KOKEMÄEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN SELOSTUS RISTEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KORTTELI 15. Selostus koskee päivättyä asemakaavaehdotusta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOKEMÄEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN SELOSTUS RISTEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KORTTELI 15. Selostus koskee 13.3.2013 päivättyä asemakaavaehdotusta"

Transkriptio

1 KOKEMÄEN KAUPUNKI ASEMAKAAVAN SELOSTUS RISTEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KORTTELI 15 Selostus koskee päivättyä asemakaavaehdotusta Vireilletulo: Teknisen lautakunnan hyväksymispäivämäärä:

2 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT Tunnistetiedot Kaava-alueen sijainti Kaavan nimi ja tarkoitus Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista TIIVISTELMÄ Kaavaprosessin vaiheet Asemakaava Asemakaavan toteuttaminen LÄHTÖKOHDAT Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus Luonnonympäristö Rakennettu ympäristö Maanomistus Suunnittelutilanne Kaava-aluetta koskevat suunnitelmat, selvitykset ja päätökset ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUVAIHEET Asemakaavan suunnittelun tarve Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset Osallistuminen ja yhteistyö Osalliset Vireilletulo Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt Viranomaisyhteistyö Asemakaavan tavoitteet Asemakaavaratkaisun valinta ja perusteet Luonnosvaiheen lausunnot, mielipiteet ja niiden huomioon ottaminen Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 2(13)

3 4.5.2 Ehdotusvaiheen lausunnot, muistutukset ja niiden huomioon ottaminen ASEMAKAAVAMUUTOKSEN KUVAUS Kaavan rakenne Mitoitus Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen Aluevaraukset Kaavan vaikutukset Vaikutukset alue- ja yhdyskuntarakenteeseen Vaikutukset liikenteeseen Vaikutukset kaupunkikuvaan Vaikutukset ihmisten elinympäristöön Ympäristön häiriötekijät Kaavamerkinnät ja määräykset Nimistö ASEMAKAAVAN TOTEUTUS Toteuttaminen ja ajoitus Toteutuksen seuranta Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 3(13)

4 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1. Tunnistetiedot Asemakaavan muutos koskee Kunta Kokemäki 271 Kylä Riste 201 Kortteli osa 15 Yleisten rakennusten korttelialuetta (Y). Asemakaavalla muutoksella muodostuu: Kunta Kokemäki 271 Kylä Riste 201 Kortteli osa 15 Teollisuusrakennusten korttelialue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia (TY). Asemakaavan muutoksen tunnus: Kaavan laatija REJLERS Oy Antinkatu 15 B Pori 1.2. Kaava-alueen sijainti Suunnittelualue sijaitsee noin 3 km:n etäisyydellä Kokemäen Kirkonkylältä itään, Risteen teollisuusalueella. Suunnittelualueen pohjoispuolelta kulkee Risteentie, itäpuolelta Ronkantie ja vajaa kilometri etelään Pori - Tampere rautatie. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 0,1 ha. Suunnittelualueen sijainti Kaavan nimi ja tarkoitus Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 Risteen kylän kiinteistön 15-7 käyttötarkoitus on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi. Tällä hetkellä alueella kuitenkin tehdään ja varastoidaan polttopuuta. Toiminnanharjoittaja hakee kaavamuutosta, jolla kyseisen tontin käyttötarkoitus muutettaisiin nykyistä toimintaa vastaavaksi. Kunnalla ei ole tarvetta kyseiselle yleisten rakennusten tontille. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 4(13)

5 1.4. Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista 1. Seurantalomake 2. Asemakaavan muutoskartta 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 4. Asemakaavan poistokartta 5. Luonnosvaiheen lausunnot, mielipiteet ja niiden huomioon ottaminen 2. TIIVISTELMÄ 3. LÄHTÖKOHDAT 2.1. Kaavaprosessin vaiheet - Vireilletulo: Osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävänä: Valmisteluvaiheen aineisto nähtävänä: Kaavaehdotus nähtävänä: Hyväksymispäätös: Asemakaava Yleisten rakennusten korttelialue muutetaan teollisuusrakennusten korttelialueeksi, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Tontin rakennusoikeus ja järjestely päivitetään vastaamaan uuden toiminnan tarpeita Asemakaavan toteuttaminen Asemakaavan toteuttaminen voidaan aloittaa, kun lainvoiman saaneesta kaavan hyväksymispäätöksestä on kuulutettu niin kuin kunnalliset ilmoitukset kunnassa julkaistaan Selvitys suunnittelualueen oloista Alueen yleiskuvaus Asemakaavan muutosalue sijaitsee noin 3 km:n etäisyydellä Kokemäen kirkonkylältä itään, Risteen teollisuusalueella. Suunnittelualueen pohjoispuolelta kulkee Risteentie, itäpuolelta Ronkantie ja eteläpuolella Palokatu. Vajaa kilometri etelässä kulkee Pori Tampere rautatie. Suunnittelualue käsittää yhden tontin, jolla sijaitsee polttopuun varastointiin tarkoitettu rakennus. Näkymä tontille Ronkantieltä. Punainen varastorakennus näkyy kuvan vasemmassa reunassa. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 5(13)

6 Luonnonympäristö Suunnittelualueen koilliskulmassa on pihanurmi ja havupuu istutuksia. Muilta osin suunnittelualueella ei ole luonnonympäristöä. Ilmakuva Maanmittauslaitos. Sininen rengas kuvaa suunnittelualueen sijaintia. Maa- ja kallioperä Maaperäaineisto 1: Geologian tutkimuskeskus 2011; Pohjakartta Maanmittauslaitos. Punainen rengas kuvaa suunnittelualueen sijaintia. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 6(13)

7 Suunnittelualue sijaitsee kahden maaperävyöhykkeen rajamaastossa; kivivyöhykkeen ja karkean hietan, hiekan ja soran, jota peittää ohut turvekerros. Suunnittelualueen kallioperä koostuu tonaliitista ja kvartstdioriitista. (Lähde: Geologian tutkimuskeskus) Pohjavesialue Asemakaavan muutos sijaitsee pohjavesialueen reunalla. Pohjavesialue on luokiteltu vedenhankintaan soveltuvaksi pohjavesialueeksi. Riskiarvioltaan pohjavesialue on selvityskohde. Pohjavesialueelle on laadittu valmis suojelusuunnitelma Rakennettu ympäristö Yhdyskuntarakenne ja taajamakuva Suunnittelualueella sijaitsee yksi polttopuun varastointiin tarkoitettu rakennus. Suunnittelualueen eteläpuolella sijaitsee Risteen vapaapalokunnan rakennus sekä Risteen kirjapaino. Muutoin alueen taajamakuva muodostuu jälleenrakennuskauden asuinrakennuksista ja teollisuusrakennuksista. Näkymä tontille Palokadulta. Taustalla alueen asuinrakennuksia. Puutavaraa tontilla. Taustalla vapaapalokunnan rakennus sekä kirjapaino. Palvelut Kokemäen Kirkonkylän palvelut sijaitsevat noin 3 km etäisyydellä suunnittelualueesta. Risteen koulu sijaitsee noin 1km:n etäisyydellä Kokemäenjoen rannalla. Virkistys Suunnittelualueella ei ole virkistysarvoja. Liikenne Suunnittelualueen pohjoispuolella kulkee Risteentie, itäpuolella Ronkantie ja eteläpuolella Palokatu. Nykyinen tontin liittymä on Ronkantieltä. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 7(13)

