Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna."

Transkriptio

1 Joensuun seutu Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy

2 Investoi Joensuun seudulle! Teknologiateollisuus muodostaa yli puolet Pohjois-Karjalan teollisuudesta. Visio Sijoita yrityksesi Joensuun seudulle! Muovi- ja metallitoimialan osaajien lisäksi etsimme teknologiateollisuustuotteisiin, tuotantoprosesseihin tai kehittämiseen erikoistuneita yrityksiä. Joensuun seudun visiona on olla Itä-Suomen elinvoimaisin kasvukeskus, vahva asukkaan talousalue ja kansainvälinen osaamiskeskittymä. Joensuun seutu on vetovoimainen ja kilpailukykyinen sijaintipaikka yrityksille ja työntekijöille sekä turvallinen, monien mahdollisuuksien asuin- ja opiskeluympäristö. Joensuun seutu on hyvä kasvualusta myös sinun yrityksellesi. Tutustu alueen teknologiateollisuuteen ja totea kuinka osaamisesi istuu tähän joukkoon. Kun teet päätöksen sijoittumisesta, niin Investoi Joensuun seudulle prosessi voidaan aloittaa vaikka heti. Älä epäröi, ota rohkeasti yhteyttä!

3 Alueen vahvuuksia Joensuun kaupunkiseudun globaalin tason vahvuuksia ovat Metsäteknologia ja -osaaminen; logistiikka ja metsäympäristön tutkimus Fotoniikka ja nanoteknologia Materiaaliteknologia ja siihen liittyvä tutkimus Kaivannais- ja kiviteollisuus Turvallisuusteknologia Kansallisen tason vahvuuksina erottuvat Uusiutuva energia; metsäenergia ja hajautetut energiaratkaisut Elämysteollisuus Kattava koulutusjärjestelmä Väljästi asutun alueen hyvinvointiosaaminen Venäjäosaaminen Kauppa- ja palvelualat Elintarvikeklusteri Teknologiateollisuuden metalli- ja muovituotteet Turvallisuusteknologiaa kotien turvaksi Joensuulainen Abloy Oy on johtavia lukkojen, lukitusjärjestelmien ja rakennushelojen valmistajia, sähkölukkojen tuotekehityksen maailman johtaja ja haittalevysylinteriteknologian uranuurtaja. Abloyn maailmanlaajuinen myyntiverkosto palvelee asiakkaita yli 70 maassa. Kotimaassa asiakkaita palvelee maan kattava, 150 itsenäisen ABLOY-valtuutetun lukkoliikkeen myynti- ja huoltoverkosto. Abloy Oy on osa ASSA ABLOY -konsernia, joka on maailman johtava oviympäristöratkaisujen toimittaja ja joka tarjoaa asiakkailleen turvallisia sekä helppokäyttöisiä sovelluksia ovien avaamiseen ja sulkemiseen. Viimeaikoina Abloy Oy on keskittänyt Suomen toimintojaan Joensuuhun.

4 Puhdastilaa ja mittatarkkoja tuotteita Thermo Fisher Scientific Oy on maailman johtava analysaattoreiden, laboratoriolaitteiden, reagenssien, kulutustavaroiden, ohjelmistojen ja palveluiden toimittaja analytiikkaan, diagnostiikkaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yhtiön asiakkaita ovat tutkimuslaitokset ja sairaalat. Joensuussa yhtiö valmistaa laboratorioissa käytettäviä kertakäyttömuovituotteita ja pienten nestemäärien tarkkuusmittalaitteita. Thermo Fisher Scientific -konsernilla on asiakkaita yli 150 maassa. Suomalainen Oy Medix Biochemica Ab valmistaa diagnostisia pikatestejä Joensuussa sijaitsevissa tuotantotiloissaan. Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee viennistä. Medix Biochemican kehittämiä pikatestejä käytetään mm. raskauden aikaisten riskien tunnistukseen sekä paksusuolen syövän ja akuuttien tautitilojen kuten haimatulehduksen diagnosointiin. Pikatestien lisäksi Medix Biochemica kehittää, valmistaa ja markkinoi monoklonaalisia vasta-aineita diagnostisen teollisuuden tarpeisiin. Medisize Oy:n Kontiolahden tehdas on erikoistunut lääkeannostelulaitteiden, muun muassa insuliinikynien, sopimusvalmistukseen. Yrityksen vahvuuksia ovat oma työkalunvalmistus, moderni tuotantoautomaatio, tehokas asiakasprojektien hallinta ja henkilöstön monipuolinen osaaminen. Keskeistä toiminnassa ovat asiakasvaatimusten ymmärtäminen ja korkea laatutaso. Tehdas on kansainvälisen Medisize-konsernin suurin yksikkö ja työllistää n. 330 ammattilaista. Asiakkaat ovat pääasiassa Euroopassa toimivia maailman johtavia lääkeyrityksiä. Valukumpu Oy on erikoistunut teknisten ja tarkkuutta vaativien liittimien, ruiskuvalu- ja metallikomponenttien valmistukseen, elektrokemialliseen reel-to-reel ja kemialliseen MID pintakäsittelyyn sekä niiden kokoonpanoon sopimusvalmistajana ja alihankkijana.

5 Nanoteknologiassa huikea kasvupotentiaali Nano tarkoittaa miljardisosaa. Siis jotain hyvin pientä. Joensuulle nano kuitenkin merkitsee jotain hyvin suurta. Nanoteknologia ja sen mukana diffraktiivinen optiikka on kasvamassa alueen merkittävimmäksi osaamisalueeksi. Nanoteknologian hyödyntäjiä löytyy kaikkialta. Nanohiiliputket ovat kestäviä ja kevyitä. Niitä käytetään erilaisissa koneissa ja laitteissa. Tällä hetkellä suurimpia nanoteknologian hyödyntäjiä ovat kosmetiikkateollisuus sekä lääketeollisuus ja ICT-sektori. Tulevaisuudessa nanoteknologialla ennustetaan olevan suuri merkitys elektroniikan alalla, missä komponentit muuttuvat entistä pienemmiksi. Kontiolahdella sijaitseva Nanocomp Oy on Suomen ainoa mikro- ja nanofotoniikan tuotteita valmistava yritys. Yrityksen bisnesidea on mikro-optiikan suunnittelu, valmistus ja myynti. Yritys on saanut alkunsa vuonna 1997 yliopiston spin out:ina. Nanocomp Oy on vahvasti keskittänyt omaa tuotantoaan ohuella muovikalvolla toimitettaviin optiikan komponentteihin.

6 Osaamista maalla, merellä ja ilmassa Komposiittiprofiilien valmistaja Exel Composites Oyj suunnittelee, valmistaa ja markkinoi komposiittisia profiileja ja putkia teollisiin sovelluksiin. Konserni on maailman johtava komposiittiprofiilien valmistaja ja keskittyy toiminnassaan kasvaviin sekä kapeisiin markkinasektoreihin, kuten lentokenttien lähestymisvalomastoihin. Liiketoiminnan perustana on itse kehitetty komposiittiteknologia, siihen perustuva tuotteisto ja valittujen markkinasegmenttien hallinta vahvalla laatu- ja tuotemerkki-imagolla. Jatkuva uusien sovelluskohteiden etsiminen ja tuotekehitys yhteistyössä asiakkaiden kanssa mahdollistavat yrityksen kasvun. Henkilöstön osaaminen ja korkea teknologian taso ovat avainasemassa Exel Compositesin toiminnassa. Kansainvälinen venemallisto AMT-Veneet Oy on yksi Pohjoismaiden johtavista venevalmistajista 4-7 metrin kokoluokassa. Lähes valmistuneen veneen tuoma kokemus ja osaaminen kumuloituu AMT:n nykyiseen venemallistoon. Yritys on edelläkävijä niin osavalmistusverkostojen ja tuotantomenetelmien kuten myös ainutlaatuisten turvallisuusrakenne- ja käytettävyysinnovaatioiden kehittämisessä. Teleskooppimastojärjestelmiä Heinävaarasta Cobham Mast Systems on maailman johtava teleskooppimastojärjestelmien toimittaja. Yrityksen suunnittelemia ja valmistamia teleskooppimastojärjestelmiä on käytössä yli 50 maassa vaativissa olosuhteissa. Komposiittimastot valmistetaan asiakasvaatimusten mukaisesti viestintä- ja tiedonsiirtojärjestelmiä varten. Paalauslangoissa Euroopan kärkiyritys Outokumpulainen Piippo Oy on Pohjois-Euroopan johtava köysiä, paalauslankoja ja -verkkoja valmistava yritys. Sen tärkeimmät asiakasryhmät ovat maatalous, teollisuus sekä vähittäiskauppa. Liikevaihdosta 75% tulee viennistä ja tuotteita viedään 30 eri maahan.

