NCC:n Ohkolan maankaatopaikan perhosselvitys 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NCC:n Ohkolan maankaatopaikan perhosselvitys 2014"

Transkriptio

1 NCC:n Ohkolan maankaatopaikan perhosselvitys 2014 Keväällä 2014 selvisi, että NCC:n varastolta on saatavissa sähköä valorysää varten. Sain valorysän asennettua ja sähkön kytkettyä 4. huhtikuuta Poistin valorysän 21. lokakuuta Valorysä oli siis toiminnassa lähes kuusi kuukautta. Syöttirysän sain asennettua 9. huhtikuuta ja se roikkui maastossa pitkälle marraskuuhun. Valorysässä oli 125W elohopealamppu ja syöttirysässä houkuttimena Perhostutkijain Seuran punaviiniä. Tainnuttimena molemmissa rysissä tetrakloorietaania. Rysistä olen määrittänyt kaikki ns. makrot ja kesäkuussa hankkimani maastokäsikirjan lajit: Kimmo Silvonen, Morten Top-Jensen & Michael Fibiger: Suomen päivä- ja yöperhoset maastokäsikirja, Oestermarie, 2014 Päiväperhosia tulee joitakin lajeja syöttipyydykseen, muutoin päiväperhosia on havainnoitu vain rysätyhjennysten yhteydessä. Rysät on pyritty kokemaan päivittäin. Ainoastaan aikaisin keväällä ja syksyllä koentavälit ovat muodostuneet pidemmiksi ulkomaanmatkojemme vuoksi. Valorysä toimi moitteettomasti, eikä minkäänlaista ilkivaltaa ollut havaittavissa. Ainoastaan välisenä yönä ukkonen rikkoi lampun ja hämäräkytkimen. Laitoin tilalle kellokytkimen ja uuden lampun. Siis koko kesänä valorysä oli vain yhden yön toimimatta. Kesäkuu oli poikkeuksellisen kylmä ja kahtena yönä ei rysään tullut yhtäkään otusta. Kesäkuussa tällainen on hyvin poikkeuksellista. Syöttirysien toiminta on aina hyvin ailahtelevaa. Hyvin monet tekijät vaikuttavat syöttirysien toimivuuteen. Tyynenä kylmänä yönä syötti vetää huonosti. Perhosille voi olla myös houkuttelevampaa ruokaa kuin punaviini, esimerkiksi kirvojen mesikaste. Syöttien toimivuus voi heiketä haihduttimien kuivuttua tai myrkkyhaihduttimet tomivat väärinpäin. Tällöin haihdutin imee kosteutta ulkopuolelta ja myrkky ei haihdu. Syksyllä siniritariyökköset ja tippuvat lehdet voivat tukkia rysän nielun. Näiden ongelmien takia päivittäinen koenta on tärkeää. Rysistä on laskettu lajit ja yksilömäärät ja tallennettu manuaalisesti vihkoon ja mahdollisuuksien mukaan väittömästi siirretty hyönteistietokantaan. Rysistä on laskettu yksilöä ja 393 lajia. Lajimäärä on todellisuudessa suurempi, sillä joistakin on mainittu vain suku. Esimerkkinä Euxoa tritici group. Mittareiden suvussa Eupithecia on lähes 60 lajia, joista vain osa on helposti tunnettavissa. Olen jättänyt sovinnolla määrittämättä vähänkin epävarmat lajit. Rysiin tule runsaasti myös muita hyönteisiä, esimerkiksi kovakuoriaisia. Komeimpia lajeja olivat sarvikuonokas ja runkohaapsanen. Olen kerännyt perhosia vuodesta 1964 lähtien. Ennen tätä vuotta olen Suomessa kerännyt rysillä perhosia Koppoon Utössä Syken koordinoimaa maatalousympäristön päiväperhosseurantaa olen tehnyt Leila Sillanpään kanssa vuodesta 1999.

2 Tällä vuosituhannella olen kerännyt perhosia lähinnä Baltian maissa. Edellisestä koko kesän kestäneestä rysäpyynnistä Mäntsälässä on noin 20 vuotta. Tällä vuosituhannella Suomesta on löydetty n.50 uutta suurperhoslajia, joten oli odotettavissa minulle uusia perhoslajeja Mäntsälästä. Uusien perhoslajien määrä ja joidenkin lajien valtavat yksilömäärät olivat kyllä suuri yllätys. Kesä 2014 ei ollut mitenkään erityisen hyvä perhoskesä ja varsinaisia vaellusvirtauksia ei juurikaan ollut. Päiväperhoskesä oli huonoin 15 vuoteen ja poikkeuksellisen kylmä kesäkuu verotti erityisesti alkukesän lajistoa. Tässä poimintoja mielenkiintoisimmista havainnoista: Synanthedon formicaeformis Pajunlasisiipi tuli raidasssa roikkuvasta syöttirysästä. Ilmeisesti se on elänyt toukkana siinä viereisessä puolilahossa raidassa. Lajia tavataan periaatteessa koko maasta, mutta sitä löydetään yleensä vain feromonilla. Hyönteistietokannassa on tältä vuodelta koko Suomesta viisi kappaletta Ohkolan yksilön lisäksi. Nymphalis xanthomelas Isonokkosperhosia tuli kaksi syöttirysästä ja yksi yksilö imeskeli valorysän kannattimena ollutta koivunrungon mahlaa. Laji on ollut Suomessa suurharvinaisuus, mutta vaelsi Suomeen 2012 miljoonien yksilöiden voimalla. Se on nyt onnistunut talvehtimaan kaksi kertaa, mutta kuluneen kylmän kesäkuun jälkeen kanta varmaankin esimerkiksi Mäntsälässä on kuollut. Apatura ilia Syöttirysästä löytyi myös yksi pikkuhäiveperhonen. Pikkuhäiveperhonen tavattiin ensi kerran Suomesta vuonna 2000, mutta nyt sitä tavataan jo Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Chloroclystis v-ata Lehtovähämittari tunnettiin aikasemmin vain Karkalin luonnonpuistosta. Tämä relicta oli rauhoitettu. Nyttemmin tätä etelästä levinnyttä nimimuotoa tavataan laajalti etelärannikolla. Ohkolasta lehtovähämittaria tuli 5 yksilöä ajalla Biston stratarius Tammimittarin löytyminen Ohkolasta oli suuri yllätys, olimmehan Leilan kanssa etsineet sitä viime vuosituhannella Ahvenanmaan tammistoista. Tämäkin laji elää toukkana muillakin lehtipuilla kuin tammella. Ilmeisesti lämpimyys on se tärkein tekijä, kuten yleensäkin perhosten metestymisessä. Kaikesta huolimatta 29 tammimittarikoirasta on käsittämättömän suuri määrä kalliolouhoksen ja maankaatopaikan välistä. Cerura erminea Valkohangokkaan löytyminen oli vielä suurempi yllätys kuin tammimittarin. Olinhan tavannut lajia aiemmin vain Latviassa. Valkohangokas tavattiin Suomesta vasta vuonna 2000, mutta nyt sitä tavataan laajalti Etelä-Suomesta. Lithosia quadra Isokeltasiipi oli mukava löytö, en ollut lajia tavannut missään aikaisemmin. Varsin erinäköiset koiras ja naaras löytyivät valorysästä.

