Viskipuolueen ehdokkaan Harri Kämäräisen PK-yritys- ja työllistämisohjelma. Olen Piraattien listoilla Uudellamaalla numerolla 133.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viskipuolueen ehdokkaan Harri Kämäräisen PK-yritys- ja työllistämisohjelma. Olen Piraattien listoilla Uudellamaalla numerolla 133."

Transkriptio

1 Viskipuolueen ehdokkaan Harri Kämäräisen PK-yritys- ja työllistämisohjelma. Olen Piraattien listoilla Uudellamaalla numerolla 133. Ohjelma perustuu siihen, että meidän täytyy tehdä enemmän työtä Suomessa ja korjata mikroyritysten lainsäädäntö normaaliksi. Näin korjautuu myös suurempien PK-vientiyritysten asema lähemmäs sitä normaalia tilaa, jossa yritykset voivat toimia. PK-sektorille on annettava samat edulliset pelisäännöt kuin mitä isommillakin on. Ilman näitä toimenpiteitä Suomen talous ei tule parantumaan PK-yritysten avulla. 1) Suomeen pitää saada kaikille yrityksille sama yhteisöverokohtelu. Ensitilassa otetaan käyttöön PKyrityksille viivästetty yhteisöveron maksu. Tämä auttaa PK-yrityksiä ylläpitämään työpaikkoja, lisäämään työpaikkoja ja tekemään investointeja. Ongelma: Nykyinen käytäntö, jossa veron määräytymisperusteeksi tulee yksi tilikausipäivä vuodessa, ei toimi. Jos yritys on taloudellisesti edennyt tilaan, jossa a) työpaikat pysyvät varmemmin kuin vuosi sitten b) henkilöstön lisäys tulee mieleen c) on mahdollista investoida, niin näitä resursseja leikataan yhteisöveron avulla. Yhteisövero pitää Viskipuolueen mallissa maksaa vasta sitten, kun voittoa otetaan yrityksestä ulos. Päätöksen vaikutus talouteen ei ole supistava vaan laajentava pitkällä aikavälillä. Tämä yhteisöveroongelma on yksi syy, miksi tuotantoa on siirtynyt ulkomaille ja tulee siirtymään lisää ellei ongelmaa korjata. Huomioitavaa: Isommissa yrityksissä, joissa usein ovat mukana kaikki kolmikannan jäsenet, ongelma voidaan kiertää ja näin tulee samalla myös kilpailuvääristymä. Myös ne kaikki eduskunnan jäsenet, jotka ovat allekirjoittaneet minkä tahansa yhteisöveroon kohdistunutta verosuunnittelua tehneen yhtiön tilinpäätöksen, ovat olleet tässä edullisemmassa mallissa mukana. Yritysverotuksessa ei voi olla kaksia pelisääntöjä. Edulliset suurille, huonot pienille. Edullisten sääntöjen soveltamisessa on mukana valtakunnan ylintä johtoa, joka myös on estämässä edullisen vaihtoehdon saatavuuden pienille. 2) Samaan aikaan pitää ottaa käyttöön perustulo, joka pitää rakentaa siten, että työn vastaanotto on aina helppoa, samoin työvoiman saanti.

2 Perustulo toteutetaan siten, että tunnustetaan vallitseva tilanne eli yhteiskunta kattaa asumisen ja peruselintason. Tila, josta jokainen haluaa eteenpäin. Jokaisen työpäivän pitää parantaa yksilön asemaa ja vähentää julkista tukea. Rakenne on sama, jota sai tehdä vuonna 1993 lomautettuna ollessaan. Vaikutukset julkiseen talouteen: Perustulon kustannukset ovat silloin alussa samat kuin nyt. Helpottunut työn vastaanotto vähentää julkisen talouden kustannuksia, lisää verotuloja ja näin pystytään karsimaan monen luukun byrokratiaa, josta myös tulee lisää säästöjä. Ja perustulon kulut pienenevät. Byrokratian purkautuessa vapautunut henkilökunta ohjataan parempaan sosiaalipalveluun ja loput koulutetaan uudelleen. Perustulo korjaa nollatyösopimusten ongelman, kun taas nollatyösopimusten kieltäminen estää mikroyrityksien alkavaa työllistämistä. On poikkeuksellista, jos yhden hengen yrityksellä on varastossa rahaa kolmen päivän työviikolle toisen työntekijän palkkaamiseksi. 3) Verotus pitää saada kohtuulliseksi: Kampaajan satasesta jää hänelle 30 eur eli eur työstä jää kampaajalle eur, joka ei riitä asumiseen ja elämiseen Helsingissä. Tarvittava toimenpide on ALV-rajojen tarkastelu siten, että yksinyrittäjä voi myös elää työllään. Tarvittavat toimenpiteet eivät vähennä valtion verotuloja, koska nämä tämän kokoiset yrittäjät asuvat Suomen yhteiskunnassa, ja heidän tulonsa nousevat lähelle palkansaajan verotusta. Nämä tulot menevät kulutukseen, jota nyt tarvitaan Suomessa lisää. Sama vero siis tekee taloutta elvyttävän mutkan ja päätyy verotukseen. Samaan aikaan pitää tehostaa julkisten palveluiden tuottamista ja päästä verojen alentamisen tielle. Tämä myös helpottaa yhä yleistyvän yrittäjyyden alkutaivalta. Tätä asiaa ei pidä käsitellä budjettineuvotteluissa valtion verotulojen vähentymisenä, koska kyse on työllään itsensä elättävän tulojen lähentämisestä palkansaajan verotusta, ja lisääntynyt raha menee kulutukseen. Samoin tarvitaan lisäksi vielä yrittäjävähennys, joka kompensoi itsensä työllä elättävän käteen jääviä tuloja palkansaajaan verrattuna. Tämä on yksi tärkeä asia saada kuntoon, jotta yhä lisääntyvä yrittäjyys saisi paremman alun. 4) Edellä mainituista esimerkistä näemme, että samat käsityöalan kriisiyttäneet suurentuneen verotuksen rakenteet ovat voimassa suuremmille yrityksille, jotka tarvitsevat jopa tukea selvitäkseen. Yritystukia pitää karsia, mutta siten, että kustannusrakenteet eli ongelmat korjataan, jotta näitä yhä Suomeen jääneitä yrityksiä ei enää tarvitse tukea.

