Sydänliiton aineistoa 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sydänliiton aineistoa 2011"

Transkriptio

1 Sydänliiton aineistoa 2011

2 Sisällysluettelo TERVEET ELÄMÄNTAVAT... 4 Sydänmerkki... 5 Testaamalla tiedät...5 Vertaisryhmästä apua... 6 ITE... 6 Kävelyklubi... 7 NaisenSydän opintokerho... 7 Vanhemmille sekä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville... 8 POTILASOPPAAT...10 Kortit potilaille seurantaan...11 AMMATTILAISILLE...12 Terveydenhuollon ammattilaisille...12 OTA-aineisto...12 Neuvokas perhe...15 Pieni päätös päivässä...13 Liikuntasuositukset sydänpotilaille Tulppa Ruokapalvelun ammattilaisille...16 Sydänmerkki-ateria MATERIAL PÅ SVENSKA...17 JULISTEET INTERNETSIVUT...19 SYDÄN-lehti ja jäsenyys...20 Verkkokaupan esittely...21 Aakkosellinen hakemisto...22 Sydänpiirien yhteystiedot...23 TUE SYDÄNLIITON TYÖTÄ Soita , hinta 10,10 /puhelu+pvm Lähetä tekstiviesti numeroon 16303: 5E SYDÄN (hinta 5 ) 10E SYDÄN (hinta 10 ) 20E SYDÄN (hinta 20 ) Suomen Sydänliitto ry Sydänliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, joka edistää sydän- ja verisuoni terveyttä. Sydänliitto tarjoaa tietoa terveydestä, tukea elämäntapamuutoksiin ja apua toipumiseen. Sydänliittoon kuuluu henkilöjäsentä, 19 sydänpiiriä, 237 paikallista sydänyhdistystä sekä valtakunnallisesti 2toimivat Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Kardiomyopatiapotilaat - Karpatiat ry.

3 Sydämen terveydeksi Suomen Sydänliiton aineistoista löytyy tietoa, tukea ja apua oman hyvinvoinnin edistämiseen, valtimosairauksien hoitoon sekä terveyden ja ruokapalvelujen ammattilaisten käyttöön. Aineistojen pohjana ovat terveelliset elintavat, koska tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, stressin ja painonhallinta ovat sydänterveyden kulmakivet. Samalla nämä terveelliset elintavat ehkäisevät monia muitakin kroonisia sairauksia, parantavat toimintakykyä ja lisäävät hyvinvointia. Sydänliiton aineistot on koottu kolmen pääotsikon alle. Terveet elämäntavat -osasta löytyvät aineistot, jotka sopivat terveyden ylläpitoon koko elämäkaaren ajalle. Potilasoppaat -osasta löytyvät potilasoppaat, joissa on tietoa eri sydän sairauksista sekä niihin liittyvistä asioista. Oppaat sopivat potilaiden ja heidän omaistensa lisäksi myös ammattilaisten tietolähteiksi. Erityisesti terveydenhuollon ja ruokapalvelujen ammattilaisille suunnatut aineistot löytyvät puolestaan Ammattilaisille-otsikon alta. Tutustu myös! -merkit helpottavat löytämään hyödyllisiä ja toisiaan tukevia aineistoja. Lisäksi ruotsinkieliset aineistot on koottu omien otsikoiden alle. Aakkosellisessa hakemistossa ovat kaikki aineistot etsittävissä nimen perusteella. Kirjallisten aineistojen lisäksi on esitelty Sydänliiton internetaineistoja sekä -sivustoja lisätiedon lähteiksi. Kaikki tässä aineistoluettelossa olevat tuotteet ovat myynnissä verkkokaupassamme Myynnissä on myös paljon muita sydänaiheisia tuotteita. Kaikki tilaukset tulee tehdä ensisijaisesti verkkokaupan kautta. Verkkokauppaa esitellään tarkemmin sivulla 21. Kaikki tilaukset tulee tehdä ensisijaisesti verkkokauppamme kautta Puh Fax Suomen Sydänliitto ry, PL 50 (Oltermannintie 8), Helsinki Toimituskulut veloitetaan. Aineistoa välittävät myös Sydänpiirit ja -yhdistykset, katso s. 23. Pidätämme oikeudet hintamuutoksiin. 3

4 1 Terveet elämäntavat 4 VALINNAT KOHDALLEEN ENERGIA, RASVA JA SUOLA Lehtinen auttaa tunnistamaan runsaasti energiaa, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävät elintarvikkeet ja antaa vinkkejä parempiin valintoihin. Sisältää mm. kuvaesimerkkejä sekä tietoa pakkausmerkinnöistä. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2010/ 3. painos ,70 / kpl tuotteesta saa 30 %:n alennuksen KOLESTEROLI KOHDALLEEN Tiivis tietopaketti elintapojen vaikutuksesta kohonneeseen kolesteroliin. Tekstit ja ulkoasu on ajanmukaistettu ja lehtisen toisella puolella tuttu taulukko ohjaa valitsemaan ruokia, jotka auttavat alentamaan kolesterolia. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2011/ 5. painos ,70 / kpl VERENPAINE KOHDALLEEN Lehtisessä kerrotaan elintapojen vaikutuksesta kohonneeseen verenpaineeseen sekä annetaan käytännön vinkkejä miten elintapamuutoksen voi toteuttaa. Lehtisen toinen puoli toimii vaikkapa muistitauluna elintapojen tärkeydestä kohonneen verenpaineen hoidossa. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2011/ 4. painos ,70 / kpl SAUVOILLA VAIHTELUA VERRYTTELYYN JA VENYTTELYYN Uudistettu lehtinen tarjoaa vinkkejä ja ohjeita sauvakävelyyn. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2010/ 1. uudistettu painos ,70 / kpl Tutustu myös! Verenpaineen omaseuranta -oppaaseen s YLIPAINOSTA TASAPAINOON Täysin uudistettu painonhallintaopas on käytännönläheinen ja kannustava tuki pysyvien elämäntapamuutosten toteuttamiseen. Sisältää tietoa ja vinkkejä omien ruoka- ja liikuntatottumusten muutokseen. Koko 5A, 77 sivua, 2009/ 1. uudistettu painos / kpl OLE HYVÄ - RUOKAKOLMIOJULISTE Ruokakolmio-juliste havainnollistaa terveellisen ruokavalion koostamista. Tehty yhteistyössä Diabetesliiton ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemustutkijoiden kanssa. Saatavana ruotsinkielisenä Diabetesliitosta s. 17. Koko 70 x 50 cm (taitettuna A4 tai suorana) / kpl OLE HYVÄ -LAUTASMALLI JULISTE Juliste havainnollistaa miten kootaan hyvä ja monipuolinen ateria. Tehty yhteistyössä Diabetesliiton kanssa. Saatavana ruotsinkielisenä Diabetesliitosta s. 17. Koko 50 x 70 cm (taitettuna A4 tai suorana) / kpl RUOKA-AINETAULUKKO Oppaaseen on laskettu lähes 500 ruoan ja elintarvikkeen rasvan, kovan rasvan, kolesterolin, suolan, kuidun ja energian määrät annosta kohden. Koko 10 x 17 cm, 96 sivua, 2009/ 6. uudistettu painos / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl VOI HYVIN! Käytännönläheinen opas terveellisistä elämäntavoista, erityisesti ravinnosta ja liikunnasta. Tehty yhteistyössä Folkhälsanin kanssa. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 24 x 17 cm, 36 sivua, 2008/ 4. uudistettu painos / kpl Uutuus!

5 5 Terveet elämäntavat Testaamalla tiedät Sydänmerkki TESTAA RASVAN LAATU / 50 kpl:n nippu TESTAA SUOLAN SAANTISI / 50 kpl:n nippu Helpoilla testeillä saa selville liikuntatottumukset terveyden ja hyvin voinnin kannalta, sekä ruokavalion rasvan laadun ja suolan käytön. Syömistottumuksia arvioidaan painonhallinnan näkökulmasta. Testit soveltuvat sekä terveydenhuollon ammattilaisten työvälineiksi, että asiakkaiden itsearviointiin. Ruotsinkieliset testilomakkeet saatavana verkkojulkaisuina: Koko A4, 1 sivu, TESTAA TOTTUMUKSET PAKETTI Sisältää yhden nipun rasvan laatu, suolan saanti, syömistottumus ja liikuntatottumustestiä. Lisänä Ole hyvä lautasmallijuliste ohjauksen tueksi / paketti TERVEELLISTEN VALINTOJEN OPASKORTTI Opaskortti antaa vinkkejä terveellisempien ruokavalintojen tekemiseen. Vinkit perustuvat Sydänmerkin myöntämisperusteisiin. Kortti mahtuu kätevästi lompakkoon, joten tiedot on helppo tarkistaa kaupassa. Yhteisjulkaisu Kuluttajaliiton kanssa. Koko 5,4 x 8,6 cm ilmainen/50 kpl:n nippu TESTAA SYÖMISTOTTUMUKSESI / 50 kpl:n nippu TESTAA LIIKUNTA- TOTTUMUKSESI / 50 kpl:n nippu MITTANAUHA Paperinen mittanauha vyötärönympäryksen mittaamiseen. Mittaan on merkitty naisten ja miesten suositusalueet. Mitan kokonaispituus 120 cm ,20 / kpl Uutuus!... Sydänmerkki auttaa löytämään paremmat valinnat kaupasta ja lounasravintolasta sekä auttaa osaltaan koosta- maan ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion. Lue lisää: SYDÄNMERKKI- TUOTTEIDEN KULUTTAJA ESITE Esite sisältää perustiedot Sydänmerkistä sekä luettelon Sydänmerkki-tuotteista. Saatavana myös ruotsinkielisenä ilman tuoteluetteloa s. 17. Koko 8 x 4 cm (avautuu A4- kokoiseksi), 2 sivua, 2011/ 13.painos / 10 kpl:n nippu SYDÄNMERKKI- RESEPTILEHTINEN Uusitussa reseptilehtisessä on herkullisia ruokaohjeita, joiden avulla voi kokeilla Sydänmerkkituotteita monipuolisesti. Sisältää sydänystävällisen ruokavalion aakkoset. 2010/ 4. uudistettu painos ilmainen SYDÄNMERKKI-JULISTE Löydä elämäsi merkki -juliste kannustaa parempien valintojen tekemiseen. Koko A2 (taitettu A4 kokoiseksi), 2008/ 2. painos ilmainen SYDÄNMERKKI-ATERIAN KULUTTAJAESITE Sydänmerkki-aterian kuluttajaesite kertoo perustiedot Sydän merkki-ateriasta, joka ohjaa parempien valintojen pariin myös kodin ulkopuolella ruokailtaessa. 2008/ 2. painos ilmainen Tutustu myös! Sydänmerkin ammattilaisaineistoihin, jotka on tarkoitettu ruokapalvelun ja elintarvikealan ammattilaisille s. 16.

6 1 Terveet elämäntavat Vertaisryhmästä apua VERTAISRYHMÄAINEISTOT -ESITE Esitteessä on lyhyt kuvaus Sydänliiton vertaisryhmämalleista: ITE-ryhmä, Kävelyklubi ja NaisenSydän-opintokerho. Ryhmät soveltuvat hyvin esimerkiksi Tyky-toimintaan ja erilaisten yhdistysten toiminnan osaksi. Koko 10 x 21 cm, 6 sivua, ilmainen ITE ITE-ryhmä on elintapojen hallinta- ja remonttiryhmä, jossa opetellaan yhdessä terveitä ruoka- ja liikuntatottumuksia. Ryhmää ohjaa päivän mittaisen ITE-ohjaajakoulutuksen saanut henkilö, joka toimii jokamiehen taidoin oppien uutta siinä missä muutkin. Ohjaajan apuna on koulutuksesta saatu kansio. ITE-ryhmätoiminta on kehitetty yhteistyössä Suomen Diabetesliiton kanssa. ITE-TYÖKIRJA Työkirja on ITE-ryhmäläisen perusopas. Työkirja sisältää tietoa, testejä, tehtäviä ja virikkeitä. Soveltuu myös itse opiskeluun. Koko A4, 86 sivua, 2008/ 5. painos / kpl ITE-ESITE Esitteessä on kerrottu ITEryhmän idea ja toiminta pähkinänkuoressa. Sopii ITE-ryhmän markkinointiin. Koko 10,5 x 21 cm, 6 sivua, ilmainen ITE-RYHMÄLÄISEN AINEISTOPAKETTI Paketti sisältää ITE-työkirjan, ruoka-ainetaulukon, Kolesteroli kohdalleen -lehtisen, syömis- ja liikuntatottumukseni -testit ja Sinä valitset -monisteen / paketti Tilattaessa vähintään 10 kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. ITE-JULISTE Juliste sopii ITE-ryhmän kokoontumispaikkaan kannustimeksi tai ryhmien markkinointiin esimerkiksi työterveyshuolloissa ja terveyskeskuksissa. Koko 42 x 60 cm, ilmainen MIES 40+ Opas kannustaa miehiä pitämään huolta terveydestään ennen kuin se on liian myöhäistä. Opas on Pirkanmaan Sydän piiiri ry:n julkaisema. Koko A5, 27 sivua, ,50 / kpl 6

7 7 Terveet elämäntavat KÄVELYKLUBI Kävelyklubi kokoaa kävelystä, terveysliikunnasta ja mukavasta seurasta kiinnostuneet yhteen. Kävelyklubin vetäjän ei tarvitse olla liikunnan asiantuntija; innostus kävelyyn ja yhdessä toimimiseen riittää. Päivän mittainen vetäjäkoulutus antaa valmiuden klubin käynnistämiseen. Suomen Latu, Suomen Sydänliitto ja UKK-instituutti ovat yhdessä tuottaneet materiaalit. Lue lisää: KÄVELYKLUBI-ESITE Esite kertoo kävelyklubien idean ja toimintatavan. Koko 21 x 21 cm, 4 sivua, ilmainen KÄVELEMÄÄN Opas on tarkoitettu kävelijälle ja kävelyliikunnasta kiinnostuneelle. Vinkkejä terveelliseen ja turvalliseen kävelyyn. Tutuksi tulevat säännöllisen kävelyn terveysvaikutukset, liikuntapiirakka, kävelytekniikka, sauvakävely ja kävelijän venytykset. Koko 21 x 15 cm, 16 sivua, HUOM! - tilaukset KÄVELYKLUBIN VETÄJÄOPAS Opas on tarkoitettu kävelyklubin vetäjälle. Opas antaa tietoa ja vinkkejä kävelyliikuntaan liittyen. Koko A4, 40 sivua. HUOM! - tilaukset VINKKEJÄ KÄVELYTOIMINTAAN Opas on tarkoitettu kävelyklubin vetäjälle. Teemat kymmenelle eri kävelytapaamiselle sekä ohjeet kävelykokousta varten. Koko A4, 16 sivua, ilmainen KÄVELYKLUBI- ILMOITUSPOHJA A3 Koko 42 x 30 cm ilmainen KÄVELYKLUBI- ILMOITUSPOHJA A4 Koko 21 x 30 cm ilmainen... NAINEN JA VALTIMOTAUDIT Opas auttaa naista pitämään huolta sydämensä terveydestä. Se on kattava tietopaketti naisen sydänterveyteen vaikuttavista asioista. Liitteenä irrotettava Jokanaisen terveyskortti. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 21 x 14,5 cm, 34 sivua, 2006/ 1. painos / kpl NAISEN SYDÄN OPINTOKERHO NaisenSydän Opintokerhon päämääränä on terve sydän naisen koko elämän ajaksi; siihen tähdätään askel askeleelta tekemällä tarvittavat elintapamuutokset. Vetäjille järjestetään koulututusta, mutta se ei ole edellytys Opintokerhon käynnistämiseksi. NAISEN SYDÄN OPINTOKERHON VETÄJÄN AINEISTOPAKETTI Opintokerhon vetäjän aineisto on tarkoitettu ensisijaisesti opintokerhojen toteuttamisen tueksi, mutta se tarjoaa oivan avun myös mm. terveysneuvontaan. Salkku sisältää osat: Vetäjän valmennus, Rakastan minua, Naisen valtimotauti, Kolesteroli, Verenpaine, Liikunta, Painonhallinta, Stressi, Tupakointi ja alkoholi. Mukana on myös terveyskasvatusaineistoa ryhmäläisille / salkku Tilattaessa vähintään 10 kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. Saatavana verkkojulkaisuina: IRTI TUPAKASTA -OPAS NAISILLE Irti tupakasta on opas naisille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin. Kuvaa asioita, jotka saavat haluamaan tupakkaa ja miten tästä halusta voi pyrkiä eroon. Lisäksi opas kuvaa tupakoinnin terveysvaikutuksia.

8 1 Terveet elämäntavat Vanhemmille sekä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville VANHEMMILLE TIETOA RASKAUDESTA AINA KOULULAISEN KASVUUN JA KEHITYKSEEN ASTI Lehtiset on tehty yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton n kanssa. Uudistetuissa Terveys ja huolenpito lehtisissä muistutetaan 0 12-vuotiaan lapsen terveen kasvun ja hyvinvoinnin tekijöistä: monipuolisesta ravinnosta, riittävästä liikunnasta ja unesta, puhtaudesta sekä turvallisuudesta mediakasvatusta unohtamatta. Lehtisissä huomioidaan lapsen eri kehitysvaiheet ja annetaan yksinkertaisia käytännön vinkkejä vanhemmuutta tukemaan. TERVEYS JA HUOLENPITO 0 12 KK VAUVA ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS JA HUOLENPITO 1 3 V PIKKULAPSI ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS JA HUOLENPITO 4 6 V LEIKKI-IKÄ ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS- JA HUOLENPITO 7 9 V PIENI KOULAINEN ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS- JA HUOLENPITO V KOULULAINEN ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen... RASKAUSAJAN RAVITSEMUS JA LIIKUNTA Tietoa ja käytännön vinkkejä odottavalle äidille raskausajan ravinnosta ja liikunnasta ,20 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. ENSIMMÄINEN RUOKAVUOSI Tietoa ja vinkkejä käytännönläheisesti vauvan ensimmäiseen ruokavuoteen ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen IMETTÄVÄN ÄIDIN RAVITSEMUS JA LIIKUNTA Tietoa ja käytännön vinkkejä imettävälle äidille ravinnosta ja liikunnasta ,20 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVUODET Tietoa ja vinkkejä käytännönläheisesti leikki-ikäisen lapsen ruokatottumuksista ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen 8 SYDÄNRUMPU Lorukirja sisältää 25 hauskaa ja värikästä lorua ruoasta, liikunnasta ja hyvästä olosta. Soveltuu lukuhetkiin kotona, päiväkodeissa ja alakoulussa sekä neuvoloiden odotustiloihin ja terveydenhoitajille. Koko 15 x 15 cm, 51 sivua, 2011/ 4. painos ,90 / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl Tutustu myös! Internetsivusto MC Urhoon, joka soveltuu yläkoululaisille. Tarkempi kuvaus s. 19. HYVÄ ATERIA KOOTAAN NÄIN -JULISTE Julisteessa on kuvattu lasten lautasmalli piirroksena. Tuotettu yhdessä Nuori Suomi ry:n kanssa. Koko 30 x 40 cm, ,50 / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl

9 9 Terveet elämäntavat Terveyttä kasviksilla >> Terveyttä kasviksilla on Suomen Sydänliiton, Kotimaiset kasvikset ry:n ja Syöpäjärjestöjen yhteinen kampanja, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten kasvisten käyttöä. Terveyttä kasviksilla aineistot ovat ilmaisia ja niitä voi tilata osoitteesta: Sivustolta löytyy myös paljon muuta tietoa ja materiaalia. KUNNON VÄLIPALA Lehtisessä esitetään selkeitä ja helppoja kuvallisia vaihtoehtoja kunnon välipalan rakentamiseen. Saatavana myös ruotsinkielisenä Ett ordentligt mellanmål. Koko A4, 1 sivu, 50 kpl:n nippu, ENERGIARYTMI -TEHTÄVÄLEHTINEN Lehtisen avulla on helppo keskustella säännöllisen ateriarytmin, lautasmallin ja riittävän kasvisten syönnin hyödyistä. Tehtävät innostavat pohtimaan omia ruokailutottumuksia. Tehtävälehtinen on tarkoitettu erityisesti yläkouluikäisille. Se soveltuu myös opetusaineistoksi. Koko A4, 1 sivu, 50 kpl:n nippu, KASVUVOIMAA KASVIKSISTA Opas antaa tietoa säännöllisen ateriarytmin merkityksestä, lautasmallista ja hyvän välipalan koostamisesta. Opas on tarkoitettu erityisesti vanhemmille. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi vanhempainilloissa ja kouluterveydenhoitajan tapaamisessa neuvonnan tukena. Koko 21 x 21 cm, 12 sivua, SYÖKÄÄ PORKKANAA -ALAKOULULAISEN OPAS Opas sisältää hauskasti tietoa ja tehtäviä riittävästä kasvisten syömisestä sekä levosta ja liikunnasta. Alakoululaisille suunnattu. Saatavana myös ruotsinkielisenä Ät morötter. Koko 14,3 x 14,3 cm, 14 sivua, TERVEYTTÄ KASVIKSILLA -LUOKANOPETTAJIEN OPAS Opas sopii terveellistä syömistä ja erityisesti kasviksia käsittelevien tuntien pohjamateriaaliksi. Koko A4, 8 sivua, RYTMITÄ PÄIVÄSI KASVIKSILLA -JULISTE Juliste havainnollistaa päivittäistä ateriarytmiä. Tehty yhteistyössä Terveydenhoitajaliiton ja Hammaslääkäriliiton kanssa. Saatavana myös ruotsinkielisenä Hitta dagsrytmen med grönsaker. Koko 84 x 30 cm, 2009.

10 2 Potilasoppaat 10 SEPELVALTIMOTAUTI Ensitiedon opas sepelvaltimotautiin sairastuneelle ja hänen läheisilleen. Käsittelee sairauden oireet ja ilmenemismuodot, tutkimukset, hoitomuodot ja ohjeita omahoitoa varten. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 48 sivua, ,60 / kpl SEPELVALTIMOIDEN PALLOLAAJENNUS Perustietoa potilaille, joille on tehty sepelvaltimoiden pallolaajennus. Antaa myös ensikädentietoa sepelvaltimotaudin lääkehoidosta ja elintavoista. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 32 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄMEN VAJAATOIMINTA Ensitiedon opas sydämen vajaatoimintaa sairastavalle ja hänen läheisilleen. Sopii myös kotisairaanhoidon ja kotipalvelun henkilökunnalle. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 38 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄMEN VAJAATOIMINNAN OMASEURANTAVIHKO Omaseurantavihko on tarkoitettu kaikille sydämen vajaatoimintaa sairastaville itsehoidon ja omaseurannan tueksi. Se toimii tiedonvälittäjänä, päiväkirjana ja välineenä omien tavoitteiden asettelussa ja tavoitteiden saavuttamisen seurannassa. Koko A5, 32 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl Uutuus!... SYDÄMEN ETEISVÄRINÄ Ensitiedon opas flimmeriä eli eteisvärinää sairastaville potilaille ja heidän läheisilleen. Sopii myös kotihoidon ja palvelun henkilökunnalle. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 22 sivua, / kpl MAREVAN-HOITO Uudistettu marevan-hoidon opas esittelee yleiset periaatteet veren hyytymistä ehkäisevästä lääkehoidosta. Mitä huomioin ja miten toteutan marevan-hoitoa oikein? Opas sopii myös kotisairaanhoidon ja kotipalvelun henkilökunnalle. Saatavana myös ruotsin kielisenä s. 17. Koko A5, 28 sivua, ,50 /kpl KARDIOMYOPATIAT Ensitiedon opas kardiomyopatiaa eli sydänlihassairautta sairastaville ja heidän läheisilleen. Käsittelee tavallisimmat kardiomyopatiatyypit ja niiden hoitoperiaatteet sekä tietoa periytyvyydestä. Sopii myös terveys keskusten, työterveyshuollon, Kelan ja lääkärikeskusten henkilökunnalle sekä hoitoalan opiskelijoille. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 48 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl VERENPAINEEN OMASEURANTA Mittaus- ja elintapaohjeita potilaalle, joka seuraa verenpainettaan kotimittarilla. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 22 sivua, / kpl

11 AORTAN SAIRAUDET Ensitiedon opas aortan aneurysmien ja dissekoitumien tutkimuksista ja hoidosta. Opas on tarkoitettu potilaille ja hänen läheisilleen sekä hoitoalan henkilökunnalle. Koko A5,46 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄNLEIKKAUKSEN JÄLKEEN Tietoa ja käytännön neuvoja ohitus- ja läppäleikkauksesta kuntoutuvalle ja hänen läheisilleen. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 46 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl tuotteesta saa 30 %:n alennuksen SYDÄNPOTILAS JA SEKSUAALISUUS Käsittelee sepelvaltimotautiin, rytmihäiriöihin, synnynnäisiin sydänvikoihin, vajaatoimintaan ja kardiomyopatioihin liittyviä tavallisimpia seksuaalielämän kysymyksiä. Koko A5, 26 sivua, ,30 / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄNPOTILAS JA SOSIAALITURVA Sydänpotilaan sosiaaliturvapalvelut ja etuudet pähkinänkuoressa. Opas on tarkoitettu sydänpotilaille, omaisille ja alan ammattilaisille. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 40 sivua, / kpl Saatavana verkkojulkaisuna PITKÄ QT-OIREYHTYMÄ Tietoa perheille, joissa on harvi nainen, vakaville rytmihäiriöille altistava sydämen pitkä QT-poikkeama. Sopii myös terveyskeskusten, työterveyshuollon, lääkärikeskusten ja Kelan henkilö kunnalle, opettajille ja lastentarhanopettajille sekä hoitoalan opiskelijoille. Tutustu myös! Terveet elämän tavat osioon (alkaen s. 4), josta löydät runsaasti oppaita ja lehtisiä tueksi elintapojen muutokseen.... Kortit potilaille seurantaan SYDÄNKUNTOUTUJAN KORTTI Sydänpotilaan jatkohoidon seurantaan hoitoketjun eri vaiheissa sekä potilaalle että häntä hoitaville ammattihenkilöille. Korttiin kirjataan toimenpiteet, toimintakykytutkimukset, lääkitys, vaara - tekijäseuranta, liikunta ja jatkohoitosuositukset. Koko 10 x 15 cm, ,30 / kpl TULPPA-ryhmäläisille maksuton. SYDÄNTERVEYSKORTTI Sydänterveyden seurantakortti, jonka avulla voi seurata mm. veren rasva-arvoa, kohonnutta verenpainetta, verensokeria ja vyötärönympärystä. Saatavana myös ruotsin kielisenä s x 10 cm, 2009/ uusittu painos / 25 kpl:n nippu Tilattaessa vähintään 10 kpl ENDOKARDIITIN EHKÄISY HOITO-OHJEKORTTI Hoito-ohjekortti potilaille, joiden sydänsairauteen liittyy sydämen sisäkalvon tulehduksen vaara. Kortissa on ohjeet ehkäisevästä antibioottilääkityksestä ja se on tarkoitettu annettavaksi lääkärille tai hammaslääkärille ennen toimenpidettä / 25 kpl:n nippu Potilasoppaat 11

12 3 Ammattilaisille Terveydenhuollon ammattilaisille 12 OTA MOTIVOIVAAN ELINTAPAOHJAUKSEEN Aineistot on kehitetty apuvälineeksi asiakkaan ehdoilla etenevään elintapojen muutosohjaukseen. Materiaalit tukevat ohjattavan omia valintoja sekä itsenäistä päätöksentekoa konkreettisen muutossuunnitelman laatimisessa ja seurannassa. OTA-OHJAUSKARTTA -AINEISTOPAKETTI Paketti sisältää asiakkaan motivaatiota herätteleviä lomakkeita ja oheismateriaalia elintapaohjauksen tueksi sekä kuvakansion ja -cd:n. Kansiossa on lyhyt opastus materiaalin käytöstä. Koko 26 x / kpl Katso myös tietoja OTA-ohjauskartan käytön ja motivoivan haastattelun koulutuksesta OTA-MITTARI Oman Terveyden Avaintekijät -lomake on tarkoitettu elintapaohjauksen työkaluksi, jolla voi kartoittaa asiakkaan muutosohjauksen tarvetta eri terveystekijöiden suhteen. Lomake auttaa jäsentämään ohjausta asiakkaan oman muutosvalmiuden mukaan. Lehtiön taka kannessa ohjeita käyttäjälle. Koko 21 x 21 cm. 2009/ 1. painos / 40 kpl:n nippu OTA-LIIKUNTALOMAKE Asiakaslähtöinen apuväline konkreettisen liikuntasuunnitelman laatimiseen ja seurantaan. Koko A4, 2 sivua. Yhdessä nipussa 40 lomaketta. 2010/ 1. painos / 40 kpl:n nippu OTA-RAVINTOLOMAKE Asiakaslähtöinen apuväline konkreettisen syömisen muutossuunnitelman laatimiseen ja seurantaan. Koko A4, 2 sivua. Yhdessä nipussa 40 lomaketta. 2010/ 1. painos / 40 kpl:n nippu Tutustu myös! s. 16 Sydänmerkki-aterian materiaaleihin. Uutuus! Uutuus! Uutuus!... NEUVOKAS PERHE -TYÖVÄLINEET Neuvokas perhe -menetelmä tarjoaa käytännön työvälineitä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen. Työvälineet auttavat ohjaamaan perhelähtöisesti ja perheen voimavaroja tukien. Työvälineet soveltuvat muun muassa terveydenhoitajille, lääkäreille, fysioterapeuteille, ravitsemusterapeuteille ja suuhygienisteille. Neuvokas perhe -työvälineet alakoulun terveydenhuoltoon valmistuvat vuoden 2011 aikana. Uutuus! NEUVOKAS PERHE E TIETOKANSIO Tietokansio on käsikirja neuvoloissa työskenteleville ammattilaisille. Kansio sisältää mm. lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemussuositukset sekä käytännön vinkkejä perhe- ja voimavaralähtöisestä ohjauksesta. Tietokansio sisältää yhden Neuvokas perhe -kortin. Koko 30 x 31 cm. 2009/ 3. uudistettu painos / kpl NEUVOKAS PERHE KUVAKANSIO Kuvakansiossa on 58 lapsiperheille suunnattua liikuntaja ravitsemusaiheista kuvaa. Kuvien avulla voi havahduttaa perheenjäseniä tarkastelemaan tottumuksiaan. Koko 30 x 31 cm. 2009/ 3. uudistettu painos / kpl Uutuus! Neuvokas perhe julisteet: KOULULAISEN LAUTAS- MALLI JULISTE Juliste havainnollistaa miten voi koota monipuolisen aterian. Koko 50 x 70 cm (taitettuna A4 tai suorana) ,50 / kpl NEUVOKAS PERHE KORTTI Kortissa on kysymyksiä liikuntaja ruokatottumuksista äidille, isälle ja lapselle. Kortin liikennevaloväritys kannustaa perheenjäseniä arvioimaan tottumuksiaan. Samaa korttia käytetään äitiys- ja lastenneuvolassa. Haitaritaitto, koko taitettuna 9,2 x 14,8 cm. 2009/ 2. uudistettu painos. HUOM Kortin tilaus: Printel Oy, Pl 29, Vantaa, puh. (09) , fax. (09) ,65 + alv / kpl + toimituskulut KOULULAISEN LIIKUNTA JULISTE Juliste kannustaa riittävään ja monipuoliseen liikuntaan. Koko 50 x 70 cm (taitettuna A4 tai suorana) ,50 / kpl

13 RAVINTO SYDÄNTERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ Julkaisu sisältää suosituksen sydänterveyttä edistävästä ravitsemuksesta ja sen taustalla olevan tutkimusnäytön. Suositus on laadittu koko väestölle, sydänpotilaille ja niille, joilla on sydäntautien vaaratekijöitä. Julkaisu sopii myös oppimateriaaliksi. Koko 21 x 21 cm, 50 sivua, 2010/ 1. uudistettu painos / kpl SYDÄNMERKKI-ESITE Uusittu esite sisältää yksityiskohtaisempaa tietoa Sydänmerkki-tuotteista, merkin tarkoituksesta ja hyödyistä sekä tuoteryhmäkohtaisista myöntämisperusteista. Liitteenä Sydänmerkki-tuotteiden myöntämisperusteet (3221). Koko A5, 8 sivua, 2010/ 3. painos ilmainen Tilatessasi tätä tuotetta saat vastaavan määrän Sydänmerkkituotteiden myöntämisperusteet -esitettä Uutuus!... MUUTOSTA TUKEMASSA VALMENTAVA ELÄMÄN- TAPAOHJAUS Kirja motivoivasta elintapamuutosten ohjauksesta, ohjaajan roolista ja muutosprosessista. Kirjoittanut terveydenhuollon kouluttaja, psykologi Riikka Turku. Teos on suunniteltu yhteistyössä Sydänliiton asiantuntijoiden kanssa. Soveltuu kaikille ohjaustyötä tekeville. Koko 15x21,5 cm, 132 sivua, 2007/1. painos / kpl Tilattaessa vähintään 10 kpl SYDÄN- JA VERISUONI- TAUTIEN RISKITEKIJÄ- KARTOITUS Lomake, jolla voidaan kartoittaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Koko A4, 2 sivua, 2007/ 2. painos / 25 kpl:n nippu Tilattaessa vähintään 10 nippua Uutuus! VALTIMOTAUTIEN KOKO- NAISRISKIN ARVIOINTI- LOMAKE Lomaketta käytetään neuvonta- ja mittaustilaisuuksissa vieritestausta suorittavan ammattilaisen apuvälineenä. Tarkoitettu kokonaisriskin arviointiin ja jatko-ohjeiden antamiseen. Koko A5, 2 sivua, 2010/ 1.painos /100 kpl:n nippu Tutustu myös! Kortteihin, jotka on tarkoitettu riskitekijöiden ja sydänpotilaiden seurantaan s. 11. PIENI PÄÄTÖS PÄIVÄSSÄ -viesti kannustaa ihmiset miettimään hyvinvointiaan ja tekemään sitä edistäviä pieniä, mutta pysyviä muutoksia elintapoihinsa askel kerrallaan. Käyt ännön vinkkejä elintapamuutosten toteuttamiseen sekä tietoa ravitsemuksesta ja liikunnasta: PIENI PÄÄTÖS PÄIVÄSSÄ POSTIKORTIT Hauskat postikortit ohjaavat pienipaatospäivässa.fi -internetsivuille, joista saa tietoa ja tukea elämäntapojen muutokseen. Korttien avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat ohjata asiakkaitaan luotettavan tiedon lähteille Poistakaa minut hissistä 4262 Elämän suola ei ole purkissa 4265 Minulla on liike-elämää Postikortit ovat ilmaisia terveydenhuollon ammattilaisille. PIENI PÄÄTÖS PÄIVÄSSÄ - PAINONHALLINTARYHMÄLÄISEN AINEISTOPAKETTI Painonhallintaryhmäläisen aineistokansio sisältää: Ylipainosta tasapainoon -oppaan, Ruoka-aine taulukon, testit suolan saannista, rasvan laadusta, liikuntatottumuksista ja syömistottumuksista sekä lehtiset Valinnat kohdalleen, Kolesteroli kohdalleen, Verenpaine kohdalleen ja Sauvoilla vaihtelua verryttelyyn ja venyttelyyn. Lisäksi paketissa on Diabetes liiton julkaisemat: Diabeetikon ruokavalinnat, Sinä valitset, monipuolisia ja terveellisiä aterioita ( kcal ja kcal), esimerkki päivän aterioista (1200 ja 1800 kcal) sekä Aikuistyypin diabetes ja liikunnan matkaopas /pkt Tilattaessa vähintään 10 pakettia tuotteesta saa 10 % alennuksen ja Ole hyvä -lautasmalli- ja -ruokakolmiojulisteet. Ammattilaisille 13

14 3 Ammattilaisille SYDÄNPOTILAAN LIIKUNTASUOSITUKSET kuuluvat Suomen Sydänliiton pro-sarjaan, joka tarjoaa luotettavaa tietoa terveyden huollon ammattilaisille. Suositukset on tarkoitettu sydänpotilaiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. SEPELVALTIMOTAUTI JA LIIKUNTA Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet sepelvaltimotautipotilaan sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x 20 cm, 50 sivua, 2010/ 3. painos / kpl SYDÄMEN SIIRTO JA LIIKUNTA Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet sydämensiirtopotilaan sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x 20 cm, 20 sivua, 2006/ 1. painos / kpl SYDÄMEN VAJAA- TOIMINTA JA LIIKUNTA Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x2 0 cm, 26 sivua, 2010/ 2. painos / kpl SYDÄMEN RYTMIHÄIRIÖT JA LIIKUNTA Suositus antaa käsityksen rytmihäiriöiden syntytavoista, kuvaa yleisimpien rytmihäiriöiden piirteitä ja auttaa suunnittelemaan rytmihäiriöpotilaiden liikunnallista kuntoutusta ja koko loppuelämän liikuntaa. Koko 21 x 20 cm, 32 sivua, 2007/ 1. painos / kpl SYDÄMEN LÄPPÄVIAT JA LIIKUNTA Suositus esittelee yleisimmät läppäviat sekä antaa käytännön ohjeet sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä ohjeita koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x 20 cm, 28 sivua, 2007/ 1. painos / kpl SYNNYNNÄISET SYDÄNVIAT JA LIIKUNTA Suositukseen on kerätty tietoa tavallisimmista synnynnäisistä sydänvioista, niiden hoidosta ja liikuntaan liittyvistä erityispiirteistä. Lisäksi on käsitelty joitakin harvinaisempia synnynnäisiä sydänsairauksia, joiden liikuntaan liittyy erityishuomioita. Koko 21 x 20 cm, 2007/ 1. painos / kpl SYDÄNPOTILAAN SUORITUS KYVYN ARVIOINTI Suositus antaa tietoa aikuisille sydänpotilaille sopivista suorituskykytesteistä, testien valintaperusteista, turvallisuudesta sekä toistettavuudesta. Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet testien suorittamiseen sekä testauksessa käytettävät testilomakkeet. Koko 21 x 20 cm, 51 sivua, 2007/ 1. painos / kpl AORTAN SAIRAUDET JA LIIKUNTA Suositus antaa tietoa aortan sairauksista ja niihin liittyvästä fysioterapiasta ja liikunnasta. Opas on julkaistu näköisjulkaisuna sekä pdf-tiedostona Sydänliiton verkkosivuilla kohdassa Julkaisut ja oppaat. 14

15 VOIMAA JALKOIHIN, SUJUVUUTTA LIIKKUMISEEN Liikuntaohje jalkojen lihasvoiman hankintaan, sisältää kotivoimisteluohjelman. Sopii kaikille ikääntyneille sekä sydänpotilaille. Koko A4, 1 sivu, 2006 / 1.painos / 10 kpl:n nippu Tutustu myös! Terveet elämäntavat -osiosta löytyviin Sauvoilla vaihtelua verryttelyyn ja venyttelyyn s. 4, liikuntatottumustestiin s. 5 sekä Kävelyklubiin s.7. SYDÄNPOTILAIDEN JA HEIDÄN PERHEIDENSÄ SOPEUTUMISVALMENNUS. TUTKIMUKSIA TERVEY- DESTÄ, TOIMIVUUDESTA JA TUKEMISESTA. Koski A, Rantanen A, Paavilainen E, Åstedt-Kurki P, Penttilä U-R) Tutkimustietoa perheille suunniteltujen sopeutumisvalmennuskurssien vaikutuksista. Raportissa kuvataan myös kurssien suunnitteluprosessia ja annetaan suosituksia perheenjäsenten huomioon ottamiseksi hoidossa ja kuntoutuksessa. Julkaisu on tarkoitettu terveydenhuollossa, kuntoutumislaitoksissa ja järjestöissä työskenteleville terveydenhuollon ammattihenkilöille. Suomen Sydänliiton julkaisuja 2008: ,50 / kpl SYDÄMEN VAJAATOIMINTA JA LIIKUNTA TYÖVÄLINEITÄ FYSIOTERAPEUTEILLE Paketti on tarkoitettu sydämen vajaatoimintapotilaiden kanssa työskenteleville fysioterapeuteille. Paketti sisältää seuraavat osat. - Sydämen vajaatoiminta ja liikunta- suositus - Sydämen vajaatoiminta -opas sydämen vajaatoimintaa sairastaville ja heidän läheisilleen - Voimaa jalkoihin sujuvuutta liikkumiseen -kortti - CD- levy: Sydämen vajaatoiminta ja liikunta työvälineitä fysioterapeuteille - Sydänliiton aineistoluettelo / paketti SYDÄNLÄÄKKEET JA LIIKUNTA -TAULUKKO Taulukko kertoo sydänlääkkeiden vaikutuksista liikuntaan ja yleisimmistä sivuvaikutuksista. Taulukko on julkaistu pdftiedostona Sydänliiton verkkosivuilla kohdassa Ammattilaisille.... TULPPA Suomen Sydänliiton kehittämä valtimotautipotilaiden ryhmämuotoinen Tulppa-avokuntoutu s malli. Kuntoutusta järjestetään tällä hetkellä Etelä- Karjalan, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois- Savon, Päijät-Hämeen, Saimaan ja Pirkanmaan sydänpiirien alueilla osana Suomalaista Sydänohjelmaa. TULPPA-RYHMÄLÄISEN TYÖKIRJA Työkirja on tarkoitettu Tulpparyhmässä olevien kuntoutujien materiaaliksi. Tulppa-ohjaajat voivat tilata sitä ryhmiensä käyttöön. Koko A ,30 / kpl HUOM! Tulpparyhmille ilmainen. Tutustu myös! Terveet elämäntavat -osiosta (alkaen s. 4) löydät oppaita elintapamuutosten tukemiseen ja potilasoppaat löydät alkaen s. 10. Saatavana verkkojulkaisuina: SEPELVALTIMOTAUTI- POTILAIDEN KUNTOUTUS JULKISESSA TERVEYDEN- HUOLLOSSA. SELVITYS KUNTOUTUKSEN MÄÄ- RÄSTÄ, SISÄLLÖSTÄ JA JÄRJESTÄMISTAVOISTA. (Mäkinen A ja Penttilä U-R.) Kokonaiskatsaus sairaaloissa ja terveys keskuksissa tehtävään sydänkuntoutuk seen. Terveyden huollon johtajille ja suunnittelijoille, sydänpotilaita hoitavilleja kuntouttaville ammattihenkilöille sekä terveydenhuollon voimavaroista päättäville poliittisille vaikuttajille. Suomen Sydänliiton julkaisuja 2007:1 Ammattilaisille 15

16 3 Ammattilaisille Ruokapalvelun ja elintarvikealan ammattilaisille 16 SUOSITUS ELINTARVIKE- HANKINTOJEN RAVITSEMUKSELLISIKSI EHDOIKSI Työväline ruokapalveluiden raaka-ainehankintoihin. Suosituksessa määritetty tavoitearvot elintarvikkeiden ravitsemukselliselle laadulle. A4, 4 sivua 2010/ 3. painos / kpl Saatavana internet-aineistona ARKILOUNAS ON SYDÄMEN ASIA Ruokapalveluiden ammattilaiset saavat oppaasta tietoa ruoan ravitsemuksellisen laadun kehittämisestä. Koko A5, 30 sivua, 2006/ 1. painos 1043 ilmainen Saatavana verkkojulkaisuna KRITEERITESTI Testin avulla ammattikeittiössä työskentelevät voivat nopeasti arvioida tarjoamansa ruoan ravitsemuksellista laatua. Saatavana verkkojulkaisuina: SUURKEITTIÖIDEN TAR- JOAMAN RUOAN RAVIT- SEMUKSELLINEN LAATU. Raportti sisältää joukkoruokailun seurantajärjestelmään luodut ravitsemuskriteerit sekä selvityksen niiden toteutumisesta julkisia ruokapalveluita tuot tavissa suurkeittiöissä vuonna Suomen Sydänliiton julkaisuja 2004:1. Tutustu myös! -sivuston Ammattilaisille -osioon.... SYDÄNMERKKI-ATERIA Myös ravitsemussuositukset täyttävät ateriat voidaan merkitä Sydänmerkillä. Lue lisää Sydänmerkki-ateriasta > ateria SYDÄN ON NYT LOUNAASSA -ESITE Esite sisältää perustiedot Sydänmerkki-ateriasta ja sen käyttöönotosta. Esite on suunnattu ruokapalveluiden ja terveydenhuollon edustajille. Koko 10 x 21cm, 8 sivua, 2008/ 2. painos ilmainen SYDÄNMERKKI-ATERIAN KRITEERIESITE Esite sisältää ravintoainekohtaiset kriteerit Sydänmerkkiaterian osille. Koko A4, 2 sivua. 2010/ 7. painos ilmainen Saatavana verkkojulkaisuna SYDÄNMERKKI-ATERIAN JULISTESARJA Sarja sisältää kolme herkullista julistetta, jotka houkuttelevat tekemään parempia valintoja lounasravintolassa. Koko 45 x 100cm SYDÄNMERKKI ANTAA LISÄARVOA MYYNNILLE Elintarviketeollisuudelle ja kaupalle suunnattu esite sisältää perustiedot Sydänmerkistä sekä kertoo merkin hyödyistä ja hyödyntämismahdollisuuksista. Liitteenä Sydänmerkki-tuotteiden myöntämisperusteet (3221). Koko A5, 8 sivua 2009/ 1. painos Ilmainen Tilatessasi tätä tuotetta saat vastaavan määrän Sydänmerkkituotteiden myöntämisperusteet -esitettä SYDÄNMERKKITUOTTEIDEN MYÖNTÄMISPERUSTEET Esite sisältää Sydänmerkin myöntämisperusteet tuoteryhmittäin. Koko A5, 4 sivua 2009/ 1. painos Ilmainen.

17 4 Material på svenska FOKUS PÅ KOLESTEROLET Den uppdaterade favoritguiden är ett kompakt informationspaket om levnadsvanornas påverkning på kolesterolet. Texten och utseendet har förändrats. På brochyrens ena sida finns den bekanta tabellen som hjälper dig att välja mat som medverkar till att sänka kolesterolet. Storlek 14 x 30 cm, 8 sidor, 2009/ 2. upplagan ,70 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. FOKUS PÅ BLODTRYCKET Guiden är ett kompakt informationspaket om levnadsvanornas påverkning på blodtrycket. Den ger också praktiska tips om hur man kan ändra sina vanor. Brochurens ena sida kan du använda som en minnestavla om levnadsvanornas betydelse för blodtrycksnivån. Storlek 13 x 26 cm, 8 sidor, 2010/ 9. upplagan ,70 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. FOKUS PÅ VALEN Broschyren hjälper till att känna igen livsmedel som innehåller rikligt med energi, hårt fett och salt, och ger vinkar om bättre val. Innehåller bl.a. bildexempel samt information om märkning på förpackningar. Storlek 13 x 26 cm, 8 sidor, 2009/ 1. upplagan ,70 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st.... MÅ BRA! -GUIDE En praktisk hanbok om hälsosamma levnadsvanor. Innehåller information om motion och kost. I samarbete med Folkhälsan. Storlek 24 x 17 cm, 36 sidor, 2009/ 4. reviderade upplagan / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. VAR SÅ GOD -AFFISCH MED TALLRIKSMODELLEN Affischen visar hur du kan sammanställa en hälsosam måltid utifrån tallriksmodellen. Idén med tallriksmodellen framställs klart och koncist i både ord och bild. Affischen är en samproduktion mellan Hjärtförbundet och Diabetesförbundet. Storlek 70 x 50 cm, Beställningar från Diabetesförbundet.... Nyhet! VAR SÅ GOD -AFFISCH MED MATPYRAMID Matpyramid-affischen åskådliggör hur man komponerar en bra diet. Matpyramiden med östersjökost är ett samarbetsprojekt mellan Diabetesf örbundet, Hjärtförbundet och näringsforskarna på Östra Finlands universitet. Storlek 70 x 50 cm, Beställiningar från Diabetesförbundet. HJÄRTMÄRKET-BROCHYR Informerar om Hjärtmärket och hjärtmärketprodukters fördelar. Innehåller också några recept på läckra rätter som tillretts med Hjärtmärkesprodukter. Storlek A5, 8 sidor, 2009/1.upplaga gratis MAREVANBEHANDLING Patientguide innehåller grundprinciper om hur man förebygger blodets koagulering med stöd av medicinering och diet. Storlek A5, 30 sidor, ,50 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. HJÄRTHÄLSOKORTET Hjärthälsos uppföljningskort: - Bulfetma - Förhöjt blodtryck - Störningar i blodets fettvärden - Störningar i sockeromsättningen - Typ 2 diabetes / 25 st. blk. 30 % rabatt vid beställning av minst 10 blk. Populära tester nu också på svenska på nätsidan TESTA DINA MATVANOR TESTA DINA MOTIONS- VANOR TESTA FETTKVALITETEN TESTA DITT SALTINTAG... Bekanta dig med nedanstående material på nät sidan KRANSKÄRLSSJUKDOM Patientguide presenterar sjukdomens olika former, symptom och undersökningar samt praktiska anvisningar för ett vardagsliv. Lämpar sig för patienter och deras anhöriga. EFTER EN HJÄRTOPERATION Information och praktiska råd för dig (och dina anhöriga), som genomgått hjärt/ klaffoperation. FÖRMAKSFLIMMER Förstahandsinformation för patienter med förmaksflimmer och deras anhöriga. Lämplig också för personalen i hemvård. HJÄRTSVIKT Förstahandsinformaiton för patienter med hjärtsvikt och deras anhöriga. Lämplig också för personalen in hemvård. KARDIOMYOPATIER Förstahands patientquide om kardiomyopati för patienter och för deras anhöriga med hjärtmuskelsjukdomar. HJÄRTPATIENTEN OCH SOCIALSKYDDET Hjärtpatientens socialskyddsservice och förmåner i ett nötskal. Innehåller bl.a. medicin- och vårdersättning, rehabiliteringsservice, handikappservice och hemvård samt praktisk handledning i att ansöka om hjälp. Guiden är avsedd för hjärtpatienter, anhöriga och yrkespersonal på området. Svenskspråkigt internetmateriel utkommer år Material på svenska 17

18 5 Julisteet Uutuus! NEUVOKAS PERHE JULISTEET: KOULULAISEN LAUTASMALLI JULISTE ,50 / kpl katso s. 12 OLE HYVÄ JULISTEET: KOULULAISEN LIIKUNTA JULISTE ,50 / kpl katso s. 12 Uutuus! OLE HYVÄ -RUOKAKOLMIOJULISTE / kpl katso s. 4 OLE HYVÄ -LAUTASMALLI JULISTE / kpl katso s. 4 VAR SÅ GOD -AFFISCH MED TALLRIKSMODELLEN Se sid. 17, beställningar från Diabetes förbundet. VAR SÅ GOD -AFFISCH MED MATPYRAMID Se sid. 17, beställningar från Diabetesförbundet. 18 SYDÄNMERKKI-JULISTE 3213 ilmainen katso s. 5 HYVÄ ATERIA KOOTAAN NÄIN -JULISTE ,50 /kpl katso s. 8 SYDÄNMERKKI-ATERIAN JULISTESARJA ITE-JULISTE 1084 ilmainen, katso s. 8

19 6 Internetsivut Suomen Sydänliiton ylläpitämiä tai yhteistyössä muiden tahojen kanssa tuottamia internetsivuja. Sivustoilta löydät luotettavaa tietoa, testejä ja muita työvälineitä sydänterveyden edistämiseen. Sydänliiton verkkosivuilla on asiantuntevaa ja luotettavaa tietoa sydänterveydestä. Voi hyvin -osiosta löytyy tietoa terveellisistä elintavoista ja siitä, kuinka soveltaa tätä tietoa käytäntöön. Tunne arvosi -osiossa kerrotaan, kuinka mitata, testata oireita ja sairauksien vaaratekijöitä. Hoida sydäntäsi -osiossa esitellään tavallisimmat sydänsairaudet kuten sepelvaltimotauti, yleisimmät rytmihäiriöt ja läppäsairaudet. Järjestösivuilla voit tutustua muun muassa sydänjärjestöjen toimintaan ja niiden tuottamaan sisältöön, saada tietoa jäsenyyteen ja yhdistystoimintaan liittyvistä asioista. Ammattilaisosiossa on puolestaan ajantasaista tietoa terveydenhuollon ja ruokapalveluiden ammattilaisille. on ovi kaikkiin Sydänliiton sivustoihin. Suomen Sydänliitto ry:n ja Oy Sydän-Tuote Ab:n verkkokauppa. Verkkokaupassa myydään Suomen Sydänlitton julkaisuja, sekä muita sydänaiheisia tuotteita. Internetsivut Verkkolehti Sydän. Sisältää mm. uutisia, ajankohtaisia artikkeleita ja sydänystävällisiä ruokaohjeita. Tietoa Sydänmerkki-tuotteista sekä Sydänmerkki-ateriasta. Tietoa, vinkkejä ja ideoita välipalasta. Mistä koostuu hyvä välipala? Suunnattu erityisesti koululaisten vanhemmille, mutta sopii kaikille asiasta kiinnostuneille. Sivusto tarjoaa tietopaketin lasten ja nuorten ravitsemuksesta: tietoa ja kokemuksia, tutkimustuloksia ja toimintatapoja mm. kouluaikaisen ruokailun kehittämiseen sekä innostavia, uudenlaisia ravitsemuskasvatusmateriaaleja opetustyöhön. Tietoa ravitsemuksesta, liikunnasta ja painonhallinnasta sekä apuvälineitä ja vinkkejä elintapamuutosten toteuttamiseen. Elintapamuutoksia lähestytään myönteisesti ja huumorin kautta. Punainen-viestinnän tavoitteena on lisätä naisten tietoisuutta sydänterveydestä ja kannustaa naisia terveisiin elintapoihin. Helmikuun 2011 alusta lähtien Punainen-verkkosivusto osa Plazan Ellit-sivustoa, Liikunta ja terveys osiossa, minne verkko-osoite ohjautuu suoraan. Tietoa kävelystä terveysliikuntana ja kävelyklubitoiminnasta. Sivuilta löytyy mm. askelpankki, jonne voi tallettaa omat askeleet. Vinkkejä ja käytännön ideoita kuinka perhe voi liikkua yhdessä. Sivuilta voi tulostaa liikuntavinkkejä perheille. Tietoa ja tukea tupakoinnin lopettamiseen. Sivuilla voi mm. käydä keskustelua ja pitää tupakoinnin lopettamisesta päiväkirjaa. Kattava tietopaketti tupakoinnin vaikutuksesta terveyteen sekä mm. lainsäädännöstä. Sivuilta löytyy kasviksiin ja terveyteen liittyvää opetus- ja ohjaus aineistoa erityisesti lapsille ja nuorille. Sivusto soveltuu yläkoululaisille erityisesti terveystiedon ja biologian opetukseen. Ohjelma perehdyttää epäterveellisten elämäntapojen, erityisesti tupa koinnin, vaikutuksesta kehon eri osiin ja niiden toimintaan. Sivuston ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen Sydänliitto, Diabetesliitto, Hengitysliitto Heli ja Syöpäjärjestöt. Julisteet 19

20 Jäsenyys ja SYDÄN-lehti Liity sydänyhdistyksen jäseneksi! Lisätietoja: JÄSENEKSILIITTYMISLOMAKE 3110 ilmainen antaa luotettavaa tietoa ja tukea terveyden ylläpitoon ja elintapamuutoksiin. välittää tietoa sydämen terveydestä ja sairauksista ja tarjoaa sydänystävällisiä vaihtoehtoja elintapojen kohentamiseen ja sairaudesta toipumiseen. on Sydänliiton jäsenlehti, joka on ilmestynyt vuodesta on ilmestynyt vuoden 2007 alusta myös Sydän-verkkolehtenä osoitteessa Tavallisten ihmisten elämänkokemukset ja lääketieteen, ravitsemuksen ja liikunnan asiantuntemus antavat aineksia Sydämen lukijan arkeen. Vuosikerta 30 Tilaukset: Harriet Sirén ja Tiina Vuorinen Puh , sähköposti Sydän-lehti ilmestyy 2011 Verenpaine vuoden 2011 kattoteemana Ilmestyy Teema Terveyden tasa-arvo Tunne arvosi (Sydänviikko) Terveyttä yhdessä (Pukeudu punaiseen -päivä 9.9.) Maailman Sydänpäivä: Voi hyvin työssä Hyvä mieli 20

TerveysInfo. Efter en hjärtoperation Tietoa ja käytännön neuvoja ohitus ja läppäleikkauksesta kuntoutuvalle ja hänen läheisilleen.

TerveysInfo. Efter en hjärtoperation Tietoa ja käytännön neuvoja ohitus ja läppäleikkauksesta kuntoutuvalle ja hänen läheisilleen. TerveysInfo sydän ja verisuonitaudit Amanda ja Tomi Lyhytelokuva Amandasta, joka on menossa sydänleikkaukseen. Sairaalassa Amanda saa Tomi nimisen ystävän. Sydänlapset ja aikuiset ry elokuva https://www.youtube.com/watch?v=joq6r0wcwsy

Lisätiedot

TerveysInfo. Aortan sairaudet ja liikunta Opas antaa tietoa aortan sairauksista ja niihin liittyvästä fysioterapiasta ja liikunnasta.

TerveysInfo. Aortan sairaudet ja liikunta Opas antaa tietoa aortan sairauksista ja niihin liittyvästä fysioterapiasta ja liikunnasta. TerveysInfo Aortan sairaudet ja liikunta Opas antaa tietoa aortan sairauksista ja niihin liittyvästä fysioterapiasta ja liikunnasta. 2010 maksuton, 21 x 20 cm : 43 s. : 4 vär. : kuv. http:///c/document_library/get_file?uuid=

Lisätiedot

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle.

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle. TerveysInfo lihavuus Berliininmunkki ja muita kirjoituksia painonhallinnasta Hercule Poirot laihduttaa, Lihavan mieli, Piiloliikunta sekä muut hauskasti nimetyt kirjoitukset kertovat monipuolisesti ihmisen

Lisätiedot

Terveet elintavat pienestä pitäen Perheiden elintapaohjauksen kehittäminen

Terveet elintavat pienestä pitäen Perheiden elintapaohjauksen kehittäminen Terveet elintavat pienestä pitäen Perheiden elintapaohjauksen kehittäminen Marjaana Lahti-Koski FT, ETM kehittämispäällikkö, terveyden edistäminen Suomen Sydänliitto marjaana.lahti-koski@sydanliitto.fi

Lisätiedot

Neuvokas perhe. Menetelmä lapsiperheiden terveyden edistämiseen. Perhelähtöisesti Perheitä aktivoiden Voimavaroja tukien

Neuvokas perhe. Menetelmä lapsiperheiden terveyden edistämiseen. Perhelähtöisesti Perheitä aktivoiden Voimavaroja tukien Neuvokas perhe Menetelmä lapsiperheiden terveyden edistämiseen Perhelähtöisesti Perheitä aktivoiden Voimavaroja tukien Terhi Koivumäki Projektipäällikkö, TtM, th Suomen Sydänliitto ry Terhi.koivumaki@sydanliitto.fi

Lisätiedot

Sydänliiton toimivia elintapaohjauksen työvälineitä

Sydänliiton toimivia elintapaohjauksen työvälineitä Sydänliiton toimivia elintapaohjauksen työvälineitä Tuija Pusa Ravitsemusasiantuntija Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM Suomen Sydänliitto ry 2 Suomen Sydänliitto ry Mitä toivon ohjaajalta? että olisi

Lisätiedot

TerveysInfo. Sosiaali ja terveysministeriö

TerveysInfo. Sosiaali ja terveysministeriö TerveysInfo 10 henkilökohtaista kysymystä alkoholinkäytöstä Vastaamalla tähän testiin, saat omaan käyttöösi tiedon, miten alkoholinkäyttösi sinuun vaikuttaa, ja miten suuria riskejä se tuottaa. 100 kpl/nippu

Lisätiedot

TerveysInfo. Afasia Tietoa afasiasta, keinoja keskustelun tukemiseen, tietoa puheterapiasta ja vertaistuesta.

TerveysInfo. Afasia Tietoa afasiasta, keinoja keskustelun tukemiseen, tietoa puheterapiasta ja vertaistuesta. TerveysInfo Ta hand om din hjärna En stroke uppstår sällan utan någon tydlig riskfaktor. Ju fler riskfaktorer du har samtidigt, desto större är risken att du drabbas. Vad kan du göra för att minska risken

Lisätiedot

TerveysInfo. Elintarvikkeiden lisäaineet Julkaisu kertoo lisäaineiden käytöstä elintarvikkeissa.

TerveysInfo. Elintarvikkeiden lisäaineet Julkaisu kertoo lisäaineiden käytöstä elintarvikkeissa. TerveysInfo elintarvikkeet Använd inte för mycket salt: Lättläst suolamerkintöihin ja keinoihin vähentää suolansaantia., Selkokeskus maksuton, A4 : 1 s. : vär. : kuv. http:///uploads/webshopfiles/1244010025356.pdf

Lisätiedot

Tarjolla Yksi elämä. - terveystietoa, materiaaleja ja koulutusta yhdestä osoitteesta. Kuntamarkkinat 12.9.2013 Marjut Niemistö

Tarjolla Yksi elämä. - terveystietoa, materiaaleja ja koulutusta yhdestä osoitteesta. Kuntamarkkinat 12.9.2013 Marjut Niemistö Tarjolla Yksi elämä - terveystietoa, materiaaleja ja koulutusta yhdestä osoitteesta Kuntamarkkinat 12.9.2013 Marjut Niemistö Yksi elämä Lupaa täyttä elämää kaikille Yksi elämä pähkinänkuoressa Aivoliiton,

Lisätiedot

TerveysInfo. Aivoverenkiertohäiriöt (AVH) lukuina Faktatietoa aivoverenkiertohäiriöistä

TerveysInfo. Aivoverenkiertohäiriöt (AVH) lukuina Faktatietoa aivoverenkiertohäiriöistä TerveysInfo aivot Aivojumppa opas Aivojumppa on sarja helppoja ja miellyttäviä liikkeitä, jota oppimiskinesiologiassa käytetään kokonaisvaltaisen oppimisen tukena. Aivojumppaliikkeet helpottavat kaikenlaista

Lisätiedot

10 vuotta Käypä hoito suosituksia. Ovatko Käypä hoito - suositukset sydämen asia potilasjärjestölle?

10 vuotta Käypä hoito suosituksia. Ovatko Käypä hoito - suositukset sydämen asia potilasjärjestölle? 10 vuotta Käypä hoito suosituksia Ovatko Käypä hoito - suositukset sydämen asia potilasjärjestölle? Hannu Vanhanen Ylilääkäri, dosentti Suomen Sydänliitto Sydänliitto ry Teemme työtä sydämen palolla Korostamme

Lisätiedot

TerveysInfo. Drick mjölk hela livet. Barn och mjölk Lehtinen käsittelee lasten maitosuosituksia. Ruotsinkielinen

TerveysInfo. Drick mjölk hela livet. Barn och mjölk Lehtinen käsittelee lasten maitosuosituksia. Ruotsinkielinen TerveysInfo Barn och mjölk Lehtinen käsittelee lasten maitosuosituksia. Ruotsinkielinen maksuton, A5 : 4 s. : piirr. : 4 vär. http:///www/fi/liitetiedostot/ Barnet_och_mjolken. Hakusanat: ravitsemus, lapset,

Lisätiedot

TerveysInfo. laihduttajat

TerveysInfo. laihduttajat TerveysInfo laihduttajat Berliininmunkki ja muita kirjoituksia painonhallinnasta Hercule Poirot laihduttaa, Lihavan mieli, Piiloliikunta sekä muut hauskasti nimetyt kirjoitukset kertovat monipuolisesti

Lisätiedot

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila 28.10.2016 Sydänliiton kuntoutus Voimavarojen tukeminen -ideologia kautta linjan Vertaistuki, kokemuskouluttajat Verkkokuntoutus, pilotti 2015 SOPE 80-100 kurssia

Lisätiedot

TerveysInfo. Hetkien hiljainen muisti Rentoutumista, metaforia ja musiikkia

TerveysInfo. Hetkien hiljainen muisti Rentoutumista, metaforia ja musiikkia TerveysInfo 55+ liikunnasta elinvoimaa Power Point esitys tukee ikääntyvän työntekijän hyvinvointia ja vahvistaa voimavaroja tulevia eläkevuosia varten. Käsittelee etenkin liikuntaa ja lyhyesti myös muita

Lisätiedot

Nimi ja syntymäaika: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle :

Nimi ja syntymäaika: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle : OMAHOITOLOMAKE Nimi ja syntymäaika: pvm: Sinulle on varattu seuraavat ajat vastaanottokäynnille: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle : Lääkärin vastaanotolle: Mitä on omahoito? Omahoito

Lisätiedot

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Neuvokas perhe -ideologia Neuvokas perhe haluaa tukea perheiden hyvinvointia korostamalla myönteistä ilmapiiriä ja yhdessä toimimista Neuvokas

Lisätiedot

KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE

KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE Vaasan kaupunki Vähänkyrön terveysasema Vähänkyröntie 11, 66500 Vähäkyrö puh. 06 325 8500 KOTONA TÄYTETTÄVÄ OMAHOITOLOMAKE AJOKORTTITARKASTUKSEEN TULEVALLE Sinulle on varattu seuraavat ajat ajokorttitodistukseen

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

TerveysInfo. Bra matval vid diabetes Lehtinen terveellisistä ruokavalinnoista ja diabeteksesta sekä siitä, mitä diabeetikkovieraalle voi tarjota.

TerveysInfo. Bra matval vid diabetes Lehtinen terveellisistä ruokavalinnoista ja diabeteksesta sekä siitä, mitä diabeetikkovieraalle voi tarjota. TerveysInfo 10 myyttiä maidosta Lehtinen kumoaa maitoon liittyviä myyttejä. ry maksuton, A5 : 4 s. : piirr. http:///esitteet/10mm.pdf Hakusanat: ravitsemus, ruokavaliot, maito, osteoporoosi, kasvisravinto,

Lisätiedot

TerveysInfo. Ataksiaoireyhtymät : tietoa etenevistä ataksiasairauksista Perustietoa ataksiasairaudesta sekä sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta.

TerveysInfo. Ataksiaoireyhtymät : tietoa etenevistä ataksiasairauksista Perustietoa ataksiasairaudesta sekä sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta. TerveysInfo MS tauti Ataksiaoireyhtymät : tietoa etenevistä ataksiasairauksista Perustietoa ataksiasairaudesta sekä sairauden hoidosta ja kuntoutuksesta. 1996 5, A5 : 46 s. : piirr. : 2 väri Hakusanat:

Lisätiedot

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin. Mitä uutta, miten etenee Syksy 2015, Pori

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin. Mitä uutta, miten etenee Syksy 2015, Pori Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Mitä uutta, miten etenee Syksy 2015, Pori Neuvokas perhe -ideologia Neuvokas perhe haluaa tukea perheiden hyvinvointia korostamalla myönteistä

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE Liite 3

OMAHOITOLOMAKE Liite 3 OMAHOITOLOMAKE Liite 3 Sinulle on varattu seuraava aika: Sairaanhoitajan vastaanotolle: Aika lääkärille ilmoitetaan myöhemmin Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä tämä omahoitolomake

Lisätiedot

Voiko Neuvokas perhe -menetelmä antaa työkaluja? Kehittämispäällikkö, Terhi Koivumäki, Suomen Sydänliitto Terveydenhoitajapäivät

Voiko Neuvokas perhe -menetelmä antaa työkaluja? Kehittämispäällikkö, Terhi Koivumäki, Suomen Sydänliitto Terveydenhoitajapäivät Voiko Neuvokas perhe -menetelmä antaa työkaluja? Kehittämispäällikkö, Terhi Koivumäki, Suomen Sydänliitto 2.2.2017 Terveydenhoitajapäivät Luennon aiheena Elintapaohjaus terveydenhoitajan työssä Millaista

Lisätiedot

TerveysInfo. Jalan ja pyörällä

TerveysInfo. Jalan ja pyörällä TerveysInfo kävely Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

Lataa Sydänsairaudet. Lataa

Lataa Sydänsairaudet. Lataa Lataa Sydänsairaudet Lataa ISBN: 9789516563605 Sivumäärä: 607 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 33.82 Mb Sydänsairaudet käsittelee käytännönläheisesti ja perusteellisesti yleisimpien sydänsairauksien hoitoa,

Lisätiedot

STESOn toimintaa. STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena 24.3.2014

STESOn toimintaa. STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena 24.3.2014 Terveyttä ja hyvinvointia yhteistyöllä Itä-Suomessa Kevätkoulutuspäivät 20.-21.3.2014 KYS, Kuopio STESO-verkosto terveyden edistämistyön tukena Veikko Kujala, puheenjohtaja Suomen terveyttä edistävät sairaalat

Lisätiedot

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta.

TerveysInfo. Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. TerveysInfo suu Aftat Lehtinen kertoo aftojen oireista ja hoidosta. Hakusanat: hoito, suu, sairaudet, oireet Diabeetikon suunhoito Lehtisessä kerrotaan diabeetikon suunhoidosta. Hakusanat: hampaidenhoito,

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Neuvokas perhe kokonaisuus www.neuvokasperhe.fi V I E S T I N T Ä Mahdollisuuksien tarjoaminen Osallistaminen Arvostaminen Voimavarojen lisääminen

Lisätiedot

KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET. Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara

KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET. Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara KUNTIEN RAVITSEMUSSUOSITUKSET Kuntamarkkinat 15.9.2011 Raija Kara 1 VALTION RAVITSEMUSNEUVOTTELUKUNTA Perustettu 1954 nimellä Valtion ravitsemustoimikunta Asettajana maa- ja metsätalousministeriö Asetetaan

Lisätiedot

TerveysInfo. Kulje viisaasti Juliste. hyötyliikunta

TerveysInfo. Kulje viisaasti Juliste. hyötyliikunta TerveysInfo hyötyliikunta Arviointi avuksi : vahvista tervysliikunnan yhteistyötä Liikuntaneuvonnan ja terveysliikuntapalvelujen yhteisen arvioinnin avulla voidaan edistää saumattoman palveluketjun toimintaa.

Lisätiedot

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään

KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään KATTAVA ERIKOIS- PAINOS! Matkaopas vireämpään elämään 4event - vireämmän elämän puolesta vuodesta 2001 2 3 Löydä energinen ja vireä elämä Hyvinvointi ja energinen elämä ovat kaikkialla. Mutta ne pitää

Lisätiedot

Sydänliiton sopeutumisvalmennuskurssit 2015

Sydänliiton sopeutumisvalmennuskurssit 2015 Sydänliiton sopeutumisvalmennuskurssit 2015 Sydänliitto järjestää Raha-automaattiyhdistyksen tuella erilaisia sopeutumisvalmennuskursseja. Sopeutumisvalmennuskurssit ovat joko pidempikestoisia kuntoutumiskursseja

Lisätiedot

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville.

TerveysInfo. Erityistä ruokaa : opettajan materiaali Oppaan tarkoituksena on tarjota tieto ja taitopaketti erityisruokavaliota noudattaville. TerveysInfo Diabetes ja keliakia: ruokaopas Opas kertoo käytännönläheisesti diabetes ja keliakiaruokavalioiden yhdistämisestä. Se sisältää mm. useita erilaisia raaka aine ja tuotetaulukoita, jotka auttavat

Lisätiedot

PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi

PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi Näkövammaisten liiton alueellinen oikeuksienvalvonta sinun asiallasi kohti toimivaa sosiaaliturvaa Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat ovat sosiaalialan

Lisätiedot

NEUVOKAS PERHE KÄYTTÄJÄKYSELYN (N=217) TULOKSET Yhteenveto

NEUVOKAS PERHE KÄYTTÄJÄKYSELYN (N=217) TULOKSET Yhteenveto NEUVOKAS PERHE KÄYTTÄJÄKYSELYN (N=217) TULOKSET Yhteenveto Taustatiedot - Vastaajia 217 (vastausprosentti 24.1 %) - Eniten vastuksia kertyi Helsingistä (33 %) - Vastaajista 87 % oli terveydenhoitajia -

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

Liikkuva koululainen investointi kansalliseen hyvinvointiin?

Liikkuva koululainen investointi kansalliseen hyvinvointiin? Pekka Puska Pääjohtaja THL Liikkuva koululainen investointi kansalliseen hyvinvointiin? FTS - Tiedotustilaisuus 17.3.2011 THL suojelee ja edistää suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia Kansanterveys suomessa

Lisätiedot

YKSI ELÄMÄ LUPAA TÄYTTÄ ELÄMÄÄ KAIKILLE

YKSI ELÄMÄ LUPAA TÄYTTÄ ELÄMÄÄ KAIKILLE YKSI ELÄMÄ LUPAA TÄYTTÄ ELÄMÄÄ KAIKILLE Yhteisöllinen toimintatapa nojaa kuuntelemiseen Kuuntele Päätä Äly (BI) Opi Yritä, sitouta HEITÄ TAVOITTELEMME KANSALAISET 1. Ruuhkavuosien kiireessä 2. Elämänhallinnan

Lisätiedot

Ylipainoinen sydänpotilas. Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija KSSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö Sydänfysioterapeutit Jyväskylässä

Ylipainoinen sydänpotilas. Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija KSSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö Sydänfysioterapeutit Jyväskylässä Ylipainoinen sydänpotilas Eeva Nykänen, ravitsemussuunnittelija KSSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö Sydänfysioterapeutit Jyväskylässä 27.10.2016 Miksi nimenomaan sydänpotilas hyötyy ylipainon hoidosta

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE. Sinulle on varattu seuraavat ajat: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle / 20 klo Lääkärin vastaanotolle / 20 klo

OMAHOITOLOMAKE. Sinulle on varattu seuraavat ajat: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle / 20 klo Lääkärin vastaanotolle / 20 klo OMAHOITOLOMAKE Sinulle on varattu seuraavat ajat: Terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolle / 20 klo Lääkärin vastaanotolle / 20 klo OTA VASTAANOTOLLE MUKAAN: Täytetty omahoitolomake + lääkelistasi

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Tasapainoilua arjessa lapsen ylipaino. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Mistä lähteä liikkeelle, jos oman lapsen paino huolestuttaa? Miten lapsen

Lisätiedot

Terveyden edistämisen hyvät käytännöt

Terveyden edistämisen hyvät käytännöt Terveyden edistämisen hyvät käytännöt Timo Leino, LT, dos. ylilääkäri Hyvä työterveyshuoltokäytäntö - mikä uutta? 26.9.2014, Helsinki Elintavat, terveys ja työkyky Naisista 57 % ja miehistä 51 % harrasti

Lisätiedot

TerveysInfo. Auringossa terveellisesti Auringossa terveellisesti esite

TerveysInfo. Auringossa terveellisesti Auringossa terveellisesti esite TerveysInfo Auringossa terveellisesti Auringossa terveellisesti esite http://terveysinfo.dav.fi/index.php?i=200003&s=5&v=1&o=edit&name= PIENIOPASAURINGOSTANAUTTIMISEEN_verkkoversio. Kohderyhmät: lapset,

Lisätiedot

TerveysInfo. Dementiaa sairastavan potilaan ravitsemus Tietoa dementikon ravitsemuksesta.

TerveysInfo. Dementiaa sairastavan potilaan ravitsemus Tietoa dementikon ravitsemuksesta. TerveysInfo ruoanvalmistus Dementiaa sairastavan potilaan ravitsemus Tietoa dementikon ravitsemuksesta. Turun ammattikorkeakoulu, Turun terveystoimi 2007 maksuton, A4 : 4 s. : vär. http://www.terveysala.turkuamk.fi/ravter/docs/dementia.doc

Lisätiedot

TerveysInfo. GIST potilaan opas Oppaassa kerrotaan GISTin hoidosta, täsmälääkehoidosta sekä siitä mistä ja miten sairastunut saa apua.

TerveysInfo. GIST potilaan opas Oppaassa kerrotaan GISTin hoidosta, täsmälääkehoidosta sekä siitä mistä ja miten sairastunut saa apua. TerveysInfo Cancerpatientens sociala förmåner Syöpäpotilaan sosiaalietuudet pähkinänkuoressa. Maksuton yksityishenkilöille, yhteisöille 2 e/kpl, A5, 44 sivua http:///@bin/270880/sosedut netti_ru. Hakusanat:

Lisätiedot

PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi

PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi PALVELUT KÄYTTÖÖN! Oikeuksienvalvonnan asiantuntija apunasi Näkövammaisten liiton alueellinen oikeuksienvalvonta sinun asiallasi kohti toimivaa sosiaaliturvaa Oikeuksienvalvonnan asiantuntijat ovat sosiaalialan

Lisätiedot

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit

Vuoden 2016 kurssit. Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Sopeutumisvalmennuskurssit Avomuotoiset teemakurssit Avomuotoiset MS-kurssit Vuoden 2016 kurssit Neuroliiton Avokuntoutus Aksoni tarjoaa valtakunnallisesti ryhmämuotoisia sopeutumisvalmennuskursseja

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi

URHEILIJAN RAVINTO. Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli. Yläkouluakatemia Vko 31. santasport.fi santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ateriarytmi, Urheilijan lautasmalli Yläkouluakatemia 2016-2017 Vko 31 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI Ravintovalmennuksen tavoitteet

Lisätiedot

Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013

Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013 Toiminta ja hallinto Verksamhet och förvaltning 16/2014 Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013 16/2014 Tuomioistuinten työtilastoja vuodelta 2013 Oikeusministeriö, Helsinki 2014 25.3.2014 Julkaisun

Lisätiedot

Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle!

Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle! Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle! Sosiaali- ja terveystoimiala Lahden Terveyskioskista Neuvontaa kaikenikäisille Lahti avasi ensimmäisenä suurena kaupunkina Terveyskioskin 10.3.2010 Kauppakeskus

Lisätiedot

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS

Valio Oy TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS TYÖIKÄISEN RAVITSEMUS JA TERVEYS MONIPUOLISEN RUOKAVALION PERUSTA Vähärasvaisia ja rasvattomia maitotuotteita 5-6 dl päivässä sekä muutama viipale vähärasvaista ( 17 %) ja vähemmän suolaa sisältävää juustoa.

Lisätiedot

Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen

Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Ravitsemustaidoilla hyvinvointia Päijät-Hämeeseen Raportti Päijät-Hämeen ravitsemusterveyden edistämisen suunnitelmaan liittyvän kyselyn tuloksista 2015 Ravitsemussuunnitelman tavoitteissa erittäin tärkeää

Lisätiedot

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Neuvokas perhe kokonaisuus www.neuvokasperhe.fi V I E S T I N T Ä Mahdollisuuksien tarjoaminen Osallistaminen Arvostaminen Voimavarojen lisääminen

Lisätiedot

TerveysInfo. Hellitä hetkeksi punnitse voimavarasi Omien voimavarojen kartoitukseen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen.

TerveysInfo. Hellitä hetkeksi punnitse voimavarasi Omien voimavarojen kartoitukseen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. TerveysInfo Arjen aapinen Julkaisu muistuttaa yksinkertaisista keinoista, joilla jokainen voi huolehtia mielensä hyvinvoinnista ja jaksamisestaan. 2005 maksuton, 17,6 x 17,6 cm : 24 s. :piirr. : 2 vär.

Lisätiedot

TerveysInfo. GIST potilaan opas Oppaassa kerrotaan GISTin hoidosta, täsmälääkehoidosta sekä siitä mistä ja miten sairastunut saa apua.

TerveysInfo. GIST potilaan opas Oppaassa kerrotaan GISTin hoidosta, täsmälääkehoidosta sekä siitä mistä ja miten sairastunut saa apua. TerveysInfo Cancerpatientens sociala förmåner Syöpäpotilaan sosiaalietuudet pähkinänkuoressa. Maksuton yksityishenkilöille, yhteisöille 2 e/kpl, A5, 44 sivua http:///@bin/270880/sosedut netti_ru. Hakusanat:

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat Terveelliset elämäntavat (lyhyt ohje/ Duodecim Terveyskirjasto) Ravinto Kasviksien, hedelmien ja marjojen runsas käyttö Viljatuotteet kuitupitoisia täysjyvävalmisteita Maito- ja lihatuotteet rasvattomina

Lisätiedot

Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori. Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti

Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori. Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti T2D potilaiden ikävakioimaton ja ikävakioitu esiintyvyys kunnittain 11.10.2016 3 DEHKO kokemuksia

Lisätiedot

Sydänliiton sopeutumisvalmennuskurssit syksy 2015

Sydänliiton sopeutumisvalmennuskurssit syksy 2015 Sydänliiton sopeutumisvalmennuskurssit syksy 2015 Sopeutumisvalmennuskurssien tavoitteena on tukea osallistujan valmiuksia mahdollisimman täysipainoiseen elämään sairaudesta huolimatta. Kurssit antavat

Lisätiedot

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni,

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

Savuton kunta

Savuton kunta Savuton kunta 2012 2015 Pirjo Nikula 30.10.2014 1 Kiitos! Lapin aluehallintovirasto PPSHP, Perusterveydenhuollon yksikkö luennoitsijat Pohjois-Pohjanmaan Sydänpiiri ry www.ppsydanpiiri.fi Kiviharjuntie

Lisätiedot

Näkökulmia diabeteksen avokuntoutuksen kehittämiseen. Kati Hannukainen diabeteshoitaja, projektisuunnittelija. Diabetesliiton Yksi elämä -hankkeet

Näkökulmia diabeteksen avokuntoutuksen kehittämiseen. Kati Hannukainen diabeteshoitaja, projektisuunnittelija. Diabetesliiton Yksi elämä -hankkeet Näkökulmia diabeteksen avokuntoutuksen kehittämiseen diabeteshoitaja, projektisuunnittelija 1 Diabetesliiton Yksi elämä -hankkeet 27.11.2014 Diabetes Suomessa noin 50 000 tyypin 1 diabeetikkoa, joista

Lisätiedot

Lasten ja nuorten lihavuus. Outi Hollo Lastenlääkäri Turun hyvinvointitoimiala Lasten ja nuorten pkl 11.5.2016

Lasten ja nuorten lihavuus. Outi Hollo Lastenlääkäri Turun hyvinvointitoimiala Lasten ja nuorten pkl 11.5.2016 Lasten ja nuorten lihavuus Outi Hollo Lastenlääkäri Turun hyvinvointitoimiala Lasten ja nuorten pkl 11.5.2016 Määritelmät Neuvolaikäisillä lapsilla ylipaino = pituuspaino +10% - +20% lihavuus = pituuspaino

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

HYVINVOINTILOMAKE. pvm

HYVINVOINTILOMAKE. pvm HYVINVOINTILOMAKE pvm Tämä kyselylomake käsittelee hyvinvointiasi, elämäntapojasi ja sitä, miten hoidat pitkäaikaissairauttasi tai -sairauksiasi, jos sinulla on sellaisia. Täytä lomake ja ota se mukaasi

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Helmen elämäntapamalli

Helmen elämäntapamalli Helmen elämäntapamalli Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi Helmen elämäntapamallin taustaa: Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä on toiminut aiemmin D2D-hankkeen aikana aloitettuja painonhallintaryhmiä, mutta

Lisätiedot

Sydäntä keventävää asiaa

Sydäntä keventävää asiaa Sydäntä keventävää asiaa Kolesterolia kannattaa alentaa aktiivisesti Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus 1. Kun veressä on liikaa kolesterolia, sitä alkaa

Lisätiedot

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus

Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Liikuntapolkua pitkin aktiiviseksi liikkujaksi 2012-2014 - kehittämishankkeen prosessikuvaus Projektin vaihteet - sopimukset - tiedottaminen 7. Seuranta 1. Käynnistyminen - hankevalmistelut - tiedottaminen

Lisätiedot

Taloussanomat ipad profiilitutkimus. Helmikuu 2014

Taloussanomat ipad profiilitutkimus. Helmikuu 2014 Taloussanomat ipad profiilitutkimus Helmikuu 2014 Tutkimuksen toteutus Tutkimus on toteutettu InterQuestin SPOT Internet-tutkimuksella, jossa vastaajat kutsutaan kyselyyn satunnaisotannalla suoraan tutkittavalta

Lisätiedot

TerveysInfo. Babykunnande Vauvataitoa lehtinen ruotsinkielisenä.

TerveysInfo. Babykunnande Vauvataitoa lehtinen ruotsinkielisenä. TerveysInfo äidit 10 askelta onnistuneeseen imetykseen Julisteessa piirros imettävästä äidistä sekä suositus imetyksen suojelemisesta, edistämisestä ja tukemisesta. Suomen Kätilöliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE. Sinulle on varattu seuraavat ajat: Terveyden- tai sairaanhoitajan vastaanotolle / 20 klo Lääkärin vastaanotolle / 20 klo

OMAHOITOLOMAKE. Sinulle on varattu seuraavat ajat: Terveyden- tai sairaanhoitajan vastaanotolle / 20 klo Lääkärin vastaanotolle / 20 klo OMAHOITOLOMAKE Sinulle on varattu seuraavat ajat: Terveyden- tai sairaanhoitajan vastaanotolle / 20 klo Lääkärin vastaanotolle / 20 klo Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä ystävällisesti

Lisätiedot

Miten voimme tukea perheen voimavaroja

Miten voimme tukea perheen voimavaroja Miten voimme tukea perheen voimavaroja Perhe rakentaa yhdessä terveyttä ja hyvinvointia tukevan syömisen perustan Marjaana Lahti-Koski FT, ETM, dosentti Terveysjohtaja Suomen Sydänliitto ry Pieni ottaa

Lisätiedot

Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa toimijat yhteistyöhön

Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa toimijat yhteistyöhön Lihavuus laskuun -ohjelma haastaa toimijat yhteistyöhön STESO päivät 20.3.2014 Tutkimusprofessori Tiina Laatikainen, THL 24.3.2014 1 Ohjelman tausta OHO, olenko omena 24.3.2014 2 1 Lihavuus lisää riskiä

Lisätiedot

Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista

Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista Jarmo Salo (jarmo.salo@thl.fi) Valtakunnalliset Neuvolapäivät 10.10.2013 1 Taustaa Neuvolatyössä

Lisätiedot

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät Suomessa

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät Suomessa Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät Suomessa FINRISKI-terveystutkimuksen tuloksia Pekka Jousilahti Tutkimusprofessori, THL 25.10.2014 Kansallinen FINRISKI 2012 -terveystutkimus - Viisi aluetta Suomessa

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Diabetes. Diabetespäiväkirja

Diabetes. Diabetespäiväkirja Diabetes Diabetespäiväkirja Diabetespäiväkirja Omat hoitotavoitteet Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, sinun on tärkeä löytää oikea tasapaino asianmukaisen hoidon, säännöllisen liikunnan ja terveellisen

Lisätiedot

TerveysInfo. Alkoholi : suurkulutuksen riskit Kortti on tarkoitettu itsearvioinnin apuvälineeksi.

TerveysInfo. Alkoholi : suurkulutuksen riskit Kortti on tarkoitettu itsearvioinnin apuvälineeksi. TerveysInfo Alkoholi : kohtuuden rajoilla Ohjelmassa seurataan alkoholin käyttöä viiden parikymppisen nuoren päivälliskutsujen yhteydessä. Samalla kun katsoja perehtyy erilaisiin alkoholin käyttötyyleihin,

Lisätiedot

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Diabeetikon ruokavalio FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Lähde: Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 Diabetesliitto Työryhmä: Professori, LT,ETM Suvi Virtanen MMM, ravitsemusterapeutti Eliina

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

SYDÄNVIIKON VINKIT YHDISTYKSILLE

SYDÄNVIIKON VINKIT YHDISTYKSILLE Sydänviikon vinkit yhdistyksille SYDÄNVIIKON VINKIT YHDISTYKSILLE 14.21.4. 2013 1 2 Sisältö Vinkkejä Sydänviikon viettämiseen 3 Ruokarytmi ja ateriat 4 Liikunta 4 Euro sydämestä lipaskeräys 5 Kauppaan

Lisätiedot

9.12 Terveystieto. Espoon kaupungin opetussuunnitelmalinjaukset VUOSILUOKAT 7-9. 7. lk

9.12 Terveystieto. Espoon kaupungin opetussuunnitelmalinjaukset VUOSILUOKAT 7-9. 7. lk 9.12 Oppiaineen opetussuunnitelmaan on merkitty oppiaineen opiskelun yhteydessä toteutuva aihekokonaisuuksien ( = AK) käsittely seuraavin lyhentein: AK 1 = Ihmisenä kasvaminen AK 2 = Kulttuuri-identiteetti

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

ESITTELYVIDEO. Mielenterveystalo.fi Nuorten mielenterveystalo.fi Nettiterapiat.fi

ESITTELYVIDEO. Mielenterveystalo.fi Nuorten mielenterveystalo.fi Nettiterapiat.fi ESITTELYVIDEO Mielenterveystalo.fi Nuorten mielenterveystalo.fi Nettiterapiat.fi 10.11.2014 Mielenterveystalon esittely 2 MIELENTERVEYSTALO PÄHKINÄNKUORESSA LUOTETTAVAA JA AJANTASAISTA TIETOA OIRENAVIGAATTORI

Lisätiedot

LUUSTOINFON JA ASKO-KURSSI

LUUSTOINFON JA ASKO-KURSSI Luustotiedon ajankohtaispäivät 27.11.2013 Helsinki LUUSTOINFON JA ASKO-KURSSI Pirjo Hulkkonen, Etelä-Karjalan keskussairaala, EKSOTE Iiris Salomaa, KAAOS-klinikka, Lahden kaupunki Pauliina Tamminen, Suomen

Lisätiedot

TerveysInfo. Ravitsemusterapeuttien yhdistys

TerveysInfo. Ravitsemusterapeuttien yhdistys TerveysInfo Avanneleikatun ruokavalio Lehtisen ohjeet on tarkoitettu aikuisille, joille on tehty ohut tai paksusuoliavanne tai IPAA leikkaus eli J säiliö. Se kertoo, miten ruokavalinnoin voi jouduttaa

Lisätiedot

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä.

TerveysInfo. Haluatko isot lihakset tai pienemmän rasvaprosentin keinolla millä hyvänsä? Tietoa kuntoilijoiden dopingaineiden käytöstä. TerveysInfo kuntoilijat Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM SUOMEN TERVEYDENHOITAJALIITTO RY Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry, Finlands Hälsovårdarförbund FHVF rf on terveydenhoitajien

Lisätiedot

JÄRJESTÖPUHEENVUORO RAMPE ja KYTKE Kainuun osahankkeiden päätöstilaisuus Tor Jungman Pääsihteeri Suomen Sydänliitto ry

JÄRJESTÖPUHEENVUORO RAMPE ja KYTKE Kainuun osahankkeiden päätöstilaisuus Tor Jungman Pääsihteeri Suomen Sydänliitto ry JÄRJESÖPUHEENVUORO RAMPE ja KYKE Kainuun osahankkeiden päätöstilaisuus 11.9.2012 or Jungman Pääsihteeri Suomen Sydänliitto ry Yksi elämä hankekokonaisuus 1. 2012 2017 2 Päätavoitteet valtimoterveyden tukeminen

Lisätiedot

Iltasanomat.fi mobiilin kävijäprofiili Toukokuu 2013

Iltasanomat.fi mobiilin kävijäprofiili Toukokuu 2013 Iltasanomat.fi mobiilin kävijäprofiili Toukokuu 2013 Tutkimuksen toteutus Iltasanomat.fi mobiilipalvelun profiilitutkimus on toteutettu 21.5 3.6.2013. Tutkimukseen vastasi 300 henkilöä, ja vastausprosentti

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen esija perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen esija perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien mahdollisuudet lihavuuden ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen esija perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Opetusneuvos Marjaana Manninen,

Lisätiedot