TNM96-ETL. Energia- ja tehomittari. TNM96-ED (ilman energiaa)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TNM96-ETL. Energia- ja tehomittari. TNM96-ED (ilman energiaa)"

Transkriptio

1 TNM96-ETL Energia- ja tehomittari TNM96-ED (ilman energiaa)

2 TAKOWA OY STRÖMBERGINTIE 4 E HELSINKI Puhelin Fax TAKOWA@TAKOWA.FI

3 Sisällysluettelo LUKU 1 ESITTELY Tietoa TNM96-ETL-energia- ja tehomittarista Ohjeita tämän käsikirjan käyttöön Turvallisuusohjeet Takuu Otamme mielellämme vastaan kommenttejasi Vastuuvapauslauseke LUKU 2 ASENNUS Pakkauksen sisältö Mekaaninen asennus Johdinkaaviot Liitännät mittarin takana Digitaalinen ulostulo Valmistustiedot LUKU 3 TNM96-ETL-:n KÄYTTÖ TEHOMITTARI Etupaneeli Ohjauspainikkeet Lukitus LUKU 4 TNM96-ETL:n TARPEELLISET ASETUKSET Virta-/jännitemuuntajien asetukset Kieliasetuksen muuttaminen Ulostuloimpulssin asetus Minimijännitteen (D.Out) asetus LUKU 5 ETUPANEELIN NÄYTÖT Virta, jännite ja taajuus I, U, F huippuarvojen nollaus Tehon osoitus Tehon osoitus reaaliajassa Tehon laatu Vieritä päävalikosta kohtaan "Power Quality" Paina "ENTER" Kuva 5.2 Virta THD Paina painiketta "F1", THD-jännitteen näyttämiseksi Energiamittaus... 38

4 LUKU 6 TIEDONSIIRTO MODBUS Framing [MODBUS-kehys] RTU-siirtomuoto RTU-kehysmuoto Osoitekenttä Toimintokenttä Tietokenttä Tarkistuskenttä TNM96-ETL-tehomittarin rekisterit Rekisterien osoitteet Tiedonsiirtoyhteydet Tiedonsiirtoasetukset Tiedonsiirto-osoite Baudiluku Pariteetti Tiedonsiirtoasetukset Sarjatiedonsiirron asetus Tiedonsiirto UniArt-ohjelmiston avulla LUKU 7 TEKNISET TIEDOT Mittauksia ja näyttö Liite A - Asennuksen ja konfiguraation tarkastuslista... 51

5 LUKU 1 ESITTELY 1.1 Tietoa TNM96-ETL-energia- ja tehomittarista Sähköenergian suurkuluttajat kuten tehtaat, hotellit, sairaalat ja kunnat tarvitsevat tiedot sähkönkulutuksesta, laadusta ja arvosta. TNM96-ETL-energia- ja tehomittari voi osoittaa yksityiskohdat kuten jännitteen, virran, tehokertoimen, taajuuden, nimellisvirran ja energiankulutuksen. TNM96-ETL-energia- ja tehomittari on kompakti, monitoiminen kolmivaihemittari. Se on helposti asennettavissa ja erityisesti suunniteltu osaksi rakennuksen hallintajärjestelmää. Se ei tarvitse erikoisasennusta ja se soveltuu ihanteellisesti asennettavaksi mielivaltaisen sähkökaapin etupaneeliin. Konfiguraatio ja asettelu tehdään valikkojen avulla ja ne on suojattu salasanalla. Kommunikaatio ulkopuolisten laitteiden kanssa on yksinkertaista ja perustuu tunnettuihin vakioyhteyskäytäntöihin. Jokainen TNM96-ETL-energia- ja tehomittari on valmistettu huolellisesti ja pikkutarkasti käyttäen korkealaatuisia komponentteja ja uudenaikaisimpia tuotantomenetelmiä. Ennen tehtaalta lähtöä TM96-ETL-energia- ja tehomittari kalibroidaan ja lähetetään asiakkaalle yhdessä koetussertifikaatin ja yhdenmukaisuusselvityksen kanssa.

6 1.2 Ohjeita tämän käsikirjan käyttöön Celsa Messgeräte GmbH lähtee olettamuksesta, että kolme käyttäjäryhmää käyttää ohjetta: asentaja, vastuullinen insinööri ja loppukäyttäjä. Tästä syystä käsikirja on näiden kolmen ryhmän käyttöä ajatellen jaettu lukuihin. Saattaa olla, että kaksi mainituista tehtävistä yhdistyvät, tai joskus harvoin yksi henkilö hoitaa kaikki kolme tehtävää. LUKU 1, Esittely, kuvaa lyhyesti TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin, sen potentiaalisen käyttäjän, mittausarvot, joita se tarjoaa ja eräitä sen ominaisuuksia. LUKU 2, Asennus, antaa yksityiskohtaiset ohjeet pakkauksesta purkamisesta, asennuksesta, sähköisestä liitännästä ja ohjeita asentajalle. LUKU 3, TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin käyttö selostaa etupaneelin yksityiskohdat, ohjauspainikkeiden toiminnot ja estofunktion. LUKU 4, Parametrien ja asetusten asettelu selostaa yksityiskohtaisesti TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin parametrien välttämättömät vähimmäisasettelut, joita vastuullisen insinöörin tulee suorittaa. LUKU 5, Etupaneelin näytöt on yksinkertainen askel askeleelta ohje mittausarvojen, grafiikan ja taulukoiden aikaansaamiseksi. LUKU 6, Kommunikaatio kertoo yksityiskohtia TNM96-ETLenergia- ja tehomittarin kommunikaatiokyvystä ja miten ne asetellaan.

7 LUKU 7, Tekniset tiedot, on yksityiskohtainen taulukko TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin teknisistä tiedoista. LIITE A, Asennuksen ja asettelun tarkastuslista tarjoaa tarkastuslistan varmistuksena siitä, että asettelussa ei tärkeitä vaiheita ole unohtunut. 1.3 Turvallisuusohjeet Tämän käsikirjan tarkoitus on auttaa sinua. Lue ennen asennuksen aloittamista ohjeet tarkasti läpi ja ota varo-ohjeet huomioon. HUOMIO! Varmista, ennen kuin työskentelettnm96- ETL-energia- ja tehomittarin kanssa, että sähkön syöttö ja muut jännitteelliset lähteet ovat poiskytkettyjä. Muussa tapauksessa seurauksina voi olla vakavia tai jopa kuolemaan johtavia loukkaantumisia ja/tai laitevaurioita. ÄLÄ liitä TNM96-ETL-energia- ja tehomittaria jännitelähteeseen, jos se on millään tavalla vaurioitunut. Mahdollisen palo- tai sähköiskuvaaran välttämiseksi ei TNM96-ETL-energia- ja tehomittaria saa asettaa alttiiksi sateelle tai kosteudelle.

8 Pidä ympäristö vapaana liasta ja epäjärjestykseltä, erityisesti vapaana metalliosista. Huolellinen ympäristö kannattaa. Tarkista säännöllisesti, ettei johdoissa ole halkeamia, murtokohtia tai muita kulumisjälkiä. Pidä lapset loitolla. Älä vedä johdoista! Käyttäjän tulee olla tarkkaavainen, eikä lähestyä TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin takasivua ollessaan väsynyt, alkoholin, lääkkeiden tai muiden kemikaalien vaikutuksen alaisena, jotka tekevät henkilön sekavaksi. Ennen kaikkea, käytä aina tervettä järkeä. 1.4 Takuu Celsa Messgeräte GmbH antaa 12-kuukauden takuun toimituspäivästä koskien valmistusvirheitä tai viallisia osia edellyttäen, että tuotetta on asennettu ja käytetty oikein. Celsa Messgeräte GmbH ei vastaa vahingoista, jotka ovat syntyneet luonnonmullistuksista (esim. tulvat, tulipalo, maanjäristys, salamanisku jne.). Celsa Messgeräte GmbH ei vastaa vaurioista, jotka voisivat syntyä TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin väärästä toiminnasta.

9 Celsa Messgeräte GmbH neuvoo asiakkaita TNM96-ETLenergia- ja tehomittarin asianmukaisessa asennuksessa ja käytössä mutta ei vastaa siitä, että mittari sopii käyttöön jota varten se alunperin ostettiin. Tämä takuu raukeaa, jos ei Celsa Messgeräte GmbH:n ohjeita asennusta sekä parametrien ja asetusten asettelua varten ole noudatettu. TNM96-ETL-energia- ja tehomittarissa ei ole osia, joita käyttäjä voisi huoltaa, ja mittaria tulisi avata ja huoltaa ainoastaan ammattitaitoinen ja auktorisoitu henkilökunta. Herkkä elektroniikka saattaa vaurioitua staattisista latauksista. Tässä tapauksessa takuu ei ole voimassa. Tämä takuu rajoittuu takuuaikana viallisen osan korjaukseen ja/tai vaihtoon Celsa Messgeräte GmbH:n harkinnan mukaan. Korjatuilla tai vaihdetuilla osilla on yhdeksänkymmenen (90) päivän takuu korjauksesta tai vaihdosta, tai alkuperäisen tuotetakuun jäännösajaksi, kumpi näistä on pidempi. Celsa Messgeräte GmbH on aina käytettävissäsi, jos sinulla asiakkaana on pulmia asennuksen, käytön, parametri- ja asettelusäätöjen tai huollon kanssa.

