Lapinjärven seurakuntayhtymä Toimintakertomus Tilinpäätös 2007

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lapinjärven seurakuntayhtymä Toimintakertomus Tilinpäätös 2007"

Transkriptio

1 Lapinjärven seurakuntayhtymä Toimintakertomus Tilinpäätös 2007

2 2 TOIMINTAKERTOMUS 1. YLEISKATSAUS 1. 1 YLEISKATSAUS Vuosi 2007 oli vuonna 2006 valitun kirkkovaltuuston ensimmäinen valtuustovuosi. Tehtävänsä toteuttamisessa seurakunta huolehtii jumalanpalvelusten toimittamisesta ja kasuaalitoimituksista, kristillisestä kasvatuksesta ja opetuksesta, sielunhoidosta, diakoniasta ja lähetystyöstä sekä muista kristilliseen sanoman perustuvista julistus ja palvelutehtävistä. Näiden perustehtävien lisäksi seurakunta hoitaa jäsentensä väestörekisteriä ja huolehtii hautaustoimesta. Seurakuntatyön kehityksen olennaisemmat muutokset ja tapahtumat Suomalainen seurakuntaneuvosto kokoontui 6 kertaa ja ruotsalainen seurakuntaneuvosto 6 kertaa. Seurakuntaneuvostojen omat toimintakertomukset ovat mukana yhtymän toimintakertomuksessa. Yhteinen seurakunnallinen toiminta Yhteiset kaksikieliset jumalanpalvelukset ja hartaudet 4.4. Kaksikielinen lasten hartaus (perhekerho + päiväkoti) kirkossa 4.4. Yhteiset pääsiäishartaudet laitoksissa: MDA koti, Helmikoti ja Martta koti 5.4. Yhteiset pääsiäishartaudet laitoksissa: palvelutalo ja Honkahovi, kulta ajankoti Kaksikielinen kaatuneitten muistopäivän jumalanpalvelus kappelissa, Kaksikielinen iltamessu kirkossa Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus kirkossa Yhteiset jouluhartaudet: Helmikoti ja Martta koti, kulta ajan kodissa Yhteiset jouluhartaudet: palvelutalolla, Honkahovissa ja Korsmalmin hoitokoti Muut yhteiset tilaisuudet Kukkien lasku sankarihaudoilla kaatuneitten muistopäivänä ja itsenäisyyspäivänä. Seurakuntien työntekijät ovat pitäneet kaksikielisiä hartauksia Honkahovissa, palvelutalolla, kulta ajan kodissa, MDA kodissa ja terveyskeskuksen vuodeosastoilla.

3 3 1.2 YLEISKATSAUS, TALOUSPÄÄLLIKKÖ Lapinjärven seurakuntayhtymän taloudellinen tilanne Talouden tarkastelu Seurakunnan talous on parantunut verrattuna edelliseen vuoteen. Vuoden 2007 tulos on positiivinen, ylijäämä on ,16 (2006 ylijäämä ,67 ). Toimintatuotot, verotulot sekä sijoitusten tuotot ovat kattaneet toiminnan rahoittamisen. Vuosikate on positiivinen ja sen suuruus on ,37, vuonna 2006 vuosikate oli ,15 plussalla. Tämän jälkeen seurakuntayhtymällä on ei enää ole vanhoja alijäämiä katettavaksi. Verotulot olivat budjetoitua suuremmat. Verotulot Tilinpäätös Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Kirkollisvero Yhteisövero Yhteensä Kirkollisvero nousi vuoteen 2006 verrattuna + 9 %. Yhteisöveron osuus nousi edellisvuoteen verrattuna 13,8 %. Talousarvioon verrattuna verotuloja kertyi 4,1 % enemmän kuin oli budjetoitu. Kirkollisveron prosentti oli 1,85 %. Vertaus vuoden 2006 tilinpäätökseen osoittaa, että toimintatuotot kasvoivat 1 % vuonna Toimintakulut kasvoivat 3,4 % vuonna Vuoden 2006 tilinpäätökseen verrattuna henkilöstömenot kasvoivat 2,2 %, palveluiden ostot kasvoivat 11,9 % sekä annetut avustukset laskivat 26,2 %.

4 4 2. HALLINTO Lapinjärven seurakuntayhtymä koostuu kahdesta seurakunnasta, Lapinjärven ruotsalaisesta seurakunnasta (Lappträsks svenska församling) ja Lapinjärven suomalaisesta seurakunnasta. 2.1 Hallintoelinten kokoonpano ja toiminta Yhteinen kirkkovaltuusto Yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajana on toiminut Teuvo Peltonen ja varapuheenjohtajana Harry Andersson. Varsinaiset jäsenet: Harry Andersson, Benita Busk, Leila Hasu, Virpi Hirvola, Lars Erik Illman, Maj Len Jaatinen, Ulla Maija Kuula, Sirkka Lempiö, Kalevi Nykänen, Teuvo Peltonen, Kerstin Perttilä, Pekka Puranen, Rauno Rantala, Heikki Räikkönen, Anne Rönkkö, Esko Röytiö, Airi Tuuri, Inga Lill Tähtinen, Gun Vivan Wallén, Aino Villikka ja Merja Viksten. Muut osallistujat: Matti Perälä, kirkkoherra, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Christer Åberg, kirkkoherra Karl Erik Stenvall, yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Gitte Backman, talouspäällikkö Lena Weckman, sihteeri, tulkki alkaen Kirkkovaltuusto kokoontui 4 kertaa vuoden aikana. Käsiteltyjä pykäliä 61. Ei aloitteita vuoden aikana. Selostus yhteisen kirkkovaltuuston tärkeimpien päätösten täytäntöönpanosta Kirkkovaltuuston vuosittaisten päätösten, kuten tuloveroasteen, toiminta ja taloussuunnitelman, talousarvion ja toimintakertomuksen lisäksi yhteinen kirkkovaltuusto päätti mm. seuraavaa: Tammikuussa valittiin suhteellisten vaalien vaalilautakunta. Tammikuussa valittiin kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi Teuvo Peltonen toimikaudelle sekä varapuheenjohtajaksi Harry Andersson toimikaudelle Tammikuussa valittiin yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi Karl Erik Stenvall vuosiksi sekä yhteisen kirkkoneuvoston jäsenet. Toukokuussa hyväksyttiin vuoden 2006 toimintakertomus ja tilinpäätös. Toukokuussa hyväksyttiin Lapinjärven Leipomon ostotarjous kahdesta maa alueesta. Päätös alistetaan kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Syyskuussa kirkollisveroprosentiksi vahvistettiin 1,85 %. Syyskuussa valittiin tilintarkastajiksi vuosille Rainer Lindström/Tilimax ja Åke Nybondas. Joulukuussa hyväksyttiin vuoden 2008 talousarvio sekä vuosien 2009 ja 2010 toiminta ja taloussuunnitelma koskien Lapinjärven seurakuntayhtymää sekä hautainhoitorahastoa. Joulukuussa hyväksyttiin Erja ja Rauno Klingbergin ostotarjous maa alueesta. Päätös alistetaan kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Joulukuussa päätettiin hakea hautausmaa sekä rakennusavustusta kirkkohallituksesta.

5 Tilintarkastus Seurakunnan hallinnon ja talouden tilintarkastajina ovat toimineet Rainer Lindström, HTM ja Åke Nybondas Yhteinen kirkkoneuvosto Yhteisen kirkkoneuvoston kuuluu yleisesti johtaa seurakuntayhtymän hallintoa sekä seurakuntayhtymän talouden ja omaisuuden hoitoa. Kirkkoneuvostolla on valtuuston vahvistama ohjesääntö. Kirkkoneuvostoon kuuluu puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi 7 jäsentä. Kirkkoneuvoston kokoonpano: Vakituinen jäsen Matti Perälä, kirkkoherra Karl Erik Stenvall varapuheenjohtaja Benita Busk Lenita Henriksson Lars Erik Illman Pirjo Löfqvist Pekka Puranen Arja Sirén Aino Villikka Varaedustaja Pekka Puranen Gun Vivan Wallén Inga Lill Tähtinen Kim Svenskberg Raija Räikkönen Kalevi Nykänen Leila Hasu Esko Röytiö Muut osanottajat: Christer Åberg, kirkkoherra Gitte Backman, talouspäällikkö Lena Weckman, seurakuntasihteeri alkaen Kertomusvuoden aikana kirkkoneuvosto on kokoontunut viisi kertaa. Käsiteltyjä pykäliä 106.

6 6 3 LAPINJÄRVEN SEURAKUNTAYHTYMÄN HENKILÖSTÖ 3.1 LUKUMÄÄRÄ Lapinjärven seurakuntayhtymän palveluksessa oli vuodenvaihteessa työntekijää, joista 1 on kokoaikainen ja 3 osa aikaista. Lapinjärven suomalaisessa seurakunnassa on 3 kokoaikaista työntekijää. Lapinjärven ruotsalaisessa seurakunnassa on 2 kokoaikaista työntekijää ja 1 osa aikainen. Työntekijöistä 50 % oli naisia ja 50 % miehiä. 3.2 VAKITUISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN PALVELUVUODET Palveluvuosien yhteenlaskettu lukumäärä on 89, keskimääräinen palveluaika on täten 9,9 vuotta. Palveluaika, vakituiset työntekijät alle 5 vuotta 5 9 vuotta vuotta vuotta vuotta vuotta 3.3 HENKILÖKUNNAN IKÄ JA SUKUPUOLI Henkilökunta on miespainotteinen ja keski ikäinen. Vakituisten työntekijöiden keski ikä on 51,2 vuotta. Miesten keski ikä on 55,8 vuotta ja naisten 46,6 vuotta. Ikäjakautuma, vakituiset työntekijät alle 20 vuotta vuotta vuotta vuotta vuotta över 60 vuotta

7 7 4 VÄKILUKU Tilastot vuoden 2007 aikana tapahtuneista väestönmuutoksista (suluissa edellisen vuoden tiedot). Suom. srk Ruots. srk Läsnäoleva väestö (1646) 995 (1009) Kastetut 12 (9) 11 (12) Kuolleet 19 (25) 16 (14) Srk:an muuttaneet 116 (107) 25 (18) Srk:sta muuttaneet 119 (102) 21 (29) Kirkkoon liittyneet 4 (2) ( ) Kirkosta eronneet 12 (7) 1 (1) Läsnäolevaan väestöön siirretyt ( ) 1 ( ) Poissaolevaan väestöön siirretyt ( ) 1 ( ) Läsnäoleva väestö (1630) 993 (995) Poissaoleva väestö (52) 98 (100) Solmitut avioliitot 8 (11) 5 (5) Avioerot 6 (1) 1 ( ) Seurakunnan väkiluku Lapinjärven suomalaisen seurakunnan väkiluku oli henkilöä. 51 henkilöä kuului poissaolevaan väestöön. Läsnäolevan väestön lukumäärä oli 1612 henkilöä. Edelliseen vuoteen verrattuna vähennys oli 18 henkilöä läsnäolevasta väestöstä. Poissaolevan väestön lukumäärä väheni 1 henkilöllä. Seurakuntaan liittyi 4 henkilöä ja 12 henkilöä erosi kirkosta. Lapinjärven ruotsalaisen seurakunnan väkiluku oli henkilöä. 98 henkilöä kuului poissaolevaan väestöön. Läsnäolevan väestön lukumäärä oli 993 henkilöä. Edelliseen vuoteen verrattuna vähennys oli 2 henkilöä läsnäolevasta väestöstä. Poissaolevan väestön lukumäärä väheni 2 henkilöllä. Kirkosta erosi 1 henkilö. Lapinjärven seurakuntayhtymän kokonaisväkiluku oli 2754 henkilöä. 149 henkilöä kuului poissaolevaan väestöön. Yhtymän läsnäolevan väestön lukumäärä oli 2605 henkilöä Läsnäolevasta väestöstä 61,88 % (60,38 %) kuuluu suomalaiseen seurakuntaan ja 38,12 % (39,62 %) ruotsalaiseen seurakuntaan (suluissa prosentit joissa mukana poissaoleva väestö)

