Comenius LLP-2012-UK-COMENIUS- CMP / Increasing the life chances of young people through improved communications skills

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Comenius 526963-LLP-2012-UK-COMENIUS- CMP / 2012-3839. Increasing the life chances of young people through improved communications skills"

Transkriptio

1 Take Two Europe Esimerkkejä työelämäyhteistyöstä partnerimaissa Joulukuu 2012

2 Sisällys 1. Johdanto Valtakunnalliset työelämäyhteistyön muodot Kolmannen sektorin kumppanuudet Ohjaus- ja neuvontapalvelut Työelämäyhteistyö ammatillisissa opinnoissa Yhteenveto... 11

3 1. Johdanto 1.1. Työelämäyhteistyöstä Työelämäyhteistyöllä tarkoitetaan oppilaitosten ja yksityisen, julkisen sekä kolmannen sektorin työelämätoimijoiden tekemää yhteistyötä. Keskeisin tavoite toiminnassa on lisätä oppilaiden tietoisuutta työelämästä ja valmistaa heitä siirtymään opinnoista työelämään. Työelämäyhteistyötä on tehty useissa Euroopan maissa 1850-luvulta lähtien, joskin sen juuret esim. Iso-Britanniassa voidaan katsoa olevan jo keskiajan kisälliperinteessä. Työelämän muutoksessa myös työelämäyhteistyön on muututtava ja vastattava 2000-luvun tarpeita. Alla on listattuna tyypillisimpiä työelämäyhteistyön muotoja. Maakohtaisia eroja on jonkin verran ja ne tulevat esille raportin myöhemmissä luvuissa. a) Työelämään tutustuminen, työkokemus: Usein osana opintoja suoritettava työelämään tutustuminen esim. päivä viikossa, viikko kerran lukuvuodessa. Opiskelijalle voidaan antaa oma projekti tehtäväksi tai hän vain tarkkailee ja havainnoi työpaikan toimintoja. b) Oppisopimus: Oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään ammattioppilaitoksissa tai aikuiskoulutuskeskuksissa järjestettävillä tietopuolisilla kursseilla. c) Ammatinvalintaohjaus: Tarjotaan hieman erityyppisesti eri puolilla Eurooppaa. Järjestetään ohjatusti työpaikkavierailuja, ohjataan työuran valinnassa, annetaan ohjausta työnhaussa. d) Yrittäjyysopetus: Kannustetaan opiskelijoita yrittäjyyteen yhtenä vaihtoehtona työllistymisen ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Tämä on yhdistelmä ammatinvalintaohjausta ja innovatiivista uraohjausta, jossa kannustetaan sisäisen yrittäjyyden ja yrittäjäominaisuuksien tunnistamiseen. Voidaan toteuttaa NY-yritysten tai muiden autenttisten yritysympäristöjen avulla Esimerkkejä yritysyhteistyöstä 1) LBHF EBP(UK):

4 Lontoon Hammersmithin ja Fulhamin kaupunginosien oppilaitosten työelämäyhteyksistä vastaa EBP, jolla on useita kumppaneita alueella. EBP on työskennellyt viime vuonna noin 100 työelämäkumppanin kanssa tarjoten työelämäyhteyksiä vuotiaille. Yhteistyökumppanit ovat olleet sekä isoja että pieniä työyhteisöjä. 1 EBP:llä on erityisen vahvat linkit media- ja luovan alan toimijoihin. EBP on työskennellyt läheisesti BBC:n, BBC Worldwiden and UKTV:n kanssa koko Take Two hankeaikana. Mediatalojen henkilöstöllä on ollut mahdollisuus toimia nuorten mentoreina. Mediatalojen lisäksi olemme tehneet yhteistyötä L Orealin, Leo Burnettin, Coca Colan ja Creative Artists Agencyn kanssa. Yritysten työntekijät ovat toimineet lukukummeina alakoulun oppilaille. Yhteistyötä on tehty myös Fulham Football Clubin, National Portrait Galleryn ja paikallisten rahastojen kanssa. Rakennusalan toimijoista läheisempiä ovat olleet Kier, Balfour Beatty ja Lovells. Heidän kanssa on ollut yhteisiä opintokokonaisuuksia ja erityisesti Kierin kanssa kehittelimme erityisesti rakennusalasta kiinnostuneille oman räätälöidyn ohjelman. 2) Salford Foundation (UK): Salford Foundation s Business Education Partnership (BEP) tekee yhteistyötä noin 30 työpaikan kanssa. Lisäksi noin 200 työyhteisöä tarjoaa harjoittelupaikkoja säätiön asiakkaille. Joidenkin kanssa tehdään myös projektimuotoista yhteistyötä, erityisesti erityistarpeita omaavien nuorten ohjaamiseksi. Kaksi yritystä ohjaa varoja säätiölle henkilöstökulujen kattamiseksi (BNY Mellon ja Urban Vision). Muita keskeisiä kumppaneita ovat BBC, City West Housing, Barclays, The Lowry ja Salford s Building Schools for the Future (BSF) konsortio. Säätiö työskentelee pienten, keskisuurten ja isojen yritysten kanssa. Helpotamme nuorten yhteydenottoa yrityksiin, yritysten vapaaehtoiset osallistuvat koulutuksiimme, saamme yrityksiltä lahjoituksia ja avustuksia ja he osallistuvat säätön hallintoon. 3) HUMAK (Suomi): Humakilla on yli 200 harjoittelupaikkakumppania ympäri Suomen sekä noin 10 kumppania maailmalla. Harjoittelupaikoiksi sopivat työyhteisöt yksityisellä, julkisella ja kolmannelle sektorilla. Humak on mukana eurooppalaisessa kulttuurialan verkostossa, ENCATC ja siten tavoittaa useita toimialan kannalta tärkeitä kumppaneita ympäri Euroopan. 1 Keskisuurissa yrityksessä on vähemmän kuin 50 työntekijää.

