Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna."

Transkriptio

1 Joensuun seutu Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy

2 Investoi Joensuun seudulle! Teknologiateollisuus muodostaa yli puolet Pohjois-Karjalan teollisuudesta. Visio Sijoita yrityksesi Joensuun seudulle! Muovi- ja metallitoimialan osaajien lisäksi etsimme teknologiateollisuustuotteisiin, tuotantoprosesseihin tai kehittämiseen erikoistuneita yrityksiä. Joensuun seudun visiona on olla Itä-Suomen elinvoimaisin kasvukeskus, vahva asukkaan talousalue ja kansainvälinen osaamiskeskittymä. Joensuun seutu on vetovoimainen ja kilpailukykyinen sijaintipaikka yrityksille ja työntekijöille sekä turvallinen, monien mahdollisuuksien asuin- ja opiskeluympäristö. Joensuun seutu on hyvä kasvualusta myös sinun yrityksellesi. Tutustu alueen teknologiateollisuuteen ja totea kuinka osaamisesi istuu tähän joukkoon. Kun teet päätöksen sijoittumisesta, niin Investoi Joensuun seudulle prosessi voidaan aloittaa vaikka heti. Älä epäröi, ota rohkeasti yhteyttä!

3 Alueen vahvuuksia Joensuun kaupunkiseudun globaalin tason vahvuuksia ovat Metsäteknologia ja -osaaminen; logistiikka ja metsäympäristön tutkimus Fotoniikka ja nanoteknologia Materiaaliteknologia ja siihen liittyvä tutkimus Kaivannais- ja kiviteollisuus Turvallisuusteknologia Kansallisen tason vahvuuksina erottuvat Uusiutuva energia; metsäenergia ja hajautetut energiaratkaisut Elämysteollisuus Kattava koulutusjärjestelmä Väljästi asutun alueen hyvinvointiosaaminen Venäjäosaaminen Kauppa- ja palvelualat Elintarvikeklusteri Teknologiateollisuuden metalli- ja muovituotteet Turvallisuusteknologiaa kotien turvaksi Joensuulainen Abloy Oy on johtavia lukkojen, lukitusjärjestelmien ja rakennushelojen valmistajia, sähkölukkojen tuotekehityksen maailman johtaja ja haittalevysylinteriteknologian uranuurtaja. Abloyn maailmanlaajuinen myyntiverkosto palvelee asiakkaita yli 70 maassa. Kotimaassa asiakkaita palvelee maan kattava, 150 itsenäisen ABLOY-valtuutetun lukkoliikkeen myynti- ja huoltoverkosto. Abloy Oy on osa ASSA ABLOY -konsernia, joka on maailman johtava oviympäristöratkaisujen toimittaja ja joka tarjoaa asiakkailleen turvallisia sekä helppokäyttöisiä sovelluksia ovien avaamiseen ja sulkemiseen. Viimeaikoina Abloy Oy on keskittänyt Suomen toimintojaan Joensuuhun.

4 Puhdastilaa ja mittatarkkoja tuotteita Thermo Fisher Scientific Oy on maailman johtava analysaattoreiden, laboratoriolaitteiden, reagenssien, kulutustavaroiden, ohjelmistojen ja palveluiden toimittaja analytiikkaan, diagnostiikkaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yhtiön asiakkaita ovat tutkimuslaitokset ja sairaalat. Joensuussa yhtiö valmistaa laboratorioissa käytettäviä kertakäyttömuovituotteita ja pienten nestemäärien tarkkuusmittalaitteita. Thermo Fisher Scientific -konsernilla on asiakkaita yli 150 maassa. Suomalainen Oy Medix Biochemica Ab valmistaa diagnostisia pikatestejä Joensuussa sijaitsevissa tuotantotiloissaan. Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee viennistä. Medix Biochemican kehittämiä pikatestejä käytetään mm. raskauden aikaisten riskien tunnistukseen sekä paksusuolen syövän ja akuuttien tautitilojen kuten haimatulehduksen diagnosointiin. Pikatestien lisäksi Medix Biochemica kehittää, valmistaa ja markkinoi monoklonaalisia vasta-aineita diagnostisen teollisuuden tarpeisiin. Medisize Oy:n Kontiolahden tehdas on erikoistunut lääkeannostelulaitteiden, muun muassa insuliinikynien, sopimusvalmistukseen. Yrityksen vahvuuksia ovat oma työkalunvalmistus, moderni tuotantoautomaatio, tehokas asiakasprojektien hallinta ja henkilöstön monipuolinen osaaminen. Keskeistä toiminnassa ovat asiakasvaatimusten ymmärtäminen ja korkea laatutaso. Tehdas on kansainvälisen Medisize-konsernin suurin yksikkö ja työllistää n. 330 ammattilaista. Asiakkaat ovat pääasiassa Euroopassa toimivia maailman johtavia lääkeyrityksiä. Valukumpu Oy on erikoistunut teknisten ja tarkkuutta vaativien liittimien, ruiskuvalu- ja metallikomponenttien valmistukseen, elektrokemialliseen reel-to-reel ja kemialliseen MID pintakäsittelyyn sekä niiden kokoonpanoon sopimusvalmistajana ja alihankkijana.

5 Nanoteknologiassa huikea kasvupotentiaali Nano tarkoittaa miljardisosaa. Siis jotain hyvin pientä. Joensuulle nano kuitenkin merkitsee jotain hyvin suurta. Nanoteknologia ja sen mukana diffraktiivinen optiikka on kasvamassa alueen merkittävimmäksi osaamisalueeksi. Nanoteknologian hyödyntäjiä löytyy kaikkialta. Nanohiiliputket ovat kestäviä ja kevyitä. Niitä käytetään erilaisissa koneissa ja laitteissa. Tällä hetkellä suurimpia nanoteknologian hyödyntäjiä ovat kosmetiikkateollisuus sekä lääketeollisuus ja ICT-sektori. Tulevaisuudessa nanoteknologialla ennustetaan olevan suuri merkitys elektroniikan alalla, missä komponentit muuttuvat entistä pienemmiksi. Kontiolahdella sijaitseva Nanocomp Oy on Suomen ainoa mikro- ja nanofotoniikan tuotteita valmistava yritys. Yrityksen bisnesidea on mikro-optiikan suunnittelu, valmistus ja myynti. Yritys on saanut alkunsa vuonna 1997 yliopiston spin out:ina. Nanocomp Oy on vahvasti keskittänyt omaa tuotantoaan ohuella muovikalvolla toimitettaviin optiikan komponentteihin.

