Keski-pohjanmaan opisto

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keski-pohjanmaan opisto"

Transkriptio

1 Keski-pohjanmaan opisto

2 OPISTO ON SEIKKAILU Keski-Pohjanmaan opisto sijaitsee Kokkolassa Kälviän kylällä.koulutuspalvelut koostuvat sekä ammatillisista että vapaatarjoitteisista opintotarjonnasta. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, monipuolisesti erilaista lisä- ja täydennyskoulutusta, lyhytkursseja sekä leiritoimintaa. Koulutuspalvelujen rinnalla tarjolla on oheispalveluita esimerkiksi työhyvinvointipäivien, kokousten ja juhlien järjestämiseksi. Tässä esitteessä on koottuna opiston keskeinen palvelutarjonta.ajantasaista tietoa ylläpidetään www sivuilla.opistomme monipuolisia tiloja voivat hyödyntää myös muut koulutus- ja hyvinvointipalveluja tuottavat toimijat. Tällä hetkellä ammattiopisto Luovin kaksi opiskelijaryhmää majoittuvat ja opiskelevat omien opettajien ja ohjaajien johdolla asuntolassamme ja luokkatiloissamme. Opiskelu opiston ympäristössä tarjoaa Sinulle kokemuksia ja elämyksiä harmaaltakin tuntuvana päivänä. Pihapiiriin kuuluvat myös opiskelijaasuntolat sekä kurssihotelli vapaa-ajan toimintoineen. Arvostamme oppimisessa opiskelijoiden aktiivisuutta osallistua kokeilemaan ja ratkaisemaan asioita luovasti. Vaalimme yhteisöllisyyttä, toinen toisemme kunnioittamista ja keskinäistä suvaitsevaisuutta. Toivomme saavamme palautetta koulutustarjonnastamme ja räätälöimme mielellämme juuri Sinun tarpeitasi vastaavia palvelukokonaisuuksia.

3 Ammatilliset Perustutkinnot YHDISTELMÄ- TUTKINTO PERUSTUTKINNOT Perustutkinto on laajuudeltaan 120 opintoviikkoa. Aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen tutkinnon suorittamisaika on noin kolme vuotta. Opinnoista vähintään 20 ov suoritetaan työssä oppien. Tutkinnon suorittamiseen liittyy ammattiosaamisen näytöt. Tutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet työllistyä toivomallesi alalle tai jatkaa opintoja korkeakouluissa. Koulutukseen hakeudu taan keväällä sähköisen yhteisvalintahaun kautta. Valinta opiston perus tutkintoihin tapahtuu pääsy- ja valintakokeiden kautta. Perustutkinto-opiskelu ja asuntolassa asuminen on opiskelijalle maksutonta. Lisätietoja asumisesta ja vapaa-ajan toiminnasta löytyy esitteen lopussa. Kaksoistutkinto - lukio-opintoja ammattiin opiskelevalle Opistossa voit suorittaa neljän vuoden aikana ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon.perustutkinnon voi suorittaa kolmessa vuodessa ja neljäntenä vuonna yotutkinnon. Lukio-opinnot järjestää Lucina Hagmanin lukio Kälviällä. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, josta selviää lukiossa opiskeltavat aineet. Lukio-opintoja opiskellaan jokaisessa jaksossa 1-5 kurssia, kuitenkin niin, että lukiossa ollaan päätoimisesti vähintään yksi jakso joka vuosi.

4 PERUSTUTKINNOT Haaveiletko opiskelusta, jossa voi kehittää taiteellisia ja luovia taitoja? Kulkeeko mukanasi aina kamera? Oletko etsimässä ammattia, jonka avulla voit työllistyä erilaisiin media-alan työtehtäviin? Media-assistentin ammatissa yhdistyvät taiteellinen, tekninen ja yrittäjämäinen osaaminen. Saat valmiuksia toimia valo- Media MEDIA- kuvauksen, kuvankäsitelyn ja tapahtumateknisen tuotannon aloilla. Työelämä kaipaa luovia ja innokkaita median osaajia nyt ja tulevaisuudessa. assiste assistentti AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINTO 120 ov / AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN KOULUTUSOHJELMA Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto antaa hyvän yleissivistyksen median laajasta työkentästä. Opintojen aluksi tutustaan audiovisuaalisen viestinnän yleisimpiin työkaluihin ja tekniikoihin. Perusopintojen jälkeen osaamista aletaan laajentaa ja syventää.opistolla media-alan opinnoissa painotetaan valokuvausta, kuvankäsittelyä sekä tapahtumatekniikan tuotantoa.tuemme osallistumista yrityslähtöisiin työelämäprojekteihin ja voit halutessa kokeilla siipiäsi myös kansainvälisissä työelämän kohteissa. Valinnaisten opintojen, työssäoppimispaikkojen ja työelämäprojektien valinnalla voit itse vaikuttaa mihin median alaan haluat erityistesti panostaa Opiskelusta on suunniteltu mahdollisimman käytännönläheistä. Olet opintojen alusta asti itse tekemässä ja kokeilemassa. Teknisten taitojen ohella kehität koko ajan omaa luovuutta ja visuaalista näkemystä. Audiovisuaalisen viestinnän opiskelussa vuorottelee itsenäinen yksilötyöskentely ja sosiaalinen ryhmässä toimiminen. Opetuksessa käytetään ajanmukaisia teknisiä välineitä ja ammattilaisohjelmistoja.

5 Haluatko työskennellä ihmisten kanssa nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen laajenevalla työkentällä? Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan koulutuksessa sinusta tulee kasvatuksen ja ohjaamisen ammattilainen. Koulutus soveltuu hyvin myös ylioppilaille ja aikuisille. Nuoria vapaa Nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaaja NUORISO- JA VAPAA-AJAN OHJAUKSEN PERUSTUTKINTO 120 OV Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja voi työskennellä kunnassa,järjestöissä, laitoksissa,yrityksissä sekä itsenäisenä ammatinharjoittajana. Koulutuksessa tulee esille lasten, nuorten, aikuisten, vanhusten ja erityisryhmien vapaa-aikatoiminnan ohjaus. PERUSTUTKINNOT Erilaisten tapahtumien ja toimintapäivien kautta pääset alusta alkaen tekemään oikeaa työtä ja oppimaan alan ammattilaiseksi. Opit käyttämään erilaisia ohjaamisessa tarvittavia menetelmiä. Opetuksessa painotamme itse tekemällä ja kokemalla oppimista.

