OSA 1: KORJAUSESITYKSET OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMAAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OSA 1: KORJAUSESITYKSET OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMAAN"

Transkriptio

1 Tähän yhteenvetoon on koottu Päijät Hämeen uuden maakuntakaavan osallistumis ja arviointisuunnitelmasta nähtävillä oloaikana ja lausunnoista saatu palaute. Osallistumis ja arviointisuunnitelmasta kuulutettiin ja se oli nähtävillä liiton kotisivuilla sekä liiton ja kuntien ilmoitustauluilla välisen ajan. Lausuntopyyntöjä lähetettiin lähes 200 taholle, joista 64 tahoa antoi palautetta. Yksi kunta ilmoitti, ettei anna lausuntoa. Yhteenveto on laadittu siten, että ensimmäisessä osassa on palaute, joka kohdistuu osallistumis ja arviointisuunnitelmaan ja toisessa osassa ovat kannanotot, jotka painottuvat maakuntakaavatyön seuraaviin työvaiheisiin. Osallistumis ja arviointisuunnitelmasta ei ollut huomautettavaa seuraavilla tahoilla: Fingrid Oyj, Gasum, Hartolan kunta, Hausjärven kunta, Hämeen liitto, Iitin kunta, Itä Suomen Sotilasläänin Esikunta, Kaakkois Suomen ELY keskus, Kangasalan kunta, Keski Suomen liitto, Kouvolan kaupunki, Kymenlaakson liitto, Lahden kaupunginmuseo, Liikennevirasto, Metsähallitus, Museovirasto, Mäntyharjun kunta, Orimattilan kaupunki, Padasjoen kunta, Pirkanmaan liitto, Pukkilan kunta, Pälkäneen kunta ja Sysmän kunta. Osaan edellä mainituista lausunnoista oli kuitenkin sisällytetty kannanottoja jatkotyötä silmällä pitäen. Nämä kannanotot löytyvät yhteenvedon toisesta osasta. OSA 1: KORJAUSESITYKSET OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMAAN PALAUTTEEN ESITTÄJÄ PALAUTTEEN KESKEINEN SISÄLTÖ OAS:AN TEHTÄVÄ KORJAUS JA VASTAUS PALAUTTEESEEN Kirjoitusvirheitä ja muita korjauksia tekstiin Heinola kaupunki - tarkennus kohtaan Päijät Hämeen suunnitelmien tilanne (s.8). Lahden lisäksi myös Heinolassa on meneillään koko kaupungin kattavan yleiskaavan laadinta. Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiri Päijät Hämeen liiton toimisto Korjataan s. 8 suunnitelmien tilannetta koskevan luvun kolmannen kappaleen toinen lause kuulumaan: Poikkeuksina ovat Lahden kaupungin alueelle laadittava yleiskaava, joka kattaa koko kaupungin alueen ja Heinolan koko kaupungin alueelle laadittava yleiskaava. - julkaisussa on useita kirjoitusvirheitä Korjataan löydetyt kirjoitusvirheet. - s. 10 oikeanpuoleinen palsta Laajan osallistumisprosessin tekstin lihavointi poistetaan - s. 12 lisätään sivun loppuun Tavoitteiden asettelu tarkentuu yhdistetyn luonnos ja tavoitevaiheen aikana. - s. 14. selvitystarpeita koskevaan kohtaan: Maa ainesten ottoalueet lisätään ja niiden suojelutarpeet ja kohtaan turvetuotannon alueet lisätään ja niiden suojelutarpeet - s. 14 ylälaidassa selvityksen nimi on Kestävää energiaa Hämeestä Korjataan esitetyllä tavalla.

2 Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiri Maakuntakaavan sisältö ja tavoitteet Päijät Hämeen Liikunta ja Urheilu S. 9 & 11 esitetyistä kartoista puuttuu selitteitä - s. 9 kartassa ovat esitetyt janamittakaava ja pohjoisnuoli - s. 11 kartta on peräisin maakuntavaltuuston hyväksymästä maakuntasuunnitelmasta Päijät Häme 2035 Lisätään sivun 12 karttaan pohjoisnuoli ja janamittakaava - Maakuntakaavan sisältö ja kaava alue (sivu 12.): Päijät Häme on terveysliikunnan megamaakunta. Maakuntakaavaa valmisteltaessa huomioidaan Päijät Hämeen terveysliikuntastrategian keskeiset tavoitteet Vastuullisen maakunnan kriteereihin seuraavat lisäykset: Väestö, asuminen ja palvelut - Ulkoilu, virkistyspalvelut ja alueet sekä terveellinen ja turvallinen elinympäristö on huomioitu ja kiinnitetty huomiota myös siihen, että nämä palvelut ovat lähellä asukkaita Talous, elinkeinot ja työpaikat, osaaminen ja koulutus - Maakuntakaavaa laadittaessa kiinnitetään huomiota edellytyksiin terveysliikunnan toteuttamiseksi - Asukkaille on tarjolla entistä enemmän terveysliikuntaan liittyviä työpaikkoja - Urheiluopistojen merkitys koulutus, valmennus ja virkistyskeskuksina kasvaa Kulttuuri ja luonnonympäristö ja virkistys - Alueen vesistöt ja ylimaakunnalliset luontomatkailureitistöt ovat entistä helpommin maakunnan väestön ja matkailijoiden saavutettavissa (opastus, markkinointi) ja käytettävissä Yhteydet - Kiinnitetään huomiota kevyenliikenteen väylien rakentamiseen - asia välittyy maakuntasuunnitelman kautta (s. 21) maakuntakaavaan; maakuntasuunnitelman tavoitteet on esitetty tiivistetysti OAS:ssa - Päijät Hämeen terveysliikuntastrategian keskeiset tavoitteet otetaan huomioon jatkosuunnittelussa - Maakuntavaltuuston päättämiä kriteereitä ei voida muuttaa OAS:lla _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 2(23)

3 Salpausselän luonnonystävät Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiri Päijät Hämeen Yrittäjät Tietopohja ja laadittavat selvitykset - suurkaupunkikeskus ei ole ekologisesti tavoiteltava - Maakuntavaltuuston päättämiä tavoitteita ei voida muuttaa OAS:lla - Salpausselän Luonnonystävät odottaa liitolta itsenäistä näkemystä maakunnan kehityksestä ja uusia näköaloja ilmastomuutokseen varautumisesta, kestävästä kehityksestä, innovatiivisuudesta ja luonnonsuojelutavoitteista - S. 10 on Tuottavassa ja innostavassa toimintaympäristössä mainittu: Enemmän tuottavuutta ja vähemmän työpanosta. Työllisyyden vähentäminen ei kuulu maakuntakaavan tavoitteisiin. Tärkeä kohta tämän otsikon alle olisi tuottavuuden tehostamisen aiheuttaman palvelutason huonontumisen hillitseminen - luonnoksen pyrkimys korostaa suurkaupunkikeskusta on ristiriitaista, suuria keskuksia muodostuu laajalle levittäytyneen väestön liikenteellisiin solmukohtiin - Vastuullisen maakunnan kriteeristöön tulisi lisätä mittareita, jotka mittaavat elinkeinoelämän toimintaedellytysten hyvää ja vastuullista toteutumista yritysten kilpailukyvyn kehittymisen näkökulmasta. Lahden kaupunki - Lahden modernin rakennusperintöinventoinnin selvitys on vielä käynnissä Metsänomistajien liitto Etelä Suomi - maakuntakaavan vaikutusten arvioinnissa tulee huomioida myös maanomistajiin kohdistuvat sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 3(23) - Päijät Hämeen hyväksytyssä maakuntasuunnitelmassa ilmaston muutos ja siihen varautuminen on erityisesti nostettu esiin sekä vastuullisen maakunnan kriteerien myötä uusi lähestymistapa maakunnan kehittämiseen - Päijät Hämeen maakuntavaltuusto on hyväksynyt kasvihuonekaasupäästöille vähennystavoitteet - Päijät Hämeen ilmasto ja energiaohjelma valmistuu Maakuntavaltuuston päättämiä tavoitteita ei voida muuttaa OAS:lla - Maakuntavaltuuston päättämiin kriteereihin soveltuvia ja käyttökelpoisia mittareita selvitetään jatkotyössä - mittareiden pohjalta tullaan seuraamaan kriteerien toteutumista - yksi maakuntakaavan sisältövaatimuksista on elinkeinoelämän toimintaedellytykset (MRL 28 ) - maanomistajiin kohdistuviin vaikutuksiin paneudutaan suunnittelutyössä erityisesti ehdotusvaiheen aikana - selvitystarpeiden luettelosta puuttuu yleisemmin vaikutusten arviointiin liittyvät selvitykset

4 Päijät Hämeen Liikunta ja Urheilu Hämeenkosken kunta Lahden kaupunki - Tietopohja ja laadittavat selvitykset (sivu 13.): Päijät Hämeen Terveysliikuntastrategia (Päijät Hämeen Liitto 2009). - Hämeenkosken kunta esittää, että suunnitelman lähtötietoihin lisätään (s. 13) tiesuunnitelma valtatie 12 liikenneturvallisuuden parantamiseksi Hämeenkoskella (2010) - melu/hiljaiset alueet, tulvavaaraselvitys, ekologisen verkoston tarkentaminen sekä EU direktiiveillä suojeltujen eläinlajien kartoitus on Lahden kaupungin osalta laadittu pääosin vuonna 2010, tavoitteeksi yhteisen selvitystietopankin kehittäminen Päijät Hämeen liiton alueella - lausunnon antajat esittävät hyviä selvityksiä, joita hyödynnetään soveltuvin osin kaavatyön aikana - otetaan huomioon lähdeaineistona ja liitetään aikanaan kaavaselostuksen lähdeluetteloon - OAS:n s. 13 ensimmäisessä kappaleessa todetaan, että tietopohja ja lähdemateriaali on listattuja selvityksiä huomattavasti laajempi ja se tullaan raportoimaan aikanaan kaavaselostuksessa - selvityksiä listataan ja linkitetään (sähköisessä muodossa saadut) myös liiton selvitystietopankkiin Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiri S. 13 kirjallisuusluettelosta puuttuu huomattavissa määrin luontoselvityksiä, esimerkiksi: - Päijänteen alueen luontokohteiden inventoinnit (Mäkinen 2005) - Päijät Hämeen perinnemaisemat (Hovi 2000) - Päijät Hämeen uhanalaiset ja silmälläpidettävät putkilokasvit (Vauhkonen 2003) - Valtakunnallisesti arvokkaat moreenialueet (Mäkinen ym. 2007) Heinolan kaupunki - keskeisimpien selvitysten, hankkeiden ja muun tietopohjan luetteloon (s. 13) lisätään Heinolan kaupungin kansallisen kaupunkipuiston hoito ja käyttösuunnitelma Päijät Hämeen sosiaali ja terveydenhuollon kuntayhtymä Keski Suomen ELYkeskus Geologian tutkimuskeskus - tarkoituksenmukaista ottaa huomioon sosiaali ja terveysministeriön alaisten tutkimuslaitosten yhteistyöhmän vuonna 2006 julkaisema kokonaisarvio elinympäristön altisteista sekä sittemmin toisen työhmän arvio altisteiden aiheuttamista terveyshaitoista määrällisesti, tarkastelu erityisesti melun, tärinän sekä ilman laadun kannalta on tärkeää - Arvoitusten Päijänne hanke tulisi lisätä sivulla 13 sijaitsevaan taulukkoon. - Luonnon ja maisemansuojelun kannalta arvokkaita kallioalueita on arvioitu Etelä Savossa ja Päijät Hämeen itäosassa (SYKE 2007) sekä kallioperän suojelu ja opetuskohteita on esitetty ympäristöministeriön selvityksessä (1999) _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 4(23)