6 Osaamista maalla, merellä ja ilmassa Komposiittiprofiilien valmistaja Exel Composites Oyj suunnittelee, valmistaa ja markkinoi komposiittisia profiileja ja putkia teollisiin sovelluksiin. Konserni on maailman johtava komposiittiprofiilien valmistaja ja keskittyy toiminnassaan kasvaviin sekä kapeisiin markkinasektoreihin, kuten lentokenttien lähestymisvalomastoihin. Liiketoiminnan perustana on itse kehitetty komposiittiteknologia, siihen perustuva tuotteisto ja valittujen markkinasegmenttien hallinta vahvalla laatu- ja tuotemerkki-imagolla. Jatkuva uusien sovelluskohteiden etsiminen ja tuotekehitys yhteistyössä asiakkaiden kanssa mahdollistavat yrityksen kasvun. Henkilöstön osaaminen ja korkea teknologian taso ovat avainasemassa Exel Compositesin toiminnassa. Kansainvälinen venemallisto AMT-Veneet Oy on yksi Pohjoismaiden johtavista venevalmistajista 4-7 metrin kokoluokassa. Lähes valmistuneen veneen tuoma kokemus ja osaaminen kumuloituu AMT:n nykyiseen venemallistoon. Yritys on edelläkävijä niin osavalmistusverkostojen ja tuotantomenetelmien kuten myös ainutlaatuisten turvallisuusrakenne- ja käytettävyysinnovaatioiden kehittämisessä. Teleskooppimastojärjestelmiä Heinävaarasta Cobham Mast Systems on maailman johtava teleskooppimastojärjestelmien toimittaja. Yrityksen suunnittelemia ja valmistamia teleskooppimastojärjestelmiä on käytössä yli 50 maassa vaativissa olosuhteissa. Komposiittimastot valmistetaan asiakasvaatimusten mukaisesti viestintä- ja tiedonsiirtojärjestelmiä varten. Paalauslangoissa Euroopan kärkiyritys Outokumpulainen Piippo Oy on Pohjois-Euroopan johtava köysiä, paalauslankoja ja -verkkoja valmistava yritys. Sen tärkeimmät asiakasryhmät ovat maatalous, teollisuus sekä vähittäiskauppa. Liikevaihdosta 75% tulee viennistä ja tuotteita viedään 30 eri maahan.

7 Tuotteita luonnonkuitukomposiitista Tutkimuksella ja teknologialla on metsäosaamisessa merkittävä rooli. Joensuu on yksi Euroopan metsätutkimuksen keskuksista. Seudulla on monipuoliset koulutusmahdollisuudet sekä huippututkimusta, jotka tukevat ja luovat edellytyksiä metsä- ja bioenergiayritysten sijoittumiseen alueelle. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu yhdessä kansallisten ja kansainvälisten tutkimusyhteisöjen kanssa synnyttävät uutta teknologiaa ja innovaatioita. Bioenergiasta liiketoimintaa Itä-Suomen Bioenergiaohjelma 2015 tähtää kestävän energiantuotannon, bioenergiakoulutuksen, tutkimuksen ja liiketoimintaosaamisen vahvistamiseen. Uusia raaka-ainemahdollisuuksia on kehitetty peltoenergiasta, energiapuusta ja biopohjaisista kierrätyspolttoaineista. Uusia jalosteita taas ovat pelletit, biokaasu ja biopolttonesteet. Joensuussa osataan hyödyntää modernia teknologiaa metsävaratietojen keräämisessä. Arbonaut Oy Ltd on yksi alueen kolmesta kärkiyrityksestä, jotka ovat kehittäneet laserkeilauksesta menestyvän vientituotteen. Joensuussa on hyvä kasvualusta myös muulle metsäalan erikoisosaamiseen kytkeytyvälle yritystoiminnalle. Innovaatioita luonnonkuitukomposiitista Luonnonkuitukomposiitit koostuvat (40-60%) kasvikuidusta ja (40-60%) kestomuovista. Materiaalin etuja useimpiin muoveihin verrattuna ovat mm. jäykkä ja luja rakenne, parempi lämmönkesto ja eristävyys sekä ympäristöystävällisyys. Materiaalin etuja puuhun verrattuna ovat mm. tasalaatuisuus, halkeamattomuus, kosteuden- ja säänkesto sekä puhdistettavuus. Joensuun seudulla kehitetyt luonnonkuitukomposiitit sopivat tuotteiden valmistukseen, kun halutaan luonnonmateriaalien ulkoasu, lämpö ja ekologinen imago yhdistettynä hyviin lujuus- ja jäykkyysominaisuuksiin sekä ruiskuvalutuotannon tehokkuuteen. Joensuun Meskari Oy:n Kupilka-eräjuoma-astiat, lautaset ja ruokailuvälineet valmistetaan myös luonnonkuitukomposiitista. Plasthill Oy on ruiskuvalutuotteiden tuotekehitys- ja valmistusyritys. Yhtiön osaamista on myös muottien korjaus ja ultraäänihitsaus. Ruiskupuristamalla syntyy tuotteita mm. auto- ja elintarviketeollisuuteen, marjanpoimintaan, keittiöön ja köysien kelaamiseen. Uutuustuote on luonnonkuitukomposiittinen tarjoilualusta. All-Plast Oy on komposiittien hyödyntämisessä edelläkävijä. Yritys on aloittanut materiaalikehityksen kumppanina ja sittemmin ollut tuotekehityksessä ja valmistuksessa. Omia tuotteita löytyy lumikengistä persoonallisiin pyöreisiin ikkunoihin.

8 Älykkäiden koneiden rakentajat Joensuun seudun yritykset kehittävät ja valmistavat älykkäitä työkoneita. Koneenrakennus vaatii vahvaa teknologiaosaamista ja nopeaa reagointia asiakkaiden yhä haastavampiin tarpeisiin. Koneiden älykkyys, uudet suunnittelumetodiikat, panostus palveluliiketoimintaan sekä tuotteen elinkaaren hallinta ovat Joensuun seudun kärkiyritysten menestystekijöitä nyt ja tulevaisuudessa. John Deere Forestry Oy Maailmanluokan metsäkoneiden valmistajalla John Deere Forestry Oy:llä on tehdas Joensuussa. Yhtiö on investoinut tuotteisiin ja tuotantoon merkittävästi ja tehtaan kapasiteetti on kasvanut huomattavasti. Investointisuunnitelman seuraava vaihe liittyy toimitilojen laajennukseen. John Deere Forestry Oy on kärkiyrityksenä luonut ympärilleen merkittävän järjestelmä- ja osatoimittajista koostuvan verkoston. Joensuun seudun konerakennus- ja metsäosaamisen klusterit saavat Deeren tuotelinjoista huomattavan kasvuvoiman. Myös metsä- ja bioenergiaosaamiseen panostavat yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkijat ja opiskelijat sekä metsäkoneenkuljettajien koulutus pysyvät toimialan kärjessä globaalin yhteistyökumppanin mukana. Puunkorjuun moniosaaja Kesla Oyj on metsäteknologiaan erikoistunut konepajakonserni, joka hallitsee aines- ja energiapuukorjuun koko tuotantoketjun kannolta tehtaalle. Asiakkaiden kanssa läheisessä yhteistyössä kehitetyt tuotteet soveltuvat ammattikäyttöön ja vaativiin olosuhteisiin niin kotimaassa kuin viennissä. Keslan tuotteita viedään tänä päivänä yli 30 maahan, vientitoimintojen tuodessa yli 50 % yhtiön liikevaihdosta. Keslan tuoteperheeseen kuuluvat puutavara-, harvesteri-, metsäkone-, kierrätys- ja teollisuusnosturit ja kuormaimet, metsäperävaunut, hakkurit, koura- ja sykeharvesterit sekä sykeprosessorit.

