Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin"

Transkriptio

1 Teppo Tervo (viimeisin muutos ) PDF-VERSIO Projekti Kolmionmuotoiselle tontille Tarina Talosta kalakukkokaupunkiin Tämä on muistelus siitä kuinka Kannustalo päätyi Kolmiomuotoiselle tontille korkealle mäelle Kuopioon. Projekti tarjoaa onnistumisen elämyksiä, epätoivon hetkiä koko toteuttaminen on useita kertoja vaakalaudalla ja vauhdikkaita käänteitä. Onneksi rakennuttajapariskunta sai avukseen hyvät taustajoukot alkaen Pääsuunnittelijasta, Valvojasta, Urakoitsijasta Kannustalomyyjään ja koko Kannustalon porukkaan. Kuopion alueen Kannustalomyyjä Tarmo Turtiainen kantoi tässä projektissa etunimeään kunnialla, tuhannet on ne kysymykset joihin hän joutui vastaamaan itselleen oudossa rakennusmaailmassa seikkailevan tarkan ja tiedonhaluisen parivaljakon taholta hyvää palvelua huumorintajua unohtamatta.

2 Luku 1: Kiinnostuksesta käytännön toteutuksen porteille Kannustalo tulee valituksi Kuva 1: Vuf! Mekin muutamme Kannustaloon! Tässä luvussa kuvataan värikästä vaihetta siitä, kun kiinnostus omakotitaloa kohtaan herää, päädytään rakennuttamaan uusi, vuokrataan kaupungilta pieni Kolmionmuotoinen tontti ja sovitetaan toiveet tontille rakennettavaan taloon. Valitaan puolitoistakerroksinen Kannustalon Vihervaara Taloksi Kolmiomuotoiselle tontille ja saadaan rakennuslupa. Vaikka projekti alkoi jo huhtikuussa 2010, niin tämä luku on kirjoitettu alkuvuodesta 2012, joten mukana voi olla annos jälkiviisauttakin. Aika kultaa muistot, joten ihan kaikkea ei välttämättä ole saatu kaivettua paperille, mutta olisiko kaiken muistaminen tarpeenkaan? Kiinnostus herää Tarinan vois aloittaa vaikka kuinka pitkältä, mut tämä alkoi keväällä Aloimme etsiä sijoituspaikkaa matkan varrella kertyneelle tilpehöörille. Tai mitä maallista nyt ihminen mukanaan raahaakaan. Omakotitaloa. Valmista. Eihän meistä ole rakentajiksi. Kiertelimme ja etsimme. Puolisensataa kohdetta tuli tarkastettua. Pari kertaa oli aika lähellä, mut jotenkin ei tullut juuri sitä oikeata vastaan. Aina tuli jokin puute esiin. Tuli ajatus, et josko rakennettais. Tai siis rakennutettais. Tai yksi tuttu sitä meille ehdotti. Saatais juur sellainen kuin haluttais. Antoi vinkin hyvästä talomyyjästäkin. Talomyyjän kanssa todettiin, et ihan mahdollinen hanke. Enää olisi yksi ongelma. Tontti. Tai niin me luultiin. Piti mennä tutustumaan tonttitarjontaan Pääsuunnittelijan kanssa. Yks valmis kohde tuli vaan väliin. Ehkä sittenkin valmis? Ei sittenkään. Innostuttiin rakentamisesta niin paljon, et kierreltiin katsomassa sisustusmateriaaleja ja muita rakentamiseen liittyvää. Ja pohdittiin valintoja. Ahkerasti.

3 Tontin valinta ja talon suunnittelua Sitten tuli uusia tontteja jakoon. Keskellä talvea. Ei hätää, korttelisuunnitelman kimppuun vaan. Korttelisuunnitelman avullahan valinta onnistuu? Vai? Pois kaikki jyrkän rinteen tontit. Ja porrastetuille taloille tarkoitetut kans. Tasamaatalolle tarkoitettua tonttia haetaan. Ja yksikerroksinen on tarkoitus rakentaa. Ilman portaita. Tontti 4b jää käteen. Siis meidän arvostelumme mukaan ihan ok tuuri, vaikka useampi kymmen olikin valitsemassa ennen meitä. Vaan mites käy, kun tontti valitaan käymättä paikalla Ei mahdu meidän unelmatalo tontille. Ei. Kolmion muotoinen tontti ja pieni. Noh, takaisin piirustuspöydälle. Tai taulukkolaskentaohjelmallahan meikäläinen pohjia hahmotteli. Ja selailemaan taas - lattialle kertyneitä talokirjoja. Ihan valmista ei löydy, mut räätälöitynä mahtuu. Tuli epäsymmetrinen T-mallinen talo. Tai siis pohja muistuttaa hatulleen käännettyä T- kirjainta. Mut mahtuu tontille. Ei kun tarjouspyynnöt sisään. Argh, ei meillä tuollaisiin hintoihin ole varaa erittäin reilusti liikaa Ei kun taas kiusaamaan taulukkolaskentaohjelmalla pohjapiirustuksia. Satatonnia pitää saada pois budjetista. Ei onnistu, sanoi joku. Ei nimittäin ollut tarkoitus luoda valheellisella budjetilla väistämättä särkyviä pilvilinnoja. Yrittänyttä ei laiteta, ajattelimme me. Vois sanoa ainakin yrittäneensä. Siis ei kun yksinkertaistamaan talon muotoa, vähentämään louhinnan tarvetta ja pienentämään taloa, mikä ei ollut helppoa, kun turhia neliöitä ei talossa ollu aiemminkaan. Kannustalo mukaan kilpailuun Oltiin kävelemässä paluumatkalla metsäretkeltä, kun vaimo kuten meillä usein käy sanoi, et soita sille Kannustalomyyjälle. Hmm. Kannustalohan on kallis, kannattaneeko tuo. Tartuinpa kuitenkin puhelimeen, tuskin tuosta haittaakaan olisi. Ringg, ringg ei tainnut Kannustalomyyjä tajuta, mikä iski kun puhelin soi. Projekti Kolmionmuotoiselle tontille astui Kannustalomyyjän elämään. Onneksi Kannustalomyyjä ei haasteita pelänny. Ekaks lähti pinkka kuuluisia Kannustaloesitteitä kohti kalakukkokaupunkia, hups, ei kun Kainuuta oltiin kesälomaa viettämässä. Aikansa vastaanottopäässä asiaa pähkäiltiin ja hauduteltiin, kunnes tajuttiin, et tuossa on ainakin yksi varteenotettava vaihtoehto. Vihervaara 151 muutoksia ja muokkauksia tosin tarvittaisiin. Olihan noita kilpailijoitakin. Monta. Kannustalomyyjä ei tuotakaan pelästyny. Loppuun asti ollaan mukana. Katkeraankin. Kolmionmuotoinen tontti tosin uhkasi harmaannuttaa myyjän ennen aikojaan. Huomasi saman kuin me. Ei meinaa mahtua talo tontille. Ei. Mut suomalainen menee läpi harmaan kiven eikä Kannustalomyyjä ole poikkeus. Päinvastoin. Mahtuuhan se sittenkin.

