LEMMINKÄINEN OYJ PÖRSSITIEDOTE klo 10.50

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LEMMINKÄINEN OYJ PÖRSSITIEDOTE 9.8.2006 klo 10.50"

Transkriptio

1 LEMMINKÄINEN OYJ PÖRSSITIEDOTE klo LEMMINKÄISEN OSAVUOSIKATSAUS : Tulos parani selvästi Lemminkäinen-konsernin liikevaihto kasvoi 11,5 % ja oli 731,2 milj. euroa (655,5). Liikevoitto oli 18,9 milj. euroa (7,5) ja tulos ennen veroja 11,6 milj. euroa (3,7). Tilauskanta kasvoi 30,6 % ja oli 1 312,1 milj. euroa (1 004,7). Yhtiön koko vuoden tuloksen odotetaan paranevan edellisvuodesta. LEMMINKÄISEN VAKAA KASVU JATKUI Kuluva vuosi on ollut Lemminkäinen-konsernille myönteinen. Yhtiön liikevaihto kasvoi katsauskaudella 11,5 % ja oli 731,2 milj. euroa (655,5). Merkittävä osa liikevaihdon kasvusta tuli kansainvälisestä liiketoiminnasta, jonka osuus koko liikevaihdosta oli 29,8 % (27,9). Konsernin liikevoitto oli 18,9 milj. euroa (7,5) ja tulos ennen veroja 11,6 milj. euroa (3,7). Katsauskauden tulos verojen jälkeen oli 8,6 milj. euroa (2,6) ja osakekohtainen tulos oli 0,31 euroa (0,03). Päällystys- ja kiviainesryhmän liikevaihto ja tilauskanta kasvoivat, mutta tulos heikkeni hieman edellisvuodesta. Rakennusmateriaaliryhmän näkymät ovat aiempaa valoisammat. Lemconin liikevaihto ja tulos kasvoivat. Myös yhtiön tilauskanta vahvistui. Palmbergin tulos parani merkittävästi, ja koko vuoden tuloksen odotetaan olevan edellisvuotta parempi. Yhtiön asuntotuotanto on kasvussa ja loppuvuoden tilauskanta on hyvä. Tekmannin tulos heikkeni hieman edellisvuodesta toiminnan volyymin laskun ja materiaalikustannusten nousun johdosta. MARKKINAT KASVAVAT JA KANSAINVÄLISTYVÄT Rakentamisen kokonaismäärän arvioidaan kasvavan kuluvana vuonna. Kotimaan asuntokysyntä on pysynyt hyvänä ja suuret infrahankkeet työllistävät rakennusalan yrityksiä lähivuodet. Suomalaisten rakennusyritysten kansainvälinen toiminta on viime vuosina kasvanut voimakkaasti Skandinaviassa, Venäjällä ja Baltian maissa. Merkittävä osa myös Lemminkäisen liikevaihdon kasvusta on peräisin kansainvälisestä toiminnasta, ja noin neljännes koko

2 liikevaihdosta tulee edellä mainituilta alueilta. Lisäksi Lemminkäisen palvelut ovat olleet kysyttyjä mm. Kiinassa ja Intiassa suomalaisen teollisuuden lisääntyneiden investointien johdosta. HYVÄT NÄKYMÄT VUODELLE 2006 Lemminkäisen hyvä tilauskanta luo edellytyksiä liikevaihdon kasvulle, ja koko vuoden tuloksen odotetaan paranevan edellisvuodesta. JULKISTUS JA SEURAAVA OSAVUOSIKATSAUS Lemminkäinen järjestää osavuosikatsausta koskevan tiedotustilaisuuden analyytikoille ja lehdistölle 9. elokuuta klo 13:30 Ravintola Sipulissa, osoitteessa Kanavaranta 7, Helsinki. Osallistujia pyydetään ystävällisesti ilmoittautumaan etukäteen sijoittajasuhdepäällikkö Katri Sundströmille, puh tai Osavuosikatsausta käsittelevä esitysmateriaali on saatavissa osoitteessa Lemminkäisen osavuosikatsaus tammi-syyskuulta julkaistaan LEMMINKÄINEN OYJ Juhani Sormaala Toimitusjohtaja LIITTEET: Lemminkäinen Oyj:n osavuosikatsaus Jakelu: Helsingin Pörssi, keskeiset tiedotusvälineet LEMMINKÄINEN OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS MARKKINATILANNE Rakentamisen kokonaismäärän arvioidaan kasvavan kuluvana vuonna 3,5 % ja ensi vuonna 2,5 %. Ennusteen perusteena on rakentamisen kysynnän suotuisa kehitys ja kustannustason maltillinen nousu. Kasvu noudattaa Pohjoismaiden kansantalouksien vuosittaista kehitysvauhtia.

