VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS"

Transkriptio

1 VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS Mikko toimii avoimen yhtiön yhtiömiehenä pienessä LVI-alalla toimivassa yrityksessä. Toisena yhtiömiehenä on Mikon eno Aki, joka omistaa puolet yhtiöstä. Mikko tekee pääasiassa suunnittelutehtäviä, mutta käy auttamassa silloin tällöin myös sähköasennustöissä. Aki keskittyy täysin työnjohtoon ja suunnitteluun. Mikon tyttäret Eeva ja Eija ovat päätoimisesti töissä talousosastolla toisessa yrityksessä, mutta he auttavat Mikon ja Akin yrityksen kirjanpidossa. Työsopimuksen mukaisesti he työskentelevät ainoastaan päivän kuukaudessa. Mikolla ja Akilla on töissä kolme LVI-asentajaa osaaikaisesti. Kaikki henkilöt saavat yrityksestä palkkaa. a) Millä tavoin eri henkilöt vakuutetaan tapaturmavakuutuslain mukaisesti ja miten heidän maksunsa muodostuvat? Täytä oheinen taulukko. Vakuutusmaksun perusteena oleva palkkasumma on ilmoitettu. (Työtapaturmakirja sivut 29-34) Henkilö Mikko Pakollinen vakuutus Vapaaehtoinen vakuutus Vastuuluokka Maksupromille Palkkasumma vuodessa x 7 28, Maksu Aki x 2 5, Eeva ja Eija Osaaikaiset asentajat x 80 2,50 x 8 40, / hlö ,75 / hlö b) Kyseinen yhtiö pohtii, ottaisiko uuden henkilön tekemään töitä oppisopimuksella siten, että teoriaopetuksen antaisi paikallinen aikuiskoulutuskeskus. Kenen kuuluu vakuuttaa oppisopimustyöntekijä työtapaturmien varalta ja millä perusteella? (Työtapaturmakirja sivu 27) 6 pistettä 2. Ota kantaa, pitävätkö seuraavat lakisääteistä tapaturmavakuutusta koskevat väittämät paikkansa. Perustele vastauksesi. a) Vastuunalaisen yhtiömiehen puoliso toimii äänettömänä yhtiömiehenä ja saa työstään palkkaa. Vastuunalaisen yhtiömiehen omistusosuus yhtiöstä on 51 %. Äänetön yhtiömies ei kuulu pakollisesti vakuutettaviin henkilöihin, mutta hänet voidaan vakuuttaa vapaaehtoisella vakuutuksella. (Työtapaturmakirja sivut 31-32) b) YEL-vakuutetut ovat aina yrittäjiä ja sellainen asema heillä on myös lakisääteisen tapaturmavakuutuksen osalta, eli he eivät kuulu pakollisesti vakuutettaviin henkilöihin. (Työtapaturmakirja sivut 30, 32) c) Osakeyhtiömuotoisessa yrityksessä perheenjäseniksi katsotaan kaikki osakkeenomistajan ylenevässä ja alenevassa polvessa olevat sukulaiset. (Työtapaturmakirja sivu 31) 3. a) Miten vakuutusmaksun perusteena oleva palkkasumma eroaa pakollisen ja vapaaehtoisen työajan tapaturmavakuuttamisen välillä? Työtapaturmakirja sivut , 204)

2 b) Mitä tarkoitetaan lakisääteisen tapaturmavakuutuksen vahinkopoolilla? (Työtapaturmakirja sivu 236) 4. Selitä seuraavat työtapaturmavakuuttamiseen liittyvät käsitteet/termit: - ammattiluokka: (Työtapaturmakirja sivut 194, 197) - vastuuluokka: (Työtapaturmakirja sivu 194) - tasoitusmaksu: (Työtapaturmakirja sivu 182) - yleisvakuutus: (Työtapaturmakirja sivu 176) 5. Minkä pääsäännön mukaan tapaturmavakuuttaminen tapahtuu, a) kun suomalainen työntekijä työskentelee EU-maassa? (Työtapaturmakirja sivu 224) b) kun intialainen työskentelee Suomessa? (Työtapaturmakirja sivut ) 6. Vertaa TVL:n ja Fivan rooleja suhteessa lakisääteisiä tapaturmavakuutuksia myöntäviin vakuutusyhtiöihin. (Työtapaturmakirja sivut ) 7. Mitä vastaat asiakkaalle seuraaviin useasti esitettyihin kysymyksiin: a) Tapaturman sattuessa työntekijä on määräaikaisessa työsuhteessa ja se päättyisi kahden viikon kuluttua työtapaturmasta, mutta työkyvyttömyys jatkuu viisi viikkoa. Onko asiakkaalla oikeus päivärahaan niiltä kolmelta viikolta, joiden aikana hän ei ole tässä työssä eikä muussakaan työsuhteessa työssä? Perustele vastauksesi. (Työtapaturmakirja sivu 75) b) Työntekijä tekee ns. ylityötä, joka on palkatonta, ja kotiin mennessään kello 20 aikaan illalla vahingoittuu tavallisella reitillään kotimatkalla. Yleensä työpäivä päättyy kello 16. Onko tämä matkalla sattunut tapaturma sattunut työstä johtuvissa olosuhteissa työmatkalla? Perustele vastauksesi. (Työtapaturmakirja sivut 48, 52-53) c) Työntekijä on työtapaturman vuoksi työkyvytön kolme viikkoa, mutta tulee työhön takaisin kahden viikon kuluttua. Jos hänelle sattuu työssä tuon kolmannen viikon aikana tapaturma, korvataanko se työtapaturmana? Perustele vastauksesi. (Työtapaturmakirja sivu 49) 8. Mitä tarkoitetaan työtapaturmakorvausten ensisijaisuudella? (Työtapaturmakirja sivu 142) 9. Samille sattui työtapaturma toukokuussa Hän oli tapaturman sattuessa tilapäisessä kuukauden mittaisessa pätkätyössä, joka olisi päättynyt kahden viikon kuluttua tapaturmasta. Samilla ei ollut tapaturman sattuessa tietoa uudesta työstä. Hän oli tapaturman sattuessa 26-vuotias. a) Kerro, minkälaista ansionmenetyskorvausta Samille maksetaan työkyvyttömyysajalta. Sami vahingoittui tapaturmassa niin pahasti, että alusta asti oli selvää, ettei hän enää olisi työkykyinen tällaiseen rakennustyöhön, jota hän on tehnyt vuosia. Työnantaja ei maksanut hänelle sairausajan palkkaa. b) Sami koulutetaan uuteen ammattiin tapaturman vuoksi. Miten tämä uudelleenkoulutus korvataan ja mitä uudelleenkoulutuksen ajalta maksetaan? Entä mitä korvausta maksetaan sen jälkeen, kun Samin ansiot ovat alemmat kuin rakennusmiehenä? (Työtapaturmakirja mm. päivärahasta sivut 74, 79, 81-82, tapaturmaeläkkeestä mm. sivut 90 93, kuntoutuksesta myös sivut )