6 Kansanopistolinjat KANSANOPISTOLINJAT Kansanopistolinjat ovat vapaan sivistystyön alaista vapaatavoitteista koulutusta. Linjat ovat pituudeltaan lukukauden tai lukuvuoden mittaisia. Voit jatkaa linjan jälkeen tutkintoon johtavassa koulutusväylässä tai hakeutua korkeakouluihin. Evääksi linjoilta jää kaikissa tapauksissa uutta tietoa, luovuutta ja kokemuksia. Kansanopistolinjat ovat opintotukeen oikeuttavia maksullisia koulutuksia. Opiskelijoilla on mahdollisuus edulliseen asumiseen ja täysihoitoon opiston asuntolassa.hakeutuminen koulutukseen tapahtuu keväällä ja syksyllä linjoista riippuen. HUMANISTISEN- JA KASVATUSALAN SEKÄ SOSIAALI- JA TER- VEYSALAN VALMENTA- VAT OPNNOT, 40 ov Koulutus on tarkoitettu erityiesti nuorille, jotka jäivät yhteishaussa ilman aloituspaikkaa lähihoitajan, nuoriso- ja vapaa ajanohjaajan tai muun lähialan tutkinnossa.opintojen tavoitteena on vahvistaa valmiuksia ammatilliseen koulutukseen pääsemiseksi. Koulutuksen aikana opiskelija saa tietopuolisia opintoja sekä mahdollisuuden tutustua alaan työelämäjaksoilla. TANSSITAITEEN LINJA 31 ov sekä TANSSITAITEEN LINJA 15 ov Tanssitaiteen linjalla saat valmiuksia tanssitaiteen perusteiden hallintaan ja opit ilmaisua tanssin keinoin. Oppimisessa korostuvat persoonallisuus, luovuus ja liikkumisen ilo. Tulet työskentelemään itsenäisesti ja ryhmässä etsien omaa persoonallista tapaasi liikkua tanssin rajattomassa maailmassa. Tanssitaiteen linja lisää jatko-opiskelun mahdollisuuksia. Linjalla tanssitaan muunmuassa jazztanssia, steppiä, flamencoa, hiphopia, nykytanssia ja balettia. Lisäksi tehdään opintomatka ja esiinnyään aina kun on mahdollista. VALOKUVAUS 31 ov Perehdyt valokuvauksen tekniikkaan ja sen eri osa-alueisiin. Opit kehittämään tyylitajuasi, analysoimaan ja ottamaan kuvia. Opit tallentamaan näkemäsi sähköiseen muotoon tietokoneen muistiin tai loihdit kuvat laboratoriossa kemikaalien avulla vedostuspaperille. Vaikka kurssilla käsitellään valokuvauksen teoriaa, pääpaino on kuitenkin itse kuvaamisessa ja kuvien tekemisessä. Älä aseta mielikuvituksellesi rajoja, vaan päästä luovuutesi valloilleen ja opi näkemään enemmän kuin muut.

7 LAULULINJA 40 ov Linja on tarkoitettu kaikille, joilta löytyy innokkuutta ja halua kehittyä laulajana ja kaikille, jotka suunnittelevat ammatillisia opintoja. Linjalla on annettavaa myös opettajille sekä muille puhetyöläisille, jotka haluavat päivittää omaa osaamistaan ja kehittää äänenkäyttöään musiikin keinoin. TUTUSTU PÄIVITETTYYN LINJATARJONTAAMME NETTISIVUILLAMME Kansanopistolinjat SUOMI JA TYÖELÄMÄKOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE 40 ov Koulutuksen tavoitteena on ohjata opiskelijaa ammatilliseen koulutukseen hakeutumisessa ja työllistymisessä sekä kielitaidon parantamisessa. Opiskelijavalinnoissa painotetaan innokkuutta ja motivaatiota kehittää itseään. Koulutus sisältää Suomen kieltä ja yhteiskuntatietoutta, tietotekniikkaa, liikuntaa ja terveystietoa. Koulutuksen aikana keskitytään ammatinvalintaan, työelämätietouteen ja työn hakuun sekä ohjattuun työssäoppimiseen. Koulutus on tarkoitettu suomen kieltä puhuville ja kirjoittaville 16 vuotta täyttäneille maassa pysyvästi asuville maahanmuuttajille. Liikuntalinja 16 ov Linja on tarkoitettu kaiken ikäisille aktiivisille liikkujille, jotka tarvitsevat työssään käytännön liikkumisen eväitä, eri liikuntalajien monipuolista tuntemusta ja ryhmänohjaamisen taitoja. Linjalla voi tutustua eri lajeihin ja parantaa omaa peruskuntoaan. Linja toimii myös oivallisena tilaisuutena jos harkitset liikuntaa ammatiksi. Tavoitteena on liikunnan merkityksen ymmärtäminen sekä ryhmänohjaamistaitojen omaksuminen. Opiskeluun sisältyy ensiapukoulutus ja lihashuollon perusteet. Lisäksi tutustutaan yleisimpiin liikuntalajeihin, lisätään omaa liikkumista ja parannetaan kuntoa. Keskeiset sisällöt linjalla ovat laulutunnit, laulaminen eri kokoonpanoissa esim. kuorossa ja lauluyhtyeessä. Lisäksi perehdytään oman instrumentin huoltoon ja toimintaan. Ilmaisutaito, musiikin historia ja teoria kuuluvat opetukseen. Vuoden aikana tutustutaan myös laaja-alaiseen valikoimaan eri musiikkityylejä ja tutuksi tulevat mm. taidemusiikki, pop jazz, kansanmusiikki sekä maailmanmusiikki. Ja huomio! Sokerina pohjalla ovat omat yksityiset laulutunnit, joita on säännöllisesti viikottain sekä ohjattu itsenäinen harjoittelu 10 ov! Lisäksi lukuvuoden aikana tehdään elämyksellinen opintomatka!

