Parhaita käytäntöjä Yleishyödyllisistä hankkeista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Parhaita käytäntöjä Yleishyödyllisistä hankkeista"

Transkriptio

1 Parhaita käytäntöjä Yleishyödyllisistä hankkeista

2 Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakseli ry on paikallinen Leader-ryhmä, joka myöntää tukea paikallisiin yleishyödyllisiin ja elinkeinotoimintaa kehittäviin hankkeisiin. Ykkösakselin toiminnan lähtökohta vuosina on ollut oma Tuumasta teoiksi - kehittämisohjelma, joka toteuttaa osaltaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Ykkösakseli on myöntänyt rahoitusta toimintakaudella yhteensä 130 yleishyödylliselle hankkeelle. Tukimuotoja olivat koulutus- ja tiedonvälityshankkeet, yleishyödylliset investointi- tai kehittämishankkeet sekä elinkeinojen kehittämishankkeet. Hankekuvauksissa kokonaisrahoitus on hankehakemuksessa haettu ja tukipäätöksellä hyväksytty hankkeen rahoitus, joka koostuu yksityisestä rahasta ja kunkin hankkeen tukiprosentin mukaisesta tuesta. Jos hankkeen toteutuneet kustannukset ovat jääneet alle haetun arvion, voi lopullinen tuki olla euromääräisesti pienempi. Tukiprosentti pysyy kuitenkin samana.

3 Kylätalojen korjauksia Vihtijärven kylätalo ja Vihtijärven kylätalo toimivaksi Vihtijärven kyläyhdistys ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki noin 50 % Vihtijärven kyläyhdistyksen omistama koulutalon yläkerta peruskorjattiin kylätaloksi kyläläisten ja yhdistysten sekä harrastusryhmien käyttöön. Kylätalo toimivaksi -investointihankkeessa kylätalolle hankittiin mm. tietokone ja av-laitteet, verhot, pöydät, tuolit, kirjaston hyllyt, keittiösaareke ja porrashissi sekä ilmoitustaulu ja opastekyltti. Hirvimajan laajennus Perniön Asemanseudun Metsästäjät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Metsästysseura laajensi Hirvimajaansa ja teki peruskorjauksia vanhaan osaan mm. saneeraamalla keittiön ja korjaamalla vesikaton. Laajennuksen tavoitteena oli tarjota lähialueen asukkaille nykyaikainen kokous- ja kokoontumispaikka, jonka myötä asukkaiden yhteistoiminnan toivotaan vilkastuvan.

4 Kylätalojen korjauksia Ahmoon työväentalon peruskorjaus 1 ja 2 Karkkilan Vasemmistoliitto ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Ensimmäisessä hankkeessa peruskorjattiin Ahmoon työväentaloa kunnostamalla mm. vesikatto, sadevesijärjestelmä, ulkovuoraus, ikkunat, ovet, portaat ja lippa. Toisessa hankkeessa kunnostettiin sisätilat. Korjaukset tehtiin perinnerakentamisen keinoin. Ojakkalan Urheilutalon kunnostushankkeet Ojakkalan Martat ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Ojakkalan Urheilutaloa kunnostettiin kolmen eri hankkeen avulla. Ensin korjattiin kolme ulkoseinää, samoin kuin aiemmin oli korjattu yksi seinä. Toisella hankkeella parannettiin kuntoa sisätiloissa ja kolmannella uusittiin pihan huonokuntoinen varasto sekä liiteri.

5 Kylätalojen korjauksia Selin monitoimitalon neljä investointihanketta Selin kyläyhdistys ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki noin 50 % Selin monitoimitaloa kunnostettiin neljän eri hankkeen avulla. Katto korjattiin uuteen uskoon, lämmitysjärjestelmä vaihdettiin öljystä maalämpöön ja sisällä korjattiin WC- ja pesutilat siisteiksi ja helposti puhtaana pidettäviksi. Neljännellä hankkeella kunnostettiin ulkona leikkikenttä sekä piharakennus. Urheilutalon sisätilan saneeraus ja lämpökeskuksen uusiminen Perttelin Peikot ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Hankkeessa toteutettiin urheilutalon liikuntasalin ja eteisen kunnostus sekä lämpökeskuksen uusiminen lämmitysverkostoineen. Salissa maalattiin katto ja seinät sekä korjattiin esiintymislavaa. Eteinen sai maalin lisäksi uuden lattian ja säilytyskaapit. Myös sisätilojen ovet kunnostettiin.