8 Tekninen huolto Alueella on kunnallinen vesi- ja viemärijärjestelmä sekä yksityinen sähköverkko Maanomistus Suunnittelualue on yksityisessä omistuksessa Suunnittelutilanne Kaava-aluetta koskevat suunnitelmat, selvitykset ja päätökset Maakuntakaava Suunnittelualueella on voimassa ympäristöministeriön vahvistama Satakunnan maakuntakaava. Vahvistettu maakuntakaava kumoaa alueella voimassa olleen seutukaavan. Maakuntakaavassa alue on osoitettu: Taajamatoimintojen alueeksi (A). Merkinnällä osoitetaan yksityiskohtaista suunnittelua edellyttävät asumiseen ja muille taajamatoiminnoille, kuten keskustatoiminnoille, palveluille ja teollisuudelle rakentamisalueita, pääväyliä pienempiä liikenneväyläalueita, virkistys- ja puistoalueita sekä erityisalueita. Muut aluetta koskevat merkinnät: Matkailun kehittämisvyöhyke (mv-2). Merkinnällä osoitetaan vyöhykkeitä, joihin kohdistuu merkittäviä matkailun kehittämistarpeita. Merkinnällä osoitetaan merkittävät kulttuuriympäristö- ja maisemamatkailun kehittämisen kohdevyöhykkeet. Suunnittelualue sijaitsee myös aivan pohjavesialueen (pv) ja arvokkaan geologisen muodostuman (ge-2) rajalla. Pohjavesialue (pv). Merkinnällä osoitetaan yhdyskuntien vedenhankinnan kannalta tärkeät ja siihen soveltuvat pohjavesialueet. Arvokas geologinen muodostuma (ge-2). Merkinnällä osoitetaan maiseman ja luonnonarvojen kannalta arvokkaat geologiset muodostumat. Merkinnällä osoitetaan maiseman ja luonnonarvojen kannalta arvokkaat kallioalueet. Ote Satakunnan maakuntakaavasta. Sininen rengas osoittaa suunnittelualueen sijaintia. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 8(13)

9 Yleiskaava Suunnittelualueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa. Kokemäen kaupunginhallitus on päättänyt taajama-alueen osayleiskaavan laatimisen aloittamisesta. Osayleiskaavaluonnos ja valmisteluaineisto olivat julkisesti nähtävillä Kaava on tarkoitus saada hyväksymiskäsittelyyn vuoden 2013 aikana. Osayleiskaavaluonnoksessa suunnittelualue on osoitettu: - Pientalovaltainen asuntoalue (AP). Alue on tarkoitettu asemakaavoitettavaksi. Alueelle saa sijoittaa työtiloja ja asumista palvelevia lähipalveluja. - Taajamakuvallisesti tärkeä alue tai alueen osa (sk). Alueella tapahtuva uudis-, korjaus- ja lisärakentaminen tulee sovittaa väreiltään, pintamateriaaleiltaan ja mittakaavaltaan olemassa olevaan rakentamiseen. 4. Risteen koulutie. Ote oikeusvaikutteisen taajamaosayleiskaavan luonnoksesta. Asemakaava Kaavamuutosalueella on voimassa asemakaava: Asemakaava - Riste, joka on vahvistettu Turun ja Porin lääninhallituksessa Suunnittelualue on osoitettu: - Yleisten rakennusten korttelialueeksi (Y). Alueella saa enintään 5 % korttelin rakennusoikeudesta käyttää asuntojen rakentamiseen. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 9(13)

10 Ote Kokemäen kaavayhdistelmästä. Sininen rengas osoittaa kaavamuutosalueen sijaintia. Kiinteistö ja tonttijako Kokemäen kaupungin alueella kiinteistörekisteriä ylläpitää kaupungin oma kaavoitusja mittaustoimi. Rakennuskiellot Alueella ei ole rakennuskieltoa. Pohjakartta Alueen pohjakartta MK 1:1000 on Kokemäen kaupungin pohjakartta. Kartta täyttää annetun kaavoitusmittausasetuksen 1284/99 vaatimukset. Pohjakartan hyväksyi Maankäyttöinsinööri Ari Pesonen. Rakennusjärjestys Alueella noudatetaan Kokemäen kaupunginvaltuuston hyväksymää rakennusjärjestystä. 4. ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUVAIHEET 4.1. Asemakaavan suunnittelun tarve Tontti on asemakaavassa varattu yleisten rakennusten korttelialueeksi. Kaupungilla ei ole tarvetta yleisen rakennuksen tontille ja tontin pitkäaikainen varaaminen siihen ei ole kannattavaa. Tontilla tehdään ja varastoidaan tällä hetkellä polttopuita, joka ei vastaa voimassa olevan asemakaavan käyttötarkoitusta. Tontilla on olemassa oleva varastorakennus, jolle on lupa myönnetty, joten toiminta on muodostunut tontilla jo vakiintuneeksi Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset Ympäristölautakunta: Ympäristölautakunta: Kaupunginhallitus: Ympäristölautakunta: Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 10(13)

11 4.3. Osallistuminen ja yhteistyö Osalliset Osallisia ovat kaava-alueen maanomistajat ja -haltijat sekä ne, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa. Lisäksi osallisia ovat viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään. Osallisia: - alueen maanomistajat ja lähialueiden asukkaat - paikallisyhdistykset - Ympäristölautakunta, Kokemäen kaupunki - Varsinais-Suomen ELY -keskus - Satakuntaliitto - Satakunnan museo, Museovirasto - Liikennevirasto - Kokemäen Sähkö Oy - Kokemäen Vesihuolto Oy - Kokemäen Lämpö Oy - Paloviranomainen - Sekä muut, joita hanke saattaa koskea Vireilletulo Asemakaavan muutoksesta on tehty päätös kaupunginhallituksessa Ilmoitus kaavamuutoksen vireille tulosta kuulutettiin Jokilaakso paikallislehdessä sekä kaupungin verkkosivuilla: Vireilletulo: Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt Osallisilla on mahdollista ottaa kantaa kaavaluonnokseen ja ehdotukseen niiden ollessa nähtävillä. Tarpeen mukaan järjestetään neuvotteluja ja pyydetään lausuntoja. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan yhtä aikaa kaavan valmisteluaineiston kanssa nähtäville. TÄYDENNETÄÄN PROSESSIN EDETESSÄ: Kaavaluonnos oli nähtävillä: Kaavaehdotus oli nähtävillä: Viranomaisyhteistyö Kaavaluonnoksesta ja -ehdotuksesta pyydetään tarvittavat lausunnot ja neuvotellaan tarvittaessa Asemakaavan tavoitteet Kaavan suhde valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin Asemakaavan muutoksella luodaan mahdollisuuksia uusille yritysmuodoille kylämäisessä ympäristössä. Kaavan suhde maakuntakaavaan Maakuntakaavassa alue on taajamatoimintojen aluetta, jolla osoitetaan myös yksityiskohtaista suunnittelua edellyttävät teollisuusalueet. Kunnan tavoitteet Päivittää asemakaavan muutoksella tontin käyttötarkoitus tarkoitusta vastaavaksi. Jos asemakaava laaditaan alueelle, jolla ei ole oikeusvaikutteista yleiskaavaa, on asemakaavaa laadittaessa soveltuvin osin otettava huomioon myös yleiskaavan sisältövaatimukset. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 11(13)

12 Yleiskaavan sisältövaatimukset Yleiskaavan sisältövaatimukset on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 39:ssä. Sen mukaan yleiskaavassa on otettava huomioon: yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus ja ekologinen kestävyys olemassa olevan yhdyskuntarakenteen hyväksikäyttö asumisen tarpeet ja palveluiden saatavuus mahdollisuudet liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, sekä energia-, vesi- ja jätehuollon tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen ympäristön, luonnonvarojen ja talouden kannalta kestävällä tavalla mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön kunnan elinkeinoelämän toimintaedellytykset ympäristöhaittojen vähentäminen rakennetun ympäristön, maiseman ja luonnonarvojen vaaliminen virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys. 4.5 Asemakaavaratkaisun valinta ja perusteet Vuoden 1975 asemakaavassa osoitettu yleisten rakennusten korttelialue (Y) muutetaan teollisuusrakennusten korttelialueeksi, jolla ympäristö aiheuttaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia (TY). Alue sijoittuu aivan asuinalueen yhteyteen, joten melurajoituksilla on pyritty torjumaan ympäristöhäiriöitä. Korttelialueelle voi sijoittaa teollisuus- ja varastorakennuksia sekä teollisuustoimintaan liittyvän enintään 50 k-m 2 katoksen. Käyttötarkoituksen muutoksesta johtuen alueen rakennusoikeus lasketaan 150 k- m 2 :een ja kerrosluku I:een Luonnosvaiheen lausunnot, mielipiteet ja niiden huomioon ottaminen Luonnosvaiheessa lausunnon kaavasta antoivat Satakuntaliitto, Satakunnan Museo, Satakunnan Pelastuslaitos ja Kokemäen Vesihuolto Oy. Lausunnot eivät aiheuttaneet toimenpiteitä. Tiivistelmät ja kaavanlaatijan vastineet lausuntoihin on kirjattu liiteasiakirjoissa (LIITE 5). Luonnosvaiheessa ei saatu mielipiteitä Ehdotusvaiheen lausunnot, muistutukset ja niiden huomioon ottaminen Ehdotusvaiheessa ei saatu lausuntoja tai muistutuksia. 5. ASEMAKAAVAMUUTOKSEN KUVAUS 5.1. Kaavan rakenne Mitoitus Asemakaavan muutoksen pinta-ala: 0,1 ha Teollisuusrakennusten korttelialue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. (TY): 0,1 ha 5.2. Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen Asemakaavalla ei ole merkittäviä ympäristövaikutuksia Aluevaraukset TY Teollisuusrakennusten korttelialue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 12(13)

13 5.4. Kaavan vaikutukset Vaikutukset alue- ja yhdyskuntarakenteeseen Tontin käyttötarkoituksen muutoksella ei ole merkittäviä vaikutuksia yhdyskuntarakenteeseen. Muutokset tapahtuvat taajaman sisällä. Kokemäen kaupungin yleiset palvelut keskittyvät enemmän keskustaan Vaikutukset liikenteeseen Toiminta tontilla on pienimittakaavaista, joten myös liikenteelliset vaikutukset jäävät vähäisiksi. Kaavamuutoksella raskaan liikenteen määrä lisääntyy kuitenkin vähäisesti verrattuna poistuvaan käyttötarkoitukseen. Tontille ajo tapahtuu tällä hetkellä Ronkantieltä. Tontille voidaan järjestää uusi liittymä Palokadun puolelle, jolloin tontille voidaan edelleen tulla Ronkantieltä ja poistua Palotieltä Vaikutukset kaupunkikuvaan Tontti on jo rakennettu palvelemaan uutta toimintaa. Kaavamuutoksella tontin rakennusoikeus ja kerrosluku pienenevät, jonka johdosta ympäristön tehokkuus laskee ja asemakaavan mahdollistamasta kaupunkikuvasta muodostuu väljempi Vaikutukset ihmisten elinympäristöön Asemakaavan muutoksessa on melutason rajoituksella pyritty rajoittamaan käyttötarkoituksen muutoksesta syntyviä ympäristöhäiriöitä. Näin ollen vaikutukset ihmisten elinympäristöön jäävät vähäisiksi. 5.5 Ympäristön häiriötekijät Ympäristössä ei ole merkittäviä häiriötekijöitä Kaavamerkinnät ja määräykset Merkinnät ja määräykset ovat esitetty liitteessä Nimistö Ei uutta nimistöä. 6. ASEMAKAAVAN TOTEUTUS 6.1. Toteuttaminen ja ajoitus Asemakaavan toteuttaminen voidaan aloittaa, kun lainvoiman saaneesta kaavan hyväksymispäätöksestä on kuulutettu niin kuin kunnalliset ilmoitukset kunnassa julkaistaan Toteutuksen seuranta Kokemäen kaupungin viranomaiset seuraavat alueen toteutusta. Porissa Rejlers Oy Otto Arponen arkkitehti SAFA REJLERS Oy Antinkatu 15 B, Pori Avustava suunnittelija: Antti Autio insinööri AMK Risteen asemakaavan muutos, kortteli 15 - Kaavaselostus Sivu 13(13)