Unifaun ERPConnect. Unifaun OnlineConnect. Asennus ja käyttö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Unifaun ERPConnect. Unifaun OnlineConnect. Asennus ja käyttö 2013-02-04"

Transkriptio

1 Unifaun ERPConnect Unifaun OnlineConnect Asennus ja käyttö

2 2 Sisältö 1 Yleiskatsaus Tilaustiedosto Järjestelmävaatimukset Toiminta Asennus Windows-pohjaisessa järjestelmässä Konfigurointi Windows-pohjaisessa järjestelmässä Sovellus Palvelu Windows-järjestelmässä Unifaun OnlineConnect -ohjelman hallinta Tieto Yhteydet Asetukset Status Tapahtumat Loki Tuki Tuo... 20

3 3 1 Yleiskatsaus Unifaun OnlineConnect -ohjelmaa käytetään tuomaan ja viemään tilaustiedostoja Unifaun Online- tai Pacsoft Online -järjestelmiin sekä jälkiraportoimaan luodut lähetys- ja kollinumerot erillisessä jälkiraportointitiedostossa. 1.1 Tilaustiedosto Tilaustiedostot voivat sisältää täydelliset lähetystiedot kuljetusasiakirjan suoratulostukseen tai tallennukseen myöhempää tulostusta varten. Keskeneräiset tilaukset tallennetaan ja täydennetään myöhemmin online-järjestelmän käyttöliittymässä. Online-järjestelmällä tarkoitetaan tässä asiakirjassa Unifaun Online- tai Pacsoft Online -ohjelmaa. Milloin tilaustiedosto luodaan? Tilaustiedot sisältävä tiedosto voidaan luoda silloin, kun se sopii yrityksesi työtapoihin tai kun liiketoimintajärjestelmän kannalta on järkevää tuottaa tietoa. Tämä tapahtuu usein esimerkiksi keräily- tai lähetyslistan tulostamisen yhteydessä, keräilyraportoinnin yhteydessä tai pyydettäessä rahdinkäsittelytulosteita. Tietyt liiketoimintajärjestelmät voivat vakiokokoonpanossaan luoda online-järjestelmän vaatiman tiedoston. Joissakin järjestelmissä on valmiita toimintoja tämän luomiseksi ja toisissa taas liiketoimintajärjestelmäkonsultit ovat tehneet jo aiemmin asiakaskohtaisia muokkauksia, joita voivaan mahdollisesti käyttää. Useimmissa tapauksissa vaaditaan kuitenkin sitä, että konsultti luo tässä tilanteessa yrityksen työtapoihin sopivan tiedoston. Miltä tilaustiedosto näyttää? Tilaustiedostossa suositaan XML-formaattia muiden formaattien sijaan, koska se tukee kaikkia tilausvälityksen toimintoja. Katso tiedoston tekniset tiedot online-järjestelmän kotisivulta kohdasta Rajapintakuvaus sekä esimerkkitiedostoja. XML-formaatin lisäksi voidaan tukea joitakin vanhempia formaatteja. Kysy lisätietoja Unifaun Supportista. 1.2 Järjestelmävaatimukset Varmista, että tietokone, jossa Unifaun OnlineConnect otetaan käyttöön, täyttää järjestelmävaatimukset: Käyttöjärjestelmä Windows XP, Servicepack 3 tai uudempi, Windows Vista, Servicepack 1 tai uudempi tai Windows 7. (2) Tietokoneella pitää olla asennettuna Java Runtime, versio 6 tai uudempi. Tarkista tämä osoitteesta ja asenna tai päivitä Java tarvittaessa. Web-selain Internet Explorer, versio 7 tai uudempi, Firefox, versio 6 tai uudempi, Google Chrome, versio 15 tai uudempi tai Safari, versio 5.1 tai uudempi.

4 4 Muut web-selaimet tai versiot voivat toimia, mutta Unifaun ei testaa niitä. Otettaessa yhteyttä Unifaun Supportiin web-selaimen päivittäminen voi olla välttämätöntä vianetsinnän suorittamiseksi. 1.3 Toiminta 1. Liiketoimintajärjestelmä luo tilaustiedoston, jossa on kyseisen tilauksen tai kyseisten tilauksien lähetystiedot. Liiketoimintajärjestelmä sijoittaa tilaustiedoston Unifaun OnlineConnect -ohjelman tilaushakemistoon. Unifaun OnlineConnect lukee tiedoston ja lähettää sen online-järjestelmän käyttäjäprofiiliisi. 2. Online-järjestelmä voi tulostaa etikettejä, lähetyslistoja ja tulliasiakirjoja kuljetuspalvelun ja kohteen valinnasta riippuen. Tulostus tapahtuu joko suoraan, kun tilaustiedosto on lähetetty online-järjestelmään tai manuaalisesti online-järjestelmän käyttöliittymän kautta. Käyttöliittymässä voidaan myös täydentää tai muokata tilausta. 3. Kun lähetys on noudettu tai jätetty, kuljettaja voi automaattisesti raportoida sen tilan online-järjestelmään. Siinä kerrotaan, mitä lähetykselle on tehty, ja se on luettavissa online-järjestelmän historiikista. Unifaun OnlineConnect -ohjelma voi automaattisesti kirjoittaa kolli-/lähetysnumerot takaisin valittuun hakemistoon.