5 Humakilla on useita työelämäkumppaneita Keski-Suomessakin, ja yhteistyö alueen työelämän kanssa on osa ammattikorkeakoulun aluekehitystyötä. Alemmilla kouluasteilla työelämäyhteistyö näyttäytyy vaikkapa ala- ja yläkoulujen taloustaitokilpailuina. Tavoitteena on herättää nuorten kiinnostus talousaineita kohtaan. Tämä on tärkeää myös ammattikorkeakouluopinnoissa. 4) Koulu 127 Ivan Denkoglu (Bulgaria): Koulu 127:llä on yhteyksiä erityisesti teknologiayritysten kanssa kuten Microsoft, Powernet LLC ja Ti-Vi-67 Ltd. Lisäksi yhteistyötä on tehty media-alan yritysten kuten bulgarialaisen televisiokanavan TV 7 kanssa. Yhteistyötä on tehty myös SBS Sofian kanssa. 2. Valtakunnalliset työelämäyhteistyön muodot 2.1. Iso-Britannia Muutokset valtion hallinnossa 2010 päättivät sopimukset Oppilaitosten työelämäyhteistyöorganisaation (EBLO) ja Oppimis- ja taitoneuvoston kanssa. Tämän myötä työelämäyhteistyö valtakunnallisesti on vähentynyt ja rakenteet ovat muuttuneet. Yhteistyön koordinoiminen on vähentynyt myös. Tilalle on tullut yksittäisiä projekteja kuten Studio Schools ja National Citizen Service programme. Oppisopimuksen vahvistaminen on noussut esille, mutta se ei kata kaikkia aikaisemmin työelämäyhteistyön nimissä tehtyä toimintaa. Valtio vähensi kouluilta pakollisia yrittäjyysopintoja niin ikään vuonna Nyt koulut ostavat satunnaisesti ulkopuolisia yrittäjyysopintoja. Lisäksi Woolf raportin innoittamana maaliskuussa 2011 lopetettiin lakisääteinen velvollisuus koulujen järjestää työhön tutustumispäiviä vuotiaille. Näin ollen nuorten mahdollisuudet tutustua työelämään kouluaikana ovat vähentyneet Bulgaria Sergey Ignatov, opetus-, nuoriso- ja tiedeministeri oli vieraana Työelämäseminaarissa Sofiassa 20. maaliskuuta Seminaarissa nostettiin esille ongelmakohtia opetuksen laadun ja työelämäyhteistyön tekemisessä. Tavoitteena oli laatia konkreettisia askelmerkkejä yhteistyön tiivistämiseksi ja laadun parantamiseksi.

6 Yhteistyö työelämän ja yliopistojen kanssa on avainasemassa tietoperustaisen talouden kehittämisessä ja eurooppalaisten investointien näkökulmasta. Koulutusuudistusta mitataan ihmisten elintason kohoamisella ja luomalla heille parempia mahdollisuuksia työllistyä. Seminaarissa eri päättäjät kohtasivat ja keskustelivat avoimesti tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista tarttua niihin. Kuulimme myös esimerkkejä muissa maissa tehdystä työelämäyhteistyöstä. Seminaarissa saimme kuulla, mitä työelämä odottaa oppilaitoksilta ja kuinka nuo odotukset voisivat heijastua yliopiston opetussuunnitelmiin Suomi Humak on mukana Yrittäjyyden ehjä polku hankkeessa yhdessä Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeessa annetaan uraohjausta ja järjestetään erilaisia työpajoja yrittäjyyteen liittyen. 3. Kolmannen sektorin kumppanuudet 3.1. Iso-Britannia Iso-Britanniassa on käynnissä useita projekteja, joiden tarkoitus on yhdistää oppilaitoksia ja työelämää tehokkaasti. Monella projektilla on paikallista tai kansallista vaikuttavuutta ja niitä vetävät kolmannen sektorin toimijat. Kansallisesti merkittävä on Business in the Community (BITC). BITC-toiminta hyödyntää kouluja suoraan eikä vain ideologisella tasolla. BITC kasvattaa verkostoa Business Connectors -nimikkeen alle tavoitteenaan mahdollistaa työelämän edustajien 12 kk osallistumisen työelämäyhteistyön kehittämishankkeissa. He toimivat välittäjinä ja linkkeinä koulujen ja työelämän välillä. Tämä on iso panostus käytettäväksi. Yritykset ovat valmiita luomaan suhteita oppilaitoksiin ja solmimaan sopimuksia heidän kanssaan. Esimerkiksi Thames Tideway Tunnel hankkeen tavoitteena on kannustaa nuoria opiskelemaan luonnontieteitä, tekniikkaa, insinööritieteitä ja matematiikkaa. Yrityksille tämän kaltainen toiminta on osa yritysten yhteiskuntavastuun tehtävää.

7 3.2. Bulgaria Business Foundation for Education (BFE) on avaintoimija kolmannen sektorin neuvonta- ja ohjauspalveluissa. JobTiger perusti BFE:n 2. pvä elokuuta Säätiön tavoitteena on luoda hankkeita rohkaisemaan bulgarialaisia yksityishenkilöitä ja ammattilaisia hakemaan oppia ulkomailta käyttäen tieteellisiä, teknisiä ja kasvatuksellisia välineitä. Tavoitteena on myös vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa. Avaintoiminnot: a) Projekti "Uusi työllisyys työllisyyden avainkyvyt Kansallinen työllisyyden toimintaohjelma 2010: Päätavoite on lisätä kestävästi työllisyyttä. Koulutetaan 1000 työtöntä nuorta yhdeksältä alueelta Bulgariasta ja annetaan avainkykykoulutusta. Koulutuksen osaalueet ovat: työnhaku, työelämän muutostekijät, yrittäjyysvalmennus ja ammatillinen täydennyskoulutus. Koulutuksen järjestävät BFE, ammatillinen tieto- ja ohjauskeskus Tiger Club sekä TU "Podkrepa". b) Ohjaus- ja tukikeskus syrjäytymisvaarassa olevien nuorten elämänhallintataitojen kehittämiseksi 2 BFE, Sofian kaupunki sekä Child and space yhteisö organisoivat ateljeekerho Uran "Hristo Botev" lastenkotiin Gorna Banyassa. Kerho auttaa lapsia parempaan itsetuntemukseen, jakaa tietoa eri ammateista, antaa uraohjausta koulunsa päättäville sekä elämänhallintataitojen petrausta. Työpajojen avulla pyritään välttämään laitostumista ja tukemaan nuorten itsenäistymistä ja estämään laitoskierrettä. Tavoitteena on myös syrjäytymisen ehkäisy. c) Urakerho 3 Projekti on perustanut Urakerhoja kouluihin luodakseen innovatiivisia keinoja yhdistää toisen asteen kouluja työelämään. Pilotointivaiheessa on kolme ohjaukseen painottuvaa kerhoa. Toimintamuotoina ovat mm. Uramessut, Ammattikarnevaalit, erityiset uraoppitunnit ja tiedon hankkiminen itseä kiinnostavasta ammatista. d) Kansallinen työharjoitteluohjelma 4 2 European Social Fund, OP Human resource development program, European Social Fund, OP Human Resource Development,

8 BFE esitteli työharjoitteluohjelman vuonna 2005 julkistamalla virtuaalisen harjoittelupaikka-alustan. Tavoitteena on pienentää kuilua oppilaitosten ja julkisen sektorin työpaikkojen välillä. Menetelmää on kehitetty erityisesti HR-puolelle, opiskelijoille ja akateemisesti koulutetuille tavoitteena kehittää parempia harjoitteluohjelmia. e) Yliopistojen uraohjausverkosto 5 BFE on luonut yliopistojen uraohjausverkoston, jossa toimii tällä hetkellä 37 keskusta. Vuonna 2006 luotu verkosto on saanut tukea USAID:ltä Suomi Paikalliset ja alueelliset työelämäverkostot toimivat yhteistyössä oppilaitosten ja nuorten järjestöjen kanssa. Nuorten Keski-Suomi (NuK-Su) on yksi verkostoa luova ja ylläpitävä taho. Nuorten Keski-Suomi tarjoaa palveluja vuotiaille nuorille ja myös Keski- Suomen alueella nuorten kanssa työskenteleville aikuisille. Yhteistyökumppaneina ovat koulut, kunnat, muut järjestöt ja työelämä. Yhteistyökumppaneiden kirjo on laaja ja tärkeintä on vain se, että organisaatio haluaa toimia nuorten hyväksi kehittääkseen heidän vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnan eri osa-alueilla. NuK-Su järjestää vuosittain nuorille suunnattuja tapahtumia (kuten Touko Fest, My Way messut), sillä on hanketoimintaa, kursseja, työllisty-kampanjoita ja NuK-Su myös palkitsee ansioituneita nuoria ja heidän kanssaan työskenteleviä aikuisia. Noin nuorta ja aikuista osallistuu vuosittain NuK-Sun toimintaan. 4. Ohjaus- ja neuvontapalvelut 4.1. Iso-Britannia Ohjaus- ja neuvontapalveluja on saatavilla, vaikka ne eivät olekaan valtakunnallisesti johdettua toimintaa. Monet yritykset tarjoutuvat oppilaitoksiin esittelemään alaa ja työpaikkaa ja antamaan uraohjausta. 4 USAID Labor Market Project, British Embassy Sofia,

9 Toiminta on kuitenkin sirpalemaista ja vaihtelee alueittain hyvin paljon riippuen yritysten ja oppilaitosten aktiivisuudesta ja yhteistyön tasosta. Iso-Britanniassa ohjaus on erotettu tarkasti neuvonnasta. Ammattilaisten oletetaan antavan laadukasta ohjausta, ja he ovat vastuussa tiedoista jota välittävät. Näin ollen työelämäyhteistyön antama ohjaus on vain teknistä, eikä todellista ohjausta. Työelämän yhteistyöorganisaatiot (CBI, Institute of Directors and Federation of Small Businesses) nostavat vähän väliä esille huolensa siitä, että Iso-Britannian koulutussysteemi ei valmista oppilaita kohtaamaan työelämää parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä kritiikki liittyy yleensä työvalmiuksien parantamiseen ja valmiuksien huomioimiseen opetussuunnitelmissa Bulgaria Kansainvälinen Global Career Development Program (GCDF), jota vetää BFE yhdessä useiden yritysten kanssa, esiteltiin Bulgariassa Tavoitteena on auttaa asiakkaita löytämään omat mahdollisuutensa työelämässä. 6 Tähän mennessä yli 1000 ohjaajaa on koulutettu ja tavoitteena on rakentaa koko maan kattava neuvontaverkosto toisen asteen oppilaitoksiin ja akatemioihin Suomi Julkinen palvelu tarjoaa valtaosan työ- ja urapalveluneuvonnasta ja se on tarkoitettu kaikille ikäryhmille. Palvelut on suunnattu sekä työnpaikoille että oppilaitoksille. Yritykset voivat hakea harjoittelijoita tai tarjota harjoittelupaikkoja. Työ- ja elinkeinoministeriön TE-toimistot tarjoavat palveluja työnhakijoille, työssä oleville sekä työpaikkoja tarjoaville. Toimistoja on yli 200 ympäri Suomea. Lisäksi olemassa on kattavat verkkopalvelut. Asiakkaille tarjotaan apua työnhakemisessa, urasuunnittelussa, täydennyskoulutukseen ohjautumisessa sekä yrittäjyydessä. 6

10 5. Työelämäyhteistyö ammatillisissa opinnoissa 5.1. Iso-Britannia Työelämäyhteistyötä tehdään myös ammatillisten opintojen ja työelämän välillä, mutta se ei ole valtakunnallisesti koordinoitua. Monet yritykset ovat valmiita lähettämään työntekijöitä avustamaan eri opintojaksoilla. Lisäksi opiskelijoiden opintosuunnitelmissa on erityisiä työelämäjaksoja (usein 1 tai 2 viikkoa 10 tai 11 luokalla). Useimmat yritykset ottavat mielellään opiskelijoita työelämäjaksoille. Koska Oppilaitosten työelämäyhteistyöorganisaation (EBLO) toimintaa on viime vuosina heikennetty, ammatillisten opintojen ja työelämän yhteys on sirpaloitunut ja usein jäänyt paikallistason toiminnaksi. Tällöin toiminta pohjautuu henkilösuhteiden varaan ja on siten haavoittuvaista. Yhteistyö saattaa olla myös pistemäistä ja lyhytkestoista vailla suunnittelua ja jatkuvuutta Bulgaria Yksi hyvä esimerkki yrityksen ja ammatillisten opintojen yhteistyöstä on Microsoftin ja bulgarialaisten koulujen tekemä yhteistyö. Opetusministeriö esitteli Microsoft Bulgarian tulevaisuuden investointina. Tarkoituksena on panostaa erityisesti ITalan osaamisen kehittämiseen kouluissa. Microsoft Bulgarian kolme tärkeintä näkökulmaa: Tukea opettajien innovatiivisuutta: koulutus ja opetusmateriaalit, pääsy jäseniksi Microsoft Innovative Teachers Networkiin ja Microsoftin Partnersin oppimisohjelmaan. Tukea opiskelijoiden innovatiivisuutta: vapaa oikeus käyttää ohjelmaa, tukea kansallisia kilpailuja ja harjoittelua IT Academyn puitteissa. Tukea innovatiivisuutta kouluissa tarjoamalla uusimmat Microsoft-ohjelmat, jotka perustuvat valtakunnalliseen oppimissopimukseen, tarjota kouluille ohjelma, IT Academy ja DreamSpark, joka mahdollistaa opiskelijoille ohjelmien ilmaiskäytön.

11 5.3. Suomi Työpaikat tarjoavat oppilaitoksille mahdollisuuksia vierailla työpaikoilla, harjoittelupaikkoja, tutkimusyhteistyötä, luennoitsijavierailuja. Yhteistyömuodot vaihtelevat eri oppilaitosasteiden mukaan ja toisaalta myös alakohtaisesti. 6. Yhteenveto 6.1. Yhtäläisyyksiä partnerimaiden välillä Uraopastus ja neuvonta: Kaikissa maissa on tarjolla erityyppistä uraohjausta ja neuvontaa nuorille. Bulgariassa tämä on pitkälti kolmannen sektorin toimesta ja tarkoitettu etupäässä nuorille, kun taas Iso-Britanniassa ja Suomessa palveluja tarjoavat julkinen sektori. Haasteet: Kaikki tunnistavat haasteet nuorten ja työelämän kohtaamisessa. Tavoitteena kaikille on toiminta saada nuoret parhain mahdollisin keinoin osaksi työelämää. Harjoittelu ja työssäoppimiset: Kaikissa partnerimaissa on käytössä työharjoittelu tai työssäoppiminen osana opintoja Partnerimaiden väliset eroavaisuudet Keskitetty vs. paikallisohjaus: Bulgariassa ollaan järjestämässä keskitettyä työelämäyhteistyöorganisaatiota kun taas Suomessa ja Iso-Britanniassa paikallistasojen toimijoiden on todettu saavan parempia tuloksia aikaan. Työelämäpalveluiden kehittyminen: Kaikissa kolmessa massa kehitetään koko ajan työelämäyhteistyötä. Bulgariassa työministeri kiinnitti huomiota valtakunnan tasolla nuorten työllisyyden ja elinolojen parantamiseksi. Iso- Britanniassa työelämäyhteistyöstä on säästetty viime vuosina ja se asettaa haasteita tulevaisuudelle. Varsinkin kun oppivelvollisuusikää ollaan nostamassa 18 ikävuoteen. Työelämäyhteistyön on jatkossa oltava isompia

12 kokonaisuuksia, kuten harjoittelujaksoja. Suomessa tilanne on vakaa ja työelämäyhteistyötä yritetään kehittää lähinnä paikallisesti Oppeja Yhteydet työelämään: Kaikilla neljällä partnerilla on useita yhteistyökumppaneita työelämässä ja niitä voidaan hyödyntää Take Two Europe -projektissa. Haasteet: Kaikissa maissa ollaan huolestuneita siitä, onko työelämäyhteistyö riittävää. Take Two Europen fokus on kehittää nuorten vuorovaikutustaitoja, jotta siirtymä työelämään olisi sujuvampi. Arviointi ja tulosten levittäminen: Kaikissa kolmessa maassa on erilaisia työelämäyhteistyön muotoja. Näitä voidaan arvioida ja hakea yhteistä mallia palvelujen kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi. Vuorovaikutustaitojen osuutta arvioidaan myös.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä työryhmässä keskusjärjestötasolla. Neuvottelut

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Kai Koivumäki 1 Osaamistalkoot Valtioneuvoston tulevaisuuskatsaukset pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle: TEM Haasteista mahdollisuuksia > työllisyysaste

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Yhteystiedot Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Nuorten oppisopimuskoulutus Tarja Orellana, koulutustarkastaja p. 040 341 5189 tarja.orellana@jao.fi

Lisätiedot

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto

Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Ohjausta palveleva eurooppalainen verkosto Euroguidance Eurooppalainen Euroguidance-verkosto tukee ohjausalan ammattilaisia kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvissä kysymyksissä ja vahvistaa

Lisätiedot

Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen

Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen Ammatillisesta kasvusta uraohjaukseen Kaakkois-Suomen ELO seminaari 26.3.2015 Lehtori, opinto-ohjaaja Jaakko Janhunen Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Opiskelijan ohjaus uudistuu Kyamkissa Periaatteena

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTKAN-HAMINAN SEUDULLA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTKAN-HAMINAN SEUDULLA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTKAN-HAMINAN SEUDULLA Sami Tikkanen, kuntayhtymän johtaja, rehtori Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Seutufoorumi 28.11.2017 KOTKAN-HAMINAN SEUDUN

Lisätiedot

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli

Avoin ammattiopisto. Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Avoin ammattiopisto Stadin ammattiopiston avointen opintojen toimintamalli Taustaa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Nuorten tuki hanke Ohjaamo malli Nuorten pitkäkestoinen ohjaus ja tuki http://avoinammattiopisto.ning.com/page/ohjaamo-1

Lisätiedot

Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla. TPY:n symposium 27.5.2014

Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla. TPY:n symposium 27.5.2014 Oppilaitosnuorisotyö Tredussa nuoren tukeminen opintojen rinnalla TPY:n symposium 27.5.2014 OIVA - Ohjauksen interventioilla vaikuttavuutta läpäisyn tehostamiseen 1.9.2013-31.12.2014 OIVA on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin

Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin Ammatillisista opinnoista jatko-opintoihin Opopatio 13.10.2017 Merja Paloniemi, koordinoiva opo/ Opiskelijapalvelut Raija Lehtonen, vs. kehityspäällikkö/ Opiskelijapalvelut OSAO kouluttaa kuudella paikkakunnalla

Lisätiedot

Yksilölliset erilaiset oppimispolkut URPO EPPA TOPI. LapinAMK RKK/LAO RKK (LAMO) RKK/LAO LAPPIA PTO YHTEISET YHTEISTYÖKUMPPANIT

Yksilölliset erilaiset oppimispolkut URPO EPPA TOPI. LapinAMK RKK/LAO RKK (LAMO) RKK/LAO LAPPIA PTO YHTEISET YHTEISTYÖKUMPPANIT Ura- ja opintoohjaus LAY Yksilölliset erilaiset oppimispolkut URPO EPPA TOPI YHTEISET YHTEISTYÖKUMPPANIT Oppiminen ja osaamisen hankkiminen työelämässä LapinAMK RKK/LAO RKK (LAMO) RKK/LAO LAPPIA PTO LAY

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammattilaisen kädenjälki 8.11.2017 Helsinki Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen koulutusreformissa Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen

Lisätiedot

Opsodiili, nuorten oppisopimuskoulutuksen toteutusedellytysten vahvistaminen

Opsodiili, nuorten oppisopimuskoulutuksen toteutusedellytysten vahvistaminen Opsodiili, nuorten oppisopimuskoulutuksen toteutusedellytysten vahvistaminen Pertti Karhunen, Esedu Hannu Fyhr, SAMIedu Juva 8.5.2015 Vedet virtaamaan - Etelä-Savon oppimisen, ohjauksen - Ja nuorisotakuun

Lisätiedot

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Työministerin erityisavustaja, VTT Pilvi Torsti Osuuskuntayrittäjyys uusia liiketoimintamalleja seminaari 13.11.2012 Yhteiskuntatakuun taustoja 110

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

Opetushallitus HELSINKI 7/521/2008

Opetushallitus HELSINKI 7/521/2008 Opetushallitus Pvm 31.3.2008 PL 380 Dnro 00531 HELSINKI 7/521/2008 Asia: NUORTEN SYRJÄYTYMISEN EHKÄISYYN JA TYÖLLISYYDEN PARANTAMISEEN VALTION TALOUSARVIOSSA VUODELLE 2008 VARATUN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

Lisätiedot

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää 40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää Työryhmä 6. Aikuisohjauksella tukea elinikäiseen opiskeluun ja työurien pidentämiseen 23.3.2012 1 Työryhmän ohjelma 9.00 Avaus 9.10 Opin ovista

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Nuorten Keski-Suomi ry

Nuorten Keski-Suomi ry Oppilaitos ja opiskelija rasite, resurssi vai yhteistyökumppani? Eeva-Liisa Tilkanen Toiminnanjohtaja Nuorten Keski-Suomi ry Nuorten Keski-Suomi ry Nuorten toimintamahdollisuuksien ja -valmiuksien lisääminen

Lisätiedot

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin

Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko 29.11.2012 Työllistyminen on yksi keskeinen keino syrjäytymisen ehkäisemiseen Riittävät

Lisätiedot

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen MAAHANMUUTTAJAT AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA 14. 15.3.2017 Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, Pohjois-Savon ELY-keskus Vastaava asiantuntija Sari Turunen-Zwinger,

Lisätiedot

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09 MAHIS TYÖHÖN Kiinni työelämässä -seminaari Työllistymisen tuet ja palvelut Sari Honkonen ja Arja Pitkänen 11.11.09 1 TYÖLLISTYMISTÄ EDELTÄVÄT PALVELUT Työssäoppiminen on oppilaitoksen järjestämää työpaikalla

Lisätiedot

Arvoja, asenteita, tietoa ja taitoa kansainvälisen toiminnan kautta

Arvoja, asenteita, tietoa ja taitoa kansainvälisen toiminnan kautta Arvoja, asenteita, tietoa ja taitoa kansainvälisen toiminnan kautta Kumi-instituutin syysseminaari, Nastopoli Nastola 10.11.2006 Tiina Pärnänen Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO Kansainvälisen

Lisätiedot

Alueellisen elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän tehtävät, alueellinen koordinointi ja rahoitus. Salmia 4.-5.11.2013

Alueellisen elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän tehtävät, alueellinen koordinointi ja rahoitus. Salmia 4.-5.11.2013 Alueellisen elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän tehtävät, alueellinen koordinointi ja rahoitus Salmia 4.-5.11.2013 Elinikäinen ohjaus Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia

Lisätiedot

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012

Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Uraohjaus joustavasti toiselta asteelta ammattikorkeakouluun -projekti 1.1.2011 31.12.2012 Tavoite Kehittää toiselta asteelta ammattikorkeakouluun tapahtuvan siirtymävaiheen sujuvuutta Ohjaus Ura- ja jatko-opintosuunnittelu

Lisätiedot

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Sidosryhmätyöpaja 4.9.2013 Koulutuspäällikkö Matti Tuusa 10.9.2013 1 Kyselyn tuloksia 10.9.2013 2 Taustatiedot Kysely lähetettiin 18 henkilölle, joista

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut

TE-toimiston palvelut TE-toimiston palvelut Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 TE-toimiston palvelut työllistymisen edistämiseksi Työllistymisen tueksi: Työkokeilu Palkkatuki Kurssit ja valmennukset: Uravalmennus

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi

Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Uraohjaus työllistyvyyden parantamiseksi Koulutuksen ja työelämän yhteistyö 21.3.2013 Arto Saloranta 3/20/2013 Työllistyvyyden käsite Ohjaus ja työllistyvyys Työllistyvyys korkea asteella Tutkimussuunnitelma

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA

OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA HISTORIA Idea lähtenyt kehittymään Pirkon erityisopettajan Sanna-Mari Jalavan opinnäytetyöstä Toisen asteen yhteys Ammatillisen koulutuksen ja nuorisotyön yhteiset

Lisätiedot

Innostu nuorista Jarno Tuimala, toimitusjohtaja Kaupan päivä, 2014 Hyria koulutus Oy

Innostu nuorista Jarno Tuimala, toimitusjohtaja Kaupan päivä, 2014 Hyria koulutus Oy Innostu nuorista Jarno Tuimala, toimitusjohtaja Kaupan päivä, 2014 Hyria koulutus Oy E N E M M Ä N O S A A M I S T A 13.1.2014 1 Hyria koulutus Oy lyhyesti Ammatti- ja aikuisopisto Hyvinkään-Riihimäen

Lisätiedot

1.10.2013 30.9.2015 Leena Lähdesmäki, lehtori Soile Tikkanen, lehtori

1.10.2013 30.9.2015 Leena Lähdesmäki, lehtori Soile Tikkanen, lehtori http://ergocarebank.sth.kth.se/ 1.10.2013 30.9.2015 Leena Lähdesmäki, lehtori Soile Tikkanen, lehtori Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Oulaisten ammattiopisto, Sosiaali ja terveysalan yksikkö Hankkeen

Lisätiedot

TALOUSALUEPARLAMENTTI

TALOUSALUEPARLAMENTTI TALOUSALUEPARLAMENTTI NÄKEMYKSIÄ NUORTEN TYÖLLISYYSTILANTEESEEN JA TARJOLLA OLEVIIN PALVELUIHIN HYVINKÄÄN-RIIHIMÄEN SEUDULLA 18.8.2010 Viljo Venäläinen Nuoret työttömänä, yleisimmät ammatit Riihimäen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki

Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen kehittäminen EUkontekstissa Opetusneuvos Tarja Riihimäki 1 Euroopan unionin strategia 2020 EU2020-strategian ydin muodostuu kolmesta prioriteetista: Älykäs kasvu osaamiseen ja

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2012 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia.

Ammatilliset opettajat AO ry on tekemässä OAJ:n ja OAO:n linjauksia ja toteuttaa niitä / toteuttaa OAJ:n ja OAO:n päättämiä linjauksia. LIITE 4 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry Ammatilliset opettajat Yrkeslärarna AO ry on OAJ:n Ammatilliset Opettajat OAO ry:n jäsenyhdistys ja Opetusalan Ammattijärjestö

Lisätiedot

Erasmus+ -ohjelman linjaukset

Erasmus+ -ohjelman linjaukset Erasmus+ -ohjelman linjaukset CIMO, ammatillinen koulutus 2013 Mitä Erasmus+ tarjoaa ammattikoulutukselle Liikkuvuus (KA1) Opiskelijoiden liikkuvuus Vastavalmistuneiden liikkuvuus Opettajien ja muun henkilöstön

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut Jaana Fedotoff 23.5.2013 Helsinki Nuorten tieto- ja neuvontatyön tavoite: Nuorten sosiaalinen

Lisätiedot

Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella. Johtaja Hannu Sirén

Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella. Johtaja Hannu Sirén Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella Johtaja Hannu Sirén 12.10.2011 Hallitusohjelma Elinikäisen oppimisen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut ovat tarjolla kaikille yhden luukun periaatteen

Lisätiedot

TOHTOS. Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen. Projektipäällikkö Jukka Sysilampi Tampereen yliopisto

TOHTOS. Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen. Projektipäällikkö Jukka Sysilampi Tampereen yliopisto TOHTOS Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen Projektipäällikkö Tampereen yliopisto 5.10.2016 TOHTOS Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman

Lisätiedot

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund

Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen. Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Ajankohtaista ministeriöstä - Nuorten oppisopimuskoulutuksen kehittäminen Opso ry syysseminaari 19.11.2013 Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund Vuoden 2014 oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutuksen paikat Päätös

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

HYVÄN OHJAUKSEN KRITEERIT. Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen

HYVÄN OHJAUKSEN KRITEERIT. Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen HYVÄN OHJAUKSEN KRITEERIT Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Sisällys 1. Hyvän ohjauksen kriteerien tehtävä... 3 2. Hyvän ohjauksen kriteerien käyttö

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Työelämän ja koulutuksen välinen yhteistyö Islannissa. Ingibjörg E. Guðmundsdóttir, johtaja Työelämän koulutuskeskus FA

Työelämän ja koulutuksen välinen yhteistyö Islannissa. Ingibjörg E. Guðmundsdóttir, johtaja Työelämän koulutuskeskus FA Työelämän ja koulutuksen välinen yhteistyö Islannissa Ingibjörg E. Guðmundsdóttir, johtaja Työelämän koulutuskeskus FA 1 Elinkeinoelämästä lähtenyt aloite Työmarkkinasopimus vuonna 2001 Ammattiliittojen

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten?

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään tavoite, että kaikki jatkavat peruskoulusta toiselle

Lisätiedot

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille

Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina valmistuneille Kysely sosiaalityö pääaineena vuosina 2005-2007 valmistuneille TAUSTATIEDOT 1) Sukupuoli nmlkj mies nmlkj nainen 2) Opintojen aloitusvuosi 3) Valmistumisvuosi 4) Millä perusteella valitsit opiskelupaikkasi?

Lisätiedot

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Liisi Mattila ja Anu Parantainen 22.4.2016 M.O.T. monenlaisia oppijoita työpaikalla Mukana menossa: Turun kaupungin sivistystoimiala, ammatillinen

Lisätiedot

KK! Toimintasuunnitelma v. 2011

KK! Toimintasuunnitelma v. 2011 KK! Toimintasuunnitelma v. 2011 1) Romanien koulutuksen ja työllistymisen toimijaverkosto Tavoite: Verkoston toiminnan edelleen kehittäminen sekä laajentaminen Tiivis yhteistyö eri tahojen välillä eri

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012 Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu Pääministeri Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Kummiyritystoiminta on konseptoitu ja pilotoitu Tulevaisuuden ammattiosaajat pk-yrityksissä Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa vuosina 2012-2014 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

TYÖPAIKKAKOULUTTAJA nuoren ohjaajaksi?

TYÖPAIKKAKOULUTTAJA nuoren ohjaajaksi? Sinustako TYÖPAIKKAKOULUTTAJA nuoren ohjaajaksi? Mitä työnantajan on hyvä tietää työpaikkakouluttajan tehtävästä oppisopimuskoulutuksessa? Mitä nuoren työpaikkakouluttajan valinnassa tulisi ottaa huomioon?

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset

Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäisen ohjauksen strategiset linjaukset Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset kansalaiset voivat määritellä valmiutensa, taitonsa

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Maahanmuuttajien valmennus työpajoilla Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Työpaja monialainen yhteistyökumppani työpajojen kanssa yhteistyössä toimivia tahoja ovat muun muassa työ-

Lisätiedot

Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman seuranta ja arviointi 2005 Perusopetus Ellen Piesanen & Ulla Kiviniemi

Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman seuranta ja arviointi 2005 Perusopetus Ellen Piesanen & Ulla Kiviniemi Opettajankoulutuksen kehittämisohjelman seuranta ja arviointi 2005 Perusopetus Ellen Piesanen & Ulla Kiviniemi Peruskoulutus Kyselylomake KYSELYLOMAKE Taustatiedot Pedagogiset opinnot / opettajankoulutusopinnot

Lisätiedot

Työelämälähtöinen opetussuunnitelma uraohjauksen tukena

Työelämälähtöinen opetussuunnitelma uraohjauksen tukena Työelämälähtöinen opetussuunnitelma uraohjauksen tukena Kiinni Työelämässä Mahis työhön projektin väliseminaari 11.11.2009 Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen - yksikkö Opetushallitus Ammatillisten

Lisätiedot

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI Valmis -hanke Salon seudun ammattiopisto Toimintamalli Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaaminen työelämään hotelli-,

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö

Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015. Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö Ennakkojaksot ja VALMA 26.3.2015 Virpi Spangar / Oppisopimusyksikkö MITÄ on VALMA? Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus (vakinaistui 2010, perusteet), Ammattistartti Maahanmuuttajien

Lisätiedot

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta M/S Mariella 4.5.2017 Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry Maiju Korhonen #AMIS2016 Mikä on AMIS-tutkimus? Miten aineistonkeruu toteutettiin? Mitkä

Lisätiedot

Kandidaattivaiheen työelämäopinnot ja maisterivaiheen harjoittelu/ pääaineena kasvatustiede tai kasvatuspsykologia, 18 op

Kandidaattivaiheen työelämäopinnot ja maisterivaiheen harjoittelu/ pääaineena kasvatustiede tai kasvatuspsykologia, 18 op Kandidaattivaiheen työelämäopinnot ja maisterivaiheen harjoittelu/ pääaineena kasvatustiede tai kasvatuspsykologia, 18 op Harjoittelun koordinaattori: Tiina Kemppainen Opintojakso Kuvaus Toteutus Kandidaatin

Lisätiedot

Ohjaamoja kehittämässä

Ohjaamoja kehittämässä Ohjaamoja kehittämässä Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke Satakunnan verkostoitumisseminaari 15.4.2016 Helsinki Ohjaamo-toimintamallin taustaa ja suuntaviivoja Eurooppalainen yhteistyö 2007-2015 Suuntaviivoja

Lisätiedot

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN

Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Työpaja: LAADUKKAASTA HANKKEESTA VAIKUTTAVUUTEEN Opetustoimen henkilöstökoulutuksen ja osaamisen kehittämisen menestystekijät -seminaari Helsinki Congress Paasitorni 10. 11.5 2012 Mari Räkköläinen Opetusneuvos,

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Hankkeen linkit ohjelman tavoitteisiin ja painopisteisiin

Hankkeen linkit ohjelman tavoitteisiin ja painopisteisiin Hankkeen linkit ohjelman tavoitteisiin ja painopisteisiin Linkit ohjelman tavoitteisiin ja painopisteisiin Hankkeiden tulee linkittyä KA2 toiminnon tavoitteisiin ja johonkin painopistealueeseen Ks. Programme

Lisätiedot

Yhteiskunta-ja koulutustakuu. Seminaari /Projektipäällikkö Timo Kettunen

Yhteiskunta-ja koulutustakuu. Seminaari /Projektipäällikkö Timo Kettunen Yhteiskunta-ja koulutustakuu Seminaari 17.1.2013/Projektipäällikkö Timo Kettunen Yhteiskunta- ja koulutustakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS. Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET. Työelämä. 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPIMINEN JA OHJAUS

OPPISOPIMUSKOULUTUS. Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET. Työelämä. 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPIMINEN JA OHJAUS Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPISOPIMUSKOULUTUS OPPIMINEN JA OHJAUS AMMATTIALAN TYÖPAIKASSA OPPIMINEN JA OHJAUS KOULUSSA PALKKA Työelämä OPINTOSOSIAALISET

Lisätiedot

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä

Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Onnistunut työssäoppiminen M.O.T. -hankkeen hyviä käytäntöjä Liisi Mattila ja Anu Parantainen 3.5.2016 M.O.T. monenlaisia oppijoita työpaikalla Mukana menossa: Turun kaupungin sivistystoimiala, ammatillinen

Lisätiedot

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo

KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo KOTOUTUMISKOULUTUS EDUPOLISSA Porvoo 22.11. 2016 KOTOUTUMISKOULUTUS Kotoutumiskoulutus toteutetaan Opetushallituksen kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan (OPH 1/011/2012) Toteutuksessa

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Mikä on keskeistä, mihin pyritään? Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden

Lisätiedot

Hankkeen linkit strategioihin ja ohjelman tavoitteisiin

Hankkeen linkit strategioihin ja ohjelman tavoitteisiin Hankkeen linkit strategioihin ja ohjelman tavoitteisiin 2013 Yleistä Hankkeiden tulee linkittyä ohjelmatasolla KA2 toiminnon tavoitteisiin ja painopistealueisiin Ks. Programme Guide sivut 27, 95 ja 238

Lisätiedot

OHJAAMOJA KEHITTÄMÄSSÄ

OHJAAMOJA KEHITTÄMÄSSÄ OHJAAMOJA KEHITTÄMÄSSÄ Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke Olisinpa kotona -seminaari Helsinki 18.2.2016 Ohjaamojen ja verkkopalvelujen kehittämisen lähtökohdat Alle 30-vuotiaiden kiinnittyminen yhteiskuntaan,

Lisätiedot

Kuusikkokuntien kuntouttavan työtoiminnan ja tuetun työllistämisen seminaari H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I

Kuusikkokuntien kuntouttavan työtoiminnan ja tuetun työllistämisen seminaari H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I HAUKIPUDAS, KIIMINKI, OULU, OULUNSALO, YLI-II Kuusikkokuntien kuntouttavan työtoiminnan ja tuetun työllistämisen seminaari Work shop 1: Kuntien ja valtion välisen työjaon kokeilun mahdollisuudet (hallitusohjelma)

Lisätiedot

Lapin ammattiopistossa

Lapin ammattiopistossa VALMA JA TELMA Lapin ammattiopistossa Mitä on Valma? Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (VALMA) on yhdistetty neljä aiempaa eri kohderyhmille suunnattua valmistavaa, valmentavaa,

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

Väyliä Työelämään. Tietoa työnantajalle

Väyliä Työelämään. Tietoa työnantajalle Väyliä Työelämään Tietoa työnantajalle Sisällysluettelo Diili 4-5 Hankkeen tavoitteena on auttaa ammattikoulutettuja alle 29-vuotiaita työnhakijoita työllistymään hyödyntäen työvoimahallinnon palveluita

Lisätiedot

ISS Palveluiden esitys Työ- ja elinkeinoministeriölle nuorten työllisyyden kehittämisestä. Maria Dahlberg 1.12.2011

ISS Palveluiden esitys Työ- ja elinkeinoministeriölle nuorten työllisyyden kehittämisestä. Maria Dahlberg 1.12.2011 ISS Palveluiden esitys Työ- ja elinkeinoministeriölle nuorten työllisyyden kehittämisestä Maria Dahlberg 1.12.2011 Tavoitteemme nuorten yhteiskuntatakuu projektiin liittyen 1. Haluamme olla mukana kehittämässä

Lisätiedot

OPALA ja LÄHTÖKYSELY 2009 Savonia-ammattikorkeakoulu. Liiketoiminta- ja kulttuurialan osaamisalue Amk-tutkinto-opiskelijat. Raportti 14.6.

OPALA ja LÄHTÖKYSELY 2009 Savonia-ammattikorkeakoulu. Liiketoiminta- ja kulttuurialan osaamisalue Amk-tutkinto-opiskelijat. Raportti 14.6. OPALA ja LÄHTÖKYSELY 2009 Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketoiminta- ja kulttuurialan osaamisalue Amk-tutkinto-opiskelijat Raportti 14.6.2010 Heikki Likitalo, Liiketalous, Kuopio Sisällysluettelo 1. Kyselyn

Lisätiedot

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle 2 Milloin opiskelija voi tarvita tukea työllistymiseen? Miten oppilaitoksessa voidaan ohjata työllistymisessä? Ammatillisen koulutuksen tavoitteena

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ LVI-koulutus 2018 -seminaari MS Viking Mariella to 28.9.2017 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Työelämäyhteistyön monet muodot Ammatillisten

Lisätiedot

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun

Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Ammatillisesta koulutuksesta sujuvasti ammattikorkeakouluun Tilannekartoitus ammatillisen toisen asteen koulutuksen ja AMK:n välisen siirtymävaiheen opintojen ja ohjauksen toteuttamisesta Sanna Lappalainen,

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA!

KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! KEVÄÄLLÄ 2016 HAUSSA! SUJUVAT SIIRTYMÄT ALOITUSSEMINAARI 16.2.2016 Elise Virnes 1 Etunimi Sukunimi Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet 2014-2020 Erityistavoite

Lisätiedot

Tutkimustulokset Nokiasta lähteneiden uudelleensijoittuminen. HRM Partners Oy Julkaistavissa klo 03.00

Tutkimustulokset Nokiasta lähteneiden uudelleensijoittuminen. HRM Partners Oy Julkaistavissa klo 03.00 Tutkimustulokset Nokiasta lähteneiden uudelleensijoittuminen HRM Partners Oy Julkaistavissa 21.3.2014 klo 03.00 Taustaa Nokia tarjosi henkilöstövähennysten kohteena oleville työntekijöilleen laajan Bridge-yhteiskuntavastuuohjelman,

Lisätiedot

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47

INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA. Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 INARIN KUNTA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Sivistyslautakunta 13.5.2009/47 1 LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus 3 2. Lisäopetuksen

Lisätiedot