3 10. Tapaturmavakuutuslain mukaan voidaan ns. avopuolisolle myöntää lesken eläkettä eräin edellytyksin. Mitä nämä edellytykset ovat? (Työtapaturmakirja sivut ) 11. Tapaturmavakuutuslain mukaan korvataan kohtuulliset ja välttämättömät kodinhoidon lisäkustannukset. Työtapaturmassa vaikeasti vahingoittunut työntekijä tarvitsee vammansa jälkeen pysyvästi siivousapua. Kerro, miten ja minkä mukaan nämä kustannukset korvataan tapaturmavakuutuksesta. (Työtapaturmakirja sivut ) 12. Jos työnantaja ei jostakin syystä tee työtapaturmasta ilmoitusta, miten korvausasian saa vireille tapaturmavakuutusyhtiössä? (Työtapaturmakirja sivut ) 13. Villelle sattui työtapaturma huhtikuussa 2011 ja hän sai toukokuussa 2012 päätöksen haittarahasta tapaturmavakuutusyhtiöltä. Hän oli tyytymätön päätökseen, koska hoitava lääkäri oli lausunnossaan arvioinut haittaluokan suuremmaksi kuin mitä vakuutusyhtiö päätöksessään katsoi. Lisäksi Ville arvioi, että hänen vammansa tila saattaa vuosien kuluessa pahentua. a) Mitä vastaat Villelle, kun hän vaatii selvitystä siihen, miten haittaluokka määräytyy? b) Hän haluaa myös tietää, otetaanko se huomioon, jos vamma myöhemmin pahenee? Perustele vastauksesi. (Työtapaturmakirja sivu 122 pahenemisesta, sivut haittarahasta) VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS Veljekset Matti ja Pekka Peltola ovat osakkaina peltisepänliikkeessä Peltolan Pelti Oy, molemmat 50 %:n osuudella. Molemmilla on voimassa YEL-vakuutukset euron työtulolla. Osakkaille maksetaan palkkaa euroa kummallekin vuodessa ja he tekevät peltisepäntöitä. Yhtiössä on töissä myös yrityksen aikaisemmin omistanut veljesten 65-vuotias isä Ville, joka ei enää tee peltitöitä, vaan hoitaa paperisotaa ja tilauksia osapäiväisesti kotoaan käsin. Hänelle maksetaan vuodessa euroa. Muita palkattuja peltityöntekijöitä ovat Matin 16-vuotias poika Sami, joka vielä asuu isänsä kanssa samassa taloudessa, palkka euroa. Lisäksi työssä on yksi ulkopuolinen sesonkityöntekijä, jolle maksetaan palkkaa euroa. He käyttävät ajoittain myös palkattomia työharjoittelijoita, jotka opiskelevat paikallisessa ammattikoulussa. Heidän opiskeluunsa kuuluu myös käytännön harjoittelu. Ota kantaa, ketkä ovat pakollisesti vakuutettavia. Laske vakuutusmaksut alla olevaan taulukkoon. Jos joku henkilö tarvitsee vapaaehtoisen vakuutuksen, laske yrittäjien tapaturmavakuutuksen maksu.

4 Henkilö Palkkasumma pakollinen/ vapaaeht. amm. luokka vakuutusmaksu työttömyysvakuutusmaksut peritään/ei peritä Matti Peltola pakoll ,50 peritään ei peritä Pekka Peltola pakoll ,50 peritään ei peritä Ville Peltola pakoll ,00 peritään ei peritä Sami Peltola pakoll ,00 peritään ei peritä Vieras työntekijä 7500 pakoll ,25 peritään ei peritä Mikä on työharjoittelijoiden vakuutusturva ja kenen vakuutukseen he kuuluvat? 6 pistettä 2. Valitse taulukosta kunkin kysymyksen kohdalla oikea vaihtoehto rastilla VPK:n jäsenet eivät saa palkkiota VPK:lta eikä aluepelastuslaitokselta Siviilipalvelusmiehet kuuluvat työnantajan tapaturmavakuutukseen Perhehoitajalain mukainen perhehoitaja Apurahansaajat Kuuluvat sopimuspalokunnan lakisääteiseen tapaturmavakuutukseen korvaus valtion varoista pelastuslain mukaan Kyllä Ei kunta/kaupunki vakuuttaa lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella hoidettava vakuuttaa hoitajan lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella vakuutus MATAn mukaan Melasta vapaaehtoinen vakuutus otetaan tapaturmavakuutusyhtiöstä 3. Kerro, ketä kuntouttava työtoiminta koskee, mitkä ovat sen tavoitteet ja miten kuntouttavaa työtoimintaa suorittavan henkilön vakuutusturva on järjestetty. (Työtapaturmakirja s. 205) 4. Tapaturmavakuutuslakiin on kirjattu vakuutusmaksuja koskevia yleisiä periaatteita, joista muutamat tulivat voimaan uutena 2012 alussa. Luettele neljä periaatetta, joista kaksi on erikoistariffointia koskevia. (Työtapaturmakirja s ) 5. Selvitä, mitä tarkoitetaan pysyvän korvauksen pääomittamisella ja milloin sillä on merkitystä yksittäisen työnantajan tapaturmavakuutusmaksuun. (Työtapaturmakirja s ja 195) 6. Kerro, mitkä ovat yksilöllisen vapaa-ajan vakuutuksen ja ryhmävakuutuksen olennaisimmat erot. 1 piste (Työtapaturmakirja s ) 7. Korvataanko seuraavat tapaukset lakisäteisestä tapaturmavakuutuksesta? Perustele vastauksesi. a. Kotonaan työskentelevä myyntineuvottelija kaatuu keittäessään kahvia. (Työtapaturmakirja s. 49)

5 b. Toimistolla työskentelevä myyntineuvottelija liukastuu työpaikan käytävällä matkalla kahvitauolle. (Työtapaturmakirja s ) c. Työntekijä kaatuu asuntonsa eteisessä lähtiessään töihin. (Työtapaturmakirja s.52) d. Työntekijä käy kesken työpäivän lääkärissä häntä pitkään vaivanneen vatsavaivan vuoksi ja kaatuu palatessaan työpaikalleen. Käynti oli työnantajan kustantama ja osa lakisääteistä työterveyshuoltoa. (Työtapaturmakirja s ) 8. Kerro, millä edellytyksillä ammattikoulun opiskelijalle sattunut tapaturma korvataan lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta ja anna kaksi esimerkkiä korvattavasta olosuhteesta. 2 pistettä (Työtapaturmakirja s. 66) 9. Kirjanpitäjänä työskentelevälle Matille sattui työtapaturma Matti oli työkyvytön tapaturman johdosta Matti tiedustelee sinulta, miten hänen päivärahansa määräytyy. Mitä kerrot Matille? (Työtapaturmakirja s ) 10. Maksetaanko seuraavissa tapauksissa päivärahaa tai muuta korvausta ansionmenetyksestä? Perustele vastauksesi. a. Jormalle sattui tapaturma Jorma oli seuraavana päivänä neljä tuntia pois töistä lääkärissä käynnin vuoksi. Hän ei ollut työkyvytön tapaturman johdosta. Työnantaja ei maksanut palkkaa lääkärissäkäynnin ajalta. Jorma vaatii korvausta menetetystä palkasta. (Työtapaturmakirja s. 76) b. Villelle sattui tapaturma Hän oli työkyvytön tapaturman johdosta ja (Työtapaturmakirja s. 76) 11. Anne ei ollut työkyvytön työtapaturman vuoksi, mutta hän kävi viisi kertaa fysikaalisessa hoidossa kesken työpäivän. Työnantaja ei maksanut Annelle palkkaa hoitokäyntien ajalta. Anne vaatii korvausta menetetystä palkasta. (Työtapaturmakirja s. 111) Miten tapaturmavakuutuslain mukainen vuosityöansio määräytyy seuraavissa tapauksissa? a. Oppisopimuskoulutuksessa oleva henkilö vahingoittuu työmatkalla. (Työtapaturmakirja s. 88) b. Kirjanpitäjä vahingoittuu päätyössään, jonka lisäksi hän työskentelee kokonaan omistamassaan Pulla Oy:ssä. (Työtapaturmakirja s. 89) c. 18-vuotias Janne vahingoittuu määräaikaisessa kioskimyyjän työssä. Ennen tapaturmahetken työsuhdetta Janne oli kaksi vuotta työttömänä. (Työtapaturmakirja s. 89) 12. Työnantajan edustaja kysyy, maksetaanko tapaturmavakuutuksesta korvauksia, vaikka työtapaturma sattui vahingoittuneen ollessa 2,7 promillen humalassa. Selitä työnantajalle, vaikuttaako alkoholin vaikutuksen alaisena oleminen korvauksiin ja jos vaikuttaa, miten ja millä edellytyksillä. (Työtapaturmakirja s. 153) 13. Hilkka sai vakuutusyhtiöltä työtapaturma-asiassaan korvauspäätöksen, jota hän pitää vääränä. Kerro Hilkalle muutoksenhakumenettelystä eli miten hänen tulee hakea muutosta päätökseen, jos hän on siihen tyytymätön, ja miten valitusasia tarvittaessa etenee ensimmäisestä muutoksenhakuasteesta eteenpäin. (Työtapaturmakirja s )

6 VAKUUTUSTUTKINTO 161. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS, toukokuu a. Kommandiittiyhtiö Hoivapalvelut Ky:n vastuunalainen yhtiömies on toimitusjohtaja K. R., ja hän työskentelee yrityksessä johtavassa asemassa. Hänen puolisonsa E. R. on äänetön yhtiömies, ja hän on työssä yrityksessä erilaisissa konttoritöissä avustaen. Yrityksen palkkajakauma on esitetty alla olevassa taulukossa. Laske tapaturmavakuutusmaksut käyttäen annettuja palkkatietoja tentissä jaettua maksutaulustoa käyttäen. Jos yrittäjien tapaturmavakuutus tulee kyseeseen, laske myös sen maksu. Merkitse myös työlaatua vastaava ammattiluokka ja vastuuluokka taulukkoon. Tapaturmavakuutukset otetaan jatkuvana. Henkilöt Pakollinen työtapaturma vakuutus Vapaaehtoinen Ammattiluokka/ Vastuuluokka Ansiotulot /v. Vakuutusmaksu K. R. x 240/ E. R. x 240/ keittäjät x 911/ vanhustenhoitajat x 150/ b. Merkitse alla olevaan taulukkoon työttömyysvakuutusmaksujen määrät ja ota kantaa, onko kyseessä ns. osaomistajan maksu vai tavallinen työttömyysvakuutusmaksu vai peritäänkö työttömyysvakuutusmaksua ollenkaan. Henkilöt Palkansaajan tyött.vak.maksu Työntajajan tyött.vak.maksu Palkansaajan osaomistajan tyött.vak.maksu Työnantajan osamistajan tyött.vak.maksu Ei työttömyysvakuutusmaksua K. R. x E. R keittäjät vanhustenhoitajat a. Suomalaisella työtapaturmavakuutuksella on omat ominaispiirteensä. Vertaile työtapaturmavakuutusta Suomessa ja muissa EU-maissa, mitä eroja ja yhteneväisyyksiä on Suomen ja muiden EU-maiden välillä. 1 piste (Työtapaturmakirja s. 24, s. 23 uusi painos)

7 b. Mikäli vakuuttamisvelvollinen työnantaja ei ole ottanut lakisääteistä tapaturmavakuutusta, mitä seuraamuksia tästä voi koitua työnantajalle? Entä mitä seurauksia on työttömyysvakuutusmaksujen ja ryhmähenkivakuutuksen laiminlyönneistä? (Työtapaturmakirja s. 179, s. 183 uusi painos) 3. a. Tapaturmavakuutuslakiin on kirjattu joitakin vakuutusmaksuja koskevia periaatteita. Mainitse ainakin neljä tällaista periaatetta. (Työtapaturmakirja s , s uusi painos) b. Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen lopullisessa vakuutusmaksussa vuoden 2011 osalta on vakuutuksenottajan mielestä huomautettavaa ja hän valittaa nyt tavasta, jolla kyseisen vuoden lopullinen vakuutusmaksu on laskettu. Vakuutuksenottaja haluaa hakea muutosta vakuutusmaksuun. Miten hänen on toimittava, kun yhteisymmärrykseen ei ole päästy vakuutusyhtiön kanssa? (Työtapaturmakirja s. 199, s. 201 uusi painos) 4. Vakuutusyhtiöt osallistuvat myös työsuojelutyötä tukevien tilastopalveluiden tuottamiseen ja toimittavat asiakkailleen mm. työsuojelutilastoja. Luettele, millaista tietoa nämä työsuojelutilastot sisältävät. Entä mitä tarkoitetaan tapaturmavakuutuslaitosten liiton organisoimalla TOT-tutkinnalla? 1 piste (Työtapaturmakirja s , s uusi painos) 5. Toukokuussa vuonna 2012 luoksesi saapuu yrittäjä, joka haluaisi siirtää yrityksensä lakisääteisen tapaturmavakuutuksen toiseen vakuutusyhtiöön, vakuutus on ollut voimassa jatkuvana. Yrittäjä haluaa siirtää myös yrittäjän tapaturmavakuutuksensa mahdollisimman pian toiseen yhtiöön. Selvitä menettelytavat ja aikataulut, kun lakisääteinen tapaturmavakuutus ja yrittäjän tapaturmavakuutus ovat alkaneet nykyisessä yhtiössä (Työtapaturmakirja s , s, 184 uusi painos) 6. Ohessa muutamia väittämiä, valitse oikea vaihtoehto a, b, tai c. Vakuutusyhtiöt tilittävät vakuutusmaksujen yhteydessä keräämänsä työturvallisuusmaksun (Työtapaturmakirja s. 190, s. 194 uusi painos) a. Työsuojelurahastolle b. Työterveyslaitokselle c. Tapaturmavakuutuslaitosten liitolle Lakisääteisessä tapaturmavakuutuksessa tapaturmaeläkkeiden rahoitus hoidetaan yleensä vakuutusmaksuissa (Työtapaturmakirja s. 190, s. 193 uusi painos) a. rahastoimalla b. jakojärjestelmän kautta c. sekä rahastoimalla että jakojärjestelmällä Mikä seuraavista vakuutuksista voidaan ottaa myös osalle henkilöstöä lakisääteisen tapaturmavakuutuksen lisäksi (Työtapaturmakirja s., 204, s. 206 uusi painos) a. tapaturmavakuutuslain 57 :n 2 momentin mukainen urheiluvakuutus b. tapaturmavakuutuslain 57 :n 3 momentin suppea vapaa-ajan vakuutus c. tapaturmavakuutuslain 57 :n 2 momentin mukainen vapaa-ajan ryhmävakuutus Kunnan on järjestettävä kuntouttavaan työtoimintaan osallistuville tapaturmavakuutuslain 57 :n 1 mom. mukainen vapaaehtoinen vakuutus. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu ensisijaisesti (Työtapaturmakirja s. 203, s. 205 uusi painos) a. tapaturman johdosta pitkään työkyvyttömänä olleille b. pitkään työttömänä olleille c. sairauden takia yli vuoden töistä poissa olleille