5 Hämeen ELY keskus Lahden kaupunki Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiri Uudenmaan Ympäristösuojelupiiri - Viitaten osallistumis ja arviointisuunnitelmaluonnoksen tekstiin selvitysten laajuudesta ja käytettävyydestä ehdotetaan, että jatkossa harkittaisiin selvitysten jaottelua sen mukaan, onko selvitys saatava valmiiksi maakuntakaavan laatimiseksi sekä vaikutusten arvioimiseksi, vai onko selvitys muutoin keskeinen ja merkittävä, mutta maakuntakaavan valmistelu ja arviointi eivät edellytä sen valmistumista. - Selvitysten tarkastelu myös niiden aikataulutuksesta suhteessa kaavaprosessiin mahdollisesti auttaisi oleellisen tietotarpeen määrittelyssä sekä selvitysten riittävyyden arvioinnissa jo työn kuluessa. Tarkastelu mahdollisesti auttaisi myös yksittäisten ylikunnallisten tai maakunnallisten hankkeiden vaikutusten arviointitarpeen määrittelyssä. - yhteisten selvitysten aikataulutukseen Lahden yleis ja maakuntakaavahankkeiden eteneminen huomioon ottaen on tarpeen kiinnittää huomiota - Selvitystarpeisiin luonnonsuojelupiiri lisäisi erityisesti uhanalaisten ja rauhoitettujen liito oravan ja kangasvuokon sekä lepakkolajiston (Luonnonsuojelulaki 49, EUROBATS sopimus) kartoitukset - Luonnonsuojelupiiri suosittelee lepakkokartoituksen laatimista Päijät Hämeessä. - Tarvittavista selvityksistä luontoalueiden inventointi ( ) tulee päivittää. Sen jälkeen ovat ilmestyneet muun muassa uhanalaisten luontotyyppien (2008) ja lajien (2010) luettelot. Ne korostavat muun muassa Etelä Suomen soiden lisäsuojelun sekä niitä suojaavien kaavamerkintöjen ja määräysten tarvetta. - Energiahuoltoon liittyvissä selvityksissä on otettava huomioon koko elinkaari sekä vaikutukset metsien ja soiden hiilivarastoihin. - POSKI selvitykset eivät ole ainakaan muissa maakunnissa riittävästi ottaneet huomioon maan päällisiä biodiversiteettiarvoja. Erityisiä puutteita on ollut uhanalaisten luontotyyppien sekä metsäisten luontoarvojen tunnistamisessa ja ottamisessa huomioon. Tästä syystä POSKI selvityksiä on syytä varautua tekemään luontoselvityksiä kiviaineksen ottoon osoitettavilta alueilta. - Melu ja hiljaiset alueet on syytä selvittää - ekologisen verkoston tarkentaminen on tärkeää ja sen yhteydessä on syytä selvittää myös laajat yhtenäiset luonnonalueet. - selvitystarpeiden jatkotyöstämisessä on tarpeen edetä lausunnossa esitetyllä tavalla - selvitykset on tarkoitus priorisoida ja aikatauluttaa ottaen huomioon maakuntakaavatyölle suunniteltu aikataulu, liiton raha ja henkilöresurssit ja mahdollisuudet eri toimijoiden kanssa yhteistyössä tehtäviin selvityksiin - etusijalla ovat maakuntakaavan valmistelun ja arvioinnin edellyttämät selvitykset - tiivistetään yhteistyötä käynnissä olevien yleiskaavojen aikataulutuksen yhteensovittamiseksi - lausunnonantajat esittävät mm. luonnonympäristön, ihmisten hyvinvoinnin ja alueiden rakennettavuuden sekä sen kustannusvaikutusten kannalta tärkeitä selvityksiä ja ohjeita selvitysten laatimiseksi ja yhteistyöhankkeiksi - selvitykset on tarkoitus priorisoida ja aikatauluttaa ottaen huomioon kaavatyölle suunniteltu aikataulu, liiton raha ja henkilöresurssit ja mahdollisuudet eri toimijoiden kanssa yhteistyössä tehtäviin selvityksiin - etusijalla ovat maakuntakaavan valmistelun ja arvioinnin edellyttämät selvitykset - selvitysten sisältö ja riittävyys tullaan tarkastelemaan liiton työnsuunnittelun yhteydessä ja edustuksellisissa hmissä - selvitysten riittävyydestä tullaan järjestämään neuvotteluja ELY keskuksen ja ympäristöministeriön kanssa - s. 14. selvitystarpeita koskevaan kohtaan: Maa ainesten ottoalueet lisätään ja niiden suojelutarpeet ja kohtaan turvetuotannon alueet lisätään ja niiden suojelutarpeet - mahdollisuus esim. valkoselkätikan käyttämiseksi vastuullisen maakunnan kriteerin Eliölajien uhanalaisuus vähenee ja kulttuuriarvot säilyvät mittarina selvitetään _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 5(23)

6 Suomen lepakkotieteellinen yhdistys Päijät Hämeen Lintutieteellinen yhdistys - Luonnonsuojelulain 49 kieltää luontodirektiivin liitteen IV a) lajeihin kuuluvien yksilöiden lisääntymis ja levähdyspaikan hävittämisen ja heikentämisen. - lepakoiden ruokailualueet tulisi ottaa huomioon maankäytön suunnittelussa (EUROBATS sopimus) - SLTY ehdottaa mm. seuraavia inventointeja ja ideoita, joita liitto voi yksin tai yhdessä SLTY:n kanssa toteuttaa: - lepakkoatlas (karkea lajistokartoitus 10x10 km² ruuduissa) - kolmiolaskentaverkoston luominen maakuntaan - lepakkokartoitukset ja lepakoiden muutontutkimus yhdessä tuulivoimala alueiden inventointien yhteydessä - PHLY esittää että kaavan tausta aineistoon lisätään Suomen tärkeät lintualueet (FINIBA) julkaisu - BirdLife Suomi ja sen paikalliset jäsenyhdistykset käynnistävät vuonna 2011 Maakunnallisesti tärkeät lintualueet (MAALI) hankkeen. PHLY esittää että Päijät Hämeen liitto lähtisi osaltaan mukaan hankkeeseen. - jotta tietyn (uhanalaisen) lajin kannanmuutokset tiedetään, se vaatii jatkuvaa seurantaa. - PHLY esittää, että liitto selvittää esim. yhdessä Hämeen ELY keskuksen ja Metsähallituksen kanssa voisiko maakuntalintumme valkoselkätikan seurantaa ja kannankehitystä käyttää yhtenä vastuullisen maakunnan kriteerinä, PHLY ilmoittautuu myös osaltaan mukaan lajin seurantaan - PHLY toivoo, että liitto panostaa myös muiden uhanalaisten ja tavallisempien lajien seurantaan, esim. rahoittamalla ja avustamalla valtakunnallisia linja ja pistelaskentojen toteuttamista PHLY:n kautta maakunnan alueella - tuulivoiman sijoitusalue /potentiaalisuusselvityksissä myös linnut tulee huomioida (muuttoreitit, kerääntymisalueet ja pesimälinnusto) monipuolisesti - turve, kallio ja soranottoalueiksi kaavailluilla alueilla tulee tehdä riittävät ja monipuoliset luontoselvitykset mm. pesimälinnustoselvitykset - PHLY toivoo että liiton kanssa voidaan pikaisesti pitää tapaaminen liittyen MAALI hankkeeseen _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 6(23)

7 Geologian tutkimuskeskus Etelä Suomen Aluehallintovirasto, peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue Hämeen Kauppakamari Päijät Hämeen Yrittäjät - Maakuntakaavatasolla olisi hyvä ottaa tarkasteluun alueelliset rakentamisolosuhteet - vertailtaessa uusien alueiden rakentamiskustannuksia tulisi erityisesti ottaa huomioon erot maaperän rakentamisolosuhteissa. - Kehitettävillä alueilla on runsasta vaihtelua maa ja kallioperän rakentamisolosuhteissa, kiviainesten saatavuudessa ja ylijäämämaiden synnyssä. Näitä tekijöitä olisi hyvä tarkastella maakuntatasolla kokonaisuutena, jotta niiden yhdyskuntataloudellisia ja ympäristövaikutuksia voitaisiin luotettavasti vertailla eri maankäytön kehittämisvaihtoehdoissa. - Laserkeilauksella tuotetut tarkat maanpintamallit (Maanmittauslaitos, Lahden alue ohjelmassa 2010) antavat uusia mahdollisuuksia maaperäolosuhteiden, kiviainesten käytön ja maisema analyysien tekemisessä - Olisi hyvä tarkistaa olemassa olevista analyysitiedoista ja mahdollisilla tarkistusnäytteillä ulottuuko luontaisesti korkeita arseenipitoisuuksia sisältävä geokemiallinen alue Päijät Hämeen maakuntakaava alueen länsiosaan. - Tarvittaviin taustaselvityksiin tulisi lisätä meluselvitysten lisäksi tärinäselvitykset. - selvitystä edellyttävien aiheiden luetteloon tulee lisätä arvio Pietarin ja sen ympäristön kehittymisen vaikutuksista Päijät Hämeen maakuntakaavaan. - On erityisen tärkeää, että yritystoiminnan maankäytön nykytilanne ja ennakoitavat tarpeet selvitetään mahdollisimman perusteellisesti - Varautuminen Pietarin ja sen ympäristön kehittymisen vaikutuksiin on tärkeää - selvitetään yhteistyössä liiton aluekehittämisen kanssa mahdollisuudet eri toimijoiden kanssa yhteistyössä tehtäviin selvityksiin - jatkotyössä on tarpeen edetä lausunnon antajan esittämällä tavalla myös hyvään suunnittelukäytäntöön, kaavan sisältövaatimuksiin ja sisällölle asetettuihin tavoitteisiin liittyen _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 7(23)

8 Heinolan kaupunki Kaavatyöhön osallistuminen Päijät Hämeen Liikunta ja Urheilu Uudenmaan Ympäristönsuojelupiiri Päijät Hämeen Kylät Lahti Energia Oy:n tytähtiö LE Sähköverkko Oy - Lahti Heinola Mikkeli oikoratavarausta palvelevien jatkoselvitysten tarve tulisi selvittää maakuntakaavan luonnos ja tavoitevaiheessa. Oleellista on hahmottaa olemassa olevan ratavarauksen yhteys mahdollisiin Päijänteen itäpuolisiin uuden Jyväskylänradan vaihtoehtoihin. - Kymijoen ja Mäntyharjun kanavoinnin selvittämistarve tulisi selvittää maakuntakaavan luonnos ja tavoitevaiheessa. - Kaavatyöhön osallistuminen (sivu 17.), Yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään : maakunnan urheiluopistot (Suomen Urheiluopisto, Liikuntakeskus Pajulahti) - Osallisten luetteloon tulisi lisätä Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ja Itä Uudenmaan luonnon ja ympäristönsuojeluyhdistys Päijät Hämeen Kylät esittää, että kohta kylätoimikunnat, asukasyhdistykset jne. muutetaan muotoon: - kylä ja asukastoimintaa edustavat järjestöt, kuten Päijät Hämeet kylät - alueelliset liikunnan ja vapaa ajan asiantuntijajärjestöt, kuten Päijät Hämeen Liikunta ja Urheilu, Päijänteen virkistysalueyhdistys - LE Sähköverkko pyytää saada lausua mahdolliset tarkennukset kun alue ja yhdyskuntarakenteen sekä elinkeinoelämään liittyvät päälinjaukset vaihtoehtoineen on luonnosteltu. - jatkotyössä on tarpeen edetä lausunnon antajan esittämällä tavalla - lisätään esityksen mukaisesti omaksi kohdakseen urheiluopistot - lisätään esityksen mukaisesti luonnonsuojelujärjestöihin - korjataan lausunnossa esitetyllä tavalla - lisätään osalliseksi kohtaan Energialaitokset ja siirtoverkkoyhtiöt Hartolan kunta Päijät Hämeen sosiaali ja terveydenhuollon kuntayhtymä Päijät Hämeen liiton toimisto - huomauttaa, että Hartolan varikko toimii Itä Suomen huoltokmentin alaisuudessa ja Länsi Suomen sotilasläänin alueella, joka tulisi huomioida lausuntoja pyydettäessä - Erikseen ei ole mainittu kuntatasolla toimivia viranomaisia kuten sosiaali ja terveysviranomaiset, terveydensuojeluviranomaiset, opetusviranomaiset ym., mutta ne sisältynevät luonnollisina osallistujatahoina prosessiin. - yhteistyötä ja tiedonvälitystä on lisättävä kuntien yhteistoimintaelimien kuten Lahden seudun Kuntatekniikka Oy:n, joukkoliikennelautakunnan ja Lahden seudun ympäristöpalveluiden kanssa - lisätään Itä Suomen huoltokmentti osallisten luetteloon - eri hallintokuntien viranomaiset sisältyvät Viranomaiset, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään tahoihin - Lisätään osallisten luetteloon kohdan Päijät Hämeen kunnat loppuun ja kuntien yhteistoimintaelimet kuten Lahden seudun Kuntatekniikka Oy, Lahden seudun ympäristöpalvelut ja Lahden seudun joukkoliikennelautakunta _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 8(23)