10 1.5 Otamme mielellämme vastaan kommenttejasi. Celsa Messgeräte GmbH kiittää sinua siitä, että olet valinnut meidän TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin. Olemme luottavaisia siitä, että se tulee palvelemaan sinua vuosia ja antamaan kaikki teho- ja energiatieto sekä käyttöhistoria, jota laitteelta odotit sitä hankkiessasi. Vaikkakin olemme nähneet kaiken vaivan tehdäksemme tiedoista mahdollisimman luotettavat, auttavat, tarkat ja ajankohtaiset ei kaikkia mahdollisia tapahtumia voida kattaa. Teknisiä tai typografisia virheitä saattaa esiintyä, ja olisimme iloisia, jos voisimme vastaanottaa kommentteja, kritiikkiä tai vihjeitä tällaisista virheistä teiltä, arvostetuilta asiakkailtamme. Postiosoite: Sähköpostiosoite Celsa Messgeräte GmbH Barthelsmühlring Kandel Saksa Puhelin: Telefaksi:

11 1.6 Vastuuvapauslauseke Tämän käsikirjan tietoja voidaan muuttaa ilmoittamatta eivätkä ne velvoita Celsa Messgeräte GmbH:ta mihinkään. Celsa Messgeräte GmbH luovuttaa tämän käsikirjan ilman minkäänlaista takuuta; lausuttua tai epäsuoraa sekä pidättää itsellään oikeuden tehdä parannuksia ja/tai muutoksia käsikirjaan tai tuotteeseen milloin vain. Vaikka Celsa Messgeräte GmbH:n tarkoitus on antaa tässä käsikirjassa tarkkaa ja luotettavaa tietoa, Celsa Messgeräte GmbH ei ole vastuullinen sen käytöstä tai neljännen osapuolen mistään oikeudenloukkauksesta, mikä voisi syntyä sen käytöstä. Tässä käyttäjän käsikirjassa saattaa olla teknisiä tai typografisia vikoja, jonka lisäksi jatkuvasti tehdään muutoksia tietoihin. Nämä muutokset saattavat esiintyä uudessa versiossa.

12 LUKU 2 ASENNUS Tässä luvussa löydät tietoa ja ohjeita, joita asentaja tarvitsee TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin liittämiseksi. HUOMIO! Käytön aikana liitäntäjohdoissa ja liittimissä on vaarallinen jännite. Ammattitaitoisen henkilön on tehtävä kaikki työt. Tämän säännön laiminlyönti saattaa johtaa henkilön vakaviin tai jopa hengenvaarallisiin loukkaantumisiin ja/tai laitteen vaurioitumiseen. Tutustu ennen asennusta turvallisuusohjeisiin luvussa 1.3. Lue tarkasti tämä käsikirja läpi ja varmista ennen kuin kytket jännitteen TNM96-ETLenergia- ja tehomittariin, että olet ymmärtänyt sisällön.

13 2.1 Pakkauksen sisältö TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin purku pakkauksesta TNM96-ETL-energia- ja tehomittari on pakattuna ja lähetetty pahvilaatikossa, jonka mitat ovat suurin piirtein 24,5 cm (pituus) x 19 cm (syvyys) x 12 cm (korkeus). Varmista ennen kuin aloitat purkamisen, että työalue on puhdas ja kuiva. Avaa TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin laatikko varovasti käyttämättä terävää esinettä. Tarkista paketin sisältö. Siinä tulisi olla: 1. 1 uusi TNM96-ETL-energia- ja tehomittari 2. TNM96-ETL pikaohje 3. 2 kaksinapaista pistoketta,

14 2.2 Mekaaninen asennus TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin asennuksesta OHJE! Älä asenna TNM96-ETL-energia- ja tehomittaria liian lähelle päävirtajohdinta Ota huolto huomioon - jätä riittävästi tilaa TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin taakse 1. Valitse sopiva paikka ja tee nelikulmainen reikä kuvan 2.1 mittojen mukaan. Korkeus 90 mm Kuva 2.1 Jakotaulun paneeliaukko Syvyys 90 mm OHJE!

15 2. Työnnä TNM96-ETL-energia- ja tehomittari tehtyyn nelikulmaiseen reikään. (Varmista, että oikea puoli on ylöspäin) ja anna sitten neljän asennuskiinnikkeen lukkiutua. Varmista vähäistä voimaa käyttäen, että kiinnikkeet TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin ulkosivussa ovat lukkiutuneet. 3. Varmista, että TNM96-ETL-energia- ja tehomittari on tukevasti kiinni. Kuva 2.2 Asennuskiinnikkeet

16 2.3 Johdinkaaviot TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin johdotusta varten Kuva 2.3 Johdinkaavio "tähti"-kytkentä

17 2.4 Liitännät mittarin takana Lue luvun 1.3 turvallisuusohjeet uudelleen. Liittäminen mittarin takana Kaikki liitännät tehdään liitinpistokkeilla (jännitteen syöttö, virran syöttö, tiedonsiirto jne.). Suositeltava suurin kiristysmomentti liittimien ruuvien kiristyksessä on 0,5 Nm. Ota huomioon muuntajan oikea liitäntä. Virran suunnan täytyy olla oikea, jotta ei negatiivisia arvoja mitata. OHJE! Varmista, että virtamuuntajan johtimet on vedetty turvallisesti eikä niihin vaikuta mekaanista vetovoimaa. Muuntajaan menevien johtojen poikkipinta-alan on oltava muuntajan tehoa vastaavia. Liitä muuntajan S1(k)-johdin liittimeen K ja muuntajan S2(l)- johdin liittimeen L TNM-mittarissa.

18 HUOMIO! HUOMIO! Kahden virtamuuntajajohdon välillä ei saa olla avointa virtapiiriä. Toista sama menettely piireille 2 ja 3 Liitä loput TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin liitokset riviliitinriman kautta. Mittarin takasivussa kaikki liitoskohdat on merkitty ja helposti ymmärrettävissä. (Katso liitokset taulukosta 2-1) Kuva 2.5 Mittarin takasivu

19 Liitinmerkintä Seloste Huomautuksia V1 L1 käyttöjännite 6A sulakkeen kautta V2 L2 käyttöjännite 6A sulakkeen kautta V3 L3 käyttöjännite 6A sulakkeen kautta N Nollajohdin Nollajohtimen mittaus I1A I2A I3A L1-piirin virtamuuntajasta L2-piirin virtamuuntajasta L3-piirin virtamuuntajasta ~ Jännitteensyöttö VAC Ota liitäntäsuunta huomioon. Ota liitäntäsuunta huomioon. Ota liitäntäsuunta huomioon. Tai VDC, ulkoinen jännitteensyöttö tai yhdistetty vaiheenmittauksesta Np Nollajohdin Ulkoisen jännitteensyötön nollajohdin RS485 - RS485 Comm. (-) johdin RS485 + RS485 Comm. (+) johdin Digitaalinen ulostulo Nollapotentiaalissa oleva kosketin napojen 4 ja 5 välissä Maks. kuorma 150 ma

20 2.5. Digitaalinen ulostulo TNM96-ETL-energia- ja tehomittarissa on takana vakiona yksi (1) digitaalinen ulostulo. Digitaalinen ulostulo TNM96-ETL:n digitaalista ulostuloa voidaan käyttää siirtämään energiaimpulsseja (ei ED-mallissa) ulkoisiin BMS-säätimiin tai sulkemaan kosketin hälytyksellä, jonka TNM96-ETL:ssä voidaan asettaa (ei kuitenkaan molempia yhtä aikaa).

21 2.6 Valmistustiedot Paina näppäimistön näppäintä F1 6 sekuntia. Seuraava näyttö ilmestyy: Kuva 2.6 Valmistustiedot Numero Näyttö Seloste 1 Ep. Pvm. Käyttöjärjestelmän valmistuspäivämäärä 2 Versio Bios versio 3 CT suhde Virtamuuntajien muuntosuhde 4 Comm # Tiedonsiirto-osoite RS485 Taulukko 2.2 Valmistustiedot

22 LUKU 3 TNM96-ETL-:n KÄYTTÖ TEHOMITTARI Tässä luvussa löydät mittarin etupaneelin ja ohjauspainikkeiden kuvauksia ja toimintoja sekä tietoa niiden käytöstä. 3.1 Etupaneeli Etupaneelin käyttö Etupaneelissa on näyttö ja 6 käyttöpainiketta. Kaikki mittaukset näytetään nykyaikaisessa 128 x 64 grafiikkanäytössä ja ne selostetaan yksityiskohtaisesti luvussa 5. Ohjauspainikkeet ja niiden toiminta selostetaan täysin luvussa 3.2. Kuva 3.1 Etupaneeli

23 3.2 Ohjauspainikkeet Etupaneelin ohjauspainikkeiden käyttö TNM96-ETL-energia- ja tehomittarissa on kuusi ohjauspainiketta. Näiden ohjauspainikkeiden avulla käyttäjä ja teknikko pääsee käsiksi kaikkiin tarpeellisiin toimintoihin. Ohjauspainikkeet sijaitsevat näytön alapuolella ja vaativat kevyen painalluksen toimiakseen. Painike "ENTER" hyväksyy valinnan ja suorittaa käskyt. Painikkeet "F1", "F2", "F3", "F4" suorittavat toiminnot, joita yläpuolella oleva nuoli osoittaa (esim.: kohdistimen liikuttaminen), tai valitsee syöttökehoituksen, jota nuoli osoittaa. Painike "BACK" palauttaa edellisen askelen tai näyttää päävalikon.

24 3.3 Lukitus Ohjauspainikkeiden lukitus ja vapautus Ohjauspainikkeita voidaan lukita luvattoman tai tahattoman käytön estämiseksi. OHJE! Vain alivalikkoja voidaan lukita. Lukitus ei toimi päävalikossa. Lukitse painamalla "ENTER" kuusi (6) sekuntia. Ilmoitus "Keyboard Locked!" [näppäimistö lukittu] ilmestyy välittömästi, kun jotain painiketta painetaan. Poista lukitus painamalla "ENTER" kuusi (6) sekuntia. Ilmoitus "Keyboard Unlocked" [näppäimistö vapautettu] ilmestyy näyttöön ja normaalitoiminnot ovat käytössä. Sähkökatkoksen jälkeen TNM96-ETL-energia- ja tehomittari palaa samaan näyttöön, joka vallitsi ennen sähkökatkosta.

25 LUKU 4 TNM96-ETL:n TARPEELLISET ASETUKSET Tässä luvussa löydät tietoa vähimmäisasetuksista, jotka ovat välttämättömiä TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin oikean toiminnan kannalta. HUOMIO! Virtamuuntajien valinta, asennus ja asetukset ovat elintärkeitä ja perustavia toimintoja, jotka ovat välttämättömiä TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin tarkkuuden varmistamiseksi. On välttämätöntä tietää järjestelmään asennettavien virtamuuntajien muuntosuhde, jotta virtamuuntajien partametrit voidaan asetella oikein. Kaikissa kolmessa vaiheessa TÄYTYY olla asennettuna saman muuntosuhteen omaavat virtamuuntajat.

26 4.0 Koodin syöttö Tärkein asetus TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin oikean toiminnan varmistamiseksi on virtamuuntajien asetus. 1. Vieritä päävalikosta alas kohtaan Technical Menu [tekninen valikko]. 2. Paina "ENTER". Näyttö "Enter Code" ilmestyy. Kuva 4.1 Salasanan syöttö Salasana on 1.

27 3. Käytä painikkeita F3 ja F4 kohdistimen siirtämiseen ja syötä arvo käyttäen kenttiä F1 ja F2. 4. Paina "ENTER". Jos kenttään on annettu virheellinen salasana vikailmoitus ilmestyy, ja salasana on syötettävä uudelleen. Näyttö "Technical Menu" ilmestyy Kuva 4.2 Tekninen valikko Käytä painikkeita F3 ja F4 kohdistimen siirtämiseen, kun valitset "NEXT" ilmestyy lisää toimintoja, joita teknikko voi asettaa.

28 4.1 Virta-/jännitemuuntajien asetukset Virta-/jännitemuuntajien asetusten syöttö tai muuttaminen Katso luku 4.0, miten pääset tekniseen valikkoon 1. Vieritä kohtaan "Transformers ratio" [muuntajan muuntosuhde] ja valitse virta- tai jännitesuhde, jonka haluat asettaa. 2. Paina "ENTER". Näyttö "Current / Voltage Transformer" ilmestyy Kuva 4.3 Virtamuuntaja Virtamuuntajan nykyinen asetus osoitetaan. Käytä painikkeita F3 ja F4 kohdistimen siirtämiseen, käytä painikkeita F1 ja F2 muuntosuhteen asettamiseksi. Menetelmä jännitemuuntajien asettamiseksi on sama.

29 4.3 Kieliasetuksen muuttaminen Kieliasetuksen muuttaminen näytössä 1. Pidä painiketta F2 painettuna 2 s. Näyttö "Set Language" [aseta kieli] ilmestyy Kuva 4.6 Kielen asetus

30 4.6 Ulostuloimpulssin asetus Digitaalista ulostuloa (luku 2.5) voidaan käyttää impulssiulostulona; jokainen impulssi vastaa etukäteen määritettyä energiakulutusarvoa. Ulostuloimpulssin asettamiseksi - katso luku 4.0, miten pääset tekniseen valikkoon. Teknisestä valikosta: 1. Vieritä kohtaan "SET ENERGY PULSE" [Impulssin asetus] 2. Paina "ENTER". 3. Näyttö "SET ENERGY PULSE" ilmestyy: Kuva 4.10 Energiaimpulssin asetus 1. Säädä kwh-arvo impulssia kohti vierittämällä kohtaan "KWH per One Puls" [kwh impulssia kohti] ja paina "ENTER" 2. Määritä miten leveä impulssi on vierittämällä kohtaan "Pulse Time" ja paina "ENTER". 3. Ota huomioon, että jos käytät ulostulon kulutusta varten, et voi käyttää samaa ulostuloa hälytykseen.

31 4.4 Minimijännitteen (D.Out) asetus Digitaalinen ulostulo voidaan käyttää hälytysulostulona minimijännitteen saavuttamisesta. Esimerkiksi vaiheen puuttuessa tai minimijännitteen alituksessa. Näissä tapauksissa ulostulon kosketin avautuu. Katso luku 4.1 miten pääset asetuksiin. Ne ovat teknisessä valikossa: 1. Vieritä kohtaan "Min Voltage (D.Out)" 2. Paina "ENTER". 3. "Min Voltage (D.Out)" ilmestyy Näyttö ""Min Voltage" ilmestyy Kuva 4.11 Minimijännitteen asetus

32 4.5 Vaihejärjestyksen asetus Digitaalista ulostuloa (luku 2.5) voidaan käyttää vaihejärjestyksen koskettimena, jos vaihejärjestys on väärä ulostulo sulkee koskettimen. Katso luku 4.1 miten pääset kohtaan "Technical Menu". Teknisestä valikosta: 1 Vieritä kohtaan "Check Phase Order" 2 Paina "ENTER". 3 "Check Phase Order" ilmestyy: Kuva 4.12 Käytä painikkeita F3 ja F4 kohdistimen siirtämiseen ja aseta arvoon 1 (aktiivinen) käyttäen painikkeita F1 ja F2. 5 Paina "ENTER".

33 LUKU 5 ETUPANEELIN NÄYTÖT Tässä luvussa löydät ohjeita siitä miten saat mittatulokset, joita TNM96-ETL-energia- ja tehomittari tarjoaa t.s. virta, jännite, tehokerroin, energia ja tehon laatu. 5.1 Virta, jännite ja taajuus Näin näet virran, jännitteen ja taajuuden kaikissa kolmessa vaiheessa 1. Vieritä päävalikosta valikkoon "Voltage", "Current", "Hz". Kuva 5.1 Päävalikko 2. Paina "ENTER". Näyttö "Current Voltage and Frequency" ilmestyy Kuva 5.2 Jännite, virta, taajuus

34 3. Vieritä kohtaan "REAL TIME DISPLAY" ja paina "ENTER" Näyttö "Current Voltage and Frequency" ilmestyy Kuva 5.3 Jännitteen osoitus 4. Käytä "F1" jännitearvojen osoittamiseksi. 5. Käytä "F2" virta-arvojen osoittamiseksi. 6. Käytä "F3" virta- ja jännitearvojen osoittamiseksi taulukkomuodossa. 7. Käytä "F4" taajuusarvojen osoittamiseksi.

35 5.2 I, U, F huippuarvojen nollaus Nollaa vanhat huippuarvot 1. Vieritä päävalikosta valikkoon "Voltage", "Current", "Hz". 2. Paina "ENTER". Näyttö "Current Voltage and Frequency" ilmestyy 3. Vieritä kohtaan "MIN/MAX RESET" ja paina "ENTER" Näyttö "Enter Code" ilmestyy. Kuva 5.4 Nollauskoodin syöttö Syötä vanhojen huippuarvojen nollaamiseksi salasana Käytä painikkeita F3 ja F4 kohdistimen siirtämiseen, ja painikkeita F1 ja F2 arvon syöttämiseen. 5.3 Tehon osoitus Tehon osoitus reaaliajassa Tehon osoitus kaikista kolmesta vaiheesta 1. Vieritä päävalikosta näyttöön "Power, power factor" 2. Vieritä kohtaan "REAL TIME DISPLAY" ja paina "ENTER". Reaaliaikanäyttö "Power, power factor" ilmestyy

36 Kuva 5.6 Tehokerroin 3. Käytä "F1" loistehon osoittamiseksi. 4. Käytä "F2" tehoarvojen taulukon osoittamiseksi. 5. Käytä "F3" tehokertoimen arvojen osoittamiseksi. 6. Käytä "F4" pätö-, lois- ja näennäistehon arvojen osoittamiseksi kaikille kolmelle vaiheelle Parametri Seloste Yksikkö P Pätöteho jokaiselle vaiheelle W Q Loisteho jokaiselle vaiheelle VAR S Näennäisteho jokaiselle vaiheelle VA Σ P Kokonaispätöteho kaikille kolmelle W vaiheelle Σ Q Kokonaisloisteho kaikille kolmelle VAR vaiheelle Σ S Kokonaisnäennäisteho kaikille kolmelle vaiheelle VA PF Tehokerroin Taulukko 5.1 Teholukemat

37 5.4 Tehon laatu 1. Vieritä päävalikosta kohtaan "Power Quality" 2. Paina "ENTER". Kuva 5.2 Virta THD 3. Paina painiketta "F1", THD-jännitteen näyttämiseksi 4. Paina painiketta "F2", virran reaaliaikatietojen näyttämiseksi

38 5.5 Energiamittaus Pätö-, lois- ja näennäisenergia-arvojen näyttö 1. Vieritä päävalikosta alas kohtaan "ENERGY METER". 2. Paina "ENTER". Näyttö "Total Energy" ilmestyy Kuva 5.7 Kokonaisenergia Tämä mittari näyttää mitatun ja yhteenlasketun kokonaisenergian arvon, eikä sitä voi muuttaa eikä nollata. Painamalla painiketta F1 voidaan vaihtaa yksittäisten vaiheiden mitatun energian ja kokonaisenergian välillä.

