Sydänliiton aineistoa 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sydänliiton aineistoa 2011"

Transkriptio

1 Sydänliiton aineistoa 2011

2 Sisällysluettelo TERVEET ELÄMÄNTAVAT... 4 Sydänmerkki... 5 Testaamalla tiedät...5 Vertaisryhmästä apua... 6 ITE... 6 Kävelyklubi... 7 NaisenSydän opintokerho... 7 Vanhemmille sekä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville... 8 POTILASOPPAAT...10 Kortit potilaille seurantaan...11 AMMATTILAISILLE...12 Terveydenhuollon ammattilaisille...12 OTA-aineisto...12 Neuvokas perhe...15 Pieni päätös päivässä...13 Liikuntasuositukset sydänpotilaille Tulppa Ruokapalvelun ammattilaisille...16 Sydänmerkki-ateria MATERIAL PÅ SVENSKA...17 JULISTEET INTERNETSIVUT...19 SYDÄN-lehti ja jäsenyys...20 Verkkokaupan esittely...21 Aakkosellinen hakemisto...22 Sydänpiirien yhteystiedot...23 TUE SYDÄNLIITON TYÖTÄ Soita , hinta 10,10 /puhelu+pvm Lähetä tekstiviesti numeroon 16303: 5E SYDÄN (hinta 5 ) 10E SYDÄN (hinta 10 ) 20E SYDÄN (hinta 20 ) Suomen Sydänliitto ry Sydänliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, joka edistää sydän- ja verisuoni terveyttä. Sydänliitto tarjoaa tietoa terveydestä, tukea elämäntapamuutoksiin ja apua toipumiseen. Sydänliittoon kuuluu henkilöjäsentä, 19 sydänpiiriä, 237 paikallista sydänyhdistystä sekä valtakunnallisesti 2toimivat Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Kardiomyopatiapotilaat - Karpatiat ry.

3 Sydämen terveydeksi Suomen Sydänliiton aineistoista löytyy tietoa, tukea ja apua oman hyvinvoinnin edistämiseen, valtimosairauksien hoitoon sekä terveyden ja ruokapalvelujen ammattilaisten käyttöön. Aineistojen pohjana ovat terveelliset elintavat, koska tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, stressin ja painonhallinta ovat sydänterveyden kulmakivet. Samalla nämä terveelliset elintavat ehkäisevät monia muitakin kroonisia sairauksia, parantavat toimintakykyä ja lisäävät hyvinvointia. Sydänliiton aineistot on koottu kolmen pääotsikon alle. Terveet elämäntavat -osasta löytyvät aineistot, jotka sopivat terveyden ylläpitoon koko elämäkaaren ajalle. Potilasoppaat -osasta löytyvät potilasoppaat, joissa on tietoa eri sydän sairauksista sekä niihin liittyvistä asioista. Oppaat sopivat potilaiden ja heidän omaistensa lisäksi myös ammattilaisten tietolähteiksi. Erityisesti terveydenhuollon ja ruokapalvelujen ammattilaisille suunnatut aineistot löytyvät puolestaan Ammattilaisille-otsikon alta. Tutustu myös! -merkit helpottavat löytämään hyödyllisiä ja toisiaan tukevia aineistoja. Lisäksi ruotsinkieliset aineistot on koottu omien otsikoiden alle. Aakkosellisessa hakemistossa ovat kaikki aineistot etsittävissä nimen perusteella. Kirjallisten aineistojen lisäksi on esitelty Sydänliiton internetaineistoja sekä -sivustoja lisätiedon lähteiksi. Kaikki tässä aineistoluettelossa olevat tuotteet ovat myynnissä verkkokaupassamme Myynnissä on myös paljon muita sydänaiheisia tuotteita. Kaikki tilaukset tulee tehdä ensisijaisesti verkkokaupan kautta. Verkkokauppaa esitellään tarkemmin sivulla 21. Kaikki tilaukset tulee tehdä ensisijaisesti verkkokauppamme kautta Puh Fax Suomen Sydänliitto ry, PL 50 (Oltermannintie 8), Helsinki Toimituskulut veloitetaan. Aineistoa välittävät myös Sydänpiirit ja -yhdistykset, katso s. 23. Pidätämme oikeudet hintamuutoksiin. 3

4 1 Terveet elämäntavat 4 VALINNAT KOHDALLEEN ENERGIA, RASVA JA SUOLA Lehtinen auttaa tunnistamaan runsaasti energiaa, kovaa rasvaa ja suolaa sisältävät elintarvikkeet ja antaa vinkkejä parempiin valintoihin. Sisältää mm. kuvaesimerkkejä sekä tietoa pakkausmerkinnöistä. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2010/ 3. painos ,70 / kpl tuotteesta saa 30 %:n alennuksen KOLESTEROLI KOHDALLEEN Tiivis tietopaketti elintapojen vaikutuksesta kohonneeseen kolesteroliin. Tekstit ja ulkoasu on ajanmukaistettu ja lehtisen toisella puolella tuttu taulukko ohjaa valitsemaan ruokia, jotka auttavat alentamaan kolesterolia. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2011/ 5. painos ,70 / kpl VERENPAINE KOHDALLEEN Lehtisessä kerrotaan elintapojen vaikutuksesta kohonneeseen verenpaineeseen sekä annetaan käytännön vinkkejä miten elintapamuutoksen voi toteuttaa. Lehtisen toinen puoli toimii vaikkapa muistitauluna elintapojen tärkeydestä kohonneen verenpaineen hoidossa. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2011/ 4. painos ,70 / kpl SAUVOILLA VAIHTELUA VERRYTTELYYN JA VENYTTELYYN Uudistettu lehtinen tarjoaa vinkkejä ja ohjeita sauvakävelyyn. Koko 10,5 x 30 cm, 8 sivua, 2010/ 1. uudistettu painos ,70 / kpl Tutustu myös! Verenpaineen omaseuranta -oppaaseen s YLIPAINOSTA TASAPAINOON Täysin uudistettu painonhallintaopas on käytännönläheinen ja kannustava tuki pysyvien elämäntapamuutosten toteuttamiseen. Sisältää tietoa ja vinkkejä omien ruoka- ja liikuntatottumusten muutokseen. Koko 5A, 77 sivua, 2009/ 1. uudistettu painos / kpl OLE HYVÄ - RUOKAKOLMIOJULISTE Ruokakolmio-juliste havainnollistaa terveellisen ruokavalion koostamista. Tehty yhteistyössä Diabetesliiton ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemustutkijoiden kanssa. Saatavana ruotsinkielisenä Diabetesliitosta s. 17. Koko 70 x 50 cm (taitettuna A4 tai suorana) / kpl OLE HYVÄ -LAUTASMALLI JULISTE Juliste havainnollistaa miten kootaan hyvä ja monipuolinen ateria. Tehty yhteistyössä Diabetesliiton kanssa. Saatavana ruotsinkielisenä Diabetesliitosta s. 17. Koko 50 x 70 cm (taitettuna A4 tai suorana) / kpl RUOKA-AINETAULUKKO Oppaaseen on laskettu lähes 500 ruoan ja elintarvikkeen rasvan, kovan rasvan, kolesterolin, suolan, kuidun ja energian määrät annosta kohden. Koko 10 x 17 cm, 96 sivua, 2009/ 6. uudistettu painos / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl VOI HYVIN! Käytännönläheinen opas terveellisistä elämäntavoista, erityisesti ravinnosta ja liikunnasta. Tehty yhteistyössä Folkhälsanin kanssa. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 24 x 17 cm, 36 sivua, 2008/ 4. uudistettu painos / kpl Uutuus!

5 5 Terveet elämäntavat Testaamalla tiedät Sydänmerkki TESTAA RASVAN LAATU / 50 kpl:n nippu TESTAA SUOLAN SAANTISI / 50 kpl:n nippu Helpoilla testeillä saa selville liikuntatottumukset terveyden ja hyvin voinnin kannalta, sekä ruokavalion rasvan laadun ja suolan käytön. Syömistottumuksia arvioidaan painonhallinnan näkökulmasta. Testit soveltuvat sekä terveydenhuollon ammattilaisten työvälineiksi, että asiakkaiden itsearviointiin. Ruotsinkieliset testilomakkeet saatavana verkkojulkaisuina: Koko A4, 1 sivu, TESTAA TOTTUMUKSET PAKETTI Sisältää yhden nipun rasvan laatu, suolan saanti, syömistottumus ja liikuntatottumustestiä. Lisänä Ole hyvä lautasmallijuliste ohjauksen tueksi / paketti TERVEELLISTEN VALINTOJEN OPASKORTTI Opaskortti antaa vinkkejä terveellisempien ruokavalintojen tekemiseen. Vinkit perustuvat Sydänmerkin myöntämisperusteisiin. Kortti mahtuu kätevästi lompakkoon, joten tiedot on helppo tarkistaa kaupassa. Yhteisjulkaisu Kuluttajaliiton kanssa. Koko 5,4 x 8,6 cm ilmainen/50 kpl:n nippu TESTAA SYÖMISTOTTUMUKSESI / 50 kpl:n nippu TESTAA LIIKUNTA- TOTTUMUKSESI / 50 kpl:n nippu MITTANAUHA Paperinen mittanauha vyötärönympäryksen mittaamiseen. Mittaan on merkitty naisten ja miesten suositusalueet. Mitan kokonaispituus 120 cm ,20 / kpl Uutuus!... Sydänmerkki auttaa löytämään paremmat valinnat kaupasta ja lounasravintolasta sekä auttaa osaltaan koosta- maan ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion. Lue lisää: SYDÄNMERKKI- TUOTTEIDEN KULUTTAJA ESITE Esite sisältää perustiedot Sydänmerkistä sekä luettelon Sydänmerkki-tuotteista. Saatavana myös ruotsinkielisenä ilman tuoteluetteloa s. 17. Koko 8 x 4 cm (avautuu A4- kokoiseksi), 2 sivua, 2011/ 13.painos / 10 kpl:n nippu SYDÄNMERKKI- RESEPTILEHTINEN Uusitussa reseptilehtisessä on herkullisia ruokaohjeita, joiden avulla voi kokeilla Sydänmerkkituotteita monipuolisesti. Sisältää sydänystävällisen ruokavalion aakkoset. 2010/ 4. uudistettu painos ilmainen SYDÄNMERKKI-JULISTE Löydä elämäsi merkki -juliste kannustaa parempien valintojen tekemiseen. Koko A2 (taitettu A4 kokoiseksi), 2008/ 2. painos ilmainen SYDÄNMERKKI-ATERIAN KULUTTAJAESITE Sydänmerkki-aterian kuluttajaesite kertoo perustiedot Sydän merkki-ateriasta, joka ohjaa parempien valintojen pariin myös kodin ulkopuolella ruokailtaessa. 2008/ 2. painos ilmainen Tutustu myös! Sydänmerkin ammattilaisaineistoihin, jotka on tarkoitettu ruokapalvelun ja elintarvikealan ammattilaisille s. 16.

6 1 Terveet elämäntavat Vertaisryhmästä apua VERTAISRYHMÄAINEISTOT -ESITE Esitteessä on lyhyt kuvaus Sydänliiton vertaisryhmämalleista: ITE-ryhmä, Kävelyklubi ja NaisenSydän-opintokerho. Ryhmät soveltuvat hyvin esimerkiksi Tyky-toimintaan ja erilaisten yhdistysten toiminnan osaksi. Koko 10 x 21 cm, 6 sivua, ilmainen ITE ITE-ryhmä on elintapojen hallinta- ja remonttiryhmä, jossa opetellaan yhdessä terveitä ruoka- ja liikuntatottumuksia. Ryhmää ohjaa päivän mittaisen ITE-ohjaajakoulutuksen saanut henkilö, joka toimii jokamiehen taidoin oppien uutta siinä missä muutkin. Ohjaajan apuna on koulutuksesta saatu kansio. ITE-ryhmätoiminta on kehitetty yhteistyössä Suomen Diabetesliiton kanssa. ITE-TYÖKIRJA Työkirja on ITE-ryhmäläisen perusopas. Työkirja sisältää tietoa, testejä, tehtäviä ja virikkeitä. Soveltuu myös itse opiskeluun. Koko A4, 86 sivua, 2008/ 5. painos / kpl ITE-ESITE Esitteessä on kerrottu ITEryhmän idea ja toiminta pähkinänkuoressa. Sopii ITE-ryhmän markkinointiin. Koko 10,5 x 21 cm, 6 sivua, ilmainen ITE-RYHMÄLÄISEN AINEISTOPAKETTI Paketti sisältää ITE-työkirjan, ruoka-ainetaulukon, Kolesteroli kohdalleen -lehtisen, syömis- ja liikuntatottumukseni -testit ja Sinä valitset -monisteen / paketti Tilattaessa vähintään 10 kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. ITE-JULISTE Juliste sopii ITE-ryhmän kokoontumispaikkaan kannustimeksi tai ryhmien markkinointiin esimerkiksi työterveyshuolloissa ja terveyskeskuksissa. Koko 42 x 60 cm, ilmainen MIES 40+ Opas kannustaa miehiä pitämään huolta terveydestään ennen kuin se on liian myöhäistä. Opas on Pirkanmaan Sydän piiiri ry:n julkaisema. Koko A5, 27 sivua, ,50 / kpl 6

7 7 Terveet elämäntavat KÄVELYKLUBI Kävelyklubi kokoaa kävelystä, terveysliikunnasta ja mukavasta seurasta kiinnostuneet yhteen. Kävelyklubin vetäjän ei tarvitse olla liikunnan asiantuntija; innostus kävelyyn ja yhdessä toimimiseen riittää. Päivän mittainen vetäjäkoulutus antaa valmiuden klubin käynnistämiseen. Suomen Latu, Suomen Sydänliitto ja UKK-instituutti ovat yhdessä tuottaneet materiaalit. Lue lisää: KÄVELYKLUBI-ESITE Esite kertoo kävelyklubien idean ja toimintatavan. Koko 21 x 21 cm, 4 sivua, ilmainen KÄVELEMÄÄN Opas on tarkoitettu kävelijälle ja kävelyliikunnasta kiinnostuneelle. Vinkkejä terveelliseen ja turvalliseen kävelyyn. Tutuksi tulevat säännöllisen kävelyn terveysvaikutukset, liikuntapiirakka, kävelytekniikka, sauvakävely ja kävelijän venytykset. Koko 21 x 15 cm, 16 sivua, HUOM! - tilaukset KÄVELYKLUBIN VETÄJÄOPAS Opas on tarkoitettu kävelyklubin vetäjälle. Opas antaa tietoa ja vinkkejä kävelyliikuntaan liittyen. Koko A4, 40 sivua. HUOM! - tilaukset VINKKEJÄ KÄVELYTOIMINTAAN Opas on tarkoitettu kävelyklubin vetäjälle. Teemat kymmenelle eri kävelytapaamiselle sekä ohjeet kävelykokousta varten. Koko A4, 16 sivua, ilmainen KÄVELYKLUBI- ILMOITUSPOHJA A3 Koko 42 x 30 cm ilmainen KÄVELYKLUBI- ILMOITUSPOHJA A4 Koko 21 x 30 cm ilmainen... NAINEN JA VALTIMOTAUDIT Opas auttaa naista pitämään huolta sydämensä terveydestä. Se on kattava tietopaketti naisen sydänterveyteen vaikuttavista asioista. Liitteenä irrotettava Jokanaisen terveyskortti. Saatavana myös ruotsinkielisenä s. 17. Koko 21 x 14,5 cm, 34 sivua, 2006/ 1. painos / kpl NAISEN SYDÄN OPINTOKERHO NaisenSydän Opintokerhon päämääränä on terve sydän naisen koko elämän ajaksi; siihen tähdätään askel askeleelta tekemällä tarvittavat elintapamuutokset. Vetäjille järjestetään koulututusta, mutta se ei ole edellytys Opintokerhon käynnistämiseksi. NAISEN SYDÄN OPINTOKERHON VETÄJÄN AINEISTOPAKETTI Opintokerhon vetäjän aineisto on tarkoitettu ensisijaisesti opintokerhojen toteuttamisen tueksi, mutta se tarjoaa oivan avun myös mm. terveysneuvontaan. Salkku sisältää osat: Vetäjän valmennus, Rakastan minua, Naisen valtimotauti, Kolesteroli, Verenpaine, Liikunta, Painonhallinta, Stressi, Tupakointi ja alkoholi. Mukana on myös terveyskasvatusaineistoa ryhmäläisille / salkku Tilattaessa vähintään 10 kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. Saatavana verkkojulkaisuina: IRTI TUPAKASTA -OPAS NAISILLE Irti tupakasta on opas naisille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin. Kuvaa asioita, jotka saavat haluamaan tupakkaa ja miten tästä halusta voi pyrkiä eroon. Lisäksi opas kuvaa tupakoinnin terveysvaikutuksia.

8 1 Terveet elämäntavat Vanhemmille sekä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville VANHEMMILLE TIETOA RASKAUDESTA AINA KOULULAISEN KASVUUN JA KEHITYKSEEN ASTI Lehtiset on tehty yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton n kanssa. Uudistetuissa Terveys ja huolenpito lehtisissä muistutetaan 0 12-vuotiaan lapsen terveen kasvun ja hyvinvoinnin tekijöistä: monipuolisesta ravinnosta, riittävästä liikunnasta ja unesta, puhtaudesta sekä turvallisuudesta mediakasvatusta unohtamatta. Lehtisissä huomioidaan lapsen eri kehitysvaiheet ja annetaan yksinkertaisia käytännön vinkkejä vanhemmuutta tukemaan. TERVEYS JA HUOLENPITO 0 12 KK VAUVA ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS JA HUOLENPITO 1 3 V PIKKULAPSI ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS JA HUOLENPITO 4 6 V LEIKKI-IKÄ ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS- JA HUOLENPITO 7 9 V PIENI KOULAINEN ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. TERVEYS- JA HUOLENPITO V KOULULAINEN ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen... RASKAUSAJAN RAVITSEMUS JA LIIKUNTA Tietoa ja käytännön vinkkejä odottavalle äidille raskausajan ravinnosta ja liikunnasta ,20 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. ENSIMMÄINEN RUOKAVUOSI Tietoa ja vinkkejä käytännönläheisesti vauvan ensimmäiseen ruokavuoteen ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen IMETTÄVÄN ÄIDIN RAVITSEMUS JA LIIKUNTA Tietoa ja käytännön vinkkejä imettävälle äidille ravinnosta ja liikunnasta ,20 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen. LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVUODET Tietoa ja vinkkejä käytännönläheisesti leikki-ikäisen lapsen ruokatottumuksista ,40 / kpl tuotteesta saa 10 %:n alennuksen 8 SYDÄNRUMPU Lorukirja sisältää 25 hauskaa ja värikästä lorua ruoasta, liikunnasta ja hyvästä olosta. Soveltuu lukuhetkiin kotona, päiväkodeissa ja alakoulussa sekä neuvoloiden odotustiloihin ja terveydenhoitajille. Koko 15 x 15 cm, 51 sivua, 2011/ 4. painos ,90 / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl Tutustu myös! Internetsivusto MC Urhoon, joka soveltuu yläkoululaisille. Tarkempi kuvaus s. 19. HYVÄ ATERIA KOOTAAN NÄIN -JULISTE Julisteessa on kuvattu lasten lautasmalli piirroksena. Tuotettu yhdessä Nuori Suomi ry:n kanssa. Koko 30 x 40 cm, ,50 / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl

9 9 Terveet elämäntavat Terveyttä kasviksilla >> Terveyttä kasviksilla on Suomen Sydänliiton, Kotimaiset kasvikset ry:n ja Syöpäjärjestöjen yhteinen kampanja, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten kasvisten käyttöä. Terveyttä kasviksilla aineistot ovat ilmaisia ja niitä voi tilata osoitteesta: Sivustolta löytyy myös paljon muuta tietoa ja materiaalia. KUNNON VÄLIPALA Lehtisessä esitetään selkeitä ja helppoja kuvallisia vaihtoehtoja kunnon välipalan rakentamiseen. Saatavana myös ruotsinkielisenä Ett ordentligt mellanmål. Koko A4, 1 sivu, 50 kpl:n nippu, ENERGIARYTMI -TEHTÄVÄLEHTINEN Lehtisen avulla on helppo keskustella säännöllisen ateriarytmin, lautasmallin ja riittävän kasvisten syönnin hyödyistä. Tehtävät innostavat pohtimaan omia ruokailutottumuksia. Tehtävälehtinen on tarkoitettu erityisesti yläkouluikäisille. Se soveltuu myös opetusaineistoksi. Koko A4, 1 sivu, 50 kpl:n nippu, KASVUVOIMAA KASVIKSISTA Opas antaa tietoa säännöllisen ateriarytmin merkityksestä, lautasmallista ja hyvän välipalan koostamisesta. Opas on tarkoitettu erityisesti vanhemmille. Se sopii käytettäväksi esimerkiksi vanhempainilloissa ja kouluterveydenhoitajan tapaamisessa neuvonnan tukena. Koko 21 x 21 cm, 12 sivua, SYÖKÄÄ PORKKANAA -ALAKOULULAISEN OPAS Opas sisältää hauskasti tietoa ja tehtäviä riittävästä kasvisten syömisestä sekä levosta ja liikunnasta. Alakoululaisille suunnattu. Saatavana myös ruotsinkielisenä Ät morötter. Koko 14,3 x 14,3 cm, 14 sivua, TERVEYTTÄ KASVIKSILLA -LUOKANOPETTAJIEN OPAS Opas sopii terveellistä syömistä ja erityisesti kasviksia käsittelevien tuntien pohjamateriaaliksi. Koko A4, 8 sivua, RYTMITÄ PÄIVÄSI KASVIKSILLA -JULISTE Juliste havainnollistaa päivittäistä ateriarytmiä. Tehty yhteistyössä Terveydenhoitajaliiton ja Hammaslääkäriliiton kanssa. Saatavana myös ruotsinkielisenä Hitta dagsrytmen med grönsaker. Koko 84 x 30 cm, 2009.

10 2 Potilasoppaat 10 SEPELVALTIMOTAUTI Ensitiedon opas sepelvaltimotautiin sairastuneelle ja hänen läheisilleen. Käsittelee sairauden oireet ja ilmenemismuodot, tutkimukset, hoitomuodot ja ohjeita omahoitoa varten. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 48 sivua, ,60 / kpl SEPELVALTIMOIDEN PALLOLAAJENNUS Perustietoa potilaille, joille on tehty sepelvaltimoiden pallolaajennus. Antaa myös ensikädentietoa sepelvaltimotaudin lääkehoidosta ja elintavoista. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 32 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄMEN VAJAATOIMINTA Ensitiedon opas sydämen vajaatoimintaa sairastavalle ja hänen läheisilleen. Sopii myös kotisairaanhoidon ja kotipalvelun henkilökunnalle. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 38 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄMEN VAJAATOIMINNAN OMASEURANTAVIHKO Omaseurantavihko on tarkoitettu kaikille sydämen vajaatoimintaa sairastaville itsehoidon ja omaseurannan tueksi. Se toimii tiedonvälittäjänä, päiväkirjana ja välineenä omien tavoitteiden asettelussa ja tavoitteiden saavuttamisen seurannassa. Koko A5, 32 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl Uutuus!... SYDÄMEN ETEISVÄRINÄ Ensitiedon opas flimmeriä eli eteisvärinää sairastaville potilaille ja heidän läheisilleen. Sopii myös kotihoidon ja palvelun henkilökunnalle. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 22 sivua, / kpl MAREVAN-HOITO Uudistettu marevan-hoidon opas esittelee yleiset periaatteet veren hyytymistä ehkäisevästä lääkehoidosta. Mitä huomioin ja miten toteutan marevan-hoitoa oikein? Opas sopii myös kotisairaanhoidon ja kotipalvelun henkilökunnalle. Saatavana myös ruotsin kielisenä s. 17. Koko A5, 28 sivua, ,50 /kpl KARDIOMYOPATIAT Ensitiedon opas kardiomyopatiaa eli sydänlihassairautta sairastaville ja heidän läheisilleen. Käsittelee tavallisimmat kardiomyopatiatyypit ja niiden hoitoperiaatteet sekä tietoa periytyvyydestä. Sopii myös terveys keskusten, työterveyshuollon, Kelan ja lääkärikeskusten henkilökunnalle sekä hoitoalan opiskelijoille. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 48 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl VERENPAINEEN OMASEURANTA Mittaus- ja elintapaohjeita potilaalle, joka seuraa verenpainettaan kotimittarilla. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 22 sivua, / kpl

11 AORTAN SAIRAUDET Ensitiedon opas aortan aneurysmien ja dissekoitumien tutkimuksista ja hoidosta. Opas on tarkoitettu potilaille ja hänen läheisilleen sekä hoitoalan henkilökunnalle. Koko A5,46 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄNLEIKKAUKSEN JÄLKEEN Tietoa ja käytännön neuvoja ohitus- ja läppäleikkauksesta kuntoutuvalle ja hänen läheisilleen. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 46 sivua, / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl tuotteesta saa 30 %:n alennuksen SYDÄNPOTILAS JA SEKSUAALISUUS Käsittelee sepelvaltimotautiin, rytmihäiriöihin, synnynnäisiin sydänvikoihin, vajaatoimintaan ja kardiomyopatioihin liittyviä tavallisimpia seksuaalielämän kysymyksiä. Koko A5, 26 sivua, ,30 / kpl Tilattaessa vähintään 20 kpl SYDÄNPOTILAS JA SOSIAALITURVA Sydänpotilaan sosiaaliturvapalvelut ja etuudet pähkinänkuoressa. Opas on tarkoitettu sydänpotilaille, omaisille ja alan ammattilaisille. Ruotsinkielinen opas luettavissa verkkojulkaisuna. Koko A5, 40 sivua, / kpl Saatavana verkkojulkaisuna PITKÄ QT-OIREYHTYMÄ Tietoa perheille, joissa on harvi nainen, vakaville rytmihäiriöille altistava sydämen pitkä QT-poikkeama. Sopii myös terveyskeskusten, työterveyshuollon, lääkärikeskusten ja Kelan henkilö kunnalle, opettajille ja lastentarhanopettajille sekä hoitoalan opiskelijoille. Tutustu myös! Terveet elämän tavat osioon (alkaen s. 4), josta löydät runsaasti oppaita ja lehtisiä tueksi elintapojen muutokseen.... Kortit potilaille seurantaan SYDÄNKUNTOUTUJAN KORTTI Sydänpotilaan jatkohoidon seurantaan hoitoketjun eri vaiheissa sekä potilaalle että häntä hoitaville ammattihenkilöille. Korttiin kirjataan toimenpiteet, toimintakykytutkimukset, lääkitys, vaara - tekijäseuranta, liikunta ja jatkohoitosuositukset. Koko 10 x 15 cm, ,30 / kpl TULPPA-ryhmäläisille maksuton. SYDÄNTERVEYSKORTTI Sydänterveyden seurantakortti, jonka avulla voi seurata mm. veren rasva-arvoa, kohonnutta verenpainetta, verensokeria ja vyötärönympärystä. Saatavana myös ruotsin kielisenä s x 10 cm, 2009/ uusittu painos / 25 kpl:n nippu Tilattaessa vähintään 10 kpl ENDOKARDIITIN EHKÄISY HOITO-OHJEKORTTI Hoito-ohjekortti potilaille, joiden sydänsairauteen liittyy sydämen sisäkalvon tulehduksen vaara. Kortissa on ohjeet ehkäisevästä antibioottilääkityksestä ja se on tarkoitettu annettavaksi lääkärille tai hammaslääkärille ennen toimenpidettä / 25 kpl:n nippu Potilasoppaat 11

12 3 Ammattilaisille Terveydenhuollon ammattilaisille 12 OTA MOTIVOIVAAN ELINTAPAOHJAUKSEEN Aineistot on kehitetty apuvälineeksi asiakkaan ehdoilla etenevään elintapojen muutosohjaukseen. Materiaalit tukevat ohjattavan omia valintoja sekä itsenäistä päätöksentekoa konkreettisen muutossuunnitelman laatimisessa ja seurannassa. OTA-OHJAUSKARTTA -AINEISTOPAKETTI Paketti sisältää asiakkaan motivaatiota herätteleviä lomakkeita ja oheismateriaalia elintapaohjauksen tueksi sekä kuvakansion ja -cd:n. Kansiossa on lyhyt opastus materiaalin käytöstä. Koko 26 x / kpl Katso myös tietoja OTA-ohjauskartan käytön ja motivoivan haastattelun koulutuksesta OTA-MITTARI Oman Terveyden Avaintekijät -lomake on tarkoitettu elintapaohjauksen työkaluksi, jolla voi kartoittaa asiakkaan muutosohjauksen tarvetta eri terveystekijöiden suhteen. Lomake auttaa jäsentämään ohjausta asiakkaan oman muutosvalmiuden mukaan. Lehtiön taka kannessa ohjeita käyttäjälle. Koko 21 x 21 cm. 2009/ 1. painos / 40 kpl:n nippu OTA-LIIKUNTALOMAKE Asiakaslähtöinen apuväline konkreettisen liikuntasuunnitelman laatimiseen ja seurantaan. Koko A4, 2 sivua. Yhdessä nipussa 40 lomaketta. 2010/ 1. painos / 40 kpl:n nippu OTA-RAVINTOLOMAKE Asiakaslähtöinen apuväline konkreettisen syömisen muutossuunnitelman laatimiseen ja seurantaan. Koko A4, 2 sivua. Yhdessä nipussa 40 lomaketta. 2010/ 1. painos / 40 kpl:n nippu Tutustu myös! s. 16 Sydänmerkki-aterian materiaaleihin. Uutuus! Uutuus! Uutuus!... NEUVOKAS PERHE -TYÖVÄLINEET Neuvokas perhe -menetelmä tarjoaa käytännön työvälineitä lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemusohjaukseen. Työvälineet auttavat ohjaamaan perhelähtöisesti ja perheen voimavaroja tukien. Työvälineet soveltuvat muun muassa terveydenhoitajille, lääkäreille, fysioterapeuteille, ravitsemusterapeuteille ja suuhygienisteille. Neuvokas perhe -työvälineet alakoulun terveydenhuoltoon valmistuvat vuoden 2011 aikana. Uutuus! NEUVOKAS PERHE E TIETOKANSIO Tietokansio on käsikirja neuvoloissa työskenteleville ammattilaisille. Kansio sisältää mm. lapsiperheiden liikunta- ja ravitsemussuositukset sekä käytännön vinkkejä perhe- ja voimavaralähtöisestä ohjauksesta. Tietokansio sisältää yhden Neuvokas perhe -kortin. Koko 30 x 31 cm. 2009/ 3. uudistettu painos / kpl NEUVOKAS PERHE KUVAKANSIO Kuvakansiossa on 58 lapsiperheille suunnattua liikuntaja ravitsemusaiheista kuvaa. Kuvien avulla voi havahduttaa perheenjäseniä tarkastelemaan tottumuksiaan. Koko 30 x 31 cm. 2009/ 3. uudistettu painos / kpl Uutuus! Neuvokas perhe julisteet: KOULULAISEN LAUTAS- MALLI JULISTE Juliste havainnollistaa miten voi koota monipuolisen aterian. Koko 50 x 70 cm (taitettuna A4 tai suorana) ,50 / kpl NEUVOKAS PERHE KORTTI Kortissa on kysymyksiä liikuntaja ruokatottumuksista äidille, isälle ja lapselle. Kortin liikennevaloväritys kannustaa perheenjäseniä arvioimaan tottumuksiaan. Samaa korttia käytetään äitiys- ja lastenneuvolassa. Haitaritaitto, koko taitettuna 9,2 x 14,8 cm. 2009/ 2. uudistettu painos. HUOM Kortin tilaus: Printel Oy, Pl 29, Vantaa, puh. (09) , fax. (09) ,65 + alv / kpl + toimituskulut KOULULAISEN LIIKUNTA JULISTE Juliste kannustaa riittävään ja monipuoliseen liikuntaan. Koko 50 x 70 cm (taitettuna A4 tai suorana) ,50 / kpl

13 RAVINTO SYDÄNTERVEYDEN EDISTÄMISESSÄ Julkaisu sisältää suosituksen sydänterveyttä edistävästä ravitsemuksesta ja sen taustalla olevan tutkimusnäytön. Suositus on laadittu koko väestölle, sydänpotilaille ja niille, joilla on sydäntautien vaaratekijöitä. Julkaisu sopii myös oppimateriaaliksi. Koko 21 x 21 cm, 50 sivua, 2010/ 1. uudistettu painos / kpl SYDÄNMERKKI-ESITE Uusittu esite sisältää yksityiskohtaisempaa tietoa Sydänmerkki-tuotteista, merkin tarkoituksesta ja hyödyistä sekä tuoteryhmäkohtaisista myöntämisperusteista. Liitteenä Sydänmerkki-tuotteiden myöntämisperusteet (3221). Koko A5, 8 sivua, 2010/ 3. painos ilmainen Tilatessasi tätä tuotetta saat vastaavan määrän Sydänmerkkituotteiden myöntämisperusteet -esitettä Uutuus!... MUUTOSTA TUKEMASSA VALMENTAVA ELÄMÄN- TAPAOHJAUS Kirja motivoivasta elintapamuutosten ohjauksesta, ohjaajan roolista ja muutosprosessista. Kirjoittanut terveydenhuollon kouluttaja, psykologi Riikka Turku. Teos on suunniteltu yhteistyössä Sydänliiton asiantuntijoiden kanssa. Soveltuu kaikille ohjaustyötä tekeville. Koko 15x21,5 cm, 132 sivua, 2007/1. painos / kpl Tilattaessa vähintään 10 kpl SYDÄN- JA VERISUONI- TAUTIEN RISKITEKIJÄ- KARTOITUS Lomake, jolla voidaan kartoittaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Koko A4, 2 sivua, 2007/ 2. painos / 25 kpl:n nippu Tilattaessa vähintään 10 nippua Uutuus! VALTIMOTAUTIEN KOKO- NAISRISKIN ARVIOINTI- LOMAKE Lomaketta käytetään neuvonta- ja mittaustilaisuuksissa vieritestausta suorittavan ammattilaisen apuvälineenä. Tarkoitettu kokonaisriskin arviointiin ja jatko-ohjeiden antamiseen. Koko A5, 2 sivua, 2010/ 1.painos /100 kpl:n nippu Tutustu myös! Kortteihin, jotka on tarkoitettu riskitekijöiden ja sydänpotilaiden seurantaan s. 11. PIENI PÄÄTÖS PÄIVÄSSÄ -viesti kannustaa ihmiset miettimään hyvinvointiaan ja tekemään sitä edistäviä pieniä, mutta pysyviä muutoksia elintapoihinsa askel kerrallaan. Käyt ännön vinkkejä elintapamuutosten toteuttamiseen sekä tietoa ravitsemuksesta ja liikunnasta: PIENI PÄÄTÖS PÄIVÄSSÄ POSTIKORTIT Hauskat postikortit ohjaavat pienipaatospäivässa.fi -internetsivuille, joista saa tietoa ja tukea elämäntapojen muutokseen. Korttien avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat ohjata asiakkaitaan luotettavan tiedon lähteille Poistakaa minut hissistä 4262 Elämän suola ei ole purkissa 4265 Minulla on liike-elämää Postikortit ovat ilmaisia terveydenhuollon ammattilaisille. PIENI PÄÄTÖS PÄIVÄSSÄ - PAINONHALLINTARYHMÄLÄISEN AINEISTOPAKETTI Painonhallintaryhmäläisen aineistokansio sisältää: Ylipainosta tasapainoon -oppaan, Ruoka-aine taulukon, testit suolan saannista, rasvan laadusta, liikuntatottumuksista ja syömistottumuksista sekä lehtiset Valinnat kohdalleen, Kolesteroli kohdalleen, Verenpaine kohdalleen ja Sauvoilla vaihtelua verryttelyyn ja venyttelyyn. Lisäksi paketissa on Diabetes liiton julkaisemat: Diabeetikon ruokavalinnat, Sinä valitset, monipuolisia ja terveellisiä aterioita ( kcal ja kcal), esimerkki päivän aterioista (1200 ja 1800 kcal) sekä Aikuistyypin diabetes ja liikunnan matkaopas /pkt Tilattaessa vähintään 10 pakettia tuotteesta saa 10 % alennuksen ja Ole hyvä -lautasmalli- ja -ruokakolmiojulisteet. Ammattilaisille 13