9 Kesla-konserniin kuuluu sopimusvalmistustoimintaa harjoittava tytäryhtiö MFG Components Oy, joka toimii järjestelmätoimittajana laitevalmistajille ja kotimaisille konepajakonserneille. MFG Components on yksi Suomen johtavista voimansiirtoja hydrauliikkatuotteiden valmistukseen erikoistuneista yhtiöistä. Hybrilift lisää energiatehokkuutta Mantsinen Group Ltd Oy on puuterminaalien, teollisuuden ja satamien logistiikan sekä materiaalinkäsittelyn edelläkävijä. Mantsisen materiaalinkäsittelykoneiden ja satamanostureiden mallisto kattaa koneet 50 tonnin kokoluokasta yli 200 tonnia painaviin koneisiin. Mantsisen innovatiivisen tuotekehityksen ansiosta on aikaansaatu sekä materiaalinkäsittelyyn että satamatoimintoihin ratkaisu, jolla materiaalinkäsittely on tehokasta, täsmällistä, turvallista ja taloudellista. Viimeisin Hybrilifttuoteinnovaatio parantaa työkoneiden energiatehokkuutta 35 %:lla. Biodieselin raaka-aineen kerääjä Rakennustempo Oy:n Joonas tuotemerkillä tunnettuja pensasmarjanpoimintakoneita on valmistettu vuodesta 1978 lähtien. Kotimaan lisäksi koneita on viety yli 20 maahan. Joonas on itsekulkeva marjanpoimintakone, joka soveltuu useimpien pensasmarjojen poimintaan ja viljelmien hoitotoimiin. Ensimmäinen biodieselin raakaaineelle, Jatrophalle, kehitetty Joonas FH poimintakone on toimitettu Afrikkaan. Rakennustempo on näin mukana kansainvälisestikin merkittävän biopolttoainelähteen jalostamistyössä kannattavaksi liiketoiminnaksi Intiassa, Afrikassa, Aasiassa ja Etelä- Amerikassa. Hakkeen ja turpeen kuljettaja Konepaja Antti Ranta Oy on erikoistunut LIPE-ketjupurku- ja sivukaatoperävaunujen valmistukseen. Yhtiön korit ja perävaunut ovat käytössä hakkeen, kuoren ja turpeen kuljetuksessa. Hydraulisesti nouseva sivuseinä antaa hyvän ja nopean mahdollisuuden myös muun rahtitavaran kuljettamiseen.

10 Järjestelmätoimittajaksi yhteistyöllä ja luottamuksella Synertec-verkostoon kuuluu 14 yritystä Outokummusta muovija metallialalta. Niiden toisiaan täydentävä osaaminen vauhdittaa niin liikevaihdon kasvua kuin kansainvälistymistäkin. Synertecyhteistyötä on tehty vuodesta 1985 lähtien ja se on kehittynyt jatkuvasti. Yhden yrityksen kautta asiakas saa koko Synertec-verkoston osaamisen käyttöönsä. Erikoisosaamisena harvesteripäät Outokummun Metalli Oy on 30 vuoden aikana kasvanut merkittäväksi järjestelmätoimittajaksi. Yhtiö on maailman suurin harvesteripäiden runkojen valmistaja; maailmalla on tuhansia yhtiön valmistamia harvesteripäitä. Kumppanuus maailman suurimman metsäkonevalmistajan kanssa on tuonut yhtiölle vahvaa osaamista sekä kyvyn soveltaa automaation ja hydrauliikan uusimpia sovelluksia. Outokummun Metalli Oy omistaa puolet Pentin Paja Oy:stä. Maailman suurin harvesterikourien valmistaja ja energiapuun korjuukoneiden kärkiyhtiö panostavat voimakkaasti kasvaville energiapuun korjuuteknologian maailmanmarkkinoille. Pentin Pajan tunnetuimmat tuotteet ovat Naarva-tuotenimellä myytävät energiapuukourat ja sykeharvesterit. Sähkö- ja metallikomponenttien kärkiyritys Vuonna 1972 perustettu perheyritys Ouneva Group Oy on noussut yhdeksi Suomen johtavista sähkö- ja metallikomponenttien toimittajista. Komponenttivalmistajasta järjestelmätoimittajaksi kasvaneen sähkö- ja metallialan konsernin erikoisosaamista ovat sähköliitostekniikan, painevaluteknologian, johdinsarjatuotannon, elektroniikan ja korkealaatuisen pintakäsittelytekniikan osaaminen.

11 Innovatiivisuutta ja kehittämistä Kotakeittiöitä ja marjanpoimintakoneita Rakennustempo Oy on yksityinen perheyhtiö, joka on perustettu Yhtiön toiminta-ajatuksena on kone- ja laitekokonaisuuksien suunnittelu, valmistus ja markkinointi. Ensimmäiset Joonas pensasmarjanpoimintakoneet toimitettiin asiakkaille Vireän tuotekehitystyön ansiosta on yritykselle syntynyt poimintakoneiden lisäksi Jätkän Kotakeittiö -avotulituoteperhe. Yritys toimii sopimusvalmistuksen kumppanina merkittäville kansainvälisille yhtiöille. Innovatiivinen kehittäjä Finelcomp Oy on johtava kotimainen sähkö- ja elektroniikkateollisuuden ohutlevymekaniikan kehittäjä ja valmistaja sekä luotettava toimittaja sopimusvalmistuksessa. Yhtiö tunnetaan sähkökeskusmekaniikkatuotteiden innovatiivisena kehittäjänä. Tuotesuunnittelu asiakkaiden kanssa, teknologiaan ja osaamiseen panostaminen sekä tuotantoautomaatio ovat tuoneet yhtiölle tasaisen kasvun. Ohutlevyrakenteet erikoisosaamisena Suomen Levyprofiili Oy on keskittynyt ohutlevyrakenteiden ja osakokonaisuuksien valmistamiseen. Nousujohteinen toiminta perustuu erikoisosaamisen ja nykyteknologian yhdistämiseen sekä jatkuvaan toimintatapojen parantamiseen. Yrityksessä on alusta saakka investoitu rohkeasti nykyaikaiseen teknologiaan ja toimitiloja on laajennettu kasvun myötä. Luotettava sopimusvalmistaja Polttoleikkauspalvelu Pääkkönen Ky on toiminut jo yli 20 vuotta Joensuussa. Yhtiön palveluista poltto-, laser- ja vesileikkaus, särmäys sekä omat metallituotteet ovat tuttuja monille koneyrittäjille ja -rakentajille. Erityisesti viisteleikkauksissa yhtiö on yksi suomalaisista edelläkävijöistä.

12 Viestinvälityksen kokeneet ammattilaiset Valtakunnallinen optinen runkoverkko Telekarelia Oy on alueellisesti ja valtakunnallisesti toimiva televerkkooperaattori, jolla on oma valtakunnallinen valokuiturunkoverkko. Joensuun seudulla runsaat 100 vuotta osaamistansa ammentanut teleyhtiö on kehittynyt kansalliseksi valokuituyhteyksien mestariksi. Arkipäivän pakkauksia Miljoonia jogurtin, jäätelötuuttien, margariinirasioiden kansia on avattu tietämättä Pyrollin Joensuun yksikön erikoistuneen juuri noiden tuotteiden valmistukseen. Pakkausteollisuuden moniosaaja on menestynyt hyvin erikoistumalla elintarviketeollisuuden vaativiin kansi- ja ratamateriaaliratkaisuihin. Aikakausilehtien kirjapaino PunaMusta Oy:llä on kokemusta korkealaatuista painamista yli sata vuotta. Joensuussa sijaitseva kirjapaino on yksi Skandinavian nykyaikaisimmista ja monipuolisimmista painolaitoksista. PunaMustan toiminnan pääpaino on tukevasti Suomen markkinoilla, vientiasiakkaiden osuus kasvaa kuitenkin jatkuvasti, niin itään kuin länteenkin.

