Käsiastianpesuaineiden joutsenmerkintä. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Käsiastianpesuaineiden joutsenmerkintä. Versio 5.1 21.3.2012 31.3.2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä"

Transkriptio

1 Käsiastianpesuaineiden joutsenmerkintä Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä

2 Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin. Toimintaa valvoo jokaisessa pohjoismaassa kyseisen maan hallitus. Lisätietoja löytyy kotisivuiltamme. Suomi: Ympäristömerkintä PL 489 FI HELSINKI Puh: Faksi: Tanska: Miljømærkesekretariatet Dansk Standard Kollegievej 6 DK-2920 CHARLOTTENLUND Puh: Faksi: info@ecolabel.dk Norja: Stiftelsen Miljømerking i Norge Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 OSLO Puh: Faksi: info@svanemerket.no Islanti Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 REYKJAVIK Puh: Faksi: sigrun@ust.is Ruotsi: SIS Miljömärkning AB SE STOCKHOLM Puh: Faksi: svanen@sismab.se Tätä asiakirjaa saa kopioida vain kokonaisuudessaan tekemättä siihen muutoksia. Asiakirjan tekstiä saa lainata vain, jos sen laatija Pohjoismainen ympäristömerkintä mainitaan. Käännös ruotsinkielisestä asiakirjasta: Svanenmärkning av Handdiskmedel. Ristiriitatapauksissa pätee alkuperäinen teksti.

3 Joutsenmerkityt käsiastianpesuaineet 025 versio 5.1 Mikä on Joutsenmerkitty käsiastianpesuaine?... 1 Miksi valita Joutsenmerkki?... 1 Mitä voidaan Joutsenmerkitä?... 2 Kuinka merkkiä haetaan?... 2 Mitä Joutsenmerkin saamiseen vaaditaan? Ympäristövaatimukset Tuotteen kuvaus Kielletyt tai rajoitetut sisältyvät aineet ja seokset Annostelu, ympäristömyrkyllisyys ja biohajoavuus Pakkaus Käyttöohjeet ja ohjeistus kestävästä käytöstä Tehokkuus Laatu- ja viranomaisvaatimukset Markkinointi Joutsenmerkin muoto Valvonta Käyttöoikeuden voimassaoloaika Uudet kriteerit Liitteet 1 Joutsenmerkittyjen käsiastianpesuaineiden markkinointi 2 Analyysit, testimentelmät ja laskelmat 3 Käsiastianpesuainevalmistajan vakuutus 4 Raaka-ainevalmistajan vakuutus 5 Pesutehotesti 6 Hajusteaineet 26-lista

4 1(17) Mikä on Joutsenmerkitty käsiastianpesuaine? Joutsenmerkitty käsiastianpesuaine ottaa huomioon ympäristön ja käyttäjän terveyden mutta on samalla vähintään yhtä tehokas kuin muut käsiastianpesuaineet. Joutsenmerkki käsiastianpesuaineessa takaa, että tuote sisältää mahdollisimman vähän aineita, joilla on haitallinen vaikutus vesieliöihin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Pakkausmateriaalien määrä on minimoitu ja annosteluohjeen vaatimus vähentää yliannostelua. Joutsenmerkityt käsiastianpesuaineet: Pakkausmateriaalin määrää on rajoitettu. Aineet sisältävät vähemmän ympäristölle ja terveydelle vahingollisia aineita. Aineet ovat riittoisia ja kestävät käytössä. Miksi valita Joutsenmerkki? Joutsenmerkin luvanhaltija voi käyttää Joutsenmerkkiä markkinoinnissa. Joutsenmerkki on tunnettu ja hyvin arvostettu Pohjoismaissa. Joutsenmerkki on kustannustehokas ja yksinkertainen tapa tiedottaa yrityksen ympäristötyöstä ja sitoutumisesta ympäristöasioiden hoitoon asiakkaille ja ostajille sekä tavaran hankkijoille/toimittajille Ympäristömyötäisillä tuotteilla luvanhaltija valmistautuu tulevaisuuden ympäristövaatimuksiin. Ympäristökysymykset ovat monimutkaisia ja vaativat yrityksiltä paljon paneutumista. Joutsenmerkintä voi opastaa yritystä ympäristötyössä. Joutsenmerkinnässä ei ole kyse vain ympäristöasioista, vaan myös laadusta, koska näitä kahta asiaa ei voi erottaa toisistaan. Täten Joutsenmerkkiä voidaan pitää myös laadun takeena. Tuotteen ympäristövaikutukset vaikuttavat yhä voimakkaammin ammattilaisten ja tavallisten kuluttajien ostopäätökseen. Joutsenmerkityn pullon nähdessään kuluttaja tietää, mikä tuote hänen tulisi valita.

5 2(17) Mitä voidaan Joutsenmerkitä? Joutsenmerkin voivat saada vähittäismyyntiin tai ammattikäyttöön tarkoitetut nestemäiset käsiastianpesuaineet, joiden pääasiallinen käyttökohde on astioiden pesu käsin. Tuoteryhmään eivät kuulu tuotteet, joiden tarkoituksena on desinfioida tai estää mikro-organismien (kuten bakteerien) kasvua. Tuote katsotaan ammattikäyttöön tarkoitetuksi, jos > 80 % myynnistä suuntautuu ammattilaismarkkinoille. Kuinka merkkiä haetaan? Jokainen vaatimus on merkitty K-kirjaimella (krav/vaatimus) ja numerolla. Kaikki vaatimukset on täytettävä, jotta lupa voidaan myöntää. Kriteereissä esitettyjä vaatimusten laskentaa varten on saatavilla laskentataulukko ympäristömerkinnästä. Asiakirjan alussa on ympäristömerkintätoimistojen yhteistiedot ja kotisivujen osoitteet. Tekstin symbolit Vaatimusten kohdalla on kuvattu, kuinka hakijan tulee osoittaa vaatimuksen täyttyminen. Tekstissä on lisäksi erilaisia symboleja, joissa kuvataan dokumentointitapa. Symbolit ovat: Lähetä dokumentaatio hakemuksen mukana Tarkistetaan paikan päällä Liitä hakemukseen asiakirja ympäristöhallinnan toimintatavoista. Lähetä mukana käytännön menetelmäkuvaus laatukäsikirjasta Hakemus Pohjoismaisen ympäristömerkinnän hakemus lähetetään oman maan Ympäristömerkintäorganisaatiolle ja hakemus on voimassa 12 kuukautta. Hakemusta voi käsitellä pohjoismaisen sopimuksen mukaan myös joku muu Pohjoismaa ja tästä on ilmoitettava hakijalle. Mikäli Pohjoismaiden ulkopuolella sijaitseva yritys hakee merkkiä, tulee merkkiä hakea siitä Pohjoismaasta, jossa tuotetta pääasiallisesti myydään/markkinoidaan. Hakemukseen kuuluu hakemuslomake sekä kirjallinen aineisto, jolla osoitetaan jokaisen vaatimuksen täyttyminen (tarkennettu vaatimuksessa). Hakemuslomakkeessa on ilmoitettava ne Pohjoismaat, joissa Joutsenmerkittyjä tuotteita myydään/markkinoidaan sekä tuotteiden arvioitu liikevaihto näissä maissa. Ympäristömerkintätoimistot antavat mielellään lisätietoa. Yhteistiedot löytyvät tämän kriteerin alussa.

6 3(17) Myynti Pohjoismaissa Myönnetty lupa on voimassa jokaisessa Pohjoismaissa. Lupatodistukseen kirjoitetaan tuotteet maittain, sen mukaan mitä hakemuslomakkeeseen on kirjoitettu. Joutsenmerkityt tuotteet näkyvät ympäristömerkinnän kotisivuilla. Luvanhaltijan on ilmoitettava Pohjoismaiselle ympäristömerkinnälle jos tuotteen myyntimaihin tulee muutoksia. Mikäli tuotetta tullaan myymään myös jossakin muussa Pohjoismaassa kuin hakulomakkeessa on ilmoitettu, pitää luvanhaltijan kirjallisesti ilmoittaa asiasta luvan myöntäneelle taholle ja lähettää mahdollista lisätietoa. Tarkastuskäynti Ennen kuin Joutsenmerkin käyttölupa myönnetään käy Pohjoismainen ympäristömerkintä tarkastuskäynnillä yrityksessä. Käynnin aikana tarkastetaan laskelmien tausta-aineisto, alkuperäiset todistukset, mittauspöytäkirjat, ostotilastot ja muut vastaavat aineistot, joilla voidaan varmistaa vaatimusten täyttyminen. Maksut Hakemusmaksu laskutetaan hakemuksen yhteydessä. Lisäksi peritään vuosimaksua, joka perustuu Joutsenmerkityn tuotteen liikevaihtoon Tiedustelut Ympäristömerkintätoimistot antavat mielellään lisätietoa, yhteistiedot kriteerin alussa. Mitä Joutsenmerkin saamiseen vaaditaan? Joutsenmerkin saamiseksi vaaditaan Kaikki Joutsenmerkin vaatimukset on täytettävä. Luvan uusimisen yhteydessä on toimitettava dokumentaatio siitä, että kaikki vaatimukset täyttyvät.

7 4(17) 1 Ympäristövaatimukset Luvun 1 vaatimukset koskevat kaikkia sisältyviä aineita, ellei toisin mainita. Sisältyviä aineita ovat kaikki tuotteessa käytetyt aineet, myös raaka-aineiden lisäaineet (kuten säilöntä- ja stabilointiaineet) mutta eivät raaka-ainetuotannosta peräisin olevat epäpuhtaudet. Epäpuhtauksia ovat raaka-ainetuotannon jäämät, joiden pitoisuus valmiissa tuotteessa on alle 0,01 paino- % (100 ppm). Raaka-aineeseen tai tuotteeseen tietoisesti tai tarkoituksellisesti lisättyjä aineita ei pidetä epäpuhtauksina pitoisuudesta huolimatta. Raaka-aineiden yli 1,0 %:n epäpuhtauspitoisuuksia pidetään kuitenkin sisältyvinä aineina. Sisältyviksi aineiksi katsotaan myös aineiden tunnetut hajoamistuotteet (kuten formaldehydi ja aryyliamiini). Kemikaalivaatimusten laskennassa viitataan DID-listaan (Detergents Ingredient Database), jota kuvataan tarkemmin liitteessä 2. DID-lista sisältää yleisimmät pesu-, astianpesu- ja puhdistusaineissa käytetyt aineet. DID-listan osassa B ilmoitetaan, miten listan ulkopuolisten aineiden tiedot lasketaan tai ekstrapoloidaan. DID-lista on saatavilla Pohjoismaisen ympäristömerkinnän sivustosta. Ympäristövaatimusten laskennassa käytetään tai myöhemmin päivättyä DID-listaa. Analyysilaboratorioita koskevat vaatimukset kuvataan liitteessä Tuotteen kuvaus K1 Tuotteen sisältö eli ainesosaluettelo Hakijan on ilmoitettava käsiastianpesuaineen täydellinen ainesosaluettelo ja liittää mukaan käyttöturvallisuustiedote jokaisesta raaka-aineesta. Ainesosista on käytävä ilmi kauppanimi kemiallinen nimi määrä (liuotin, kuten vesi, mukaan ja pois lukien) jokaisen ainesosan CAS-numero (jos ainesosa koostuu useasta kemiallisesta aineesta, myös ne pitää selvittää) jokaisen ainesosan tehtävä tuotteessa DID-numero DID-listaan kuuluvista aineista terveys- ja ympäristöluokitus. DID-numero on DID-listassa oleva ainesosanumero, jota on käytettävä kemikaalivaatimusten täyttymistä laskettaessa. DID-lista löytyy Pohjoismaisen ympäristömerkinnän kotisivuilta hakusanalla DID-lista.Täydellinen ainesosaluettelo tuotteesta vaatimuksen mukaisesti.reach-asetuksen 1907/2006 liitteen II mukainen käyttöturvallisuustiedote jokaisesta raaka-aineesta.