5 5 2 Asennus Windows-pohjaisessa järjestelmässä Kun asennat ohjelman Windows-pohjaisessa järjestelmässä, tarkista ensin Windowsin järjestelmävaatimukset kohdasta Järjestelmävaatimukset ja varmista, että sinulla on järjestelmässä ohjelmistojen asentamiseen tarvittavat käyttöoikeudet. Toimi sitten seuraavien ohjeiden mukaisesti. Unifaun OnlineConnect -ohjelman asennus noudattaa Windows Installer -standardia. Asennusohjelma on toistaiseksi saatavana vain englanniksi, mutta Unifaun OnlineConnect -ohjelmaa voidaan käyttää monilla eri kielillä asentamisen jälkeen. Hae Unifaun OnlineConnect -ohjelman viimeisin versio online-järjestelmän ohjesivuilta. Aloita asennus napsauttamalla Asenna Unifaun ERPConnect -linkkiä. Vaihe 1 Lisenssisopimus I accept the terms in the License Agreement Lue lisenssisopimus, joka on saatavana englanniksi, ruotsiksi ja suomeksi. Hyväksy lisenssisopimus merkitsemällä valintaruutu. Jos et hyväksy lisenssisopimusta, asennusta ei voi aloittaa. Print Voit halutessasi tulostaa ja tallentaa lisenssisopimuksen. Advanced Tätä painiketta käytetään vain erikoistilanteissa. Antaa mahdollisuuden valinta kansion, johon asennetaan. Näyttää myös sivun, jossa voi valita moduuleja. (Tällä hetkellä asennettavana on vain yksi moduuli.) Install Aloita Unifaun OnlineConnectin asennus. Cancel Keskeytä asennus. Vaihe 2 Asennus Unifaun OnlineConnect asennetaan. Odota, että asennus suoritetaan loppuun. Vaihe 3 Viimeistely Viimeistele asennus napsauttamalla Finish-painiketta.

6 6 3 Konfigurointi Windows-pohjaisessa järjestelmässä Onnistuneen asennuksen jälkeen Käynnistä-valikon Unifaun OnlineConnect -kansioon luodaan kaksi pikakuvaketta: Administration of Unifaun OnlineConnect Unifaun OnlineConnect Nämä oikotiet käynnistävät kaksi osaa, joita käytetään yhdessä Unifaun OnlineConnect -ohjelman suorittamiseen ja konfiguroimiseen. Voit asentaa Unifaun OnlineConnect -ohjelman tavallisena sovelluksena tai palveluna. Ensin mainittu vaatii sisäänkirjautumista järjestelmään, kun taas jälkimmäistä voidaan käyttää kirjautumatta sisään järjestelmään. 3.1 Sovellus Unifaun OnlineConnect -pikakuvake käynnistää pääohjelman, joka suorittaa kaiken tiedostojen käsittelyn ja verkkoviestinnän. Ohjelma on siten aina käynnissä, kun Unifaun OnlineConnect suorittaa tehtäviään. Oikotien kautta pääohjelma käynnistetään sovelluksena. Pienennetty ikkuna avautuu sen merkiksi, että ohjelma on käynnissä. Pääohjelman käynnistäminen oikotien kautta on helppo tapa testata ohjelman toimintaa. Huomaa kuitenkin, että jos käyttäjä, joka on käynnistänyt ohjelman, kirjautuu ulos, sovellus suljetaan ja tilaustiedostojen lähettäminen online-järjestelmään lopetetaan. Normaalissa käytössä voi siksi olla parempi suorittaa Unifaun OnlineConnect palveluna. 3.2 Palvelu Windows-järjestelmässä Pääohjelman pitää usein olla käynnissä pitkiä aikoja, joten asennusohjelma asentaa sen myös palveluna Windowsjärjestelmään. Pääohjelma käynnistetään palveluna käyttämällä Windowsin palveluiden normaaleja toimintoja. Ennen palvelun käynnistämistä kannattaa luoda tietty käyttäjä, jonka alaisena palvelu suoritetaan. Tällä on merkitystä etenkin siinä, mitä oikeuksia pääohjelmalla on verkkoyhteyksiin ja tulostimen käyttöön sekä onko mahdollista poiketa toistuvasta salasanan vaihdosta. Palvelun käyttäjien muokkaaminen: 1. Avaa palvelunhallinta. Jos käytät Windows XP -käyttöjärjestelmää, valitse Käynnistä > Suorita tai Start > Run ja kirjoita hakuruutuun services.msc ja paina Enter. Vista ja Windows 7 -käyttöjärjestelmissä napsauta Käynnistä-valikkoa ja kirjoita services.msc suoraan hakukenttään ja avaa Palvelut-ohjelma.

7 7 2. Hae Unifaun OnlineConnect -palvelu luettelosta ja näytä sen ominaisuudet kaksoisnapsauttamalla palvelua. 3. Valitse Sisäänkirjautuminen-välilehdellä Tili ja anna tili sekä salasana. Tarkista, että pääohjelma toimii valitun tilin kanssa käynnistämällä palvelu (voidaan tehdä Yleiset-välilehdeltä). Kun tilin asennus on suoritettu ja palvelu voidaan käynnistää, kannattaa muuttaa Käynnistystapa -kohdan Manuaalinen -asetus Automaattinen -asetukseksi, jotta pääohjelma käynnistetään aina tietokoneen käynnistyksen yhteydessä. 4. Siirry Yleiset-välilehdelle, vaihda aloitustavaksi Automaattinen ja napsauta OK.