6 Kylien kehittämistä Saaristo elossa? Lohjan Saaristo-seura ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 80 % Hanke aktivoi saaren kanta- ja vapaa-ajanasukkaita ottamaan enemmän vastuuta alueen elinolojen, elämänlaadun ja toimeentulomahdollisuuksien kehittämisestä. Talkootyön toteuttamiseen luotiin toimiva malli (töiden palastelu ja osaajapankki) sekä selvitettiin alueen palvelutarpeet ja toiveet alueen kehittämiselle. Hankkeen aikana päivitettiin kyläsuunnitelma ja lisättiin yhteistyötä vakituisten ja kesäasukkaiden kesken. KulttuuriValimo 2010 Mathildedalin kulttuuriyhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Hankkeessa edistettiin Mathildedalin ruukkikulttuuria sekä tiivistettiin yhteistyötä eri ruukkien välillä. Keskeistä oli ruukkikulttuurin esilletuonti ja historiamatkailuun liittyvien tuotteiden kehittäminen alueen eri toimijoiden kesken. Ruukkikulttuurista kerrottiin eri tapahtumin, näyttelyin ja opastetuin retkin. Hankkeen tuloksena oli mm. Ruukkipolku, joka kertoo kylän rakennusten historiasta esitteen avulla, sekä Ruukkipäivä-tapahtuma.

7 Kylien kehittämistä Kylien Salo Salon kaupunki Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Alueiden välisessä hankkeessa aktivoitiin eri keinoin yhdistysten toimintaa sekä vahvistettiin vuorovaikutusta ja osallisuutta. Lisäksi syvennettiin yhteistyötä kaupungin ja eri paikallisten toimijoiden välillä lähi- ja asukasdemokratiaa tukemalla. Vihdin kylänetti Viakas - Vihdin asukas- ja kylätoiminta ry Kokonaisrahoitus 9 000, josta tuki 70 % Hankkeen päätavoite oli kehittää kylien tiedonvälitystä ja tiedottamista sekä kylien ja Vihdin kunnan välistä tiedonkulkua. Hankkeessa perustettiin sivusto, johon kyläyhdistykset voivat helposti liittyä. Sivustolle kehitettiin yhteiset käyttöönotto- ja käyttöpalvelut mukaan lukien käyttökoulutus.

8 Investointeja harrastuksiin Liikettä ja elämää 1 ja 2 Salon kaupunki Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki noin 63 % Ensin Angelniemen kylässä sijaitsevaan Kokkilan uimalaan rakennettiin uusi saunarakennus, varasto ja kirkkovenevaja. Toisessa hankkeessa toteutettiin alueelle lasten leikkipaikka, grillikatos, rantalentopallo- sekä rantajalkapallokenttä. Lisäksi tehtiin esteettömän kulun periaatteella yhteys parkkipaikalta saunatiloihin ja sieltä veteen. Kotaladon-Lehmirannan liikuntareitti Eläkeliitto ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Lehmirannan lomakeskus sekä Kotaladon kyläyhdistys tekivät yhteistyötä Eläkeliiton hakemassa liikuntareittihankkeessa. Hankkeen avulla rakennettiin Lehmirannan lomakeskuksen yhteyteen valaistu sauvakävely- ja hiihtoreitti. Noin kahden ja puolen kilometrin pituinen reitti antaa alueen varsinaisille asukkaille, kesäasukkaille sekä vieraileville eläkeläisille monipuolisen liikuntamahdollisuuden. Lomakodin ja kyläyhdistyksen yhteistyönä on varmistettu myös reitin huolto. Reitti valmistui ja on siitä asti ollut valaistuna päivittäin.

9 Investointeja harrastuksiin Koiraharrastuskeskus Tassukallio Koirakerho Tassut ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 60 % Hanketuen avulla tehtiin Halikon Märynummella sijaitsevan Tassukallion koiraharrastuskentän uudistustyöt, joihin kuuluivat harjoitushallin rakentaminen, ulkokentän peruskorjaus, alueen aidan uusiminen sekä agility-kaluston täydentäminen ja uusiminen. Uimalaiturin hankinta ja siirrettävän WC- ja sosiaalitilan rakentaminen Kiskon Kiskojat ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 60 % Hankkeen avulla hankittiin turvallinen, kestävä ja käyttäjäystävällinen uimalaituri Kiskon Kirkonkylän rantaan. Lisäksi rakennettiin siirrettävä WC- ja sosiaalitila yleisö- ja kilpailutapahtumiin, jota myös voidaan vuokrata muille yhdistyksille.

10 Investointeja harrastuksiin Halikon Aseman hiekkakenttä tekonurmeksi ja Hippo-areenan kenttävalaistuksen ja katsomon toteuttaminen Fc Halikko ry Kokonaisrahoitus yhteensä , josta tuki 50 % Ensimmäisessä hankkeessa muutettiin Halikon aseman lähes käyttämätön hiekkakenttä tekonurmeksi alueen liikuntaolosuhteiden parantamiseksi. Toisen hankkeen avulla hankittiin Hippo-areenaksi nimetylle tekonurmikentälle valaistus sekä rakennettiin katsomo. Uusi kirkkovene Angelniemen Airo ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 60 % Hankkeen tuella hankittiin Angelniemen Airon käyttöön uusi kirkkovene ja perämiehelle äänentoistolaitteet veneeseen.

11 Investointeja harrastuksiin Vihdin partiolippukuntien kämppäprojekti Partiolippukunta Vihdin Polunlöytäjät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Hankkeen avulla rakennettiin turvallinen, ajanmukainen ja maisemaan sulautuva eräkämppä partiolaisille. Kämpälle johtava tie kunnostettiin ja tehtiin pieni parkkipaikka. Lisäksi rakennettiin nuotiopaikka, porakaivo, puucee-käymälä ja portaat rantaan. Karkkilan Frisbeegolfradan kehittämishanke 2014 Karkkilan Frisbee Golf kerho ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Frisbeegolfradasta tehtiin turvallisempi, monipuolisempi ja kestävämpi. Radan tarkoitus on toimia kannustimena liikunnan ja ulkoilun harrastamisen aloittamiseksi ensisijaisesti nuorille. Hankkeen avulla tehtiin uudet heittoalustat ja tekonurmipäällysteiset kestopuukehikot 20:lle heittopaikalle sekä seitsemän harjoitusalustaa.

12 Kehittämistä ja investointia yhdessä Kansalaistaidon eli suunnistuksen oppiminen ja Suunnistusmateriaalin hankkiminen Hiidenkiertäjät ry Kokonaisrahoitus: kehitys invest , josta tuet 70 % ja 60 % Kehittämishankkeen avulla Hiidenkiertäjät ry järjesti ensi kertaa aikuisten suunnistuskoulun. Opetuksesta huolehtivat kokeneet suunnistajat. Investointihankkeella uudistettiin kalustoa, tehtiin Lohjan alueelle useita kiintorastiverkostoja ja parannettiin mm. ajanottojärjestelmien toimivuutta. Aneriojärven tietopolku ja Aneriojärven rannalla Salon kaupunki Kokonaisrahoitus: kehitys invest , joista tuet 90 % ja 50 % Kehittämishankkeessa suunniteltiin tietopolun opasteet ja tuotettiin sisältö, kuvitus ja englanninkieliset käännökset info- ja näyttelytauluihin sekä karttaesitteeseen ja nettisivuille. Lisäksi hoidettiin tiedottaminen sekä investointihankkeen koordinointi. Investointihankkeessa Aneriojärven pohjoisrantaan tehtiin luonto- ja kulttuuripolkuverkosto yhdistäen Aneriojärven lähialueen luonto- ja esihistoria-arvoja. Lisäksi tehtiin lintupiilo sekä kunnostettiin käyttöön saatu "tietolato reitin varrelle.

13 Ympäristöasioita Lahdelta latvoille kosteikot Kiskonjoella ja Perniönjoella WWF Suomi Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Hankkeessa edistettiin kosteikkojen perustamista Kiskonjoen-Perniönjoen valuma-alueelle suunnitelmilla sekä kosteikkoja rakentamalla. Kosteikoille tehtiin esimerkkialue, jota on hyödynnetty esittelykohteena sadoille vierailijoille. Myllyjoen entisten kalankasvatusaltaiden purku ja maisemointi esiselvitys Rahikkalan-Pipolan-Nummijärven vesiensuojeluyhdistys ry Myönnetty rahoitus 9 090, josta tuki 90 % Esiselvityshankkeen tavoitteena oli selvittää edellytykset purkaa ja maisemoida Karjalohjan Nummijärven kylässä Myllyjoen varteen vesijättömaalle 1960-luvulla rakennetut vanhat kalankasvatusaltaat. Alueen siistimisen ja turvallisuuden parantamisen lisäksi pyrittiin edistämään joessa elävän luonnonvaraisen taimenkannan elinolosuhteita ja lisääntymismahdollisuuksia. Kasvatusaltaiden purkamiseksi tehtiin suunnitelma ja sitä varten alue tutkittiin, mitattiin ja vaaittiin. Hankkeessa selvitettiin myös toimenpiteen vaatimien lupien, asiakirjojen ja selvitysten tarve.

14 Ympäristöasioita Halikonlahden mahdollisuudet Salon seudun luonnonsuojeluyhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Hankkeessa kartoitettiin Halikonlahden pohjoisosan tilasta tehdyt tutkimukset sekä tarpeet lahden kunnostamiseksi linnuston, veden laadun ja virkistyskäytön näkökulmasta. Hankkeessa julkaistiin Halikonlahden tilasta raportti, jossa esitetään konkreettisia toimenpiteitä lahden tilan parantamiseksi. Puhdistava saari Aurinkoinen Tulevaisuus ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Hankkeen tavoitteena oli kehittää pienvesistöjen puhdistamiseen soveltuva kelluva moduuli. Salon jätevesipuhdistamon entisten saostusaltaiden alueelle toteutettiin puhdistava saari, joka on ympäristötaideteko, kelluva biopuhdistamo ja lintusaari. Hankkeeseen kuului myös talkoita, joilla lisättiin rantaluonnon monimuotoisuutta alueella. Katso lisää osoitteesta

15 Ympäristöasioita Uudenmaan järvikeskus Porla Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Hankkeessa kartoitettiin mahdollisuuksia toteuttaa Lohjalle Porlan alueelle Uudenmaan järvikeskus. Hankkeessa tehtiin suunnitelma vesi- ja ympäristöosaamisen ja -palveluiden keskuksesta, joka toimisi lähialueen asukkaiden virkistäytymisen ja luontoelämysten keskuksena, matkailijoita kiinnostavana tutustumis- ja virkistymiskohteena sekä ympäristöosaamisen keskittymänä. Samalla selvitettiin Porlan alueen muita kehittämismahdollisuuksia. Lisätietoja Kaukolan-Tuohitun-Ylikulman jätevesiesiselvitys Kaukolan-Tuohitun-Ylikulman jätevesiosuuskunta Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Esiselvityksessä kartoitettiin alueen viemäröinnin tila ja osuuskunnan perustamisedellytykset Kaukolan, Tuohitun ja Ylikulman kylien alueille. Lisäksi tehtiin viemäriverkoston toteutuksen kustannusarvio sekä rakennussuunnitelma tarpeellisine pohjatutkimukseen.

16 Vaikuttamista Kansalaiskunta Varsinais-Suomen Kylät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Hankkeessa edistettiin lähidemokratiaa mm. kylien neuvottelukuntien, aluetoimikuntien sekä kylä- ja kotiseutuneuvostojen avulla. Samoin edistettiin kyläsuunnittelua ja sen yhteyttä kuntien suunnitteluun. Avustettiin yhdistyksiä palveluiden kehittämisessä ja palvelusopimusten tekemisessä. Läntistä Lähidemokratiaa Lohjan Kylät ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Hankkeen tarkoituksena oli tiivistää yhteistyötä Lohjan ja Raaseporin kylätoimijoiden välillä. Hankkeessa aktivoitiin kyliä yhteistoimintaan, kyläsuunnitelmien tekoon, yhteisöllisyyteen ja kehittämistoimiin sekä rakennettiin molemmissa kunnissa kylien ja kaupungin johdon välille aitoa vuorovaikutusta toimivan lähidemokratian juurruttamiseksi.

17 Kulttuuria ja historiaa Kotiarkki Rikala-seura ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 70 % Tuen avulla järjestettiin Rikala-seuran hallinnoima kotiseutuarkisto ja laadittiin sähköinen hakemistoluettelo. Hankkeen aikana tehtiin myös erikoistallenteiden (esim. kaitafilmit) digitointi. Hankkeella luotiin rakenteet jatkuvalle toiminnalle ja arkiston aktiiviselle käytölle. MAPE Maaseutuperinnön säilyttäminen Työtehoseura ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 50 % Hankkeessa entisöitiin 1920-luvulla rakennettu, kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, Männistön mökki. Nyt se toimii emännyyskouluaikaisen esineistön näyttelytilana, kesäkahvilana sekä kokoontumistilana. Kekkosentiellä Suomusjärvi-Seura ry Kokonaisrahoitus 9 000, josta tuki 70 % Hankkeen tavoitteena oli säilyttää, kehittää ja hyödyntää Suomusjärven kulttuuriperintöä. Kotiseutuhistoriaa, tarinoita ja valokuvia kerättiin Suomusjärven Kekkosentien varrelta reitin opaskirjaan, paperiesitteeseen sekä netistä ladattavaan esitteeseen.

18 Koulutusta ja tiedonvälitystä Salometso Salon kaupunki Kokonaisrahoitus , josta tuki 90 % Hankkeessa tiedotettiin metsänomistajille METSO-toimenpideohjelmasta; sen erilaisista rauhoitus- ja rahoitusvaihtoehdoista. Hankkeessa keskeistä oli ympäristötietouden lisääminen, metsätoimijoiden tiedonvälityksen tehostaminen sekä suojeluun liittyvien ennakkoluulojen poistaminen. Hankkeen avulla tehostettiin alueen metsien suojelua, säilytettiin maisemaa sekä virkistyskohteita ja luotiin positiivinen imagokuva vihreästä Salosta. AKVA tietoa Salon ja Kemiönsaaren vesistöistä Salon kaupunki/kansalaisopisto Kokonaisrahoitus , josta tuki 96 % Alueiden välisessä hankkeessa herätettiin asukkaiden kiinnostusta vesiensuojeluun ja lisättiin vesiensuojelun osaamista. Hanke tuki samalla paikallisten vesienhoitoyhdistysten toimintaa. Hankkeen aikana järjestettiin useita luentoja, kursseja, retkiä ja tapahtumia aiheeseen liittyen. Lisätietoja:

19 Kansainvälisiä hankkeita VITAL Vihtijärven kyläyhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 82 % Tavoitteena oli löytää metropolialueen läheisyyteen sopiva maaseutumaisen kylän ja sen suunnittelun malli, jota voidaan soveltaa myös alueen muissa kylissä. Hankkeessa sovellettiin kansainvälistenkin kylien mallia, tavoitteena maalaismaisemaan sopivat asuin- ja työpaikka-alueet sekä palvelutoiminnot. Myös uusia elinkeinomahdollisuuksia etsittiin ja kehitettiin paikallishallintoa sekä toimivaa yhteistyötä kunnan kanssa. Action and Interaction Vihdin 4H-yhdistys ry Kokonaisrahoitus , josta tuki 100 % Suomalaiset ja liettualaiset nuoret maaseututoimijat tapasivat ja oppivat toisiltaan käytännön ja esimerkkien kautta mm. yrittämisestä ja kierrättämisestä sekä yrittivät luoda pysyvämpiä yhteistyömuotoja.

20 Yhteystiedot: Toiminnanjohtaja Maarit Teuri p , Hankeneuvoja Anu Gustafsson p , Hankeneuvoja Tuulia Purola p , Ykkösakseli ry Kitulantie SUOMUSJÄRVI

Leader-rahoitusta Ykkösakselilta

Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakselin tukemia Yrityshankkeita 2007-2013 Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakseli ry on paikallinen Leader-ryhmä, joka myöntää tukea paikallisiin yleishyödyllisiin ja elinkeinotoimintaa kehittäviin

Lisätiedot

Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä

Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Vihti 8.11.2014 Maarit Teuri Mitä on Leader-toiminta? Ykkösakseli ja sen toiminta Esimerkkejä vesistöhankkeista Leader-rahoitus uudella ohjelmakaudella

Lisätiedot

Linnaseutu ry. Rahoitetut yhteisölliset hankkeet 2007-2013

Linnaseutu ry. Rahoitetut yhteisölliset hankkeet 2007-2013 Armijärven Suojeluyhdistys ry: Nihattula ennen ja nyt Hankkeessa toteutetaan netissä julkaistava Nihattulan historiikki ja uusille asukkaille jaettava tervetuliaispaketti Katoavaa muistitietoa kootaan

Lisätiedot

KOILLISMAAN PIENIMUOTOISET INVESTOINNIT KOORDINOINTIHANKE

KOILLISMAAN PIENIMUOTOISET INVESTOINNIT KOORDINOINTIHANKE KOILLISMAAN PIENIMUOTOISET INVESTOINNIT KOORDINOINTIHANKE Pölkky PöllinParkkuun MM-kilpailut Jokijärvellä 1.1.2011 31.12.2011 LOPPURAPORTTI 1 KOILLISMAAN PIENIMUOTOISET INVESTOINNIT KOORDINOINTIHANKE 1.

Lisätiedot

TORNION KYLIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

TORNION KYLIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA TORNION KYLIEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2014 2016 1 Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 Kylien kehittämissuunnitelman tarve ja tausta... 3 Kylien kehittämissuunnitelman valmisteluprosessi... 4 Kyläkohtaisesta

Lisätiedot

Lisää kierroksia! Paikallinen kehittämisstrategia 2014 2020. Karkkila Lohja Salo Vihti. Ykkösakseli ry

Lisää kierroksia! Paikallinen kehittämisstrategia 2014 2020. Karkkila Lohja Salo Vihti. Ykkösakseli ry Lisää kierroksia! Paikallinen kehittämisstrategia 2014 2020 Karkkila Lohja Salo Vihti Ykkösakseli ry Jätetty MMM:öön 9.6.2014 Sisällysluettelo 1. STRATEGIAN KOHDEALUEEN KUVAUS 1 1.1 Kuvaus alueesta 1 1.2

Lisätiedot

Lisää kierroksia! Paikallinen kehittämisstrategia 2014 2020. Karkkila Lohja Salo Vihti. Ykkösakseli ry

Lisää kierroksia! Paikallinen kehittämisstrategia 2014 2020. Karkkila Lohja Salo Vihti. Ykkösakseli ry Lisää kierroksia! Paikallinen kehittämisstrategia 2014 2020 Karkkila Lohja Salo Vihti Ykkösakseli ry Jätetty MMM:öön 9.6.2014 Sisällysluettelo 1. STRATEGIAN KOHDEALUEEN KUVAUS 3 1.1 Kuvaus alueesta 3 1.2

Lisätiedot

VUOSIRAPORTTI 2012 NOUSEVA RANNIKKOSEUTU RY. Nouseva Rannikkoseutu ry

VUOSIRAPORTTI 2012 NOUSEVA RANNIKKOSEUTU RY. Nouseva Rannikkoseutu ry VUOSIRAPORTTI 2012 NOUSEVA RANNIKKOSEUTU RY 2 3 Sisällysluettelo Yhteenveto Taustaa 1. HANKETOIMINNAN KESKEINEN SISÄLTÖ.. s. 5 1.1. Maaseudun kehittäminen: toimenpiteet 412, 413 ja 421 1.2. Maksatushakemusten

Lisätiedot

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016

VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 VIHTIJÄRVEN KYLÄSUUNNITELMA 2011-2016 Vihtijärven kyläyhdistys ry 2010 Kannen kuva: Seppo Ranta-aho Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. Vihtijärven kyläsuunnitelma

Lisätiedot

SISÄLLYS. Painatus: Karkkilan Painopalvelu Oy, marraskuu 2014

SISÄLLYS. Painatus: Karkkilan Painopalvelu Oy, marraskuu 2014 HAIMOON KYLÄSUUNNITELMA 2014 SISÄLLYS 1. Johdanto... 3 2. Haimoon arvot... 3 3. Sijainti... 3 4. Kylän historiaa... 4 5. Vihtijoki... 6 6. Asutus ja palvelut... 7 6.1. Asemakaava...7 6.2. Haimoon kylän

Lisätiedot

YKKÖSAKSELI RY:N HANKE- JA YRITYSTUKIEN ULKOINEN ARVIOINTI. Ohjelmakausi 2007 2013. Eija Eloranta

YKKÖSAKSELI RY:N HANKE- JA YRITYSTUKIEN ULKOINEN ARVIOINTI. Ohjelmakausi 2007 2013. Eija Eloranta YKKÖSAKSELI RY:N HANKE- JA YRITYSTUKIEN ULKOINEN ARVIOINTI Ohjelmakausi 2007 2013 Eija Eloranta Turun yliopiston Brahea-keskuksen julkaisuja 4 Julkaisija: Turun yliopiston Brahea-keskus Ulkoasu ja taitto:

Lisätiedot

Koonnut: Tuija Veija 2

Koonnut: Tuija Veija 2 Koonnut: Tuija Veija 2 Lukijalle Maaseudun voimavarana on kautta aikojen ollut yhteisöllisyys, mikä näkyy niin lähimmäisestä välittämisessä kuin myös yhteisten asioiden eteenpäin viemisessä ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2007 2013 Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Maaseudun kehittämisen lähtökohtana ovat maaseudun asukkaat ja heidän

Lisätiedot

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet

Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMA 2007 2013 Ideoista tuloksiksi Maaseudun hanketuet Maaseudun kehittämisen lähtökohtana ovat maaseudun asukkaat ja heidän

Lisätiedot

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2013 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2013 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 203 ohjelmakaudella 2007 203 Tampereen seutukunnassa 2 Kantri ry:n raportti vuodesta 203 Leader- ohjelmakausi 2007 203 Yhteenveto

Lisätiedot

9308/Onni kutsuu kylään hanke Tiedonvälityshanke LOPPURAPORTTI

9308/Onni kutsuu kylään hanke Tiedonvälityshanke LOPPURAPORTTI 9308/Onni kutsuu kylään hanke Tiedonvälityshanke LOPPURAPORTTI Onni kutsuu kylään -hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007 2013 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ja Satakunnan

Lisätiedot

KEHU Keskisen Uudenmaan Kehittämisyhdistys ry www.kehu.fi. KESKISEN UUDENMAAN KEHITTÄMISYHDISTYS KEHU ry. ALMA-Ohjelmakauden 2000-2006 LOPPURAPORTTI

KEHU Keskisen Uudenmaan Kehittämisyhdistys ry www.kehu.fi. KESKISEN UUDENMAAN KEHITTÄMISYHDISTYS KEHU ry. ALMA-Ohjelmakauden 2000-2006 LOPPURAPORTTI KEHU Keskisen Uudenmaan Kehittämisyhdistys ry www.kehu.fi KESKISEN UUDENMAAN KEHITTÄMISYHDISTYS KEHU ry. ALMA-Ohjelmakauden 2000-2006 LOPPURAPORTTI SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaryhmän toiminta ohjelmakaudella

Lisätiedot

Rahoituskanavia kylätalon kunnostushankkeeseen

Rahoituskanavia kylätalon kunnostushankkeeseen Rahoituskanavia kylätalon kunnostushankkeeseen Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 2 OMA RAHOITUS HANKKEISSA 4 3 PAIKALLISET TOIMINTARYHMÄT 5 3.1 Yleishyödyllinen kehittämishanke... 6 3.2 Yleishyödyllinen investointihanke...

Lisätiedot

Hanketoimijan käsikirja

Hanketoimijan käsikirja 2010 M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k ä s i k i r j a Hanketoimijan käsikirja M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS JA VUOSIRAPORTTI 2010

TOIMINTAKERTOMUS JA VUOSIRAPORTTI 2010 TOIMINTAKERTOMUS JA VUOSIRAPORTTI 2010 Euroopan maaseudun kehittämisen rahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin 1. YLEISTÄ Oulujärvi LEADER ry on yhdistys, joka aktivoi ja tukee maaseudun asukkaita

Lisätiedot

YKKÖSAKSELI RY Leader-toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Salo 1.4.2014 Maarit Teuri

YKKÖSAKSELI RY Leader-toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Salo 1.4.2014 Maarit Teuri LEADER 2007-2013 YKKÖSAKSELI RY Leader-toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Salo 1.4.2014 Maarit Teuri LEADER 2007-2013 Mitä on Leader-toiminta? Ykkösakseli Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen

Lisätiedot

Laurea Julkaisut I Laurea Publications. Minttu Räty (toim.) Aistien - Avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä -hanke.

Laurea Julkaisut I Laurea Publications. Minttu Räty (toim.) Aistien - Avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä -hanke. Laurea Julkaisut I Laurea Publications Minttu Räty (toim.) Aistien - Avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä -hanke Loppuraportti Laurea Julkaisut I Laurea Publications I 46 Minttu Räty (toim.) Aistien-

Lisätiedot

SOPIMALLA PALVELUITA

SOPIMALLA PALVELUITA SOPIMALLA PALVELUITA Käytännön ratkaisuja 1 LUKIJALLE Keskitettyä ja tehokasta... Maaseudun palvelut ovat vaarassa. Keskustelu on jo vuosia vellonut suuren ja tehokkaan ympärillä. Suurten yksiköiden tarve

Lisätiedot

KÄRKÖLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2014 KÄRKÖLÄ KÄRJESSÄ. Suvaitseva, yhdessä tekevä, turvallinen ja luontoa kunnioittava kyläyhteisö

KÄRKÖLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2014 KÄRKÖLÄ KÄRJESSÄ. Suvaitseva, yhdessä tekevä, turvallinen ja luontoa kunnioittava kyläyhteisö KÄRKÖLÄN KYLÄSUUNNITELMA 2014 KÄRKÖLÄ KÄRJESSÄ Suvaitseva, yhdessä tekevä, turvallinen ja luontoa kunnioittava kyläyhteisö SISÄLLYS JOHDANTO 3 Kyläsuunnitelman toteutus 3 Tarve 3 Suunnitelma 3 Kyläkysely

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI PALVELUTUULI-HANKE

LOPPURAPORTTI PALVELUTUULI-HANKE Suomen Nuorisoseurat ry Palvelutuuli, 14336 LOPPURAPORTTI PALVELUTUULI-HANKE 2012 2014 Sisällys Hankkeen strateginen tavoite... 3 Varsinaiset hankkeen tavoitteet... 4 Hankkeen toteutus... 5 Perehtyminen

Lisätiedot

Julkaisusarja 2012. EU-eurot liikunnalle. Kooste EU-hankerahoituksista liikunnalle vuodesta 2007 alkuvuoteen 2011

Julkaisusarja 2012. EU-eurot liikunnalle. Kooste EU-hankerahoituksista liikunnalle vuodesta 2007 alkuvuoteen 2011 Julkaisusarja 2012 EU-eurot liikunnalle Kooste EU-hankerahoituksista liikunnalle vuodesta 2007 alkuvuoteen 2011 SLU-Julkaisusarja 4/2012 Syksy 2012 Taitto: Soile Koskela ISSN: 1455-9781 ISBN (pdf): 978

Lisätiedot

Lapin kyläkirje 1/2013

Lapin kyläkirje 1/2013 Lapin kyläkirje 1/2013 Maakunnallinen kyläyhdistys LAPPILAISET KYLÄT RY Vuoden Lappilainen kylä 2012 Kantomaanpää Ylitorniolta PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Ajelin etelän vieraani kanssa nelostietä pohjoista

Lisätiedot

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2011 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa

Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 2011 ohjelmakaudella 2007 2013 Tampereen seutukunnassa Vuosiraportti Kantri ry:n toiminnasta ja toimintarahahankkeesta vuonna 20 ohjelmakaudella 2007 203 Tampereen seutukunnassa 2 Kantri ry:n raportti vuodesta 20 Leader- ohjelmakausi 2007 203 Yhteenveto Ohjelmakauden

Lisätiedot

Ihmisten kokoisille ideoille!

Ihmisten kokoisille ideoille! Ihmisten kokoisille ideoille! rahoitusta neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi Leaderin kantavana ajatuksena on paikallisen asiantuntemuksen ja osaamisen hyödyntäminen kehittämistyössä. Suomessa

Lisätiedot

Ahlaisten kyläsuunnitelma

Ahlaisten kyläsuunnitelma Ahlaisten kyläsuunnitelma Sisällysluettelo Johdanto 3 Kylänkuvaus 4 Ahlaisten historia kyläkunnittain 5 Hanketoiminta Ahlaisissa 8 Ahlainen tänään 8 Erityispiirteitä Kellahdelta ja Lampista 13-14 Kyläkyselyn

Lisätiedot