7 Tuotteita luonnonkuitukomposiitista Tutkimuksella ja teknologialla on metsäosaamisessa merkittävä rooli. Joensuu on yksi Euroopan metsätutkimuksen keskuksista. Seudulla on monipuoliset koulutusmahdollisuudet sekä huippututkimusta, jotka tukevat ja luovat edellytyksiä metsä- ja bioenergiayritysten sijoittumiseen alueelle. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu yhdessä kansallisten ja kansainvälisten tutkimusyhteisöjen kanssa synnyttävät uutta teknologiaa ja innovaatioita. Bioenergiasta liiketoimintaa Itä-Suomen Bioenergiaohjelma 2015 tähtää kestävän energiantuotannon, bioenergiakoulutuksen, tutkimuksen ja liiketoimintaosaamisen vahvistamiseen. Uusia raaka-ainemahdollisuuksia on kehitetty peltoenergiasta, energiapuusta ja biopohjaisista kierrätyspolttoaineista. Uusia jalosteita taas ovat pelletit, biokaasu ja biopolttonesteet. Joensuussa osataan hyödyntää modernia teknologiaa metsävaratietojen keräämisessä. Arbonaut Oy Ltd on yksi alueen kolmesta kärkiyrityksestä, jotka ovat kehittäneet laserkeilauksesta menestyvän vientituotteen. Joensuussa on hyvä kasvualusta myös muulle metsäalan erikoisosaamiseen kytkeytyvälle yritystoiminnalle. Innovaatioita luonnonkuitukomposiitista Luonnonkuitukomposiitit koostuvat (40-60%) kasvikuidusta ja (40-60%) kestomuovista. Materiaalin etuja useimpiin muoveihin verrattuna ovat mm. jäykkä ja luja rakenne, parempi lämmönkesto ja eristävyys sekä ympäristöystävällisyys. Materiaalin etuja puuhun verrattuna ovat mm. tasalaatuisuus, halkeamattomuus, kosteuden- ja säänkesto sekä puhdistettavuus. Joensuun seudulla kehitetyt luonnonkuitukomposiitit sopivat tuotteiden valmistukseen, kun halutaan luonnonmateriaalien ulkoasu, lämpö ja ekologinen imago yhdistettynä hyviin lujuus- ja jäykkyysominaisuuksiin sekä ruiskuvalutuotannon tehokkuuteen. Joensuun Meskari Oy:n Kupilka-eräjuoma-astiat, lautaset ja ruokailuvälineet valmistetaan myös luonnonkuitukomposiitista. Plasthill Oy on ruiskuvalutuotteiden tuotekehitys- ja valmistusyritys. Yhtiön osaamista on myös muottien korjaus ja ultraäänihitsaus. Ruiskupuristamalla syntyy tuotteita mm. auto- ja elintarviketeollisuuteen, marjanpoimintaan, keittiöön ja köysien kelaamiseen. Uutuustuote on luonnonkuitukomposiittinen tarjoilualusta. All-Plast Oy on komposiittien hyödyntämisessä edelläkävijä. Yritys on aloittanut materiaalikehityksen kumppanina ja sittemmin ollut tuotekehityksessä ja valmistuksessa. Omia tuotteita löytyy lumikengistä persoonallisiin pyöreisiin ikkunoihin.

8 Älykkäiden koneiden rakentajat Joensuun seudun yritykset kehittävät ja valmistavat älykkäitä työkoneita. Koneenrakennus vaatii vahvaa teknologiaosaamista ja nopeaa reagointia asiakkaiden yhä haastavampiin tarpeisiin. Koneiden älykkyys, uudet suunnittelumetodiikat, panostus palveluliiketoimintaan sekä tuotteen elinkaaren hallinta ovat Joensuun seudun kärkiyritysten menestystekijöitä nyt ja tulevaisuudessa. John Deere Forestry Oy Maailmanluokan metsäkoneiden valmistajalla John Deere Forestry Oy:llä on tehdas Joensuussa. Yhtiö on investoinut tuotteisiin ja tuotantoon merkittävästi ja tehtaan kapasiteetti on kasvanut huomattavasti. Investointisuunnitelman seuraava vaihe liittyy toimitilojen laajennukseen. John Deere Forestry Oy on kärkiyrityksenä luonut ympärilleen merkittävän järjestelmä- ja osatoimittajista koostuvan verkoston. Joensuun seudun konerakennus- ja metsäosaamisen klusterit saavat Deeren tuotelinjoista huomattavan kasvuvoiman. Myös metsä- ja bioenergiaosaamiseen panostavat yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkijat ja opiskelijat sekä metsäkoneenkuljettajien koulutus pysyvät toimialan kärjessä globaalin yhteistyökumppanin mukana. Puunkorjuun moniosaaja Kesla Oyj on metsäteknologiaan erikoistunut konepajakonserni, joka hallitsee aines- ja energiapuukorjuun koko tuotantoketjun kannolta tehtaalle. Asiakkaiden kanssa läheisessä yhteistyössä kehitetyt tuotteet soveltuvat ammattikäyttöön ja vaativiin olosuhteisiin niin kotimaassa kuin viennissä. Keslan tuotteita viedään tänä päivänä yli 30 maahan, vientitoimintojen tuodessa yli 50 % yhtiön liikevaihdosta. Keslan tuoteperheeseen kuuluvat puutavara-, harvesteri-, metsäkone-, kierrätys- ja teollisuusnosturit ja kuormaimet, metsäperävaunut, hakkurit, koura- ja sykeharvesterit sekä sykeprosessorit.

9 Kesla-konserniin kuuluu sopimusvalmistustoimintaa harjoittava tytäryhtiö MFG Components Oy, joka toimii järjestelmätoimittajana laitevalmistajille ja kotimaisille konepajakonserneille. MFG Components on yksi Suomen johtavista voimansiirtoja hydrauliikkatuotteiden valmistukseen erikoistuneista yhtiöistä. Hybrilift lisää energiatehokkuutta Mantsinen Group Ltd Oy on puuterminaalien, teollisuuden ja satamien logistiikan sekä materiaalinkäsittelyn edelläkävijä. Mantsisen materiaalinkäsittelykoneiden ja satamanostureiden mallisto kattaa koneet 50 tonnin kokoluokasta yli 200 tonnia painaviin koneisiin. Mantsisen innovatiivisen tuotekehityksen ansiosta on aikaansaatu sekä materiaalinkäsittelyyn että satamatoimintoihin ratkaisu, jolla materiaalinkäsittely on tehokasta, täsmällistä, turvallista ja taloudellista. Viimeisin Hybrilifttuoteinnovaatio parantaa työkoneiden energiatehokkuutta 35 %:lla. Biodieselin raaka-aineen kerääjä Rakennustempo Oy:n Joonas tuotemerkillä tunnettuja pensasmarjanpoimintakoneita on valmistettu vuodesta 1978 lähtien. Kotimaan lisäksi koneita on viety yli 20 maahan. Joonas on itsekulkeva marjanpoimintakone, joka soveltuu useimpien pensasmarjojen poimintaan ja viljelmien hoitotoimiin. Ensimmäinen biodieselin raakaaineelle, Jatrophalle, kehitetty Joonas FH poimintakone on toimitettu Afrikkaan. Rakennustempo on näin mukana kansainvälisestikin merkittävän biopolttoainelähteen jalostamistyössä kannattavaksi liiketoiminnaksi Intiassa, Afrikassa, Aasiassa ja Etelä- Amerikassa. Hakkeen ja turpeen kuljettaja Konepaja Antti Ranta Oy on erikoistunut LIPE-ketjupurku- ja sivukaatoperävaunujen valmistukseen. Yhtiön korit ja perävaunut ovat käytössä hakkeen, kuoren ja turpeen kuljetuksessa. Hydraulisesti nouseva sivuseinä antaa hyvän ja nopean mahdollisuuden myös muun rahtitavaran kuljettamiseen.

10 Järjestelmätoimittajaksi yhteistyöllä ja luottamuksella Synertec-verkostoon kuuluu 14 yritystä Outokummusta muovija metallialalta. Niiden toisiaan täydentävä osaaminen vauhdittaa niin liikevaihdon kasvua kuin kansainvälistymistäkin. Synertecyhteistyötä on tehty vuodesta 1985 lähtien ja se on kehittynyt jatkuvasti. Yhden yrityksen kautta asiakas saa koko Synertec-verkoston osaamisen käyttöönsä. Erikoisosaamisena harvesteripäät Outokummun Metalli Oy on 30 vuoden aikana kasvanut merkittäväksi järjestelmätoimittajaksi. Yhtiö on maailman suurin harvesteripäiden runkojen valmistaja; maailmalla on tuhansia yhtiön valmistamia harvesteripäitä. Kumppanuus maailman suurimman metsäkonevalmistajan kanssa on tuonut yhtiölle vahvaa osaamista sekä kyvyn soveltaa automaation ja hydrauliikan uusimpia sovelluksia. Outokummun Metalli Oy omistaa puolet Pentin Paja Oy:stä. Maailman suurin harvesterikourien valmistaja ja energiapuun korjuukoneiden kärkiyhtiö panostavat voimakkaasti kasvaville energiapuun korjuuteknologian maailmanmarkkinoille. Pentin Pajan tunnetuimmat tuotteet ovat Naarva-tuotenimellä myytävät energiapuukourat ja sykeharvesterit. Sähkö- ja metallikomponenttien kärkiyritys Vuonna 1972 perustettu perheyritys Ouneva Group Oy on noussut yhdeksi Suomen johtavista sähkö- ja metallikomponenttien toimittajista. Komponenttivalmistajasta järjestelmätoimittajaksi kasvaneen sähkö- ja metallialan konsernin erikoisosaamista ovat sähköliitostekniikan, painevaluteknologian, johdinsarjatuotannon, elektroniikan ja korkealaatuisen pintakäsittelytekniikan osaaminen.

11 Innovatiivisuutta ja kehittämistä Kotakeittiöitä ja marjanpoimintakoneita Rakennustempo Oy on yksityinen perheyhtiö, joka on perustettu Yhtiön toiminta-ajatuksena on kone- ja laitekokonaisuuksien suunnittelu, valmistus ja markkinointi. Ensimmäiset Joonas pensasmarjanpoimintakoneet toimitettiin asiakkaille Vireän tuotekehitystyön ansiosta on yritykselle syntynyt poimintakoneiden lisäksi Jätkän Kotakeittiö -avotulituoteperhe. Yritys toimii sopimusvalmistuksen kumppanina merkittäville kansainvälisille yhtiöille. Innovatiivinen kehittäjä Finelcomp Oy on johtava kotimainen sähkö- ja elektroniikkateollisuuden ohutlevymekaniikan kehittäjä ja valmistaja sekä luotettava toimittaja sopimusvalmistuksessa. Yhtiö tunnetaan sähkökeskusmekaniikkatuotteiden innovatiivisena kehittäjänä. Tuotesuunnittelu asiakkaiden kanssa, teknologiaan ja osaamiseen panostaminen sekä tuotantoautomaatio ovat tuoneet yhtiölle tasaisen kasvun. Ohutlevyrakenteet erikoisosaamisena Suomen Levyprofiili Oy on keskittynyt ohutlevyrakenteiden ja osakokonaisuuksien valmistamiseen. Nousujohteinen toiminta perustuu erikoisosaamisen ja nykyteknologian yhdistämiseen sekä jatkuvaan toimintatapojen parantamiseen. Yrityksessä on alusta saakka investoitu rohkeasti nykyaikaiseen teknologiaan ja toimitiloja on laajennettu kasvun myötä. Luotettava sopimusvalmistaja Polttoleikkauspalvelu Pääkkönen Ky on toiminut jo yli 20 vuotta Joensuussa. Yhtiön palveluista poltto-, laser- ja vesileikkaus, särmäys sekä omat metallituotteet ovat tuttuja monille koneyrittäjille ja -rakentajille. Erityisesti viisteleikkauksissa yhtiö on yksi suomalaisista edelläkävijöistä.

12 Viestinvälityksen kokeneet ammattilaiset Valtakunnallinen optinen runkoverkko Telekarelia Oy on alueellisesti ja valtakunnallisesti toimiva televerkkooperaattori, jolla on oma valtakunnallinen valokuiturunkoverkko. Joensuun seudulla runsaat 100 vuotta osaamistansa ammentanut teleyhtiö on kehittynyt kansalliseksi valokuituyhteyksien mestariksi. Arkipäivän pakkauksia Miljoonia jogurtin, jäätelötuuttien, margariinirasioiden kansia on avattu tietämättä Pyrollin Joensuun yksikön erikoistuneen juuri noiden tuotteiden valmistukseen. Pakkausteollisuuden moniosaaja on menestynyt hyvin erikoistumalla elintarviketeollisuuden vaativiin kansi- ja ratamateriaaliratkaisuihin. Aikakausilehtien kirjapaino PunaMusta Oy:llä on kokemusta korkealaatuista painamista yli sata vuotta. Joensuussa sijaitseva kirjapaino on yksi Skandinavian nykyaikaisimmista ja monipuolisimmista painolaitoksista. PunaMustan toiminnan pääpaino on tukevasti Suomen markkinoilla, vientiasiakkaiden osuus kasvaa kuitenkin jatkuvasti, niin itään kuin länteenkin.

13 Koulutuspohjaa ja innovaatiorakenteita Itä-Suomen yliopisto on yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista. Se tarjoaa opetusta yli 100 pääaineessa. Yliopistolla on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Joensuun kampuksella on kahdeksan tiedekuntaa ja yhdeksän erillislaitosta. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu vastaa tehokkaasti työelämän asiantuntijoiden kysyntään. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa annetaan Amk-tutkintoon johtavaa koulutusta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä on koko maakunnan alueella toimiva kuntien omistama koulutus- ja kehittämisorganisaatio. Sen keskeisiä koulutusmuotoja ovat ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus, oppisopimuskoulutus, vapaa sivistystyö ja kesäyliopistotoiminta. Seudulla on oppilaitosten lisäksi monipuolinen tuotekehitys- ja innovaatiorakenne. Joensuusta löytyy mm. Metsäntutkimuslaitos, Geologian tutkimuskeskus, Euroopan metsäinstituutti, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen palveluja välittävät Josek ja Joensuun Tiedepuisto. Joensuu Pietari Petroskoi Venäjäosaamista Sijaintimme Venäjän rajan naapurissa palvelee erityisesti idänkauppaa suunnittelevia yrityksiä. Joensuusta on vain 75 kilometriä rajanylityspaikalle, Niiralaan. Raja on avoinna 24/7. Pietarista tultaessa Vainikkalan kautta Joensuuhun ajaa kolmessa tunnissa. Lisäksi Joensuussa on syväsatama eli rahtilaivayhteys Saimaan kanavan kautta Venäjälle ja Europpaan. Vahva koulutustarjonta sekä teknologia- ja teollisuusyhteistyö, alihankinta ja teollisuuskylätoiminta ovat niitä mahdollisuuksia, jotka avautuvat Joensuun seudun toimintaympäristöstä. Matkailu, metsäja metalliteollisuus ovat olleet edelläkävijöitä. Tällä hetkellä noin 50 teollistuotannollista yritystä tekee vientikauppaa. Kärkiyrityksinä Tecwill Oy, Mantsinen Group Ltd Oy, John Deere Forestry Oy, Kesla Oyj, Fodesco Oy ja Valukumpu Oy. ISBE Oy on itäsuomalaisten elinkeinoyhtiöiden, kauppakamarien ja yrittäjäjärjestöjen yhteinen Venäjä-palveluyhtiö. Se tarjoaa monipuolisen ja asiantuntevan tuen pk-yritysten Venäjä-toiminnalle.