8 AMMATTI- JA ERIKOISAMMATTI- TUTKINNOT Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on suunnattu erityisesti aikuisille, joilla on jo työelämäkokemusta ja henkilöille, jotka suunnittelevat alan vaihtamista. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, jossa huomioidaan aiemmin hankittu tieto-taito. Valmistava koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena (opetus iltaisin ja viikonloppuisin). Tutkinnot koostuu pakollisista ja valinnaisista osista. Valmistavat koulutukset ovat maksullisia. Lisäksi ammattitutkinnon lakisääteinen maksu on 58,00. Tutkinnon voi suorittaa omaehtoisena, työvoimahallinnon tukemana tai oppisopimuksena. Ammatti - ja erikoisammattitutkinnot KOULUN- KÄYNNIN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN OHJAUKSEN AMMATTITUTKINTO Tutkinnon suorittanut osallistuu eri-ikäisten ja kulttuuritaustaltaan erilaisten asiakkaiden kasvatukseen ja toimintakyvyn tukemiseen ja ohjaamiseen päivähoidossa, esi - ja perusopetuksessa, aamu ja iltapäiväkerhossa, toisella asteella, kansalais- ja järjestötoiminnassa ja vapaa - aikakeskuksissa ja tarvittaessa asiakkaan kotona. KOULUN- KÄYNTIAVUSTAJAN ERIKOIS- AMMATTITUTKINTO Koulunkäyntiavustajan erikoisammattitutkinnon suorittanut työskentelee sekä opetusaloilla että sosiaali- ja terveysaloilla eri-ikäisten asiakkaiden kasvatuksen, oppimisen, hoidon ja kuntoutuksen toimintaympäristöissä. Koulunkäyntiavustajan erikoisammattitutkinnon suorittaminen edellyttää mm. viiden vuoden työkokemusta alalta. PERHEPÄIVÄHOITAJAN AMMATTITUTKINTO Perhepäivähoitajan ammattitutkinnon suorittanut työskentelee perhepäivähoidon toimintaympäristössä. Perhepäivähoidossa tärkein yhteistyö tapahtuu lapsen ja hoitajan välillä. Tärkeitä ovat myös lasten kontaktit toisiin lapsiin ja aikuisiin. Kehitysvamma-alan ammattitutkinto Kehitysvamma-alan ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, joilla on vähintään sosiaali- ja/tai terveysalan ammatillisen perustutkinnon tasoiset tiedot ja taidot, sekä noin kolme vuotta alan työkokemusta. Ammattitutkinnon suorittanut työskentelee toimintaympäristöissä, joissa eriikäiset kehitysvammaiset ihmiset asuvat, opiskelevat, tekevät työtä tai ovat palveluiden käyttäjinä. LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO Lasten ja nuorten erityisohjaaja työskentelee erityisnuorisotyössä, monikulttuurisessa työssä, nuorten ja erityisryhmien työpajoissa, ja toimintakeskuksissa, lastensuojelutyössä, laitoksissa ja sairaaloissa, kansalais- ja järjestötoiminnassa, päivähoidossa, seurakunnan lapsija perhetyössä, kouluissa, iltapäiväkerhoissa, vapaa-aikakeskuksissa, alan yrityksissä ja itsenäisenä yrittäjänä.

9 Ammatti - ja erikoisammattitutkinnot VALOKUVAAJAN AM- MATTIIN VALMISTAVA KOULUTUS (VAM) VAM on tarkoitettu henkilöille, joiden tavoitteena on saavuttaa valokuvaajan ammattityössä vaadittava valokuvausosaaminen. Koulutukseen sisältyy mm. kuvallisen ilmaisun ja valokuvauksen perusteiden opiskelua, ammattimaiseen valokuvaukseen perehtymistä, työskentelyä studiossa ja miljöössä sekä yrittäjyyden perusteita. Opiskelu antaa valmiudet työskennellä erilaisissa valokuvaajan tehtävissä lehtityöstä studioon. Koulutuksen päätteeksi osaamiskriteerit täyttävällä henkilöllä on mahdollisuus suorittaa valokuvaajan ammattitutkinto. VALOKUVAAJAN AMMATTITUTKINTO (VAT) Valokuvausalalla työskenteleville tai esimerkiksi pitkän linjan harrastuksen kautta vastaavat taidot omaavalle henkilölle, jotka haluavat virallisen tutkintotodistuksen osaamisestaan. Koulutus valmistaa valokuvaajan ammattitutkinnon suorittamiseen. Opintoihin kuuluu neljä osaa: studiossa työskentely, miljöössä työskentely, digitaalinen työnkulku sekä suunnittelu- ja kaupalliset taidot-osa. Lähi- ja etäjaksoista muodostuva opiskelu sopii työn ohessa suoritettavaksi. TAIDEVALOKUVAUS 5 ov Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle teoreettisia, tiedollisia ja käytännöllisiä valmiuksia taidevalokuvauksen alalta. Opintoihin sisältyy taidevalokuvauksen keskeisiä aihepiirejä käsitteleviä opintojaksoja kuten taideaineita, valokuvallisen ilmaisun opiskelua sekä valokuvauksen menetelmiä. Koulutukseen soveltuu kuvallisen ilmaisun alalla jo työskenteleville sekä valokuvallisen ilmaisun vahvasti omakseen kokeville.