13 Koulutuspohjaa ja innovaatiorakenteita Itä-Suomen yliopisto on yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista. Se tarjoaa opetusta yli 100 pääaineessa. Yliopistolla on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Joensuun kampuksella on kahdeksan tiedekuntaa ja yhdeksän erillislaitosta. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu vastaa tehokkaasti työelämän asiantuntijoiden kysyntään. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa annetaan Amk-tutkintoon johtavaa koulutusta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä on koko maakunnan alueella toimiva kuntien omistama koulutus- ja kehittämisorganisaatio. Sen keskeisiä koulutusmuotoja ovat ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus, oppisopimuskoulutus, vapaa sivistystyö ja kesäyliopistotoiminta. Seudulla on oppilaitosten lisäksi monipuolinen tuotekehitys- ja innovaatiorakenne. Joensuusta löytyy mm. Metsäntutkimuslaitos, Geologian tutkimuskeskus, Euroopan metsäinstituutti, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen palveluja välittävät Josek ja Joensuun Tiedepuisto. Joensuu Pietari Petroskoi Venäjäosaamista Sijaintimme Venäjän rajan naapurissa palvelee erityisesti idänkauppaa suunnittelevia yrityksiä. Joensuusta on vain 75 kilometriä rajanylityspaikalle, Niiralaan. Raja on avoinna 24/7. Pietarista tultaessa Vainikkalan kautta Joensuuhun ajaa kolmessa tunnissa. Lisäksi Joensuussa on syväsatama eli rahtilaivayhteys Saimaan kanavan kautta Venäjälle ja Europpaan. Vahva koulutustarjonta sekä teknologia- ja teollisuusyhteistyö, alihankinta ja teollisuuskylätoiminta ovat niitä mahdollisuuksia, jotka avautuvat Joensuun seudun toimintaympäristöstä. Matkailu, metsäja metalliteollisuus ovat olleet edelläkävijöitä. Tällä hetkellä noin 50 teollistuotannollista yritystä tekee vientikauppaa. Kärkiyrityksinä Tecwill Oy, Mantsinen Group Ltd Oy, John Deere Forestry Oy, Kesla Oyj, Fodesco Oy ja Valukumpu Oy. ISBE Oy on itäsuomalaisten elinkeinoyhtiöiden, kauppakamarien ja yrittäjäjärjestöjen yhteinen Venäjä-palveluyhtiö. Se tarjoaa monipuolisen ja asiantuntevan tuen pk-yritysten Venäjä-toiminnalle.

14 Toimiva ja vetovoimainen Yrityksen tärkeimpiä päätöksiä on toimipisteen sijaintipaikan valinta. Joensuun seudulla sijoittuminen on tehty poikkeuksellisen helpoksi. Lisäksi alueella on kiistattomia etuja menestyvän yritystoiminnan pyörittämiseen. Suurimpina hyötyinä on osaava ja motivoitunut työväestö sekä kattavat ja joustavat yrityspalvelut. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö Josek Oy, koulutusorganisaatiot sekä Ely-keskus palveluineen ovat valmiina rakentamaan investoinnista toimivan kokonaisuuden. Etsimme asiakkaan antaminen kriteerien mukaisia toimitiloja, kartoitamme työvoiman saatavuuden ja osaamistason, haemme parhaat yhteistyökumppanit ja selvitämme mahdolliset tarjolla olevat investointiavustukset. Investoinnin tarkoituksena on yleensä tuotannon aloittaminen tai lisääminen. Muitakin tavoitteita voi olla. Esimerkiksi tuotannon tehostaminen ja työnteon helpottaminen. Joensuun seudulle investoimisessa on lukuisia etuja. Eniten yritykset arvostavat pohjoiskarjalaista, työteliästä luonteenpiirrettä. Muualta alueelle sijoittuneissa yrityksissä kiitellään kuinka mahtavaa on kun tietää porukan tulevan seuraavanakin aamuna töihin. Ja sitä seuraavana. Meillä henkilöstön pysyvyyden lisäksi etuna on maltillinen palkkataso sekä toimitilojen noin kolmanneksen halvemmat kustannukset. Tarjoamme kilpailukykyisen kustannustason yritystoiminnan pyörittämiseen, osaajia ja koulutusta, kilpailukykyä lisääviä verkostoja sekä apua innovaatioiden kehittämiseen. Investoi Joensuun seudulle!

15 Virran ja veden kaupunki Penttilänrannasta on muotoutumassa haluttu, kaupunkimainen, jokimaisemaa hyödyntävä ja historiastaan ylpeä asuin- ja työpaikka-alue. Penttilänranta on arkkitehtuuriltaan uudenlainen osa Joensuun keskustaa oma uusi kaupunki joen suussa. Penttilänrannassa energiankulutus ja ympäristökuormitus ovat esimerkillisen matalia. Alueesta on haluttu tehdä mahdollisimman vähäpäästöinen, kestävän kehityksen mallialue. Esimerkiksi tiivis yhdyskuntarakenne, keskustan palvelujen läheisyys ja kevyttä liikennettä suosivat liikkumisratkaisut pienentävät yksityisautoilun tarvetta ja liikkumisen aiheuttamia päästöjä. Alue valmistuu kokonaisuudessaan vuoden kuluttua, silloin siellä asuu arvioiden mukaan noin 3000 asukasta.

16 Yrityksen perustaminen Yritystoimintaa suunnittelevalle Josek tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskuksen kanssa. Aloittava yrittäjä voi saada apua myös valmentajana ja keskustelukumppanina toimivalta yrityskummilta. Sopivaa toimitilaa kannattaa hakea toimitilarekisteristä. Idealmainos 9/2012 Yrityksen kehittäminen Josekin yritysneuvojat ja asiantuntijat auttavat yrityksiä kehittymään ja kasvamaan. Kokeneelta yrityskummilta saa arvokasta tukea ja yhteistyökumppanin voi löytää yritysverkostosta. Henkilöstötarpeissa Työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa kattavia palveluita. Lisäksi VTT:n monipuoliset asiantuntijapalvelut ovat käytettävissä. Sijoittumispalvelut Joensuun seudulle sijoittuvat yritykset saavat Josekin asiantuntijoilta veloituksetta neuvontaa liikepaikan tai toimitilan hakuun, markkina- ja kilpailutilanteeseen sekä henkilökunnan rekrytointiin. Kansainvälistyminen Josek tarjoaa asiantuntija-apua, kun yritys kasvaa, laajentuu tai kansainvälistyy. Josekin Venäjä-asiantuntijat sekä Itä-Suomen Businessedustusto ISBE Oy tarjoavat Venäjälle suuntautuville yrityksille kansainvälistymispalveluja. Lisäksi käytettävissä ovat kansainvälistä kokemusta omaavat yrityskummit. Omistajanvaihdos Josekin maksuton Osuva-palvelu on keskittynyt omistajanvaihdoksiin. Osuva-palvelussa autetaan tasapuolisesti sekä ostajaa että myyjää, olipa kyseessä sitten sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa. Osuva-yrityspörssi löytyy Josekin www-sivuilta. JOSEK OY Länsikatu Joensuu Puh

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa

VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta, jossa MENESTYKSEN VETURIT strategiset tavoitteet 2020 Uusiutuva Etelä-Savo 2020 maakuntastrategia Esitys mkh :lle 21.10.2013 VISIO 2020 Uusiutuva Etelä-Savo on elinvoimainen ja muuttovoittoinen Saimaan maakunta,

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA

METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA 2 metsäteknologian moniosaaja 3 1954 Rantasalmi, Itä-Suomi. Mies seisoo pellon laidalla ja pohtii. Maanviljelijä Antti Kärkkäinen on ostanut ensimmäisen traktorinsa, mutta kivien

Lisätiedot

Exel Composites Reinforcing Your Business

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta 2.9.2013 Exel Composites Reinforcing Your Business Vesa Korpimies Toimitusjohtaja - 1 - Exel Composites on kansainvälinen pultruusioalan yritys, jolla on tuotantolaitoksia