9 Päijät Hämeen Liikunta ja Urheilu Metsänomistajien liitto Etelä Suomi MTK Häme MTK Lahti MTK Hämeenkoski Suomen Ampumaurheiluliitto/Hämeen alue Päijät Hämeen Yrittäjät Etelä Suomen Aluehallintovirasto, peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue - Liite 2: Maakuntakaavatyön aikana koottavia edustuksellisia hmiä: Esitämme, että liikunnan teemahmä olisi yksi kaavatyötä valmisteleva edustuksellinen hmä. - Luonnonvarojen käyttöä käsittelevään työhmään esitetään jäseneksi Reivo Järvenpäätä ja varaedustajaksi Esko Laitista - Katsomme edustavamme kattavasti maaseutua ja sen elinkeinoja ja olemme halukkaita osallistumaan perustettavien edustuksellisten hmien työskentelyyn. Tällaisia hmiä ovat alue ja yhdyskuntarakenne, pohjavedet, luonnonvarojen käyttö, elinkeinoelämän maankäytön tarve sekä kulttuurihmä. - kaavoitus koskee juuri maanomistajia, kaavoitusasioissa ja maanhankinnassa soisi että maanomistajat koettaisiin yhteistyökumppaneiksi Lisäyksiä liitteessä 2 esitettyihin edustuksellisiin hmiin: - alue ja yhdyskuntarakennetta arvioivaan hmään edustusta myös kuntien elinkeino ja maaseutulautakunnista. - pohjavesiaiheisessa hmässä pitää olla edustus myös maa ja metsätaloussektorilta, esimerkiksi MTK Hämeestä ja Päijät Hämeen metsänhoitoyhdistyksestä. - Suomen Ampumaurheiluliitto tarjoaa erityisosaamistaan kaavan valmisteluun ja on valmis osallistumaan nykyisten ampumaratojen sijainnin ja käytön selvittämiseen - kutsutaan esitetty hmä erikseen koolle ja hmä voi valita edustajansa Luonnonvarojen käyttö hmään - lisätään Päijät Hämeen liikunta ja urheilu jäsentahoksi Luonnonvarojen käyttö hmään - lisätään Metsänomistajien liitto jäsentahoksi Luonnonvarojen käyttö hmään - kutsutaan esitetyt henkilöt Luonnonvarojen käyttö hmään - lisätään MTK:n edustus Pohjavedet, Luonnonvarojen käyttö, Elinkeinoelämän maankäytön tarpeet ja Kulttuuriympäristö, hmiin - MTK:n paikallisjärjestöjä pyydetään nimeämään yhteinen edustaja keskuudestaan - alue ja yhdyskuntarakenteen hmässä ovat edustettuina kuntien virkamiehet; henkilöjäseniä kootessa otetaan huomioon myös elinkeinoelämän ja maatalouden asiantuntemus - lisätään liiton edustus Luonnonvarojen käyttö hmään - Luonnonvarojen käyttö hmään pitäisi lisätä elinkeinoelämän edustaja. - lisätään elinkeinoelämän edustaja Luonnonvarojen käyttö hmään - Pohjavedet sekä Luonnonvarojen käyttö hmissä tulisi olla maakunnan alueen ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden edustus. - lisätään ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden edustus Luonnonvarojen käyttö ja Pohjavedet hmään _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 9(23)

10 Lahti Energia Oy Vattenfall Verkko Oy Päijät Hämeen Kylät Päijät Hämeen liiton toimisto Uudenmaan Ympäristösuojelupiiri Kuhmoisten kunta Vaikutusten arviointi Etelä Savon maakuntaliitto - Lahti Energia esittää, että heidän edustaja otetaan mukaan maakuntakaavatyön aikana koottaviin edustuksellisiin hmiin ja pyytää Lahti Energian lisäämistä OAS:ään. - Vattenfall Oy on halukas osallistumaan erityisesti alue ja yhdyskuntarakenteeseen sekä luonnonvarojen käyttöön keskittyvien asiantuntijahmien työskentelyyn - Yhdistys on mielellään mukana alue ja yhdyskuntarakenteen työhmissä sekä kaikissa maaseudun ja kylien kehittämisen asiantuntijatehtävissä - lisätään Tuulivoimayhdistys Luonnonvarojen käyttö hmään - lisätään Lahti Energian edustus Luonnonvarojen käyttö hmään - lisätään liiton edustus Luonnonvarojen käyttö hmään - alue ja yhdyskuntarakenteen hmässä ovat edustettuina kuntien virkamiehet - lisätään liiton edustus Elinkeinoelämän maankäytön tarpeet hmään - alue ja yhdyskuntarakenteen hmässä ovat edustettuina kuntien virkamiehet - asiantuntemusta käytetään kaavatyön eri vaiheissa - Vaikutusten arviointihmään on tärkeä ottaa ympäristöjärjestöt mukaan - Arviointihmässä on mukana edustaja Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiristä - Tiedottamisen ja lausuntopyyntöjen lisäksi Kuhmoisten kunta on pidettävä neuvotteluosapuolena suunniteltaessa Jyväskylä Lahti radan linjausta, valtatie 24:n kehittämistä ja Päijänteen vesiliikennettä. - liikenneväylien kehittämisajatuksilla on väistämättä vaikutusta OAS:ssa esitettyä vaikutusaluetta laajempaan alueeseen ja tämä tulisi huomioida liikennejärjestelmää koskevassa selvitystyössä ja sen vaikutustarkastelussa - merkitään muistiin neuvottelujen varalle - asia käy ilmi tekstistä sivulla _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 10(23)

11 Infra Hämeen Kauppakamari Päijät Hämeen sosiaali ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kesko Kaakkois Suomi Hollolan kunta - OAS:ssa tulisi selvästi näkyä maa ja kiviaineksen ottoon liittyvä toiminta - kiviainesvarantojen saatavuuden osalta Päijät Hämeen maakuntakaavan vaikutukset ovat ylimaakunnallisia - vaikutusten arvioinneilla ja lopputuloksilla on keskeinen merkitys koko elinkeinoelämälle, kaupan alan mukanaolo ja asiantuntijoiden käyttäminen arvioitaessa ja ennustettaessa tulevaa ostoskäyttäytymistä on välttämätöntä - Pohjavesien vaikutukset yritysten toiminta alueella tulee arvioida laajasti. - Vaikutusten arviointiin on lisättävä maakuntakaavan vaikutukset alueen yritysten toimintaedellytyksiin. - Syrjäytymisen vähenemistavoitteet edellyttävät monien toimijoiden ja hallintokuntien yhteisiä toimenpiteitä ja palveluverkon toimivuuden tarkastelua. Heidän olosuhteisiinsa ja tarpeisiinsa paneutumiseen tulee osallistumisja arviointimenettelyssä varautua. - Sosiaalisesti heikossa asemassa olevien kansalaishmien olosuhteisiin ja tarpeisiin paneutumiseen tulee varautua osallistumis ja arviointimenettelyssä. - Vaikutusten arvioinneilla ja lopputuloksilla on erittäin keskeinen merkitys mm. kaupan tuleville sijainti ja mitoitustarpeille. Kaupan alan mukanaolo ja asiantuntijoiden käyttäminen arvioitaessa ja ennustettaessa tulevaa ostoskäyttäytymistä on keskeinen ja koordinoituu osaltaan myös tulevan liikenneverkon ja liikkumisen arviointiin sekä mm. pienempiin ympäristöpäästöihin. - vaikutusten arvioinnissa on syytä arvioida myös maakuntakaavan vaikutukset alueen elinkeinoelämään - pohjavesien vaikutukset maakunnan kuntien toimintaympäristössä tulee arvioida laaja alaisesti ottaen huomioon riittävän tiedon tuottaminen ja analysointi kaavallisen ohjauksen lisäksi myös alueen kilpailukyvyn, yritysvaikutusten ja edunvalvonnan näkökulmasta - OAS:ssa ilmenevät sisällölliset tavoitteet yleisellä tasolla myös maa ainesten oton osalta s. 12 viimeisessä kappaleessa - maakuntakaavan vaikutusaluetta tarkennetaan kaavatyön edetessä - kiviainesvarojen saatavuudesta on käytävä periaatekeskusteluja myös laajemmin yhteistoiminta alueella - otetaan lausunnossa esitetyt asiat huomioon vaikutusten arvioinnin tarkemmassa suunnittelussa - nostetaan arviointiin liittyvät asiat esiin arviointihmän lisäksi edustuksellisissa hmissä _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 11(23)

12 OSA 2: JATKOSUUNNITTELUSSA HUOMIOON OTETTAVA PALAUTE Aluerakenteeseen ja taajamien maankäyttöön liittyvä palaute sekä yleisen tason kommentit PALAUTTEEN ESIT TÄJÄ Hämeen liitto Uudenmaan liitto Kymenlaakson liitto Uudenmaan liitto Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiri Lahden kaupunki Lahden kaupunki PALAUTTEEN KESKEINEN SISÄLTÖ - Hämeen liitto pitää tärkeänä hyvän yhteistyön jatkumista myös maakuntakaavojen valmistelussa - Yhteistyö kaavojen laatimisessa yli maakuntarajojen on tärkeää. - Päijät Hämeen ja Kymenlaakson maakuntakaavoilla löytyy useita yhtymäkohtia erityisesti ilmastonmuutoksen hallintaan ja uusiutuvien energialähteiden käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Myös ylimaakunnalliset liikenne ja teknisen huollon verkostot ovat maakunnille yhteisiä suunnittelu ja toteutuskysymyksiä. - Uusien alueiden ja kehityssuuntien avaaminen vaatii erityistä panostusta mitoitus ja ajoituskysymysten tarkasteluun. - Voimassa oleva maakuntakaava on ohjeena alemman tason kaavoitukselle liian väljä ja monella eri tavalla tulkittavissa. Piiri toivoo uudesta maakuntakaavasta nykyistä sitovampaa ja kartoista suurmittakaavaisempia, paluuta seutukaavan suuntaan. - tavoitteellisella aluerakenteella voidaan jossakin määrin vastata maakuntakaavatyön käynnistämisen perusteena olevaan ilmastonmuutoksen hillintään, mikäli väestönkasvu esitetään riittävän suureksi ja hajarakentamista ohjaavat määräykset ovat selkeitä - Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin strategiassa tavoitteeksi vähintään yhden prosentin vuotuisen väestön kasvun Lahden kasvutavoitteen toteutuessa ja muiden kuntien väestön kehittyessä Tilastokeskuksen ennusteen mukaisesti asukasta ylittyisi vuonna 2025 ja edelleen jatkuessaan vuonna Lisäksi Lahti Helsinki kehityskäytävälle on suunnitteilla uusi asukkaan Henna, joka ei näy ennusteissa, mutta josta ainakin osa toteutuu tavoitetilanteeseen mennessä. - väestön mitoitustavoitteella on suora vaikutus myös työpaikkamitoitukseen. VASTAUS PALAUTTEESEEN - yhteistyö on Päijät Hämeen kannalta tärkeää niin yhteistoiminta alueen kuin ylimaakunnallisten suunnittelutarpeiden vuoksi - on tarpeen sovittaa näkemyksiä yhteen mm. liikenneverkon, yhdyskuntarakenteen, maa aineshuollon ja ilmastonmuutoksen hallinnan kysymyksissä, vaikka liittojen maakuntakaavakierrokset etenevät aikataulullisesti ja sisällöllisesti erilaisina - maakuntakaavan ohjausvaikutuksista tullaan keskustelemaan kaavatyön yhteydessä sekä yhdistetyssä luonnos ja tavoitevaiheessa että ehdotusvaiheessa - myös ympäristöministeriön taholta on nostettu esiin maakuntakaavojen ohjausvaikutuksen merkitys - keskustelu maakuntakaavan mitoitusväestöstä ja työpaikkamitoituksesta käydään luonnos ja tavoitevaiheessa ja päätökset niiden osalta tehdään maakuntavaltuustossa kaavan tarkempien tavoitteiden yhteydessä vuoden 2012 lopulla _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 12(23)