4 Ja sitten ei kun uutta putkeen. Siis uus kilpailutuskierros käyntiin. Uusilla suunnitelmilla ja osittain uusilla kilpailijoillakin. Meinas taas kerran tössähtää hanke budjettiin. Yks kilpailija laski budjetin aivan omalle sataluvulleen. Tai siis sadalletuhannelleen. Aika nopeasti tuo saatiin kyllä oikaistua. Vaik hetken näytti pahalta. Kannustalomyyjä osallistui tähänkin. Ei luvannut liikoja, mut hänenkin laskelmansa näytti saman kuin Valvojamme laskema budjetti. Toteuttamiskelpoiselta näytti hanke. Taas. Valvojamme totesi meille budjetin laskettuaan, että tuon kanssa kun menee pankinjohtajan puheille, niin toista kertaa ei tarvitse. Pankinjohtajan juttusilla käydä siis. Kuva 2: Julkisivu kadulta päin tilanteen mukaan. Taloon tulee Tiilikainen premium+ (pural) -peltikatto tiilenpunaisena. Ulkoverhous pysty/vaaka -verhouksella. Tätä arvottiin aivan viime hetkelle asti Kannustalon vaakaverhous on sen verran komea. Meidän Talo pienelle Kolmionmuotoiselle tontille Vihervaara se on. Meidän talo meinaan. Muokattuna 1½-kerroksisen Vihervaara 151 pohjalta. Voitti tarjouskilpailumme. Tai ois siinä voinu käydä toisinkin. Kilpailija ei vaan ollut ratkaisun hetkellä yhtä sitkeä ja halukas kaupantekoon kuin Kannustalomyyjä. Ei ois tarvinnu olla meidän talo Kannustalo. Sattui vaan olemaan juuri se meidän Talo Kolmiotontille. Siis Kannustalon Vihervaara. 1½-kerroksisena. Portaatkin on, yhteen tasoon kun ei tilat ois mahtunu. Ei sitten millään. Tosin tonttikin oli kaavoitettu 1½-kerroksiselle talolle, mut siit olis selvinnyt tekemällä yläkertavarauksen. Vaan oli pakko ottaa nekin tilat käyttöön. Portaisiin varattiin sit kyl tavallista enemmän leveyttä ei tällainen iso mies pienissä portaissa tykkää kulkea. Ja tehtiin hissivaraus, jos vaikka iskee vanhuus ja raihnaus. Joskus kumminkin. Kaikki unelmat ei siis toteudu. Iso osa kuitenkin.

5 Vaan hauskaa tekstiä tuli kilpailijoilta, kun kuulivat Kannustalon voittaneen. Ja vielä hinnalla. Enimmäkseen. Eivät voineet uskoa. Varmana oli joku asia meiltä jäänyt huomiotta. Ei voinu olla samansisältöinen paketti kuin heillä. Ei. Minun taulukkolaskentamallini vaan sanoi juuri päinvastoin. Ja samaa mieltä oli Valvojammekin. Sellaista se on, kun sattuu kuvastomalli olemaan lähellä tavoiteltua. Merkityksensä valinnassa oli Kannustalomyyjälläkin. Hänen kanssaan hanketta oli hyvä jatkaa ja Kannustalon väen kanssa muutenkin, kuten myöhemmin osoittautui. Pohjamuutoksia tuli kyllä paljon. Sisälle. Ulkokuoreen ei niin paljon. 300 milliä pois sekä talon pituudesta että leveydestä. Lisättiin lasikuisti, että saatiin eteinen pois talon leveydestä. Yläkerran kehäkorkeutta 200 millimetriä ylös ja alakerran kerroskorkeutta kakskyt milliä enemmän alas. Ja ruokailuerkkerin nurkka laitettiin suoraksi Kannustalon arkkitehdin vastaehdotuksesta huolimatta. Ymmärsihän arkkitehtikin nurkan oikaisun, kun asemapiirustuksen näki. Ulkoasultaan lopputulos muistuttaa ainakin piirustuksissa - paljon sotien jälkeen rakennettuja rintamamiestaloja. Sellaisessa olen minäkin pääosan nuoruudestani viettänyt. Olishan Kannustalon modernimmallakin tyylillä pystynyt rakentamaan, mut jotenkin perinnetalotyyli oli meidän oma. Pohjapiirustuksessa Kannustalomyyjän osuus oli iso soviteltaessa toiveitamme Vihervaaran pohjaan. Keittiö järjesteltiin meidän maun mukkaan ja portaat kans, portaiden paikkaa arvottiin aikansa. Kannustalomyyjä sai poreammeenkin soviteltua alakerran kylpyhuoneeseen. Yläkerran huonejärjestystä muuteltiin. Oli kiva nähdä ammattilaisen piirtämä pohja jo ennen talopaketin valintaa, vaikka meikäläistä vähän kaivelikin, että pohja ei ollut ihan meidän oma. Hyvin onnistui Kannustalomyyjä viemään käytäntöön meidän toiveemme. Yläkerran oleskelutila parani viel ku Kannustalon arkkitehti keksi laittaa kurkihirren, jolloin kehän aiheuttamasta nurkasta saatiin tukirakenteet pois. Ei onneksi Kannustalomyyjän eikä kummankaan Kannustalon arkkitehdin hermo pettänyt. Ei, vaikka pohjapiirustusta viilattiinkin parhaimmillaan senttipelillä. Eikä edes siinä vaiheessa, kun suunnitteluohjelma jätti ohjelmapäivityksen seurauksena muutoksia tallentamatta & hävitti kaikki sisäovetkin piirustuksista. Ulkoportaat ja ikkunoiden avautumissuunnat aiheuttivat päänvaivaa vielä rakennusluvan jälkeenkin. Ulkoportaat oli muutettava L-mallisiksi, kun talon lattiakorkoa nostettiin 200 mm[1] ja ikkunoiden avautumissuunnat sovitettiin talon suunniteltuun sisustukseen. Tarkaksi meni.

6 Kuva 3: Alakerran pohjapiirustus tilanteen mukaan.

7 Kuva 4: Yläkerran pohjapiirustus tilanteen mukaan. Pieni kolmionmuotoinen tontti Vaan tontti. Se tontti. Kallioinen. Kolmionmuotoinen. Pieni. Miksi me ei siis yksi tein luovutettu sitä pois kaupungin vuokratontti kun on. No ku se on niin hyvällä paikalla. Korkealta mäeltä maisema yli ison laakson. Ei vaimo voinut kuvitella, että joku muu olis kukkulalle talonsa rakentanut. Kalliolle, kukkulalle rakennan minä majani sanotaan entisessä laulussakin. Ei läpikulkuliikennettä. Rauhallinen siis. Ja ne ympäröivät ulkoilumaastot Ja kaikki tämä vielä hyvien yhteyksien päässä. Tontti olis ja pysyis meillä, tähän Talo rakennettais kunhan kustannukset vain saataisiin hallintaan. Vois sanoa rakkaudeksi melkein ensi silmäyksellä siis ensimmäisellä käynnillä. Vaik ajatusaikaa tuo ratkaisu ekan käynnin jälkeen vaatikin, mutta päätös kypsyi kyllä. Ja siks osa ennakkoajatuksista oltiin valmiita heittämään romukoppaan. Tontti kyllä ansaitsi sille talopakettia valitessamme antamani lempinimen Talopakettitappaja, kaikki valmistalovalmistajat tippuivat nimittäin yksi toisensa jälkeen leikistä, kun eivät pystyneet toimittamaan taloa tontillemme ainakaan niin, että meidän toiveemme olisivat samaan aikaan edes osapuilleen toteutuneet. Osalle elementtitoimittajista kävi samoin, tosin eri syistä. Eräskin potentiaalinen toimittaja tipahti ensimmäisen puhelun myötä. Ei jääty selvittämään, olisiko

8 palvelu parantunut jatkossa. Ensimmäisen aterian oli maistuttava tai noh, kyllä niitä muitakin toimittajia löytyy Toisten kanssa päästiin pitemmällekin, kunnes kiinnostus loppui aivan yht äkkiä ja yllättäen. Meidän ja pienen Kolmionmuotoisen tontin asettamat vaatimukset osoittautuivat monille liian koviksi. Tontin pienuus tuotti ja kolmion muoto toi omat temppunsa asemapiirustukseenkin. Tontin sivusuunnassa rakennusalaan jäi kokonaista 5½ senttimetriä pelivaraa. Onneksi Asemapiirtäjä oli omanlaisensa ilmiö, ystävällinen, avulias, taitava ja kokenut. Totta tietysti sekin, että jos yhden auton autokatos olisi riittänyt, niin talon sijoittaminen tontille olisi ollut helpompaa. Kuva 5: Kannustalon asemapiirtäjän tekemä asemapiirustus. Asemapiirustus tehtiin ennen kuin selvisi, että talon lattiakorkoa on nostettava 200 millimetrillä, minkä vuoksi ulkoportaat eivät ole samat, kuin toteutettavassa. Myös teknisen tilan ovi siirrettiin autokatoksen puolelle. Rakennusalan raja on korostettu. Leveyssuunnassa talon suunnittelu oli tarkkaa. Halutut huonejärjestelyt saatiin nippanappa sopimaan toteutuneisiin mittoihin. Näin sijoitettuna pelivaraa sivusuunnassa jäi kokonaista 5½ senttimetriä kriittinen kohta on korostettu. Taloa ei olisi voitu juurikaan siirtää eteenpäin lattiakoron noston takia ulkoportaat jouduttiin kääntämään L-mallisina talon sivusta suoraan eteenpäin. Nytkin ulkoportaiden puoleinen kuistin nurkka on 4.2 metrin päässä tontin rajasta talon pääosan pitää olla vähintään 5 metrin päässä. Talon ulkopituus etuosassa: mm; autokatoksen leveys 5913 mm; takaosan ulkopituus: mm. Talon ulkoleveys: metriä; erkkerin kohdalla: 4598 mm.

9 Hartiapankki ei ole meidän rakennustapa On tietysti monia eri tapoja hoitaa omakotitalon rakennuttamista aina hartiapankki- ja talkoosysteemistä avaimet käteen ratkaisuun asti. Hinta nousee tietysti samassa järjestyksessä. Me ajattelimme aluksi avaimet käteen ratkaisua, mutta tontti ja kustannukset pakottivat meitä tinkimään hivenen tavoitteestamme. Voi tietysti olla, että emme olisi pystyneetkään pitämään näppejämme täysin erossa projekti kiinnosti sen verran paljon. Meillä projektin ensimmäinen käytännön toimenpide oli käyttää se ainukainen kontakti kuopiolaiseen rakennusmaailmaan. Ei ryhtynyt entinen vuokraisäntä pääsuunnittelijaksi, mutta antoi vihjeen sopivasta ja pätevästä. Ja sitä kautta löytyi Valvoja ja sitten olikin jo tilanne aika hyvin hallinnassa. Valvoja astui projektiin juuri, kun oma stressitasomittari alkoi talopakettivalinnan ollessa kuumimmillaan näyttää suunnilleen tulenpunaista. Oli siihen tosin muitakin syitä. Miten hankalat asiat tahtovat pakkautua usein yhteen? Tietoa tuli hankittua eri suunnilta. Netistä, tuttavilta, rautakaupoista, rakennusalan ammattilaisilta, talokauppiailta, tulipa luettua kunnan antamia opaskirjojakin, muuten kunnan rakennusvalvonta ei juuri tietopankista käynyt. Olisko kiire estänyt neuvomasta rakennuttajaparkaa. Talon seinärakenteiden U-arvot, eri materiaalien erityisesti sisustusmateriaalien - käyttöominaisuudet, hintataso, soveltuvuus juuri meidän taloomme Monet olivat ne selvitettävät asiat. Yhteen lähteeseen luottaminen tai yhteen vaihtoehtoon tarrautuminen ei kuulu meidän tyyliimme. Sen sai tuta Kannustalomyyjäkin ja selviytyi oikein hyvin tulikokeestaan. Rakennuslupakin tuli. Toisella kertaa, ekalla puuttui muutama paperi ja pohjatutkimus! Kalliotontille?! No, Pääsuunnittelija laati selvityksen perustamisolosuhteista. Se riitti. Ja tietysti ne puuttuvat paperitkin piti toimittaa rakennusvalvontaan. Kalliostahan pääsee eroon, kun vaan kutsuu louhintaliikkeen paikalle. Ja kaivinkoneen. Ja kuorma-auton. Ja johonkin se louhe pitää vielä tyhjentääkin. Ei se ilmaan häviä. Kaikki tuo maksaa. No, se on tämän rakentamisen ja erityisesti rakennuttajan arkipäivää. Siis maksajan paikalla istuminen. Valvojan avulla louhinnan kilpailuttaminen onnistui nopsasti ja tekijät löytyivät heti talvirakentamisessa on etunsakin. Niinpä louhittiin tontti talviunille odottamaan keväällä alkavaa rakentamista. Samalla järjestettiin varmasti elämämme kallein uudenvuodenilotulitus louhintatyöt kun aloitettiin heti uudenvuoden jälkeen. Samannimisestä kylästä kotoisin oleva Pöljän Pommi & Pamaus Oy hauska nimi louhintafirmalle - hoiti hommansa hienosti. Rakennuttajan onni on hyvät taustajoukot. Jo louhinnan tuomat laskut olisivat voineet olla kovempiakin, vaikka kyl niis nytkin riitti maksettavaa. Ihan ja enemmän kuin tarpeeksi.

10 Kuva 6: Tontti louhintaa seuranneen lumisateen jälkeen. Kuten tarkkasilmäiset huomaavat, naapuriinkin ollaan rakentamassa Kannustaloa. Kuva: Tarmo Turtiainen 1/2012.

11 Luku 2: Erillisiä huomioita rakentamisesta ja sisustamisesta Tässä luvussa kuvataan rakennusluvan jälkeistä yksityiskohtien hiomista, tehdään pikkuhuomioita talonrakennuksen hinnanmuodostuksesta ja tehdään Urakoitsijan kanssa urakkasopimus työurakasta. Muistellaanpa joitain sisutussuunnitteluun liittyviä seikkailuja jo projektin alkuvaiheilta, joten osittain mennään ajallisesti edellisen luvun kanssa päällekkäin. Tämä luku on kirjoitettu alkuvuonna 2012 ja asiat ovat tämän vuoksi tuoreemmassa muistissa kuin ensimmäisessä luvussa. Yksityiskohtia ja sisustussuunnittelua Rakennusluvan jälkeen alkoi auki olevien yksityiskohtien hiominen. Ennen toukokuussa 2012 alkavaa varsinaista rakentamista pitäisi selvittää monta asiaa materiaalivalinnat, kilpailuttaa ne urakat, joita Urakoitsijamme ei hoitaisi... Urakoitsija oli tullut valittua jo ennen talopakettia suositusten perusteella. Tul tartuttua tilaisuuteen kuin se entinen sika limppuun. Sähköt, putket, tasoitteet, kattoturvatuotteet moni asia odottaisi kuitenkin tekijäänsä. Paikalla muuratun takkaleivinuunin ja piipun tekijästä oli jo sovittu. Varaavaa massaa ainakin riittäisi. Aito tuli on kiva talvipakkasilla. Sisustussuunnittelu eteni myös pienin askelin. Valaisimia, laminaattia kuulitte oikein keittiön materiaaleja, tapetteja jokaista yksityiskohtaa mietittiin. Vaimon silmä on onneksi tarkka, itse saattaisin vähän heittämällä tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Keittiö on meille tärkeä, siksipä siihen perehdyttiin ensimmäiseksi ja hartaasti. Koneistus, kaapit, niiden sijainti, käyttötarkoitus, muodot, värit, ovimallit tasot olisivat kiveä ja lämpökäsiteltyä koivua laminaattia ei keittiötasoihin tule. Kiintokalusteista järjestettiin minikilpailutus, meillä kun oli ehdokas toimittajaksi jo valmiina, jonka toiminnasta ja laadusta oli jo aiempaa kokemusta. Haluttiin varmistua, oliko tarjous kilpailukykyinen. Oli se. Ei meinannut nytkään kilpailija uskoa hävinneensä eikä hävinnyt laadun tai palvelun takia vaan hinta ratkaisi. Yksityiskohtien hiominen jatkui sitten toimittajaksi valitun Väisäsen kalustepalvelun kanssa.[2] Hassua miten lyhyeen on mahdollista kiteyttää niin valtava määrä työtä. Jo pelkästään kaakelien valinta: värivaihtoehtoja on paljon, mutta kun niitä ryhdytään sovittamaan yhteen Ja kahden ihmisen makuun. Ja pitäishän niiden sopia vielä käyttötarkoitukseensakin. Runsaudenpula ja vaatimusten ristituli. Kylppäri oli erityinen ongelma, sinisävyisiä laattoja ei ole turhan paljon tarjolla.

12 Sisustusratkaisuja tuli haettua kirjaimellisesti Helsingistä Ouluun lattialaminaattiin tutustuimme Helsingissä ja laattoihin Oulussa. Kylppärin laattoja tongittiin ulkomaita myöten netin avulla tietysti. Vaan näytekappaleita oli vaikea saada yhdestäkin näytekappaleesta olisi pitänyt maksaa 300 euroa! Toinen firma olisi halunnut useampia kymppejä jokaisesta näytelaatasta. Jäivät nuolemaan näppejään. Ja kerran kun löydettiin mielenkiintoinen laatta näytekappaleetkin olisi ollut saatavissa & hintakin suorastaan halpa niin eikös vain ollutkin lopetettu laattasarja Niinpä jatkoimme seikkailua laattamaailmassa kuin Liisa Ihmemaassa. Ny sitten joku sanoo, et miks ette antaneet sisustussuunnitelman tekemistä ammattilaiselle vaan kun haluttiin tehdä itsemme näköinen koti ja vaimolla on näihin asioihin osaamista ja silmää. Mie ny vaan vähän avustin. Eipä ammattilaisenkaan kanssa toimiminen olisi ongelma, jos olisi sattunut kohdalle Tarmo Turtiaisen kaltainen ammattilainen, joka todella osaa kuunnella asiakkaan toiveita ja soveltaa ne käytännön tasolle. Hintatietoisuus sisustusratkaisuissa ei tarkoita sitä, että talosta välttämättä tulee tylsä, heikkolaatuinen ja tyylitön. Hallitusti tehdyt sisustusratkaisut vaativat tarkkuutta ja silmää. Kumpaakaan ei löydy meikäläiseltä, ei, mutta onneksi vaimo erottaa tarkasti värisävyt toisistaan ja osaa valita toisiinsa sopivia palasia. Jo kaappien ovissa saattaa piillä kallis ja moninkertaistuva hintapommi, sen verran paljon omakotitaloon kaappeja uppoaa. Laatat, lattianpäällysteet, tapetit kaikissa ihastuminen siihen kalleimpaan vaihtoehtoon... Tietysti jokaisen on ratkaistava itse, mitä oma budjetti kestää. Nyt sitten tulee kommenttia, että on kovin miehinen näkökulma sisustamiseen, kun hinta on aina esillä. Se on vaan tiukalla budjetilla toimittaessa pidettävä varansa. Oikeastaan olin tähän kirjoittamassa jo tarkkaa luetteloa niistä sisustusratkaisuista, jotka olimme ehtineet jo helmikuun alkuun mennessä 2012 tehdä. Vasta kirjoitettuani luetteloa aika pitkälle huomasin, että luettelosta tulisi paitsi tylsä myös epätäydellinen. Parempi laatia ratkaisuista erillinen liite tähän kertomukseen sitten kun talo on valmis (tai ainakin kaikki ratkaisut tehty). Tehdäänpä muutama erillinen huomio tarkan luettelon sijaan. En olisi ikinä uskonut, että olen mukana valitsemassa taloon jossa aion itse asua, ruskeasävyisiä laattoja, mutta nyt niin kävi. Ja vielä limenvihreillä kaapinovilla. Itsekin vastustelin ensin kaapinovien värivalintaa. Nähtyäni tarkan värin ja verrattuani niitä valittuihin laattoihin oli myönnettävä, että kokonaisuus kyllä on hyvän näköinen. Kyseiset wc-tilojen laatat löydettiin aina yhtä hyvin palvelevasta Kuopion Tapetti ja Väri Oy:stä ja päädyttiin käyttämään samoja laattoja molemmissa wc-tiloissa[3]. Ystävällinen myyjä laati vielä suunnittelukuvat molempiin tiloihin. Kyseisen Kuopion Tapetin ja Värin valikoimat olivat kiinnittäneet meidän huomiomme jo hankkeen alkuvaiheessa. Yhdessä välissä vaimo epäilikin meidän jo asuvan kyseisessä myymälässä. Ei se henkilökuntaa tuntunut haittaavan. Aina ei edes maksava asiakas saa yhtä hyvää palvelua kuin me jo ennen varsinaisia hankintoja.

13 Kuopion Tapetista ja Väristä tilattiin myös keittiöön, ruokailutilaan ja eteiseen lukkoponttivinyyli[4], jonka kuosi sovitettiin oleskelutiloihin valittuun ja viereisen olohuoneen - lattialaminaattiin[5]. Laminaatti valikoitui oleskelutilojen lattiamateriaaliksi, taloon kun muuttaa meidän lisäksemme kahdeksanjalkainen vauhdikas luonnonilmiö, noh, ei sen enempää eikä vähempää kuin kaksi lyhytkarvaista mäyräkoiraa. Kahdeksan tassua saattaisi jättää pehmeämpään matskuun jälkensä turhan nopeasti. Valitsemamme Tarketin laminaatti on tilaustavaraa, kyseinen firma kun ei syystä tai toisesta myy aktiivisesti Suomessa käyttöluokan 33 laminaatteja. Valvojamme suosituksesta laitamme sen myös yläkertaan. Kallistahan tuo laminaatti on käyttöluokaltaan vaatimattomampiin verrattuna, mutta ostamalla kerralla kokonaisen lavan laminaatin sai hivenen halvemmalla. Tarketin lattialaminaatin valinta oli oma tarinansa. Eräs hankkeemme alkuvaiheessa harkinnassa ollut talotoimittaja olisi sitonut meidät tiettyihin sisustusmateriaalien hankintapaikkoihin ja kyseisestä paikasta olisi yksinkertaisimmin saanut Tarketin 33 käyttöluokan laminaatteja meitä miellyttävällä kuosilla. Kuosin valitsemiseksi vierailimme Tarketin Helsingin myyntikonttorissa. Kiitos sinnekin hyvästä palvelusta! Kaiken muun lisäksi antoivat näes meille kunnon kokoisen näytepalankin valitsemastamme kuosista muistoksi. Jotenkin tykästyimme kyseiseen kuosiin niin, että vaikka Kannustalo ei meitä sisustusmateriaaleissa sitonutkaan tiettyihin hankintapaikkoihin, niin taloomme tulee silti kyseinen lattialaminaatti. Lattiamateriaaleja valitessa törmättiin jokseenkin sattumalta meitä miellyttäviin tapetteihin. Vaikka oli niitä kyllä etsittykin. Yläkerran päämakuuhuoneeseen valittiin Borås tapettien Falsterbo Se on pääväriltään vaaleansininen ja täynnä pieniä sinisiä kukkia. Alakerran olohuoneeseen valittiin Cole & Sonin Archive Traditional 88/9039. Keltaisia kuvioita vaaleankeltaisella pohjalla. Että osaa tapetilla olla hintaa! Mutta kauniita ovat. Olisikohan rahakirstunvartija ollut päiväunilla väsähtäneenä jatkuvaan varuillaanoloon? Tietysti juuri kun asioissa oli päästy jossain määrin eteenpäin, niin kiintokalustetoimittaja ilmoitti, että kivitasoksi valitsemaamme Ristijärven harmaata ei ole ainakaan toistaiseksi saatavissa. Saas nähdä, että mikä tilalle? Ratkaisu oli loppujen lopuksi yksinkertainen. Sovittiin toimittajan kanssa, että hän ottaa heti tilaisuuden tullen Ristijärven harmaata meille riittävän määrän varastoon meidän laskuumme ja näin saamme varmasti sen kivitason mitä haluamme - olisi Planco perlakin ollut ihan ok.

14 Epätoivon hetkiä Jos työmäärän kuvaaminen on vaikeaa, niin vielä vaikeampaa on saada paperille niitä monia epätoivon hetkiä, jolloin projekti meinaa mennä enemmän tai vähemmän pieleen tai kokonaan karille. Milloin esteenä on Kolmionmuotoinen tontti ja milloin budjetin räjäyttävät kustannukset. Joskus pulmia tuottivat rajalliset neliöt, monesti jonkin yksityiskohdan parhaan tai vähiten huonon ratkaisun löytäminen. Monta huolen hetkeä oli myös: tulisiko talosta hyvä? Teemmekö oikeita ratkaisuja? Ja se ainainen rakentajan seuralainen raha. Helppohan kaikki toiveet olisi toteuttaa, jos Yhdellä kyllä-sanalla saa rakentamisessa tuhottua uskomattoman monta tuhatta (eikä nyt puhuta edes markoista). Vaimo oli oikeassa luettuaan tekstin ensimmäisen version. Tarina Talosta Kolmionmuotoiselle tontille saa rakentamisen etenemisen näyttämään aivan liian helpolta. Vaan miten kuvata kaikkia vaikeuksia, tai voisihan niitä haasteiksikin nimittää, niillä mässäilemättä ja liioittelematta? Sopimus urakoitsijan kanssa Tää on kallis harrastus, totesi meidän Urakoitsijakin useaan otteeseen jo suunnitteluvaiheessa. Hänelle rakentaminen ei ole harrastus vaan ammatti. Ja Urakoitsijamme on ammattilainen. Hänen toimintansa jo projektin alkuvaiheessa herätti luottamusta. Hän oli paikalla oikeaan aikaan ja sai suunsa auki, kun joku ongelma vaati ratkaisua. Kävimme tutustumassa hänen työnjälkeensä useammassakin kohteessa itse asiassa olimme tutustuneet yhteen hänen rakentamaansa kohteeseen jo etsiessämme valmista omakotitaloa ja tietoa hänen toiminnastaan tihkui useasta eri lähteestä. Kävipähän ne monet puhelutkin - Urakoitsijamme uhkasi kerran erittäin leikillään muuttavansa puhelinnumeronsa maksulliseksi - projektin pohjustamisvaiheessa työhaastattelusta. Hyvä huumorintaju ja vitsin vääntäminen tuntuu olevan vaatimus, että tähän meidän projektiin edes pääsee Olin jo syksyllä 2010 yrittänyt houkutella häntä rakentajaksemme, mutta vasta vuoden päästä alkoivat aikataulumme sopia yhteen. Hyvin valmistelu on puoliksi tehty, urakkasopimuksen laatiminen hänen kanssaan oli loppujen lopuksi mutkaton juttu. Kaikki osapuolet tiesivät jo ennakkoon mistä olivat sopimassa. Kaiken päälle hänen meille projektista tarjoamansa hintakin oli kilpailukykyinen. Tehtiin sopimus työurakasta. Palaset alkoivat osua paikalleen.

15 Havaintoja talopaketeista Suunnitteluvaiheessa tutuksi ovat tulleet myös eri tavat tehdä taloja ja elementtejä. Pitkästä tavarasta teko ei meille oikein ollut vaihtoehto, itse kun ei pystyttäisi tekemään muuta kuin materiaalivalintoja. Ja pitkästä teettäminen vaatisi ainakin erittäin tarkkaa kilpailuttamista jos sen aikoisi saada kannattamaan - ellei ole esimerkiksi omaa metsää mistä sahauttaa tarvittava puutavara. Me haimme yksinkertaisempaa tapaa, joten elementtitalot olivat luonteva vaihtoehto. Elementtitaloista yksinkertaisimmillaan talon saisi rakennettua tilaelementtinä talo tuotaisiin muutamana lähes valmiina elementtinä tontille. Jopa keittiön kaapit, laatat ja saunan kiuas olisivat valmiina. Perustukset ennakolta valmiiksi ja katto päälle ja talo olisi asumiskunnossa. Helppouden varjopuolena tilaelementti taipuu huonosti erikoisenmuotoiselle tontille. Eli ei onnistunut pienelle Kolmionmuotoiselle tontille. Pienelementti on joustavampi, mutta vaatii vakiomittojen käyttöä ollakseen kilpailukykyinen ja elementtien monissa saumoissa piilee riski: kosteussulku on vaikeampi saada yhtenäiseksi, jolloin kosteus voi päästä vääriin paikkoihin ja voi tulla lämpövuotoja. Suurelementit tehdään taas mittojen mukaan ilman ylimääräisiä saumoja - helpoin ja teknisesti paras tai ainakin yksinkertaisin pienelle Kolmiomuotoiselle tontille saatavissa oleva ratkaisu, joka täyttäisi meidän toiveemme. Eri valmistajien suurelementtejä on sitten vaikeampi ainakin ensikertalaisen pistää paremmuusjärjestykseen. Toinen mainostaa pienintä U-arvoa, toinen kehittämäänsä rakenneratkaisua, kolmas Saa niistä sitten selvää. Vertailua ei tee yhtään helpommaksi se, että toimitussisällöissä ja valmiusasteissa on niissäkin paljon eroja. Ja tarjousasiakirjoissa myös. Tarjousasiakirjoissa käytetty sanasto vaihtelee, toinen luettelee toimitukseen kuuluvat asiat tekstinä, toinen laittaa rastia ruutuun. Yritä siinä sitten verrata niitä toisiinsa Pitäisköhän kokeilla kaikkia? Vaan kun ei ole tarve kuin yhdelle talolle. Ei voinut muuta kuin kilpailuttaa, kysellä lukematon määrä kysymyksiä myyjiltä ja asiantuntijoilta ja luottaa Valvojan ja Pääsuunnittelijan hiljaiseen tietoon. Meille ja varmaan monelle muullekin osoittautui erittäin hyödylliseksi, että Valvojamme tutustui tarjousasiakirjoihin. Olishan meidän Pääsuunnittelijakin meillä oli pääsuunnittelija ja valvoja erikseen - ne lukenut, mut yks asiantuntija riitti antamaan meille varmuutta valintaan. Tosiasia kuitenkin on, että valitsee minkä suurelementin tahansa, niin suurimmat erot rakentamisen laadussa tehdään tontilla. Tekijöiden ja valvojan valintaan kannattaa panostaa. Silti rakentaminen hyvistä palikoista tekee seuraavasta vaiheesta hitusen helpompaa. Tähän asti helmikuussa 2012 on tullut tehtyä muutama havainto talonrakennuksen hinnanmuodostuksesta ja rakennuttajan mahdollisuuksista vaikuttaa niihin. Eivät viisaammat turhaan varoittele, että suunnitteluvaiheessa tehdään monet luultavasti useimmat - talon kustannuksiin vaikuttavat ratkaisut. Talon kokoa, muotoa ja sijoitusta tontilla kannattaa tutkia tarkkaan. Ja käyttää mahdollisimman paljon vakioratkaisuja. Tulipa opittua sekin, että on halvempaa levittää taloa pituus- kuin leveyssuuntaan. Kattolyhtyjä, erkkereitä ja ylimääräisiä

16 nurkkia ei ainakaan huvikseen kannata taloon piirtää (vaikka rakennustapaohjeet sellaiseen ehkä kannustaisivatkin). Kapearunkoinen perusmuotoinen talo tulee edullisimmaksi jos tontti antaa vain myöden. Turhaan ei Pääsuunnittelijamme jo ensimmäisessä puhelussa kysynyt, että onko meillä jo tontti. Vaikka monet asiat on määrätty asemakaavassa, liikkumavaraa ja vaikutusmahdollisuuksia on silti. Selkeät ja mahdollisimman suorat linjat ovat kustannusten kannalta järkeviä myös pohjapiirustuksessa. Kustannustehokkuutta lisää on myös järkevä, sisältöön ja laatuun vaikuttavat asiat tiedostava kilpailuttaminen. Paras ei ole läheskään aina se tarjous, jossa on pienin hintalappu. Muita keinoja kustannusten kurissa pitämiseksi ovat hankintapaikkojen vertailu, jos mahdollista hankintojen keskittäminen ja sisustusratkaisut. Viimeksi mainituilla saa talon hinnan moninkertaistettua, kuten Valvojamme totesi meidän jo aiemmin havaitseman tosiasian. [1] Talon lattiakorkoa jouduttiin nostamaan hulevesiongelmien takia 200 millimetriä, minkä seurauksena talon ja autokatoksen lattiakoron ero kasvoi samalla ulkoportaita ei voitu enää vetää suoraan autokatokseen päin, kuten alun perin oli suunniteltu. Ratkaisuksi tuli kääntää portaat talon sivusta eteenpäin. [2] Keittiöön tasot: Ristijärven harmaata graniittia (saatavuus epävarma, valitaan varalle toinen vaihtoehto, todennäköisesti Blanco Perla) ja lämpökäsiteltyä koivua. Kaappien ovet: Mellanon Krista vanha sininen X143 puolikiiltävä, ruokailutilaa kiertävä osa kaapinovista vitriinikaappeja lyijylasisomistein; Kaapistojen rungot leppälaminaattia sekä sisältä että ulkoa. Kodinhoitohuoneen kaapinovet: Mellano Fasetti vanha sininen X143 puolikiiltävä, rungot valkoiset sisältä ja leppälaminaattia ulkoa, taso laminaattia (kuosi valitsematta ). Yläkerran makuuhuoneiden kaapinovet Mellano Fasetti vanilja X068 puolikiiltävä, rungot sisältä valkoiset, ulkoa leppälaminaattia. WC-tiloissa kaapinovet: Mellano Lido, väriä ei ole vielä valittu ( ), väri sovitettava laattoihin. Päätettiin ottaa wc-tiloihin limenvihreät! kaapinovet. [3] Seiniin Värisilmä Laattastudio Ceylan Caramel 25 x 40, Decor Liane A & B Beige/vert 2-os X 40, Ceylan Beige 25 X 40, lattialaataksi Kaakelikeskuksen listoilta Helsinki Dot Walnut, hankintapaikka molemmissa Kuopion Tapetti ja Väri Oy. [4] Granorten Vinyl Cork Cornfield (maissipelto) kuosilla. [5] Tarkett Select 933 princess fontaineblau oak, siis hieman hunajaan vivahtava tammilaminaatti yhdeksän millimetrin paksuisena ja käyttöluokaltaan 33.

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto.

Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Bonola, eli entinen Lappeenrannan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen (LaMPola) rehtorin asunto. Koulumiljööstä vanha rehtorin talo yli 2000 neliön pihapiirineen sai uudet omistajat vuonna 2010. Siitä

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1. Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2. Aikuisten pääsylippu

Lisätiedot

OMAKOTITALOT HIRSITYÖT. Ra-Re-Si. Rantasalmentie 430 57710 SAVONLINNA PUH./FAX 015-278 248, 0500-867 680

OMAKOTITALOT HIRSITYÖT. Ra-Re-Si. Rantasalmentie 430 57710 SAVONLINNA PUH./FAX 015-278 248, 0500-867 680 OMAKOTITALOT HIRSITYÖT Ra-Re-Si Rantasalmentie 430 57710 SAVONLINNA PUH./FAX 015-78 48, 0500-867 680 TUOHINIEMI 87,5 m 8,0 m Pienen perheen toimiva koti, jossa keittiö ja olohuone muodostavat yhtenäisen

Lisätiedot

Rakennusta alkuperäisasussaan

Rakennusta alkuperäisasussaan Raunion Tila 834-423-1-33 Omistajat Anne Rämö ja Juha Kujala Suunnittelu Jutta Varjus Rakentaminen Rauli Thynell, Juha itse ja sukulaiset Rakennuksen peruskorjaus, toisen kerroksen ja kuistin rakentaminen

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Mistä kuulitte eetu-hankkeesta?

Mistä kuulitte eetu-hankkeesta? 40 35 Takaisin yhteenvetoon Mistä kuulitte eetu-hankkeesta? 37% 30 25 23% % 20 15 10 10% 10% 13% 5 3% 3% 0 esitteestä mainoksesta tiedotustilaisuudesta uutisesta sosiaalisen median kautta suoran yhteydenoton

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN TURVALLINEN YKSILÖLLINEN TEHTY ELÄMÄÄN

TOIMINNALLINEN TURVALLINEN YKSILÖLLINEN TEHTY ELÄMÄÄN TOIMINNALLINEN TURVALLINEN YKSILÖLLINEN TEHTY ELÄMÄÄN TEHTY ELÄMÄÄN AINOA KAARI on suunniteltu joustamaan asukkaansa elämän mukana. Se on tilava ja toimiva kaikissa elämäntilanteissa. Kaaren käytännölliset

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Kestävien arvojen koti

Kestävien arvojen koti Kestävien arvojen koti huolto ja siivous yhdellä soitolla yksilöllinen paikalla rakennettu korjaukset ja laajennukset verovähennyksillä Se tehdään kestämään sata vuotta Koralli Koti ei ole pelkkä talo,

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha

Tehtäviä. Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha Saraleena Aarnitaival: Kirjailijan murha JULKAISIJA: Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto ry Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puh. (09) 3480 9350 fax (09) 351 3975 s-posti: opike@kvl.fi www.opike.fi

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin.

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin. Ideakuvastosta saat vinkkeä miten voit rakentaa kodin säilytystilat toimiviksi ja ilmeeltään yhtenäisiksi. Mitä pienempi asunto, sitä tärkeämpää on osata ottaa kaikki tila käyttöön. Mallisto on erittäin

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE NAANTALI, KERROSTALO 3h+kt+s+ph/khh+wc+vh+las.terassi+v+ak, 84 m, 314 000 Vastaava välittäjä Johanna Willberg MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, LKV, PARTNER, KAUPANVAHVISTAJA 040 041 048

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 (4. ja 5. luokka) Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 8 3 pistettä 1. Missä kuviossa mustia kenguruita on enemmän kuin valkoisia kenguruita? Kuvassa D on 5 mustaa kengurua ja 4 valkoista. 2. Nelli haluaa rakentaa samanlaisen

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

Koti Koskelassa kaikki on lähellä

Koti Koskelassa kaikki on lähellä Koti Koskelassa kaikki on lähellä Rakennamme uusia koteja valmiille asuinalueelle Emäpuuntielle Koskelaan, jossa kadut, puistot ja palvelut ovat jo rakennettu ja asuinympäristö on viihtyisä. Yliopistoon,

Lisätiedot

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Julia Petäjäjärvi, Niko Romppainen, Elias Ilvesluoto ja Taneli Luokkanen TÄMÄ TOIMII 14.3.2005 Meidän Tämä toimii - ryhmässämme on Taneli, Julia, Elias ja Niko. Aluksi

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

ASIAKAS- TYYTYVÄISYYS- TUTKIMUS 2014

ASIAKAS- TYYTYVÄISYYS- TUTKIMUS 2014 KUNNON TYÖMIEHIÄ» WWW.BRIKO.FI 1 ASIAKAS- TYYTYVÄISYYS- TUTKIMUS 2014 ASIAKKAAT ARVIOIVAT BRIKON PARHAAKSI RAKENNUSALAN HENKILÖSTÖVUOKRAAJAKSI JO TOISENA VUONNA PERÄKKÄIN Lue, mitä mieltä asiakkaat olivat

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia!

Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Renkajärven valokuvauskilpailu 2011 jälleen upeita kuvia! Suojeluyhdistyksen valokuvauskilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran. Kilpailuaika oli 13.2.-5.6.2011. Yhdistyksen hallitus oli antanut kilpailun

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen

Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen häiriökäyttäytymistä ehkäisemään Huomio pitää kohdistaa kasvatukseen, nuorten heitteillejättöön, rajojen asettamiseen, koveneviin arvoihin, ydinperheiden pirstoutumiseen,

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin.

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin. Ideakuvastosta saat vinkkeä miten voit rakentaa kodin säilytystilat toimiviksi ja ilmeeltään yhtenäisiksi. Mitä pienempi asunto, sitä tärkeämpää on osata ottaa kaikki tila käyttöön. Mallisto on erittäin

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Paljonko kivitalo maksaa? Lue mistä osista kivitaloprojektin kokonaishinta koostuu

Paljonko kivitalo maksaa? Lue mistä osista kivitaloprojektin kokonaishinta koostuu Paljonko kivitalo maksaa? Lue mistä osista kivitaloprojektin kokonaishinta koostuu Kokonaiskustannusten yhteenveto Budjetointilaskenta on toteutettu 300 000-700 000 hintaluokan taloille. 1. Rakennuttaminen

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 1

Agricolan Monenlaista luettavaa 1 Tiainen ja karhu Puun oksalla oli tiaisen pesä. Karhu tuli pesän luokse ja olisi halunnut tulla vie-rai-sil-le. Tiaisen pojat tirs-kah-te-li-vat pesässä. Onko isänne kotona? karhu kysyi. Ei ole, vastasivat

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2

HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 HONKA LOUNATUULI 160 m 2 l 180 m 2 RANTATALON TUNNELMAA valoisassa kodissa Lounatuuli edustaa New England -tyyppistä arkkitehtuuria, joka vie ajatukset merelle ja rannalle, vaikka kotisi olisi keskellä

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta

S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta Heikki Hyyti 60451P Harjoitustyö 2 visuaalinen prosessointi Treismanin FIT Kuva 1. Kuvassa on Treismanin kokeen ensimmäinen osio, jossa piti etsiä vihreätä T kirjainta.

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 20.07.17 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kunta: Kunnan osa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Professorintie 6, 90440 Kempele Kempele Vihiluoto Omakotitalo omalla tontilla 5h+k+khh+kh+s+2 erill.wc+vh+et+tk

Lisätiedot

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri

Simo Sivusaari. Nuori puutarhuri Simo Sivusaari Simo Yrjö Sivusaari syntyi 26.10.1927 Vaasassa. Hän kävi kolmivuotisen puutarhaopiston ja on elättänyt perheensä pienellä taimi- ja kukkatarhalla. Myynti tapahtui Vaasan torilla ja hautausmaan

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

EUROCUCINA 2014, Milano

EUROCUCINA 2014, Milano Milanon Eurocucinakeittiömessut ovat Euroopan suurin keittiömessutapahtuma. Messut ovat tärkeä foorumi uusien keittiötrendien esille tuojana. EUROCUCINA 2014, Milano Vuoden 2014 messuilla näytteilleasettajia

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Harjoite 5: TARINAN MUODOSTAMINEN Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat kuuntelevat ja rakentavat kuvien avulla uudelleen tarinan Tavoiteltavat osa-alueet: Kognitiivinen taso: P: Aikajärjestys, IR: Sarjan

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2013 Ecolier sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Bob käy saunassa. Lomamatka

Bob käy saunassa. Lomamatka Bob käy saunassa 1 Mitä sauna merkitsee suomalaiselle? 2 Mitä tehtäviä saunalla on? 3 Missä kertoja saunoi ensimmäisen kerran? 4 Kuka oli Leena? 5 Millainen Leena oli? 6 Mitä Leena teki saunassa? 7 Mitä

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Yhteistyö kumppani vai asiakas. Jari Kaukonen

Yhteistyö kumppani vai asiakas. Jari Kaukonen Yhteistyö kumppani vai asiakas Jari Kaukonen 21.4.2013 Asiakas on aina oikeassa Toteutuuko tämä kumppanuussuhteessa? Voisiko jossakin asiassa olla laaja-alaisempaa tietoa palveluntuottajalla? Kannattaisiko

Lisätiedot

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla.

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla. Uppgårds Fotisgolf Yleiset ohjeet kaikille radoille: Jokainen rata alkaa aina pienen keltaisen pöydän kohdalla. Pöydältä näkee myös mite kyseinen rata pelataan. Radan lopussa oleva lippu ei aina osoite

Lisätiedot

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e.

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e. rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU rakentamisapu.fi! RAKENTAMISAPU PALVELU JA ONNISTUNUT TALONRAKENNUSPROJEKTI ETUJA: Omakotitalon rakennuttaminen on iso ja vaativa

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Rakentajat. PELOTON energiaremontti

Rakentajat. PELOTON energiaremontti Rakentajat PELOTON energiaremontti FAKTA Asuminen 30 % henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä ONGELMA Asiakas ei osaa Systeemit monimutkaistuvat Kokonaisuudet pitää sovittaa yhteen Kauppa ei osaa HUOLTO

Lisätiedot

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden

Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden Kymppitonni Televisiossa jaetaan torstaisin rahaa julkkiksille Speden ideoimassa ohjelmassa Kymppitonni. Vastaamalla oikein muutamaan tyhmään kysymykseen voi rikastua useita tuhansia markkoja. Kyllä rahantulo

Lisätiedot

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET

NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET ITÄ-TAMMISTO RAKENNUSTAPAOHJEET KORTTELIT 24-27 NAANTALI 18.08.2010 NAANTALI ITÄ-TAMMISTON RAKENNUSTAPAOHJEET A R K K I T E H T I T O I M I S T O T A R M O M U S T O N E N O Y LEHMUSTIE 27 A 20720 TURKU

Lisätiedot

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja.

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. Uudiskohteiden asiantuntija palveluksessanne. Uudiskohde on palveluna ainutlaatuinen. Välittäjämme ovat keskittyneet nimenomaan uudiskohteiden myyntiin, mistä

Lisätiedot

Matot halutulla designilla.

Matot halutulla designilla. Matot halutulla designilla. Aulamaton tummat ja usein harmaat sävyt ovat luonnollisesti hyviä syksyllä ja talvella, kun matto on kovalla koetuksella. Ulkona on likaista ja jaloissa kantautuu sisälle lunta,

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Hankinnat ja kilpailuttaminen. Leena Karjalainen 27.4.2016

Hankinnat ja kilpailuttaminen. Leena Karjalainen 27.4.2016 Hankinnat ja kilpailuttaminen Leena Karjalainen 27.4.2016 Sivu 1 27.4.2016 Hanki huolella Nämä ohjeet koskevat maaseuturahastosta ohjelmakaudella 2014-2020 rahoitettavia hankkeita Muutoksia voi tulla,

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri

Puuha- Penan päiväkirja. by: Basil ja Lauri Puuha- Penan päiväkirja by: Basil ja Lauri Eräänä päivänä Puuha-Pena meni ullakolle siivoamaan, koska hänen ystävänsä Plup- Plup tulee hänen luokse kylään ja Plup-Plup kutsuu Keke Keksin, joka on hyvin

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

HONKA LEHMUSKUJA 160 m 2 l 180 m 2

HONKA LEHMUSKUJA 160 m 2 l 180 m 2 HONKA LEHMUSKUJA 160 m 2 l 180 m 2 TUNNELMAA JA KODIKKUUTTA modernilla tavalla Lehmuskuja on suunniteltu sinulle, joka haluat kodiltasi toimivuutta sekä klassisia yksityiskohtia kuten ruutuikkunoita ja

Lisätiedot

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet

1. HYVÄ YSTÄVÄ. Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 1. HYVÄ YSTÄVÄ Ystävällinen Iloinen Luotettava Avulias Rehellinen Reipas Ei juorua Osaa pitää salaisuudet 2 2. HYVÄ YSTÄVÄ Oletko itse ystävänä sellainen, minkä ominaisuuden kirjoitit? a. En koskaan 0

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

A* Reitinhaku Aloittelijoille

A* Reitinhaku Aloittelijoille A* Reitinhaku Aloittelijoille Alkuperäisen artikkelin kirjoittanut Patrick Lester, suomentanut Antti Veräjänkorva. Suom. huom. Tätä kääntäessäni olen pyrkinyt pitämään saman alkuperäisen tyylin ja kerronnan.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Tietoja kiinteistöstä

Tietoja kiinteistöstä 08.10.15 1 Tietoja kiinteistöstä Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Leimatie 20, 90420 Oulu Oulu Metsokangas Kiinteistötunnus: 564-28-125-9 Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Lisätietoja: Omakotitalo

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 29.01.18 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Autotallin varustelu: Varaston varustelu: Kiulutie 10, 90630 Oulu Oulu Kiulukangas Omakotitalo

Lisätiedot

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Yleissuunnitelma Ennen suunnittelun aloitusta käydään läpi asiakkaan toiveet pihan suhteen. Sen jälkeen on tehtävä mittauksia tontilla ja tutustuttava tontin kasvuolosuhteisiin.

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus

Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus Asiakkaita vuoden jokaiselle päivälle - sparraus REalitycheck 7 huonoa syytä ja kolme 3 hyvää syytä olla lähtemättä asiakkaakseni. 7 huonoa syytä 1. ei ole varaa Eikä muuten tule välttämättä koskaan olemaankaan.

Lisätiedot