Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen. Painatuspäivämäärä Tarkistus:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen. Painatuspäivämäärä 04.08.2011 Tarkistus: 02.08.2011"

Transkriptio

1 Sivu: 1/6 1 Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Tuotetunniste Artikkelinumero: Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen / valmisteen käyttö Tiivistysaine Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot Valmistaja/toimittaja: ElringKlinger AG Max-Eyth-Straße 2 D Dettingen/Erms Tietoja antaa: 2SEW Tel.: ++49/(0)7123/ sdb@elringklinger.de Hätäpuhelinnumero: Tel.: ++49/(0)7123/724-0 ( CET) * 2 Vaaran yksilöinti Aineen tai seoksen luokitus Luokitus direktiivin 67/548/ETY tai direktiivin 1999/45/EY mukaisesti?@g?@g Xi; Ärsyttävä R36/37/38: Ärsyttää silmiä, hengityselimiä ja ihoa.?@g?@g Xi; Herkistävä R43: Ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä. Erikoisseloste ihmisiä ja ympäristöä koskevista vaaroista: Tuote on Euroopan yhteisön lainsäädännön mukaisen merkintävelvollisuuden alainen direktiivin "Yleinen luokitusdirektiivi EU:n valmisteille" viimeksi korjatun version mukaisesti. Luokitusjärjestelmä: Luokitus vastaa voimassaolevaa EU-listaa, sitä on kuitenkin täydennetty ammattikirjallisuudesta ja yrityksiltä saaduilla tiedoilla. Merkinnät EU-direktiivien mukainen merkintä: Tuote on luokiteltu ja merkitty EY-direktiivien/GesStoffV-määräysten mukaisesti. Tuotteen tunnuskirjain ja vaaramerkintä: Xi Ärsyttävä?@G Vaaran määräävät komponentit etiketeissä: 2-hydroksipropyylimetakrylaatti 2-Hydroksietyylimetakrylaatti R-säännökset: 36/37/38 Ärsyttää silmiä, hengityselimiä ja ihoa. 43 Ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä. S-säännökset: 24 Varottava kemikaalin joutumista iholle. 26 Roiskeet silmistä huuhdeltava välittömästi runsaalla vedellä ja mentävä lääkäriin. 37 Käytettävä sopivia suojakäsineitä. 60 Tämä aine ja sen pakkaus on käsiteltävä ongelmajätteenä. Muut vaarat PBT- ja vpvb-arvioinnin tulokset PBT: Ei voida käyttää. vpvb: Ei voida käyttää. * 3 Koostumus ja tiedot aineosista Kemialliset ominaisuudet: Seokset Selostus: Akrylaattipohjainen anaerobinen tiivistysaine. (jatkuu sivulla 2)

2 Sivu: 2/6 Sisältää vaarallisia aineita: Indeksinumero: metakrylaattiesteri Xi R36/37/38 CAS: EINECS: Indeksinumero: CAS: EINECS: Indeksinumero: X CAS: EINECS: Indeksinumero: CAS: EINECS: Indeksinumero: hydroksipropyylimetakrylaatti Xi R36; Xi R43 2-Hydroksietyylimetakrylaatti Xi R36/38; Xi R43 Akryylihappo C R35; Xn R20/21/22; N R50 R10 a,a-dimetyylibentsyylihydroperoksidi kumeenivetyperoksidi T R23; C R34; Xn R21/22-48/20/22; O R7; N R51/53 Lisätietoja: Annettujen turvaohjeiden sanamuoto kappaleesta 16. (jatkuu sivulla 1) % 10-20% 10-20% 1-3% <1% * 4 Ensiaputoimenpiteet Ensiaputoimenpiteiden kuvaus Yleisohjeet: Aineen saastuttamat vaatekappaleet on riisuttava välittömästi. Hengitettyä: Huolehdittava raittiin ilman saannista. Oireiden esiintyessä pyydettävä lääkärin apua. Ihokosketuksessa: Pestävä heti vedellä ja saippualla ja huuhdottava hyvin. Käännyttävä lääkärin puoleen, mikäli iho on jatkuvasti ärsyyntynyt. Aineen päästyä silmiin: Silmiä huuhdotaan luomet auki juoksevan veden alla useita minuutteja. Oireiden kestäessä käännytään lääkärin puoleen. Nieltyä: Huuhdotaan suu ja juotetaan runsaasti vettä. Kysyttävä heti lääkärin neuvoa. * 5 Palontorjuntatoimenpiteet Sammutusaineet Sopivat sammutusaineet: CO2, kuivakemikaalisammutin tai vesisuihku. Suuremmat palot torjutaan vesisuihkulla tai alkoholeja kestävällä vaahdolla. Palontorjuntatoimepiteet ympäristöä vastaavasti. Aineesta tai seoksesta johtuvat erityiset vaarat Kuumennettaessa tai tulipalossa myrkyllisä kaasuja. Tulipalossa voi vapautua: Hiilimonoksidi ja hiilidioksidi Määrätynlaisissa tulipaloissa muiden myrkyllisten ainehiukkasten esiintyminen voi olla mahdollista. Palontorjuntaa koskevat ohjeet Erikoinen suojavarustus: Käytettävä ulkoilmasta riippumatonta hengityssuojainta. Räjähdys- ja palokaasuja ei saa hengittää. * 6 Toimenpiteet onnettomuuspäästöissä Varotoimenpiteet, henkilönsuojaimet ja menettely hätätilanteessa Vältettävä kosketusta silmiin ja ihoon. Kuormasta vuotanut aine aiheuttaa liukastumisvaaran Ympäristöön kohdistuvat varotoimet: Estettävä pääsy viemäreihin/pintavesiin/pohjaveteen. Suojarakenteita ja puhdistusta koskevat menetelmät ja -välineet: Imettävä nestettä sitovalla aineella (hiekka, piimaa, hapon sidosaine, yleisidosaine, sahajauho). Saastunut aine on jätteenä hävitettävä kohdan 13 mukaisesti. Viittaukset muihin kohtiin Turvallista käsittelyä koskevia ohjeita kappaleessa 7. Henkilökohtaista suojavarustusta koskevia ohjeita kappaleessa 8. (jatkuu sivulla 3)

3 Sivu: 3/6 Aineen hävitystä koskevia ohjeita kappaleessa 13. (jatkuu sivulla 2) * 7 Käsittely ja varastointi Käsittely: Turvallisen käsittelyn edellyttämät toimenpiteet Säilytettävä hyvin suljetuissa säiliöissä viileässä ja kuivassa paikassa. Jätteitä ei saa täyttää takaisin säilytysastioihin. Saadaan käyttää ainoastaan hyvin tuuletetuilla alueilla. Vältettävä kosketusta ihoon ja silmiin. Palo- ja räjähdyssuojaohjeet: Erikoistoimenpiteitä ei tarvita. Turvallisen varastoinnin edellyttämät olosuhteet, mukaan luettuina yhteensopimattomuudet Varastointi: Varastotiloille ja säiliöille asetettavat vaatimukset: Saadaan säilyttää ainoastaan alkuperäisastioissa. Yhteisvarastointiohjeet: Katso kohta 10. Lisätietoja varastointiehtoihin: Varastoitava hyvin suljetuissa astioissa viileässä ja kuivassa paikassa. Astiat säilytettävä hyvin tuuletetuissa tiloissa. Suojattava kuumuudelta ja välittömältä auringonpaisteelta. * 8 Altistumisen ehkäiseminen ja henkilönsuojaimet Lisäohjeita teknisten laitteiden varustukseen: Ei muita tietoja, ks. kohta 7. Valvontaa koskevat muuttujat Aineosat työpaikkakohtaisin valvottavin raja-arvoin: Akryylihappo HTP Lyhytaikaisarvo: 45 mg/m³, 15 ppm Pitkäaikaisarvo: 6 mg/m³, 2 ppm Lisäohjeet: Tiedot perustuvat valmistushetkellä voimassaoleviin luetteloihin. Altistumisen ehkäiseminen Henkilökohtainen suojavarustus: Yleiset suoja- ja hygieniatoimenpiteet: Työn aikana on syöminen, juominen, tupakoiminen, nuuskaaminen kielletty. Pidettävä loitolla elintarvikkeista, juomista ja rehuista. Likaantuneet, aineen saastuttamat vaatekappaleet on riisuttava välittömästi. Kädet on pestävä ennen taukoja ja työn päätyttyä. Vältettävä ihokosketusta ja kosketusta silmiin. Hengityssuoja: Ei tarvita, jos tilojen tuuletus on hyvä. Käsisuojus: Suojakäsineet Suojakäsinemateriaalin valinnassa on otettava huomioon läpäisyajat, läpäisevyyskerroin ja kuluminen. Käsinemateriaali Fluorikumi (Viton) Nitriilikumi Soveltuvan käsinetyypin valikoima ei riipu yksinomaan materiaalista vaan myös muista laatuominaisuuksista ja vaihtelee eri valmistajilla. Koska tuote on valmiste, joka koostuu eri aineista, ei suojakäsinemateriaalin kestävyys ole ennalta arvioitavissa vaan pitää tarkistaa ennen käyttöä. Käsinemateriaalin läpäisyaika Tarkka läpäisyaika on selvitettävä suojakäsinevalmistajalta ja sitä on noudatettava. Silmäsuojus: Tiiviit suojalasit Kehosuojus: Työsuojavaatetus * 9 Fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet Fysikaalisia ja kemiallisia perusominaisuuksia koskevat tiedot Yleiset ohjeet Olomuoto: Muoto: Nestemäinen Väri: Punainen (jatkuu sivulla 4)

4 Sivu: 4/6 Haju: Tyypillinen ph-arvo: Ei määrätty. Tilanmuutos Sulamispiste/sulamisalue: Kiehumispiste/kiehumisalue: Ei määrätty. Ei määrätty. Leimahduspiste: > 100 C Räjähdysvaara: Tuote ei ole räjähdysvaarallinen. Höyrypaine: <3 hpa Tiheys 20 C lämpötilassa: 1,1 g/cm³ Liukenevuus/sekoittuvuus veteen: Liukenematon. Viskositeetti: Dynaaminen 20 C lämpötilassa: ca. 500 mpas (jatkuu sivulla 3) * 10 Stabiilisuus ja reaktiivisuus Reaktiivisuus Kemiallinen stabiilisuus Terminen hajoavuus / vältettävät olosuhteet: Stabiili ympäristön lämpötilassa. Yhteensopimattomat materiaalit: hapettimet (voimakkaat) pelkistimet Vaaralliset hajoamistuotteet: Hiilimonoksidi ja hiilidioksidi Hiilivedyt 11 Myrkyllisyyteen liittyvät tiedot Tiedot myrkyllisistä vaikutuksista Akuutti myrkyllisyys: Luokittelurelevantti LD/LC50-arvot: Oraali LD50 >2000 mg/kg (rat) Dermaali LD50 >2000 mg/kg (rabbit) Akryylihappo Oraali LD mg/kg (rat) Dermaali LD mg/kg (rabbit) a,a-dimetyylibentsyylihydroperoksidi kumeenivetyperoksidi Oraali LD mg/kg (rat) Dermaali LD mg/kg (rat) Inhaloituna LC50/4 h 220 mg/l (rat) Ensisijainen ärsyttävä vaikutus: iholla: Ärsyttävä vaikutus ihoon ja limakalvoihin. silmiin: Ärsyttävä vaikutus. Altistuminen: Ihokosketus voi aiheuttaa altistumisen. Toksikologisia lisätietoja: Tuote voi aiheuttaa EY:n yleisten luokitusdirektiivien mukaisesti valmisteissa seuraavat vaarat: Ärsyttävä 12 Tiedot vaarallisuudesta ympäristölle Myrkyllisyys Vesimyrkyllisyys: Merkittäviä lisätietoja ei ole saatavilla. (jatkuu sivulla 5)

5 Sivu: 5/6 Ekologisia lisätietoja: Yleisohjeita: Ympäristövaikutuksia ei ole tiedossa tai odotettavissa käytettäessä sallittujen käyttötapojen mukaan. Vesistövaarallisuusluokka 1 (Oma luokitus): lievästi vesistöä vaarantava PBT- ja vpvb-arvioinnin tulokset PBT: Ei voida käyttää. vpvb: Ei voida käyttää. (jatkuu sivulla 4) * 13 Jätteiden käsittelyyn liittyvät näkökohdat Jätteiden käsittelymenetelmät Suositus: Ei voida hävittää yhdessä talousjätteiden kanssa. Ei saa päästää viemäristöön. Toimita erityiseen jätteenpolttolaitokseen Euroopan jäteluetteloon PINNOITTEIDEN (MAALIEN, LAKKOJEN JA LASIMAISTEN EMALIEN), LIIMOJEN, TIIVISTYS- MASSOJEN SEKÄ PAINOVÄRIEN VALMISTUKSESSA, SEKOITUKSESSA, JAKELUSSA JA KÄY- TÖSSÄ SYNTYVÄT JÄTTEET liimojen ja tiivistysmassojen (vedenpitävät aineet mukaan luettuina) valmistuksessa, sekoituk- sessa, jakelussa ja käytössä syntyvät jätteet * liima- ja tiivistysmassajätteet, jotka sisältävät orgaanisia liuottimia tai muita vaarallisia aineita Puhdistamattomat pakkaukset: Suositus: Hävitettävä virallisten määräysten mukaisesti. Pakkaukset, joita ei voida puhdistaa, on hävitettävä samalla tavalla kuin niiden sisältämä aine. 14 Kuljetustiedot Maakuljetus ARD/RID ja GGVSEB (rajanylitys/kotimaa): ARD/RID-GGVSEB luokka: - Merikuljetus IMDG/GGVSee: IMDG/GGVSee-luokka: - Marine pollutant: Ei Ilmakuljetus ICAO-TI ja IATA-DGR: ICAO/IATA-luokka: - Erityiset varotoimet käyttäjälle Ei voida käyttää. Kuljetus/lisätietoja: Ei vaarallinen aine ylläolevien asetusten mukaisesti 15 Lainsäädäntöä koskevat tiedot Nimenomaisesti ainetta tai seosta koskevat turvallisuus-, terveys- ja ympäristösäännökset tai -lainsäädäntö Kansalliset määräykset: Työskenteleyä rajoittavat huomautukset: Huomioitava nuorisoa koskevat työrajoitukset. Kemikaaliturvallisuusarviointi: Kemikaaliturvallisuusarviointia ei ole tehty. 16 Muut tiedot Annetut tiedot perustuvat tämänhetkisiin tietoihimme. Ne eivät kuitenkaan anna takuuta tuotteen ominaisuuksista eivätkä aikaansaa sopimuksellista oikeussuhdetta. Asiaankuuluvat lausekkeet R10 Syttyvää. R20/21/22 Terveydelle haitallista hengitettynä, joutuessaan iholle ja nieltynä. R21/22 Terveydelle haitallista joutuessaan iholle ja nieltynä. R23 Myrkyllistä hengitettynä. R34 Syövyttävää. R35 Voimakkaasti syövyttävää. (jatkuu sivulla 6)

6 Sivu: 6/6 R36 Ärsyttää silmiä. R36/37/38 Ärsyttää silmiä, hengityselimiä ja ihoa. R36/38 Ärsyttää silmiä ja ihoa. R43 Ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä. R48/20/22 Terveydelle haitallista: pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa vakavaa haittaa terveydelle hengitettynä ja nieltynä. R50 Erittäin myrkyllistä vesieliöille. R51/53 Myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä. R7 Aiheuttaa tulipalon vaaran. Näyttelyalue ohjelehti: 2SEW Yhteydenottohenkilö: Herra Anhorn * Tiedot muutettu alkuperäisestä versiosta (jatkuu sivulla 5)