8 8 4 Unifaun OnlineConnect -ohjelman hallinta Asennusten tekemiseen ja Unifaun OnlineConnect -ohjelman tilan valvomiseen käytetään Administration of Unifaun OnlineConnect -pikakuvakkeesta käynnistettävää hallintaohjelmaa. Hallintaohjelma on yhteydessä pääohjelmaan asetusten näyttämiseksi ja muokkaamiseksi. Pääohjelman pitää siksi olla käynnissä, jotta asetukset ovat näytettävissä ja muokattavissa. Hallintaohjelma voidaan kuitenkin käynnistää ensin, minkä jälkeen sen avulla voidaan käynnistää pääohjelma (lisätietoja alempana Status-kohdassa). Hallintaohjelman oikeassa alakulmassa näkyy, onko hallintaohjelma yhteydessä pääohjelmaan. Jos yhteys on käytössä siinä näkyy ja muutoin. Hallintaohjelman käyttöliittymässä on välilehtiä, jotka sisältävät käytössä olevat toiminnot. Huomaathan, että näet enemmän tietoja oikean reunan vierityspalkissa, jos kaikki eivät mahdu kerralla näyttöön. 4.1 Tieto Ensimmäinen välilehti on tietovälilehti. Siinä kuvaillaan lyhyesti, mitä muut välilehdet sisältävät.

9 9 4.2 Yhteydet Yhteydet-välilehdellä tehdään tärkeimmät asetukset, jotka vaikuttavat Unifaun OnlineConnect -ohjelman toimintaan. Tässä voit määrittää yhteydet online-järjestelmässä käytettäville tileille. Jos olet päivittänyt aiemmasta versiosta, tilitiedot saattavat olla jo valmiina. Lisää tili Lisää uusi tili ja määritä asetukset tilaustiedostojen lukemista, tulostusta ja palautetietojen raportointia varten. Napsauta Tili. Näyttöön tulee valintaikkuna, johon voit antaa tiedot. Sisäänkirjautuminen-välilehdellä voit määrittää käyttäjätunnuksesi ja salasanasi sekä sen, mihin online-järjestelmään käyttäjätiedot yhdistetään. Kun valitset toisen välilehden tai napsautat OK-painiketta, käyttäjätunnus ja salasana tarkistetaan valittua online-järjestelmää vasten. Jos käyttäjätunnus, salasana tai järjestelmä eivät vastaa toisiaan, tai jos Unifaun ERPConnect ei ole käytössä kyseisellä tilillä, näyttöön tulee virheilmoitus, eikä tilin lisäämistä tai muuttamista voida viimeistellä. Korjaa tiedot tai ota yhteyttä Unifauniin Unifaun ERPConnect -ohjelman ottamiseksi käyttöön. Käyttäjätunnus Käyttäjätunnus onlinejärjestelmän tilille, jota Unifaun OnlineConnect käyttää. Salasana Salasana tilille, jota Unifaun OnlineConnect käyttää. Huomaa, että jos tilillä on profiilinkäsittely, vaaditaan vakioprofiilin salasana. Tiettyyn profiiliin/profiiliryhmään ei voi kirjautua sisään, vaan tuotavat lähetykset voidaan ohjata tiettyyn profiiliryhmään. Tämä tapahtuu tilaustiedoston arvon tai online-järjestelmän asetuksen kautta. Järjestelmä Missä online-järjestelmässä tili sijaitsee Unifaun Online tai Pacsoft Online. Käytä turvallista yhteyttä (HTTPS) on aina esivalittuna, mutta voidaan tarpeen vaatiessa ottaa pois käytöstä. Tallenna napsauttamalla.

10 10 Tilaustiedostot Tilaustiedostot-välilehdellä voit määritellä, mihin hakemistoihin liiketoimintajärjestelmä sijoittaa tilaustiedostot. Niille voidaan lisätä useita eri hakemistoja, ja jokaisessa hakemistossa on tietyt asetukset. Sama hakemisto voidaan valita useita kertoja edellyttäen, että käytetään eri hakupolkuja. Hakemisto Hakutie hakemistoon, josta tilaustietoja haetaan. Napsauttamalla voit avata uuden valintaikkunan, johon uusi hakemisto voidaan merkitä. Hakupolku tiedostoille Yksinkertainen hakupolku, jolla voidaan rajoittaa siirrettäviä tiedostoja. * (asteriski) vastaa yhtä tai useampaa merkkiä.? (kysymysmerkki) vastaa yhtä merkkiä. Tiedostomuoto Tiedostomuoto, jossa tilaustiedosto on alustettu. On tärkeää, että annettu muoto vastaa sitä muotoa, jossa tiedosto on luotu. Tiedostoa siirrettäessä tämä ohjaa sen, kuinka tiedostoa tulkitaan. Sekunnit kirjoituksesta siihen että tiedostot käsitellään Kokonaislukuarvo, joka määrittelee, kuinka monta sekuntia tiedoston pitää olla käyttämättä ennen kuin se siirretään. Aina kun Unifaun OnlineConnect hakee tiedostoja hakemistosta, tarkistetaan viimeisen muutoksen aika kunkin tiedoston osalta. Jos viimeisen muutoksen aika on ollut sama vähintään annetun sekuntimäärän, tiedosto siirretään. Tavallisesti 1 sekunti riittää, mutta jos tiedostojärjestelmä ei tue lukitusta, aikaa pitää mahdollisesti pidentää. Käännä DOS (OEM) merkit Valitse, käännetäänkö hakemiston tiedostot MS-DOS-ohjelmassa käytettävästä merkkisarjasta ennen siirtoa. Kyseistä merkkisarjaa kutsutaan joskus OEM- tai CP430-sarjaksi. Tulostin Tallenna napsauttamalla. Tulostin-välilehdellä voidaan tehdä tulostimeen liittyviä asetuksia toivottaessa suoratulostusta. Välilehti on käytössä vain, jos olet ottanut tilaustiedostojen siirtämisen käyttöön Tilaustiedostot-välilehdellä. Avattavat valintaikkunat ovat samat kuin Unifaun OnlinePrinter -ohjelmassa. Automaattinen tulostus Tilin valmiiden tilausten automaattinen tulostus voidaan ottaa käyttöön tai

