Sopimus on tehty valtiovarainministeriön sopimuskauden neuvottelu- ja sopimusmääräysten

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sopimus on tehty valtiovarainministeriön sopimuskauden 2007-2010 neuvottelu- ja sopimusmääräysten"

Transkriptio

1 Tarkentava virkaehtosopimus oikeusministeriön ja Valtakunnansyyttäjänviraston sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n välillä paikallisesti toteutettavien erien käytöstä syyttäjälaitoksessa syyttäjiä koskevalla sopimusalalla 1 Sopimuksen perusteet Sopimus on tehty valtiovarainministeriön sopimuskauden neuvottelu- ja sopimusmääräysten 3.6. kohdan mukaisesti. 2 Sopimuksen tarkoitus Sopimuksella sovitaan vuoden 2009 paikallisesti toteuttavien erien käytöstä syyttäjälaitoksessa syyttäjiä koskevalla sopimusalalla. 3 Paikallisesti toteutettava erä ja sen kohdentaminen Syyttäjiä koskevalla sopimusalalla on käytettävissä vuosien 2008 ja 2009 kehittämiserät 1,96 %. 4 Toteuttamistapa ja ajankohdat Kehittämiserä kohdennetaan tehtäväkohtaisiin palkanosiin vaativuustasoilla S 8 ja (uusi numerointi S 8 ja 13-21) sopimuskauden neuvottelu- ja sopimusmääräysten mukaisesti. Valtionsyyttäjien ja johtavien kihlakunnansyyttäjien tehtäväkohtaiseen palkanosaan on sisällytetty työnantajan palkkapoliittisina kehittämistoimenpiteinä (Valpake) toteutetut henkilökohtaiset lisäpalkkiot (200 ja 50 ), joiden erillinen maksaminen samalla lakkaa. Palkkataulukkoon on sisällytetty myös toteutettava yleiskorotus. Lisäksi muutetaan eräiden asiantuntija- ja esimiestehtävien sijoittumista vaativuustasoille, korotetaan kieli- ja kielitaitolisiä sekä muutetaan suoritusosaprosentteja siten, että suositaan hyviä suorittajia ja otetaan heidän kohdallaan käyttöön myös välitasot. Myös suoritusosan sisältöön tehdään joitakin tarkistuksia. Uusi tehtäväkohtaisen palkanosan taulukko on liitteenä 1 ja henkilökohtaisen palkanosan taulukko liitteenä 2. Uudet kielilisät ja kielitaitolisät ilmenevät liitteestä 3. 5 Seuranta ja kehittäminen Sopimusosapuolet seuraavat ja varmistavat yhteistyössä palkkausjärjestelmän toteuttamista, yhdenmukaista ja oikeudenmukaista soveltamista ja muuta toimivuutta erikseen sovittavalla tavalla. Vuosittain osapuolet tarkastelevat yhteisesti, miten järjestelmä on toteuttanut

2 tarkoitustaan, ja sopimusalan palkkausten kilpailukykyä suhteessa valtion ja yleisten työmarkkinoiden palkkatasoon sekä järjestelmän kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia. 6 Työrauha Tähän sopimukseen sidottu ei saa sopimuksen voimassaoloaikana ryhtyä työtaistelutoimenpiteisiin sopimuksen pätevyydestä, voimassaolosta tai oikeasta sisällöstä taikka sopimukseen perustuvasta vaatimuksesta syntyneen riidan ratkaisemiseksi, voimassa olevan sopimuksen muuttamiseksi tai uuden sopimuksen aikaansaamiseksi. Lisäksi tähän sopimukseen sidottu yhdistys on velvollinen valvomaan, että sen alaiset yhdistykset ja virkamiehet, joita sopimus koskee, eivät riko edellisessä momentissa tarkoitettua työrauhavelvoitetta eivätkä sopimuksen määräyksiä. Tämä yhdistykselle kuuluva velvollisuus sisältää myös sen, ettei yhdistys saa tukea tai avustaa kiellettyä työtaistelutoimenpidettä eikä muullakaan tavalla vaikuttaa sellaisiin toimenpiteisiin, vaan on velvollinen pyrkimään niiden lopettamiseen. 7 Sopimuksen voimassaolo Tämä sopimus tulee voimaan ja on voimassa saakka. Sopimuskausi jatkuu tämän jälkeen vuoden kerrallaan siltä osin kuin sitä ei jonkun sopimusosapuolen toimesta irtisanota vähintään kuusi viikkoa ennen sopimuskauden tai jatkovuoden päättymistä. Tämä sopimus tulee irtisanotuksi myös valtion henkilöstön palvelusuhteen ehtojen tarkistamisesta tehdyn virka- ja työehtosopimuksen irtisanomisella. 8 Allekirjoitukset Tätä sopimusta on laadittu kolme samansisältöistä kappaletta, yksi kullekin sopimusosapuolelle. Helsingissä 11 päivänä kesäkuuta 2009 Oikeusministeriö Valtakunnansyyttäjänvirasto Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry

3 Liite 1 SIIRTYMÄKAUSIEN NOPEUTETTU PÄÄTTÄMINEN / SYYTTÄJIEN UPJ Upj-sopimuksen mukaiset korotukset vuosina 2008 ja 2009 ovat: ,34 % ja ,21 % Ns. vekselistä on vuonna 2006 todettu, että sitä on jäljellä 1,34 %. Jos paikalliserät käytetään kokonaan tämän kattamiseen eli 0,6 % (vuoden 2008 erä) ja 0,7 % (vuoden 2009 erä), yht. 1,30 %, jää tarvittavasta rahoituksesta puuttumaan 0,04%. Siirtymäkauden nopeutettu päättäminen: 4. vaihe 1,34 % 5 kk 5. vaihe 1,21 % 17 kk Korotus nopeutuu 5 kuukautta, joten vaikutus on 5/12 x 1,34 % = 0,56 %/v Korotus nopeutuu 17 kuukautta, joten vaikutus on 17/12 x 1,21 % = 1,71 %/v eli yhteensä 2,27 %/v Kehittämiserien lykkääminen tämän kertamenon kattamiseksi: Vuoden 2008 kehittämiserän lykkääminen vuodella aiheuttaa 1 %:n määräisen kertasäästön. Loput 1,27 % katetaan lykkäämällä molempia kehittämiseriä eli yhteensä 2 %:ia riittävällä ajalla alkaen. Tämä aika saadaan jakamalla 1,27 %/2 % = 0,6 vuotta eli 7 kuukautta. Lykkäysaika päättyy siis Tällöin molemmat kehittämiserät yhteensä 2 % ovat käytettävissä. Koska kuitenkin vekselistä jäi kattamatta vielä 0,04%, se vähennetään kehittämiseristä, jolloin käytettävissä onkin vain 1.96 %.

4 Liite 2 TEHTÄVÄKOHTAINEN PALKANOSA LUKIEN Vaativuustaso Tehtäväkohtainen palkanosa /kk , , , , , , , , , , , , ,99

5 Liite 3 Kielilisä Virastoissa ja laitoksissa, joiden virka-alueeseen kuuluu kaksikielisiä kuntia, palveleville virkamiehille, joiden virkatehtävät edellyttävät molempien kotimaisten kielten hallintaa ja joilla on suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa annetun valtioneuvoston asetuksen (481/2003) mukainen tutkintotodistus hyvästä kielitaidosta siinä toisessa kotimaisessa kielessä, joka ei ole hänen äidinkielensä tai tällaisen todistuksen sanotun asetuksen nojalla korvaava todistus, voidaan suorittaa kielilisänä 35 euroa kuukaudessa hyvästä suullisesta taidosta tai 50 euroa kuukaudessa hyvästä suullisesta ja kirjallisesta taidosta. Sellaiselle edellä mainitulle virkamiehelle, joka erinomaisesti hallitsee molemmat kotimaiset kielet (VNA 481/2003), voidaan kielilisänä suorittaa 80 euroa kuukaudessa. Kielilisää ei kuitenkaan suoriteta virkamiehelle, jonka päätehtäviin kuuluvat käännöstehtävät kotimaisten kielten välillä. Kielitaitolisä Jos virkamiehelle kuuluvien tehtävien hoitamiselle on huomattavaa etua muun kuin suomen tai ruotsin kielen taidosta ja jos hän jatkuvasti joutuu kysymyksessä olevaa vierasta kieltä virantoimituksessa käyttämään, voidaan hänelle suorittaa kielitaitolisänä vieraan kielen - hyvästä suullisesta ja kirjallisesta taidosta 50 euroa kuukaudessa; taikka - hyvästä suullisesta tai kirjallisesta taidosta 35 euroa kuukaudessa kultakin kieleltä erikseen. Kielitaitolisää ei kuitenkaan suoriteta, jos viran tai toimen kelpoisuusehdot taikka virka tai toimi luonteensa puolesta edellyttää vieraan kielen taitoa. Virkatehtäviin liittyvästä vieraskielisen kirjallisuuden tai julkaisujen tutkimisesta kielitaitolisää ei suoriteta.

6 Tämä Internet-teksti ei ole virallinen versio, eikä Valtiokonttori tai sopimuksen antaja vastaa tietojen oikeellisuudesta eikä tietojen käytön aiheuttamista välittömistä tai välillisistä vahingoista. Hakemistosivulle Valtiokonttori Aineistoa ei saa julkaista ilman sopimuksen antajan tai Valtiokonttorin lupaa. Ylläpitäjä: VALTIOKONTTORI Hallinnon ohjaus Siltasaarenkatu A PL Valtiokonttori puhelin (09) , faksi (09)