Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin"

Transkriptio

1 Teppo Tervo (viimeisin muutos ) PDF-VERSIO Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin Tämä on muistelus siitä kuinka Kannustalo päätyi Kolmiomuotoiselle tontille korkealle mäelle Kuopioon. Projekti tarjoaa onnistumisen elämyksiä, epätoivon hetkiä koko toteuttaminen on useita kertoja vaakalaudalla ja vauhdikkaita käänteitä. Onneksi rakennuttajapariskunta sai avukseen hyvät taustajoukot alkaen Pääsuunnittelijasta, Valvojasta, Urakoitsijasta Kannustalomyyjään ja koko Kannustalon porukkaan. Kuopion alueen Kannustalomyyjä Tarmo Turtiainen kantoi tässä projektissa etunimeään kunnialla, tuhannet on ne kysymykset joihin hän joutui vastaamaan itselleen oudossa rakennusmaailmassa seikkailevan tarkan ja tiedonhaluisen parivaljakon taholta hyvää palvelua huumorintajua unohtamatta.

2 Luku 1: Kiinnostuksesta käytännön toteutuksen porteille Kannustalo tulee valituksi Kuva 1: Vuf! Mekin muutamme Kannustaloon! Tässä luvussa kuvataan värikästä vaihetta siitä, kun kiinnostus omakotitaloa kohtaan herää, päädytään rakennuttamaan uusi, vuokrataan kaupungilta pieni Kolmionmuotoinen tontti ja sovitetaan toiveet tontille rakennettavaan taloon. Valitaan puolitoistakerroksinen Kannustalon Vihervaara Taloksi Kolmiomuotoiselle tontille ja saadaan rakennuslupa. Vaikka projekti alkoi jo huhtikuussa 2010, niin tämä luku on kirjoitettu alkuvuodesta 2012, joten mukana voi olla annos jälkiviisauttakin. Aika kultaa muistot, joten ihan kaikkea ei välttämättä ole saatu kaivettua paperille, mutta olisiko kaiken muistaminen tarpeenkaan? Kiinnostus herää Tarinan vois aloittaa vaikka kuinka pitkältä, mut tämä alkoi keväällä Aloimme etsiä sijoituspaikkaa matkan varrella kertyneelle tilpehöörille. Tai mitä maallista nyt ihminen mukanaan raahaakaan. Omakotitaloa. Valmista. Eihän meistä ole rakentajiksi. Kiertelimme ja etsimme. Puolisensataa kohdetta tuli tarkastettua. Pari kertaa oli aika lähellä, mut jotenkin ei tullut juuri sitä oikeata vastaan. Aina tuli jokin puute esiin. Tuli ajatus, et josko rakennettais. Tai siis rakennutettais. Tai yksi tuttu sitä meille ehdotti. Saatais juur sellainen kuin haluttais. Antoi vinkin hyvästä talomyyjästäkin. Talomyyjän kanssa todettiin, et ihan mahdollinen hanke. Enää olisi yksi ongelma. Tontti. Tai niin me luultiin. Piti mennä tutustumaan tonttitarjontaan Pääsuunnittelijan kanssa. Yks valmis kohde tuli vaan väliin. Ehkä sittenkin valmis? Ei sittenkään. Innostuttiin rakentamisesta niin paljon, et kierreltiin katsomassa sisustusmateriaaleja ja muita rakentamiseen liittyvää. Ja pohdittiin valintoja. Ahkerasti.

3 Tontin valinta ja talon suunnittelua Sitten tuli uusia tontteja jakoon. Keskellä talvea. Ei hätää, korttelisuunnitelman kimppuun vaan. Korttelisuunnitelman avullahan valinta onnistuu? Vai? Pois kaikki jyrkän rinteen tontit. Ja porrastetuille taloille tarkoitetut kans. Tasamaatalolle tarkoitettua tonttia haetaan. Ja yksikerroksinen on tarkoitus rakentaa. Ilman portaita. Tontti 4b jää käteen. Siis meidän arvostelumme mukaan ihan ok tuuri, vaikka useampi kymmen olikin valitsemassa ennen meitä. Vaan mites käy, kun tontti valitaan käymättä paikalla Ei mahdu meidän unelmatalo tontille. Ei. Kolmion muotoinen tontti ja pieni. Noh, takaisin piirustuspöydälle. Tai taulukkolaskentaohjelmallahan meikäläinen pohjia hahmotteli. Ja selailemaan taas - lattialle kertyneitä talokirjoja. Ihan valmista ei löydy, mut räätälöitynä mahtuu. Tuli epäsymmetrinen T-mallinen talo. Tai siis pohja muistuttaa hatulleen käännettyä T- kirjainta. Mut mahtuu tontille. Ei kun tarjouspyynnöt sisään. Argh, ei meillä tuollaisiin hintoihin ole varaa erittäin reilusti liikaa Ei kun taas kiusaamaan taulukkolaskentaohjelmalla pohjapiirustuksia. Satatonnia pitää saada pois budjetista. Ei onnistu, sanoi joku. Ei nimittäin ollut tarkoitus luoda valheellisella budjetilla väistämättä särkyviä pilvilinnoja. Yrittänyttä ei laiteta, ajattelimme me. Vois sanoa ainakin yrittäneensä. Siis ei kun yksinkertaistamaan talon muotoa, vähentämään louhinnan tarvetta ja pienentämään taloa, mikä ei ollut helppoa, kun turhia neliöitä ei talossa ollu aiemminkaan. Kannustalo mukaan kilpailuun Oltiin kävelemässä paluumatkalla metsäretkeltä, kun vaimo kuten meillä usein käy sanoi, et soita sille Kannustalomyyjälle. Hmm. Kannustalohan on kallis, kannattaneeko tuo. Tartuinpa kuitenkin puhelimeen, tuskin tuosta haittaakaan olisi. Ringg, ringg ei tainnut Kannustalomyyjä tajuta, mikä iski kun puhelin soi. Projekti Kolmionmuotoiselle tontille astui Kannustalomyyjän elämään. Onneksi Kannustalomyyjä ei haasteita pelänny. Ekaks lähti pinkka kuuluisia Kannustaloesitteitä kohti kalakukkokaupunkia, hups, ei kun Kainuuta oltiin kesälomaa viettämässä. Aikansa vastaanottopäässä asiaa pähkäiltiin ja hauduteltiin, kunnes tajuttiin, et tuossa on ainakin yksi varteenotettava vaihtoehto. Vihervaara 151 muutoksia ja muokkauksia tosin tarvittaisiin. Olihan noita kilpailijoitakin. Monta. Kannustalomyyjä ei tuotakaan pelästyny. Loppuun asti ollaan mukana. Katkeraankin. Kolmionmuotoinen tontti tosin uhkasi harmaannuttaa myyjän ennen aikojaan. Huomasi saman kuin me. Ei meinaa mahtua talo tontille. Ei. Mut suomalainen menee läpi harmaan kiven eikä Kannustalomyyjä ole poikkeus. Päinvastoin. Mahtuuhan se sittenkin.

4 Ja sitten ei kun uutta putkeen. Siis uus kilpailutuskierros käyntiin. Uusilla suunnitelmilla ja osittain uusilla kilpailijoillakin. Meinas taas kerran tössähtää hanke budjettiin. Yks kilpailija laski budjetin aivan omalle sataluvulleen. Tai siis sadalletuhannelleen. Aika nopeasti tuo saatiin kyllä oikaistua. Vaik hetken näytti pahalta. Kannustalomyyjä osallistui tähänkin. Ei luvannut liikoja, mut hänenkin laskelmansa näytti saman kuin Valvojamme laskema budjetti. Toteuttamiskelpoiselta näytti hanke. Taas. Valvojamme totesi meille budjetin laskettuaan, että tuon kanssa kun menee pankinjohtajan puheille, niin toista kertaa ei tarvitse. Pankinjohtajan juttusilla käydä siis. Kuva 2: Julkisivu kadulta päin tilanteen mukaan. Taloon tulee Tiilikainen premium+ (pural) -peltikatto tiilenpunaisena. Ulkoverhous pysty/vaaka -verhouksella. Tätä arvottiin aivan viime hetkelle asti Kannustalon vaakaverhous on sen verran komea. Meidän Talo pienelle Kolmionmuotoiselle tontille Vihervaara se on. Meidän talo meinaan. Muokattuna 1½-kerroksisen Vihervaara 151 pohjalta. Voitti tarjouskilpailumme. Tai ois siinä voinu käydä toisinkin. Kilpailija ei vaan ollut ratkaisun hetkellä yhtä sitkeä ja halukas kaupantekoon kuin Kannustalomyyjä. Ei ois tarvinnu olla meidän talo Kannustalo. Sattui vaan olemaan juuri se meidän Talo Kolmiotontille. Siis Kannustalon Vihervaara. 1½-kerroksisena. Portaatkin on, yhteen tasoon kun ei tilat ois mahtunu. Ei sitten millään. Tosin tonttikin oli kaavoitettu 1½-kerroksiselle talolle, mut siit olis selvinnyt tekemällä yläkertavarauksen. Vaan oli pakko ottaa nekin tilat käyttöön. Portaisiin varattiin sit kyl tavallista enemmän leveyttä ei tällainen iso mies pienissä portaissa tykkää kulkea. Ja tehtiin hissivaraus, jos vaikka iskee vanhuus ja raihnaus. Joskus kumminkin. Kaikki unelmat ei siis toteudu. Iso osa kuitenkin.

5 Vaan hauskaa tekstiä tuli kilpailijoilta, kun kuulivat Kannustalon voittaneen. Ja vielä hinnalla. Enimmäkseen. Eivät voineet uskoa. Varmana oli joku asia meiltä jäänyt huomiotta. Ei voinu olla samansisältöinen paketti kuin heillä. Ei. Minun taulukkolaskentamallini vaan sanoi juuri päinvastoin. Ja samaa mieltä oli Valvojammekin. Sellaista se on, kun sattuu kuvastomalli olemaan lähellä tavoiteltua. Merkityksensä valinnassa oli Kannustalomyyjälläkin. Hänen kanssaan hanketta oli hyvä jatkaa ja Kannustalon väen kanssa muutenkin, kuten myöhemmin osoittautui. Pohjamuutoksia tuli kyllä paljon. Sisälle. Ulkokuoreen ei niin paljon. 300 milliä pois sekä talon pituudesta että leveydestä. Lisättiin lasikuisti, että saatiin eteinen pois talon leveydestä. Yläkerran kehäkorkeutta 200 millimetriä ylös ja alakerran kerroskorkeutta kakskyt milliä enemmän alas. Ja ruokailuerkkerin nurkka laitettiin suoraksi Kannustalon arkkitehdin vastaehdotuksesta huolimatta. Ymmärsihän arkkitehtikin nurkan oikaisun, kun asemapiirustuksen näki. Ulkoasultaan lopputulos muistuttaa ainakin piirustuksissa - paljon sotien jälkeen rakennettuja rintamamiestaloja. Sellaisessa olen minäkin pääosan nuoruudestani viettänyt. Olishan Kannustalon modernimmallakin tyylillä pystynyt rakentamaan, mut jotenkin perinnetalotyyli oli meidän oma. Pohjapiirustuksessa Kannustalomyyjän osuus oli iso soviteltaessa toiveitamme Vihervaaran pohjaan. Keittiö järjesteltiin meidän maun mukkaan ja portaat kans, portaiden paikkaa arvottiin aikansa. Kannustalomyyjä sai poreammeenkin soviteltua alakerran kylpyhuoneeseen. Yläkerran huonejärjestystä muuteltiin. Oli kiva nähdä ammattilaisen piirtämä pohja jo ennen talopaketin valintaa, vaikka meikäläistä vähän kaivelikin, että pohja ei ollut ihan meidän oma. Hyvin onnistui Kannustalomyyjä viemään käytäntöön meidän toiveemme. Yläkerran oleskelutila parani viel ku Kannustalon arkkitehti keksi laittaa kurkihirren, jolloin kehän aiheuttamasta nurkasta saatiin tukirakenteet pois. Ei onneksi Kannustalomyyjän eikä kummankaan Kannustalon arkkitehdin hermo pettänyt. Ei, vaikka pohjapiirustusta viilattiinkin parhaimmillaan senttipelillä. Eikä edes siinä vaiheessa, kun suunnitteluohjelma jätti ohjelmapäivityksen seurauksena muutoksia tallentamatta & hävitti kaikki sisäovetkin piirustuksista. Ulkoportaat ja ikkunoiden avautumissuunnat aiheuttivat päänvaivaa vielä rakennusluvan jälkeenkin. Ulkoportaat oli muutettava L-mallisiksi, kun talon lattiakorkoa nostettiin 200 mm[1] ja ikkunoiden avautumissuunnat sovitettiin talon suunniteltuun sisustukseen. Tarkaksi meni.

6 Kuva 3: Alakerran pohjapiirustus tilanteen mukaan.

7 Kuva 4: Yläkerran pohjapiirustus tilanteen mukaan. Pieni kolmionmuotoinen tontti Vaan tontti. Se tontti. Kallioinen. Kolmionmuotoinen. Pieni. Miksi me ei siis yksi tein luovutettu sitä pois kaupungin vuokratontti kun on. No ku se on niin hyvällä paikalla. Korkealta mäeltä maisema yli ison laakson. Ei vaimo voinut kuvitella, että joku muu olis kukkulalle talonsa rakentanut. Kalliolle, kukkulalle rakennan minä majani sanotaan entisessä laulussakin. Ei läpikulkuliikennettä. Rauhallinen siis. Ja ne ympäröivät ulkoilumaastot Ja kaikki tämä vielä hyvien yhteyksien päässä. Tontti olis ja pysyis meillä, tähän Talo rakennettais kunhan kustannukset vain saataisiin hallintaan. Vois sanoa rakkaudeksi melkein ensi silmäyksellä siis ensimmäisellä käynnillä. Vaik ajatusaikaa tuo ratkaisu ekan käynnin jälkeen vaatikin, mutta päätös kypsyi kyllä. Ja siks osa ennakkoajatuksista oltiin valmiita heittämään romukoppaan. Tontti kyllä ansaitsi sille talopakettia valitessamme antamani lempinimen Talopakettitappaja, kaikki valmistalovalmistajat tippuivat nimittäin yksi toisensa jälkeen leikistä, kun eivät pystyneet toimittamaan taloa tontillemme ainakaan niin, että meidän toiveemme olisivat samaan aikaan edes osapuilleen toteutuneet. Osalle elementtitoimittajista kävi samoin, tosin eri syistä. Eräskin potentiaalinen toimittaja tipahti ensimmäisen puhelun myötä. Ei jääty selvittämään, olisiko

8 palvelu parantunut jatkossa. Ensimmäisen aterian oli maistuttava tai noh, kyllä niitä muitakin toimittajia löytyy Toisten kanssa päästiin pitemmällekin, kunnes kiinnostus loppui aivan yht äkkiä ja yllättäen. Meidän ja pienen Kolmionmuotoisen tontin asettamat vaatimukset osoittautuivat monille liian koviksi. Tontin pienuus tuotti ja kolmion muoto toi omat temppunsa asemapiirustukseenkin. Tontin sivusuunnassa rakennusalaan jäi kokonaista 5½ senttimetriä pelivaraa. Onneksi Asemapiirtäjä oli omanlaisensa ilmiö, ystävällinen, avulias, taitava ja kokenut. Totta tietysti sekin, että jos yhden auton autokatos olisi riittänyt, niin talon sijoittaminen tontille olisi ollut helpompaa. Kuva 5: Kannustalon asemapiirtäjän tekemä asemapiirustus. Asemapiirustus tehtiin ennen kuin selvisi, että talon lattiakorkoa on nostettava 200 millimetrillä, minkä vuoksi ulkoportaat eivät ole samat, kuin toteutettavassa. Myös teknisen tilan ovi siirrettiin autokatoksen puolelle. Rakennusalan raja on korostettu. Leveyssuunnassa talon suunnittelu oli tarkkaa. Halutut huonejärjestelyt saatiin nippanappa sopimaan toteutuneisiin mittoihin. Näin sijoitettuna pelivaraa sivusuunnassa jäi kokonaista 5½ senttimetriä kriittinen kohta on korostettu. Taloa ei olisi voitu juurikaan siirtää eteenpäin lattiakoron noston takia ulkoportaat jouduttiin kääntämään L-mallisina talon sivusta suoraan eteenpäin. Nytkin ulkoportaiden puoleinen kuistin nurkka on 4.2 metrin päässä tontin rajasta talon pääosan pitää olla vähintään 5 metrin päässä. Talon ulkopituus etuosassa: mm; autokatoksen leveys 5913 mm; takaosan ulkopituus: mm. Talon ulkoleveys: metriä; erkkerin kohdalla: 4598 mm.

9 Hartiapankki ei ole meidän rakennustapa On tietysti monia eri tapoja hoitaa omakotitalon rakennuttamista aina hartiapankki- ja talkoosysteemistä avaimet käteen ratkaisuun asti. Hinta nousee tietysti samassa järjestyksessä. Me ajattelimme aluksi avaimet käteen ratkaisua, mutta tontti ja kustannukset pakottivat meitä tinkimään hivenen tavoitteestamme. Voi tietysti olla, että emme olisi pystyneetkään pitämään näppejämme täysin erossa projekti kiinnosti sen verran paljon. Meillä projektin ensimmäinen käytännön toimenpide oli käyttää se ainukainen kontakti kuopiolaiseen rakennusmaailmaan. Ei ryhtynyt entinen vuokraisäntä pääsuunnittelijaksi, mutta antoi vihjeen sopivasta ja pätevästä. Ja sitä kautta löytyi Valvoja ja sitten olikin jo tilanne aika hyvin hallinnassa. Valvoja astui projektiin juuri, kun oma stressitasomittari alkoi talopakettivalinnan ollessa kuumimmillaan näyttää suunnilleen tulenpunaista. Oli siihen tosin muitakin syitä. Miten hankalat asiat tahtovat pakkautua usein yhteen? Tietoa tuli hankittua eri suunnilta. Netistä, tuttavilta, rautakaupoista, rakennusalan ammattilaisilta, talokauppiailta, tulipa luettua kunnan antamia opaskirjojakin, muuten kunnan rakennusvalvonta ei juuri tietopankista käynyt. Olisko kiire estänyt neuvomasta rakennuttajaparkaa. Talon seinärakenteiden U-arvot, eri materiaalien erityisesti sisustusmateriaalien - käyttöominaisuudet, hintataso, soveltuvuus juuri meidän taloomme Monet olivat ne selvitettävät asiat. Yhteen lähteeseen luottaminen tai yhteen vaihtoehtoon tarrautuminen ei kuulu meidän tyyliimme. Sen sai tuta Kannustalomyyjäkin ja selviytyi oikein hyvin tulikokeestaan. Rakennuslupakin tuli. Toisella kertaa, ekalla puuttui muutama paperi ja pohjatutkimus! Kalliotontille?! No, Pääsuunnittelija laati selvityksen perustamisolosuhteista. Se riitti. Ja tietysti ne puuttuvat paperitkin piti toimittaa rakennusvalvontaan. Kalliostahan pääsee eroon, kun vaan kutsuu louhintaliikkeen paikalle. Ja kaivinkoneen. Ja kuorma-auton. Ja johonkin se louhe pitää vielä tyhjentääkin. Ei se ilmaan häviä. Kaikki tuo maksaa. No, se on tämän rakentamisen ja erityisesti rakennuttajan arkipäivää. Siis maksajan paikalla istuminen. Valvojan avulla louhinnan kilpailuttaminen onnistui nopsasti ja tekijät löytyivät heti talvirakentamisessa on etunsakin. Niinpä louhittiin tontti talviunille odottamaan keväällä alkavaa rakentamista. Samalla järjestettiin varmasti elämämme kallein uudenvuodenilotulitus louhintatyöt kun aloitettiin heti uudenvuoden jälkeen. Samannimisestä kylästä kotoisin oleva Pöljän Pommi & Pamaus Oy hauska nimi louhintafirmalle - hoiti hommansa hienosti. Rakennuttajan onni on hyvät taustajoukot. Jo louhinnan tuomat laskut olisivat voineet olla kovempiakin, vaikka kyl niis nytkin riitti maksettavaa. Ihan ja enemmän kuin tarpeeksi.

10 Kuva 6: Tontti louhintaa seuranneen lumisateen jälkeen. Kuten tarkkasilmäiset huomaavat, naapuriinkin ollaan rakentamassa Kannustaloa. Kuva: Tarmo Turtiainen 1/2012.

11 Luku 2: Erillisiä huomioita rakentamisesta ja sisustamisesta Tässä luvussa kuvataan rakennusluvan jälkeistä yksityiskohtien hiomista, tehdään pikkuhuomioita talonrakennuksen hinnanmuodostuksesta ja tehdään Urakoitsijan kanssa urakkasopimus työurakasta. Muistellaanpa joitain sisutussuunnitteluun liittyviä seikkailuja jo projektin alkuvaiheilta, joten osittain mennään ajallisesti edellisen luvun kanssa päällekkäin. Tämä luku on kirjoitettu alkuvuonna 2012 ja asiat ovat tämän vuoksi tuoreemmassa muistissa kuin ensimmäisessä luvussa. Yksityiskohtia ja sisustussuunnittelua Rakennusluvan jälkeen alkoi auki olevien yksityiskohtien hiominen. Ennen toukokuussa 2012 alkavaa varsinaista rakentamista pitäisi selvittää monta asiaa materiaalivalinnat, kilpailuttaa ne urakat, joita Urakoitsijamme ei hoitaisi... Urakoitsija oli tullut valittua jo ennen talopakettia suositusten perusteella. Tul tartuttua tilaisuuteen kuin se entinen sika limppuun. Sähköt, putket, tasoitteet, kattoturvatuotteet moni asia odottaisi kuitenkin tekijäänsä. Paikalla muuratun takkaleivinuunin ja piipun tekijästä oli jo sovittu. Varaavaa massaa ainakin riittäisi. Aito tuli on kiva talvipakkasilla. Sisustussuunnittelu eteni myös pienin askelin. Valaisimia, laminaattia kuulitte oikein keittiön materiaaleja, tapetteja jokaista yksityiskohtaa mietittiin. Vaimon silmä on onneksi tarkka, itse saattaisin vähän heittämällä tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Keittiö on meille tärkeä, siksipä siihen perehdyttiin ensimmäiseksi ja hartaasti. Koneistus, kaapit, niiden sijainti, käyttötarkoitus, muodot, värit, ovimallit tasot olisivat kiveä ja lämpökäsiteltyä koivua laminaattia ei keittiötasoihin tule. Kiintokalusteista järjestettiin minikilpailutus, meillä kun oli ehdokas toimittajaksi jo valmiina, jonka toiminnasta ja laadusta oli jo aiempaa kokemusta. Haluttiin varmistua, oliko tarjous kilpailukykyinen. Oli se. Ei meinannut nytkään kilpailija uskoa hävinneensä eikä hävinnyt laadun tai palvelun takia vaan hinta ratkaisi. Yksityiskohtien hiominen jatkui sitten toimittajaksi valitun Väisäsen kalustepalvelun kanssa.[2] Hassua miten lyhyeen on mahdollista kiteyttää niin valtava määrä työtä. Jo pelkästään kaakelien valinta: värivaihtoehtoja on paljon, mutta kun niitä ryhdytään sovittamaan yhteen Ja kahden ihmisen makuun. Ja pitäishän niiden sopia vielä käyttötarkoitukseensakin. Runsaudenpula ja vaatimusten ristituli. Kylppäri oli erityinen ongelma, sinisävyisiä laattoja ei ole turhan paljon tarjolla.

12 Sisustusratkaisuja tuli haettua kirjaimellisesti Helsingistä Ouluun lattialaminaattiin tutustuimme Helsingissä ja laattoihin Oulussa. Kylppärin laattoja tongittiin ulkomaita myöten netin avulla tietysti. Vaan näytekappaleita oli vaikea saada yhdestäkin näytekappaleesta olisi pitänyt maksaa 300 euroa! Toinen firma olisi halunnut useampia kymppejä jokaisesta näytelaatasta. Jäivät nuolemaan näppejään. Ja kerran kun löydettiin mielenkiintoinen laatta näytekappaleetkin olisi ollut saatavissa & hintakin suorastaan halpa niin eikös vain ollutkin lopetettu laattasarja Niinpä jatkoimme seikkailua laattamaailmassa kuin Liisa Ihmemaassa. Ny sitten joku sanoo, et miks ette antaneet sisustussuunnitelman tekemistä ammattilaiselle vaan kun haluttiin tehdä itsemme näköinen koti ja vaimolla on näihin asioihin osaamista ja silmää. Mie ny vaan vähän avustin. Eipä ammattilaisenkaan kanssa toimiminen olisi ongelma, jos olisi sattunut kohdalle Tarmo Turtiaisen kaltainen ammattilainen, joka todella osaa kuunnella asiakkaan toiveita ja soveltaa ne käytännön tasolle. Hintatietoisuus sisustusratkaisuissa ei tarkoita sitä, että talosta välttämättä tulee tylsä, heikkolaatuinen ja tyylitön. Hallitusti tehdyt sisustusratkaisut vaativat tarkkuutta ja silmää. Kumpaakaan ei löydy meikäläiseltä, ei, mutta onneksi vaimo erottaa tarkasti värisävyt toisistaan ja osaa valita toisiinsa sopivia palasia. Jo kaappien ovissa saattaa piillä kallis ja moninkertaistuva hintapommi, sen verran paljon omakotitaloon kaappeja uppoaa. Laatat, lattianpäällysteet, tapetit kaikissa ihastuminen siihen kalleimpaan vaihtoehtoon... Tietysti jokaisen on ratkaistava itse, mitä oma budjetti kestää. Nyt sitten tulee kommenttia, että on kovin miehinen näkökulma sisustamiseen, kun hinta on aina esillä. Se on vaan tiukalla budjetilla toimittaessa pidettävä varansa. Oikeastaan olin tähän kirjoittamassa jo tarkkaa luetteloa niistä sisustusratkaisuista, jotka olimme ehtineet jo helmikuun alkuun mennessä 2012 tehdä. Vasta kirjoitettuani luetteloa aika pitkälle huomasin, että luettelosta tulisi paitsi tylsä myös epätäydellinen. Parempi laatia ratkaisuista erillinen liite tähän kertomukseen sitten kun talo on valmis (tai ainakin kaikki ratkaisut tehty). Tehdäänpä muutama erillinen huomio tarkan luettelon sijaan. En olisi ikinä uskonut, että olen mukana valitsemassa taloon jossa aion itse asua, ruskeasävyisiä laattoja, mutta nyt niin kävi. Ja vielä limenvihreillä kaapinovilla. Itsekin vastustelin ensin kaapinovien värivalintaa. Nähtyäni tarkan värin ja verrattuani niitä valittuihin laattoihin oli myönnettävä, että kokonaisuus kyllä on hyvän näköinen. Kyseiset wc-tilojen laatat löydettiin aina yhtä hyvin palvelevasta Kuopion Tapetti ja Väri Oy:stä ja päädyttiin käyttämään samoja laattoja molemmissa wc-tiloissa[3]. Ystävällinen myyjä laati vielä suunnittelukuvat molempiin tiloihin. Kyseisen Kuopion Tapetin ja Värin valikoimat olivat kiinnittäneet meidän huomiomme jo hankkeen alkuvaiheessa. Yhdessä välissä vaimo epäilikin meidän jo asuvan kyseisessä myymälässä. Ei se henkilökuntaa tuntunut haittaavan. Aina ei edes maksava asiakas saa yhtä hyvää palvelua kuin me jo ennen varsinaisia hankintoja.

13 Kuopion Tapetista ja Väristä tilattiin myös keittiöön, ruokailutilaan ja eteiseen lukkoponttivinyyli[4], jonka kuosi sovitettiin oleskelutiloihin valittuun ja viereisen olohuoneen - lattialaminaattiin[5]. Laminaatti valikoitui oleskelutilojen lattiamateriaaliksi, taloon kun muuttaa meidän lisäksemme kahdeksanjalkainen vauhdikas luonnonilmiö, noh, ei sen enempää eikä vähempää kuin kaksi lyhytkarvaista mäyräkoiraa. Kahdeksan tassua saattaisi jättää pehmeämpään matskuun jälkensä turhan nopeasti. Valitsemamme Tarketin laminaatti on tilaustavaraa, kyseinen firma kun ei syystä tai toisesta myy aktiivisesti Suomessa käyttöluokan 33 laminaatteja. Valvojamme suosituksesta laitamme sen myös yläkertaan. Kallistahan tuo laminaatti on käyttöluokaltaan vaatimattomampiin verrattuna, mutta ostamalla kerralla kokonaisen lavan laminaatin sai hivenen halvemmalla. Tarketin lattialaminaatin valinta oli oma tarinansa. Eräs hankkeemme alkuvaiheessa harkinnassa ollut talotoimittaja olisi sitonut meidät tiettyihin sisustusmateriaalien hankintapaikkoihin ja kyseisestä paikasta olisi yksinkertaisimmin saanut Tarketin 33 käyttöluokan laminaatteja meitä miellyttävällä kuosilla. Kuosin valitsemiseksi vierailimme Tarketin Helsingin myyntikonttorissa. Kiitos sinnekin hyvästä palvelusta! Kaiken muun lisäksi antoivat näes meille kunnon kokoisen näytepalankin valitsemastamme kuosista muistoksi. Jotenkin tykästyimme kyseiseen kuosiin niin, että vaikka Kannustalo ei meitä sisustusmateriaaleissa sitonutkaan tiettyihin hankintapaikkoihin, niin taloomme tulee silti kyseinen lattialaminaatti. Lattiamateriaaleja valitessa törmättiin jokseenkin sattumalta meitä miellyttäviin tapetteihin. Vaikka oli niitä kyllä etsittykin. Yläkerran päämakuuhuoneeseen valittiin Borås tapettien Falsterbo Se on pääväriltään vaaleansininen ja täynnä pieniä sinisiä kukkia. Alakerran olohuoneeseen valittiin Cole & Sonin Archive Traditional 88/9039. Keltaisia kuvioita vaaleankeltaisella pohjalla. Että osaa tapetilla olla hintaa! Mutta kauniita ovat. Olisikohan rahakirstunvartija ollut päiväunilla väsähtäneenä jatkuvaan varuillaanoloon? Tietysti juuri kun asioissa oli päästy jossain määrin eteenpäin, niin kiintokalustetoimittaja ilmoitti, että kivitasoksi valitsemaamme Ristijärven harmaata ei ole ainakaan toistaiseksi saatavissa. Saas nähdä, että mikä tilalle? Ratkaisu oli loppujen lopuksi yksinkertainen. Sovittiin toimittajan kanssa, että hän ottaa heti tilaisuuden tullen Ristijärven harmaata meille riittävän määrän varastoon meidän laskuumme ja näin saamme varmasti sen kivitason mitä haluamme - olisi Planco perlakin ollut ihan ok.

14 Epätoivon hetkiä Jos työmäärän kuvaaminen on vaikeaa, niin vielä vaikeampaa on saada paperille niitä monia epätoivon hetkiä, jolloin projekti meinaa mennä enemmän tai vähemmän pieleen tai kokonaan karille. Milloin esteenä on Kolmionmuotoinen tontti ja milloin budjetin räjäyttävät kustannukset. Joskus pulmia tuottivat rajalliset neliöt, monesti jonkin yksityiskohdan parhaan tai vähiten huonon ratkaisun löytäminen. Monta huolen hetkeä oli myös: tulisiko talosta hyvä? Teemmekö oikeita ratkaisuja? Ja se ainainen rakentajan seuralainen raha. Helppohan kaikki toiveet olisi toteuttaa, jos Yhdellä kyllä-sanalla saa rakentamisessa tuhottua uskomattoman monta tuhatta (eikä nyt puhuta edes markoista). Vaimo oli oikeassa luettuaan tekstin ensimmäisen version. Tarina Talosta Kolmionmuotoiselle tontille saa rakentamisen etenemisen näyttämään aivan liian helpolta. Vaan miten kuvata kaikkia vaikeuksia, tai voisihan niitä haasteiksikin nimittää, niillä mässäilemättä ja liioittelematta? Sopimus urakoitsijan kanssa Tää on kallis harrastus, totesi meidän Urakoitsijakin useaan otteeseen jo suunnitteluvaiheessa. Hänelle rakentaminen ei ole harrastus vaan ammatti. Ja Urakoitsijamme on ammattilainen. Hänen toimintansa jo projektin alkuvaiheessa herätti luottamusta. Hän oli paikalla oikeaan aikaan ja sai suunsa auki, kun joku ongelma vaati ratkaisua. Kävimme tutustumassa hänen työnjälkeensä useammassakin kohteessa itse asiassa olimme tutustuneet yhteen hänen rakentamaansa kohteeseen jo etsiessämme valmista omakotitaloa ja tietoa hänen toiminnastaan tihkui useasta eri lähteestä. Kävipähän ne monet puhelutkin - Urakoitsijamme uhkasi kerran erittäin leikillään muuttavansa puhelinnumeronsa maksulliseksi - projektin pohjustamisvaiheessa työhaastattelusta. Hyvä huumorintaju ja vitsin vääntäminen tuntuu olevan vaatimus, että tähän meidän projektiin edes pääsee Olin jo syksyllä 2010 yrittänyt houkutella häntä rakentajaksemme, mutta vasta vuoden päästä alkoivat aikataulumme sopia yhteen. Hyvin valmistelu on puoliksi tehty, urakkasopimuksen laatiminen hänen kanssaan oli loppujen lopuksi mutkaton juttu. Kaikki osapuolet tiesivät jo ennakkoon mistä olivat sopimassa. Kaiken päälle hänen meille projektista tarjoamansa hintakin oli kilpailukykyinen. Tehtiin sopimus työurakasta. Palaset alkoivat osua paikalleen.

15 Havaintoja talopaketeista Suunnitteluvaiheessa tutuksi ovat tulleet myös eri tavat tehdä taloja ja elementtejä. Pitkästä tavarasta teko ei meille oikein ollut vaihtoehto, itse kun ei pystyttäisi tekemään muuta kuin materiaalivalintoja. Ja pitkästä teettäminen vaatisi ainakin erittäin tarkkaa kilpailuttamista jos sen aikoisi saada kannattamaan - ellei ole esimerkiksi omaa metsää mistä sahauttaa tarvittava puutavara. Me haimme yksinkertaisempaa tapaa, joten elementtitalot olivat luonteva vaihtoehto. Elementtitaloista yksinkertaisimmillaan talon saisi rakennettua tilaelementtinä talo tuotaisiin muutamana lähes valmiina elementtinä tontille. Jopa keittiön kaapit, laatat ja saunan kiuas olisivat valmiina. Perustukset ennakolta valmiiksi ja katto päälle ja talo olisi asumiskunnossa. Helppouden varjopuolena tilaelementti taipuu huonosti erikoisenmuotoiselle tontille. Eli ei onnistunut pienelle Kolmionmuotoiselle tontille. Pienelementti on joustavampi, mutta vaatii vakiomittojen käyttöä ollakseen kilpailukykyinen ja elementtien monissa saumoissa piilee riski: kosteussulku on vaikeampi saada yhtenäiseksi, jolloin kosteus voi päästä vääriin paikkoihin ja voi tulla lämpövuotoja. Suurelementit tehdään taas mittojen mukaan ilman ylimääräisiä saumoja - helpoin ja teknisesti paras tai ainakin yksinkertaisin pienelle Kolmiomuotoiselle tontille saatavissa oleva ratkaisu, joka täyttäisi meidän toiveemme. Eri valmistajien suurelementtejä on sitten vaikeampi ainakin ensikertalaisen pistää paremmuusjärjestykseen. Toinen mainostaa pienintä U-arvoa, toinen kehittämäänsä rakenneratkaisua, kolmas Saa niistä sitten selvää. Vertailua ei tee yhtään helpommaksi se, että toimitussisällöissä ja valmiusasteissa on niissäkin paljon eroja. Ja tarjousasiakirjoissa myös. Tarjousasiakirjoissa käytetty sanasto vaihtelee, toinen luettelee toimitukseen kuuluvat asiat tekstinä, toinen laittaa rastia ruutuun. Yritä siinä sitten verrata niitä toisiinsa Pitäisköhän kokeilla kaikkia? Vaan kun ei ole tarve kuin yhdelle talolle. Ei voinut muuta kuin kilpailuttaa, kysellä lukematon määrä kysymyksiä myyjiltä ja asiantuntijoilta ja luottaa Valvojan ja Pääsuunnittelijan hiljaiseen tietoon. Meille ja varmaan monelle muullekin osoittautui erittäin hyödylliseksi, että Valvojamme tutustui tarjousasiakirjoihin. Olishan meidän Pääsuunnittelijakin meillä oli pääsuunnittelija ja valvoja erikseen - ne lukenut, mut yks asiantuntija riitti antamaan meille varmuutta valintaan. Tosiasia kuitenkin on, että valitsee minkä suurelementin tahansa, niin suurimmat erot rakentamisen laadussa tehdään tontilla. Tekijöiden ja valvojan valintaan kannattaa panostaa. Silti rakentaminen hyvistä palikoista tekee seuraavasta vaiheesta hitusen helpompaa. Tähän asti helmikuussa 2012 on tullut tehtyä muutama havainto talonrakennuksen hinnanmuodostuksesta ja rakennuttajan mahdollisuuksista vaikuttaa niihin. Eivät viisaammat turhaan varoittele, että suunnitteluvaiheessa tehdään monet luultavasti useimmat - talon kustannuksiin vaikuttavat ratkaisut. Talon kokoa, muotoa ja sijoitusta tontilla kannattaa tutkia tarkkaan. Ja käyttää mahdollisimman paljon vakioratkaisuja. Tulipa opittua sekin, että on halvempaa levittää taloa pituus- kuin leveyssuuntaan. Kattolyhtyjä, erkkereitä ja ylimääräisiä

16 nurkkia ei ainakaan huvikseen kannata taloon piirtää (vaikka rakennustapaohjeet sellaiseen ehkä kannustaisivatkin). Kapearunkoinen perusmuotoinen talo tulee edullisimmaksi jos tontti antaa vain myöden. Turhaan ei Pääsuunnittelijamme jo ensimmäisessä puhelussa kysynyt, että onko meillä jo tontti. Vaikka monet asiat on määrätty asemakaavassa, liikkumavaraa ja vaikutusmahdollisuuksia on silti. Selkeät ja mahdollisimman suorat linjat ovat kustannusten kannalta järkeviä myös pohjapiirustuksessa. Kustannustehokkuutta lisää on myös järkevä, sisältöön ja laatuun vaikuttavat asiat tiedostava kilpailuttaminen. Paras ei ole läheskään aina se tarjous, jossa on pienin hintalappu. Muita keinoja kustannusten kurissa pitämiseksi ovat hankintapaikkojen vertailu, jos mahdollista hankintojen keskittäminen ja sisustusratkaisut. Viimeksi mainituilla saa talon hinnan moninkertaistettua, kuten Valvojamme totesi meidän jo aiemmin havaitseman tosiasian. [1] Talon lattiakorkoa jouduttiin nostamaan hulevesiongelmien takia 200 millimetriä, minkä seurauksena talon ja autokatoksen lattiakoron ero kasvoi samalla ulkoportaita ei voitu enää vetää suoraan autokatokseen päin, kuten alun perin oli suunniteltu. Ratkaisuksi tuli kääntää portaat talon sivusta eteenpäin. [2] Keittiöön tasot: Ristijärven harmaata graniittia (saatavuus epävarma, valitaan varalle toinen vaihtoehto, todennäköisesti Blanco Perla) ja lämpökäsiteltyä koivua. Kaappien ovet: Mellanon Krista vanha sininen X143 puolikiiltävä, ruokailutilaa kiertävä osa kaapinovista vitriinikaappeja lyijylasisomistein; Kaapistojen rungot leppälaminaattia sekä sisältä että ulkoa. Kodinhoitohuoneen kaapinovet: Mellano Fasetti vanha sininen X143 puolikiiltävä, rungot valkoiset sisältä ja leppälaminaattia ulkoa, taso laminaattia (kuosi valitsematta ). Yläkerran makuuhuoneiden kaapinovet Mellano Fasetti vanilja X068 puolikiiltävä, rungot sisältä valkoiset, ulkoa leppälaminaattia. WC-tiloissa kaapinovet: Mellano Lido, väriä ei ole vielä valittu ( ), väri sovitettava laattoihin. Päätettiin ottaa wc-tiloihin limenvihreät! kaapinovet. [3] Seiniin Värisilmä Laattastudio Ceylan Caramel 25 x 40, Decor Liane A & B Beige/vert 2-os X 40, Ceylan Beige 25 X 40, lattialaataksi Kaakelikeskuksen listoilta Helsinki Dot Walnut, hankintapaikka molemmissa Kuopion Tapetti ja Väri Oy. [4] Granorten Vinyl Cork Cornfield (maissipelto) kuosilla. [5] Tarkett Select 933 princess fontaineblau oak, siis hieman hunajaan vivahtava tammilaminaatti yhdeksän millimetrin paksuisena ja käyttöluokaltaan 33.

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

Hirsitaloteollisuuden kehityshaasteet

Hirsitaloteollisuuden kehityshaasteet Susanna Keskinarkaus Hirsitaloteollisuuden kehityshaasteet Raportteja 39 Hirsitaloteollisuuden kehityshaasteet Susanna Keskinarkaus 2009 Julkaisija Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti Kampusranta

Lisätiedot

kevät-kesä 2008 Kotina Aurora Rauhala Kosketus Torni-Ainola Talvirakentajan Erikoisedut Kosketus New Yorkissa

kevät-kesä 2008 Kotina Aurora Rauhala Kosketus Torni-Ainola Talvirakentajan Erikoisedut Kosketus New Yorkissa ANNUSTALONEWS kevät-kesä 2008 Kotina Aurora Rauhala Kosketus Torni-Ainola Talvirakentajan Erikoisedut Kosketus New Yorkissa Me rakennamme taloja, mutta ensisijaisesti kuitenkin Koteja. sisältö KANNUSTALO

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

Putkiremontit asukkaiden näkökulmasta

Putkiremontit asukkaiden näkökulmasta Putkiremontit asukkaiden näkökulmasta IKE-workshop: Asukaslähtöisen perusparantamisen kehitystarpeet 1.3.2005 Katja Virtanen ja Riikka Rahtola TaiK FHI IKE -ESISELVITYKSEN TUTKIMUSMETODI 1) Asiantuntijahaastattelut

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Lakka Life. Ideaesite kodinrakentamiseen. Kolmen perheen unelma sivu 4 Lempäälän kaksi kotia sivu 10 Uusi Kivitalomallisto sivu 15

Lakka Life. Ideaesite kodinrakentamiseen. Kolmen perheen unelma sivu 4 Lempäälän kaksi kotia sivu 10 Uusi Kivitalomallisto sivu 15 Lakka Life Ideaesite kodinrakentamiseen Kolmen perheen unelma sivu 4 Lempäälän kaksi kotia sivu 10 Uusi Kivitalomallisto sivu 15 Ihmeellisen ihana kivikoti. Pääkirjoitus Jos suomalaiset voisivat itse valita

Lisätiedot

Yrittäjän tarina ESIPUHE

Yrittäjän tarina ESIPUHE Yrittäjän tarina ESIPUHE Päätin kirjoittaa tämän teoksen jakaakseni kokemuksiani siitä, millaista on toimia yrittäjänä nuorelta iältä alkaen, ja kokemuksia siitä, millaista on haaveilla suuria haaveita

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU

HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tapahtuma omilla opeilla Marjo-Riitta/art- näyttelyn tuottaminen Marjo-Riitta Heino ja Miia Valenko Kulttuurituotannon koulutusohjelma 240 op Marraskuu 2010

Lisätiedot

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS -verkkokaupankäynnin käsikirja www.vilkas.fi 0101010101010111010101010101010101010101000001110 0101010101010111010101010101010101010101 2 - Vilkas Group 10101010 00000111 Tunne

Lisätiedot

kotiin uusi ilme Maalaten ja tapetoiden Näin käytin Asoedun Energian säästöprojekti käynnistyi Korkokatosta helpotusta lainanmaksuun

kotiin uusi ilme Maalaten ja tapetoiden Näin käytin Asoedun Energian säästöprojekti käynnistyi Korkokatosta helpotusta lainanmaksuun Asokoti ASOKOTIEN lehti 2/2009 Näin käytin Asoedun Energian säästöprojekti käynnistyi Korkokatosta helpotusta lainanmaksuun Tutustu uuteen uutispalstaan! Maalaten ja tapetoiden kotiin uusi ilme sisältö

Lisätiedot

Pientalorakentajan perustieto

Pientalorakentajan perustieto Pientalorakentajan perustieto SISÄLLYS ALKUSANAT... 2 1.0 HANKKEEN VAIHEET... 3 2.0 SUUNNITTELU... 4 2.1 TARPEIDEN KARTOITTAMINEN... 4 2.2 TONTTI... 5 2.3 KUSTANNUKSET... 6 2.4 SUUNNITTELUN OHJAAMINEN...

Lisätiedot

ÄÄRETTÖMÄN PALJON. LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013. Savon LVI-Talo Oy: Adminet auttoi. NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi

ÄÄRETTÖMÄN PALJON. LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013. Savon LVI-Talo Oy: Adminet auttoi. NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013 NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi Kemin Vesipiste Oy Adminet kasvun tukena DigiControl Ky Ei tarvetta paperinpyörittelijälle MTO-Sähkö Oy Eroon jälkilaskennasta

Lisätiedot

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi

JOHDANTO. - Henri Liljeroos, Digivallankumous.fi JOHDANTO Haluatko matkustella? Viettää enemmän aikaa perheesi kanssa? Muuttaa maailmaa? Auttaa muita muuttamaan maailmaa? Ehkä haluat tarjota omille vanhemmillesi mukavat eläkepäivät. Haluatko kirjoittaa

Lisätiedot

Kivestä muuraamalla viihtyisien ja kestävien asuinympäristöjen Informaatiolehti

Kivestä muuraamalla viihtyisien ja kestävien asuinympäristöjen Informaatiolehti Kivestä muuraamalla viihtyisien ja kestävien asuinympäristöjen Informaatiolehti 8 Ajankohtainen passiivitalo 14 Vapaavuori perää vaihtoehtoja 24 Rappauksella väriä ja ilmettä 27 Vanhojen tiilirakennusten

Lisätiedot

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015

KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 KEIMOLAN GOLFYHTEISÖN JULKAISU 1 2015 V U O S I K I R J A 2 0 15 YHTEISVASTUU OPEN 2015 Keimola Golf 25.5.2015 Yhteisvastuu 2015 tukee apua tarvitsevia ihmisiä Suurella sydämellä -vapaaehtoistoiminnan

Lisätiedot

Lincoln Highway Centennial Tour

Lincoln Highway Centennial Tour EST. 1989 Cadillac Club ry jäsenjulkaisu nro 4 / 2014 Club Cadillac News Lincoln Highway Centennial Tour 1913 2013 25 Club years u TYKKÄÄ Cadillac Club Facebookissa Jotain pientä pukinkonttiin - Hannan

Lisätiedot

14.7.2011. Sisältö: Osa I

14.7.2011. Sisältö: Osa I 14.7.2011 Sisältö: Osa I Paavon onni... 3 Paavon ja Veikon Tallinnan matka... 12 Rahamies... 16 Terapiaa, sanoi Paavo... 21 Helsinki... 28 Kalamies Armas... 31 Sivistystä... 35 Testamentti... 37 Osa II

Lisätiedot

Tuotteistajan pikaopas 3.0

Tuotteistajan pikaopas 3.0 jari parantainen Tuotteistajan pikaopas 3.0 Lue, kuinka tuotteistaminen auttaa kasvattamaan tulostasi. Löydät tästä oppaasta kymmeniä käytännöllisiä esimerkkejä ja neuvoja, miten tuotteistat palvelusi.

Lisätiedot

Erilaisia kuvan myyjiä

Erilaisia kuvan myyjiä Erilaisia kuvan myyjiä 77 Vesa Jyrki Vesa Jyrki Palokuvaajasta valokuvaajaksi Työkaverilta lainatulla kameralla kuvattu pienoisrautatien kuva lehdessä julkaistuna aloitti kuvaaja-urani. Matka harrastajasta

Lisätiedot

28.8.2013. Keskustelupöytäkirjaan on kirjattu vain ne kaupunginvaltuuston esityslistan asiakohdat, joissa on käytetty puheenvuoro.

28.8.2013. Keskustelupöytäkirjaan on kirjattu vain ne kaupunginvaltuuston esityslistan asiakohdat, joissa on käytetty puheenvuoro. HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE KESKUSTELU- PÖYTÄKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO Keskustelupöytäkirja 12 2013 Kokousaika: klo 18.00 20.16 Kokouspaikka: Vanha Raatihuone, Aleksanterinkatu

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot

Kodin remontointi Taivas vai helvetti?

Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Consultants for Strategic Futures Kodin remontointi Taivas vai helvetti? Tiivin trendiraportti 2014 Me kaikki Tiivituotteella työskentelevät haluamme ovi- ja ikkunatuotteidemme kautta parantaa suomalaisten

Lisätiedot

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä Tämä on Täydellisen ympyrän 19. julkaisuvuosi. Lehti on järjestyksessä kahdeskymmeneskahdeksas. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Julkaisija Tampereen Taiteilijaseura

Lisätiedot

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana

Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihtokeskus - Georg Strien Kirjallisuuden vaihto hankintatapana Tieteellisen kirjallisuuden vaihdolla on pitkä perinne, vanhimmat viitteet löytyvät vuodesta 1694 Ranskasta.

Lisätiedot

Taloyhtiön voimakaksikko. www.kita.fi. Hyvä viestintä on puolivoittoa putkiremontissa. Energiatehokkuus kirittää putkiremontteja

Taloyhtiön voimakaksikko. www.kita.fi. Hyvä viestintä on puolivoittoa putkiremontissa. Energiatehokkuus kirittää putkiremontteja Hyvä viestintä on puolivoittoa putkiremontissa Energiatehokkuus kirittää putkiremontteja www.kita.fi Taloyhtiön voimakaksikko Hinta 9,20 EUR Hallituksen puheenjohtaja extra KIINTEISTÖ KUVITTELE TÄMÄ RAKENNUS

Lisätiedot

Brittisportti. M.G. Car Club of Finland r.y. Osoite: c/o Kauko Ruuska, Hanuripolku 6 A 97 00420 Helsinki

Brittisportti. M.G. Car Club of Finland r.y. Osoite: c/o Kauko Ruuska, Hanuripolku 6 A 97 00420 Helsinki MGCCF - ensimmäiset 15 vuotta Vuosikokouksessa päätettyä Tapahtumia, ajokokemuksia Jensen-Healey -esittely Brittisportti Brittisportti on itsenäinen lehti, joka kootaan talkooperiaatteella. Lehden tavoitteena

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot