Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna."

Transkriptio

1 Joensuun seutu Teknologiateollisuus Kasvun paikkoja avoinna. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy

2 Investoi Joensuun seudulle! Teknologiateollisuus muodostaa yli puolet Pohjois-Karjalan teollisuudesta. Visio Sijoita yrityksesi Joensuun seudulle! Muovi- ja metallitoimialan osaajien lisäksi etsimme teknologiateollisuustuotteisiin, tuotantoprosesseihin tai kehittämiseen erikoistuneita yrityksiä. Joensuun seudun visiona on olla Itä-Suomen elinvoimaisin kasvukeskus, vahva asukkaan talousalue ja kansainvälinen osaamiskeskittymä. Joensuun seutu on vetovoimainen ja kilpailukykyinen sijaintipaikka yrityksille ja työntekijöille sekä turvallinen, monien mahdollisuuksien asuin- ja opiskeluympäristö. Joensuun seutu on hyvä kasvualusta myös sinun yrityksellesi. Tutustu alueen teknologiateollisuuteen ja totea kuinka osaamisesi istuu tähän joukkoon. Kun teet päätöksen sijoittumisesta, niin Investoi Joensuun seudulle prosessi voidaan aloittaa vaikka heti. Älä epäröi, ota rohkeasti yhteyttä!

3 Alueen vahvuuksia Joensuun kaupunkiseudun globaalin tason vahvuuksia ovat Metsäteknologia ja -osaaminen; logistiikka ja metsäympäristön tutkimus Fotoniikka ja nanoteknologia Materiaaliteknologia ja siihen liittyvä tutkimus Kaivannais- ja kiviteollisuus Turvallisuusteknologia Kansallisen tason vahvuuksina erottuvat Uusiutuva energia; metsäenergia ja hajautetut energiaratkaisut Elämysteollisuus Kattava koulutusjärjestelmä Väljästi asutun alueen hyvinvointiosaaminen Venäjäosaaminen Kauppa- ja palvelualat Elintarvikeklusteri Teknologiateollisuuden metalli- ja muovituotteet Turvallisuusteknologiaa kotien turvaksi Joensuulainen Abloy Oy on johtavia lukkojen, lukitusjärjestelmien ja rakennushelojen valmistajia, sähkölukkojen tuotekehityksen maailman johtaja ja haittalevysylinteriteknologian uranuurtaja. Abloyn maailmanlaajuinen myyntiverkosto palvelee asiakkaita yli 70 maassa. Kotimaassa asiakkaita palvelee maan kattava, 150 itsenäisen ABLOY-valtuutetun lukkoliikkeen myynti- ja huoltoverkosto. Abloy Oy on osa ASSA ABLOY -konsernia, joka on maailman johtava oviympäristöratkaisujen toimittaja ja joka tarjoaa asiakkailleen turvallisia sekä helppokäyttöisiä sovelluksia ovien avaamiseen ja sulkemiseen. Viimeaikoina Abloy Oy on keskittänyt Suomen toimintojaan Joensuuhun.

4 Puhdastilaa ja mittatarkkoja tuotteita Thermo Fisher Scientific Oy on maailman johtava analysaattoreiden, laboratoriolaitteiden, reagenssien, kulutustavaroiden, ohjelmistojen ja palveluiden toimittaja analytiikkaan, diagnostiikkaan, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Yhtiön asiakkaita ovat tutkimuslaitokset ja sairaalat. Joensuussa yhtiö valmistaa laboratorioissa käytettäviä kertakäyttömuovituotteita ja pienten nestemäärien tarkkuusmittalaitteita. Thermo Fisher Scientific -konsernilla on asiakkaita yli 150 maassa. Suomalainen Oy Medix Biochemica Ab valmistaa diagnostisia pikatestejä Joensuussa sijaitsevissa tuotantotiloissaan. Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee viennistä. Medix Biochemican kehittämiä pikatestejä käytetään mm. raskauden aikaisten riskien tunnistukseen sekä paksusuolen syövän ja akuuttien tautitilojen kuten haimatulehduksen diagnosointiin. Pikatestien lisäksi Medix Biochemica kehittää, valmistaa ja markkinoi monoklonaalisia vasta-aineita diagnostisen teollisuuden tarpeisiin. Medisize Oy:n Kontiolahden tehdas on erikoistunut lääkeannostelulaitteiden, muun muassa insuliinikynien, sopimusvalmistukseen. Yrityksen vahvuuksia ovat oma työkalunvalmistus, moderni tuotantoautomaatio, tehokas asiakasprojektien hallinta ja henkilöstön monipuolinen osaaminen. Keskeistä toiminnassa ovat asiakasvaatimusten ymmärtäminen ja korkea laatutaso. Tehdas on kansainvälisen Medisize-konsernin suurin yksikkö ja työllistää n. 330 ammattilaista. Asiakkaat ovat pääasiassa Euroopassa toimivia maailman johtavia lääkeyrityksiä. Valukumpu Oy on erikoistunut teknisten ja tarkkuutta vaativien liittimien, ruiskuvalu- ja metallikomponenttien valmistukseen, elektrokemialliseen reel-to-reel ja kemialliseen MID pintakäsittelyyn sekä niiden kokoonpanoon sopimusvalmistajana ja alihankkijana.

5 Nanoteknologiassa huikea kasvupotentiaali Nano tarkoittaa miljardisosaa. Siis jotain hyvin pientä. Joensuulle nano kuitenkin merkitsee jotain hyvin suurta. Nanoteknologia ja sen mukana diffraktiivinen optiikka on kasvamassa alueen merkittävimmäksi osaamisalueeksi. Nanoteknologian hyödyntäjiä löytyy kaikkialta. Nanohiiliputket ovat kestäviä ja kevyitä. Niitä käytetään erilaisissa koneissa ja laitteissa. Tällä hetkellä suurimpia nanoteknologian hyödyntäjiä ovat kosmetiikkateollisuus sekä lääketeollisuus ja ICT-sektori. Tulevaisuudessa nanoteknologialla ennustetaan olevan suuri merkitys elektroniikan alalla, missä komponentit muuttuvat entistä pienemmiksi. Kontiolahdella sijaitseva Nanocomp Oy on Suomen ainoa mikro- ja nanofotoniikan tuotteita valmistava yritys. Yrityksen bisnesidea on mikro-optiikan suunnittelu, valmistus ja myynti. Yritys on saanut alkunsa vuonna 1997 yliopiston spin out:ina. Nanocomp Oy on vahvasti keskittänyt omaa tuotantoaan ohuella muovikalvolla toimitettaviin optiikan komponentteihin.

6 Osaamista maalla, merellä ja ilmassa Komposiittiprofiilien valmistaja Exel Composites Oyj suunnittelee, valmistaa ja markkinoi komposiittisia profiileja ja putkia teollisiin sovelluksiin. Konserni on maailman johtava komposiittiprofiilien valmistaja ja keskittyy toiminnassaan kasvaviin sekä kapeisiin markkinasektoreihin, kuten lentokenttien lähestymisvalomastoihin. Liiketoiminnan perustana on itse kehitetty komposiittiteknologia, siihen perustuva tuotteisto ja valittujen markkinasegmenttien hallinta vahvalla laatu- ja tuotemerkki-imagolla. Jatkuva uusien sovelluskohteiden etsiminen ja tuotekehitys yhteistyössä asiakkaiden kanssa mahdollistavat yrityksen kasvun. Henkilöstön osaaminen ja korkea teknologian taso ovat avainasemassa Exel Compositesin toiminnassa. Kansainvälinen venemallisto AMT-Veneet Oy on yksi Pohjoismaiden johtavista venevalmistajista 4-7 metrin kokoluokassa. Lähes valmistuneen veneen tuoma kokemus ja osaaminen kumuloituu AMT:n nykyiseen venemallistoon. Yritys on edelläkävijä niin osavalmistusverkostojen ja tuotantomenetelmien kuten myös ainutlaatuisten turvallisuusrakenne- ja käytettävyysinnovaatioiden kehittämisessä. Teleskooppimastojärjestelmiä Heinävaarasta Cobham Mast Systems on maailman johtava teleskooppimastojärjestelmien toimittaja. Yrityksen suunnittelemia ja valmistamia teleskooppimastojärjestelmiä on käytössä yli 50 maassa vaativissa olosuhteissa. Komposiittimastot valmistetaan asiakasvaatimusten mukaisesti viestintä- ja tiedonsiirtojärjestelmiä varten. Paalauslangoissa Euroopan kärkiyritys Outokumpulainen Piippo Oy on Pohjois-Euroopan johtava köysiä, paalauslankoja ja -verkkoja valmistava yritys. Sen tärkeimmät asiakasryhmät ovat maatalous, teollisuus sekä vähittäiskauppa. Liikevaihdosta 75% tulee viennistä ja tuotteita viedään 30 eri maahan.

7 Tuotteita luonnonkuitukomposiitista Tutkimuksella ja teknologialla on metsäosaamisessa merkittävä rooli. Joensuu on yksi Euroopan metsätutkimuksen keskuksista. Seudulla on monipuoliset koulutusmahdollisuudet sekä huippututkimusta, jotka tukevat ja luovat edellytyksiä metsä- ja bioenergiayritysten sijoittumiseen alueelle. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu yhdessä kansallisten ja kansainvälisten tutkimusyhteisöjen kanssa synnyttävät uutta teknologiaa ja innovaatioita. Bioenergiasta liiketoimintaa Itä-Suomen Bioenergiaohjelma 2015 tähtää kestävän energiantuotannon, bioenergiakoulutuksen, tutkimuksen ja liiketoimintaosaamisen vahvistamiseen. Uusia raaka-ainemahdollisuuksia on kehitetty peltoenergiasta, energiapuusta ja biopohjaisista kierrätyspolttoaineista. Uusia jalosteita taas ovat pelletit, biokaasu ja biopolttonesteet. Joensuussa osataan hyödyntää modernia teknologiaa metsävaratietojen keräämisessä. Arbonaut Oy Ltd on yksi alueen kolmesta kärkiyrityksestä, jotka ovat kehittäneet laserkeilauksesta menestyvän vientituotteen. Joensuussa on hyvä kasvualusta myös muulle metsäalan erikoisosaamiseen kytkeytyvälle yritystoiminnalle. Innovaatioita luonnonkuitukomposiitista Luonnonkuitukomposiitit koostuvat (40-60%) kasvikuidusta ja (40-60%) kestomuovista. Materiaalin etuja useimpiin muoveihin verrattuna ovat mm. jäykkä ja luja rakenne, parempi lämmönkesto ja eristävyys sekä ympäristöystävällisyys. Materiaalin etuja puuhun verrattuna ovat mm. tasalaatuisuus, halkeamattomuus, kosteuden- ja säänkesto sekä puhdistettavuus. Joensuun seudulla kehitetyt luonnonkuitukomposiitit sopivat tuotteiden valmistukseen, kun halutaan luonnonmateriaalien ulkoasu, lämpö ja ekologinen imago yhdistettynä hyviin lujuus- ja jäykkyysominaisuuksiin sekä ruiskuvalutuotannon tehokkuuteen. Joensuun Meskari Oy:n Kupilka-eräjuoma-astiat, lautaset ja ruokailuvälineet valmistetaan myös luonnonkuitukomposiitista. Plasthill Oy on ruiskuvalutuotteiden tuotekehitys- ja valmistusyritys. Yhtiön osaamista on myös muottien korjaus ja ultraäänihitsaus. Ruiskupuristamalla syntyy tuotteita mm. auto- ja elintarviketeollisuuteen, marjanpoimintaan, keittiöön ja köysien kelaamiseen. Uutuustuote on luonnonkuitukomposiittinen tarjoilualusta. All-Plast Oy on komposiittien hyödyntämisessä edelläkävijä. Yritys on aloittanut materiaalikehityksen kumppanina ja sittemmin ollut tuotekehityksessä ja valmistuksessa. Omia tuotteita löytyy lumikengistä persoonallisiin pyöreisiin ikkunoihin.

8 Älykkäiden koneiden rakentajat Joensuun seudun yritykset kehittävät ja valmistavat älykkäitä työkoneita. Koneenrakennus vaatii vahvaa teknologiaosaamista ja nopeaa reagointia asiakkaiden yhä haastavampiin tarpeisiin. Koneiden älykkyys, uudet suunnittelumetodiikat, panostus palveluliiketoimintaan sekä tuotteen elinkaaren hallinta ovat Joensuun seudun kärkiyritysten menestystekijöitä nyt ja tulevaisuudessa. John Deere Forestry Oy Maailmanluokan metsäkoneiden valmistajalla John Deere Forestry Oy:llä on tehdas Joensuussa. Yhtiö on investoinut tuotteisiin ja tuotantoon merkittävästi ja tehtaan kapasiteetti on kasvanut huomattavasti. Investointisuunnitelman seuraava vaihe liittyy toimitilojen laajennukseen. John Deere Forestry Oy on kärkiyrityksenä luonut ympärilleen merkittävän järjestelmä- ja osatoimittajista koostuvan verkoston. Joensuun seudun konerakennus- ja metsäosaamisen klusterit saavat Deeren tuotelinjoista huomattavan kasvuvoiman. Myös metsä- ja bioenergiaosaamiseen panostavat yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkijat ja opiskelijat sekä metsäkoneenkuljettajien koulutus pysyvät toimialan kärjessä globaalin yhteistyökumppanin mukana. Puunkorjuun moniosaaja Kesla Oyj on metsäteknologiaan erikoistunut konepajakonserni, joka hallitsee aines- ja energiapuukorjuun koko tuotantoketjun kannolta tehtaalle. Asiakkaiden kanssa läheisessä yhteistyössä kehitetyt tuotteet soveltuvat ammattikäyttöön ja vaativiin olosuhteisiin niin kotimaassa kuin viennissä. Keslan tuotteita viedään tänä päivänä yli 30 maahan, vientitoimintojen tuodessa yli 50 % yhtiön liikevaihdosta. Keslan tuoteperheeseen kuuluvat puutavara-, harvesteri-, metsäkone-, kierrätys- ja teollisuusnosturit ja kuormaimet, metsäperävaunut, hakkurit, koura- ja sykeharvesterit sekä sykeprosessorit.

9 Kesla-konserniin kuuluu sopimusvalmistustoimintaa harjoittava tytäryhtiö MFG Components Oy, joka toimii järjestelmätoimittajana laitevalmistajille ja kotimaisille konepajakonserneille. MFG Components on yksi Suomen johtavista voimansiirtoja hydrauliikkatuotteiden valmistukseen erikoistuneista yhtiöistä. Hybrilift lisää energiatehokkuutta Mantsinen Group Ltd Oy on puuterminaalien, teollisuuden ja satamien logistiikan sekä materiaalinkäsittelyn edelläkävijä. Mantsisen materiaalinkäsittelykoneiden ja satamanostureiden mallisto kattaa koneet 50 tonnin kokoluokasta yli 200 tonnia painaviin koneisiin. Mantsisen innovatiivisen tuotekehityksen ansiosta on aikaansaatu sekä materiaalinkäsittelyyn että satamatoimintoihin ratkaisu, jolla materiaalinkäsittely on tehokasta, täsmällistä, turvallista ja taloudellista. Viimeisin Hybrilifttuoteinnovaatio parantaa työkoneiden energiatehokkuutta 35 %:lla. Biodieselin raaka-aineen kerääjä Rakennustempo Oy:n Joonas tuotemerkillä tunnettuja pensasmarjanpoimintakoneita on valmistettu vuodesta 1978 lähtien. Kotimaan lisäksi koneita on viety yli 20 maahan. Joonas on itsekulkeva marjanpoimintakone, joka soveltuu useimpien pensasmarjojen poimintaan ja viljelmien hoitotoimiin. Ensimmäinen biodieselin raakaaineelle, Jatrophalle, kehitetty Joonas FH poimintakone on toimitettu Afrikkaan. Rakennustempo on näin mukana kansainvälisestikin merkittävän biopolttoainelähteen jalostamistyössä kannattavaksi liiketoiminnaksi Intiassa, Afrikassa, Aasiassa ja Etelä- Amerikassa. Hakkeen ja turpeen kuljettaja Konepaja Antti Ranta Oy on erikoistunut LIPE-ketjupurku- ja sivukaatoperävaunujen valmistukseen. Yhtiön korit ja perävaunut ovat käytössä hakkeen, kuoren ja turpeen kuljetuksessa. Hydraulisesti nouseva sivuseinä antaa hyvän ja nopean mahdollisuuden myös muun rahtitavaran kuljettamiseen.

10 Järjestelmätoimittajaksi yhteistyöllä ja luottamuksella Synertec-verkostoon kuuluu 14 yritystä Outokummusta muovija metallialalta. Niiden toisiaan täydentävä osaaminen vauhdittaa niin liikevaihdon kasvua kuin kansainvälistymistäkin. Synertecyhteistyötä on tehty vuodesta 1985 lähtien ja se on kehittynyt jatkuvasti. Yhden yrityksen kautta asiakas saa koko Synertec-verkoston osaamisen käyttöönsä. Erikoisosaamisena harvesteripäät Outokummun Metalli Oy on 30 vuoden aikana kasvanut merkittäväksi järjestelmätoimittajaksi. Yhtiö on maailman suurin harvesteripäiden runkojen valmistaja; maailmalla on tuhansia yhtiön valmistamia harvesteripäitä. Kumppanuus maailman suurimman metsäkonevalmistajan kanssa on tuonut yhtiölle vahvaa osaamista sekä kyvyn soveltaa automaation ja hydrauliikan uusimpia sovelluksia. Outokummun Metalli Oy omistaa puolet Pentin Paja Oy:stä. Maailman suurin harvesterikourien valmistaja ja energiapuun korjuukoneiden kärkiyhtiö panostavat voimakkaasti kasvaville energiapuun korjuuteknologian maailmanmarkkinoille. Pentin Pajan tunnetuimmat tuotteet ovat Naarva-tuotenimellä myytävät energiapuukourat ja sykeharvesterit. Sähkö- ja metallikomponenttien kärkiyritys Vuonna 1972 perustettu perheyritys Ouneva Group Oy on noussut yhdeksi Suomen johtavista sähkö- ja metallikomponenttien toimittajista. Komponenttivalmistajasta järjestelmätoimittajaksi kasvaneen sähkö- ja metallialan konsernin erikoisosaamista ovat sähköliitostekniikan, painevaluteknologian, johdinsarjatuotannon, elektroniikan ja korkealaatuisen pintakäsittelytekniikan osaaminen.

11 Innovatiivisuutta ja kehittämistä Kotakeittiöitä ja marjanpoimintakoneita Rakennustempo Oy on yksityinen perheyhtiö, joka on perustettu Yhtiön toiminta-ajatuksena on kone- ja laitekokonaisuuksien suunnittelu, valmistus ja markkinointi. Ensimmäiset Joonas pensasmarjanpoimintakoneet toimitettiin asiakkaille Vireän tuotekehitystyön ansiosta on yritykselle syntynyt poimintakoneiden lisäksi Jätkän Kotakeittiö -avotulituoteperhe. Yritys toimii sopimusvalmistuksen kumppanina merkittäville kansainvälisille yhtiöille. Innovatiivinen kehittäjä Finelcomp Oy on johtava kotimainen sähkö- ja elektroniikkateollisuuden ohutlevymekaniikan kehittäjä ja valmistaja sekä luotettava toimittaja sopimusvalmistuksessa. Yhtiö tunnetaan sähkökeskusmekaniikkatuotteiden innovatiivisena kehittäjänä. Tuotesuunnittelu asiakkaiden kanssa, teknologiaan ja osaamiseen panostaminen sekä tuotantoautomaatio ovat tuoneet yhtiölle tasaisen kasvun. Ohutlevyrakenteet erikoisosaamisena Suomen Levyprofiili Oy on keskittynyt ohutlevyrakenteiden ja osakokonaisuuksien valmistamiseen. Nousujohteinen toiminta perustuu erikoisosaamisen ja nykyteknologian yhdistämiseen sekä jatkuvaan toimintatapojen parantamiseen. Yrityksessä on alusta saakka investoitu rohkeasti nykyaikaiseen teknologiaan ja toimitiloja on laajennettu kasvun myötä. Luotettava sopimusvalmistaja Polttoleikkauspalvelu Pääkkönen Ky on toiminut jo yli 20 vuotta Joensuussa. Yhtiön palveluista poltto-, laser- ja vesileikkaus, särmäys sekä omat metallituotteet ovat tuttuja monille koneyrittäjille ja -rakentajille. Erityisesti viisteleikkauksissa yhtiö on yksi suomalaisista edelläkävijöistä.

12 Viestinvälityksen kokeneet ammattilaiset Valtakunnallinen optinen runkoverkko Telekarelia Oy on alueellisesti ja valtakunnallisesti toimiva televerkkooperaattori, jolla on oma valtakunnallinen valokuiturunkoverkko. Joensuun seudulla runsaat 100 vuotta osaamistansa ammentanut teleyhtiö on kehittynyt kansalliseksi valokuituyhteyksien mestariksi. Arkipäivän pakkauksia Miljoonia jogurtin, jäätelötuuttien, margariinirasioiden kansia on avattu tietämättä Pyrollin Joensuun yksikön erikoistuneen juuri noiden tuotteiden valmistukseen. Pakkausteollisuuden moniosaaja on menestynyt hyvin erikoistumalla elintarviketeollisuuden vaativiin kansi- ja ratamateriaaliratkaisuihin. Aikakausilehtien kirjapaino PunaMusta Oy:llä on kokemusta korkealaatuista painamista yli sata vuotta. Joensuussa sijaitseva kirjapaino on yksi Skandinavian nykyaikaisimmista ja monipuolisimmista painolaitoksista. PunaMustan toiminnan pääpaino on tukevasti Suomen markkinoilla, vientiasiakkaiden osuus kasvaa kuitenkin jatkuvasti, niin itään kuin länteenkin.

13 Koulutuspohjaa ja innovaatiorakenteita Itä-Suomen yliopisto on yksi Suomen suurimmista tiedeyliopistoista. Se tarjoaa opetusta yli 100 pääaineessa. Yliopistolla on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Joensuun kampuksella on kahdeksan tiedekuntaa ja yhdeksän erillislaitosta. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu vastaa tehokkaasti työelämän asiantuntijoiden kysyntään. Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa annetaan Amk-tutkintoon johtavaa koulutusta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä on koko maakunnan alueella toimiva kuntien omistama koulutus- ja kehittämisorganisaatio. Sen keskeisiä koulutusmuotoja ovat ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus, oppisopimuskoulutus, vapaa sivistystyö ja kesäyliopistotoiminta. Seudulla on oppilaitosten lisäksi monipuolinen tuotekehitys- ja innovaatiorakenne. Joensuusta löytyy mm. Metsäntutkimuslaitos, Geologian tutkimuskeskus, Euroopan metsäinstituutti, Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen palveluja välittävät Josek ja Joensuun Tiedepuisto. Joensuu Pietari Petroskoi Venäjäosaamista Sijaintimme Venäjän rajan naapurissa palvelee erityisesti idänkauppaa suunnittelevia yrityksiä. Joensuusta on vain 75 kilometriä rajanylityspaikalle, Niiralaan. Raja on avoinna 24/7. Pietarista tultaessa Vainikkalan kautta Joensuuhun ajaa kolmessa tunnissa. Lisäksi Joensuussa on syväsatama eli rahtilaivayhteys Saimaan kanavan kautta Venäjälle ja Europpaan. Vahva koulutustarjonta sekä teknologia- ja teollisuusyhteistyö, alihankinta ja teollisuuskylätoiminta ovat niitä mahdollisuuksia, jotka avautuvat Joensuun seudun toimintaympäristöstä. Matkailu, metsäja metalliteollisuus ovat olleet edelläkävijöitä. Tällä hetkellä noin 50 teollistuotannollista yritystä tekee vientikauppaa. Kärkiyrityksinä Tecwill Oy, Mantsinen Group Ltd Oy, John Deere Forestry Oy, Kesla Oyj, Fodesco Oy ja Valukumpu Oy. ISBE Oy on itäsuomalaisten elinkeinoyhtiöiden, kauppakamarien ja yrittäjäjärjestöjen yhteinen Venäjä-palveluyhtiö. Se tarjoaa monipuolisen ja asiantuntevan tuen pk-yritysten Venäjä-toiminnalle.

14 Toimiva ja vetovoimainen Yrityksen tärkeimpiä päätöksiä on toimipisteen sijaintipaikan valinta. Joensuun seudulla sijoittuminen on tehty poikkeuksellisen helpoksi. Lisäksi alueella on kiistattomia etuja menestyvän yritystoiminnan pyörittämiseen. Suurimpina hyötyinä on osaava ja motivoitunut työväestö sekä kattavat ja joustavat yrityspalvelut. Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö Josek Oy, koulutusorganisaatiot sekä Ely-keskus palveluineen ovat valmiina rakentamaan investoinnista toimivan kokonaisuuden. Etsimme asiakkaan antaminen kriteerien mukaisia toimitiloja, kartoitamme työvoiman saatavuuden ja osaamistason, haemme parhaat yhteistyökumppanit ja selvitämme mahdolliset tarjolla olevat investointiavustukset. Investoinnin tarkoituksena on yleensä tuotannon aloittaminen tai lisääminen. Muitakin tavoitteita voi olla. Esimerkiksi tuotannon tehostaminen ja työnteon helpottaminen. Joensuun seudulle investoimisessa on lukuisia etuja. Eniten yritykset arvostavat pohjoiskarjalaista, työteliästä luonteenpiirrettä. Muualta alueelle sijoittuneissa yrityksissä kiitellään kuinka mahtavaa on kun tietää porukan tulevan seuraavanakin aamuna töihin. Ja sitä seuraavana. Meillä henkilöstön pysyvyyden lisäksi etuna on maltillinen palkkataso sekä toimitilojen noin kolmanneksen halvemmat kustannukset. Tarjoamme kilpailukykyisen kustannustason yritystoiminnan pyörittämiseen, osaajia ja koulutusta, kilpailukykyä lisääviä verkostoja sekä apua innovaatioiden kehittämiseen. Investoi Joensuun seudulle!

15 Virran ja veden kaupunki Penttilänrannasta on muotoutumassa haluttu, kaupunkimainen, jokimaisemaa hyödyntävä ja historiastaan ylpeä asuin- ja työpaikka-alue. Penttilänranta on arkkitehtuuriltaan uudenlainen osa Joensuun keskustaa oma uusi kaupunki joen suussa. Penttilänrannassa energiankulutus ja ympäristökuormitus ovat esimerkillisen matalia. Alueesta on haluttu tehdä mahdollisimman vähäpäästöinen, kestävän kehityksen mallialue. Esimerkiksi tiivis yhdyskuntarakenne, keskustan palvelujen läheisyys ja kevyttä liikennettä suosivat liikkumisratkaisut pienentävät yksityisautoilun tarvetta ja liikkumisen aiheuttamia päästöjä. Alue valmistuu kokonaisuudessaan vuoden kuluttua, silloin siellä asuu arvioiden mukaan noin 3000 asukasta.

16 Yrityksen perustaminen Yritystoimintaa suunnittelevalle Josek tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Uusyrityskeskuksen kanssa. Aloittava yrittäjä voi saada apua myös valmentajana ja keskustelukumppanina toimivalta yrityskummilta. Sopivaa toimitilaa kannattaa hakea toimitilarekisteristä. Idealmainos 9/2012 Yrityksen kehittäminen Josekin yritysneuvojat ja asiantuntijat auttavat yrityksiä kehittymään ja kasvamaan. Kokeneelta yrityskummilta saa arvokasta tukea ja yhteistyökumppanin voi löytää yritysverkostosta. Henkilöstötarpeissa Työ- ja elinkeinotoimisto tarjoaa kattavia palveluita. Lisäksi VTT:n monipuoliset asiantuntijapalvelut ovat käytettävissä. Sijoittumispalvelut Joensuun seudulle sijoittuvat yritykset saavat Josekin asiantuntijoilta veloituksetta neuvontaa liikepaikan tai toimitilan hakuun, markkina- ja kilpailutilanteeseen sekä henkilökunnan rekrytointiin. Kansainvälistyminen Josek tarjoaa asiantuntija-apua, kun yritys kasvaa, laajentuu tai kansainvälistyy. Josekin Venäjä-asiantuntijat sekä Itä-Suomen Businessedustusto ISBE Oy tarjoavat Venäjälle suuntautuville yrityksille kansainvälistymispalveluja. Lisäksi käytettävissä ovat kansainvälistä kokemusta omaavat yrityskummit. Omistajanvaihdos Josekin maksuton Osuva-palvelu on keskittynyt omistajanvaihdoksiin. Osuva-palvelussa autetaan tasapuolisesti sekä ostajaa että myyjää, olipa kyseessä sitten sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa. Osuva-yrityspörssi löytyy Josekin www-sivuilta. JOSEK OY Länsikatu Joensuu Puh

joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy

joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy joensuun seutu Kasvun paikka TULE JOENSUUN SEUDULLE MENESTYMÄÄN! Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy 2 Tietotaito ja huipputeknologia ovat siivittäneet Joensuun seudun kärkiyrityksiä myös kansainväliseen

Lisätiedot

Kasvun paikka. Tule Joensuun seudulle menestymään! Joensuun seutu

Kasvun paikka. Tule Joensuun seudulle menestymään! Joensuun seutu Kasvun paikka Tule Joensuun seudulle menestymään! Joensuun seutu Tietotaito ja huipputeknologia ovat siivittäneet Joensuun seudun kärkiyrityksiä myös kansainväliseen menestykseen. Tervetuloa Joensuun seudulle

Lisätiedot

Business and Technology

Business and Technology FINNISH Business and Technology 2 2003 Puisia ontelolaattoja linsenssillä ACA Systems huipputeknologiaa paperiteollisuudelle Elämyksiä kivestä Kivikeskuksessa 8 20 22 Euroopan metsäinstituutista KANSAINVÄLINEN

Lisätiedot

FINNISH. Business and Technology

FINNISH. Business and Technology FINNISH Business and Technology 1 2004 Perheen voimin kansalliseen menestykseen Joensuun Tiedepuiston kolmas vaihe Saimaan suurin vientisatama jatkaa kasvuaan 4 16 22 Pohjois-Karjalan työpaikkojen määrä

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS. Aspo kehittää jatkuvasti henkilöstön osaamista ja osaamisen johtamista.

VUOSIKERTOMUS. Aspo kehittää jatkuvasti henkilöstön osaamista ja osaamisen johtamista. 2012 VUOSIKERTOMUS KASVUA IDÄSSÄ Venäjä, Ukraina ja muut IVYmaat tuovat jo kolmanneksen Aspon liikevaihdosta. ARKTISILLE ALUEILLE ESL Shippingin kalusto ja osaaminen mahdollistavat uudet arktisten alueiden

Lisätiedot

avautumisella ketteryydellä asenteella

avautumisella ketteryydellä asenteella Komiasti Tulevaisuuteen avautumisella ketteryydellä asenteella S e i n ä j o e n k a u p u n k i s e u t u Seinäjoen kaupunkiseutu Keskellä Suomen vahvinta kasvuvyöhykettä Elintarviketuotannon ja -talouden

Lisätiedot

T a m p e r e e n k a u p u n k i TULEVAISUUS EI OLE KOHTA ENTISENSÄ HUIPPUOSAAMISTA TAMPEREELTA

T a m p e r e e n k a u p u n k i TULEVAISUUS EI OLE KOHTA ENTISENSÄ HUIPPUOSAAMISTA TAMPEREELTA T a m p e r e e n k a u p u n k i TULEVAISUUS EI OLE KOHTA ENTISENSÄ HUIPPUOSAAMISTA TAMPEREELTA 2 Huippuosaaminen on valinta Aina voi odottaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tulevaisuuttaan voi rakentaa

Lisätiedot

Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015

Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Lahden seudun kilpailukyky- ja elinkeinostrategia 2009-2015 Päivitys 2011 2 (24) Johdanto Koko Päijät Hämeen maakunnan kattava Kilpailukyky ja elinkeinostrategia 2009 2015 valmisteltiin laajassa rintamassa

Lisätiedot

YRITYS- UUTISET SAVON. RautaRakenne Räsänen. teräksestä

YRITYS- UUTISET SAVON. RautaRakenne Räsänen. teräksestä SAVON YRITYS- UUTISET Sisällä: s. 2-26 Teknologiateollisuus s. 27-63 Rakentaminen s. 64-72 Palo ja pelastus SAVON YRITYSUUTISET 1 2/2013 Huhtikuu pelhane Oy Jo 20 vuotta peltityötä Pelhane Oy on suomalainen

Lisätiedot

Pohjanmaa-Oulu Marras-/joulukuu 4/2010

Pohjanmaa-Oulu Marras-/joulukuu 4/2010 Teollisuus maailma Pohjanmaa-Oulu Marras-/joulukuu 4/2010 KUOPIO Microkatu 1, 70210 Kuopio TAMPERE Kuninkaankatu 21, 5. krs, 33210 Tampere JYVÄSKYLÄ Mattilanniemi 2, 40100 Jyväskylä ESPOO, Kappelitie 6

Lisätiedot

Vaasan kaupunkiseudun esitys innovaatiokeskittymän kehittämiseksi. Älykkäät ja kestävät. Energiaratkaisut. Smart and Sustainable Energy Solutions

Vaasan kaupunkiseudun esitys innovaatiokeskittymän kehittämiseksi. Älykkäät ja kestävät. Energiaratkaisut. Smart and Sustainable Energy Solutions Vaasan kaupunkiseudun esitys innovaatiokeskittymän kehittämiseksi Älykkäät ja kestävät Energiaratkaisut Smart and Sustainable Energy Solutions Sisältö TIIVISTELMÄ 1 Nykytila: Pohjoismaiden merkittävin

Lisätiedot

012 US 2 VUOSIKERTOM

012 US 2 VUOSIKERTOM UOSIKERTOMUS 2012 VUOSI 2012 LYHYESTI Vuonna 2012 toimintaympäristöämme kuvasi epävarmuus, mikä näkyi asiakkaidemme investointipäätösten hidastumisena. Alkuvuodesta 2012 myyntimme oli lähes normaalilla

Lisätiedot

PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS. www.ponsse.com

PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS. www.ponsse.com PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS 2004 www.ponsse.com 2 Ponsse 2004 SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo Tietoja osakkeenomistajille 4 Vuosi 2004 lyhyesti 5 Hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan katsaus 6

Lisätiedot

ENNAKOINTISELVITYS METSÄTEOLLISUUDEN JA KEMIANTEOLLISUUDEN LAADULLISISTA OSAAMISTARPEISTA

ENNAKOINTISELVITYS METSÄTEOLLISUUDEN JA KEMIANTEOLLISUUDEN LAADULLISISTA OSAAMISTARPEISTA ENNAKOINTISELVITYS METSÄTEOLLISUUDEN JA KEMIANTEOLLISUUDEN LAADULLISISTA OSAAMISTARPEISTA Maija Pohjakallio, Katme Consulting Oy Opetushallitus 2012 Tiivistelmä Selvityksessä tarkastellaan kemianteollisuuden

Lisätiedot

PONSSE Oyj VUOSIKERTOMUS 2008. www.ponsse.com

PONSSE Oyj VUOSIKERTOMUS 2008. www.ponsse.com PONSSE Oyj VUOSIKERTOMUS 2008 www.ponsse.com PONSSE LyHyESTI Ponsse Oyj on myynti-, huolto-, teknologiaja teollinen yhtiö, joka on sitoutunut luomaan asiakkailleen menestystä ja haluaa olla johtavassa

Lisätiedot

PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS. www.ponsse.com

PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS. www.ponsse.com PONSSE OYJ VUOSIKERTOMUS 2006 www.ponsse.com Ponsse lyhyesti Ponsse Oyj on myynti-, huolto-, teknologia- ja teollinen yhtiö, joka on sitoutunut luomaan asiakkailleen menestystä ja haluaa olla johtavassa

Lisätiedot

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015

SATAKUNNAN TEOLLISUUSVISIO 2015 Ohjausryhmä: Tauno Matomäki, pj Pertti Asunmaa, UPM Ari Eklund, Prizztech Oy Esa Mäki, HK Ruokatalo Kari Ollila, CimSolar Oy Risto Salo, Hollming Oy Timo Suistio, STX Europe ASA 1.12.2008 Petri Merisaari

Lisätiedot

Yritys- Juankoski. Aiotko rakentaa? Turve ja Maansiirto Hartikainen Heikkiläntie 67, 74200 Vieremä. Savon. Marraskuu 3/2013. vetovoimaa luonnostaan

Yritys- Juankoski. Aiotko rakentaa? Turve ja Maansiirto Hartikainen Heikkiläntie 67, 74200 Vieremä. Savon. Marraskuu 3/2013. vetovoimaa luonnostaan Savon Yritys- maailma Marraskuu 3/2013 Turve ja Maansiirto Hartikainen Heikkiläntie 67, 74200 Vieremä 0400 968 966 Luotettavaa ja ammattitaitoista palvelua Vieremällä. Palveluumme kuuluu mm. salaojitus,

Lisätiedot

Kehittämisyhtiö KeuLink Oy VUOSIKERTOMUS

Kehittämisyhtiö KeuLink Oy VUOSIKERTOMUS Kehittämisyhtiö KeuLink Oy VUOSIKERTOMUS 2008 SISÄLLYS TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS... 2 KEHITTÄMISYHTIÖ KEULINK OY... 4 YRITYSTARINA: TARHIANSUUN LIIKEKESKUS... 6 LÄNSI-SUOMEN KASVUKOLMIO OY... 7 KEULINK

Lisätiedot

Maakunnan energiahuolto. Kotikenttä ja Referenssit ja. ensimmäiset kokemus-

Maakunnan energiahuolto. Kotikenttä ja Referenssit ja. ensimmäiset kokemus- Huomio! Suunnitelma on lausunnolla valmisteluun osallistuneissa yrityksissä 21.6. saakka Bioenergiasta voimavara klusteriohjelma 2007-2015 Maakunnan energiahuolto Uutta tietoa ja osaamista sekä tukipalveluita

Lisätiedot

JOT Automation Group Oyj

JOT Automation Group Oyj J O T A U T O M A T I O N G R O U P 99 V u o s i k e r t o m u s Y H T I Ö K O K O U S JOT Automation Group Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidetään 12.4.2000 klo 14.00 Oulunsalossa, Oulunsalo-talossa. Osallistumisoikeus

Lisätiedot

Aspo. Vuosikertomus. luottamuksen arvoinen. Aspo Vuosikertomus 2009

Aspo. Vuosikertomus. luottamuksen arvoinen. Aspo Vuosikertomus 2009 Vuosikertomus 2009 Vuosikertomus 2009 Aspo Vuosikertomus 2009 Aspo Oyj PL 70, Lintulahdenkuja 10 00501 Helsinki Puhelin (09) 5211 Faksi (09) 521 4999 www.aspo.fi Aspo luottamuksen arvoinen Aspon vuosikertomus

Lisätiedot

Menestyjien mukana Innovatiivinen Oulun seutu

Menestyjien mukana Innovatiivinen Oulun seutu Menestyjien mukana Innovatiivinen Oulun seutu Innovatiivinen Oulun seutu 2009 2011 Julkaisijat Oulun kauppakamari Uusikatu 53, 90100 Oulu Puhelin: 010 821 8800 Fax: 010 821 8809 etunimi.sukunimi@chamber.fi

Lisätiedot

Ulvilan kaupungissa Friitalan nahkatehtaan

Ulvilan kaupungissa Friitalan nahkatehtaan Neorem Magnets myötätuulessa Timo Nikinmaa Hanns-J. Neubert Ulvilan kaupungissa Friitalan nahkatehtaan vieressä on tuiki tavallisen näköinen tehdashalli. Halli näkyy kaupungin keskustan läpi kulkevalle

Lisätiedot

Innovaatiot pk-yritysten kasvun vauhdittajana

Innovaatiot pk-yritysten kasvun vauhdittajana Innovaatiot pk-yritysten kasvun vauhdittajana 25 kertomusta kasvuyrityksistä Olavi Lehtoranta, Marjo Uusikylä Teknologiakatsaus 166/2005 Innovaatiot pk-yritysten kasvun vauhdittajana 25 kertomusta kasvuyrityksistä

Lisätiedot

JOT Automation Group Oyj

JOT Automation Group Oyj 2000 V U O S I K E R T O M U S Y H T I Ö K O K O U S JOT Automation Group Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidetään 4.4.2001 klo 16.00 Oulunsalossa, Oulunsalo-talossa. Osallistumisoikeus yhtiökokoukseen on

Lisätiedot

Sijoitu Saloon. Kasvun paikkoja ja menestystarinoita tulevaisuuden tekijöille

Sijoitu Saloon. Kasvun paikkoja ja menestystarinoita tulevaisuuden tekijöille Sijoitu Saloon Kasvun paikkoja ja menestystarinoita tulevaisuuden tekijöille SALO on enemmän Salo sijaitsee yrittäjän näkökulmasta kaiken keskellä, Suomen ehkä parhaimmalla paikalla: pääkaupunkiseutu on

Lisätiedot

pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä

pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä 2012 2 EnergyVaasa on yksi puhtaamman maailman tekijöistä maailman, jossa energiaa tuotetaan ympäristön kannalta kestävin menetelmin ja käytetään

Lisätiedot

Kauppakamari. Oulun ja Lapin Kauppakamarilehti 2/2009. Ydinvoimala Pyhäjoelle? Raahessa ei nyyhkitä laman alla

Kauppakamari. Oulun ja Lapin Kauppakamarilehti 2/2009. Ydinvoimala Pyhäjoelle? Raahessa ei nyyhkitä laman alla Kauppakamari Oulun ja Lapin Kauppakamarilehti 2/2009 Ydinvoimala Pyhäjoelle? Raahessa ei nyyhkitä laman alla Kuntaliitos vahvistaa Kalajoen ja Himangan elinvoimaa Topi-Kalustaja ja Sievin Jalkine varautuvat

Lisätiedot

ICT:n mahdollisuudet metalliteollisuudessa

ICT:n mahdollisuudet metalliteollisuudessa ICT:n mahdollisuudet metalliteollisuudessa Osa 2: Metallin liiketoimintakonseptit Suomen teollisuudessa toteutettavat liiketoimintamallit ovat pakottavassa muutoksessa. Yritykset ovat tilanteessa, jossa

Lisätiedot