10 Lisä- ja täydennyskoulutus LISÄ- JA TÄYDENNYS KOULUTUS Sekä HYVINVOINTI AistiOHJAAJA 10 ov Koulutuksessa opit perustietoa aistiteorioista, aistien yhdentymisestä seka Snoezelen-menetelmästä. Harjaannut käyttämään erilaisia aktivoivia ja rentouttavia menetelmiä ja opit ymmärtämään aisti- ja kokemusmaailmaa. TYÖNOHJAAJAKOULUTUS 40 ov Koulutuksessa harjaannut työnohjaajaksi, ratkaisukeskeisen ja narratiivisen taustaajattelun kautta.koulutus ohjaa sinut käyttämään myös toiminnallisia ja NLP:n menetelmiä. Koulutus sisältää teoriaopetuksen lisäksi käytännön harjoittelua valmentaen sinut työnohjaajaksi,joka tukee ja mahdollistaa jokaisen onnistumista omassa työssään. MUISTELUOHJAAJA 10 OV Koulutuksessa opit käyttämään muistelutyökaluja sekä luovia muistelutyön menetelmiä. Oppimiasi taitoja voit soveltaa erilaisissa tilanteissa kuten nuorisotyössä,ryh mänohjauksessa, muistisairauksien ennaltaehkäisyssä tai itsesi kehittämisessä. RYHMÄNOHJAAJA 7 ov Koulutuksessa opit uusia toiminnallisia menetelmiä ryhmän ohjaamiseen. Saat varmuutta omiin persoonallisiin taitoihisi. KOULULÄÄKETIEDE 12 OV Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka opiskelet täydentäviä hoitomuotoja. Koulutus sisältää länsimaisen koululääketieteen anatomian ja fysiologian perusteet. RATKAISUKESKEINEN NEUROPSYKIATRINEN VALMENTAJA 14 OV Koulutus valmentaa antamaan tukea mm psykososiaalisten taitojen vahvistamisessa,arjen ja elämänhalli ntaongelmissa,itsenäistymisessä sekä koulutus- ja urasuunnitelmien selkiyttämisessä. Sen avulla pyritään auttamaan asiakasta pääsemään asettamiinsa tavoitteisiin ja löytämään myönteisen elämänpolun. Neuropsykiatrisena valmentajana työskentelet mm. ADHD/ADD, Aspergerin oireyhtymän, Tourette sekä erilaisten oppimis- ja elämänhallintaongelmista kärsivien asiakkaiden parissa.koulutus järjestetään yhteistyössä Al fa Partnersin kanssa. Ratkaisukeskeinen taideterapia 40 ov Ratkaisukeskeinen taideterapia on luovan ilmaisuterapian muoto. Se koostuu kuvataiteen, kehollisen ilmaisun, musiikin ja tarinan sekä ratkaisukeskeisten menetelmien yhdistämisestä. Koulutus valmentaa asiakastyöhön, ryhmien kanssa työskentelyyn, työyhteisöjen, tiimien sekä oman työn kehittämiseen. Koulutuksessa saat laajat tiedot ratkaisu- ja voimavarakeskeisestä työotteesta ja ajattelusta. SEKSUAALIKASVATUS- JA NEUVONTAKOULUTUS 15 ov Koulutuksessa saat monipuolista tietoa seksuaalisuudesta, kohtaat erilaisuutta sekä tutustut seksuaalisuuden erilaisiin ilmenemismuotoihin. Koulutuksen jälkeen sinulla on valmiudet seksuaalineuvojan työhön ja mahdollisuus jatkokoulutukseen. Koulutus järjestetään yhteistyössä Sexpo-säätiön kanssa Koulutukset järjestetään pääsääntöisesti monimuotoisina eli voit hyvin opiskella oman työsi ohessa.

11 Lisä- ja täydennyskoulutus Opisto järjestää monipuolisia opintomatkoja sekä kotimaahan että ulkomaille. Kohderyhminä ovat pääasiassa vanhustyön, kehitysvammatyön sekä täydentävien hoitomuotojen ammattilaiset. Kulttuurimatkoilla pääset tutustumaan kohdemaan moniin kasvoihin. HIILIHYDRAATTITIETOIN- EN RAVINTO- KOULUTUS 10 ov - täydentävä osa ravitsemustietouteen Koulutuksessa saat tietoa ihmisen ravitsemuksesta niin mikro kuin makrotasolla. Harjaannut tarkastelemaan ihmistä psykofyysisenä kokonaisuutena. Opit ravitsemuksen vaikutuksesta yleisimpiin sairauksiin ja harjaannut yksilölliseen ravintosuunnitteluun. LUONTAISHOITAJA- KOULUTUS 24 OV Koulutuksessa saat laajan näkemyksen ihmisen terveydellisistä ongelmista ja monipuolista käytännön taitoa hoitaa niitä täydentävillä hoitomuodoilla. Koulutuksen jälkeen voit jatkaa diplomikoulutuksessa joko vyöhyke-, shiatsu- tai aromaterapeutiksi. KOKEMUSASIANTUNTIJA KOULUTUS 2ov Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta jostakin pitkäaikaisesta sairaudesta. Koulutuksessa opit vuorovaikutus-, esiintymis-, ryhmätyö- sekä tietotaitoja siten, ettö kokemusasiantuntijana kykenet konkretisoimaan kokemuksesi ja tuomaan oman näkökulmasi suunnittelijoiden, päättäjien, vertaisten, opiskelijoiden yms. käyttöön.kokemusasiantuntijana voit toimia erilaisissa tilaisuuksissa,ryhmätoiminnoissa tai konsulttina päättäjille ja suunnittelijoille. KALEVALAINEN JÄSENKORJAUS 23 OV Kalevalainen jäsenkorjaus perustuu koko tukirakenteen kineettisen ketjun tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla. Kalevalaisessa jäsenkorjaushoidossa tasapainotetaan mobilisaatiokäsittelyn avulla hoitoa tarvitsevan koko tukirakenteen kineettinen ketju aina jalkapohjista kallonrajaan saakka. KIINALAISEN LÄÄKETIETEEN JA AKUPUNKTION PERUSTEET 57 OV Koulutus perustuu kiinalaisen lääketieteen akupunktiokoulutuksen ohjelmaan Kiinan yliopistoissa sekä WHO:n hyväksymään akupunktiokoulutusohjelmaan. Opiskelijat perehtyvät perinteisen kiinalaisen lääketieteen ja sen ehkä tunnetuimman hoidon, akupunktion,perusteorioihin. Koulutuksessa korostetaan erityisesti käsityötaitoa ja vankkaa perusteorian ymmärrysta. Opetusmetodi on keskusteleva ja kriittinen. OPINTOMATKAT Kurssi- ja leiritoiminta LEIRITOIMINTA Oletko suunnittelemassa leiriä tai tapahtumaa? Ota yhteyttä! Tarjoamme kokeneena järjestäjänä puitteet ja mahdollisuudet suunnitelmasi toteuttamiseksi. Monipuoliset liikunta- ja kokoontumistilat, ulkoalueet ja henkilökunnan osaaminen ovat käytettävissäsi. LYHYTKURSSIT Opistolla voi opiskella myös lyhyemmän ajan. Järjestämme eri alojen lyhytkursseja, jotka ovat vapaatavoitteisia tai ammattiatukevia. Kurssimme ovat monilta eri aloilta, vain mielikuvitus on rajana! KOHTALONA KÄLÄVIÄ KÄLVIÄN KANSAINVÄLINEN MUSIIKKILEIRI Maineikas ja perinteikäs Kälviän kansainvälinen musiikki- ja orkesterileiri tarjoaa joka kesä oppia, kokemuksia sekä musiikillisia elämyksiä! Musiikkileirin ohjelmaan kuuluvat joka vuosi: sinfoniaorkesteri jousiorkesteri puhallinorkesteri kamarimusiikkikokoonpanoja korkeatasoista opetusta kaikissa orkesterisoittimissa yleisölle useita konsertteja