39 LUKU 6 TIEDONSIIRTO MODBUS-protokolla TNM96-ETL-energia- ja tehomittarissa on sarjaliitäntä, joka sallii suoran rajapinnan ulkoisille tiedonsiirtoverkoille, jotka tukevat MODBUS-protokollaa. MODBUS on laajasti tunnettu teollisuusstandardi, jota yleisesti käytetään tiedonsiirtoprotokollana. MODBUS:in käyttö sallii tiedonsiirron PC:n ja jopa 247 "Powermeter-Slaves" yhteisen johdon kautta - PC:n ollessa "master" (kantalaitteena) ja energiamittarit "Slaves" (oheislaitteina). PC alustaa tapahtuman (joko kyselyn tai lähetyksen "broadcast") ja energiamittarit vastaavat. Energiamittarit vastaavat PC:n kantakyselyyn mutta eivät itse käynnistä siirtoa. PC lähettää yksittäisen kyselytapahtuman ja energiamittari vastaa yksittäisellä vastauksella, mittari pystyy käsittelemään ainoastaan yhden kyselyn ja yhden vastauksen kerralla. 6.1 MODBUS Framing [MODBUS-kehys] RTU-siirtomuoto MODBUS käyttää "Standard Remote Terminal Unit (RTU)" siirtomuotoa. RTU lähettää tiedot 8-tavun binäärimuodossa "8-bit binary EVEN parity" tai "8-bit binary NO parity" tietomuotona. Valitse jompikumpi kahdesta kommunikaatioasetuksesta, jotta TNM96-ETL-energia- ja tehomittari pystyy kommunikoimaan:

40 Kenttä Taulukko 6.1 RTU tietomuoto RTU-kehysmuoto Bittien määrä Alkubitti 1 Databittejä 8 Pariteetti 1 Loppubitti 1 Kyselyt ja vastaustiedot lähetetään kehyksissä. Jokaisessa kehyksessä on: Osoite Toiminto (katso toimintojen selostus luku 6.1.4), Tiedot Tarkistus Osoite Toiminto Tiedot Tarkistus 8 bittiä 8 bittiä N * 8 bittiä 16 bittiä Taulukko 6.2 R T U-viestikehysmuoto Jos vastaanottava laite (tehomittari) huomaa 5 merkin katkoksen, olettaa se, että viesti on puutteellinen ja poistaa kehyksen. Laite olettaa tällöin, että seuraava tavu on osoite. Kysely- ja vastausviestin maksimipituus on 256 tavua, tarkistusmerkki mukaan luettuna.

41 6.1.3 Osoitekenttä Jokaisen verkon tehomittarin tunnistaa käyttäjän antamasta osoitteesta. Osoite voi olla mielivaltainen numero väliltä 1 ja 247. Tehomittari vastaa vain omaan osoitteensa Toimintokenttä Toimintokenttä sisältää koodin, joka kertoo tehomittarille suoritettavan toiminnon. TNM96-ETL-energia- ja tehomittari käyttää ja reagoi neljään standardiviestimuotoon: Toiminto 03 Toiminto 04 Toiminto 06 Toiminto 16 Toiminto Merkitys MODBUS:issa Tehtävä Toiminto 03 Pitorekisterin luku Tietojen hankkiminen tehomittarista (lue rekisteri) Toiminto 04 Syöttörekisterin luku Tietojen hankkiminen tehomittarista (lue rekisteri) Toiminto 06 Aseta yksittäinen rekisteri Siirrä tietoa tehomittariin (kirjoita yhteen rekisteriin) Toiminto 16 Aseta monta rekisteriä Siirrä tietoa tehomittariin (kirjoita moneen rekisteriin) Taulukko 6.3 Toimintokoodit

42 6.1.5 Tietokenttä Tietokenttä sisältää tietorungon ja PC-masterin ohjeita tehomittarin renkiin määrätyn tehtävän suorittamiseksi tai kyselyyn vastaamiseksi. Tehomittarin vastaus on tieto, joka on tallennettu yhteen tai useaan rekisteriin Tarkistuskenttä Virhetarkistuskenttä sisältää CRC-tarkistuksen tuloksen. Viestin alku sivuutetaan CRC-laskennassa. Lisää yksityiskohtaista tietoa CRC:stä löydät "MODBUS Protocol Reference"-käsikirjasta

43 6.2 TNM96-ETL-tehomittarin rekisterit TNM96-ETL-energia- ja tehomittari pystyy tukemaan joko viestimuotoa Toiminto 03 tai Toiminto 04 (katso taulukko 6-3). Vastauksena PC-masterin kysymykseen määrätyn kentän lukemasta, tehomittari voi vastata muodossa toiminto 03 tai toiminto 04, riippuen siitä missä muodossa kysely alunperin lähetettiin. Ero on merkittävä, koska käyttäessään toimintoa 03 TNM96-ETLenergia- ja tehomittari lähettää ainoastaan "INTEGER" (kokonaisluvun) pyydetystä kenttäarvosta ja PC-masteri näyttää ainoastaan kentän arvon kokonaisluvun. Toiminto 04 toisaalta pystyy lähettämään kaksi erilaista puolikasta kysytystä desimaaliarvosta (puolikkaat sijaitsevat eri rekisterissä). PC-masterin tehtävä on sitten yhdistää puolikkaat täydelliseksi desimaaliarvoksi. (Katso lisätietoja "IEEE Standard 754 Floating- Point") Esim. 1 Jos käyttäjän PC masteri tukee toimintoa 03, vastaus käsittää ainoastaan kentän kokonaisarvon. PC masteri kysyy L1-jännitettä ja todellinen jännite tässä kentässä on 230,5 Volt. Toiminto 03 vastaa ainoastaan kokonaisluvulla, siis 230 V.

44 Esim. 2 Jos PC masteri tukee toimintoa 04, vastaus sisältää tiedon kahdesta rekisteristä, jotka kuuluvat tähän kenttään, joten kenttä sisältää täydellisen, tarkan vastauksen. PC masteri kysyy L1-jännitettä ja todellinen jännite tässä kentässä on 230,5 Volt. Toiminto 04 vastaa yhdistetyllä rekisterien 1 ja 2 vastauksella ja antaa tämän kentän täydellisen desimaaliarvon (IEEEmuodossa), siis 230,5 V Rekisterien osoitteet MODBUS-rekisteriosoitteet ovat oletuksena kiinteitä, ne voidaan kuitenkin muuttaa sopimaan SCADA/HMI-ajurien kanssa. 6.3 Tiedonsiirtoyhteydet TNM96-ETL-energia- ja tehomittari tukee RS485 ja Ethernettiedonsiirtoja. Liittimet löytyvät mittarin takapinnasta 6.4 Tiedonsiirtoasetukset Jotta käyttäjä voisi yhdistää TNM96-ETL energia- ja tehomittarin PC:n kanssa toimivaa tiedonsiirtoa varten täytyy kummankin parametrit sopia yhteen, t.s. PC:n rajapinnan ja mittarin laitteistoasetusten tulee olla samat. Osoite Baudiluku (siirtonopeus) Pariteetti

45 6.4.1 Tiedonsiirto-osoite Jokaisella tiedonsiirtojärjestelmässä olevalla mittarilla on oltava oma ainutlaatuinen osoitteensa. Koska TNM96-ETL-energia- ja tehomittari toimii MODBUS:issa, mahdolliset osoitteet ovat väliltä 1 ja Baudiluku Baudiluku on nopeus ilmaistuna suureella bitti/s "Bits per second (BPS)", jota TNM96-ETL-energia- ja tehomittari käyttää tiedonsiirrossa PC:n kanssa. Mitä parempilaatuinen linja, sitä nopeampi tiedonsiirto voi olla. Jos tiedonsiirto tapahtuu häiritsevässä ympäristössä saattaa olla tarpeellista pienentää baudilukua. Käytettävissä olevat baudiluvut TNM96-ETL-energia- ja tehomittarille: 600 bps 1200 bps 2400 bps 4800 bps Pariteetti Pariteetin valinta on joko NONE (ei) tai EVEN (suora) (katso luku 6.1.1, pariteetin selitys)

46 6.5 Tiedonsiirtoasetukset Sarjatiedonsiirron asetus Katso luku 4.0, miten pääset tekniseen valikkoon. 1. Vieritä teknisestä valikosta kohtaan "Set Communication". 2. Paina "ENTER". 3. Vieritä kohtaan "Serial Comm" ja paina "Enter". Näyttö "Serial Communication Setup" ilmestyy Kuva 6.2 Sarjatiedonsiirron asetus Käytä painikkeita F1 ja F2 arvojen asettamiseksi. Käytä painikkeita F3 ja F4 kohdistimen siirtämiseen OHJE! Asetukset astuvat heti voimaan ilman lisätoimintoja.

47 6.6 Tiedonsiirto UniArt-ohjelmiston avulla Celsa Messgeräte GmbH:n omisteista ohjelmistoa käytetään TNM96-ETL-energia- ja tehomittarin rekisterien lukemiseen (Read) ja kirjoittamiseen (Write). Jokainen positionumero rekisteritaulukossa on ainutlaatuinen tietoa sisältävä kenttä. EEM- Logger-ohjelmisto käsittelee jokaista positionumeroa parametrina. Katso parametrien asetus EEM-Logger-käsikirjasta. Kenttien luku UniArt-ohjemistoa käyttäen 1. Etsi luettavat MODBUS rekisteritaulukosta. 2. Merkitse muistiin positionumero rekisteritaulukosta 3. Siirry oikeaan tiedostonumeroon Koska tiedoston koko EEM-Loggerissa on rajoitettu 128 parametriin, tieto TNM96-ETL:n kentissä on jaettu useaan tiedostoon. Positionumero määrittää tiedostonumeron Tiedosto # 0 sisältää positionumerot Tiedosto # 1 sisältää positionumerot Tiedosto # 2 sisältää positionumerot Tiedosto # 3 sisältää positionumerot

48 LUKU 7 TEKNISET TIEDOT Kohde Seloste Tehovaatimukset Mitat Lähetyspaino Mitattavan jännitteen raja Mitattavan virran raja Käyttöjännitteen raja Käyttövirran raja Kotelon materiaali Taulukko 7.1 Tekniset tiedot V AC tai V DC,60/50 Hz, 5 VA (KxLxS) 960 x 960 x 80 mm 620 g 700 VAC 6 A 1000 V 50 A ABS + liekinesto Näyttö Graafinen 64 x 128 Käyttölämpötila Varastointilämpötila Kosteus C C 0-90 RH% Jännitesisäänmenojen liittimet VL E Tiedonsiirtorajapinta Asennus RS485 Etupaneeliasennus Kaikkia teknisiä spesifikaatioita voidaan muuttaa ilman etukäteisilmoitusta.

49 7.1 Mittauksia ja näyttö Mittauksia ja näyttö (skaalauskerroin 1) Mittaussuure Näyttöalue suoraliitännässä (skaalauskerroin 1) Mittaus suoraliitännässä (skaalauskerroin 1) Näyttöalue Virta 0,001 6 A 0,001 6 A 0, KA Neutraali virta (laskettu) 0,001 6 A 0,001 6 A 0, KA Jännite L-N 0, V 0, V 0, KV Jännite L - L 0, V 0, V 0, KV Taajuus (Hz) 45,001-65,001 Hz Pätöteho kokonaan \ vaihe Loisteho kokonaan \ vaihe Näennäisteho kokonaan \ vaihe Tehokerroin (kap.\ind.) Pätöenergia kokonaan \ vaihe Loisenergia kokonaan \ vaihe Näennäisenergia kokonaan \ vaihe 45,001-65,001 Hz 45,001-65,001 Hz 0,000W MW 0,000 VAR MVAR 0,000 VA MVA -1,000 1,000-1,000 1,000-1,000 1,000 0,001 Wh MWh 0,001 VARh MVARh 0,001 VAh MVAh

50 Mittaussuure Näyttöalue suoraliitännässä (skaalauskerroin 1) Mittaus suoraliitännässä (skaalauskerroin 1) Näyttöalue Harmoniset THD V\I 0, % Osaharmoniset V \ I 0, % Käyttötuntilaskin HH:MM:SS Taulukko 7.2 Mittauksia ja näyttö

51 Liite A - Asennuksen ja konfiguraation tarkastuslista Asennuksen tarkastuslista Seloste Pvm. Allekirjoitus Pakkauksen sisällön tarkistus Poisto pakkauksesta Asennusaukon valmistelu Mittarin asennus Mittarin liittäminen sähkön syöttöön Kolmen (3) virtamuuntajan liitäntä Kolmen (3) jännitejohtimen liitäntä Nollajohtimen liitäntä Virtamuuntajien muuntosuhteen asetus Tiedonsiirtojohdon liitäntä Vaihejärjestyksen tarkistus Ajan ja päivämäärän asetus Liite taulukko A - Asennuksen ja konfiguraation tarkastuslista

TNM96-ETN. Energia- ja tehomittari

TNM96-ETN. Energia- ja tehomittari TNM96-ETN Energia- ja tehomittari Celsa Messgeräte GmbH Barthelsmühlring 16, 76870 Kandel - Germany Puhelin: +49 7275 9883-0; Telefaksi: +49 7275 9883-33 Web: www.celsagermany.com; sähköposti: info@celsagermany.com

Lisätiedot

EQ-mittarit B-sarja Suorituskykyiset ja luotettavat 3-vaiheiset suorat 65 A ja epäsuorat 6 A sähkömittarit

EQ-mittarit B-sarja Suorituskykyiset ja luotettavat 3-vaiheiset suorat 65 A ja epäsuorat 6 A sähkömittarit 10/2018 EQ-mittarit B-sarja Suorituskykyiset ja luotettavat 3-vaiheiset suorat 65 A ja epäsuorat 6 A sähkömittarit DIN-kiskoon asennettavat B-sarjan mittarit soveltuvat sekä erillismittaukseen että mittausjärjestelmiin

Lisätiedot

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia.

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Mitä on sähköinen teho? Tehojen mittaus Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Tiettynä ajankohtana, jolloin

Lisätiedot

Energian hallinta Energiamittari Tyyppi EM110

Energian hallinta Energiamittari Tyyppi EM110 Energian hallinta Energiamittari Tyyppi EM110 Yksivaihe energiamittari Luokka 1 (kwh) EN62053-21 mukaan Luokka B (kwh) EN50470-3 mukaan Sähkömekaaninen näyttö Energialukema näytössä: 6+1 numeroa Mittaukset

Lisätiedot

EL-EPM01 Energiamittari

EL-EPM01 Energiamittari EL-EPM01 Energiamittari SUOMI KÄYTTÖOHJEET Johdanto: EL-PM01-energiamittari on suunniteltu sähkökuormien tarkkailuun ja mittaamiseen. Se on tehokas ratkaisu kulujen määritykseen. Energiamittarin mittausväli

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL / PEL-M

KÄYTTÖOHJE PEL / PEL-M V2.0.0 (05.09.2014) 1 (6) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

CITATION SURROUND KÄYTTÖOHJE

CITATION SURROUND KÄYTTÖOHJE CITATION SURROUND KÄYTTÖOHJE / TÄRKEITÄ TURVALLI- SUUSTIETOJA Tarkista verkkojännite ennen käyttöä Citation-kaiutin on suunniteltu käytettäväksi 100 240 V:n, 50/60 Hz:n vaihtovirralla. Tuotteen liittäminen

Lisätiedot

MPR50 VERKKOANALYSAATTORI

MPR50 VERKKOANALYSAATTORI MPR50 VERKKOAAYSAATTORI MPR50: VAIKOT HETKEISET ARVOT Salasana on asetettu Salasana on asetettu Salasanaa ei ole asetettu Salasana on asetettu Siniset symbolit tarkoittavat MPR50:n painikkeita, ja punaiset

Lisätiedot

Energian hallinta. Energiamittari. Malli EM23 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM23 DIN AV9 3 X O1 PF. Mallit. Tarkkuus ±0.5 RDG (virta/jännite)

Energian hallinta. Energiamittari. Malli EM23 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM23 DIN AV9 3 X O1 PF. Mallit. Tarkkuus ±0.5 RDG (virta/jännite) Energian hallinta Energiamittari Malli EM23 DIN Tuotekuvaus Tarkkuus ±0.5 RDG (virta/jännite) Energiamittari Hetkellissuureiden näyttö: 3 numeroa Energiamittaukset: 7 numeroa 3-vaihesuureet: W, var, vaihejärjestys

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 1. JOHDANTO 1.1. Turvallisuus Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ja noudata sen sisältämiä ohjeita. Muuten mittarin käyttö voi olla vaarallista käyttäjälle ja mittari voi vahingoittua.

Lisätiedot

KUORMANILMAISIN / NOSTURIVAAKA. Käyttöohje

KUORMANILMAISIN / NOSTURIVAAKA. Käyttöohje KUORMANILMAISIN / NOSTURIVAAKA Sisällysluettelo Versio A 1. Johdanto... 1 Huomautus... 1 Turvallisuusohjeet... 1 2. Tekniset tiedot... 2 Ominaisuudet... 2 Tekniset tiedot... 3 Kapasiteetti ja tarkkuus...

Lisätiedot

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja

CCS COMBO 2 ADAPTER. Omistajan käsikirja CCS COMBO 2 ADAPTER Omistajan käsikirja VAROITUKSIA SÄILYTÄ NÄMÄ TÄRKEÄT TURVALLISUUSOHJEET. Tämä asiakirja sisältää tärkeitä ohjeita ja varoituksia, joita on noudatettava CCS Combo 2 -adapteria käytettäessä.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE TEHR LU / TEHR-M

KÄYTTÖOHJE TEHR LU / TEHR-M V1.0.7 (31.10.2013) 1 (5) YHTEENSOPIVT TUOTTEET TEHR LU TEHR LU-PU TEHR- TEHR--PU TEKNISET TIEOT Käyttöjännite Virrankulutus ittausalue (valitaan jumppereilla) Toiminnot Optiot Lähdöt Tiedonsiirto Tarkkuus

Lisätiedot

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0).

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0). V1.0.0 (14.10.2015) 1 (7) KYTKENTÄ HUOM: toimii Modbus-masterina. Tämän vuoksi toinen mahdollinen Modbus-master on irrotettava verkosta, kun kytketään valmiiseen Modbus-verkkoon. Produalin Modbus-laitteiden

Lisätiedot

CITATION SUB KÄYTTÖOHJE

CITATION SUB KÄYTTÖOHJE CITATION SUB KÄYTTÖOHJE / TÄRKEITÄ TURVALLI- SUUSTIETOJA Tarkista verkkojännite ennen käyttöä Citation-subwoofer on suunniteltu käytettäväksi 100 240 V:n, 50/60 Hz:n vaihtovirralla. Tuotteen liittäminen

Lisätiedot

Energian hallinta. Energiamittari. Tyyppi EM23 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM23 DIN AV9 3 X O1 X. Tyypin valinta

Energian hallinta. Energiamittari. Tyyppi EM23 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM23 DIN AV9 3 X O1 X. Tyypin valinta Energian hallinta Energiamittari Tyyppi EM23 DIN Luokka 1 (kwh) EN62053-21 mukaan Luokka B (kwh) EN50470-3 mukaan Luokka 2 (kvarh) EN62053-23 mukaan Tarkkuus ±0.5 lukemasta (virta/jännite) Energiamittari

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL 2500 / PEL 2500-M

KÄYTTÖOHJE PEL 2500 / PEL 2500-M V2.0.0 (24.10.2014) 1 (7) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL 1000 / PEL 1000-M

KÄYTTÖOHJE PEL 1000 / PEL 1000-M V1.0 (19.02.2015) 1 (8) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

Energianhallinta. Energiamittari. Malli EM10 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM10 DIN AV8 1 X O1 PF. Mallit

Energianhallinta. Energiamittari. Malli EM10 DIN. Tuotekuvaus. Tilausohje EM10 DIN AV8 1 X O1 PF. Mallit Energianhallinta Energiamittari Malli EM10 DIN Luokka 1 (kwh) EN62053-21 mukaan Luokka B (kwh) EN50470-3 mukaan Energiamittari Energia: 6 numeroa Energian mittaukset: kokonais kwh TRMS mittaukset vääristyneelle

Lisätiedot

KOSTEUSLÄHETTIMET RHT

KOSTEUSLÄHETTIMET RHT KOSTEUSLÄHETTIMET RHT KÄYTTÖOHJE RHT KÄYTTÖOHJE Tämä dokumentti sisältää tietoa kosketusnäytöllisen RHTkosteuslähettimen käyttöönotosta. Ennen kuin aloitat, varmista että lähetin on asennettu asennusohjeiden

Lisätiedot

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R Järjestelmävalaisin Turvallisuus fin EN 1 Turvallisuus Valaisin on suunniteltu viimeisintä tekniikkaa hyväksi käyttäen Valmistettu ja testattu erittäin

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen. Käyttöohje 16.11.2007

Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen. Käyttöohje 16.11.2007 Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen Käyttöohje 16.11.2007 2 SISÄLLYS 1. NET BASE... 3 2. YHTEYS NET BASEEN KÄYTTÄMÄLLÄ RS232 - SARJALIIKENNETTÄ... 4 3. YKSITYISKOHTAISET

Lisätiedot

ASENNUSOPAS. Digitaalinen painemittari BHGP26A1

ASENNUSOPAS. Digitaalinen painemittari BHGP26A1 ASENNUSOPAS Digitaalinen painemittari BHGP6A BHGP6A Digitaalinen painemittari Asennusopas SISÄLLYS Sivu ASENNUS Varusteet... Asennus... Asennustoimenpiteet... Käyttötarkistus... 3 Vianetsintä... 3 LUE

Lisätiedot

Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla.

Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla. Speedohealer V4 Electronisen nopeus ja matkamittarin kalibrointi laite huippunopeus muistilla. 1. Esipuhe Onnittelemme sinua Speedohealer laitteen oston johdosta. HealTech Electronics Ltd. on omistautunut

Lisätiedot

KOSTEUSLÄHETTIMET RHT

KOSTEUSLÄHETTIMET RHT KOSTEUSLÄHETTIMET RHT KÄYTTÖOHJE RHT KÄYTTÖOHJE Tämä dokumentti sisältää tietoa kosketusnäytöllisen RHT-kosteuslähettimen käyttöönotosta. Ennen kuin aloitat, varmista että lähetin on asennettu asennusohjeiden

Lisätiedot

BH280/BH380 Panoraamanäyttö Käyttöohje

BH280/BH380 Panoraamanäyttö Käyttöohje BH280/BH380 Panoraamanäyttö Käyttöohje Vastuuvapauslauseke BenQ Corporation ei anna mitään suoraa tai epäsuoraa takuuta tämän julkaisun sisällöstä. BenQ Corporation varaa oikeuden tämän julkaisun korjaamiseen

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet Johdanto Painikkeet ja säätimet VIRTA, TAUSTAVALO: Virta päälle/ pois ja taustavalon taso Nuolinäppäin: Tällä ohjataan kohdistinta ja valitaan valikoiden vaihtoehtoja Taajuus: Tällä painikkeella valitaan

Lisätiedot

Käyttöohje. Sida 1. BRT-12 Battery Replacement Tool

Käyttöohje. Sida 1. BRT-12 Battery Replacement Tool Käyttöohje Sida 1 Sisältö JOHDANTO... 3 Turvallisuustiedote... 3 Tuotetietoa... 3 NÄYTTÖ JA NÄPPÄIMISTÖ... 4 KÄYTTÖLITTYMÄ... 5 BRT-12 KÄYTTÖÖNOTTO... 6 PÄÄVALIKKO... 7 AKUN VAIHTO... 8 KIELEN VALITSEMINEN...

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja WTN radiomajakka. Version: FIN180427

Käyttäjän käsikirja WTN radiomajakka. Version: FIN180427 Version: FIN180427 Käyttäjän 1 käsikirja Sisällys 1 WTN-Radiomajakka Näytöt ja näppäimet... 3 2 Käynnistys ja toiminta-aika... 4 2.1 WTN-laitteen käynnistys... 4 2.2 WTN-laitteen sammutus... 4 2.3 Virransyöttö:...

Lisätiedot

Sami Tikkanen sami.tikkanen@combicool.fi. kwh-mittaus kylmälaitoksesta

Sami Tikkanen sami.tikkanen@combicool.fi. kwh-mittaus kylmälaitoksesta Sami Tikkanen sami.tikkanen@combicool.fi kwh-mittaus kylmälaitoksesta kwh-mittaus ADAP-KOOL:ssa tai m2:ssa m2 virtamuuntajat 3 vaihesyöttö virtatieto AKL 111A jännitetieto kwh-mittarin ominaisuudet Mittari

Lisätiedot

Käyttöohje XKM RS232. fi-fi

Käyttöohje XKM RS232. fi-fi Käyttöohje XKM RS232 fi-fi Lue ehdottomasti tämä käyttöohje ennen laitteen asennusta ja käyttöönottoa. Perehtymällä käyttöohjeeseen vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoontumisen. M.-Nr. 07 700

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Nokeval. FD200-sarja. Käyttöohje

Nokeval. FD200-sarja. Käyttöohje Nokeval FD200-sarja Käyttöohje 1 Sisällysluettelo Dokumentin tiedot... 2 FD200A4 ja FD200A6 kenttänäytöt... 3 Käyttöjännitteen kytkeminen... 4 Asettelu... 5 Tekniset tiedot... 6 Dokumentin tiedot Soveltuvuus

Lisätiedot

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Micromon käyttöohje Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Oy Combi Cool Ab 1 m2 ja Micromon erot m2 Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Ohjelmointi valikoista Micromon Ei laajennettavissa

Lisätiedot

Sääasema Probyte JUNIOR

Sääasema Probyte JUNIOR Sääasema Probyte JUNIOR JUNIOR sääanturi COM1 12VDC RS-232 signaali PC W9x Excel-tiedosto PROBYTE JUNIOR sääanturin toimintaperiaate Yleistä Probyte SÄÄASEMA JUNIOR1 on sään mittaukseen tarkoitettu ulkoanturi,

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE EC-VOIMALASÄÄTIMET. FinnPropOy Puhelin: 040-773 4499 Y-tunnus: 2238817-3

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE EC-VOIMALASÄÄTIMET. FinnPropOy Puhelin: 040-773 4499 Y-tunnus: 2238817-3 KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE EC-VOIMALASÄÄTIMET KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE Sivu 2/7 JOHDANTO Hyvä asiakas! Kiitos, että olette valinneet laadukkaan suomalaisen FinnProp pientuulivoimalasäätimen. Tästä käyttö- ja

Lisätiedot

Nokeval. FD100-sarja. Käyttöohje

Nokeval. FD100-sarja. Käyttöohje Nokeval FD100-sarja Käyttöohje Sisällysluettelo Dokumentin tiedot... 2 FD100A4 and FD100A6 kenttänäytöt... 3 Käyttöjännitteen kytkeminen... 4 Asettelu... 5 Tekniset tiedot... 7 Dokumentin tiedot Soveltuvuus

Lisätiedot

AALTO-VALVONTALAITE TST5102

AALTO-VALVONTALAITE TST5102 AALTO-VALVONTALAITE TST5102 KONFIGUROINTI- JA KÄYTTÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. VALVONTALAITTEEN ASENNUS... 3 3. VALVONTALAITTEEN KONFIGUROINTI HYPERTERMINAL-OHJELMALLA... 3 3.1 Valaisimien

Lisätiedot

seppo.vehviläinen@electrix.fi

seppo.vehviläinen@electrix.fi moduuli Seppo Vehviläinen MX Electrix Oy seppo.vehviläinen@electrix.fi 1 eql sähkön laadun hallinta MITTAUKSESTA RAPORTOINTIIN Jännitetasot Välkyntä Jännitekatkot Jännitekuopat Kokonaissäröt Harmoniset

Lisätiedot

Nämä ohjeet sisältävät tietoja laitteen käytöstä ja ne on säilytettävä laitteen yhteydessä. Elektrodikattilat

Nämä ohjeet sisältävät tietoja laitteen käytöstä ja ne on säilytettävä laitteen yhteydessä. Elektrodikattilat Nämä ohjeet sisältävät tietoja laitteen käytöstä ja ne on säilytettävä laitteen yhteydessä. Elektrodikatt Aakkosnumeerinen näyttömoduuli Käyttöopas 2. painos Asennukset maissa, joita EY-direktiivit koskevat:

Lisätiedot

TOPFIELD CRC Käyttäjän Viite. Teräväpiirtovastaanotin kaapeliverkkoon CONAX-kortinlukija

TOPFIELD CRC Käyttäjän Viite. Teräväpiirtovastaanotin kaapeliverkkoon CONAX-kortinlukija TOPFIELD CRC-1400 Teräväpiirtovastaanotin kaapeliverkkoon CONAX-kortinlukija Käyttäjän Viite 1.2 Digitaalisen vastaanottimen hallinta 3 1.2.1 Etupaneeli Digitaalisen vastaanottimen etupaneelissa

Lisätiedot

Panorama 2CMC481005B0201 FI Energiamittarit Luotettava tapa mitata energiankulutusta

Panorama 2CMC481005B0201 FI Energiamittarit Luotettava tapa mitata energiankulutusta Panorama 2CMC481005B0201 FI Energiamittarit Luotettava tapa mitata energiankulutusta Miksi sähköenergiaa mitataan? Energian hinta nousee jatkuvasti, siksi energiankulutuksen mittaaminen on sekä yritys-

Lisätiedot

SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ

SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ SUNDIAL FLOW+ - OHJAUSYKSIKKÖ V.2.8.1 Sundial Flow+ V2.8.1 Sivu 1 Tekniset tiedot Sundial Flow+ - Aurinkolämpöjärjestelmän ohjausyksikkö 9 järjestelmä vaihtoehtoa Järjestelmän tilan seuranta Etäseuranta

Lisätiedot

KAUKOLUKULAITE TC-E 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS

KAUKOLUKULAITE TC-E 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS Saint-Gobain Pipe Systems Merstolantie 16 29200 Harjavalta Finland Tel. +358 (0) 207 424 600 Fax +358 (0) 207 424 601 www.sgps.fi Strömberginkuja 2 00380 Helsinki Finland

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET 12/2017

ASENNUSOHJEET 12/2017 1 ASENNUSOHJEET 12/2017 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai laitteen väärä käyttö

Lisätiedot

Älykästä mittausta 1-vaihe ja 3-vaihe energiamittareilla

Älykästä mittausta 1-vaihe ja 3-vaihe energiamittareilla Älykästä mittausta 1-vaihe ja 3-vaihe energiamittareilla Valintataulukko 3-vaihe ja 1-vaihe energiamittarit 2 Elektroninen 1-vaihe-energiamittari MID-sertifi oitu WSZ15D-32A 3 Elektroninen 1-vaihe-energiamittari

Lisätiedot

Pinces AC-virtapihti ampèremetriques pour courant AC

Pinces AC-virtapihti ampèremetriques pour courant AC Pinces AC-virtapihti ampèremetriques pour courant AC MN-sarja Serie MN-SARJA Nämä ergonomiset mini-pihdit ovat sunniteltu matalien ja keskisuurien virtojen mittaamiseen välillä 0,01 A ja 240 A AC. Leukojen

Lisätiedot

TMR 08 Viikkoajastin/kytkin. Käyttöohjekirja

TMR 08 Viikkoajastin/kytkin. Käyttöohjekirja TMR 08 Viikkoajastin/kytkin Käyttöohjekirja www.avalarm.fi Sisältö 1. Pakkauksen sisältö 1 2. Etupaneelin kuvaus 2 3. Esittely 4 4. Päänäyttö 6 5. Ajan ja päivämäärän asetus 7 6. Aseta ohjelma # n 9 7.

Lisätiedot

Energiamittarit ja mittalaitteet

Energiamittarit ja mittalaitteet R12 Energiamittarit ja mittalaitteet Kerää, mittaa, tallenna: Hagerin energiamittareilla ja mittalaitteilla saat tiedot koostetusti. Laaja valikoima tuotevalikoima suoramittaukseen 63A ja 100A sekä virtamuuntajamittaukseen

Lisätiedot

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle Pidätämme kaikki oikeudet teknisten tietojen muutoksiin, emme myöskään vastaa mahdollisista teksti

Lisätiedot

Etälukija PR 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. PR1000v.2

Etälukija PR 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. PR1000v.2 Etälukija PR 1000 Käyttäjäopas PR1000v.2 Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi Sivu 2 PR 1000 Rajoitukset Kaikki oikeudet tähän ohjekirjaan ovat Global Safety & Security Solutions

Lisätiedot

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 11.02.2010 Sähköposti: info@labkotec.fi Internet: www.labkotec.fi 1/5 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin ASENNUSOHJE Copyright

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Kovalevyn pika asennusopas

Kovalevyn pika asennusopas Kovalevyn pika asennusopas Tärkeimmät ominaisuudet: Tietokoneen massamuisti Laitteistovaatimukset: Vapaa SATA/PATA portti emolevyllä/ohjainkortissa Vapaa SATA/4 pin virtaliitin HUOM! Muista lukea tämä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE TRMS AC VIRTAMITTARI TRIFITEK TR-FLEX

KÄYTTÖOHJE TRMS AC VIRTAMITTARI TRIFITEK TR-FLEX KÄYTTÖOHJE TRMS AC VIRTAMITTARI TRIFITEK TR-FLEX Trifitek Finland Oy 2014 1. YLEISTÄ Tämä käyttöohje sisältää tietoja ja varoituksia, joita on noudatettava, jotta mittalaitetta voidaan käyttää turvallisesti

Lisätiedot

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1.

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1. 1 (9) 1. LONIX VEDENMITTAUSRATKAISUN KÄYTTÖOHJE Lonix vedenmittausratkaisu on suunniteltu käyttöveden huoneistokohtaiseen mittaukseen rivi- ja kerrostaloissa. Järjestelmä voidaan helposti toteuttaa yksinkertaisena

Lisätiedot

TiiMi Talotekniikka. LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL. v. 1.0

TiiMi Talotekniikka. LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL. v. 1.0 TiiMi Talotekniikka LATTIALÄMMITYS- TERMOSTAATTI TiiMi 7250TL v. 1.0 TiiMi Lattialämmitys on monipuolinen vesikiertoisen lattialämmityksen säätöjärjestelmä jota voidaan soveltaa myös sähköiseen lattialämmitykseen.

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Java on Sun Microsystems, Inc:in yhdysvaltalainen tavaramerkki. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tuotetta koskeva

Lisätiedot

Sähkölaitteet saa asentaa vain valtuutettu sähköasentaja.

Sähkölaitteet saa asentaa vain valtuutettu sähköasentaja. Tilausnro.: 2688.. Käyttöohje 1 Turvallisuusohjeet Sähkölaitteet saa asentaa vain valtuutettu sähköasentaja. Vaikeat loukkaantumiset, tulipalo tai aineelliset vahingot ovat mahdollisia. Tutustu huolellisesti

Lisätiedot

BT-A51. Käyttöohje. KORVAKUUMEMITTARI Malli BT-A51

BT-A51. Käyttöohje. KORVAKUUMEMITTARI Malli BT-A51 BT-A51 Käyttöohje KORVAKUUMEMITTARI Malli BT-A51 JOHDANTO Hyvä käyttäjä, kiitos kun olet valinnut meidän tuotteemme. Lue käyttöohje huolellisesti ennen tuotteen käyttöä. Nämä ohjeet opastavat kuinka tuotetta

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. M2M Point - to - Point

KÄYTTÖOHJE. M2M Point - to - Point KÄYTTÖOHJE M2M Point - to - Point M2M Paketti SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 KÄYTTÖÖNOTTO 1.1 LAITTEISTON ASENNUS 2 TULOJEN JA LÄHTÖJEN KYTKENTÄ 2.1 TILATIETOKYTKENNÄT 2.2 ANALOGIAKYTKENNÄT 3 KANAVANVAIHTO

Lisätiedot

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001 CO 2 -anturi Langaton Englannin kielestä käännetty asiakirja -fi 2014-04-22 A001 Sisällysluettelo 1 Tuotteen kuvaus... 1 1.1 CO 2-mittaus... 1 2 Asennusohjeet... 2 3 Käyttöliittymän kuvaus... 3 3.1 Liitännät...

Lisätiedot

Digitaaliset monitoimimittarit ja tehoanalysaattorit. Energian mittaus ja optimointi

Digitaaliset monitoimimittarit ja tehoanalysaattorit. Energian mittaus ja optimointi Digitaaliset monitoimimittarit ja tehoanalysaattorit Energian mittaus ja optimointi DIGITAALISET MONITOIMIMITTARIT JA TEHOANALYSAATTORIT taustavalaistulla LCD-näytöllä Energianjakelulaitteistojen ohjaamiseen

Lisätiedot

Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN. Asennus- ja käyttöohje

Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN. Asennus- ja käyttöohje Laajennusmoduuli EM 111 Typ E20/F20/Jxx FIN Asennus- ja käyttöohje 1. Symbolien selitykset 2. Sisällysluettelo Ohje 1. Symbolien selitykset.........2 2. Sisällysluettelo..............2 3. Yleisiä turvallisuusohjeita.....3

Lisätiedot

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje

Versio 1. Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje. Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Versio 1 Hiilidioksidimittari 7787 Käyttöohje Hiilidioksidimittari 7787 - Käyttöohje Sisällys Johdanto... 3 Pakkaussisältö... 3 LCD näyttö... 4 Painikkeet... 4 Toiminnot... 5 Käynnistys ja sammutus...