3 Samalla tavalla julkisen sektorin kustannukset ovat nousseet kiristyneen verotuksen myötä. Tämä verotus yrittää ylläpitää varoihimme nähden liian suurta julkista sektoria. 5) Tavoitteena on saada takaisin edes osa Suomesta pois siirtyneestä työstä ja luoda mahdollisuudet uuden työn luomiselle järjellisissä olosuhteissa. Suomesta pitää tehdä uskottava paikka yritystoiminnalle, ja meidän tulee keskittyä poistamaan ne syyt, jotka ovat aiheuttaneet oman yritystoimintamme paon ulkomaille. Ja saamaan siitä edes osan takaisin. 6) Kolmikannan tekemät työelämän lait itselleen eivät sovi pk yrityksille, jotka eivät ole olleet mukana laatimassa näitä lakeja. Eduskunnan tehtävänä on luoda pk-yrittäjyyteen sopivia lakeja, ei ulkoistaa niiden lakien tekemistä muille, jotka jopa saattavat estää tekemillään laeilla kilpailun synnyn tekemällä monopolirakenteet. - Eduskunnan ulkopuolisten tekemien lakien yleissitovuus pitää poistaa niiltä, jotka eivät ole olleet tekemässä näitä sopimuksia. Kolmikannan jäsenet edustavat korkean jalostusasteen ja suuremman tuottavuuden liiketoimintaa kuin PK-yritykset, jotka ovat usein alihankkijoita. Alihankkija on yritys, joka ostaa koneen ja tekee sillä osia isommille. Näissä katteet ovat hyvin pieniä eivätkä kolmikannan taloudelliset ajatukset toimi. - Sanan konsensus käyttö tulee kieltää, ellei muilta ole kysytty mitään - Palkan tulee vastata sitä, mihin markkinat suostuvat. Taulukot eivät kerro, mihin yrityksen rahkeet riittävät. Yrityksen etu on palkalla ja muilla etuuksilla varmistaa työntekijöiden pysyvyys ja tähän pitää antaa paikallisen sopimisen mahdollisuus eduskunnan määrittämin hyvin joustavin puittein. - Suomen kilpailukyky on hyvä niillä paikkakunnilla, joissa kustannustaso on matala, ja tätä tulee hyödyntää hengen yrityksessä palkalliset vapaat tarkoittavat 11 hengen kustannuksia. Ne muodostuvat lomarahoista, pekkaspäivistä ja palkallisista arkipyhistä. Nämä täytyy pystyä sopimaan paikallisesti. Pienellä katteella alihankintaa tekevä yritys siirtyy tästä syytä sitä varmemmin ulkomaille, mitä enemmän yrityksen toiminta vaatii työvoimaa. - YT-laki ei sovi PK-yrityksiin, joilla joko on rahaa tuovia tilauksia tai sitten ei. Ei siinä ole mitään muuta neuvoteltavaa kuin paikallisesti heti samana päivänä miten tehdään lomautusten ja irtisanomisten suhteen tilausten loputtua. Jos työntekijät eivät pääse keskenään sopuun, niin johto päättää. Myös erilaisista työttömyysturvan karesseista pitää näissä tapauksissa luopua. PK-yrityksellle työntekijä on aina laskutettavaa työtä tekevä arvo, josta ei vähällä haluta eroon. Ei siis kulu, jonka irtisanomisella saadaan säästöjä

4 Mediaan on levinnyt slogan taas yritykset irtisanovat. PK-yritykset ovat olleet ainoat työllistäjät viimeisen 10 vuoden aikana ja työpaikkoja on tullut TES-sopimuksia on yli 200, ja jos yksi TES on noin 150 sivua, niin iltalukemisten sivumäärä on sivua. PK-yrityksille vapaus poimia pieneen mittakaavaan sopivat asiat TES-sopimuksista ja työntekijöille pitää olla vapaus siirtyä parempien sopimusten piiriin muualle, jos sellaisia on. 7) ELY-keskuksille pitää antaa ohjeistus yritysopasteista siten, että sallitaan tiellä liikkujan saada tietää tienvarsiopastein, missä lähettyvillä on mahdollisuus piipahtaa palvelua tarjoavassa yrityksessä. Näin luodaan tuhansia uusia työpaikkoja. Ja annetaan myös jo olemassa yrityksille mahdollisuus kertoa, mitä heillä on, milloin liike on auki ja missä se on. Keskustapuolueen matkailualan työpaikan syntyajatukseen tarvitaan myös tämä toimenpide. Ainakin ne, jotka ovat ostaneet kalliin kaavan liikepaikat saavat lainsäädännöllä pitää kilometrienkin päähän näkyviä opasteita, muut eivät mitään. Tässäkin asiassa kaikilla pitää olla samat pelisäännöt. 8) Julkisen sektorin edunvalvonta eduskunnassa tekemässä itselleen sopivia rahaa ohjaavia lakeja pitää lopettaa. Tuusulan sairaanhoidon päivystys siirtyi eduskunnan päätöksellä sairaanhoitopiirille. Siellä käynti maksaa nyt veronmaksajalle 209,30 eur, kun sama asia yksityisellä maksaa listahinnoilla 79,60 eur. Kampaaja esimerkki maksaa erilaisia kuluja 70 % joista valtaosa on veroluonteisia. Näillä hän kustantaa itselleen 209,3 EUR maksavan julkisen (Ilmaisen palvelun?), koska hänellä ei ole varaa halvempaan, 79,60 maksavaan palveluun. 9) Kaikkien julkisten palveluiden hinnat avoimesti näkyville ja palvelusetelijärjestelmä käyttöön. Julkinen palvelu on sama asia kuin laskutettava työ ja tämän ympärille on kertynyt hallinnon kustannuksia. Voittoa tekemätön julkinen palvelu on itse määritellyt kulunsa ja on totta että voittoa ei synny. Hallinnon hinnan kerroinesimerkkejä: Terveyskeskuskäynti sairaanhoito piiri vs yksityinen x2,6 Teurastamo tarkkailijoiden palkat x 1,95 hallinnon rahoittamiseksi. Edellä mainituissa asioissa pitää sitten suojata laskutettavaa ammattityötä tekevien asema ja karsia julkisien sektorin hallintoa ja säädöksiä, joita varten hallinto on valvomassa asioita. Julkiset palvelut