14 Toimiva ja vetovoimainen Yrityksen tärkeimpiä päätöksiä on toimipisteen sijaintipaikan valinta. Joensuun seudulla sijoittuminen on tehty poikkeuksellisen helpoksi. Lisäksi alueella on kiistattomia etuja menestyvän yritystoiminnan pyörittämiseen. Suurimpina hyötyinä on osaava ja motivoitunut työväestö sekä kattavat ja joustavat yrityspalvelut. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö Josek Oy, koulutusorganisaatiot sekä Ely-keskus palveluineen ovat valmiina rakentamaan investoinnista toimivan kokonaisuuden. Etsimme asiakkaan antaminen kriteerien mukaisia toimitiloja, kartoitamme työvoiman saatavuuden ja osaamistason, haemme parhaat yhteistyökumppanit ja selvitämme mahdolliset tarjolla olevat investointiavustukset. Investoinnin tarkoituksena on yleensä tuotannon aloittaminen tai lisääminen. Muitakin tavoitteita voi olla. Esimerkiksi tuotannon tehostaminen ja työnteon helpottaminen. Joensuun seudulle investoimisessa on lukuisia etuja. Eniten yritykset arvostavat pohjoiskarjalaista, työteliästä luonteenpiirrettä. Muualta alueelle sijoittuneissa yrityksissä kiitellään kuinka mahtavaa on kun tietää porukan tulevan seuraavanakin aamuna töihin. Ja sitä seuraavana. Meillä henkilöstön pysyvyyden lisäksi etuna on maltillinen palkkataso sekä toimitilojen noin kolmanneksen halvemmat kustannukset. Tarjoamme kilpailukykyisen kustannustason yritystoiminnan pyörittämiseen, osaajia ja koulutusta, kilpailukykyä lisääviä verkostoja sekä apua innovaatioiden kehittämiseen. Investoi Joensuun seudulle!

15 Virran ja veden kaupunki Penttilänrannasta on muotoutumassa haluttu, kaupunkimainen, jokimaisemaa hyödyntävä ja historiastaan ylpeä asuin- ja työpaikka-alue. Penttilänranta on arkkitehtuuriltaan uudenlainen osa Joensuun keskustaa oma uusi kaupunki joen suussa. Penttilänrannassa energiankulutus ja ympäristökuormitus ovat esimerkillisen matalia. Alueesta on haluttu tehdä mahdollisimman vähäpäästöinen, kestävän kehityksen mallialue. Esimerkiksi tiivis yhdyskuntarakenne, keskustan palvelujen läheisyys ja kevyttä liikennettä suosivat liikkumisratkaisut pienentävät yksityisautoilun tarvetta ja liikkumisen aiheuttamia päästöjä. Alue valmistuu kokonaisuudessaan vuoden kuluttua, silloin siellä asuu arvioiden mukaan noin 3000 asukasta.

16 Yrityksen perustaminen Yritystoimintaa suunnittelevalle Josek tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskuksen kanssa. Aloittava yrittäjä voi saada apua myös valmentajana ja keskustelukumppanina toimivalta yrityskummilta. Sopivaa toimitilaa kannattaa hakea toimitilarekisteristä. Idealmainos 9/2012 Yrityksen kehittäminen Josekin yritysneuvojat ja asiantuntijat auttavat yrityksiä kehittymään ja kasvamaan. Kokeneelta yrityskummilta saa arvokasta tukea ja yhteistyökumppanin voi löytää yritysverkostosta. Henkilöstötarpeissa Työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa kattavia palveluita. Lisäksi VTT:n monipuoliset asiantuntijapalvelut ovat käytettävissä. Sijoittumispalvelut Joensuun seudulle sijoittuvat yritykset saavat Josekin asiantuntijoilta veloituksetta neuvontaa liikepaikan tai toimitilan hakuun, markkina- ja kilpailutilanteeseen sekä henkilökunnan rekrytointiin. Kansainvälistyminen Josek tarjoaa asiantuntija-apua, kun yritys kasvaa, laajentuu tai kansainvälistyy. Josekin Venäjä-asiantuntijat sekä Itä-Suomen Businessedustusto ISBE Oy tarjoavat Venäjälle suuntautuville yrityksille kansainvälistymispalveluja. Lisäksi käytettävissä ovat kansainvälistä kokemusta omaavat yrityskummit. Omistajanvaihdos Josekin maksuton Osuva-palvelu on keskittynyt omistajanvaihdoksiin. Osuva-palvelussa autetaan tasapuolisesti sekä ostajaa että myyjää, olipa kyseessä sitten sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa. Osuva-yrityspörssi löytyy Josekin www-sivuilta. JOSEK OY Länsikatu Joensuu Puh

Yrityksen parhaaksi Josekin neuvontapalvelut

Yrityksen parhaaksi Josekin neuvontapalvelut Joensuun seutu Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Yrityksen parhaaksi Josekin neuvontapalvelut www.josek.fi Josek on yrityksiä varten Josek palvelee kaikkia Joensuun seudun yrityksiä, niin toimintaansa

Lisätiedot

Joensuun seutu. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy. Keskitä yhteydet. kasvun paikkaa. www.josek.fi

Joensuun seutu. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy. Keskitä yhteydet. kasvun paikkaa. www.josek.fi Joensuun seutu Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Keskitä yhteydet kasvun paikkaa. Investoi osaajiin Yhteyskeskusala kasvaa ja kehittyy. Osaajia ja koulutusta alan tarpeisiin tarjoaa Joensuun seutu,

Lisätiedot

Kaivannais- ja kiviteollisuus

Kaivannais- ja kiviteollisuus Joensuun seutu Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Kaivannais- ja kiviteollisuus investoi kasvualalle. www.josek.fi Investoi kasvavalle kaivosalalle Kaivos- ja kaivannaistoiminnan harjoittajat, kivi-

Lisätiedot

Joensuun odotuksia innovatiivisten kasvuyritysten tukemiselle

Joensuun odotuksia innovatiivisten kasvuyritysten tukemiselle Joensuun odotuksia innovatiivisten kasvuyritysten tukemiselle Kari Karjalainen Kuopio 27.10.2011 Joensuun seudun vahvoja alueita Joensuun kaupunkiseudun vahvuuksia ovat: Globaalin tason vahvuus Metsäteknologia

Lisätiedot

Keskitä yhteydet kasvun paikkaan.

Keskitä yhteydet kasvun paikkaan. Joensuun seutu Keskitä yhteydet kasvun paikkaan. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Investoi osaajiin ASIAKASPALVELUA, KOMMUNIKAATIOTA, VIESTINTÄÄ, TUKIPALVELUJA, SÄHKÖISTÄ LIIKETOIMINTAA, MARKKINOINTIA,

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu. Energiahankkeet. Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu. Energiahankkeet. Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010 Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Energiahankkeet Jukka Väkeväinen Biostuli-hanke Valtimo 9.2.2010 Bioenergiaosaamisen tuotteistaminen liiketoiminnaksi Toteutus 1.8.2008 31.7.2010 Budjetti 199 000 PK

Lisätiedot

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi

Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014. Tea Laitimo 3/19/2014 www.kehy.fi Vientikaupan ensiaskeleet 18.3.2014 Tea Laitimo Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Perustettu vuonna 1982, alansa pioneeri Osakkaana on yhteensä 33 yritystä ja yhteisöä Imatra, Rautjärvi, Ruokolahti Palvelua

Lisätiedot

1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin.

1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin. 1907 Konttorikonemekaanikko Emil Henriksson keksii levyhaittasylinterin. Omaa luokkaansa maailman lukitusteollisuudessa oleva keksintö on edelleen perustana kaikille ABLOY -avainjärjestelmille, jotka suunnitellaan

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA

METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA METSÄTEKNOLOGIAN MONIOSAAJA 2 metsäteknologian moniosaaja 3 1954 Rantasalmi, Itä-Suomi. Mies seisoo pellon laidalla ja pohtii. Maanviljelijä Antti Kärkkäinen on ostanut ensimmäisen traktorinsa, mutta kivien

Lisätiedot

Metsäklusteri muutosten kourissa - uusilla tuotteilla uuteen kasvuun

Metsäklusteri muutosten kourissa - uusilla tuotteilla uuteen kasvuun Metsäklusteri muutosten kourissa - uusilla tuotteilla uuteen kasvuun Merenkulun ja tekniikan koulutuksen 250-vuotisjuhlaseminaari Kymenlaakson ammattikorkeakoulu 16.10.2008 Teija Meuronen Suomen metsäteollisuuden

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

Exel Composites Reinforcing Your Business

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta 2.9.2013 Exel Composites Reinforcing Your Business Vesa Korpimies Toimitusjohtaja - 1 - Exel Composites on kansainvälinen pultruusioalan yritys, jolla on tuotantolaitoksia

Lisätiedot

Metsäbiotalous ja Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2017

Metsäbiotalous ja Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2017 Metsäbiotalous ja Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2017 Jarno Turunen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Lieksa 20.5.2014 Strateginen sitoutuminen ja visio Pohjois-Karjalan strategia

Lisätiedot

Ex E e x l e Co C m o po p si o t si es e Re R i e nf n or o cin ci g n g Yo Y u o r u Bu B si u n si e n ss e Heinäkuu 2014

Ex E e x l e Co C m o po p si o t si es e Re R i e nf n or o cin ci g n g Yo Y u o r u Bu B si u n si e n ss e Heinäkuu 2014 Exel Composites Reinforcing Your Business Heinäkuu 2014 Exel Composites on maailman johtava komposiittiprofiilien valmistaja jolla on yli 50 vuoden kokemus kasvusta ja innovaatiosta Maailman johtava, vuonna

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

Ex E e x l e Co C m o po p si o t si es e Re R i e nf n or o cin ci g n g Yo Y u o r u Bu B si u n si e n ss e Toukokuu 2014

Ex E e x l e Co C m o po p si o t si es e Re R i e nf n or o cin ci g n g Yo Y u o r u Bu B si u n si e n ss e Toukokuu 2014 Exel Composites Reinforcing Your Business Toukokuu 2014 Exel Composites on maailman johtava komposiittiprofiilien valmistaja jolla on yli 50 vuoden kokemus kasvusta ja innovaatiosta Maailman johtava, vuonna

Lisätiedot

Teollisuuden sähköasennukset ja keskusvalmistus

Teollisuuden sähköasennukset ja keskusvalmistus Teollisuuden sähköasennukset ja keskusvalmistus Elkome Installaatiot Oy on erikoistunut sähköistykseen ja automaatioon. Suunnittelemme ja valmistamme sähkökeskuksia sekä erilaisia erikoiskeskuksia teollisuuden

Lisätiedot

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi

SataPV-projekti. lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti lisätiedot: projektipäällikkö Suvi Karirinne, TkT puh. 02 620 3304 suvi.karirinne@samk.fi SataPV-projekti Aurinkosähköä Satakunnasta 2 Uusiutuvien energiamuotojen kasvua ajavat voimat Vuosittainen

Lisätiedot

Kaasua Satakunta LNG, alue ja uusi liiketoiminta. Janne Vartia 11.12.2012

Kaasua Satakunta LNG, alue ja uusi liiketoiminta. Janne Vartia 11.12.2012 Kaasua Satakunta LNG, alue ja uusi liiketoiminta Janne Vartia 11.12.2012 Alue TEOLLISUUTTA TAPAHTUMIA HYVINVOINTIA 2 Työllistävyys Suurin merkitys Satakunnassa Jalostuksen työllistävyys maakunnittain 2009

Lisätiedot

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta Oulussa 6.11.2013 Vesa Korpimies Toimitusjohtaja - 1 - Exel Composites on kansainvälinen pultruusioalan yritys, jolla on tuotantolaitoksia

Lisätiedot

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011

22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY. Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.09.11 1 IIVARI MONONEN OY Yritysoston kautta kansainvälistä kasvua Ari Mononen 22.9.2011 22.04.09 2 LIIKEIDEA Iivari Mononen -konserni valmistaa ja myy infrastruktuurin rakentamisessa tarvittavia korkean

Lisätiedot

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys

Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Toimitusjohtajan katsaus Etelä-Suomen rataverkon kehittäminen, Helsinki Forssa Pori liikennekäytävän ratayhteyden esiselvitys Forssan seudun kommentti 25.02.2010 Timo Lindvall Forssan Seudun Kehittämiskeskus

Lisätiedot

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet

Vaasan seudun viestinnän tavoitteet Vaasan seudun viestinnän tavoitteet 202020 Vakioidaan Vaasan seudun imago Suomen seutujen kuuden kärkeen Luodaan kansallisesti vahva kuva Vaasan seudusta erityisesti tekniikan alan osaajien työllistäjänä.

Lisätiedot

Parasta kasvua vuosille 2016-2019

Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Parasta kasvua vuosille 2016-2019 Vuonna 2012 valmistui Joensuun seudun kasvustrategia. Maailman muuttuessa kasvustrategiankin on muututtava vastaamaan nykypäivää ja tulevaisuutta. Kasvustrategian tarkennus

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen Mika Haavisto. Hyrrät-Metropolia 23.5.2014

Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen Mika Haavisto. Hyrrät-Metropolia 23.5.2014 Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen Mika Haavisto Hyrrät-Metropolia 23.5.2014 Omistajanvaihdosnäkymät 2010-2020 Yrittäjät ikääntyvät, 50 % yrittäjistä iältään 50+ Myyntiin (ulkop.) 28 000 yritystä Sukupolvenvaihdos

Lisätiedot

Yritysten näkymät Pohjanmaalla 14.9.2010 Bengt Jansson

Yritysten näkymät Pohjanmaalla 14.9.2010 Bengt Jansson Yritysten näkymät Pohjanmaalla 14.9.2010 Bengt Jansson Toimialarakenne 2009, P:maa+ K-P yht. n. 112 800 työllistä 28 % 10 % 24 % Alkutuotanto Teollisuus Rakentaminen Kauppa Yksityiset palvelut Julkinen

Lisätiedot

Metsäteollisuuden uusi nousu? Toimitusjohtaja Timo Jaatinen, Metsäteollisuus ry 30.5.2011

Metsäteollisuuden uusi nousu? Toimitusjohtaja Timo Jaatinen, Metsäteollisuus ry 30.5.2011 Metsäteollisuuden uusi nousu? Toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry 2 Metsäteollisuus pitää Suomen elinvoimaisena Metsäteollisuus on elintärkeä yli 50 paikkakunnalle 50 sellu- ja paperitehdasta Yli 240 teollista

Lisätiedot

Suomen Yrityskummit ry - Business Mentors Finland. YRITYSKUMMI Yrittäjän luotettava tuki

Suomen Yrityskummit ry - Business Mentors Finland. YRITYSKUMMI Yrittäjän luotettava tuki - YRITYSKUMMI Yrittäjän luotettava tuki - on valtakunnallinen yrityskummien kattojärjestö jonka verkostoon kuuluu yli 700 yrityskummia. Tavoitteenamme on yrittäjyyden ja elinkeinoelämän tukeminen ja edistäminen.

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010

Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Teknologiateollisuus ry Teknologiateollisuuden pk-yritysten tilannekartoitus 2010 Tutkimuksella selvitettiin syyskuussa 2010 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Alueelliset kehitysnäkymät Pohjois-Karjalassa Syksyllä 2014

Alueelliset kehitysnäkymät Pohjois-Karjalassa Syksyllä 2014 Alueelliset kehitysnäkymät Pohjois-Karjalassa Syksyllä 2014 Strategiapäällikkö Pekka Myllynen AVIn auditorio, Joensuu Pohjois-Karjalan ELY-keskus 18.9.2014 Pohjois-Karjalan vahvuudet ja tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Tuo ideasi Tuoteväylän asiantuntijoiden arvioitavaksi Onko sinulla uusi innovatiivinen idea, josta voisi

Lisätiedot

Asiantuntijapalvelut Uudistuvan liiketoiminnan osaajat

Asiantuntijapalvelut Uudistuvan liiketoiminnan osaajat Asiantuntijapalvelut Uudistuvan liiketoiminnan osaajat Joensuun Tiedepuisto Oy 8,2 M liikevaihto v. 2012 34 henkilökunta 23 vuotta Omistuspohja Joensuun kaupunki 86 % Itä-Suomen yliopisto 7 % Finnvera

Lisätiedot

ODINE Open data Incubator for Europe

ODINE Open data Incubator for Europe ODINE Open data Incubator for Europe Rahoitus tarkoitettu eurooppalaisille pk-yrityksille, tavoitteena luoda avoimesta datasta liiketoimintaa jopa 100 000 rahoitustuki / yritys asiantuntija-apua bisnesmentoreilta

Lisätiedot

www.teknikum.com Polymer solutions Polymeeriratkaisut

www.teknikum.com Polymer solutions Polymeeriratkaisut www.teknikum.com Polymer solutions Polymeeriratkaisut Polymeeriratkaisut Polymeerisovellusten ammattilaiset palveluksessasi Teknikum tarjoaa asiakaskohtaisia polymeeripohjaisia tuotteita ja ratkaisuja.

Lisätiedot

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS MAATALOUSKONETEOLLISUUS JA AGROTEKNOLOGIAVERKOSTO Suomalaisen maatalouskoneteollisuuden liikevaihto ja vienti on kasvanut huomattavasti 1990-luvun alusta Alan liikevaihto

Lisätiedot

Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta

Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta Tutkimukseen perustuva OSKE-toiminta Metsätalouden edistämisorganisaatioiden kehittämishanke Tutkimustiedon siirto -työryhmä 10.9.2009 Uusiutuva metsäteollisuus -klusteriohjelma 2007-2013 Teija Meuronen

Lisätiedot

KOLMENKULMAN CLEANTECH VISIO ECO INDUSTRIAL PARK

KOLMENKULMAN CLEANTECH VISIO ECO INDUSTRIAL PARK KOLMENKULMAN CLEANTECH VISIO ECO INDUSTRIAL PARK Cleantech kaikkine osa-alueineen on vahvasti kasvava ala Suomessa ja maailmalla Cleantech tarkoittaa teknologiaa ratkaisuja, palveluja, innovaatioita ja

Lisätiedot

Biojalostamo Suomen Toimintaympäristössä. Kestävä metsäenergia -seminaari Jerkko Starck

Biojalostamo Suomen Toimintaympäristössä. Kestävä metsäenergia -seminaari Jerkko Starck Biojalostamo Suomen Toimintaympäristössä Kestävä metsäenergia -seminaari Jerkko Starck Sisältö GFN yrityksenä Muuttuva toimintaympäristö Biojalostamon edut Mitä on bioöljy? Mikä on biojalostamo? Biojalostamoprosessi

Lisätiedot

the Power of software

the Power of software the Power of software Wapice teollisuuden ohjelmistokumppani on keskittynyt teollisuusyritysten ohjelmistoratkaisuihin ja tietojärjestelmien integrointiin. Tarjoamme turvallisen ja tehokkaan tavan ulkoistaa

Lisätiedot

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus

Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Suomen metsäbiotalouden tulevaisuus Puumarkkinapäivät Reima Sutinen Työ- ja elinkeinoministeriö www.biotalous.fi Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous Biotalous:

Lisätiedot

Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi

Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea OTA YHTEYTTÄ YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi Myynnissä Kauppakodassa Myyntikohde: Liiketoiminta + 3 tasokasta liikehuoneistoa Kuvaus:

Lisätiedot

Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu

Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu Metsäbiotalouden ja uusiutuvan energian kasvuohjelman valmistelu MetsäBio hanke Ossi Klemetti, Kainuun Etu Oy Timo Karjalainen, Kajaanin yliopistokeskus 1 Taustaa Kainuun talousmetsät ovat vahvasti vajaakäytössä.

Lisätiedot

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Abloy Oy Abloy Oy on johtavia lukko- ja rakennushelavalmistajia ja sähköisen lukitusteknologian edelläkävijä. Abloy Oy kuuluu maailman johtavaan ASSA ABLOY

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 OHJELMAKOKONAISUUDEN RAKENNE valtakunnallinen teknologiateollisuuden kehittämisohjelma Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Suomi on merkittävä metsäteollisuusmaa tulevaisuudessakin

Suomi on merkittävä metsäteollisuusmaa tulevaisuudessakin Metsäteollisuuden ja -klusterin tulevaisuuden osaajat Metsäalan koulutuksen tulevaisuusseminaari 5.5.2009 Helena Aatinen, Metsäteollisuus ry 2 Mistä metsäteollisuuden muutoksessa on kysymys? 3 Suomi on

Lisätiedot

Exel Composites Reinforcing Your Business

Exel Composites Reinforcing Your Business Pienten yhtiöiden Pörssi-ilta 2.9.2013 Exel Composites Reinforcing Your Business Vesa Korpimies Toimitusjohtaja - 1 - Exel Composites on kansainvälinen pultruusioalan yritys, jolla on tuotantolaitoksia

Lisätiedot

Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet

Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet Itämeren alueen meriteollisuuden erityispiirteet ja yhteistyömahdollisuudet Tapio Karvonen 7.6.2012 Itämeri-foorumi 0 Sisältö Laivanrakennuksen tila maailmalla Trendit Itämeren alueen maiden meriteollisuuden

Lisätiedot

Olemme palvelleet asiakkaitamme osaavana ja luotettavana yhteistyökumppanina jo vuodesta 1976.

Olemme palvelleet asiakkaitamme osaavana ja luotettavana yhteistyökumppanina jo vuodesta 1976. KETTERÄ JA TINKIMÄTÖN KUMPPANI Terässaari Oy on sertifioitu alihankintakonepaja, joka tuottaa koneita ja laitteita monipuolisesti teollisuuden eri tarpeisiin. Valmistamme korkealaatuisia osia, osakokonaisuuksia

Lisätiedot

Vipuvoimaa EU:lta hanketietoisku

Vipuvoimaa EU:lta hanketietoisku Vipuvoimaa EU:lta hanketietoisku RR-hakuinfo 14.4.2010 Muotoiluakatemia Kuopio Itä-Suomen kehittämisstrategia Visio Vaikuttavuus-/ makrotavoitteet Ohjelmatavoitteet Kehittämisstrategian ydin Toimintalinjat

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistamisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Iisalmen Teollisuuskylä Oy Kehitysyhtiö Savogrow Oy Taustaa Pohjois-Savon kone- ja energiateknologian

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy

Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy 1 Johtava toimija valituissa liiketoiminnoissa Keskitymme tuotteisiin ja palveluihin, joissa meillä on vahvaa osaamista ja kilpailuetua ja joiden

Lisätiedot

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET

Matkalle PUHTAAMPAAN. maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET Matkalle PUHTAAMPAAN maailmaan UPM BIOPOLTTOAINEET NYT TEHDÄÄN TEOLLISTA HISTORIAA Olet todistamassa ainutlaatuista tapahtumaa teollisuushistoriassa. Maailman ensimmäinen kaupallinen biojalostamo valmistaa

Lisätiedot

YRITTÄJYYDEN MERKITYS KANSANTALOUDESSA. 1. Yritysten määrä, henkilöstö 2. Pk-yritysten vienti 3. Yrittäjät 4. Alueellinen tarkastelu 5.

YRITTÄJYYDEN MERKITYS KANSANTALOUDESSA. 1. Yritysten määrä, henkilöstö 2. Pk-yritysten vienti 3. Yrittäjät 4. Alueellinen tarkastelu 5. YRITTÄJYYDEN MERKITYS KANSANTALOUDESSA 1. Yritysten määrä, henkilöstö 2. Pk-yritysten vienti 3. Yrittäjät 4. Alueellinen tarkastelu 5. Gasellit Yritysten määrä Suomessa Lähde: Yritys- ja toimipaikkarekisteri

Lisätiedot

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen

METSÄN UUDET MAHDOLLISUUDET UPM BIOFORE YHTIÖ. ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen UPM BIOFORE YHTIÖ ProSuomi-projektin päätösseminari 16.11.2012, Juuso Konttinen AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS 3. UUDET MAHDOLLISUUDET AGENDA 1. UPM BIOFORE YHTIÖ 2. UUSI METSÄTEOLLISUUS

Lisätiedot

13.05.2013. 13.05.2013 Markku Savolainen. Jykesin Sijoittumispalvelut 7.5.2013. Markku Savolainen, yhteyspäällikkö

13.05.2013. 13.05.2013 Markku Savolainen. Jykesin Sijoittumispalvelut 7.5.2013. Markku Savolainen, yhteyspäällikkö 13.05.2013 Markku Savolainen Jykesin Sijoittumispalvelut 7.5.2013 Markku Savolainen, yhteyspäällikkö 1 Kiinnostaako seudulle sijoittuminen nyt tai ensi vuonna? Markkinatutkimus keväällä 2011: noin 3000

Lisätiedot

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012

Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MATERIAALI TEHOKKUUS TUTKIMUS CASE KIDEX Anne-Maria Peitsalo, 14.3.2012 MARTELA LYHYESTI Martela Oyj on työympäristöjen ja julkitilojen muutosten toteuttaja. Martelan sisustusratkaisut tukevat asiakkaan

Lisätiedot

Keitele Group ja Kemijärven tehtaan avaamat mahdollisuudet puutalouden kehittämiselle

Keitele Group ja Kemijärven tehtaan avaamat mahdollisuudet puutalouden kehittämiselle Keitele Group ja Kemijärven tehtaan avaamat mahdollisuudet puutalouden kehittämiselle Keitele Group taustaa Lappi Timber Oy saha Keitele Engineered Wood Oy liimapuutehdas Hankkeen vaikuttavuus Puuta maailman

Lisätiedot

Prizztechin kansainvälinen toiminta Vetääkö Venäjä? 9.4.2014, Pasi Pitkänen

Prizztechin kansainvälinen toiminta Vetääkö Venäjä? 9.4.2014, Pasi Pitkänen Prizztechin kansainvälinen toiminta Vetääkö Venäjä? 9.4.2014, Pasi Pitkänen Missio Tehtävämme on maakunnan hyvinvoinnin edistäminen yrityselämää vahvistamalla. Visio Prizztech Oy on kansallisesti arvostettu

Lisätiedot

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa

Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Esimerkki valmistuksesta Itä-Euroopassa: Konecranes Ukrainassa Lähde: Antti Vanhatalo, Group Vice President, Business Development, Konecranes Kuvat: Konecranes www.konecranes.fi 9.9.2008 Taustaa Konecranes

Lisätiedot

ELY -keskusten yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut v TEM Yritys- ja alueosasto Yrityspalvelut -ryhmä

ELY -keskusten yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut v TEM Yritys- ja alueosasto Yrityspalvelut -ryhmä ELY -keskusten yritysrahoitus ja yritysten kehittämispalvelut v. 2015 TEM Yritys- ja alueosasto Yrityspalvelut -ryhmä Vuonna 2015 myönnetty ELY keskusten yritysrahoitus Rahoitusmuoto Milj. euroa Myönnetty

Lisätiedot

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta KUUMA-komission kokous 1.2.2013 Juha Leinonen Teknologiakeskus TechVilla Oy Teknologiateollisuus

Lisätiedot

Ajankohtaista kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista osallistu ja vaikuta! Osaamiskeskusohjelmasta tukea kansainvälistymiseen. Joensuu, 5.11.

Ajankohtaista kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista osallistu ja vaikuta! Osaamiskeskusohjelmasta tukea kansainvälistymiseen. Joensuu, 5.11. Ajankohtaista kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista osallistu ja vaikuta! Osaamiskeskusohjelmasta tukea kansainvälistymiseen Joensuu, 5.11.2009 1 Tietoa, taitoa, tehoa, tuloksia! Joensuun Tiedepuisto

Lisätiedot

Business Oulu. Teollisuus-Forum 29.5.2013. Wisetime Oy:n esittely

Business Oulu. Teollisuus-Forum 29.5.2013. Wisetime Oy:n esittely Business Oulu Teollisuus-Forum 29.5.2013 Wisetime Oy:n esittely Wisetime Oy Wisetime Oy on oululainen v. 1991 perustettu ohjelmistotalo, jonka omat tuotteet, Wise-järjestelmät ja niihin liittyvät tukipalvelut,

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä

FluidHouse. www.fluidhouse.fi. Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja. Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä FluidHouse Johtava hydrauliikan järjestelmäosaaja Älykkäitä ja ympäristöystävällisiä fluidijärjestelmiä www.fluidhouse.fi FluidHouse Hydrauliikka Öljyvoitelu Pneumatiikka Automaatio Kokonaisuus takaa tehokkuuden

Lisätiedot

Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO

Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO Vetovoimaa kone- ja tuotantotekniikan ammatilliselle koulutukselle - VETOVOIMAKELLO 2 Miksi teknologia! Miksi kone- ja tuotantotekniikka! 3 Teknologiateollisuus mahdollisuuksien maailma Teknologia työllistää

Lisätiedot

Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen. #SoneraB2D

Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen. #SoneraB2D Sonera perustaa Helsinkiin Suomen suurimman avoimen datakeskuksen Sonera perustaa Suomen suurimman avoimen datakeskuksen Perustamme Suomen suurimman kaikille yrityksille palveluja tarjoavan datakeskuksen

Lisätiedot

Uusiutuvan energian toimialan osaamis- ja palvelutarvekartoitus 2014. Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke

Uusiutuvan energian toimialan osaamis- ja palvelutarvekartoitus 2014. Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke Uusiutuvan energian toimialan osaamis- ja palvelutarvekartoitus 2014 Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke Kartoituksen tausta ja tavoitteet TäsmäProto-projektin uusiutuvan energian toimialan osaamis-

Lisätiedot

BE STRONGER WITH BE.

BE STRONGER WITH BE. BE STRONGER WITH BE. FI BE GROUP YHDESSÄ ENEMMÄN ETUJA ASIAKKAALLE BE Group Oy Ab on osa Pohjois- Euroopan johtavaa teräksen, ruostumattoman teräksen ja alumiinin kauppaan ja tuotantopalveluihin erikoistunutta,

Lisätiedot

Ohjattua suorituskykyä.

Ohjattua suorituskykyä. Ohjattua suorituskykyä. Yhdyskuntatekniset ajoneuvot Toimiala Rakennuskoneet Maa- ja metsätalouskoneet Kuljetus ja logistiikka Suorituskykyä. Kaikkien komponentien täydellisen integroinnin ansiosta saavutetaan

Lisätiedot

Metsäklusteri Oy:n ohjelmat. Christine Hagström-Näsi 10.9.2009

Metsäklusteri Oy:n ohjelmat. Christine Hagström-Näsi 10.9.2009 Metsäklusteri Oy:n ohjelmat Metsäklusteri Oy Perustettu maaliskuussa 2007 Toiminta käynnistynyt syyskuussa 2007 Yksi Suomen kuudesta SHOKista Metsäklusteri Oy Toteuttaa Suomen metsäklusterin tutkimusstrategiaa

Lisätiedot

Yrittäjän tukena kaikissa tilanteissa

Yrittäjän tukena kaikissa tilanteissa YRITYSKEHITYS FÖRETAGSUTVECKLING BUSINESS DEVELOPMENT Yrittäjän tukena kaikissa tilanteissa Matkailun rahoitus-yritys tilaisuus Kirkkonummi, 29.11.2013 Carl-Johan Sandström www.novago.fi 1 OPERATIIVINEN

Lisätiedot

Markku Lindqvist D-tulostuksen seminaari

Markku Lindqvist D-tulostuksen seminaari Markku Lindqvist 040 190 2554 markku.lindqvist@cursor.fi 3D-tulostuksen seminaari 13.1.2016 2 Uusi itsenäisesti toimiva ja taloudellisesti kannattava 3D-palvelujen tuotanto- ja yritysympäristö Vastaa 3D-alan

Lisätiedot

joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy

joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy 2 Tietotaito ja huipputeknologia ovat siivittäneet Joensuun seudun kärkiyrityksiä myös kansainväliseen

Lisätiedot

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja Boliden Kokkola vastuullinen sinkintuottaja Sinkkiteknologian edelläkävijä Luotettavaa laatua Boliden Kokkola on yksi maailman suurimmista sinkkitehtaista. Tehtaan päätuotteet ovat puhdas sinkki ja siitä

Lisätiedot

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala TUOTEVÄYLÄ Oletko tehnyt hyvän keksinnön? TUOTEVÄYLÄ-PALVELU Käynnistyi v. 2010 Keksintösäätiön valtakunnallisena

Lisätiedot

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy

Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio. Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Uponorin ja KWH-yhtymän yhdyskuntateknisen liiketoiminnan suunniteltu fuusio Jyri Luomakoski, Uponor Oyj Peter Höglund, KWH-yhtymä Oy Sopimuksen pääkohdat Uponor ja KWH-yhtymä ovat julkistaneet aikeensa

Lisätiedot

Uusiutuvan energian toimialan kysely 2014. Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke

Uusiutuvan energian toimialan kysely 2014. Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke Uusiutuvan energian toimialan kysely 2014 Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke Yrityksen toimiala Yrityksen liikevaihto Uusiutuvan energian osuus liikevaihdosta Henkilöstömäärän kehitys uusiutuvan

Lisätiedot

METSÄN TULEVAISUUDEN TUOTTEET Teollisuuden metsänhoitajat ry Syysseminaari Metsäpäivillä 6.11.2014

METSÄN TULEVAISUUDEN TUOTTEET Teollisuuden metsänhoitajat ry Syysseminaari Metsäpäivillä 6.11.2014 METSÄN TULEVAISUUDEN TUOTTEET Teollisuuden metsänhoitajat ry Syysseminaari Metsäpäivillä 1 Metsän tulevaisuuden tuotteet: Ohjelma Avaus Olli Laitinen, puheenjohtaja, Teollisuuden metsänhoitajat ry Uudet

Lisätiedot

KiVi 2009 Live! Seminaari. Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille. Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja.

KiVi 2009 Live! Seminaari. Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille. Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja. KiVi 2009 Live! Seminaari 8.10.2009 Joensuu Innovatiivisella tuotteella kansainvälisille markkinoille Jukka-Pekka Karppinen, tekninen johtaja Flaxwood Oy YRITYS PÄHKINÄNKUORESSA Flaxwood Oy on perustettu

Lisätiedot

Forssan seudun visio 2025. Strateginen kehittäminen. Hyvä elinkeinoelämän toimintaympäristö

Forssan seudun visio 2025. Strateginen kehittäminen. Hyvä elinkeinoelämän toimintaympäristö Forssan seudun visio 2025 Strateginen kehittäminen Hyvä elinkeinoelämän toimintaympäristö Visio Järkivihreä Forssan seutu Järkivihreä Forssan seutu on vuonna 2025 vetovoimainen, ympäristöalan osaamista

Lisätiedot

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki Toimialojen rahoitusseminaari Puutuoteteollisuus Helsinki 12.5.2016 Pasi Loukasmäki Puutuotealan Toimialat TOL 2008 mukaan TOL 16 Sahatavaran ja puutuotteiden valmistus Puun sahaus, höyläys ja kyllästys

Lisätiedot

Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi PARASTA LAATUA AMMATTILAISILLE

Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi PARASTA LAATUA AMMATTILAISILLE Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi PARASTA LAATUA AMMATTILAISILLE TIIMIMME PALVELEE SINUA KOKONAISVALTAISESTI Stancon Oy on vuodesta 1994 toiminut yritys, joka

Lisätiedot

Kasvun paikka. Tule Joensuun seudulle menestymään! Joensuun seutu

Kasvun paikka. Tule Joensuun seudulle menestymään! Joensuun seutu Kasvun paikka Tule Joensuun seudulle menestymään! Joensuun seutu Tietotaito ja huipputeknologia ovat siivittäneet Joensuun seudun kärkiyrityksiä myös kansainväliseen menestykseen. Tervetuloa Joensuun seudulle

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Pirkanmaa

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Pirkanmaa Pk-yritysbarometri, syksy 214 Alueraportti, 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 Rakentaminen Kauppa 1 16 16 17 Palvelut 8 9 Muut 1 1 2 3 4 6 7 2 2: Henkilökunnan määrän muutosodotukset

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke TechnoGrowth 2020 Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Hanketiedot Hankkeen nimi: TechnoGrowth 2020 teknologia- ja energia-alan

Lisätiedot

RUOTSINKIELINEN POHJANMAA

RUOTSINKIELINEN POHJANMAA 1 AINEISTON RAKENNE Havaintojen määrät ristiintaulukoissa n= % SY:N ALUEJAKO (Aluejärjestöt) RUOTSINKIELINEN POHJANMAA* Pääkaupunkiseutu Uusimaa Häme Lappi Länsipohja 442 13% 191 5% 324 9% 258 7% 147 4%

Lisätiedot

Teollinen Internet. Tatu Lund

Teollinen Internet. Tatu Lund Teollinen Internet Tatu Lund Suomalaisen yritystoiminnan kannattavuus ja tuottavuus ovat kriisissä. Nokia vetoinen ICT klusteri oli tuottavuudeltaan Suomen kärjessä ja sen romahdus näkyy selvästi tilastoissa.

Lisätiedot

HAJAUTETUT ENERGIARATKAISUT

HAJAUTETUT ENERGIARATKAISUT HAJAUTETUT ENERGIARATKAISUT 1 5. 2.2012, U LLA A S IKAINEN, ASKO P U HAKKA, EER O A N TIKAINEN, K A R I LEHTOMÄKI Taustaa ISAT-yhteistyöstä: ISAT (Itä-Suomen ammattikorkeakoulut) on Savoniaammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Asiakaskeskeisyys, joustavuus ja luotettavuus ovat yrityksellemme tärkeitä arvoja. Toimintatapamme perustuu rehellisyyteen ja avoimuuteen.

Asiakaskeskeisyys, joustavuus ja luotettavuus ovat yrityksellemme tärkeitä arvoja. Toimintatapamme perustuu rehellisyyteen ja avoimuuteen. Asiakaskeskeisyys, joustavuus ja luotettavuus ovat yrityksellemme tärkeitä arvoja. Toimintatapamme perustuu rehellisyyteen ja avoimuuteen. Stairon Oy on isojen, vaativien ja ruostumattomien ohutlevytuotteiden

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko Bioanalyytikko (AMK) Opinnot kestävät 3,5 vuotta ja ne koostuvat

Lisätiedot

Meriklusteri matemaattisten, merellisten moniosaajien mahdollisuus

Meriklusteri matemaattisten, merellisten moniosaajien mahdollisuus Meriklusteri matemaattisten, merellisten moniosaajien mahdollisuus MAOL ry:n Rauman syyskoulutuspäivät 3.10.2015 Riku Anttila, Meriliitto ja meriklusterin nuoret osaajat Tervetuloa merelliseen työpajaan!

Lisätiedot

Yhtiöt eivät julkista kauppahintaa, mutta se maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä.

Yhtiöt eivät julkista kauppahintaa, mutta se maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä. Rakennuslehti 18.12.2012 EMC Talotekniikka myydään Hollantiin EMC Talotekniikka Oy myydään hollantilaiselle teknisten palveluiden toimittaja Royal Imtech N.V.:lle. EMC Talotekniikan nykyiset omistajat

Lisätiedot

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen

Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen 1 20.11.2015 Joensuun kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman 2010 2013 yhteenveto sekä katsaus elinkeino-ohjelman 2014 2017 toteutukseen Jarmo Kauppinen kehittämisjohtaja, varatoimitusjohtaja JOSEK Oy Mistä

Lisätiedot

Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan

Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan Korjausrakentamisen tutkimus VTT:ssä -tutkimuksen sijoittuminen VTT:n tutkimusstrategiaan Rakennusten ja alueiden uudistaminen ja korjaaminen 19.1.2010 Teknologiajohtaja Eva Häkkä-Rönnholm, VTT 2 VTT Group

Lisätiedot

TERVETULOA. tutustumaan kiehtovaan

TERVETULOA. tutustumaan kiehtovaan Pentti KOSKENRANTA, toimitusjohtaja,ikihirsi Oy TERVETULOA tutustumaan kiehtovaan IKIHIRSI talojen maailmaan. Jo yli 30 vuoden perinteillä valmistamme Lapissa yksilöllisiä ja laadukkaita hirsitaloja vaativien

Lisätiedot

TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA

TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA TURHA SITÄ ON KAINOSTELLA, MAISTA ROHKEASTI JOTAKIN UUTTA ROHKEASTI SUOMALAINEN Luumäellä Saparokujan päässä perinteisellä maatilalla on harjoitettu maataloutta jo vuodesta 1721. Jo silloin oli tilan isännällä

Lisätiedot

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa?

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? 16.8.2007 16.8.2007 Page 1 of 10 Sisältö 5.1 (Riski)rahoittajia Ylä-Savoon... 3 5.2 biodieselin valmistus... 4 5.3 Biodiesel ja ympäristö... 5 5.4 Asiantuntijapalvelut...

Lisätiedot