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , ,

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , Installation instructions, accessories Ohje nro 31337686 Versio 1.2 Osa nro 31337677, 31310791, 31357750 Handsfree, bluetooth Volvo Car Corporation Handsfree, bluetooth- 31337686 - V1.2 Sivu 1 / 74 Materiaali

Lisätiedot

Hammastankohissin modernisointi. Heikki Laitasalmi

Hammastankohissin modernisointi. Heikki Laitasalmi Hammastankohissin modernisointi Heikki Laitasalmi Loppudemossa Mitä oltiinkaan tekemässä V-malli Modbus viestintä (PLC VFD) Esitellään laitteet Lopuksi Modbusia käytännössä Hammastankohissi Arkkitehtuuri

Lisätiedot

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0

Trust Gamer Kit PCI TRUST GAMER KIT PCI. Pika-asennusohje. Versio 1.0 TRUST GAMER KIT PCI Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Gamer Kit PCI -tuotteen käyttäjille. Tuotteen asentamisessa tarvitaan jonkin verran kokemusta tietokoneista.

Lisätiedot

CMP-VOIP80. VoIP + DECT PUHELIN. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI

CMP-VOIP80. VoIP + DECT PUHELIN. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI MANUAL MODE D EMPLOI MANUALE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BRUKSANVISNING CMP-VOIP80 VoIP + DECT PUHELIN ANLEITUNG GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE USO KÄYTTÖOHJE NÁVOD K POUŽITÍ Česky Svenska Suomi Magyar Español Italiano

Lisätiedot

Virran- ja jännitteenvalvonta 1-vaihe TRMS AC/DC yli- tai alivirran valvontarele Mallit DIB01, PIB01

Virran- ja jännitteenvalvonta 1-vaihe TRMS AC/DC yli- tai alivirran valvontarele Mallit DIB01, PIB01 Virran- ja jännitteenvalvonta 1-vaihe TRMS AC/DC yli- alivirran valvontarele Mallit DB01, PB01 DB01 PB01 TRMS AC/DC yli- alivirran valvontarele Virran mittaus sisäisellä sivuvirtavastuksella Mittausalueen

Lisätiedot

MIKROAALTOMITTAUKSET 1

MIKROAALTOMITTAUKSET 1 MIKROAALTOMITTAUKSET 1 1. TYÖN TARKOITUS Tässä harjoituksessa tutkit virran ja jännitteen käyttäytymistä gunn-oskillaattorissa. Piirrät jännitteen ja virran avulla gunn-oskillaattorin toimintakäyrän. 2.

Lisätiedot

VERKKOANALYSAATTORI KÄYTTÖ JA TURVALLISUUS OHJEET KYTKENTÄKUVA YLEISTÄ TIETOA OMINAISUUDET MITAT PC LIITÄNTÄ

VERKKOANALYSAATTORI KÄYTTÖ JA TURVALLISUUS OHJEET KYTKENTÄKUVA YLEISTÄ TIETOA OMINAISUUDET MITAT PC LIITÄNTÄ KÄYTTÖ JA TURVALLISUUS OHJEET Ohjeiden noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen tai kuoleman -Katkaise jännite ennen laitteen kytkentää -Kun laite on kytketty verkkoon, älä irroita

Lisätiedot

PIKAOHJE SCC VAK-PUMPUN OHJAUS KÄSISÄÄDÖLLE SCA-PUMPUKSI JA TAKAISIN PUTKISTOSSA VAKIOPAINE-ERO VAK:N SÄÄTÄJÄLLÄ

PIKAOHJE SCC VAK-PUMPUN OHJAUS KÄSISÄÄDÖLLE SCA-PUMPUKSI JA TAKAISIN PUTKISTOSSA VAKIOPAINE-ERO VAK:N SÄÄTÄJÄLLÄ SCC VAK-PUMPUN OHJAUS KÄSISÄÄDÖLLE SCA-PUMPUKSI JA TAKAISIN PUTKISTOSSA VAKIOPAINE-ERO VAK:N SÄÄTÄJÄLLÄ -Hz valo palaa näytöllä näkyy taajuus. -A valo palaa näytöllä näkyy moottorivirta-arvo RUN valo palaa

Lisätiedot

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje

Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje 1(11) Kamstrup 162LxG -sähköenergiamittarin asennusohje Ohje koskee mittarimallia 162LxG (686-18B-L1-G3-084) 1. Merkinnät ja ulkopuoliset osat 1. LCD-näyttö 2. Optinen liitäntä 3. Mittarin numero 4. Mittarin

Lisätiedot

SET/SA2 Kapasitiivinen anturi Käyttö- ja asennusohje

SET/SA2 Kapasitiivinen anturi Käyttö- ja asennusohje Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 27.7.2015 Internet: www.labkotec.fi 1/7 SET/SA2 Kapasitiivinen anturi Copyright 2015 Labkotec Oy Varaamme oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Käyttöohje BTE-100. www.facebook.dk/denver-electronics

Käyttöohje BTE-100. www.facebook.dk/denver-electronics Käyttöohje BTE-100 www.facebook.dk/denver-electronics 1. Painikkeiden ohjeet: Virta päälle/pois Siirtyy parinmuodostuksen tilaan Tauko/toisto Vastaa puheluun Päätä puhelu Hylkää puhelu Lisää äänenvoimakkuutta

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in

Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas. Printed in Tietokoneen päivitys- ja huoltoopas Printed in Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen Ominaisuudet voivat vaihdella malleittain. Kiintolevyaseman irrottaminen ja asentaminen 20 40 minuuttia Ennen

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W02 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

Nokeval. Pikaohje. Malli 2072 Sarjaviestille RS232 / RS485. No 090417 v1.0

Nokeval. Pikaohje. Malli 2072 Sarjaviestille RS232 / RS485. No 090417 v1.0 No 0907 v.0 Nokeval Pikaohje Malli 07 Sarjaviestille RS / RS8 Johdanto 07 on SCL sarjaliikenneprotokollalla toimiva näyttö, joka hakee mittaustuloksia toisilta sarjaliikennelaitteilta. Laitteessa on 9

Lisätiedot

PIKAOHJE SCG-PUMPUN VAK-OHJAUKSEN MUUTTAMINEN KÄSISÄÄDÖLLE SCA-PUMPUKSI JA TAKAISIN

PIKAOHJE SCG-PUMPUN VAK-OHJAUKSEN MUUTTAMINEN KÄSISÄÄDÖLLE SCA-PUMPUKSI JA TAKAISIN SCG-PUMPUN VAK-OHJAUKSEN MUUTTAMINEN KÄSISÄÄDÖLLE SCA-PUMPUKSI JA TAKAISIN -Hz valo palaa näytöllä näkyy taajuus. -A valo palaa näytöllä näkyy moottorivirta-arvo RUN valo palaa Pumppu pyörii Näyttö 4-digit

Lisätiedot

Elotec Ajax. Aloitus

Elotec Ajax. Aloitus Elotec Ajax Aloitus Onnittelut uudelle Elotec Ajax järjestelmällesi! Tervetuloa uuden sukupolven hälytysjärjestelmän pariin. Uusi langaton teknologia mahdollistaa etäisyyksiä jopa 2000metriin saakka avoimissa

Lisätiedot

YLEISTÄ ALOITUS. Laitteen kuvaus. Näytön kuvaus. Laitteen käynnistäminen ja sammuttaminen UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN

YLEISTÄ ALOITUS. Laitteen kuvaus. Näytön kuvaus. Laitteen käynnistäminen ja sammuttaminen UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN WT6 Pikaopas YLEISTÄ Laitteen kuvaus UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN Näytön kuvaus 1. Väylän numero 2. Vasen/oikea greeninäkymä 3. Väylän Par-luku 4. Matka greenin taakse 5. Matka greenin eteen 6.

Lisätiedot

PIKAKÄYTTÖOHJE V S&A Matintupa

PIKAKÄYTTÖOHJE V S&A Matintupa PIKAKÄYTTÖOHJE V1.0 2007 S&A Matintupa MITTALAITE; PAINIKKEET, PORTIT, OSAT PAIKALLINEN portti (local, L) PÄÄPORTTI (master, M) LCD NÄYTTÖ PÄÄTETUNNISTIN VIRTAKYTKIN FUNKTIONÄPPÄIN Jännitteen syöttö VAHVISTUS/

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE

ASENNUSOHJE. SAFERA Siro IN-line -liesivahti. Virranhallintayksiköt PCU3 PCU5.1-U 20810 V4.5.0 FIN SIRO IN-LINE ASENNUSOHJE SAFERA Siro IN-line -liesivahti Virranhallintayksiköt PCU PCU.-U 080 V..0 FIN SIRO IN-LINE SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSET. VALMISTELUT. Valmistelut. Asennus. Asennuksen vianmääritys. Lisävaruste:

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP-sähkölämmitin Takuutodistus Arvoisa asiakkaamme, Ostamasi tuote täyttää korkeat esteettiset ja käytännön vaatimukset. Olemme ottaneet tuotteen suunnittelussa

Lisätiedot

Muistimoduulit Käyttöopas

Muistimoduulit Käyttöopas Muistimoduulit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan

Lisätiedot

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje

Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje MECAIR Digitaalinen eropainekytkin DPS Käyttöohje HUOMIO: Ennen tuotteen käyttöä sinun on luettava on tämä käyttöopas huolellisesti, jotta saat riittävää tietoa tuotteesta Tekniset tiedot Virransyöttö

Lisätiedot

SM210 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM102E. Käyttöohje

SM210 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM102E. Käyttöohje SM210 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM102E Käyttöohje Sisällys Alustavat toimet... 1 Yleistiedot... 1 Asennus... 2 Ohjelmointi... 3 Pääsy ohjelmointitilaan (COde= 100)... 3 Tiedonsiirto-osoite... 5 Tiedonsiirtonopeus...

Lisätiedot