3 Asuinrakentaminen jatkuu edelleen vilkkaana niin uudis- kuin korjausrakentamisessakin. Kuluvana vuonna arvioidaan käynnistyvän yhteensä asunnon rakennustyöt, kun vuonna 2005 aloitettiin yhteensä noin asunnon rakentaminen. Myös teollisuus- ja liikerakentaminen lisääntyvät, mutta toimistorakentaminen pysyy elpymisestään huolimatta melko vähäisenä. Maa- ja vesirakentamisen suhdannetilanne pysyy hyvänä myös ensi vuonna. Työvoiman kysyntä lisääntyy kaikessa rakentamisessa, ja ammattitaitoisesta työvoimasta on jo paikoin tuntuvaa niukkuutta. Rakennusyritysten kansainvälisen toiminnan osuus on edelleen kasvussa. Päämarkkinat ovat Venäjä, Baltia ja Pohjoismaat. KONSERNIN LIIKEVAIHTO JA TULOS Lemminkäinen-konsernin liikevaihto kasvoi 11,5 % ja oli 731,2 milj. euroa (655,5). Liikevaihdosta kansainvälisen toiminnan osuus oli 217,9 milj. euroa (182,6) eli 29,8 % (27,9). Liikevaihdosta 70 % tuli Suomesta, 13 % muista Pohjoismaista, 8 % Itä-Euroopasta, 4,5 % Baltian maista ja 4,5 % muista maista. Kansainvälisen toiminnan osuus oli suurinta Päällystys- ja kiviainesryhmässä ja Lemconissa, joiden liikevaihdosta noin puolet tuli kotimaan ulkopuolelta. Konsernin liikevoitto oli 18,9 milj. euroa (7,5) ja tulos ennen veroja 11,6 milj. euroa (3,7). Katsauskauden tulos verojen jälkeen oli 8,6 milj. euroa (2,6) ja osakekohtainen tulos 0,31 euroa (0,03). LIIKETOIMINTA-ALUEET Päällystys- ja kiviainesryhmä Päällystys- ja kiviainesryhmän liikevaihto kasvoi ja oli 171,8 milj. euroa (162,1). Kansainvälisen liiketoiminnan osuus ryhmän koko liikevaihdosta oli 83,7 milj. euroa (74,0). Liikevaihdosta 51 % tuli Suomesta, 30 % muista Pohjoismaista ja 17 % Baltian maista. Ryhmän liiketulos oli -14,5 milj. euroa (-11,8). Tilauskanta kasvoi edellisvuodesta ja oli 313,5 milj. euroa (284,9). Tästä kansainvälisen liiketoiminnan osuus oli 54,6 % (50,3 %). Kotimaassa päällystyksen kokonaistyömäärät ovat jäämässä edellisvuotta alhaisemmiksi. Ryhmän alkuvuoden tulosta rasitti lisäksi pitkäkestoinen talvi, mutta lämmin kesä on auttanut kompensoimaan alkukauden viivettä. Päällystys- ja kiviainesryhmän tilauskanta on hyvä, joten koko vuoden tulos riippuu pitkälti päällystyskauden pituudesta.

4 Asfalttipäällysteiden hintataso on Suomessa ja Ruotsissa yhä melko heikko, Tanskassa ja Norjassa hieman parempi. Baltian maissa päällystystöiden näkymät ovat edelleen suotuisat. Raaka-aineista etenkin bitumin hinta on pysynyt korkeana. Vilkas talonrakentaminen on pitänyt kiviaineksen ja valmisbetonin kysynnän hyvänä. Rakennusmateriaaliryhmä Rakennusmateriaaliryhmän liikevaihto oli 41,5 milj. euroa (42,1) ja liiketulos -0,6 milj. euroa (-1,6). Ryhmän tilauskanta kasvoi viidenneksen ja oli 35,3 milj. euroa (29,2). Kasvaneen tilauskannan ja parantuneen tuloksen johdosta ryhmän kuluvan vuoden näkymät ovat aiempaa myönteisemmät. Katto- ja ympäristöurakoinnin kysyntä on pysynyt hyvänä, ja materiaalimyynti on kuluvana kesänä ollut varsin vilkasta. Toimistorakentamisen vähittäisen elpymisen johdosta porrastuotannon tilauskanta on ollut kasvussa. Lemminkäinen Betonituote Oy osti RK-Betoniporras Oy:n osakekannan ja Suonenjoen Sementtituote Oy:n porrasliiketoiminnot. Kauppojen jälkeen Lemminkäisen uusi tytäryhtiö Suonenjoen Betonituote Oy jatkaa pääasiassa porraselementtivalmistukseen perustuvaa liiketoimintaa Suonenjoella. Lemcon Oy Lemconin liikevaihto kasvoi 172,7 milj. euroon (149,3), josta kansainvälisen liiketoiminnan osuus oli 102,9 milj. euroa (94,6). Yhtiön liikevaihdosta 40 % tuli Suomesta, 31 % Itä-Euroopasta, 10 % muista Pohjoismaista, 10 % Pohjois- ja Etelä-Amerikasta ja 9 % muista maista. Lemconin tulos ennen veroja nousi 6,5 milj. euroon (5,6). Yhtiön tilauskanta kasvoi voimakkaasti edellisvuodesta ja oli 347,2 milj. euroa (236,6), josta kansainvälisen toiminnan osuus oli 42,3 % (64,9). Kalliorakentamisessa yhtiön kotimaan tilauskanta on edelleen hyvä, ja Ruotsissakin markkinatilanne on pysynyt suotuisana. Venäjällä teollisuus- ja logistiikkatilojen kysyntä on pysynyt edelleen vahvana. Lemcon tutkii myös tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia kasvavilla Itä-Euroopan alueilla, kuten Romaniassa ja Ukrainassa.

5 Lemconin teknisten asiantuntijapalveluiden osuus televerkkorakentamisessa on kasvussa. Kotimaisen teollisuuden kasvavat investoinnit Kiinassa ja Intiassa lisäävät yhtiön palveluiden kysyntää kyseisillä markkina-alueilla. IKEA:n purkaman Pietarin MEGA-kauppakeskuksen urakkasopimuksen käsittelyä jatketaan välimiesmenettelyssä. Oy Alfred A. Palmberg Ab Talonrakennustoimintaa harjoittavan Palmbergin liikevaihto jatkoi kasvuaan ja oli 271,3 milj. euroa (235,2). Yhtiön tulos ennen veroja parani merkittävästi ja oli 18,5 milj. euroa (11,4). Tilauskanta kasvoi ja oli 542,1 milj. euroa (378,1). Talonrakentamisen kasvun ennustetaan tasaantuvan vähitellen, mutta jatkuvan hyvänä myös loppuvuonna ja mahdollisesti vielä ensi vuonnakin. Asuinrakennusten korjaustoiminta jatkanee pitkän aikavälin kasvuaan. Vuonna 2006 arvioidaan aloitettavan noin asunnon rakennustyöt, kun viime vuonna aloituksia oli kaikkiaan Korkotason noususta huolimatta kuluttajien luottamus omaan talouteensa on säilynyt ja ylläpitänyt kotimaan hyvää asuntokysyntää. Palmbergin asuntotuotanto on vakaassa kasvussa. Yhtiö aloitti alkuvuonna 910 vapaarahoitteisen asunnon rakentamisen (697). Kuluvana vuonna yhtiöllä on valmiudet aloittaa noin asunnon rakennustyöt, kun vuonna 2005 aloitettiin asunnon rakentaminen. Yhtiön omistuksessa oli katsauskauden päättyessä käyttämätöntä rakennusoikeutta yhteensä k-m2, josta asuntorakennusoikeuden osuus oli noin k-m2. Lisäksi sitovia tai ehdollisia yhteistyö- ja kaavoitussopimuksia oli noin k-m2 vastaava määrä, josta asuntorakennusoikeuden osuus oli noin k-m2. Markkinatilanteen salliessa yhtiöllä on mahdollisuus kasvattaa asuntotuotantoaan hyvän tonttivarantonsa johdosta. Kasvaneen työvarannon ja suotuisan markkinakehityksen johdosta Palmbergin koko vuoden näkymät ovat varsin hyvät, ja yhtiön tuloksen odotetaan paranevan edellisvuodesta. Tekmanni Oy Tekmannin liikevaihto oli 87,7 milj. euroa (93,0) ja tulos ennen veroja 2,8 milj. euroa (3,4). Yhtiön tilauskanta oli 74,0 milj. euroa (75,8).

6 Yhtiön edellisvuotta pienempi tulos johtuu pääosin toiminnan volyymin laskusta ja materiaalikustannusten noususta. Myös tilauskanta jäi hieman viime vuotta pienemmäksi. Vilkkaana jatkuva korjausrakentaminen on kuitenkin lisännyt huollon, kunnossapidon ja korjaustoiminnan kysyntää talotekniikassa. Varsinkin asuinkerrostalojen putkisaneeraukset ovat lisääntyneet koko maassa. Tekmanni Service ja Johnson Controls IFM Nordic solmivat sopimuksen Shell-huoltoasemien kunnossapidosta. Sopimuksen piiriin kuuluu kaikkiaan yli 100 huoltoasemaa, ja se kattaa kaikki kiinteistöjen ylläpitoon liittyvät palvelut. Lisäksi sopimukseen sisältyvät taloteknisiin järjestelmiin liittyvät konsulttipalvelut, valtakunnallinen päivystys sekä tarvittavat muutostyöt ja peruskorjaustehtävät. KONSERNIN TILAUSKANTA Konsernin tilauskanta kasvoi 30,6 % ja oli 1 312,1 milj. euroa (1 004,7). Kansainvälisen liiketoiminnan osuus oli 347,1 milj. euroa (321,9). Kotimaan osuus tilauskannasta oli 74 %, muiden Pohjoismaiden 14 %, Baltian maiden 5 % ja Itä-Euroopan osuus 5 %. Päällystys- ja kiviainesryhmän ja Lemconin tilauskannasta kansainvälisen toiminnan osuus oli noin puolet. Tilauskanta toimialoittain Milj. euroa 6/06 6/05 muutos-% Päällystys- ja 313,5 284,9 10,0 kiviainesryhmä Rakennusmateriaaliryhmä 35,3 29,2 20,9 Lemcon Oy 347,2 236,6 46,7 Oy Alfred A. Palmberg Ab 542,1 378,1 43,4 Tekmanni 74,0 75,8-2,4 Yhteensä 1 312, ,7 30,6 Käynnistetyistä uusista rakennuskohteista merkittävin oli Salmisaareen rakennettava toimitilakokonaisuus, johon myös Lemminkäisen pääkonttori siirtyy vuonna Tilat vuokrataan niiden rakennuttajalta työeläkeyhtiö Varmalta ja rakentajana toimii Palmberg. Urakan arvo on n. 100 milj. euroa, ja hanke sisältyy kokonaisuudessaan yhtiön katsauskauden tilauskantaan. Lemcon Oy on sopinut projektinjohtourakasta museokeskuksen rakentamiseksi Kotkaan. Kohteen rakennustyöt ovat alkaneet, ja museokeskus valmistuu marraskuussa Urakkasopimuksen arvo on 26,3 miljoonaa euroa, ja se sisältyy katsauskauden tilauskantaan.

7 Helsingin kaupungin kanssa on allekirjoitettu sopimus keskustan maanalaisen huoltoväylän itäosan louhinta- ja lujitustöistä. Sopimuksen arvo on 21,7 milj. euroa, ja se sisältyy katsauskauden tilauskantaan. Louhintatyöt ovat alkaneet ja Lemcon arvioi työn valmistuvan kesällä Lemcon Oy on voittanut Kiinteistö Oy Helsingin Hiilirannan ja Hiilipihan pohjarakennusurakan Salmisaaresta. Urakkasumma on noin 9 milj. euroa, joka sisältyy katsauskauden tilauskantaan. Työt aloitettiin heinäkuussa ja ne kestävät kevääseen Palmbergin tytäryhtiö Oka Oy rakentaa Lappeenrannan keskustaan kauppakeskuksen, joka sisältää myös toimistotilaa, parkkihallin ja asuntoja. Hankkeen kokonaisarvo on n. 41 milj. euroa. Hanke sisältyy osittain katsauskauden tilauskantaan. Palmberg on allekirjoittanut Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian kanssa sopimuksen kahden toimitalon rakentamisesta Länsi-Pasilaan. Kohteen arvo on n. 50 milj. euroa. Hanke ei sisälly katsauskauden tilauskantaan. KONSERNIRAKENNE Vuoden 2006 alussa Rakennusmateriaaliryhmän katto- ja betoniliiketoiminnat siirrettiin uusille tytäryhtiöille Lemminkäinen Katto Oy:lle ja Lemminkäinen Betonituote Oy:lle. Uudet yhtiöt muodostavat edelleen Rakennusmateriaaliryhmän yhdessä Omni-Sica Oy:n kanssa. RAHOITUS Rahavirtalaskelman mukainen liiketoiminnan rahavirta oli -112,5 milj. euroa (-64,9), investointien rahavirta -17,1 milj. euroa (- 10,8) ja rahoituksen rahavirta 135,0 milj. euroa (77,8). Katsauskauden rahavirtaan sisältyy vuodelta 2005 maksettuja osinkoja 18,1 milj. euroa (11,1). Korollinen vieras pääoma katsauskauden lopussa oli 426,6 milj. euroa (378,7) ja likvidit varat 47,4 milj. euroa (42,6). Korollinen nettovelka oli 379,2 milj. euroa (336,1). Korollisen nettovelan muutos vertailukaudesta oli 43,1 milj. euroa. Rahavirtojen ja nettovelan muutokset vertailukauteen nähden johtuvat suuremmista osingoista, vuoden 2005 volyymin kasvusta ja projektirahoituksen muutoksista.

8 Nettorahoituskulut olivat 7,1 milj. euroa (4,1), mikä oli 1,0 % liikevaihdosta (0,6). Omavaraisuusaste oli 23,1 % (22,3) ja nettovelkaantumisaste (gearing) 186,4 % (193,0). INVESTOINNIT Katsauskauden investoinnit olivat 31,4 milj. euroa (26,2). Investoinnit olivat lähinnä päällystys-, murskaus- ja louhintakaluston, rakennusmateriaalien tuotantolaitteiden sekä talonrakennuskaluston hankintoja. HENKILÖSTÖ Konserniyhtiöiden palveluksessa oli katsauskauden aikana keskimäärin henkilöä (7 551), joista ulkomailla työskenteli henkilöä (1 799). Henkilömäärä katsauskauden lopussa oli (8 927). YHTIÖKOKOUKSEN PÄÄTÖKSET Lemminkäinen Oyj:n pidetty varsinainen yhtiökokous vahvisti tilinpäätöksen vuodelta 2005 ja myönsi hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle vastuuvapauden. Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti jakaa osinkoa 1,00 euroa osakkeelta eli yhteensä ,00 euroa. Osingonmaksun täsmäytyspäivä oli ja osingon maksupäivä Yhtiön hallituksen jäseniksi valittiin Berndt Brunow, Erkki J. Pentti, Heikki Pentti, Teppo Taberman ja Sakari Tamminen. Hallitus on valinnut puheenjohtajakseen Heikki Pentin ja varapuheenjohtajakseen Teppo Tabermanin. Yhtiön tilintarkastajaksi valittiin KHT-Yhteisö PricewaterhouseCoopers Oy, jossa päävastuullisena tilintarkastajana toimii Jan Holmberg, KHT. OSAKKEET Lemminkäinen Oyj:n osakkeen kurssi oli katsauskauden alussa 30,50 euroa (15,74) ja katsauskauden lopussa 29,28 euroa (22,99). Osakkeita vaihdettiin kpl ( ). Osakekannan markkina-arvo kauden lopussa oli 498,4 milj. euroa (391,3). KILPAILUVIRASTON ASFALTTI- JA KATTOHUOPA-ALAA KOSKEVAT EPÄILYT

9 Kilpailuvirasto esitti maaliskuussa 2004 Lemminkäiselle 68 milj. euron seuraamusmaksua epäilemässään asfalttikartelliasiassa. Lemminkäinen on markkinaoikeudelle antamassaan vastineessa kiistänyt kilpailuviraston syytökset perusteettomina ja vaatii markkinaoikeutta hylkäämään viraston esityksen kokonaisuudessaan. Asian käsittely markkinaoikeudessa on kesken. Kilpailuvirasto antoi maaliskuussa 2006 kattohuopa-alan yhtiöiden kommentoivaksi esitysluonnoksen, jonka mukaan se epäilee niiden välillä tapahtuneen kiellettyä tietojenvaihtoa vuosina Luonnos ei sisältänyt kilpailuviraston esitystä seuraamusmaksun määrästä. Lemminkäinen on tutkinut kilpailuviraston epäilyt ja selvittänyt virastolle antamassaan vastineessa, että yhtiön toiminta on ollut kilpailusäännösten mukaista. NÄKYMÄT VUODELLE 2006 Lemminkäisen kuluvan vuoden näkymät ovat varsin myönteiset. Konsernin kasvava asuntotuotanto ja kansainvälisen liiketoiminnan myönteinen kehitys, myös uusilla markkina-alueilla, luovat hyvät edellytykset yhtiön liikevaihdon ja tilauskannan kasvulle. Kuluvan vuoden tuloksen odotetaan paranevan edellisvuodesta. Helsingissä 9. päivänä elokuuta 2006 LEMMINKÄINEN OYJ Hallitus Osavuosikatsauksen tiedot ovat tilintarkastamattomia. OSAVUOSIKATSAUKSEN TAULUKKO-OSA LAADINTAPERIAATTEET Tämä osavuosikatsaus on laadittu IFRS -standardien kirjaamis- ja jaksottamisperiaatteita noudattaen. Osavuosikatsauksen laatimisessa on sovellettu samoja laatimisperiaatteita kuin vuositilinpäätöksessä TILINPÄÄTÖSASIAKIRJAT JA MUUT LIITETIEDOT 1) Konsernin tuloslaskelma 2) Konsernin tuloslaskelma, vuosineljänneksittäin 3) Liikevaihto toimialoittain 4) Liikevaihto toimialoittain, vuosineljänneksittäin 5) Liiketulos toimialoittain 6) Liiketulos toimialoittain, vuosineljänneksittäin

10 7) Konsernitase 8) Laskelma konsernin oman pääoman muutoksista 9) Konsernin rahavirtalaskelma 10) Taloudellista kehitystä kuvaavat tunnusluvut 11) Osakekohtaiset tunnusluvut 12) Konsernin antamat vakuudet ja vastuusitoumukset KONSERNIN TULOSLASKELMA Milj. euroa 6/2006 6/2005 Muutos Muutos- 12/2005 % Liikevaihto 731,2 655,5 75,7 11, ,7 Liiketoiminnan tuotot ja kulut -698,1-634,1-64,0-10, ,3 Poistot -14,2-13,9-0,3-2,2-34,0 Liiketulos 18,9 7,5 11,4 72,5 Rahoituskulut -7,9-6,2-1,7-27,4-11,5 Rahoitustuotot 0,8 2,0-1,2-60,0 3,8 Osuus osakkuusyhtiöiden tuloksista -0,2 0,2-0,4 1,1 Tulos ennen veroja 11,6 3,7 7,9 65,9 Tuloverot -3,0-1,0-2,0-17,4 Tilikauden tulos 8,6 2,6 6,0 48,5 Tilikauden tuloksen jakautuminen Emoyhtiön omistajille 5,3 0,4 4,9 43,7 Vähemmistölle 3,3 2,2 1,1 50,0 4,7 Emoyhtiön omistajille kuuluvasta tuloksesta laskettu osakekohtainen tulos Tulos/osake, euroa 0,31 0,03 2,57 Tulos/osake, euroa, laimennettu 0,31 0,03 2,57 KONSERNIN TULOSLASKELMA VUOSINELJÄNNEKSITTÄIN 1-3/ 4-6/ 7-9/ 10-12/ 1-3/ 4-6/ Milj. euroa Liikevaihto 231,2 424,3 516,7 429,5 303,5 427,8 Liiketoiminnan tuotot ja kulut -237,2-396,9-454,4-406,8-305,3-392,8

11 Poistot -5,0-8,9-12,7-7,4-5,0-9,2 Liiketulos -11,0 18,5 49,6 15,3-6,8 25,8 Rahoituskulut -2,6-3,5-2,7-2,7-2,7-5,2 Rahoitustuotot 0,9 1,2 0,9 0,9 0,8 0,0 Osuus osakkuusyhtiöiden tuloksista -0,1 0,3 0,8 0,0-0,3 0,2 Tulos ennen veroja -12,8 16,4 48,7 13,5-9,1 20,7 Tuloverot 3,2-4,2-13,0-3,4 1,7-4,8 Tilikauden tulos -9,6 12,2 35,7 10,1-7,3 15,9 Tilikauden tuloksen jakautuminen Emoyhtiön omistajille -10,9 11,3 34,1 9,2-8,3 13,6 Vähemmistölle 1,3 0,9 1,6 0,9 1,0 2,4 Emoyhtiön omistajille kuuluvasta tuloksesta laskettu osakekohtainen tulos Tulos/osake, euroa -0,64 0,66 2,00 0,54-0,49 0,80 Tulos/osake, euroa, laimennettu -0,64 0,66 2,00 0,54-0,49 0,80 LIIKEVAIHTO TOIMIALOITTAIN Milj. euroa 6/2006 6/2005 Muutos Muutos- 12/2005 % Lemminkäinen Oyj Päällystys- ja kiviainesryhmä 171,8 162,1 9,7 6,0 514,7 Rakennusmateriaaliryhmä 41,5 42,1-0,6-1,4 100,3 Lemcon Oy 172,7 149,3 23,4 15,7 328,8 Oy Alfred A. Palmberg Ab 271,3 235,2 36,1 15,3 517,3 Tekmanni Oy 87,7 93,0-5,3-5,7 191,1 Muut -13,8-26,3 12,5 47,5-50,4 Konserni yhteensä 731,2 655,5 75,7 11, ,7 LIIKEVAIHTO TOIMIALOITTAIN, VUOSINELJÄNNEKSITTÄIN 1-3/ 4-6/ 7-9/ 10-12/ 1-3/ 4-6/ Milj. euroa

12 Lemminkäinen Oyj Päällystys- ja kiviainesryhmä 21,5 140,6 223,8 128,8 23,9 147,8 Rakennusmateriaaliryhmä 13,2 28,9 38,7 19,4 11,6 29,8 Lemcon Oy 66,0 83,3 82,6 96,9 100,9 71,8 Oy Alfred A. Palmberg Ab 99,4 135,8 140,0 142,2 129,7 141,7 Tekmanni Oy 40,5 52,5 46,8 51,4 42,9 44,8 Muut -9,4-16,9-15,0-9,2-5,6-8,2 Konserni yhteensä 231,2 424,3 516,7 429,5 303,5 427,8 LIIKETULOS TOIMIALOITTAIN Milj. euroa 6/2006 6/2005 Muutos Muutos- 12/2005 % Lemminkäinen Oyj Päällystys- ja kiviainesryhmä -14,5-11,8-2,7-22,9 20,5 Rakennusmateriaaliryhmä -0,6-1,6 1,0 62,5 0,6 Lemcon Oy 7,2 4,7 2,5 53,2 15,3 Oy Alfred A. Palmberg Ab 21,9 13,1 8,8 67,2 28,3 Tekmanni Oy 2,4 3,1-0,7-22,6 6,8 Muut 2,7 0,0 2,7 1,0 Konserni yhteensä 18,9 7,5 11,4 72,5 LIIKETULOS TOIMIALOITTAIN, VUOSINELJÄNNEKSITTÄIN 1-3/ 4-6/ 7-9/ 10-12/ 1-3/ 4-6/ Milj. euroa Lemminkäinen Oyj Päällystys- ja kiviainesryhmä -16,2 4,4 28,7 3,7-20,6 6,1 Rakennusmateriaaliryhmä -3,4 1,8 3,8-1,6-2,6 1,9 Lemcon Oy 2,6 2,1 5,4 5,2 4,1 3,1 Oy Alfred A. Palmberg Ab 4,6 8,5 9,5 5,7 7,5 14,3 Tekmanni Oy 1,5 1,6 2,5 1,1 2,2 0,1

13 Muut -0,1 0,1-0,2 1,1 2,5 0,2 Konserni yhteensä -11,0 18,5 49,6 15,3-6,8 25,8 KONSERNITASE Milj. euroa 6/2006 6/ /2005 Pitkäaikaiset varat Aineelliset hyödykkeet 175,8 175,6 164,4 Liikearvot 67,1 63,7 63,5 Muut aineettomat hyödykkeet 2,6 2,8 2,5 Sijoitukset 8,2 10,9 10,9 Laskennallinen verosaaminen 9,7 9,1 4,0 Muut pitkäaikaiset saamiset 1,6 0,2 0,7 Yhteensä 265,1 262,3 245,9 Lyhytaikaiset varat Vaihto-omaisuus 266,0 249,3 223,7 Myyntisaamiset ja muut saamiset 381,9 306,2 263,4 Rahavarat 47,4 42,6 42,4 Yhteensä 695,3 598,1 529,5 Varat yhteensä 960,4 860,4 775,4 Oma pääoma ja velat Emoyhtiön omistajille kuuluva oma pääoma Osakepääoma 34,0 34,0 34,0 Muu oma pääoma ennen vähemmistöosuutta 153,6 123,6 166,8 Vähemmistöosuus 15,8 16,5 14,6 Oma pääoma yhteensä 203,4 174,1 215,5 Pitkäaikaiset velat Laskennalliset verovelat 14,4 19,4 19,4 Eläkevelvoitteet 0,4 0,6 0,5 Varaukset 2,3 4,4 4,9 Korolliset velat 101,2 131,4 103,5 Muut velat 2,5 1,1 2,5

14 Yhteensä 120,7 157,0 130,8 Lyhytaikaiset velat Ostovelat ja muut velat 307,5 280,6 267,1 Varaukset 3,4 1,5 1,5 Korolliset velat 325,4 247,2 160,5 Yhteensä 636,3 529,3 429,2 Oma pääoma ja velat yhteensä 960,4 860,4 775,4 LASKELMA OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA Kerty- Oma Yli- Arvon- neet Vähem- pääoma Osake- kurssi- Muunto- muutos- voitto- mistö- yhteen- Milj. euroa pääoma rahasto erot rahasto varat osuus sä Oikaistu oma pääoma ,0 5,8-0,2 1,4 125,7 15,2 181,9 Muuntoerot 0,8 0,8 Ulkomaiseen tytäryhtiöön tehdyn nettosijoituksen suojaus -0,2-0,2 Siirto arvonmuutosrahastosta -0,2-0,2 Käyvän arvon muutos 0,2 0,2 Osinkovelan peruutus 0,0 0,0 Osingonjako -10,2-10,2 Tilikauden tulos 43,7 4,7 48,5 Vähemmistöomistuksen muutos -5,3-5,3 Oma pääoma ,0 5,8 0,4 1,5 159,2 14,6 215,5

15 Muuntoerot -0,1-0,1 Ulkomaiseen tytäryhtiöön tehdyn nettosijoituksen suojaus -0,1-0,1 Käyvän arvon muutos 0,0 0,0 Myytyjen osakkeiden vaikutus -1,3-1,3 Osingonjako -17,0-17,0 Tilikauden tulos 5,3 3,3 8,6 Vähemmistöomistuksen muutos -2,1-2,1 Oma pääoma ,0 5,8 0,2 0,2 147,5 15,8 203,4 RAHAVIRTALASKELMA Milj. euroa 6/2006 6/ /2005 Tulos ennen satunnaisia eriä 11,6 3,7 65,9 Suunnitelman mukaiset poistot 14,2 13,9 34,0 Muut oikaisut 3,2 2,0 4,3 Rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta 29,0 19,6 104,2 Käyttöpääoman muutos -126,1-73,7-17,6 Rahoituserät -4,5-4,7-7,0 Maksetut välittömät verot -10,9-6,1-20,1 Liiketoiminnan rahavirta -112,5-64,9 59,5 Investointien rahavirta -17,1-10,8-18,3 Lainojen muutos 153,1 88,9-28,1 Maksetut osingot -18,1-11,1-11,1 Rahoituksen rahavirta 135,0 77,8-39,3 Rahavarojen muutos 5,4 2,1 1,9

16 Rahavarat kauden alussa 42,4 39,9 39,9 Rahavarojen muuntoero -0,5 0,6 0,6 Rahavarat kauden lopussa 47,4 42,6 42,4 TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT TUNNUSLUVUT 6/2006 6/ /2005 Oman pääoman tuotto, % 1) 4,1 1,5 24,5 Sijoitetun pääoman tuotto, % 1) 3,5 1,9 16,5 Liiketulos-% 2,6 1,1 4,5 Omavaraisuusaste, % 23,1 22,3 31,0 Gearing, % 186,4 193,0 102,9 Bruttoinvestoinnit, milj. euroa (sis. leasingostot) 31,4 26,2 37,4 Tilauskanta, milj. euroa 1 312, , ,3 -josta ulkomaantoiminnan osuus, milj. euroa 347,1 321,9 343,4 Henkilöstö keskimäärin Henkilöstö kauden lopussa Liikevaihto milj. euroa 731,2 655, ,7 -josta ulkomaantoiminnan osuus, milj. euroa 217,9 182,6 499,6 % liikevaihdosta 29,8 27,9 31,2 1) Tunnuslukua laskettaessa on huomioitu vain katsauskauden tulos. OSAKEKOHTAISET TUNNUSLUVUT 6/2006 6/ /2005 Tulos/osake, euroa 0,31 0,03 2,57 Oma pääoma/osake, euroa 11,03 9,26 11,80 Osinko/osake, euroa 1,00 Osinko/tulos, % 38,9 Osakekannan markkina-arvo, milj. euroa 498,4 391,3 519,1 Kurssi kauden lopussa, euroa 29,28 22,99 30,50 Vaihto kaudella, kpl Osakkeiden lukumäärä, kpl

17 VAKUUDET JA VASTUUSITOUMUKSET Milj. euroa 6/2006 6/ /2005 Vakuudet omista sitoumuksista Annetut kiinteistökiinnitykset 2,9 3,3 3,3 Annetut yrityskiinnitykset 99,7 99,6 99,2 Pantatut arvopaperit 0,5 4,1 0,7 Yhteensä 103,1 107,1 103,3 Takaukset Osakkuusyritysten puolesta 0,8 0,3 0,4 Muiden puolesta 0,9 0,0 5,3 Vuokravastuut 26,3 23,5 27,7 Johdannaissopimukset Valuuttatermiinit Nimellisarvo 10,1 21,1 18,1 Käypä arvo 0,0-0,1-0,2 Valuuttaoptiot, ostetut Nimellisarvo 0,0 3,3 1,7 Käypä arvo 0,0 0,0 0,0 Valuuttaoptiot, asetetut Nimellisarvo 0,0 2,9 1,7 Käypä arvo 0,0-0,2-0,2 Korko-optiot, ostetut Nimellisarvo 35,5 7,9 36,4 Käypä arvo 0,0 0,0 0,0 Korko-optiot, asetetut Nimellisarvo 6,1 7,9 6,9 Käypä arvo -0,2-0,6-0,4 Koronvaihtosopimukset Nimellisarvo 39,5 12,8 12,1 Käypä arvo -1,8-0,2-0,1

18 Sopimusten käypä arvo on tilinpäätöspäivän markkinahinnan perusteella laskettu voitto tai tappio sopimuksen sulkemisesta.