11 11 pois käytöstä. Riippumatta siitä, onko automaattinen tulostus käytössä tai pois käytöstä, on mahdollista ottaa automaattinen tulostus käyttöön yksittäiselle tilaukselle tilaustiedoston arvon kautta. Automaattiseen tulokseen vaaditaan aina valmiita ja oikeita tiedostoja. Jos tilaustiedostoa pitää täydentää tai muokata, tulostus pitää suorittaa manuaalisesti online-järjestelmässä. Tulostusasetukset, opastettu (suositellaan). Tulostusasetukset, opastettu on valintaikkuna, jossa voit määrittää tulostinasetukset kohta kohdalta. Se on yksinkertaisin tapa määrittää tulostin ja tulostinasetukset. Sinun pitää tietää, mitä tulostinta käytetään etiketeille, millainen tulostin on kyseessä (laser tai lämpösiirto), millaisia etikettejä käytät ja mitä tulostinta käytetään muille asiakirjoille, kuten tulliasiakirjoille ja lähetyslistoille. Napsauta Tulostusasetukset, opastettu -painiketta ja noudata ohjeita. Lisää Erityistarpeisiin, kuten tietylle etikettiformaatille tai jos on tarvetta muokata tulosteiden sijoittelua tai kääntää tulostetta. Lisää tulostusmääränpään tulostinasetusten kehittyneemmän valintaikkunan kautta. Poista Poistaa aiemmin lisätyn tulostusmääränpään. Vaihda Vaihtaa lisätyn tulostusmääränpään. Ylös Nostaa valitun tulostusmääränpään yhden kohdan ylemmäs luettelossa ja antaa näin korkeamman prioriteetin. Tulostusmääränpääksi valitaan ensimmäinen tulostusmääränpää, joka voi suorittaa tulostuksen, ja tuloste lähetetään tulostusmääränpään antamaan tulostimeen, Alas Laskee valitun tulostusmääränpään yhden kohdan alemmas luettelossa ja antaa näin alhaisemman prioriteetin. Tallenna napsauttamalla. Tulostuskäännökset Tulostuskäännökset-välilehdellä voidaan yhdistää Tulostin-välilehden eri tulostusmääränpäiden yhdistelmiä haluttuihin nimiin. Nämä nimet voidaan sitten antaa tulostustiedostoissa, jotta voidaan ohjata, mihin tulostusmääränpäihin tietty lähetys voidaan tulostaa. Tavallinen esimerkki on, että monilla eri pakkauspaikoilla on omat etikettitulostimensa. Kunkin pakkauspaikan nimi annetaan tulostustiedostossa, jotta lähetykset voidaan vain tulostaa pakkauspaikan omiin tulostimiin. Lisää Lisää uuden tulostuskäännöksen. Poista Poistaa aiemmin lisätyn tulostuskäännöksen. Vaihda Vaihtaa tulostuskäännöksen. Tallenna napsauttamalla.

12 12 Tulostuskäännös on mielivaltaisesti valittu nimi, joka on yhdistetty yhteen tai useampaan tulostusmääränpäähän. Nimi Tulostuskäännöksen valinnainen nimi. Tulostusmääränpää Voit valita tulostuskäännökseen sisältyvät tulostusmääränpäät. Tulostusmääränpäistä kerrottiin edellisessä luvussa. Kaikkiin tulostuskäännöksiin tulee sisältyä sekä etikettitulostin että tulostin muille asiakirjoille. Tallenna napsauttamalla. Palautetieto Palautetieto-välilehdellä voidaan määrittää, kuinka Unifaun OnlineConnect raportoi palautetiedot tulostetuista lähetyksistä. Tiedot sisältävät lähetys- ja kollinumerot, jotka online-järjestelmä luo tulostuksen yhteydessä sekä tilausnumerot, jotka lähettiin tilaustiedoston kanssa. Tällä tavoin liiketoimintajärjestelmä voi lukea takaisin luodut lähetys- ja kollinumerot. Aktivoi palautetiedon raportointi Tilin palautetiedon raportointi voidaan ottaa käyttöön tai pois käytöstä. Hakemisto Hakutie hakemistoon, johon palautetiedon raportointitiedosto sijoitetaan. Napsauttamalla voit avata uuden valintaikkunan, johon uusi hakemisto voidaan merkitä. Suodatin Valitse, milloin palautetiedot raportoidaan. Raportoi vain tasaisin väliajoin raportoi kaikki tulosteet 15 minuutin välein. Raportoi vain kun on suoratulostus raportoi vain tulosteet, jotka tulostetaan Unifaun OnlineConnect -ohjelman kautta.

13 13 Raportoi suoratulostuksessa ja tasaisin väliajoin raportoi yhdessä molempien aiempien valintojen mukaan. Huom! Tulosteet, joissa käytetään suoratulostusta, raportoidaan kaksi kertaa; ensimmäisen kerran tulostettaessa ja toisen kerran seuraavan 15 minuutin aikana. Tiedostomuoto Valitse, mitä tietoja tulosteesta tallennetaan tiedostoon. Standardimuoto tallentaa kaikkien kollien tilausnumeron, kollinumeron, lähetysnumeron ja lähetyspäivän. Standardimuoto viitteellä lisää kaikkien kollien lähetysviitteet. Nimeämistapa Valitse, kuinka tallennettava tiedosto tai tallennettavat tiedostot nimetään. Päivämäärä, vapaamuotoinen tiedostonimen alku sekä tarkenne yhdistää Aloitus - ja Tarkenne -kenttien tiedot lisäten keskelle kyseisen päivämäärän ja ajan. Jokaisessa raportointitilanteessa luodaan uusi tiedosto. Kiinteä nimi käyttää Nimi -kentän tietoa tiedoston koko nimenä. Jokaisessa raportointitilanteessa käytetään samaa tiedostoa. Sisäinen nimi vapaamuotoisella tarkenteella yhdistää sisäisen tiedostonimen ja Tarkenne -kentän tiedon. Jokaisessa raportointitilanteessa luodaan uusi tiedosto. Nimi Kokonainen tiedostonimi, jos luodaan vain yksi tiedosto. Aloitus Tiedostonimen alkuosa, jos tiedostonimi koostuu useasta osasta. Tarkenne Tiedostonimen loppuosa, jos tiedostonimi koostuu useasta osasta. Tiedostonimiesimerkki Esimerkki siitä, miltä palautetietotiedoston tai -tiedostojen nimi näyttää. Tallenna napsauttamalla. Muokkaa tiliä Muokkaa tilin asetuksia. Valitse tili ja napsauta. Näyttöön tulee valintaikkuna, johon voit antaa tiedot. Tililuettelon sarakkeissa on vastaava välilehti valintaikkunassa muutoksia varten. Kaksoisnapsauttamalla tiettyä luettelon saraketta muokattavan tilin kohdalta avataan valintaikkuna vastaavalle välilehdelle. Poista tili Poistaa tilin. Valitse tili ja napsauta.

14 Asetukset Asetukset-välilehdellä määritetään asetuksia, jotka eivät liity online-järjestelmässä olevaan tiliin. Tilaustiedostojen intervalli, sekunneissa Sekuntimäärä, jonka välein tilaustiedostoja haetaan kaikissa tiliin liitetyissä hakemistoissa. Normaali arvo on 2 5 sekuntia. Kuinka monta päivää tallennetaan historiikissa olevia tiedostoja Käsiteltyjen tiedostojen tallennusaika päivinä. Tiedostot, jotka ovat vanhempia kuin annettu arvo, poistetaan. Normaali arvo on 30 päivää. Aktivoi sähköpostilla viestittäminen Ota käyttöön tai poista käytöstä kaikki Unifaun OnlineConnect - ohjelman lähettämät sähköpostiviestit. Lokiviestejä tai tapahtumia koskevia sähköpostiviestejä voidaan käyttää, kun halutaan saada signaaleja, jos jotain pitää käsitellä Unifaun OnlineConnect -ohjelmassa. Huomaa, että lokiviestejä koskevia sähköpostiviestejä saattaa kertyä huomattava määrä, jos varoituksia tai virheitä tapahtuu usein. Tapahtumista lähetetään sähköpostiviestejä vain, kun tapahtumassa muutetaan jotain. Sähköpostipalvelimen imen osoite (smtp) Sellaisen SMTP-pohjaisen sähköpostipalvelimen osoite, joka voi lähettää sähköpostia Unifaun OnlineConnect - ohjelmaan. Käyttäjänimi Käyttäjänimi, jota käytetään tunnistamaan ohjelma sähköpostipalvelimella. Salasana Salasana, jota käytetään tunnistamaan ohjelma sähköpostipalvelimella. Kielivalinta viestille Valitse kieli, jota käytetään ohjelman sähköpostiviesteissä. Lähettäjän sähköpostiosoite Sähköpostiosoite, jota käytetään lähettäjän osoitteena ohjelman lähettämissä sähköpostiviesteissä.

15 15 Vastaanottajan sähköpostiosoite Sähköpostiosoitteet, jotka ovat lokiviestejä koskevien sähköpostiviestin vastaanottajia. Erota puolipisteellä. Sähköpostiosoite kopioille Sähköpostiosoitteet, jotka ottavat vastaan kopiot lokiviestejä koskevista sähköpostiviesteistä. Erota puolipisteellä. Lähettää puolesta Suodattaa, mitkä mahdolliset lokiviestejä koskevat sähköpostiviestit todella lähetetään. Vastaanottajien sähköpostiosoitteet Sähköpostiosoitteet, jotka ovat tapahtumia koskevien sähköpostiviestin vastaanottajia. Erota puolipisteellä. Sähköpostiosoitteet kopioille Sähköpostiosoitteet, jotka ottavat vastaan kopiot tapahtumia koskevista sähköpostiviesteistä. Erota puolipisteellä. Lähettää puolesta Suodattaa, mitkä mahdolliset tapahtumia koskevat sähköpostiviestit todella lähetetään. Proxy-asetukset Voit tehdä Proxy asetuksia. Näkyy vain jos olet valikoinut edistykselliset asetukset alla Näytä. Osoite Proxy serverin osoite. Portti Proxy serverin portti. Käyttäjä Käyttäjänimi jos proxy tätä vaatii. Salasana Salasana jos proxy tätä vaatii.

16 Status Status-välilehdellä näytetään yhteenveto siitä, mitä Unifaun OnlineConnect -ohjelmassa tapahtuu tai on tapahtunut. Tällä välilehdellä Unifaun OnlineConnect voidaan käynnistää, lopettaa sekä asentaa ohjelma palveluna järjestelmään tai poistaa asennus. Ongelma Näyttää viimeisten 1, 5, 15, 30 ja 60 minuutin aikana tapahtuneiden virheiden määrän. Varoitus Näyttää viimeisten 1, 5, 15, 30 ja 60 minuutin aikana annettujen varoitusten määrän. Tuodut Näyttää viimeisten 1, 5, 15, 30 ja 60 minuutin aikana siirrettyjen tiedostojen määrän. Viety Näyttää viimeisten 1, 5, 15, 30 ja 60 minuutin aikana raportoitujen tiedostojen määrän. Lähetettyjä Näyttää viimeisten 1, 5, 15, 30 ja 60 minuutin aikana johonkin online-järjestelmään lähetettyjen tiedostojen määrän. Ladattu Näyttää viimeisten 1, 5, 15, 30 ja 60 minuutin aikana palautetiedon raportointia varten ladattujen tiedostojen määrän. Tulostettu Näyttää viimeisten 1, 5, 15, 30 ja 60 minuutin aikana tulostettujen tiedostojen määrän. Aloita Käynnistää Unifaun OnlineConnect -ohjelman normaalina sovelluksena tai palveluna. Jos Unifaun OnlineConnect on asennettu palveluna tietokoneelle, näytetään valintaikkuna, josta ohjelman voi käynnistää sovelluksena tai palveluna. Pysäytä Pysäyttää Unifaun OnlineConnect -ohjelman riippumatta siitä, onko ohjelma käynnistetty sovelluksena tai palveluna. Asenna Asentaa Unifaun OnlineConnect -ohjelman palveluna tietokoneelle. Normaalisti asennusohjelma on jo asentanut ohjelman palveluna. HUOM! Jos tietokone käyttää UAC (User Access Control) -tekniikkaa ja hallintaohjelmaa ei suoriteta järjestelmänvalvojana, asennus todennäköisesti epäonnistuu. Poista Poistaa palveluna asennetun Unifaun OnlineConnect -ohjelman tietokoneelta. Normaalisti asennusohjelma

17 17 poistaa ohjelman automaattisesti. HUOM! Jos tietokone käyttää UAC (User Access Control) -tekniikkaa ja hallintaohjelmaa ei suoriteta järjestelmänvalvojana, poistaminen todennäköisesti epäonnistuu. Muistinkäyttö Näyttää, kuinka paljon muistia Unifaun OnlineConnect käyttää. Ensimmäinen luku on käytetty muisti, toinen luku on käytetyn muistin enimmäismäärä ja kolmas luku on Javan käytössä olevan muistin enimmäismäärä. 4.5 Tapahtumat Tapahtumia-välilehdellä näytetään, mitä Unifaun OnlineConnect -ohjelmassa on tapahtunut viime aikoina. Näytä ongelmat, varoitukset ja tapahtumat Valitse, mitkä tapahtumat haluat näytettäväksi luettelossa. Yritä uudelleen Pyydä, että viivästynyt tapahtuma suoritetaan uudelleen. Peruuta yritys Pyydä, että viivästynyttä tapahtumaa ei suoriteta uudelleen. Jos tapahtumaan on yhdistetty tiedosto, katsotaan tiedosto epäonnistuneeksi. Vahvista Vahvistaa, että tapahtuman nykyinen tila on ymmärretty. Jos vahvistettu tapahtuma hyväksytään, siitä lähetetään uusi sähköpostiviesti. Jos tapahtumaa ei vahvisteta, uutta sähköpostiviestiä ei lähetetä. Tapahtumat, jotka eivät ole luonteeltaan toistuvia, poistetaan tunnin kuluttua. Tämä koskee etenkin eri tavalla käsiteltyihin tiedostoihin liitettyjä tapahtumia.

18 Loki Loki-välilehdellä näytetään Unifaun OnlineConnect -ohjelman sisäiset lokitiedot. Tapahtumia-välilehteen verrattuna tässä näytetään jatkuvampia ja yksityiskohtaisempia tietoja siitä, mitä Unifaun OnlineConnect -ohjelmassa tapahtuu. Luettelo Loki-ilmoitusten luettelo. Jos Ilmoitus-sarakkeen sisällön alussa on plus-merkki, ilmoituksessa on useampia rivejä. Tarkemmat tiedot saadaan näkyviin kaksoisnapsauttamalla riviä. Yksityiskohdat Loki-ilmoituksen yksityiskohdat. Jos ilmoituksessa on useita rivejä, kaikki rivit näytetään tässä. Näytä ongelmat, varoitukset ja tapahtumat Valitse, mitkä loki-ilmoitukset haluat näytettäväksi luettelossa. Edellinen Siirry edelliseen loki-ilmoitukseen yksityiskohtia näytettäessä. Seuraava Siirry seuraavaan loki-ilmoitukseen yksityiskohtia näytettäessä.

19 Tuki Tuki-välilehdellä on tietoja, jotka auttavat Unifaunin tukea Unifaun Online Connect -ohjelman vianetsinnässä. Ota esiin tämä välilehti, kun otat yhteyttä Unifaunin tukeen. Versio Unifaun OnlineConnect Näyttää Unifaun OnlineConnect -ohjelman version. Versio Tulostin Näyttää tulostimen version. Tämä versio vastaa Unifaun OnlinePrinter -ohjelman versiota. Hakemistot Näyttää hakutiet eri hakemistoihin, joita online-järjestelmä käyttää. resurssienhallinnasta kyseisen hakutien. -painike avaa käyttöjärjestelmän Luo informaatiota sisältävä tiedosto Napsauttamalla tätä voidaan luoda zip-arkisto, jossa on Unifaun OnlineConnect -ohjelmalla luotuja tiedostoja. Kun zip-arkisto luodaan, Informaatiota sisältävää tiedostoa ei ole luotu -teksti korvataan aktiivisella painikkeella. Informaatiota sisältävä tiedosto ufsupport zip Kopioi zip-arkiston, joka on luotu napsauttamalla Luo informaatiota sisältävä tiedosto -painiketta. Kun ziparkisto kopioidaan, se voidaan liittää normaalin tiedoston kopioinnin tavoin haluttuun kohteeseen, kuten Windows Explorer -hakemistoon tai sähköpostiviestiin (jos sähköpostiohjelma tukee tätä). Suorita automaattinen päivitys nyt Käynnistää automaattisen päivityksen suoraan odottamatta seuraavaa viivetilannetta.

20 20 Vinkki! Mikäli haluat tehdä asetuksista varmuuskopion, voit tallentaa kopion weborder hakemistosta. Hakupolku näkyy Tukisivulla, Hakemistot > Päivitys. Kun asetukset ovat valmiita ja niitä on testattu, tallenna hakemisto ja sulje hallintaohjelma. Huomioithan että jos tallennetulla varmuuskopiolla tehdään palautus, mahdollisesti muuttuneet tulostusasetukset ja hakupolut täytyy muokata. 4.8 Tuo Tuo tilaustiedostot manuaalisesti vetämällä ne Windows Explorerista alla olevalle Tuo-välilehdelle. Tuo-välilehdellä näytetään laatikko/hakemisto, joka on määritetty tilaustiedostojen lähteeksi. Tiedostoja voidaan viedä ja irrottaa laatikoihin tilaustiedoston suoran tuonnin käynnistämiseksi samalla tavoin kuin jos se sijoitettaisiin vastaavaan hakemistoon. Tilaustiedostot voidaan myös tuoda manuaalisesti online-järjestelmän käyttöliittymän kautta. Valitse Tulostusarkisto Rahtiasiakirjat-valikossa ja napsauta Tuo tilaustiedosto.

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

TOSHIBA Viewer V2 -käyttöopas

TOSHIBA Viewer V2 -käyttöopas TOSHIBA Viewer V2 -käyttöopas Wordcraft International Limited, ohjelmiston käyttöoikeussopimus OSTOEHDOT Ohjelmiston käyttöoikeus myönnetään sallitun käytön rajoissa. Hyvitystä ei anneta sen jälkeen, kun

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

Infovox ivox Käyttöopas. versio 4

Infovox ivox Käyttöopas. versio 4 Infovox ivox Käyttöopas versio 4 Julkaistu 11.3.2015 Copyright 2006-2015 Acapela Group. Kaikki oikeudet pidätetään http://www.acapela-group.com Sisällysluettelo JOHDANTO... 1. MIKÄ ON INFOVOX IVOX?...

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

1. Johdanto... 5. 2. Asennus... 5. 2.1. Ohjelmistovaatimukset... 5. 2.2. SQL Server Express Editionin asennus... 5. 3. Käyttöönotto...

1. Johdanto... 5. 2. Asennus... 5. 2.1. Ohjelmistovaatimukset... 5. 2.2. SQL Server Express Editionin asennus... 5. 3. Käyttöönotto... Käyttäjän opas 1. Johdanto... 5 2. Asennus... 5 2.1. Ohjelmistovaatimukset... 5 2.2. SQL Server Express Editionin asennus... 5 3. Käyttöönotto... 5 3.1. Omat tiedot... 5 3.2. Yrityksen logon asettaminen...

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat.

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. 15.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Asennus Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. ArchiCADissä tärkeää tietoa löytyy

Lisätiedot

Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen

Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen Johtava ohjelmisto maailmassa tarra-, viivakoodi-, RFID- ja korttitulostukseen BarTender Application Suiten käyttöönotto Yleiskatsaus, asennus ja peruskäyttö (suomenkielinen versio) Ver. 13.06. 20.1541

Lisätiedot

Usein esitetyt kysymykset (FAQ)

Usein esitetyt kysymykset (FAQ) TIETOTURVAPALVELU Usein esitetyt kysymykset (FAQ) Tietoturvapalvelu Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP

Lisätiedot

Office 365-pääkäyttäjän opas

Office 365-pääkäyttäjän opas Office 365-pääkäyttäjän opas Palvelun käytön aloittaminen 2 (48) Office 365 -palvelun pääkäyttäjän opas. Pääkäyttäjän opas Office 365 -palvelun käytön aloittaminen Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sovelluskauppa-tilin

Lisätiedot

2.1. Ohjelmistovaatimukset... 6. 2.2. SQL Server Express Editionin asennus... 6. 3.1. Yrityksen tiedot... 6. 3.2. Yrityksen logon asettaminen...

2.1. Ohjelmistovaatimukset... 6. 2.2. SQL Server Express Editionin asennus... 6. 3.1. Yrityksen tiedot... 6. 3.2. Yrityksen logon asettaminen... Käyttäjän opas 1. Johdanto... 6 2. Asennus... 6 2.1. Ohjelmistovaatimukset... 6 2.2. SQL Server Express Editionin asennus... 6 3. Käyttöönotto... 6 3.1. Yrityksen tiedot... 6 3.2. Yrityksen logon asettaminen...

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1

Taseri 6.0 Käyttöohje. Taseri 6.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 1 Taseri 6.0 Käyttöohje Taseri 6.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M

Lisätiedot

DX-C200P. Ohjelmisto-opas. Käyttöohjeet

DX-C200P. Ohjelmisto-opas. Käyttöohjeet DX-C200P Käyttöohjeet Ohjelmisto-opas 1 Tulostuksen valmistelu 2 Tulostinohjaimen valmistelu 3 Muita tulostustoimintoja 4 Tulostaminen suoraan digitaalikamerasta (PictBridge) 5 Tulostimen asetusten määrittäminen

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä.

Thunderbird. Asennus ja käyttöönotto. Oppaassa kuvataan kaikki vaiheet kuvakaappauksin yksinkertaisia esimerkkejä käyttämällä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Thunderbird Asennus ja käyttöönotto Tämä on käyttöopas Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman

Lisätiedot

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0 Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 7.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2006 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel:

Lisätiedot

Readme 6.4 versio 1/18

Readme 6.4 versio 1/18 Readme 6.4 versio 1/18 Sisällys Tärkeää... 3 Yleiset järjestelmävaatimukset... 4 Asennus... 5 Yhden käyttäjän järjestelmä:... 5 Usean käyttäjän järjestelmä:... 5 Linux ja Macintosh OS X -palvelinasennus...6

Lisätiedot

Käyttöopas. (tarkoitettu tuoteversiolle 4.2 tai sitä uudemmille versioille) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / 2003 / 2008

Käyttöopas. (tarkoitettu tuoteversiolle 4.2 tai sitä uudemmille versioille) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / 2003 / 2008 Käyttöopas (tarkoitettu tuoteversiolle 4.2 tai sitä uudemmille versioille) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / 2003 / 2008 Sisältö 1. ESET Smart Security 4...4 1.1 Uudet ominaisuudet... 4 1.2 Järjestelmävaatimukset...

Lisätiedot

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1 Esipuhe Internet on avannut monia maailman rajoja ja auttanut niin yksityishenkilöitä kuin monikansallisia yhtiöitäkin laajentamaan yhteysverkostoaan. Kielen ei tarvitse enää olla esteenä kansainvälisten

Lisätiedot

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset 14.9.2009 1/56 Sisältö 1. MERKITTÄVIMMÄT UUDET OMINAISUUDET JA PARANNUKSET...4 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET JA PÄIVITTÄMINEN VERSIOON 6.0...5 2.1 Järjestelmävaatimukset

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva

Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Usein kysytyt kysymykset Anvia Tietoturva Sisältö Miten voin tarkistaa, mikä Windows-käyttöjärjestelmän versio minulla on?... 4 Näin selvität, onko tietokoneessasi Windows XP -käyttöjärjestelmän 32-bittinen

Lisätiedot

Firstbeat SPORTS. Tekninen käyttöohje - versio 4.0

Firstbeat SPORTS. Tekninen käyttöohje - versio 4.0 Firstbeat SPORTS Tekninen käyttöohje - versio 4.0 2 SISÄLLYSLUETTELO: 1 TEKNINEN KÄYTTÖOHJE... 4 1.1 OHJELMISTON OMINAISUUDET... 4 1.2 JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET... 4 1.3 FIRSTBEAT SPORTSIN KÄYTTÖ... 5 1.3.1

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

Microsoft Outlook. Käyttöönotto

Microsoft Outlook. Käyttöönotto YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Microsoft Outlook Käyttöönotto Tämä on käyttöopas Microsoft Outlook sähköpostiohjelman käyttöönottoon ja tehokkaaseen hallintaan.

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot