyvä huumorintaju ja vitsin vääntäminen tuntuu olevan vaatimus, että tähän meidän projektiin edes pääsee Olin jo syksyllä 2010 yrittänyt houkutella häntä rakentajaksemme, mutta vasta vuoden päästä alkoivat aikataulumme sopia yhteen. Hyvin valmistelu on puoliksi tehty, urakkasopimuksen laatiminen hänen kanssaan oli loppujen lopuksi mutkaton juttu. Kaikki osapuolet tiesivät jo ennakkoon mistä olivat sopimassa. Kaiken päälle hänen meille projektista tarjoamansa hintakin oli kilpailukykyinen. Tehtiin sopimus työurakasta. Palaset alkoivat osua paikalleen.

15 Havaintoja talopaketeista Suunnitteluvaiheessa tutuksi ovat tulleet myös eri tavat tehdä taloja ja elementtejä. Pitkästä tavarasta teko ei meille oikein ollut vaihtoehto, itse kun ei pystyttäisi tekemään muuta kuin materiaalivalintoja. Ja pitkästä teettäminen vaatisi ainakin erittäin tarkkaa kilpailuttamista jos sen aikoisi saada kannattamaan - ellei ole esimerkiksi omaa metsää mistä sahauttaa tarvittava puutavara. Me haimme yksinkertaisempaa tapaa, joten elementtitalot olivat luonteva vaihtoehto. Elementtitaloista yksinkertaisimmillaan talon saisi rakennettua tilaelementtinä talo tuotaisiin muutamana lähes valmiina elementtinä tontille. Jopa keittiön kaapit, laatat ja saunan kiuas olisivat valmiina. Perustukset ennakolta valmiiksi ja katto päälle ja talo olisi asumiskunnossa. Helppouden varjopuolena tilaelementti taipuu huonosti erikoisenmuotoiselle tontille. Eli ei onnistunut pienelle Kolmionmuotoiselle tontille. Pienelementti on joustavampi, mutta vaatii vakiomittojen käyttöä ollakseen kilpailukykyinen ja elementtien monissa saumoissa piilee riski: kosteussulku on vaikeampi saada yhtenäiseksi, jolloin kosteus voi päästä vääriin paikkoihin ja voi tulla lämpövuotoja. Suurelementit tehdään taas mittojen mukaan ilman ylimääräisiä saumoja - helpoin ja teknisesti paras tai ainakin yksinkertaisin pienelle Kolmiomuotoiselle tontille saatavissa oleva ratkaisu, joka täyttäisi meidän toiveemme. Eri valmistajien suurelementtejä on sitten vaikeampi ainakin ensikertalaisen pistää paremmuusjärjestykseen. Toinen mainostaa pienintä U-arvoa, toinen kehittämäänsä rakenneratkaisua, kolmas Saa niistä sitten selvää. Vertailua ei tee yhtään helpommaksi se, että toimitussisällöissä ja valmiusasteissa on niissäkin paljon eroja. Ja tarjousasiakirjoissa myös. Tarjousasiakirjoissa käytetty sanasto vaihtelee, toinen luettelee toimitukseen kuuluvat asiat tekstinä, toinen laittaa rastia ruutuun. Yritä siinä sitten verrata niitä toisiinsa Pitäisköhän kokeilla kaikkia? Vaan kun ei ole tarve kuin yhdelle talolle. Ei voinut muuta kuin kilpailuttaa, kysellä lukematon määrä kysymyksiä myyjiltä ja asiantuntijoilta ja luottaa Valvojan ja Pääsuunnittelijan hiljaiseen tietoon. Meille ja varmaan monelle muullekin osoittautui erittäin hyödylliseksi, että Valvojamme tutustui tarjousasiakirjoihin. Olishan meidän Pääsuunnittelijakin meillä oli pääsuunnittelija ja valvoja erikseen - ne lukenut, mut yks asiantuntija riitti antamaan meille varmuutta valintaan. Tosiasia kuitenkin on, että valitsee minkä suurelementin tahansa, niin suurimmat erot rakentamisen laadussa tehdään tontilla. Tekijöiden ja valvojan valintaan kannattaa panostaa. Silti rakentaminen hyvistä palikoista tekee seuraavasta vaiheesta hitusen helpompaa. Tähän asti helmikuussa 2012 on tullut tehtyä muutama havainto talonrakennuksen hinnanmuodostuksesta ja rakennuttajan mahdollisuuksista vaikuttaa niihin. Eivät viisaammat turhaan varoittele, että suunnitteluvaiheessa tehdään monet luultavasti useimmat - talon kustannuksiin vaikuttavat ratkaisut. Talon kokoa, muotoa ja sijoitusta tontilla kannattaa tutkia tarkkaan. Ja käyttää mahdollisimman paljon vakioratkaisuja. Tulipa opittua sekin, että on halvempaa levittää taloa pituus- kuin leveyssuuntaan. Kattolyhtyjä, erkkereitä ja ylimääräisiä

16 nurkkia ei ainakaan huvikseen kannata taloon piirtää (vaikka rakennustapaohjeet sellaiseen ehkä kannustaisivatkin). Kapearunkoinen perusmuotoinen talo tulee edullisimmaksi jos tontti antaa vain myöden. Turhaan ei Pääsuunnittelijamme jo ensimmäisessä puhelussa kysynyt, että onko meillä jo tontti. Vaikka monet asiat on määrätty asemakaavassa, liikkumavaraa ja vaikutusmahdollisuuksia on silti. Selkeät ja mahdollisimman suorat linjat ovat kustannusten kannalta järkeviä myös pohjapiirustuksessa. Kustannustehokkuutta lisää on myös järkevä, sisältöön ja laatuun vaikuttavat asiat tiedostava kilpailuttaminen. Paras ei ole läheskään aina se tarjous, jossa on pienin hintalappu. Muita keinoja kustannusten kurissa pitämiseksi ovat hankintapaikkojen vertailu, jos mahdollista hankintojen keskittäminen ja sisustusratkaisut. Viimeksi mainituilla saa talon hinnan moninkertaistettua, kuten Valvojamme totesi meidän jo aiemmin havaitseman tosiasian. [1] Talon lattiakorkoa jouduttiin nostamaan hulevesiongelmien takia 200 millimetriä, minkä seurauksena talon ja autokatoksen lattiakoron ero kasvoi samalla ulkoportaita ei voitu enää vetää suoraan autokatokseen päin, kuten alun perin oli suunniteltu. Ratkaisuksi tuli kääntää portaat talon sivusta eteenpäin. [2] Keittiöön tasot: Ristijärven harmaata graniittia (saatavuus epävarma, valitaan varalle toinen vaihtoehto, todennäköisesti Blanco Perla) ja lämpökäsiteltyä koivua. Kaappien ovet: Mellanon Krista vanha sininen X143 puolikiiltävä, ruokailutilaa kiertävä osa kaapinovista vitriinikaappeja lyijylasisomistein; Kaapistojen rungot leppälaminaattia sekä sisältä että ulkoa. Kodinhoitohuoneen kaapinovet: Mellano Fasetti vanha sininen X143 puolikiiltävä, rungot valkoiset sisältä ja leppälaminaattia ulkoa, taso laminaattia (kuosi valitsematta ). Yläkerran makuuhuoneiden kaapinovet Mellano Fasetti vanilja X068 puolikiiltävä, rungot sisältä valkoiset, ulkoa leppälaminaattia. WC-tiloissa kaapinovet: Mellano Lido, väriä ei ole vielä valittu ( ), väri sovitettava laattoihin. Päätettiin ottaa wc-tiloihin limenvihreät! kaapinovet. [3] Seiniin Värisilmä Laattastudio Ceylan Caramel 25 x 40, Decor Liane A & B Beige/vert 2-os X 40, Ceylan Beige 25 X 40, lattialaataksi Kaakelikeskuksen listoilta Helsinki Dot Walnut, hankintapaikka molemmissa Kuopion Tapetti ja Väri Oy. [4] Granorten Vinyl Cork Cornfield (maissipelto) kuosilla. [5] Tarkett Select 933 princess fontaineblau oak, siis hieman hunajaan vivahtava tammilaminaatti yhdeksän millimetrin paksuisena ja käyttöluokaltaan 33.

Rakennusta alkuperäisasussaan

Rakennusta alkuperäisasussaan Raunion Tila 834-423-1-33 Omistajat Anne Rämö ja Juha Kujala Suunnittelu Jutta Varjus Rakentaminen Rauli Thynell, Juha itse ja sukulaiset Rakennuksen peruskorjaus, toisen kerroksen ja kuistin rakentaminen

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Koti Koskelassa kaikki on lähellä

Koti Koskelassa kaikki on lähellä Koti Koskelassa kaikki on lähellä Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Emäpuuntielle Koskelaan, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä. Yliopistoon,

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE NAANTALI, KERROSTALO 3h+kt+s+ph/khh+wc+vh+las.terassi+v+ak, 84 m, 314 000 Vastaava välittäjä Johanna Willberg MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, LKV, PARTNER, KAUPANVAHVISTAJA 040 041 048

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Harjoite 5: TARINAN MUODOSTAMINEN Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Tavoiteltavat osa-alueet: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Sarjan

Lisätiedot

Paljonko kivitalo maksaa? Lue mistä osista kivitaloprojektin kokonaishinta koostuu

Paljonko kivitalo maksaa? Lue mistä osista kivitaloprojektin kokonaishinta koostuu Paljonko kivitalo maksaa? Lue mistä osista kivitaloprojektin kokonaishinta koostuu Kokonaiskustannusten yhteenveto Budjetointilaskenta on toteutettu 300 000-700 000 hintaluokan taloille. 1. Rakennuttaminen

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 RANTATALON TUNNELMAA valoisassa kodissa Lounatuuli edustaa New England -tyyppistä arkkitehtuuria, joka vie ajatukset merelle ja rannalle, vaikka kotisi olisi keskellä

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Hankinnat ja kilpailuttaminen. Leena Karjalainen 27.4.2016

Hankinnat ja kilpailuttaminen. Leena Karjalainen 27.4.2016 Hankinnat ja kilpailuttaminen Leena Karjalainen 27.4.2016 Sivu 1 27.4.2016 Hanki huolella Nämä ohjeet koskevat maaseuturahastosta ohjelmakaudella 2014-2020 rahoitettavia hankkeita Muutoksia voi tulla,

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

A* Reitinhaku Aloittelijoille

A* Reitinhaku Aloittelijoille A* Reitinhaku Aloittelijoille Alkuperäisen artikkelin kirjoittanut Patrick Lester, suomentanut Antti Veräjänkorva. Suom. huom. Tätä kääntäessäni olen pyrkinyt pitämään saman alkuperäisen tyylin ja kerronnan.

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e.

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e. rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU rakentamisapu.fi! RAKENTAMISAPU PALVELU JA ONNISTUNUT TALONRAKENNUSPROJEKTI ETUJA: Omakotitalon rakennuttaminen on iso ja vaativa

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Väliseinät ja väliovet

Väliseinät ja väliovet Indoor Väliseinät ja väliovet Joustavat seinäratkaisut Tank Indoor tekee alumiinirakenteiset väliseinät mittajoustavina toimistoihin ja julkisiin tiloihin. Toiminnan tulee olla joustavaa, siksi myös toimitilojen

Lisätiedot

Domus Litonii Aleksanterinkatu 50 E 6, Helsinki Väri tutkimus 10.10.2002 /Elisa Heikkilä

Domus Litonii Aleksanterinkatu 50 E 6, Helsinki Väri tutkimus 10.10.2002 /Elisa Heikkilä Domus Litonii Aleksanterinkatu 50 E 6, Helsinki Väri tutkimus 10.10.2002 /Elisa Heikkilä Huoneisto Aleksanterinkatu 50 E 6 liitetään tulevan remontin yhteydessä huoneistoon A 9, johon se alunperin ennen

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

[Otc list] Seuravaatetilaus 2015

[Otc list] Seuravaatetilaus 2015 [Otc list] Seuravaatetilaus 2015 1 viesti OTC Oulu 10. tammikuuta 2015 22.45 Vast. ott.: otc list@kompassi.com Huomio Huomio seuraväki. Lue huolella loppuun saakka, että osaat toimia

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi

-mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi. siisti - siistin - siistimpi MILLAINEN? vertailu -mpi (komparatiivi) tuttu - tutun - tutumpi kevyt - kevyen - kevyempi siisti - siistin - siistimpi iloinen - iloisen hidas hitaan - iloisempi - hitaampi -mpi (komparatiivi) KAKSITAVUISET,

Lisätiedot

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse?

LARRY Keikka vai? Mistä on kyse? En voi ottaa vastaan keikkaa, ellen tiedä mistä on kyse? 1 LAKI JA KADONNEEN JUONEN ARVOITUS LAKI kertojaääni Nimeni on Larry Laki, ja sanani on laki. Laki on myös sukunimeni, ja lakia pitää noudattaa. Laki ei ole mikään Lucky Luke (=Lakki Laki), vaan se on

Lisätiedot

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA 16.10.2015 PALVELUN MÄÄRITELMÄ LYHYESTI (Lukuvalmentajapalvelun konseptin mukaan) Lukuvalmentaja-palvelu on Helsingin kaupunginkirjaston henkilökohtainen, räätälöity opastuspalvelu,

Lisätiedot

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä

Puhelimen ostaminen Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Asiakas Myyjä Puhelimen ostaminen Moi! Mä tarvisin uuden kännykän. Jaahas. Mitähän hintaluokkaa se saisi olla? No ei mikään ihan kauhean kallis, mutta siinä saisi olla hyvä akku, riittävästi muistia ja sellainen toimiva

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU

MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU MÄRKÄTILAREMONTTI HANKKEEN KULKU JA TEKNISET VAATIMUKSET FinnBuild 7.10.2006 Atte Stambej ESITYKSEN SISÄLTÖ Kylpyhuoneen korjaushanke Sopimukset Voimassa olevat määräykset 1 KORJAUS- TARVE SUUN- NITTELU

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 6.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(6) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Kuva 1 Tässä vielä harjoiteltiin Viimeisiä veneitä Anne-Maija näyttää sanoja etupenkissä Itsenäisyyspäivänä olikin sunnuntai ja perinteinen

Lisätiedot

VÄLJÄNTIE 370, LIETO MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

VÄLJÄNTIE 370, LIETO MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. VÄLJÄNTIE 370, LIETO MYYNTIESITE LIETO, OMAKOTITALO 2 4h+k+tkh+khh+kph/wc+erill.wc+s+terassi, 180 m, 295 000 Vastaava välittäjä Karoliina Siikarla KIINTEISTÖNVÄLITTÄJÄ LKV, KiAT, PARTNER 040 571 4250 karoliina@bolkv.fi

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT. Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet

OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT. Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet OSTOAPU PAX & KOMPLEMENT Liukuovelliset vaatekaapit & sisusteet SUOMI Lisätietoja takuuvihkosessa TURVALLISUUS Kaapit on kiinnitettävä seinään. Erilaisiin seinämateriaaleihin tarvitaan erilaiset kiinnikkeet.

Lisätiedot

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko.

Tämä toimii. Kuhan koulu 3.lk Ranua. Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk Ranua Salla Romppainen, Suvi Ilvesluoto, Aleksi Petäjäjärvi ja Joni Saukko. TÄMÄ TOIMII 19.2.2007 Meidän Tämä toimii - ryhmässä ovat Salla, Aleksi, Suvi ja Joni. Aluksi me

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Tontin pinta-ala: 2082m2

Tontin pinta-ala: 2082m2 Rakennuslautakunta 23 20.05.2015 Rakennuslupahakemus R2-2015 (6. kaupunginosan korttelin 82 tontti 5, Alppitie 10A, olohuoneen ja eteistilan laajennus ja muutos sekä terassin laajennus, lupaa haetaan jo

Lisätiedot

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Anna-Mari Aalto ja Laura Hietapakka Mitä valinnanvapaus tuo tullessaan näkökulmia sote-uudistukseen seminaari 15.3.2016

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

TARMO-RAKENNE OY ENNAKKOMARKKINOINTI ESITE, MUUTOKSET MAHDOLLISIA. Kun etsit laadukasta kotia, ota yhteyttä!

TARMO-RAKENNE OY ENNAKKOMARKKINOINTI ESITE, MUUTOKSET MAHDOLLISIA. Kun etsit laadukasta kotia, ota yhteyttä! Sinun kosi, on juuri sinun perheellesi tehty! TARMO-RAKENNE OY Asuntorakentaja vuodesta 1975 ENNAKKOMARKKINOINTI ESITE, MUUTOKSET MAHDOLLISIA. As Oy Oulun Kiulukangas Rivitaloyhtiö Kiulukangas, Oulu Kun

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Koti aitiopaikalta Knuutilankankaalta

Koti aitiopaikalta Knuutilankankaalta Koti aitiopaikalta Knuutilankankaalta Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Syväkiventielle Knuutilankankaalle, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä.

Lisätiedot

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla 1. Tehtävänanto Pohdi kuinka opettaisit yläasteen oppilaille murtolukujen peruslaskutoimitukset { +, -, *, / } Cuisenairen lukusauvoja apuna

Lisätiedot

YM-ORV-KH-projekti Kuivaketju10 - Tilaaminen. Oulu Markku Hienonen

YM-ORV-KH-projekti Kuivaketju10 - Tilaaminen. Oulu Markku Hienonen YM-ORV-KH-projekti Kuivaketju10 - Tilaaminen Oulu 30.09.2015 Markku Hienonen Tilaamisen roolin vaikuttavuus Tilaajan rooli on aivan avainasemassa! Jos lähtö epäonnistuu sitä ei voida enää ainakaan täysin

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 23.08.16 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Tiedonkaari 15 A, 90570 Oulu Oulu Syynimaa Pinta-ala: n. 145 m² Kokonaisala: n.170 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202

ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 ILOLA / T A I K A P U I S T O 3 Rakentamisohjeet kaupungin omistamille ao-tonteille Taikurintiellä ja Loitsukujalla kortteleissa 71200-71202 Taikapuisto 3 käsittää 19 omakotitonttia, joille kullekin saa

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

PALLO JALASSA VAI HUKASSA?

PALLO JALASSA VAI HUKASSA? Wanuvan toimintapäivä aloitettiin Vauhtikellarissa, erilaisilla leikkimielisillä kilpailuilla. Vetäjänä ja tuomarina kisoissa toimi Eetu Putkinen, joka työskentelee Vauhtikellarissa ja Energy Fitness Clubilla.

Lisätiedot

VERKKOTIE 23, KAARINA MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

VERKKOTIE 23, KAARINA MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. VERKKOTIE 23, KAARINA MYYNTIESITE KAARINA, RIVITALO 2 5h+k+kph+s+vh+2erill.wc+2v+lasitettu patio, 103 m, 207 000 Vastaava välittäjä Kaarina Nikkanen MYYNTINEUVOTTELIJA, KiAT, PARTNER 040 053 2642 kaarina@bolkv.fi

Lisätiedot

RAKENTAMISOHJEET Hyväksytty rakennuslupajaostossa

RAKENTAMISOHJEET Hyväksytty rakennuslupajaostossa RAKENTAMISOHJEET Hyväksytty rakennuslupajaostossa 6.5.2013 71 Asemakaavamääräykset Asemakaava nro 001781 1. Erillispientalojen korttelialue AO. 2. Suurin sallittu kerrosluku Iu½. 3. Asuinrakennus tulee