Lisätiedot

Ex E e x l e Co C m o po p si o t si es e Re R i e nf n or o cin ci g n g Yo Y u o r u Bu B si u n si e n ss e Heinäkuu 2014

Ex E e x l e Co C m o po p si o t si es e Re R i e nf n or o cin ci g n g Yo Y u o r u Bu B si u n si e n ss e Heinäkuu 2014 Exel Composites Reinforcing Your Business Heinäkuu 2014 Exel Composites on maailman johtava komposiittiprofiilien valmistaja jolla on yli 50 vuoden kokemus kasvusta ja innovaatiosta Maailman johtava, vuonna

Lisätiedot

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja - 1 - Exel Composites on kansainvälinen pultruusioalan yritys, jolla on tuotantolaitoksia

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu

Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu MetsäBio hanke Ossi Klemetti, Kainuun Etu Oy Timo Karjalainen, Kajaanin yliopistokeskus 1 Taustaa Kainuun talousmetsät ovat vahvasti vajaakäytössä.

Lisätiedot

the Power of software

the Power of software the Power of software Wapice teollisuuden ohjelmistokumppani on keskittynyt teollisuusyritysten ohjelmistoratkaisuihin ja tietojärjestelmien integrointiin. Tarjoamme turvallisen ja tehokkaan tavan ulkoistaa

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS MAATALOUSKONETEOLLISUUS JA AGROTEKNOLOGIAVERKOSTO Suomalaisen maatalouskoneteollisuuden liikevaihto ja vienti on kasvanut huomattavasti 1990-luvun alusta Alan liikevaihto

Lisätiedot

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MATERIAALI TEHOKKUUS TUTKIMUS CASE KIDEX Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MARTELA LYHYESTI Martela Oyj on työympäristöjen ja julkitilojen muutosten toteuttaja. Martelan sisustusratkaisut tukevat asiakkaan

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa

Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitaalinen valmistaminen ja palvelut tulevaisuuden Suomessa Josek-VTT, Älyä koneisiin ja palveluihin digitalisaation vaikutukset valmistavassa teollisuudessa 7.2.2017

Lisätiedot

Monipuolista hienomekaniikkaa. Copyright 2013 Mecsalo Oy Minkkikatu 10-12, FI Järvenpää. Tel (0)

Monipuolista hienomekaniikkaa. Copyright 2013 Mecsalo Oy Minkkikatu 10-12, FI Järvenpää. Tel (0) Monipuolista hienomekaniikkaa Copyright 2013 Mecsalo Oy Minkkikatu 10-12, FI-04430 Järvenpää. Tel. +358 (0) 9 836 6070. www.mecsalo.com Liiketoiminta Valmistamme edistyksellisiä tuotteita vaativiin sovelluksiin

Lisätiedot

Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO

Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO 2 Miksi teknologia! Miksi kone- ja tuotantotekniikka! 3 Teknologiateollisuus mahdollisuuksien maailma Teknologia työllistää

Lisätiedot

ELY -keskusten yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut v TEM Yritys- ja alueosasto Yrityspalvelut -ryhmä

ELY -keskusten yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut v TEM Yritys- ja alueosasto Yrityspalvelut -ryhmä ELY -keskusten yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut v. 2015 TEM Yritys- ja alueosasto Yrityspalvelut -ryhmä Vuonna 2015 myönnetty ELY keskusten yritysrahoitus Rahoitusmuoto Milj. euroa Myönnetty

Lisätiedot

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä FluidHouse Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä www.fluidhouse.fi FluidHouse Hydrauliikka Öljyvoitelu Pneumatiikka Automaatio Kokonaisuus takaa tehokkuuden

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa

Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa TRIO-ohjelman jatko Teknologiateollisuus merkittävin elinkeino Suomessa 60 % Suomen koko viennistä 75 % Suomen koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista Alan yritykset työllistävät suoraan 258 000 ihmistä,

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA Vipuvoimaa EU:lta Keski-Suomeen 2007-2013 Koulutustilaisuudet 23.11. ja 4.12.2007 www.keskisuomi.fi/eulehti Pirjo Peräaho Hilkka Laine Keski-Suomen liitto LÄNSI-SUOMEN EAKR-OHJELMA

Lisätiedot

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala TUOTEVÄYLÄ Oletko tehnyt hyvän keksinnön? TUOTEVÄYLÄ-PALVELU Käynnistyi v. 2010 Keksintösäätiön valtakunnallisena

Lisätiedot

Markku Lindqvist D-tulostuksen seminaari

Markku Lindqvist D-tulostuksen seminaari Markku Lindqvist 040 190 2554 markku.lindqvist@cursor.fi 3D-tulostuksen seminaari 13.1.2016 2 Uusi itsenäisesti toimiva ja taloudellisesti kannattava 3D-palvelujen tuotanto- ja yritysympäristö Vastaa 3D-alan

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Pirkanmaa

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Pirkanmaa Pk-yritysbarometri, syksy 214 Alueraportti, 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 Rakentaminen Kauppa 1 16 16 17 Palvelut 8 9 Muut 1 1 2 3 4 6 7 2 2: Henkilökunnan määrän muutosodotukset

Lisätiedot

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet

Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet VTT Älykkään liikenteen ja logistiikan seminaari Espoo 2.11.2010 Vuorineuvos, taloustiet. tri Kari Neilimo Liiketoiminta, logistiikka ja tutkimustarpeet Muuttuva elinkeinojen rakenne; kasvava ja monimuotoistuva

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Etelä-Savo

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Etelä-Savo Pk-yritysbarometri, syksy 214 Alueraportti, 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 1 Rakentaminen Kauppa 18 16 16 17 Palvelut 54 59 Muut 2 1 1 2 3 4 5 6 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy

Lisätiedot

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira

Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä. Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Kokemuksia T&K-hankkeiden tulosten hyödyntämisessä Heidi Fagerholm EVP, R&D and Technology, Kemira Johtamis- ja innovaatiojärjestelmät avainroolissa Kemira 2011-> Kemira 2007 asti Diversifioitunut portfolio

Lisätiedot

Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset

Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset Neomarkka Oyj Uusi strategia: teolliset sijoitukset SijoitusInvest 08 Sari Tulander Neomarkka Oyj, Aleksanterinkatu 48 A, 00100 Helsinki Neomarkka lyhyesti Neomarkka Oyj:n on sijoitusyhtiö, joka sijoittaa

Lisätiedot

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Ammattilaisen kädenjälki 9.11.2016 Mia Nores 1 Cleantech eli puhdas teknologia Tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologiat, jotka edistävät

Lisätiedot

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki Toimialojen rahoitusseminaari Puutuoteteollisuus Helsinki 12.5.2016 Pasi Loukasmäki Puutuotealan Toimialat TOL 2008 mukaan TOL 16 Sahatavaran ja puutuotteiden valmistus Puun sahaus, höyläys ja kyllästys

Lisätiedot

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Promoting Blue Growth Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Merellisessä liiketoiminnassa on valtava potentiaali uusille innovaatioille ja kasvulle. Blue Growth

Lisätiedot

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman keskeiset tulokset. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman keskeiset tulokset Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelma 2004 2009 TRIO on ollut Suomen suurin toimialakohtainen kehitysohjelma teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan

Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan Rakennusten ja alueiden uudistaminen ja korjaaminen 19.1.2010 Teknologiajohtaja Eva Häkkä-Rönnholm, VTT 2 VTT Group

Lisätiedot

Protomo. Uusi suomalainen innovaatioapparaatti. Petri Räsänen Hermia Oy

Protomo. Uusi suomalainen innovaatioapparaatti. Petri Räsänen Hermia Oy Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy Mielestäni Suomen innovaatiojärjestelmän suurin haaste on tämä: Meillä on valtavasti tietopotentiaalia. Kuitenkaan tämä potentiaali

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 05 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 5 5 Palvelut 0 7 Muut 0 0 0 0 0 50 0 70 0 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015

MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET. Tapio Karvonen 29.10.2015 MERITEOLLISUUS SUOMESSA JA SEN TARJOAMAT MAHDOLLISUUDET Tapio Karvonen 29.10.2015 Suomen meriklusteri MERITEOLLISUUDEN TOIMITTAJAT VARUSTAMOT MUUT MERENKULKUUN LIITTYVÄT ELINKEINOT LAIVANRAKENNUS JA OFFSHORE

Lisätiedot

MetGen Oy TEKES 24.10.2014

MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Oy TEKES 24.10.2014 MetGen Yleistä MetGen kehittää ja markkinoi uudentyyppistä teollista entsyymiratkaisua, joka merkittävästi parantaa: Energiatehokkuutta paperiteollisuuden mekaanisessa massanvalmistuksessa

Lisätiedot

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö

TRIO-ohjelman jatko. Ohjelman päätösseminaari Helsinki Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-ohjelman jatko Ohjelman päätösseminaari Helsinki 2.12.2009 Harri Jokinen, ohjelmapäällikkö TRIO-toiminta jatkuu vaikka ohjelma päättyy Kansallisesti tarkasteltuna kehittymisen ja sen tukemisen tarve

Lisätiedot

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa

Tekes palveluksessasi. Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes palveluksessasi Hyvistä ideoista kannattavaa liiketoimintaa Tekes teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on innovaatiotoiminnan asiantuntija, jonka tavoitteena on edistää yritysten

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo Pk-yritysbarometri, kevät 5 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 6 6 7 Palvelut 5 59 Muut 0 0 0 50 60 70 Pk-yritysbarometri, kevät 5 alueraportti, : Henkilökunnan

Lisätiedot

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010

Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 TYKO-hanke: Yrityskyselyn tulokset t Mervi Karikorpi, johtaja 19.11.2010 Sisältö Tarve Odotukset t Yrityskyselyn palaute Johtopäätökset t 2 Teknologiateollisuuden henkilöstö Arvioitu muutos 2013 2009:

Lisätiedot

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme

Saimaan maakunta. I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme Etelä-Savo Saimaan maakunta I Meidän maakuntamme II Meidän tulevaisuutemme III Meidän suunnitelmamme I Meidän n maakuntamme Järvi-Suomen sydämessä Ainutlaatuinen Saimaa, Suomen suurin sisävesistö. 300

Lisätiedot

Biotalous-INKA

Biotalous-INKA Biotalous-INKA 2014-2020 INKA Innovatiiviset kaupungit ohjelma 2014-2020 Toiminta-ajatus: Haastaa kaupunkiseudut hyödyntämään kasvupotentiaalinsa kansantalouden vetureina Tavoite: Tukea kaupunkiseutujen

Lisätiedot

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen 1 20.11.2015 Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen Jarmo Kauppinen kehittämisjohtaja, varatoimitusjohtaja JOSEK Oy Mistä

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN

ETELÄ-KARJALAN RAKENNEMUUTOKSEEN ETELÄ-KARJALAN VARAUTUMISSUUNNITELMA RAKENNEMUUTOKSEEN MYR 22.2.2016 Kauppakatu 40 D, 53100 Lappeenranta Tel +358 (5) 6163 100 etunimi.sukunimi@ekarjala.fi kirjaamo@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 22.2.2016

Lisätiedot

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes

Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue. DM 420002 01-2009 Copyright Tekes Energia ja ympäristö liiketoiminta-alue Energia- ja ympäristöklusteri Energialiiketoiminta Ympäristöliiketoiminta Energian tuotanto Polttoaineiden tuotanto Jakelu Siirto Jakelu Jalostus Vesihuolto Jätehuolto

Lisätiedot

Työelämäjakson raportti

Työelämäjakson raportti Työelämäjakson raportti Tapio Leskelä 24.8.2011 1 Yhteenveto... 3 2 Työelämäjakson tavoitteet... 3 3 Tehtäväkuvaus ja tulokset... 4 3.1 Tehtäväkuvaus... 4 3.2 Tulokset... 4 4 Taustatiedot StoraEnsosta...

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009

Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009 Osavuosikatsaus 1.11.2008 31.1.2009 (3 kk) Reijo Mäihäniemi toimitusjohtaja 26.2.2009 Sisältö Yhteenveto liiketoiminnan kehityksestä Liiketoiminnan kehitys 1. neljänneksellä Osavuosikatsaus 1.11.2008-31.1.2009

Lisätiedot

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta

Liikkuvien työkoneiden etäseuranta Liikkuvien työkoneiden etäseuranta TAMK IoT Seminaari 14.4.2016 2 1) IoT liiketoiminnan tukena 2) Iot ja liikkuvat työkoneet 3) Case esimerkit 4) Yhteenveto, johtopäätökset, tulevaisuuden näkymät Cinia

Lisätiedot

SmartChemistryPark. Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy

SmartChemistryPark. Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy SmartChemistryPark Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy Varsinais-Suomessa on laajasti kemian osaamista jolla voidaan vastata moneen tulevaisuuden yhteiskunnalliseen haasteeseen MATERIAALI- VIRTOJEN

Lisätiedot

Adi Kalusteet Oy. Tutustu laadukkaaseen mallistoomme

Adi Kalusteet Oy. Tutustu laadukkaaseen mallistoomme Adi Kalusteet Oy Adi Kalusteet Oy on 1979 perustettu suomalainen toimisto-, julkitila- ja myymäläkalusteita suunnitteleva ja valmistava yritys. Adi tunnetaan arkkitehtien, muotoilijoiden ja suunnittelijoiden

Lisätiedot

PUUTAVARANOSTURIT METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA

PUUTAVARANOSTURIT METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA PUUTAVARANOSTURIT METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA PUUTAVARANOSTURIT UUSINTA NOSTURI- TEKNOLOGIAA Keslalla on lähes 50 vuoden kokemus nosturiteknologian kehittämisestä ja valmistuksesta. Tänä päivänä Kesla

Lisätiedot

Biotaloudesta elinvoimaa Itä- ja Pohjois-Suomeen

Biotaloudesta elinvoimaa Itä- ja Pohjois-Suomeen ITÄ- JA POHJOIS-SUOMEN MAAKUNTIEN HUIPPUKOKOUS 2015 Biotaloudesta elinvoimaa Itä- ja Pohjois-Suomeen 26.8.2015 Harri Välimäki Joensuun Tiedepuisto Oy Biotalous paljon esillä Mikä ihmeen biotalous? Biotalous

Lisätiedot

Metsäalan rakennemuutos ja toimintaedellytykset. 28.4.2009 Joensuu. Metsäalan strateginen ohjelma MSO Juha Ojala

Metsäalan rakennemuutos ja toimintaedellytykset. 28.4.2009 Joensuu. Metsäalan strateginen ohjelma MSO Juha Ojala Metsäalan rakennemuutos ja toimintaedellytykset 28.4.2009 Joensuu Metsäalan strateginen ohjelma MSO Juha Ojala Metsäsektori Suomessa + Klusteri työllistää suoraan ja välillisesti n. 200 000 työntekijää

Lisätiedot

Luotettava ratkaisutoimittaja

Luotettava ratkaisutoimittaja Luotettava ratkaisutoimittaja 40 vuoden kokemuksella 1 Asiakaslähtöistä ongelmanratkaisua jo 40 vuotta Vuonna 1976 perustettu Sermatech Group on kasvanut 40 vuodessa mekaniikan suunnittelu- ja valmistusyhtiöstä

Lisätiedot

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen

Painopiste 1: Huipputason koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen 1 METROPOLI VISIO Pääkaupunkiseutu on kehittyvä tieteen, taiteen, luovuuden ja oppimiskyvyn sekä hyvien palvelujen voimaan perustuva maailmanluokan liiketoiminta- ja innovaatiokeskus, jonka menestys koituu

Lisätiedot

PUUTAVARANOSTURIT METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA

PUUTAVARANOSTURIT METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA PUUTAVARANOSTURIT METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA PUUTAVARANOSTURIT 2006 2009 2009/L 2010 UUSINTA NOSTURI- TEKNOLOGIAA Keslalla on lähes 50 vuoden kokemus nosturiteknologian kehittämisestä ja valmistuksesta.

Lisätiedot

Co-Automation on alansa edelläkävijä automaation ja robotiikan hyödyntämisessä valmistavan teollisuuden automaatioratkaisuissa.

Co-Automation on alansa edelläkävijä automaation ja robotiikan hyödyntämisessä valmistavan teollisuuden automaatioratkaisuissa. Co-Automation on alansa edelläkävijä automaation ja robotiikan hyödyntämisessä valmistavan teollisuuden automaatioratkaisuissa. Haemme nyt kasvun vauhdittamiseksi lisää kokeneita ammattilaisia. Työpaikkasi

Lisätiedot

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta

Teknotarinoita. Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta Teknotarinoita Seitsemän totuutta teknologiateollisuudesta. Lisää löytyy osoitteesta www.visiolehti.fi 1 Hyvinvointia Suomelle Teknologiateollisuus on Suomen tärkein vientiala. Teknologiayritykset toimivat

Lisätiedot

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä

Valtavalo Oy. LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Valtavalo Oy LED-valoputkilla energiatehokkuutta, ilmastonmuutoksen hillitsemista ja kansainvälistä businestä Ilmastonmuutoksesta liiketoimintaa 17.2.2016 TkT Simo Makkonen Hallituksen puheenjohtaja, Valtavalo

Lisätiedot

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj

Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta. Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj Kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa materiaalitehokkuudesta Markus Terho, Head of Sustainability, Nokia Oyj 11.4.2013 Teknologiateollisuus on materiaalitehokkuuden edelläkävijä Suomalaisten yritysten

Lisätiedot

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö

Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö KMO 2015:n muutosesitys Metsäneuvos Marja Kokkonen Maa- ja metsätalousministeriö 5.5.2010 1 KANSALLINEN METSÄOHJELMA 2015 Strateginen toimenpideohjelma - linjaa Suomen metsäpolitiikkaa - valtioneuvoston

Lisätiedot

Jalostuslogistiikkapalvelut yrityksille 3.11.2015. Jukka Lanu & Marina Sharapova ASIANTUNTIJAPALVELUT LOGISTIIKAN ULKOISTUS- JA PÄÄOMARATKAISUT

Jalostuslogistiikkapalvelut yrityksille 3.11.2015. Jukka Lanu & Marina Sharapova ASIANTUNTIJAPALVELUT LOGISTIIKAN ULKOISTUS- JA PÄÄOMARATKAISUT Jalostuslogistiikkapalvelut yrityksille 3.11.2015 Jukka Lanu & Marina Sharapova ASIANTUNTIJAPALVELUT LOGISTIIKAN ULKOISTUS- JA PÄÄOMARATKAISUT PAKKAUKSET JA PAKKAUSPALVELUT WWW.HUB.FI Agenda Lyhyt yritysesittely

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus kuntien Yrityspalveluiden kumppanina

Ammatillinen koulutus kuntien Yrityspalveluiden kumppanina Ammatillinen koulutus kuntien Yrityspalveluiden kumppanina Ari Räsänen, Linnan kehitys Oy Jouni Haajanen, Koulutuskuntayhtymä Tavastia Linnan kehitys Oy Ennen Linnan Kehitys Oy:tä Hämeenlinnan ja seudun

Lisätiedot

Toimitusjohtajat tentissä

Toimitusjohtajat tentissä Onko teknologiateollisuus sinun tulevaisuutesi? Teknologiateollisuus ry Eteläranta 10, PL 10, 00131 Helsinki puhelin 09 19231, faksi 09 624 462, www.teknologiateollisuus.fi Toimitusjohtajat tentissä 18.9.2012

Lisätiedot

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia

MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN. Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia MONIPUOLINEN ELINKEINORAKENNE => BIOTALOUDEN KEHITTÄMINEN Lähde: OEK 2020 osaamisstrategia Vieskan Metalli Oy Rautakone Esa Pudas Logmer Forest Kalajoen Teräs oy Kalajoen Teollisuusrakenne Oy Ferral Components

Lisätiedot

Nostetta kuormankäsittelyyn

Nostetta kuormankäsittelyyn Kuormausnosturit Vaihtolavalaitteet Ajoneuvotrukit Takalaitanostimet Puutavara- ja kierrätysnosturit Nostetta kuormankäsittelyyn www.hiab.com Hiab tuntee kuormankäsittelyn toimialat ja niiden erityispiirteet.

Lisätiedot

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella?

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella? OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA myös uudella ohjelmakaudella? Etelä-Suomen työllisyys llisyys- ja kilpailukyky tavoite Etelä-Suomen EAKR - toimenpideohjelma 2007 2013 EK 5.3.2007 Ohjelman määrälliset

Lisätiedot

Vesiyritykset nousuun. Carl Johan Sandström Novago Yrityskehitys Oy

Vesiyritykset nousuun. Carl Johan Sandström Novago Yrityskehitys Oy Vesiyritykset nousuun Carl Johan Sandström Novago Yrityskehitys Oy 1 Vesi ja ympäristö tulevaisuuden suurimpia teollisuudenaloja Dynaaminen, kasvava ja kiinnostava markkina, jolla tarve uusien teknologioiden

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Teollisuusneuvos Mika Aalto Elinkeino- ja innovaatio-osasto Strategiset kasvualat-ryhmä 2.9.2014 Teollisuuspolitiikan visio Teollisuuspolitiikan

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Tammikuu 2013 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, Työ- ja elinkeinoministeriön ja ETLAn sekä Pohjanmaan kauppakamarin omaan

Lisätiedot

Itä-Suomi Uusiutuu Itä-Suomen bioenergiaohjelma 2020

Itä-Suomi Uusiutuu Itä-Suomen bioenergiaohjelma 2020 Itä-Suomi Uusiutuu Itä-Suomen bioenergiaohjelma 2020 ESITYKSEN PÄÄKOHDAT A) JOHDANTO B) ITÄ-SUOMEN ASEMOITUMINEN BIOENERGIASEKTORILLA TÄNÄÄN C) TAVOITETILA 2020 D) UUSIUTUMISEN EVÄÄT ESITYKSEN PÄÄKOHDAT

Lisätiedot

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä

LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA. Arto Engbom 23.1.2015 Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKE- TOIMINNASSA Arto Engbom Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Laatupäivä LAADUN MERKITYS PALVELULIIKETOIMINNASSA Arto Engbom Laatu ja kehitysjohtaja, Laitteet liiketoiminta-alue

Lisätiedot

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Lasse Okkonen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Lasse.Okkonen@pkamk.fi Tuotantoprosessi - Raaka-aineet: höylänlastu, sahanpuru, hiontapöly

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu 4. METSÄENERGIAFOORUMI Eväitä energiseen tulevaisuuteen 23.11.2010 Katse tulevaan, Itä-Suomen ammattikorkeakoulujen ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyö metsäbioenergiassa.

Lisätiedot

Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella

Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella Insinöörikoulutuksen kehitystarpeet Kymenlaakson alueella Jouko Lehtoranta, toimitusjohtaja, DI Sisältö: Lähtökohdat: Työpaikat Kymenlaaksossa AMK:sta valmistuneet insinöörit Toimintaympäristö ja sen muutokset

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta. Suomen biotalousstrategia

Kestävää kasvua biotaloudesta. Suomen biotalousstrategia Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia 8.5.2014 Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous 1900 2014 2030 Biotalous on talouden seuraava aalto,

Lisätiedot

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA SAVILAHTI 2030 NYKYISIN 9 000 OPISKELIJAA 10 000 TYÖPAIKKAA n. 30 ASUKASTA = 19 000 TOIMIJAA SAVILAHDEN NYKYISIÄ TOIMIJOITA: Kuopion yliopistollinen sairaala Itä-Suomen

Lisätiedot

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Perustettu vuonna 1996 Henkilöstömäärä: 34 (2015) Liikevaihto vuonna 2014: 6,1 milj. euroa, josta kuntarahan

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 11 Rakentaminen (F) 16 KOKO MAA Pirkanmaa Kauppa (G) 18 17 Palvelut (H, I, K, O) 56 55 Muut 1 1 0 0 30 40 50 60 70 80 90 0 %.3.0 1 . HENKILÖKUNNAN

Lisätiedot

Haastamme ja innostamme yrityksiä kasvuun ja kilpailukyvyn kehittämiseen.

Haastamme ja innostamme yrityksiä kasvuun ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Haastamme ja innostamme yrityksiä kasvuun ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Jykesin palvelut yrittäjille Yrittäjä työllistää seminaari 23.11.2016 Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö

Lisätiedot

Yli 100 vuotta Yli 100 kertaa päivässä

Yli 100 vuotta Yli 100 kertaa päivässä Yli 100 vuotta Yli 100 kertaa päivässä Asiakkaan tarpeesta lisäarvoa tuotteelle; Palveluilla lisäarvoa asiakkaalle 3.11.2016, Teppo Aatola, toimitusjohtaja, Meconet Oy Ohjelma 10 min: Meconet konserni

Lisätiedot

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA KOKO MAA (n=3668) -8 Keski-Suom i (n=213) -18 Jyväskylän seutu (n=6) -16 Pohjoinen Keski-Suom i (n=52) Eteläinen Keski-Suom i (n=45) -44-5 -4-3 -2-1 1 2 3

Lisätiedot

Vauhtia konepajateollisuuden kehitystoimille ja investoinneille - VTT tukee rakennemuutosta

Vauhtia konepajateollisuuden kehitystoimille ja investoinneille - VTT tukee rakennemuutosta Vauhtia konepajateollisuuden kehitystoimille ja investoinneille - VTT tukee rakennemuutosta VTT:n media-aamiainen 24.4.2012 Erikoistutkija Ismo Ruohomäki, VTT 2 Suomikin tarvitsee tuotantoa Globalisaation

Lisätiedot

Tekes riskirahoittajana -

Tekes riskirahoittajana - Tekes riskirahoittajana - rahoitusmahdollisuudet Oulu 26.2.2010 Tekes mukana kehittämässä TUTKIMUKSELLISESSA OSIOSSA T&K:SSA TUOTTEIS- TUKSESSA PALVELUJEN KEHITÄMISESSÄ LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ Lähtökohtana

Lisätiedot

A I R - C O N D I T I O N I N G

A I R - C O N D I T I O N I N G AIR-CONDITIONING Palvelumme perustuu korkeaan ammattitaitoon ja tinkimättömään laatuun prosessin kaikissa vaiheissa Chiller Oy on Suomen suurin ilmastoinnin jäähdytyslaitevalmistaja. Tavoitteemme on olla

Lisätiedot

Luonnonkuitukomposiittien oppimisympäristön ja koulutuksen kehittäminen

Luonnonkuitukomposiittien oppimisympäristön ja koulutuksen kehittäminen Luonnonkuitukomposiittien oppimisympäristön ja koulutuksen kehittäminen Materiaalinkehitystyön tukemiseen Koe-erien tuottamiseen ja testaukseen Kouluttautumiseen Luonnonkuidut vahvikkeina Lisäävät komposiittien

Lisätiedot

Tulevaisuuden tehdas 2020 Petri Laakso, Senior Scientist

Tulevaisuuden tehdas 2020 Petri Laakso, Senior Scientist TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Tulevaisuuden tehdas 2020 Petri Laakso, Senior Scientist Global Factory Tulevaisuuden tehdas on toimiva ja kilpailukykyinen yritysverkosto, jolla on toimintoja niin halvan

Lisätiedot

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS OSSI PUROMÄKI METSÄ FIBRE, 1 on kannattava ja kilpailukykyinen metsäteollisuuskonserni 2 Metsä Fibre lyhyesti METSÄ FIBRE Maailman johtavia havuselluntuottajia ja suuri

Lisätiedot

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA KOKO MAA (n=3668) -8 Uusimaa (N=313) -6 Länsi-Uusimaa (n=2) -17 Keski-Uusimaa (N=13) -4 Itä-Uusimaa (n=71) -1-3 -2-1 1 2 3 4 5 Saldoluku (suurempi - pienempi)

Lisätiedot

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Suomen teollisuuden kilpailukyky perustuu yhä enemmän tietotaitoon. Automaation avulla osaaminen voidaan hyödyntää tehostuvana tuotantona. Automaatiotekniikan koulutusohjelman

Lisätiedot

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA KOKO MAA (n=3810) -25 Uusimaa (N=323) -30 Länsi-Uusimaa (n=116) -34 Keski-Uusimaa (N=135) Itä-Uusimaa (n=72) -29-27 -40-30 - -10 0 10 30 40 50 Saldoluku (suurempi

Lisätiedot

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle STRATEGIA 2016-2018 Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle 19.11.2015 1 STRATEGISET TAVOITTEET 2016-2018 VISIO 2020 MISSIO ARVOT RIL on arvostetuin rakennetun ympäristön ammattilaisten verkosto.

Lisätiedot

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä

Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Yhtiö ilman visiota on kuin matkustaja ilman määränpäätä Finnairin strategia toiminut Aasian liikenteessä miljoonan matkustajan kasvu Aasian strategian myötä 2001 visio Pohjolan paras, eturivin eurooppalainen

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 15 16 Kauppa (G) 19 18 KOKO MAA Keski-Suomi Palvelut (H, I, K, O) 45 44 Muut 2 3 4 5 6 7 8 9 % 17.8.29 1 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN MUUTOSODOTUKSET

Lisätiedot

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista

Uusi SeutUra -hanke. Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Uusi SeutUra -hanke Uusi SeutUra hanke edistää osaavan työvoiman ja Pielisen Karjalan työpaikkojen kohtaamista Pielisen Karjalan vahvat klusterit Tässä aineistossa on tarkasteltu Pielisen Karjalan eli

Lisätiedot