Kasvatus käsitteenä ja ongelmana

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kasvatus käsitteenä ja ongelmana"

Transkriptio

1 1 Helsingin yliopisto, Avoin yliopisto Tekijä: KL Pirkko Raudaskoski Verkko -oppimateriaali Kasvatus käsitteenä ja ongelmana Tämän oppimateriaalin sisältö on seuraava. 1. Kasvatuksen pääkäsitteet 2. Kasvatustoiminnalla voidaan edistää seuraavia prosesseja 3. Mistä suomalaiset kasvatustieteilijät puhuvat, kun he puhuvat kasvatuksesta ja määrittelevät sitä? 4. Mitkä ovat tutkijoita kiinnostava kasvatukselliset ongelmat tai haasteet? 1. Kasvatuksen pääkäsitteet Siljaderin (2002) mukaan kasvatus voidaan ymmärtää toiminnaksi, jolla edistetään erilaisia prosesseja kuten sivistystä, kasvua, sosialisaatiota ja oppimista. TOIMINTANA KASVATUS VOI OLLA a) Tavoitteiseen ohjaukseen perustuvaa tietoisten edellytysten luomista ihmisen monipuoliselle kehitykselle (Engeström 1982). Saksaksi Erziehung; vetää pois, auttaa ulos alaikäisyydestä moraaliseen täysi-ikäisyyteen. Englanniksi Education ja ruotsiksi uppfostran Siljanderin (2002) mukaan kasvatus on luonteeltaan Tavoitteellista. On kuitenkin on tärkeää, että päämäärä pidetään avoimena. Vuorovaikutteista. Kasvatus on yksi vuorovaikutuksen muoto sivistysvelvoitteineen. Epäsymmetristä siinä mielessä, että kasvattajan kompetenssi, pätevyys ja toimivalta, eivät samat kuin kasvatettavan. Paradoksaalista siinä mielessä, että se sisältää sekä pakon että vaatimuksen itsenäiseen toimintaan. Kasvatuksessa on tasapainoiltava vierasmääräytyneisyyden ja itsemääräytyneisyyden välillä. Kasvavan itsemääräytyvyyttä, vapautta ja kykyä itsenäiseen toimintaan. (Raudaskosken huomautus: em tekijöitä sisältyy myös nykypäivän kasvatustieteiden keskeiseen käsitteeseen toimijuus) Sivistyksen ja ihmiseksi tulemisen ehto. Funktionaalista, silloin jos on kasvattavaa ilman tietoista tarkoitusta / opitaan hyvistä malleista huomaamatta) (Siljander 2002)

2 2 Kasvatuksen käsite on keskeinen läpi koko opintokokonaisuuden opiskelun. Usein kasvatuksen ajatellaan olevan jonkinlainen kattokäsite, joka kätkee sisäänsä kaikki seuraavatkin mainitut käsitteet. b) Koulutus = Kreikaksi scholeio. Englanniksi Education. Ruotsiksi utbildning ja saksaksi Ausbildung. Siljanderin (2002) mukaan Ammatillisesti suuntautunutta erityissivistystä (= 1800-luku Saksassa esitetty näkemys) Laaja yhteiskunnallis - poliittinen ilmiö (= 1960-luvulla esitetty näkemys) Yhteiskunnallinen instituutio. työelämän ammattien, kvalifikaatioiden tuottamista ja erityistaitojen edistämistä (1970-luvulla esitetty näkemys): Kompetenssien ja osaamisen hakemista työhön, ammattiin muihin sosiaalisen elämän yhteyksiin liittyen Yhteiskunnan säätelemää toimintaa koulutusjärjestelmän sisällä ja erilaisiin sosiaalisiin asemiin ja toimiin ohjaamista, Engeström (1982) määrittelee koulutuksen julkisesti organisoiduksi institutionaaliseksi kasvatutukseksi. Koulutuksen käsite on keskeinen myös läpi koko opintokokonaisuuden opiskelun. Tarkempaa tietoa siitä saat tällä P1 jaksolla sekä opintojaksolla Kasvatus, kulttuuri ja yhteiskunta. c) Opetus = Kreikaksi didaxis. Englanniksi teaching ja saksaksi Unterricht sekä ruotsiksi undervisning. Siljanderin (2002) mukaan Perustietojen välittämistä, valmistamista sivistystä varten. Tämä näkemys tuotiin esille jo Antiikin Kreikassa. Tiettyyn sisältöainekseen kohdistuvan oppimisprosessin edistämistä, konstruointiprosessin ohjaamista. Oppimisprosessin säätelyä ja oppimisympäristön organisointia. Engeströmin (1982) mukaan Opetus on kasvatuksen tärkeimpänä muotona tavoitteiden suuntaista toimintaa halutunlaisen oppimisen aikaan saamiseksi. Opetus on tietoiseen ja täydelliseen oppimiseen tähtäävää opiskelun suunnitelmallista ohjaamista. Sen tehtävänä on virittää, suunnata, johtaa ja ohjata opiskelua. Oppimisen pääsisältönä eivät opetuksen yhteydessä ole ihmisen omat välittömät elämänkokemukset, vaan muiden, esim. tiedemiesten tai eri ammattien harjoittajien kokemukset ja niiden pohjalta tehdyt yleistykset. Opetusta tutkii ja kehittää erityinen tieteenhaara, didaktiikka eli opetusoppi. Opetuksen käsitteeseen perehdyt opintojaksolla P3 Opetuksen ja oppimisen perusteet.

3 3 d) Arviointi = Kasvatuksellista toimintaa, joka on sekä oppimis- ja ohjausprosessin että kasvatus-, koulutus- ja opetustoiminnan osatekijä (Engeström 1982). Arvioitaessa opetustilanteessa oppijan oppimista on hyvä tarjota oppijalle ratkaistavaksi käytännöllisiä tehtäviä, jolloin hän ja opettaja voivat arvioida kuinka totuudenmukainen ja selityskykyinen opittava aines on suhteessa todellisuuteen. Arviointia käsitellään myös P3 Opetuksen ja oppimisen perusteet opintojaksolla. e) Ohjaus = Englanniksi guidance, ruotsiksi handledning, saksaksi Leitung Opiskelun (eng. study; ruot.studera) ohjaamista ja tukemista. Opiskelu itsessään on aina oppijan tietoista ja intentionaalista toimintaa ja pyrkimyksenä oppiminen. Opiskelu vaatii voimakasta itsekontrollia ja itsesäätelyä (Siljander 2002.) Eteenkin aikuiskasvatuksessa runsaasti käytetty metodi lähtökohtanaan oppijan aiemmin opittu, laaja prosessi eri muotoisesti toteutettuna. (Ojanen 2000) Kasvatettavaan vaikuttamista heidän muun toimintansa esim. työ-, taide-, harrastus-, yhteiskunnallisen toiminnan yhteydessä (Engeström 1982) Opiskelun käsite nostetaan esille P3 Opetuksen ja oppimisen perusteet opintojaksolla. P3 jaksolla tutustu aikuisten ohjaukseen pedagogisena toimintana ja ohjaukseen erilaisissa oppimisympäristöissä. 2. Kasvatustoiminnalla voidaan edistää seuraavia prosesseja a) Sivistys = (saks. Bildung, ruots. Bildning (jumalan kuvan-kaltaisuus) ransk. ja eng. (formation) Sivistys on Antiikin ihanteiden ja kristillisen perinteen mukaan itsensä, hengen ja ruumiin voimien, jalostamista, muovaamista, kehittämistä, ylittämistä. Kulttuuriolennoksi tulemista, Ihmisyyteen liittyvä velvoite, ihmisyyden idean todellistumista, (näin ajattelivat jo 1600 Comenius, Kant, Humboldt, Fichte, Herbart) Kriittisyyteen, autonomisuuteen kasvamista, emansipoitumista, yleisinhimillinen oikeus ja tarve, vierasmääräytyneisyyden voittamista (1700-luvulta lähtien) (Siljander 2002). Muotoutumista (Siljander 2002). Ihmiskunnan ja yhteiskuntien tiedot, taidot ja kulttuuri.(engeström 1982). Erityisesti aikuiskasvatustieteilijöitä on aina kiinnostanut sivistyksen käsite. Tällä P1 jaksolla erityisesti aikuiskasvatustieteen osuudessa puretaan tarkemmin auki sivistyksen käsitettä. Usein myös hermeneuttisen, ymmärtävän ja tulkitsevan kasvatustieteen keskiössä on sivistyksen käsite. b) Kasvu = Itsen etsimistä ja luomista, minän uusien puolien, omien potentiaalien löytymistä, suuntautumista aina uusiin, ennen näkemättömiin tilanteisiin, itsen ylittämistä. Kasvu syntyy

4 4 toiminnassa kohdatuista ongelmista ja se testataan toiminnassa. Sen on johdettava tehokkaampaan ympäristön hallintaa ja elämänpiirin laajenemiseen. Kasvu edellyttää muovautuneisuutta tai plastisuutta/ epäkypsyyttä ja sen on tarkoitus johtaa seuraavaan kasvuun, jotta yksilö pystyy omaksumaan ja oppimaan ja hankkimaan uusia kokemuksia. (Pikkarainen, E.2004.) Kasvu voi olla persoonallinen, kognitiivinen ja sosiaalinen oppimisprosessi. (Jeronen, E 2003.) Kasvatuspsykologisessa tutkimuksessa kasvun käsite on keskeinen samoin kuin kehityksenkin. c) Sosialisaatio = Joidenkin kasvatussosiologien mukaan sosialisaatio olisi kasvatuksen yläkäsite. Siljanderin (2002) mukaan sosialisaation on kasvatuksen yksi tärkein tehtävä. Kasvatuksella edistettävä elinikäinen prosessi (Siljander 2002). Kulttuurin siirtämistä tietoisesti koulutuksen ja kasvatuksen avulla tai vahingossa. Kulttuuria uusintavaa ja uudistavaa tekijä.(rinne, Kivirauma, Lehtinen 2004 ) Ihmisen kehittymistä spontaanisti tai tietoisesti yhteiskunnan jäseneksi tai ammatinharjoittajaksi. (Engeström 1982). Kasvatusosiologisessa tutkimuksessa sosiaalisaation käsite on keskeinen. Törmäät kyseiseen käsitteeseen myös Kasvatus, kulttuuri ja yhteiskunta - opintojaksolla. d) Oppiminen = Ruotsiksi inlärning. Englanniksi learning ja saksaksi. lernen. Siljanderin (2002) mukaan oppiminen on Elinikäinen prosessi, joka toteutuu oppijassa. Oppijan itsesäätelyä, muutokset oppijan tiedoissa ja taidossa (Siljander 2002), Engeströmin (1981) mukaan oppiminen on on usein vähittäistä ja epätäydellistä se tapahtuu kuin huomaamatta. Vasta systemaattisen opetuksen (opetuksellisen kokonaiskäsittelyn) avulla oppimisesta voi tulla täydellistä. Silloin opittava asia omaksutaan siten, että asian yleinen periaate ymmärretään itsenäisesti ja sitä osataan soveltaa uusiin tehtäviin; sillä on laaja siirtovaikutus. Täydellinen oppimisprosessi koostuu kuudesta osatekijästä: (1) motivoitumisesta, (2) orientoitumisesta, (3) sisäistämisestä, (4) ulkoistamisesta, (5) arvioinnista, (6) kontrollista. Oppimisen käsite nousee esille elinikäistä oppimista tarkasteltaessa tällä P1 jaksolla aikuiskasvatustieteen osuudessa. Oppiminen yksilöön, yhteisöihin sekä kohteelliseen toimintaan liittyvänä prosessina nousee keskiöön P3 jaksolla Opetuksen ja oppimisen perusteet.

5 5 P4 jaksolla oppimista tarkastellaan asiantuntijuuden ja organisaatioiden kehittymiseen liittyen ja siten laajempana ilmiönä kuin P3 jaksolla. 3. Mistä suomalaiset kasvatustieteilijät puhuvat, kun he puhuvat kasvatuksesta ja määrittelevät sitä? Rinteen, Kivirauman ja Lehtisen (2004) mukaan kasvatus on kulttuurin, historian ja yhteiskunnallisten rakenteiden muovaama sosiaalista toimintaa vähintään kahden yksilön muodostamassa yhteisössä. Se on aina myös yksilöllistä toimintaa, sillä kasvatuksen avulla yksilö hankkii itselleen varusteet omien mahdollisuuksiensa toteuttamiseen. Engeströminin näkemyksiä (1982) väljästi tulkiten voisi sanoa, että kasvatus on tietoista, tavoitteista ohjaamista, jolla pyritään sekä sosialisaatioon (kehittymiseen yhteiskunnan ja yhteisön jäsenenä ja ammatinharjoittajana) että ihmisen persoonallisuuden muovaamiseen ja kehittämiseen. Kasvatukseen sisältyy myös itsekasvatuksen kautta tapahtuva oman persoonallisuuden tietoinen kehittäminen. On kahdenlaista kasvatusta. Yhtäältä kasvatetaan vaikuttamalla ihmisiin heidän muun toimintansa yhteydessä esim. leikin, harrastusten, taiteen ja viihteen tai yhteiskunnallis-poliittisen toiminnan yhteydessä. Tärkeintä on työn yhteydessä annettava kasvatus. Se voidaan toteuttaa esim. tiedottamalla ja antamalla virikkeitä. Jos toteutetaan esim. työkierto tai annetaan uusia tehtäviä, työntekijä saa mahdollisuuden hankkia kokemuksia. Tällaista työn yhteydessä annettavaa kasvatusta ovat myös opastus ja työnohjaus sekä suorituksista annettavat arviot, kiitos ja kritiikki. Tällaisessa muuhun toimintaan liittyvässä kasvatuksessa ihmisen kehittymisen virittäjänä ja oppimisen sisältönä ovat ennen muuta hänen omat elämänkokemuksensa. Institutionaalinen kasvatus on koulutusta, jota säädellään erilaisin säädöksin. Siljanderin (2002) mukaan kasvatus on käytännöllistä toimintaa ja kasvatuskäytäntönä ihmisen elämänkäytäntöön liittyvä ilmiö, joka on ollut ominaista kaikkien aikojen ja kaikkien kansojen ihmiselle. Se on inhimillisen vuorovaikutuksen alkuperäisimpiä muotoja. Välijärven (2000) mukaan kasvatus on tavoitteellista vaikuttamista toiseen ihmiseen, vastuun ottamista ihmisestä, mutta myös vastuun asteittaista luovuttamista hänelle itselleen. Kasvatus on kiinnittymistä ja irtautumista. Ikosen (2000) mukaan sellaisesta toiminnasta, joka muokkaa kasvatettavan käsityksiä, toimintaa ja/tai asenteita hyvänä ja/tai hyödyllisenä pidettyyn suuntaan käytetään nimitystä kasvatus. Nurmen (1997) mukaan kasvatus on johdonmukaisuuteen pyrkivää toimintaa kasvatettavan persoonallisuuden, valmiuksien tai yhteisöön sopeutumisen muuttamiseksi edulliseksi katsottuun suuntaan tai säilyttämiseksi tilassa, jota pidetään edullisena ja arvokkaana. Koulutus on jonkin instituution, organisaation tai yhteisön tavoitteidensa toteuttamiseksi järjestämää toimintaa, jonka tarkoituksena on tuottaa koulutukseen osallistuville tarvittavia yleisiä tai erityisiä tietoja, taitoja tai valmiuksia. Leino ja Leino (1995) mukaan kasvatus on inhimillisen toiminnan muotona vuorovaikutustoimintana ja käytännön toimintana elävään olentoon kohdistuvaa vaikuttamista yhteiskunnassa arvostettujen päämäärien suuntaan. Sen tarkoitus on auttaa sopeutumaan yhteisöön ja tukea yhteisöjen säilymistä ja kehittymistä. Hirsjärven (1983) mukaan kasvatus on muuhun kulttuuriin ja inhimilliseen toimintaan sidoksissa olevaa kasvattajan ja kasvatettavan välistä vuorovaikutusta, jonka tarkoituksena on edellytysten luominen ihmisen monipuoliselle kehitykselle ja kasvulle,

6 6 niiden kasvatusvirikkeiden tarjonta ja säätely, joiden avulla välitetään tietoja, taitoja ja kulttuuriperintöjä. Kasvatus on yläkäsite, johon sisältyvät myös opetuksen ja koulutuksen käsitteet. Ikosen (2000) mukaan kasvatus on itsessään mitä suurimmassa määrin merkityksenannon tuote ja ne ovat aina riippuvaisia kunkin aikakauden kulttuuris - poliittisesta kontekstista tai yhteydestä. Ikonen (2000) kysyy ovatko kaikki määritelmät kasvatuksesta yleispäteviä. Hän koettelee määritelmiä muodostaen niistä paradoksaalisia seuraantolauseita. Esim. jos kasvatuksen tarkoitus on auttaa yksilöä sopeutumaan yhteisöön, voitaisiin ajatella, että mikäli se kaikissa tapauksissa pitää paikkansa, silloin ihmisvihaaja, joka sopeuttamisen nimissä taiten ohjaa lastaan vihaamaan kaikkia muita ja heidän edustamiaan yhteisöjä, ei kasvattaisi lastaan. Sopeutumista ei siis voida pitää yleispätevänä piirteenä. Mikäli taas kasvatustoiminnassa keskeistä on se, että kasvatetaan johonkin arvokkaana pidettyyn tavoitteeseen, voitaisiin ajatella, että tottelemattomuuden poistaminen edellyttäisi jokapäiväistä selkäsaunaa ja näin ollen selkäsaunan antamista pitäisi määritelmän mukaan kutsua kasvatukseksi. (Ikonen 2002.) Termille kasvatus ei ole Ikosen mukaan eksaktia ja kaikkien hyväksymää määritelmää. Kasvatus kuuluu sumeisiin ja horjuviin käsitteisiin. Se, että eri kasvatuskäsitykset eivät ole yhteismitallisia, ei merkitse sitä, etteikö yksittäinen kasvatuksen käsitettä koskeva kuvaus voisi olla täsmällinen ja yksiselitteinen ja etteikö voisi olla olemassa enemmän tai vähemmän yleispäteviä kasvatuksen luonnehdintoja. Ikosen mukaan kasvatustieteilijöiden ei pitäisi lamaantua mahdollisuudesta nimetä kasvatus joksikin. Tärkeä ei ole niinkään määritellä termiä kasvatus, vaan se mitä pidämme hyvänä. Vasta hyvä muuttaa kasvatuksen käsitteen lihaksi. (Ikonen 2002.) Yleisölle on kyettävä vakuuttamaan, miksi kyseessä on nimenomaan kasvatus. Tutkimiskohteena ei ole enää abstrakti kasvatus, vaan se tapa, jolla jokin ilmiö tunnistetaan ja tunnustetaan kasvatukseksi. Ikonen (2002) vielä painottaa, että määritelmää kasvatuksesta ei pidä nähdä analyysin lopputuloksena, vaan kasvatuksen kenttää koskevan analyysin lähtökohtana. Ei vielä riitä, että tutkitaan kasvatusta. Lisäksi on otettava tutkimuksen kohteeksi se, miksi joistakin toimenpiteistä käytetään nimitystä kasvatus ja joistakin toisista taas ei Siksi merkityksenantoja täytyy jatkuvasti tarkistaa. Kasvatustiede väistämättä osittain konstituoi tai rakentaa oman tutkimusalueensa merkityksenantoprosesseillaan. 4. Mitkä ovat tutkijoita kiinnostava kasvatukselliset ongelmat tai haasteet? Siljaderin (2002) mukaan mielenkiintoisia ongelmia tai jännitteitä voi syntyä mm. seuraavien kahden eri ilmiön välille (kahden prosessin tai kahden kasvatustoiminnan välille). Sosialisaatioprosessin (yhteiskunnallistuminen) ja yksilöllistymisprosessin (personalisaatio) välille

7 7 Voidaan esim. kysyä miten oppivelvollisuusikäinen voi sosiaalistua tai kasvaa yhteiskunnan jäsenyyteen niin, että hän ei kuitenkaan menetä omaa persoonallisuuttaan tai että hänen persoonallisuuden kasvulle sekä itsetunnon rakentumiselle jää myös riittävästi tilaa tai päinvastoin: missä vaiheessa pitää olla huolissaan siitä, että lapsesta kasvaa liian yksilöllinen ja erikoinen, jolloin hän ei koe enää kuuluvansa mihinkään yhteisöön. Mikäli lapsen halutaan pärjäävään yhteiskunnassa, on hänen opittava jo varhain itsesäätelytaitoja, vahvistettava hänessä olevia sellaisia persoonallisuuden piirteitä, jotka tukevat toisiin kiinnittymistä ja rajattava sellaisten piirteiden esiintymistä käyttäytymisessä, jotka aiheuttavat jatkuvia konfliktitilanteita toisten ihmisten kanssa. Kasvatustoiminnan ja itsekasvatustoiminnan välille Voidaan esim. kysyä kuinka optimoida kasvatustilanteissa "pakko" tai vierasmääräytyneisyys ja itsemääräytyneisyys. Mihin asti voidaan luottaa siihen, että nuori itse osaa valita, miten sivistyy ja minkä suhteen ja missä vaiheessa aikuisen on kasvatustoiminnallaan vaikutettava nuoreen ns. herätettävä pohtimaan valintojaan kriittisesti ja niiden seurauksia. Annetaanko nuoren lukea, mitä tahansa kirjoja ja katsoa mitä tahansa kuvia, osallistua millaiseen tahansa keskusteluihin ja seuroihin sekä järjestöihin, liikkeisiin. Annetaanko kasvatuksen vapauden nimissä nuoren vaarantaa oma ja toisten terveys ja hyvinvointi jne. Toisaalta milloin vanhempi voi tehdä itsensä tarpeettomaksi ja luottaa, että nuori aikuinen suuntaa sivistysprosessiaan itse ja alkaa hakeutua ulos alaikäisyydestään rakentavalla tavalla. Opetustoiminnan ja oppimisprosessin välille Voidaan esim. kysyä miten opetustoiminta pitäisi organisoida, että se mahdollisimman hyvin edistäisi opiskelua eli opiskelijan tietoista ja intentionaalista pyrkimystä oppia. Opetuksen ohessa voi tapahtua ja onneksi tapahtuu myös tiedostamatonta oppimista ihan passiivisesti ilman oppijan tavoitteellista yritystä. Miten opettaja voi olla varma, että oppiiko opiskelija opetuksesta huolimatta vai juuri sen ansiosta? Opiskelu on aina oppijan aktiivista ja tavoitteellista ja tietoista toimintaa. Koska opetus on aina suunnitelmallista, systemaattista, järjestelmällistä ja menetelmätietoista toimintaa, voidaan myös kysyä, miten parhaiten varmistetaan se, että oppisisältö on samalla sekä opetustoiminnan että oppimisprosessin kohteena. Eräs ongelma opetuksessa on myös tunnistaa, milloin tarvitaan erittäin suunnitelmallista, strukturoitua ja jämäkkää opiskelijan opiskelutoiminnan ohjausta ja milloin voidaan luottaa opiskelijan itseohjautuvuuteen opiskelussa eli milloin voidaan löysätä naruja. Voidaan myös kysyä, millaisia erityiskvalifikaatioita, ominaisuuksia, vuorovaikutustaitoa ja opetussisältöjä tarvitaan, jotta opettaja voi toimia opiskelijan oppimista edistävästi: joskushan saattaa olla niin, että opettajan opetustyyli on ristiriidassa opiskelijan opiskelutyylin kanssa. Koulutusta säätelevien ja ohjaavien hallinnollisten tahojen sekä koulutusta ja kasvatusta toteuttavan kentän ja siellä ilmaistun tahdon välille Kasvatustieteen peruskäsitteistössä koulutus- käsitteellä ei ole aina ollut yhtä vahva ja traditionaalinen asema kuin aiemmin kuvatuilla käsitteillä (kasvatus, sivistys, sivistyksellisyys, sosialisaatio, opetus). Nykyään ajatellaan, että perustehtävänsä kautta koulutus on selvästi suppeampi käsite kuin kasvatus. Voidaan kysyä, että halutaanko nykyään kaikki kasvatuksellinen

8 8 toiminta koulumaistaa ja saattaa tietoisen hallinnan ja kontrollin pariin. Kasvatukseen ei sisälly erityistavoitetta: hankkia kompetensseja ja osaamista koulutuksella. Yhä enemmän on esitetty vaatimuksia myös vapaalle sivistystyölle vastata enenevässä määrin yhteiskunnallisiin ja ylikansallisiin haasteisiin: työttömyyteen, osaamisen, kilpailukyvyn ylläpitoon jne. Koulutus on yhteiskunnallisen säätelyn muoto tavoitteena erityinen sosialisaatio. Voidaan kysyä, miten voimakkaasti yhteiskunnan, päättäjien ja virkamiesten on säädeltävä koulutusta, opetussuunnitelmia ja ohjailtava mm. ja aikuiskasvatusmaailmaa, kuinka paljon oppimisyhteisöt erilaisissa oppilaitoksissa saavat vapautta organisoida toimintansa itse omista sekä paikallista lähtökohdistaan käsin. Em. kysymys on mielestäni keskeinen tarkasteltaessa vapaan sivistystyön sektoria; kuinka vapaasti, omaehtoisesti ja omista intresseistään käsin aikuiset voivat opiskella ja organisoida opiskeluaan tai missä määrin työtön itse voi päättää koulutukseen osallistumisestaan. Kyse on vallasta ja toimijuudesta aikuiskasvatuksessa Kyseistä teema on monipuolisesti tarkasteltu mm. Teoksessa Valta ja toimijuus aikuiskasvatuksessa Eteläpelto, Heiskanen, T,Collin, K. T. (toim.) Aikuiskasvatuksen 49. vuosikirja. Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen tutkimusseura. Em. teoksessa toimijuus nähdään monimuotoisena ilmiönä, joka voi olla pientä tai suurta, yksilöllistä tai kollektiivista. Toimijuuden merkityksen nähdään korostuvan yhteiskunnan ja työelämän muutoksissa. Valta käsitetään moniulotteiseksi ilmiöksi, joka sekä luo edellytyksiä toimijuudelle että rajoittaa sitä. Eteläpelto, Heiskanen ja Collin (2011) väittävät, että sekä nuorilta että aikuisilta vaaditaan yhä enemmän aktiivista toimijuutta, kykyä tehdä kestäviä valintoja koskien omaa työ-ja koulutusuraa, vaikka työelämässä on jatkuvia ennakoimattomia muutoksia, tarjolla pätkätöitä ja osa-aikaisia työsuhteita. Tähän teemaan palaatte aikuiskasvatustieteen osuudessa teemakeskustelun yhteydessä. Kasvatustieteen kansainvälisten vaikuttajien näkemyksiä ja kysymyksiä kasvatuksesta Kansainvälisiin kasvatusalan vaikuttajiin pääset tutustumaan lukemalla artikkelin "Klassiset kysymykset ja niiden esittäjät teoksesta Johdatus kasvatustieteisiin. Tulet huomaamaan opintojen edetessä, että useissa oppikirjoissa viitataan Rinteen nimeämiin kasvatustieteen klassikoihin. Mitäköhän kasvatustieteen klassikot mahtavat ajattella kasvatuksesta? Lähteet: Engeström Perustietietoa opetuksesta. Saatavina myös sähköisessä muodossa: Hirsjärvi. S Kasvatustieteen käsitteistö. Helsingissä : Otava Jeronen, E Luokanopettajaopiskelijoiden ammatillisten käsitysten kehittyminen päättöharjoittelujakson biologian ja maantie teen opetuksessa. Kasvatustieteiden tiedekunta, Oulun yliopisto. Kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö, Oulun yliopisto. Väitöskirja.

9 9 Saatavina myös sähköisessä muodossa. Ikonen.P Kasvatusta vai sosialisaatiota. Aikuiskasvatus 1/2000. aaikuiskasvatustieteellinen aikakauslehti 20 (2000) : 1, 6. Helsinki : Kansanvalistusseura. Saatavina myös sähköisessä muodossa: Eteläpelto, Heiskanen, T, Collin, K. T. (toim.). Valta ja toimijuus aikuiskasvatuksessa Aikuiskasvatuksen 49. vuosikirja. Kansanvalistusseura ja Aikuiskasvatuksen tutkimusseura. Leino, A-L. ja Leino, J Kasvatustieteen perusteet. Helsinki : Kirjayhtymä. Nurmi, K-E Johdatus kasvatuksen filosofisiin ja historiallisiin perusteisiin Helsinki: Helsingin yliopisto. (Oppimateriaaleja / Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus Pikkarainen, E Merkityksen ongelma kasvatustieteessä: Lähtökohtia pedagogisen toiminnan perusrakenteen semioottiseen analyysiin. Acta Universitatis Ouluensis Scientiae Rerum Socialium E 69. Saatavana myös sähköisessä muodossa: Rinne, R, Kivirauma, J ja Lehtinen, E Johdatus kasvatustieteisiin Helsinki : WSOY. Siljander, P Systemaattinen johdatus kasvatustieteeseen / Pauli Siljander. Helsingissä : Otava Välijärvi, J (toim.) Koulu maailmassa - maailma koulussa : opettajien, kuntatyönantajien ja yrityselämän näkemyksiä yleissivistävän opetuksen ja opettajankoulutuksen tulevaisuudesta. Helsinki : Opetushallitus, 2000.

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

410070P Kasvatussosiologia: Yhteiskunta, kasvatusinstituutiot ja sosiaalinen vuorovaikutus (4op)

410070P Kasvatussosiologia: Yhteiskunta, kasvatusinstituutiot ja sosiaalinen vuorovaikutus (4op) 410070P Kasvatussosiologia: Yhteiskunta, kasvatusinstituutiot ja sosiaalinen vuorovaikutus (4op) KT Veli-Matti Ulvinen - Osa III - Kasvatussosiologia osana kasvatustieteitä Kasvatustiede tieteiden välistä

Lisätiedot

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016 Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus -Taidekoulu 2015-2016 MUUTOKSET MAHDOLLISIA! Opintotyyppi Perusopintoja Koulutusala Kasvatustieteellinen Oppiaine Kasvatustiede Vastaava yliopisto Oulun yliopisto

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Kohdeteoria 1. Kasvatustieteen peruskurssi. Kohdeteoria 3. Kohdeteoria 2. B/2014 Eetu Pikkarainen

Kohdeteoria 1. Kasvatustieteen peruskurssi. Kohdeteoria 3. Kohdeteoria 2. B/2014 Eetu Pikkarainen Kasvatustieteen peruskurssi B/2014 Eetu Pikkarainen eetu.pikkarainen@oulu.fi Kohdeteoria 1 (HUOM: alustavasti vrt. Siljander ): MM: kasvatus on käytännöllistä toimintaa sukupolvi- tai sen tapainen (ei

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä

KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä KATSO KAUAS NÄHDÄKSESI LÄHELLE Ohjaus muuttuvissa toimintaympäristöissä enorssi: Ohjaussymposium Tampere 23.4.2009 Prof. Päivi Atjonen Joensuun yliopisto Lähtökohdiksi 1 Ohjaajan työn n muutokset Lisääntyneet

Lisätiedot

Kasvatustieteen peruskurssi: Kohdeteoria. Eetu Pikkarainen Kohdeteoria 1

Kasvatustieteen peruskurssi: Kohdeteoria. Eetu Pikkarainen Kohdeteoria 1 Kasvatustieteen peruskurssi: Kohdeteoria Eetu Pikkarainen eetu.pikkarainen@oulu.fi Kohdeteoria 1 (HUOM: alustavasti vrt. Siljander ): MM: kasvatus on käytännöllistä toimintaa sukupolvi- tai sen tapainen

Lisätiedot

- ja tänä elinikäisen oppimisen aikakautena myös aikuiset..

- ja tänä elinikäisen oppimisen aikakautena myös aikuiset.. 1 - ja tänä elinikäisen oppimisen aikakautena myös aikuiset.. 2 - koulutus = - kasvatuksen osa-alue; - tapa järjestää opetus; - prosessi hankkia tutkinto; - se, jokin, johon hakeudutaan oppimaan ja opiskelemaan;

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Pedaopas 2015-2016 Sisällys 1. Opettajan pedagogisten opintojen osaamistavoitteet... 3 2. Opettajan pedagogisten

Lisätiedot

Yleisten osien valmistelu

Yleisten osien valmistelu Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Yleisten osien valmistelu Alustavien luonnosten tarkastelua Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen 15.4.2016 Opetushallitus

Lisätiedot

Irmeli Halinen Saatesanat... 13. Aluksi... 15. Kertojat... 20. OSA 1 Koulun tehtävät ja kasvatuksen päämäärät

Irmeli Halinen Saatesanat... 13. Aluksi... 15. Kertojat... 20. OSA 1 Koulun tehtävät ja kasvatuksen päämäärät Sisältö Irmeli Halinen Saatesanat... 13 Aluksi... 15 Kertojat... 20 OSA 1 Koulun tehtävät ja kasvatuksen päämäärät Tulevaisuuden haasteet huomioiva koulu... 26 Kulttuurinen eetos... 28 Koulutuksen taustatekijät...29

Lisätiedot

OPETTAJAN TYÖ MUUTOKSESSA. Olli Luukkainen Puheenjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ olli.luukkainen@oaj.fi

OPETTAJAN TYÖ MUUTOKSESSA. Olli Luukkainen Puheenjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ olli.luukkainen@oaj.fi OPETTAJAN TYÖ MUUTOKSESSA Olli Luukkainen Puheenjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ olli.luukkainen@oaj.fi 1 TULEVAISUUDEN OSAAMINEN Koulutuksen tehtävä on luoda tulevaisuuden valmiuksia ~ Ei riitä,

Lisätiedot

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Lukiopäivät 11.-12.11.2015 Eija Kauppinen, Kimmo Koskinen, Anu Halvari & Leo Pahkin Perusteiden oppimiskäsitys (1) Oppiminen on seurausta

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Maisteri-info. kevät

Maisteri-info. kevät Maisteri-info kevät 2018 1.3.2018 Kevät 2018 Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa Maisterivaiheen hopsin tekeminen oodihops-työkalulla Huolehdi keskeneräiset opinnot valmiiksi -kandintyö, harjoittelu,

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen osaamisen monimuotoisuus Varhaiskasvatuspäivä Iiris Happo Lapin yliopisto

Varhaiskasvatuksen osaamisen monimuotoisuus Varhaiskasvatuspäivä Iiris Happo Lapin yliopisto Varhaiskasvatuksen osaamisen monimuotoisuus Varhaiskasvatuspäivä 8.5.2008 Lapin yliopisto iiris.happo@ulapland.fi VARHAISKASVATTAJAN OSAAMINEN KONTEKSTI- OSAAMINEN -yhteiskunnallinen tietoisuus -organisaatiotason

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

Vokke päätösseminaari

Vokke päätösseminaari Vokke päätösseminaari Kasvatustieteen asiantuntijuus Ritva Jakku Sihvonen 7.11.2006 Ritva Jakku Sihvonen 7.11. 2006 1 Maisterin tutkinto 2005 alkaen uuden asetuksen mukaan 1) pääaineen tai siihen rinnastettavan

Lisätiedot

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä 1 HY/ Päivitetty 19.4.2017 Lehtori Pirkko Raudaskosken opetusura yliopistossa Opettajanurani käynnistyi yliopistossa toimiessani syyslukukausina 1992 ja 1995 Kasvatustieteen laitoksella aikuiskasvatustieteen

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Mediakasvatus Lapin yliopistossa

Mediakasvatus Lapin yliopistossa Mediakasvatus Lapin yliopistossa 16.3.2012 Jaana Virtanen yliopisto-opettaja, KM Lapin yliopisto, KTK Mediakasvatuksen opinnot Mediakasvatusta voi opiskella pääaineena vain Lapin yliopistossa Syksystä

Lisätiedot

KUKA OLEN (JA EN OLE) & MITEN OPIN KIROILEMAAN PORTUGALIKSI

KUKA OLEN (JA EN OLE) & MITEN OPIN KIROILEMAAN PORTUGALIKSI KIELTENOPETTAJASTA KIELI-INNOSTAJAKSI? VAIHTOEHTOJA OPETTAJAKESKEISYYDELLE SANNA RYYNÄNEN, FT, ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO ISTUMINEN ON HEIKOIN OPPIMISASENTO -EPÄKONFERENSSI TAMPERE 03.05.2013 IHAN LYHYT JOHDANTO

Lisätiedot

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06 Leikki interventiona Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa Eira Suhonen 6.6.06 Erityispedagogiikka Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Interventio laaja-alainen systemaattinen

Lisätiedot

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010)

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito muodostuu: ammattieettisestä osaamisesta eettisten ongelmien tunnistaminen, käsittely ja ratkaisu vastuullinen ja oikeudenmukainen

Lisätiedot

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15)

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Aluksi Ainoa tapa ennustaa tulevaisuutta, on keksiä se (Alan Kay) Tulevaisuus

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

Pienkoulu Osaava Taina Peltonen, sj., KT, & Lauri Wilen, tutkija, Phil. lis. Varkaus 2017

Pienkoulu Osaava Taina Peltonen, sj., KT, & Lauri Wilen, tutkija, Phil. lis. Varkaus 2017 Pienkoulu Osaava Taina Peltonen, sj., KT, & Lauri Wilen, tutkija, Phil. lis. Varkaus 2017 5.4 Opetuksen järjestämistapoja - OPS2016 -vuosiluokkiin sitomaton opiskelu - Oppilaan opinnoissa yksilöllisen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEEN PERUSOPINNOT (25 OP)

KASVATUSTIETEEEN PERUSOPINNOT (25 OP) KASVATUSTIETEEEN PERUSOPINNOT (25 OP) Opintojen rakenne, opintojaksot ja vaihtoehtoiset suoritustavat 2014-2015 KTKP010 Oppiminen ja ohjaus (5 op) Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa - tarkastella

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TUTKIMUS JA VARHAISKASVATUSTUTKIMUS. Anna Raija Nummenmaa 15.11.2010 Näkymätön näkyväksi

VARHAISKASVATUKSEN TUTKIMUS JA VARHAISKASVATUSTUTKIMUS. Anna Raija Nummenmaa 15.11.2010 Näkymätön näkyväksi VARHAISKASVATUKSEN TUTKIMUS JA VARHAISKASVATUSTUTKIMUS Anna Raija Nummenmaa 15.11.2010 Näkymätön näkyväksi VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatustyöllä on pitkät perinteet Varhaiskasvatus käsitteenä on melko

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012

Haastava, haastavampi, arviointi. Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Haastava, haastavampi, arviointi Kirsi Saarinen/Tamk Insinööri 100 vuotta 4.10.2012 Arviointi on osa oppimista, joten sitä ei pidä pitää irrallisena osana opettamisesta, oppimisesta, kehittämisestä ja

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Oppilaitoksesta oppisopimukseen

Oppilaitoksesta oppisopimukseen Oppilaitoksesta oppisopimukseen opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta Katarina Ojala katarina.ojala@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Tutkimuksen toteutus Laadullinen

Lisätiedot

Täydellisen oppimisen malli

Täydellisen oppimisen malli Täydellisen oppimisen malli Yrjö Engeström: Perustietoa opetuksesta. Helsinki 1991 Johtaa korkealaatuiseen tietoon Opittavan aineksen itsenäiseen hallintaan Kykyyn soveltaa sitä uusissa tilanteissa Oppilas

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Osaamisen kehittyminen työelämähankkeessa Suomen Akatemian vaikuttavuuden indikaattorikehikon näkökulmasta. Päivi Immonen-Orpana 11/28/2011

Osaamisen kehittyminen työelämähankkeessa Suomen Akatemian vaikuttavuuden indikaattorikehikon näkökulmasta. Päivi Immonen-Orpana 11/28/2011 Osaamisen kehittyminen työelämähankkeessa Suomen Akatemian vaikuttavuuden indikaattorikehikon näkökulmasta Päivi Immonen-Orpana 11/28/2011 Taustaa Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat osallistuneet

Lisätiedot

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku)

HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta. Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) HISTORIA PERUSOPETUKSESSA katsaus 16.12.2009 Arja Virta Kasvatustieteiden tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos (Turku) 1. Historia ja tulevaisuuden valmiudet Lähtökohtakysymyksiä: MIKSI historiaa opetetaan,

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen POM2SSU Kainulainen Tehtävänä on perehtyä johonkin ilmiöön ja sen opetukseen (sisältöihin ja tavoitteisiin) sekä ko. ilmiön käsittelyyn tarvittavaan

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (1-6 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (1-6 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/4 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon!

Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon! Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon! Pirkanmaan ympäristökasvatuspäivä 2.6.2015 Päivi Ikola Aluejohtaja Uutta vai vanhaa? 2.6.2015 Päivi Ikola Perusopetuksen

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS OPS2016 Laaja-alainen osaaminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet, uudistuvat oppiaineet sekä vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu paikallisessa opetussuunnitelmassa Oulu 26.2.2015 Irmeli Halinen

Lisätiedot

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015

OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajan pedagogiset opinnot, humanistinen ja matemaattis-luonnontieteellinen ala 60 op OPETUSAIKATAULU syyslukukausi 2015 Opettajankoulutuksen intensiiviviikot Syksy 2015 vk 36-38 ma 31.8. ti 15.9. vk

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet

Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet. Merkitys, arvot ja asenteet Fysiikan opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9 Merkitys, arvot ja asenteet T3 ohjata oppilasta ymmärtämään fysiikan osaamisen merkitystä omassa elämässä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa L6, Tutkimisen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE Psykologia Kasvatustiede Oikeustiede Lääketiede/farmasia/biologia Lukuvuonna 2018 2019 (Ennakkotieto, muutokset mahdollisia) Psykologiasta Kehityspsykologian

Lisätiedot

ERILAISIA OHJAUSMENETELMIÄ

ERILAISIA OHJAUSMENETELMIÄ ERILAISIA OHJAUSMENETELMIÄ Miksi tarvitaan ohjausta? Ohjaus käsitteenä mainitaan kaikissa uusissa opetussuunnitelmien perusteissa Käsitys oppimisesta (learning) ja opettamisesta (teaching) sekä muutokset

Lisätiedot

Uskontojen vuoropuhelu kasvatuksessa tienä rauhaan SEN seminaari Kuopiossa 23.10.2009 Arto Kallioniemi

Uskontojen vuoropuhelu kasvatuksessa tienä rauhaan SEN seminaari Kuopiossa 23.10.2009 Arto Kallioniemi Uskontojen vuoropuhelu kasvatuksessa tienä rauhaan SEN seminaari Kuopiossa 23.10.2009 Arto Kallioniemi Suomalainen yhteiskunta muuttunut Aikaisempaa moniarvoisemmaksi ja monikulttuurisemmaksi suomalainen

Lisätiedot

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Pohjoisen puolesta maailmaa varten. l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Pohjoisen puolesta maailmaa varten l apin yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta pohjoisen puolesta Kasvatuksen ja koulutuksen pohjoiset maisemat piirtyvät eteesi Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.

Lisätiedot

HENKILÖTUNNUS: KOKONAISTULOS: / 45 pistettä

HENKILÖTUNNUS: KOKONAISTULOS: / 45 pistettä TAMPEREEN YLIOPISTO KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Hakukohde: Elinikäinen oppiminen ja kasvatus VALINTAKOE 4.6.2015 Vastaa jokaiseen kysymykseen selvällä käsialalla. Artikkeleita ei saa pitää esillä kokeen

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Opettajan pedagogiset opinnot yliopisto-opettajille Pilottikoulutus 2011-2013, Oulun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta Harjoittelu (laaja-alainen opettaja) 7 op HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Harjoittelusta

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op Pedaopas 2016-2017 KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö TAVOITTEENA MAAILMAN OSAAVIN KANSA 2020 OPPIMINEN OSAAMINEN KESTÄVÄ HYVINVOINTI

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

Helsingin kasvatus ja koulutus. Toimialan esittely

Helsingin kasvatus ja koulutus. Toimialan esittely Helsingin kasvatus ja koulutus Toimialan esittely 30.5.2017 Helsingin kasvatus ja koulutus 1 2 3 Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pähkinänkuoressa Tavoitteemme: mistä haluamme olla tunnettuja?

Lisätiedot

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Johdanto Opetussuunnitelman avaamiseen antavat hyviä, perusteltuja ja selkeitä ohjeita Pasi Silander ja Hanne Koli teoksessaan Verkko-opetuksen työkalupakki oppimisaihioista

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari 21.9.2016 Jyväskylä Marja-Liisa Keski-Rauska, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi-

Lisätiedot

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä

Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Käsitys oppimisesta koulun käytännöissä Aktiivisuus, vuorovaikutus ja myönteiset kokemukset oppimiskäsityksen kuvauksessa Tampere 28.1.2015 Eija Kauppinen Oppimiskäsitys perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteuttaminen

Työssäoppimisen toteuttaminen Työssäoppimisen toteuttaminen 1 Sisällöt Määritelmät Valmistautuminen työssäoppimisen ohjaamiseen Mitä meidän työyhteisössä voi oppia? Yhteistyö oppilaitoksen kanssa Tutkinnon perusteiden merkitys työssäoppimisessa

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus 24.4.2018 Hakeminen ja hakukelpoisuus 15.6.2018 mennessä suoritettuna yliopistopedagogiikan edeltäviä opintoja 40 op (perusopinnot

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristöt ja oppimisen kaikkiallisuus

Yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristöt ja oppimisen kaikkiallisuus Yrittäjyyskasvatuksen oppimisympäristöt ja oppimisen kaikkiallisuus Yrittäjyysskasvatuspäivät 7.10.2011 Minna Riikka Järvinen Toiminnanjohtaja, KT, FM, MBA Kerhokeskus Kerhokeskus Edistää lasten ja nuorten

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

Tulevaisuuteen tähtäävä poliisikoulutus

Tulevaisuuteen tähtäävä poliisikoulutus Päätös ID-17153509 1 (5) 20.07.2017 POL-2017-13405 Poliisiammattikorkeakoulun pedagogiset linjaukset 2017- Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen

Lisätiedot

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin

Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Luennon teemat Oppiminen verkossa - teoriasta toimiviin käytäntöihin Hanna Salovaara, tutkija Kasvatustieteiden tiedekunta Koulutusteknologian tutkimusyksikkö Oulun Yliopisto Pedagogiset mallit ja skriptaus

Lisätiedot

VIESTINNÄN- OPETUKSEN PERUSPILARIT

VIESTINNÄN- OPETUKSEN PERUSPILARIT VIESTINNÄN- OPETUKSEN PERUSPILARIT Viestinnänopettaja Maarit Jaakkola, Messukylän lukio 2009 Opetuksella ja oppimisella pitää olla selkeät tavoitteet. Oppijalla ja opettajalla on sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

Lisätiedot

Opiskelutaidot Tiina Kerola

Opiskelutaidot Tiina Kerola Opiskelutaidot 29.10.2015 Tiina Kerola Opiskelutaidot osana opiskelukykyä Omat voimavarat Persoonallisuus Identiteetti Elämänhallinta Elämäntilanne ja olosuhteet Sosiaaliset suhteet Fyysinen ja psyykkinen

Lisätiedot

Aikuiskasvatus ja elinikäisen oppimisen ideologia

Aikuiskasvatus ja elinikäisen oppimisen ideologia Aikuiskasvatus ja elinikäisen oppimisen ideologia Aikuiskasvatus ja elinikäisen oppimisen ideologia Yhteiskunnalliset ja maailmanlaajuiset muutokset, kuten globalisaatio ja tietoyhteiskuntaan siirtyminen,

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Omnian AMK-polkukokeilu Jarmo Aho 9.11.2018 Ammatillisista opinnoista korkeakouluun teknisillä aloilla Ammatilliset opiskelijat eivät ole tasasuhtaisessa asemassa kaksoistutkinnon

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri

Toimintakulttuuri. Arviointikulttuuri Koulutuksen tavoitteet Säädökset ja perusta Lait ja määräykset Opintojenaikainen arviointi Usko Itseen oppijana Oman oppimisprosessin ymmärtäminen Työpaja 1 tavoitteet Toimintakulttuuri Arvostelusta oppimisen

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun kehitysvammaisten nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk) nuoren ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja

Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja 1 JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinvointi, Toimintaterapia Ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu I ja II / Kehittyvä osaaja Tavoite- ja arviointilomake Opiskelijan nimi ja ryhmätunnus Opintojakson

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

Tieteellinen opiskelu. Kasvatustieteen peruskurssi. Kasvatustiede 2. Kasvatustiede

Tieteellinen opiskelu. Kasvatustieteen peruskurssi. Kasvatustiede 2. Kasvatustiede Kasvatustieteen peruskurssi Eetu Pikkarainen eetu.pikkarainen@oulu.fi Tieteellinen opiskelu Opetuksen ja tutkimuksen - ja opiskelun - ykseys = sivistysyliopiston idea Tieteellinen keskustelu KYSYMINEN!

Lisätiedot

INTO- Innovatiivinen ja taitava oppija. Jaana Anttonen Oulun normaalikoulu

INTO- Innovatiivinen ja taitava oppija. Jaana Anttonen Oulun normaalikoulu INTO- Innovatiivinen ja taitava oppija Jaana Anttonen Oulun normaalikoulu INTO-hankkeen tarkoitus Kehittää käsityön opetuksessa innovatiivista ajattelua ja taitavaa oppimista tukevaa pedagogista toimintaa

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Työkirja tietoteknisen oppimistehtävän suunnitteluun innovatiiviseksi

Työkirja tietoteknisen oppimistehtävän suunnitteluun innovatiiviseksi Työkirja tietoteknisen oppimistehtävän suunnitteluun innovatiiviseksi Mieti oppimistehtäväsi tavoitteita ja vastaa muutamalla sanalla kysymyksiin Oppimistehtävän nimi: Pedagogiikka 1. Oppimista syntyy

Lisätiedot

Järjestöhautomo. Sosiaalipedagoginen näkökulma

Järjestöhautomo. Sosiaalipedagoginen näkökulma Järjestöhautomo Sosiaalipedagoginen näkökulma Marjo Raivio, 1100247 Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi ja toimintakyky Sosiaaliala Suullinen, kirjallinen ja verkkoviestintä XXXAC03-2284 Laaja kirjallinen

Lisätiedot

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY Yhteiskuntafilosofia - alueet ja päämäärät Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY 1 Yhteiskunnan tutkimuksen ja ajattelun alueet (A) yhteiskuntatiede (political science') (B) yhteiskuntafilosofia

Lisätiedot

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa

Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Kokemuksia ja havaintoja työelämäläheisyydestä korkeakouluissa Peda Forum-päivät Turussa 15.-16.8.2018 Jenni Koponen Metropolia AMK & Eetu Heikkinen Oulun yliopisto Esityksen runko Ketä me ollaan? Mitä

Lisätiedot

Tunnista ja tunnusta osaaminen. Kohtaus 31.1.2015

Tunnista ja tunnusta osaaminen. Kohtaus 31.1.2015 Tunnista ja tunnusta osaaminen Kohtaus Väittämiä Muualla kuin koulussa tai työelämässä hankittu osaaminen on turhaa On samantekevää, mitä jokainen meistä partiossa oppii Kouluissa ja oppilaitoksessa arvostetaan

Lisätiedot