Lisätiedot

Kipsivalu.fi - tarjouspyyntöopas. Näin pyydät kipsivalutarjouksen ja vertailet saamiasi tarjouksia

Kipsivalu.fi - tarjouspyyntöopas. Näin pyydät kipsivalutarjouksen ja vertailet saamiasi tarjouksia Kipsivalu.fi - tarjouspyyntöopas Näin pyydät kipsivalutarjouksen ja vertailet saamiasi tarjouksia JoKa-Remontit Oy Jouni Kartaslammi 16.1.2012 JoKa-Remontit Oy 2! Kipsivalun tarjouspyyntöopas 01/2012 Sisällysluettelo

Lisätiedot

UUSI OMAKOTITALO KARHUNMÄKEEN Talviunentie 19, 80230 Joensuu

UUSI OMAKOTITALO KARHUNMÄKEEN Talviunentie 19, 80230 Joensuu UUSI OMAKOTITALO KARHUNMÄKEEN Talviunentie 19, 80230 Joensuu OMALLA 1176m2 TONTILLA, päättyvällä kadulla, moderni nykyaikainen omakotitalo. Huonejakauma velaton kokonaishinta 4h+k+khh+s 100m2, +autokatos+varasto,

Lisätiedot

Tietoja kiinteistöstä

Tietoja kiinteistöstä 04.03.16 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Leimatie 20, 90420 Oulu Oulu Metsokangas Kiinteistötunnus: 564-28-125-9 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Lisätietoja: Omakotitalo

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 24.08.16 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Lisätietoja: Tuomaantie 18, 90410 Oulu Oulu Pinta-ala: 172 m² Kokonaisala: 203 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen

Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Asenteet uusiksi, keinoja yhteisölliseen asumiseen Taloyhtiön varautuminen asukkaiden ikääntymiseen seminaari, Oulu 23.05.2016 Pasi Orava Pohjois-Suomen paikallisasiamies Suomen Vuokranantajat ry www.vuokranantajat.fi

Lisätiedot

KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET KOUVOLA MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET Korttelit 2001, 2005, 2064, 2066 KOUVOLAN KAUPUNKI Kaava 124:2 KUNTATEKNIIKAN TOIMIALA KAUPUNKISUUNNITTELU 22.11.2007 Nro 0020002 1 MUSEOKORTTELIEN RAKENTAMISTAPAOHJEET

Lisätiedot

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori Carcassonne Die Stadt Pelin osat: 70 muuria 2 lyhyttä muuria (käytetään portin vieressä silloin kun tavallinen muuri olisi liian pitkä) 12 tornia 1 portti 32 asukasta - 4 eri väriä 2 kangaspussia kaupunkilaattojen

Lisätiedot

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta

alapuolella alla alle aloittaa aloitan aloitti aloittanut alta a/a aamiainen aamiaisen aamiaista aamiaisia aamu aamun aamua aamuja aamupäivä aamupäivän aamupäivää aamupäiviä aatto aaton aattoa aattoja ahkera ahkeran ahkeraa ahkeria ai aihe aiheen aihetta aiheita aika

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe

Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 120 Kevään 2010 fysiikan valtakunnallinen koe 107 114 100 87 93 Oppilasmäärä 80 60 40 20 0 3 5 7 14 20 30 20 30 36 33 56 39 67 48 69 77 76 56 65 35 25 10 9,75 9,5 9,25 9 8,75 8,5 8,25 8 7,75 7,5 7,25 7

Lisätiedot

Pieni wc-kh-khh. Kohti toimivampaa ratkaisua

Pieni wc-kh-khh. Kohti toimivampaa ratkaisua Pieni wc-kh-khh Kohti toimivampaa ratkaisua Kalusteet, työtaso ja pyykinpesu Lähtötilanteessa oli säilytys- ja työtilan puute. Kaappeja oli liian vähän; pahvilaatikoita kertyi kaappien päällekin. Työtasoa

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot