Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja"

Transkriptio

1 Kaupan näkymät 2020

2 Kaupan myynti 2017 Liikevaihto 2017 yht. 122 mrd. euroa (ei sisällä alv:a) 14% 31% Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Lähde: Tilastokeskus, Kaupan liikevaihtotiedot. 55%

3 Vähittäis- ja tukkukaupan liikevaihto 2017 Ei sisällä arvonlisäveroa, ei sisällä autokauppaa Vähittäiskaupan liikevaihto 2017 yht. 38 mrd euroa Tukkukaupan liikevaihto 2017 Yht. 67 mrd euroa Maatalousperäisten raaka-aineiden ja elävien eläinten tukkukauppa 37% 6% 44% Pt-kauppa Tavaratalokauppa (ml. hypermarketit) Erikoiskauppa 35% 2% 9% 11% 13% Tieto- ja viestintäteknisten laitteiden tukkukauppa Muu tukkukauppa (erikoistumaton tukkukauppa, yleistukkukauppa) Taloustavaroiden tukkukauppa 13% Muu vähittäiskauppa 16% 14% Muiden koneiden, laitteiden ja tarvikkeiden tukkukauppa Elintarvikkeiden, juomien ja tupakan tukkukauppa Muu erikoistunut tukkukauppa (raaka-aineet, polttoaineet, kemikaalit, rakennusmateriaalit, rautakauppatavarat, muut välituotteet yms.) Lähde: Tilastokeskus, Kaupan liikevaihtotiedot.

4 Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä henkilöä 350 Kauppa 300 Rakentaminen Metalli ja elektroniikka Kuljetus ja varastointi Informaatio- ja viestintä Hotelli- ja ravintolapalvelut 100 Metsäteollisuus 50 Kemian teollisuus Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus Elintarvike- ja tekstiiliteollisuus Energia-, vesi- ja jätehuolto

5 Liikevaihdon kasvu hidastui loppuvuodesta

6 Suhdanne katkaisi vähittäiskaupan laskevan työllisyyskehityksen hetkeksi? Työllisten ja palkansaajien määrä vähittäiskaupassa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan, henkilöä Lähde: Tilastokeskus, työvoimatutkimus Työlliset Palkansaajat Kotimaisen ja ulkomaisen kilpailun kiristyminen niin kivijalassa kuin verkossakin sekä tarve toimintojen tehostamiseen ja kustannustehokkuuteen vähentävät työvoiman kysyntää pitkällä aikavälillä. Vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä työllisyys oli alimmillaan verrattuna vastaaviin vuosineljänneksiin sitten vuoden 2005.

7 Tukkukaupassa laskeva työllisyystrendi on näkynyt jo pitkään Työllisten ja palkansaajien määrä tukkukaupassa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan, henkilöä Lähde: Tilastokeskus, työvoimatutkimus Työlliset Palkansaajat Tukkukaupassa digitalisaatio ja kansainvälinen kilpailu ovat vauhdittaneet työllisyyden laskua eikä vuosien 2017 ja 2018 suhdannekaan pysäyttänyt kehitystä kuin hetkeksi. Rakentamisen ja teollisuuden positiivinen vaikutus tukkukaupan työllisyyteen näkyivät vielä loppuvuonna 2018.

8 Yrityksiä perustetaan kaupan alalle aiempaa vähemmän toisin kuin muualle talouteen Aloittaneet yritykset vuosineljänneksittäin Lähde: Tilastokeskus, Yritystilastot. Vähittäiskauppa Tukkukauppa Vuoden 2018 kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana vähittäiskaupassa aloittaneita yrityksiä oli 21 prosenttia ja tukkukaupassa 35 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan Uudet yritykset ovat olennaisia toimialan uudistumiselle ja elinvoimaisuudelle!

9 Erikoiskauppa on vetänyt kaupan kasvua mutta ovatko kasvun edellytykset kunnossa tulevaisuudessa? Kaupan liikevaihdon määräindeksin trendi Vähittäiskauppa Tavaratalokauppa Pt-kauppa Erikoiskauppa Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus.

10 110 Erikoiskauppa on vetänyt myös palkkasumman kasvua Kaupan palkkasumman trendi Vähittäiskauppa Tavaratalokauppa Pt-kauppa Erikoiskauppa 80 Lähde: Palkkasummakuvaaja, Tilastokeskus.

11 Hintojen nousu muilla aloilla on vienyt tilaa vähittäiskaupan kasvulta Kaupan palkkasumman trendi 107 Eniten vuodessa kuluttajahintoja ovat nostaneet asumisen kustannukset, alkoholin ja tupakan, majoitus- ja ravitsemusalan sekä liikenteen hinnat. Asuminen Liikenne Kuluttajahintaindeksi yht Elintarvikkeet (pl alkoholi) 95 Lähde: Kuluttajahintaindeksi, Tilastokeskus.

12 Vähittäiskaupan kasvu on hidastunut keväästä varsinkin päivittäistavara- ja tavaratalokaupassa Liikevaihdon arvon ja määrän vuosimuutos vähittäiskaupan suurimmilla toimialoilla, tammi lokakuu, % Sisustus (huonekalut, taloustavarat)** Vähittäiskauppa* Päivittäistavarakauppa* Tavaratalokauppa* (ml. hypermarketit) Erikoiskauppa yht.** Rautakauppa** Kodin tekniikka** Vaatteet ja jalkineet** Urheilukauppa** *Vuosimuutos tammi marraskuu **Vähittäiskauppa erikoiskaupassa. Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus. 3,0 2,0 Arvo 3,7 0,6 Määrä 2,0 1,0 2,0 3,7 0,5 3,4 1,1 6,9-1,3-0,1 1,0 1,8 3,3 5,

13 Tukkukaupan kasvun trendi on kääntynyt palkkasumman kasvu jatkuu Tukkukaupan liikevaihdon määräindeksin ja palkkasumman trendi Liikevaihdon määrä Palkkasumma 80 Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus; Palkkasummakuvaaja, Tilastokeskus.

14 Sekä kotimaisten että ulkomaisten tavaroiden tukkuhinnat ovat nousseet Tukkuhintaindeksi 1949 = Elintarvikkeiden tukkuhinnat ovat vuodessa nousseet noin 2 %, energian 12 % ja kemian teollisuuden tuotteiden 4 % Kotimaiset tavarat Ulkomaiset tavarat Lähde: Tuottajahintaindeksi, Tilastokeskus. Marraskuun vuosikasvu on 5,1 %. Marraskuun vuosikasvu on 3,6 %.

15 Tukkukaupan kasvu on hidastunut ja nojaa lähes pelkästään hintojen nousuun Euromääräisen liikevaihdon vuosimuutos tukkukaupan suurimmilla toimialoilla, tammi lokakuu, % Muu erikoistunut tukkukauppa (raaka-aineet, polttoaineet, kemikaalit, rakennusmateriaalit, Elintarvikkeiden, juomien ja tupakan tukkukauppa Muiden koneiden, laitteiden ja tarvikkeiden tukkukauppa Muu tukkukauppa (erikoistumaton tukkukauppa, yleistukkukauppa) Tieto- ja viestintäteknisten laitteiden tukkukauppa Maatalousperäisten raaka-aineiden ja elävien eläinten tukkukauppa * Vuosimuutos tammi marraskuu Lähde: Kaupan suhdannekehitys, Tilastokeskus. Tukkukauppa* yht. Taloustavaroiden tukkukauppa -2,4 0,7 2,9 3,7 2,9 5,0 4,1 7,8 10,2 Arvo Määrä

16 Energian ja joidenkin teollisuustuotteiden tukkuhintojen nousu kiihdytti tukkukaupan liikevaihdon kasvua tekninen kehitys ja hintakilpailu laskivat erikoiskaupan hintoja Vähittäiskaupan euromääräinen liikevaihto kasvoi tammi marraskuussa kolme prosenttia ja liikevaihdon määrä* kaksi prosenttia. Vähittäiskaupan kasvussa tapahtui käänne touko kesäkuussa: tammi toukokuussa liikevaihdon määrän vuosikasvu oli noin kolme prosenttia ja kesä marraskuussa enää prosentin. Käänne näkyi erityisen selvästi tavaratalokaupassa (sis. pt-kaupan tavarataloissa ja hypermarketeissa), jossa liikevaihdon määrä kasvoi tammi toukokuussa kolme prosenttia ja kutistui hivenen kesä marraskuussa. Erikoiskaupan tiukka hintakilpailu näkyy hintojen laskuna: euromääräinen liikevaihto on kasvanut hitaammin kuin liikevaihdon määrä. Varsinkin kodintekniikassa hintakilpailun lisäksi hintatasoon vaikuttaa jatkuva tekninen kehitys. Tukkukaupan euromääräinen liikevaihto kasvoi tammi marraskuussa viisi prosenttia, mikä johtui pitkälti raaka-aineiden, tuotantohyödykkeiden ja energian tukkuhintojen kasvusta. Samaan aikaan liikevaihdon määrä* kasvoi vain alle prosentin. Myös tukkukaupassa tapahtui käänne touko kesäkuussa: tammi toukokuussa liikevaihdon määrän kumuloituva vuosimuutos oli reilusti yli kolme prosenttia, kun kesä marraskuussa se kutistui yli prosentilla. Tieto- ja viestintätekniikan tukkukauppa kasvaa edelleen vahvasti. * Hintavaihteluista puhdistettu liikevaihto.

17 Kansainvälinen hintakilpailukyky on myös kaupan huolena: Kuluttajapalveluiden ja -tuotteiden hintaan kasaantuu moninkertainen verotus

18 Erikois- ja käyttötavarakaupan hintojen on katettava kaikki kustannukset, joita kaupalle syntyy koko hankinta- ja myyntiketjun aikana aina kiinteistö- ja hallintokuluihin asti. Suurin osa kaupan kustannuksista muodostuu kotimaassa, kun kauppa ostaa palveluja (esim. kiinteistö- ja hallintopalvelut, logistiikka-, markkinointi- ja mainonta- tai it-palvelut), tekee erilaisia tavarahankintoja tai palkkaa itse työntekijöitä. Arvonlisävero kohdistuukin ennen kaikkea kotimaassa tehtyyn työhön: täällä ostettuihin palveluihin ja teetettyyn työhön. Edes ns. tuontitavaroissa arvonlisävero ei kohdistu ulkomaiseen vaan kotimaiseen työhön. Pärjätäkseen kansainvälisessä hintakilpailussa erikois- ja käyttötavarakaupan on pystyttävä tehostamaan erilaisia palveluketjuja esimerkiksi automatisoimalla tai tekemällä yhteistyötä hankinnassa, logistiikassa, markkinoinnissa jne. Kaikkien kustannusten jälkeinen marginaali on varsinkin erikoiskaupan yritykselle niin pieni, ettei toiminnan tulevaan kehittämiseen tai kustannusten merkittävään nousuun ole juuri varaa. Hintarajoite kaupalle tulee kansainvälisestä kilpailusta, mutta kustannukset muodostuvat kotimaassa.

19 Hintakilpailu kansainvälisten toimijoiden kanssa on haastavaa Esimerkkinä Aasiassa valmistetun puseron hinnanmuodostus, arvonlisäverollinen myyntihinta 31 euroa 31 Osuus myyntihinnasta, % ,4 % Arvonlisävero 9,7 % Marginaali, josta maksetaan osingot, yhteisöverot, toiminnan kehittäminen ja investoinnit 19,4 % Kaupan omat välittömät henkilöstökulut Suomessa: palkat ja palkkasidonnaiset työnantajamaksut 19,4 % Vähittäiskaupan muut kustannukset: vuokrat, sähköt, lämmitys, hallinto- ja huoltopalvelut, tietoliikenne, mainonta ja markkinointi, suunnittelu, erilaiset tarvikehankinnat yms. 32,3 % Hankintahinta vähittäiskaupalle 22,6 % Tukun/maahantuojan logistiikkapalvelut Suomessa: palkat, vuokrat, polttoaineet, katteet ym. kustannukset 9,7 % Vaatteen valmistus- ja logistiikkakustannukset Aasiassa: materiaalit, palkat, katteet jne. Kuva: Papunetin kuvapankki, papunet.net / Sergio Palao / CATEDU

20 Arvonlisävero kohdistuu ennen kaikkea Suomessa tehtävään työhön Aasiassa valmistetun puseron hinnanmuodostus, yht. 31 euroa Aasiassa valmistetun, 31 euroa maksavan puseron arvonlisäveroton hinta on 25 euroa. Arvonlisäverottomasta hinnasta erilaisia vähittäiskaupan toimintaan ja hankintoihin liittyviä kustannuksia on 22 euroa (88 prosenttia). Näistä kustannuksista 86 prosenttia koituu kotimaasta. Arvonlisävero kohdistuu ennen kaikkea Suomesta tilattuihin palveluihin ja hankintoihin ja Suomessa tehtyyn työhön. 10% 10% 19% Kustannukset ulkomailla 61% Kustannukset Suomessa Yrityksen marginaali kustannusten jälkeen Arvonlisävero

21 Kotimaisten hankinta- ja palveluketjujen tehostaminen helpottaa hintakilpailua Esimerkkinä Puolassa valmistetun pesukoneen hinnanmuodostus, arvonlisäverollinen myyntihinta 496 euroa 496 Osuus myyntihinnasta, % ,4 % Arvonlisävero 5,0 % Marginaali, josta maksetaan osingot, yhteisöverot, toiminnan kehittäminen ja investoinnit 13,1 % Kaupan omat välittömät henkilöstökulut Suomessa: palkat ja palkkasidonnaiset työnantajamaksut 15,1 % Vähittäiskaupan muut kustannukset: vuokrat, sähköt, lämmitys, hallinto- ja huoltopalvelut, tietoliikenne, mainonta ja markkinointi, suunnittelu, erilaiset tarvikehankinnat yms. 47,4 % Hankintahinta vähittäiskaupalle 26,2 % Tukun/maahantuojan logistiikkapalvelut Suomessa: palkat, vuokrat, polttoaineet, katteet ym. kustannukset 21,2 % Pesukoneen valmistus- ja logistiikkakustannukset Suomen ulkopuolella: materiaalit, osat, rahti, palkat, katteet jne. Kuva: Papunetin kuvapankki, papunet.net / Paxtoncrafts Charitable Trust

22 Arvonlisävero kohdistuu ennen kaikkea Suomessa tehtävään työhön Puolassa valmistetun pesukoneen hinnanmuodostus, yht. 496 euroa Puolassa valmistetun, 496 euroa maksavan pesukoneen arvonlisäveroton hinta on 400 euroa. Arvonlisäverottomasta hinnasta erilaisia vähittäiskaupan toimintaan ja hankintoihin liittyviä kustannuksia on 375 euroa (94 prosenttia). Näistä kustannuksista 72 prosenttia koituu kotimaasta. Arvonlisävero kohdistuu ennen kaikkea Suomesta tilattuihin palveluihin ja hankintoihin ja Suomessa tehtyyn työhön. 5% 19% 21% Kustannukset ulkomailla 54% Kustannukset Suomessa Yrityksen marginaali kustannusten jälkeen Arvonlisävero

23 Kauppa luo toiminnallaan kasvua koko yhteiskuntaan kauppa on kokoaan suurempi!

24 Kauppa luo talouskasvua sekä investoimalla että työllistämällä Suomessa. Lähes yhtä paljon talouden arvonlisää se luo ostamalla tavaroita ja palveluita muilta aloilta. Pärjätäkseen kilpailussa juuri tätä osaa kustannusketjussa Suomesta ostettavia ja verotettavia palveluja ja tavaroita moni kaupan yritys pyrkii nyt leikkaamaan. Kansainväliset ketjut, verkkokaupat tai digitaalisen kaupan alustat eivät useinkaan tee Suomessa liiketoimintaansa kehittävää tutkimus- ja kehitystyötä. Tätä työtä tehdään usein pääkonttorien sijaintimaissa tai paikoissa, joihin keskitetään koko konsernia koskevaa strategista kehitystyötä. Muualla kehitetyt toimintatavat ja -järjestelmät otetaan sitten käyttöön ehkä hieman muokattuina myös Suomessa. Liiketoiminnan strateginen kehittäminen, suunnittelu ja toimintojen hallinta luovat enemmän arvonlisää kuin pelkkänä jakelukanavana toimiminen. Siksi on tärkeää, että Suomessa on myös kaupan yritysten pääkonttoreita ja suunnittelu- ja kehittämistoimintoja. Jos Suomessa ei ole riittävästi yliopistotasoista kaupan alan koulutusta ja tutkimusta, täällä ei myöskään ole riittävästi eniten arvonlisää luovia toimintoja.

25 Kauppa luo kasvua myös muille aloille kauppa on kokoaan suurempi Vähittäis- ja tukkukaupan (pl. autokauppa) jatkuvan toiminnan ja investointien kokonaisvaikutus arvonlisäykseen Välitön BKT-vaikutus Kokonaisvaikutus 8% 15% Ilman suomalaista vähittäis- ja tukkukauppaa bruttokansantuote olisi 15 prosenttia pienempi eli vuosien tasolla. (Kiinteähintainen BKT, Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito.) HUOM! Kaupan vaikuttavuuslaskelmat eivät sisällä autokauppaa. Vaikuttavuuslaskelmat: KPMG 2017.

26 Ilman suomalaista vähittäis- ja tukkukauppaa monen alan tuottama arvonlisä romahtaisi Suomessa toimiva kauppa tuottaa muilta aloilta tekemillään tuote- ja palveluostoilla myös välillisesti arvonlisää. Kaupan jatkuvan toiminnan tuottaman välillisen arvonlisän jakautuminen toimialoittain Varsinkin pääkonttoritoiminnot ja erilaiset strategiset liiketoiminnan suunnitteluun, ohjaamiseen ja hankintoihin liittyvät kaupan toiminnot luovat kasvua kotimaassa myös muille aloille. Esimerkiksi ilman kaupan Suomesta ostamia palveluja logistiikka-alan tuottama arvonlisä romahtaisi 12 prosenttia. (Kiinteähintainen BKT, Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito.) 4% 6% 18% 16% 14% Kuljetus ja varastointi Kiinteistöala Teollisuus Hallinto- ja tukipalvelut Informaatio ja viestintä Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta Sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto 9% 12% Julkinen hallinto 10% 11% Muut (pl. vähittäis- ja tukkukauppa) HUOM! Kaupan vaikuttavuuslaskelmat eivät sisällä autokauppaa. Vaikuttavuuslaskelmat: KPMG 2017.

27 Kauppa on kokoaan suurempi työllistäjä Vähittäis- ja tukkukaupan (pl. autokauppa) jatkuvan toiminnan ja investointien kokonaisvaikutus työllisyyteen Toimialan työllisyyden välitön osuus Kokonaisvaikutus 10% 17% Ilman suomalaista vähittäis- ja tukkukauppaa Suomessa olisi yli työllistä nykyistä vähemmän. (Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito.) HUOM! Kaupan vaikuttavuuslaskelmat eivät sisällä autokauppaa. Vaikuttavuuslaskelmat: KPMG 2017.

28 Suomalainen vähittäis- ja tukkukauppa tuo työllisyyttä myös muille aloille Muilta aloilta tekemillään tuote- ja palveluostoilla kauppa työllistää myös välillisesti. Kaupan jatkuvan toiminnan tuoman välillisen työllisyyden jakautuminen toimialoittain Hallinto- ja tukipalvelut Mitä enemmän kaupalla on strategisesti tärkeitä toimintoja Suomessa, sitä varmemmin se ostaa myös ulkopuolisia palveluja Suomesta. Esimerkiksi ilman kaupan Suomesta ostamia palveluja hallintoja tukipalveluiden työllisyys olisi 12 prosenttia pienempää. (Kiinteähintainen BKT, Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito.) 4% 4% 4% 7% 19% 12% 12% 19% 19% HUOM! Kaupan vaikuttavuuslaskelmat eivät sisällä autokauppaa. Vaikuttavuuslaskelmat: KPMG Kuljetus ja varastointi Teollisuus Ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta Informaatio ja viestintä Julkinen hallinto Rakentaminen Majoitus- ja ravitsemus Muut (pl. vähittäis- ja tukkukauppa)

29 Tässäkö se oli? Talouskasvu hidastuu ennen kuin kauppa ehtii kunnolla mukaan Kaupan liikevaihto ja työllisyys

30 Kaupan näkymät -taustaa Tänä vuonna talous kasvaa noin puolitoista prosenttia, ensi vuonna runsaan prosentin. Maailmantalouden ja euroalueen kasvu hidastuu, mikä vaikuttaa suoraan vientiin ja teollisuustuotantoon. Kun samaan aikaan rakennusinvestoinnit supistuvat, suomalaisen tukkukaupan kasvun edellytykset vaikeutuvat. Uudisrakentamisen hiipuessa korjausrakentaminen kasvaa. Korjausrakentamisen lisäksi tukkukauppaa auttaa teollisuuden ja varsinkin kemianteollisuuden uudet tilaukset. Raaka-aineiden ja öljyn hinnat laskivat loppuvuodesta 2018, mutta ne kääntyvät tänä vuonna taas nousuun ja aiheuttavat kustannus- ja hintapaineita myös kauppaan. Tänä vuonna inflaatio kiihtyy vain hieman ja pysyttelee alle puolentoista prosentin. Ensi vuonna inflaatio kiihtyy edelleen, mutta jää kuitenkin alle kahden prosentin. Työllisyys kasvaa edelleen, vaikkakin hitaammin kuin Inflaatiosta huolimatta reaaliansiot kasvavat tänä vuonna varsinkin palkkaliukumien kautta. Reaalinen palkkasumma ja ostovoima kasvavat koko taloudessa hivenen hitaammin kuin viime vuonna. Käytettävissä olevien tulojen kasvu ohjautuu vähittäiskauppaan vain osittain: Reilut puolet yksityisestä kulutuksesta on muuta kuin vähittäiskaupan tuotteita. Kun varsinkin asumisen ja liikkumisen kustannukset nousevat, ne syövät tilaa vähittäiskaupan kasvulta. Korkotaso alkaa nousta loppuvuodesta 2019, mutta maltillisesti. Varautuminen varsinkin asuntolainojen korkojen nousuun voi syödä kulutusaikomuksia ja kasvattaa säästämistä.

31 Kaupan näkymät -taustaa Ennusteessa ei ole tehty oletuksia muista kuin hallituksen ilmoittamista veropäätöksistä. Kuluvan vuoden ja lähivuosien kasvuun liittyy ennen kaikkea alasuuntaisia riskejä. Alasuuntaisia riskejä ovat mm. Brexit ja mahdolliset muut vastaavat poliittiset hankkeet Euroopassa, euroalueen pankkisektorin ongelmat, protektionistisen talouspolitiikan leviäminen ja vahvistuminen, korkojen mahdollinen nousu loppuvuodesta 2019 sekä kotitalouksien ja yritysten varautuminen siihen. Vanhenevan väestön aiheuttamat kulut sekä julkisen sektorin uudistukset, kuten sote, aiheuttavat paineita verotuksen kiristämiseen ja varsinkin kulutusverotukseen. Toteutuessaan tämä söisi ostovoimaa ja lisäisi kaupan kustannuksia.

32 Vähittäiskaupan kasvu hidastuu edelleen suurin osa* yksityisestä kulutuksesta on valunut muualle kuin vähittäiskauppaan Vähittäiskaupan liikevaihdon määräindeksi** * Kuluttajahintaindeksin vuoden 2017 painorakenteen mukaan runsas 40 prosenttia yksityisestä kulutuksesta on vähittäiskaupan tuotteita. ** Hintavaihteluista puhdistettu liikevaihto. Trendi Trendi ** Liikevaihto Tilastolähde: Tilastokeskus Ennuste: Kaupan liitto ** -24 % 2019** 2020** Liikevaihdon määrä kasvaa tänä vuonna puolitoista prosenttia ja ensi vuonna enää prosentin. Alasuuntaiset riskit ovat suuret, jos esim. työllisyys kääntyy laskuun.

33 Digitalisoituvan tukkukaupan kansainvälinen kilpailuympäristö kiristyy ja kasvu hidastuu Tukkukaupan liikevaihdon määräindeksi* Trendi Trendi ** Liikevaihto -32 % Liikevaihdon määrä kasvaa tänä ja ensi vuonna puoli prosenttia Tilastolähde: Tilastokeskus Ennuste: Kaupan liitto ** 2019** 2020** * Hintavaihteluista puhdistettu liikevaihto.

34 Suhdanne käänsi vähittäiskaupan laskevan työllisyystrendin hetkeksi Vähittäiskaupan työlliset*, henkilöä * Palkansaajat, yrittäjät ja yrityksessä työskentelevät yrittäjien perheenjäsenet Tilastolähde: Tilastokeskus Ennuste: Kaupan liitto Kotimainen ja ulkomainen kilpailu ja toimintojen tehostuminen näkyvät vähittäiskaupan laskevassa työllisyystrendissä. Vähittäiskaupan työllisten määrä kasvaa tänä vuonna vielä noin puoli prosenttia, mutta kasvu pysähtyy ensi vuonna ** 2019** 2020**

35 Toimintojen automatisointi, asiakkaiden kustannustehokkuus ja ulkomainen kilpailu näkyvät tukkukaupan työllisyydessä Tukkukaupan työlliset*, henkilöä * Palkansaajat, yrittäjät ja yrityksessä työskentelevät yrittäjien perheenjäsenet 110 Tukkukaupan työllisten määrä kasvaa tänä vuonna prosentin ja pienenee ensi vuonna kaksi prosenttia. Tilastolähde: Tilastokeskus Ennuste: Kaupan liitto ** 2020**

36 Kaupan näkymät Vuosi 2017 jäi liikevaihdon määrän suhteen finanssikriisin jälkeiseksi ennätysvuodeksi niin vähittäiskuin tukkukaupassakin. Viime vuoden toukokuuhun asti liikevaihdon määrän kumulatiivinen vuosikasvu oli sekä vähittäis- että tukkukaupassa runsaat kolme prosenttia. Kesäkuusta lähtien kasvu hidastui tai kääntyi laskuun. Vähittäiskaupan liikevaihdon määrän keskimääräinen vuosikasvu oli lähes viisi prosenttia. Kaupan liitto ennustaa kasvun olevan tänä vuonna noin puolitoista prosenttia ja ensi vuonna prosentin. Vähittäiskaupan työllisyys kasvaa tänä vuonna puoli prosenttia, mutta kasvu pysähtyy ensi vuonna. Tukkukaupan liikevaihdon määrän keskimääräinen vuosikasvu oli runsas neljä prosenttia. Tänä vuonna kasvun ennustetaan jatkuvan noin prosentilla ja hidastuvan ensi vuonna puoleen prosenttiin. Digitalisaatio ja automatisaatio mahdollistavat toimintojen tehostamisen jatkamista. Tänä vuonna tukkukaupan työllisyys kasvaa vielä prosentin, mutta kääntyy ensi vuonna kahden prosentin laskuun. Digitalisaatio ja automatisaatio synnyttävät uusia työtehtäviä myös kaupassa samalla, kun perinteiset suorittavat työtehtävät vähenevät. Perinteisten tehtävien, kuten esimerkiksi varastotyöntekijöiden, määrä on kuitenkin niin suuri, ettei uusien työtehtävien muodostuminen korvaa alalta poistuvia tehtäviä. Pitkän aikavälin trendinä kaupan työllisyys pienenee, mutta tehtävien rakenne muuttuu. Ennusteisiin liittyy suuri alasuuntainen riski.

37 Lisätietoja: pääekonomisti Kaupan liitto p

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja Kaupan näkymät 2020 Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Liikevaihdon kasvu hidastui loppuvuodesta

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2018 2019 Liikevaihto- ja työllisyysnäkymät Joitakin poimintoja Kaupan näkymistä Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia ja tilastoja

Lisätiedot

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja Kaupan näkymät 2020 Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Liikevaihdon kasvu on alkuvuodesta ollut

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2018 2019 Liikevaihto- ja työllisyysnäkymät Kaupan vuosi 2017 Yrityksiä perustetaan aiempaa vähemmän Aloittaneet yritykset vuosineljänneksittäin 1400 1200 1000 800 600 400 200 0 Lähde: Tilastokeskus,

Lisätiedot

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja Kaupan näkymät 2020 Liikevaihdon kasvu on alkuvuodesta ollut nopeaa Kaupan myynti 2017 Liikevaihto 2017 yht. 122 mrd. euroa (ei sisällä alv:a) 14% 31% Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa 55% Lähde:

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2014 2015. Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät 2014 2015. Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2014 2015 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2011 Liikevaihto yht. 127 mrd. euroa (pl. alv) 13% 13% 29 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2012 2013 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2011 Liikevaihto yht. 127 mrd. euroa (pl. alv) 13% 13% 29 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2017 2018 Joitakin poimintoja ennusteesta Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia ja tilastoja -osiosta. Vuosi 2016: liikevaihto Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla

Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Bruttokansantuoteosuudet 2010 9,9 Kauppa 32,7 9,3 Muu teollisuus Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muut yksit. palvelut

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2011-2012 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2010 Yht. 118,6 mrd. euroa (pl. alv) 13 % 12 % 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58 %

Lisätiedot

Kehitystrendejä kaupan työmarkkinoilla. Jaana Kurjenoja

Kehitystrendejä kaupan työmarkkinoilla. Jaana Kurjenoja Kehitystrendejä kaupan työmarkkinoilla Kaupan työmarkkinoiden kehitys 2000-luvulla Työllisyyskehitys on kääntynyt laskuun vähittäiskaupassa Työllisten ja palkansaajien määrä vähittäiskaupassa Tilastokeskuksen

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2016 Kauppa 20% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus 9% Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2017 2018 Myynti- ja työllisyysnäkymät Yleistä kaupasta Kaupan kasvu on ollut hidasta Liikevaihdon kausitasoitettu määräindeksi ja määräindeksin trendi 120 110 100 90 80 70 Tukkukauppa,

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2015 Kauppa 20% 9% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 11-12 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan työlliset 1 298 henkilöä 14 % Autokauppa Tukkukauppa ja agentuuritoiminta 55 % 31 % Vähittäiskauppa Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus.

Lisätiedot

Kaupan työllisyys ja digitalisaatio

Kaupan työllisyys ja digitalisaatio Kaupan työllisyys ja digitalisaatio Kaupan työllisyys 350 Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä 1000 henkilöä Kauppa 300 250 200 150 100 Metalli ja elektroniikka Rakentaminen Kuljetus ja varastointi

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2016 2017 Myynti- ja työllisyysnäkymät Yleistä kaupasta Kaupan myynti 2015 Liikevaihto yht. 120 mrd. euroa (ei sisällä alv:ia) 11% 31% Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa 57% Lähde: Tilastokeskus,

Lisätiedot

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja. Poimintoja ennusteesta.

Kaupan näkymät Jaana Kurjenoja. Poimintoja ennusteesta. Kaupan näkymät 2021 Jaana Kurjenoja Poimintoja ennusteesta. Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimuksetosiossa. Vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys oli

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2/2010

Kaupan näkymät 2/2010 Kaupan näkymät 2/2010 Myynti- ja työllisyysnäkymät vähittäiskaupassa, autokaupassa ja tukkukaupassa Kaupan työlliset 2009 296 000 henkilöä 14 % Autokauppa Tukkukauppa ja agentuuritoiminta 56 % 30 % Vähittäiskauppa

Lisätiedot

Kaupan toimintaympäristö muutoksessa. Homecoming Day 22.8.2014 Aato-yliopisto Juhani Pekkala

Kaupan toimintaympäristö muutoksessa. Homecoming Day 22.8.2014 Aato-yliopisto Juhani Pekkala Kaupan toimintaympäristö muutoksessa Homecoming Day 22.8.2014 Aato-yliopisto Juhani Pekkala 4.8.2014 Toimintaympäristön muutosvoimat 1. Pitkittyvä taloudellinen taantuma 2. Digitaalinen murros 3. Sisäinen

Lisätiedot

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja

Joulukauppa numeroina. Jaana Kurjenoja Joulukauppa numeroina Joulukauppa on elintärkeää tavarataloille ja monille erikoiskaupan aloille n liikevaihdon arvo keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna Keskiarvo 2000-2017 Kellot, korut, kultasepäntuotteet*

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä KAUPAN ALAN ERITYISPIIRTEITÄ Kaupan alan kansantaloudellinen merkitys

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja luo kasvua luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2015 20% 9% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja tukipalvelut Informaatio

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

MERKONOMIEN TYÖLLISYYSNÄKYMÄT. Liiketalouden kehittämispäivät Mervi Angerma-Niittylä

MERKONOMIEN TYÖLLISYYSNÄKYMÄT. Liiketalouden kehittämispäivät Mervi Angerma-Niittylä MERKONOMIEN TYÖLLISYYSNÄKYMÄT Liiketalouden kehittämispäivät 13.-14.4.2011 Mervi Angerma-Niittylä KAUPPA LUO VARALLISUUTTA YHTEISKUNTAAN Bruttokansantuoteosuudet 2009 1,6 2,7 3,0 3,6 19,7 15,6 9,0 9,9

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2017 2018 Joitakin poimintoja Kaupan näkymistä Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia ja tilastoja -osiosta. Alkuvuosi 2017 kaupan

Lisätiedot

Missä mennään? - Suhdanteet koko maassa ja maakunnissa. Yritystieto-seminaari Tilastopäällikkö Reetta Moilanen

Missä mennään? - Suhdanteet koko maassa ja maakunnissa. Yritystieto-seminaari Tilastopäällikkö Reetta Moilanen Missä mennään? - Suhdanteet koko maassa ja maakunnissa Yritystieto-seminaari 18.02.2010 Tilastopäällikkö Bruttokansantuote, neljännesvuosittain Viitevuoden 2000 hintoihin 46000 44000 42000 40000 38000

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2017 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2017. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

16.4.2015 Matti Paavonen 1

16.4.2015 Matti Paavonen 1 1 Palvelut, kasvu ja kansainvälistyminen 16.4.2015, Bioteollisuus Forum Matti Paavonen, ekonomisti 2 Esityksen rakenne Yleinen talouskehitys maailma muuttuu Talouden rakenteet toimialojen rajat hämärtyvät

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua 15.8.2016. Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua 15.8.2016. Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2015 Kauppa 20% 9% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Palvelujen suhdannetilanne: Suunta hitaasti ylöspäin, mutta kuluvana vuonna jäädään nollan tuntumaan

Palvelujen suhdannetilanne: Suunta hitaasti ylöspäin, mutta kuluvana vuonna jäädään nollan tuntumaan Palvelujen suhdannetilanne: Suunta hitaasti ylöspäin, mutta kuluvana vuonna jäädään nollan tuntumaan, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti Palvelualojen työnantajat PALTA ry Suomi on riippuvainen

Lisätiedot

17.2.2015 Matti Paavonen 1

17.2.2015 Matti Paavonen 1 1 Uusi vuosi vanhat kujeet 17.2.2015, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti 2 Pohjalla voi liikkua myös horisontaalisesti BKT:n volyymin kausitasoitettu kuukausi-indeksi 116 2005 = 100

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN mara-alan kasvu seuraa muuta taloutta Talous kasvaa lähivuosina hitaasti MaRan Marraspäivä 19.11.214 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Suhdanteissa jälleen

Lisätiedot

Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin

Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin Espoo Valtuuston seminaari 22.4.2015 Seppo Laakso, Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin Helsingin seudun kasvu 2000-luvulla Bruttokansantuote v. 2010 hinnoin, Ind.2000=100

Lisätiedot

Teknologiateollisuus Suomessa Suomen suurin elinkeino

Teknologiateollisuus Suomessa Suomen suurin elinkeino Teknologiateollisuus Suomessa Suomen suurin elinkeino Yli 50 % koko viennistä. Työllisyysvaikutus suoraan lähes 320 000, välilliset vaikutukset mukaan lukien 675 000 ihmistä. Vaikutus arvonlisään yhteensä

Lisätiedot

23.2.2016 Matti Paavonen 1

23.2.2016 Matti Paavonen 1 1 Kasvu antaa pelivaraa talouden ongelmat on silti ratkaistava 23.2.2016, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti 2 IV/2015: Palvelujen volyymi kasvoi 2,1 % Toimialojen tuotannon volyymin

Lisätiedot

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013

Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Elinkeinorakenne ja suurimmat työllistäjät Hyvinkään kaupunki Talousosasto 11.12.2013 Hyvinkään elinkeinorakenne Tähän diasarjaan on koottu muutamia keskeisiä Hyvinkään kaupungin elinkeinorakennetta koskevia

Lisätiedot

Palvelujen suhdannetilanne: Taantuma leviää palveluihin

Palvelujen suhdannetilanne: Taantuma leviää palveluihin Palvelujen suhdannetilanne: Taantuma leviää palveluihin, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti Palvelualojen työnantajat PALTA ry Palvelujen kysyntäkomponentit pakkasella Toimialojen tuotannon/myynnin

Lisätiedot

Keskeiset käsitteet Teknologiateollisuus

Keskeiset käsitteet Teknologiateollisuus Keskeiset käsitteet Välittömät vaikutukset: Välittömät vaikutukset kuvaavat tarkasteltavan toimialan tuotosta, arvonlisää ja työllisten määrää, sekä investointien osalta niiden edellyttämiä ostoja muilta

Lisätiedot

Asiakastilaisuus 2.3.2011 Mira Kuussaari. Tilastokeskuksen tuottamat kaupan tilastot

Asiakastilaisuus 2.3.2011 Mira Kuussaari. Tilastokeskuksen tuottamat kaupan tilastot Kaupan Suhdanteet Asiakastilaisuus Tilastokeskuksen tuottamat kaupan tilastot Kaupan liikevaihtokuvaaja- ja myynnin määrä, kk Kaupan palkkasummakuvaajat, kk Kaupan varastotilastot, neljännesvuosi Kaupan

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2012-2013

Kaupan näkymät 2012-2013 Kaupan näkymät 212-213 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 21 Yht. 118,5 mrd. euroa (pl. alv) 13 % 12 % 3 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58 % Lähde:

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Kasvulle on erinomaiset edellytykset Matkailu- ja ravintolaala on merkittävä toimiala Hannu Hakala Majoitus- ja Ravitsemispalvelut MaRa 8.10.2015 LAUREA Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa

Lisätiedot

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN

TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Kotitalouksien taantuma syvenee Mara-alan ahdinko jatkuu MaRan tiedotustilaisuus 25.6.214 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Käänne hitaaseen kasvuun loppuvuonna

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Suomi stagnaatiossa palvelujenkin kasvu jäi vaisuksi

Suomi stagnaatiossa palvelujenkin kasvu jäi vaisuksi Suomi stagnaatiossa palvelujenkin kasvu jäi vaisuksi 19.8.2014, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti Palvelualojen työnantajat PALTA ry 19.8.2014 Palvelujenkin kasvu jäi vaisuksi Toimialojen

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Palvelujen suhdannetilanne: Kotimarkkinoiden kehitys ratkaisevaa

Palvelujen suhdannetilanne: Kotimarkkinoiden kehitys ratkaisevaa Palvelujen suhdannetilanne: Kotimarkkinoiden kehitys ratkaisevaa, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti Palvelualojen työnantajat PALTA ry Palvelujen odotukset yhä alamaissa Palvelutuotannon

Lisätiedot

MARA. pitkän aikavälin näkymät erinomaiset Mara-alalle neljäs vaikea vuosi. Jouni Vihmo, ekonomisti 29.9.2015

MARA. pitkän aikavälin näkymät erinomaiset Mara-alalle neljäs vaikea vuosi. Jouni Vihmo, ekonomisti 29.9.2015 pitkän aikavälin näkymät erinomaiset Mara-alalle neljäs vaikea vuosi Jouni Vihmo, ekonomisti 9.9.15 Kohti neljättä taantumavuotta kulutusvetoinen kasvu ei tartu investointituotteita vievään Suomeen Päätoimialojen

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2015

Työpaikat ja työlliset 2015 Työpaikkoja Irja Henriksson 3.10.2017 Työpaikat ja työlliset 2015 Vuoden 2015 lopussa Lahdessa oli 49 761 työpaikkaa ja työllisiä 46 047. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 0,8 % ja työllisten 0,4 %. Luvut

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Pikkujoulumyynti laskee Laskusuhdanne jatkuu

Pikkujoulumyynti laskee Laskusuhdanne jatkuu Pikkujoulumyynti laskee Laskusuhdanne jatkuu MaRan tiedotustilaisuus 26.11.2013 Jouni Vihmo, ekonomisti Matkailu- Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja MaRa MaRa ry ry Näkymät Suomessa edelleen synkät henkilöstön

Lisätiedot

Suomen talous. Kohti laaja-alaisempaa kasvua, vienti kirittää investointeja. Pörssisäätiön tilaisuus

Suomen talous. Kohti laaja-alaisempaa kasvua, vienti kirittää investointeja. Pörssisäätiön tilaisuus Seppo Honkapohja johtokunnan varapuheenjohtaja, Suomen Pankki Suomen talous Kohti laaja-alaisempaa kasvua, vienti kirittää investointeja Pörssisäätiön tilaisuus 6.9.2017 6.9.2017 Julkinen 1 Maailmantalouden

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 9/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 9/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Suhdanteet vaihtelevat - miten pärjäävät pienet yritykset?

Suhdanteet vaihtelevat - miten pärjäävät pienet yritykset? Suhdanteet vaihtelevat - miten pärjäävät pienet yritykset? Tilastotiedon hyödyntäminen -seminaari Vaasassa 25.03.2010 Tilastopäällikkö Bruttokansantuote, neljännesvuosittain Viitevuoden 2000 hintoihin

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 10/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 1/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teknologiateollisuus Suomessa Suomen suurin elinkeino

Teknologiateollisuus Suomessa Suomen suurin elinkeino Teknologiateollisuus Suomessa Suomen suurin elinkeino Yli 50 % koko viennistä. Työllisyysvaikutus suoraan lähes 320 000, välilliset vaikutukset mukaan lukien 675 000 ihmistä. Vaikutus arvonlisään yhteensä

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri I/2019

Pirkanmaan yritysbarometri I/2019 Pirkanmaan yritysbarometri I/19 Toukokuu 19 Markus Sjölund Taustatiedot Kyselyajankohta: 3.5. -15.5.19 Vastanneita 364, vastausprosentti 19 % Vastaajat yrityskoon mukaan: 1-9 44.1% - 49 31.9% - 249 17.4%

Lisätiedot

Rakentaminen sinnittelee yhä Ensi vuodesta tulee vaikeampi. Pääekonomisti Jouni Vihmo

Rakentaminen sinnittelee yhä Ensi vuodesta tulee vaikeampi. Pääekonomisti Jouni Vihmo Rakentaminen sinnittelee yhä Ensi vuodesta tulee vaikeampi Pääekonomisti Jouni Vihmo 15.10.2019 Joka viides suomalainen työllistyy uuden rakentamisesta tai olemassa olevan kiinteistön hoidosta Kaikkien

Lisätiedot

Talouden näkymät BKT SUPISTUU VUONNA 2013

Talouden näkymät BKT SUPISTUU VUONNA 2013 3 213 BKT SUPISTUU VUONNA 213 Suomen kokonaistuotannon kasvu pysähtyi ja kääntyi laskuun vuonna 212. Ennakkotietojen mukaan bruttokansantuote supistui myös vuoden 213 ensimmäisellä neljänneksellä. Suomen

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Osta Suomalaista Luo työtä

Osta Suomalaista Luo työtä Osta Suomalaista Luo työtä Panos-tuotos-laskelma: kotimaisen tuotteen tai palvelun kuluttamisen vaikutus työllisyyteen sekä julkisen sektorin tuloihin 21.12.201 7 Pasi Holm 6.6.2016 Taloustutkimus Oy 1

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019

Elintarviketeollisuuden talouskatsaus. Syyskuu 2019 Elintarviketeollisuuden talouskatsaus Syyskuu 2019 Suhdannetilanne normaali, varovaisin odotuksin syksyyn Alkuvuosi 2019 oli elintarviketeollisuudelle suotuisa ja suhdanteet etenivät myönteisesti. Odotukset

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 12/2013 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 12/213 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 Suhdannetilanne:

Lisätiedot

Suomen elintarviketoimiala 2014

Suomen elintarviketoimiala 2014 Suomen elintarviketoimiala 2014 Strateginen toimialakatsaus Sisällysluettelo Sisällysluettelo Sisällysluettelo 3 Tiivistelmä 8 1 Suomen talous ja elintarviketoimiala 10 1.1 Kansantalouden kehitys 10 1.2

Lisätiedot

Kuopion työpaikat 2016

Kuopion työpaikat 2016 Kuopion työpaikat 2016 Tilastokeskuksen julkistus 09/2018 Tilastotiedote 13/2018, 26.9.2018 Kuopion työpaikat vuonna 2016 - Kuopiossa oli vuoden 2016 lopussa noin 51 000 työpaikkaa. - Vuonna 2016 Kuopion

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2015 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/215 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

Tulevaisuuden megatrendit ja yrittäjyys

Tulevaisuuden megatrendit ja yrittäjyys Tulevaisuuden megatrendit ja yrittäjyys Yrittäjyyden trendit petri.malinen@yrittajat.fi Yritysrakenne Suomessa 2016 0,2% Suuryritykset (250 hlöä) 591 1,0% Keskisuuret yritykset (50 249 hlöä) 2 728 5,5%

Lisätiedot

Talouden näkymät INVESTOINTIEN KASVU ON PYSÄHTYNYT TALOUSKASVU NIUKKAA VUOSINA 2012 JA 2013

Talouden näkymät INVESTOINTIEN KASVU ON PYSÄHTYNYT TALOUSKASVU NIUKKAA VUOSINA 2012 JA 2013 5 2012 Talouden näkymät TALOUSKASVU NIUKKAA VUOSINA 2012 JA 2013 Suomen kokonaistuotannon kasvu on hidastunut voimakkaasti vuoden 2012 aikana. Suomen Pankki ennustaa vuoden 2012 kokonaistuotannon kasvun

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015 Työpaikkoja Irja Henriksson 20.11.2017 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2015 Vuoden 2015 lopussa Lahdessa oli 49 761 työpaikkaa ja työllisiä 46 047. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 0,8 % ja työllisten

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 11/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 11/214 16 14 12 1 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 8 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin 76 9. Kaupunkialueiden kasvu - talouskasvu: kaupunkialueen työllisyyden (ja tuotannon) kasvu, jonka taustalla on - kaupungin tuottamien hyödykkeiden kysynnän kasvu ---> työvoiman kysynnän kasvu - työvoiman

Lisätiedot

Suomalaiset Virossa 2017

Suomalaiset Virossa 2017 Suomalaiset Virossa 2017 - Suomalaisten matkailu ja kulutus Virossa Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

MITEN TALOUS MAKAA? Ilmarisen talousennuste, kevät 2016 24.5.2016

MITEN TALOUS MAKAA? Ilmarisen talousennuste, kevät 2016 24.5.2016 MITEN TALOUS MAKAA? Ilmarisen talousennuste, kevät 2016 24.5.2016 1 ILMARISEN TALOUSENNUSTE Historian ensimmäinen Julkistus jatkossa keväisin ja syksyisin Erityisesti yritysnäkökulma Keskiössä: 1. Bkt:n

Lisätiedot

Erikoiskaupan näkymät. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto

Erikoiskaupan näkymät. Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto Erikoiskaupan näkymät Tuula Loikkanen Edunvalvontajohtaja Kaupan liitto Yleistä kaupasta Kaupan liitto 350 Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä 1000 henkilöä Kauppa 300 250 200 150 100 Metalli

Lisätiedot

Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä

Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä Matkailu- ja ravintolaalan talousnäkymiä 11.12.2012 Jouni Vihmo TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA KOKO SUOMEEN Matkailu ja Ravintolapalvelut MaRa ry Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut

Lisätiedot

Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys. Heinäkuu 2017

Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys. Heinäkuu 2017 Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys Heinäkuu 2017 Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys Suomessa / sisällysluettelo Keskeiset huomiot 1. Liikevaihdon

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 14.10.2013 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Kuva 1. BKT kasvaa ja kuluttajien luottamus on korkeimmalla tasolla sitten syksyn

Kuva 1. BKT kasvaa ja kuluttajien luottamus on korkeimmalla tasolla sitten syksyn Suomi ei ole enää taantumassa, ja talouden kasvun odotetaan jatkuvan myös kuluvana vuonna. Vuosi 216 toi lupauksen paremmasta myös media-alalle. Mediaalan odotetaan kasvavan lievästi vuonna 217. I/217

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2018

Lappeenrannan toimialakatsaus 2018 Lappeenrannan toimialakatsaus 2018 24.10.2018 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 23:2016

TILASTOKATSAUS 23:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 23:2016 1 13.12.2016 VANTAALAISTEN TYÖLLISTEN KESKIMÄÄRÄISET VALTIONVERON- ALAISET VUOSITULOT ERI TOIMIALOILLA VUOSINA 2011 2014 Vantaalaisten työllisten miesten keskitulot

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2014

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 6/2014 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 6/214 16 14 12 1 8 C Tehdasteollisuus 24-3 Metalliteollisuus 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214

Lisätiedot

KUOPION TYÖPAIKAT

KUOPION TYÖPAIKAT KUOPION TYÖPAIKAT 2011-2015 Muutokset 5 vuodessa: Työpaikkojen määrä kasvoi viidessä vuodessa noin 200 työpaikalla, 2,5 % - naisilla +600 työpaikkaa / miehillä -400 työpaikkaa Koulutuksen mukaan työpaikkamäärät

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden suhdanteet, kevät 2015. Rakennusfoorumi 5.5.2015 Sami Pakarinen

Rakennusteollisuuden suhdanteet, kevät 2015. Rakennusfoorumi 5.5.2015 Sami Pakarinen Rakennusteollisuuden suhdanteet, kevät 2015 Rakennusfoorumi 5.5.2015 Sami Pakarinen MAAILMAN JA SUOMEN TALOUS Halventuneet öljy ja euro vauhdittavat taloutta Rakennusteollisuus RT 5.5.2015 3 Euroalueen

Lisätiedot

Jyväskylän seudun suhdannetiedot Q2/2016. Olli Patrikainen

Jyväskylän seudun suhdannetiedot Q2/2016. Olli Patrikainen suhdannetiedot Q2/2016 Olli Patrikainen 27.9.2016 Tuoteseloste Tietojen lähteenä on Tilastokeskuksen asiakaskohtainen suhdannepalvelu. Liikevaihto lasketaan ilman arvonlisäveroa. Kuvattava liikevaihto

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2017

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 4/2017 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 4/217 16 14 12 1 8 6 4 2 27/1 28/1 29/1 21/1 211/1 212/1 213/1 214/1 215/1 216/1 217/1 C Tehdasteollisuus

Lisätiedot

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011

Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 18.3.2014 Työpaikat, työlliset ja pendelöinti 2011 Vuoden 2011 lopussa Lahdessa oli 47 210 työpaikkaa ja työllisiä 42 548. Vuodessa työpaikkalisäys oli 748,

Lisätiedot

Talouden näkymät vuosina

Talouden näkymät vuosina Talouden näkymät vuosina 211 213 Euro & talous 5/211 Pääjohtaja Erkki Liikanen Talouskasvu hidastuu Suomessa tuntuvasti 18 Talouden elpyminen pysähtyy Prosenttimuutos edellisestä vuodesta (oikea asteikko)

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys. Toukokuu 2017

Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys. Toukokuu 2017 Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys Toukokuu 2017 Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihdon kehitys Suomessa / sisällysluettelo Keskeiset huomiot 1. Vaatteiden ja

Lisätiedot

VANTAAN SUHDANNEKATSAUS, KESÄKUU 2016

VANTAAN SUHDANNEKATSAUS, KESÄKUU 2016 VANTAAN SUHDANNEKATSAUS, KESÄKUU 2016 Kaupungin osa-alueet 1) Liikevaihdon kehitys kaupungin eri osissa on ollut erilainen. Kasvu vuoden 2010 alkupuoliskolla oli kaikilla alueilla hyvin samanlainen, mutta

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 7/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 7/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät

Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät Suomen Pankki Talouden ajankohtaiskatsaus ja kehitysnäkymät MuoviSki 1 Pörssikurssit laskeneet 160 Euroalue Yhdysvallat Japani Kiina Indeksi, 1.1.2008 = 100 140 120 100 80 60 40 20 2008 2009 2010 2011

Lisätiedot