Parhaita käytäntöjä Yleishyödyllisistä hankkeista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Parhaita käytäntöjä Yleishyödyllisistä hankkeista"

Transkriptio

1 Parhaita käytäntöjä Yleishyödyllisistä hankkeista

2 Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakseli ry on paikallinen Leader-ryhmä, joka myöntää tukea paikallisiin yleishyödyllisiin ja elinkeinotoimintaa kehittäviin hankkeisiin. Ykkösakselin toiminnan lähtökohta vuosina on ollut oma Tuumasta teoiksi - kehittämisohjelma, joka toteuttaa osaltaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Ykkösakseli on myöntänyt rahoitusta toimintakaudella yhteensä 130 yleishyödylliselle hankkeelle. Tukimuotoja olivat koulutus- ja tiedonvälityshankkeet, yleishyödylliset investointi- tai kehittämishankkeet sekä elinkeinojen kehittämishankkeet. Hankekuvauksissa kokonaisrahoitus on hankehakemuksessa haettu ja tukipäätöksellä hyväksytty hankkeen rahoitus, joka koostuu yksityisestä rahasta ja kunkin hankkeen tukiprosentin mukaisesta tuesta. Jos hankkeen toteutuneet kustannukset ovat jääneet alle haetun arvion, voi lopullinen tuki olla euromääräisesti pienempi. Tukiprosentti pysyy kuitenkin samana.

3 Kylätalojen korjauksia Vihtijärven kylätalo ja Vihtijärven kylätalo toimivaksi Vihtijärven kyläyhdistys ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki noin 50 % Vihtijärven kyläyhdistyksen omistama koulutalon yläkerta peruskorjattiin kylätaloksi kyläläisten ja yhdistysten sekä harrastusryhmien käyttöön. Kylätalo toimivaksi -investointihankkeessa kylätalolle hankittiin mm. tietokone ja av-laitteet, verhot, pöydät, tuolit, kirjaston hyllyt, keittiösaareke ja porrashissi sekä ilmoitustaulu ja opastekyltti. Hirvimajan laajennus Perniön Asemanseudun Metsästäjät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Metsästysseura laajensi Hirvimajaansa ja teki peruskorjauksia vanhaan osaan mm. saneeraamalla keittiön ja korjaamalla vesikaton. Laajennuksen tavoitteena oli tarjota lähialueen asukkaille nykyaikainen kokous- ja kokoontumispaikka, jonka myötä asukkaiden yhteistoiminnan toivotaan vilkastuvan.

4 Kylätalojen korjauksia Ahmoon työväentalon peruskorjaus 1 ja 2 Karkkilan Vasemmistoliitto ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Ensimmäisessä hankkeessa peruskorjattiin Ahmoon työväentaloa kunnostamalla mm. vesikatto, sadevesijärjestelmä, ulkovuoraus, ikkunat, ovet, portaat ja lippa. Toisessa hankkeessa kunnostettiin sisätilat. Korjaukset tehtiin perinnerakentamisen keinoin. Ojakkalan Urheilutalon kunnostushankkeet Ojakkalan Martat ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Ojakkalan Urheilutaloa kunnostettiin kolmen eri hankkeen avulla. Ensin korjattiin kolme ulkoseinää, samoin kuin aiemmin oli korjattu yksi seinä. Toisella hankkeella parannettiin kuntoa sisätiloissa ja kolmannella uusittiin pihan huonokuntoinen varasto sekä liiteri.

5 Kylätalojen korjauksia Selin monitoimitalon neljä investointihanketta Selin kyläyhdistys ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki noin 50 % Selin monitoimitaloa kunnostettiin neljän eri hankkeen avulla. Katto korjattiin uuteen uskoon, lämmitysjärjestelmä vaihdettiin öljystä maalämpöön ja sisällä korjattiin WC- ja pesutilat siisteiksi ja helposti puhtaana pidettäviksi. Neljännellä hankkeella kunnostettiin ulkona leikkikenttä sekä piharakennus. Urheilutalon sisätilan saneeraus ja lämpökeskuksen uusiminen Perttelin Peikot ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Hankkeessa toteutettiin urheilutalon liikuntasalin ja eteisen kunnostus sekä lämpökeskuksen uusiminen lämmitysverkostoineen. Salissa maalattiin katto ja seinät sekä korjattiin esiintymislavaa. Eteinen sai maalin lisäksi uuden lattian ja säilytyskaapit. Myös sisätilojen ovet kunnostettiin.

6 Kylien kehittämistä Saaristo elossa? Lohjan Saaristo-seura ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 80 % Hanke aktivoi saaren kanta- ja vapaa-ajanasukkaita ottamaan enemmän vastuuta alueen elinolojen, elämänlaadun ja toimeentulomahdollisuuksien kehittämisestä. Talkootyön toteuttamiseen luotiin toimiva malli (töiden palastelu ja osaajapankki) sekä selvitettiin alueen palvelutarpeet ja toiveet alueen kehittämiselle. Hankkeen aikana päivitettiin kyläsuunnitelma ja lisättiin yhteistyötä vakituisten ja kesäasukkaiden kesken. KulttuuriValimo 2010 Mathildedalin kulttuuriyhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Hankkeessa edistettiin Mathildedalin ruukkikulttuuria sekä tiivistettiin yhteistyötä eri ruukkien välillä. Keskeistä oli ruukkikulttuurin esilletuonti ja historiamatkailuun liittyvien tuotteiden kehittäminen alueen eri toimijoiden kesken. Ruukkikulttuurista kerrottiin eri tapahtumin, näyttelyin ja opastetuin retkin. Hankkeen tuloksena oli mm. Ruukkipolku, joka kertoo kylän rakennusten historiasta esitteen avulla, sekä Ruukkipäivä-tapahtuma.

7 Kylien kehittämistä Kylien Salo Salon kaupunki Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Alueiden välisessä hankkeessa aktivoitiin eri keinoin yhdistysten toimintaa sekä vahvistettiin vuorovaikutusta ja osallisuutta. Lisäksi syvennettiin yhteistyötä kaupungin ja eri paikallisten toimijoiden välillä lähi- ja asukasdemokratiaa tukemalla. Vihdin kylänetti Viakas - Vihdin asukas- ja kylätoiminta ry Kokonaisrahoitus 9 000, josta tuki 70 % Hankkeen päätavoite oli kehittää kylien tiedonvälitystä ja tiedottamista sekä kylien ja Vihdin kunnan välistä tiedonkulkua. Hankkeessa perustettiin sivusto, johon kyläyhdistykset voivat helposti liittyä. Sivustolle kehitettiin yhteiset käyttöönotto- ja käyttöpalvelut mukaan lukien käyttökoulutus.

8 Investointeja harrastuksiin Liikettä ja elämää 1 ja 2 Salon kaupunki Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki noin 63 % Ensin Angelniemen kylässä sijaitsevaan Kokkilan uimalaan rakennettiin uusi saunarakennus, varasto ja kirkkovenevaja. Toisessa hankkeessa toteutettiin alueelle lasten leikkipaikka, grillikatos, rantalentopallo- sekä rantajalkapallokenttä. Lisäksi tehtiin esteettömän kulun periaatteella yhteys parkkipaikalta saunatiloihin ja sieltä veteen. Kotaladon-Lehmirannan liikuntareitti Eläkeliitto ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Lehmirannan lomakeskus sekä Kotaladon kyläyhdistys tekivät yhteistyötä Eläkeliiton hakemassa liikuntareittihankkeessa. Hankkeen avulla rakennettiin Lehmirannan lomakeskuksen yhteyteen valaistu sauvakävely- ja hiihtoreitti. Noin kahden ja puolen kilometrin pituinen reitti antaa alueen varsinaisille asukkaille, kesäasukkaille sekä vieraileville eläkeläisille monipuolisen liikuntamahdollisuuden. Lomakodin ja kyläyhdistyksen yhteistyönä on varmistettu myös reitin huolto. Reitti valmistui ja on siitä asti ollut valaistuna päivittäin.

9 Investointeja harrastuksiin Koiraharrastuskeskus Tassukallio Koirakerho Tassut ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 60 % Hanketuen avulla tehtiin Halikon Märynummella sijaitsevan Tassukallion koiraharrastuskentän uudistustyöt, joihin kuuluivat harjoitushallin rakentaminen, ulkokentän peruskorjaus, alueen aidan uusiminen sekä agility-kaluston täydentäminen ja uusiminen. Uimalaiturin hankinta ja siirrettävän WC- ja sosiaalitilan rakentaminen Kiskon Kiskojat ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 60 % Hankkeen avulla hankittiin turvallinen, kestävä ja käyttäjäystävällinen uimalaituri Kiskon Kirkonkylän rantaan. Lisäksi rakennettiin siirrettävä WC- ja sosiaalitila yleisö- ja kilpailutapahtumiin, jota myös voidaan vuokrata muille yhdistyksille.

10 Investointeja harrastuksiin Halikon Aseman hiekkakenttä tekonurmeksi ja Hippo-areenan kenttävalaistuksen ja katsomon toteuttaminen Fc Halikko ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Ensimmäisessä hankkeessa muutettiin Halikon aseman lähes käyttämätön hiekkakenttä tekonurmeksi alueen liikuntaolosuhteiden parantamiseksi. Toisen hankkeen avulla hankittiin Hippo-areenaksi nimetylle tekonurmikentälle valaistus sekä rakennettiin katsomo. Uusi kirkkovene Angelniemen Airo ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 60 % Hankkeen tuella hankittiin Angelniemen Airon käyttöön uusi kirkkovene ja perämiehelle äänentoistolaitteet veneeseen.

11 Investointeja harrastuksiin Vihdin partiolippukuntien kämppäprojekti Partiolippukunta Vihdin Polunlöytäjät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Hankkeen avulla rakennettiin turvallinen, ajanmukainen ja maisemaan sulautuva eräkämppä partiolaisille. Kämpälle johtava tie kunnostettiin ja tehtiin pieni parkkipaikka. Lisäksi rakennettiin nuotiopaikka, porakaivo, puucee-käymälä ja portaat rantaan. Karkkilan Frisbeegolfradan kehittämishanke 2014 Karkkilan Frisbee Golf kerho ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Frisbeegolfradasta tehtiin turvallisempi, monipuolisempi ja kestävämpi. Radan tarkoitus on toimia kannustimena liikunnan ja ulkoilun harrastamisen aloittamiseksi ensisijaisesti nuorille. Hankkeen avulla tehtiin uudet heittoalustat ja tekonurmipäällysteiset kestopuukehikot 20:lle heittopaikalle sekä seitsemän harjoitusalustaa.

12 Kehittämistä ja investointia yhdessä Kansalaistaidon eli suunnistuksen oppiminen ja Suunnistusmateriaalin hankkiminen Hiidenkiertäjät ry Kokonaisrahoitus: kehitys invest , josta tuet 70 % ja 60 % Kehittämishankkeen avulla Hiidenkiertäjät ry järjesti ensi kertaa aikuisten suunnistuskoulun. Opetuksesta huolehtivat kokeneet suunnistajat. Investointihankkeella uudistettiin kalustoa, tehtiin Lohjan alueelle useita kiintorastiverkostoja ja parannettiin mm. ajanottojärjestelmien toimivuutta. Aneriojärven tietopolku ja Aneriojärven rannalla Salon kaupunki Kokonaisrahoitus: kehitys invest , joista tuet 90 % ja 50 % Kehittämishankkeessa suunniteltiin tietopolun opasteet ja tuotettiin sisältö, kuvitus ja englanninkieliset käännökset info- ja näyttelytauluihin sekä karttaesitteeseen ja nettisivuille. Lisäksi hoidettiin tiedottaminen sekä investointihankkeen koordinointi. Investointihankkeessa Aneriojärven pohjoisrantaan tehtiin luonto- ja kulttuuripolkuverkosto yhdistäen Aneriojärven lähialueen luonto- ja esihistoria-arvoja. Lisäksi tehtiin lintupiilo sekä kunnostettiin käyttöön saatu "tietolato reitin varrelle.

13 Ympäristöasioita Lahdelta latvoille kosteikot Kiskonjoella ja Perniönjoella WWF Suomi Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Hankkeessa edistettiin kosteikkojen perustamista Kiskonjoen-Perniönjoen valuma-alueelle suunnitelmilla sekä kosteikkoja rakentamalla. Kosteikoille tehtiin esimerkkialue, jota on hyödynnetty esittelykohteena sadoille vierailijoille. Myllyjoen entisten kalankasvatusaltaiden purku ja maisemointi esiselvitys Rahikkalan-Pipolan-Nummijärven vesiensuojeluyhdistys ry Myönnetty rahoitus 9 090, josta tuki 90 % Esiselvityshankkeen tavoitteena oli selvittää edellytykset purkaa ja maisemoida Karjalohjan Nummijärven kylässä Myllyjoen varteen vesijättömaalle 1960-luvulla rakennetut vanhat kalankasvatusaltaat. Alueen siistimisen ja turvallisuuden parantamisen lisäksi pyrittiin edistämään joessa elävän luonnonvaraisen taimenkannan elinolosuhteita ja lisääntymismahdollisuuksia. Kasvatusaltaiden purkamiseksi tehtiin suunnitelma ja sitä varten alue tutkittiin, mitattiin ja vaaittiin. Hankkeessa selvitettiin myös toimenpiteen vaatimien lupien, asiakirjojen ja selvitysten tarve.

14 Ympäristöasioita Halikonlahden mahdollisuudet Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Hankkeessa kartoitettiin Halikonlahden pohjoisosan tilasta tehdyt tutkimukset sekä tarpeet lahden kunnostamiseksi linnuston, veden laadun ja virkistyskäytön näkökulmasta. Hankkeessa julkaistiin Halikonlahden tilasta raportti, jossa esitetään konkreettisia toimenpiteitä lahden tilan parantamiseksi. Puhdistava saari Aurinkoinen Tulevaisuus ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Hankkeen tavoitteena oli kehittää pienvesistöjen puhdistamiseen soveltuva kelluva moduuli. Salon jätevesipuhdistamon entisten saostusaltaiden alueelle toteutettiin puhdistava saari, joka on ympäristötaideteko, kelluva biopuhdistamo ja lintusaari. Hankkeeseen kuului myös talkoita, joilla lisättiin rantaluonnon monimuotoisuutta alueella. Katso lisää osoitteesta

15 Ympäristöasioita Uudenmaan järvikeskus Porla Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Hankkeessa kartoitettiin mahdollisuuksia toteuttaa Lohjalle Porlan alueelle Uudenmaan järvikeskus. Hankkeessa tehtiin suunnitelma vesi- ja ympäristöosaamisen ja -palveluiden keskuksesta, joka toimisi lähialueen asukkaiden virkistäytymisen ja luontoelämysten keskuksena, matkailijoita kiinnostavana tutustumis- ja virkistymiskohteena sekä ympäristöosaamisen keskittymänä. Samalla selvitettiin Porlan alueen muita kehittämismahdollisuuksia. Lisätietoja Kaukolan-Tuohitun-Ylikulman jätevesiesiselvitys Kaukolan-Tuohitun-Ylikulman jätevesiosuuskunta Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Esiselvityksessä kartoitettiin alueen viemäröinnin tila ja osuuskunnan perustamisedellytykset Kaukolan, Tuohitun ja Ylikulman kylien alueille. Lisäksi tehtiin viemäriverkoston toteutuksen kustannusarvio sekä rakennussuunnitelma tarpeellisine pohjatutkimukseen.

16 Vaikuttamista Kansalaiskunta Varsinais-Suomen Kylät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Hankkeessa edistettiin lähidemokratiaa mm. kylien neuvottelukuntien, aluetoimikuntien sekä kylä- ja kotiseutuneuvostojen avulla. Samoin edistettiin kyläsuunnittelua ja sen yhteyttä kuntien suunnitteluun. Avustettiin yhdistyksiä palveluiden kehittämisessä ja palvelusopimusten tekemisessä. Läntistä Lähidemokratiaa Lohjan Kylät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Hankkeen tarkoituksena oli tiivistää yhteistyötä Lohjan ja Raaseporin kylätoimijoiden välillä. Hankkeessa aktivoitiin kyliä yhteistoimintaan, kyläsuunnitelmien tekoon, yhteisöllisyyteen ja kehittämistoimiin sekä rakennettiin molemmissa kunnissa kylien ja kaupungin johdon välille aitoa vuorovaikutusta toimivan lähidemokratian juurruttamiseksi.

17 Kulttuuria ja historiaa Kotiarkki Rikala-seura ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Tuen avulla järjestettiin Rikala-seuran hallinnoima kotiseutuarkisto ja laadittiin sähköinen hakemistoluettelo. Hankkeen aikana tehtiin myös erikoistallenteiden (esim. kaitafilmit) digitointi. Hankkeella luotiin rakenteet jatkuvalle toiminnalle ja arkiston aktiiviselle käytölle. MAPE Maaseutuperinnön säilyttäminen Työtehoseura ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Hankkeessa entisöitiin 1920-luvulla rakennettu, kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, Männistön mökki. Nyt se toimii emännyyskouluaikaisen esineistön näyttelytilana, kesäkahvilana sekä kokoontumistilana. Kekkosentiellä Suomusjärvi-Seura ry Kokonaisrahoitus 9 000, josta tuki 70 % Hankkeen tavoitteena oli säilyttää, kehittää ja hyödyntää Suomusjärven kulttuuriperintöä. Kotiseutuhistoriaa, tarinoita ja valokuvia kerättiin Suomusjärven Kekkosentien varrelta reitin opaskirjaan, paperiesitteeseen sekä netistä ladattavaan esitteeseen.

18 Koulutusta ja tiedonvälitystä Salometso Salon kaupunki Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Hankkeessa tiedotettiin metsänomistajille METSO-toimenpideohjelmasta; sen erilaisista rauhoitus- ja rahoitusvaihtoehdoista. Hankkeessa keskeistä oli ympäristötietouden lisääminen, metsätoimijoiden tiedonvälityksen tehostaminen sekä suojeluun liittyvien ennakkoluulojen poistaminen. Hankkeen avulla tehostettiin alueen metsien suojelua, säilytettiin maisemaa sekä virkistyskohteita ja luotiin positiivinen imagokuva vihreästä Salosta. AKVA tietoa Salon ja Kemiönsaaren vesistöistä Salon kaupunki/kansalaisopisto Kokonaisrahoitus , josta tuki 96 % Alueiden välisessä hankkeessa herätettiin asukkaiden kiinnostusta vesiensuojeluun ja lisättiin vesiensuojelun osaamista. Hanke tuki samalla paikallisten vesienhoitoyhdistysten toimintaa. Hankkeen aikana järjestettiin useita luentoja, kursseja, retkiä ja tapahtumia aiheeseen liittyen. Lisätietoja:

19 Kansainvälisiä hankkeita VITAL Vihtijärven kyläyhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 82 % Tavoitteena oli löytää metropolialueen läheisyyteen sopiva maaseutumaisen kylän ja sen suunnittelun malli, jota voidaan soveltaa myös alueen muissa kylissä. Hankkeessa sovellettiin kansainvälistenkin kylien mallia, tavoitteena maalaismaisemaan sopivat asuin- ja työpaikka-alueet sekä palvelutoiminnot. Myös uusia elinkeinomahdollisuuksia etsittiin ja kehitettiin paikallishallintoa sekä toimivaa yhteistyötä kunnan kanssa. Action and Interaction Vihdin 4H-yhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Suomalaiset ja liettualaiset nuoret maaseututoimijat tapasivat ja oppivat toisiltaan käytännön ja esimerkkien kautta mm. yrittämisestä ja kierrättämisestä sekä yrittivät luoda pysyvämpiä yhteistyömuotoja.

20 Yhteystiedot: Toiminnanjohtaja Maarit Teuri p , Hankeneuvoja Anu Gustafsson p , Hankeneuvoja Tuulia Purola p , Ykkösakseli ry Kitulantie SUOMUSJÄRVI toimisto@ykkosakseli.fi

Leader-rahoitusta Ykkösakselilta

Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakselin tukemia Yrityshankkeita 2007-2013 Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakseli ry on paikallinen Leader-ryhmä, joka myöntää tukea paikallisiin yleishyödyllisiin ja elinkeinotoimintaa kehittäviin

Lisätiedot

Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä

Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Vihti 8.11.2014 Maarit Teuri Mitä on Leader-toiminta? Ykkösakseli ja sen toiminta Esimerkkejä vesistöhankkeista Leader-rahoitus uudella ohjelmakaudella

Lisätiedot

Elämää kylille Pieniä investointihankkeita 2011-2013

Elämää kylille Pieniä investointihankkeita 2011-2013 Yhteystiedot: Toiminnanjohtaja Maarit Teuri p. 0400 982 236, maarit.teuri@ykkosakseli.fi Hankeneuvoja Anu Gustafsson p. 050 430 6385, anu.gustafsson@ykkosakseli.fi Elämää kylille Pieniä investointihankkeita

Lisätiedot

Hankeillat syksy Karkkila Lohja Salo Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry

Hankeillat syksy Karkkila Lohja Salo Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry Hankeillat syksy 2018 Karkkila 24.10.2018 Lohja 1.11.2018 Salo 9.11.2018 Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry Ykkösakseli ry Asukkaita maaseutualueella 140 000 Kaupunkialueiden asukkaat 17 000

Lisätiedot

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti Leaderistä rahoitusta Karkkila Lohja Salo Vihti Rahoituskausi 2014-2020 Leader-toiminta Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään

Lisätiedot

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Teemahankeinfo 6.9.2017 Suomusjärven VPK Jaana Joutsen Esityslistalla 1.Lyhyt johdatus Leader-toimintaan ja teemahankkeisiin 2.Kokemuksia LIVE-teemahankkeesta 3.Uudet teemahankkeet ja niiden hakuprosessi

Lisätiedot

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia

Angelniemen kyläkyselyn tuloksia Angelniemen kyläkyselyn tuloksia ti Kylien Salo, VASTAAJAT (118 vast.) Vartsalan suunta 3 % Toppjoen suunta 13 % Saaren puolella 45 % Kokkilan taajama 29 % Pöylän suunta 10 % Vastausaktiivisuus Lähettyjä

Lisätiedot

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj.

Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Angelniemen kyläyhdistys ry. Jari P. Laiho Pj. Historia Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1659 Ensimmäinen Angelniemen kunnallislautakunnan kokous helmikuun 13. päivänä 1870 Kunta itsenäistyi

Lisätiedot

Angelniemen. Esittely Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj. Angelniemen Seurojentalo

Angelniemen. Esittely Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj.   Angelniemen Seurojentalo Angelniemen Esittely 27.11.2018 Paula Achrén, kyläyhdistyksen pj. Angelniemen Seurojentalo www.angelniemi.fi Angelniemen historia 1659 - Angelniemen kappeliseurakunta perustettiin 1870 1. kunnallislautakunnan

Lisätiedot

Mitä Leader tarkoittaa?

Mitä Leader tarkoittaa? Mitä Leader tarkoittaa? Leader on toimintatapa, jonka ydin on paikallinen ja asukkaiden oma aktiivinen toiminta maaseudun kehittämiseksi. Leader-ryhmät rahoittavat yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa

Lisätiedot

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi Leader-ryhmät - Rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka kannustavat asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään

Lisätiedot

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke

Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Lattiasta kattoon, pihalta luontoon - teemahanke Info 4.6.2018 Leader Varsin Hyvä Eeva Mettala-Willberg Infon ohjelma 1. Mikä ihmeen Leader? 2. Teemahanke ja hakuprosessi 3. Kysymyksiä ja ideointia Lisätietoja

Lisätiedot

Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry

Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry Mitä Leader tarkoittaa? Leader on toimintatapa, jonka ydin on paikallinen ja asukkaiden

Lisätiedot

JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020

JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020 TOIMINTAA, NEUVONTAA JA RAHOITUSTA PAIKKAKUNNAN PARHAAKSI JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020 Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry JyväsRiihi ry Kaikille avoin maaseudun kehittämisyhdistys o Liittymisjäsenmaksu

Lisätiedot

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013

Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013 Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry Kehittämisohjelma 2007-2013 Voimaa luonnosta ja yhteisöllisyydestä Innovaatioita eri toimijoiden yhteistyöstä Sivu 1 2.3.2011 Sivu 2 2.3.2011 Aktiivinen Pohjois-Satakunta

Lisätiedot

Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla

Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla Tiedotustilaisuudet Karstun seuratalolla 9.8.2016 Salon kaupungintalolla 10.8.2016 Jaana Joutsen Teemahanke yleisesti Leader-ryhmän kehittämishanke, jossa

Lisätiedot

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI

NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI NUOTTA II KOORDINOINTIHANKE 19310 LOPPURAPORTTI YHTEENVETO HANKKEESTA JyväsRiihen NUOTTA II -koordinointihankkeella edistettiin maaseutualueilla toimivien yhteisöjen harrastustoimintaa ja kylien kokoontumispaikkojen

Lisätiedot

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013

Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu 10.12.2013 Kylien Salo Kyläsuunnittelu Tuohittu Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja järjestöosaaminen

Lisätiedot

Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo - hanke

Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo - hanke Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus 20.4.2017 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo - hanke 2016-2018 1.Avoimet kylät Ennätysmäärä kyliä mukana 2017: 21 kpl (2016: 12, 2015:

Lisätiedot

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti Leaderistä rahoitusta Karkkila Lohja Salo Vihti Leader-toiminta Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta

Lisätiedot

Konginkankaan IDEAILTA

Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan IDEAILTA Konginkankaan kyläsuunnitelma 2010-2015 2009 Vihreän väylän kehittämishanke Mt 637 matkailulliseksi maisematieksi - 2013 Leader-hanke käynnistetty 12/2010 hakijana ja hallinnoijana

Lisätiedot

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi Leader-info Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta yhdistysten ja mikroyritysten

Lisätiedot

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti Leaderistä rahoitusta Karkkila Lohja Salo Vihti Rahoituskausi 2014-2020 Leader-toiminta Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään

Lisätiedot

LEADER-rahoituksen mahdollisuudet kulttuuriympäristötyössä

LEADER-rahoituksen mahdollisuudet kulttuuriympäristötyössä LEADER-rahoituksen mahdollisuudet kulttuuriympäristötyössä LEADER-toimintaryhmät Maaseudun kehittämisyhdistyksiä, jotka aktivoivat, neuvovat ja rahoittavat Maaseudun toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen

Lisätiedot

Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus

Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus Kylähankkeen ajankohtaiskatsaus Perniön Kunnantalo 3.11.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 1. Neuvonta (Neuvontatuella ja yhteydenpidolla vahvistetaan

Lisätiedot

Salon kylähankkeet. Lähidemokratiatapaaminen

Salon kylähankkeet. Lähidemokratiatapaaminen Salon kylähankkeet Lähidemokratiatapaaminen 27.11.2018 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen Kylien Salo -hanke 2013-2014 Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo 2016-2018 Kylien Salo -hanke

Lisätiedot

Teemahankeinfo Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen

Teemahankeinfo Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen Teemahankeinfo Neuvontaa toteuttajille 14.2.2018 Jaana Joutsen Mikä teemahanke? Ykkösakselin hakema hanke, joka kokoaa yhteen pieniä yleishyödyllisiä kehittämistoimia tai investointeja Toimenpiteitä ei

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013 TE-keskus Maaseutuosasto. Maaseutuosasto/Lapin TE-keskus

Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013 TE-keskus Maaseutuosasto. Maaseutuosasto/Lapin TE-keskus Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013 TE-keskus Maaseutuosasto Sivu 1 syys 2007 Kehittämisen lähtökohdat Ohjelmallista toimintaa: Euroopan maaseuturahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot

JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020

JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020 TOIMINTAA, NEUVONTAA JA RAHOITUSTA PAIKKAKUNNAN PARHAAKSI JyväsRiihen Leader-rahoitus 2014-2020 Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry JyväsRiihi ry Kaikille avoin maaseudun kehittämisyhdistys o Liittymisjäsenmaksu

Lisätiedot

Viisari. Saarijärven kyläilta 24.4.2014

Viisari. Saarijärven kyläilta 24.4.2014 Viisari Saarijärven kyläilta 24.4.2014 Viisari 2007-2013 RAHOITUKSESTA -Ohjelmakaudelle 2007-2013 indikatiivinen rahoituskehys julkinen raha 5 mio euroa, yksityinen arvio 2,6 mio euroa -Rahoitusjakauma:

Lisätiedot

Kiskon Kihakka kyläyhdistys ry. Kirkonkylä Haapaniemi Kajala

Kiskon Kihakka kyläyhdistys ry. Kirkonkylä Haapaniemi Kajala Kirkonkylä Haapaniemi Kajala Toiminta. on vuodesta 1982 toiminut yhdistys, jonka tavoitteena on edistää kylän asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylän elinkelpoisuutta ja toimia sen edunvalvojana.

Lisätiedot

Koulutuspäivä Hippos/ProAgria ProAgria

Koulutuspäivä Hippos/ProAgria ProAgria Koulutuspäivä Hippos/ProAgria ProAgria 9.4.2008 Vesa Niskanen Yksikönpäällikkö Uudenmaan TE-keskus/maaseutuosasto Sivu 1 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 (MAKE) Unohtakaa kaikki se mitä

Lisätiedot

Salon kylähankkeet. Tarkastuslautakunta

Salon kylähankkeet. Tarkastuslautakunta Salon kylähankkeet Tarkastuslautakunta 22.11.2018 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki 4.11.2013-30.4.2015, 3.2.2016-31.12.2018 Järvi-Suomen kylät, Etelä-Savo 3.12.2002-3.11.2013

Lisätiedot

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo

Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Palvelut ja viihtyminen kuntaliitoskylissä - Salo Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi 29.8.2014 Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden

Lisätiedot

RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE

RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE RAJUPUSU KOORDINAATIO III -HANKE Mihin tukea voi saada? Kylien kokoontumisja harrastustilojen kunnostus sekä varustaminen Yhteisessä käytössä olevien alueiden kunnostus (esim. yhteiset uimarannat) Yhteisessä

Lisätiedot

Viestintä ja materiaalit

Viestintä ja materiaalit Viestintä ja materiaalit http://tammelankylat.wikispaces.com/ Erilaisia dokumentteja, mm. kyläsuunnitelmat http://tammelankylat.ning.com/ Keskustelupalstat Kalenteri Linkit löytyvät: www.tammelankylat.fi

Lisätiedot

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet Leader-toiminta - Leader-yhdistykset perustettu vuosina 1995-1997 - Alkamassa on neljäs ohjelmakausi - Yhdistyksissä on jäseniä yli 650 - Hallitustyöskentelyyn on osallistunut yli 200 henkilöä - Leader-ryhmien

Lisätiedot

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät

KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015. EK-Kylät KYSELYTULOKSET 19.3. - 1.4.2015 EK-Kylät Jotta ohjelman sisältö vastaisi myös kylien/asuinalueiden ajatuksia ja toiveita, haluaisimme sinunkin mielipiteesi maakuntamme kylätoiminnan kehittämisestä. Mitkä

Lisätiedot

Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo

Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo Kylien Salo, Yhteistyöllä vahvempi Salo Kaupunginhallituksen iltakoulu 20.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi

Lisätiedot

Peräpohjolan kehitys ry

Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys = toimintaryhmä Toiminta-alue: Keminmaa, Ranua, Simo, Tervola, Kemin asemakaavan ulkopuoliset alueet, Rovaniemen

Lisätiedot

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko

Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Kylien Salo, Terveyspalvelujen palveluverkko Työpaja 16.4.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke Kylätoimijoiden aktivointi ja neuvonta Tiedotus:

Lisätiedot

KOULUJEN KORJAUSVELKA ja kunto TULOSSA OLEVIA KORJAUSTOIMIA. Peruskorjauksen kustannusarvio,

KOULUJEN KORJAUSVELKA ja kunto TULOSSA OLEVIA KORJAUSTOIMIA. Peruskorjauksen kustannusarvio, KOULUJEN KORJAUSVELKA ja kunto Kohde Rakennus Sijainti Hum2 Hum2 JHA /m2 JHA Kulum. TeknA TA /m2 Kla Kvelka Pktarve Pptarve 6140 Hajalan koulu ja pv-koti, koulurakennus Halikko 734 380 2 180 828 400 14

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖ- ORGANISAATIO

LUOTTAMUSHENKILÖ- ORGANISAATIO LUOTTAMUSHENKILÖ- ORGANISAATIO Kuntajakoselvitys 13.11.2006-30.6.2007 Paikallinen asiantuntijaorganisaatio koostui yli 300 henkilöstä, kokoontumisia yli 50 228 valtuutettua 78 kunnanhallitusten jäsentä

Lisätiedot

KYLÄTALOT VARSINAIS-SUOMESSA

KYLÄTALOT VARSINAIS-SUOMESSA KYLÄTALOT VARSINAIS-SUOMESSA Onni kutsuu kylään -hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007 2013 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY - keskukset Kysely keväällä

Lisätiedot

VITAL-hanke

VITAL-hanke VITAL-hanke 1.1.2013-31.12.2014 Kyläpäällikkötapaaminen Vihtijärvi 19.11.2016 Kaarina Pullinen, Vihtijärven kyläyhdistys ry VITAL-hankkeen tarve ja tarkoitus Tarve kylien omaehtoiseen kehittämiseen kyläsuunnitelmien

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMA 2.4.2009 PESÄMÄEN MONITOIMIALUEEN JATKOKEHITTÄMINEN

HANKESUUNNITELMA 2.4.2009 PESÄMÄEN MONITOIMIALUEEN JATKOKEHITTÄMINEN HANKESUUNNITELMA 2.4.2009 PESÄMÄEN MONITOIMIALUEEN JATKOKEHITTÄMINEN Aluearkkitehti Ilmari Mattila puh. 044-5772726 TAUSTAA Honkajoen Pesämäen monitoimialueelle on toteutettu isot kehittämistoimet vuosien

Lisätiedot

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen

Teemahankeinfo. Neuvontaa toteuttajille Jaana Joutsen Teemahankeinfo Neuvontaa toteuttajille 28.2.2018 Jaana Joutsen Mikä teemahanke? Ykkösakselin hakema hanke, joka kokoaa yhteen pieniä yleishyödyllisiä kehittämistoimia tai investointeja Teemana voi olla

Lisätiedot

RAJUPUSU KEHITTÄJÄ- KOORDINAATIOHANKE. on suunnattu toiminta-alueen kustannuksiltaan pienille yleishyödyllisille kehittämishankkeille

RAJUPUSU KEHITTÄJÄ- KOORDINAATIOHANKE. on suunnattu toiminta-alueen kustannuksiltaan pienille yleishyödyllisille kehittämishankkeille RAJUPUSU KEHITTÄJÄ- KOORDINAATIOHANKE on suunnattu toiminta-alueen kustannuksiltaan pienille yleishyödyllisille kehittämishankkeille Tällaisia kehittämishankkeita ovat mm. maisemahoitosuunnitelmien laatiminen

Lisätiedot

Kesä yhdessä Salossa 2016

Kesä yhdessä Salossa 2016 Kesä yhdessä Salossa 2016 Kuvia ja arviointia 21.9.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 To 2.6.2016 ja to 18.8. Kylät torilla kaupungin teltalla. Keltainen

Lisätiedot

Kylien Salo: * Monipuolista kylätoimintaa * Asukaskyselyjen tuloksia

Kylien Salo: * Monipuolista kylätoimintaa * Asukaskyselyjen tuloksia Kylien Salo: * Monipuolista kylätoimintaa * Asukaskyselyjen tuloksia Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Kylien Salo kehittämishanke, Salon kaupunki Etunimi Sukunimi 4.11.2014 Kylien Salo

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Lohjan Kylät ry:n historia ja kyläsuunnittelun tulevaisuus

Lohjan Kylät ry:n historia ja kyläsuunnittelun tulevaisuus Lohjan Kylät ry:n historia ja kyläsuunnittelun tulevaisuus Salo 31.1.2012 Katja Ranta Lohjan Kylät ry Lohjan ja siihen yhdistymispäätöksensä tehneiden kuntien kylä- ja asukasyhdistysten yhteistyöelin Perustettu

Lisätiedot

ELÄMÄN EVÄÄT ELÄVÄLTÄ MAASEUDULTA

ELÄMÄN EVÄÄT ELÄVÄLTÄ MAASEUDULTA ELÄMÄN EVÄÄT ELÄVÄLTÄ MAASEUDULTA VARSINAIS-SUOMEN JOKIVARSIKUMPPANIT RY:N PAIKALLISEN STRATEGIAN TAVOITTEET, TOIMINTASUUNNITELMA JA HANKKEIDEN VALINTAKRITEERIT VUOSILLE 2015-2020 11.2.2015 Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013. Lapin ELY-keskus/Maaseutu ja energia

Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013. Lapin ELY-keskus/Maaseutu ja energia Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013 Sivu 1 20.6.2011 Kehittämisen lähtökohdat Euroopan maaseuturahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007-2013 toteutetaan koko maassa Ahvenanmaata

Lisätiedot

Viisari. Saarijärven kyläilta

Viisari. Saarijärven kyläilta Viisari Saarijärven kyläilta 4.12.2014 Viisari 2014-2020 OHJELMAKAUDEN 2014+ VALMISTELUSTA -Linkki Viisarin strategiaehdotukseen: http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/files/1046/viisarin_strategialuonnos_mmm.pdf

Lisätiedot

Leader-rahoitus. Yritysten ja yhdistysten info 2015

Leader-rahoitus. Yritysten ja yhdistysten info 2015 Leader-rahoitus Yritysten ja yhdistysten info 2015 Mitä Leader on? Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta

Lisätiedot

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa

Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Paikallisella yhteistyöllä.. hanke, kylätoiminta Salossa Viitannummi, Viitanlaakso 15.9.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 Kylätoiminta on monipuolista

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupunki INVESTOINTIOSA LOPPURAPORTTI

Pyhäjärven kaupunki INVESTOINTIOSA LOPPURAPORTTI Pyhäjärven kaupunki INVESTOINTIOSA 1.6.2003-31.12.2005 LOPPURAPORTTI SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTATIEDOT 1.1. Hankkeen yhteystiedot 1.2. Hallinnoija ja rahoittajat 1.3. Hankkeen aikataulu 2. HANKKEEN TAUSTA

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma

Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelma Ruhtinansalmen kyläsuunnitelman tavoite on elämän laadun parantaminen kylällä palveluja kehittämällä sekä kylän ympäristöä hoitamalla. Kylällä säilytetään nykyinen asukasluku

Lisätiedot

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista

- Kupla kuvastaa kantavaskiolaisen ja muualta Vaskiolle tulleen tapaamista - Omanlainen maaseutukylä, jossa paljon lapsiperheitä - Salon kaupungin taloudellinen ahdinko sekä nykyaikaiset verkostoitumisen ja markkinoinnin vaatimukset ovat nähtävissä kaikessa kylän toiminnassa

Lisätiedot

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti.

Kyläkysely. Valitse kunta. Vastaajien määrä: 95 0% 5% 10% 15% 20% 25% Iisalmi. Juankoski. Kaavi. Keitele. Kiuruvesi. Kuopio. Lapinlahti. Kyläkysely Valitse kunta Vastaajien määrä: 95 5% 1 15% 2 25% Iisalmi 6,32% Juankoski Kaavi Keitele Kiuruvesi Kuopio 23,16% Lapinlahti 5,26% Leppävirta 8,42% Maaninka Nilsiä 6,32% Pielavesi Rautalampi Rautavaara

Lisätiedot

Seminaari Joensuu 16.-17.2. Työpaja 1. Mitä onnistunut yhteistyö kylien, järjestöjen ja viranomaisten välillä vaatii

Seminaari Joensuu 16.-17.2. Työpaja 1. Mitä onnistunut yhteistyö kylien, järjestöjen ja viranomaisten välillä vaatii Seminaari Joensuu 16.-17.2. Työpaja 1 Mitä onnistunut yhteistyö kylien, järjestöjen ja viranomaisten välillä vaatii Suomen Kylätoiminta ry -> Keski-Suomen Kylät ry (19 kpl) - perustettu 1997 maakunnan

Lisätiedot

Kylätoiminta Salossa. Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke Kylien Salo hanke

Kylätoiminta Salossa. Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke Kylien Salo hanke Kylätoiminta Salossa Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 Kylien Salo hanke 2013-2014 Kylätoiminta on monipuolista Yhteisöllisyys, toimitilat, tapahtumat

Lisätiedot

Kylätalo seiniä ja palveluja. Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kansalaiskunta hanke 2.9.2014 Laitilan kylätaloilta Yhdistysiltamat part I

Kylätalo seiniä ja palveluja. Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kansalaiskunta hanke 2.9.2014 Laitilan kylätaloilta Yhdistysiltamat part I Kylätalo seiniä ja palveluja Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kansalaiskunta hanke 2.9.2014 Laitilan kylätaloilta Yhdistysiltamat part I Kylätalojen nykytila Mikä on kylätalo? Seurantalo, vanha

Lisätiedot

KEHITTÄMISYHDISTYS SEPRA RY KOORDINAATIOHANKKEET 2013-2014. www.seprat.net

KEHITTÄMISYHDISTYS SEPRA RY KOORDINAATIOHANKKEET 2013-2014. www.seprat.net KEHITTÄMISYHDISTYS SEPRA RY KOORDINAATIOHANKKEET 2013-2014 Sepra on käynnistämässä kaksi uutta koordinaatiohanketta: KAAKON KEHITTYVÄT KYLÄT ja KAAKON KYLÄKUNNOSTUKSET MIHIN TUKEA SAA? 1) Kaakon kehittyvät

Lisätiedot

TEEMAHANKE Yhdistysten investoinnit

TEEMAHANKE Yhdistysten investoinnit TEEMAHANKE Yhdistysten investoinnit Rajupusu Leader ry www.rajupusuleader.fi www.leadersuomi.fi Mikä on teemahanke? Leader-ryhmä hakee Elykeskuksesta tiettyyn teemaan liittyvää teemahanketta Ely-keskus

Lisätiedot

Seurakuntayhtymän saama ulkopuolinen rahoitus. Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Pertti Laajalahti

Seurakuntayhtymän saama ulkopuolinen rahoitus. Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Pertti Laajalahti Seurakuntayhtymän saama ulkopuolinen rahoitus Yhteisen kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Pertti Laajalahti Kirkkohallituksen kehittämisavustus Saatiin Ylä-Savon seurakuntayhtymän perusselvityksen laadintaan,

Lisätiedot

VEERA-hankkeen päätösseminaari Sanna Laanti, projektikoordinaattori

VEERA-hankkeen päätösseminaari Sanna Laanti, projektikoordinaattori 2.11.2016 VEERA-hankkeen päätösseminaari Sanna Laanti, projektikoordinaattori 1 Aurajokisäätiön hallinnoima 2-vuotinen vesiensuojeluhanke Rahoitusta Ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen edistämistä

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN

PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN PÄLKÄNEEN KUNNAN KUNTASTRATEGIAN PÄIVITYS JA KEHITYSKUVAN LAATIMINEN Lähtötiedot Asukaskyselyn tulokset 09.12.2011 ASUKASKYSELY: PÄLKÄNEEN TULEVAISUUS Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2011 Kysely on

Lisätiedot

Kylätoiminta Salossa. Salon oppaat

Kylätoiminta Salossa. Salon oppaat Kylätoiminta Salossa Salon oppaat 25.9.2017 Kyläasiamies Henrik Hausen, Paikallisella yhteistyöllä vahvempi Salo -hanke 2016-2018 Kylien Salo hanke 2013-2014 Etelä-Savo 2003-2013 Joutsa, Pertunmaa, Päijänne-Leader

Lisätiedot

YhteisöLeader (päivitetty 1.10.2014)

YhteisöLeader (päivitetty 1.10.2014) YhteisöLeader (päivitetty 1.10.2014) Hakija Projektin nimi Kuvaus Hailuoto Hailuodon 4H-yhdistys Liminka Luovon kesäkirppis Järjestetään itsepalvelukirpputori Hailuodon vanhalla alakoululla heinäkuussa.

Lisätiedot

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen

Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Konkreettista tukea alueelliseen kehittämiseen Nastolan maaseutu elinvoimaiseksi hanke 2016-2018 Maaseudun parhaat hankkeet tulevat Päijät-Hämeestä hankemarssi 17.3.2017 Mari Brunou Nastolan maaseutu elinvoimaseksi

Lisätiedot

KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS

KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS KANNELMÄEN PERUSKOULU, PERUSKORJAUS RUNONLAULAJANTIE 40 00420 HELSINKI Bruttoala 5410 Valmistunut 2009 KOULUN PÄÄSISÄÄNKÄYNTI KOHDE Koulu on rakennettu vuonna 1966 Etelä-Kaarelan Yhteiskouluksi. Rakennuksen

Lisätiedot

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI. Rahoitusmahdollisuuksia Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Rahoitusmahdollisuuksia Rahoitusmahdollisuuksia Vesistökunnostusrahoja YM:n kunnostusavustukset. ELY jakaa. Jatkuva haku, pieniä summia 50% omarahoitusosuudella

Lisätiedot

KYLÄMAISEMA KUNTOON 1.1.2011-31.12.2012. Katri Salminen Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ProAgria Farma 15.6.2011

KYLÄMAISEMA KUNTOON 1.1.2011-31.12.2012. Katri Salminen Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ProAgria Farma 15.6.2011 KYLÄMAISEMA KUNTOON 1.1.2011-31.12.2012 Katri Salminen Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ProAgria Farma 15.6.2011 LÄHTÖKOHTANA: KYLÄ VARSINAIS-SUOMESSA ALUEELLINEN KULTTUURIPERINTÖ HENKILÖKOHTAINEN

Lisätiedot

- Kylien Salo kehittämishanke - Esimerkkejä kylien toiminnasta - Jatkosuunnitelmat

- Kylien Salo kehittämishanke - Esimerkkejä kylien toiminnasta - Jatkosuunnitelmat - Kylien Salo kehittämishanke - Esimerkkejä kylien toiminnasta - Jatkosuunnitelmat Someron kylien neuvottelukunta 4.3.2015 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Kylien Salo -kehittämishanke

Lisätiedot

Miten saada uusia asukkaita kylään?

Miten saada uusia asukkaita kylään? Miten saada uusia asukkaita kylään? Kyläpäällikkökoulutus 14.4.2016 Kyläasiamies Henrik Hausen Kylätoiminta on monipuolista Yhteisöllisyys, toimitilat, tapahtumat Kyläsuunnittelu, rakennuspaikat, kyläkaavat

Lisätiedot

Peruspalvelut ja kylien kunnostus maaseutualueilla (M07) Risto Janhunen, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info 27.5.

Peruspalvelut ja kylien kunnostus maaseutualueilla (M07) Risto Janhunen, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info 27.5. Peruspalvelut ja kylien kunnostus maaseutualueilla (M07) Risto Janhunen, Keski-Suomen ELY-keskus Maaseudun hanketuki-info 27.5.2015 Sivu 1 27.5.2015 Peruspalvelut ja kylien kunnostus maaseutualueilla (M07)

Lisätiedot

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu

Asia / idea Tavoite Toimenpiteet Resurssit / tekijät / Aikataulu PUPONMÄEN KYLÄSUUNNITELMA 2010-2013 PUPONMÄEN VISIO - Puponmäen entinen koulu kylän keskuspaikka kokootumisille ja harrastustoiminnalle - Entisen koulun ylläpidosta huolehtiminen ja tilojen vuokraus -

Lisätiedot

Vesienhoidon rahoituslähteet. Helena Haakana Pohjois-Karjalan ELY-keskus Luonto ja alueidenkäyttö yksikkö, vesienhoitotiimi

Vesienhoidon rahoituslähteet. Helena Haakana Pohjois-Karjalan ELY-keskus Luonto ja alueidenkäyttö yksikkö, vesienhoitotiimi Vesienhoidon rahoituslähteet Helena Haakana Pohjois-Karjalan ELY-keskus Luonto ja alueidenkäyttö yksikkö, vesienhoitotiimi 24.4.2018 Pohjois-Karjalan ELY-keskus (Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue /

Lisätiedot

SAAREN KOULURAKENNUKSIEN VAIHEITA

SAAREN KOULURAKENNUKSIEN VAIHEITA SAAREN KOULURAKENNUKSIEN VAIHEITA 1 SAARENKYLÄN KANSAKOULU PERUSTETAAN v.1902 Päätös kansakoulun perustamisesta Saarenkylään tehtiin kuntakokouksessa 6.3.1901. Pöytäkirjan 3 kuuluu: Saarenkylä erotettiin

Lisätiedot

Kuusiokuntien Kehittämisyhdistys ry Etelä-Pohjanmaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Myönnetyt hanketuet 1.1. - 31.12.

Kuusiokuntien Kehittämisyhdistys ry Etelä-Pohjanmaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Myönnetyt hanketuet 1.1. - 31.12. Kuusiokuntien Kehittämisyhdistys Etelä-Pohjanmaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Myönnetyt hanketuet 1.1. - 31.12.2013 Summat tuhansina euroina HANKE NRO HANKKEEN NIMI JA TOTEUTUSAIKA

Lisätiedot

Maaseutuohjelman yritystuet Leader

Maaseutuohjelman yritystuet Leader Leader 2014-2020 Maaseutuohjelman yritystuet Leader Rahoitustuki- ja neuvontainfo, Nurmijärvi 3.3.2015 Esko Pietari, EMO ry Mitä on Leader-toiminta? Leader-ryhmät Yritystuet Tuen hakeminen Mitä on Leader-toiminta?

Lisätiedot

Kokoontumistila Kokoontumistila

Kokoontumistila Kokoontumistila yleishyödyllisen kehittämishankkeen LOPPURAPORTTI 22.6.2015 31.10.2018 1 1. HANKKEEN TOTEUTTAJA... 3 2. HANKKEEN NIMI, HANKETUNNUS... 3 3. YHTEENVETO HANKKEESTA... 3 4. RAPORTTI... 3 4.1. Hankkeen tavoitteet...

Lisätiedot

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön

Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Pitkospuiden ja kodan rakentaminen Nevalylyn ympäristöön Hankkeen julkinen kuvaus Nevalyly ympäristöineen on Metsähallituksen omistuksessa. Alueella sijaitsee huonokuntoinen kota ja pienelle matkaa on

Lisätiedot

Vaskion kyläkyselyn tuloksia

Vaskion kyläkyselyn tuloksia Vaskion kyläkyselyn tuloksia ke 15.10.2014 Kylien Salo, FM Tanja Ahola VASTAAJAT (134 vast.) Kumio 8 % Pampari - Toivila 37 % Vaskion kirkko - Ruotsala 24 % Sahala Perälä - Kuttila 9 % Heinäsuo 9 % Kierla

Lisätiedot

rakentaminen tai muu työ on tehtävä loppuun päätöksessä määrätyssä toteutusajassa.

rakentaminen tai muu työ on tehtävä loppuun päätöksessä määrätyssä toteutusajassa. MAKSATUKSET EU-HANKKEISSA (maaseuturahasto) Tuen maksaminen Eu-hankkeissa Kehittämis- tai investointihanke tulee toteuttaa rahoittajan päätöksessä hyväksytyn hankesuunnitelman, kustannusarvion ja rahoitussuunnitelman

Lisätiedot

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy Rahoitus ja verkostot Katariina Pylsy Mistä rahoitusta? Aluehallintovirastolta Euroopan Unionilta Kaupungeilta Maakuntien liitoilta Ministeriöiltä Opetushallitukselta Säätiöiltä ja rahastoilta Taiteen

Lisätiedot

Yleishyödyllisten hankkeiden rahoitus & Yritystuet / LEADER. Ohjelmakausi

Yleishyödyllisten hankkeiden rahoitus & Yritystuet / LEADER. Ohjelmakausi Yleishyödyllisten hankkeiden rahoitus & Yritystuet / LEADER Ohjelmakausi 2007 2013 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 aiemmin Leader oli oma Euroopan Unionin yhteisöaloiteohjelma, rahoitus

Lisätiedot

Porla Uudenmaan järvikeskus

Porla Uudenmaan järvikeskus Porla Uudenmaan järvikeskus Kuva Jan Södersved Hankesuunnittelija Sanna Helttunen Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry sanna.helttunen@vesiensuojelu.fi www.porla.fi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry

Lisätiedot

Kuusamon metsänhoitoyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus / maaseutuosasto

Kuusamon metsänhoitoyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus / maaseutuosasto Kuusamon metsänhoitoyhdistys, Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus / maaseutuosasto Tukipäätös Dnro 1058/3510-2002 Munakan metsäpolku-hanke LOPPURAPORTTI Hankkeen toteutusaika: 2002 2003 Hankkeen toteuttaja: Kuusamon

Lisätiedot

Lähidemokratia, Salon malli

Lähidemokratia, Salon malli Lähidemokratia, Salon malli Alueiden johtokunta, Lohja 23.5.2018 Hankekoordinaattori, kyläasiamies Henrik Hausen, Salon kaupunki Alueellinen lähidemokratia miksi? 1 Julkaisun Alueellista demokratiaa? Lähidemokratian

Lisätiedot

Tapiolan uimahalli. TIIVISTELMÄ KORJAUSHANKKEESTA Kimmo Martinsen

Tapiolan uimahalli. TIIVISTELMÄ KORJAUSHANKKEESTA Kimmo Martinsen Tapiolan uimahalli TIIVISTELMÄ KORJAUSHANKKEESTA 8.1.2018 Kimmo Martinsen 1 Tiivistelmä hankkeesta Korjaushankkeen ensimmäisessä vaiheessa v. 2014 2016 on jo toteutettu uimahallin vanhan osan puku- ja

Lisätiedot

Rakennusinvestointien valmistelu

Rakennusinvestointien valmistelu Rahoitus- ja palveluinfo Tyrnävällä to 4.2.2016 Rakennusinvestointien valmistelu Jari Lehto Asiantuntija, RI maaseudun rakentaminen Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 3.2.2016

Lisätiedot

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset

Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Uudenmaan vedet kuntoon ELY-keskuksen myöntämät avustukset Pasi Lempinen, Uudenmaan ELY-keskus, 7.2.2017 Vesien tilan parantamiseen liittyvät avustukset ELY-keskus voi myöntää ympäristöministeriön hallinnonalan

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan Vesistökunnostusverkosto -hanke

Länsi-Uudenmaan Vesistökunnostusverkosto -hanke Länsi-Uudenmaan Vesistökunnostusverkosto -hanke Tavoite Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto -hanke Koota alueelliset vesistötoimijat yhteen, ylläpitää tehokasta tiedon ja osaamisen vaihtoa tahojen

Lisätiedot

Pirkanmaan ELY-keskus, Lisää tekijän nimi ja osaso

Pirkanmaan ELY-keskus, Lisää tekijän nimi ja osaso Pirkanmaan ELY-keskus, Lisää tekijän nimi ja osaso 1 Kosteikon perustaminen ja hoito Edistetään vesiensuojelua ja luonnon monimuotoisuutta huoltamalla perustettua kosteikkoa Alueelle, jossa peltoa on yli

Lisätiedot

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata?

Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? Mikäli haluatte alueelle lisärakentamista, minne uusi rakentaminen tulee suunnata? TASAISESTI KOKO SUUNNITTELUALUEELLE NYKYISEEN ASUTUKSEEN TUKEUTUEN JA MAISEMAAN SOVELTUEN KYLÄKESKUSTAA PAINOTTAEN, MUUALLE

Lisätiedot

Ajatuksia Vanajavesihankkeesta

Ajatuksia Vanajavesihankkeesta Ajatuksia Vanajavesihankkeesta Ympäristökeskuksen näkökulma, Vanajavesi kuntoon starttitilaisuus 1.10.2009 1 Vanajavesi mikä se on? 2 Millainen vesien tila on nyt? erinomainen hyvä tyydyttävä välttävä

Lisätiedot