8 5(17) 1.2 Kielletyt tai rajoitetut sisältyvät aineet ja seokset K2 Tuotteen luokitus Tuote ei saa luokittua talukossa 1 mukaisilla vaaralausekkeilla EU:n ainedirektiivin 67/548/ETY tai sen muutosten tai mukautusten tai CLPasetuksen 1272/2008/EY mukaan. Siirtymäaikana saakka voidaan käyttää EU:n ainedirektiivin tai CLP-asetuksen mukaista luokittelua. Siirtymäkauden jälkeen käytetään ainoastaan CLP-asetuksen mukaista luokittelua (katso taulukko 1): Taulukko 1. Tuotteen luokitus Vaaraluokka vaaraluokitus, -kategoria ja -lausekkeet / Vaarasymboli ja R-lausekkeet Ympäristölle vaarallista CLP-asetus 1272/2008 Akuutisti vesiympäristölle vaarallinen: Kategoria 1 H400 Kroonisesti vesiympäristölle vaarallinen: Kat. 1; H410, Kat. 2; H411, Kat. 3; H412, Kategoria 4 H413 Erittäin myrkyllistä Suun kautta kategoriat 1 ja 2; H300, Ihon kautta kategoria 1; H310, Hengitysteitse kategoria 1; H330 ja / tai elinkohtainen myrkyllisyys kategoria 1; H370 Myrkyllistä Suun kautta kategoriat 2 ja 3; H300, H301 Ihon kautta kategoria 2 ja 3; H 310, H311, Hengitysteitse kategoriat 2 ja 3; H330, H331 ja / tai elinkohtainen myrkyllisyys (kerta-altistuminen) kategoria 1; H370 ja tai elinkohtainen myrkyllisyys (toistuva altistuminen) kategori 1; H372 EU:n Seodirektiivi 1999/45/EY N ja R50, R50/53 tai R51/53. R52, R53 tai R52/53 ilman N Tx (T+ Norjassa) ja R26, R27, R28 ja/tai R39 T ja R23, R24, R25, R39 ja/tai R48 Terveydelle haitallinen Välitön myrkyllisyys suun kautta kategoriat 3 ja 4; H 301, H 302, Välitön myrkyllisyysy ihon kautta kategoriat 3 ja 4; H 311 ja H312, Välitön myrkyllisyys hengitysteitse kategoriat 3 ja 4; H331 ja H332, Elinkohtainen myrkyllisyys (kertaaltistuminen) kategoria 2; H371, Elinkohtainen myrkyllisyys (toistuva altistuminen) kategoria 2; H373 ja / tai Aspiraatiovaara kategoria 1; H 304 Xn ja R20, R21, R22, R48, R65 ja/tai R68

9 6(17) Herkistävä / ärsyttävä Syöpävaarallinen Perimää vaurioittava Lisääntymiselle vaarallinen Hengitysteiden herkistyminen kategoria 1; H 334 Ihon herkistyminen kategoria 1; H 317 Carc. 1A tai 1B; H350 Carc. 1A tai 1B; H350i Carc. 2; H351 Muta. 1A; H340 Muta. 1B; H340 Muta. 2; H341 Repr. 1A tai 1B; H360F Repr. 1A tai 1B; H360D Repr. 2; H361f Repr. 2; H361d Lact. H362 Xn ja R42 tai Xi ja R43 Carc. kat. 1 tai 2; R45 Carc. kat. 1 tai 2: R49 Carc. kat. 3; R40 Muta. kat. 1; R46 Muta, kat. 2; R46 Muta. kat. 3; R68 Repr. kat. 1 tai 2; R60 Repr. kat. 1 tai 2; R61 Repr. kat. 3; R62 Repr. kat. 3; R63 R64 Luokitus tapahtuu EU:n ainedirektiivin 67/548/ETY ja seosdirektiivin 1999/45/ETY muutosten ja mukautusten mukaisesti. Huomioi, että valmistaja on vastuussa luokittelusta. Reach asetuksen (1907/2006) liitteen II mukainen käyttöturvallisuustiedote tuotteesta. K3 CMR aineet Tuote ei saa sisältää aineita, jotka luokitellaan taulukon 2 mukaisilla vaaraluokilla tai -niiden yhdistelmillä. Taulukko 2. Raaka-aineiden luokitus. Luokittelu Syöpävaarallinen Perimää vaurioittava Lisääntymiselle vaarallinen vaarakategoria ja vaaralauseke (Asetus 1272/20081) Kat. 1A tai Kat. 1B; H350 Kat. 1A tai Kat. 1B; H350i Kat. 2; H351 Kat. 1 A; H340 Kat. 1B; H340 Kat. 2; H341 Kat.. 1A tai 1B; H360F Kat. 1A tai 1B; H360D Kat. 2; H361f Kat. 2; H361d H362 Vastaavat varoitusmerkit ja R- lausekkeet (Direktiivi 67/548/EEC /seodirektiivi 1999/45/EY) 2 Carc. kat. 1 tai 2; R45 Carc. kat. 1 tai 2: R49 Carc. kat. 3; R40 Muta. kat. 2; R46 Muta. kat. 3; R68 Repr. kat. 1 tai 2; R60 Repr. kat. 1 tai 2; R61 Repr. kat. 3; R62 Repr. kat. 3; R63 R64 1 Sovelletaan joulukuusta 2010 lähtien 2 Sovelletaan asetuksen 1272/2008 siirtymäkaudella joulukuusta 2010 kesäkuuhun 2015 Vaatimukset koskevat myös aineen tunnettuja hajoamistuotteita, jotka luokitellaan yllä olevan taulukon mukaisesti (kuten formaldehydi ja aryyliamiini). Valmistajan ja raaka-ainetoimittajien allekirjoittamat vakuutukset vaatimusten täyttymisesta liitteiden 3 ja 4 mukaisesti (tai vastaava dokumentaatio).

10 7(17) K4 Herkistävät aineet Tuote ei saa sisältää 0,10 paino- % aineita, joka on luokiteltu vaaralusekkeilla H334/R42 tai H317/R43 asetuksen 1272/2008 tai direktiivin 67/548/ETY perusteella. Katso myös hajusteita koskevat erityisvaatimukset kohdasta K5. Valmistajan ja raaka-ainetoimittajien allekirjoittamat vakuutukset vaatimusten täyttymisesta liitteiden 3 ja 4 mukaisesti (tai vastaava dokumentaatio). K5 Hajusteet kuluttajatuotteissa Seuraavat vaatimukset koskevat ainoastaan kuluttajakäyttöön suunnattuja käsiastianpesuaineita. Vaatimukset koskevat myös kasviuutteiden hajusteita. a) Hajusteiden käytössä on noudatettava IFRAn (International Fragrance Association) suosituksia. b) Pesuaineasetuksen 648/2004/EY tai sen myöhempien muutosten ilmoitusvaatimuksen piiriin kuuluvien hajusteiden ainekohtainen pitoisuus ei saa olla > 100 ppm (> 0,010 %) (katso liite 6). Katso myös herkistäviä aineita koskeva kohta K4. c) Luokituksen H317/R43 tai H334/R42 saaneiden hajusteiden ainekohtainen pitoisuus ei saa olla > 100 ppm (>0,010 %). Katso myös muita herkistäviä aineita koskeva kohta K4. Käsiastianpesuaineen valmistajan vakuutus, joka osoittaa, että hajusteiden käsittelyssä ja/tai valmistuksessa on noudatettu IFRAn suosituksia vaatimuksen 5a mukaisesti. Liitteitä 3 ja 4 voidaan käyttää. Hajustevalmistajan vakuutus, josta käyvät ilmi hajusteiden ja mahdollisten kasviuutteiden sisältämät hajusteaineet sovellettavin osin. Vakuutuksena voidaan käyttää liitettä 4 tai vastaavaa dokumentaatiota (kuten 26 herkistävän aineen analyysitodistukset sekä tieto, onko aine saanut luokituksen R42/H334 ja / tai R43/H317). K6 Hajusteet ammattikäytön tuotteissa Ammattikäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa ei saa käyttää hajusteita. Ammattikäyttöön tarkoitetuilla tuotteilla tarkoitetaan tuotteita, joita markkinoidaan ammattikäyttöön esimerkiksi laitoksiin, suurkeittiöihin, ravintoloihin ja julkiselle sektorille. Sekä kuluttajille että ammattilaisille myytävä tuote katsotaan ammattilaistuotteeksi, jos vähintään 80 % myynnistä suuntautuu ammattilaisille. Jos käyttäjäryhmästä on epäselvyyttä, Pohjoismainen ympäristömerkintä voi vaatia dokumentaation siitä, missä tuotetta aiotaan myydä. Vaatimuksen 1 mukainen ainesosaluettelo, josta käy ilmi, ettei tuotteeseen ole lisätty mitään raaka-ainetta hajusteeksi

11 8(17) K7 Kielletyt aineet Tuote ei saa sisältää seuraavia aineita: APEO (alkyylifenolietoksylaatit) ja niiden johdannaiset APD (alkyylifenolijohdannaiset) EDTA (etyleenidiamiinitetraetikkahappo) ja sen suolat kvaternääriset ammoniumsuolat, jotka eivät ole helposti hajoavia metyyli dibromoglutaronitriili (MG) nitromyskit ja polysykliset myskiyhdisteet aineet, jotka kuuluvat mahdollisesti hormonitoimintaa häiritsevien aineiden luokkaan 1 tai 2 DG Environment:n raportissa Study on enhancing the Endocrine. Disrupter priority list with a focus on low production volume chemicals EU:n raportti hormonitoimintaa häiritsevistä aineista on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: (liite L, alkaen sivu 238) aineet, jotka REACH asetuksen liitteen XIII perusteella ovat hitaasti hajoavia, biokertyviä ja myrkyllisä PBT tai erittäin histaasti hajoavia ja erittäin biokertyviä ( vpvb). Aineita, jotka on tunnistettu erityistä huolta aiheuttaviksi (Substances of Very High Concern) ja listattu aineiden kandidaattilistaan. Huomaa myös vaatimus K18, joka koskee Norjassa myytävien tuotteiden fosforin enimmäispitoisuutta. Valmistajan ja raaka-ainetoimittajien allekirjoittamat vakuutukset vaatimusten täyttymisesta liitteiden 3 ja 4 mukaisesti (tai vastaava dokumentaatio). K8 Väriaineet Tuotteeseen saa lisätä elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä väriaineita sekä väriaineita, jotka eivät ole biokertyviä. Väriainetta ei pidetä biokertyvänä, jos BCF on < 500 tai logkow on < 4,0. Jos on tiedossa sekä BCF- että logkowtiedot, käytetään korkeimpia mitattuja BCF-arvoja. Väriaineen BCF- tai logkow-dokumentaatio tai E-numero. K9 Säilöntäaineet a) Tuotteen tai sen raaka-aineiden säilöntäaineet eivät saa olla biokertyviä. Säilöntäainetta ei pidetä biokertyvänä, jos BCF on < 500 tai logkow on < 4,0. Jos on tiedossa sekä BCF- että logkow-arvot, käytetään korkeimpia mitattuja BCF-arvoja.

12 9(17) b) Tuotteen säilöntäainepitoisuuksien on oltava alle Challenge-testissä (tai vastaavan) esitettyjen raja-arvojen. BCF- tai logkow-dokumentaatio Challenge-testin tai vastaavan kokeen testausseloste, josta käy ilmi, että tuotteessa on vain tarvittava määrä säilöntäainetta. Katso liitteestä 2 testilaboratorioita koskevat vaatimukset ja tietoa Challenge-testistä. 1.3 Annostelu, ympäristömyrkyllisyys ja biohajoavuus K10 Enimmäisannostus Annostus lasketaan suositeltuna annoksena grammoina vesilitraa kohti. Suositeltu annos ei saa olla yli 1,0 g/vesilitra. Muunnoksissa käytetään valmisteen tiheyttä huoneenlämmössä. Mikäli annostus on annettu vaihteluvälinä, annostus lasketaan suurimman pitoisuuden perusteella. Vastaavaa menettelyä käytetän myös myöhemmin (K16) paino-hyötysuhdelaskuissa. (VNF) Laskelma enimmäisannostuksesta sekä etiketti tai etiketin luonnos, josta annostus käy ilmi. K11 Pitkäaikaiset ympäristövaikutukset Tuote saa sisältää rajoitetun määrän ympäristölle vaarallisiksi luokiteltuja aineita. Vesieliöille myrkyllisiä ja huonosti vesiympäristössä hajoavia aineita, eli aineita, jotka ovat saaneet luokituksen H410 (R50/53), H411 (R51/53) tai H412 (R52/53), koskevat seuraavat rajoitukset: Vaatimus: FV = 100 *C H * C H411 + C H412 0,030 g/litra käyttöliuosta tai Vaatimus: FV = 100 *C R50/ * C R51/53 + C R52/53 0,030 g/litra käyttöliuosta jossa: FV = Kerroinarvo C H410/ R50/53 = H410- tai R50/53 aineiden pitoisuus (g/l käyttöliuosta)* C H411/ R51/53 = H411- tai R51/53 aineiden pitoisuus (g/l käyttöliuosta)* C H412/ R52/53 = H412- tai R52/53 aineiden pitoisuus (g/l käyttöliuosta)* *kyseisen luokituksen saaneiden aineiden määrä tuotteessa, kun annos on 0,60 g/l käyttöliuosta, jos etiketissä ilmoitettu annos on 0,6 g/l. Jos tuotteen ilmoitettu annos on yli 0,60 g/l käyttöliuosta, käytetään ilmoitettua annosta.

13 10(17) Poikkeuksena aerobisesti* ja anaerobisesti** hajoavat tensidit, jotka luokittuvat vaaraausekkeilla H411 tai H412. * DID listan tai OECD Guidelines testimenetelmien 301 A-F tai 310 tai vastaavan menetelmän mukaisesti todennettu aerobinen hajoavuus. **Did listan tai ISO ECETOC No. 28 (kesäkuu 1988) tai vastaavan menetelmän mukaisesti todennettu anaerobinen hajoavuus. Vaatimuksena on vähintään 60 %:n hajoavuus anaerobisissa olosuhteissa. Jos aineen ympäristövaarallisuudesta ei ole tietoa, ainetta pidetään vesiympäristölle vaarallisena lausekkeella H410 (merkinnällä R50/53). Selvitys tensideistä, jotka on vapautettu vaatimuksesta (määrä, luokitus ja hajoavuus. Erittely luokituksen H410 (R50/53 ), H411 (R51/53) tai H412 (R52/53) mukaisista aineista. Valmistajan ja raaka-ainetoimittajien allekirjoittamat vakuutukset vaatimusten täyttymisesta liitteiden 3 ja 4 mukaisesti (tai vastaava dokumentaatio). Edellä mainitun kaavan mukainen laskelma, joka osoittaa, että vaatimus täyttyy. Vaatimuksessa K1 eritellyt raaka-aineiden käyttöturvallisuustiedotteet, joista käy ilmi aineen vaarallisuus ympäristölle (välitön myrkyllisyys vesieliöille, hajoavuus ja/tai biokertyvyys). K12 Tensidit aerobinen ja anaerobinen hajoavuus a)tensidien on oltava nopeasti aerobisesti hajoavia. b)tensidien on oltava anaerobisesti hajoavia. Viittaus vuoden 2007 tai myöhempään DID-listaan DID listaan kuulumattomien aineiden osalta voidaan käyttää käyttöturvallisuustiedotteen, muiden tieteellisesti hyväksyttyjen lähteiden tai suoritettujen testien tuloksien tietoja edellyttäen, että tiedot ovat luotettavia ja asiakirjoissa käytetyt testimenetelmät vastaavat liitettä 2. DID listan B osassa annetaan ohjeita siitä, miten asiaa koskevat laskentamuuttujat määritellään sellaisten aineiden osalta, joita ei ole lueteltu DID-luettelossa. K13 Kriittinen laimennustilavuus (CDV) Kaikista käsiastianpesuaineeseen sisältyvistä kemikaaleista on laskettava kriittinen laimennustilavuus (CDV). CDV on teoreettinen arvo, joka kuvaa aineen myrkyllisyyttä ja hajoavuutta ympäristössä. Tuotteen CDV ei saa ylittää seuraavaa raja-arvoa CDV krooninen tai CDV akuutti CDVkrooninen litraa CDVakuutti litraa

14 11(17) CDV lasketaan seuraavalla kaavalla. CDV laskelmaan otetaan huomioon tuotteen kaikki raaka-aineet (mukaan lukien raaka-aineiden yksittäiset aineet).: CDV krooninen = CDV i = (annos i x DF i x 1000 / TF krooninen i ), jossa tai CDV akuutti = CDV i = (annos i x DF i x 1000 / TF akuutti i ), jossa annos i = aineen i määrä suositellussa annoskoossa (g/l käyttöliuosta)* DF i = aineen i hajoamiskerroin TF krooninen i = krooninen myrkyllisyyskerroin TF akuutti i = akuutti myrkyllisyyskerroin *Annos on 0,60 g/l, jos pakkauksen suositeltu annos on 0,60 g/l. Jos annos on > 0,60 g, käytetään suositeltua annosta. Dokumentoinnissa tulee viitata ensisijaisesti vuonna 2007 päivättyyn tai uudempaan DID-listaan. Jos ainetta ei ole DID-listassa, voidaan käyttää muuta dokumentaatiota, kuten testiraportteja tai kirjallisuusviitteitä. Katso lisätietoja DID-listan osasta B. CDV akuutti - tai CDV krooninen -laskelmat, joista käy ilmi, että vaatimus täyttyy. Aineiden dokumentoinnissa tulee viitata ensisijaisesti tammikuussa 2007 päivättyyn tai uudempaan DID-listaan. DID listan B osassa annetaan ohjeita siitä, miten asiaa koskevat laskentamuuttujat määritellään sellaisten aineiden osalta, joita ei ole lueteltu DID-luettelossa. 1.4 Pakkaus K14 K15 Muovityyppi Pakkaus- ja etikettimateriaalit eivät saa sisältää PVC:tä tai muita halogenoituja muoveja. Tuoteseloste tai vakuutus, josta käy ilmi, mitä muovia käytetään. Vakuutuksena voidaan käyttää liitettä 3 tai vastaavaa dokumenttiä. DIN merkintä Muovinen primaaripakkaus on merkittävä standardin DIN 6123 osan 2 ISO 11469:2000 tai vastaavan mukaan. Tämä vaatimus ei koske korkkeja, kapseleita eikä pumppuja. Primääripakkausta koskeva dokumentaatio, josta käy ilmi, että merkintä vastaa standardia DIN 6120 tai vastaavaa, kuvat tuotteen merkinnästä tai tuoteseloste, josta merkintä käy ilmi. Merkinnän voi osoittaa myös mukaan liitetyllä etiketillä.

15 12(17) K16 Paino-hyötysuhde (VNF) Paino-hyötysuhde (VNF) kuvaa pakkauksen painon ja sen sisältämän käyttöannosten suhdetta. Suhdetta voidaan parantaa muun muassa pakkausmateriaalien kierrätyksellä. Huomaa, että laskelman käyttöannoksena käytetään korkeinta yhdelle vesilitralle ilmoitettua annosta pakkauksessa ilmoitetulla annoksella laskettuna. Paino-hyötysuhdetta rajoitetaan seuraavasti: VNF = Σ [(Vi + Ni)/(Di * ti)] < 0,15 Vi = Pakkauksen (i) paino grammoina mukaan lukien etiketti, korkki, mukana oleva annostelulaite ja vastaava (g ). Ni = kierrättämättömän (neitseellisen) materiaalin paino grammoina pakkauksessa (i) (g). Jos pakkauksen kierrätetyn materiaalin osuus on 0 %, Ni = Vi. Pakkaus katsotaan olevan kierrätetty mikäli sen raaka-aine on kerätty jakeluportaassa ja/tai kuluttajaportaassa *. Jos raaka-aine on materiaali- tai pakkaustuotannon omaa teollista jätettä, ei materiaalin katsota olevan kierrätettyä**. *(post-consumer) **(pre-consumer) Di = Annosten määrä pakkauksessa (i). ti = palautusluku, eli pakkausen (i) uudelleen käyttökertojen lukumäärä. t = 1 jos pakkausta ei käytetä uudelleen samassa käyttötarkoituksessa (kertakäyttöpakkaus). t > 1 vain, jos voidaan dokumentoida, että pakkausta käytetään uudelleen samassa käyttötarkoituksessa. Laskelma paino-hyötysuhteesta (VNF) sekä pakkauksen kierrättämistä koskeva mahdollinen dokumentaatio Pakkauksen valmistajan vakuutus kierrätetyn materiaalin määrästä, jos pakkauksessa on käytetty kierrätettyä materiaalia K17 Palautusjäjestelmät Tyhjät tuotepakkaukset kierrätetään kansallisten sääntöjen, lakien ja/tai toimialakohtaisten sopimusten mukaisesti niissä pohjoismaissa, joissa ympäristömerkittyjä tuotteita myydään/markkinoidaan (PYR, REPA Grønt Punkt). Kopio sopimuksesta, jolla hakija on liittynyt palautus- tai kierrätysjärjestelmään jokaisessa Pohjoismaassa, jossa tuotetta myydään. Voidaan käyttää liitettä 3 tai vastaavaa vakuutusta.

16 13(17) 1.5 Käyttöohjeet ja ohjeistus kestävästä käytöstä K18 Annostus- ja käyttöohjeet Tuotteen primääripakkauksessa on oltava annossuositus. Pakkauksessa on ilmoitettava selkeästi suositeltu annos normaalilikaisille astioille. Kuluttajatuotteissa annostus on annettava muodossa x millilitraa y litraan vettä tai z teelusikallista* y litraan vettä. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa annostus voidaan antaa esimerkiksi muodossa x millilitraa tai y pumpullista z litraan vettä tai vastaavalla tavalla. *1 teelusikka on 5 millilitraa. Fosfaatteja sisältävien tuotteiden etiketissä on oltava seuraava tai vastaava teksti: Sisältää fosfaattia. Sopii vain talouksiin, joiden jätevedet puhdistetaan Norjassa myytävät käsiastianpesuaineet saavat sisältää korkeintaan 0,2 % fosforia. Etiketti, etiketin luonnos tai kopio primääripakkauksen tiedoista (annostus ja mahdollinen lisäys fosfaattien osalta) sekä tuoteseloste ammattikäyttöön tarkoitetuista tuotteista. Jos tuotetta myydään useammassa Pohjoismaassa, etiketti ja edellä mainitut tiedot on oltava kaikilla tarvittavilla kielillä. Jos tuotetta myydään Norjassa, tieto siitä, ettei tuote sisällä yli 0,2 % fosforia. 2 Tehokkuus K19 Tehokkuustestaus Tuotteen tehokkuus testataan vertaamalla tuotteen kykyä poistaa likaa/puhdistaa ja tuotteen riittoisuutta vertailutuotteeseen. Tuotteen puhdistustehon on oltava yhtä hyvä tai parempi kuin vertailutuotteen puhdistusteho vähintään 80 prosentissa testikierroksista. Tehokkuuden määrityksessä voidaan käyttää myös tilastollisia menetelmiä. Tällöin vähintään 80 % testattavista tuotteista on oltava vähintään yhtä tehokkaita kuin vertailutuotteen (95 % luottamusväli). Tehokkuus testataan laboratoriokokein liitteessä 5 kuvattujen menetelmien mukaisesti. Laboratorioita koskevat yleiset vaatimukset on esitetty liitteessä 2. Tulokset esitetään liitteen 5 mukaisella testausselosteella. Vertailutuote testataan pakkauksessa ilmoitetulla pienimmällä suositellulla annoksella. Jos vertailutuotteessa ei ole annostusohjetta, käytetään samaa annosta kuin testituotteella. Testituote testataan pienimmällä suositellulla annoksella.

17 14(17) Vertailutuote on yksi vakiintuneista (3 4 markkinajohtajaa) käsiastianpesuaineista, joita markkinoidaan yhdessä tai kaikissa Pohjoismaissa kyseisenä ajankohtana. Vertailutuotelista on saatavissa Pohjoismaiselta ympäristömerkinnältä. Vertailutuote ei saa olla sama tuote, jolle haetaan ympäristömerkintää. Vertailutuotteen on oltava jonkun muun valmistama kuin hakijan. Vertailutuotteen on oltava ostettu äskettäin testiä varten. Ammattikäyttöön tarkoitettua tuotetta on verrattava toiseen ammattilaistuotteeseen ja kuluttajatuotetta kuluttajatuotteeseen. Jos tuotetta markkinoidaan sekä ammattilaisille että kuluttajille, vertailutuotteena on käytettävä ammattilaistuotetta. Testausseloste, josta käy ilmi, että tuote on yhtä hyvä tai parempi kuin vertailutuote liitteen 5 mukaisesti Testilaboratoriota koskeva dokumentaatio liitteen 2 mukaisesti 3 Laatu- ja viranomaisvaatimukset Joutsenvaatimusten täyttämisen varmistamiseksi seuraavat rutiinit on toteutettava. Jos käsiastianpesuaineen valmistajalla on ISO tai EMAS sertifioitu ympäristöhallintajärjestelmä riittää että, akreditoitu tarkastaja vahvistaa vaatimusten täyttymisen. K20 Joutsenvastaava Yrityksessä on oltava henkilö, joka vastaa joutsenvaatimusten täyttymisestä ja toimii yhteyshenkilönä Pohjoismaiseen ympäristömerkintään. Organisaatiokuvaus, josta käy ilmi yllä mainituista asioista vastaavat. K21 Dokumentaatio Luvanhaltijan on säilytettävä ja vaadittaessa esitettävä kopio hakemuksesta sekä laskelmissa käytetyistä tiedoista ja tausta-aineistosta (mukaan lukien testiraportit, toimittajilta ja alihankkijoilta saatu aineisto ja vastaavat). Tarkistetaan paikan päällä. K22 Käsiastianpesuaineen laatu Luvanhaltijan on varmistettava, että Joutsenmerkityn tuotteen laatu säilyy koko luvan voimassaoloajan. Kuvaus menettelytavoista, joilla Joutsenmerkityn käsiastianpesuaineen laatua koskeviin reklamaatioihin puututaan

18 15(17) K23 Suunnitellut muutokset ja odottamattomat poikkeukset Joutsenvaatimuksiin vaikuttavat suunnitellut muutokset ja odottamattomat poikkeukset on kirjallisesti ilmoitettava Pohjoismaiselle ympäristömerkinnälle. Toimintaohjeet ja käytännöt kuinka suunnitelluista muutoksista ja odottamattomista poikkeuksista raportoidaan Pohjoismaiselle ympäristömerkinnälle. K24 Jäljitettävyys Luvanhaltijan on pystyttävä jäljittämään Joutsenmerkityt tuotteet tuotannossa. Kuvaus/rutiinit, joilla osoitetaan vaatimuksen täyttyminen. K25 Lait ja asetukset Luvanhaltijan on varmistettava, että voimassa olevia turvallisuutta ja työympäristöä koskevia määräyksiä, ympäristölainsäädäntöä sekä laitoskohtaisia ehtoja/toimilupia noudatetaan Joutsenmerkityn tuotteen kaikissa valmistuspaikoissa sekä kaikkien Joutsenmerkittyjen tuotteiden kohdalla. Allekirjoitettu hakemuslomake. 4 Markkinointi Joutsenmerkki on tavaramerkki, jolla on hyvä tunnettuus ja uskottavuus Pohjoismaissa. Joutsenmerkittyä tuotetta saa markkinoida Joutsenmerkillä niin kauan kuin lupa on voimassa. Merkki tulee sijoittaa näkyvästi. Käyttäjälle ei saa jäädä epäselväksi, että merkki osoittaa käsiastianpesuaineen olevan ympäristömerkitty. Lisätietoja markkinoinnista löytyy julkaisusta Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt päivätty 22. kesäkuuta 2011 tai myöhempi versio. K26 Tuotteen ominaisuudet Tuotetta ei saa markkinoida muuhun kuin tässä kriteerissä ilmoitettuun käyttöön (katso kohta Tuoteryhmän määrittely ). Etiketti, etiketin luonnos tai kopio primääripakkauksen tiedoista (niiden Pohjoismaiden kielillä, joissa tuotetta myydään) sekä tuoteseloste ammattikäyttöön tarkoitetuista tuotteista

19 16(17) K27 Joutsenmerkin markkinointi Joutsenmerkittyjä tuotteita on markkinoitava Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt mukaisesti, 22. kesäkuuta 2011 tai myöhempi versio. Liite 1 täytettynä ja allekirjoitettuna. Joutsenmerkin muoto Joutsenmerkillä on oltava seuraava ulkoasu: 425 xxx Jokaisella luvalla on oma lupanumeronsa. Ympäristömerkki sijoitetaan pakkaukseen tai tuotteeseen. Katso yksityiskohtaiset tiedot ympäristömerkin ulkoasusta asiakirjasta Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt päivätty 22. kesäkuuta 2011 tai myöhempi versio. Valvonta Pohjoismainen ympäristömerkintä voi tarkastaa täyttääkö tuote Joutsenvaatimukset käyttöoikeuden myöntämisen jälkeenkin. Tämä voi tapahtua esim. valvontakäynnillä tai pistokoetarkastuksilla. Tarkastus voidaan myös tehdä ottamalla näyte analyysiin pistokokeen muodossa kaupassa myynnissä olevien tuotteiden joukosta, jonka jälkeen näytteen analysoi puolueeton testilaitos. Jos vaatimuksia ei täytetä, Pohjoismainen ympäristömerkintä voi vaatia, että luvanhaltija maksaa analyysikulut. Jos osoittautuu, että tuote ei täytä vaatimuksia, voidaan Joutsenmerkin käyttöoikeus perua. Käyttöoikeuden voimassaoloaika Pohjoismainen ympäristömerkintä vahvisti kriteerit käsiastianpesuaineille 21. maaliskuuta 2012 ja kriteerit ovat voimassa 31. maaliskuuta 2016 saakka. Kriteeriversio on 5.0.

20 17(17) Pohjoismainen ympäristömerkintä hyväksyi kohtaan K11 muutoksen, kriteerin versio on nyt 5.1 ja ne ovat voimassa 31. maaliskuuta 2016 saakka. Ympäristömerkin käyttöoikeus on voimassa niin kauan kuin tuote täyttää vaatimukset tai kunnes kriteereiden voimassaoloaika päättyy. Ympäristömerkinnällä on oikeus pidentää kriteereiden voimassaoloaikaa sekä tarkistaa kriteereiden sisältöä. Mikäli kriteereitä pidennetään, myös luvan voimassaoloaikaa pidennetään automaattisesti ja luvanhaltijaa tiedotetaan asiasta. Ympäristömerkintäorganisaatio ilmoittaa uusista tämän jälkeen voimaan tulevista vaatimuksista viimeistään 1 vuosi ennen kriteereiden päättymispäivää. Näin luvanhaltijalle annetaan mahdollisuus uusia käyttölupansa. Uudet kriteerit Kriteerien seuraavassa versiossa tarkastellaan, miten tehokkuustestausta voitaisiin yhdenmukaistaa nykyisiin käyttötapoihin. Tarkistetaan CDV-raja-arvoja ja ympäristölle vaarallisten aineiden raja-arvoja. Selvitetään mahdollisuutta asettaa vaatimuksia raaka-ainetuotannolle raakaaineiden poikittaistutkimuksen avulla. Arvioidaan IKW-testiä. Arvioidaan pakkauksen sisältyviä komponentteja.

21 Liite 1 Joutsenmerkittyjen käsiastianpesuaineiden markkinointi Olemme tutustuneet pohjoismaisen ympäristömerkin käyttöä koskeviin sääntöihin, jotka on esitetty Pohjoismaisen ympäristömerkinnän säännöt asiakirjassa, päivätty 22. kesäkuuta Vakuutamme, että mainittuja sääntöä noudatetaan markkinoinnissa. Vakuutamme, että olemme tutustuneet käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkin kriteereihin. Vakuutamme, että käsiastianpesuaineita markkinoiville työntekijöillemme tiedotetaan ko. tuoteryhmän kriteereistä ja tuotteiden pohjoismaista ympäristömerkintää koskevista säännöistä. Paikka ja päiväys Yritys Allekirjoitus, yhteyshenkilö Nimeselvennys Puhelin Allekirjoitus, markkinoinnista vastaava Nimenselvennys Puhelin Henkilövaihdoksen yhteydessä on ympäristömerkinnälle toimitettava uusi ajan tasalla oleva vakuutus.

22 Liite 2 Analysit, testimenetelmät ja laskelmat 1A Analyysilaboratorion vaatimukset Seuraava koskee sekä ekotoksisuustestejä ja Challangetestiä. Näytteenotto- /analyysilaboratorion on oltava puolueeton ja pätevä. Näytteenotto-/analyysilaboratorion on täytettävä EN ISO standardin mukaiset yleiset vaatimukset tai oltava virallisesti GLP-hyväksytty analyysilaboratorio. Challege-testiin voidaan käyttää myös hakijan omaa analyysilaboratoriota/mittauksia jos: Valmistajalla on laatujärjestelmä, johon näytteenotot ja analyysit sisältyvät, ja joka on ertifioitu ISO 9000 mukaisesti. Laatujärjestelmään sisältyy Challengetesti Pohjoismaisella ympäristömerkinnällä on pääsy testien raaka-aine dataan. 1B Tehokkuustesteissä käytettävän laboratorion vaatimukset Laboratorion on täytettävä EN ISO standardin mukaiset vaatimukset tai oltava virallisesti GLP-hyväksytty analyysilaboratorio. Mittaukset voidaan suorittaa myös hakijan laboratoriossa jos: Valmistajalla on laatujärjestelmä, johon näytteenotot ja analyysit sisältyvät ja joka on sertifioitu ISO 9000 mukaisesti. Laatujärjestelmään sisältyy pesutehotesti. Pohjoismaisella ympäristömerkinnällä on pääsy pesutehotestian raaka-aine dataan. 2 Ekotoksiset tutkimusmenetelmät Dokumentaatioon on käytettävä kansainvälisiä testimenetelmiä (OECD Guidelilnes for Testing of Chemicals, ISBN ) tai vastaavaa menetelmää. Mikäli käytetään vastaavia testimenetelmiä, on ulkopuolisen tahon hyväksyttävä tuloksien luotettavuus. Asianmukaiset testimenetelmät kuvataan jäljempänä. 3 Akuutti myrkyllisyys vesieliöille Tuotteen välitön myrkyllisyys vesieliöille määritellään OECD:n Guidelines for Testing of Chemicals (ISBN ) -testimenetelmien 201, 202 ja 203i tai muiden vastaavin menetelmien avulla. 4 Biokertyminen Aineen biokertyvyys testataan kaloilla OECD:n testiohjeiden 305 A E mukaisesti. Jos aineen biologinen kertyvyystekijä (BCF) on 500, ainetta pidetään biokertyvänä. Mikäli BCF arvoa ei ole määritelty, voidaan arviossa käyttää logkow-arvoa. Jos aineen logkow

23 4 OECD:n testimenetelmien (OECD:n guidelines for testing of chemicals (ISBN ) ) 107, 117 tai 123 tai vastaavien testimenetelmien mukaisesti, ainetta pidetään biokertyvänä, ellei toisin ole todistettu. Aineen biokertyminen määräytyy ensisijaisesti BCF arvon perusteella. Näin ollen aine, jonka logkow 4 ei ole biokertyvän, jos korkein mitattu BCF on < 500. OECD:n testiohjetta 107 ei voida soveltaa pinta-aktiivisiin aineisiin, joilla on rasva- ja vesiliukoisia ominaisuuksia. Tämänhetkiseen tietoon perustuen tällaisista aineista on varmuudella osoitettava, että aineet ja niiden hajoamistuotteet eivät aiheuta pitkäaikaista vaaraa vesiympäristön organismeille Laskelmissa voidaan hyödyntää tietokonemallinnuksista (kuten BIOWIN) saatuja tuloksia edellyttäen, että saadut tulokset ovat riittävän kaukana raja-arvoista. Pohjoismainen ympäristömerkintä voi vaatia lisätietoa, jos tulokset ovat lähellä rajaarvoa tai tulokset ovat ristiriitaisia ympäristömerkinnän tietojen kanssa. 5 Aerobinen hajoavuus Biologiseen hajoavuuteen käytetään OECD-testimenetelmiä nro 301 (A F) tai 310 i (OECD guidelines for testing of chemicals (ISBN )) tai muita vastaavia tieteellisesti hyväksyttyjä testimenetelmiä. Puolueeton taho arvioi vastaavista testimenetelmistä saadut tulokset. 6 Anaerobinen hajoavuus Anaerobisen hajoavuuden arviointiin käytetään testimenetelmiä ISO 11734, ECETOC 28 (kesäkuu 1988), OECD 311 tai vastaavia testimenetelmiä. Vaatimuksena on vähintään 60 %:n hajoavuus anaerobisissa olosuhteissa 60 päivän jälkeen (vastaa >60 % ThOD/THCO2 tai >70 % DOC vähentyminen). 7 DID-lista EU:n ympäristömerkinnän ja pohjoismaisen ympäristömerkinnän yhteinen DID-lista on laadittu yhdessä käyttäjä- ja ympäristöorganisaatioiden sekä teollisuuden kanssa. Se sisältää myrkyllisyys- ja hajoavuustietoja monista sellaista aineista, joita voidaan käyttää teknokemian alan tuotteissa. DID-listan sisältämiä aineita ei välttämättä käytetä ympäristömerkityissä tuotteissa. DID-listaa ei voi käyttää yksittäisten aineiden myrkyllisyyden dokumentointiin luokittelusääntöjen yhteydessä. Dokumentointiin tulee käyttää käyttöturvallisuustiedotteen, kirjallisuuden tai raaka-ainevalmistajan antamia tietoja. DID-lista on saatavana ympäristömerkintäorganisaatiolta tai maakohtaisilta kotisivuilta, katso yhteystiedot sivulta 2. Lista löytyy myös EU-ympäristömerkin nettisivuilta: htm DID listan B osa sisältää ohjeet, joita sovelletaan listan ulkopuolisiin aineisiin: /didlist_part_b_sv.pdf

24 Näissä kriteereissä viitataan DID-listaan, joka on tullut voimaan tammikuussa 2007, tai uudempaan versioon. CDV:n laskemiseen (K13) on kehitetty Excel pohjainen työkalu, jonka voi ladata Pohjoismaiselta ympäristömerkinnän ruotsalaisilta ja tanskalaisilta sivuilta: nen&produktgruppe=25 Mikäli aineen kroonisesta myrkyllisyydestä ei ole saatavilla tietoja, voidaan krooninen myrkyllisyystekijä arvioida käyttämällä välittömään myrkyllisyyteen liittyvää turvallisuustekijää. 8 Challenge-testi Hakijan tulee osoittaa, että tuote sisältää tuotteen säilyvyyden kannalta vain välttämättömän määrän säilöntäaineita. Tämä osoitetaan tuotteen kehitysvaiheessa tai vastaavassa vaiheessa Challenge-testillä. Challenge -testissä näytteitä testataan ilman säilöntäainekäsittelyä (yksi osanäyte) sekä säilöntäainekäsittelyn kanssa (lisätty määrä vaihtelee, useampi osanäyte). Näytteistä testataan bakteerien, hiiva- ja homesienten kasvu 7 päivän jälkeen. Tätä jatketaan vähintään 28 päivää (jotkin testit vaativat vähintään 6 viikkoa). Otimaalinen säilöntäainemäärä on alhaisin säilöntäainepitoisuus, jossa ei esiinny kasvua. Säilöntäainevalmistajat ja toimittajat käyttävät muun muassa seuraavia Chalengetestejä säilöntäainepitoisuuksien optimoinnissa: Koko Test (Test Method SM 021), USP Challenge Test (US Pharmacopoeia) ja CTFA Challenge Test (Cosmetic Toiletries and Fragrance Association).

25 Liite 3 Käsiastianpesuainevalmistajan vakuutus Käytetään haettaessa käsiastianpesuaineen joutsenmerkintää. Tämän vakuutuksen voi täyttää vain, kun saatavilla on myös vakuutus kaikista raaka-aineista (liite 4 tai vastaava). Tämä vakuutus perustuu hakuajankohtana hallussa oleviin tietoihin, jotka perustuvat testeihin tai raaka-ainevalmistajien vakuutuksiin. Jos allekirjoittanut saa haltuunsa uutta tietoa, allekirjoittanut sitoutuu toimittamaan päivitetyn vakuutuksen Pohjoismaiselle ympäristömerkinnälle. Tuotteen nimi: Kuluttajatuote/vähittäismyyntituote Ammattikäyttöön tarkoitettu tuote* *Tuote katsotaan ammattikäyttöön tarkoitetuksi, jos yli 80 % myynnistä suuntautuu ammattilaismarkkinoille. Sisältyviä aineita ovat kaikki tuotteessa käytetyt aineet, myös raaka-aineiden lisäaineet (kuten säilöntä- ja stabilointiaineet) mutta eivät raaka-ainetuotannosta peräisin olevat epäpuhtaudet. Epäpuhtauksia ovat raaka-ainetuotannon jäämät, joiden pitoisuus valmiissa tuotteessa on alle 0,010 paino- % (100 ppm). Raaka-aineeseen tai tuotteeseen tietoisesti tai tarkoituksellisesti lisättyjä aineita ei pidetä epäpuhtauksina pitoisuudesta huolimatta. Raakaaineiden yli 1,0 %:n epäpuhtauspitoisuuksia pidetään kuitenkin sisältyvinä aineina. Sisältyviksi aineiksi katsotaan myös aineiden tunnetut hajoamistuotteet (kuten formaldehydi ja aryyliamiini). K3: Sisältääkö tuote aineita, jotka tai joiden hajoamistuotteet luokitellaan syöpää aiheuttavaksi (Carc.), perimää vaurioittavaksi (Muta.), lisääntymiselle vaaralliseksi (Repr.) tai haitalliseksi rintaruokinnassa oleville lapsille (Lact.) taulukon 2 mukaisesti? K4: Sisältääkö tuote aineita, jotka ovat saaneet luokituksen herkistävä lausekkeella H334/R42 tai H317/R43 (katso myös hajusteita koskevat erityisvaatimukset 5b ja c)? K5. Sisältääkö tuote hajusteita tai kasviuutteita? 5a. Jos kyllä, onko hajusteita käsitelty IFRAn suositusten mukaan? K7: Sisältääkö tuote seuraavia aineita: APEO (alkyylifenolietoksylaatit) tai niiden johdannaiset? APD (alkyylifenolijohdannaiset)? EDTA (etyleenidiamiinitetraetikkahappo) tai sen suolat? kvaternääriset ammoniumsuolat, jotka eivät ole helposti hajoavia? Kyllä Ei

26 metyylidibromoglutaronitriili (MG)? Pohjoismainen ympäristömerkintä nitromyskit ja polysykliset myskiyhdisteet? aineet, jotka täyttävät PBT- ja vpvb-kriteerit (REACH-asetuksen liite XIII)? aineet, joita pidetään mahdollisesti hormonitoimintaa häiritsevinä (EDC, luokka I tai II EU:n hormonitoimintaa häiritsevien aineiden strategiassa)? ( _2007.pdf) Erityistä huolta aiheuttavia aineita (SVHC aineita) REACHasetuksen artiklan 59 mukaisesti? K8: Sisältääkö tuote väriaineita? Jos kyllä, ilmoita logkow, BCF tai E- koodi: K9: Sisältääkö tuote säilöntäaineita? Jos kyllä, ilmoita logkow tai BCF: K11: Sisältääkö tuote aineita, jotka ovat saaneet seuraavan vaaralausekkeen tai riskilausekkeen: H410 / R50/53? H411 / R51/53? H412 / R52/53? Pakkausmateriaalit (K14, K17) K14: Sisältääkö pakkaus (etiketit mukaan lukien) PVC-muovia tai muuntyyppisiin kloorattuihin materiaaleihin perustuva muoveja? K17: Noudatetaanko tuotteiden ja pakkausmateriaalin palautusjärjestelmiä koskevia kansallisia säännöksiä, lakeja ja toimialasopimuksia niissä Pohjoismaissa, joissa joutsenmerkittyjä tuotteita markkinoidaan tai aiotaan markkinoida? Suomi (esim. PYR) Ruotsi (REPA) Norja (Grønt Punkt) Jos johonkin edellä mainituista on vastattu kyllä (pois lukien K14 ja K17), ilmoita kyseisen aineen nimi, CAS-numero, pitoisuus ja tehtävä:

27 Jos tuotteen koostumus muuttuu, Pohjoismaiseen ympäristömerkintään on lähetettävä uusi vakuutus, josta käy ilmi, että vaatimukset täyttyvät. Paikka ja päiväys: Yrityksen nimi/leima: Vastuuhenkilö: Vastuuhenkilön allekirjoitus:

28 Liite 4 Raaka-ainevalmistajan vakuutus Käytetään haettaessa käsiastianpesuaineen joutsenmerkintää. Tämä vakuutus perustuu hakuajankohtana hallussa oleviin tietoihin. Jos allekirjoittanut saa haltuunsa uutta tietoa, allekirjoittanut sitoutuu toimittamaan päivitetyn vakuutuksen Pohjoismaiselle ympäristömerkinnälle. Raaka-aineen nimi: Sisältyviä aineita ovat kaikki tuotteessa käytetyt aineet, myös raaka-aineiden lisäaineet (kuten säilöntä- ja stabilointiaineet) mutta eivät raaka-ainetuotannosta peräisin olevat epäpuhtaudet. Epäpuhtauksia ovat raaka-ainetuotannon jäämät, joiden pitoisuus valmiissa tuotteessa on alle 0,010 paino- % (100 ppm). Raaka-aineeseen tai tuotteeseen tietoisesti tai tarkoituksellisesti lisättyjä aineita ei pidetä epäpuhtauksina pitoisuudesta huolimatta. Raakaaineiden yli 1,0 %:n epäpuhtauspitoisuuksia pidetään kuitenkin sisältyvinä aineina. Sisältyviksi aineiksi katsotaan myös aineiden tunnetut hajoamistuotteet (kuten formaldehydi ja aryyliamiini). Tässä vakuutuksessa on ilmoitettava sivulla 2 kaikki raaka-aineisiin sisältyvät jäljempänä mainitut aineet määrästä ja siitä riippumatta, ovatko ne epäpuhtauksia vai eivät. K3: Onko raaka-aine tai siihen sisältyvä aine luokiteltu syöpää aiheuttavaksi (Carc.), perimää vaurioittavaksi (Muta.), lisääntymiselle vaaralliseksi (Repr.) tai haitalliseksi rintaruokinnassa oleville lapsille (Lact.) taulukon 2 mukaisesti? K4: Onko raaka-aine tai siihen sisältyvä aine saanut luokituksen herkistävä lausekkeella H334/R42 tai H317/R43 (katso myös hajusteita koskevat erityisvaatimukset 5b)? K5. Sisältääkö raaka-aine hajusteita tai kasviuutteita? 5a. Jos kyllä, onko hajusteita käsitelty ja onko ne lisätty IFRAn suositusten mukaisesti? 5b. Jos kyllä (vaatimus 5), sisältääkö hajuste aineita, jotka kuuluvat pesuaineasetuksen 648/2004/EY tai sen myöhempien muutosten ilmoitusvaatimuksen piiriin (katso liite 6)? 5c. Jos kyllä (vaatimukset 5), sisältääkö hajuste aineita, jotka ovat saaneet luokituksen H334/R42 tai H317/R43? K7: Sisältääkö raaka-aine seuraavia: APEO (alkyylifenolietoksylaatit) tai niiden johdannaiset? APD (alkyylifenolijohdannaiset)? EDTA (etyleenidiamiinitetraetikkahappo) tai sen suolat? kvaternääriset ammoniumsuolat, jotka eivät ole helposti hajoavia? metyylidibromoglutaronitriili (MG)? nitromyskit ja polysykliset myskiyhdisteet? Kyllä Ei

29 aineet, jotka täyttävät PBT- ja vpvb-kriteerit (REACH-asetuksen liite XIII)? aineet, joita pidetään mahdollisesti hormonitoimintaa häiritsevinä (EDC, luokka I tai II EU:n hormonitoimintaa häiritsevien aineiden strategiassa ( _2007.pdf))? Erityistä huolta aiheuttavia aineita REACH-asetuksen artiklan 59 mukaisesti? K8: Onko raaka-aine tai siihen sisältyvä aine väriaine? Jos kyllä, ilmoita logkow, BCF tai E- koodi: K9: Onko raaka-aine tai siihen sisältyvä aine säilöntäaine? Jos kyllä, ilmoita logkow tai BCF: K11: Onko raaka-aine tai siihen sisältyvä aine saanut seuraavan vaara- tai riskilausekkeen? H410 / R50/53? H411 / R51/53? H412 / R52/53? Jos johonkin edellä mainituista on vastattu kyllä, ilmoita aineen nimi, CAS-numero, pitoisuus raaka-aineessa ja tehtävä (esim. jos aine on epäpuhtaus): Jos raaka-aineen koostumus muuttuu, Pohjoismaiseen ympäristömerkintään on lähetettävä uusi vakuutus, josta käy ilmi, että vaatimukset täyttyvät. Paikka ja päiväys: Yrityksen nimi/leima: Vastuuhenkilö: Vastuuhenkilön allekirjoitus:

30

31 Liite 5 Pesutehotesti Pohjoismainen ympäristömerkintä Pesutehotestin tarkoituksena on osoittaa, että käsiastianpesuaineella on tyydyttävä pesukyky ja kapasiteetti. Tämä tehdään vertaamalla testituotteen (tuote, joka hakee Joutsenmerkkiä) ja vertailutuotteen pesutehoa (pesukyky) ja riittoisuutta (pesukapasiteetti). Testipesu voidaan suorittaa mekaanisesti hankaamalla (käsipesu tai koneellinen hankauspesu) tai ilman minkäänlaista ulkopuolista hankausta. Testi kattaa posliiniastioiden tiskausen (esimerkiksi lautanen). Testaustulosten käyttöä markkinoinnissa olisi vältettävä (niitä voidaan kuitenkin käyttää, jos samalla annetaan tarkka selvitys käytetystä testausmenetelmästä). Pesutehotestin kuvaus Testauksessa on suoritettava vähintään viisi kierrosta. Jokaisessa kierroksessa tuotteen pesutehoa verrataan vertailutuotteen pesutehoon. Testattava tuote ja vertailutuote on oltava nimettömiä niille, jotka testin tekevät. Jokainen testikierros suoritetaan ennaltasovitun menetelmän mukaisesti. Testikierroksien tulee olla identtisiä keskenään (esim. testeissä käytettävän lian valmistus, käsittely, mahdollinen huuhtelu, yms ovat jokaisessa kierroksessa samanlaiset). Huoneen lämpötila ja kosteus on mitattava kunkin testikierroksen alussa ja lopussa. Testiolosuhteet eivät saa muuttua merkittävästi testikierroksien aikana. Vesitesti Vesitestissä noudatetaan yllä kuvattua menetelmää. Testissä käytetään yhtä kierrosta, jossa tiski puhdistetaan pelkällä vedellä (ei astianpesuainetta, vesikokeilu). Jos tiski on yhtä puhdas vesikokeilun jälkeen kuin käytettäessä astianpesuainetta, ei yllä oleva testi ole sopiva pesutehokkuuden arvioimiseksi. Vesitesti suoritetaan pesutehotestin jälkeen. Testi tehdään samalla määrällä lautasia kuin kapasiteettitesti (ks. ohjeet alla). Jos kapasiteettitestissä oli tuloksena 20 lautasta, testattavalla tuotteella 22 lautasta, niin vesitestissä käytetään 21 lautasta. Testauksessa käytettävä lika ja sen valmistus Lian on koostuttava suurimmalta osin tuoreesta eläin- ja kasvirasvasta, mutta voi sisältää myös hiilihydraatteja ja proteiinia (esim. kananmunaa ja maitoa), kuitenkin siten, että suurin osa likaseoksesta on rasvaa. Lika on voitava kuvata yksityiskohtaisesti sen alkuperän tai kemiallisen koostumuksen perusteella (esim. oliiviöljy, naudan rasva jne.) Lika on valmistettava siten, että se on homogeenista ja tasalaatuista. Lika on valmistettava yhdessä erässä kaikkiin 11 osatestiin.

Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä. Versio 5.3 21.3.2012 31.12.2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä. Versio 5.3 21.3.2012 31.12.2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä Versio 5.3 21.3.2012 31.12.2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.0 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017

Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.0 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017 Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.0 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.1 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017

Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.1 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017 Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.1 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.2 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017

Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.2 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017 Joutsenmerkin kriteerit Puhdistusaineet Versio 5.2 13. maaliskuuta 2013 31. maaliskuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä. Käsiastianpesuaineet

Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä. Käsiastianpesuaineet Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä Versio 5.4 21.3.2012 31.10.2019 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo Mikä on Joutsenmerkitty käsiastianpesuaine?... 1 Miksi valita Joutsenmerkki?... 1

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet. Version 1.7 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet. Version 1.7 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet Version 1.7 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen

Lisätiedot

Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä

Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä. Versio Pohjoismainen ympäristömerkintä Käsiastianpesuaineiden Joutsenmerkintä Versio 5.6 21.3.2012 31.12.2019 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo Mikä on Joutsenmerkitty käsiastianpesuaine?... 1 Miksi valita Joutsenmerkki?... 1

Lisätiedot

Joutsenmerkin myöntämisperusteet

Joutsenmerkin myöntämisperusteet Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kahvinsuodattimet Lisämoduuli Versio 2.5 9. lokakuuta 2003 31. maaliskuuta 2014 Kahvinsuodattimet 047, versio 2.5, 11. joulukuuta 2013 Sisällysluettelo Paperituotteiden

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet Versio 7.3 15. joulukuuta 2011 31. joulukuuta 2015

Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet Versio 7.3 15. joulukuuta 2011 31. joulukuuta 2015 Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet Versio 7.3 15. joulukuuta 2011 31. joulukuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti marraskuussa

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit. Versio 4.1 22. kesäkuuta 2011 30. kesäkuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit. Versio 4.1 22. kesäkuuta 2011 30. kesäkuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit Versio 4.1 22. kesäkuuta 2011 30. kesäkuuta 2016 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen Pohjoismaisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin logo-ohje. Pohjoismainen ympäristömerkintä 9. maaliskuuta 2016

Joutsenmerkin logo-ohje. Pohjoismainen ympäristömerkintä 9. maaliskuuta 2016 Joutsenmerkin logo-ohje Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti vuonna1989 perustaa vapaaehtoisen ja virallisen ympäristömerkin. Alla olevat organisaatiot/yritykset vastaavat

Lisätiedot

Joutsenmerkin maksusäännöt

Joutsenmerkin maksusäännöt Joutsenmerkin maksusäännöt Pohjoismainen ympäristömerkintä Förslag till FS, februari 2016 18. toukokuuta 2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Hakemusmaksu 3 3 Tarkastuskäynnin

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet Versio 7.7 15. joulukuuta 2011 31. joulukuuta 2017

Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet Versio 7.7 15. joulukuuta 2011 31. joulukuuta 2017 Joutsenmerkin kriteerit Tekstiilien pesuaineet ja tahranpoistoaineet Versio 7.7 15. joulukuuta 2011 31. joulukuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti marraskuussa

Lisätiedot

EU-ympäristömerkki painotuotteille

EU-ympäristömerkki painotuotteille EU-ympäristömerkki painotuotteille + vertailua Joutsenmerkkiin Kirsi Auranmaa, Finngraf 18.4.2013 Viralliset ympäristömerkit Joutsenmerkki perustettu 1989 käytössä kaikissa pohjoismaissa 64 tuoteryhmää

Lisätiedot

Joutsenmerkin maksusäännöt

Joutsenmerkin maksusäännöt Joutsenmerkin maksusäännöt Pohjoismainen ympäristömerkintä 17. lokakuuta 2017 Förslag till FS, februari 2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Sisällysluettelo 1 Johdanto 3 2 Hakemusmaksu 3 3 Tarkastuskäynnin

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Teollisuuden puhdistusaineet. Versio lokakuuta maaliskuuta Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Teollisuuden puhdistusaineet. Versio lokakuuta maaliskuuta Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Teollisuuden puhdistusaineet Versio 2.5 13. lokakuuta 2005 31. maaliskuuta 2016 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Ammattikäytön tekstiilipesuaine

Joutsenmerkin kriteerit Ammattikäytön tekstiilipesuaine Joutsenmerkin kriteerit Ammattikäytön tekstiilipesuaine 19.3.2014 31.3.2019 Versio 3.1 Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin Joutsenmerkin.

Lisätiedot

Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja

Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja analyysilaboratoriota koskevat vaatimukset Liite 6 Lomakkeet A-H Pohjoismainen

Lisätiedot

tuotteita koskevat säännöt

tuotteita koskevat säännöt Joutsenmerkinnän tuotteita koskevat säännöt Pohjoismainen ympäristömerkintä Förslag till FS, februari 2016 Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti vuonna1989 perustaa vapaaehtoisen ja virallisen ympäristömerkin.

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteeriehdotus. Kahvipalvelut. 29. huhtikuuta 2015-29.kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteeriehdotus. Kahvipalvelut. 29. huhtikuuta 2015-29.kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteeriehdotus Kahvipalvelut 29. huhtikuuta 2015-29.kesäkuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista?

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015 Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Sisältö Tukes? Käyttöturvallisuustiedote Kemikaalien rajoitukset Erityistä huolta aiheuttavat aineet 6.5.2015

Lisätiedot

24.11.2012 Euroopan unionin virallinen lehti L 326/25

24.11.2012 Euroopan unionin virallinen lehti L 326/25 24.11.2012 Euroopan unionin virallinen lehti L 326/25 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 14 päivänä marraskuuta 2012, ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi teollisuuden ja laitosten

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet. Versio 5.6 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2018. Ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet. Versio 5.6 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2018. Ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Versio 5.6 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2018 Ympäristömerkintä Sisällysluettelo Mitä ovat Joutsenmerkityt auton- ja veneenhoitotuotteet? 4 Miksi valita Joutsenmerkki 4 Mitä

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KIILTO LASIKUITUTAPETTILIIMA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KIILTO LASIKUITUTAPETTILIIMA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T1278 1.1.3 REACH-rekisteröintinumero 1.2 Aineen tai

Lisätiedot

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.12013 Edellinen päiväys

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.12013 Edellinen päiväys KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALIILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.1213 Edellinen päiväys 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi YACHT WASH 1.2. Aineen tai

Lisätiedot

Päiväys: Edellinen päiväys: 22.5.2014

Päiväys: Edellinen päiväys: 22.5.2014 X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALI-ILMOITUS (*) koskee vain kemikaali-ilmoitusta (**) täytetään joko 3.1 tai 3.2 KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet. Versio 5.6 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2018. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet. Versio 5.6 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2018. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet Versio 5.6 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2018 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä REACH-asetus (EU) N:o 1907/2006 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet

Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet Joutsenmerkin kriteerit Elintarviketeollisuuden puhdistusaineet Version 1.8 13. lokakuuta 2005 30. kesäkuuta 2018 Sisällysluettelo Mikä on Joutsenmerkitty elintarviketeollisuuden puhdistusaine?... 4 Miksi

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Dreumex Classic 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Dreumex Classic 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 113-0,55 113-4,5 113-60, 113-15 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkin tavoitteet Joutsenmerkki ohjaa ostajia tekemään ympäristön kannalta parempia päätöksiä tuottajia valmistamaan ympäristön kannalta parempia

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 2000.LI 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 63316 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALIILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi SOLID SOLVENT 1.2. Aineen

Lisätiedot

KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste

KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALI-ILMOITUS Päiväys: 30.11.2012 Edellinen päiväys: (*) koskee vain kemikaali-ilmoitusta (**) täytetään joko 3.1 tai 3.2 KOHTA 1: AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 SKA-Käsivoide 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 SKA-Käsivoide 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 SKAKäsivoide Päiväys: 1.10.2012 Edellinen päiväys: 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi SKAKäsivoide 1.2

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 60116,60117,3101319 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt Industrikitt Sivu 1 / 5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yrityksen tunnistetiedot Julkaisupäivämäärä 27.10.2006 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi Industrikitt 1.2 Aineen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 32.26808, 26809, 26811 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi : D-Mannitoli

Lisätiedot

L 186/36 Euroopan unionin virallinen lehti 18.7.2007

L 186/36 Euroopan unionin virallinen lehti 18.7.2007 L 186/36 Euroopan unionin virallinen lehti 18.7.2007 KOMISSION PÄÄTÖS, tehty 21 päivänä kesäkuuta 2007, ekologisista arviointiperusteista yhteisön ympäristömerkin myöntämiseksi saippuoille, sampoille ja

Lisätiedot

Pesulat/Tekstiilipalvelut

Pesulat/Tekstiilipalvelut Joutsenmerkin kriteerit Pesulat/Tekstiilipalvelut 12. joulukuuta 2012-31. joulukuuta 2016 Versio 3.3 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. elokuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. elokuuta 2014 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. elokuuta 2014 (OR. en) 12469/14 ENV 705 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 11. elokuuta 2014 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D027173/04 Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 410201 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Päiväys: 26.6.2014 Edellinen päiväys: KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T7883.930

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 65104,65105,3105074 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet. Versio 5.5 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet. Versio 5.5 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Auton- ja veneenhoitotuotteet Versio 5.5 21. maaliskuuta 2012 31. joulukuuta 2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja

Lisätiedot

Ammattikäytön koneastianpesuaineet

Ammattikäytön koneastianpesuaineet Joutsenmerkin kriteerit Ammattikäytön koneastianpesuaineet Versio 2.8 21. kesäkuuta 2010 31. maaliskuuta 2020 Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. heinäkuuta 2015 (OR. en) 10869/15 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. heinäkuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D039794/02 Asia: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T7883.930 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Päiväys: 19.3.2012 Edellinen päiväys: KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 32.91394

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen SVHC ja POP -aineet kiertotaloudessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen SVHC ja POP -aineet kiertotaloudessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Sari Tuhkunen 9.3.2011 SVHC ja POP -aineet kiertotaloudessa MIKÄ ON SVHC? SVHC-aineet (Substances of Very High Concern)

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Kynttilät. Versio 1.3 13. joulukuuta 2007 30. kesäkuuta 2015. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Kynttilät. Versio 1.3 13. joulukuuta 2007 30. kesäkuuta 2015. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Kynttilät Versio 1.3 13. joulukuuta 2007 30. kesäkuuta 2015 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen ympäristömerkin

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 410561,410563,3101440 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Kemikaalimoduuli. Versio 2.3 22. kesäkuuta 2011-30. kesäkuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä

Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Kemikaalimoduuli. Versio 2.3 22. kesäkuuta 2011-30. kesäkuuta 2016. Tulevaisuuden tekijä Joutsenmerkin kriteerit Paperituotteet - Kemikaalimoduuli Versio 2.3 22. kesäkuuta 2011-30. kesäkuuta 2016 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen pohjoismaisen

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 53/166 FI KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2018/250, annettu 15 päivänä helmikuuta 2018, metyyli-2-furoaatin, bis-(2-metyyli-3-furyyli)disulfidin, furfuraalin, furfuryylialkoholin, 2-furaanimetaanitiolin,

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Tiivispaperit Lisämoduuli

Joutsenmerkin kriteerit. Tiivispaperit Lisämoduuli Joutsenmerkin kriteerit Tiivispaperit Lisämoduuli Versio 3.6 9. lokakuuta 2003-31.joulukuuta 2015 Tiivispaperit 049, versio 3.6 13. toukokuuta 2014 Sisällysluettelo Paperituotteiden ympäristömerkintä 1

Lisätiedot

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi: Korrek Vanne ja esipesu (Wheel & Prewash) Päiväys: 19.10.2006 Edellinen päiväys: 20.03.2006 1 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU-asetuksen 453/2010 mukainen

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU-asetuksen 453/2010 mukainen KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU-asetuksen 453/2010 mukainen Wax it Wet KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Tuotenimi Wax it Wet; Tuotenro: 300.004 1.2 Aineen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Leikkuuöljy spray 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Leikkuuöljy spray 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 Päiväys: 6.5.2013 Edellinen päiväys: 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi Tunnistenumero Laikas 1.2 Aineen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 SITOMELT EVO 30 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 SITOMELT EVO 30 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T2360 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 410651,410653,3102562 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY COOPER MUURAHAISSPRAY Sivu 1 / 5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY Käyttöturvallisuustiedote täyttää asetuksen (EY) N:o 1907/2006,2015/830

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen ja/tai seoksen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 423027 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 (7) KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste Kauppanimi Artikla-no 3514 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit lisämoduuli

Joutsenmerkin kriteerit Paino- ja kopiopaperit lisämoduuli Joutsenmerkin kriteerit lisämoduuli Versio 4.3 22. kesäkuuta 2011 31. joulukuuta 2020 Sisällysluettelo Joutsenmerkitty paino- ja kopiopaperi 3 Miksi valita Joutsenmerkki? 3 Mitä papereita voidaan Joutsenmerkitä?

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU:n asetuksen 1907/2006/EY, 31 artiklan mukaisesti

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE EU:n asetuksen 1907/2006/EY, 31 artiklan mukaisesti Sivu: 1 (6) 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Tuotetunniste Valmistaja Osoite Falkener Landstrasse 9 99830 Treffurt Saksa Puhelin +49 (0)36923 5290 Faksi +49 (0)36923 52913 Sähköposti

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 410561,410563,3101440 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Päiväys: 04.10.2005 Edellinen päiväys: 19.12.2003 1/5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot

Lisätiedot

Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle

Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle Joutsenmerkin myöntämisperusteet Kestävä puutavara - vaihtoehto perinteisesti kyllästetylle puutavaralle Versio 1.4 2. huhtikuuta 2004 31. maaliskuuta 2014 2(12) Pohjoismainen ympäristömerkintä Kestävän

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 423925,423929,423927,3101384 1.2 Aineen tai

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PRF Booster 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 PRF Booster 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 6 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi Puhdistusaine 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 63067,63068,3104561 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Kosmetiikkatuotteet. Versio 2.10 12. lokakuuta 2010 30. kesäkuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit. Kosmetiikkatuotteet. Versio 2.10 12. lokakuuta 2010 30. kesäkuuta 2017. Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Kosmetiikkatuotteet Versio 2.10 12. lokakuuta 2010 30. kesäkuuta 2017 Pohjoismainen ympäristömerkintä Osoitteet Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T7906,T7906.930 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

1.3.2 Yhteystiedot Suomen Perfection Oy Katuosoite Parkanontie 157A Postinumero ja -toimipaikka SÖÖRMARKKU Postilokero

1.3.2 Yhteystiedot Suomen Perfection Oy Katuosoite Parkanontie 157A Postinumero ja -toimipaikka SÖÖRMARKKU Postilokero KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Päiväys: 12.12.2008 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi Perfect tekstiilihuuhteluaine

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus REACHja CLP-asetusten toimeenpanoon

Ajankohtaiskatsaus REACHja CLP-asetusten toimeenpanoon Ajankohtaiskatsaus REACHja CLP-asetusten toimeenpanoon KENK infotilaisuus 12.10.2010 HTC Helsinki REACH- ja CLP-asetusten velvoitteet Kemialliset aineet on rekisteröitävä, niitä voidaan arvioida, niille

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 LV Astianpesuaine (500ml, 5L) 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 LV Astianpesuaine (500ml, 5L) 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 15.12205, 92300 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus

Lisätiedot

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2011, ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi pyykinpesuaineille

KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2011, ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi pyykinpesuaineille L 111/34 Euroopan unionin virallinen lehti 30.4.2011 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2011, ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi pyykinpesuaineille (tiedoksiannettu

Lisätiedot

MIKSI JOUTSENMERKITTYÄ KOSMETIIKKAA?

MIKSI JOUTSENMERKITTYÄ KOSMETIIKKAA? Tausta-artikkeli MIKSI JOUTSENMERKITTYÄ KOSMETIIKKAA? Kosmetiikkatuotteet ovat perinteisesti sisältäneet aineita, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle ja terveydelle. Joutsenmerkki auttaa valitsemaan

Lisätiedot

Päiväys: 30.10.2005 Edellinen päiväys: 15.01.2004

Päiväys: 30.10.2005 Edellinen päiväys: 15.01.2004 X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE 30.10.2005 15.01.2004 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot

Lisätiedot

Pohjoismainen ympäristömerkki

Pohjoismainen ympäristömerkki Pohjoismainen ympäristömerkki Kompostorit Kriteerit 7. kesäkuuta 1996 30. kesäkuuta 2015 Versio 2.10 Käännös norjankielisestä asiakirjasta: Miljømerkning av kompostbeholdere. Ristiriitatapauksissa pätee

Lisätiedot

Radanpidossa käytettävät kemikaalit

Radanpidossa käytettävät kemikaalit Ohje 1 (9) Infra ja ympäristö / Väylänpito Raimo Tapio Säädösperusta REACH-asetus 1907/2006 CLP-asetus 1272/2008 Biosidiasetus 528/2012 Kemikaalilaki 599/2013 Kasvinsuojeluainelaki 1563/2011 Konedirektiivi

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Päiväys: 3.11.2014 Edellinen päiväys: KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 57676

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste Muut kauppanimet Pätee myös seuraaviin materiaalinumeroihin: 950049; 950098; 950153; 1005077; 950048; 950054;

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Päiväys: 27.2.2015 Edellinen päiväys: KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 32.15735261,

Lisätiedot

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Päiväys: 18.01.2003 Edellinen päiväys: 07.04.1995 1 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Käsiastianpesuaineet. Versio maaliskuuta lokakuuta 2022

Joutsenmerkin kriteerit. Käsiastianpesuaineet. Versio maaliskuuta lokakuuta 2022 Joutsenmerkin kriteerit Käsiastianpesuaineet Versio 6.0 14. maaliskuuta 2018 31. lokakuuta 2022 Mikä on Joutsenmerkitty käsiastianpesuaine? 3 Miksi valita Joutsenmerkki? 3 Mitä voidaan Joutsenmerkitä?

Lisätiedot

N:o TAULUKKO 6 Syöpää aiheuttavaa kiinteää tai nestemäistä ainetta sisältävän. Seoksen luokitus

N:o TAULUKKO 6 Syöpää aiheuttavaa kiinteää tai nestemäistä ainetta sisältävän. Seoksen luokitus N:o 206 723 Liite Liite 2.2 a) Muutetaan VI kohdan taulukoita seuraavasti: TAULUKKO 6 Syöpää aiheuttavaa kiinteää tai nestemäistä ainetta sisältävän seoksen luokitus aiheuttavat aiheuttavat R40 Seoksen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Clean & Shine 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2.

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Clean & Shine 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Lattiakaivot Tyyppihyväksyntäohjeet 2006 Ympäristöministeriön asetus lattiakaivojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2006 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Heti Yleispesu 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Heti Yleispesu 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 15.11141,

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 410621,410623,410625,410629,410681,410683,3101445

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan SDS numero: 27154 V001.1 Tarkistuspäivämäärä: 15.01.2009 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Aineen tai

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan SDS numero: 79881 V001.3 Tarkistuspäivämäärä: 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Aineen tai valmisteen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE SYMBIO PHYTOGRO

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE SYMBIO PHYTOGRO 1. Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1. Tuotetiedot Tuotteen nimi: Symbio PhytoGro 1.2. Olennaiset aineen tai seoksen tunnistetut käyttötarkoitukset ja sopimattomat käyttötarkoitukset

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 32.93150, 95100, 95130, 15730188, 26813 1.2

Lisätiedot