3 Catocala pacta Pikkuritariyökköstä olen aiemmin löytänyt Porin Ahlaisista ja yksi yksilö valorysästä Kotka Rankista. Erittäin kaunis laji, joka näyttää upeasti punaiset takasiipensä esimerkiksi syötillä ollessaan. Yksi yksilö tuli siis punaviinin houkuttelemana syöttirysään. Lajin tyyppiympäristöä ovat märkäpohjaiset rantapajukot. Catocala fulminea Keltaritariyökkönen oli viime vuosituhannella suurharvinaisuus, josta ei Ohkolassa kannattanut edes uneksia. Nyt näitä kauniita keltaritariyökkösiä tuli neljä kappaletta syötti- ja valorysistä. Kirjan mukaan lehtolaji, siis aivan väärällä biotoopilla. Euchalcia modestoides Varjopatinayökkösiä saadaan rysistä hyvin harvoin. Viime vuosina jotkut ovat onnistuneet löytämään toukkia imiköiltä paljonkin. Itse onnistuin joskus 1980-luvulla laittamaan rysäni Ohkolanjokilaksoon sellaiseen paikkaan, josta sitä tuli runsaasti. Laji siis tuli aivan väärästä biotoopista, louhoksella ja maankaatopaikalla ei imiköitä kasva! Hyönteistietokannasta löytyy Suomesta tältä vuodelta 6 yksilöä Ohkolan havainnon lisäksi. Eucarta virgo Kvartsiyökkönen löytyi ensi kerran Suomesta vuonna 2000, nyt sitä tavataan etelä- ja länsirannikolla. Minulle laji oli aivan uusi tuttavuus. Kirjan mukaan lajin elinympäristöjä kosteapohjaiset avomaat. Ohkolan rysäpaikka ei oikein sitä ole. Tosin ravintokasvia pujoa ja pietaryrttiä alueella tavataan. Amphipyra pyramidea Ensimmäiset hohtopensasyökköset tapasin Kirkkonummen Mäkiluodosta Tällöin laji oli melkoinen harvinaisuus. Nyttemmin laji on eteläisessä Suomessa yleinen. Silti 66 yksilöä tätä entistä harvinaisuutta kotikylästäni maankaatopaikan reunalta saatuna on uskomatonta. Kirjan mukaan esiintyy lehdoissa ja pensaikoissa. Cucullia absinthii Malikaapuyökköseen tutustuin Koppoon Utössä tehdessäni siellä perhostutkimusta. Nimensä mukaan lajin pitäisi elää malilla, mutta Utössä keksin etsiä sitä ihan tavalliselta pujolta. Laji oli vielä tuolloin suurharvinaisuus. Tällä vuosituhannella sitä on ahkeran etsinnän tuloksena löydetty laajalti eteläisestä Suomesta. Nyt rysään putkahti pari perhosta. Toukkia en etsinyt. Trachea atriplicis Maltsayökköstä etsittiin viime vuosituhannella lounaisrannikolta. Ahvenanmaalla minäkin olin aiemmin tätä tuoreena kauniin vihreää yökköstä tavannut. Maltsojen lisäksi lajin toukka elää savikoilla. Maankaatopaikallahan jauhosavikkaa riittää. Tämä laji siis tuli 11 kappaletta ihan oikeasta ympäristöstään. Mesogona oxalina Kolmioyökkönen on minulle tuttu Porvoosta entiseltä hiekkakuopalta, siis vähän samantapainen paikka kuin tämä nykyinen rysäpaikka. Laji ei ole mikään yleisyys, sillä hyönteistietokannasta löytyy tältä vuodelta Suomesta 24 yksilöä, joista 8 yksilöä Ohkolasta! Agrochola macilenta Säämiskämäkiyökkönen esiintyy kirjan mukaan jalopuulehdoissa. Voiko tämä NCC:n rysäpaikka enää olla kauempana lajin tyyppiympäristöstä. Sieltä sitä kuitenkin tuli neljä yksilöä.

4 Calamia tridens Viheryökkönen on kirjan mukaan yksi harvoista taantuneista yökköslajeista. Muistan viime vuosituhannella etsineeni sitä taskulampun kanssa Suomenlinnan valleilta. Hyönteistietokannan mukaan sitä on tänä vuonna löydetty 106 yksilöä, joista noin 90 Helsingistä. Ohkolasta löytyi 3 yksilöä. Tulee huonosti pyydyksiin. Tuoreena erittäin näyttävä hohtavan vihreä yökkönen. Mythimna ferrago Ruosteolkiyökkönen lentää kirjan mukaan heinäkuussa ja elokuun alussa, yleensä meren tai isojen järvien rannoilla. Kun sain Ohkolasta ensimmäisen ferragon kuukautta kirjan ilmoittamaa aikaisemmin, niin olin ihan ymmällä, voiko laji olla ruosteolkiyökkönen. Ei aika eikä oikein paikkakaan täsmää. Ajankohta sopi paremmin helmiolkiyökköseen, jota on vaeltanut noin 30 yksilöä Suomeen. Näistäkin vain yksi yksilö alkukesästä. Onneksi olin ollut juuri toukokuussa Liettuassa, josta sain oikean helmiyökkösen ja pääsin toteamaan, että se se ei missään nimessä ole. Ruosteolkiyökkösiä tuli sitten pitkin kesää 357 yksilöä! Hyönteistietokannan mukaan tänä vuonna eri puolilta Suomea on saatu 752 yksilöä. Ohkolasta tuli siis noin puolet koko Suomen yksilömäärästä! Lähimpään isoon järveen tai mereen on yli 50 kilometriä, joten paikkakin on totaalisen väärä. Tähän voi vain lakonisesti todeta, että perhoset ei lue perhoskirjallisuutta! Noctua fimbriata Lounaanmorsiusyökkönen oli nimensä mukaisesti viime vuosituhannella lounainen harvinaisehko laji. Nyttemmin sitä tavataan Kalajoki Parikkala linjan eteläpuolella. Sanoimme tätä isohkoa yökköstä sikariksi, kun sitä syöteillä Ahvenanmaalla näimme. Yökkönen näyttää todellakin joltakin tasapaksulta pötköltä. Kirjan mukaan tavataan rehevillä avomailla. Onko Ohkolan rysäpaikka rehevä avomaa? Joka tapauksessa näitä sikareita tuli Ohkolasta 17 yksilöä. Kaikkiaan kesän aikana näistä rysistä tuli minulle 22 kpl ennestään Mäntsälästä tapaamatonta lajia. Hyönteistietokannan tiedot päivitetty Loppupäätelmät: Ohkolan perhospyydykset sijaitsevat 4 ha maankaatopaikan ja 48 ha kalliolouhosalueen välissä olevassa pienessä puustovyöhykkeessä. Yksi syöttirysistä syksyllä keskellä maankaatopaikkaa. Miten tuollaisesta kuunmaisemasta tulee lähes 400 lajia ns. suurperhosia? Asia kuulostaa äkkiseltään täysin käsittämättömältä, mutta kyllä siihen selitys löytyy. Perhoset osaavat lentää ja ne liikkuvat usein myös elinalueensa ulkopuolella etsimässä uusia sopivia paikkoja. Osa perhosista tekee satojen ja jopa tuhansien kilometrien mittaisia velluksia. Vaikka valorysä sijaitsikin pienessä metsikössä, se näkyi mankaatopaikalle ja louhosalueen puolelle. Paikalla ei ole juurikaan kilpailevia valoja, joten pienenkin perhoslampun houkutusteho on hyvä. Aluksi paikalla oli vain yksi syöttirysä aivan valorysän vieressä. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta näin älyttömästä sijoittelusta. Ilmeisesti kuitenkin ne vain täydensivät toisiaan, eivätkä vähentäneet toisen rysätyypin saalista. Tämä tietysti on ihan silkkaa arvausta, koska mitään tutkimustietoa tuollaisesta ei tietääkseni ole. Lopulta syöttirysiä oli kaikkiaan kolme, joista yksi sijaitsi multakeolla keskellä maankaatopaikkaa. Tosiasiassa peruspaikassa oli vain yksi toimiva syöttirysä, kun jätin toisen huoltamatta. Syynä rysän keräysastian rikkoutumisvaara. Jostakin aivan kummallisesta syystä tämä myrkytön ja ilman punaviinitäydennystä vailla oleva rysä pyyti paremmin kuin hoidettu rysä. Syöttirysien ailahteleva toimivuus on ollut minulle aina ongelma. Monta selitystä olen keksinytkin, mutta nyt pulpahti taas esille ihan ihmeellisiä asioita.

5 Miksi ankealla kalliolouhosalueella on mielenkiintoisia perhosia? Suurin selittävä tekijä on aurinko, joka pääsee esteettä paistamaan tuollaisella puuttomalla alueella. Erilaisiin penkkoihin muodostuu hyvinkin edullisia mikroilmastoja. Samoista syistä alueella menestyy myös kasveja, jotka tarvitsevat lämpöä, eivätkä siedä suurempien lajien kilpailua. Monet perhostoukat elävät vähän kituvilla avoimella maalla elävillä kasveilla. Kasveilla ei ole niin hyvää vastustuskykyä kuin rehevimmillä mailla, joten ne maistuvat paremmin toukille. Auringonvalo ja lämpö ovat louhosalueen parhaat puolet monen perhosen toukkien kannalta. Miksi maankaatopaikalla on paljon perhosia? Maankaatopaikalle tulee maita monesta paikasta ja niiden mukana hyvin monenlaisia siemeniä. Siis alueet ovat hyvin rikkaita kasvilajistoltaan. Tällaisessa paikassa on myös runsaasti ns. rikkakasveja, joille nykyisessä viljelykulttuurissa ole sijaa. Nurmikonhoitovillitys ihmisten pihoilla luo ns. viheraavikoita, joissa pystyy elämään vain hyvin harvan perhoslajin toukka. Maankaatopaikalla on myös avointa maan pintaa, johon aurinko pääsee esteettä paistamaan. Tällaisilla avoimilla laikuilla on suuri merkitys. Esimerkiksi tunnettu vaeltaja ohdakeperhonen lämmittelee käytännössä aina jollakin avoimella pinnalla. Ohdakeperhosta ei mistään heinikosta löydä, puhumattakaan metsämaastosta. Tämä maankaatopaikan alue muotoiltiin kaivinkoneella alkukesästä, tässä yhteydessä varmasti suuri osa toukkina ja koteloina olleista yksilöistä tuhoutui. Eli maankaatopaikan yksilömäärä ja lajisto olisivat todennäköisesti olleen paljon suuremmat ilman maanrakennustöitä. Kuriositeettinä mainittakoon, että linnuntietä kilometrin päässä Heinolan biodynaamisella tilalla lenteli elokuussa useampi vaaleakeltaperhonen Colias hyale. Suomessa olen tätä lajia tavannut aiemmin yhden yksilön Imatralla Vuosi 2015 Perhostutkimusta kannattaisi jatkaa tulevana kesänä. Keskelle maankaatopaikkaa ehkä kannattaisi laittaa toinen valorysä, joka nimenomaan houkuttelisi maisemoitavan alueen lajistoa. Kesällä 2014 valorysä oli maakaasulinjan viereisellä puustokaistaleella, josta se näkyi aika huonosti maankaatopaikalle. Nythän tällä kumparella oli syöttirysä syksyllä. Päiväperhoslajiston seurantaa alueella tulisi seurata vakioidusti, esimerkiksi kierros alueen ympäri pari kertaa viikossa. Myöskin rysämateriaalin hyödyntämistä tulisi parantaa. Pikkuperhosmateriaalin tutkiminen tulisi jotenkin järjestää. Jatkotoimet Tällä hetkellä (lokakuun 24.) on maankaatopaikalla meneillää pintamaan ajo. Keväällä pitäisi päästä kylvämään hankittuja ketokukkien siemeniä. Osalle alueesta ei kannata tehdä yhtään mitään, vaan katsoa mitä sinne kehittyy. Maanpinnan rikkominen vuosittain osalla aluetta pitää alueen kelvollisena niille rikkakasveille, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä monen perhoslajin toukille. Tämä rikkominen tapahtuu helposti ja edullisesti ajamalla alueella puskutraktorilla tai vastaavalla. Näitä alueita voi periaatteessa merkitä etukäteen, mutta parhaiten mylläystarpeen voi arvioida vuosittain. Jos joku alue tuntuu heinittyvän liikaa tai puskee tiivistä vadelman vesaa, parhaiten homma hoituu työntällä puskutraktorilla paljas maa esiin. Jos aluetta ei jatkuvasti möyritä, se pusikoituu vääjäämättä ja menettää ne arvot, mitä tällä hankkeella haetaan, eli luonnon monimuotoisuus. Pitämällä alueella jatkuvasti kasvillisuudesta vapaita alueita turvataan myös harvinaisen kangaskiurun säilyminen alueella.

6 Lupiinin torjuntaa on myös jatkettava. Parhaiten se onnistuu myrkyttämällä esiin nousevat lupiinit ennen kukintaa touko-kesäkuussa. Myös maakaasulinjan lupiinien myrkytystä on jatkettava niin kauan, kunnes siemenpankki saadaan ehtymään. Alkava jättiputkikasvusto saatiin myrkyllä torjuttua jo kesällä Yhteistyö NCC Roadsin ja luonnonsuojeluyhdistyksen välillä on sujunut tähän asti erinomaisesti. Olli Elo Vanha Porvoontie 11 B Mäntsälä puh olli.elo(at)msoynet.com

Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk.

Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk. 15.10.2013 EPV BIOTURVE OY Halkonevan perhosselvitys, Ilmajoki 2013 Jari Venetvaara Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk.fi

Lisätiedot

Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk.

Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk. 15.10.2013 EPV BIOTURVE OY Kempinnevan perhosselvitys, Isokyrö 2013 Jari Venetvaara Biologitoimisto Jari Venetvaara Ky Viitakummuntie 3 A 10, 45200 KOUVOLA gsm 040-5145359 www.venetvaara.fi E-Mail: jari.venetvaara(ät)svk.fi

Lisätiedot

Yhdistysten hoitokohteet lajisuojelun ja luontotyyppien näkökulmasta. Millaisia kohteita ELYkeskus toivoo yhdistysten hoitavan

Yhdistysten hoitokohteet lajisuojelun ja luontotyyppien näkökulmasta. Millaisia kohteita ELYkeskus toivoo yhdistysten hoitavan Yhdistysten hoitokohteet lajisuojelun ja luontotyyppien näkökulmasta Millaisia kohteita ELYkeskus toivoo yhdistysten hoitavan Leena Lehtomaa, naturvårdsenheten 17.9.2011 1 Hyvin hoidettu monimuotoinen

Lisätiedot

Malmin lentokentän perhosselvitys kesällä 2015

Malmin lentokentän perhosselvitys kesällä 2015 Malmin lentokentän perhosselvitys kesällä 2015 FM Jaakko Kullberg 1. Johdanto Malmin lentokentän länsireunan perhoslajistoa tutkittiin kesällä 29.6.-17.9.2015 välisenä aikana. Tarkoituksena oli alustavasti

Lisätiedot

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue 29.10.2014 Teksti: Ari Aalto Kuvat: Markku Saarinen Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue Huom! Puhdistamoalueella liikkuminen on luvanvaraista. Vierailuja koskevista pelisäännöistä

Lisätiedot

Surviaissääskien kotelonahkamenetelmä (CPET) Tulokset ja johtopäätökset

Surviaissääskien kotelonahkamenetelmä (CPET) Tulokset ja johtopäätökset Surviaissääskien kotelonahkamenetelmä (CPET) Tulokset ja johtopäätökset Janne Raunio, FT, Kymijoen vesi ja ympäristö ry. Mika Nieminen, FM, SYKE / Jyväskylän yliopisto BioTar-loppuseminaari 14.5.2014,

Lisätiedot

Sitowise Oy / Jaakko Kullberg. YKK64262 / Mäntsälän lentokenttäalueen kirjoverkkoperhoskartoitus

Sitowise Oy / Jaakko Kullberg. YKK64262 / Mäntsälän lentokenttäalueen kirjoverkkoperhoskartoitus Sitowise Oy / Jaakko Kullberg YKK64262 / Mäntsälän lentokenttäalueen kirjoverkkoperhoskartoitus 1/4 2.10.2018 YKK64262 / Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Aineisto ja menetelmät... 2 3 Tutkimusalue... 2 4 Tulokset...

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Maaperän biologinen monimuotoisuus Tuhannet tuntemattomat jalkojemme alla

Maaperän biologinen monimuotoisuus Tuhannet tuntemattomat jalkojemme alla Maaperän biologinen monimuotoisuus Tuhannet tuntemattomat jalkojemme alla Jari Haimi Bio- ja ympäristötieteiden laitos Jyväskylän yliopisto 24.11.2015 Maaperän monimuotoisuus 2 Maaperässä elää ja vaikuttaa

Lisätiedot

NCC Green, KIELO Kiviaineksen elävä luonto

NCC Green, KIELO Kiviaineksen elävä luonto NCC Green, KIELO Kiviaineksen elävä luonto 2 NCC GREEN KIELO NCC GREEN KIELO 3 NCC ja luonnon Kiviainesalueet ovat yleensä laajoja alueita, joilta pintamaa on kuorittu pois. Alueet ovat siis karuja ja

Lisätiedot

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Oppaaseen on koottu vinkkejä, joilla voit auttaa mm. pölyttäjien ja muiden hyötyhyönteisten elinoloja. Leena Luoto, kuvat Heikki Luoto

Lisätiedot

Pikkumittareiden tunnistus osa 2

Pikkumittareiden tunnistus osa 2 Pikkumittareiden tunnistus osa 2 Tekstit: Lassi Jalonen, Jari Kaitila Kuvat: Pekka Malinen, Juha Tyllinen, lepiforum.de Tekninen toteutus: Lassi Jalonen Kiitokset: Kimmo Silvonen (Suomen päivä- ja yöperhoset

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Suo-metsämosaiikit. Suomen luonnonsuojeluliitto, pj. Esityksen kaikki kartat ja ilmakuvat: Maanmittauslaitos, kansalaisen karttapaikka

Suo-metsämosaiikit. Suomen luonnonsuojeluliitto, pj. Esityksen kaikki kartat ja ilmakuvat: Maanmittauslaitos, kansalaisen karttapaikka Suo-metsämosaiikit Risto Sulkava, FT Suomen luonnonsuojeluliitto, pj Esityksen kaikki kartat ja ilmakuvat: Maanmittauslaitos, kansalaisen karttapaikka Suomi on täynnä erilaisia mosaiikkeja tyypillisesti

Lisätiedot

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017

Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Kemiönsaaren Nordanån merikotkatarkkailu kesällä 2017 Tmi Vespertilio 11.8.2017 Tiivistelmä Kemiönsaaren Nordanå-Lövbölen alueelle suunnitellaan tuulivoimapuistoa. Varsinais-Suomen ELYkeskus on vuonna

Lisätiedot

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017

RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 TUTKIMUSRAPORTTI 5.4.2017 RIIHIMÄKI AROLAMPI 1 JA HERAJOKI ETELÄINEN LIITO-ORAVASELVITYS 2017 Riihimäen kaupunki Tekijä: Laura Ahopelto SISÄLLYS 1 Johdanto... 4 2 Menetelmä... 5 3 Tulokset... 5 4 Muita

Lisätiedot

Rantavyöhykkeen kasvillisuuden seuranta

Rantavyöhykkeen kasvillisuuden seuranta Rantavyöhykkeen kasvillisuuden seuranta 1998 2003-2008 Onko säännöstelyn kehittämisellä pystytty lieventämään vaikutuksia rantavyöhykkeeseen? Inarijärven tila ja tulevaisuus seminaari 10.6. 2009 Juha Riihimäki

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

Lataa Meripihkan kiehtova maailma. Kirja Baltian meripihkasta - Nuorteva Matti. Lataa

Lataa Meripihkan kiehtova maailma. Kirja Baltian meripihkasta - Nuorteva Matti. Lataa Lataa Meripihkan kiehtova maailma. Kirja Baltian meripihkasta - Nuorteva Matti Lataa Kirjailija: Nuorteva Matti ISBN: 9789525870701 Sivumäärä: 187 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 25.16 Mb Hohtavan kaunis

Lisätiedot

Peltolan uutiset 2/2011

Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutisten toisessa numerossa luodaan katsaus kentänhoitoon. Mitä kaikkea goflkentän hoitaminen vaatii? Haastattelussa kenttämestari Mikko Eskelinen. Lopuksi katsotaan taas

Lisätiedot

Pikkusinisiiven elinympäristöjen hoito-ohjelma Kontiolahden kunta 2016

Pikkusinisiiven elinympäristöjen hoito-ohjelma Kontiolahden kunta 2016 Pikkusinisiiven elinympäristöjen hoito-ohjelma Kontiolahden kunta 2016 Tietoja lajista Pikkusinisiipi (Cupido minimus) on Suomen pienin sinisiipi ja samalla pienin päiväperhoslaji. Siipiväli on 18-25 mm.

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Heinolan Tähtiniemen kirjoverkkoperhosselvitys

Heinolan Tähtiniemen kirjoverkkoperhosselvitys Heinolan Tähtiniemen kirjoverkkoperhosselvitys Luontoselvitys Sundell Tmi. 2018 2 Sisällysluettelo Tiivistelmä 3 1. Johdanto 4 2. Tulokset 4 2.1. Kohteiden valinta 4 2.2. Havainnot 7 2.3. Isomaksaruoho

Lisätiedot

Perhosharrastuksen ohjeisto

Perhosharrastuksen ohjeisto Perhoset ilmentävät luontomme monimuotoisuutta. Monet niistä ovat sidoksissa tiettyihin ympäristöihin ja kasveihin, ja ne kuvastavat herkästi ympäristön tilaa sekä luonnossa tapahtuvia muutoksia. Perhoset

Lisätiedot

Miksi jotain piti ja pitää tehdä?

Miksi jotain piti ja pitää tehdä? Miksi jotain piti ja pitää tehdä? kilpailijamäärät laskeneet rajusti viimeisen 25 vuoden aikana (huom. nuorten SM Kitee, Kotka 2012) lajin kotimainen kilpailutoiminta menettänyt seksikkyytensä lähes kokonaan

Lisätiedot

TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä näyttelyssä löydy suoraa vastausta infokylteistä. Osa

TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä näyttelyssä löydy suoraa vastausta infokylteistä. Osa Helpompi OPETTAJALLE Meret ja muut vesistöt ovat täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä ja mahtavampia eläimiä. Näiden tehtävien avulla pääset tutustumaan näihin otuksiin paremmin. TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

TUULIPUISTON LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SAUVO STENINGEN VARSINAIS-SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖPALVELUT

TUULIPUISTON LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SAUVO STENINGEN VARSINAIS-SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖPALVELUT TUULIPUISTON LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SAUVO STENINGEN VARSINAIS-SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖPALVELUT 2013 SISÄLLYS 1. Johdanto 2. Uusi rakennuspaikka 3. Rakennuspaikan kuvaus 4. Lepakot 5. Johtopäätökset

Lisätiedot

Vuoden lintu hankkeita vuodesta 2000

Vuoden lintu hankkeita vuodesta 2000 Vuoden lintu hankkeita vuodesta 2000 Kuva: Micha Fager Tero Toivanen, lintulaskijatapaaminen 10.2.2019 BirdLifen vuoden linnut 2000-2018 2000: Käenpiika 2001: Peltosirkku 2002: Pikkulepinkäinen 2003: Selkälokki

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 Selvityksen tarkoitus Liito-oravaselvityksessä oli tarkoitus löytää selvitysalueella mahdollisesti olevat liito-oravan

Lisätiedot

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Kalastuksen säätely osana Inarin taimenkantojen hoitoa (sekä yleisesti Pohjolassa) Teuvo Niva RKTL, erikoistutkija, FT

Kalastuksen säätely osana Inarin taimenkantojen hoitoa (sekä yleisesti Pohjolassa) Teuvo Niva RKTL, erikoistutkija, FT Kalastuksen säätely osana Inarin taimenkantojen hoitoa (sekä yleisesti Pohjolassa) Teuvo Niva RKTL, erikoistutkija, FT Mihin tarvitaan kalastuksen säätelyä? Halutaan turvata (taloudellisesti tärkeiden)

Lisätiedot

Sudenkorentokartoitus kesällä 2012 Vantaalla Pitkäkoski, Kuusijärvi, Rekolan Ankkalammet ja Rekolanoja

Sudenkorentokartoitus kesällä 2012 Vantaalla Pitkäkoski, Kuusijärvi, Rekolan Ankkalammet ja Rekolanoja Sudenkorentokartoitus kesällä 2012 Vantaalla Pitkäkoski, Kuusijärvi, Rekolan nkkalammet ja Rekolanoja Timo Pettay (at) gmail.com ESITTELY Osana yleisempää Vantaan luonnonarvojen selvittelyä sopivat Vantaan

Lisätiedot

Tule mukaan lepakkoseurantaan 2012! Eeva-Maria Kyheröinen: Lepakkoseurannat LUONNONTIETEELLINEN KESKUSMUSEO, ELÄINMUSEO

Tule mukaan lepakkoseurantaan 2012! Eeva-Maria Kyheröinen: Lepakkoseurannat LUONNONTIETEELLINEN KESKUSMUSEO, ELÄINMUSEO Tule mukaan lepakkoseurantaan 2012! Miksi seurantaa? Seurannan avulla saadaan arvokasta tietoa lepakoiden esiintymisestä, runsaudesta ja runsauksien muutoksista. Tällaista tietoa tarvitaan esimerkiksi

Lisätiedot

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016

Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Pirkkalan Kotolahden ranta- ja vesilinnusto sekä huomioita rantametsälinnustosta 2016 Kotolahti kuvattuna lahden koillisrannalta. Kuva Pekka Rintamäki Pirkkalan kunta Ympäristönsuojelu Pirkanmaan Lintutieteellinen

Lisätiedot

Kovakuoriais- ja perhosselvityksiä Vantaalla vuonna 2004: Mätäoja- Vaskivuori, Pitkäkoski ja Vehkalanmäki

Kovakuoriais- ja perhosselvityksiä Vantaalla vuonna 2004: Mätäoja- Vaskivuori, Pitkäkoski ja Vehkalanmäki Kovakuoriais- ja perhosselvityksiä Vantaalla vuonna 2004: Mätäoja- Vaskivuori, Pitkäkoski ja Vehkalanmäki Espoo 2005 Kovakuoriais ja perhosselvityksiä Vantaalla vuonna 2004 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä

Lisätiedot

Salpausselkä UNESCO Global Geopark. Alppivuokko- ja pikkusinisiipiseuranta 2018

Salpausselkä UNESCO Global Geopark. Alppivuokko- ja pikkusinisiipiseuranta 2018 Salpausselkä UNESCO Global Geopark Alppivuokko- ja pikkusinisiipiseuranta 2018 Hannu Sillanpää ja Teemu Rintala Metsähallitus 2018 1. Johdanto 1.1 Alppivuokko Geopark on UNESCOn myöntämä tunnustus alueelle,

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Jättiputken torjunta sekä torjunnan kustannukset ja hyödyt. Auditorio Eija Pouta ja Sirkka Juhanoja 13:15-14:30

Jättiputken torjunta sekä torjunnan kustannukset ja hyödyt. Auditorio Eija Pouta ja Sirkka Juhanoja 13:15-14:30 Jättiputken torjunta sekä torjunnan kustannukset ja hyödyt Auditorio Eija Pouta ja Sirkka Juhanoja 13:15-14:30 Esittäytymiskierros (13:25) Kirsi Ahonen Valonia x Sirkka Juhanoja Luke Noora Kalliomäki Maa-

Lisätiedot

KIRJOVERKKOPERHOSEN (EUPHYDRYAS MATURNA) ESIINTYMINEN ÖSTERSUNDOMIN SUUNNITELLUILLA KIVENOTTOALUEILLA 2015

KIRJOVERKKOPERHOSEN (EUPHYDRYAS MATURNA) ESIINTYMINEN ÖSTERSUNDOMIN SUUNNITELLUILLA KIVENOTTOALUEILLA 2015 KIRJOVERKKOPERHOSEN (EUPHYDRYAS MATURNA) ESIINTYMINEN ÖSTERSUNDOMIN SUUNNITELLUILLA KIVENOTTOALUEILLA 2015 FM Jaakko Kullberg Johdanto Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kirjoverkkoperhosen (Euphydryas

Lisätiedot

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin

Metsän uudistaminen. Mänty. Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Metsän uudistaminen Mänty Pekka Riipinen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sykettä Keski Suomen metsiin Suomessa kasvatettavat puulajit Yleisimmät puulajit: Mänty Kuusi Rauduskoivu Hieskoivu Harvinaisemmat

Lisätiedot

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006

HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 HIIHTÄMÄSSÄ ITÄVALLASSA 2006 NEVA järjesti matkan Alppien parhaimmistoon kuuluvalle murtomaahiihtoalueelle Itävallan Ramsauhun 20 hengen voimin 25.2. - 4.3.2006. Kokemukset olivat todella hyvät. Majoituimme

Lisätiedot

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa Paloaukean päiväkoti Eläimet mukana päiväkodin arjessa Heti sisään astuessa me isin ja äidin kanssa tiedämme, mitä päiväkodissa tapahtuu tällä viikolla. Seinällä, melkein katossa asti on iso näyttö. Näytöllä

Lisätiedot

Liito-oravatilanne Hervantajärven asemakaavaehdotuksen ja Tohtorinpuisto- Ramppipuiston alueella , K. Korte

Liito-oravatilanne Hervantajärven asemakaavaehdotuksen ja Tohtorinpuisto- Ramppipuiston alueella , K. Korte 1 Liito-oravatilanne Hervantajärven asemakaavaehdotuksen ja Tohtorinpuisto- Ramppipuiston alueella 27.4.2016, K. Korte Johdanto Hervantajärven alue on entuudestaan tunnettu liito-oravistaan. Alueen liito-oravatilannetta

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

Norpalle turvallisten pyydysten kehi3ämishanke

Norpalle turvallisten pyydysten kehi3ämishanke Norpalle turvallisten pyydysten kehi3ämishanke Amma7kalastajalähtöinen hanke, jonka päätavoi3eena mahdollistaa amma7kalastuksen jatkuminen saimaannorpan esiintymisalueilla 3- vuo=nen hanke Aluksi keskitytään

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

KIRJOVERKKOPERHOSEN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS-PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA

KIRJOVERKKOPERHOSEN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS-PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA TUTKIMUSRAPORTTI KIRJOVERKKOPERHOSEN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS-PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät... 3 3 Tulokset...

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2006

Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 2006 1 Riistantutkimuksen tiedote 209:1-5. Helsinki 16.8.6 Vesilintujen runsaus ja poikastuotto vuonna 6 Hannu Pöysä, Marcus Wikman, Esa Lammi ja Risto A. Väisänen Vesilinnuston kokonaiskanta pysyi viime vuoden

Lisätiedot

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys

Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Jääsjärven rantayleiskaavaalueen viitasammakkoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 17.5.2015 P21428P006 Raportti 1 (10) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008

Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008 Oulun Numismaattinen Kerho r.y. Suomen markka-ajan kolikoiden pikahinnasto 2008 A Kiinnostava aina kaikissa kuntoluokissa. Tarjoa! B Kiinnostava hyväkuntoisena. Tuo näytille. C Kiinnostava vain lyöntikiiltoisena

Lisätiedot

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s Kääpien merkitys luonnon toiminnassa Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Luonnontilaisessa metsässä on paljon lahopuuta ja runsaasti

Lisätiedot

Metsien uhanalaiset: kehityssuuntia, toimenpiteitä ja haasteita

Metsien uhanalaiset: kehityssuuntia, toimenpiteitä ja haasteita Metsien uhanalaiset: kehityssuuntia, toimenpiteitä ja haasteita Juha Siitonen Metsäntutkimuslaitos, Vantaan toimipaikka Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot Suot ja kosteikot 47. Mantereenrahka Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 4,2 ha Hulaus Yksityinen Arvokas luontokohde Kyllä Mantereenrahka sijaitsee Hulausjärven rannalla Vesilahden ja

Lisätiedot

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia?

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? 8. Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Sisällysluettelo Eri kalalajit viihtyvät järven erilaisissa ympäristöissä. (54A) Suun muoto ja rakenne paljastavat

Lisätiedot

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Lapinlahden kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Kirveen löytöpaikka...

Lisätiedot

Luonnontutkimus/ hyönteistutkimus Rankissa Saareen pääsy ennen vuotta 2015 oli vaikeaa, koska se kuului puolustusvoimille.

Luonnontutkimus/ hyönteistutkimus Rankissa Saareen pääsy ennen vuotta 2015 oli vaikeaa, koska se kuului puolustusvoimille. Luonnontutkimus/ hyönteistutkimus Rankissa 1914-2017 Saareen pääsy ennen vuotta 2015 oli vaikeaa, koska se kuului puolustusvoimille. Alueemme luonnontutkimuksen uranuurtaja kasvitieteen tohtori Arvi Ulvinen

Lisätiedot

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN OSTOT TUKEVAT KASVUA Kasvuyrittäjänä tiedät, että kasvu on ennen muuta tekemistä. Millaisia tekoja tarvitaan tuloksekkaaseen ostamiseen? Tässä Esan seitsemän steppiä, joilla

Lisätiedot

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki

Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys Espoon kaupunki Espoon Miilukorven liito-oravaselvitys 2015 Espoon kaupunki Ympäristötutkimus Yrjölä Oy 10.11.2015 Rauno Yrjölä Ympäristötutkimus Yrjölä Oy Miljöforskning Yrjölä Ab Alv. rek. PL 62 Postbox 62 Kaupparekisteri

Lisätiedot

Esi ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetukset

Esi ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetukset 17.1.2013 Esi ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetukset Kysymys 1: Oppilaiden koulunkäyntiajat tarvitaan tarjouslaskelman tekemiseen. Tarjouspyynnön liitteessä kohteet on mainittu ajoajat. Koulujen

Lisätiedot

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista Nurmijärvi 23.5.2018 Lausunto Mika Selin rakennuttamissuunnittelija mika.selin@nuorisosaatio.fi gsm 0400 416 695 NUORISOSÄÄTIÖ I NUORISOASUNTOJEN ISÄNNÖINTI OY Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lisätiedot

Koverharin alueen hyönteisselvitys

Koverharin alueen hyönteisselvitys 31.8.2016 1 (7) TMI Jaakko Kullberg Harmaahaikarankuja 3 I 9 00940 Helsinki p. 050-3288886 Koverharin alueen hyönteisselvitys 1. Johdanto Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitysalueelta tunnistaa maastoinventoinnein

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Rapusyöttitesti särki ylivoimainen

Rapusyöttitesti särki ylivoimainen Rapusyöttitesti särki ylivoimainen Perimätiedon mukaan rapusyöteistä parhain on kissan liha. Sitä on kuitenkin harvoin tarjolla, ja kalalla rapuja mertoihin tavallisimmin houkutellaan, mutta lenkkimakkaraa

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis

Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Jesse Saarinen & Jaakko Jänis Amazing Race Amazing racessa kilpailijat toimivat joukkueina, joissa on kaksi henkeä, jotka jotenkin tuntevat toisensa. Joillakin tuotantokausilla on ollut enemmänkin henkilöitä

Lisätiedot

Kestävää luontomatkailua

Kestävää luontomatkailua Ennallistamispoltot Repovedellä Susanna Lahdensalo Kestävää luontomatkailua Repovedelle hanke ESITYKSEN TAVOITE: Sertifioiduille oppailla aineistopankkiin tietoja Repoveden ennallistamispoltoista (erityisesti

Lisätiedot

Muistoja ja muinaistekniikkaa

Muistoja ja muinaistekniikkaa Muistoja ja muinaistekniikkaa Elämyksellisen oppimisen jäljillä Liedon Nautelankosken museossa Elsa Hietala & Leena Viskari Nautelankosken museo Liedon paikallismuseo Jatkaa 1950-luvulla perustetun Liedon

Lisätiedot

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016

LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 TUTKIMUSRAPORTTI LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN SIPOON POHJOIS- PAIPPISTEN OSAYLEISKAAVA-ALUEELLA VUONNA 2016 Tekijä: Rauno Yrjölä Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 menetelmä... 3 3 Tulokset... 4 4 Yhteenveto ja

Lisätiedot

Tilanne Linjat Pukkilasta viiteen kuntaan: Lahteen, Orimattilaan, Askolaan, Porvooseen ja Mäntsälään

Tilanne Linjat Pukkilasta viiteen kuntaan: Lahteen, Orimattilaan, Askolaan, Porvooseen ja Mäntsälään Tilanne 18.2.2019 Linjat sta viiteen kuntaan: Lahteen, an, Askolaan, Porvooseen ja Mäntsälään Lahti Askola Porvoo Mäntsälä Mäntsälä n osuus 26 156,25 vuodessa. Ajalla Linja Aika Yksittäisiä matkoja per

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen

VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen VALTATIEN 7 (E18) PARANTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KOSKENKYLÄ LOVIISA KOTKA: Tiesuunnitelma ja tiesuunnitelman täydentäminen Luontoselvitykset 2009 Marko Vauhkonen 28.10.2009 1 JOHDANTO Valtatien 7

Lisätiedot

Suomen huonosti tunnetut ja uhanalaiset sienet

Suomen huonosti tunnetut ja uhanalaiset sienet Suomen huonosti tunnetut ja uhanalaiset sienet Sienet Sienten lajimäärä on paljon aiemmin ajateltua suurempi Lajit tunnettava, jotta sienten todellisen monimuotoisuuden, uhanalaisuuden ja suojelutarpeiden

Lisätiedot

Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Ratkaisumalleja luontoarvojen asettamiin haasteisiin Ekosysteemihotelli. Liisa Suhonen 13.6.

Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Ratkaisumalleja luontoarvojen asettamiin haasteisiin Ekosysteemihotelli. Liisa Suhonen 13.6. Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2017 - Ratkaisumalleja luontoarvojen asettamiin haasteisiin Ekosysteemihotelli Liisa Suhonen 13.6.2017 Rudus Oy Historia ulottuu Suomessa yli 110 vuoden taakse.

Lisätiedot

Pegasosten ja yksisarvisten maa

Pegasosten ja yksisarvisten maa Pegasosten ja yksisarvisten maa Olipa kerran pegasos Lily joka asui perheensä kanssa pilvien päällä. Pegasokset ja yksisarviset ovat sodassa vaikka heillä on sama jumalatar alicorn tamma Alron. Lily ja

Lisätiedot

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Summary1/2 59 vastausta (vastanneista naisia 8 ja miehiä 51) Kysely oli avoinna 2 viikkoa (11.2. 25.2.2015) 78% vastanneista kuului ikäryhmään 18-39 49% vastanneista

Lisätiedot

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON 1 YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON Erikoistutkija Marjo Keskitalo, MTT Kasvintuotannon tutkimus, Jokioinen. marjo.keskitalo@mtt.fi KOKEEN TAUSTAA Kuminan kylvösiemenmääräksi

Lisätiedot

Aloite Iso-Heikkilän entisen kasvitieteellisen puutarhan huomioinnista Linnakaupungin osayleiskaavan mukaisissa kehityssuunnitelmissa

Aloite Iso-Heikkilän entisen kasvitieteellisen puutarhan huomioinnista Linnakaupungin osayleiskaavan mukaisissa kehityssuunnitelmissa Turun luonnonsuojeluyhdistys ry 29.10.2015 Martinkatu 5, 20810 TURKU Pj. Jussi Lampinen Puh. 044-9712701 Sähköposti: jilamp@utu.fi http://www.sll.fi/varsinais-suomi/turku Turun kaupungin ympäristötoimiala,

Lisätiedot

Diurnea fagella (Denis & Schiffermüller, 1775)

Diurnea fagella (Denis & Schiffermüller, 1775) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 1

Agricolan Monenlaista luettavaa 1 Tiainen ja karhu Puun oksalla oli tiaisen pesä. Karhu tuli pesän luokse ja olisi halunnut tulla vie-rai-sil-le. Tiaisen pojat tirs-kah-te-li-vat pesässä. Onko isänne kotona? karhu kysyi. Ei ole, vastasivat

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

Tarmo Saastamoinen Sellukatu 10b33,90520, Oulu

Tarmo Saastamoinen Sellukatu 10b33,90520, Oulu Tarmo Saastamoinen 29.6.2006 tarmo84@hotmail.com Sellukatu 10b33,90520, Oulu Liito-orava (Pteromys volans) selvitys Iisalmessa: Tutkimuskohteet Iirannalta, Soinlahdesta, Lapinniemestä, Tervakankaalta sekä

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016

Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 VANAJAVESIKESKUS Uhanalaiset ja suojeltavat sudenkorento- ja putkilokasvilajit Valkeakosken Tykölänjärvellä 2016 Reima Hyytiäinen 25/09/2016 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Aineistot ja menetelmät... 3 3 Tulokset...

Lisätiedot

Asumisen näkymiä Helsingin seudulla. ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara

Asumisen näkymiä Helsingin seudulla. ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara Asumisen näkymiä Helsingin seudulla ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara Oikeisiin paikkoihin vai haluttuihin Missä ihmiset halauvat asua? Missä heidän pitäisi haluta? Onko ristiriitaa suunnittelijoiden

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty

Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty Merja Paakkari 21.12.2012 1(17) Pohjois-Karjalan tuulivoimaselvitys lisa alueet, pa ivitetty 21.12.2012 Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Nurmes Juuka Lieksa Lieksa/ Nurmes Lieksa Kontiolahti Panjavaara

Lisätiedot

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Koskenmäensillalta etelään Kaj Karlsson 30.08.2004 Sisällysluettelo..2 Johdanto 3 Tarkasteltavan kohteen

Lisätiedot

Opettajalle SUKUPUUTTOON KUOLLEITA ELÄINLAJEJA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle SUKUPUUTTOON KUOLLEITA ELÄINLAJEJA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että olosuhteet maapallolla muuttuvat jatkuvasti ja että se vaikuttaa kasveihin ja eläimiin. TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Lajien väheneminen ei ole yksinomaan negatiivinen

Lisätiedot

Selvitys Karsikon Marjatankadulta vuonna 2017 kerätyistä perhosista

Selvitys Karsikon Marjatankadulta vuonna 2017 kerätyistä perhosista Selvitys Karsikon Marjatankadulta vuonna 2017 kerätyistä perhosista Ali Karhu 2017 Menetelmät Perhoset on kerätty Karsikon Marjatankadulta, taajama-alueelta. Aineisto on kerätty yhdellä syöttirysällä 26.5.

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Riihivainiolle on käynnistynyt asemakaavan laajennus, jonka pohjaksi on

Lisätiedot

NCC Kielo Kiviaineksen elävä luonto

NCC Kielo Kiviaineksen elävä luonto NCC Kielo Kiviaineksen elävä luonto Valitsemalla NCC-kiviainekset teet arvovalinnan ja tuet kestävän kehityksen mukaista tuotantoa. Kuva: Biodiversiteetti, eliökunnan monimuotoisuus (myös biologinen monimuotoisuus,

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO

KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 7.3.2007 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 SISÄLLYSLUETTELO KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA OE/OSSPEAKER V.10.3 OESPEAKER VERSIO 10.3 OSSPEAKER VERSIO 10.3 TILA: 3.3.2007 SISÄLLYSLUETTELO Ohjelman asennus... 2 Radiorastien liittäminen... 2 Taustatietojen syöttö... 2 Verkon

Lisätiedot

Lajiston uhanalaisuus eri elinympäristöissä

Lajiston uhanalaisuus eri elinympäristöissä Lajiston uhanalaisuus eri elinympäristöissä Annika Uddström Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnin 2019 julkistus 8.3.2019 Säätytalo, Helsinki Uhanalaiset lajit eri elinympäristöissä Uhanalaisten lajien

Lisätiedot