8 8 5 TALOUSARVION TOTEUTUMA 5.1 KÄYTTÖTALOUDEN TOTEUTUMA YLEISHALLINTO 102 YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO TOIMINTA AJATUS Yhteinen kirkkovaltuusto on Lapinjärven seurakuntayhtymän ylin hallintoelin. Valtuusto vastaa toiminnan ja talouden pääpiirteistä. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Kertomusvuoden aikana kirkkovaltuusto kokoontui neljä kertaa ja käsitteli muun muassa seuraavia asioita: Toukokuussa hyväksyttiin vuoden 2006 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä myönnettiin vastuuvapaus tilivelvollisille. Syyskuussa päätettiin säilyttää kirkollisveroprosentti 1,85 %. Joulukuussa hyväksyttiin vuoden 2008 talousarvio sekä toiminta ja taloussuunnitelma vuosilla 2009 ja TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi talousarvion käsittelyssä joulukuussa ettei kokouspalkkiota makseta. Kokouspalkkion suuruus on ollut 10,09. Puheenjohtajan ja sihteerin kokouspalkkio on ollut 15,14. Ainoastaan matkakorvaukset maksettiin. TA 2007 TP 2006 TP 2007 Tunnusluku /kokous (sis kaikki kulut) /jäsen/kokous (sis kaikki kulut) TALOUS Toimintatuotot , , , ,70 Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot , ,44 Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,14 Vyörytystulot hallintotoimelle , ,14

9 9 104 YHTEINEN KIRKKONEUVOSTO TOIMINTA AJATUS Yhteisen kirkkoneuvoston tehtävänä on johtaa seurakuntayhtymän toimintaa. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Kertomusvuoden aikana yhteinen kirkkoneuvosto kokoontui viisi kertaa. Kokouksissa käsiteltiin muun muassa seuraavia asioita: Marraskuussa uusittiin kiinteistönhoitosopimus kiinteistöpalvelu Svenskbergin kanssa pienin muutoksin sekä hintojen tarkistusta. Hinta on 20,60 /h + alv 22%. Marraskuussa uusittiin myös urakointisopimus haudankaivuusta Kiinteistöpalvelu Svenskbergin kanssa pienin muutoksin sekä hintojen tarkistuksin. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi talousarvion käsittelyssä joulukuussa ettei kokouspalkkiota makseta. Kokouspalkkion suuruus on ollut 10,09. Puheenjohtajan ja sihteerin kokouspalkkio on ollut 15,14. Ainoastaan matkakorvaukset maksettiin. TA 2006 TP 2005 TP 2006 Tunnusluku /kokous (sis. kaikki kulut) / jäsen/kokous (sis. kaikki kulut) TALOUS Toimintatuotot Toimintakulut , ,05 Toimintajäämä , ,05 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot ,00 522,00 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,05 Vyörytystulot hallintotoimelle , ,05

10 10 TALOUS JA HENKILÖSTÖHALLINTO 103 TILINTARKASTUS JA VALVONTA TOIMINTA AJATUS Tilintarkastuksen tarkoituksena on kirkkovaltuuston pyynnöstä tarkistaa seurakuntien hallinnon ja talouden laillisuus ja tarkoituksenmukaisuus. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Kirkkovaltuuston hyväksymät tilintarkastajat ovat tarkistaneet seurakuntien hallinnon ja talouden ennalta tehdyn suunnitelman mukaan. Tilintarkastus oli TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Varat käytetään tilintarkastuksen kustannuksiin. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 TALOUS Toimintatulot Toimintakulut , ,41 Toimintajäämä , ,41 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,41 Vyörytystulot hallintotoimelle , ,41

11 TALOUSHALLINTO TOIMINTA AJATUS Osaavan palvelun antaminen seurakuntayhtymälle ja seurakunnille koskien henkilökuntaa, hallintoa, taloutta, kiinteistöjä ja hautaustointa. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Taloustoimisto johtaa taloudenpitoa ja valvoo talousarviossa määrättyjen varojen käyttöä. Taloustoimiston vastuualueeseen kuuluu muun muassa virka ja työehtosopimusten soveltaminen ja muut henkilöstökysymykset, kuten myös palkka asiamiestehtävät. Tehtäviin kuuluu lisäksi taloussuunnittelu, taloushallinnon ja hautatoimen hoito, seurakuntien tulojen tilittäminen, maksujen hoito, laskutus, palkanmaksu ja tietohallinto. Tehtäviin kuuluu myös kiinteistöhallinnon johto sekä vastuu kiinteistöjen hoidosta ja huollosta. Osa talouspäällikön palkasta on siirretty hautainhoitorahastoon. Tämän takia vähän säästö toimintakuluissa. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Seurakunta on hengellinen yhteisö ja tämä merkitsee että toiminnan suunnittelu ensisijaisesti suunnitellaan taloussuunnittelun ohella. Tavoitteena on myös, että toiminnan ja talouden suunnittelu voi luoda hyvät edellytykset sekä seurakuntien työntekijöille että luottamushenkilöille, jotta he voivat perehtyä seurakuntien toimintaan ja päättää siitä taloudellisiin perusteluihin nojautuen. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 TALOUS Toimintatulot Toimintakulut , ,64 Toimintajäämä , ,34 Poistot ja arvonalentumiset ,50 447,50 Sisäiset erät 38 72,00 62,00 Sisäiset vuokramenot ,00 842,00 Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,84 Vyörytystulot hallintotoimelle , ,84

12 TYÖHYVINVOINTI TOIMINTA AJATUS Järjestää työntekijöille virkistystä ja näin huolehtia työssä viihtymisestä ja jaksamisesta SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Seurakuntayhtymä on maksanut päivittäisen kahvin henkilökunnalle. Toukokuussa oli vaellusretki Lapinjärven ympäri sekä joulukuussa joululounas seurakuntakodissa. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Seurakuntayhtymä maksaa päivittäisen kahvin sekä järjestää retken sekä joululounaan henkilökunnalle työntekijäkokous virkistysretki Lapinjärven ympäri työntekijäkokous työntekijäkokous jouluruoka seurakuntakodissa Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 TALOUS Toimintatulot Toimintakulut ,12 301,44 Toimintajäämä ,12 301,44 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot , ,27 Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,71 Vyörytysmenot hallintotoimelle , ,71

13 13 KIRKONKIRJOJEN PITO 107 KIRKONKIRJOJEN PITO TOIMINTA AJATUS Seurakunnan kirkkoherranvirasto ylläpitää jäsenrekisteriä. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Seurakuntasihteerin virka on osa aikainen 80 % (työtunnit viikossa 29 h). Tulot virkatodistuksista oli 1027 vuonna 2007 (946 vuonna 2006). Maksullisia virkatodistuksia kirjoitettiin vuonna 2007 noin 306 kpl (vuonna 2006 noin 280 kpl). Tulot sukuselvityksistä oli pienempi vuonna 2007 (276 ) kuin vuonna 2006 (435 ) TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Seurakuntien kirkkoherranvirasto laatii virkatodistuksia ja tekee sukututkimuksia sekä virallisiin tarkoituksiin että yksityisille henkilöille. Virastolla on Väestösuoran avulla suora yhteys väestörekisterikeskukseen. Virastosta lähetetään koneellisesti tiedot väestötietojärjestelmään koskien kasteita, avioliittoja, rippikoulua sekä seurakuntaan liittymisistä ja eroamisista. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 TALOUS Toimintatulot , ,45 Toimintakulut , ,63 Toimintajäämä , ,18 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot , ,00 Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,18

14 14 KIRKKOHERRANVIRASTO 108 KIRKKOHERRANVIRASTO TOIMINTA AJATUS Kirkkoherranvirasto pyrkii antamaan asianmukaista palvelua seurakuntalaisille heidän eri asioissaan. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Arkistonhoito, pöytäkirjojen arkistointi. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 TALOUS Toimintatulot Toimintakulut , ,66 Toimintajäämä , ,66 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,66 Vyörytystulot hallintotoimelle , ,66

15 15 MUU YLEISHALLINTO 110 MUU YLEISHALLINTO TOIMINTA AJATUS SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Kaikki ne asiat joilla ei ole pääryhmää tai joita ei voida kirjata jonkun muun pääryhmän alle yleishallinnossa kuuluvat muuhun yleishallintoon. Tunnusluku TA2007 TP 2006 TP 2007 TALOUS Toimintatulot , ,26 Toimintakulut , ,56 Toimintajäämä , ,30 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,30 Vyörytystulot hallintotoimelle , ,30

16 16 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA LYHYT SELVITYS TOIMINTA AJATUKSESTA Yhtymän toimintamääräraha vuodelle 2007 suomalaiselle seurakunnalle oli Seurakunta huolehtii jumalanpalvelusten pitämisestä, kasteen ja ehtoollisen toimittamisesta sekä muista kirkollisista toimituksista, kristillisestä kasvatuksesta ja opetuksesta, sielunhoidosta, diakoniasta ja lähetystyöstä sekä kristilliseen sanomaan perustuvista julistus ja palvelutehtävistä. (KL 4:1) SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA TOIMINNAN Seurakunta on pyrkinyt toimimaan kansankirkon periaatteella. Kulunutta vuotta luonnehtii siirtymä vakiintuneeseen seurakuntatyöhön. Jumalanpalvelukset pidettiin alkutalven ajan kappelissa. Loppiaisena otettiin kappeliin vastaan Alli Simanderin käsinkudotusta pellavasta valmistama kuultokudos, joka sijoitettiin kappelin etuosan ikkunaan. Ilonaiheisiin kuuluivat mm. onnistunut leirikesä. Työalojen johtokuntien työtä käynnistettiin myös kasvatuksen ja jumalanpalveluksen ja musiikin osalta. Diakonia ja lähetys ovat perinteisestikin toimineet aktiivisesti.

17 SEURAKUNTANEUVOSTO, SUOMALAINEN SEURAKUNTA TOIMINTA AJATUS Seurakuntaneuvosto valvoo seurakunnan toimintaa ja myötävaikuttaa seurakunnan toimintamuotojen suunnittelussa. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Seurakuntaneuvosto kokoontui 6 (7) kertaa vuoden aikana ja käsiteltyjä pykäliä oli 82 (66). Seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajana toimi Sirkka Lempiö. Tammikuun kokouksessaan SN asetti 4 työalajohtokuntaa. Kesäkuun kokous pidettiin rippikoululeirillä. Kokouksessa hyväksyttiin mm. ilmanvaihdon kunnostustyö toteutettavaksi suomalaisen seurakunnan varoin. TA 2007 TP 2006 TP 2007 Tunnusluku /kokous / jäsen/kokous TALOUS Toimintatulot Toimintakulut , ,92 Toimintajäämä , ,92 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot ,00 521,00 Kate joka liittyy Toiminta alueeseen , ,92 Vyörytystulot hallintotoimelle , ,92

18 18 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA JUMALANPALVELUSELÄMÄ TOIMINTA AJATUS Jumalanpalvelus on kaikille avoin kokoontuminen Jumalan Sanan ääreen. KJ 2:1. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Päiväjumalanpalveluksia oli 61( vuonna 2006 yhteensä 62), joissa käyntejä yhteensä 2104 (2627) eli keskimäärin 34 (42) /jumalanpalvelus. Ehtoollisen vietto oli päiväjumalanpalveluksissa 38 (33) kertaa, käyntejä 846 (919) eli keskimäärin 22 (28). Jumalanpalveluksiin osallistumisessa oli vähenemistä vuoteen 2006 verrattuna. Kymmenvuotiskaudella vuoden yksittäisistä jumalanpalveluksista saatiin 2 ykköspaikkaa: pääsiäispäivä ja jouluaatto mutta kokonaisuutena jäätiin häntäpäähän. Tässä on selkeä parannuksen paikka. Keskustelua herätti yhteisen kirkkoneuvoston päätös talvikauden jumalanpalvelusten siirtämisestä kappeliin. Tämä tuskin kuitenkaan selittää koko vuoden kävijämäärän laskua.. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Päiväjumalanpalvelus toimitetaan kirkkomme järjestyksen mukaan. Tavoitteena oli jakaa vastuuvuoroja seurakunnan jäsenille, jotta he voivat tuoda jumalanpalvelukseen esim. omia rukousaiheita. Tässä tavoitteessa on parantamisen varaa. Millainen voisi olla lapinjärveläinen jumalanpalvelus niin, että seurakuntalaiset tuntisivat sen omakseen? Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot , ,58 Tulot TALOUS sis.palkat Toimintatulot Toimintakulut , ,89 Toimintajäämä , ,89 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot , ,00 Vyörytysmenot hallintotoimelta , ,90 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,79

19 19 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA HAUTAAN SIUNAAMINEN TOIMINTA AJATUS Pappi toimittaa hautaan siunaamisen kirkkokäsikirjan mukaisesti ja siten kuin vainajan omaisten kanssa sovitaan. KJ 2:22. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Hautaan siunaamisia 23 (28), joissa läsnä 991 (993) henkilöä eli keskimäärin 42 (35)/ hautaan siunaaminen. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Hautaan siunaamisen tavoite on siunaamisen lisäksi omaisten sielunhoito ja hengellinen ohjaus toimituskeskustelussa. Tavoite toteutuu hyvin. Lapinjärvellä on selkeästi kirkollinen hautajaisperinne. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot 0 56,16 187,63 Tulot TALOUS sis.palkat Toimintatulot Toimintakulut , ,51 Toimintajäämä , ,51 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot Vyörytysmenot hallintotoimelta , ,58 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,09

20 20 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA MUUT KIRKOLLISET TOIMITUKSET TOIMINTA AJATUS Seurakunnan jäsenet kastattavat lapsensa ja solmivat avioliiton kirkkomme uskon mukaisesti. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Kasteita oli 12 (9). Kirkossa kastetoimituksia oli 4 ( 2). Avioliittoon vihkimisiä oli kirkossa yhteensä 5 (5), joissa läsnä 257 (285) eli keskimäärin 51 (57) henkilöä. Yhteensä avioliittoja solmittiin 8 (11). Avioeroja oli 6 (1). TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Kirkollisissa toimituksissa pyritään arvostamaan seurakuntalaisten toivomuksia ja hoitamaan hengellistä elämää ja seurakuntayhteyttä toimituskeskustelulla. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot ,55 200,00 Tulot TALOUS sis.palkat Toimintatulot Toimintakulut , ,92 Toimintajäämä , ,92 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot , ,00 Vyörytysmenot hallintotoimelta , ,23 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,15

21 21 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA AIKUISTYÖ TOIMINTA AJATUS Löytää liittymäkohtia aikuisen uskonelämän tukemiseen. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Suomen ev.lut Kansanlähetyksen ja piirijohtaja Eero Ahosen kanssa yhteistyössä raamattupiiri Lipossa, keskimäärin 5 (5) osallistujaa. Lisäksi hartaustilaisuuksia seurakunnan alueella. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Aikuistyöllä ei varsinaisesti ole omaa profiilia. Yhdessä luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa on syytä pyrkiä yhteistyöhön järjestöjen ja yhdistysten kanssa ja löytää aikuisella sopivia uskon elämän keskusteluavauksia. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot ,80 277,54 Tulot ,92 604,28 TALOUS sis.palkat Toimintatulot ,92 610,39 Toimintakulut , ,51 Toimintajäämä , ,12 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot Vyörytysmenot hallintotoimelta , ,84 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,96

22 22 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA MUUT SEURAKUNTATILAISUUDET TOIMINTA AJATUS Kirkon tehtävän toteuttamiseksi järjestetään toimintaa, jossa syvennetään kristillistä tietopohjaa, kinkerit, seurakuntaillat yms. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Vuoden aikana kinkereitä 6 (6), joissa läsnä yhteensä 117 (86) osallistujaa. Aiheena erityisesti seurakuntien yhteistyö ja Yhteisvastuu keräys. Leirikeskuksessa järjestettiin kesällä 14 saunailtaa, keskimäärin 10 henkilöä/ilta. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Kinkereihin osallistuminen palasi aiempien vuosien tasolle edellisen vuoden notkahduksen jälkeen. Kinkerit ovat hyvä paikka keskustella seurakunnan ajankohtaisista kysymyksistä ja kylän kuulumisista. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot , ,18 Tulot TALOUS sis.palkat Toimintatulot 100 Toimintakulut , ,94 Toimintajäämä , ,94 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot , ,00 Vyörytysmenot hallintotoimelta , ,69 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,63

23 23 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA TIEDOTUS TOIMINTA AJATUS Vastuu tiedottamisesta on kirkkoherralla. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Kirkolliset ilmoitukset viikoittain Loviisan Sanomissa ja Itäväylässä sekä verkkosivuilla. Koteihin jaettiin kevään ja syksyn ohjelma postin välityksellä. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Tiedottaminen pyrkii siihen, että seurakunnan jäsenet saavat oikeaa tietoa toiminnasta ja taloudesta ja osallistuvat toimintaa. Tässä on parannettavaa jatkuvasti. Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot , ,12 Tulot TALOUS sis.palkat Toimintatulot Toimintakulut , ,16 Toimintajäämä , ,16 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot Vyörytysmenot hallintotoimelta , ,91 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,07

24 24 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA MUSIIKKITYÖ TOIMINTA AJATUS Päiväjumalanpalveluksessa käytetään kirkkomme messusävelmistöä ja virsikirjaa. KJ 2:5. Kirkkoherra vastaa jumalanpalveluksista ja kanttori johtaa musiikkitoimintaa. KJ 6:39. Kuorotoiminta on tärkeä seurakuntalaisen osallistumistapa kirkkomusiikin toteuttamisessa. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Tavoitteena on ollut hoitaa seurakunnan musiikkityö aiempien tavoitteiden mukaisesti ja kehittää uutta mahdollisuuksien mukaan. Uskoa kirkkokuoron jatkuvuuteen on lisännyt se, että uusia laulajia on tullut sekä sopraanoon, että alttoon. Bassossa on yhdestä kahteen laulajaa ja tenorissa yksi, jota avustan kuoroa johtaessani. Toistaiseksi balanssi sopraanojen vähäisyyden takia ei ole ollut paras mahdollinen, mutta uskon tilanteen korjautuvan. Traditionaalisen ohjelmiston lisäksi olemme ottaneet myös uudentyylisiä kappaleita käyttöömme. Yhdeksi suosituimmista lauluntekijäksemme on noussut Pekka Simojoki. Hänen sävellyksensä ovat mukaansa tempaavia ja rytmikkäitä. Jyrkimmätkin vanhojen kappaleiden kannattajat ovat lieventäneet näkökantojaan niin, että voimme esittää jo uudempaakin hengellistä musiikkia. Tavoitteemme on esittämään kuhunkin kirkolliseen juhlapäivään sopivaa ohjelmistoa. Pyrimme myös vierailemaan mahdollisuuksien rajoissa vanhainkodeissa. Uudesta musiikkitoiminnasta, nuorten lauluryhmästä, en osaa vielä sanoa mitään varmaa, koska tapaan varsinaiset osanottajakandidaatit vasta tulevalla viikolla. Etenkin tyttöjen keskuudessa on havaittavissa kiinnostusta Elämän Siivillä laulukirjan kappaleisiin. Tietenkin toivon, että saataisiin toimiva nuorten lauluryhmä aikaiseksi, mutta se on kuitenkin nuorten oma vapaa valinta, eikä heitä voi siihen pakottaa. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Laulakaa kiitollisin mielin Jumalalle. Kol. 3:16. TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot ,66 724,82 Tulot 0 0 TALOUS sis.palkat Toimintatulot 33,00 Toimintakulut , ,33 Toimintajäämä , ,43 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot , ,00 Vyörytysmenot hallintotoimelta , ,20 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,63

25 25 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA MUU LAPSI JA NUORISOTYÖ TOIMINTA AJATUS Tähän on kirjattu lapsi ja nuorisotyön tulot jotka ovat kolehtituloja sekä Torwallin rahastosta saamat varat. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot Tulot , ,60 TALOUS sis.palkat Toimintatulot , ,60 Toimintakulut Toimintajäämä , ,60 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot Vyörytysmenot hallintotoimelta Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,60

26 26 2 SEURAKUNTATYÖ 201 SUOMALAINEN SEURAKUNTA PÄIVÄKERHOTYÖ TOIMINTA AJATUS Seurakunta tukee vanhempia kristillisinä kasvattajina. SELVITYS TOIMINNASTA KERTOMUSVUONNA Marja Turpeinen piti päiväkerhoa Porlammilla OP:n kerhohuoneessa kevätkaudella 13 kertaa (kirjoissa 5 poikaa ja 4 tyttöä) ja syyskaudella 12 kertaa ( 2 poikaa ja 10 tyttöä). Kirkonkylässä ei ollut kerhoa. Vuonna 2007 kahdessa päiväkerhossa (kirkonkylä ja Porlammi) oli 20 lasta. Yhteensä 60 (56) lapselle lähetettiin syntymäpäivä tervehdys 1 4 vuotisjuhlan merkeissä. Diakoni Kari Martikainen aloitti syksyllä päiväkerhon pitämisen seurakuntakodilla kirkonkylässä Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekerhon yhteydessä. TOIMINNAN TAVOITTEET JA MITEN TAVOITTEISIIN ON PÄÄSTY Seurakunta huolehtii päiväkerhotoiminnan avulla alle kouluikäisten lasten kristillisestä kasvatuksesta omassa kerhotoiminnassa ja yhteistyöllä kunnalliseen päivähoitoon. Seurakuntaneuvosto päätti palata lapsityön linjaukseen kevätkaudella Tunnusluku TA 2007 TP 2006 TP 2007 Srk yhtymän toiminta avustus Menot , ,63 Tulot TALOUS sis.palkat Toimintatulot Toimintakulut , ,63 Toimintajäämä , ,63 Poistot ja arvonalentumiset Sisäiset erät Sisäiset vuokramenot ,00 Vyörytysmenot hallintotoimelta ,93 368,64 Kate joka liittyy toiminta alueeseen , ,27

TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA. Lapinjärven seurakuntayhtymä ja hautainhoitorahasto

TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA. Lapinjärven seurakuntayhtymä ja hautainhoitorahasto TALOUSARVIO JA TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2010 Lapinjärven seurakuntayhtymä ja hautainhoitorahasto 2 TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO VUODELLE 2008 SEKÄ TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2009 2010 Lähtökohta

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. Saatteeksi: 2. Seurakunnan organisaatio Toimielimet Kokoonpanot Kirkkoneuvoston kokousten asiat Kehitystä kuvaavia taulukoita

SISÄLLYSLUETTELO 1. Saatteeksi: 2. Seurakunnan organisaatio Toimielimet Kokoonpanot Kirkkoneuvoston kokousten asiat Kehitystä kuvaavia taulukoita SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS SISÄLLYSLUETTELO 1. Saatteeksi: 2. Seurakunnan organisaatio Toimielimet Kokoonpanot Kirkkoneuvoston kokousten asiat Kehitystä kuvaavia taulukoita

Lisätiedot

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015)

SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015) SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA Toiminta- ja taloussuunnitelma 2015-2017 1 / 40 SAUVO-KARUNAN SEURAKUNTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015-2017 JA TALOUSARVIO 2015 (TTS 2015) Sisällysluettelo ESIPUHE...2 1

Lisätiedot

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN TASEKIRJA 2012 ÅBO OCH S:T KARINS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN TASEKIRJA 2012 ÅBO OCH S:T KARINS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN TASEKIRJA 2012 ÅBO OCH S:T KARINS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET BALANSBOK 2012 SISÄLLYSLUETTELO TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄ TASEKIRJA 2012 TOIMINTAKERTOMUS 1 Keskuskirjanpito

Lisätiedot

KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS

KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS Kirkkoneuvosto 8.9.2010 Sivu 1 KARKKILAN SEURAKUNTA PERUSTOIMINTOKUVAUS 2010 Karkkilan Seurakunta Puh. 09 5655 220 Y-tunnus Huhdintie 9 Fax. 09 5655 2239 0127051-2 03600 Karkkila web: www.karkkilanseurakunta.fi

Lisätiedot

Veden varaan. Pienen juhla on suuri hetki. Äijäjumpassa sohvatkin saavat kyytiä. Tarinatehdas ammentaa diakonian arkipäivästä.

Veden varaan. Pienen juhla on suuri hetki. Äijäjumpassa sohvatkin saavat kyytiä. Tarinatehdas ammentaa diakonian arkipäivästä. Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 2/2015 www.turunseurakunnat.fi Veden varaan Pienen juhla on suuri hetki Sivut8 11 Äijäjumpassa sohvatkin saavat kyytiä. Sivu 20 Tarinatehdas ammentaa diakonian

Lisätiedot

KEMINMAAN SEURAKUNTA. Alttarivaate ja kirjateline 1700 -luvulta

KEMINMAAN SEURAKUNTA. Alttarivaate ja kirjateline 1700 -luvulta KEMINMAAN SEURAKUNTA Alttarivaate ja kirjateline 1700 -luvulta TASEKIRJA 2011 1 TASEKIRJA SISÄLTÖ YLEISKATSAUS... 5 Kirkkoherran yleiskatsaus... 5 Talous 2011... 5 HALLINTOELINTEN KOKOONPANO JA TOIMINTA...

Lisätiedot

PERUSTOIMINTOKUVAUKSET

PERUSTOIMINTOKUVAUKSET PERUSTOIMINTOKUVAUKSET 2015 1 Teillä on nyt kädessänne vihkonen, jossa on kuvattu Tuusulan seurakunnan työalojen ja alueiden perustoimintokuvaukset. Perustoimintokuvaukset kertovat nimensä mukaan työalojen

Lisätiedot

MIKAELINSEURAKUNTA Vuosikertomus 2013

MIKAELINSEURAKUNTA Vuosikertomus 2013 MIKAELINSEURAKUNTA Vuosikertomus 2013 1 Silvia Koski johtamassa kuoroa. Rippikoulun starttikirkko 15.12. Kappalainen Pekka Ahlamon eläkkeellelähtöjuhla 10.3. 2 Mikaelin Pianon Vuosikertomus päällä pahvipekka.

Lisätiedot

Tampereen ev.lut. seurakunnat

Tampereen ev.lut. seurakunnat Tampereen ev.lut. seurakunnat vuosikertomus 2010 1 Kuva: Janne Ruotsalainen sisällysluettelo Tampereen seurakuntien päiväkerhotyö juhli 60 toimintavuottaan Keskustorilla kesälaulajaisissa 15.6.2010. Kriisin

Lisätiedot

KV 3/2013 43. Liite 4 PORNAISTEN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA VUOSILLE 2014 2016

KV 3/2013 43. Liite 4 PORNAISTEN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA VUOSILLE 2014 2016 KV 3/2013 43 Liite 4 PORNAISTEN SEURAKUNNAN TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA VUOSILLE 2014 2016 29.10.2013 Kirkkovaltuusto 12.11.2013 2 PORNAISTEN SEURAKUNTA SISÄLLYSLUETTELO KIRKKOHERRAN KATSAUS. 3 1

Lisätiedot

KEMINMAAN SEURAKUNTA TASEKIRJA 2013

KEMINMAAN SEURAKUNTA TASEKIRJA 2013 KEMINMAAN SEURAKUNTA TASEKIRJA 2013 1 TASEKIRJA YLEISKATSAUS (4) Kirkkoherran yleiskatsaus (4) Talous 2013 (5) HALLINTOELINTEN KOKOONPANO JA TOIMINTA (6) Kirkkovaltuusto toiminta (7) Kirkkoneuvoston toiminta

Lisätiedot

Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 1/2012 www.turunseurakunnat.fi

Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 1/2012 www.turunseurakunnat.fi Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 1/2012 www.turunseurakunnat.fi Maarian maaperästä on versonut suurmiehiä vuosisata toisensa jälkeen. Sivut 9 11 Unelma 42 kilometristä siivittää pitkän

Lisätiedot

Toimintakertomus 2006

Toimintakertomus 2006 Toimintakertomus 2006 Yhdessä Rovaniemellä t Vuosi 2006 oli merkittävä Rovaniemellä, kun pitkällisen prosessin tuloksena kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät. Tämä ennakoi suurta valtakunnallista kuntarakenteen

Lisätiedot

Kn 6/2014 163 liite 5 Kv 2/2014 17 liite 2 MÄNTTÄ-VILPPULAN SEURAKUNTA

Kn 6/2014 163 liite 5 Kv 2/2014 17 liite 2 MÄNTTÄ-VILPPULAN SEURAKUNTA Kn 6/2014 163 liite 5 Kv 2/2014 17 liite 2 MÄNTTÄ-VILPPULAN SEURAKUNTA TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2016-2017 Sisällysluettelo sivu 1. SEURAKUNNAN TOIMINNAN PERUSTA

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS - ÅRSBERÄTTELSE - ANNUAL REPORT

VUOSIKERTOMUS - ÅRSBERÄTTELSE - ANNUAL REPORT VUOSIKERTOMUS - ÅRSBERÄTTELSE - ANNUAL REPORT YHTEYSTIEDOT KONTAKTINFORMATION YHTEYSTIEDOT Suomen Ev.Lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry (OPKO) Hämeentie 155 A 9 00560 HELSINKI (09) 612 9940 opko@opko.fi

Lisätiedot

Vuosikertomus 2010. Mikaelinseurakunta keskellä arkea ja juhlaa

Vuosikertomus 2010. Mikaelinseurakunta keskellä arkea ja juhlaa Vuosikertomus 2010 Mikaelinseurakunta keskellä arkea ja juhlaa 1 Seurakunta ja messu ovat kaikkia ja kaikenikäisiä varten. Starttikirkon jälkeen eri-ikäisiä pappeja toivottamassa hyvää pyhää. Vas. rovasti

Lisätiedot

Kauniaisten musiikkijuhlat yhdisti tieteen ja taiteen Konst och vetenskap på Grankulla musikfest

Kauniaisten musiikkijuhlat yhdisti tieteen ja taiteen Konst och vetenskap på Grankulla musikfest Sisältää kaupungin virallisia tiedotteita Innehåller stadens officiella meddelanden No Nr 13/9.11. 29.11.2010 Kauniaisten paikallislehti Lokaltidningen för Grankulla Kauniaisten musiikkijuhlat yhdisti

Lisätiedot

8På Frukostklubb. Kodin siunaamiseen. on matala kynnys ja keveä ovi. Sivut 9-11

8På Frukostklubb. Kodin siunaamiseen. on matala kynnys ja keveä ovi. Sivut 9-11 Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 2/2012 www.turunseurakunnat.fi Kodin siunaamiseen on matala kynnys ja keveä ovi. Sivut 9-11 6Marian jäljillä Turussa. 20 Väitöskirjaa tekevä kuurosokea

Lisätiedot

HelsinkiMission hallitus: Yrjö Kopra, Caroline Lilius, Heikki Ropponen, Hannu Tonteri ja Tapio Aaltonen. Kuvasta puuttuu Jaana Hallamaa.

HelsinkiMission hallitus: Yrjö Kopra, Caroline Lilius, Heikki Ropponen, Hannu Tonteri ja Tapio Aaltonen. Kuvasta puuttuu Jaana Hallamaa. Vuosikertomus 2012 kiihkeä Vuosi 2012 Vuosikertomus on aina hyvä juttu. Pakottaa meidät arvioimaan tehtyä työtä, sen tuloksia ja vaikuttavuutta. Tämän lehden sisään sijoitettu vuosikertomusosio antaa sinulle

Lisätiedot

Rakennetaan Valloittava yhteisö 8. Olen kuin jalkapallovalmentaja. Jeesus valloittaa 10. Leirillä Jordaniassa 17 3/2012

Rakennetaan Valloittava yhteisö 8. Olen kuin jalkapallovalmentaja. Jeesus valloittaa 10. Leirillä Jordaniassa 17 3/2012 Rakennetaan Valloittava yhteisö 8 Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen jäsen- ja tiedotuslehti Finlands Ev.luth. Student- och Skolungdomsmissionens medlem- och infoblad 3/2012 Olen kuin jalkapallovalmentaja

Lisätiedot

LAPSET, NUORET PERHEET SOSIAALI- TOIMINTA URHEILU- TOIMINTA MUSIIKKI- TOIMINTA TOIMINTA- KERTOMUS 2014

LAPSET, NUORET PERHEET SOSIAALI- TOIMINTA URHEILU- TOIMINTA MUSIIKKI- TOIMINTA TOIMINTA- KERTOMUS 2014 LAPSET, NUORET PERHEET TOIMINTA MUSIIKKI- URHEILU- TOIMINTA TOIMINTA- SOSIAALI- TOIMINTA KERTOMUS 2014 Turun Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys - Kristliga Föreningen för Unga Män i Åbo ry. Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kauniaisten paikallislehti

Kauniaisten paikallislehti Sisältää kaupungin virallisia tiedotteita Innehåller stadens officiella meddelanden No Nr 2/ Kauniaisten paikallislehti Lokaltidningen för Grankulla ANNIKA MANNSTRÖM Talous Ekonomi Mitä Kauniaisten pankit

Lisätiedot

kylvetty kristillisyys

kylvetty kristillisyys Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 5/2011 www.turunseurakunnat.fi Suomalaiseen maaperään ja mielenmaisemaan kylvetty kristillisyys versoo kasvua yllättävissäkin paikoissa. Keskiaukeama Kevään

Lisätiedot

Vuosikertomus Årsberättelse

Vuosikertomus Årsberättelse Vuosikertomus Årsberättelse SUOMEN EV.LUT. OPISKELIJA- KOULULAISLÄHETYS RY (OPKO) FINLANDS EV.LUTH. STUDENT- OCH SKOLUNGDOMSMISSION RF (FSSM) 2014 yhteystiedot Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys

Lisätiedot

KiVassa koulussa viihdytään ja voidaan hyvin I KiVa skolan trivs alla och mår bra

KiVassa koulussa viihdytään ja voidaan hyvin I KiVa skolan trivs alla och mår bra Sisältää kaupungin virallisia tiedotteita Innehåller stadens officiella meddelanden No Nr 10/7. 27.9.2010 Kauniaisten paikallislehti Lokaltidningen för Grankulla CHRISTINA JÄRVI Tunnelitie avataan liikenteelle

Lisätiedot

TVÅ SPRÅK ELLER FLERA? KAKSI TAI USEAMPIA KIELIÄ? Råd till flerspråkiga familjer. Neuvoja monikielisille perheille

TVÅ SPRÅK ELLER FLERA? KAKSI TAI USEAMPIA KIELIÄ? Råd till flerspråkiga familjer. Neuvoja monikielisille perheille TVÅ SPRÅK ELLER FLERA? Råd till flerspråkiga familjer KAKSI TAI USEAMPIA KIELIÄ? Neuvoja monikielisille perheille KOULUVIRASTO ja RINKEBYN KIELENTUTKIMUSLAITOS SKOLVERKET och SPRÅKFORSKNINGSINSTITUTET

Lisätiedot

Hiljaisuus luo tilaa uusille ajatuksille Keskiaukeama

Hiljaisuus luo tilaa uusille ajatuksille Keskiaukeama Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 3/2014 www.turunseurakunnat.fi Hiljaisuus luo tilaa uusille ajatuksille Keskiaukeama Tuhansien vainajien Tuomiokirkko Sivut 6 7 Påskvandringen minns barnen

Lisätiedot

Turun NMKY 120 vuotta 1893-2013

Turun NMKY 120 vuotta 1893-2013 Turun NMKY 120 vuotta 1893-2013 Toimintasuunnitelma 2013 luettelo Turun NMKY Merkitystä elämään vuodesta 1893 4 Tavoitteet ja painopisteet 4 NMKY-yhteys ja yhteistyö 6 Turun NMKY 120 vuotta 6 Hallinto

Lisätiedot

ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2007

ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2007 ROVANIEMEN SEURAKUNTA VUOSIKERTOMUS 2007 Uskoa, luottamusta ja välittämistä ROVANIEMEN SEURAKUNTA Vuonna 2007 oli maassamme kaksi merkittävää juhlaa. Itsenäisyytemme 90. juhla näkyi ja vaikutti läpi vuoden.

Lisätiedot