5 on helppo turvata kun mainittuja hallinnon tarvitsemia kertoimia lasketaan. Tämä tarkoittaa hallinnon pienentämistä ja tarvittaessa tarpeettomien tehtävien karsimista. Ei ole esimerkiksi lääkärin tehtävä kuluttaa potilastyöaikaa kirjaamalla tilastoihin tietoja eri sairaanhoitopiirien kustannustehokkuuden selvittämiseksi. Jätesektori on kokonaan oma lukunsa, jossa lajiteltuna laskin esimerkin 10 kuorma-autollisesta raaka-ainetta, joka maksaa kunnalliseen jäteyhtiöön vietynä yli eur, mutta yksityisen jätesektorin hoitaman ei mitään tai siitä saatetaan jopa maksaa. Muuttamalla jäte-sanan sijasta lajiteltu jäte raaka-aineeksi vapautetaan kierrätystalous kilpailulle nykyisen kuntaliikelaitosmonopolin sijasta. Nyt laki määrää kunnan järjestämisvastuuseen, ja asia on ulkoistettu kunnalliselle yhtiölle. Näiden kunnallisten yhtiöiden sisäiset asiat ovat liikesalaisuuksia, joita valvovat kunnallispoliitikot eivät saa tuoda julkisuuteen. Ne toimivat Omakustannushintaan Ja kustannukset saa määrittää itse. Karsitaan siis tarpeettomia kustannuksia, jotka kohdistuvat kuntiin, kuntalaisiin yksityisiin ja yrityksiin kierrätyksen avulla. Kierrätystalous on miljardiluokan liiketoimintaa. - Vantaan energian toiminnasta kaukolämpö ja jäte-energian monopolista saan esimerkin, jossa voidaan todeta, että tämä ei voi olla mahdollista muuten kuin siten, että kunnan päätöksentekoon mukaan menneet luovat itselleen eduskunnassa mieleiset lait ja hyvän tulonlähteen. 10) Trukin ajokortti, tulityökortti ym. ym. ovat asioita, joiden osaaminen on tarpeellista. Vastuu noiden asioiden hoitamisesta ja kouluttamisesta on työnantajalla, joka voi tarvitessaan tilata koulutusta ja se on hyvä asia. Lupien voimassaoloa pitää heti jatkaa 5 vuodella ja lähteä tarkistamaan, miten niihin pitää suhtautua jatkossa ja miten mahdollisesti muut EU maat hoitavat asiat. Korttien sisältämät asiat kuuluvat ammatilliseen opetukseen, jota on hyvä ostaa ulkoa tarpeen mukaan, mutta ei siten, että esim. trukkia 5 vuotta ajanut menee uudelleen trukin ajokoulutukseen. 10 hengen firmassa näitä lappuja voi olla 11 kpl/työntekijä, mikä tarkoittaa viidessä vuodessa 110 palkallista työpäivää koulutuksessa asiaan jonka jo osaa.

6 Eräällä yrittäjällä näitä 5 vuoden välein uusittavia kortteja on 35 kpl. Tämä tarkoittaa vuodessa 7 palkallista työpäivää + korttimaksu + koulutusmaksu. Tämä on myös yksi syy, miksi yrityksiä siirtyy ulkomaille. Yritysten tehtävä ei ole rahoittaa virastoja tai koulutuslaitoksia. - Ambulanssi liiketoiminnan järjestämisen monopolisointi kuntayhtymille. Seuraus: yritystuho on valtava ja kustannusten nousu 3-5-kertaisiksi. Laskutettava ammattityö rahoittaa taas lain avulla vallalle päässyttä byrokratiaa. Miksi Tuusulaan palkataan lisää apulaisrehtoreita kouluihin joissa on jo apulaisrehtori? Kaikkiaan 6 kpl lisää hallintoon. Opiskelijat tarvitsevat opettajia ja osa erityisopettajia, joihin pitää panostaa. Eduskunnan loppumetreillä meni puihin SDP:n lukio- ja ammattikoulutuksen JÄRJESTÄMIS-laki. Sana järjestäminen tarkoittaa sitä, että jollekin annetaan monopoli. 11) Laajennetaan itse poimittujen marjojen verotonta myyntiä myös pakastettuina myytäviin marjoihin. Tämä parantaa yksilön mahdollisuuksia kohentaa itse taloudellista tilaansa ja tuo lisää tarjontaa markkinoille. 12) Jos lainsäädännöllä voidaan vaikuttaa alkoholin kulutuksen siirtymistä tuontialkoholin kera itsekseen jurnuttamisesta tai samassa porukassa kotioloissa istumisesta ravintoloihin, niin tehdään niin. Tämä lisää työpaikkoja ja verotuloja sekä ihmisten välisiä sosiaalisia kontakteja. 13) Omana tavoitteenani Viskipuolueen ehdokkaana on, että korkealle jalostettua maataloustuotetta eli viskiä valmistavalle yritykselle annetaan käyttää sanaa viski markkinoinnissaan, kertoa missä tuotantolaitos sijaitsee ja myydä tuotetta suoraan kriteerit täyttävälle asiakkaalle. Ainakin siihen asti on hyvä muistuttaa poliittisille päättäjille aiempien tehtyjen alkoholilainsäädännön laadusta siten, että sana Viski toistuu politiikassa mahdollisimman usein puolueen nimen yhteydessä. Tämä tavoite helpottaa myös panimo- ja käymisteollisuuden nousua, luo työpaikkoja ja nostaa kotimaisuusastetta.

Mannerheimintie 76 A PL 999, 00101 Helsinki 09 229 221 toimisto@yrittajat.fi

Mannerheimintie 76 A PL 999, 00101 Helsinki 09 229 221 toimisto@yrittajat.fi 1 2 3 Suomen Yrittäjien Yrittäjän ääni -kampanja kerää yrittäjien viestejä päättäjille. Luovutimme kaikki 5. marraskuuta mennessä tulleet vastaukset eduskuntaryhmien puheenjohtajille 7. marraskuuta 2014.

Lisätiedot

Kohti yrittäjyysyhteiskuntaa

Kohti yrittäjyysyhteiskuntaa Kohti yrittäjyysyhteiskuntaa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n PK-ohjelma vuoteen 2010 Sinun rikkautesi on minun rikkauteni ja sen tähden sinun etusi on minun etuni ja minun on kaikessa katsottava sinun

Lisätiedot

1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte?

1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? 1. Minkä puolueen kunnanvaltuutettuna toimitte? Vastaajien määrä: 1028 0% 5% 10% 15% 20% 25% Keskusta 25,88% Kokoomus 19,65% Kristillisdemokraatit 1,85% Perussuomalaiset 11,67% Ruotsalainen Kansanpuolue

Lisätiedot

alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60 vuotta 29 34 % yli 60 vuotta 8 9 % Mies 65 76 % Nainen 20 24 %

alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60 vuotta 29 34 % yli 60 vuotta 8 9 % Mies 65 76 % Nainen 20 24 % 1 / 27 13.2.2015 16:12 joukovuolle1@gmail.com Muokkaa tätä lomaketta Näytä kaikki vastaukset Julkaise tiedot 1 Taustatiedot 1.1 Ikä alle 30 vuotta 2 2 % 31-40 vuotta 19 22 % 41--50 vuotta 27 32 % 51-60

Lisätiedot

Kristillisdemokraattien. Yrittäjyysohjelma 2015. 1Yrittäjä sitä työtä luo

Kristillisdemokraattien. Yrittäjyysohjelma 2015. 1Yrittäjä sitä työtä luo 1 Kristillisdemokraattien Yrittäjyysohjelma 2015 1Yrittäjä sitä työtä luo 2. Perustietoa suomalaisesta yrittäjyydestä 2.1. Yrittäjyys 2.2. Yrittäminen 2.3. Yritysmuodot 2.4. Yksinyrittäjyys 2.5. Naisyrittäjyys

Lisätiedot

Julkinen sektori tehokkaammaksi

Julkinen sektori tehokkaammaksi Juha Peltoniemi 9. huhtikuuta 2015 Julkinen sektori tehokkaammaksi Sisällys Johdanto...1 Julkinen talous...2 Valtiontalous...3 Kuntien talouden rakenne...8 Sosiaalirahastot...10 Rajanveto yksityisen ja

Lisätiedot

Pääomamarkkinat. Kasvun paikka

Pääomamarkkinat. Kasvun paikka Pääomamarkkinat Kasvun paikka Raportti pähkinänkuoressa Suomen pääomamarkkinoiden puutteet ja ongelmat ovat korostuneet finanssikriisin myötä Yritykset ja sijoittajat tarvitsevat toimivia kotimaisia pääomamarkkinoita

Lisätiedot

Sitran selvityksiä 9 1. Sitran selvityksiä 10. Palvelusetelit. Esiselvitys käyttäjätarpeista. Eija Seppänen & Ville Tapio, Fountain Park Oy

Sitran selvityksiä 9 1. Sitran selvityksiä 10. Palvelusetelit. Esiselvitys käyttäjätarpeista. Eija Seppänen & Ville Tapio, Fountain Park Oy Sitran selvityksiä 9 1 Sitran selvityksiä 10 Palvelusetelit Esiselvitys käyttäjätarpeista Eija Seppänen & Ville Tapio, Fountain Park Oy Sitran selvityksiä 10 2 Sisällysluettelo Esipuhe 3 Aluksi 4 Palvelusetelijärjestelmän

Lisätiedot

ZSJUUBKZZT Blujwjtnjb ZSJUUBKZZT PIKFMNB

ZSJUUBKZZT Blujwjtnjb ZSJUUBKZZT PIKFMNB ZSJUUBKZZT Blujwjtnjb ZSJUUBKZZT PIKFMNB Yrittajyysohjelma_v2.indd 1 21.5.2010 00:57:41 Yrittäjyysohjelma 2010 Suomen Kristillisdemokraatit r.p. Sisältö 1. Yrittäjä sitä työtä luo 3 2. Perustietoa suomalaisesta

Lisätiedot

Impulsseja Helmikuu 2015

Impulsseja Helmikuu 2015 Impulsseja Helmikuu 2015 Hanna Kuusela ja Matti Ylönen Ulkoistajan ja yhtiöittäjän käsikirja Kunnat ja valtio ovat viime vuosina kasvattaneet palvelujen ulkoistamista. Kuntien ja kuntayhtymien ostot yksityiseltä

Lisätiedot

ALOITE 1. SAARIJÄRVEN KOKOOMUSNAISET ry. Poistetaan progressiivinen verotus

ALOITE 1. SAARIJÄRVEN KOKOOMUSNAISET ry. Poistetaan progressiivinen verotus ALOITE 1 SAARIJÄRVEN KOKOOMUSNAISET ry Poistetaan progressiivinen verotus Suomalaisten työmotivaatio on laskenut. Yksi suurimpia motivaatioita tehdä työtä on raha ja nykypäivän kallistuneen peruselämän

Lisätiedot

Neuvotteluissa ei palele

Neuvotteluissa ei palele 2010 1 Syksy 2010 Neuvotteluissa ei palele Tässä lehdessä mm. Kuka vielä muistaa kuumaa kesää? Meillä Metalliliitossa lämpöä riitti elokuussa vielä omastakin takaa, kun neuvottelimme uusista palkankorotuksista.

Lisätiedot

Täyttä rahaa Ehdotus rahatalousjärjestelmän vakauttamiseksi. Lokakuu 2013, versio 1.00

Täyttä rahaa Ehdotus rahatalousjärjestelmän vakauttamiseksi. Lokakuu 2013, versio 1.00 Ehdotus rahatalousjärjestelmän vakauttamiseksi Lokakuu 2013, versio 1.00 Alkuperäinen teksti: Positive Money The Positive Money System in Plain English Suomennos: Mika Kolehmainen, Tomi Meilahti, Toma

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

Yrittäjyyden positiivinen kierre

Yrittäjyyden positiivinen kierre Kansanedustaja Eero Lehden raportti Yrittäjyyden positiivinen kierre Kokoomuksen eduskuntaryhmä Sisällysluettelo 1. Johdanto 5 2. Sanasto 9 3. Yrittäjyys Suomessa 12 3.1. Perustietoa yrittäjistä ja yrityksistä

Lisätiedot

MITEN KYLÄT PALVELEVAT?

MITEN KYLÄT PALVELEVAT? MITEN KYLÄT PALVELEVAT? Sisältö Esipuhe 5 Osa 1 Kylätoimijat palvelujen tuottajina ja turvaavina 6 Kasvavat palvelutarpeet ja niiden tyydyttäminen 6 Kylätoimijoiden monet roolit 7 Palvelutarpeiden kartoittaminen

Lisätiedot

TILINTARKASTAJAJÄRJESTELMÄN KOKONAISUUDISTUS

TILINTARKASTAJAJÄRJESTELMÄN KOKONAISUUDISTUS 1 (17) Työ- ja elinkeinoministeriö PL 32 00023 VALTIONEUVOSTO Lausuntopyyntö Tilintarkastajajärjestelmän kokonaisuudistus 4219/031/2008, 17.12.2008 Arviomuistio Suomalaisen tilintarkastajajärjestelmän

Lisätiedot

TYÖTÄ, YRITTÄMISTÄ JA VÄLITTÄMISTÄ Kokoomuksen keinot hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi

TYÖTÄ, YRITTÄMISTÄ JA VÄLITTÄMISTÄ Kokoomuksen keinot hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Kataisen työryhmä hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi Loppuraportti 29.1.2011 TYÖTÄ, YRITTÄMISTÄ JA VÄLITTÄMISTÄ Kokoomuksen keinot hyvinvointiyhteiskunnan

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti

Työelämäsertifikaatti Työelämäsertifikaatti Työelämäsertifikaatti on osaamissertifikaatti, jonka sisältää keskeisiä asioita suomalaisen työelämän pelisäännöistä sekä suomalaisesta työlainsäädännöstä. Työelämäsertifikaatin tavoitteena

Lisätiedot

M i t ä a r v o p a p e r e i s t a p i t ä i s i t i e t ä ä? Kohti kansallista pääomamarkkinastrategiaa

M i t ä a r v o p a p e r e i s t a p i t ä i s i t i e t ä ä? Kohti kansallista pääomamarkkinastrategiaa M i t ä a r v o p a p e r e i s t a p i t ä i s i t i e t ä ä? Kohti kansallista pääomamarkkinastrategiaa Pörssisäätiön Pääomamarkkinatyöryhmä 2010 2011 Jukka Ruuska, pj Philip Aminoff Piia-Noora Kauppi

Lisätiedot

VITKUTTELUA, VESITTÄMISTÄ JA VERONKIERTOA

VITKUTTELUA, VESITTÄMISTÄ JA VERONKIERTOA Mika Pohjonen Bo-Erik Ekström Ilkka Haavisto VITKUTTELUA, VESITTÄMISTÄ JA VERONKIERTOA Valtio ja kunnallisten liikelaitosten yhtiöittäminen YHTEENVETO Hallitus on tänä keväänä antanut eduskunnalle kaksi

Lisätiedot

TALOUDELLISTA PÄÄOMAA

TALOUDELLISTA PÄÄOMAA 1 Ensio Tikkanen Pentti Vartia TALOUDELLISTA PÄÄOMAA Johdatus kansantalouteen 2 Kansi: Mainos Mayday Oy, Vantaa Valokuvat: Lehtikuva Oy (paitsi kuva sivulla 8 Kimmo Aaltonen) Tekijät ja Taloustieto Oy

Lisätiedot

SOSIAALISTEN YRITYSTEN PERUSTAMISNEUVONTA NEUVONTATARPEET JA SOSIAALISTEN YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ

SOSIAALISTEN YRITYSTEN PERUSTAMISNEUVONTA NEUVONTATARPEET JA SOSIAALISTEN YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ SOSIAALISTEN YRITYSTEN PERUSTAMISNEUVONTA NEUVONTATARPEET JA SOSIAALISTEN YRITYSTEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ VATES-säätiö Jarmo Kujanpää 4.6.2007 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO...3 2. SOSIAALISEN YRITYKSEN MÄÄRITELMÄ...4

Lisätiedot

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea

Yleinen palaute. - Toimivien ja viihtyisien päiväkotien lakkauttamista alueilta, joilla jo nyt on puute päiväkotipaikoista on vaikea Yleinen palaute - Tuntuu aivan käsittämättömältä että taas leikataan lapsista! Tulevaisuuden toivot heittopusseina! Lapset joutuvat mahdollisesti hoitoon kauemmas joten hoitopäivät pitenee eikä omalta

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri Tertin kartano 6. kesäkuuta 2014 Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut tarpeeseen varmistaa ammattitaitoista

Lisätiedot

Kokoomuksen eduskuntaryhmän yrittäjyyskiertue. Kymmenen tavoitetta yrittäjyyden edistämiseksi

Kokoomuksen eduskuntaryhmän yrittäjyyskiertue. Kymmenen tavoitetta yrittäjyyden edistämiseksi Kokoomuksen eduskuntaryhmän yrittäjyyskiertue Kymmenen tavoitetta yrittäjyyden edistämiseksi Esipuhe Yrittäjille vähemmän sääntelyä ja enemmän vapautta Kädessäsi on Kokoomuksen eduskuntaryhmän ehdotuksia

Lisätiedot

LPY. Vastuulliset. terveyspalvelumarkkinat. Eduskuntavaalit 2011: Onko kuntien paikka markkinoilla?

LPY. Vastuulliset. terveyspalvelumarkkinat. Eduskuntavaalit 2011: Onko kuntien paikka markkinoilla? LPY Lääkäripalveluyritykset ry:n lehti 1/2011 Onko kuntien paikka markkinoilla? HUS:n suunnitelmat hämmästyttävät Terveydenhuollon Robin Hood -ilmiö Vastuulliset terveyspalvelumarkkinat Eduskuntavaalit

Lisätiedot

Pienyrittäjälle tukea

Pienyrittäjälle tukea Pienyrittäjälle tukea ESISELVITYS TUEN TARPEESTA PIENYRITTÄJÄN LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA HYVINVOINNIN PARANTAMISEEN Christian Peltonen & Ilona Pitkänen Kirkko Helsingissä -julkaisuja 3. 2015 Pienyrittäjälle

Lisätiedot

TEK- paneeli: TEKin tavoitteet tasavallan seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa

TEK- paneeli: TEKin tavoitteet tasavallan seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa TEK- paneeli: TEKin tavoitteet tasavallan seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa Rastita ne tulevaan hallitusohjelmaan liittyvät teemat, joihin TEKin pitäisi mielestäsi pyrkiä vaikuttamaan, sekä kerro

Lisätiedot