12 OHJELMAPALVELUT Tarjoamme mielenkiintoista tekemistä ja kokemuksia ryhmille. Vaihtoehtoina esimerkiksi: Hyvinvointi- ja oheispalveluja Hyvinvointi- ja oheispalveluja KOKOUSPALVELUT Auditoriorakennuksessa on nykyaikaiset tilat niin isoille kuin pienillekin ryhmille. Yhdessä ruokaravintola Sofian kanssa pystymme tarjoamaan kokouspaketin tarjoiluineen 200 hengelle. Opaalin takkahuone soveltuu loistavasti pienten ryhmien kokouksille (n. 20 hlö). RAVINTOLAPALVELUT Toimiva ruokasali luo tunnelmalliset puitteet erilaisille juhlille ja tilaisuuksille. Maistuva kotilounas seisovasta pöydästä arkisin ja sopimuksen mukaan myös viikkonloppuisin. Rentoutus Jousiammunta Sumopaini Sali-curling Puhallustikka Hauskaa yhdessä Sauvakävely Lumikenkäily Seinäkiipeily Toiminnalliset tiimiharjoitteet Elämysharjoitteet Kysy tarjousta ryhmällesi ja tule opistolle!

13 TAKKAHUONE JA SAUNA Opiston Opaalissa on kodikas takkahuone, jossa voi järjestää pienimuotoisia juhlia, illanviettoja ja muita tilaisuuksia. Takkahuone on tunnelmallinen kokoontumispaikka pienemmälle ryhmälle. Tilaan mahtuu noin 20 henkilöä ja sen yhteydessä on myös sauna- ja kylpytilat. Hyvinvointi- ja oheispalveluja MAJOITUSPALVELUT Opistolla on hotellinomainen majoitustila Opaali (Malo-luokitus 5) Viihtyisissä kah den hengen huoneissa voi majoittua ympäri vuoden. Kesäisin majoitustilaa on tarjolla myös isoille ryhmille. VALKOINEN HUONE Valkoinen huone on noin 15 hengelle tarkoitettu rentoutustila joka perustuu Snoezelen menetelmään.

14 Opiskelijatoiminta - Asuminen - vapaa-aika ASUMINEN Internaattimuotoinen asuminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden kokeilla omia siipiä turvallisessa ympäristössä. Käytännössä internaatissa asuminen ja opiskelijoiden läheinen vuorovaikutus mahdollistavat monenlaista oppimista. Asuminen opiskelijayhteisössä on vaativaa, mutta myös kehittävää. Asuntolapaikat myönnetään erillisen haun kautta.voit kysyä opiskelijasuntoa myös kaupungista Internaatti helpottaa yhteistyötä muiden opiskelijoiden kanssa ja vertaistukea löytyy muilta asuntolassa asuvilta. Opiston tietokoneet ovat asuntolassa asuvien käytössä opiskeluun iltaisin sekä tarvittaessa viikonloppuina. Huoneet ovat kalustettuja kahden hengen huoneita. Yhteisissä tiloissa on hyvin varusteltu keittiö, wc- ja suihkutilat. Asumiseen kuuluu maksuton aamiainen, lounas ja päivällinen ruokaravintola Sofiassa. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus pyykinpesuun. Keski-Pohjanmaan opiston asuntolatiimi vaikuttaa vahvasti niin asuntolan viihtyisyyteen kuin koko oppilaitoksen toimintaankin. Asuntolatiimin jäsenet järjestävät virkistystä koko oppilaitokselle ystävänpäivätikkareista erilaisiin juhliin ja kerhojen vetämiseen. VAPAA-AIKA Opistolla on mahdollisuus viettää laadukasta vapaa-aikaa monien eri harrastusten parissa. Hyvien harrastusmahdollisuuksien lisäksi opistolla järjestetään erilaisia tapahtumia ja tehdään matkoja maakuntaan. Vapaa-aikaa voi viettää oleskelutilassa, jossa on tv,playstation 3,Nintendo Wii ja dvd-soitin. Liikuntasalissa voi pelata esim. salibandya tai kiipeillä kiipeilyseinällä ohjatusti. Beachvolley-kentällä saa halutessaan hien pintaan ja voi nauttia toisten seurasta. Opiskelijoiden käytössä on myös bänditila, jossa voi soittaa ja laulaa yksin tai yhdessä. Atk-tilat opiskeluun ovat käytössä arkisin klo 21 saakka. Rentoutuminen valkoisessa huoneessa, saunassa ja porealtaassa on myös mahdollista.

15 KESKI- POHJANMAAN OPISTO OPISTO Opistontie KÄLVIÄ Puh. (06) Fax. (06) ESITE PÄIVITETTY KEVÄÄLLÄ 2011 Esitteen valokuvia ovat ottaneet audiovisuaalisen viestinnän ja valokuvauslinjan opiskelijat ja opetajat sekä innokkaat valokuvaajat muilta opiskelulinjoilta. Kiitokset kaikille valokuvaajille ja malleille.

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla

keho ja mieli Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Oulun Diakoniaopisto Innostavaa opiskelua Oulussa ja Ylitorniolla Ajankohtaiset koulutukset, kurssit ja hakuohjeet: www.oulundiakoniaopisto.fi keho ja mieli Monien mahdollisuuksien opisto Ammattikoulutus

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys

Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansanopistojen tarjoamat mahdollisuudet urapolun eri vaiheissa Ohjauksen ajankohtaisfoorumi: Koulunsa päättävien palvelut 24.3.2017 kehittämispäällikkö Tytti Pantsar, Suomen Kansanopistoyhdistys Kansaopistoista

Lisätiedot

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY

Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Mikä ihmeen kansanopisto? SUOMEN KANSANOPISTOYHDISTYS FINLANDS FOLKHÖGSKOLFÖRENING RY Yleistä avoin kaikille joustava, kokonaisvaltainen ja kokopäiväopiskelu yhteisöllisyys sosiaalisuus läheinen kansainvälinen

Lisätiedot

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.

Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen. Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen. www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa. Avoin kaikille Joustava, kokonaisvaltainen opiskelu Yhteisöllisyys sosiaalisuus Suomalainen kansainvälinen www.kansanopistot.fi/ opinnot/hyvatietaa.html www.kansanopistot.fi/ skybase/skymap.htm Kansanopistoja

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO Lastenohjaaja 1 TUTKINNON RAKENNE Pakolliset tutkinnon osat 70 ov - Lapsen kasvun ohjaus ja huolenpito 30ov - Perhelähtöinen ja yhteisöllinen kasvatustyö 25 ov - Koululaisten

Lisätiedot

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä 10.1.2015 Tero Kujala, ohjaava opettaja, KM, EO 1 Lisäopetusta? Perusopetuksen jälkeen nuorella on mahdollisuus hakeutua lisäopetukseen

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Mikä on ammatillinen tutkinto?

Mikä on ammatillinen tutkinto? Mikä on ammatillinen tutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä ammatillinen tutkinto tarkoittaa. Kainuun ammattiopisto Opintie 3, 87100 Kajaani p. (08) 61 651 www.kao.fi Mikä on

Lisätiedot

OTA TALTEEN! Muoviteollisuuden ammatilliset näyttötutkinnot MUOVISTA AMMATTI. - Ammatista tutkinto

OTA TALTEEN! Muoviteollisuuden ammatilliset näyttötutkinnot MUOVISTA AMMATTI. - Ammatista tutkinto Muoviteollisuuden ammatilliset näyttötutkinnot OTA TALTEEN! MUOVISTA AMMATTI - Ammatista tutkinto Suorita perus-, ammattitai erikoisammattitutkinto Muovien kiehtovaan maailmaan pääsee montaa reittiä. Ilman

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa

Tässä päivässä ja tulevaisuudessa Alku uudelle... Tässä päivässä ja tulevaisuudessa 2 Otavan Opisto on Mikkelin kaupungin omistama kansanopisto, jossa voi suorittaa joustavasti lähi- ja etäopintoja. Erityisosaamistamme on verkkopedagogiikka,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt

Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Opintojen lähtökohdat, tavoitteet ja sisällöt Itsenäinen elämä Työ Ammatillinen koulutus VALMENTAVA I 20-40 (80) ov - ammatilliseen peruskoulutukseen tai työelämään valmentavat perusopinnot koulutusalakohta

Lisätiedot

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus

Tanssin yleinen ja laaja. oppimäärä. Eija Kauppinen, Opetushallitus Tanssin yleinen ja laaja oppimäärä Eija Kauppinen, Opetushallitus Aluehallintovirasto, Pohjois-Suomi Taiteen perusopetus ja uusi OPS Muhos, 20.10.2017 Tanssin laaja ja yleinen oppimäärä Perusteiden taiteenalakohtaisten

Lisätiedot

Lapin ammattiopistossa

Lapin ammattiopistossa VALMA JA TELMA Lapin ammattiopistossa Mitä on Valma? Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (VALMA) on yhdistetty neljä aiempaa eri kohderyhmille suunnattua valmistavaa, valmentavaa,

Lisätiedot

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet

Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja kuntouttava tt opetus ja ohjaus ammatillisessa koulutuksessa opetussuunnitelman perusteet t OPH:n infotilaisuus 23.11.2009 Vammaisten opiskelijoiden valmentava ja

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen OPISKELIJAN ARVIOINNIN KOKONAISUUS Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 11.11.2009 Osaamisen tunnistaminen selvitetään ennen kyseisten opintojen alkamista, mitä ja millaista osaamista opiskelijalla

Lisätiedot

VALMISTAVAT JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET

VALMISTAVAT JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET VALMISTAVAT JA VALMENTAVAT KOULUTUKSET Valmistavat ja valmentavat koulutukset Valmistavien koulutusten avulla opiskelijat parantavat opiskelutaitojaan ja valmistautuvat suorittamaan ammatillisen perustutkinnon.

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten?

Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Valmentavat koulutukset VALMA JA TELMA kenelle ja miten? Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään tavoite, että kaikki jatkavat peruskoulusta toiselle

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 2011 Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus uusissa perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015

OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kaustinen 24.4.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Ylivieskan ammattiopisto Hyväksytty: 2 Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON

Lisätiedot

Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ

Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ Välinehuoltajan ammattitutkinto näyttötutkintona tai oppisopimuksella VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINNON SUORITTAMINEN Välinehuoltajan ammattitutkinto suoritetaan pääsääntöisesti

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA SEUROISSA TYÖSKENTELEVILLE Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta

Lisätiedot

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto

Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE. Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opisto Lähihoitaja 80 ov (120) / 2v Yo-pohjainen koulutus SOTE LÄHIHOITAJA - Lähellä sinua Sosiaali- ja terveysalan opistolla tarjoamme Sinulle mahdollisuuden hankkia ihmisläheisen ammatin, jonka työllistymisnäkymät

Lisätiedot

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011-2016 on edellytetty, että

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen

Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ilman taitavia, innovatiivisia ja ammatillisesti sivistyneitä onnistujia maailma ei tule toimeen Ammattiosaaminen 2025 visio, AMKEn tulevaisuusvaliokunta Visio voi toteutua, jos 1. ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin

Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin YHDESSÄ Tutkinnon perusteista OPSiin, HOPSiin ja HOJKSiin AMISTO 2.1.2014 Anu Raudasoja HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu 1.1.2014 YHDESSÄ Teemat: 1. Tutkinnon perusteista OPSiin 2. OPSista HOPSiin

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen tunnustamisen taustaa Oppimisympäristöjen monipuolistuminen Koulutuksen taloudellisuuden, tehokkuuden

Lisätiedot

Metsäalan perustutkinnon järjestäminen onnistuneena koulutustapana

Metsäalan perustutkinnon järjestäminen onnistuneena koulutustapana Metsäalan perustutkinnon järjestäminen onnistuneena koulutustapana Metsänomistajan metsäkoulu 27.11.2014 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 11 jäsenkuntaa 3 sopimuskuntaa Keski-Pohjanmaa on vahvan kulttuurija

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO SEURAKUNTAOPISTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Ilmaisutaitojen ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden työpaikat ja ajankohdat suunnitellaan

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Opiskelijan arvioinnin muutokset ja osaamisen tunnustaminen siirtymävaiheessa 12.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Oppimisen arviointi Oppimista arvioidaan antamalla opiskelijalle suullista tai

Lisätiedot

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA

LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO OPPISOPIMUKSELLA Oppisopimuskoulutus on ammatillista peruskoulutusta, joka koostuu työnopetuksesta työpaikalla ja tietopuolisesta opetuksesta oppilaitoksessa sekä ohjatuista

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1)

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat (1) AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN MUODOSTUMINEN JA OPINTOJEN VALINNAISUUS 29.9.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun!

Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Ota suunta Lahden ammattikorkeakouluun! Lahden ammattikorkeakoulu Muotoiluinstituutti Uusi valokuva -erikoistumisopinnot Opinto-opas 2006-2007 UUSI VALOKUVA -ERIKOISTUMISOPINNOT 30 OP Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015. Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015. Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

Sisustusalan ammattiosaajaksi

Sisustusalan ammattiosaajaksi Sisustusalan ammattiosaajaksi Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Artesaani, sisustusala kpedu.fi Näyttötutkintoperusteisesti KESKI-POHJANMAAN MAASEUTUOPISTO Toholammin ARTESAANIOPISTO - Ullavantie

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

RPKK KoulutustaRjonta 2009

RPKK KoulutustaRjonta 2009 RPKK koulutustarjonta 2009 huomisen SUUNNANNÄYTTÄJÄt 2 Suomen ensimmäinen Suomen ensimmäisen kauppaopiston, Raahen Porvari- ja Kauppakoulun, perustivat laivanvarustajaveljekset Johan ja Baltzar Fellman

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ

SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Yksi Suomen suurimmista ammatillisen perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen järjestäjistä n. 8000 opiskelijaa Henkilöstöä n. 850 Koulutamme ammattilaisia neljällä eri paikkakunnalla

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Aikuiskoulutus - lukuvuosi 2015-2016

Aikuiskoulutus - lukuvuosi 2015-2016 Hyvän elämän puolesta Aikuiskoulutus - lukuvuosi 2015-2016 sisällysluettelo Tutkintoon johtavaa aikuiskoulutusta 3 Lastenohjaaja - Lapsi- ja perhetyön perustutkinto 4-5 Lähihoitaja - Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos

Tutkinnon, opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos , opetuksen ja arvioinnin tietomalli, luonnos OPH Koulutusala Opintoala / Osaamisala Koulutusohjelma Tutkintonimike Koulutuksen järjestäjä & Työelämä Opiskelija & Opettaja Koulutus Hakemus Koulutuksen

Lisätiedot

Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä. Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu

Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä. Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu Maahanmuuttajien koulutus Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä Maahanmuuttoasiain toimikunnan kokous 27.3.2014 Joensuu 2 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Ammattiopistot (Joensuu, Niittylahti, Kitee,

Lisätiedot

TUTKINTORAKENNEASETUSTA ODOTELLESSA

TUTKINTORAKENNEASETUSTA ODOTELLESSA TUTKINTORAKENNEASETUSTA ODOTELLESSA - Humanistisen ja kasvatusalan tutkintojen perusteiden uudistus - Suhde sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon uudistukseen - Kasvatuksen työkentät - Ohjauksen työkentät

Lisätiedot

Lapsi- ja perhetyön perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015. Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus

Lapsi- ja perhetyön perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015. Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus Lapsi- ja perhetyön perustutkinnon perusteiden muutokset 1.8.2015 Opetusneuvos Ulla Aunola Ammatillinen peruskoulutus Lait ja asetukset, tutkintojen perusteet ja muut määräykset voimaan 1.8.2015 koskien

Lisätiedot

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO. SML:n syyspäivät 12.11.2014 Rea Warme, rehtori Helsingin Konservatorio

MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO. SML:n syyspäivät 12.11.2014 Rea Warme, rehtori Helsingin Konservatorio MUSIIKKIALAN PERUSTUTKINTO SML:n syyspäivät 12.11.2014 Rea Warme, rehtori Helsingin Konservatorio YLIOPISTO AMMATTI- KORKEAKOULU LUKIO AMMATILLINEN KOULUTUS TYÖELÄMÄ Ammattitutkinnot Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon

Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Tervetuloa Omnian aikuisopistoon Hyvinvointi Liike-elämä Palvelut Tekniikka ja taito Video Näyttötutkinnosta https://www.youtube.com/watch?v=4rg3c 3Krpko&feature=youtu.be Omnian aikuisopiston toimipisteet

Lisätiedot

Paula Kukkonen erityisasiantuntija Bovallius ammattiopisto 14.10.2011. paula.kukkonen@bovallius.fi 1

Paula Kukkonen erityisasiantuntija Bovallius ammattiopisto 14.10.2011. paula.kukkonen@bovallius.fi 1 Paula Kukkonen erityisasiantuntija Bovallius ammattiopisto 14.10.2011 paula.kukkonen@bovallius.fi 1 1) Bovallius - ammattiopiston ja Kuntoutus ORTON in esitys työhön kuntoutuksen ja työelämään valmennuksen

Lisätiedot

/ Minna Kansanaho Nyt olemme.

/ Minna Kansanaho Nyt olemme. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen ajanohjauksen perustutkinnon päivitystyö Uusi tutkinto voimaan 1.8.2009 13.11.2008 / Minna Kansanaho Minna.kansanaho@epopisto.fi Nyt olemme. Tutkintoa on edelleen päivitetty

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Ammattistartti on ollut todella mahtavaa! Olen todella tykännyt olla täällä ja sen myös huomaa arvosanoistani. Kiitokset ammattistartin keksijöille!

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

Humanistisen ja kasvatusalan ammattiosaajaksi

Humanistisen ja kasvatusalan ammattiosaajaksi Koulutusohjelmat > Työpaikat Humanistisen ja kasvatusalan ammattiosaajaksi Ammatilliset perustutkinnot Viittomakielisen ohjauksen perustutkinto Lapsi- ja perhetyön perustutkinto Nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 1. Y1 OPPILAITOS -Toimiala / yksikkö 2. Y2. Ikä 3. S0 Valmistutko tänä kevään? 4. S 1a Millaisen arvioit elämäntilanteesi olevan 4 kuukauden kuluttua valmistumisesi

Lisätiedot

OPPILASTYÖ MISKA LEHTO

OPPILASTYÖ MISKA LEHTO VALOKUVAUS SARJAKUVA ANIMAATIO OPPILASTYÖ MISKA LEHTO Mikä on Muurlan Opisto? Muurlan Opisto on perinteikäs, mutta vahvasti tässä ajassa toimiva kansanopisto, joka sijaitsee Salon Muurlassa. Meille on

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto

Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Aikuisten perusopetuksen uudistus Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 17.5.2017 Marja Repo, aikuisopisto Hanna Kukkonen, sivistysvirasto Uudistusprosessin aikataulu Eduskunta hyväksyi 29.12.2016 perusopetuslain

Lisätiedot

VALMA - säädösten valmistelu

VALMA - säädösten valmistelu VALMA - säädösten valmistelu Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari 25.11.2013, Helsinki Congress Paasitorni Hallitusneuvos Piritta Väinölä Opetus-

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA Määräys 90/011/2014 Muutos 15.6.2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Insinöörien täydennys-, lisä- ja muuntokoulutuksen tarjontamallin kehittäminen laajalla yhteistyöllä

Insinöörien täydennys-, lisä- ja muuntokoulutuksen tarjontamallin kehittäminen laajalla yhteistyöllä Insinöörien täydennys-, lisä- ja muuntokoulutuksen tarjontamallin kehittäminen laajalla yhteistyöllä Toimitusjohtaja Kari Juntunen, Ammattienedistämislaitossäätiö AEL sr Koulutusluokitus on vuodelta 2000

Lisätiedot

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016

kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 kuvia TYÖKYKYPASSI EKAMISSA 2015-2016 Ammattiosaajan työkykypassilla vahvistat työkykyäsi Lisää ensimmäinen luettelomerkki tähän Lisää toinen luettelomerkki tähän Lisää kolmas luettelomerkki tähän https://vimeo.com/57925261

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Kaupan lähiesimieskoulutus

Kaupan lähiesimieskoulutus Kaupan lähiesimieskoulutus -uutta osaamista kaupan kentälle -Tiiminvetäjä -Tuoteryhmävastaava -Lähiesimies Kauppiaitten Kauppaoppilaitos Koulutus pähkinänkuoressa Perustana opetusministeriön työnjohtokoulutuskokeilu

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINTI 12. kesäkuuta 2009

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINTI 12. kesäkuuta 2009 OHJAAJUUS 20 OV Oman työn tavoitteellinen suunnittu ja toteuttaminen sosiaalisista ja kasvatuksellisista lähtökohdista Tuloksellinen toiminta Oman työn kehittäminen Oman persoonan tunteminen ja käyttäminen

Lisätiedot

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille

Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Tutkintojen, oppimäärien ja muiden osaamiskokonaisuuksien sijoittuminen vaativuustasoille Liite Kansallinen vaativuustaso / eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen taso Taso1 Tutkinnot, oppimäärät ja

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus Opetushalllitus Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 4.3.2013 Opetushalllitus Miksi Vieraskielisiä on nuorten lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Miksi Vieraskielisiä on lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa ja kielitaitoon liittyvissä

Lisätiedot

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö

Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammatillisten oppilaitosten ja yritysten yhteistyö Ammattilaisen kädenjälki 8.11.2017 Helsinki Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen koulutusreformissa Kiertotalous ja kestävän kehityksen osaaminen

Lisätiedot

Kasvatuksen. ammattilaiseksi. Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto. Perhepäivähoitajan ammattitutkinto

Kasvatuksen. ammattilaiseksi. Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto. Perhepäivähoitajan ammattitutkinto Kasvatuksen ammattilaiseksi Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto Perhepäivähoitajan ammattitutkinto Lv. 2012 2013 Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen

Lisätiedot

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola

OPS-uudistus alkaen Osaamisperusteisuus todeksi. Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola OPS-uudistus 1.8.2015 alkaen Osaamisperusteisuus todeksi Keski-Pohjanmaan opot ja rehtorit, Kokkola 28.8.2015 Uudet määräykset Voimaan 1.8.2015 koskee myös jatkavia opiskelijoita! Opetuskeskeisyydestä

Lisätiedot

TERV ETULOA

TERV ETULOA 2 TERV ETULOA VALINTAINFOON 3 Video näyttötutkinnosta SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ 4 Y L I O P I S T O T J A T I E D E K O R K E A K O U L U T A M M AT T I K O R K E A K O U L U TYÖELÄMÄ Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Kädentaitaja keramiikka-alalla

Kädentaitaja keramiikka-alalla Kädentaitaja keramiikka-alalla Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Artesaani, keramiikka-ala Näyttöperusteisesti aikuiskoulutuksena kpedu.fi KESKI-POHJANMAAN MAASEUTUOPISTO TOHOLAMMIN YKSIKKÖ ARTESAANIOPISTO,

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio

AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO. Seppo Valio AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN PERUSTEET 2015 TURVALLISUUSALAN PERUSTUTKINTO Seppo Valio seppo.valio@oph.fi www.oph.fi OSAAMISPERUSTEISUUDEN VAHVISTAMINEN Opetuskeskeisestä ajattelusta oppimiskeskeiseen

Lisätiedot