ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 1/12. Antti Kondelin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 1/12. Antti Kondelin 15.6.2006"

Transkriptio

1 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 1/12 TYÖNANTAJAN MATALAPALKKATUKI Muistio on päivitetty verohallituksen ohjeen (Dnro 722/31/2006, ) antamisen jälkeen 1. Yleistä 2. Työntekijä Laki työnantajan väliaikaisesta matalapalkkatuesta tuli voimaan Lain mukaan työnantajalla on oikeus tukeen, jos seuraavat edellytykset täyttyvät: työntekijä on täyttänyt 54 vuotta palkka on euroa kuukaudessa työ on kokoaikaista. Tuki on nimenomaan työnantajalle suunnattu tuki. Oikeus tukeen on kaikilla työnantajilla lukuun ottamatta valtiota ja sen laitosta. Valtion liikelaitokset kuuluvat kuitenkin lain piiriin. Tuki on kaikkien yritysten saatavilla eikä tukeen liity minkäänlaisia yritys- tai toimialakohtaisia rajoituksia. Tukea saavat verohallinnon työnantajarekisteriin merkityt säännöllisesti palkkoja maksavat työnantajat. Satunnaisesti palkkoja maksavan työnantajan tulee rekisteröityä säännölliseksi työnantajaksi saadakseen tukea. Oikeus tukeen on sen kuukauden alusta lähtien, jolloin työnantaja on antanut rekisteröitymisilmoituksen. Laki tulee voimaan ja se on voimassa saakka. Työnantajan tammikuussa 2006 maksamat palkat oikeuttavat ensimmäisen kerran matalapalkkatukeen. Esimerkiksi marras- ja joulukuussa 2005 ansaitut palkat oikeuttavat tukeen, jos palkka maksetaan vuoden 2006 puolella. Joulukuussa 2010 maksetut palkat oikeuttavat viimeisen kerran matalapalkkatukeen. 3. Ikäraja 54 vuotta Matalapalkkatukea voi saada työsuhteiselle työntekijälle, viranhaltijalle ja omistajayrittäjälle maksetuista palkoista. Tukea voi siis saada toimitusjohtajalle maksetusta palkkiosta, avoimen yhtiön yhtiömiehen ja kommandiittiyhtiön vastuunalaiseen yhtiömiehen nostamasta palkasta, jos palkkaa ja työaikaa koskevat edellytykset täyttyvät. Oikeus tukeen koskee sekä vanhoja että uusia työsuhteita. Tukeen oikeuttaa kokoaikaisesta työstä 54 vuotta täyttäneelle työntekijälle maksettu palkka. Oikeus tukeen alkaa siltä kuukaudelta, jonka aikana työntekijä täyttää 54 vuotta. Yläikärajaa ei ole. Tukea voi siis saada, vaikka palkansaaja on samanaikaisesti kokoaikaeläkkeellä. Tukea voi saada myös osa-aikaeläkkeellä olevalle työntekijälle maksetusta palkasta siten kuin jäljempänä on selvitetty.

2 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 2/12 Esimerkki 4. Kokoaikatyö Työntekijä täyttää 54 vuotta Työnantajalla on oikeus tukeen maaliskuussa 2006 maksettujen palkkojen perusteella. Tuki kohdistetaan kokoaikatyön tukemiseen. Työ katsotaan kokoaikaiseksi, jos työntekijä on työskennellyt kalenterikuukauden aikana vähintään 140 tuntia. Tuntimäärään lasketaan mukaan kaikki 1. työtunnit, joilta työnantaja on maksanut työntekijälle palkkaa sekä 2. tunnit, joilta työnantajalla on lain tai työehtosopimuksen mukaan palkanmaksuvelvollisuus, vaikka työntekijä on ollut poissa työstä. Työnantajalla on yleensä palkanmaksuvelvollisuus esimerkiksi seuraavien poissaolojen ajalta: vuosiloma- ja sairausaika lapsen tilapäinen hoitovapaa palkallinen äitiysvapaa arkipyhät, itsenäisyyspäivä vuorovapaat ja ns. pekkaspäivät, jos niiltä maksetaan palkka matkustus- ja koulutusaika terveys- ja lääkärintarkastusaika työntekijän työnteko on estynyt tulipalon työnteko estynyt toisen ammattiryhmän lakon vuoksi luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun ajankäyttö varallaolo. Tuntimäärään luettavat tunnit voidaan tulkita mahdollisimman laajasti, koska lainsäätäjäkin on määritellyt tuntikäsitteen väljästi. Merkitystä ei myöskään ole sillä, onko palkka maksettu säännöllisen työajan tunneilta vai muulta ajankäytöltä. Esimerkiksi varallaolotunnit voidaan lukea tuntimäärään, jos niiltä on palkanmaksuvelvollisuus. Toisaalta, jos poissaoloajalta ei makseta palkkaa, poissaoloajalta ei myöskään kerry työtunteja. Tämä koskee erityisesti tuntipalkkaisia työntekijöitä. Yksinkertaistaen lakia voidaan tulkita tuntipalkkaisten osalta siten, että työtunteja kertyy aina silloin, kun poissaoloajalta maksetaan palkkaa tuntiperusteisesti esim. 8 h x KTA. Sen sijaan kuukausipalkka ansaitaan asianomaiseen kuukauteen sisältyvien säännöllisten työtuntien kuluessa. Näin ollen voidaan katsoa, että kuukausipalkkaiselle kertyy poissaoloajalta työtunteja, jos poissaolon perusteella palkkaa ei vähennetä. 4.1 Työn kokoaikaisuus määritellään ansaintakuukausittain Työskentelyn kokoaikaisuutta arvioidaan aina kalenterikuukausikohtaisesti. Työn kokoaikaisuuden tulee täyttyä siltä kalenterikuukaudelta, jonka aikana tehdystä työstä palkka maksetaan.

3 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 3/12 Jos esimerkiksi kesäkuussa maksetaan palkka toukokuussa tehdyn työn perusteella, työntekijällä tulee toukokuussa olla vähintään 140 työtuntia, jotta maksettava palkka oikeuttaa matalapalkkatukeen. Jos kalenterikuukauden aikana maksetaan palkkaa useamman kuukauden aikana tehdyistä työsuorituksista, kokoaikaisuuden eli 140 tunnin työmäärän tulee täyttyä kaikilta niiltä kalenterikuukausilta, joiden aikana tehdystä työstä palkkaa maksetaan. Esimerkki 1 Jos kesäkuussa maksetaan palkkakaudelta toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa ansaittuja palkkoja, työntekijällä tulee olla sekä toukokuussa että kesäkuussa molemmissa vähintään 140 työtuntia, jotta kesäkuussa maksettu palkka oikeuttaa tukeen. Esimerkki 2 Eräillä teollisuusaloilla esim. teknologiateollisuudessa työajan tasaaminen on toteutettu antamalla vapaata 12,5 päivää vuodessa, jos säännöllinen työaika on 40 tuntia viikossa. Tasaamisvapaa eli ns. pekkaspäivät pidetään usein työvuorokausi kerrallaan. Ansion väheneminen korvataan siten, että työntekijä ansaitsee jokaiselta työskentelemältään säännöllisen työajan tunnilta senttimääräisen lisän. Näin ollen työajan tasaamispäiviltä ei siis makseta palkkaa vapaata pidettäessä. Työntekijä pitää helmikuussa 2006 kolme pekkaspäivää. Helmikuussa on 20 työpäivää, joista 3 kuluu palkattomiin pekkaspäiviin. Helmikuussa palkkaa maksetaan 136 tunnilta, ei kuitenkaan vapaan ajalta. Työnantajalla ei ole oikeutta tukeen. Jos paikallisesti on sovittu, että tasaamislisä maksetaan vapaan pitämisen yhteydessä, vapaan ajalta kertyy matalapalkkatukeen oikeuttavia työtunteja. Lisien maksuajankohta ratkaisee sen, kertyykö vapaan ajalta työtunteja vai ei. 4.2 Kuukausipalkkaiset työntekijät Verohallituksen tulkinnan mukaan kuukausipalkkaiselle kertyy työtunteja myös arkipyhiltä. Tämä merkitsee sitä, että tuki ei jää saamatta sen vuoksi, että 140 tunnin edellytys ei täyty arkipyhien vuoksi. Arkipyhiltä kertyvät työtunnit voidaan lisätä sovitun työajan mukaisiin työtunteihin. Kuukausipalkka on yleisin aikapalkan muoto Suomessa. Kuukausipalkka muodostuu työpanoksen perusteella säännölliseltä työajalta. Monissa työehtosopimuksissa on sovittu lakisääteistä (8 h/pv, 40 h/vko) lyhyemmästä työajasta ja hyvin yleisesti käytössä on 7,5 tunnin päivittäinen työaika. Lakisääteistä työaikaa lyhyempi työaika voi perustua työsopimukseen tai työehtosopimukseen. Kuukausipalkalle on ominaista se, että palkka pysyy samana kuukauden pituuden vaihteluista huolimatta. Kuukausipalkka ansaitaan kyseiseen kuukauteen sisältyvän säännöllisen työajan kuluessa, johon ei lueta arkipyhiä ja työehtosopimuksessa määrättyjä vapaapäiviä (pääsiäislauantai, juhannusaatto, jouluaatto).

4 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 4/12 Tämä periaate käy ilmi eri työehtosopimusten ns. osa-ajan palkan laskentaa koskevasta määräyksestä. Sen mukaan osa-ajalta laskettavan tuntipalkan suuruus saadaan jakamalla kuukausipalkka asianomaiseen kuukauteen sisältyvien työtuntijärjestelmän mukaisten säännöllisten työtuntien lukumäärällä. Osa-ajan palkka lasketaan muun muassa silloin, kun työntekijä on ollut poissa työstä eikä työnantajalla ole palkanmaksuvelvollisuutta. Useisiin työehtosopimuksiin on valmiiksi laskettu kuukausittainen työaika työehtosopimuksen voimassaoloaikana. Verohallituksen tulkinta koskee ainoastaan matalapalkkatukea, sillä ei ole mitään vaikutusta osa-ajan palkan laskentaan. Esimerkki 1 Kuukausipalkkaisella työntekijällä on työehtosopimuksen mukaan huhtikuussa 2006 työtunteja 135, jos työaika on 7,5 tuntia päivässä. Huhtikuussa on kaksi arkipyhää (pitkäperjantai, 2 pääsiäispäivä), joilta kertyy 15 työtuntia matalapalkkatukea laskettaessa. Näin ollen kokoaikatyön kriteeri täyttyy työntekijän osalta. Olosuhde- ja vuorotyölisät huhtikuulta maksetaan toukokuussa. Toukokuussa työtunteja on ollut 157,5 ja huhtikuussa 150 (135+15). Toukokuussa on oikeus tukeen. Esimerkki 2 Kuukausipalkkainen työntekijä on ollut huhtikuussa palkattomalla lomalla kolme arkipäivää. Työntekijälle kertyy huhtikuussa 2006 työtunteja yhteensä 127,5 ( ,5). Näin ollen kokoaikatyön kriteeri ei täyty. Jos työntekijälle maksetaan toukokuussa vuorotyölisiä huhtikuussa tehdystä työstä, toukokuussakaan ei ole oikeutta tukeen. 4.3 Työtunnit loma-ajalta Vuosiloman pituus lasketaan arkipäivinä ja yhden viikon vuosiloma sisältää normaalisti 6 arkipäivää. Tästä huolimatta loma-ajalta työtunneiksi luetaan vain ne tunnit, jotka työntekijä työvuoroluettelon mukaan olisi ollut loman aikana työssä. Esimerkki Työntekijä on lomalla ja työssä Lomapalkka on maksettu kesäkuussa. Tämän seurauksena palkkaraja yleensä ylittyy kesäkuussa ja alittuu heinäkuussa, joten työnantaja ei saa tukea. Heinäkuussa työntekijälle kertyy matalapalkkatukea laskettaessa työtunteja 168, jos työaika on 8 tuntia päivässä. Työtunneilla voi olla merkitystä elokuulta vähennettävässä tuessa, jos palkka tai lisiä työpäivältä (31.7) maksetaan elokuussa.

5 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 5/ Liukuva työaika Liukuva työaika on työaikamuoto, jossa työntekijä voi itse määrätä päivittäisestä työajastaan laissa säädetyissä ja työpaikalla sovituissa rajoissa. Tehty työaika ei kuitenkaan vaikuta palkanmaksuun liukuman puitteissa, koska palkka maksetaan sovitulta työajalta. Työtunneiksi lasketaan liukuvassa työajassa ne tunnit, joilta kalenterikuukauden aikana palkkaa maksetaan. 4.5 Lisä- ja ylityökorvaus vapaa-aikana Työaikalain mukaan lisä- ja ylityöstä maksettava korvaus voidaan sopia vaihdettavaksi osaksi tai kokonaan vastaavaan palkalliseen vapaa-aikaan työntekijän säännöllisenä työaikana. Vapaa-ajaksi voidaan vaihtaa palkan perusosa, palkan korotusosa tai molemmat. Palkan perusosalla tarkoitetaan tehdyiltä työtunneilta maksettavaa yksinkertaista, korottamatonta palkanosaa. Vapaa-ajan pituus määräytyy samalla tavalla korotettuna kuin rahakorvausta laskettaessa. Vapaa-aika on annettava 6 kuukauden kuluessa lisä- tai ylityön tekemisestä, jollei toisin sovita. Jos lisä- ja ylityö korvataan rahana, työtunnit luetaan sen kuukauden työtunneiksi, jonka aikana lisä- ja ylityö on tehty. Jos lisä- ja ylityökorvaus vaihdetaan kokonaan tai osittain vapaaksi, palkalliselta vapaa-ajalta kertyy työtunteja. Lisä- ja ylityö voidaan korvata osaksi rahana ja osaksi vapaana. Esimerkiksi perusosa voidaan korvata rahana ja korotusosa vapaana. Tällöin perusosa luetaan työtunneiksi työntekokuukautena ja korotusosa vapaan pitämisajankohtana. Esimerkki Työntekijä on tehnyt toukokuussa 10 ylityötuntia, joiden korotusosat vastaavat 8 tunnin palkkaa. Palkan perusosat 10 tunnilta korvataan rahana kesäkuun palkanmaksussa. Perusosat luetaan toukokuun työtunneiksi, kun kesäkuun palkoista määritellään oikeutta tukeen. Korotusosat pidetään palkallisena vapaana lokakuussa. Lokakuussa kertyy työtunteja palkalliselta ylityövapaan ajalta. On huomattava, että ylityöstä olisi kertynyt 10 työtuntia, jos ylityö olisi korvattu kokonaan rahana kesäkuun palkanmaksussa. Kun perusosa (10h) korvataan rahana ja korotusosa (8h) vapaana, ylityöstä kertyy työtunteja yhteensä Työaikalain ulkopuolelle jäävät palkansaajat Työajasta säädetään työaikalaissa. Sitä sovelletaan työ- ja virkasuhteessa tehtyyn työhön. Työaikasääntelyn ulkopuolelle jäävät esimerkiksi toimitusjohtaja, hallituksen jäsenet ja eräät yrityksen johtamiseen osallistuvat työntekijät. Työaikalaki ei koske myöskään avoimen yhtiön yhtiömiestä ja kommandiittiyhtiön yhtiömiestä.

6 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 6/12 5. Palkka Matalapalkkatuen edellytyksenä on kuitenkin aina, että työaika on vähintään 140 tuntia kuukaudessa. Palkansaajat, joita työaikalaki ei koske ja työntekijät, joiden työaikaa työnantaja ei voi valvoa siten kuin työaikalaissa edellytetään, joutuvat ilmoittamaan tehdyt työtunnit palkkakirjanpitoon tuen edellytysten selvittämiseksi. Työntekijän tulee arvioida tuntien määrä työhön käytetyn ajan perusteella. Palkalla tarkoitetaan laissa työnantajan kalenterikuukauden aikana maksamia kaikkia palkkasuorituksia lomarahaa ja lomakorvausta lukuun ottamatta. Lomakorvauksella tarkoitetaan työsuhteen päättyessä maksettavaa lomakorvausta. Palkan käsite on ennakkoperintälain 13 :n alainen palkka. Ennakkoperintälain 13 :n mukaan palkalla tarkoitetaan kaikenlaatuista palkkaa, palkkiota, etuutta ja korvausta, joka saadaan työ- tai virkasuhteessa. Samoin palkkana pidetään kokouspalkkiota, henkilökohtaista luento- ja esitelmäpalkkiota, hallintoelimen jäsenyydestä saatua palkkiota, toimitusjohtajan palkkiota, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehen nostamaa palkkaa sekä luottamustoimesta saatua korvausta. Palkkaan luetaan myös luontoisedut. Tuen laskentaperusteena olevaan palkkasummaan lasketaan mukaan kaikki kalenterikuukauden aikana maksetut palkat riippumatta siitä, milloin ne on ansaittu tai millä perusteella ne on maksettu. Esimerkiksi tulospalkkiot otetaan huomioon maksukuukauden palkkoina tukea laskettaessa. Maksuperiaatteesta ei ilmeisesti voida poiketa edes silloin, kun palkka on jäänyt ajallaan maksamatta tai palkanmaksussa on tapahtunut virhe. Esimerkki 1 Lomapalkka maksetaan vuosilomalain mukaan ennen loman alkamista. Työntekijä on lomalla Lomapalkka maksetaan Kesäkuussa maksettu kuukausipalkka on 1500 euroa, lomapalkka 1200 euroa ja lomaraha 300 euroa. Tuen laskentaperusteena oleva palkka on kesäkuussa euroa. Heinäkuussa palkkaa maksetaan 500 euroa. Tuen edellytykset palkan osalta eivät kumpanakaan kuukautena täyty. Puolet lomarahasta maksetaan loman päättymistä seuraavan palkkakauden palkanmaksussa. Elokuussa maksetaan kuukausipalkkaa 1500 euroa ja lomarahaa 300 euroa. Tuen laskentaperusteena oleva palkka on euroa. Esimerkki 2 Työntekijä on lomalla Lomapalkka on maksettu kesäkuun palkan yhteydessä ennen loman alkua. Työntekijän kuukausipalkka on euroa ja ikä 58 vuotta. Heinäkuussa ( ) maksetaan palkkaa 1714 euroa kuudelta työssäolopäivältä. Heinäkuun työtunneiksi luetaan työssäoloajalle ja loma-ajalle kohdistuvat tunnit, joita on yhteensä 168. Työnantajalla on oikeus matalapalkkatukeen heinäkuussa maksetusta palkasta.

7 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 7/ Vähennys ennen ennakonpidätystä Työnantaja voi ennakkoperintälain 15 :n mukaan korvata palkansaajan vaatimuksesta hänelle kertyvät työstä välittömästi johtuvat kustannukset tai vähentää kustannukset ennen ennakonpidätyksen toimittamista. Palkansaajalle maksettua välittömien kustannusten korvausta ei pidetä palkkana, jos se ei ylitä kustannusten selvitettyä tai arvioitua määrää. Ennen ennakonpidätystä tehtävien vähennysten osalta vastaavaa säännöstä ei ole, joten matalapalkkatukea laskettaessa tällainen vähennys otetaan mukaan tuen perusteena olevaan palkkaan. Verohallitus otti kysymykseen edellä mainitun lain sanamuodon mukaisen kannan, jota on noudatettava. EK esitti ohjeesta antamassaan lausunnossa, että verohallitus olisi tulkinnut lain tarkoitusta siten, ettei vähennyksiä ennen ennakonpidätystä luettaisi tuen perusteena olevaan palkkaan. 5.2 Täydennyspäiväraha EK esitti lausunnossaan, että verohallitus toteaisi käsityksenään, että täydennyspäiväraha luetaan tuen perusteena olevaan palkkaan. Työnantajien neutraali kohtelu edellyttäisi sitä, että tuki laskettaisiin palkoista, joihin lisätään sairauskassan maksama täydennyspäiväraha. Tämä olisi asiallisesti oikea ratkaisu. Verohallituksen ohjeessa ei ole otettu kantaa sairaskassan maksamaan täydennyspäivärahaan. Tämä merkitsee ilmeisesti, että tuki on laskettava työnantajan maksamasta palkkasummasta, joka ei sisällä täydennyspäivärahaa. Työehtosopimusten mukaan työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus myös sairausajan korvausjaksolta. Esim. kemianteollisuuden työehtosopimuksen mukaan, jos työpaikalla toimii sairausvakuutuslain alainen sairauskassa, työnantaja voi suorittaa sairausajan palkan maksamisen täydennyspäivärahana sairauskassan kautta. Työnantaja maksaa kannatusmaksun, joka vastaa puheena olevasta sairausvakuutuslain ulkopuolella suoritettavasta avustuksesta aiheutuvia kustannuksia. Esimerkki 1 Työntekijä kuuluu työpaikkakassaan, joka maksaa sairausajan palkan täydennyspäivärahana. Työntekijän ikä on 55 vuotta ja palkka on 1600 euroa kuukaudessa. Työntekijä on toukokuussa 2 viikkoa sairaana. Työnantaja maksaa toukokuussa palkkaa 850 euroa. Työnantaja ei saa tukea toukokuussa. Esimerkki 2 Työntekijä kuuluu työpaikkakassaan, joka maksaa sairausajan palkan täydennyspäivärahana. Työntekijän ikä on 57 vuotta ja palkka on 3600 euroa kuukaudessa. Työntekijä on toukokuussa 2,5 viikkoa sairaana. Työnantaja maksaa työntekijälle toukokuussa palkkaa 1550 euroa. Toukokuussa kertyy sairausajalta työtunteja, koska työnantajalla on työehtosopimuksen mukaan sairausajalta palkanmaksuvelvollisuus. Työnantajalla on toukokuussa oikeus matalapalkkatukeen.

8 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 8/12 6. Tuen määrä Tuen määrä riippuu kalenterikuukauden aikana työntekijälle maksetun palkan suuruudesta. Tuen määrä on 44 prosenttia kalenterikuukauden aikana maksetun palkan 900 euroa ylittävästä osasta. Tuen enimmäismäärä on kuitenkin 220 euroa. Palkan ylittäessä euroa tuki alenee 55 prosentilla ylimenevästä osasta. Tukea ei saa, jos palkka on vähintään euroa. Jos kalenterikuukauden aikana maksettu palkka on euroa, tuen määrä = (palkkasumma - 900) x 0, euroa, tuen määrä = 220 euroa euroa, tuen määrä = (palkkasumma 1600) x 0,55 Esimerkki 1 Aapon kuukausipalkka on 1200 euroa. Tuen määrä on ( ) x 0,44 = 132 euroa. Bertan kuukausipalkka on 1750 euroa. Tuen määrä on 220 ( ) x 0,55 = ,5 = 137,5 euroa Esimerkki 2 Työntekijä kuuluu ikänsä puolesta tuen piiriin. Hänelle on maksettu toukokuussa palkkaa yhteensä 2200 euroa eikä toukokuussa tästä syystä ole oikeutta tukeen. Toukokuun olosuhde- ja vuorotyölisät maksetaan kesäkuussa. Kesäkuussa maksettu palkka lisineen on yhteensä 1800 euroa. Työtuntiedellytys täyttyy toukokuussa ja kesäkuussa. Työnantajalla on oikeus tukeen kesäkuussa maksetusta palkasta. 7. Osa-aikaeläkkeellä oleva työntekijä Työnantaja saa osa-aikaeläkeläisten osalta tukea. Osa-aikaeläkkeellä tarkoitetaan lakisääteisen ansioeläkejärjestelmän mukaisia osa-aikaeläkejärjestelmiä, myös YEL ja MYEL- eläkkeitä. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevan osalta tukea ei kuitenkaan voi saada. Kokoaikatyön kriteeri ei koske osa-aikaeläkkeellä olevia työntekijöitä. Osaaikaeläkeläisellä kalenterikuukauden aikana tehtyjen työtuntien määrä voi jäädä alle 140 tunnin eikä työtuntien kohdistamista ansaintakuukausille edellytetä. Työnantaja laskee tuen kokonaismäärän kokoaikatyötä vastaavan laskennallisen palkan perusteella. Laskennallisella palkalla tarkoitetaan työntekijälle maksettua palkkaa, johon on lisätty työntekijän samalta kuukaudelta saama osa-aikaeläke kahdella kerrottuna. Sen jälkeen kun tuen määrä kokoaikatyössä on laskettu, tuen määrä lasketaan vastaamaan työaikaa osa-aikatyössä. Tämä tapahtuu siten, että tuen määrä kerrotaan maksetulla palkalla ja jaetaan laskennallisella palkalla.

9 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 9/12 Työnantajan on pyydettävä työntekijältä osa-aikaeläkettä koskevat tiedot tuen laskemista varten. Jos tietoa eläkkeen määrästä ei ole, tukea ei voi vähentää. 7.1 Tuen määrän laskeminen ns. laskennallisesta palkasta Tuen määrä lasketaan osa-aikaeläkeläisen palkasta seuraavasti: 1. Määritetään laskennallinen palkka (LP) = maksettu palkka (MP) + 2 x osa-aikaeläkkeen määrä (OAE) = MP + 2 x OAE 2. Lasketaan tuen määrä laskennallisesta palkasta LP 3. Lasketaan työnantajan saama tuki osa-aikatyön ja kokoaikatyön palkkojen suhteessa = tuki x maksettu palkka (MP) / laskennallisella palkalla (LP) = tuki x MP / LP Esimerkki Osa-aikaeläkkeellä olevalle työntekijälle on maksettu toukokuussa palkkaa 900 euroa. Hän saa osa-aikaeläkettä 450 euroa kuukaudessa. Laskennallinen palkka = x 450 = euroa Tuen määrä laskennallisesta palkasta = 220 ( ) x 0,55 = 110 Työnantajan saama tuki = 110 x 900 / 1800 = 55 euroa 8. Menettely tuen saamiseksi Työnantaja saa itse päättää käyttääkö tukea vai ei. Työnantajan on itse laskettava tuen määrä. Työnantaja saa oma-aloitteisesti vähentää tuen määrän toimittamistaan ennakonpidätyksistä maksun yhteydessä. Vähennetyn tuen määrä ilmoitetaan kuukausittain valvontailmoituksella kohdassa 515. Tuen voi vähentää kaikista toimitetuista ennakonpidätyksistä kuten esimerkiksi työkorvauksista tai muille työntekijöille maksetuista palkoista toimitetuista pidätyksistä. Tukea ei kuitenkaan voi vähentää ennakkoperintärekisteriin merkitsemättömän yhteisön työkorvauksesta toimitetuista ennakonpidätyksistä. Tukea ei tarvitse vähentää sinä kalenterikuukautena, jolta tuki on laskettu. Vähennys voidaan tehdä jälkikäteen useamman kuukauden tukien osalta. Työnantaja saa vähentää tuen saman kalenterivuoden myöhempien kuukausien ennakonpidätyksistä. Viimeisen kerran tuki voidaan vähentää oma-aloitteisesti tammikuussa, kun maksetaan ennakonpidätys joulukuun palkoista. Verovirasto palauttaa tuen hakemuksesta työnantajalle, jos esimerkiksi työnantajan pidättämät koko vuoden ennakonpidätykset eivät riitä koko tuen saamiseen. Verovirasto palauttaa saamatta jääneen tuen työnantajan antaman vuosiilmoituksen perusteella. Palautushakemuksen voi siis tehdä vuosi-ilmoituksen yhteydessä tai myöhemminkin.

10 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 10/ Vuosi-ilmoitus 9. Tuki verotuksessa Määräaika tuen saamiseksi verovirastolta hakemuksesta takaisin on kuusi vuotta. Hakemukseen on aina liitettävä vuosi-ilmoituksen tukierittely (VEROH 7811). Pienin hakemuksesta palautettava määrä on 100 euroa. Palautukselle ei makseta korkoa. Jos työnantaja on lopettanut toimintansa, verovirasto voi maksaa vähentämättä jääneen tuen jo lopettamisvuoden aikana sen jälkeen, kun työnantaja on antanut lopettamisilmoituksen ja tarvittavat vuosi-ilmoitustiedot. Tukeen liittyvään menettelyyn sovelletaan soveltuvin osin ennakkoperintälain säännöksiä. Työnantajalle voidaan määrätä veronlisäys ja veronkorotus, jos työnantaja on esimerkiksi maksanut ennakonpidätystä myöhässä tai liian vähän sen vuoksi, että tuen laskemisessa on sattunut virhe. Työnantajan tulee antaa vuosi-ilmoituksen yhteydessä matalapalkkatukierittelyt lomakkeella VeroH 7811 tuen valvontaa varten. Tukierittelyt annetaan jokaiselta tukeen oikeuttavalta palkanmaksukuukaudelta matalapalkkatukeen oikeuttavalle työntekijälle maksetuista palkoista. Työnantajan on ilmoitettava kalenterikuukausittain seuraavat tiedot: tuen perusteena olevan palkan määrä matalapalkkatuen määrä vakuutus siitä (lomakkeelle rasti), että kokoaikatyön kriteeri täyttyy osa-aikaeläkkeellä olevan laskennallinen palkka Kokoaikatyön kriteeri täyttyy, jos kalenterikuukauden aikana työtunteja on vähintään 140. Vakuutusta eli työtunteja ei tarvitse rastittaa osa-aikaeläkkeellä olevan työntekijän osalta. Vuosi-ilmoituksen laiminlyöntimaksu voidaan määrätä myös silloin, kun vuosiilmoituksessa oleva virhe tai puute koskee matalapalkkatukea. Jos työnantaja laiminlyö tukierittelyjen antamisen, verovirasto voi periä maksuunpanolla jo käytetyn tuen takaisin. Matalapalkkatuki ei mitenkään vaikuta työntekijän verotukseen. Työnantajan toimittamat ennakonpidätykset luetaan verotuksessa täysimääräisesti työntekijän hyväksi. Elinkeinotoiminnassa, maataloudessa tai metsätaloudessa vähennyskelpoisten palkkojen perusteella työnantajan saama tuki on veronalaista tuloa. Yrityksen tilinpäätöksessä tuki merkittäneen tuloslaskelmalle muiden avustusten tapaan liiketoiminnan muihin tuottoihin. Luonnolliselle henkilölle maksettu tuki on verovapaata tuloa, ellei tuki liity verovelvollisen elinkeinotoimintaan, maatalouteen tai metsätalouteen.

11 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 11/12 Kirjanpidossa palkkojen määrää ei oikeista tuen määrällä, vaan tuki voidaan merkitä tuloslaskelmalle muihin tuottoihin kuten muutkin avustukset. Matalapalkkatuki ei ole arvonlisäverollista. 9.1 Muiden tukien vaikutus Työnantajalla ei ole oikeutta matalapalkkatukeen, jos työnantaja on saman työntekijän perusteella samaan aikaan saanut työllistämistukea tai yhdistelmätukea. Kotitalousvähennystä ei saa, jos työnantaja on välittömästi saanut saman työsuorituksen perusteella matalapalkkatukea. Lasten kotihoidon tuki tai omaishoidon tuki eivät estä tuen saamista. Lapin ja Kainuun sosiaaliturvamaksuvapautuksen piiriin kuuluvat voivat käyttää myös matalapalkkatukea. 10. Palkka- ja työaikakirjanpito 11. Tuen väärinkäyttö Matalapalkkatuen käyttö edellyttää työnantajalta työaikalakia tarkempaa työtuntien seurantaa. Palkka- ja työaikakirjanpidot on järjestettävä niin, että niistä voidaan työntekijäkohtaisesti todeta tukeen oikeuttavan palkan määrä sekä työtuntien määrät niiltä kuukausilta, joiden aikana tehdystä työstä tukeen oikeuttava palkka on maksettu. Käytännössä ongelmaksi muodostuu erilaisten lisien ja korvausten kohdistaminen oikealle ansaintakuukaudelle. Käytännössä palkkakauden palkkaerät tulee eritellä, kohdistaa ansaintakuukausille ja seurata näiden ansaintakuukausien työtunteja. Palkkahallinto on usein omassa erillisessä yksikössään tai se on voitu ulkoistaa palveluyritykseen. Palkkahallintoon tulee usein ainoastaan tieto siitä, mitä lisiä tai korvauksia peruspalkan lisäksi palkkakaudelta pitää maksaa. Tietoa siitä, minkä kalenterikuukauden aikana ansaitusta lisästä on kyse, ei välttämättä ole. Ongelmia lisää se, että palkkakausi ei aina seuraa kalenterikuukautta. Osa-aikaeläkkeellä olevan työntekijän osalta työnantajan kirjanpidossa on oltava tieto työntekijän oikeudesta osa-aikaeläkkeeseen. Lisäksi palkkakirjanpidosta on käytävä ilmi sekä tukeen oikeuttavan palkan että osa-aikaeläkkeen määrä. Erittelyä eri työntekokuukausille kohdistuvista työtunneista ei kuitenkaan edellytetä. Matalapalkkatukeen liittyviä keinotekoisia järjestelyjä varten matalapalkkatukilain 9 :ssä on ennaltaehkäisevä säännös. Jos palkkaa on tuen saamiseksi jaettu usealle kuukaudelle tai usealle samassa intressipiirissä olevalle työantajalle taikka on ryhdytty muuhun vastaavaan toimenpiteeseen matalapalkkatuen saamiseksi, tuen määrää arvioitaessa on meneteltävä niin kuin toimenpiteeseen ei olisi ryhdytty.

12 ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK MUISTIO 12/12 Säännöksellä on tarkoitus estää mm. tilanne, jossa palkanmaksu on jaettu kahden yrityksen kesken siten, että palkka jäisi tukeen oikeuttavalle tasolle. Tuen saamiseen voidaan kuitenkin puuttua vain, jos järjestelyn keinotekoisuus tuen saamiseksi on ilmeinen. On suuri vaara, että säännöstä käytetään erityisesti omistajayrittäjän käyttämän tuen epäämiseksi, koska omistajayrittäjä voi itse päättää palkan suuruudesta ja nostoajankohdasta. Esimerkiksi, jos omistajayrittäjän nostama palkka on tukeen oikeuttavalla tasolla 11 kuukautena ja joulukuussa nostettu palkka on suuri, verohallinto voi pitää järjestelyä keinotekoisena. On kuitenkin huomattava, että jos palkka on nostettu samalla tavalla aiempinakin vuosina, järjestelyyn ei ole ryhdytty tuen saamiseksi. 12. Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut palkat Rajoitetusti verovelvolliselle maksetut palkat kuuluvat tuen piiriin, jos palkka maksetaan toisessa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa asuvalle verovelvolliselle. Euroopan talousalueeseen kuulumattomassa valtiossa asuvalle verovelvolliselle maksettu palkka ei oikeuta tukeen. Palkkaperuste, josta tuki lasketaan, on lähdeverolain 4 :n mukainen palkka lukuun ottamatta lomarahaa ja lomakorvausta. Lähdeveron alaisesta palkasta tehdään alkaen 510 euron kuukausikohtainen tai 17 euron päiväkohtainen vähennys ennen lähdeveron laskemista. Matalapalkkatuki lasketaan kuitenkin lähdeveron alaisesta palkasta ennen vähennyksen tekemistä. Tuki myönnetään työnantajan perimistä lähdeveroista samalla tavalla kuin ennakonpidätyksistä. Ennakonpidätyksistä ja lähdeverosta vähennetyt tuet on kuitenkin pidettävä erillään. Lähdeverosta laskettu tuki vähennetään siten aina lähdeverosta tai tuki haetaan verovirastolta vuosi-ilmoituksen yhteydessä. Omaaloitteisesti vähennetty tuki ilmoitetaan valvontailmoituksella kohdassa 516. Tukierittelyt annetaan matalapalkkatukea koskevalla vuosi-ilmoituksella VeroH Tukea koskevat tiedot ilmoitetaan kuukausittain eriteltyinä. Rajoitetusti verovelvolliselle maksettavan palkan perusteella saatavan tukeen noudatetaan soveltuvin osin, mitä lähdeverosta rajoitetusti verovelvollisen tulon ja varallisuuden verottamisesta annetussa laissa ja sen nojalla säädetään. Esimerkki Mansikkatilalle tulee mansikanpoimijoita Virosta ja Venäjältä. Heidän työsuhteensa kestävät noin kuukauden ja työaika ja palkka täyttävät tuen edellytykset. Virolaisten mansikanpoimijoiden osalta työnantaja voi vähentää tukea, mutta venäläisten osalta tukea ei saa.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta

Kaupan vuosivapaajärjestelmä. 1 Vuosivapaan ansainta 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain vuosivapaata tosiasiallisesti tehtyjen työtuntien perusteella. Tehdyiksi työtunneiksi luetaan myös muu työaikalain

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot

Asteri Palkanmaksun uudistuksia 2006

Asteri Palkanmaksun uudistuksia 2006 Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B 00700 HELSINKI Asteri Palkanmaksun uudistuksia 2006 Sairausvakuutuksen päivärahamaksu 2 Matalapalkkatuki 6 Rajoitetusti verovelvollisen lievennetty lähdevero vuonna 2006

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti.

4 mom. Lomapalkan ja lomarahan maksamisen ajankohta sekä kuolinpesälle maksettava lomakorvaus ja lomaraha määräytyy 117 :n mukaisesti. 109 Lomapalkkaa, lomakorvausta ja lomarahaa koskeva yleismääräys 1 mom. Virkapalkat/kuukausipalkat 2 mom. Tuntipalkat 1) Viranhaltijan/kuukausipalkkaisen työntekijän vuosilomapalkka määräytyy 110 :n mukaisesti,

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA

A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA A3 VUOSILOMAPALKKA, -KORVAUS SEKÄ LOMARAHA Lomapalkan laskentasäännöt Lomapalkan laskentasäännön valinta riippuu siitä, mitä palkkaustapaa ja ansaintasääntöä työntekijän osalta on noudatettu lomanmääräytymisvuoden

Lisätiedot

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen

Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Työkorvaus ja matkakustannusten korvaaminen Ylitarkastaja Sari Wulff / Verohallinto Sari Wulff 1 Palkan ja työkorvauksen eroja Työstä maksettu korvaus voi olla palkkaa muuta työstä maksettua korvausta

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa.

10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. 10 Lisä- ja ylityö Lisätyö 1. Lisätyö on sovitun työajan lisäksi tehty työ enintään 40 tuntiin saakka viikossa. Ylityö 2. Ylityötä on 40 tuntia viikossa ylittävä työ. 3. Tasoittumisjärjestelmässä ylityötä

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA

FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA 14.11.2016 FINANSSIALAN KESKUSLIITON JA VAKUUTUSVÄEN LIITON YHTEINEN OHJEISTUS TYÖAIKAPANKIN KÄYTTÖÖNOTOSTA VAKUUTUSALALLA 1. Työaikapankin käsite ja tarkoitus Työaikapankilla tarkoitetaan työ- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

OSA-AIKATYÖ (ulkomaanliikenteen kauppa-aluksia koskeva sopimus)

OSA-AIKATYÖ (ulkomaanliikenteen kauppa-aluksia koskeva sopimus) LIITE 5.1 OSA-AIKATYÖ (ulkomaanliikenteen kauppa-aluksia koskeva sopimus) 1 OSA-AIKATYÖNTEKIJÄ Osa-aikatyöntekijällä tarkoitetaan henkilöä, johon sovelletaan merityöaikalakia (296/76) ja jonka säännöllinen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 296/2015 Laki. merimieseläkelain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2015 296/2015 Laki merimieseläkelain muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi Työnantaja TYÖSOPIMUS Työsuhteen osapuolet Työsopimuksen voimassaolo Työntekijä Henkilötunnus Yllä mainittu työntekijä sitoutuu korvausta vastaan tekemään yllä mainitun työnantajan hänelle osoittamaa työtä

Lisätiedot

HE 36/1998 vp PERUSTELUT

HE 36/1998 vp PERUSTELUT HE 36/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi merimiesten vuosilomalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdot~taan merimiesten vuosilomalakia muutettavaksi vuosilomalain

Lisätiedot

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti:

Jokaista kertynyttä 220 tuntia kohden työntekijä ansaitsee vuosivapaita alla olevan taulukon mukaisesti: Vuosivapaajärjestelmä Vuosivapaan ansainta 2. Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen jälkeen,

Lisätiedot

Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle

Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle Palkkatodistuksen täyttöohje S. 1 (4) Palkkatodistuksen täyttöohjeet työnantajalle Lähetä palkkatodistukset suoraan työntekijän omaan työttömyyskassaan. Yhteisjärjestöön lähetetyt palkkatodistukset palautetaan

Lisätiedot

Ellei toisin ole sovittu, palkka maksetaan palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Palkanmaksukausi työsuhteen päättyessä

Ellei toisin ole sovittu, palkka maksetaan palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Palkanmaksukausi työsuhteen päättyessä A. PALKANMAKSU A1 PALKANMAKSUN AJANKOHDAT Palkanmaksuaika Palkanmaksukausi tarkoittaa aikaa, jolta palkka maksetaan. Pääsääntöisesti palkanmaksukausi saa olla enintään kuukauden pituinen. Jos työntekijän

Lisätiedot

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta

Laki. ennakkoperintälain muuttamisesta Laki ennakkoperintälain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ennakkoperintälain (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b ja 36, 4 luku, 47 ja 49 53 sekä 7 luku, sellaisina kuin niistä ovat

Lisätiedot

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry

Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus. Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry Palkkioiden maksaminen & yhdistyksen verotus Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry 1. ENNAKONPIDÄTYS Yhdistys on velvollinen toimittamaan suorittamastaan palkasta

Lisätiedot

Työaikapankin palkkahallinnollisia ohjeita (KirVESTES 183 )

Työaikapankin palkkahallinnollisia ohjeita (KirVESTES 183 ) Työaikapankin palkkahallinnollisia ohjeita (KirVESTES 183 ) Sisällys: 1. JOHDANTO 1.1 Työaikapankki 1.2 Työaikapankkia koskevia määritelmiä 1.3 Työaikapankkitilit 2. PALKKAHALLINTOON LIITTYVIÄ ERITYISKYSYMYKSIÄ

Lisätiedot

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK Muistio 1(8) Työmarkkinat Antti Kondelin 23.1.2008

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK Muistio 1(8) Työmarkkinat Antti Kondelin 23.1.2008 Elinkeinoelämän Keskusliitto EK Muistio 1(8) ULOSOTTOPIDÄTYS PALKKAHALLINNOSSA Palkan ulosmittausmenettelyä koskeva ulosottolain muutos (469/2006) tuli voimaan 1.1.2007. Yleinen ulosmittauksen määrä on

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2014 22.3.2014. AVAINTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet

JÄSENKIRJE 3/2014 22.3.2014. AVAINTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet JÄSENKIRJE 3/2014 22.3.2014 AVAINTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimuksen vuosilomaluvun eräitä määräyksiä on muutettu. Muutokset pohjautuvat

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 179/2006 vp Hallituksen esitys ulkomailta vuokratun työntekijän sekä rajoitetusti verovelvolliselle maksettavan työkorvauksen verottamiseen liittyviksi säännöksiksi Asia Hallitus on

Lisätiedot

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön,

1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, OSIO E AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 Tätä liitettä osiota sovelletaan aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit kokoaikaiset opettajat

Lisätiedot

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje.

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje. Ohje (1/6) 13.5.2014 YLIOPISTOJEN YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS OHJE KOSKIEN 1.4.2014 VOIMAAN TULLEITA IRTISANOMISAIKA- JA VUOSILOMAMÄÄRÄYKSIÄ TAUSTA Sivistystyönantajat ry ja yliopistojen henkilöstöä edustavat

Lisätiedot

Näin tarkistat palkkalaskelmasi. Esimerkkejä eri palkan eristä

Näin tarkistat palkkalaskelmasi. Esimerkkejä eri palkan eristä Näin tarkistat palkkalaskelmasi Esimerkkejä eri palkan eristä Kuukausipalkka ja lisät Työaikaan liittyvät lisät maksetaan toteutuneen työvuorolistan mukaisena. Sunnuntailisänä maksetaan yksinkertainen

Lisätiedot

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille.

PALKKAUS. 37 Palkanmaksu --- 3 mom. Palkan maksaminen. Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. PALKKAUS 37 Palkanmaksu 3 mom. Palkan maksaminen VUOSILOMA Palkka maksetaan työntekijän osoittaman rahalaitoksen pankkitilille. Maksu- tai siirtomääräys on tällöin lähetettävä niin ajoissa, että palkan

Lisätiedot

PUUTARHAHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2009 ALKAEN

PUUTARHAHARJOITTELIJAA KOSKEVAT TYÖEHDOT 1.1.2009 ALKAEN MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO OPPILAITOKSET Annankatu 31-33 C 48, 00100 HELSINKI PUUTARHA-ALA 1/2009 Puhelin (09) 725 04 500, faksi (09) 725 04 511 Sähköposti: info@tyonantajat.fi Kotisivu: www.tyonantajat.fi

Lisätiedot

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS uudet säännökset Voidaan myöntää 1.1.2018 alkaen myös sellaiseen

Lisätiedot

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen

HE 129/2009 vp. arpajaisverolakiin lisättäisiin väliaikaisesti lainkohdat, jotka kumottiin verotililain säätämisen Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi verotililain sekä eräiden muiden verotusta koskevien lakien voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä arvonlisäverolain, ennakkoperintälain ja arpajaisverolain väliaikaisesta

Lisätiedot

rehtorit ja apulaisrehtorit,

rehtorit ja apulaisrehtorit, AMMATILLINEN AIKUISKOULUTUSKESKUS 1 Soveltamisala 1 LIITE T1 Tätä liitettä sovelletaan ten opetushenkilöstöön, johon kuuluvat rehtorit ja apulaisrehtorit, kokoaikaiset opettajat, osa-aikaiset opettajat,

Lisätiedot

1989 vp. - HE n:o 1 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1989 vp. - HE n:o 1 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1989 vp. - HE n:o 1 Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi ennakkoperintälain 10 ja 19 :n sekä työnantajan sosiaaliturvamaksusta annetun lain 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset

Vuosilomalain muutokset Vuosilomalain muutokset Vuosilomalakia on muutettu ja muutosten taustalla on EU-tuomioistuimen ratkaisujen täytäntöönpano Suomessa. Lain muutos koskee seuraavaa kahta asiaa: 1. kuukausipalkkaisen lomapalkan

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 13/2013 liite 5 1 (8) Niittylä. KVTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet

KT Yleiskirjeen 13/2013 liite 5 1 (8) Niittylä. KVTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet KT Yleiskirjeen 13/2013 liite 5 1 (8) Niittylä KVTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohjeet Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) vuosilomaluvun eräitä määräyksiä on muutettu.

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1

KIERTOKIRJE 12/ sivu 1 17.11.2016 sivu 1 1. Loppu- ja alkuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu 2. Huoltokorjaamoiden palvelusvuosilisä 3. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. LOPPU- JA ALKUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT

Lisätiedot

Päätös. Laki. tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

Päätös. Laki. tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 205/2008 vp Hallituksen esitys eräiksi metsäverotusta koskeviksi muutoksiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä eräiksi metsäverotusta koskeviksi muutoksiksi (HE 206/2008

Lisätiedot

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti:

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS mom. Vuosityöaika määräytyy vuosiloman pituuden mukaan seuraavasti: YLEISKIRJEEN 26/2003 LIITE 2 1 (5) KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS 2003 2004 LIITE 5 KESKEYTYMÄTÖN KOLMIVUOROTYÖ 1 Soveltamisala ja säännöllinen työaika 2 Vuosityöaika Tämän liitteen

Lisätiedot

SoTe kuntayhtymä LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: SoTe kuntayhtymä yhtymävaltuusto Voimaan

SoTe kuntayhtymä LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: SoTe kuntayhtymä yhtymävaltuusto Voimaan Hyväksytty: SoTe kuntayhtymä yhtymävaltuusto 18.5.2017 8 Voimaan 1.6.2017 SoTe kuntayhtymä LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 Soveltamisala SoTe kuntayhtymän luottamushenkilöille suoritetaan tämän palkkiosäännön

Lisätiedot

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan TES 22 1 Etuuden vaihtaminen joustovapaaksi Ta ja tt voivat sopia (tes 22.3 ) a)

Lisätiedot

TYÖAIKALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula

TYÖAIKALAKI. Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula TYÖAIKALAKI Aalto-yliopisto, AA Katriina Vierula 2016 www.dlapiper.com 2015 0 Työaikalain soveltamisala kauppatyöaikalain ja työaikalain yhdistäminen 1996 soveltamisalakiista ylempien toimihenkilöiden

Lisätiedot

28.1.2014. Pauliina Kovanen

28.1.2014. Pauliina Kovanen 28.1.2014 Pauliina Kovanen Tarvittaessa ei palkanmaksua ilmoitus verohallintoon TVR:lle myös kausityönantajailmoitus Joulu-tammikuu: Kokonaispalkkojen ilmoitus vakuutusyhtiöille (työttömyysvakuutus TVR,

Lisätiedot

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä OHJE TYÖAIKAPANKKIJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTOON SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALALLA Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, Toimihenkilöunioni TU ry ja Ylemmät

Lisätiedot

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite).

1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). OSIO F LIITE 11 LASTEN JA NUORTEN TAIDEKOULU I PALKKA JA TYÖAIKA 1 Rehtorin palkka 1 mom. Rehtorin tehtäväkohtainen palkka määrätään paikallisesti palkkaasteikon puitteissa (ks. palkkaliite). Em. palkka-asteikon

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi.

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Sitoudumme noudattamaan Teknologiateollisuuden sääntöjä

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan

Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan Vuosiloman pituus määräytyy vuosilomalain mukaan Kesälomakausi alkaa virallisesti toukokuun toisena päivänä ja päättyy syyskuun lopussa. Loma-aikaa ja lomapalkkaa koskevat pykälät ja määräykset löytyvät

Lisätiedot

Sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta

Sosiaalipalvelualan työehtosopimus. Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta Sosiaalipalvelualan työehtosopimus Vappu Okkeri lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta Työllisyys- ja kasvusopimuksen mukainen sopimusratkaisu 25.10.2013 Ensimmäinen sopimuskausi alkaa 1.3.2014 ja päättyy

Lisätiedot

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti.

Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. JÄSENKIRJE M+P+T/1/2016 4.3.2016 1(8) Kristel Nybondas Tässä jäsenkirjeessä selvitetään vuosilomiin ja juhannuksen palkanmaksuun liittyvää tärkeää tietoa tiivistetysti. Maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan

Lisätiedot

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 12 luvun 11 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1640/2009, muutetaan 8 luvun 10 :n

Lisätiedot

2 Kunnan toimielinten kokouksista suoritetaan jäsenille palkkiota seuraavasti (palkkio sisältää sähköisen kokoushallinnan kulukorvauksen):

2 Kunnan toimielinten kokouksista suoritetaan jäsenille palkkiota seuraavasti (palkkio sisältää sähköisen kokoushallinnan kulukorvauksen): NURMIJÄRVEN KUNNAN KOKOUSPALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 31.5.2017 48, voimaantulo 1.6.2017 1 SOVELTAMISALA 1 Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta ja korvausta

Lisätiedot

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS MUISTIO 1 (5)

KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS MUISTIO 1 (5) KUNNALLINEN TYÖMARKKINALAITOS MUISTIO 1 (5) OPETUSHENKILÖSTÖ JA VUOSILOMA Opetushenkilöstö jakautuu useampaan ryhmään sen mukaan minkälainen työaikajärjestelmä ryhmälle on sovittu. Seuraavassa käsitellään

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Seutuhallitus 3.12.2009 205 Seutuvaltuusto 11.12.2009 31 1 Soveltamisala 1) Tätä sääntöä sovelletaan a) yhtymävaltuuston jäseniin b) yhtymähallituksen jäseniin c) tarkastuslautakuntaan

Lisätiedot

Työaika yleisiä määräyksiä

Työaika yleisiä määräyksiä Tekstimuutoksia Koulutustilaisuus Työajaksi luetaan koulutus, johon työnantaja määrää työntekijän/viranhaltijan osallistumaan Mikäli kyseessä on koulutus, johon työnantaja ei ole määrännyt ja jota ei lueta

Lisätiedot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa 1.2.2016 31.1.2017 Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO MTA LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND LAF Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE V/2/2015 27.4.2015 1(7) Tässä jäsenkirjeessä selvitetään Viher- ja ympäristörakentamisalan työehtosopimuksen

Lisätiedot

Autoalan työaikapankki - koulutusaineisto

Autoalan työaikapankki - koulutusaineisto Autoalan työaikapankki - koulutusaineisto Autoalan Keskusliitto Teollisuusliitto Työaikapankin perusteet Työaikapankkia koskeva sopimus tehdään noudattaen autoalan työehtosopimuksissa olevia paikallisen

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN. TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94

JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN. TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94 JÄRVENPÄÄN KAUPUNGIN TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 10.12.2012 94 1 Sisältö TOIMIELINTEN PALKKIOSÄÄNTÖ... 3 1 Soveltamisala... 3 1 LUKU PALKKIOT... 3 2 Kokouspalkkiot... 3 3 Samana päivänä

Lisätiedot

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TULOREKISTERIN VAIKUTUKSET VEROTUKSEEN - VERKKOSEMINAARIN 4.12.2018 CHAT-KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA Miten ja milloin ilmoitetaan tulorekisteriin? Jos joulukuun palkat maksetaan tammikuun alussa, ilmoitetaanko

Lisätiedot

Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS

Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS 0 Viestinnän Keskusliitto ry Suomen Journalistiliitto ry KUSTANNUSTOIMITTAJIEN TYÖAIKAOPAS 2011 1 Tyo ajan sijoittaminen Säännöllinen työaika Säännöllistä työaikaa koskevat määräykset ovat työaikalaissa

Lisätiedot

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset

Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset Kaupan työehtosopimuksen kilpailukykysopimuksen mukaiset muutokset 12.10.2016 Mistä tähän on tultu? 12.10.2016 Antti Huotilainen / KL ja Mia Suominen / PAM Kilpailukykysopimusneuvottelut pähkinänkuoressa

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 2 ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 1.2.2017 31.1.2018 Puuliitto puuliitto.fi 1 Metsäkonealan työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2018. TYÖAIKA Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa

Lisätiedot

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013

Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Vuosilomat - koulutus 6.3.2013 Heidi Lassila 6.3.2013 1 Vuosilomaa koskevat työehtosopimusmääräykset Yliopistojen ensimmäinen työehtosopimus voimaan 1.3.2010, uusi ajalle 1.2.2012-31.3.2014 Uusia muutoksia

Lisätiedot

Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla

Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla 1 (5) Vuosittaisen työajan pidentäminen keskimäärin 24 tunnilla Yleistä Kilpailukykysopimuksen mukaisesti vuosittaista säännöllistä työaikaa pidennetään keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta.

Lisätiedot

Vuosilomaa koskevat määräykset tulevat voimaan 1.4.2012.

Vuosilomaa koskevat määräykset tulevat voimaan 1.4.2012. Vuosilomaa koskevat määräykset tulevat voimaan 1.4.2012. 104 Vuosiloman pituus 1 mom. Vuosiloman pituus määräytyy 102 :ssä tarkoitettujen täysien lomanmääräytymiskuukausien lukumäärän sekä vuosisidonnaiseen

Lisätiedot

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa VUOROTTELUKORVAUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %.

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA. Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 10.10.2007 TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Sopimuskausi 1.10.2007 31.1.2010 Palkankorotukset 1.10.2007 Henkilökohtaisia ja taulukkopalkkoja korotetaan 3,4 %. 1.3.2008 Otetaan

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Raision seudun koulutuskuntayhtymä Yhtymähallitus 1.10.2015 Liite 10/4 Yhtymävaltuusto 25.11.2015 Liite 2/5 2 Palkkiosääntö 1. SOVELTAMISALA... 3 2. KOKOUSPALKKIOT...

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 121/2004 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 121/2004 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 121/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi palkkaturvalain ja merimiesten palkkaturvalain sekä työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain 19 a :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

Henkilöstöhallinnon toimistotyöt. Työsuhde ja palkkaus

Henkilöstöhallinnon toimistotyöt. Työsuhde ja palkkaus Henkilöstöhallinnon toimistotyöt Työsuhde ja palkkaus Henkilöstöhallinnon toimistotyöt Työsuhde Työsuhteen solmiminen Epätyypilliset työsuhteet Työsuhteen irtisanominen Palkkaus Palkkausperusteet, palkkaustavat

Lisätiedot

Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010

Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010 Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 7.5.2010 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ 1 KANNUKSEN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 12.12.2012 Voimaantulopäivä: 1.1.2013 1 SOVELTAMISALA Kaupungin luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen

Lisätiedot

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA

1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA VUODEN 2015 ALKUPUOLIS- KOLLA 9.3.2015 sivu 1 Petri Verronen, Mari Vasarainen 1. Arkipyhäviikkojen säännöllinen työaika vuoden 2015 alkupuoliskolla 2. Vuosilomien antaminen arkipyhäviikolla 1. ARKIPYHÄVIIKKOJEN SÄÄNNÖLLINEN TYÖAIKA

Lisätiedot

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä

Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015. Eteran palkkahallintopäivä Ajankohtaista ennakkoperinnässä vuodelle 2015 Eteran palkkahallintopäivä Sisältö: Verolait keskeisimmät lainsäädäntömuutokset Verokortit 2015 verokorttien voimaantulo ja ulkoasu suorasiirrot Vuosi-ilmoitukset

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 12.6.2012 Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltamisala 1 2 Kokouspalkkiot 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1 4 Vuosipalkkiot

Lisätiedot

Hallintosääntö. Kokous- ja palkkiosääntö

Hallintosääntö. Kokous- ja palkkiosääntö Hallintosääntö Kokous- ja palkkiosääntö 1 KOKOUS- JA PALKKIOSÄÄNTÖ Yhtymävaltuusto hyväksynyt 5.6.2013 1 Soveltamisala Luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta, korvausta

Lisätiedot

ILOMANTSIN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ VALTUUSTOKAUDELLE

ILOMANTSIN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ VALTUUSTOKAUDELLE ILOMANTSIN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ VALTUUSTOKAUDELLE 2017-2021 1 Soveltamisala 2 Kokouspalkkiot Kunnan luottamushenkilöille suoritetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta ja korvausta ansionmenetyksestä

Lisätiedot

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi.

Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS. Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Teknologiateollisuus ry:n hallitukselle JÄSENYYSHAKEMUS Pyydämme, että allekirjoittanut toiminimi otettaisiin Teknologiateollisuus ry:n jäseneksi. Sitoudumme noudattamaan Teknologiateollisuuden sääntöjä

Lisätiedot

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 9/2001 Bulevardi 28 PL 275 00121 Helsinki puh. (09) 680 401 Fax (09) 604 714 21.11.2001 1(5) Merja Salonen LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Laki urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain (276/2009) 1, 2 :n 2 momentti, 4 :n

Lisätiedot

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus

Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus 3 TES: 313013 PL: 01 Merenkulkulaitoksen, Luotsiliitto ry:n ja Suomen Laivanpäällystöliitto ry:n välinen työehtosopimus Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan valtiovarainministeriön sekä Akava-JS ry:n,

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ

KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ PAIMION KAUPUNKI KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN JA VIRANHALTIJOIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Valtuuston hyväksymä: 13.12.2012 94 Voimaantulopäivämäärä: 1.1.2013 Valtuuston muuttama 25.4.2013 56 1 Soveltamisala Kaupungin

Lisätiedot

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015 Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015 Puuliitto www.puuliitto.fi 1 Metsäkonealan työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. TYÖAIKA Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja

Lisätiedot

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp).

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (StVM

Lisätiedot

TOHMAJÄRVEN KUNTA KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Voimaantulo 1.6.

TOHMAJÄRVEN KUNTA KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Voimaantulo 1.6. 1 TOHMAJÄRVEN KUNTA KUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kunnanhallitus 20.03.2017 Kunnanvaltuusto 29.05.2017 37 Voimaantulo 1.6.2017 2 Sisällysluettelo 1 Soveltamisala... 3 2 Kokouspalkkiot...

Lisätiedot

KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS

KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS KIINTEISTÖPALVELUALAN VUOSILOMAOPAS Reijo Mattila sopimusasiantuntija 2 VUOSILOMA KIINTEISTÖPALVELUALALLA Opas perustuu 1.4.2005 voimaan tulleeseen vuosilomalakiin ja kiinteistöpalvelualan työehtosopimusmääräyksiin.

Lisätiedot

kilpailukykysopimuksesta johtuen

kilpailukykysopimuksesta johtuen Kaupan työehtosopimukseen tulevat muutokset kilpailukykysopimuksesta johtuen Koulutuksen sisältö I. Vuosivapaajärjestelmä syrjäyttää arkipyhäjärjestelmän ja työaika pitenee II. Paikallinen sopiminen III.

Lisätiedot

Työaikapankki. Osa monipuolisia ja joustavia työaikajärjestelyjä. 1 luentokalvo0806up-työaikapankki.ppt

Työaikapankki. Osa monipuolisia ja joustavia työaikajärjestelyjä. 1 luentokalvo0806up-työaikapankki.ppt Työaikapankki Osa monipuolisia ja joustavia työaikajärjestelyjä 1 luentokalvo0806up-työaikapankki.ppt Pitkäjänteiset ja yksilölliset työaikajärjestelyt Tukea työyhteisön menestymistä mm. tuloksellisuus,

Lisätiedot