13 Yhtymä Kuisma Eila, Nurminen Maija, Nygrén Leena ja Sundell Kaisa MTK Lahti MTK Heinola Metsäteollisuus Metsäteollisuus Nastolan kunta Padasjoen kunta - Rupisenmäki tila varattava asuntoalueeksi - asiaan perehdytään tarkemmin kaavatyön aikana - maakuntakaavaa ei tule kehittää pelkästään teollisuuden, liikenteen ja asutuksen ehdoilla - laissa määritelty elinkeinovapaus ja yksityisen omaisuuden suoja sekä kestävä ympäristökehitys ja luonnon monimuotoisuus tulee ottaa huomioon kaikissa vaiheissa - erityisesti asutuskeskusten läheisyydessä kaavamuutokset hankaloittavat maatilojen toimintaa ja pellot tulisikin pyrkiä säilyttämään viljelykäytössä myös taajamien lähellä. - soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin tulee huomioida paremmin: rakennukset sijoitettaisiin kantaville sekä kivisille maille ja viljelyyn sopivat alueet säästettäisiin tuleville sukupolville - Hyviä ja laajoja metsätalousalueita ei tule pirstoa muulla maankäytöllä - maankäytön rajoituksia sisältävien yksityiskohtaisten aluemerkintöjen osalta maanomistajan oikeusturva kärsii, koska tarkkaa rajausta ja riittävää kuulemismenettelyä ei maakuntakaavoituksen menetelmillä voida turvata - Maakuntakaavaan ei tule laittaa laaja alaisia aluemerkintöjä, joiden merkitys metsätalouden harjoittamiselle on epäselvä eikä niiden käytännön sovelluksesta ole selkeitä ohjeita. - Kaupan palveluverkkoa tarkasteltaessa tulisi huomioida Nastolan nauhamaisen taajamarakenteen haastavuus palveluiden sijoittumispaikkoja mietittäessä; toisaalta valtatie 12 äärelle sijoittuvat palvelut palvelevat kaupan tavoitteita palveluiden saavutettavuudesta, mutta toisaalta uhkakuvana on nykyisten palveluiden hiipuminen. - Jatkotyössä kunnanhallitus pitää erittäin tärkeänä, että maakuntakaava mahdollistaa kaupan suuksikön sijoittumisen Taulun alueelle. - taajamien ja niiden läheisten maa ja metsätalousalueiden suunnittelukysymyksiin ja toimintojen yhteensovittamiseen tullaan paneutumaan kaavatyön edetessä - paneudutaan kaavatyön aikana kaavavarausten ja niiden aiheuttamien oikeusvaikutusten selkiyttämiseen - maakuntakaavaa varten laaditaan kaupan palveluverkkoselvitys - selvityksen pohjalta haetaan ratkaisuja niin seudullisesti merkittävien suuksiköiden sijoittumiseen, niiden mitoitukseen kuin lähipalveluiden mahdollistamiseenkin _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 13(23)

14 Liikenteeseen, energiahuoltoon, pohjavesiin ja muuhun tekniseen huoltoon sekä erityisalueisiin liittyvä palaute ja kommentit PALAUTTEEN ESITTÄJÄ PALAUTTEEN KESKEINEN SISÄLTÖ VASTAUS PALAUTTEESEEN Liikennevirasto Etelä Savon maakuntaliitto MTK Lahti Infra Nastolan kunta Heinolan kaupunki - Liikennevirasto pitää tärkeänä yhteistyötä erityisesti liikennejärjestelmäsuunnitelman päivittämisessä ja sen sovittamisessa yhteen joukkoliikennesuunnitelman ja maankäytön suunnittelun kanssa sekä yli maakuntarajojen ylittävien raideliikennevarausten selvittämisessä. Liikenneviraston mainitsemien suunnitelmien ja suunnittelun yhteensovittaminen on Päijät Hämeen liiton keskeinen tavoite. Haasteena on sektoritoimijoiden sitouttaminen laaja alaisempaan yhteistyöhön. Yhteensovittamista edistetään mm. maakuntakaavatyön aikana koottavassa Alue ja yhdyskuntarakenne hmässä. - liikennejärjestelmän eri kehittämishankkeet eroteltava selkeästi toisistaan - liikenneväylien suunnittelussa on otettava huomioon maanomistuksesta ja tilussuhteista johtuvat seikat siten, ettei maanomistajien elinkeinonharjoittaminen kohtuuttomasti vaikeudu - jo suunnitteluvaiheessa on varattava uusille väylille riittävästi tilaa liikennemäärien kasvun ja edelleen mahdollisesti rakennettavien uusien väylien kanssa yhteensopivuuden helpottamiseksi - Infra ehdottaa että ratayhteyksien Lahti Jämsä ja Hämeenlinna Lahti rakentamiseen varaudutaan selkeästi - Kallioperään tehtävät tunnelit liikenneyhteyksinä, parkkipaikkoina, vesihuollossa ym. kannattaa myös ottaa maakuntakaavatasolla huomioon - Maakuntakaavan tavoitteet raideliikenteen ja tieverkon kehittämisestä ovat Nastolan kannalta keskeisiä tavoitteita. Uusien Villähteen ja Uudenkylän henkilöliikennepaikkojen myötä raideliikenteen parempi palvelutaso tulisi huomioida Nastolan maankäytön lisäksi koko maakuntaa suunniteltaessa. - Lahti Heinola Mikkeli oikoratavarausta palvelevien jatkoselvitysten tarve tulisi selvittää maakuntakaavan luonnos ja tavoitevaiheessa. Oleellista on hahmottaa olemassa olevan ratavarauksen yhteys mahdollisiin Päijänteen itäpuolisiin uuden Jyväskylänradan vaihtoehtoihin. - Kymijoen ja Mäntyharjun kanavoinnin selvittämistarve tulisi selvittää maakuntakaavan luonnos ja tavoitevaiheessa. Liikennemäärien kasvun helpottaminen ei ole maakuntakaavan tavoite. Maakuntakaavaa ohjaa maakuntasuunnitelma, jossa on sen sijaan linjattu yksityisliikenteen ja turhan liikenteen vähentämisestä. Lisäksi maakuntavaltuuston poliittinen tahto maakunnan kasvihuonekaasujen vähentämistavoitteesta pitää sisällään liikenteen päästöjen vähentämisen _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 14(23)

15 Kuhmoisten kunta HSL Helsingin seudun liikenne Lahti Energia Oy - Tiedottamisen ja lausuntopyyntöjen lisäksi Kuhmoisten kunta on pidettävä neuvotteluosapuolena suunniteltaessa Jyväskylä Lahti radan linjausta, valtatie 24:n kehittämistä ja Päijänteen vesiliikennettä. - Mikäli maakuntakaavatyössä käsitellään merkittäviä raideliikenteeseen liittyviä maankäyttöratkaisuja, niitä tulee selvittää ylimaakunnallisena yhteistyönä - Lahti Energia konsernilla on maakuntakaavan suhteen tarpeita säilyttää siinä kaikki nykyiset varaukset energiantuotantolaitoksistamme ja niiden vaatimista pääenergiaverkoista eli 110 kv avojohdoista. Tarpeita on myös uusille aluevarauksille. - Maakuntakaavan sisällön osalta päästökauppaa pitää ottaa oikealla tavalla huomioon ja Lahti Energia toivoo saavansa olla mukana selventämässä päästökaupan merkitystä energiantuotannossa, kun asiaa käsitellään maakuntakaavatyön yhteydessä Yhteistyötä tullaan tekemään kaavatyön eri vaiheissa. Lahti Energian tytähtiö LE Sähköverkko Oy lausuu lisäksi seuraavaa: - Sähkönjakelua palvelevan sähkönsiirtoverkon 110 kv avojohdot sekä sähköasemat tarvitsevat maakuntakaavan tasoisia aluevarauksia. Nyt tai aiemmin esitetyille 110 kv johtovarauksille sekä soveltuvin osin myös nykyisille 110kV avojohdoille on syytä varata kaavoituksessa riittävä tila. - LE Sähköverkko pyytää saada lausua mahdolliset tarkennukset kun alue ja yhdyskuntarakenteen sekä elinkeinoelämään liittyvät päälinjaukset vaihtoehtoineen on luonnosteltu. Vattenfall Verkko Oy MTK Lahti LIITE: lausunnot Lahden yleiskaavan 2025 luonnosvaihtoehdoista ja Hollolan Messilän Tiirismaan osayleiskaavaluonnoksesta - Suunnittelussa tulee huomioida energiahuollolle varattavat voimajohto ja muut tarvittavat alueet, erityisesti tuulivoiman ja muun energiatuotannon ratkaisuissa on kiinnitettävä huomiota myös näihin hankkeisiin olennaisesti liittyvien sähköverkkoliityntöjen eri toteutusvaihtoehtoihin. - energian siirrossa, tietoliikenneväylien ja kunnallistekniikan tms. rakentamisen yhteydessä tulee käyttää olemassa olevia sekä rakenteilla olevia linjastoja so. samaan kaivantoon useampia kokonaisuuksia _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 15(23)

16 Ilmavoimien esikunta Länsi Suomen Sotilasläänin Esikunta Vapo Oy Päijät Hämeen Lintutieteellinen yhdistys - Ilmavoimat näkevät erityisen tärkeänä, että maakuntakaavan valmistelussa mahdollisesti esille tulevat tuulivoimala alueet tulee tuoda Puolustusvoimien ja Ilmavoimien tietoon pikimmiten. - Tuulivoimaloiden vaikutukset ilmavalvontatutkiin tulee selvittää alueellisesti ja vaikutusten tulee olla sellaisia, ettei ilmavalvontatutkien valvontakyky oleellisesti heikkene tai tuulivoimaloista aiheutuvat vaikutukset voidaan ottaa huomioon ilmavalvontakyvyn heikentymättä - On tärkeää, ettei tuulivoimaloiden sijoittaminen aiheuta haittaa puolustusvoimien normaali ja poikkeusolojen lakisääteisten tehtävien toteuttamiselle. - maakuntakaavaan tulee sisällyttää kohta, jossa velvoitetaan jatkosuunnittelussa huomioonottamaan tuulivoimaloiden vaikutukset Puolustusvoimien valvontajärjestelmiin ja viestiliikenteeseen. - Tutkimus tuulivoimaloiden vaikutuksista Puolustusvoimien valvontajärjestelmien toimintaan valmistuu Puolustusvoimille on tärkeää, että tuulivoimaloiden sijoittaminen ei haittaa Puolustusvoimien normaali ja poikkeusolojen lakisääteisten tehtävien toteuttamista. - Maakuntakaavoituksella tulisi voida osaltaan turvata Päijät Hämeen luonnonvarojen monipuoliset käyttömahdollisuudet. Siihen kuuluu GTK:n selvittämä turvevarapotentiaalin hyödyntäminen ja sitä kautta myös muiden kotimaisten biopolttoaineiden täysimääräisen käytön mahdollistaminen. - olisi kaikin puolin järkevää ja kustannustehokasta hyödyntää ensisijaisesti käytettävissä olevat paikalliset energiavarat mahdollisimman tehokkaasti - Tuotantoalaa tarvittaisiin energia ja ympäristöturpeen kysyntä ja tarjontaselvityksen mukaan vuoteen 2020 mennessä vähintään 730 hehtaaria (VTT, Flyktman 2009). - tuulivoiman sijoitusalue/potentiaalisuus selvityksissä myös linnut tulee huomioida (muuttoreitit, kerääntymisalueet ja pesimälinnusto) monipuolisesti - turve, kallio ja soranottoalueiksi kaavailluilla alueilla tulee tehdä riittävät ja monipuoliset luontoselvitykset mm. pesimälinnustoselvitykset Tuulivoimatuotantoon varattavista alueista päätettäessä konsultoidaan puolustusvoimia ja muita sidoshmiä. Etelä Suomen yhteistoiminta alueen tuulivoimaesiselvitys lähetetään sidoshmille tiedoksi sen valmistuttua. Energiantuotannon aluevarauksia tehtäessä täytyy myös huomioida luontoarvot, energiaturvallisuus sekä maakunnan energiantuotantorakenteen sopiminen maakuntavaltuuston tavoitteeseen 70 prosentin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä vuodelle Linnustojen vaikutusta käsitellään maakuntakaavatyön aikana koottavassa Luonnonvarojen käyttö hmässä. Maakuntakaavoituksen yhteydessä ei kuitenkaan voida selvittää kaikkia yksityiskohtia. Yksityiskohtaisemmat selvitykset tulee huomioida hankekohtaisesti YVAprosesseissa _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 16(23)

17 Uudenmaan Ympäristönsuojelupiiri - Energiahuoltoon liittyvissä selvityksissä on otettava huomioon koko elinkaari sekä vaikutukset metsien ja soiden hiilivarastoihin. Kymenlaakson Liitto MTK Lahti Hollolan kunta Päijät Hämeen Yrittäjät - Kymenlaakson Liitto on käynnistämässä energiamaakuntakaavan laadintaa. Päijät Hämeen ja Kymenlaakson maakuntakaavoilla on yhtymäkohtia ja yhteistyömahdollisuuksia erityisesti ilmastonmuutoksen hallintaan, uusiutuviin energialähteisiin sekä ylimaakunnallisiin liikenne ja teknisen huollon verkostoihin liittyen. - pohjavesialueilla ja pohjavesien muodostumisalueilla tapahtuva maaaineksen otto ja ympäristölle haitallisten aineiden käsittely, säilyttäminen ja käyttö on pidettävä tiukkojen lupaehtojen ja tarkkailun alaisena. Viranomaisten on kyettävä osoittamaan mahdolliset haitat - pohjavesien muodostumisalueiden merkitsemisen perustuttava tarkkaan, todellisuuspohjaiseen tutkimukseen - pohjavesien vaikutukset maakunnan kuntien toimintaympäristössä tulee arvioida laaja alaisesti ottaen huomioon riittävän tiedon tuottaminen ja analysointi kaavallisen ohjauksen lisäksi myös alueen kilpailukyvyn, yritysvaikutusten ja edunvalvonnan näkökulmasta - Pohjavesien vaikutukset yritysten toiminta alueella tulee arvioida laajasti. Päijät Hämeen liitto odottaa myös hedelmällistä yhteistyötä Kymenlaakson Liiton kanssa näihin kysymyksiin liittyen. Pohjavesiin liittyviä selvityksiä on käynnissä ja suunnitteilla Pohjavesialueisiin liittyviä eri näkökulmia sovitetaan yhteen maakuntakaavatyön aikana koottavassa Pohjavesihmässä. Nastolan kunta - Maakuntakaavan eräänä tavoitteena tulisi olla vesihuoltoverkostojen yhteensovittaminen maakunnan alueella. Yhteistyö uusia vesihuoltolinjoja suunniteltaessa olisi hyvä toimia yli kuntarajojen, ja tämän suhteen maakuntakaavalla on keskeinen ohjausvaikutus. Päijät Hämeen vesihuollon yleissuunnitelmaa päivitetään vuoden 2011 aikana maakuntakaavaprosessin rinnalla, mikä edistää tämän tärkeän tavoitteen toteuttamista _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 17(23)

18 Infra Geologian tutkimuskeskus - kiviainesvarantojen riittävyyden turvaaminen on tärkeää - tulee kiinnittää huomiota erityisesti kiviainesten laadulliseen riittävyyteen - kiviainesvarantojen saatavuuden osalta Päijät Hämeen maakuntakaavan vaikutukset ovat ylimaakunnallisia - Koska nykyisen lainsäädännön mukaiset lupajärjestelmät eivät riitä ohjaamaan kiviainesten alueellista saatavuutta, tarvitaan eri maankäyttötarpeita yhteen sovittavan maakunnallisen alueidenkäytön suunnittelun tehostamista. - laadukkaiden raaka aineiden saatavuuden turvaaminen ja tuotantoalueiden varaamisen huomioon ottaminen osaksi maankäytön suunnittelua ja kaavoitusta - kiviaineshuollon turvaamiseksi on otettava huomioon ympäristölliset, taloudelliset ja yhteiskunnalliset kestävän kehityksen periaatteet - kiviainesten ottoalueiden tulisi sijaita mahdollisimman lähellä käyttökohteita ja niiden tulisi olla pitkäikäisiä, jo olemassa olevien ottoalueiden laajentaminen ja tehokas hyödyntäminen on kestävän ja taloudellisen käytön tavoitteiden mukaista - kiviaineksen saatavuudella on ensisijainen merkitys yhteiskunnan talouteen - Maakuntakaavassa kiviainesalueiden ympärille tulee varata riittävät suojavyöhykkeet - erittäin tärkeää huomioida maakuntakaavoituksessa riittävä kiviainesten ottoalueiden sekä ylijäämämaiden läjitysalueiden määrä. - Kehitettävillä alueilla on runsasta vaihtelua maa ja kallioperän rakentamisolosuhteissa, kiviainesten saatavuudessa ja ylijäämämaiden synnyssä. Näitä tekijöitä olisi hyvä tarkastella maakuntatasolla kokonaisuutena, jotta niiden yhdyskuntataloudellisia ja ympäristövaikutuksia voitaisiin luotettavasti vertailla eri maankäytön kehittämisvaihtoehdoissa. - Laserkeilauksella tuotetut tarkat maanpintamallit (Maanmittauslaitos, Lahden alue ohjelmassa 2010) antavat uusia mahdollisuuksia maaperäolosuhteiden, kiviainesten käytön ja maisema analyysien tekemisessä - Olisi hyvä tarkistaa olemassa olevista analyysitiedoista ja mahdollisilla tarkistusnäytteillä ulottuuko luontaisesti korkeita arseenipitoisuuksia sisältävä geokemiallinen alue Päijät Hämeen maakuntakaava alueen länsiosaan. Kiviainesvarojen saatavuudesta käydään periaatekeskusteluja myös laajemmin maakuntaliittojen yhteistoiminta alueella _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 18(23)

19 Länsi Suomen Sotilasläänin Esikunta Ilmavoimien esikunta Suomen Ampumaurheiluliitto/Hämeen alue - Länsi Suomen Sotilasläänin Esikunta esittää että maakuntakaavan selostukseen merkitään - Puolustusvoimien toimintaa varten varataan riittävät toimintamahdollisuudet - Ampuma ja harjoitusalueiden melualueet - Varastojen alueet sekä niiden suoja alueet - LSSE pyytää poistamaan asuntoalueet ja muut melulle herkkien toimintojen alueet ampuma ja harjoitusalueiden melualueilta - Muutoksia/täydennyksiä tarvitaan ainakin seuraavilla alueilla: Hartolan varastoalue ja sen suojavyöhykkeet, Hälvälän ampuma ja harjoitusalue ympäristöineen, Nastolan Uudenkylän varastoalue ympäristöineen, Padasjoen harjoitusalue ympäristöineen, Hennalan varuskunta alueen rajojen täsmennys - Länsi Suomen Sotilaslääni alueellisena viranomaisena vastaa yhteisen lausunnon antamisesta. - maakuntakaavassa tulee huomioida ja turvata Puolustusvoimien joukkojen ja järjestelmien koulutus ja harjoitusmahdollisuudet nykyisillä harjoitusalueilla - Pidämme uuden radan merkitsemistä maakuntakaavaan tärkeänä tulevaisuuden urheiluampumaharrastuksen turvaamiseksi Päijät Hämeessä - Uuden radan sijoittuminen melua tuottavien ja melua sietävien toimijoiden yhteyteen on hyvä ratkaisu. Esitetty paikka antaa mahdollisuudet rakentaa radat ympäristöystävällisesti ja mahdollisimman vähän meluhaittaa tuottavasti. - nykyiset, toimivat ampumaradat tärkeää merkitä maakuntakaavaan Melualueet tullaan selvittämään maakuntakaavatyön aikana. Ampumaratoja tullaan selvittämään maakuntakaavatyön aikana _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 19(23)

20 Lahden ampumaseura r.y. Valittaessa aluetta ampumakeskukselle tulee pysyvyyden saavuttamiseksi ottaa huomioon seuraavat näkökohdat: - ampumakeskuksen tulee ankkuroitua ääntä tuottaviin liikenneväyliin tai ääntä sietävään teollisuusalueeseen - pohjaveden suojelemiseksi alueen maaperän tulee olla kuivaa moreenia - rata alueen tason laskeminen suojavallitusten massoilla niin, että alue voidaan vielä viemäröidä ilman pummausta 3 m lasketusta tasosta. Tason laskeminen vaimentaa merkittävästi ympäristön äänikuormaa, estää suoran äänen ja suuntaa heijastumat lähemmäksi - ampumasuunta Pohjoinen Koillinen - Julkinen liikenneyhteys - Ampumakeskuksen ankkurointi teollisuusalueeseen parantaa julkisen liikenteen palveluedellytyksiä. - Lahden Ampumaseura tarjoaa asiantuntemustaan ampumakeskuksen yksityiskohtaiseen suunnitteluun. Liitekartta _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 20(23)

21 Rakennettuun ympäristöön, kulttuuri ja luonnonympäristöön sekä maaseutusektoriin liittyvät kommentit PALAUTTEEN PALAUTTEEN KESKEINEN SISÄLTÖ OAS:AN TEHTÄVÄ KORJAUS JA VASTAUS PALAUTTEESEEN ESITTÄJÄ MTK Lahti - maakuntakaavaa ei tule kehittää pelkästään teollisuuden, liikenteen ja asutuksen ehdoilla - laissa määritelty elinkeinovapaus ja yksityisen omaisuuden suoja sekä kestävä ympäristökehitys ja luonnon monimuotoisuus tulee ottaa huomioon kaikissa vaiheissa. MTK Heinola Metsäteollisuus - maaseutuelinkeinot täytyy ottaa nykyistä paremmin huomioon kaavoituksessa - erityisesti asutuskeskusten läheisyydessä kaavamuutokset hankaloittavat maatilojen toimintaa ja pellot tulisikin pyrkiä säilyttämään viljelykäytössä myös taajamien lähellä. - soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin tulee huomioida paremmin: rakennukset sijoitettaisiin kantaville sekä kivisille maille ja viljelyyn sopivat alueet säästettäisiin tuleville sukupolville - maankäytön rajoituksia sisältävien yksityiskohtaisten aluemerkintöjen osalta maanomistajan oikeusturva kärsii, koska tarkkaa rajausta ja riittävää kuulemismenettelyä ei maakuntakaavoituksen menetelmillä voida turvata - Hyviä ja laajoja metsätalousalueita ei tule pirstoa muulla maankäytöllä - Maakuntakaavaan ei tule laittaa laaja alaisia aluemerkintöjä, joiden merkitys metsätalouden harjoittamiselle on epäselvä eikä niiden käytännön sovelluksesta ole selkeitä ohjeita. - Hiljaisten alueiden merkintä maakuntakaavaan ei ole tarkoituksenmukaista, koska niiden merkinnän ohjaus ja oikeusvaikutuksia on vaikea arvioida käytännön tasolla Esitetyt asiat liittyvät Maankäyttö ja rakennuslakiin, maakuntakaavan sisältövaatimukset 28 :ään. 4. momentissa sanotaan, että kaavaa laadittaessa on pidettävä silmällä alueiden käytön taloudellisuutta ja sitä, että maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle ei aiheudu kohtuutonta haittaa. Saman pykälän momentissa 5 on viitattu maakuntakaavan yleispiirteisyyteen. Maaseutuelinkeinoihin liittyviä kysymyksiä käsitellään OAS:ssa s mainituissa työhmissä, joihin OAS:n liittyvien lausuntojen mukaan MTK:n paikallisjärjestöillä on edustuksellista mielenkiintoa. Melu/hiljaiset alueet asioita ja laajoihin yhtenäisiin luonnonalueisiin liittyviä kysymyksiä tarkastellaan s. 26 mainitussa luonnonvarojen käytön työhmässä _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 21(23)

22 Salpausselän luonnonystävät Etelä Hämeen luonnonsuojelupiiri - paneuduttava maakunnan luontoympäristöön - Salpausselkä tulee nostaa maakuntakaavassa vähintään valtakunnallisesti arvokkaaksi virkistys ja suojelualueeksi - Porvoonjoen laakso on arvokas ekologinen kokonaisuus, joka ansaitsee tulla merkityksi osaksi Suomen kansallismaisemaa - jokamiesoikeuksien piirissä olevien rantojen säilymisestä tulisi huolehtia maakuntakaavassa - Piiri on huolestunut virkistyksen ja vapaa ajan suuralueiden olemattomasta määrästä Päijät Hämeessä. - Luonnonsuojelupiiri, Hollolan ympäristöyhdistys ja Salpausselän luonnonystävät ovat tehneet aloitteen perustaa Lahdesta länteen Tiirismaalle ulottuva Salpausselkä Tiirismaan kansallinen kaupunkipuisto. Toivomme tämän näkyvän maakuntakaavassa.. Päijät Hämeen liitto osallistuu ympäristöministeriön käynnistämään valtakunnallisesti arvokkaiden maisema alueiden päivitys ja täydennysinventointiin valmistelemalla yhdessä Hämeen ympäristökeskuksen ja Hämeen liiton kanssa Päijät ja Kanta Hämettä koskevaa selvityshanketta. Maisemien osalta esitettyjä asioita käsitellään selvityshankkeessa. Jokamiehen oikeuksien piirissä olevien rantojen säilymistä ja Salpausselkä asiaa käsitellään luonnonvarojen käytön työhmässä, jossa yhtenä aihepiirinä on virkistys ja suojelu. OAS:ssa on todettu s. 14, että on olemassa aihepiirejä, joihin liittyy selvitystarpeita ja yksi niistä on virkistysaluetarkastelu Uudenmaan Ympäristönsuojelupiiri BirdLife Suomi - Maakuntakaavan sisällöissä tulee korostaa ekologisen verkoston turvaamista liikenneverkon ja rakentamisalueiden yhteydessä. Tämä merkitsee myös luontoarvoja turvaavien merkintöjen käyttämistä - Melu ja hiljaiset alueet on syytä selvittää - ekologisen verkoston tarkentaminen on tärkeää ja sen yhteydessä on syytä selvittää myös laajat yhtenäiset luonnonalueet. - Yksi kaavan haasteista on pystyä turvaamaan maakuntatason tärkeiden kohteiden säilyminen Vain ympäristöministeriö voi antaa valtakunnallisesti arvokas tai kansallismaisema tai kansallinen kaupunkipuisto statuksia ja luokituksia.. OAS:ssa on todettu s. 14, että on olemassa aihepiirejä, joihin liittyy selvitystarpeita ja yksi niistä on ekologisen verkoston tarkentaminen ja laajat yhtenäiset luontoalueet Melu/hiljaiset alueet asioita ja laajoihin yhtenäisiin luonnonalueisiin liittyviä kysymyksiä voidaan tarkastella esim. OAS:ssa s. 26 mainitussa luonnonvarojen käytön työhmässä, johon OAS:n mukaan on mahdollisena jäsentahona mainittu myös ympäristöjärjestöjen edustajat.. Linnustoon liittyviä kysymyksiä voidaan tarkastella esim. OAS:ssa s. 26 mainitussa luonnonvarojen käytön työhmässä, johon OAS:n mukaan on mahdollisena jäsentahona mainittu myös ympäristöjärjestöjen edustajat _yhteenveto_OASpalautteesta.doc 22(23)

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015

Katsaus maakuntakaavoituksen. Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Katsaus maakuntakaavoituksen maailmaan Maisema-analyysin kurssi Aalto-yliopisto 30.11.2015 Iltapäivän sisältö Mikä on Uudenmaan liitto? Entä maakuntakaava? Maakunta-arkkitehti Kristiina Rinkinen Maisema-arkkitehdin

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) LAUSUNNOT Sisällys Yhteenveto lausunnoista... 1 Kunnat... 1 Naapuriliitot... 2 Viranomaiset... 2 Järjestöt... 4 Yksityiset... 5 Yhteenveto lausunnoista Keski-Suomen

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄN MAANKÄYTÖN TARPEET -RYHMÄ

ELINKEINOELÄMÄN MAANKÄYTÖN TARPEET -RYHMÄ ELINKEINOELÄMÄN MAANKÄYTÖN TARPEET -RYHMÄ 11.1.2012 Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Väänänen Maakuntakaavan yleisesittely Keskeiset vaikuttimet: Ilmaston muutos ja siihen varautuminen Liikenneverkon ja

Lisätiedot

Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö. Seutukaavasta maakuntakaavaksi

Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö. Seutukaavasta maakuntakaavaksi Satakunnan maa-ainesseminaari Ulvilassa 9.2.2010 Satakunnan maakuntakaava ja maa-ainesten kestävä käyttö Ympäristösuunnittelija Anne Savola Satakuntaliitto 1 Satakunnan maakuntakaava 2010 Seutukaavasta

Lisätiedot

Kiviaineshuolto kaavoituksessa

Kiviaineshuolto kaavoituksessa Kiviaineshuolto kaavoituksessa Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Esityksen sisältö Kaavahierarkia ja VAT Maakuntakaavan rooli ja Pirkanmaan maakuntakaava Yleiskaavoitus Eri kaavatasojen

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

A-2737 D/488/ /2018 A Asemakaavan muutos. Kujalan pistoraide, Kujala Lahti.fi

A-2737 D/488/ /2018 A Asemakaavan muutos. Kujalan pistoraide, Kujala Lahti.fi OAS A-2737 D/488/10.02.03.00.04/2018 1 (5) A-2737 Asemakaavan muutos Kujalan pistoraide, Kujala 19.2.2018 Lahden kaupunki Lahti.fi ML/RK OAS A-2737 D/488/10.02.03.00.04/2018 2 (5) ALOITE/HAKIJA Asemakaavan

Lisätiedot

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoiman maakuntakaavoitus 11.10.2013 Mitä maakuntakaavoitus on? Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa

Lisätiedot

MAAKUNTAVALTUUSTON SEMINAARI 6.6.2011

MAAKUNTAVALTUUSTON SEMINAARI 6.6.2011 MAAKUNTAVALTUUSTON SEMINAARI 6.6.2011 Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Väänänen SEMINAARIN OHJELMA 9.00 Maakuntakaavatyön tilanne, Riitta Väänänen Maakuntakaavatyön tilanne Kaupan suunnittelukysymykset

Lisätiedot

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto

Maakuntakaavat merialueilla. VELMU-seminaari Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakuntakaavat merialueilla VELMU-seminaari 15.4.2010 Anne Savola Ympäristösuunnittelija, Satakuntaliitto Maakunnan liiton tehtävät Lakisääteinen kuntayhtymä Alueiden kehittämisviranomainen ja maakunnan

Lisätiedot

Juvan kunta Hatsolan asemakaavan kumoaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Hatsolan asemakaavan kumoaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä riittävän varhaisessa vaiheessa tulee

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö. Lahti.fi

A Asemakaavan muutos. Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö. Lahti.fi A-2701 1 (6) A-2701 Asemakaavan muutos 25.4.2018 Hirsimetsäntie 5-7 (Kivistönmäki), Kiveriö Lahti.fi A-2701 2 (6) Asemakaavan muutos laaditaan Kiinteistö Oy Lahden Hirsimetsäntie 5 sekä JMK Investment

Lisätiedot

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö

Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet. Nunu Pesu ympäristöministeriö Ekologiset yhteydet, MRL ja valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Nunu Pesu ympäristöministeriö 27.3.2013 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 1 Lain yleinen tavoite Tämän lain tavoitteena on järjestää

Lisätiedot

Juvan kunta Rautjärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Rautjärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA RAUTJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä

Lisätiedot

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA?

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? ETELÄ-KARJALAN LIITTO ALUESUUNNITTELU 2017 ARTO HÄMÄLÄINEN MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? Kaavoituksella ohjataan hyvin arkisia asioita, joita ei välttämättä edes tule ajatelleeksi. Kuten

Lisätiedot

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN kunta Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 12.11.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi 12112015.doc Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA MIKSI TUULIVOIMAKAAVA? Tuulivoimalaitos tarvitsee rakennusluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on ensisijaisesti voimassa oleva oikeusvaikutteinen maankäytön

Lisätiedot

Kainuun liitto 19.8.2013

Kainuun liitto 19.8.2013 Kainuun liitto 19.8.2013 KAINUUN KAUPAN VAIHEMAAKUNTAKAAVAN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMAN LUONNOKSESTA ESITETYT LAUSUNNOT SEKÄ NIIDEN VASTINEET Osallistumis- ja arviointisuunnitelman luonnoksesta

Lisätiedot

Linnut ja maakuntakaava

Linnut ja maakuntakaava Linnut ja maakuntakaava Jussi Mäkinen BirdLifen MAALI-seminaari 12.2.12 Maakuntakaava on ohjeena laadittaessa ja muutettaessa yleis- ja asemakaavaa Viranomaisten on suunnitellessaan alueiden käyttöä ---

Lisätiedot

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö

ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen. Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö ELY yleiskaavoituksen ohjaajana ja metsät ELYkeskuksen näkökulmasta Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ELY-keskus Elinympäristöyksikön päällikkö 30.8.2013 ELY:n tehtäviä (kytkös metsiin) Alueidenkäyttö, yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014. Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015

PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014. Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015 PÄIJÄT-HÄMEEN MAAKUNTAKAAVAEHDOTUS 2014 Yleisötilaisuus Fellmannia 12.5.2015 Maakuntakaava Valtuustokausi 2009-2012 Valtuustokausi 2013-2016 Valtuustokausi 2017-2020 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Lisätiedot

Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa. Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE

Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa. Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE Ekologisen kestävyyden tavoitteet maankäyttö- ja rakennuslaissa Olli Maijala Ympäristöministeriö KEKO-workshop, SYKE 3.4.2012 Alustuksen sisältö ja painotukset 1) Ekologinen kestävyys / läheiset käsitteet:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 205. KAUPUNGINOSAN KORTTELEITA JA OSIA KORTTELEISTA 1, 2, 3, 7, 8, 9, 11 JA 12 SEKÄ NIIHIN

Lisätiedot

UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUTILANNE. Helsingin seudun yhteistyökokous Pekka Normo, kaavoituspäällikkö

UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUTILANNE. Helsingin seudun yhteistyökokous Pekka Normo, kaavoituspäällikkö UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VALMISTELUTILANNE Helsingin seudun yhteistyökokous 5.11.2009 Pekka Normo, kaavoituspäällikkö Maakuntakaava Yleispiirteinen suunnitelma maakunnan yhdyskuntarakenteesta ja alueiden

Lisätiedot

viherrakenne ja maatalousalueet Uudellamaalla maakuntakaavan näkökulmasta Kehittämispäällikkö Sirkku Huisko Uudenmaan liitto 13.6.

viherrakenne ja maatalousalueet Uudellamaalla maakuntakaavan näkökulmasta Kehittämispäällikkö Sirkku Huisko Uudenmaan liitto 13.6. viherrakenne ja maatalousalueet Uudellamaalla maakuntakaavan näkökulmasta Kehittämispäällikkö Sirkku Huisko Uudenmaan liitto 13.6.2013 Esityksen sisältö Maakunta Maakuntakaava osana kaavajärjestelmää j

Lisätiedot

Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa - seminaari

Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa - seminaari Pohjois-Savon Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa - seminaari maakuntakaava 2040 Kaivostoiminta ja kiviaineshuolto kaavoituksessa ja luvituksessa seminaari 15.1.2019 15.1.2019

Lisätiedot

JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA

JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA ORIMATTILA JOUTSENSUVAN ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Virenojan kylässä vanhan tiilitehtaan alue ja tien toisella puolella Ritalan tila 1 KAAVA-ALUEEN SIJAINTI JA KUVAUS Tehtävänä on

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 LIPERIN KUNTA KÄSÄMÄN OSAYLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MYRSKYLÄ Päiväys 15.6.2015 SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan

Lisätiedot

A Asemakaava ja asemakaavan. Rälssin maan- ja lumenvastaanottoalueen. Lahti.fi OAS A-2739 D/489/

A Asemakaava ja asemakaavan. Rälssin maan- ja lumenvastaanottoalueen. Lahti.fi OAS A-2739 D/489/ OAS A-2739 D/489/10.02.03.00.04/2018 1 (5) A-2739 Asemakaava ja asemakaavan muutos 19.2.2018 Rälssin maan- ja lumenvastaanottoalueen laajennus, Jokimaa Lahti.fi OAS A-2739 D/489/10.02.03.00.04/2018 2 (5)

Lisätiedot

Kirkonkylän osayleiskaava

Kirkonkylän osayleiskaava Kirkonkylän osayleiskaava Yleiskaavapäällikkö Anita Pihala 8.6.2016 1 Osayleiskaavatyö alkaa... Miksi? Kirkonkylän kehittämistä varten laaditaan osayleiskaava, jossa ratkaistaan alueen maankäytölliset

Lisätiedot

Länsi-Suomen Sotilasläänin Esikunta Lausunto 1 (5) HÄMEENLINNA M Päijät-Hämeen Liitto PL LAHTI

Länsi-Suomen Sotilasläänin Esikunta Lausunto 1 (5) HÄMEENLINNA M Päijät-Hämeen Liitto PL LAHTI Länsi-Suomen Sotilasläänin Esikunta Lausunto 1 (5) 1.10.2012 Päijät-Hämeen Liitto PL 50 15111 LAHTI Päijät-Hämeen liiton lausuntopyyntö 28.6.2012, LSSLE 10.7.2012, M122030 PLM päätös FI.PLM. 2012-3032

Lisätiedot

Juvan kunta Jukajärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Jukajärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA JUKAJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä

Lisätiedot

Maakuntaliiton rooli metsien kaavoituksessa. Esa Halme, maakuntajohtaja

Maakuntaliiton rooli metsien kaavoituksessa. Esa Halme, maakuntajohtaja Maakuntaliiton rooli metsien kaavoituksessa Esa Halme, maakuntajohtaja tärkeys suojelu O2 Yhteisyys Kemia aluetalous Energia Arvonlisä Maisemaa ja kulttuuria Raaka-aine Työ Kansalliset kannustimet nautinnot

Lisätiedot

A Asemakaava. Orvokkitie 7, Nikkilä. Lahti.fi Lahden kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue

A Asemakaava. Orvokkitie 7, Nikkilä. Lahti.fi Lahden kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue OAS A-2707 1 (7) A-2707 Asemakaava 25.10.2017 Orvokkitie 7, Nikkilä Lahti.fi OAS A-2707 2 (7) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Asemakaava A-2707 (Orvokkitie

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MYRSKYLÄ Päiväys 15.6.2015 KOSKENKYLÄNTIEN YRITYSALUE ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

JÄMSÄN KAUPUNKI. MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JÄMSÄN KAUPUNKI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ASEMAKAAVA KOSKEE Jämsän kaupungin Jämsänkosken taajamassa sijaitsevaa kaupunginosaa 205 (Virtasalmi) Koskenväylä Suunnittelualaueen

Lisätiedot

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ

METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ METSÄTALOUS, KAAVOITUS, YMPÄRISTÖ ELY-KESKUS - LAKISÄÄTEINEN ROOLI KAAVOITUKSESSA - EDISTÄÄ, OHJAA JA VALVOO KUNTIEN KAAVOITUSTA - EDUSTAA VALTION LUONNONSUOJELUVIRANOMAISTA - VALITUSOIKEUS 2 MRL: Elinkeino-,

Lisätiedot

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA

ENO-TUUPOVAARA RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Juvan kunta Luonterin rantayleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Luonterin rantayleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA LUONTERIN RANTAYLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä

Lisätiedot

Juvan kunta Jukajärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Jukajärven yleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA JUKAJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 11. KAUPUNGINOSAN KORTTELIA 1101 Kunnan kaavatunnus:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Teollisuusalueen asemakaavan muutos 1 (5) Leskinen Timo 10.4.2018 Teollisuusalueen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön

Lisätiedot

Maakuntakaavoituksen tarpeet. Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto

Maakuntakaavoituksen tarpeet. Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto Maakuntakaavoituksen tarpeet Ympäristösuunnittelija Timo Juvonen Varsinais-Suomen liitto Esityksen runko 1. Kooste liittojen näkökulmista 2. Entäpä tulevaisuus? Onko kaavoissa merkitty ekologisten käytäviä,

Lisätiedot

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA?

MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? MIKÄ ON MAAKUNTAKAAVA? 2 maakuntakaavoitus on suunnittelua, jolla päätetään maakunnan tai useamman kunnan suuret maankäytön linjaukset. Kaava on kartta tulevaisuuteen Kaavoituksella ohjataan jokaisen arkeen

Lisätiedot

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 130/10.02.02/2017 Tela 16.4.2019 40 Nähtävillä 25.4. - 27.5.2019 IITIN KUNTA SOLARWIND BY JANNENISKA OY PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA nitelmasta annettujen lausuntojen P32718 nitel man lausuntojen

Lisätiedot

tark Leivonmäen kunta Niinniemen alueen asemakaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

tark Leivonmäen kunta Niinniemen alueen asemakaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 8.8.2007 tark. 11.1.2010 Leivonmäen kunta Niinniemen alueen asemakaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 11.1.2010 1 TEHTÄVÄN KUVAUS ESIPUHE Niinniemen alueen asemakaavoitus käynnistyi virallisesti

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 1 (6) 3.10.2018 Lempyyn osayleiskaavan OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Mikä on osallistumis- ja? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee kaavoitustyöhön sisällyttää kaavan laajuuteen

Lisätiedot

Ajankohtaista luonnonsuojelussa

Ajankohtaista luonnonsuojelussa Ajankohtaista luonnonsuojelussa Kaavoituksen ajankohtaispäivä Ruissalo 6.6.2013 Luonnonsuojeluyksikkö, ylitarkastaja Leena Lehtomaa Luontoarvot ja luonnon monimuotoisuus Luonnon monimuotoisuuden vähenemisellä

Lisätiedot

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava. Lähtökohtia kaavan laadinnalle

Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava. Lähtökohtia kaavan laadinnalle Etelä-Savon 2. vaihemaakuntakaava Lähtökohtia kaavan laadinnalle Taustaa Etelä-Savon maakuntakaava ollut voimassa 4.10.2010 alkaen Liitto seuraa kaavan ajantasaisuutta ja tekee vuosittain seurantaraportin,

Lisätiedot

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA

TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA TIEDON SIIRTYMINEN YMPÄRISTÖPÄÄTÖKSENTEOSSA ASIANTUNTIJATYÖPAJA ARKTINEN KESKUS 18.3.2011 Riitta Lönnström Suunnittelujohtaja Lapin liitto Maakuntakaavan tehtävät MRL 25 Maakuntakaavassa esitetään alueidenkäytön

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Jalkaranta, Tapanilankatu 6. Lahti.fi OAS A (7) D/1423/ /2017. Puh.

A Asemakaavan muutos. Jalkaranta, Tapanilankatu 6. Lahti.fi OAS A (7) D/1423/ /2017. Puh. OAS A-2761 1 (7) A-2761 Asemakaavan muutos 5.11.2018 Jalkaranta, Tapanilankatu 6 Lahti.fi OAS A-2761 2 (7) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Asemakaava

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

Uudenmaan liitto. Riitta Murto-Laitinen Aluesuunnittelusta vastaava johtaja. Uudenmaan liitto Nylands förbund

Uudenmaan liitto. Riitta Murto-Laitinen Aluesuunnittelusta vastaava johtaja. Uudenmaan liitto Nylands förbund 1 Uudenmaan liitto Riitta Murto-Laitinen Aluesuunnittelusta vastaava johtaja Ampumaradat ja kaavoitusprosessi CASE-metropolialue Ampumaratojen tulevaisuus seminaari, 5.3.2010 Johtaja Riitta Murto-Laitinen,

Lisätiedot

Maakuntavaltuusto 11.3.2013. Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys

Maakuntavaltuusto 11.3.2013. Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Maakuntavaltuusto 11.3.2013 Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Maakuntakaavoitustilanne Pirkanmaalla Pirkanmaan maakuntakaava 2040 Muut suunnitelmat ja selvitykset Maakuntakaavoitusseminaari

Lisätiedot

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.

Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa. Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3. Turvetuotanto, suoluonto ja tuulivoima maakuntakaavoituksessa Petteri Katajisto Yli-insinööri 3. Vaihemaakuntakaavaseminaari 2.3.2012 Alueidenkäytön suunnittelun tavoitteet (maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 29.1.2014 1 Valtakunnallisesti arvokkaat maisemaalueet

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNTA SAIMAAN ALUEEN YLEISKAAVAMUUTOKSET Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

SAVITAIPALEEN KUNTA SAIMAAN ALUEEN YLEISKAAVAMUUTOKSET Osallistumis- ja arviointisuunnitelma SAVITAIPALEEN KUNTA SAIMAAN ALUEEN YLEISKAAVAMUUTOKSET 2018 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.12.2017 Savitaipaleen kunta Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1

Lisätiedot

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap Tuulivoima kaavoituksessa Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap MITÄ SELVITETÄÄN Valtakunnalliset alueidenkäyhö- tavoiheet MaankäyHö- ja rakennuslaki EU:n säädökset Strategiat ja ohjelmat

Lisätiedot

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.07.2010 Seitap Oy 2010 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Rovaniemen kaupunki Tennilammit ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.01.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Kirkonkylän pienet asemakaavan muutokset 2018 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Kirkonkylän pienet asemakaavan muutokset 2018 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma SAVITAIPALEEN KUNTA Kirkonkylän pienet asemakaavan muutokset 2018 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 8.8.2018 Savitaipaleen kunta Osallistumis- ja arviointisuunnitelma I SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Johdatus maakuntakaavoitukseen Puuterminaaliseminaari 5.12.2013. Karoliina Laakkonen-Pöntys

Johdatus maakuntakaavoitukseen Puuterminaaliseminaari 5.12.2013. Karoliina Laakkonen-Pöntys Johdatus maakuntakaavoitukseen Puuterminaaliseminaari 5.12.2013 Karoliina Laakkonen-Pöntys Maakuntakaavoitustilanne Pirkanmaalla Ote Pirkanmaan 1. maakuntakaavasta Ote Pirkanmaan 1. vaihemaakuntakaavasta,

Lisätiedot

Kaupan informaatio- ja keskustelutilaisuus Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Laitinen.

Kaupan informaatio- ja keskustelutilaisuus Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Laitinen. Kaupan informaatio- ja keskustelutilaisuus 16.3.2010 Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Laitinen SUUNNITTELUJÄRJESTELMÄ Riitta Laitinen Nykyisen maakuntakaavan kauppaa koskevat periaatteet Kaavalla ei puututa

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava

JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (7) JOENSUU Rauanjärven ja ympäristön pienten vesistöjen rantaasemakaava ja ranta-asemakaavan muutos, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis-

Lisätiedot

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto

Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT. ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto Vantaanjoki-neuvottelukunnan VESI KAAVASSA SEMINAARI 25.9.2007 MAAKUNTAKAAVOITUKSEN KEINOT ympäristösuunnittelija Lasse Rekola Uudenmaan liitto 2 VESI MAAKUNTAKAAVASSA Seuraavassa lyhyesti: Maakuntakaavasta

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Ostoskatu 16 20, Kerinkallio. Lahti.fi OAS A-2775 D/2411/ / (5)

A Asemakaavan muutos. Ostoskatu 16 20, Kerinkallio. Lahti.fi OAS A-2775 D/2411/ / (5) OAS A-2775 D/2411/10.02.03.00.04/2017 1 (5) A-2775 Asemakaavan muutos 21.3.2019 Ostoskatu 16 20, Kerinkallio (Liipolan ostoskeskuksen länsiosa) Lahti.fi OAS A-2775 D/2411/10.02.03.00.04/2017 2 (5) ALOITE/HAKIJA

Lisätiedot

Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN KUNTA Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 21.03.2014 Päivitetty 14.02.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi14022015.doc Osallistumis-

Lisätiedot

PARINPELLON ASEMAKAAVA-ALUEEN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

PARINPELLON ASEMAKAAVA-ALUEEN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PARINPELLON ASEMAKAAVA-ALUEEN LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Kirkonseudun (19) kunnanosa, tiloja 1:47, 2:13, 3:1 ja 3:11 koskeva asemakaava. Kaava-alueen rajaus on merkitty kartalle

Lisätiedot

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 7 ) TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Ylitornio. Alkkulan asemakaavan Laajennus. Alkkulan teollisuusalue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Ylitornio. Alkkulan asemakaavan Laajennus. Alkkulan teollisuusalue OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Ylitornio Alkkulan asemakaavan Laajennus. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.3.2015 YLITORNIO KUNTA SEITAP OY 2015 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NEITSYTMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA NEITSYTMÄEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 11.8.2011 tarkistettu 10.2.2012 KUNTA Euran kunta 050 Kylä Kauttua 406 Korttelit 650-600 Kaavan laatija REJLERS OY Aloite tai hakija Euran kunta Suunnittelualueen

Lisätiedot

MAAKUNTAKAAVAN ARVIOINTIRYHMÄ

MAAKUNTAKAAVAN ARVIOINTIRYHMÄ MAAKUNTAKAAVAN ARVIOINTIRYHMÄ Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Väänänen Periaatelinjaukset ovat tarpeellisia: Ehdotuksen laatimisen takia Tarvittavat lisäselvitykset Resurssien määrittely Muutospaineet

Lisätiedot

Mäntyharjun kunta Kallaveden Riinin ja Korpijärven ranta-asemakaavojen muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Mäntyharjun kunta Kallaveden Riinin ja Korpijärven ranta-asemakaavojen muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 5 ) Mäntyharjun kunta Kallaveden Riinin ja Korpijärven ranta-asemakaavojen muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3. Kaavaluonnoksen selostus Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 Kaavaluonnoksen selostus 15.03.2017 Seitap Oy 2017 1. Perus- ja tunnistustiedot Kaavan laatija: Seitap Oy, Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi Vastaava

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Marskinaukio, Asemakatu ja A. F. Airon puisto Keski-Lahti. Lahti.fi OAS A (5) D/678/

A Asemakaavan muutos. Marskinaukio, Asemakatu ja A. F. Airon puisto Keski-Lahti. Lahti.fi OAS A (5) D/678/ OAS A-2702 1 (5) A-2702 Asemakaavan muutos 6.3.2017 Marskinaukio, Asemakatu ja A. F. Airon puisto Keski-Lahti Lahti.fi OAS A-2702 2 (5) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARKKITEHTITOIMISTO KEIJO TOLPPA L I I T E 1 Savonniemenkatu 3B1 57100 Savonlinna Puh. 0400 139 077 arkkitehtitoimisto.tolppa@spynet.fi 21.1.2018 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA VALKSAAREN RANTA-ASEMAKAAVAN

Lisätiedot

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö

Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Luontoselvitykset ja lainsäädäntö Helsinki 16.12.2016 Ympäristölakimies Pasi Kallio Suomen luonnonsuojeluliitto ry Luontoselvitysten merkitys Hyvällä taustoituksella ja suunnittelulla voidaan säilyttää

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 30.5.2018 päivitetty: 15.5.2018, 8.11.2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma L35 RAJAVARTIOSTONKATU, ASEMAKAAVAN MUUTOS. Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus AO 18.11.2014, 24.2.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma L35 RAJAVARTIOSTONKATU, ASEMAKAAVAN MUUTOS. Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus AO 18.11.2014, 24.2. kuva Ida Fasching 2014 Lohjan kaupunki Ympäristötoimi Kaavoitus AO 18.11.2014, 24.2.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma L35 RAJAVARTIOSTONKATU, ASEMAKAAVAN MUUTOS YMPÄRISTÖTOIMEN KAAVOITUKSEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI TERÄVÄNIEMEN ASEMAKAAVA JA PAPERITEHTAAN ASEMAKAAVA MUUTOS JA LAAJENNUS

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI TERÄVÄNIEMEN ASEMAKAAVA JA PAPERITEHTAAN ASEMAKAAVA MUUTOS JA LAAJENNUS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 9.6.2014 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI TERÄVÄNIEMEN ASEMAKAAVA JA PAPERITEHTAAN ASEMAKAAVA MUUTOS JA LAAJENNUS 1. KAAVA-ALUE Kaava-alue sijaitsee Kuhnamo -järven rannalla,

Lisätiedot

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit)

Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) Uudet valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VATit) - kulttuuriympäristön näkökulmasta Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen neuvottelupäivät 11.4.2018 Timo Turunen ympäristöministeriöstä Valtakunnalliset

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN ARVIOINTISUUNNITELMA Kaavan nimi: 5. KAUPUNGINOSAN KORTTELIN 540 ASEMAKAAVAN MUUTOS (Pajamäenkatu) Asemakaavan muutos koskee osaa 5.

Lisätiedot

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen

Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö. Riitta Murto-Laitinen Suunnitelmallinen vesialueiden käyttö Riitta Murto-Laitinen 22.1.2014 Maakuntakaavoitus merialueilla MRL:n mukaista alueiden käytön suunnittelua Suomessa merialueiden suunnittelua koskevaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN

OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN OSALLISTUMINEN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUUN KEURUU 18.4.2012 Ritva Schiestl Ympäristölakimies Ritva Schiestl 19.4.2012 Osallistuminen ja vaikuttaminen perustuslain mukaan Kansanvaltaisuus Kansanvaltaan sisältyy

Lisätiedot

A-2743 D/486/ /2018 A Asemakaavan muutos. Kyösti Kallion kadun varren korttelit (Ranta-Kartano), Kartano Lahti.

A-2743 D/486/ /2018 A Asemakaavan muutos. Kyösti Kallion kadun varren korttelit (Ranta-Kartano), Kartano Lahti. OAS A-2743 D/486/10.02.03.00.04/ 1 (5) A-2743 Asemakaavan muutos Kyösti Kallion kadun varren korttelit (Ranta-Kartano), Kartano 19.2. Lahden kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Askonkatu 2 15100 LAHTI

Lisätiedot

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio VISANNON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 1, 2 ja 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.2.2017 Seitap Oy 2017 Seitap Oy Osallistumis-

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Vasikkahaantie 15, Jalkaranta. Lahti.fi OAS A-2695 D/2267/ / (5)

A Asemakaavan muutos. Vasikkahaantie 15, Jalkaranta. Lahti.fi OAS A-2695 D/2267/ / (5) OAS A-2695 D/2267/10.02.03.00.04/2016 1 (5) A-2695 Asemakaavan muutos 2.2. Vasikkahaantie 15, Jalkaranta Lahti.fi OAS A-2695 D/2267/10.02.03.00.04/2016 2 (5) ALOITE/HAKIJA Asunto Oy Vasikkahaantie 15 on

Lisätiedot

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus ehdotus

HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus ehdotus HIRVENSALMEN KUNTA KIRKONKYLÄN SEUDUN JA VILKONHARJU-LIUKONNIEMEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 20.2.2018 ehdotus Kaava tullut vireille: 15.6.2017 Luonnosaineisto nähtävillä MRA 30 : 24.8.2017-7.9.2017

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ja 64 )

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ja 64 ) INKOON KUNTA BARÖSUNDIN OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ja 64 ) Kaava-alue Kaava-alue käsittää Barösundin kyläkeskuksen ympäristöineen Orslandetin saaressa. Kaava-alue on rajattu

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OAS 1 (5) TUUSNIEMEN KUNTA KIRKONKYLÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 8.9.2017 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n mukaan tulee

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KÄRKÖLÄ JÄRVELÄ JAAKONSAARI ASEMAKAAVAN MUUTOS Päiväys 31.10.2016 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) laaditaan kaavoituksen

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ULLAVANJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTOS TILA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ULLAVANJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTOS TILA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ULLAVANJÄRVEN YLEISKAAVAN MUUTOS TILA 272-430- 15-47 Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue Kaavoituspalvelut PL 43, 67101 Kokkola

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe. Seudulliset yleisötilaisuudet

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe. Seudulliset yleisötilaisuudet Satakunnan vaihemaakuntakaava 2 Valmisteluvaihe Seudulliset yleisötilaisuudet KAAVOITUSMENETTELY MAAKUNTAKAAVA (MRL 19 Maakunnan liiton tehtävät, MRL 25 Maakunnan suunnittelun tehtävät, MRL 26 Maakunnan

Lisätiedot

Juvan kunta Luonterin rantayleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Juvan kunta Luonterin rantayleiskaavan muuttaminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JUVAN KUNTA LUONTERIN RANTAYLEISKAAVAN MUUTTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että kaavatyön yhteydessä

Lisätiedot

Puumalan kunta KESKUSTIEN JA VANHAN PUUMALANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Puumalan kunta KESKUSTIEN JA VANHAN PUUMALANTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma PUUMALAN KUNTA KESKUTIEN JA VANHAN PUUMALANTIEN ASEMKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Maankäyttö- ja rakennuslain 63 edellyttää, että

Lisätiedot

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Konho, UPM-Kymmene Oyj ranta-asemakaava, kaava nro 483 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään suunnittelualueen sijainti sekä aluetta koskevat lähtö-

Lisätiedot

A Asemakaavan muutos. Tapparakatu 15 Launeen päiväkoti Laune. Lahti.fi Maankäyttö- ja aluehankkeet MS/RK

A Asemakaavan muutos. Tapparakatu 15 Launeen päiväkoti Laune. Lahti.fi Maankäyttö- ja aluehankkeet MS/RK OAS A-2726 1 (5) A-2726 Asemakaavan muutos 21.11.2017 Tapparakatu 15 Launeen päiväkoti Laune Lahti.fi OAS A-2726 2 (5) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Lisätiedot

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 14.3.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot