Eläinsuojeluliitto Animalia ry. Djurskyddsförbundet Animalia rf LIITE ANIMALIAN VUOSIKERTOMUKSEEN 2012: ANIMALIAN ALUEOSASTOJEN VUOSIKERTOMUKSET 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eläinsuojeluliitto Animalia ry. Djurskyddsförbundet Animalia rf LIITE ANIMALIAN VUOSIKERTOMUKSEEN 2012: ANIMALIAN ALUEOSASTOJEN VUOSIKERTOMUKSET 2012"

Transkriptio

1 Eläinsuojeluliitto Animalia ry Djurskyddsförbundet Animalia rf LIITE ANIMALIAN VUOSIKERTOMUKSEEN 2012: ANIMALIAN ALUEOSASTOJEN VUOSIKERTOMUKSET 2012 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto Forssan alueosasto Joensuun alueosasto Jyväskylän alueosasto Karhuryhmä Koiraryhmä Kotkan alueosasto Kouvolan alueosasto Lahden alueosasto Oulun alueosasto Pääkaupunkiseudun alueosasto / Animalian opiskelijaryhmä Savonlinnan alueosasto Tampereen alueosasto Turun alueosasto... 23

2 Johdanto Vuoden 2012 lopussa Animaliassa toimi 20 alueosastoa, yhteyshenkilöä ja toimintaryhmää ympäri Suomen. Vuoden aikana perustettiin uusi ryhmä Forssaan. Lisäksi Rovaniemellä aloitti yhteyshenkilö. Joensuun ryhmä perustettiin uudelleen parin vuoden toimintatauon jälkeen. Animalia International ja pääkaupunkiseudulla toimiva nuorisoryhmä eivät toimineet vuoden aikana aktiivisesti. Vuoden lopussa Animaliassa toimi seuraavat ryhmät: Forssa, Jyväskylä, Joensuu, Kajaani, Kerava, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lahti, Oulu, Pori, Pääkaupunkiseutu, Rauma, Rovaniemi, Savonlinna, Tampere, Turku ja Vihti sekä Karhuryhmä ja Koiraryhmä. Alueosastojen toimintaa tuettiin tavoitteiden mukaisesti tarjoamalla rahallista tukea, materiaalia sekä koulutusta. Ryhmät olivat hyvin aktiivisesti mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa vuoden suurimpia kampanjoita: kuntavaalikampanjaa sekä kansalaisaloitetta. Lisäksi ryhmillä oli omia projekteja. Ryhmien toimintakertomukset löytyvät tästä Animalian toimintakertomuksen erillisestä liitteestä.

3 1. Forssan alueosasto Yhteyshenkilö: Nina Åkerlund Forssan alueosasto hyväksyttiin Animalian alueosastoksi tammikuussa Olemme toimineet järjestämällä Forssan kirjastossa kaksi valokuvanäyttelyä: Eläimet viihteessä ja Niin kuin sinä ja minä. Niin kuin sinä ja minä -näyttely sai huomiota myös Forssan lehdessä jossa se mainittiin oleellisesti osana kansalaisaloitetta koskevaa juttua. Myös Forssan lehden yleisön osastolla kansalaisaloite sai kommenttia ja pariin myös otimme kantaa alueosaston nimissä. Lisäksi järjestimme SEY:n kanssa yhteisnäyttelyn Someron ja Kosken kirjastoissa. Loimaan kirjastossa oli vielä erikseen Eläimet viihteessä näyttely. Lisäksi veimme keräyslippaan Kellarikirppikselle. Kansalaisaloitteeseen keräsimme nimiä suoraan ihmisiltä, Forssassa Kellarikirppikselle ja Eläinkauppa Epeleihin sekä kirjastoon Koskella saimme viedä keräyslaatikot. Mainostimme kansalaisaloitetta Forssan lehden yleisöosastolla, kauppojen ilmoitustaululla sekä Facebookissa. Kansalaisaloitteita myös luukutettiin alueella ahkerasti suoraan postilaatikoihin. Seutusanomiin laitettiin juttuvinkki alueosastosta ja Tammelan koulukeskukselle tarjouduttiin viemään esitteitä, mutta nämä tahot eivät vastanneet viesteihin. Jaoimme Kaisan tekemiä jouluesitteitä Niin kuin sinä ja minä näyttely Forssan kirjastossa Animalian ja Loimaan SEY:n yhteisnäyttely Kosken (tl) kirjastossa Eläimet viihteessä näyttely Loimaan kirjastossa Kokoonnuimme ja suunnittelimme kesän toimintaa Animalian ja Loimaan seudun eläinsuojeluyhdistyksen yhteisnäyttely Keräyslipas Kellarikirppikselle Animalian eläimet viihteessä valokuvanäyttely Forssan kirjastossa Kokoonnuimme 13.2.

4 2. Joensuun alueosasto Yhteyshenkilö: Erja Laakkonen Toiminnan ensimmäinen puolivuotiskausi Joensuusta oltiin jo keväällä 2012 yhteydessä Animalian toimistolle ja tiedusteltiin mahdollisuuksia käynnistää alueosaston toiminta uudelleen. Virallisesti uusi alueosasto aloitti toimintansa elokuussa, mutta jo kesällä järjestettiin Vegepiknik sekä osallistuttiin Animalian kesäkiertueeseen pitämällä infopöytää Ilosaarirockissa yhdessä Kuopion alueosaston kanssa. Kesällä ja syksyllä alueosasto osallistui Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitekeruuseen yhteistyössä Oikeutta Eläimille -järjestön ja Luonto-Liiton Savo-Karjalan piirin kanssa. Kaikissa tapahtumissa, joissa olimme mukana infopöydän kanssa tai muutoin, tarjottiin mahdollisuus täyttää kannatusilmoitus. Sähköpostilistamme kautta tavoitimme keräyslaatikkojen hoitajia laajemmalta alueelta kuin pelkästään Joensuusta. Animalia Joensuun väki hoiti useita keräyslaatikkoja. Animalian aloitteesta keräyspisteitä hoidettiin Joensuun Body Shopissa, Joen Eläinlääkäriasemalla sekä seutukunnan kirjastoissa (Joensuun pääkirjasto ja Rantakylän kirjasto sekä Tohmajärven, Outokummun ja Enon kirjastot). Alueosastohakemusta laadittaessa määriteltiin alueosaston toimintatapoja ja keskeisiä tavoitteita. Hakemuksessa todettiin, että ryhmän päämääränä on vakiinnuttaa toiminta uudelleen, mikä vaatii aktiivisten toimijoiden rekrytoimista mukaan alueosastotoimintaan. Keskeisimmäksi toimintamuodoksi päätettiin infopöydän pitäminen erilaisissa tapahtumissa. Aloitimme myös kouluvierailujen tekemisen. Alueosasto järjesti ja tulee jatkossakin järjestämään erilaisia tapahtumia. Linjasimme, että alueosasto pyrkii tekemään yhteistyötä paikallisten yhdistysten ja erilaisten kansalaisliikkeiden kanssa. Yhteyshenkilönä olen vakuuttunut ensimmäisen puolen vuoden mittaan siitä, että tämä näkemys on todella ohjannut toimintaamme ja osoittautunut hyväksi ohjenuoraksi. Listaan alla Joensuun alueosaston toimintaa kuukausittain. Kesäkuu 2012, kokous Kokoonnuimme Paikalla oli kymmenen henkilöä, jotka ovat halukkaita perustamaan alueosaston. Kokouksessa päätettiin laatia hakemus toimistolle ja yhteyshenkilöksi esitettiin Erja Laakkosta. Heinäkuu 2012, kokous osallistuimme Joensuun Seudun Vasemmistonuorten järjestämään kadunvaltaustapahtumaan keräämällä allekirjoituksia kansalaisaloitteen kannatusilmoituksiin yhdessä Oikeutta Eläimille -järjestön kerääjien kanssa. Samaan aikaan oli käynnissä Ilosaarirock-viikon Popkatu-tapahtuma. Ilosaarirockissa pidettiin infopöytää yhdessä Kuopion alueosaston kanssa järjestimme Vegepiknikin yhdessä muiden järjestöjen kanssa. Ideana oli kokoontua yhteen syömään omia vegaanisia piknik-eväitä ja tutustua järjestötoimijoihin. Paikalle saapui yli 20 henkilöä.

5 Elokuu 2012, kokous Elokuun kokouksessa juhlistettiin alueosaston perustamista. Alueosaston uudelleenkäynnistymisestä laadittiin lehdistötiedote, jota välitettiin muun muassa Ylen paikallistoimitukseen, paikallislehtiin ja ylioppilaslehti Uljaaseen. Alueosaston uudelleen käynnistäminen uutisoitiinkin yllättävän näkyvästi pidetty kokous oli samalla turkisaiheinen opintopiiritapaaminen. Joensuun Taiteiden yö -tapahtuma, Joen yö, oli Alueosastolla oli järjestöalueella infopöytä, jonka vetonaulana oli kasvomaalausta. Syyskuu 2012, kokous Syyskuun kokouksessa perustettiin kouluvierailuryhmä järjestettiin Kokousasiaton ilta eli alueosaston väelle tarkoitettu illanvietto. Lokakuu 2012, kokous Lokakuun alkupuolen teemapäiviä pidettiin esillä Eläinten viikolla. (Maailman kasvisruokapäivä 1.10., Maailman maatalouseläinten päivä ja Eläinten viikko sekä Kansainvälinen kananmunan päivä ) Kun SEY muistutti Eläinten viikolla kanojen elämästä ja kananmunien alkuperästä, yhdistimme edellä mainittujen teemapäivien viestit järjestämällä Kananmunattoman kahvilan. Kahvila oli avoinna Väen talolla Kävijöitä oli parikymmentä. Eläinten viikolla avautui myös valokuvanäyttely Rantakylän kirjastolla Joensuussa. Animalialta lainattiin Niin kuin sinä ja minä -näyttely. Kuvat olivat esillä Elinsiirtopäivänä jaettiin Joensuun keskustassa sata Juliana von Wendtin säätiön kudosluovutuskorttia. Kortit jaettiin todella nopeasti, sillä monet olivat halukkaita ottamaan kortin vastaan alueosasto piti infopöytää Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun Wärtsilä-kampuksella. Marraskuu 2012, kokous Vegaanipäivän iltana järjestettiin kokkailuilta yhdessä Vallattoman Kyökin ja Oikeutta Eläimille - järjestön kanssa. Ilta oli tarkoitettu järjestöjen omalle väelle. Marraskuussa toteutui ensimmäinen kouluvierailu. Kohteena oli Pyhäselän yläkoulun 8. luokka Hammaslahdessa. Vierailijamme pitivät kaksi oppituntia valinnaisella lemmikkikurssilla ja kertoivat Animaliasta ja sen toiminnasta sekä eläineettisistä asioista. Marraskuun kokouksessa laadittiin toimintasuunnitelma tammikuusta kesäkuulle Älä osta mitään -päivään liittyvä tapahtuma pidettiin Paikkana oli Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampus ja olimme yhtenä järjestäjänä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan Ympäristö-ryhmän ja muiden järjestöjen kanssa. Alueosastomme piti infopöytää ja jakoi possupipareita, joihin oli kiinnitetty vegaaninen pipariresepti sekä infolappu, jossa kerrottiin faktoja sikojen elämästä suomalaisissa sikaloissa. Joensuun alueosasto esiteltiin Animalia-lehden numerossa 4/12.

6 Joulukuu 2012, kokous Joulukuun kokous pidettiin Kokouksessa muun muassa käytiin läpi mennyttä vuotta ja pohdittiin tulevia tavoitteita, eritoten toimintasuunnitelman kattamaa aikaa tammikuusta kesäkuulle Väen talolla vietettiin Väen joulua Olimme yhtenä järjestäjänä ja pidimme tilaisuudessa info-pöytää. Yhteyshenkilö-Erjaa haastateltiin vielä kuun viimeisinä päivinä paikallislehti Karjalan Heiliin. Tammikuun alussa ilmestyvässä jutussa käsitellään järjestötoimintaa ja sen haasteita. Kerroin omassa osuudessani yleisemminkin Animalian ja sen alueosaston toiminnasta. Lopuksi Yhteyshenkilönä olen iloinen ja ylpeä aktiivisesta puolivuotiskaudesta. Joensuun uusi alueosasto on osoittautunut virkeäksi ja toimintaan sitoutuneeksi ryhmäksi. Erityisen mukavana (ja hyödyllisenä!) pidän sitä, että olemme saaneet mukaan toimintaan henkilöitä, jotka ovat olleet mukana Joensuun Animaliassa jo menneinä vuosikymmeninä. Myönteistä on myös se, että toiminnassa on mukana monenlaisia ihmisiä, esimerkiksi eri-ikäisiä miehiä ja naisia. Sähköpostilistamme tavoittaa liki 40 henkilöä. Facebook-ryhmämme sivu (http://dy.fi/z8a) toimii pääasiassa ulkoisen tiedotuksen kanavana ja tavoittanee muitakin kuin alueosaston aktiiveja. Olemme pyrkineet löytämään myös sellaisia tehtäviä, joita voi hoitaa sähköpostitse tai muutoin netin kautta. Toimintamme keskittyy valitettavasti Joensuun kaupungin alueelle. Tulevaisuudessa joudumme pohtimaan, kuinka tavoittaa Animalian jäseniä ja muita eläinasioista kiinnostuneita laajemmin Pohjois- Karjalassa. Tavoitteenamme on, että alueosastotoimintaan olisi helppoa tulla mukaan. Olemme jakaneet vastuualueita ryhmän sisällä eli esimerkiksi lupa-asioista vastaa tietty henkilö, tilojen varaamisesta toinen henkilö ja niin edelleen. Pyrimme houkuttelemaan aktiivisia toimijoita koko ajan ja toimijarekrytointi on keskeisiä tehtäviämme myös tulevana vuonna. Toiminnan tuominen esille auttaa tässä työssä, joten pyrimme lisäämään entisestään alueosaston näkyvyyttä.

7 3. Jyväskylän alueosasto Yhteyshenkilö: Eeva Lyytikäinen Jyväskylän alueosaston vuosi 2012 aloitettiin kokoustamalla tammikuun lopussa, jolloin mietittiin tulevaa toimintaa. Kokoustilat vaihtuivat tuolloin pois Katriinan kaupasta, ja vuoden ensimmäinen kokous olikin yliopiston kahviossa. Helmikuussa ystävänpäivän kunniaksi aktiivit jakoivat kauppakadulla Mariannekarkein varustettuja esitteitä ja toivottivat ohikulkijoille eläinystävällistä ystävänpäivää. Hetken hiljaisemman kauden jälkeen huhtikuun puolivälissä kokoustettiin kansalaisalaisaloitteen tiimoilta. Alueosasto päätti lähteä mukaan keräämään nimiä turkistarhauksen kieltämisen puolesta. Toimintaa hieman hidasti ja vaikeutti toisinaan alueosaston tavaroiden säilyttämispaikan muuttuminen. Näppärästi saatavilla oleva varasto tuntui jokseenkin olevan kiven alla. Syksyllä kaavailtu yhteistoimisto Oikeutta Eläimille järjestön ja Luonto-Liiton kanssa ei päässytkään toteutumaan vuokranantajan valitessa toisin, joten alueosaston tavarat ovat tällä hetkellä allekirjoittaneen varastoissa. Toukokuussa nimien keräys turkistarhauksen kieltävään kansalaisaloitteeseen lähti vauhdikkaasti liikkeelle. Kampanjan lanseerauspäivänä nimiä kerättiin kymmeniä Oikeutta Eläimille - järjestön teltan vieressä. Alueosasto pääsi myös mediaan kuvamateriaalin kautta heti lanseerauspäivänä. Nimien keräys jatkui toukokuun lopussa Yläkaupungin yö- tapahtumassa, ja monen tunnin urakka oli menestys. Ihmiset suhtautuivat kampanjaan pääasiassa myönteisesti. Nimien keräystä tapahtui pitkin kesää ja syksyä myös kadulla joko pöydän kanssa tai ilman sekä muutoin niin sanotuissa epämuodollisissa tapahtumissa. Toukokuussa alueosasto osallistui kahtena päivänä myös peruskoululaisten Toukofest- messutapahtumaan, jossa yhdessä OE:n (ja Faunan) kanssa nuoria aktivoitiin muun muassa eläinaiheisilla kysymyksillä. Kesäkuun alussa alueosasto edusti Mahdollisuuksien torilla Jyväskylän keskustassa, jossa myös keskityttiin keräämään nimiä kansalaisaloitteeseen. Ihmisten suhtautuminen Animalian toimintaan näytti myös olevan kiinnostunutta ja positiivista. Kesällä ei osallistuttu muihin suurempiin tapahtumiin, keskittyminen oli lähinnä nimien keräykseen ja uusien keräyslaatikoiden saamiseen ympäri kaupunkia. Niitä viljeltiinkiin yhteistyössä OE:n kanssa kiitettävästi. Syyskuussa yliopiston avajaismessuilla nimien kerääminen sai taas uutta puhtia, ja kymmeniä lomakkeita täyttyi. Myös kolme uutta aktiivia oli tuolloin mukana, ja pöydän pitäminen hektisessäkin tunnelmassa onnistui suuremmalla osallistujamäärällä hienosti. Kuun lopulla pöydänpitoa oli myös Tourujoen yötapahtuman Vapaaehtoiseksi-messuilla. Kunnallisvaalien lähestyessä lokakuun alussa alueosasto järjesti kaupunginkirjastolla kunnallisvaalipaneelin, jossa keskusteltiin päättäjien mahdollisuuksista eläinystävällisyyteen. Asiantuntijana ja alustajana paikalla oli tutkijatohtori Markus Vinnari Itä-Suomen yliopistosta. Puheenjohtajana toimi puheviestinnän opiskelija Olli Vainio. Panelisteista aiemmin sovittu Kristillisdemokraattien osallistuja joutui perumaan osallistumisen, mutta tämän korvasi Piraattipuolueen edustaja, joka pyysi viime hetkellä päästä mukaan. Keskustapuolueen alun perin sovittu ehdokas ei ilmaantunut paikalle, mutta yleisön joukosta löytyikin

8 puolueen edustaja osallistumaan melko yksimieliseen keskusteluun. Yleisöä oli paikalla noin parikymmentä henkilöä ja tilaisuus eteni sujuvasti. Loppuvuotena keskityttiin vielä vain nimien keräämiseen keräyspisteiltä ja lähipiiristä. Lokakuun loppuun mennessä nimiä oli kertynyt Ilkka Hiltuselta kysytyn arvion mukaan 402 kappaletta. Luku on kiitettävä, kun Animalian kerääjiä on ollut kourallinen.

9 4. Karhuryhmä Yhteyshenkilö: Suvi Börman Vuosi 2012 oli Karhuryhmälle ja Animals Asia Foundationille taas työntäyteinen. Suurin voitto saavutettiin Vietnamissa, jossa pitkä prosessin päätteeksi saatiin varmuus pelastuskeskuksen toiminnan jatkamisesta. Paikallisten viranomaisten painostamana pelastuskeskus joutui toimimaan häätöuhan alla lähes koko loppu vuoden. Alueesta olisi haluttu tehdä turistikeskus, joten pelastuskeskuksen katsottiin valtaavan liian suuri osa alueesta. Myös Suomessa kerättiin nimiä keskuksen hyväksi. Viimein tammikuussa 2013 Vietnamin pääministeri teki päätöksen toiminnan jatkamisen hyväksi. Päätös turvaa 104 pelastetun karhun ja 77 työntekijän tulevaisuuden. Tämä oli todellinen voitto eläinten hyvinvoinnille maassa, jossa perinteisesti korruptiolla on ollut hyvin pitkät perinteet. Karhujen pelastusoperaatiot jatkuivat niin Kiinassa kuin Vietnamissakin. Vietnamissa pelastettiin pitkin vuotta yhteensä kahdeksan karhua. Tammikuussa Vietnamin pelastuskeskuksessa avattiin pennuille suunniteltu talo, jossa pysytään paremmin hoitamaan emostaan liian aikaisin erotettua pienokaisia. Kiinassa pelastuskeskukseen saapui niin ikään kahdeksan karhua lisää. Viimeisin pelastusoperaatio oli kuuden karhun pelastaminen laittomalta karhutarhalta. Karhut olivat hyvin huonossa kunnossa ja kuntoutuminen on edelleen kesken. Karhuryhmä oli vuoden aikana mukana monissa tapahtumissa eri puolilla Suomea. Alkuvuodesta järjestettiin Nalle-päivä Salon kirjastossa. Tapahtumassa oli puhumassa eri eläinsuojelutyön aktiiveja. Tapahtumassa oli esillä myös karhuaiheinen valokuvanäyttely. Ryhmä oli mukana myös Kätevä-messuilla Lahdessa sekä PetExpossa, Maailmakylässä-festareilla ja Eettisillä joulumarkkinoilla Helsingissä. Myös ryhmän nimikkokarhusta Samposta kuului uutisia. Sampolle kuuluu hyvää. Tarhalle tullessaan Sampo oli laiha ja takkuinen, mutta nyt karhun terveydentila on jo parempi. Silmien takaosassa oleva tulehdus aiheuttaa kuitenkin päänvaivaa Sampoa hoitaville lääkäreille. Sampolle on tehty viime vuoden aikana useita tutkimuksia ja verikokeita, mutta tulehduksen aiheuttaja ei ole vielä selvinnyt. Silmäspesialisti uskoo silmän oireilun kertovan tulehduksesta jossain muualla ja tutkimuksia jatketaan asian selvittämiseksi. Vaiva ei kuitenkaan näytä häiritsevän Sampoa, sillä se syö, leikkii ja elää kunnon karhun elämää uusien kavereiden kanssa. Sampo on viettänyt leppoisia päiviä ulkotarhassa uusien karhuystäviensä kanssa. Sampo rakastaa ulkoilua ja on tutustunut myös karhujen vesialtaaseen. Se vaikuttaa hyvin onnelliselta uudessa ympäristössään Kalenterikampanjalla kerättiin tänä vuonna 1800 summan lahjoitettavaksi karhuilla. Kaiken kaikkiaan on vuosien aikana lahjoitussumma kasvanut yli euron. Suuret kiitokset kaikille karhujen pelastustyötä tukeneille ja Vietnamin pelastuskeskuksen hyväksi kirjeen lähettäneille, ilman ruohonjuuritason työtä olisi pelastustyö paljon vaikeampaa. Toivottavasti saamme taas ensi vuonna kuulla hyviä uutisia Aasiasta.

10 5. Koiraryhmä Yhteyshenkilö: Aija Kankare 11.1 kokous toimistolla 2.2. kokous toimistolla 3.3 retki Viipurin koiratarhoille kokous toimistolla 4.4. kv. löytöeläinpäivä: teltta keskustassa yhdessä Viipurin koirat ry:n kanssa, toiminnan esittelyä Pet expo -messut, pöydänpitoa ja toiminnan esittelyä sterilisointikampanja Viipurissa varainkeruuseminaari koiran ongelmakäytöksestä Koira- ja kissakoulu Heiluvan hännän tiloissa (Miira Rauhamäki) kokous toimistolla leivontatalkoot Löytökoiralauantain kahvilaa varten 1.9. kahvilan pito Löytökoiralauantai -tapahtumassa kokous toimistolla, puhujavieraana Elina Punkeri Kyproskoirat ry:stä varainkeruuluento koiran virikkeistämisestä koirakoulu Masseterin tiloissa (Liisa Tikka)

11 6. Kotkan alueosasto Yhteyshenkilö: Jaana Vanhala Kokoontuminen Villa Kaunismäessä. Osallistujia Nuorten meikkaamista ja suhtautumista eläinkokeisiin käsittelevä koko sivun lehtijuttu julkaistiin Kymen sanomissa, Etelä-Saimaassa ja Kouvolan sanomissa. Haastateltava löytyi Alueet-listan kautta Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia 5. Katsoimme videon Next of kin Eläimet viihteessä valokuvanäyttely Kotkan pääkirjaston 2. kerroksessa Pidimme infopöytää ja aloitimme Turkistarhaton Suomi -kampanjan nimien keräämisen Kotkan pääkirjaston 2. kerroksessa Kokoontuminen Villa Kaunismäessä. Osallistujia 7. Pidimme kevätkauden päättäjäiset ja nyyttärit Pidimme infopöytää Etelä-Kymen Vasemmistonuorten järjestämässä Kaupunki haltuun 2 tapahtumassa. Paikalla olivat myös mm. Kotka Skate ja Maan ystävät Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia Järjestimme yhteistyössä Kotkan ympäristöseura ry:n kanssa eettisen kuluttamisen keskustelutilaisuuden Onko kaupassa valinnanvaraa?" Kotkan pääkirjaston auditoriossa. Puhujina paikalla mm. Kotkan ympäristöseuran puheenjohtaja Pentti Tiusanen, SOK:n ympäristöpäällikkö Juhani Ilmola, Kuluttajaliitto ry:n pääsihteeri Juha Beurling, luomuviljelijä Timo Vanhala sekä Vesa Saarinen Animaliasta. Vaaliesitteitä jaettiin Kotkan alueella 200 kpl Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia 7. Katsoimme elokuvan One lucky elephant sekä pidimme nyyttikestit Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia Osallistuimme ravintolapäivään pitämällä infopöytää ja vegaanista kahviota tapahtumapuoti Vadelmatarhassa.

12 Kokoontuminen Kotkan Pääkirjastossa Einon kammarissa. Osallistujia 4. Syyskauden päättäjäiset ja nyyttärit. Osallistuimme Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen nimien keräykseen Kotkan pääkirjastolla, Kaupunki haltuun -tapahtumassa, Kotkan meripäivillä, Kyl min takapihal -tapahtumassa, Ravintolapäivänä koirien ravintola Turren kesäkeittiössä, Kotkan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen koirien match showssa sekä Iloa syksyyn -tapahtumassa. Keräyspisteitä oli kampanjan aikana kesäkirppis Pilkussa, Kotkan pääkirjastossa, Karhulan kirjastossa, ekokampaamo/kauppa Kanervassa, Haminan pääkirjastossa, Haminan Hevosväylässä sekä tapahtumapuoti Vadelmatarhassa Kotkassa.

13 7. Kouvolan alueosasto Yhteyshenkilö: Pauliina Klemola Kouvolan Animalian alkuvuosi oli melko tapahtumaton, mutta tahti kiihtyi loppukeväästä Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen myötä. Tammi-helmikuussa veimme Animalia-lehtiä vastaanottoauloihin ja työpaikkojemme taukotiloihin jaoimme turkisesitteitä kävelykadulla. Koe-eläinten päivänä jaoimme koe-eläinesitteitä kävelykadulla infopöytä Myllykosken maailmannäyttelyssä infopöytä ja kansalaisaloitteen nimienkeräyksen aloitus Manski-kauppakeskuksessa. Järjestimme keräyspisteet ekokauppa Luonnottareen, pääkirjastoon, Lemmikkikeskukseen ja Vikkelään tassuun sekä hoidimme Kouvolan Body Shopin lomakkeet. (Lemmikkikeskuksen kanssa oli ongelmia, sillä kaupan henkilökunta ei tuntunut haluavan panna keräyslaatikkoa mihinkään näkyvään paikkaan vaan pikemminkin piilotella sitä - jopa pinoamalla tavaroita sen eteen. Lopulta selvisikin, että toimitusjohtaja oli käskenyt kaupan henkilökuntaa toimimaan juuri niin.) Pidimme vegaanista kahviota ja keräsimme allekirjoituksia Kulttuuritallit ry:n järjestämissä musiikkitapahtumissa kesä-syyskuussa yhteensä viiteen otteeseen. Yhteistyö osoittautui molempia osapuolia hyödyttäväksi, joten luultavasti jatkamme kahvion pitoa myös ensi kesänä. Läpi kesän ja alkusyksyn nimienkeräystä ja pöydänpitoa eri tapahtumissa, mm. Pioneerifestivaali, Kouvolassa kelpaa, Meidän maaseutu ja Sadonkorjuupäivä pidettiin Kouvolan kirjaston auditoriossa kuntavaaliseminaari. Kuntavaalit menivät muuten Kouvolan alueosastolta ohitse, sillä yhteyshenkilö unohti nolosti hakea vaaliesitteet postista, eikä aikaa niiden jakamiseen olisi ollutkaan osallistuimme järjestöjen joulumyyjäisiin Kouvolan yhteiskoululla. Myynnissä Animaliatuotteita, vegaanisia joululeivonnaisia sekä käsitöitä. Lipaskeräystä muutamaan otteeseen keväällä ja joulun alla. Luovuimme vuonna 2012 säännöllisistä tapaamisista, koska osallistujia oli niin vähän. Vuoden 2013 päätavoite onkin jäsenistön aktivoiminen ja jäsenmäärän kasvattaminen. Tähän keskitämme voimamme, ellei jokin suurempi kampanja niitä taas vie.

14 8. Lahden alueosasto Yhteyshenkilö: Irma Teikari 29.1 Irman luona kokous ja askartelua Mia ja Henna osallistuivat Helsingissä Animalian kokoukseen Animalian muotiblogin kuvaukset, mukana Mia ja Laura-Maija Kokoontuminen Ympäristöneuvonnan tiloissa askartelua, aivoriihtä ja taideteosten tekoa Koiranäyttelyssä pöydänpitoa, infoamista ja tuotteiden myyntiä > n. 5 viikkoa kestävä Eläinaiheinen näyttely Kahvila MeaMannassa. 4.5 MeaMannassa näyttelyyn tutustumista ja asioiden päivittelyä kera vegaanisten herkkujen 27.5 Karirannassa kansalaisaloitteiden keräämistä. Mukana myös Neea Kontio (Lahden Vihr.) ja hänen lampaiden kerimistä. Nimien keräystä, eri tapahtumiin osallistumista, mm. Faces-festivaalit ja Provinssirock, Jättömaa-festivaalit. Eri paikkoihin, kuten eläintalolle, liikkeisiin ym. viety kansalaisaloitteita, niiden keräys ja muu tarvittava materiaali. Lahden ja lähikuntien keskustoissa kerättiin nimiä Karirannassa nimien keräystä. Syystapaaminen Helsingissä, mukana Irma ja Henna BlockParty, tuotteiden myynti, paprikoiden ym. grillaus ja ilmaisjako (oli suurmenestys). Ohessa nimien keräystä Turkistempaus 4.10 Kunnallisvaaliehdokkaille vaalipaneeli Lahden Kaupungin kirjastossa, avoimet ovet. Tähän kutsuttu Facebookin ja sähköpostin kautta ihmisiä, sekä ilmoitettu Etelä-Suomen sanomissa ja Meno-kadulla. Puhujana Birgitta Wahlberg. Tarjolla vegaanisia suolaisia ja makeita pikkupurtavia ja kahvia/teetä Lasten Ympäristötapahtuma, Animalia lukemassa eläinaiheisia satuja Fur Free Friday Launun aukiolla. Ilmoitettu tapahtumasta netissä ja eri tiedotusvälineisiin. Aamulla radiohaastattelu, jota lähetettiin Lahden radiossa koko päivän uutisten aikana. Paikalle koottiin muistomerkki kuolleille turkiseläimille. Flaijereiden jakoa ja huomion herättämistä. Paikalle sai tuoda kukkia ja kynttilöitä, joita tulikin hyvin kiitettävästi.

15 9. Oulun alueosasto Yhteyshenkilö: Roope Kanninen Yleistä Vuonna 2012 aktiiviryhmämme toiminta painottui pääasiassa yhden teeman ympärille eli turkistarhaukseen, sillä keräsimme suurimman osan vuodesta nimiä Kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi kampanjaa varten. Allekirjoitusten kerääminen alkoi toukokuussa ja kesti marraskuuhun asti. Vuoden aikana toteutimme kyllä muitakin aiemmilta vuosilta tuttuja tapahtumia, mutta tempauksissa keräsimme yleensä myös nimiä aloitetta varten. Tapahtumien toteutuksesta sovimme aktiivien kesken perinteiseen tapaan kokouksissa ja Facebook-ryhmien (Oulun Animalia -ryhmä ja kampanjaa varten perustettu Kerääjät-ryhmä) sekä sähköpostilistan kautta. Iloksemme saimme vuoden aikana pari uutta aktiivia mukaan toimintaan. Kokoukset Pidimme kuukausittaiset kokouksemme joka kuun ensimmäinen keskiviikko ellei toisin ilmoitettu. Pidimme poikkeuksellisesti tapaamisemme keskustan Robert s Coffeessa, koska pidimme kahvilan sijaintia parempana verrattuna syrjäisempään toimistoomme. Ilmoitimme kokouksien ajankohdista sähköpostilistallamme, nettisivulla ja FB-ryhmissämme. Kuvaus tehdystä toiminnasta Alkuvuodesta pidimme vuosikokouksen ja Uusien iltana tapasimme toimistolla ja poikkesimme syömässä paikallisessa intialaisessa ravintolassa. Maaliskuussa myimme Animalian tuotteita Iin yritysmessuilla. Keväällä pidimme myös pari kouluvierailua. Toukokuussa aloitimme kansalaisaloitekampanjan muun Suomen tavoin heti ensimmäisenä kampanjapäivänä keräämällä nimiä Oulun keskustan Rotuaarilla. Puolen vuoden aikana kerääminen tapahtui pääasiassa kolmella tavalla: pitämällä pöytää tapahtumissa, feissaamalla normaalina arkipäivänä keskustan alueella ja hankkimalla allekirjoituksia oman lähipiirin keskuudesta. Kesätapahtumissa painoarvo oli kansalaisaloitteella, mutta pidimme myös perinteistä infopöytää eläinsuojeluasioista. Toukokuussa osallistuimme Mahdollisuuksien torille Toppilassa ja kesäkuussa Löydä luonnollinen harrastus perhetapahtumaan Ainolan puistossa. Pidimme kesällä myös Oulun Animalian kesäjuhlat aktiivien kesken. Heinäkuussa oli luvassa punk-tapahtuma Hässäkkä-päivät Toppilassa ja QStockfestarit Kuusisaaressa, ja keräsimme nimiä myös Rotuaari-piknikillä. Elokuussa olimme pari päivää keräämässä nimiä Oulun Musiikkivideofestivaaleilla, mutta erityisen hedelmällinen keräämistilaisuus oli syyskuun alussa Löytökoiralauantaina Lammassaaressa. Kuun lopussa järjestimme myös Animalian Eläinten Oulu kuntavaaliseminaarin pääkirjastossa. Kansalaisaloitteen keräysajan umpeuduttua loppusyksyllä olivat luvassa jo perinteeksi muodostuneet Pohjankartanon joulumyyjäiset ja aktiivien pikkujoulut. Yhteistyö muiden järjestöjen kanssa Kansalaisaloitetta keräsimme yhteistyössä Luonto-Liiton, SEY:n ja Oikeutta eläimille järjestön kanssa. Kesätapahtumiin osallistuimme yhdessä monen muun luonnonsuojelu-, ihmisoikeus- ja eläinsuojelujärjestön kanssa, mutta läheisimmin teimme yhteistyötä Oulun ESY:n kanssa pitämällä yhdessä pöytää QStockissa.

16 10. Pääkaupunkiseudun alueosasto / Animalian opiskelijaryhmä Yhteyshenkilö: Salla Nylund Johdanto Animalian opiskelijaryhmä vietti 20-vuotisjuhlavuottaan vuonna Vuosi huipentuikin järjestön syntymäpäiväjuhliin marraskuussa. Muita vuoden pääkohtia olivat Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen kampanjointi sekä kuntavaaliseminaari Uudella Ylioppilastalolla. Ryhmä osallistui aktiivisesti Eläinsuojeluliitto Animalian järjestämiin tapahtumiin ja tempauksiin, kuten Ravintolapäivänä järjestetyn vegaanikahvilan toteuttamiseen, sekä teki yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa muun muassa Kasviskekkereiden järjestämisessä. Opinto- ja koulutustoiminta Vuoden aikana ryhmäläisiä osallistui Eläinsuojeluliitto Animalian koulutuksiin, kuten alueosastopäivien tapaamisiin ja infopöydän pitokoulutuksiin. Ryhmän jäsenet järjestivät myös omissa tapaamisissaan koulutuksia, kuten sosiaalisen median kampanjakäytönkoulutuksen ja Wikin käyttökoulutuksen. Sosiaalisen median kampanjakäytön koulutuksen veti Animalian viestintäpäällikkö. Järjestötoiminta Ryhmän järjestämien tilaisuuksien tarkoituksena oli tarjota kaikille eläinasioista kiinnostuneille mahdollisuus tulla mukaan toimintaan ja tutustua ryhmän erilaisiin toimintamuotoihin. Ryhmätoimintaan liittyvät tapahtumat oli suunnattu sekä jäsenille että muille, ja niistä tiedotettiin sekä ryhmän verkkosivuilla, Facebook-sivulla että sähköpostilistoilla. Maaliskuussa ja syyskuussa järjestettiin myös erityinen uusien ilta, jossa esiteltiin ryhmän toimintaa. Animalian ryhmä kokoontui säännöllisesti kahden viikon välein torstaisin suunnittelemaan toimintaa ja keskustelemaan ajankohtaisista eläinsuojeluasioista, kaikkiaan yhteensä 21 kertaa. Kesä-heinäkuussa kokouksia ei kesälomien takia pidetty, mutta tänä aikana ryhmäläiset osallistuivat erilaisiin tapahtumiin. Ryhmä teki useita ravintolavierailuita ja laati arvosteluja kasvis- ja vegaaniruuasta Animalian Vapauta valinnoilla -verkkosivustolle. Vuoden aikana katsottiin myös eläinsuojeluaiheisia elokuvia, esim. Yes-men Fix The World, Apinoiden planeetan synty ja kasvisruokailusta kertova Vegucated. Kesän alussa järjestettiin ryhmän perinteinen kesäpiknik Alppipuistossa Helsingissä yhdessä Animalian uusien feissareiden kanssa. Huhtikuussa tehtiin opintovierailu Tampereelle FICAMiin (Vaihtoehtomenetelmäkeskus eläinkokeille). Tälle todella mielenkiintoiselle ja opettavaiselle vierailulle osallistui myös Eläinsuojeluliitto Animalian Tampereen ja Jyväskylän aktiiveja. Kesäkuussa ryhmä osallistui aktiivisesti Helsingin yliopistolla järjestetylle Animal Ethics yleisöluennolle ja keskustelutilaisuuteen, joka käsitteli eläinetiikkaa sekä eläinten asemaa Suomessa. Erityisaiheena olivat eläinkokeet ja niiden arviointi. Tilaisuuden järjestivät Juliana von Wendtin säätiö, Eläinsuojeluliitto Animalia ja Eläinten hyvinvointikeskus EHK. Tilaisuudessa luennoivat filosofi Paula Hirsjärvi, professori Peter Sandøe sekä apulaisprofessori Helena Röcklinsberg.

17 Ryhmä järjesti myös karhuaiheisen te lan, jossa tutustuttiin Eläinsuojeluliitto Animalian Karhuryhmään ja Aasian sappikarhujen pelastustoimintaan. Pikkujouluja vietettiin joulukuussa ravintola Kitchissä. Tapahtumat ja tempaukset Helmikuussa ryhmä järjesti Helsingin keskustassa Ystävänpäivän lipaskeräyksen, jonka tuotto lahjoitettiin Eläinsuojeluliitto Animalialle. Maaliskuussa ryhmä osallistui perinteisten Kasviskekkereiden järjestämiseen. Tapahtuman järjestivät Eläinoikeusyhdistys Fauna, Eläinsuojeluliitto Animalia, Helsingin Yliopiston Maan Ystävät, Oikeutta Eläimille, Vegaaniliitto, HYY:n Vihreät ja Sitoutumaton vasemmisto. Koe-eläinten päivänä huhtikuussa tempaistiin Helsingin keskustassa yhteistyössä The Body Shopin kanssa ja jaettiin ohikulkijoille eläinkokeettoman kosmetiikan listaa. Alkuvuodesta ryhmä myös piti infopöytää PetExpo-messuilla Helsingin messukeskuksessa. Alkuvuodesta 2012 perustuslain muutos mahdollisti kansalaisten lakialoitteiden tekemisen. Toukokuussa käynnistyi Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitekampanja turkistarhauksen kieltämiseksi Suomessa. Aloitteen vireille panijoina toimivat Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta Eläimille ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto. Ryhmän vapaaehtoiset keräsivät ahkerasti tähän Suomessa ensimmäisenä eduskuntaan ehtineeseen kansalaisaloitteeseen nimiä useissa tapahtumissa pitkin kesää ja alkusyksyä. Nimiä kerättiin sekä yhdessä että yksittäin omilta tutuilta ja lähipiiriltä että tapahtumien yhteydessä infopöydällä. Nimiä kerättiin muun muassa seuraavissa tapahtumissa: Vegfest Tampereella, Kallio Kukkii, Maailma kylässä, Helsinki Pride, Taiteiden yö Helsingissä ja Helsingin yliopiston avajaiskarnevaalit. Nimien keruuta tehtiin koko kansalaisaloitteelle laissa määrätyn keräysajan, eli kuusi kuukautta, jona aikana aloitteeseen on kerättävä vähintään nimeä. Nimiä koko aloitteeseen kerättiin lopulta yhteensä Aloite menee eduskunnan käsittelyyn ensimmäisenä kansalaisaloitteena Suomessa. Syyskausi oli toiminnan täyteinen. Lokakuussa Eläinten viikolla ryhmän vapaaehtoiset auttoivat Heidi Huovisen taidenäyttelyssä päivystämisessä Helsingin keskustassa Akkuna-galleriassa. Eläinten viikolla ryhmä järjesti myös kuntavaaliseminaarin Uudella ylioppilastalolla. Seminaari järjestettiin osana Eläinsuojeluliitto Animalian kuntavaalikampanjaa, jonka pääteemana oli kasvispainotteinen ruoka ja eläinystävällisyys kuntien julkisissa hankinnoissa. Tilaisuudessa puhui tutkija Saara Kupsala ja tentattavina oli kymmenisen kuntavaaliehdokasta kaikista suurimmista eduskuntapuolueista. Loppusyksystä ja alkutalvesta ryhmän vapaaehtoiset osallistuivat eläinsuojeluliitto Animalian infopöydän pitämiseen Kauneus- ja terveysmessuilla, Kirjamessuilla, ELMA-messuilla ja Voittaja-näyttelyssä. Vuosi huipentui ryhmän 20-vuotisjuhlaan Uudella ylioppilastalolla marraskuussa. Juhlia varten haluttiin koota ryhmän toimintavuosilta historiikki. Vuosijuhlien järjestelyt aloitettiinkin hyvissä ajoin perustamalla erillinen historiikki-työryhmä, joka kokoontui muutamia kertoja yhdessä kirjoittamaan ryhmän historiikkia koko ryhmän 20-vuotisen toiminnan ajalta. Aiemmin ryhmän toimintaa oli dokumentoitu lähinnä toimintakertomuksien muodossa vuositasolla. Historiikkia varten otettiin yhteyttä ryhmän vanhoihin toimijoihin ja pyydettiin heitä kertomaan ryhmän toiminnasta. Kysymyksiä historiikkityöryhmä oli miettinyt yhdessä etukäteen. Vuosien varrella ryhmässä mukana olleiden yhteystietoja kerättiin osoiterekisteriin, jotta kutsu saatiin leviämään mahdollisimman monelle ryhmässämme mukana olleelle. Juhlassa julkistettiin ja esitettiin ryhmän historiikki sekä kuultiin mukana olleita aktiiveja vuosien varrelta. Illan huipensivat suuren suosion saavuttanut bingo, jossa oli palkintona eläinystävällisiä tuotteita, sekä disko.

18 Tiedotustoiminta Ryhmä esitteli toimintaansa Uusien illoissa maaliskuussa ja syyskuussa sekä HYY:n avajaiskarnevaaleilla syyskuussa. Toiminnasta tiedotettiin muun muassa sähköpostilistalla, omilla ja Eläinsuojeluliitto Animalian kotisivuilla, Facebook-ryhmässä sekä jakamalla tapahtumakalenteriesitteitä tapahtumissa. Vuonna 2012 ryhmä panosti entistä enemmän nimenomaan Facebook-tiedottamiseen, mm. luomalla jokaiselle kokoukselle oman Facebook-tapahtuman. Eläimet viihteessä -kampanjassa muutamia vuosia sitten tehty esite uudistettiin päivittämällä sen sisältö ja ulkoasu. Esitteestä otettiin lisäpainos tapahtumissa jaettavaksi. Varainhankinta Vuoden 2012 aikana ryhmä keräsi varoja Ystävänpäivän tempauksessa. Varat lahjoitettiin Eläinsuojeluliitto Animalialle. Juhlavuositapahtumassa kerättiin varoja ryhmän omaan toimintaan lipaskeräyksellä. Tapahtumakalenteri 2012 KEVÄTKAUSI TAMMIKUU Tapaaminen (7 osallistujaa) - jaettiin uudet virat vuodelle Tapaaminen (5 osallistujaa) - suunniteltiin ryhmän tulevaa toimintaa vuodelle 2012 HELMIKUU 4.2. Vegaanikahvila ravintolapäivänä Animalian toimistolla klo (70 henkilöä) 9.2. Tapaaminen (6 osallistujaa) Ystävänpäivän lipaskeräys Helsingin keskustassa (avoin yleisötilaisuus kadulla) Tapaaminen (10 osallistujaa) - Koulutus sosiaalisen median käytöstä kampanjoinnissa MAALISKUU 8.3. Tapaaminen, uusien ilta, elokuva Apinoiden planeetan synty (7 osallistujaa) Tapaaminen, infopöytä-koulutus (10 osallistujaa) Vegaanista leivontaa Alina-salissa (20 osallistujaa) Kasviskekkerit Helsingin uudella Ylioppilastalolla (n. 500 osallistujaa) Animalian vuosikokous ja alueosastojen tapaaminen (n. 40 osallistujaa) HUHTIKUU 5.4. Tapaaminen (8 osallistujaa) Tapaaminen (10 osallistujaa) Vierailu FICAM:iin (Vaihtoehtomenetelmäkeskus eläinkokeille) Tampereelle (10 osallistujaa) Koe-eläinten päivän tempaus Helsingin keskustassa (avoin yleisötapahtuma kadulla) PetExpo messut Helsingin messukeskuksessa, infopöytä TOUKOKUU

19 2.5. Ryhmän historiikin tekoa (3 osallistujaa) 3.5. Tapaaminen (9 osallistujaa) VegFest/ Kallio Kukkii Helsingin Kalliossa, toiminnan esittelyä ja nimien keräystä kansalaisaloitetta varten (avoin yleisötapahtuma) Ravintolavierailu ravintola Mayaan Helsingissä (8 osallistujaa) Maailma kylässä Helsingin keskustassa, toiminnan esittelyä ja nimien keräystä kansalaisaloitetta varten (avoin yleisötapahtuma) Tapaaminen (6 osallistujaa) KESÄKUU 2.6. Nimien keräystä kansalaisaloitetta varten Helsingin Narinkkatorilla (3 ryhmäläistä) Animal Ethics yleisöluento keskustelua eläinetiikasta sekä eläinten asemasta Suomessa (50 osallistujaa) Ryhmän historiikin tekoa (3 osallistujaa) Tapaaminen, kevätkauden päättäjäiset Alppipuistossa, nimien keräystä kansalaisaloitetta varten (14 osallistujaa) Helsinki Pride Helsingin keskustassa, toiminnan esittelyä ja nimien keräystä kansalaisaloitetta varten (avoin yleisötapahtuma) SYYSKAUSI: ELOKUU 9.8. Tapaaminen (6 osallistujaa) Tapaaminen (7 osallistujaa) Helsingin taiteiden yö, toiminnan esittelyä ja nimien keräystä kansalaisaloitetta varten, eläinaiheinen näytelmä (avoin yleisötapahtuma) SYYSKUU 3.9. Helsingin yliopiston avajaiskarnevaalit, infopöytä ja toiminnan esittelyä, nimien keräystä kansalaisaloitetta varten (avoin yleisötapahtuma) 6.9. Tapaaminen, uusien ilta, elokuva Vecugated (15 osallistujaa) Ryhmän historiikin tekoa (3 osallistujaa) Animalian uuden toimiston tupaantuliaiset Helsingin Sörnäisissä Animalian syysviikonloppu toimintakeskus Hapessa Helsingissä, luentoja, sarjakuvapaja, elokuva (25 osallistujaa) Animalian syysviikonloppu, nimien keräystä kansalaisaloitetta varten Helsingin keskustassa Tapaaminen (7 osallistujaa) Kissa kaipaa puuhaa hyväntekeväisyysseminaari Vantaalla, toiminnan esittelyä LOKAKUU Eläinten viikko: Heidi Huovisen taidenäyttely Akkuna-galleriassa, näyttelyssä päivystämistä ja kansalaisaloitteen nimien keruuta koko viikon ajan Kuntavaaliseminaari Uudella ylioppilastalolla (35 osallistujaa) Tapaaminen, nimien keräystä kansalaisaloitetta varten Helsingin keskustassa ennen tapaamista (6 osallistujaa) Tapaaminen, elokuva Yes-men Fix The World (5 osallistujaa)

20 Kauneus- ja terveysmessut Helsingin Messukeskuksessa, infopöytä Kirjamessut Helsingin Messukeskuksessa, infopöytä MARRASKUU Tapaaminen (6 osallistujaa) Animalian opiskelijaryhmän 20-vuotisjuhlat Uudella ylioppilastalolla (40 osallistujaa) ELMA-messut Helsingin Messukeskuksessa, infopöytä Tapaaminen (7 osallistujaa) Tapaaminen, elokuva Säilöttyjä Unelmia (8 osallistujaa) JOULUKUU Voittaja-näyttely Helsingin Messukeskuksessa, infopöytä Pikkujoulut ravintola Kitchissä (6 osallistujaa) Eettisen joulumarkkinat Postitalolla, info- ja myyntipöytä

ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011

ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011 ADOPTIOPERHEET RY, TOIMINTAKERTOMUS ADOPTIVFAMILJER RF 21.3.2011 TOIMINTAVUOSI 2010 Yleistä Kulunut toimikausi oli yhdistyksen neljästoista. Yhdistyksen toiminnan vakiintuminen jatkui Raha-automaattiyhdistyksen

Lisätiedot

ADOPTIVFAMILJER RF 13.3.2010 TOIMINTAVUOSI 2009

ADOPTIVFAMILJER RF 13.3.2010 TOIMINTAVUOSI 2009 ADOPTIOPERHEET RY, TOIMINTAKERTOMUS ADOPTIVFAMILJER RF 13.3.2010 TOIMINTAVUOSI 2009 Yleistä Kulunut toimikausi oli yhdistyksen kolmastoista. Yhdistyksen toiminnan vakiintuminen jatkui Raha-automaattiyhdistyksen

Lisätiedot

Lehti eläinten asialla

Lehti eläinten asialla nro 20101 Lehti eläinten asialla Turkistarhaton Suomi 2025 Sikojen puolesta Viipurin koirat Taiteilija Sari Bremer Animalia-lehti, 32. vuosikerta julkaisija: Eläinsuojeluliitto Animalia päätoimittaja:

Lisätiedot

ETUPÄÄSSÄ ERINOMAISTA, YHTEISTYÖHANKE LIVONSAARI & VELKUA 1.5.2013-31.12.2014

ETUPÄÄSSÄ ERINOMAISTA, YHTEISTYÖHANKE LIVONSAARI & VELKUA 1.5.2013-31.12.2014 YLEISHYÖDYLLISEN KEHITTÄMISHANKKEEN LOPPURAPORTTI ETUPÄÄSSÄ ERINOMAISTA, YHTEISTYÖHANKE LIVONSAARI & VELKUA 1.5.2013-31.12.2014 Sisältö 1. Toteuttajan nimi 2. Hankkeen nimi ja numero sekä toteutusaika

Lisätiedot

TÄSSÄ JA NYT. Hämeen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön.

TÄSSÄ JA NYT. Hämeen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön. TÄSSÄ JA NYT Hämeen piiri Järjestötiedote 2/2015 Ensiapulaukku yleiskäyttöön Taskupakkaus Matkailijan ensiapupakkaus Joka kodin ensiapulaukku 1 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

15-vuotisjuhlanumero

15-vuotisjuhlanumero 15-vuotisjuhlanumero Tästä se kaikki l ä h t i. M u u t a - maa kuuk autta a i e m m i n p i e n i joukko eläinten oikeuksista kiinn o s t u n e i t a o l i kokoontunut yhteen perustamaan uutta järjestöä.

Lisätiedot

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012. www.aivovammaliitto.fi

Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012. www.aivovammaliitto.fi Aivovammaliitto TOIMINTAKERTOMUS 2012 www.aivovammaliitto.fi Aivovammaliiton visio 2014 Asiantunteva ja toimiva vammais- ja kansanterveysjärjestö Aivovammaliiton asiantuntevuus tarkoittaa monipuolista,

Lisätiedot

toim. Minna Heikkinen ja Terhi Lehtonen NUOPERI Nuorisotyön tallentamiskeskus 2002 2012

toim. Minna Heikkinen ja Terhi Lehtonen NUOPERI Nuorisotyön tallentamiskeskus 2002 2012 2002 2012 toim. Minna Heikkinen ja Terhi Lehtonen NUOPERI Nuorisotyön tallentamiskeskus 2002 2012 Sisältö Synttärisankari!...4 Vuosien toiminta...6 Perustetaan museo!... 12 Rahoitus... 23 Ohjausryhmä...

Lisätiedot

Toimintakertomus 2010

Toimintakertomus 2010 Prometheus-leirin tuki ry Toimintakertomus 2010 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 6.3.2011 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 2. HALLINTO... 3 2.1. Yleinen hallinto... 3 2.2. Kokoukset, seminaarit ja

Lisätiedot

Pirkanmaan Setan toimintakertomus 2013

Pirkanmaan Setan toimintakertomus 2013 Kuva nuorten Halloween-bileistä, valokuvaaja: Jenna Oldén Pirkanmaan Setan toimintakertomus 2013 Alkusanat: Pirkanmaan Seta on kansalais-, ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö, joka edistää yhdenvertaisuutta

Lisätiedot

Kulo ry:n seminaariopas

Kulo ry:n seminaariopas Kulo ry:n seminaariopas Kuinka suunnittelet ja toteutat seminaarin Perjantaina 25.10.2013 Kulttuurintutkimuksen opiskelijat Kulo ry. järjesti kolmannen vuotuisen seminaarinsa Jyväskylässä otsikolla Toiseus

Lisätiedot

Katsaus kirjaston toimintaan... 1

Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Sisällysluettelo Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Kirjastoverkko: Kouvolan kirjastot... 3 Kouvolan pääkirjasto... 3 Elimäen ja Inkeroisten kirjastot... 6 Haanojan ja Korian kirjastot... 6 Kuusankosken

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI PALVELUTUULI-HANKE

LOPPURAPORTTI PALVELUTUULI-HANKE Suomen Nuorisoseurat ry Palvelutuuli, 14336 LOPPURAPORTTI PALVELUTUULI-HANKE 2012 2014 Sisällys Hankkeen strateginen tavoite... 3 Varsinaiset hankkeen tavoitteet... 4 Hankkeen toteutus... 5 Perehtyminen

Lisätiedot

Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007

Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007 Euroopan neuvoston Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia - eurooppalainen nuorisokampanja monimuotoisuuden ja osallisuuden edistämiseksi 2006-2007 Kansallisen kampanjan raportti ja arviointi Riikka Jalonen,

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Maahanmuuttajien resurssikeskushanke

Maahanmuuttajien resurssikeskushanke Maahanmuuttajien resurssikeskushanke Laptuote-säätiö Projektin toteutus ja hyvät käytännöt Liite loppuraporttiin Kaija Silvolahti SISÄLTÖ ESITTELY Projektin ohjausryhmä... 4 TAUSTAA... 5 HANKKEEN TOIMENPITEET

Lisätiedot

SUOMEN KIRJASTOSEURA FINLANDS BIBLIOTEKSFÖRENING RY VUOSIKERTOMUS 2011. Työtä kirjastojen puolesta vuodesta 1910

SUOMEN KIRJASTOSEURA FINLANDS BIBLIOTEKSFÖRENING RY VUOSIKERTOMUS 2011. Työtä kirjastojen puolesta vuodesta 1910 SUOMEN KIRJASTOSEURA FINLANDS BIBLIOTEKSFÖRENING RY VUOSIKERTOMUS 2011 Työtä kirjastojen puolesta vuodesta 1910 Sisältö Puheenjohtaja Jukka Relanderin tervehdys... 4 Toiminnanjohtaja Sinikka Sipilän katsaus...

Lisätiedot

SatakuntaUNICEF-maakunta2011 LOPPURAPORTTI

SatakuntaUNICEF-maakunta2011 LOPPURAPORTTI SatakuntaUNICEF-maakunta2011 LOPPURAPORTTI sisällys MAAKUNTAJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 UNICEF VUOSI ON TÄYNNÄ MAHDOLLISUUKSIA... 4 UNICEF VUODEN VIRALLINEN SUOJELIJA... 6 PÄÄSPONSORINA A. AHLSTRÖM OY... 8

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA

TAMPEREEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA 2014 TAMPEREEN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA Sisällys Sisällys... 2 1. Pääsektori... 7 1.1. Toimijat... 7 1.2. Toimintasuunnitelman mukaiset projektit... 7 1.3. Henkilöstö... 8 1.4. Muuta... 9 Yliopisto...

Lisätiedot

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä

Op Kauhia kakku! pilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Kauhia kakku! Oppilaskunnan hyviä käytäntöjä Toimitus Tiina Karhuvirta Haastattelujen teko Emilia Valkonen Kommentoija Sinikka Mäntysalo-Lamppu Graafinen suunnittelu

Lisätiedot

Pilke Stay Up Late 2015

Pilke Stay Up Late 2015 Pilke Stay Up Late 2015 Tapahtumajärjestäminen Sami Haverinen Anni Ketola Jenni Korhonen Leena Korteniemi Vilma Linna Pauliina Suojärvi Maarit Tähkänen Soluessee Kesäkuu 2015 Liiketalous Proakatemia 2

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2011. Kuluttajaekonomian ja ravitsemustieteen opiskelijat. OIKOS ry OIKOS. ry.

TOIMINTAKERTOMUS 2011. Kuluttajaekonomian ja ravitsemustieteen opiskelijat. OIKOS ry OIKOS. ry. Ravitsem O TOIMINTAKERTOMUS 2011 Kuluttajaekonomian ja ravitsemustieteen opiskelijat OIKOS ry Helsingin Yliopisto OIKOS ry. Ravitsemustieteen ja kuluttajaekonomian opiskelijat Sisällysluettelo 1. Katsaus

Lisätiedot

Suomen Lions-liiton 55. vuosikokous Lappeenrannassa 7-8.6.2008 LOPPURAPORTTI

Suomen Lions-liiton 55. vuosikokous Lappeenrannassa 7-8.6.2008 LOPPURAPORTTI Suomen Lions-liiton 55. vuosikokous Lappeenrannassa 7-8.6.2008 LOPPURAPORTTI 2 Sisällysluettelo Päätoimikunnan puheenjohtaja 3 Kokoustoimikunta 7 Kansliatoimikunta 9 Tiedotus 12 Lasten Turvapäivä 15 Ohjelmatoimikunta

Lisätiedot

Juhlajulkaisu marraskuu 2009

Juhlajulkaisu marraskuu 2009 20 vuotta Juhlajulkaisu marraskuu 2009 HAI on Huolenpitoa, Ammattimaisuutta sekä Iloa ja Innostusta HAI on tässä matkalla Vilnaan. Kuva Heikki Kylliäinen Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n toimintaa

Lisätiedot

TIKAPUUT TIETOYHTEISKUNTAAN. ATK Seniorit Mukanetti ry 10 vuotta

TIKAPUUT TIETOYHTEISKUNTAAN. ATK Seniorit Mukanetti ry 10 vuotta TIKAPUUT TIETOYHTEISKUNTAAN ATK Seniorit Mukanetti ry 10 vuotta 2 Julkaisija: ATK Seniorit Mukanetti ry Toimittaja: Sirpa Keinänen Kansi: Eija Lehtimäki Painopaikka: Tampereen yliopistopaino Oy Tampere

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015

VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015 VUOSIKERTOMUS 2014 Hyväksytty kevätkokouksessa 26.4.2015 Adoptioperheet-yhdistyksen perustivat 1997 adoptiovanhemmat, jotka huomasivat hyötyvänsä toistensa kokemuksista. Kahdeksantoista vuotta myöhemmin

Lisätiedot

Tietoväki. Tietoväki ry:n luottamushenkilöt. Päätoimittaja Pirjo Salo. Toimitus Pirjo Salo Marjo Wikstedt. Taitto Marsa Pihlaja

Tietoväki. Tietoväki ry:n luottamushenkilöt. Päätoimittaja Pirjo Salo. Toimitus Pirjo Salo Marjo Wikstedt. Taitto Marsa Pihlaja Tietoväki vuotta Yksin voi tehdä monia asioita edunvalvonta on yhteistyötä! 2 I Tietoväki 3 / 2010 Tietoväki 3 / 2010 I 3 4 Puheenjohtajan palsta: Onnea 40-vuotias Tietoväki! Päätoimittaja Pirjo Salo Toimitus

Lisätiedot

MARRASKUU 4/2009. Vantaan Invalidit ry:n jäsenlehti. YKE - Yhdistystoiminnan kehittämishanke. Matkamuistoja Valamon retkeltä s. 9

MARRASKUU 4/2009. Vantaan Invalidit ry:n jäsenlehti. YKE - Yhdistystoiminnan kehittämishanke. Matkamuistoja Valamon retkeltä s. 9 Vantaan Invalidit ry:n jäsenlehti MARRASKUU 4/2009 ISSN1457-9490 YKE - Yhdistystoiminnan kehittämishanke * uusia työkaluja yhdistystoiminnan kehittämiseen s. 7 Matkamuistoja Valamon retkeltä s. 9 Ulla

Lisätiedot

6/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea

6/2011 CP-LEHTI. Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea 6/2011 CP-LEHTI Tässä numerossa mm: Vapaaehtoistoimintaa ja vertaistukea 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2011:6 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki - puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 - keskus

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2013. ADHD-liitto ry ADHD-förbundet rf

TOIMINTAKERTOMUS 2013. ADHD-liitto ry ADHD-förbundet rf TOIMINTAKERTOMUS 2013 ADHD-liitto ry ADHD-förbundet rf s i s ä l t ö SISÄLLYSLUETTELO 1. ESIPUHE...3 2. YHDISTYSTOIMINTA...4 2.1. VERTAISTUKI...5 3. EDUNVALVONTA...6 4. TIEDON VÄLITTÄMINEN...7 4.1. NEUVONTA

Lisätiedot