14 3 Ammattilaisille SYDÄNPOTILAAN LIIKUNTASUOSITUKSET kuuluvat Suomen Sydänliiton pro-sarjaan, joka tarjoaa luotettavaa tietoa terveyden huollon ammattilaisille. Suositukset on tarkoitettu sydänpotilaiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. SEPELVALTIMOTAUTI JA LIIKUNTA Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet sepelvaltimotautipotilaan sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x 20 cm, 50 sivua, 2010/ 3. painos / kpl SYDÄMEN SIIRTO JA LIIKUNTA Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet sydämensiirtopotilaan sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x 20 cm, 20 sivua, 2006/ 1. painos / kpl SYDÄMEN VAJAA- TOIMINTA JA LIIKUNTA Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x2 0 cm, 26 sivua, 2010/ 2. painos / kpl SYDÄMEN RYTMIHÄIRIÖT JA LIIKUNTA Suositus antaa käsityksen rytmihäiriöiden syntytavoista, kuvaa yleisimpien rytmihäiriöiden piirteitä ja auttaa suunnittelemaan rytmihäiriöpotilaiden liikunnallista kuntoutusta ja koko loppuelämän liikuntaa. Koko 21 x 20 cm, 32 sivua, 2007/ 1. painos / kpl SYDÄMEN LÄPPÄVIAT JA LIIKUNTA Suositus esittelee yleisimmät läppäviat sekä antaa käytännön ohjeet sairaalavaiheen fysioterapiasta, toipumisvaiheen liikunnasta ja liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä ohjeita koko loppuelämän liikunnasta. Koko 21 x 20 cm, 28 sivua, 2007/ 1. painos / kpl SYNNYNNÄISET SYDÄNVIAT JA LIIKUNTA Suositukseen on kerätty tietoa tavallisimmista synnynnäisistä sydänvioista, niiden hoidosta ja liikuntaan liittyvistä erityispiirteistä. Lisäksi on käsitelty joitakin harvinaisempia synnynnäisiä sydänsairauksia, joiden liikuntaan liittyy erityishuomioita. Koko 21 x 20 cm, 2007/ 1. painos / kpl SYDÄNPOTILAAN SUORITUS KYVYN ARVIOINTI Suositus antaa tietoa aikuisille sydänpotilaille sopivista suorituskykytesteistä, testien valintaperusteista, turvallisuudesta sekä toistettavuudesta. Suosituksesta löytyvät käytännön ohjeet testien suorittamiseen sekä testauksessa käytettävät testilomakkeet. Koko 21 x 20 cm, 51 sivua, 2007/ 1. painos / kpl AORTAN SAIRAUDET JA LIIKUNTA Suositus antaa tietoa aortan sairauksista ja niihin liittyvästä fysioterapiasta ja liikunnasta. Opas on julkaistu näköisjulkaisuna sekä pdf-tiedostona Sydänliiton verkkosivuilla kohdassa Julkaisut ja oppaat. 14

15 VOIMAA JALKOIHIN, SUJUVUUTTA LIIKKUMISEEN Liikuntaohje jalkojen lihasvoiman hankintaan, sisältää kotivoimisteluohjelman. Sopii kaikille ikääntyneille sekä sydänpotilaille. Koko A4, 1 sivu, 2006 / 1.painos / 10 kpl:n nippu Tutustu myös! Terveet elämäntavat -osiosta löytyviin Sauvoilla vaihtelua verryttelyyn ja venyttelyyn s. 4, liikuntatottumustestiin s. 5 sekä Kävelyklubiin s.7. SYDÄNPOTILAIDEN JA HEIDÄN PERHEIDENSÄ SOPEUTUMISVALMENNUS. TUTKIMUKSIA TERVEY- DESTÄ, TOIMIVUUDESTA JA TUKEMISESTA. Koski A, Rantanen A, Paavilainen E, Åstedt-Kurki P, Penttilä U-R) Tutkimustietoa perheille suunniteltujen sopeutumisvalmennuskurssien vaikutuksista. Raportissa kuvataan myös kurssien suunnitteluprosessia ja annetaan suosituksia perheenjäsenten huomioon ottamiseksi hoidossa ja kuntoutuksessa. Julkaisu on tarkoitettu terveydenhuollossa, kuntoutumislaitoksissa ja järjestöissä työskenteleville terveydenhuollon ammattihenkilöille. Suomen Sydänliiton julkaisuja 2008: ,50 / kpl SYDÄMEN VAJAATOIMINTA JA LIIKUNTA TYÖVÄLINEITÄ FYSIOTERAPEUTEILLE Paketti on tarkoitettu sydämen vajaatoimintapotilaiden kanssa työskenteleville fysioterapeuteille. Paketti sisältää seuraavat osat. - Sydämen vajaatoiminta ja liikunta- suositus - Sydämen vajaatoiminta -opas sydämen vajaatoimintaa sairastaville ja heidän läheisilleen - Voimaa jalkoihin sujuvuutta liikkumiseen -kortti - CD- levy: Sydämen vajaatoiminta ja liikunta työvälineitä fysioterapeuteille - Sydänliiton aineistoluettelo / paketti SYDÄNLÄÄKKEET JA LIIKUNTA -TAULUKKO Taulukko kertoo sydänlääkkeiden vaikutuksista liikuntaan ja yleisimmistä sivuvaikutuksista. Taulukko on julkaistu pdftiedostona Sydänliiton verkkosivuilla kohdassa Ammattilaisille.... TULPPA Suomen Sydänliiton kehittämä valtimotautipotilaiden ryhmämuotoinen Tulppa-avokuntoutu s malli. Kuntoutusta järjestetään tällä hetkellä Etelä- Karjalan, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois- Savon, Päijät-Hämeen, Saimaan ja Pirkanmaan sydänpiirien alueilla osana Suomalaista Sydänohjelmaa. TULPPA-RYHMÄLÄISEN TYÖKIRJA Työkirja on tarkoitettu Tulpparyhmässä olevien kuntoutujien materiaaliksi. Tulppa-ohjaajat voivat tilata sitä ryhmiensä käyttöön. Koko A ,30 / kpl HUOM! Tulpparyhmille ilmainen. Tutustu myös! Terveet elämäntavat -osiosta (alkaen s. 4) löydät oppaita elintapamuutosten tukemiseen ja potilasoppaat löydät alkaen s. 10. Saatavana verkkojulkaisuina: SEPELVALTIMOTAUTI- POTILAIDEN KUNTOUTUS JULKISESSA TERVEYDEN- HUOLLOSSA. SELVITYS KUNTOUTUKSEN MÄÄ- RÄSTÄ, SISÄLLÖSTÄ JA JÄRJESTÄMISTAVOISTA. (Mäkinen A ja Penttilä U-R.) Kokonaiskatsaus sairaaloissa ja terveys keskuksissa tehtävään sydänkuntoutuk seen. Terveyden huollon johtajille ja suunnittelijoille, sydänpotilaita hoitavilleja kuntouttaville ammattihenkilöille sekä terveydenhuollon voimavaroista päättäville poliittisille vaikuttajille. Suomen Sydänliiton julkaisuja 2007:1 Ammattilaisille 15

16 3 Ammattilaisille Ruokapalvelun ja elintarvikealan ammattilaisille 16 SUOSITUS ELINTARVIKE- HANKINTOJEN RAVITSEMUKSELLISIKSI EHDOIKSI Työväline ruokapalveluiden raaka-ainehankintoihin. Suosituksessa määritetty tavoitearvot elintarvikkeiden ravitsemukselliselle laadulle. A4, 4 sivua 2010/ 3. painos / kpl Saatavana internet-aineistona ARKILOUNAS ON SYDÄMEN ASIA Ruokapalveluiden ammattilaiset saavat oppaasta tietoa ruoan ravitsemuksellisen laadun kehittämisestä. Koko A5, 30 sivua, 2006/ 1. painos 1043 ilmainen Saatavana verkkojulkaisuna KRITEERITESTI Testin avulla ammattikeittiössä työskentelevät voivat nopeasti arvioida tarjoamansa ruoan ravitsemuksellista laatua. Saatavana verkkojulkaisuina: SUURKEITTIÖIDEN TAR- JOAMAN RUOAN RAVIT- SEMUKSELLINEN LAATU. Raportti sisältää joukkoruokailun seurantajärjestelmään luodut ravitsemuskriteerit sekä selvityksen niiden toteutumisesta julkisia ruokapalveluita tuot tavissa suurkeittiöissä vuonna Suomen Sydänliiton julkaisuja 2004:1. Tutustu myös! -sivuston Ammattilaisille -osioon.... SYDÄNMERKKI-ATERIA Myös ravitsemussuositukset täyttävät ateriat voidaan merkitä Sydänmerkillä. Lue lisää Sydänmerkki-ateriasta > ateria SYDÄN ON NYT LOUNAASSA -ESITE Esite sisältää perustiedot Sydänmerkki-ateriasta ja sen käyttöönotosta. Esite on suunnattu ruokapalveluiden ja terveydenhuollon edustajille. Koko 10 x 21cm, 8 sivua, 2008/ 2. painos ilmainen SYDÄNMERKKI-ATERIAN KRITEERIESITE Esite sisältää ravintoainekohtaiset kriteerit Sydänmerkkiaterian osille. Koko A4, 2 sivua. 2010/ 7. painos ilmainen Saatavana verkkojulkaisuna SYDÄNMERKKI-ATERIAN JULISTESARJA Sarja sisältää kolme herkullista julistetta, jotka houkuttelevat tekemään parempia valintoja lounasravintolassa. Koko 45 x 100cm SYDÄNMERKKI ANTAA LISÄARVOA MYYNNILLE Elintarviketeollisuudelle ja kaupalle suunnattu esite sisältää perustiedot Sydänmerkistä sekä kertoo merkin hyödyistä ja hyödyntämismahdollisuuksista. Liitteenä Sydänmerkki-tuotteiden myöntämisperusteet (3221). Koko A5, 8 sivua 2009/ 1. painos Ilmainen Tilatessasi tätä tuotetta saat vastaavan määrän Sydänmerkkituotteiden myöntämisperusteet -esitettä SYDÄNMERKKITUOTTEIDEN MYÖNTÄMISPERUSTEET Esite sisältää Sydänmerkin myöntämisperusteet tuoteryhmittäin. Koko A5, 4 sivua 2009/ 1. painos Ilmainen.

17 4 Material på svenska FOKUS PÅ KOLESTEROLET Den uppdaterade favoritguiden är ett kompakt informationspaket om levnadsvanornas påverkning på kolesterolet. Texten och utseendet har förändrats. På brochyrens ena sida finns den bekanta tabellen som hjälper dig att välja mat som medverkar till att sänka kolesterolet. Storlek 14 x 30 cm, 8 sidor, 2009/ 2. upplagan ,70 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. FOKUS PÅ BLODTRYCKET Guiden är ett kompakt informationspaket om levnadsvanornas påverkning på blodtrycket. Den ger också praktiska tips om hur man kan ändra sina vanor. Brochurens ena sida kan du använda som en minnestavla om levnadsvanornas betydelse för blodtrycksnivån. Storlek 13 x 26 cm, 8 sidor, 2010/ 9. upplagan ,70 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. FOKUS PÅ VALEN Broschyren hjälper till att känna igen livsmedel som innehåller rikligt med energi, hårt fett och salt, och ger vinkar om bättre val. Innehåller bl.a. bildexempel samt information om märkning på förpackningar. Storlek 13 x 26 cm, 8 sidor, 2009/ 1. upplagan ,70 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st.... MÅ BRA! -GUIDE En praktisk hanbok om hälsosamma levnadsvanor. Innehåller information om motion och kost. I samarbete med Folkhälsan. Storlek 24 x 17 cm, 36 sidor, 2009/ 4. reviderade upplagan / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. VAR SÅ GOD -AFFISCH MED TALLRIKSMODELLEN Affischen visar hur du kan sammanställa en hälsosam måltid utifrån tallriksmodellen. Idén med tallriksmodellen framställs klart och koncist i både ord och bild. Affischen är en samproduktion mellan Hjärtförbundet och Diabetesförbundet. Storlek 70 x 50 cm, Beställningar från Diabetesförbundet.... Nyhet! VAR SÅ GOD -AFFISCH MED MATPYRAMID Matpyramid-affischen åskådliggör hur man komponerar en bra diet. Matpyramiden med östersjökost är ett samarbetsprojekt mellan Diabetesf örbundet, Hjärtförbundet och näringsforskarna på Östra Finlands universitet. Storlek 70 x 50 cm, Beställiningar från Diabetesförbundet. HJÄRTMÄRKET-BROCHYR Informerar om Hjärtmärket och hjärtmärketprodukters fördelar. Innehåller också några recept på läckra rätter som tillretts med Hjärtmärkesprodukter. Storlek A5, 8 sidor, 2009/1.upplaga gratis MAREVANBEHANDLING Patientguide innehåller grundprinciper om hur man förebygger blodets koagulering med stöd av medicinering och diet. Storlek A5, 30 sidor, ,50 / st 30 % rabatt vid beställning av minst 100 st. HJÄRTHÄLSOKORTET Hjärthälsos uppföljningskort: - Bulfetma - Förhöjt blodtryck - Störningar i blodets fettvärden - Störningar i sockeromsättningen - Typ 2 diabetes / 25 st. blk. 30 % rabatt vid beställning av minst 10 blk. Populära tester nu också på svenska på nätsidan TESTA DINA MATVANOR TESTA DINA MOTIONS- VANOR TESTA FETTKVALITETEN TESTA DITT SALTINTAG... Bekanta dig med nedanstående material på nät sidan KRANSKÄRLSSJUKDOM Patientguide presenterar sjukdomens olika former, symptom och undersökningar samt praktiska anvisningar för ett vardagsliv. Lämpar sig för patienter och deras anhöriga. EFTER EN HJÄRTOPERATION Information och praktiska råd för dig (och dina anhöriga), som genomgått hjärt/ klaffoperation. FÖRMAKSFLIMMER Förstahandsinformation för patienter med förmaksflimmer och deras anhöriga. Lämplig också för personalen i hemvård. HJÄRTSVIKT Förstahandsinformaiton för patienter med hjärtsvikt och deras anhöriga. Lämplig också för personalen in hemvård. KARDIOMYOPATIER Förstahands patientquide om kardiomyopati för patienter och för deras anhöriga med hjärtmuskelsjukdomar. HJÄRTPATIENTEN OCH SOCIALSKYDDET Hjärtpatientens socialskyddsservice och förmåner i ett nötskal. Innehåller bl.a. medicin- och vårdersättning, rehabiliteringsservice, handikappservice och hemvård samt praktisk handledning i att ansöka om hjälp. Guiden är avsedd för hjärtpatienter, anhöriga och yrkespersonal på området. Svenskspråkigt internetmateriel utkommer år Material på svenska 17

18 5 Julisteet Uutuus! NEUVOKAS PERHE JULISTEET: KOULULAISEN LAUTASMALLI JULISTE ,50 / kpl katso s. 12 OLE HYVÄ JULISTEET: KOULULAISEN LIIKUNTA JULISTE ,50 / kpl katso s. 12 Uutuus! OLE HYVÄ -RUOKAKOLMIOJULISTE / kpl katso s. 4 OLE HYVÄ -LAUTASMALLI JULISTE / kpl katso s. 4 VAR SÅ GOD -AFFISCH MED TALLRIKSMODELLEN Se sid. 17, beställningar från Diabetes förbundet. VAR SÅ GOD -AFFISCH MED MATPYRAMID Se sid. 17, beställningar från Diabetesförbundet. 18 SYDÄNMERKKI-JULISTE 3213 ilmainen katso s. 5 HYVÄ ATERIA KOOTAAN NÄIN -JULISTE ,50 /kpl katso s. 8 SYDÄNMERKKI-ATERIAN JULISTESARJA ITE-JULISTE 1084 ilmainen, katso s. 8

19 6 Internetsivut Suomen Sydänliiton ylläpitämiä tai yhteistyössä muiden tahojen kanssa tuottamia internetsivuja. Sivustoilta löydät luotettavaa tietoa, testejä ja muita työvälineitä sydänterveyden edistämiseen. Sydänliiton verkkosivuilla on asiantuntevaa ja luotettavaa tietoa sydänterveydestä. Voi hyvin -osiosta löytyy tietoa terveellisistä elintavoista ja siitä, kuinka soveltaa tätä tietoa käytäntöön. Tunne arvosi -osiossa kerrotaan, kuinka mitata, testata oireita ja sairauksien vaaratekijöitä. Hoida sydäntäsi -osiossa esitellään tavallisimmat sydänsairaudet kuten sepelvaltimotauti, yleisimmät rytmihäiriöt ja läppäsairaudet. Järjestösivuilla voit tutustua muun muassa sydänjärjestöjen toimintaan ja niiden tuottamaan sisältöön, saada tietoa jäsenyyteen ja yhdistystoimintaan liittyvistä asioista. Ammattilaisosiossa on puolestaan ajantasaista tietoa terveydenhuollon ja ruokapalveluiden ammattilaisille. on ovi kaikkiin Sydänliiton sivustoihin. Suomen Sydänliitto ry:n ja Oy Sydän-Tuote Ab:n verkkokauppa. Verkkokaupassa myydään Suomen Sydänlitton julkaisuja, sekä muita sydänaiheisia tuotteita. Internetsivut Verkkolehti Sydän. Sisältää mm. uutisia, ajankohtaisia artikkeleita ja sydänystävällisiä ruokaohjeita. Tietoa Sydänmerkki-tuotteista sekä Sydänmerkki-ateriasta. Tietoa, vinkkejä ja ideoita välipalasta. Mistä koostuu hyvä välipala? Suunnattu erityisesti koululaisten vanhemmille, mutta sopii kaikille asiasta kiinnostuneille. Sivusto tarjoaa tietopaketin lasten ja nuorten ravitsemuksesta: tietoa ja kokemuksia, tutkimustuloksia ja toimintatapoja mm. kouluaikaisen ruokailun kehittämiseen sekä innostavia, uudenlaisia ravitsemuskasvatusmateriaaleja opetustyöhön. Tietoa ravitsemuksesta, liikunnasta ja painonhallinnasta sekä apuvälineitä ja vinkkejä elintapamuutosten toteuttamiseen. Elintapamuutoksia lähestytään myönteisesti ja huumorin kautta. Punainen-viestinnän tavoitteena on lisätä naisten tietoisuutta sydänterveydestä ja kannustaa naisia terveisiin elintapoihin. Helmikuun 2011 alusta lähtien Punainen-verkkosivusto osa Plazan Ellit-sivustoa, Liikunta ja terveys osiossa, minne verkko-osoite ohjautuu suoraan. Tietoa kävelystä terveysliikuntana ja kävelyklubitoiminnasta. Sivuilta löytyy mm. askelpankki, jonne voi tallettaa omat askeleet. Vinkkejä ja käytännön ideoita kuinka perhe voi liikkua yhdessä. Sivuilta voi tulostaa liikuntavinkkejä perheille. Tietoa ja tukea tupakoinnin lopettamiseen. Sivuilla voi mm. käydä keskustelua ja pitää tupakoinnin lopettamisesta päiväkirjaa. Kattava tietopaketti tupakoinnin vaikutuksesta terveyteen sekä mm. lainsäädännöstä. Sivuilta löytyy kasviksiin ja terveyteen liittyvää opetus- ja ohjaus aineistoa erityisesti lapsille ja nuorille. Sivusto soveltuu yläkoululaisille erityisesti terveystiedon ja biologian opetukseen. Ohjelma perehdyttää epäterveellisten elämäntapojen, erityisesti tupa koinnin, vaikutuksesta kehon eri osiin ja niiden toimintaan. Sivuston ovat tuottaneet yhteistyössä Suomen Sydänliitto, Diabetesliitto, Hengitysliitto Heli ja Syöpäjärjestöt. Julisteet 19

20 Jäsenyys ja SYDÄN-lehti Liity sydänyhdistyksen jäseneksi! Lisätietoja: JÄSENEKSILIITTYMISLOMAKE 3110 ilmainen antaa luotettavaa tietoa ja tukea terveyden ylläpitoon ja elintapamuutoksiin. välittää tietoa sydämen terveydestä ja sairauksista ja tarjoaa sydänystävällisiä vaihtoehtoja elintapojen kohentamiseen ja sairaudesta toipumiseen. on Sydänliiton jäsenlehti, joka on ilmestynyt vuodesta on ilmestynyt vuoden 2007 alusta myös Sydän-verkkolehtenä osoitteessa Tavallisten ihmisten elämänkokemukset ja lääketieteen, ravitsemuksen ja liikunnan asiantuntemus antavat aineksia Sydämen lukijan arkeen. Vuosikerta 30 Tilaukset: Harriet Sirén ja Tiina Vuorinen Puh , sähköposti Sydän-lehti ilmestyy 2011 Verenpaine vuoden 2011 kattoteemana Ilmestyy Teema Terveyden tasa-arvo Tunne arvosi (Sydänviikko) Terveyttä yhdessä (Pukeudu punaiseen -päivä 9.9.) Maailman Sydänpäivä: Voi hyvin työssä Hyvä mieli 20

Ravitsemuksella hyvinvointia. Opas kuntapäättäjälle

Ravitsemuksella hyvinvointia. Opas kuntapäättäjälle Ravitsemuksella hyvinvointia Opas kuntapäättäjälle Sisällysluettelo Johdannoksi...3 Ravitsemus osana kunnan hyvinvointistrategiaa...4 Raskaana olevat ja imettävät naiset sekä pikkulapset...8 Koululaiset

Lisätiedot

HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun alueen sydänyhdistysten tiedotuslehti vuodelle 2011

HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun alueen sydänyhdistysten tiedotuslehti vuodelle 2011 HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun alueen sydänyhdistysten tiedotuslehti vuodelle 2011 SUOMEN SYDÄNLIITTO RY Oltermannintie 8, PL 50, 00621 HELSINKI www.sydanliitto.fi, puh. (09) 752 7521 Suomen Sydänliitto on

Lisätiedot

KOULUIKÄISEN TERVEYDEN POLKU

KOULUIKÄISEN TERVEYDEN POLKU KOULUIKÄISEN TERVEYDEN POLKU SISÄLTÖ 1. Terveyden polku 2. Terveysresepti 3. Kunnon ruokaa 4. Liike on tärkeä 5. Unta palloon 6. Henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi 7. Puhetta seksuaalisuudesta 8. Median

Lisätiedot

Diabetes ja lääkäri. diabetes.fi. 4 2010 Syyskuu 39. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja masennus TEEMANA Kuntoutus Diabeteskeskus 30 vuotta

Diabetes ja lääkäri. diabetes.fi. 4 2010 Syyskuu 39. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja masennus TEEMANA Kuntoutus Diabeteskeskus 30 vuotta Diabetes ja masennus TEEMANA Kuntoutus Diabeteskeskus 30 vuotta 4 2010 Syyskuu 39. vuosikerta Suomen Diabetesliitto Diabetes ja lääkäri diabetes.fi Kuva: Rodeo Tämä tapa teki diabeteksesta oppimisen hauskaksi.

Lisätiedot

DEHKO-raportti 2007:1. Palkitut ja arjessa koetellut. - Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon. hyvät käytännöt

DEHKO-raportti 2007:1. Palkitut ja arjessa koetellut. - Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon. hyvät käytännöt DEHKO-raportti 2007:1 Palkitut ja arjessa koetellut - Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon hyvät käytännöt Suomen Diabetesliitto ry Tampere 2007 ESIPUHE Diabeteksen hoidon ja ehkäisyn hankkeet kansissa DEHKO

Lisätiedot

VOL. 37 MARRASKUU SUOMEN DIABETESLIITTO 5/2008

VOL. 37 MARRASKUU SUOMEN DIABETESLIITTO 5/2008 5/2008 VOL. 37 MARRASKUU SUOMEN DIABETESLIITTO TEEMA: IKÄIHMISEN DIABETES Ikäihmisen diabeteksen erityispiirteet Ikääntyneen diabeetikon sokeritasapainon hoito Liikunta on lääkettä ikääntyneellekin Kuva:

Lisätiedot

OHJAUS. Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma 2012 2015

OHJAUS. Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma 2012 2015 OHJAUS Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta 13 2013 Ohjaus 13/2013 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kansallisen lihavuusohjelman ohjelmaryhmä Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Sydän- ja verisuonisairaudet Terveyden edistäminen Valtimoterveyttä kaikille -projekti 2009 2010. Loppuraportti.

Tyypin 2 diabetes Sydän- ja verisuonisairaudet Terveyden edistäminen Valtimoterveyttä kaikille -projekti 2009 2010. Loppuraportti. Tyypin 2 diabetes Sydän- ja verisuonisairaudet Terveyden edistäminen Valtimoterveyttä kaikille -projekti 2009 2010 Loppuraportti Kirsi Heinonen Sosiaali- ja terveysministeriö/ Terveyden edistämisen politiikkaohjelma

Lisätiedot

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Täsmälääke-hanke Elämäniloa terveysliikunnasta Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Lahden kaupunki Hyvinvointipalvelut ja Liikuntapalvelut Sari Kristiansen Jani Juuti Täsmälääke-hanke Elämäniloa

Lisätiedot

Siilinjärven kunta 2013-2014. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille

Siilinjärven kunta 2013-2014. KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille Siilinjärven kunta 2013-2014 KOULUIKÄISEN TERVEYSPOLKU Opas koululaisille ja vanhemmille Hyvät vanhemmat ja koululaiset Lastemme ja nuortemme terveys on meidän kaikkien yhteinen asia! Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun Sydänyhdistysten tiedotuslehti vuosille 2012 2013

HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun Sydänyhdistysten tiedotuslehti vuosille 2012 2013 HYVÄ SYDÄNYSTÄVÄ Joensuun Sydänyhdistysten tiedotuslehti vuosille 2012 2013 SUOMEN SYDÄNLIITTO RY Oltermannintie 8, PL 50, 00621 HELSINKI www.sydanliitto.fi, puh. (09) 752 7521 Suomen Sydänliitto on ihmisten

Lisätiedot

ARTIKKELIKOKOELMA toimittanut Riitta Saksanen. Näkökulmia kuntoutusohjaukseen Kuntoutusohjauksen kehittämishanke 2011 2012.

ARTIKKELIKOKOELMA toimittanut Riitta Saksanen. Näkökulmia kuntoutusohjaukseen Kuntoutusohjauksen kehittämishanke 2011 2012. ARTIKKELIKOKOELMA toimittanut Riitta Saksanen Näkökulmia kuntoutusohjaukseen Kuntoutusohjauksen kehittämishanke 2011 2012 Invalidiliitto ry Lukijalle 3 Vammaisen asialla kuntoutusohjausta 30 vuotta 4 Sydänpotilaiden

Lisätiedot

Diabetesbarometri 2009. Sari Koski

Diabetesbarometri 2009. Sari Koski Diabetesbarometri 2009 Sari Koski 2010 Diabetesbarometri 2010 Sari Koski Diabetesbarometri 2010 Julkaisija: Suomen Diabetesliitto ry ISBN 978-952-486-102-1 (painettu) ISBN 978-952-486-103-8 (pdf) Toimitustyö:

Lisätiedot

TERVEYTTÄ EDISTÄVÄN LIIKUNNAN JA RAVINNON KEHITTÄMISLINJOISTA

TERVEYTTÄ EDISTÄVÄN LIIKUNNAN JA RAVINNON KEHITTÄMISLINJOISTA Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2008:10 Valtioneuvoston periaatepäätös TERVEYTTÄ EDISTÄVÄN LIIKUNNAN JA RAVINNON KEHITTÄMISLINJOISTA SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Periaatepäätöksen toimeenpanosuunnitelma

Lisätiedot

Fysi-liite. Lonkkaleikkauksesta baletin Juliaksi. fysioterapiasta. Anu Viheriäranta tanssii taas: 1/2013. Terveyttä ja toimintakykyä

Fysi-liite. Lonkkaleikkauksesta baletin Juliaksi. fysioterapiasta. Anu Viheriäranta tanssii taas: 1/2013. Terveyttä ja toimintakykyä 1/2013 Fysioterapian ja kuntoutuksen ammatti- ja asiakaslehti Fy fy Tuloksellinen terapia kiinni asiakkaan arjessa s. 30 Apuvälineala teknistyy ja kasvaa s. 32 Anu Viheriäranta tanssii taas: Lonkkaleikkauksesta

Lisätiedot

Elintavat kuntoon. Ryhmässä tai yksin. Vauvamyönteisyys sairaaloihin. Toini Nousiainen muistoissamme n Ammatissa kriisityöntekijä. Myytit työelämässä

Elintavat kuntoon. Ryhmässä tai yksin. Vauvamyönteisyys sairaaloihin. Toini Nousiainen muistoissamme n Ammatissa kriisityöntekijä. Myytit työelämässä 14 9.11.2010 Vauvamyönteisyys sairaaloihin Myytit työelämässä Ryhmässä tai yksin Elintavat kuntoon Tehy 14 2010 1 Toini Nousiainen muistoissamme n Ammatissa kriisityöntekijä 2 Tehy 14 2010 th14 sivuilmot.indd

Lisätiedot

Omahoito- kokeilua terveyden tulevaisuudesta

Omahoito- kokeilua terveyden tulevaisuudesta Omahoito- 8 kokeilua terveyden tulevaisuudesta Sitra 2014 ISBN 978-951-563-898-4 (nid.) ISBN 978-951-563-897-7 (PDF) www.sitra.fi http://www.sitra.fi/hyvinvointi/omahoito Erweko, Helsinki 2014 Kuvat: Sitra

Lisätiedot

6sääntöä. pätkätyöstä. ulla kiminkinen Kaiken takana on nainen. kahden maan hoitaja. ongelmana mustasukkaisuus? alzheimer. No 12. rajaseutu s.

6sääntöä. pätkätyöstä. ulla kiminkinen Kaiken takana on nainen. kahden maan hoitaja. ongelmana mustasukkaisuus? alzheimer. No 12. rajaseutu s. No 12 25.9.2012 ulla kiminkinen Kaiken takana on nainen kahden maan hoitaja rajaseutu s. 14 ongelmana mustasukkaisuus? hyvinvointi s. 28 alzheimer terveys s. 24 6sääntöä pätkätyöstä elämyksiä ja liikunnan

Lisätiedot

Linda Tuomikanta. OMA NAPA Raskausajan painonhallinta verkossa

Linda Tuomikanta. OMA NAPA Raskausajan painonhallinta verkossa Linda Tuomikanta OMA NAPA Raskausajan painonhallinta verkossa Hoitotyön koulutusohjelma 2014 OMA NAPA. Raskausajan painonhallinta verkossa Tuomikanta, Linda Evastiina Satakunnan ammattikorkeakoulu Hoitotyön

Lisätiedot

Reseptistä lisää palkkaa

Reseptistä lisää palkkaa 13 18.10.2011 Kun äitiä ahdistaa Näin jaksat vuorotyössä Eksoten hyvä sopimus Reseptistä lisää palkkaa Elvytys vaatii harjoitusta n Talvilomakalenteri TIETO PARANTAA Opiskeluterveys Kristina Kunttu, Anne

Lisätiedot

Sähkösanoma. Epilepsialiiton järjestötiedote 4/2009 SISÄLTÖ: SYYSILOA! Toiminnanjohtajan palsta. Kampanja-aineistoa epilepsiaviikolle.

Sähkösanoma. Epilepsialiiton järjestötiedote 4/2009 SISÄLTÖ: SYYSILOA! Toiminnanjohtajan palsta. Kampanja-aineistoa epilepsiaviikolle. Sähkösanoma Epilepsialiiton järjestötiedote 4/2009 SISÄLTÖ: Toiminnanjohtajan palsta Kampanja-aineistoa epilepsiaviikolle Järjestöpäällikön terveiset Toiminta-alueet: liikunta seniorit nuoriso perhe vaikeat

Lisätiedot

SuomiMies- Saska hyvässä vedossa

SuomiMies- Saska hyvässä vedossa 2 2013 Kipinät Tietoa ja kokemuksia terveysliikunnasta 4 SuomiMies- Saska hyvässä vedossa 3 Vahvemmalla hallinnolla liikkumattomuutta vastaan 26 29 Uudet terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan linjaukset

Lisätiedot

Pallo avustajalla. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011

Pallo avustajalla. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011 Esittelyssä ministeri Paavo Arhinmäki 6 Kala-Pentin pilkkituoli 20 Terveysliikunta uutta seuroille 41 Pallo avustajalla TEEMA: Ilman vapaaehtoisia ja ammattiavustajia

Lisätiedot

Pirkanmaan Pääasiat. Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten jäsenlehti ISSN 1798-7652. Pirkanmaan Pääasiat 1

Pirkanmaan Pääasiat. Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten jäsenlehti ISSN 1798-7652. Pirkanmaan Pääasiat 1 Pirkanmaan Pääasiat 3 2013 Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten jäsenlehti ISSN 1798-7652 Pirkanmaan Pääasiat 1 Pirkanmaan Pääkirjoitus Pääasiat 3 2013 Pirkanmaan ja Huittisten muistiyhdistysten

Lisätiedot

Kuusamon neuvola kehityksen keulilla Natiivinörteille. medianeuvola. Neuvola ja kouluterveyslehti kotiin tilattuna maksullinen

Kuusamon neuvola kehityksen keulilla Natiivinörteille. medianeuvola. Neuvola ja kouluterveyslehti kotiin tilattuna maksullinen Terveyden edistämisen ja ehkäisevän lastensuojelun ammattilehti 2 2009 Kuusamon neuvola kehityksen keulilla Natiivinörteille medianeuvola Neuvola ja kouluterveyslehti kotiin tilattuna maksullinen Neuvola

Lisätiedot

2 2013 huhtikuu 42. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja lääkäri. Kuva: Timo Saaristo

2 2013 huhtikuu 42. vuosikerta Suomen Diabetesliitto. Diabetes ja lääkäri. Kuva: Timo Saaristo 2 2013 huhtikuu 42. vuosikerta Suomen Diabetesliitto Diabetes ja lääkäri Kuva: Timo Saaristo Diabeteskeskuksessa Kuntoutusta: diabeteskursseja lapsiperheille, nuorille, työikäisille, eläkeläisille ja erityisryhmille

Lisätiedot

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14

Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 ADHD-liiton jäsenlehti Porina-nurkka Porina-projektin kuulumisia s. 8 Telmivä mieli sanotaan, että hulluus ja nerous kulkevat käsi kädessä s. 14 Erityinen nuori rippikouluun s. 16 s i s ä l l y s Tässä

Lisätiedot

Ravitsemus. Painonhallinta. Mikä ohjaa ruokavalintoja? Ruoka- ja ravitsemusblogit Fosfori ja luusto 1 / 2 0 1 1

Ravitsemus. Painonhallinta. Mikä ohjaa ruokavalintoja? Ruoka- ja ravitsemusblogit Fosfori ja luusto 1 / 2 0 1 1 Ravitsemus 1 k a t s a u s 1 / 2 0 1 1 Mikä ohjaa ruokavalintoja? Ruoka- ja ravitsemusblogit Fosfori ja luusto Painonhallinta Ajankohtaista Ravitsemus 1 2011 33. vuosikerta Ravitsemuskatsaus on lehti ravitsemuksen,

Lisätiedot

Yhdistysposti 2/2012. TEKIJÄT: Järjestösuunnittelija Veijo Kivistö veijo.kivisto@aivoliitto.fi, p. 040 5430 009

Yhdistysposti 2/2012. TEKIJÄT: Järjestösuunnittelija Veijo Kivistö veijo.kivisto@aivoliitto.fi, p. 040 5430 009 2 Toiminnanjohtajan terveiset 3 Ajankohtaista toimenpiteitä varten 3 Yhdistysväen tapaamiset 4 Tukea yhdistysten vertaistukitoimintaan 5 Suvipäivä Suvituulessa 5 Yhdistysten internet-sivut 6 Tue Aivoliittoa

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Jäsenkirje 1/2011 Tampereella maaliskuussa 2011 Koonnut tiedottaja Jaana Teräväinen jaana.teravainen@kvtl.fi Lämmin juhlavuoden tervehdys Tampereelta! Hyvä jäsenyhdistys, talvi alkaa olla voiton puolella

Lisätiedot