8 Jos Yhdysvaltain kansalainen tulee määräajaksi Suomeen ja suomalaiseen yritykseen työhön, hänet vakuutetaan (Työtapaturmakirja s. 228, s uusi painos) a. kotimaansa lakien mukaan b. Suomen lakien mukaan c. voidaan jättää vakuuttamatta Työtapaturmien seurauksena menetetään vuosittain työpäiviä Suomessa (Työtapaturmakirja s. 20, s. 19 uusi painos) a b c Miten määräytyy tapaturmavakuutuslain mukainen vuosityöansio seuraavissa tapauksissa? a. Lukio-opiskelija vahingoittuu siivoustyössä, jota hän tekee iltaisin ja viikonloppuisin opintojensa ohella. (Työtapaturmakirja s , s. 88 uusi painos) b. Tradenomiksi opiskeleva ammattikorkeakoululainen vahingoittuu opiskeluun kuuluvan työharjoittelujakson aikana. (Työtapaturmakirja s. 86, s. 88 uusi painos) c. Taksinkuljettaja vahingoittuu työssä, jota hän tekee iltaisin ja viikonloppuisin sivutyönä. Päätoimisesti hän työskentelee yksityisyrittäjänä rakennusalalla. (Työtapaturmakirja s. 87, s. 89 uusi painos) d. Toimistotyöntekijä vahingoittuu työmatkalla. Toimistotyöntekijä on myös maatalousyrittäjä. (Työtapaturmakirja s. 87, s. 89 uusi painos) 8. Korvataanko seuraavat tapaukset työnantajan lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta? Perustele vastauksesi. a. Toimistotyöntekijä lähtee töistä klo Hän poikkeaa kotimatkallaan lähikaupassa ruokaostoksilla ja liukastuu kaupan kassajonossa märällä lattialla. (Työtapaturmakirja s. 53, s. 54 uusi painos) Kyllä Ei Perustelu b. Sairaanhoitaja joutuu työpaikallaan päihdeongelmasta kärsivän potilaan pahoinpitelemäksi. (Työtapaturmakirja s. 58, s uusi painos) Kyllä Ei Perustelu c. Työntekijä käy kesken työpäivän työterveyslääkärillä häntä pitkään kiusanneen vatsavaivan johdosta ja jää auton alle palatessaan työpaikalleen. (Työtapaturmakirja s, 54, s. 55 uusi painos) Kyllä Ei Perustelu 9. Selosta pääpiirteittäin lesken omien tulojen vaikutus lesken perhe-eläkkeen määrään. Mistä lähtien lesken perhe-eläkkeeseen tehdään tulosovitusvähennys? (Työtapaturmakirja s. 134, s uusi painos) 10. Missä tilanteessa työtapaturmasta maksetaan tapaturmavakuutuslain mukaan a. haittalisää? (Työtapaturmakirja s. 111, s. 115 uusi painos) b. vaatelisää? (Työtapaturmakirja s. 112, s. 116 uusi painos)

9 11. Eläkkeellä oleva telakkatyöntekijä sairastuu keuhkosyöpään 70-vuotiaana. Työhistorian perusteella on syytä epäillä, että kyseessä on asbestin aiheuttama ammattitauti. a. Mitä ammattitautilain mukaan tarkoitetaan ammattitaudilla? (Työtapaturmakirja s. 60, s. 61 uusi painos) b. Miten ammattitaudin ilmenemisaika määräytyy? (Työtapaturmakirja s. 62, s. 63 uusi painos) c. Miten ammattitautiasia laitetaan vireille ja missä tapaturmavakuutusyhtiössä? Miten tämän esimerkin mukaisen korvausasian saa vireille, kun henkilö ei enää ole työelämässä? (Työtapaturmakirja s. 153, s uusi painos) 12. Janne loukkaantui työtapaturmassa syksyllä Tapaturman seurauksena häneltä katkesi nilkasta jänne ja sen seurauksena hän oli työkyvytön työhönsä 10 viikkoa. Työnantaja maksaa sairausajalta palkan kolmelta viikolta. Miten määräytyy Jannelle myönnettävä päiväraha ja kenelle korvaus maksetaan tältä 10 viikon työkyvyttömyysajalta? (Työtapaturmakirja s , s uusi painos) 13. Jaana sai vakuutusyhtiöltä työtapaturma-asiassaan korvauspäätöksen, jota hän pitää vääränä. Kerro Jaanalle muutoksenhakumenettelystä eli miten hänen tulee hakea muutosta päätökseen, jos hän on siihen tyytymätön, ja miten valitusasia tarvittaessa etenee ensimmäisestä muutoksenhakuasteesta eteenpäin. (Työtapaturmakirja s , s uusi painos)

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 5.9.2012 1. Veljekset Matti ja Pekka Peltola ovat osakkaina peltisepänliikkeessä

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 164. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 14.5.2013 1. a) Moottoripyöriä maahantuovan Motopyörä Oy:n osakkeet

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUS Vakuutustutkinto, 161. suoritustilaisuus Lakisääteinen tapaturmavakuutus, toukokuu 2012 1. a) Kommandiittiyhtiö Hoivapalvelut Ky:n vastuunalainen

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 165. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 4.9.2013 1. Maijan Mylly Oy on leipomoyritys, jonka omistavat

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 168. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 15.9.2014 1. Arton Auto Oy on autoliike, jonka osakkeet omistaa

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016

Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 VAKUUTUSTUTKINTO 172. SUORITUSTILAISUUS Lakisääteinen tapaturmavakuutus 20.1.2016 1. a) 35-vuotias henkilö pohtii oman yrityksen perustamista, hän on päätynyt yhtiömuodossa joko avoimeen yhtiöön tai kommandiittiyhtiöön.

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 167. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 13.5.2014 1. Veljekset Ari ja Matti Virtanen omistavat yhdessä

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus osana sosiaaliturvaa

Lakisääteinen tapaturmavakuutus osana sosiaaliturvaa Helsingin yliopisto 23.11.2010 Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen korvaukset Tuomas Talvitie Korvauslakimies / henkilökorvaukset tuomas.talvitie@if.fi Lakisääteinen tapaturmavakuutus osana sosiaaliturvaa

Lisätiedot

VTS:n 175. suoritustilaisuus, Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus tenttikysymykset

VTS:n 175. suoritustilaisuus, Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus tenttikysymykset VTS:n 175. suoritustilaisuus, Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus tenttikysymykset 18.-19.1.2017 1. Vuosityöansio. Työtapaturma sattuu 3.5.2016. Vahingoittunut on ollut vahinkohetkellä työnantajan palveluksessa

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 11.5.2015 1. a) Veljekset Janne ja Pekka Laitinen omistavat yhtiökumppani

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 166. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 8.1.2014 1. Kouvolassa toimiva osakeyhtiö maahantuo ja myy elektroniikkaa.

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 13.1.2015 1. Kaksi avioparia, rouva ja herra Ying sekä rouva

Lisätiedot

Osuuskuntien työtapaturmavakuuttaminen

Osuuskuntien työtapaturmavakuuttaminen Osuuskuntien työtapaturmavakuuttaminen Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, TyTa Perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin (2016) aiemmin Tapaturmavakuutuslaki Työntekijällä on aina oikeus saada työtapaturma-

Lisätiedot

TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUUTOKSIA 2016

TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUUTOKSIA 2016 TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAIN MUUTOKSIA 2016 AGENDA Työtapaturma- ja ammattitautilaki 2016 Ammatti- ja riskiluokkamuutokset 2016 MUUTOKSIA 2016 Uusi työtapaturma- ja ammattitautilaki voimaan 1.1.2016.

Lisätiedot

MYEL-vakuutetut. keitä ovat maatalousyrittäjien työterveyshuollon asiakkaat? Työterveyshoitajien koulutus 2012

MYEL-vakuutetut. keitä ovat maatalousyrittäjien työterveyshuollon asiakkaat? Työterveyshoitajien koulutus 2012 MYEL-vakuutetut keitä ovat maatalousyrittäjien työterveyshuollon asiakkaat? Työterveyshoitajien koulutus 2012 2 Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela Hoitaa lakisääteistä MYEL-työeläkevakuuttamista. Asiakkaina

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 15.9.2015 1 a) Talli Kuutamolaukka Oy on ratsastuskoulutoimintaa

Lisätiedot

Työtapaturmakirja. Sisällys

Työtapaturmakirja. Sisällys Työtapaturmakirja Sisällys 1 Työtapaturmavakuutuksen tarkoitus 1.1 Tekevälle sattuu yli 130 000 työtapaturmaa vuodessa 1.2 Tapaturmavakuutuslain tarkoitus ja keskeiset periaatteet 1.3 Lakisääteinen ja

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä marraskuuta 2011. 1161/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 24 päivänä marraskuuta 2011. 1161/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 24 päivänä marraskuuta 2011 1161/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus tapaturmavakuutuslain 35 a :ssä tarkoitetusta tilastohistoriasta Annettu Helsingissä

Lisätiedot

sisällys 1 Työtapaturmavakuutuksen tarkoitus 11 2 kenellä on oikeus työtapaturmakorvaukseen? 26 3 Työtapaturmat ja ammattitaudit 47

sisällys 1 Työtapaturmavakuutuksen tarkoitus 11 2 kenellä on oikeus työtapaturmakorvaukseen? 26 3 Työtapaturmat ja ammattitaudit 47 sisällys 1 Työtapaturmavakuutuksen tarkoitus 11 1.1 Tekevälle sattuu 130 000 työtapaturmaa vuodessa... 11 1.2 Tapaturmavakuutuslain tarkoitus ja keskeiset periaatteet... 12 1.3 Lakisääteinen ja ensisijainen

Lisätiedot

Maaseutuyrittäjä työnantajana

Maaseutuyrittäjä työnantajana Maaseutuyrittäjä työnantajana Työsuhteiset henkilöt (TyEL) Työeläkelakeja sovellettaessa noudatetaan työsopimuslain mukaista työsopimuksen käsitettä. Työsuhde määritellään työsopimuksen tunnusmerkistön

Lisätiedot

HOWDEN INSURANCE BROKERS OY

HOWDEN INSURANCE BROKERS OY TAUSTATIETOA TAPATURMAVAKUUTUSMAKSUSTA SEKÄ ERILAISISTA VAKUUTUSJÄRJESTELMISTÄ SEKÄ NIIHIN VAIKUTTAVISTA TEKIJÖISTÄ Tapaturmavakuutus Työtapaturmavakuutuksen tarkoitus ja oikeutus on korvausten maksaminen

Lisätiedot

VTS-KYSYMYKSET TOUKOKUUN TENTTIIIN 2017 / Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus KORVAUKSET

VTS-KYSYMYKSET TOUKOKUUN TENTTIIIN 2017 / Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus KORVAUKSET 31.3.2017 Maija Salomaa, Kirsi Salo ja Joonas Kuisma VTS-KYSYMYKSET TOUKOKUUN TENTTIIIN 2017 / Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus KORVAUKSET 1. Työtapaturma sattuu 21.7.2017. Vahingoittuneen oli tarkoitus

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut

TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut Työnantajan sosiaaliturvamaksu Työnantajan sosiaaliturvamaksu eli sairausvakuutusmaksu maksetaan kaikista työntekijöistä jotka ovat 16-67-vuotiaita. Se maksetaan oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu. if.fi 010 19 15 00

Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu. if.fi 010 19 15 00 Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu if.fi 010 19 15 00 Suomen Talousverkko suosittaa franchising-yrittäjilleen alla olevan mukaista vakuutusturvaa. Harmaalla merkityt kohdat

Lisätiedot

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu avuksesi tutustuessasi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen vapaaehtoiseen

Lisätiedot

Vakuutussuositus lääkäri - yrittäjälle ja lääkäriyhtiölle. if.fi

Vakuutussuositus lääkäri - yrittäjälle ja lääkäriyhtiölle. if.fi Vakuutussuositus lääkäri - yrittäjälle ja lääkäriyhtiölle if.fi TOIMINTAAN JA OMAISUUTEEN LIITTYVÄT VAKUUTUKSET Vastuuvakuutukset Potilasvahinkolain mukainen terveyden- tai sairaanhoidon vastuu hoidon

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TAPATURMAVAKUUTUS

YRITTÄJÄN TAPATURMAVAKUUTUS YRITTÄJÄN TAPATURMAVAKUUTUS Tuoteseloste voimassa 1.1.2019 alkaen Voit hoitaa yrityksesi vakuutusasiat näppärästi Oma Pohjantähdessä oma.pohjantahti.fi. SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu

Lisätiedot

Aloittavan yrityksen vakuutukset 19.11.2013, Jani Martikainen

Aloittavan yrityksen vakuutukset 19.11.2013, Jani Martikainen Aloittavan yrityksen vakuutukset 19.11.2013, Jani Martikainen Yrittäjän Oikea Turva kartoitus Yrittäjyys on taitoa, tahtoa ja myös riskejä. Nämä kaikki huomioi yrittäjän ja yrityksen kokonaisvaltainen

Lisätiedot

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2008 Bulevardi 28 00120 Helsinki Puhelin (09) 680 401 20.2.2008 Faksi (09) 604 714 Merja Salonen 1(5) OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS Vuoden 2007

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Kylät Ry Kellomäentie TAIPALSAARI. Tarjouksen numero S VAKUUTUSTARJOUS

Etelä-Karjalan Kylät Ry Kellomäentie TAIPALSAARI. Tarjouksen numero S VAKUUTUSTARJOUS 16.1.2015 Etelä-Karjalan Kylät Ry Kellomäentie 1 54920 TAIPALSAARI Tarjouksen numero S0353-20150114-122307451 VAKUUTUSTARJOUS Kiitos tarjouspyynnöstänne. Tarjoamme yrityksellenne vakuutusturvaa seuraavasti:

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Opiskelijat

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Opiskelijat Lakisääteinen tapaturmavakuutus Opiskelijat 21.6.2017HENKILÖSTÖPALVELUT 1 Lakisääteinen tapaturmavakuutus, Opiskelijat 1/2 Opiskelijoiden vakuutusturva perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin. Lain

Lisätiedot

SOSIAALITURVAN KOE 172 + Mallivastaukset ( p.)

SOSIAALITURVAN KOE 172 + Mallivastaukset ( p.) SOSIAALITURVAN KOE 172 + Mallivastaukset ( p.) Kysymyksiä sosiaaliturvan eri osa-alueilta 5p Ovatko seuraavat väittämät oikein vai väärin? oikein väärin a) Erityisäitiysrahaa maksetaan lapsen ulkomailta

Lisätiedot

Vakuutustutkinto161. suoritustilaisuus SOSIAALITURVAN KOE 15.5.2012

Vakuutustutkinto161. suoritustilaisuus SOSIAALITURVAN KOE 15.5.2012 Vakuutustutkinto161. suoritustilaisuus SOSIAALITURVAN KOE 15.5.2012 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä- ja vastauslomake, jossa on 11 kysymystä. Vastaukset

Lisätiedot

Mikä on työtapaturma? Riikka-Liisa Haapanen

Mikä on työtapaturma? Riikka-Liisa Haapanen Mikä on työtapaturma? Riikka-Liisa Haapanen Korvausperiaatteet Osa suomalaista sosiaaliturvaa Perustuu tapaturmavakuutuslakiin (työntekijällä oikeus Korvaukseen / työnantajalla vakuuttamisvelvollisuus)

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 168. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 16.9.2014 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

Yhtiön MYELvakuuttaminen. Seija Karhula

Yhtiön MYELvakuuttaminen. Seija Karhula Yhtiön MYELvakuuttaminen Seija Karhula 28.3.2017 2 Mela-turva kattaa eri elämäntilanteet vanhuus tapaturma MYEL - vakuutus - työtulo sairaus lomitus kuolemantapaus 3 3 Vanhuuseläke Osa-aikaeläke 1.1.2017

Lisätiedot

Yrityksen henkilövakuuttaminen. Loppi 14.12.2011 Olli Halonen

Yrityksen henkilövakuuttaminen. Loppi 14.12.2011 Olli Halonen 1 Yrityksen henkilövakuuttaminen Loppi 14.12.2011 Olli Halonen Yrityksen henkilöriskit Eniten huolestuttavat henkilöriskit Henkilöriskit Sairaudesta / tapaturmasta aiheutuvat kulut Ohimenevä työkyvyttömyys

Lisätiedot

Mela-turvaa omaiselle

Mela-turvaa omaiselle Mela-turvaa omaiselle Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Maatalousyrittäjän Mela-turva Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos tukee suomalaisen maatalousyrittäjän ja apurahansaajan hyvinvointia elämän eri

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 167. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 14.5.2014 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 169. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 14.1.2015 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä-

Lisätiedot

Yrittäjien tapaturmavakuutus

Yrittäjien tapaturmavakuutus TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen Yrittäjien tapaturmavakuutus Yrittäjälle edullista turvaa tapaturmien varalta Yrittäjä ei kuulu lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin, joten tapaturman sattuessa

Lisätiedot

Mitä vakuutetaan? Miten vakuutetaan? Kunnossa. muuttuvat kulut. - vastuuaika 6 kk

Mitä vakuutetaan? Miten vakuutetaan? Kunnossa. muuttuvat kulut. - vastuuaika 6 kk 1/6 SÄHKÖSUUNNITTELUTOIMISTOJEN VAKUUTUSRATKAISU Alla olevat taulukot toimivat tarkistuslistana yrityksen omaisuus- ja henkilöriskejä sekä vakuutustarpeita kartoitettaessa. YRITYKSEN OMAISUUTEEN JA TOIMINTAAN

Lisätiedot

TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAKI VOIMAAN 1.1.2016

TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAKI VOIMAAN 1.1.2016 Fennian tiivistelmä TVL:n tiedotteesta 7.5.2015 TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTILAKI VOIMAAN 1.1.2016 Vuoden 2016 alusta tulee voimaan työtapaturma- ja ammattitautilaki (säädöskokoelmanumero 459/2015, lyhenne

Lisätiedot

Työntekijän vakuutukset

Työntekijän vakuutukset Työntekijän vakuutukset Työntekijän eläketurva Suomessa on kaksi eläkejärjestelmää, jotka täydentävät toisiaan: työeläkelaki ja kansaneläkelaki. Työeläkkeet ansaitaan omalla palkkatyöllä ja yrittämisellä

Lisätiedot

TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSMAKSUJA KOSKEVA OHJEISTUS VUONNA 2004

TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSMAKSUJA KOSKEVA OHJEISTUS VUONNA 2004 TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSRAHASTO 1 (15) 20.11.2003 TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSMAKSUJA KOSKEVA OHJEISTUS VUONNA 2004 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 3 2 MAKSUVELVOLLISET 4 Pääsääntö 4 Poikkeukset maksuvelvollisuuteen 4 a)

Lisätiedot

TESON JÄSENYRITYKSEN. vakuut st rp e. if.fi/teso. Teson jäsenyrityksen vakuutustarpeet sivu 1

TESON JÄSENYRITYKSEN. vakuut st rp e. if.fi/teso. Teson jäsenyrityksen vakuutustarpeet sivu 1 TESON JÄSENYRITYKSEN vakuut st rp e if.fi/teso Teson jäsenyrityksen vakuutustarpeet sivu 1 Alla olevat taulukot toimivat tarkistuslistana yrityksen omaisuus- ja henkilöriskejä sekä vakuutustarpeita kartoitettaessa.

Lisätiedot

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Nämä vakuutusehdot koskevat maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 21 :n 1 momentin mukaista vapaaehtoista työtapaturmavakuutusta.

Lisätiedot

YRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUS. Tuoteseloste voimassa 1.1.2013 alkaen

YRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUS. Tuoteseloste voimassa 1.1.2013 alkaen YRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUS Tuoteseloste voimassa 1.1.2013 alkaen SISÄLLYSLUETTELO YRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUS 3 Vapaaehtoinen vakuutus 3 Vakuutuksen voimassaolo ja päättyminen 3 Vakuutusmaksut 4 Vakuutusmaksun

Lisätiedot

Vapaa-ajan MATA-tapaturmavakuutuksen

Vapaa-ajan MATA-tapaturmavakuutuksen Vapaa-ajan MATA-tapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Nämä vakuutusehdot koskevat maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 21 :n 5 momentin mukaista vapaa-ajan tapaturmavakuutusta.

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 MATA-EHDOT vapaa-aika 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Vakuutuksenottaja on maatalousyrittäjien

Lisätiedot

Yrittäjien tapaturmavakuutus

Yrittäjien tapaturmavakuutus TUOTESELOSTE Tuoteseloste o voimassa 1.1.2008 alkae Yrittäjie tapaturmavakuutus Yrittäjälle edullista turvaa tapaturmie varalta Yrittäjä o yleise sairausvakuutukse korvauste varassa, jos työssä, työmatkalla

Lisätiedot

LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS. Tuoteseloste voimassa 1.1.2013 alkaen

LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS. Tuoteseloste voimassa 1.1.2013 alkaen LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS Tuoteseloste voimassa 1.1.2013 alkaen SISÄLLYSLUETTELO LAKISÄÄTEINEN TAPATURMAVAKUUTUS 3 Vakuuttamisvelvollisuus 4 Vakuutuksen voimassaolo ja päättyminen 4 Vakuutusmaksut

Lisätiedot

Eteran Talous- ja palkkahallintopäivä Fennia

Eteran Talous- ja palkkahallintopäivä Fennia Eteran Talous- ja palkkahallintopäivä 2015 28.10.2015 Sisältö Lakimuutoksen taustaa Muutokset työnantajan näkökulmasta Muutokset työntekijän näkökulmasta Muutokset yrittäjän näkökulmasta Miten muutokset

Lisätiedot

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta

Laki. urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Laki urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain (276/2009) 1, 2 :n 2 momentti, 4 :n

Lisätiedot

assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen, lakimies assistentti.info INFO sarja nro 2

assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen, lakimies assistentti.info INFO sarja nro 2 assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen, lakimies assistentti.info INFO sarja nro 2 Omaisen oikeus toimia avustajana / työntekijänä Perusasetelma on, että vammaisen henkilön (työnantajan)

Lisätiedot

Sosiaaliturva osakeyhtiömuotoisessa maataloudessa

Sosiaaliturva osakeyhtiömuotoisessa maataloudessa Sosiaaliturva osakeyhtiömuotoisessa maataloudessa Tietoisku MYEL- ja MATAvakuuttamisesta osakeyhtiössä 4.12.2017 Iisalmi Maatalousyrittäjien eläkelaitos Pirkko Halttunen 2 MYEL-vakuutukseen kuuluu myös

Lisätiedot

Yrittäjän eläkevakuutus YEL 2017

Yrittäjän eläkevakuutus YEL 2017 Yrittäjän eläkevakuutus YEL 2017 Jukka Äyrä Myyntipäällikkö LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa 22.2.2017 Presentation name Author 1 2. VAKUUTTAMISVELVOLLISUUS JA SEN SOVELTAMINEN 22.2.2017 Presentation name Author

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 170. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 12.5.2015 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä-

Lisätiedot

OPISKELIJAN TYÖKYVYN HEIKENTYMÄN MÄÄRITTÄMINEN. Tapaturma-asiain korvauslautakunnan (Tako) yleisohje

OPISKELIJAN TYÖKYVYN HEIKENTYMÄN MÄÄRITTÄMINEN. Tapaturma-asiain korvauslautakunnan (Tako) yleisohje OPISKELIJAN TYÖKYVYN HEIKENTYMÄN MÄÄRITTÄMINEN Tapaturma-asiain korvauslautakunnan (Tako) yleisohje 2 Sisällys Yleistä... 3 1. Opiskelijatapaturmalain mukainen vahinkotapahtuma ja ansionmenetyskorvaus

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 166. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 9.1.2014 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

Ammattitaudin toteaminen ja korvaukset Asbesti-iltapäivä 31.10.2013 Korvauslakimies Maija Salomaa

Ammattitaudin toteaminen ja korvaukset Asbesti-iltapäivä 31.10.2013 Korvauslakimies Maija Salomaa Ammattitaudin toteaminen ja korvaukset Asbesti-iltapäivä 31.10.2013 Korvauslakimies Maija Salomaa Mikä on ammattitauti? Ammattitautilain 1 Ammattitaudilla, josta on suoritettava korvausta tapaturmavakuutuslain

Lisätiedot

MITÄ TYÖNTEKIJÄN PALKKAAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ TARKOITTAA?

MITÄ TYÖNTEKIJÄN PALKKAAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ TARKOITTAA? MITÄ TYÖNTEKIJÄN PALKKAAMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ TARKOITTAA? Palkan maksamisesta aiheutuvat velvoitteet, kustannukset ja niiden maksaminen Tilitoimisto Suomalainen Oy, Sari Suomalainen, KLT Ensimmäinen työntekijä

Lisätiedot

VAKUUTUSRATKAISU AUTOKOULUILLE

VAKUUTUSRATKAISU AUTOKOULUILLE 8.12.2011 1/6 VAKUUTUSRATKAISU AUTOKOULUILLE Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi autokoulun riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa yritykselle.

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

Mela-turvaa myös vapaa-ajalle

Mela-turvaa myös vapaa-ajalle Mela-turvaa myös vapaa-ajalle Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Maatalousyrittäjän Mela-turva Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos tukee suomalaisen maatalousyrittäjän ja apurahansaajan hyvinvointia elämän

Lisätiedot

Metsänomistajan vakuutus. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela-asiamies Osmo Kontinen

Metsänomistajan vakuutus. Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela-asiamies Osmo Kontinen Metsänomistajan vakuutus Maatalousyrittäjien eläkelaitos 7.4.2018 Mela-asiamies Osmo Kontinen 2 Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela Hoitaa lakisääteistä MYEL-työeläkevakuuttamista Asiakkaina viljelijät,

Lisätiedot

Ensisijaisen etuuden eläkkeestä vähentämisen tarkistaminen edellyttää määrän muutosta yli:

Ensisijaisen etuuden eläkkeestä vähentämisen tarkistaminen edellyttää määrän muutosta yli: VAKUUTUSTUTKINTO/FINVA SOSIAALITURVAN KOE 174 1) Maahanmuuttajan erityistuki 3 p. Kenellä voi olla oikeus maahanmuuttajan erityistukeen ja millä edellytyksin? Vastaus:Toimeentuloturva s. 291 2) Sosiaalivakuutus

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus

Lakisääteinen tapaturmavakuutus TUOTESELOSTE Tuoteseloste on voimassa 1.8.2008 alkaen Lakisääteinen tapaturmavakuutus Vakuuttamisvelvollisuus Suomessa työnantaja on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä työtapaturmien ja ammattitautien

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus

Lakisääteinen tapaturmavakuutus TUOTESELOSTE Voimassa 1.8.2008 alkaen. Lakisääteinen tapaturmavakuutus Vakuuttamisvelvollisuus Suomessa työnantaja on velvollinen vakuuttamaan työntekijänsä työtapaturmien ja ammattitautien varalta lakisääteisellä

Lisätiedot

Yrittäjän tapaturmavakuutuksen vakuutusehdot

Yrittäjän tapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Tapaturmavakuutuslain 57 :n 1 ja 2 momenttien mukaisen Yrittäjän tapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Ehdot voimassa 1.1.2014 alkaen Käsitteet, jotka tekstissä on alleviivattu, on määritelty ehtojen kohdassa

Lisätiedot

Yrityksen tärkeimmän pääoman turvaaminen. 01.11.2011 Justus Kinnunen Pohjola Vakuutus Oy

Yrityksen tärkeimmän pääoman turvaaminen. 01.11.2011 Justus Kinnunen Pohjola Vakuutus Oy Yrityksen tärkeimmän pääoman turvaaminen 01.11.2011 Justus Kinnunen Pohjola Vakuutus Oy OP-Pohjola-ryhmä on palveleva yritysvakuuttaja Palvelumme on nopeaa ja ammattitaitoista Ymmärrämme asiakkaan liiketoimintaa

Lisätiedot

Suositus vakuutusratkaisuksi

Suositus vakuutusratkaisuksi Suositus vakuutusratkaisuksi bensiinikauppiasliiton jäsenyrityksille Alla olevat taulukot toimivat tarkistuslistana yrityksen omaisuusja henkilöriskejä sekä vakuutustarpeita kartoitettaessa. yrityksen

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Mela-turvaa uudelle yrittäjälle

Mela-turvaa uudelle yrittäjälle Mela-turvaa uudelle yrittäjälle Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Maatalousyrittäjän Mela-turva Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos tukee suomalaisen maatalousyrittäjän ja apurahansaajan hyvinvointia

Lisätiedot

Yrittäjien tapaturmavakuutus

Yrittäjien tapaturmavakuutus TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2008 akaen. Yrittäjien tapaturmavakuutus Yrittäjäe eduista turvaa tapaturmien varata Yrittäjä on yeisen sairausvakuutuksen korvausten varassa, jos työssä, työmatkaa tai vapaa-aikana

Lisätiedot

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118

LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE /118 LAKI SAIRAUSVAKUUTUSLAIN MUKAISEN OMAVASTUUAJAN KORVAAMISESTA MAATALOUSYRITTÄJILLE 17.1.1991/118 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1. (19.12.2008/996) 1 Maatalousyrittäjän eläkelaissa (1280/2006)

Lisätiedot

Helsingin yliopisto Lakisääteinen tapaturmavakuutus

Helsingin yliopisto Lakisääteinen tapaturmavakuutus Helsingin yliopisto Lakisääteinen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Ville Viljanen 23.11.2011 Lakisääteiset tapaturmavakuutukset Ifissä Helsingin yliopistolla on voimassa kolme eri lakisääteistä ta: Numero 0011202707,

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 162. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 6.9.2012 Ohjeita suorittajalle 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä ja

Lisätiedot

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi tapaturmavakuutuslain ja vakuutusyhtiölain 2 luvun 5 :n muuttamisesta (HE 58/2001 vp).

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi tapaturmavakuutuslain ja vakuutusyhtiölain 2 luvun 5 :n muuttamisesta (HE 58/2001 vp). Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi tapaturmavakuutuslain ja vakuutusyhtiölain 2 luvun 5 :n muuttamisesta (HE 58/2001 vp). Sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (StVM

Lisätiedot

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ulla Huovinen HAAGA-HELIA amk ulla.huovinen@haaga-helia.fi Työsuhteessa vai yrittäjänä? Työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä Vaikuttaa

Lisätiedot

Työntekijät ja ansiot: tietopaketti työeläkevakuuttamisesta

Työntekijät ja ansiot: tietopaketti työeläkevakuuttamisesta Työntekijät ja ansiot: tietopaketti työeläkevakuuttamisesta Helena Alkula-Stening Arja Iisakkala Maija Leinonen Mikko Metsäruusi Lea Tikka Tästä puhumme TyEL-vakuuttamisen perusteet Milloin ja kenet vakuutetaan

Lisätiedot

lakisääteinen tapaturmavakuutus

lakisääteinen tapaturmavakuutus lakisääteinen tapaturmavakuutus Merenkulun tarpeiden erikoisasiantuntija Myrskyävällä merellä kokemus korostuu. Suomen ainoa merivakuutusyhtiö Alandia Vakuutus juontaa juurensa ahvenanmaalaisesta merenkulkuperinteestä.

Lisätiedot

Yrittäjän TAPATURMAVAKUUTUS. Vakuutusopas Yrittäjän tapaturmavakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen

Yrittäjän TAPATURMAVAKUUTUS. Vakuutusopas Yrittäjän tapaturmavakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen Yrittäjän TAPATURMAVAKUUTUS Vakuutusopas Yrittäjän tapaturmavakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen YRITTÄJÄN TAPATURMAVAKUUTUS Sisällys Lakisääteinen tapaturmavakuutus työntekijöiden turvana.... 3 Yrittäjän

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi

Lisätiedot

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA

TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2005 Bulevardi 28 PL 275 00121 Helsinki 29.6.2005 Puh. (09) 680 401 Fax (09) 604 714 Merja Salonen 1(1) TYÖTAPATURMA- JA LIIKENNEVAHINKOPOTILAIDEN SAIRAANHOITO-

Lisätiedot

Yrittäjän TAPATURMAVAKUUTUS. Vakuutusopas Yrittäjän tapaturmavakuutus, voimassa alkaen

Yrittäjän TAPATURMAVAKUUTUS. Vakuutusopas Yrittäjän tapaturmavakuutus, voimassa alkaen Yrittäjän TAPATURMAVAKUUTUS Vakuutusopas Yrittäjän tapaturmavakuutus, voimassa 1.1.2017 alkaen YRITTÄJÄN turvaksi Yrittäjän tapaturmavakuutus on suunniteltu yrittäjien tarpeisiin. Se antaa kattavaa turvaa

Lisätiedot

2. Työmarkkinoiden käytettävissä oleminen työttömyysturvaetujen edellytyksenä

2. Työmarkkinoiden käytettävissä oleminen työttömyysturvaetujen edellytyksenä Sosiaaliturvaoikeus Valinnainen kurssi 19.9.2013 2. Työmarkkinoiden käytettävissä oleminen työttömyysturvaetujen edellytyksenä 3. Mitä tarkoittaa ennakollinen ja jälkikäteinen oikeusturva toimeentuloturvajärjestelmässä?

Lisätiedot

TIETOA TAPATURMA- VAKUUTUKSESTA

TIETOA TAPATURMA- VAKUUTUKSESTA TIETOA TAPATURMA- VAKUUTUKSESTA 2 SISÄLLYSLUETTELO: Lakisääteinen tapaturmavakuutus 3 Vakuuttamisvelvollisuus 4 Tapaturmavakuutuslain soveltamisalaan kuuluvat 5 Tapaturmavakuutuslain soveltamisalaan eivät

Lisätiedot

vuotta TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTIVAKUUTUS Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTIVAKUUTUS Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTIVAKUUTUS Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu avuksesi tutustuessasi työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen.

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: SOSIAALITURVA VAKUUTUSTUTKINTO 163. SUORITUSTILAISUUS SOSIAALITURVA 10.1.2013 OHJEITA SUORITTAJALLE 1. Kirjekuoren sisältö Tämän ohjeen lisäksi kuoressa on tehtävä-

Lisätiedot

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle if.fi Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi lääkäripalveluyrityksen riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: TYÖELÄKEVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 165. SUORITUSTILAISUUS TYÖELÄKEVAKUUTUS 4.9.2013 Arvostelu: Kaikki kymmenen tehtävää arvostellaan pistemäärällä 0-4. Lyhyet olennaiseen

Lisätiedot

40. Eläkkeet. Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut

40. Eläkkeet. Keskimääräinen kokonaiseläke (oma eläke) euroa/kk toteutunut Talousesitys 40. Eläkkeet S e l v i t y s o s a : Luvun menot aiheutuvat valtion osuuksista eläkejärjestelmien sekä osuudesta maatalousyrittäjien ja apurahansaajien tapaturmavakuutuksen ja sairauspäivärahan

Lisätiedot

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Talentum Pro Helsinki 2016 Copyright 2016 Talentum Media Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus ISBN 978-952-14-2769-5

Lisätiedot

Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset

Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset 12.4.2012 Työntekijöitä koskevat Lakisääteinen tapaturmavakuutus Työntekijäin ryhmähenkivakuutus Työttömyysvakuutus Seurakuntalaisia koskevat Vapaaehtoinen ryhmätapaturmavakuutus

Lisätiedot

Suo e t ötapat rm vakuut sjärjes elmän PERUSTIEDOT. Vakuutusopas Työtapaturmavakuutukset ja -korvaukset, voimassa 1.1.2015 alkaen

Suo e t ötapat rm vakuut sjärjes elmän PERUSTIEDOT. Vakuutusopas Työtapaturmavakuutukset ja -korvaukset, voimassa 1.1.2015 alkaen Suo e t ötapat rm vakuut sjärjes elmän PERUSTIEDOT Vakuutusopas Työtapaturmavakuutukset ja -korvaukset, voimassa 1.1.2015 alkaen TYÖTAPATURMAVAKUUTUKSET JA -KORVAUKSET Sisällys Lukijalle... 3 Sähköinen

Lisätiedot

TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSRAHASTO 1 (16) 26.11.2004 päivitetty 25.1.2005

TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSRAHASTO 1 (16) 26.11.2004 päivitetty 25.1.2005 TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSRAHASTO 1 (16) 26.11.2004 päivitetty 25.1.2005 TYÖTTÖMYYSVAKUUTUSMAKSUJA KOSKEVA OHJEISTUS VUONNA 2005 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 3 2 MAKSUVELVOLLISET 4 Pääsääntö 4 Poikkeukset maksuvelvollisuuteen

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen

Lakisääteinen tapaturmavakuutus. TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen Lakisääteinen tapaturmavakuutus TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2013 alkaen Sisällysluettelo Lakisääteinen tapaturmavakuutus... 3 1 Vakuuttamisvelvollisuus... 3 2 Vakuutettavat... 3 2.1 Työsuhteessa olevat työntekijät...

Lisätiedot

Maija Salomaa Syyskuu 2014 Korvauslakimies, LähiTapiola ASBESTIN AIHEUTTAMIEN AMMATTITAUTIEN KORVAUKSISTA JA KORVAUSKÄSITTELYSTÄ

Maija Salomaa Syyskuu 2014 Korvauslakimies, LähiTapiola ASBESTIN AIHEUTTAMIEN AMMATTITAUTIEN KORVAUKSISTA JA KORVAUSKÄSITTELYSTÄ 1 Maija Salomaa Syyskuu 2014 Korvauslakimies, LähiTapiola ASBESTIN AIHEUTTAMIEN AMMATTITAUTIEN KORVAUKSISTA JA KORVAUSKÄSITTELYSTÄ Tämä muistio kuvaa yleistasolla korvausasian käsittelyä ja korvauksia.

Lisätiedot