TEKNINEN LAUTAKUNTA / TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS. Aika: Keskiviikko klo Käsiteltävät asiat:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TEKNINEN LAUTAKUNTA 13.08.2014/20.08.2014 TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS. Aika: Keskiviikko 20.08.2014 klo 18.00. Käsiteltävät asiat:"

Transkriptio

1 SIIKAISTEN KUNTA ASIALISTA/KOKOUSKUTSU / TEKNISEN LAUTAKUNNAN KOKOUS Aika: Keskiviikko klo Paikka: Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat: 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. valitseminen 3. Poikkeamislupahakemus asuinrakennuksen, talousrakennuksen ja saunan rakentaminen, Juha-Pekka Lehto 4. Poistettavat saatavat 5. Nopeusrajoitusesitys Isojärvelle 6. Maa-aineslupa Konetyö Koskimäki Oy, kaivutason muutos 7. Lisämääräraha 8. Teknisen lautakunnan alaiset investointihankkeet 9. Myönnetyt rakennusluvat 10. Viranhaltijan päätöspöytäkirjat 11. Lautakunnan tietoon saatettavat asiat TERO HARJU puheenjohtaja ANNE JÄRVENRANTA esittelijä

2 110 SIIKAISTEN KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 9/ / Aika: Keskiviikko klo Paikka: Kunnanvirasto Läsnäolo: (läsnä) (poissa) x Harju Tero puheenjohtaja x Söderbacka Sari varapuheenjohtaja x Järvenpää Susanna jäsen x Lahtinen Seppo jäsen x Minkkinen Timo jäsen x Venojärvi Eeva jäsen x Viljanen Vesa jäsen x Forss Leo varajäsen x Vaho Eleonoora varajäsen Muut läsnäolleet: x Vanhatalo Jukka kh:n puheenjohtaja x Ylikoski Kauko kh:n edustaja x Vuorela Sari kh:n varaedustaja x Rantanen Päivi kunnanjohtaja x Järvenranta Anne tekninen johtaja/esittelijä Allekirjoitukset Tero Harju puheenjohtaja Anne Järvenranta pöytäkirjanpitäjä Pöytäkirjantarkastus Pöytäkirja on tarkastettu ja hyväksytty Siikaisissa / 2014 Sari Söderbacka Seppo Lahtinen Nähtävänäolo Pöytäkirja on pidetty yleisesti nähtävillä Siikaisissa / 2014 Todistaa: Anne Järvenranta pöytäkirjanpitäjä

3 SIIKAISTEN KUNTA KOKOUKSEN LAILLISUUS JA VALTAISUUS Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. 80 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN Kokouksen pöytäkirjan tarkastaa kaksi lautakunnan kullakin kerralla valitsemaa pöytäkirjantarkastajaa. Tämän kokouksen pöytäkirja tarkastetaan kokouksessa Aakkosjärjestyksen mukaan vuorossa ovat Söderbacka Sari ja Järvenpää Susanna. Tämän kokouksen pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Söderbacka Sari ja Lahtinen Seppo.

4 SIIKAISTEN KUNTA POIKKEAMISLUPAHAKEMUS ASUINRAKENNUKSEN, TALOUSRAKENNUKSEN JA SAUNAN RAKENTAMINEN, JUHA-PEKKA LEHTO Juha-Pekka Lehto hakee poikkeamislupaa asuinrakennuksen, varaston ja saunan rakentamiseen omistamalleen tilalle Koivikko RN:o 7:150 Siikaisten kunnan Leväsjoen kylässä Isojärven rannalla. Kiinteistön pinta-ala on noin 4,313 ha. Alueella on rantayleiskaava, jossa alue on määritelty maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. M- alueella haja-asutusluonteinen rakentaminen on sallittua vähintään 200 metrin etäisyydellä rantaviivasta. Asuinrakennuksen kerrosalaksi esitetään 250 m 2 ja etäisyys rannasta 102,4 metriä. Talousrakennus 80 m2 rannasta 132 metriä, talousrakennus 60 m2 rannasta 30 metriä ja sauna 30 m2 rannasta 27 metriä. Jätevesijärjestelmäksi esitetään Iisi-Sako puhdistamoa ja talousvesi omasta kaivosta. Tieyhteys Keitaanrannantieltä. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemuksesta. Rakennettavaksi suunniteltu alue ei sijaitse yli 200 metrin etäisyydellä rannasta, joten rakennuslupaa hankkeelle ei voida myöntää. Lupaviranomainen Varsinais-Suomen ELY-keskus. Tekninen lautakunta puoltaa poikkeamisluvan myöntämistä hakemuksen mukaisesti. Keskustelun jälkeen esittelijä muutti ehdotusta, ettei lautakunta puolla poikkeamisluvan myöntämistä hakemuksen mukaisesti. Rantayleiskaavassa alue on määritelty M- alueeksi, jolle rantarakentamista ei sallita. Muutettu ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

5 SIIKAISTEN KUNTA POISTETTAVAT SAATAVAT Teknisen lautakunnan alaisuudessa olevia ekomaksu-, lämpöenergia- ja venepaikkasaatavia on kertynyt vuodelta 2011 yhteensä 6.718,01 euron suuruiset saatavat, joiden perinnässä ei ole onnistuttu yrityksistä huolimatta. Lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle liitteen nro 1/200814/82 mukaisten yhteensä 6.718,01 euron määräisten saatavien poistamista.

6 SIIKAISTEN KUNTA NOPEUSRAJOITUSESITYS ISOJÄRVELLE Siikaisten kunnan alueella Turvallinen Isojärvi- tapahtumassa on tullut esiin, että Vuohisalmen ja Kevätsalmenluodon välisellä kapealla alueella tarvitaan nopeusrajoituksen alentamista. Kapealla alueella veneiden nopeudesta aiheutuu vaaratilanteita uimareille. Poliisi on suositellut nopeusrajoituksen hakemista ja nopeusrajoitukseksi esitetään 10 km/h. Vesiliikennelain keskeinen kohta on vesillä liikkujaa koskevat yleiset velvollisuudet. Vesillä liikkuja ei saa häiritä tai vaikeuttaa toisten ihmisten liikkumista vesillä eikä aiheuttaa näille vaaraa tai vahinkoa. Vesillä liikkuja ei myöskään saa aiheuttaa vaaraa eikä merkittävää tai tarpeetonta haittaa ja häiriötä luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle, luonnon virkistyskäytölle tai muulle yleiselle tai yksityiselle edulle. Poliisilla on mahdollisuus puuttua häiritsevään vesiliikenteeseen välittömästi. Vesiliikennelain määräyksiä tahallaan tai huolimattomuudesta rikkova voidaan tuomita vesiliikennerikkomuksesta sakkoon. Vesiliikennelain 15, 16 ja 17 :n perusteella voidaan asettaa alueellisia kieltoja ja rajoituksia. Yleisiä kulkuväyliä koskevista kielloista ja rajoituksista päättää Liikennevirasto ja muita vesialueita koskevista kielloista ja rajoituksista elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Kieltoasian voi laittaa vireille kunta, kunnan jäsen tai sellainen viranomainen, yhteisö tai vesialueen omistaja, jota asia koskee. Jos kielto tai rajoitus määrätään kunnan esityksestä, se on määrättävä esityksen mukaisesti, jollei esityksestä poikkeaminen ole tarpeen tasapuolisen kohtelun tai alueellisen yhtenäisyyden vuoksi taikka muusta erityisestä syystä. Vesiliikennelain 19 :ssä määrätään kiellon tai rajoituksen merkitsemisestä seuraavasti: Kielto tai rajoitus on, jos se on mahdollista, merkittävä vesialueelle, jota se koskee, tai sen läheisyyteen. Kiellon tai rajoituksen merkitsemisestä yleisellä kulkuväylällä vastaa väylänpitäjä ja muualla se kunta, jonka aluetta kielto tai rajoitus koskee. Kieltoja rajoitusmerkkeinä käytetään Liikenneviraston päätöksen mukaisia vesiliikennemerkkejä. Tekninen lautakunta päättää esittää Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle 10 km/h nopeusrajoituksen määräämisestä Isojärvelle Vuohisalmen ja Kevätsalmenluodon väliselle kapealle väylälle. Nopeuden rajoittamista haetaan yleisen virkistyskäytön turvaamiseksi ja vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi.

7 SIIKAISTEN KUNTA MAA-AINESLUPA KONETYÖ KOSKIMÄKI OY, KAIVUTASON MUUTOS Konetyö Koskimäki Oy on tehnyt muutosilmoituksen maa-aineslupaan kaivutason korkeudesta, uusi korkeus on +38,00 m. Alueelle on saatu lupapäätös perustuen kaivutasoon +40,00 m. Kallioaineksen tarpeesta sekä myös alueelle suunnitellun lammen pysymisenä hyvänlaatuisena haemme alueelle uutta lupaa kaivutasolle +38,00 m. Lisäkuutiomäärä on n m3ktr. Suunniteltu ottoalue sijaitsee Tuorila Siikainen seututien mt 270:n varrella n. 5 km Tuorilasta lounaaseen ja on aivan Siikaisten ja Merikarvian kuntien rajalla n. 1,3 km tiestä etelään Haukijärven tilalla Otamon kylässä Siikaisten kunnassa, kiinteistötunnus on Alueen pinta-ala on n 2,1 ha ja arvioitu kiviaineksen ottomäärä on n m3ktr. Keskimääräinen ottamissyvyys n. 8,5 metriä. Massamäärät perustuvat osaksi alueelta tehtyihin mittauksiin, MML:n digitaaliseen korkeustietokantaan sekä maastokatselmuksessa tehtyihin havaintoihin. Suunnitellussa lopputilanteessa alue jää vedenalaiseksi ja jää virkistyskäyttöön. Kaivutoiminnan aikana paaluilla merkityn (1-6) kaivualueen ympärille jätetään n. 5 m suojavyöhyke, joka merkitään lippusiimalla. Jyrkänteen korkeuden ollessa >2,0 m rakennetaan lopullinen suoja-aita (verkkoaita) 1,5 m etäisyydelle valmiin louhitun jyrkänteen yläreunasta. Ottamisalueen länsipuolella (linja 3-5) reuna pengerretään tarvittaessa tasoon +43,0 +43,5 ylivuodon estämiseksi. Varsinais-Suomen ELY-keskus on todennut, että maa-aineksia voidaan ottaa jonkin verran suunniteltua syvemmältä. Näin saadaan lammen vesi pysymään helpommin hyvänlaatuisena. Syvemmältä otettaessa tulee vain huolehtia, ettei alueen kuivatusvesien johtamisesta aiheudu haittaa maanomistajille tai ympäristölle (vesimäärät varmasti kasvavat jonkin verran) ja että louhosalue muotoillaan/jälkihoidetaan toiminnan loputtua mahdollisimman huolellisesti ja turvalliseksi. Lautakunta päättää hyväksyä kaivutason syventämisen ja muilta osin lupaehdot pysyvät samana kuin kunnanhallituksen päätöksessä on määrätty.

8 SIIKAISTEN KUNTA LISÄMÄÄRÄRAHA Teknisen lautakunnan investointimäärärahoissa on euroa peruspalvelukeskuksen investointiin. Kohde laajeni alkuperäisestä suunnitelma kattamaan koko taloa ja määrärahan ylitys on noin euroa. Kallio B ja C ulkopuolisten alueiden muotoilu ja vesien johtaminen on tullut arvioitua kalliimmaksi ja lisämäärärahan tarve on noin euroa. Tämä tarvittava määräraha voidaan siirtää Kiinteistöjen maalaus ja korjaus investointikohdalta. Keskuskoulun remonttiin varattu määräraha on ylittynyt ja hankkeeseen tulee vielä kustannuksia sähköistyksestä sekä kalustehankinnoista. Määrärahan ylitystarve on noin euroa. Tekninen lautakunta anoo seuraavaa: euron lisämäärärahaa peruspalvelukeskuksen 8510 menokohdalle euron määrärahan siirtoa kiinteistöjen maalaus ja korjaus 8500 kohdalta Kallio B ja C menokohdalle euron lisämäärärahaa keskuskoulun 8506 menokohdalle kunnanhallitukselta ja edelleen valtuustolta.

9 SIIKAISTEN KUNTA TEKNISEN LAUTAKUNNAN ALAISET INVESTOINTIHANKKEET TEKN.LTK TEKNISEN LAUTAKUNNAN ALAISET INVESTOINTIHANKKEET Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on investointihankkeita, jotka ovat teknisen lautakunnan alaisia toteutukseltaan, Kallion rivitalo A, keskuskoulu, Metsätähti, Kallio B ja C rivitalot, lämpölaitos, vesijohto- ja viemärilinjojen rakentaminen asemakaava-alueella, jätevesikaivojen saneeraus. Lautakunta keskustelee keskeneräisistä investointi- ja rakennushankkeista. Kallio A yksi huoneisto vapautuu ja se remontoidaan. Pinnat uusitaan ja keittiökalusteet. Keskuskoulun tarjouskyselyjä tulisi saattaa liikkeelle. Metsätähden remontointiin kysytään suunnittelijaa. Kallion B ja C rivitalon salaojien uusiminen, rakennukset matalalla ja maasto alavaa. Vapaana C talosta 3 asuntoa, 6 asuntoa yhteensä. Kartoitetaan rakennukset ennen investointiin ryhtymistä. Lämpölaitokselle on tilattu isompi sulkusyötin, toimitusaika 6-7 viikkoa. Kaira rikkoutunut, takuuasioita. Vesi- ja viemärilinjan rakentaminen Sakarin alueella. Jätevesikaivojen saneeraus vuotavien kohtien osalla. Lautakunta merkitsee asian tietoonsa saatetuksi. TEKN.LTK Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on investointihankkeita, jotka ovat teknisen lautakunnan alaisia toteutukseltaan, Kallion rivitalo A, keskuskoulu, Metsätähti, Kallio B ja C rivitalot, lämpölaitos, vesijohto- ja viemärilinjojen rakentaminen asemakaava-alueella, jätevesikaivojen saneeraus. Lautakunta keskustelee keskeneräisten investointi- ja rakennushankkeiden tilanteesta. Keskuskoululla on hankehakemuksen puitteissa käynyt aluehallintoviraston tarkastaja. Lämpölaitoksen ulkolämpötilan mukaan säätyvä shunttiventtiili on asennettu. Lautakunta merkitsee asian tietoonsa saatetuksi. TEKN.LTK Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on investointihankkeita, jotka ovat teknisen lautakunnan alaisia toteutukseltaan, Kallion rivitalo A, keskuskoulu, Metsätähti, Kallio B ja C rivitalot, lämpölaitos, vesijohto- ja viemärilinjojen rakentaminen asemakaava-alueella, jätevesikaivojen saneeraus. Lautakunta keskustelee keskeneräisten investointi- ja rakennushankkeiden tilanteesta. Keskuskoululla on hankehakemuksen täydennys lähetetty ja mattotöiden, alakattorakentamisesta ja asbestinpurusta on kysytty urakkatarjouksia. Lämpölaitoksen vastaanottotarkastus on ollut ja laitos on vastaanotettu. Kallio A yhden huoneiston saneeraus on aloitettu. Metsätähden ritiläkattojen puhdistus on tilattu. Lautakunta merkitsee investointihankkeiden tilanteen tietoonsa saatetuksi.

10 SIIKAISTEN KUNTA TEKN.LTK Lautakunta merkitsee tiedoksi seuraavat asiat: Keskuskoulun hankehakemusta on täydennetty ja keskusteltiin valvojan valitsemisesta kesän remonttiin. Lämpölaitos on vastaanotettu ja jälkitarkastus on Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on investointihankkeita, jotka ovat teknisen lautakunnan alaisia toteutukseltaan, Kallion rivitalo A, keskuskoulu, Metsätähti, Kallio B ja C rivitalot, lämpölaitos, vesijohto- ja viemärilinjojen rakentaminen asemakaava-alueella, jätevesikaivojen saneeraus. Lautakunta keskustelee keskeneräisten investointi- ja rakennushankkeiden tilanteesta. Keskuskoululla on hankehakemuksen täydennykseen pyydetty lisätäydennystä. Kesällä tehtävän remontin osalle on sovittu valvoja. Kallio B ja C rivitalon ulkopuolisten salaoja- ja sadevesijärjestelmien uusiminen aloitetaan toukokuun puolella. Lämpölaitoksen jälkitarkastus on ollut. Kallio A yhden huoneiston saneeraus jatkuu ja kesällä aloitetaan toisen huoneiston saneeraus. Lautakunta valitsee keskuskoulun remontille työryhmän ja merkitsee investointihankkeiden tilannekatsauksen tietoonsa saatetuksi. Tero Harju esitti keskuskoulun remonttiin samaa työryhmää kuin terveysasemallakin. Koska muita esityksiä ei tullut, työryhmän jäseniksi tuli Sari Söderbacka, Vesa Viljanen ja Seppo Lahtinen. Työryhmä kokoontuu kerran viikossa yhdessä valvojan kanssa ja laatii viikkotiedotteen. TEKN.LTK Muilta osin ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on investointihankkeita, jotka ovat teknisen lautakunnan alaisia toteutukseltaan, Kallion rivitalo A, keskuskoulu, Metsätähti, Kallio B ja C rivitalot, lämpölaitos, vesijohto- ja viemärilinjojen rakentaminen asemakaava-alueella, jätevesikaivojen saneeraus, terveysasema. Lautakunta keskustelee keskeneräisten investointi- ja rakennushankkeiden tilanteesta. Keskuskoulun saneeraus alkaa kesäkuun alussa. Kallio B ja C rivitalon ulkopuolisten salaoja- ja sadevesijärjestelmien uusiminen käynnissä. Lämpölaitoksen savukaasumittaus tehty. Kallio A yhden huoneiston saneeraus valmis kesällä aloitetaan toisen huoneiston saneeraus. Terveysaseman ilmanvaihtokone vaihdetaan heinä-elokuussa. Lautakunta keskustelee investointihankkeiden tilanteesta. Lautakunta keskusteli investointihankkeista ja merkitsi tiedoksi. TEKN.LTK Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on investointihankkeita, jotka ovat teknisen lautakunnan alaisia toteutukseltaan, Kallion rivitalo A, keskuskoulu, Metsätähti, Kallio B ja C rivitalot, lämpölaitos, vesijohto- ja viemärilinjojen rakentaminen asemakaava-alueella, jätevesikaivojen saneeraus, terveysasema. Lautakunta keskustelee keskeneräisten investointi- ja rakennushankkeiden tilanteesta. Keskuskoulun saneeraus on käynnissä, purkutöitä tehty. Kallio B ja C rivitalon ulkopuolisten salaojaja sadevesijärjestelmien uusiminen tehty. Kallio A yhden huoneiston saneeraus aloitetaan. Terveysaseman ilmanvaihtokone vaihdetaan heinä-elokuussa.

11 SIIKAISTEN KUNTA Lautakunta keskustelee investointihankkeiden tilanteesta. Lautakunta merkitsi keskustelun investointihankkeista tiedoksi. TEKN.LTK Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on investointihankkeita, jotka ovat teknisen lautakunnan alaisia toteutukseltaan, Kallion rivitalo A, keskuskoulu, Metsätähti, Kallio B ja C rivitalot, lämpölaitos, vesijohto- ja viemärilinjojen rakentaminen asemakaava-alueella, jätevesikaivojen saneeraus, terveysasema. Lautakunta keskustelee keskeneräisten investointi- ja rakennushankkeiden tilanteesta. Keskuskoulun saneeraus on kesän aikana tehty. Kallio B ja C rivitalon ulkopuolisten salaoja- ja sadevesijärjestelmien uusiminen on tehty, rivitalon takapihan väliaidat on korjaamatta ja asentamatta. Kallio A yhden huoneiston saneeraus on valmis. Terveysaseman ilmanvaihtokone on vaihdettu. Lautakunta keskustelee investointihankkeiden tilanteesta. Lautakunta merkitsi keskustelun tiedokseen.

12 SIIKAISTEN KUNTA MYÖNNETYT RAKENNUSLUVAT Rakennuslupapäätökset 2014: (liite2/200814/87 ). Lautakunta merkitsee rakennustarkastajan tekemät rakennuslupapäätökset tietoonsa saatetuksi. 88 VIRANHALTIJAN PÖYTÄKIRJAT Teknisen johtajan viranhaltijapäätökset 2014 :t Lautakunta merkitsee viranhaltijan tekemät päätökset tietoonsa saatetuksi.

13 SIIKAISTEN KUNTA LAUTAKUNNAN TIETOON SAATETTAVAT ASIAT Talousarvion toteutumavertailu käyttötalous 1-6/2014 Talousarvion toteutumavertailu investointiosa 1-6/2014 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Lausunto ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta Mikonkeitaan tuulivoimapuisto, Kristiinankaupunki ja Isojoki, Maanmittauslaitos: Päätös MML/1560/03 04/2014, , Fortum Espoo Distribution Oy. Lunastuksen ennakkohaltuunotto myönnetty TUKES Turvallisuus- ja kemikaalivirasto: Ilmoitus kaivospiirille annettavista määräyksistä, Porin seudun jätelautakunnan kokous nro 4/2014 pöytäkirjan ote, 30 Hangassuon jätekeskuksen yhdyskuntajätemaksun tarkistus Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry: Karvianjoen yhteistarkkailu vuonna 2013 Lautakunta merkitsee em. asiat tietoonsa saatetuiksi.

14 SIIKAISTEN KUNTA OIKAISUVAATIMUSOHJEET JA VALITUSOSOITUS MUUTOKSENHAKUKIELLOT Kieltojen perusteet Päivämäärä Pykälät Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät 81, 82, 83, 85, 86, 87, 88, 89 Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: Pykälät 84 Hallintokäyttölaki 5 1 mom. / muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. Pykälät ja valituskieltojen perusteet 79, 80 kokouksen järjestäytyminen OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimus viranomainen ja - aika Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite Tekninen lautakunta Kankaanpääntie 1 B SIIKAINEN Pykälät 84 Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen sisältö Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava. Liitetään pöytäkirjaan

15 SIIKAISTEN KUNTA VALITUSOSOITUS Valitusviranomainen ja valitusaika Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen. Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite Turun hallinto-oikeus PL TURKU Kunnallisvalitus, pykälät Valitusaika 30 päivää Hallintovalitus, pykälät Valitusaika 30 päivää Muu valitusviranomainen, osoite ja postiosoite Pykälät Valitusaika päivää Valituskirjelmä Valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista Valitus tehdään kirjallisesti. Valituskirjelmässä, joka on ositettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi; sekä - perusteet, joilla muutosta vaaditaan. Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan tai kirjelmän muun laatijan nimi ja kotikunta sekä postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Valituskirjelmään on liitettävä - päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Valitusasiakirjojen toimittaminen Asiamiehen on tarvittaessa liitettävä valtakirja (HLL 21 ) Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle valitusajan kuluessa ennen sen viimeisen päivän virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan kuluessa. Lisätietoja Yksityiskohtainen oikaisuvaatimusohje / valitusosoitus liitetään pöytäkirjanotteeseen. Liitetään pöytäkirjaan