Lamminpäänsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Mikkeli

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lamminpäänsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Mikkeli"

Transkriptio

1 1 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 77/2011/1 Dnro ISAVI/208/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Lamminpäänsuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Mikkeli HAKIJA Vapo Oy PL JYVÄSKYLÄ HAKEMUS JA SEN VIREILLETULO Vapo Oy hakee ympäristölupaa Lamminpäänsuon 53 ha:n turvetuotantoalueelle, mistä 30,9 ha on vanhaa tuotantoaluetta ja 22,1 ha uutta tuotantoalueeksi kunnostettavaa ojittamatonta aluetta. Samalla haetaan lupaa aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta. Lisäksi hakija pyytää vesilain 10 luvun 6 :n mukaista oikeutta johtaa tuotanto-alueen vesiä toisen maalla olevan laskuojan kautta alapuoliseen Hepojärveen. Lamminpäänsuon turvetuotantoalue sijaitsee Mikkelin kaupungin Haukivuoren kylässä noin 4 km Haukivuoren aseman taajamasta koilliseen. Hakemus on tullut vireille ja sitä on täydennetty LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 7 d) kohdan mukaan turvetuotanto ja siihen liittyvä ojitus edellyttävät ympäristölupaa, jos tuotantoalue on yli 10 ha. Aluehallintovirasto on ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdan 7 c) nojalla toimivaltainen viranomainen turvetuotantoa koskevassa asiassa. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA KAAVOITUSTILANNE Tuotantoalueella ei ole aikaisempia lupia. Siitä on ollut 30,9 ha tuotannossa Etelä- Savon ympäristökeskukselle tehdyn ennakkoilmoituksen perusteella. Viimeksi alue on ollut tuotannossa 1990-luvun alussa. Alueen nimi oli tuolloin Variskankaansuo.

2 TOIMINTA JA PÄÄSTÖT Yleiskuvaus toiminnasta Hakijalla on Lamminpäänsuolla aluetta omistuksessa 34,4 ha ja vuokrattuna 34,5 ha. Etelä-Savon maakuntakaavassa (vahvistettu ) hankealueelle ei ole osoitettu aluevarausta. Alueen kaakkoispuolella on luonnonsuojelualue ja alueen koillis- ja eteläpuolella on EOt-merkinnällä osoitettu turvetuotantoalueita. Lamminpäänsuon turvetuotantoalue muodostuu viidestä lohkosta, joiden tuotantoala on noin 49,1 ha. Lisäksi viisi auma-aluetta kattaa noin 3,9 ha:n alueen. Tuotanto on jyrsinpolttoturvetta ja osin ympäristöturvetta mekaanisella kokoojavaunulla, toisioerottimella varustetulla imuvaunulla keräiltynä tai haku-menetelmää käyttäen. Kysynnän mukaan voidaan tuottaa myös palaturvetta. Vuotuinen tuotantomäärä on noin m 3. Kuntoonpanovaihe kestää 1 3 vuotta ja tuotantovaihe vuotta. Tuotantoalueen kunnostus aloitetaan rakentamalla tiestö, poistamalla alueen puusto ja kaivamalla alueen ympärille eristysojat ja paloaltaat, vesiensuojelurakenteet, laskuja kokoojaojat sekä reuna- ja sarkaojat sarkaojasyvennyksineen, päisteputkineen ja lietteenpidättimineen. Lohkot 2 5 koostuvat vanhasta turvetuotantoalueesta, jolla ei tarvitse tehdä varsinaisia kuntoonpanotöitä. Tuotannon loputtua alueet siistitään ja tarpeettomat rakenteet ja rakennelmat poistetaan. Alueet pyritään kunnostamaan jälkikäyttöön mahdollisimman pian ja rajaamaan pois tuotantoalueista. Tuotannosta poistuvat alueet mahdollisuuksien mukaan joko metsitetään tai otetaan viljelykäyttöön. Tuotannosta poistuneiden alueiden vedet johdetaan vesienkäsittelyrakenteiden kautta viranomaisten määräämän ajan. Vesienkäsittely ja päästöt vesistöön Lamminpäänsuon tuotantoalueen kuivatusvedet johdetaan puhdistamisen jälkeen laskuojan kautta Hepojärveen. Kuivatusvesien käsittelymenetelmänä ovat sarkaoja-altaat, päisteputkipidättimet, padottavalla rakenteella ja pintapuomilla varustetut kaksi laskeutusallasta, pumppausallas ja ympärivuotinen pintavalutuskenttä. Pintavalutuskentän pinta-ala 3,4 ha on noin 6,4 % sen valuma-alueen pinta-alasta. Kenttä on ojittamatonta suota. Lamminpäänsuon hankealueelta on arvioitu nykyisin huuhtoutuvan noin 700 kg/a kiintoainetta, noin 7 kg/a fosforia ja noin 210 kg/a typpeä. Lamminpäänsuon turvetuotantoalueelta vesistöön menevän brutto- ja nettokuormituksen on arvioitu olevan suon kuntoonpano- ja tuotantovaiheessa seuraava: 2

3 3 Brutto Netto Toimintavaihe Kiintoaine kg/a Kok.P kg/a Kok.N kg/a Kiintoaine kg/ a Kok.P kg/a Kok.N kg/a Kuntoonpano Tuotanto Lasku-uomat Pöly, melu ja liikenne Hankealueesta 30,9 ha on vanhaa turvetuotantoaluetta, joten kuntoonpanovaiheen kuormitusta ei tältä osin synny. Hakijan mukaan turvetuotantoalueen vesienkäsittely täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset. Hakija on pyytänyt vesilain 10 luvun 6 :n tarkoittamaa oikeutta käyttää toisen maalla olevia ojia kuivatusvesien johtamiseen. Käyttöoikeuspyyntö koskee tuotantoalueelta Hepojärveen johtavaa laskuojaa Haukivuoren kylään kuuluvilla tiloilla Rahkala RN:o 5:77 ja Autio RN:o 5:45. Tarvetta ojien perkaamiseen ei ole. Vesien johtamisesta toisen maalla olevaan ojaan ei aiheudu kiinteistöille korvattavaa vahinkoa tai haittaa. Turvetuotannon pölyhaitat liittyvät jyrsinturpeen tuotantoon, lastaukseen ja turpeen kuljetukseen. Turpeen laatu ja ominaisuudet vaikuttavat pölyävyyteen. Mitä maatuneempaa ja kuivempaa turve on, sitä enemmän se pölyää. Turvetuotannon eri työvaiheet, sääolot ja tuulen nopeus ja suunta vaikuttavat pölyn leviämiseen. Pölyhaitan esiintymiseen vaikuttavat myös asutuksen tai vesistön läheisyys, maaston muodot sekä suojaava puusto. Turvetuotannon aiheuttaman pölyämisen viihtyvyyshaitta ulottuu avoimessa maastossa noin 500 m:n etäisyydelle. Yli m:n päässä tuotantoalueesta turvepöly ei enää sanottavasti lisää laskeumaa. Pienhiukkasten pitoisuuden on todettu putoavan voimakkaasti viimeistään noin 500 m:n etäisyydellä pölylähteestä. Kasvillisuuden on todettu tehokkaasti vähentävän pölyn kulkeutumista tuotantoalueen ympäristöön. Turveperäinen pöly ei ole terveydelle eikä ympäristölle vaarallista, mutta tummana se on pieninäkin pitoisuuksina helposti erottuvaa ja voi siten aiheuttaa viihtyvyyshaittaa. Turvetuotannon aiheuttama melu on peräisin työkoneista ja raskaiden kuljetusajoneuvojen liikkumisesta. Tehtyjen selvitysten mukaan turvetuotannon työvaiheista jyrsintä ja turpeen nosto imuvaunulla aiheuttavat hetkellistä 55 db:n melua m:n etäisyydelle työskentelykohdasta. Palaturpeen nosto ja turvekenttien kunnostustyöt aiheuttavat laskennallisen arvion perusteella 55 db:n melutasoja m:n etäisyydelle työskentelykohdasta.

4 Varastointi ja jätteet Energiaturve toimitetaan asiakkaille maantiekuljetuksina pääasiassa lämmityskaudella (loka huhtikuu) keskitetysti yhdessä tai kahdessa jaksossa. Tuotantomäärän kuljettamiseen tarvitaan vuosittain noin 150 rekka-autokuormaa. Tuotantoaikana työmaaliikenne on työntekijöiden henkilöautoliikennettä. Urakoitsijat säilyttävät polttoaineitaan siirrettävissä säiliöissä pelastussuunnitelmassa osoitetuissa paikoissa tiiviillä ja kantavalla alustalla. Säiliöiden koko on 3 5 m 3 ja säiliöissä olevan polttoaineiden määrä alle 15 m 3. Tuotantokauden aikana kulutetaan polttoaineita noin 22 m 3 ja voiteluöljyjä noin 150 l sekä muita voiteluaineita noin 30 kg. Tuotannossa syntyy vuosittain jäteöljyä 150 l, kiinteää öljyjätettä 25 kg, akkuja 6 kg, sekajätettä 1 m 3, aumamuovia 900 kg ja rautaromua 75 kg. Urakoitsijat toimittavat jätteet niiden erityisille keruupaikoille asianmukaisiin säiliöihin, joista ne toimitetaan luvalliseen jätteiden tai ongelmajätteiden käsittelypaikkaan. Metalliromu myydään kierrätykseen. Aumamuovit kerätään ja varastoidaan sekä hyödynnetään energiana tai kierrättämällä. Hakemus sisältää ympäristönsuojelulain 103 :n mukaisen kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelman. Jätehuoltosuunnitelma sisältää arviot tuotannon aikana muodostuvien kantojen ja muun puuaineksen, kivien, mineraalimaiden ja laskeutusaltaiden lietteiden määristä ja käytöstä. TOIMINTA-ALUEEN YMPÄRISTÖ JA TOIMINNAN VAIKUTUS SIIHEN 4 Tuotantoalueen nykytila sekä lähiympäristön suojelukohteet ja pohjavesialueet Lamminpäänsuon hankealue koostuu pohjoisosan vanhasta turvetuotantoalueesta (30,9 ha) ja siihen välittömästi yhteydessä olevan eteläosan ojittamattomasta alueesta (22,1 ha). Vanha turvetuotantoalue on viimeksi ollut tuotannossa 1990-luvun alussa, mutta alue ei ole juurikaan kasvittunut. Vanhalla turvetuotantoalueella ei ole luontoarvoja. Sen vuoksi kasvillisuusselvitys koskee vain Lamminpäänsuon eteläosaa, joka on ojittamatonta aluetta. Kasvillisuus kartoitettiin tehdyllä maastokäynnillä. Selvitysalueen laajuus oli noin 40 ha. Selvitysalueelle suunniteltu tuotantoalue on kooltaan 22,1 ha. Tuotantoaluerajauksen ulkopuolelle jäävät muun muassa kangasmetsäsaarekkeet ja pintavalutuskentän alue. Selvitysalue on ojittamaton, mutta Lamminpäänsuon pohjoisosan turvetuotantoalue on kuivattanut suota ja muuttanut kasvillisuutta voimakkaasti suon märemmissä keskiosissa. Voimakkaat muutokset kasvillisuudessa ulottuvat enimmillään 150 m:n etäisyydelle turvetuotantoalueesta. Vähäisempiä vaikutuksia on havaittavissa paikoin kauempanakin. Itä- ja länsiosissa turvetuotannon aiheuttamat muutokset eivät ole olleet yhtä kauaskantoisia eivätkä voimakkaita.

5 Selvitysalue muodostuu lyhytkortisista nevoista ja neva-rämeyhdistelmistä, variksenmarjarahkarämeistä sekä reunamien isovarpurämeistä. Suo on kosteimmillaan keskiosastaan, jota halkoo myös rimpipintainen valuvesijuotti. Trofiatasoltaan selvitysalue on pääasiassa oligotrofista ja ombrotrofista. Muutamia oligo-mesotrofeja ja mesotrofeja tavataan kivennäismaan laitamilla. Selvitysalueella ei ole tavattu uhanalaisia eliölajeja. Uhanalaisista luontotyypeistä (CR, EN, VU) selvitysalueella tavataan vaarantuneiksi luokiteltuja (VU): minerotrofista lyhytkorsinevaa, lyhytkorsirämettä, sararämettä ja korpirämettä. Kaksi viimemainittua esiintyy alueella kuitenkin erittäin pienialaisina. Selvitysalueelle ei sijoitu vesilain tai metsälain suojaamia ympäristöjä. Lamminpäänsuon pesimälinnuston lajisto ja parimäärät selvitettiin suoritetussa kartoituslaskennassa. Inventoidun alueen pesimälinnusto on varsinaisen suolinnuston osalta heikkoa, koska varsinaisia suolintuja inventointialueella ei tavattu lainkaan. Alueen linnusto koostuu lähes kokonaisuudessaan metsien yleislinnuista ja havumetsien lajeista. Runsaimpina esiintyivät yleisimmistä varpuslinnuistamme metsäkirvinen ja peippo. Linnuston tiheys oli Lamminpäänsuolla varsin vaatimatonta, ja varsinkin avoimemmissa osissa hyvinkin alhainen. Inventointialueella ei havaittu luonnonsuojelulain mukaisia uhanalaisia tai erityisesti suojeltavia lintulajeja. Inventointialueelta ei ole tiedossa uhanalaisten päiväpetolintujen tai kalasääksen pesätietoja. Lähin uhanalaisen petolinnun pesä sijaitsee noin 1,6 km:n päässä suunnitellusta tuotantoalueesta. EU:n lintudirektiivin liitteen I lajeista alueella pesii 2 lajia ja Suomen erityisvastuulajeja (EVA) 1 laji. Suomen uhanalaisuusluokituksessa mainituista lajeista tavattiin 3 silmälläpidettävää (NT) lajia. Inventointialueen ja sen lähialueen linnustollinen arvo on ehkä avosuoaluetta lukuun ottamatta vaatimaton. Hertta-tietokannan (2010) mukaan Lamminpäänsuon lähiympäristössä ei ole suojeltuja Natura alueverkostoon kuuluvia kohteita. Lähin suojelualue on Petkellammensuo-niminen Natura-alue (FI ) noin 6 km:n päässä kaakossa. Lamminpäänsuon alueella ei tavattu kasvillisuusselvityksen yhteydessä uhanalaisia tai harvinaisia kasvilajeja. Alueella ei esiinny luonnonsuojelulain 29 :n mukaisia luontotyyppejä, metsälain 10 :n tarkoittamia erityisen tärkeitä elinympäristöjä eikä vesilain 1 luvun 15a ja 17a :n kohteita. Ympäristöhallinnon Hertta-tietokannan mukaan lähimmät muinaismuistokohteet sijaitsevat noin 2,8 km:n etäisyydellä alueelta länsi luoteeseen. Hertta-tietokannan mukaan lähiympäristössä ei ole pohjavesialueita. Lähin pohjavesialue (Tervaniemi II-lk) sijaitsee noin 2 km:n etäisyydellä luoteeseen hankealueesta. 5

6 6 Asutus ja ympäristön maankäyttö Pöly- ja meluvaikutukset Lamminpäänsuon välittömässä läheisyydessä ei ole asutusta. Lähimmät rakennetut kiinteistöt sijaitsevat alueen kaakkoispuolella 580 m:n etäisyydellä ja pohjoispuolella 600 m:n etäisyydellä. Suurin asutuskeskittymä, Letkunkylä, sijoittuu Lamminpäänsuon pohjoispuolelle. Suunniteltu tuotantoalue rajautuu lähes kauttaaltaan kangasmetsiin tai ojitettuihin puustoisiin (mänty) soihin. Lähimmät peltoalueet sijoittuvat yli 500 m:n etäisyydelle tuotantoalueesta. Hepojärvi on tuotantoalueesta lähimmillään 340 m:n päässä. Tuotantoalueen ja Hepojärven väli on puustoista aluetta. Hepojärven ja tuotantoalueen välissä kulkee Hepojärventie. Lähin turvetuotantoalue sijaitsee Lamminpäänsuon pohjoispuolella 2,4 km:n päässä. Hepojärven eteläpuolella noin 2,5 km Lamminpäänsuolta on Ropolansuon turvetuotantoalue. Hakijalla on aluehallintovirastossa vireillä Hudinsuon turvetuotantoalueen ympäristölupahakemus (46,9 ha). Hudinsuo sijaitsee Lamminpäänsuon itäpuolella lähimmillään 800 m:n päässä. Hepojärven pohjoisosaan saattaa kulkeutua pölyä lohkon 1 itäpäässä tapahtuvien pölyisten työvaiheiden aikana, mikäli samanaikaisesti tuulee luoteesta. Tällä ei arvioida olevan vaikutusta Hepojärven tilaan eikä toimintaa koskevien erityisten rajoitteiden asettaminen ole tältä osin tarpeellista. Melu- ja pölyvaikutukset eivät ulotu lähimpiin häiriintyviin kohteisiin pitkien etäisyyksien vuoksi. Työmaateiden varressa ei ole asutusta, joten kuljetusten aiheuttama melun lisäys jää vähäiseksi. Vesistö ja veden laatu sekä kalasto ja kalastus Hankealueelta kuivatusvedet johdetaan seuraavaa reittiä: laskuoja Hepojärvi Hepojärven laskuoja Kangasjärvi. Kuivatusvedet kulkevat laskuojassa noin 0,1 km ennen laskua Hepojärveen. Hepojärven luusuasta alkavan laskuojan pituus Kangasjärveen on 2,4 km. Hankealueelta Kangasjärveen on vesireittiä pitkin matkaa 4,6 km. Kuivatusvedet johdetaan Vuoksen vesistön (4) Haukiveden Kallaveden alueella (4.2) Sysmäjärven valuma-alueen (4.25) Isojoen Sahinjoen valuma-alueen puolelle (4.253). Isojoen Sahinjoen valuma-alueen (alaraja Monni) pinta-ala on 371,9 km 2 ja järvisyys 12,75 %. Valuma-alueen arvioitu pinta-ala Hepojärven luusuassa on 6,81 km 2. Hepojärven pinta-ala on noin 77 ha. Valuma-alueen arvioitu pinta-ala Hepojärven laskuojassa laskussa Kangasjärveen on 21,8 km 2 ja järvisyys 11,5 %. Kangasjärven pinta-ala on 19,6 km 2 ja valuma-alue on 134 km 2. Hankealueen osuus Hepojärven valuma-alueesta on 7,4 %, Kangasjärven valumaalueesta 0,4 % ja koko Isojoen Sahinjoen valuma-alueesta alle 0,1 %. Suota valuma-

7 alueesta on puolet, josta ojitettuna on 67 %. Erityisen tehokkaasti on ojitettu Kangasjärven lähialue. Kangasjärven valuma-alueella hakijalla on tuotantokunnossa olevia turvetuotantoalueita Ropolansuolla, Huppionsuolla, Viransuolla ja Rajasuolla yhteensä ha ( annettujen ympäristölupapäätösten mukaisesti). Lupapäätökset eivät ole lainvoimaisia. Käytettävissä olevan vedenlaatutiedon perusteella Lamminpäänsuon laskuojan veden typpipitoisuus, rautapitoisuus, humuspitoisuus ja väri ovat selvästi muita vesistöpisteitä (Hepojärvi ja Kangasjärvi) suurempia. Laskuojan vesi on myös alapuolista vesistöä selvästi happamempaa. Hepojärven ja Kangasjärven vesi on ollut yleisesti ottaen humuspitoista ja rautapitoista. Järvien ravinnepitoisuudet ovat olleet pintavesille ominaisella tasolla. Järvien vedenlaatu on ollut hyvin samankaltaista tarkkailuvuosien aikana eikä vedenlaatu järvissä ole merkittävästi muuttunut tarkkailtavien vuosien aikana. Kokonaisfosforipitoisuuden perusteella järvien vesi voidaan luokitella reheväksi. Klorofylli-a:n perusteella Hepojärven vesi on ollut lievästi rehevää (v ka. 10 µg/l) ja Kangasjärven vesi on rehevää (v ka. 19 µg/l). Järvet on luokiteltu mataliksi runsashumuksisiksi järviksi. Hepojärvelle ei ole tehty ekologisen tai fysikaalisen-kemiallisen tilan luokittelua puutteellisen aineiston takia. Kangasjärvi on luokiteltu fysikaalis-kemialliselta tilaltaan erinomaiseksi ja ekologiselta tilaltaan hyväksi. Ekologista tilaa tarkennetaan vielä vuosien tietojen perusteella, koska tällä hetkellä luokittelu on hyvän ja tyydyttävän rajalla. Laskennallisesti arvioituna hankkeen aiheuttamat nettopitoisuuslisäykset Hepojärven luusuassa ja laskuojan laskussa Kangasjärveen ovat tuotantovaiheessa kiintoaineen osalta 0,1 0,3 mg/l, fosforin osalta 1 4 µg/l ja typen osalta µg/l. Laskelmien perusteella hankealueen kuivatusvedet nostattavat typpipitoisuuksia lähinnä Hepojärvessä. Hepojärvi on luokiteltu jo ennestään reheväksi vesistöksi. Kuivatusvesien typpeä lisäävä vaikutus vähenee selvästi, kun siirrytään lähemmäksi Kangasjärveä. Hakija on arvioinut, että laskelmien perusteella ja kokonaisuutena tarkastellen hankealueen kuivatusvesillä ei todennäköisesti ole normaalissa tilanteessa merkittävää vaikutusta alapuolisen vesialueen vedenlaatuun tai sen käyttöön. Lamminpäänsuon vesienkäsittely on Vuoksen vesienhoitosuunnitelman ja siihen sisältyvän Etelä-Savon pintavesien hoidon toimenpideohjelman mukainen. Kalasto ja kalastus Alueen kalastuksesta ja kalakannoista on tiedot saatu Hurskaalan osakaskunnan hoitokunnan puheenjohtajalta. Hänen mukaansa vesialueilla harjoitetaan aktiivisesti kotitarve- ja virkistyskalastusta. Kalakanta on hyvä ja lajisto monipuolinen järvikalakanta. Kangasjärveen kohdistuva kuormitus on äärirajoilla nykyisellään. 7

8 Ympäristöriskit Hepojärveen ei ole tehty istutuksia Etelä-Savon ELY-keskukselta saatujen tietojen mukaan. Kangasjärveen on istutettu pääasiassa kuhaa sekä järvi- ja kirjolohta. Hakijan arvion mukaan Lamminpäänsuon ravinne- ja kiintoainekuormitus alapuoliseen vesistöön on vähäistä, eikä sen vaikutuksia voida selvästi erottaa tai eritellä muista samaan suuntaan jo nykyisellään vaikuttavista tekijöistä. Perustetta hoito- ja kalatalousmaksuvelvoitteelle ei ole olemassa. Työmaalle laaditaan vuosittain päivitettävä pelastussuunnitelma ja nimetään paloturvallisuusorganisaatio. Tuotantoalueella on alkusammutuskalustoa ja ensiapuvälineistö sekä toiminta- ja ensiapuohjeet onnettomuustilanteiden varalle. Henkilöstön valmiuksia hätätilanteessa ylläpidetään koulutuksen ja harjoitusten avulla. Häiriötilanteista ja niiden korjaustoimista ilmoitetaan ELY-keskukselle. Häiriötilanteissa noudatetaan hakijan laatu- ja ympäristöjärjestelmän työ- ja ympäristöohjeita. Toiminnalle otetaan ympäristövahinkovakuutus. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU 8 Hakemukseen on liitetty tarkkailuohjelmaa koskeva esitys. Lamminpäänsuon turvetuotantoalueella pidetään käyttö- ja hoitopäiväkirjaa, jonka ylläpidosta vastaa työmaalle nimitetty vastuuhenkilö. Käyttö- ja hoitotarkkailuvihkoon kirjataan säätiedot, ojien ja vesiensuojelurakenteiden rakentamis-, kunnossapito- ja puhdistusajankohdat, näytteenottoajankohdat, viranomaisten tai muiden ympäristöasioihin vaikuttavien tahojen tarkastukset ja kaikki sellaiset tapahtumat, joilla voi olla vaikutusta työmaalta lähtevään kuormitukseen. Päiväkirjamerkinnöistä tehdään vuosiyhteenveto ja päiväkirjat säilytetään koko toiminnan ajan. Kuntoonpanovaiheen kuormitustarkkailu tehdään mittapadolla, jonka kautta koko alueen vedet johdetaan. Suolta purkautuva vesimäärä mitataan mittapadolta näytteenoton yhteydessä. Mikäli virtaamamittausta ei pystytä toteuttamaan, virtaama arvioidaan muiden edustavien tarkkailusoiden perusteella tai ympäristöhallinnon vesistömallijärjestelmästä (HYDRO) saatavien valuntatietojen avulla. Vesinäytteiden otto aloitetaan havaintopaikan yläpuolisten kaivutöiden alettua heti, kun ojituksen aiheuttamaa valuntaa on merkittävästi. Kuntoonpanovaiheen näytteenottotaajuus. Kuukaudet Näytteitä Yhteensä kuntoonpanotyöt käynnissä 2/kk marras-maalis 1/kk 5 kevättulva (huhti-toukokuu) 1/viikko 2-6 kesä-lokakuu 2/kk 10

9 Näytteistä määritetään kiintoaine, kemiallinen hapenkulutus (COD Mn ), kokonaistyppi, kokonaisfosfori ja ph. Tuotantovaiheessa tehostetun tarkkailun vuosia on lupajakson aikana kaksi. Tarkkailuvuosina vesinäytteet otetaan mittapadolta kahden viikon välein Suolta purkautuva vesimäärä mitataan mittapadon ja jatkuvatoimisen pinnankorkeuslaitteen avulla. Virtaamamittausjakso on viikot ( ). Mikäli virtaamamittausta ei pystytä toteuttamaan, virtaama arvioidaan muiden edustavien tarkkailusoiden perusteella tai ympäristöhallinnon vesistömallijärjestelmästä (HYDRO) saatavien valuntatietojen avulla. Näytteistä määritetään kiintoaine, kemiallinen hapenkulutus (COD Mn ), kokonaistyppi, kokonaisfosfori ja ph. Lisäksi kolme kertaa kesässä (kesä-, heinä- ja elokuun ensimmäinen näytekerta) määritetään mineraaliravinteet ja rauta: fosfaattifosfori (PO 4 -P), ammoniumtyppi (NH 4 -N), nitraatti- ja nitriittitypen summa (NO 3 +NO 2 -N) ja rauta (Fe). Myös kiintoaineen hehkutushäviö tehdään, mikäli kiintoainepitoisuus on > 20 mg/l. Päästötarkkailuvuosina Lamminpäänsuon pintavalutuskentän toimivuutta tarkkaillaan ottamalla näyte myös pintavalutuskentälle menevästä vedestä kesä-, heinä- ja elokuun ensimmäisen näytteenottokierroksen yhteydessä. Tulevien vesien näytteistä määritetään: kiintoaine, COD Mn, kok.n, kok.p, ph, PO 4 -P, NH 4 -N, NO 3 +NO 2 -N ja Fe. Päästötarkkailuvuosina tuottajan edustaja ottaa näytteitä poikkeustilanteissa (ylivaluma, suolla tehtävät kunnostustoimet). Näytteet toimitetaan välittömästi analysoitavaksi ja niistä määritetään kiintoaine, COD Mn, kok.p, kok.n ja ph. Vesistövaikutuksia tarkkaillaan Lamminpäänsuon laskuojassa (koordinaatit ) ja Hepojärvessä (koordinaatit ). Näytteet otetaan voimassa olevan Ropolansuon, Huppionsuon, Viransuon ja Rajasuon kuormitus- ja vesistötarkkailuohjelman mukaisesti. Näytteet otetaan kerran kevättalvella ylivalunnan aikaan sekä kuukausittain kesä-, heinä- ja elokuussa. Lamminpäänsuon kalataloudellinen tarkkailu esitetään tehtäväksi osana Ropolansuon, Huppionsuon, Viransuon ja Rajasuon tarkkailuohjelmaa. Lamminpäänsuon alapuolista pohjaeläimistöä seurataan osana Ropolansuon, Huppionsuon, Viransuon ja Rajasuon kuormitus- ja vesistötarkkailuohjelmaa. Tässä vaiheessa ohjelmaan ei esitetä lisäyksiä. Mahdollisesti tarvittavat muutokset arvioidaan uudelleen seuraavan yhteistarkkailuohjelman laatimisen yhteydessä. Lamminpäänsuon välittömässä läheisyydessä ei sijaitse asutusta ja alue on metsän ympäröimää. Pöly- tai melutarkkailuun ei arvioida olevan aihetta. TOIMINNAN ALOITTAMISLUVAN PERUSTELUT Hakijalla on tarvetta kuntoonpanon nopeaan aloittamiseen hakemusta koskevalla alueella, koska käytössä olevista turvevaroista on nykyisellään puutetta ja turpeen kysyntä on talousalueella pysyvää. Haetun luvan myöntämiselle on siis perusteltu syy. 9

10 Hakija esittää vakuudeksi viiden tuhannen (5 000) euron vakuutta, joka voidaan asettaa omavelkaisena takauksena. Hankkeen tekee kiireelliseksi turpeen lisääntyvä käyttötarve ja se, että nykyiset ja 1980-luvuilla käyttöönotetut tuotantoalueet ovat turvevaroiltaan ehtyneet. Vuotuisten nostomäärien on oltava aikaisempia suurempia. Nostomäärät ovat suoraan riippuvaisia käytössä olevan suoalan laajuudesta (kokonaispinta-alasta), koska vuosittain suon pinnasta kuoritaan maksimissaan 15 cm:n turvekerros. Poistumien myötä vuosittaiset tuotantomäärät pienentyvät. Suon pohjaa kohti mentäessä tuotanto vaikeutuu ja samalla hidastuu, koska pohjamaan rajassa on nostoa haittaavia kiviä ja koska kenttien kuivatustilanne laskusuhteiden alentuessa useimmiten heikkenee. Lisääntyvää kysyntää ja tuotantoalan pienentymistä sekä tuotannon tehokkuuden alentumista vastaan on tarpeen saada uutta tuotantoalaa, jotta kysyntää ja käyttöä varten tarpeellinen määrä turvetta saadaan tuotettua ja toimitettua käyttökohteisiin sekä käytettyä talousalueen (yhteiskunnan) moninaisiin käyttötarkoituksiin ja tarpeisiin. Ottaen huomioon kuntoonpanoon menevä aika hanke on ympäristönsuojelulain 101 :ssä tarkoitetulla tavalla kiireellinen. 10 HAKEMUKSESTA TIEDOTTAMINEN Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla aluehallintovirastossa ja Mikkelin kaupungissa sekä erityistiedoksiantona asianosaisille. Kuulutuksen julkaisemisesta on ilmoitettu Länsi-Savo -lehdessä. Aluehallintovirasto on pyytänyt hakemuksen johdosta lausunnon Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Mikkelin kaupungilta ja Mikkelin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta. Lausunnot Etelä-Savon ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue Lamminpäänsuo on osittain vanhaa turvetuotantoaluetta. Hannu Vahvaselkä nosti turvetta vanhalta alueelta. Alueen nimi oli tuolloin Variskankaansuo. Tuotanto on määrätty lopetettavaksi samalla vesioikeuden päätöksellä, jolla nostaja sai luvan avata Letkunnevan tuotantoalueen. Molemmat alueet sijaitsivat Kyyveden Suovunselän valuma-alueella. Syinä Variskankaan tuotannon lopettamiseen oli Suovunselän kuormituksen rajoittaminen. Nyt kyseessä oleva vanha nostoalue on siis laskenut Kymijoen vesistöalueelle. Uuden alueen ja vanhan osan kuivatusvedet on tarkoitus johtaa Vuoksen puolelle pumppauksella. Hankkeen vesistövaikutukset Hankkeen lisäkuormituksen vaikutukset tuntuvat sekä Hepolammessa että Kangasjärvessä. Hepolammen vesi on tyypillistä suolammen vettä. Väriluku on korkea, typpeä ja fosforia on runsaasti ja talvinen happikato matalassa (1 2 m) vesistössä on ilmeinen.

11 Hankkeen vesistövaikutus Kangasjärveen tapahtuu Hepolammesta tulevan virtauksen kautta. Turvetuotanto on kuormittanut Kangasjärveä reilut 30 vuotta. Järveen tulee vesiä Ropolansuon, Huppionsuon, Viransuon sekä Rajasuon tuotantoalueilta. Vedenlaadun heikkeneminen on pysähtynyt ja ajoittain on havaittavissa laadun paranemista. Haapajärvi, joka on vesireitistössä Kangasjärven alapuolella, on vedenlaadun osalta huonommassa tilassa kuin Kangasjärvi. Hapettomuus pohjanläheisissä vesikerroksissa on taajempaa ja pintakerroksissa kokonaisfosforin pitkäaikaisissa arvoissa ei ole pienenemisen merkkejä. Ympäristönsuojelutekniikka Hakemuksessa esitetty ympärivuotinen pintavalutus on BAT-tekniikkaa. Luonnonsuojelu Lupahakemuksen mukaan hankealue koostuu pohjoisosan vanhasta turvetuotantoalueesta (30,9 ha) ja siihen välittömästi yhteydessä olevasta eteläosan ojittamattomasta alueesta (22,1 ha). Hakemuksen liitteenä on esitetty selvitykset alueen kasvillisuudesta ja luontotyypeistä sekä linnustosta. Alueelta ei havaittu uhanalaisia kasvilajeja, mutta uhanalaisista luontotyypeistä alueella esiintyy minerotrofista lyhytkorsinevaa (uhanalaisuusluokitus vaarantunut, VU), lyhytkorsirämettä (VU), sararämettä (VU) ja korpirämettä (VU). Muut selvitysalueella esiintyvät suotyypit (lukuun ottamatta variksenmarjarahkarämettä) on luokiteltu Etelä-Suomessa silmälläpidettäviksi. Linnustoselvityksessä alueella havaittiin lintudirektiivin liitteen I lajeista teeri (myös Suomen erityisvastuulaji ja silmälläpidettävä laji) ja kapustarinta. Uhanalaisuusarvioinnin mukaan silmälläpidettäviä lajeja havaittiin lisäksi pensastasku ja alueen eteläosassa hieman rajauksen ulkopuolella käki. Hankkeen vaikutusalueella saattaa olla luontodirektiivin liitteen IV (a) lajien elinympäristöjä. Näiden lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Mikäli hanke etenee, Lamminpäänsuon turvetuotantohankkeen luontoselvityksiä on tarpeen vielä täydentää tekemällä vaikutusalueelta luontodirektiivin liitteen IV (a) lajien osalta asiantuntija-arviot alueen soveltuvuudesta ko. lajeille ja tarvittaessa maastoselvitykset. Tässä yhteydessä on huomioitava hankkeen vesistövaikutukset ja vesistöjen soveltuvuus em. lajien elinympäristöksi. Turvetuotantoalueiden luontoselvitysten laatimista on ohjeistettu päivätyllä työryhmän muistiolla "Turvetuotantoalueen lupahakemuksen luontoselvitykset". Tarkistetut valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet astuivat voimaan Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan tavoitteet on otettava huomioon ja niiden toteuttamista on edistettävä maakunnan suunnittelussa, kuntien kaavoituksessa ja valtion viranomaisten toiminnassa. Uusien tavoitteiden mukaan turpeenottoalueiksi varataan jo ojitettuja tai muuten luonnontilaltaan merkittävästi muuttuneita soita ja käytöstä poistettuja suopeltoja. Turpeenoton vaikutuksia on tarkasteltava valuma-alueittain ja otettava huomioon erityisesti suoluonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja muiden ympäristönäkökohtien sekä taloudellisuuden asettamat vaatimukset. 11

12 12 Hankkeen oikeudelliset edellytykset Kangasjärven vesistöalueelle ei ole syytä perustaa uuttaa kuormituspotentiaalia. Sekä Kangasjärvi että Haapajärvi ovat vedenlaadun osalta toipumassa liian suurten kuormitusten aiheuttamista vaikutuksista. Tätä kehityssuuntaa ei ole syytä muuttaa. Kun Kangasjärven valuma-alueelta on poistunut riittävästi aiempaa turvetuotantoa, voidaan uuden nostoalueen lisääminen ottaa uudelleen tarkasteluun. Mikäli hanke kuitenkin etenee, Lamminpäänsuon eteläosan ojittamattomat osat tulisi jättää turvetuotannon ulkopuolelle. Etelä-Savon ELY-keskus/kalatalous Kangasjärveen laskee tällä hetkellä yli ha:n turvetuotantoalueen kuivatusvedet. Kangasjärven vesi on tummaa, hapanta, rautapitoista, ravinteikasta ja liuenneen orgaanisen aineksen pitoisuus on suuri. Järvessä ei ole tapahtunut selkeää veden laadun paranemista huolimatta tehokkaampien puhdistusmenetelmien käyttöönotosta olemassa olevilla tuotantoalueilla. Hepojärvestä on vedenlaatutietoja luvulta vain kuluvalta vuodelta. Sen mukaan Hepojärven veden laatu on Kangasjärveä ravinteikkaampaa, tummempaa ja rautapitoisempaa. Myös kiintoainepitoisuus on suuri. Kalasto- ja kalastustiedot on sivuutettu hakemuksessa melko ylimalkaisesti. Kangasjärven osalta tietoja on saatu yhdeltä osakaskunnalta, vaikka käytettävissä olisi kalataloudellisten tarkkailututkimusten tietoja aina 1980-luvulta saakka. Hepojärvestä ei hakemuksessa ole lainkaan kalasto- ja kalastustietoja eli järven kalataloudellista merkitystä ei ole selvitetty, mikä on selkeä puute. Kalataloudellisten tarkkailutulosten mukaan Kangasjärven kalaston tärkeimmät saalislajit ovat hauki, ahven ja kuha. Myös lahnasaaliit ovat kohtalaisia. Järven kalalajeihin kuuluvat lisäksi muikku, siika, särki, made ja säyne. Järven muikkukanta on vaihdellut, mutta pysynyt kuitenkin kohtalaisena. Siikaa ei ole enää istutettu vuosiin, mutta sitä kuitenkin tavataan ajoittain hyvinkin. On todennäköistä, että siika edelleenkin lisääntyy Kangasjärvessä. Muikun ja siian menestyminen ja luonnonvaraisen lisääntymisen säilyminen ovat kalataloudellisesti merkittäviä asioita. Kuhakannat ovat vahvistuneet istutusten seurauksena. Haukea ja ahventa on hyvin, mutta viime vuosina on havaittu haukisaalin taantumaa. Madesaaliissa on vaihtelua, mutta kannat eivät ole vahvoja. Paikallisten kalastajien mukaan ahven ja siika ovat viime aikoina vähentyneet ja jossain määrin myös made ja muikku. Särkikanta on vähentynyt ehkä eniten. Särki on herkkä happamuudelle, ja Kangasjärven happamuus on ajoittain ollut sillä tasolla, että särjen elinmahdollisuudet ovat oleellisesti heikentyneet. Mateen menestymistä voi haitata alusveden heikko laatu. Mateen ja särjen taantuminen voi olla yhteydessä turvetuotannon aiheuttamiin muutoksiin veden happamuudessa ja kiintoainekuormituksessa. Myös paikallisten kalastajien havaitsema muikun lievä väheneminen voi viitata kiintoaineen kertymiseen muikun lisääntymisalueille. Sama ilmiö voi estää myös siian lisääntymistä. Kalastus Kangasjärvessä on tyypillistä kotitarve- ja vapaa-ajankalastusta. Käytetyimmät pyydykset ovat harvat verkot ja katiskat. Jonkin verran harrastetaan myös siima-

13 kalastusta. Järven ympäristössä on suhteellisen vähän asukkaita ja kalastajien määrää heijastaa melko alhaiset kokonais- ja hehtaarisaaliit. Järven kalasto on kuitenkin säilynyt kohtalaisena ja järvellä on suuri paikallinen kalataloudellinen merkitys. Kuhakantojen kehitys on tuonut alueelle myös aiempaa enemmän muualta tulevia uistelijoita. Kalastusta haittaavat kalastajien mielestä eniten pyydysten likaantuminen ja veden laadun heikentyminen, jotka kalastajat yhdistävät turvetuotannon vaikutuksiin. Kangasjärvi tunnetaan laajalti järvenä, johon lasketaan suurten turvetuotantoalueiden kuivatusvedet. Tämä heikentää järven mainetta kalastusjärvenä ja hyödyntämistä esimerkiksi matkailussa. Järven imagon heikkeneminen voikin olla eräs merkittävimpiä turvetuotannon seurauksia alueella. Kangasjärven kalasto on säilynyt yllättävänkin monipuolisena huolimatta järveen tulevien ravinteiden määrästä. Veden laatu ei ole kuitenkaan parantunut turvetuotantoalueiden kuivatusvesien puhdistusmenetelmien parantumisesta huolimatta. Kalastorakenteessa on viitteitä heikompaan suuntaan. Kalatalousviranomaisen näkemyksen mukaan järveen johdettavien ravinteiden lisäys voi johtaa järven tilan ja kalastorakenteen nopeampaan heikkenemiseen. Tästä syystä Kangasjärven valuma-alueella ei tulisi ottaa uusia tuotantoalueita käyttöön ennen kuin vähintään vastaava tuotantoala poistuu alueelta. ELY-keskus kalatalousviranomaisena katsoo, että Lamminpäänsuon turvetuotantoalueelle ei tässä vaiheessa tule myöntää ympäristölupaa. Mikkelin kaupungin ympäristölautakunta Ympäristölautakunta ei puolla turvetuotannon käynnistämistä. Mikkelin ympäristöstrategian mukaisesti kaupungille valittuja kriittisiä menestystekijöitä ovat muun uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen. Turvetuotantoalan kasvattaminen on selkeästi mainitun linjauksen vastaista elinkeinopolitiikkaa. Turvetuotantoa koskevissa lausunnoissaan ympäristölautakunta on noudattanut seuraavaa päälinjaa: Turvetuotanto pyritään keskittämään ensisijassa toiminnassa oleville tuotantoalueille. Valtioneuvoston vesiensuojelun suuntaviivat vuoteen 2015 periaatepäätöksessä turvetuotantoalueiden vesiensuojelun tehostamisen ja uusien turvealueiden käyttöönoton tarpeet pitäisi arvioida erityisen tarkoin sellaisilla alueilla, joilla vesien tila uhkaa heiketä turvetuotannon vaikutuksesta. Lupa voidaan myöntää vanhan 30,9 ha:n tuotantoalan osalta. Laajennusta ojittamattomalle suoalueelle mahdollistavaa ympäristölupaa ei tule myöntää, sillä turvetuotanto aiheuttaisi sellaisia ympäristönsuojelulaissa, luonnonsuojelulaissa ja vesilaissa mainittuja kiellettyjä seurauksia, joita ei lupamääräyksilläkään voida välttää. Vesistövaikutusten hakija on todennut olevan vähäisiä. Hakemukseen ei ole liitetty sellaista selvitystä, josta kävisi luotettavasti ilmi vastaanottavien vesistöjen kuormitustilanne, tila ja kyky vastaanottaa lisäkuormitusta. Vesistövaikutuksia tulee tarkastella huomioiden myös muut valuma-alueella toteutetut tai suunnitellut hankkeet. Kangasjärven vedenlaatu on osoittanut paranemisen merkkejä ja uusien turvesoiden avaaminen voi vaikuttaa vedenlaatuun heikentävästi. Toiminnanharjoittajan on ympäris- 13

14 tönsuojelulain mukaan oltava riittävästi selvillä toimintansa vaikutuksista. Lain 108 :n mukaan täytäntöönpanon edellyttämät mittaukset, testaukset, selvitykset ja tutkimukset on tehtävä pätevästi, luotettavasti ja tarkoituksenmukaisin menetelmin. Tällaisena menetelmänä voitaneen pitää vastaanottavan vesistön tai vesistönosan valumaalueelle tehtyä, kaikki kuormitusmuodot huomioivaa painetarkastelua ja arviota painetekijöiden kehittymisestä suunniteltuna hankeaikana. Jos tällaista selvitystä ei voida toimittaa, tulee lupaharkinta perustaa Etelä-Savon maakuntakaavan taustaselvityksenä laadittuun valuma-aluekohtaiseen arvioon, joka sisältää arvion vastaanottavien vesistöjen kantokyvystä turvetuotannon suhteen. Isojoen Sahinjoen valuma-alueella tällaisen turvetuotantoon turvallisesti käytettävissä olevan tuotantoalan on arvioitu olevan 50 ha koko alueen 988 ha:n tuotantokelpoisesta alasta. Tämän perusteella ei valuma-alueen turvetuotantoon otettavaa alaa voida enää kasvattaa. Vanhan tuotantoalan (30,9 ha) osalta kuivatusvesien käsittelyssä on käytettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Hakijan esittämä pintavalutusalue voidaan toteuttaa luonnontilaiselle ojittamattomalle suoalueelle käyttöönotettavaksi suunnitellun vanhan tuotantoalueen välittömään läheisyyteen. Mikkelin kaupunginhallitus Muistutukset Turpeenoton vesistökuormitus kohdistuu ottoalueen alapuolisiin vesistöihin. Kangasjärven veden laatu on osoittanut paranemisen merkkejä ja uusien turvesoiden avaaminen voi vaikuttaa veden laatuun heikentävästi. Alapuolisten vesistöjen laatu on valuma-alueen aikaisemmasta toiminnasta kuormittunut ja rehevöitynyt eikä kestä enää lisäkuormitusta. Etelä-Savon maakuntakaavaehdotuksessa ei ottoalueelle ole esitetty turvetuotannon lisäystä. Maakuntakaavan turpeenoton taustaselvityksen mukaan Isojoen Sahinjoen valuma-alueella turvetuotantoon turvallisesti käytettävissä olevan tuotantoalan on arvioitu olevan 50 ha koko alueen 988 ha:n tuotantokelpoisesta alasta. Tämän perusteella ei valuma-alueen turvetuotantoon otettavaa alaa voida enää kasvattaa. Turvetuotannosta aiheutuisi vesistökuormituksen kasvua, joka yhdessä jo olemassa olevan kuormituksen kanssa aiheuttaisi merkittävää ympäristön pilaantumisen vaaraa alapuolisessa vesistössä. Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaan turpeenottoalueiksi varataan jo ojitettuja tai muuten luonnontilaltaan merkittävästi muuttuneita soita ja käytöstä poistettuja suopeltoja. Hanke on edellä mainittujen tavoitteiden vastainen. Lupa voidaan myöntää vanhan 30,9 ha:n tuotantoalan osalta. Haettua 22,1 ha:n tuotantoalan laajennusta ojittamattomalle suoalueelle mahdollistavaa ympäristölupaa ei tule myöntää, sillä turvetuotanto aiheuttaisi sellaisia ympäristönsuojelulaissa, luonnonsuojelulaissa ja vesilaissa mainittuja kiellettyjä seurauksia, joita ei voida lupamääräyksilläkään välttää. 1. AA:t (Heporanta RN:o 5:22, Mikkeli Haukivuori) ja 2. BB:t (Hepokas RN:o 5:109/1, Mikkeli Haukivuori) 14

15 15 Muistuttajat ovat vastustaneet ympäristöluvan ja toiminnanaloittamisluvan myöntämistä ja Hepojärven käyttämistä kuivatusvesien laskualtaana. Hepojärvi on pieni ja matala järvi. Sen vesi on vielä saunavedeksi kelpaavaa eikä uimisen jälkeen tarvitse käydä suihkussa. Mutta kauanko sen pilaantuminen kestäisi, jos verrataan sitä suurempiin järviin Suovuun ja Kangasjärveen. Näiden järvien vesi on limoittunut ja tummunut lähes käyttökelvottomaksi. 3. CC:t ja muut muistutuksen allekirjoittaneet Hepojärven kylän ja järven asukkaat (yhteensä 66 henkilöä) Muistuttajat ovat vastustaneet ympäristölupa- ja toiminnanaloittamislupahakemuksen hyväksymistä. Hepojärvi kärsisi ensimmäisenä alapuolisena vesistönä eniten Lamminpäänsuon turvetuotannon fosfori-, typpi- ja kiintoainekuormituksen aiheuttamasta happikadosta ja ravinteiden vapautumisesta pohjasedimentistä veteen. Pidemmällä aikavälillä seuraisi vesistön väistämätön pilaantuminen. Muistuttajat ovat kiinnittäneet huomiota valtioneuvoston hyväksymiin vesienhoitoalueiden vesienhoitosuunnitelmiin ja niiden vesien tilaa koskeviin tavoitteisiin, joiden vastaista ympäristöluvan myöntäminen Lamminpäänsuon turvetuotantoalueelle olisi. Lisäksi mahdollisesti parhaatkaan käytettävissä olevat vesienkäsittelymenetelmät eivät enää missään oloissa edistä Hepojärven veden laatuluokan paranemista. Edelleen muistuttajat ovat viitanneet Etelä-Savon pintavesien hoidon toimenpideohjelmaan Hepojärvi on pieni ja keskisyvyydeltään erittäin matala järvi, minkä vuoksi jo pieni kuormitus riittää pilaamaan järven. Vesi on humuspitoista, ravinteikasta, rautapitoista ja sameahkoa. Lisäksi järvi on jo valmiiksi osittain kasvamassa umpeen ja happitilanne on talvisin heikko, mikä on jo aiheuttanut kalakuolemia järvellä. Hepojärveen tulee jo valmiiksi kuormitusta pelloilta, ojitetuilta metsäalueilta sekä järven eteläosaan kaivetun, Ropolansuon turpeenottoalueen välittömästä läheisyydestä tulevan valtaojan kautta. Näin ollen vaikka Lamminpäänsuon turvetuotantoalueella käytettäisiin parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa, ja kun otetaan huomioon Hepojärven pieni koko, mataluus ja nykyinen kuormitus, on vesienkäsittely riittämätön toiminnan haitallisten vaikutusten vähentämiseen. Eli toiminnasta aiheutuu merkittävää alapuolisen vesistön pilaantumista tai vaaraa. Muistuttajat ovat viitanneet muihin samalla alueella olevia turvetuotantoalueita koskeviin hylkääviin päätöksiin. Muistuttajat ovat vastustaneet toiminnanaloittamisluvan myöntämistä. Toiminnan aloittaminen kiistanalaisessa ja pitkässä keskeneräisessä prosessissa ei ole perusteltua. 4. DD:t (Jondela RN:o 5:111, Mikkeli Haukivuori) Muistuttajat ovat kertoneet hankkineensa vuonna 2004 Hepojärveltä loma-asunnon ja laajentaneensa sitä uutta rakentamalla. Vesistöä he ovat kunnostaneet niittämällä kasvillisuutta ja kalastamalla roskakalaa ja ruoppaamalla lietettä. Vesi on nykyään

16 uimakelpoista. Muistuttajat eivät hyväksy vesistön kuormitusta lisäävää ympäristölupaa eivätkä toiminnan aloittamista. Ropolansuolta tulee pöly- ja meluhaittaa ennestään. Mikäli toiminta alkaa Lamminpäänsuolla, muistuttajat vaativat lomakiinteistönsä arvon alenemisesta ja käytön vaikeutumisesta korvausta 30 % kiinteistön arvosta. 5. Etelä-Savon luonnonsuojelupiiri Muistuttaja on lausunut, että turpeenoton aiheuttama muutos suon ojittamattomalla osalla on tulkinnanvarainen, koska vertailua Lamminpäänsuon alkuperäiseen tilaan ei voida enää tehdä. Ojittamatonta suota voidaan yhtä hyvin pitää luonnontilaisena. Valtioneuvoston päätöksessä valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkistamisesta todetaan: "Turpeenottoalueiksi varataan jo ojitettuja tai muuten luonnontilaltaan merkittävästi muuttuneita soita ja käytöstä poistuneita suopeltoja." Etelä-Savon maakuntakaavassa, joka on vahvistettavana ympäristöministeriössä, ei hankealuetta ole merkitty turvetuotantoalueeksi. Hanke on näin ollen maakuntakaavan vastainen. Kuivatusvedet kulkevat laskuojassa noin 0,1 km ennen laskua Hepojärveen. Hepojärven luusuasta alkavan laskuojan pituus Kangasjärveen on 2,4 km. Kangasjärveen on vesireittiä pitkin matkaa 4,6 km. Järveä on aiemmissa lupahakemuksissa luonnehdittu matalaksi ja todettu, että järven vesi on runsashumuksista ja hapanta. Myös happivajausta mainitaan esiintyneen. Kangasjärven valuma-alueella on ennestään useita toiminnassa olevia turpeenottoalueita: Kuvasuo Kaatronsuo Ropolansuo, Höytiönsuo Pitkäsuo Viransuo sekä Linjasuo Pöytäsaarensuo. Näiltä alueilta Kangasjärveen tulevasta kuormituksesta ei suunnitelmassa mainita mitään. Joka tapauksessa on selvää, että kuormituksen täytyy olla huomattava eikä järveen ole syytä sallia lisäkuormitusta. Muistuttaja on esittänyt, ettei ympäristölupaa tulisi myöntää. 6. EE:t (Hautala RN:o 45:18 ja Hautalanmetsä RN:o 5:49, Mikkeli Haukivuori) Muistuttajien maatila rajoittuu Hepojärveen 800 m:n matkalta. Muistuttajat olivat vuonna 2003 saaneet rakennusluvat kolmen lomarakennuksen rakentamiseen. Tarkoituksena oli myydä rantatontit rakennuslupineen rakentamattomina. Myynnistä oli luovuttu toistaiseksi. Estettä rakennuslupien saamiseen uudestaan ei ole. Arvion mukaan tonttien käypä arvo on yhteensä euroa. Muistuttajat ovat suunnitelleet myyvänsä tilansa joko kokonaan tai osaksi keväällä Rantatonttien myynti ajoittuu tähän ajankohtaan. Mikäli hakijalle myönnetään turpeennostolupa, sillä on haitallinen vaikutus tonttien myyntiaikeille. Hepojärven pienen vesimäärän seurauksena vähäinenkin kuormituksen lisäys on haitallista. Nykyisinkin järvi tulvii runsasvetisinä keväinä. Tilanne pahenisi entisestään. Kangasjärveen johtavan laskuojan suurentaminen tuo esiin uuden ongelman, sillä kuivina kesinä järven pinta laskee haitalliselle tasolle. Jo hankkeen tiedossaolo vähentää ostohalukkuutta ja vaikuttaa alentavasti tonttien hintaan. 16

17 Muistuttajat ovat katsoneet turpeennostotoiminnasta aiheutuvien haittojen olevan niin suuret järven käyttö- ja virkistysarvoilla, että he vaativat myytäväksi tarkoitettujen rantatonttien arvon alenemisesta hakijalta euron korvausta. 7. Hepojärvi Hautalan yksityistien tiekunta Tiekunta on vastustanut ympäristöluvan myöntämistä. Mikäli lupa kuitenkin myönnetään ja tuotanto alkaa, tulee hakijan korvata tiekunnalle mahdollisesta Hepojärventien käytöstä aiheutuvat lisäkustannukset. Tie on kevyesti rakennettu ja pääasiassa asukkaiden omaan käyttöön tarkoitettu. Osa tiestä sijaitsee miltei Hepojärven pinnan tasolla. Keväinen vedenpinnan nousu yltää lähes tien pinnan korkeudelle. Uuden alueen kuivatusvedet voivat nostaa järven pintaa lisää, jolloin tie saattaa vahingoittua ja liikennöinti vaikeutua tai jopa estyä. Mikäli vahinkoja syntyy, on hakijan ne korvattava. 8. FF (Laukkala RN:o 5:73, Mikkeli Haukivuori) Muistuttaja omistaa Hepojärven rannalla vuonna 2008 valmistuneen vapaa-ajan asunnon, jonka käypä arvo on arvion mukaan euroa. Jos hakijalle myönnetään turpeennostolupa ja toiminta alkaa, järven veden laatu heikkenee merkittävästi lisääntyvän ravinne- ja kiintoainekuormituksen myötä. Pienen vesimäärän vuoksi vähäinenkin kuormituksen lisäys on erittäin merkittävää. Hepojärvi on nykyisinkin runsaslumisina keväinä tulvinut yli äyräittensä ja hankaloittanut elämistä. Uuden alueen kuivatusvedet pahentavat tilannetta entisestään. Mikäli Kangasjärveen virtaavaa laskuojaa suurennetaan, johtaa se kuivina kesinä vedenpinnan laskemiseen haitalliselle korkeudelle. Ympäristölupaa ei tulisi myöntää. Muistuttaja on katsonut turpeennostotoiminnasta aiheutuvien haittojen olevan niin suuret järven käyttö- ja virkistysarvoille, että hän on vaatinut hakijalta vapaaajankiinteistönsä arvon alenemisesta euron suuruista korvausta. 9. GG ja muut mielipiteen allekirjoittaneet (yhteensä 42 henkilöä) Mielipiteen esittäjät ovat lausuneet, että kuivatusvesien laskemisesta Purukorvenojan kautta Suovunselkään ei tule sallia missään olosuhteissa. Kyyveden Suovunselän vedenlaatu on vuoden vesienhoitosuunnitelman mukaisesti välttävässä kunnossa. Suovunselän matalat lahtialueet sekä purojen suistoalueet ovat kasvamassa umpeen. Koko Suovua uhkaa sama kohtalo, mikäli yläpuoliselle laajalle suoalueelle myönnetään uusia toimintalupia koskien laajapintaista maanpinnan muokkausta tai turvetuotantoa. Suovunselän nykytila uhkaa Hepojärveä ja Kangasjärveä. Molemmat järvet ovat hyvin matalia ja siten arkoja rehevöitymään. Turvetuotannon mukanaan tuoma vesistökuormitus hakemuksessa arvioituine määrineen kiihdyttää rehevöitymistä. Koko Kyyveden alueelle myönnettyjen ja uusien lupien mukaista turvetuotantoa on nykyisellään noin 660 ha:n alueella. Kuivatusvedet johdetaan pääosin Kyyveteen. Jokaisen uuden käyttöön otettavan turvetuotantoalueen kuormitus heikentää veden laatua. Mielipiteen allekirjoittaneet vastustavat ympäristöluvan ja toiminnanaloittamisluvan myöntämistä Lamminpäänsuon sekä vanhalle että uudelle osalle. 17

18 18 HAKIJAN VASTINE 10. HH (Nevala I RN:o 45:65, Mikkeli Haukivuori) Ympäristö- ja toiminnanaloittamislupaa ei tule myöntää, koska Lamminpäänsuo on ojittamaton luonnontilassa oleva suo, Hepojärvi ei kestä lisäkuormitusta mataluutensa vuoksi ja Kangasjärveä on kuormitettu jo tarpeeksi toiminnassa olevien turvesoiden takia. 11. II:t (Lintula RN:o 45:125, Mikkeli Haukivuori) Muistuttajat ovat vastustaneet ympäristö- ja toiminnanaloittamisluvan myöntämistä. Muistuttajien kesäasunto sijaitsee Kangasjärven rannalla. Kangasjärvi on jo nyt tuhottu turvetuotannon seurauksena. Vesistöön valuneet fosfori, typpi ja humus ovat tehneet kirkkaasta ja kalaisasta järvestä humuksen täyttämän valuma-altaan. Hakija on ilmoittanut, että toiminnasta ei aiheutuisi viihtyvyyshaittaa aiheuttavia pöly- ja meluvaikutuksia. Kuitenkin kuka tahansa saattoi myös kesällä 2010 nähdä turvepölylautat kellumassa järven pinnalla. Hakija on lausuntojen ja muistutusten johdosta antamassaan vastineessa lausunut seuraavaa: ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat Hakemuksessa on laskettu Lamminpäänsuon turvetuotannon kuormitusta ja teoreettisia pitoisuuslisäyksiä alapuolisessa vesistössä ja todettu, että ravinne- ja kiintoainekuormitus on alapuolisessa vesistössä vähäinen, eikä kuormituksen vaikutuksia voida erottaa tai eritellä muista samaan suuntaan jo nykyisellään vaikuttavista tekijöistä, kuten maa- ja metsätalouden sekä asutuksen aiheuttamasta kuormituksesta. Lamminpäänsuon kuivatusvesien vaikutus näkyy lähinnä typpipitoisuuden nousuna kuivatusvesien laskuojassa ja Hepojärvessä. Kangasjärvessä Lamminpäänsuon turvetuotannon aiheuttamat pitoisuuslisäykset ovat enää hyvin pieniä. Turvetuotantoalueen pinta-ala on noin 0,3 % Kangasjärven koko valuma-alueen pinta-alasta, joka sisältää myös metsäojitettua aluetta ja peltoa. Lamminpäänsuon ottaminen tuotantoon kasvattaa Hepojärven valuma-aluetta noin 55 hehtaaria. Hepojärven valuma-alue on Suomen ympäristökeskuksen vesistömallijärjestelmän mukaan 8,7 km 2 (hakemuksessa pinta-alaksi oli arvioitu 6,8 km 2 ), joten valuma-alue kasvaisi 8,7 km 2 9,2 km 2. Lamminpäänsuon osuus Hepojärven valuma-alueesta on tällöin 5,9 %. Jokaisesta Hepojärveen valuvasta 100 litrasta 5,9 litraa tulisi Lamminpäänsuolta. Lamminpäänsuolle suunniteltu pintavalutuskenttä ylittää mitoitussuositukset reilusti: Kentän pinta-ala on 3,4 ha, mikä on noin 6,4 % valuma-alueesta. Kenttä on ojittamatonta suoaluetta, jolla on vain yksi helposti tukittava metsäoja. Kentän koko ylittää reilusti mitoitussuosituksen (3,8 %). Vuotuisen kokonaiskuormituksen kannalta sulanaikaisella ja ympärivuotisella pintavalutuksella on suurehko ero, viimeisten tarkkailun

19 tulosten perusteella %. Vielä suurempi ero kokonaiskuormituksessa on ympärivuotiseen perustasolliseen kuivatusvesien puhdistukseen. Vastineen liitteenä on vedenlaatutietoja laskuojasta ja Hepojärvestä kesällä 2010 (hakemuksessa oli vuodelta 2010 vain yhden näytteenottokerran tulokset). Sekä laskuoja että Hepojärvi ovat erittäin humuspitoisia. Laskuojassa minimiravinne on kokonaisravinnepitoisuuksien perusteella fosfori. Hepojärvessä minimiravinne voi olla joko typpi tai fosfori. Veden värin n. 300 mg Pt/l perusteella tuotantoa rajoittanee kuitenkin valon määrä. Hepojärven fosforipitoisuudet olivat vuonna 2010 selvästi korkeammat kuin 80- ja 90-luvuilla. Tarkkailutulosten mukaan pintavalutuskentällisten turvetuotantosoiden kiintoaine- ja fosforipitoisuudet ovat olleet selvästi alhaisempia kuin mitä Hepojärvessä on havaittu. Lamminpäänsuon kuivatusvesien vaikutusta Hepojärveen ja Kangasjärveen voidaan esimerkinomaisesti arvioida myös todelliseen mittaustietoon perustuen. Läheinen Rajasuo on ollut turvetuotannossa vuodesta Vesienkäsittelymenetelmänä Rajasuolla on ollut vuoteen 1997 asti pelkät laskeutusaltaat ja tämän jälkeen sulan maan aikainen pintavalutus. Tuotantoalueen pinta-ala on ollut suurimmillaan 328 ha; tällä hetkellä tuotantokunnossa on 272 ha. Kangasjärvestä, noin 500 m Rajasuon purkukohdan alapuolelta on otettu vesinäytteitä pitkältä ajanjaksolta. Vastineen liitteinä olevissa kuvissa on esitetty ko. näytteenottopisteen sekä Kangasjärveen laskevan Heinäojan näytepisteen fosfori- ja typpipitoisuuksien vuosikeskiarvot Heinäojan yläpuolisella vesistönosalla ei ole turvetuotantoa ennestään. Kangasjärvi on matala järvi, josta näytteet on otettu 1 metri pinnan alapuolelta. Fosforipitoisuudessa on ollut samalla nopeudella hitaasti laskeva trendi sekä Rajasuon ylä- että alapuolisessa näytepisteessä. Typpipitoisuudessa vuosittaisen keskiarvon vaihtelut ovat jonkin verran suurempia, mutta kummassakin näytepisteessä typpipitoisuus on pysynyt samalla tasolla yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Rajasuon turvetuotannolla ei mittausten mukaan ole ollut siis mitään vaikutusta Kangasjärven ravinnepitoisuuksiin tuotantoalueen kuivatusvesien laskuojan alapuolella. Rajasuon tuotantokelpoisen alueen (272 ha) osuus arvioidusta valuma-alueesta Kangasjärven havaintopisteen kohdalla (n ha) on 5,9 %, eli sama kuin Lamminpäänsuon osuus olisi Hepojärven valuma-alueesta. Lisäksi Lamminpäänsuon kuivatusvedet käsitellään ympärivuotisesti kehittyneemmällä menetelmällä. ELY-keskus on lausunnossaan esittänyt tärkeitä vesistön tilaan liittyviä näkökohtia, mutta ei mitään sellaista, jonka johdosta ympäristöluvan myöntämisen oikeudelliset edellytykset Lamminpäänsuon hankkeelle eivät täyttyisi. Etelä-Savon pintavesien hoidon toimenpideohjelmassa vuosille ei esitetä lisätoimenpiteitä turvetuotannolle. Ohjelmassa sanotaan seuraavasti: Kun BAT:n mukaiset vaatimukset saadaan käyttöön pääosalla turvetuotantoalueista vesienhoitokauden loppuun mennessä, käytännön lisätoimenpiteisiin ei ole juurikaan tarvetta. Lisäksi on sanottu seuraavaa: Mikäli turvetuotannossa oleva pinta-ala pysyy tulevaisuudessa nykytasolla, voidaan yleisesti arvioida turvetuotannosta aiheutuvan koko- 19

20 naiskuormituksen vesistöihin vähenevän noin 20 % vanhojen tuotantoalueiden korvautuessa uusilla tehokkaammilla vesiensuojelurakenteilla varustetuilla alueilla. Rajasuon, joka käsittää olemassa olevaa toimintaa lohkoilla 1 10 yht. noin 338 ha ja laajennusaluetta lohkoilla 11 ja 12 yht. noin 20 ha, kuivatusvedet on alkaen määrätty puhdistettavaksi pintavalutuskentällä ympärivuotisesti. Tähän mennessä Rajasuolta on poistunut tuotannosta noin 50 ha. Vuoteen 2015 on arvioitu poistuvaksi yhteensä 120 ha. Myös muilta valuma-alueen vanhoilta tuotantoalueilta poistuu pintaaloja merkittävästi lähivuosina. Lamminpäänsuon kuivatusvesien käsittely ympärivuotisella pintavalutuksella on BATperiaatteen mukaista. Lamminpäänsuon tuotanto osaltaan korvaa poistuvaa tuotantoalaa. Luvitukseen ja kuntoonpanoon kuluvan ajan vuoksi huoltovarmuuden turvaamiseksi on välttämätöntä saada uudelle tuotantopinta-alalle ympäristöluvat jo ennen kuin tuotannosta on poistunut runsaasti tuotantoalaa. Haetun luvan myöntämiselle ei ole olemassa luonnonsuojelulaista johtuvaa estettä. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteiden ja valtioneuvoston periaatepäätöksen vesiensuojelun suuntaviivoista vuoteen 2015 osalta hakija on viitannut korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjaratkaisuun (taltio 1129) (Hirvisuo, Multia). Hakija ei näe direktiivilajeihin liittyviä lisäselvityksiä alapuolisessa vesistössä tarpeellisina, koska suunnitellulla kuivatusvesien johtamisella ei objektiivisesti tarkastellen voi olla haitallista vaikutusta lausunnossa mainittujen lajien (korennot, viitasammakko) elinympäristöille (lisääntymis- ja levähdyspaikat Hepojärvessä tai alempana vesistössä). Lajit ovat jokseenkin tavanomaisia ja niitä tavataan rehevimmissäkin olosuhteissa. Selvityksiä ei tule edellyttää yksinomaan pelkän selvittämisen vuoksi. ELY-keskus, kalatalous Lausunnossa on keskitytty pääosin Kangasjärven kalataloudelliseen tilaan ja turvetuotannon vaikutuksiin Kangasjärvessä. Ympärivuotisesti pintavalutuskentällä puhdistetut kuivatusvedet johtuvat laskuojassa 100 m, 77 hehtaarin kokoisessa Hepojärvessä 2,1 km ja Hepojärven laskuojassa 2,3 km:n matkan ennen hehtaarin kokoiseen Kangasjärveen johtumista. Lähtevää kuormitusta pidättyy Hepojärveen ja purku-uomiin yhteensä lähes 4,6 kilometrin matkalla. Tuotantoalue (n. 53 ha) on Kangasjärven 134 km 2 :n valuma-alueesta n. 0,4 %. Tosin SYKEN vesistömallijärjestelmässä Kangasjärven valuma-alueeksi on määritetty 187 km 2, jolloin osuus on 0,3 %. Jokaisesta Kangasjärveen tulevasta 100 litrasta 3 desiä tulisi Lamminpäänsuon turvetuotantoalueen em. tavalla puhdistettuina kuivatusvesinä. Jo pelkkä valuma-aluetarkastelu osoittaa hankkeen vähäisiä vaikutusmahdollisuuksia Kangasjärvessä. 20

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA Tmi Kairatuuli/ 2015 1 JOHDANTO Isojoen Urakointi Oy:llä on tuotannossa Isojoen Sulkonkeitaalla noin 36 ha:n suuruinen turvetuotantoalue. Sulkonkeitaan

Lisätiedot

Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski.

Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski. Ympäristölautakunta 68 15.10.2014 Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski. YMPL 68 Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE 2018-2025 YKSITYISET TURVETUOTTAJAT POHJANLUMME KY SEINÄJOKI 2018 1 JOHDANTO 1 Lakajoen (Lapua ja Kuortane) kalataloudellinen

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 16.12.2015 A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 A. Ahlström

Lisätiedot

Ilmoitus / Alle 10 ha:n turvetuotantoalue / Salonen Sami - Sydännevan turvetuotantoalue II / Rakennus- ja ympäristölautakunta

Ilmoitus / Alle 10 ha:n turvetuotantoalue / Salonen Sami - Sydännevan turvetuotantoalue II / Rakennus- ja ympäristölautakunta Rakennus- ja ympäristölautakunta 117 11.06.2014 Ilmoitus / Alle 10 ha:n turvetuotantoalue / Salonen Sami - Sydännevan turvetuotantoalue II / Rakennus- ja ympäristölautakunta 1041/11/01/01/2013 Rakennus-

Lisätiedot

Turvetuotannon Ympäristötarkkailut

Turvetuotannon Ympäristötarkkailut Turvetuotannon Ympäristötarkkailut Sisällysluettelo 1. Turvetuotannon ympäristötarkkailut tarkkailutyypeittäin 2. Käyttötarkkailu 3. Päästötarkkailu 4. Vesiensuojelurakenteiden tehon tarkkailu 5. Vaikutustarkkailu

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Valtionkatu 1 60100 SEINÄJOKI p. 06 312 7577 pohjanmaa@sll.fi 27.09.2010 MUISTUTUS Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto PL 200 65101 VAASA DRNO: LSSAVI/200/04.08/2010

Lisätiedot

Hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen muutoksen ja täydennysten johdosta. Vapo Oy, PL 22, Jyväskylä, puh

Hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen muutoksen ja täydennysten johdosta. Vapo Oy, PL 22, Jyväskylä, puh YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS Uudelleen kuuluttaminen 7.2.2014 Dnro PSAVI/93/04.08/2012 Hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen muutoksen ja täydennysten johdosta Ympäristöluvan hakija

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa

Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Turvetuotanto ja suoluonnonsuojelu maakuntakaavoituksessa Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaava III Markus Erkkilä 11/2014 Esityksen sisältö Maakuntakaavoitus yleisesti Maakuntakaavatilanne Etelä Pohjanmaalla

Lisätiedot

Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM

Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM 1 Sisältö turpeet ja suot muutamana lukuna suo- ja turvemaiden

Lisätiedot

Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab

Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab Vastaselitys Vaasan Hallinto-oikeus PL 204 65101 VAASA Viite: VHO 28.9.2015, lähete 5401/15 Dnro 00714/15/5115 Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab Oy Ahlholmens Kraft Ab:n vastineen johdosta

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistökuormitus

Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuottajien vesiensuojelukoulutus, 24.4.2012 Ansa Selänne ja Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä

Lisätiedot

Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun vaikutusten koontitaulukko LIITE 9

Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun vaikutusten koontitaulukko LIITE 9 maankäyttöön liikenteeseen ja liikkumiseen tuotanto-, palvelu- ja elinkeinotoimintaan sekä luonnonvarojen käyttöön Maankäyttö säilyy nykyisenä. Iso-Lehmisuon ja Matkalammikurun alue muuttuu osittain luonnontilaisesta

Lisätiedot

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola

Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle. Marjaana Eerola Vesienhoidon asettamat tavoitteet turvetuotannon vesiensuojelulle Marjaana Eerola Vesienhoidon suunnittelusta Tavoitteena, ettei vesien tila heikkene ja että vedet olisivat vähintään hyvässä tilassa vuonna

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Kuninkaankatu 39 25.3.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Kuninkaankatu 39 25.3.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi Suomen luonnonsuojeluliiton MUISTUTUS Kuninkaankatu 39 25.3.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry. pily@pily.fi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Viite: Dnro

Lisätiedot

muutoksenhausta huolimatta, Perho S u o m

muutoksenhausta huolimatta, Perho S u o m L ä n s i - Päätös Nro 57/2011/1 Dnro LSSAVI/197/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2011 ASIA HAKIJA Meranevan turvetuotantoa a koskeva ympäristölupa ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta,

Lisätiedot

Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, Oulu, puh

Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, Oulu, puh 1 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 15.4.2014 Dnro PSAVI/176/04.08/2012 Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Hourunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan

Lisätiedot

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 20942 i VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA 22.9.2016 Perttu Tamminen,

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA HAKIJA Koivulannevan turvetuotantoalueen ympäristölupa, toiminnanaloittamislupa ja vesien johtaminen toisen maalla

Lisätiedot

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 %

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Sitoumus 121212 Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, noin 405 TWh (Tilastokeskus) Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Ydinenergia 16 % Sähkön

Lisätiedot

LUVITTAJAN NÄKÖKULMA TURVETUOTANTOON

LUVITTAJAN NÄKÖKULMA TURVETUOTANTOON LUVITTAJAN NÄKÖKULMA TURVETUOTANTOON Antti Ylitalo Ympäristöneuvos Itä-Suomen aluehallintovirasto 3.9.2013 Ympäristöakatemia Itä-Suomen aluehallintovirasto, tekijän nimi ja osasto 2.10.2013 1 Taustaa

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta

Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta Puhdas Vesi projekti Vapo Oy:n vastuullisuusseminaari TOTEUTUS 10-12-14 1, Projektipäällikkö Turvetuotanto - yksi kuormittaja muiden joukossa Valtakunnallisesti

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann

Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann Turvetuotanto ja veden väri Ojitusten osuus soista Veden väri Vapon tuotantosuot Lähde: www.ymparisto.fi Soiden käyttö ja turvetuotannon

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta KUULUTUS VARELY/3424/5723/2016 17.5.2018 Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta Asia Ohjelmaesitys on toimitettu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomaiselle

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton 22.10.2010. Vapo Oy:n Meranevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus, Perho

Suomen luonnonsuojeluliiton 22.10.2010. Vapo Oy:n Meranevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus, Perho Suomen luonnonsuojeluliiton 22.10.2010 Pohjanmaan piiri ry MUISTUTUS Valtionkatu 1 60100 SEINÄJOKI p. 06 312 7577 pohjanmaa@sll.fi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto PL 200 65101 VAASA DRNO: LSSAVI/197/04.08/2010

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS 2011-2015 15.2.2017 Ominaiskuormitusselvityksen taustaa Turvetuotannon vesistöön kohdistuvaa kuormitusta arvioidaan olemassa olevien tarkkailuaineistojen

Lisätiedot

EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma

EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma Kuulutus 1 (2) 24.11.2017 4512/5723/2017 EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma Asia Pohjanlumme Ky on EPV Bioturve Oy:n puolesta 9.11.2017 jättänyt Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 84/10/1 Dnro ISAVI/39/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella, toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Kyyjärvi

Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella, toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Kyyjärvi Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 151/2013/1 Dnro LSSAVI/94/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 23.9.2013 ASIA LUVAN HAKIJA Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella,

Lisätiedot

Suot puhdistavat vesiä. Kaisa Heikkinen, FT, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus

Suot puhdistavat vesiä. Kaisa Heikkinen, FT, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus 1 Suot puhdistavat vesiä Kaisa Heikkinen, FT, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus 2 Soiden suojelutyöryhmän ehdotus soidensuojelun täydentämiseksi. Toim. Aulikki Alanen ja Kaisu Aapala Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 19.3.2014 Dnro PSAVI/175/04.08/2012 Ympäristöluvan hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Paarnitsa-aavan turvetuotantoalueen

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Vastaanottaja Utajärven kunta Asiakirjatyyppi Pintavesivaikutusten arviointi Päivämäärä 19.6.2018 Työnumero 1510017196 UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN

Lisätiedot

RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 2017

RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 2017 TAINIKOSKI OY RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 217 EUROFINS AHMA OYOY Projektinro: 2879 ii i TAINIKOSKI OY RISTIPALONSUON TURVETUOTANTOALUEEN KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILURAPORTTI

Lisätiedot

Ajankohtaista turvetuotannossa

Ajankohtaista turvetuotannossa Ajankohtaista turvetuotannossa Turvetuotannon jälkihoito ja jälkikäyttö Tarkkailut Muuta ajankohtaista 1 Jälkikäyttö ja jälkihoito -tuottajan vastuu ja toiminnan lopettamiseen liittyvät asiat lupamenettelyssä

Lisätiedot

Lupaprosessi ja hyvä hakemus

Lupaprosessi ja hyvä hakemus Lupaprosessi ja hyvä hakemus Turvetuottajien vesiensuojelukoulutus 9.10.2012 Saarijärvi Etelä-Suomen aluehallintovirasto Raija Aaltonen Lupaprosessi Hakemus vireille Täydentäminen Tiedottaminen Lausunnot,

Lisätiedot

Sarvinevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Perho

Sarvinevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Perho Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 75/2012/1 Dnro LSSAVI/186/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2012 ASIA HAKIJA Sarvinevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta

Lisätiedot

Puula-forum Kalevi Puukko

Puula-forum Kalevi Puukko Puulan Kalastusalue on lakisääteinen yhteistoimintaelin, jonka jäseniä ovat kalavesien omistajat sekä ammatti- ja virkistyskalastuksen edustajat. Puulan kalastusalueen vesipinta-ala on noin 33 km², joka

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 1 ASIA LUVAN HAKIJA Taivallammen kunnostus, Salla Sallan yhteismetsä Tapio Sinkkilä Kuusamontie 25 98900 Salla SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa Sijainti Matolamminneva-Räntäjärven alue sijaitsee Virtain pohjoisosassa,

Lisätiedot

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesiensuojelukoulutus, 8.6.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä vesistökuormitus

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 16.8.2013 Dnro PSAVI/160/04.08/2012 Ympäristöluvan hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Koivu-Loukassuon turvetuotantoalueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2017/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/3842/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 2/2017/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/3842/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 2/2017/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/3842/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.1.2017 ASIA HAKIJA Kaakimonneva-Vaatimonnevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa,

Lisätiedot

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 Vesistöosasto/MM 25.9.2013 Kirjenumero 766/13 Renkajärven suojeluyhdistys ry RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 1. YLEISTÄ Renkajärvi on Tammelan ylänköalueella, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnissa sijaitseva,

Lisätiedot

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 14/211 Anne Åkerberg SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 JOHDANTO 1 2 TARKKAILU

Lisätiedot

Kontio-Klaavunsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan nro 66/07/1 lupamääräyksen 1 muuttaminen ja toiminnanaloittamislupa, Ii

Kontio-Klaavunsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan nro 66/07/1 lupamääräyksen 1 muuttaminen ja toiminnanaloittamislupa, Ii LUPAPÄÄTÖS Nro 16/09/1 Dnro PSY-2009-Y-8 Annettu julkipanon jälkeen 16.3.2009 ASIA Kontio-Klaavunsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan nro 66/07/1 lupamääräyksen 1 muuttaminen ja toiminnanaloittamislupa,

Lisätiedot

Raumjärvensuon turvetuotantoalueen tuotantolohkon 4 ympäristölupa, korkeimman hallinto-oikeuden palauttama asia, Laitila

Raumjärvensuon turvetuotantoalueen tuotantolohkon 4 ympäristölupa, korkeimman hallinto-oikeuden palauttama asia, Laitila Etelä-Suomi Päätös Nro 111/2012/2 Dnro ESAVI/447/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.5.2012 ASIA HAKIJA Raumjärvensuon turvetuotantoalueen tuotantolohkon 4 ympäristölupa, korkeimman hallinto-oikeuden

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii 1 PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.5.2012 ASIA HAKIJA Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii Vapo Oy PL 22 40101 Jyväskylä 2 SISÄLLYSLUETTELO HAKEMUS...

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi 21.6.2011 Jaakko Soikkeli Turvetuotanto Saarijärven reitillä, muu maankäyttö ja luontainen vedenlaatu

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Limnologipäivät 11.4.2013 Pia Högmander & Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus TASO-hanke Metsätalouden

Lisätiedot

MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS

MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS PERÄLÄN TURVE OY MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS EUROFINS AHMA OY Projektinro: 20550 PERÄLÄN TURVE OY MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN

Lisätiedot

Tehokkaita ratkaisuja turvetuotannon vesien käsittelyyn, Tukos-projektin seminaari Oulu 3.12.2009 Petri Tähtinen

Tehokkaita ratkaisuja turvetuotannon vesien käsittelyyn, Tukos-projektin seminaari Oulu 3.12.2009 Petri Tähtinen Vesiensuojelun näkökulma turvetuotannon lupahakemuksiin Tehokkaita ratkaisuja turvetuotannon vesien käsittelyyn, Tukos-projektin seminaari Oulu 3.12.2009 Petri Tähtinen 1 Petri Tähtinen Vapo Paikalliset

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 108/2013/1 Dnro PSAVI/77/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 108/2013/1 Dnro PSAVI/77/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 108/2013/1 Dnro PSAVI/77/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2013 ASIA Jokineva-Kiikkurämeen turvetuotantoalueen ympäristölupahakemus, Pyhäjärvi LUVAN HAKIJA Konepalvelu Honkala

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan suoluontoselvitykset 2017

Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan suoluontoselvitykset 2017 Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan suoluontoselvitykset 2017 Etelä-Pohjanmaan liitto 2017 1 Etelä-Pohjanmaan III vaihemaakuntakaavan suoluontoselvitykset 2017 ISBN 978-951-766-349-6 (nide) ISBN 978-951-766-350-2

Lisätiedot

Turvetuotantoalueiden ja luonnonarvosoiden valintaprosessi ja Natura-arvioinnin tarveharkinta,

Turvetuotantoalueiden ja luonnonarvosoiden valintaprosessi ja Natura-arvioinnin tarveharkinta, Turvetuotantoalueiden ja luonnonarvosoiden valintaprosessi ja Natura-arvioinnin tarveharkinta, Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, valmisteluvaiheen aineistosta ehdotusvaiheeseen 2018 Ehdotusvaiheen 1 aineiston

Lisätiedot

Soiden luonnontilaisuusluokittelu ja sen soveltaminen. Eero Kaakinen

Soiden luonnontilaisuusluokittelu ja sen soveltaminen. Eero Kaakinen Soiden luonnontilaisuusluokittelu ja sen soveltaminen Eero Kaakinen 23.3.2011 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, 23.3.2011 1 Soiden luonnontilaisuuden

Lisätiedot

Virtain luonnonsuojeluyhdistys ry c/o Larissa Heinämäki Havangantie Vaskivesi

Virtain luonnonsuojeluyhdistys ry c/o Larissa Heinämäki Havangantie Vaskivesi Virtain luonnonsuojeluyhdistys ry VALITUS c/o Larissa Heinämäki Havangantie 418 34710 Vaskivesi 14.7.2016 larissa.heinamaki@iki.fi Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry Kuninkaankatu

Lisätiedot

Päätös Nro 239/2011/4 Dnro ESAVI/467/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2011

Päätös Nro 239/2011/4 Dnro ESAVI/467/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 239/2011/4 Dnro ESAVI/467/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2011 ASIA HAKIJA Lampsansuon turvetuotantoa koskevan ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen ja tuotantoalueen

Lisätiedot

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012

Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Metsäpäivä Kirjavalan metsästysmaja 11.4.2012 Visa Niittyniemi 24.5.2012 1 Järvien luokittelu Environment Centre / Presentation / Author Lovasjärvi 2 24.5.2012 Simpelejärven länsiosan fosforikuormitus

Lisätiedot

Turvetuotannon vesiensuojelu tapaus Jukajoki SciFest tiedekahvila 10.4.2013 Hilkka Heinonen

Turvetuotannon vesiensuojelu tapaus Jukajoki SciFest tiedekahvila 10.4.2013 Hilkka Heinonen Turvetuotannon vesiensuojelu tapaus Jukajoki SciFest tiedekahvila 10.4.2013 Hilkka Heinonen kuvat: Hilkka Heinonen Turvetuotanto ja vesistövaikutusten hallinta: Relevanteista faktoista tehokkaisiin normeihin

Lisätiedot

No 1586/17 VAPO OY:N UUDENMAAN ALUEEN TURVETUOTANNON PÄÄSTÖ- JA VESISTÖTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI Lappeenrannassa 20. päivänä kesäkuuta 2017

No 1586/17 VAPO OY:N UUDENMAAN ALUEEN TURVETUOTANNON PÄÄSTÖ- JA VESISTÖTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI Lappeenrannassa 20. päivänä kesäkuuta 2017 No 1586/17 VAPO OY:N UUDENMAAN ALUEEN TURVETUOTANNON PÄÄSTÖ- JA VESISTÖTARKKAILUN VUOSIRAPORTTI 2016 Lappeenrannassa 20. päivänä kesäkuuta 2017 Niina Hätinen tutkija SISÄLTÖ FINAS-akkreditointipalvelun

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Vaasan hallinto-oikeus Korsholmanpuistikko 43 PL VAASA Puhelin Faksi Sähköposti

Vaasan hallinto-oikeus Korsholmanpuistikko 43 PL VAASA Puhelin Faksi Sähköposti Vaasan hallinto-oikeus Korsholmanpuistikko 43 PL 204 65101 VAASA Puhelin 029 56 42611 Faksi 029 56 42760 Sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi Päätös 1 (6) Antopäivä Päätösnumero 6.2.2018 18/0048/1 Diaarinumero

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Viurusuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja vesilain mukainen poikkeuslupa sekä toiminnan- ja

Lisätiedot

Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet

Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet Kampinneva, Lapua... 3 Haisuneva, Lapua... 4 Hirvineva-Pitkäkangas, Lapua... 5 Peurainneva, Ilmajoki ja Kurikka... 6 Isokerusneva, Ilmajoki ja Jalasjärvi... 7 Pikkukerusneva,

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Maankäyttövaihtoehto 2... 3 2.1 Valuma

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella

Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Ympäristösuunnittelija Reijo Lähteenmäki Etelä-Savon ELY Mikkeli 16.11.2010 Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Yleistä Kyyvesi kuntoon hankkeen tarkoituksena

Lisätiedot

30.08.13 KHO Powerpoint-pohja

30.08.13 KHO Powerpoint-pohja 1 KHO Powerpoint-pohja KHO:n oikeuskäytännön viimeaikaisia suuntaviivoja ympäristöasioissa - näkökulmia luonnonarvoihin oikeussihteeri Arto Hietaniemi SYS-päivät 5.9.2013 Helsinki Rakentamis- ja ympäristöasiat

Lisätiedot

Liikennemäärät ja tien kunto pysyvät ennallaan. Liikennemäärät eivät nouse nykyisestään.

Liikennemäärät ja tien kunto pysyvät ennallaan. Liikennemäärät eivät nouse nykyisestään. Page 1 Arviointitaulukko VE0 VE1 VE2 Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen ja elinkeinotoimintaan Vaikutukset maankäyttöön Maankäyttö säilyy nykyisenä. Jako-Muuraissuo muuttuu melko luonnontilaisesta suoalueesta

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN

ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA VERKOSTON ALUEISIIN ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVA YHTEENVETO ITÄ-UUDENMAAN MAAKUNTAKAAVAN VAIKUTUKSISTA NATURA 2000 -VERKOSTON ALUEISIIN 2007 1. Taustaa Natura 2000 verkosto on Euroopan Unionin kattava luonnonsuojelulle tärkeiden

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS 2014-2015 15.2.2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Selvityksen tausta ja lähtöainesto 2. Ylivirtaamatilanteet ja niiden määritys 3. Virtaaman vaikutus vedenlaatuun

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 10

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 10 1 KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 10 Tekninen lautakunta 18.10.2017 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Muut saapuvilla olleet 18.10.2017 klo 17.00 Kunnanviraston kokoushuone

Lisätiedot

Sanginjoen ekologinen tila

Sanginjoen ekologinen tila Sanginjoen ekologinen tila Tuomas Saarinen, Kati Martinmäki, Heikki Mykrä, Jermi Tertsunen Sanginjoen virkistyskäyttöarvon parantaminen ja ekologinen kunnostus Esityksen sisältö 1. Johdanto 2. Yleistä

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella Hannu Marttila Motivaatio Orgaaninen kiintoaines ja sedimentti Lisääntynyt kulkeutuminen johtuen maankäytöstä. Ongelmallinen etenkin turvemailla, missä

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 35/2011/1 Dnro ISAVI/14/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.3.2011 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä TASO hankkeen kuulumisia , Karstula Jaakko Soikkeli

Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä TASO hankkeen kuulumisia , Karstula Jaakko Soikkeli Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä 2011 TASO hankkeen kuulumisia 13.10.2011, Karstula Jaakko Soikkeli KESÄN 2011 SELVITYKSET JA TOIMENPITEET 19.10.2011 - Vesistökartoitukset Saarijärven

Lisätiedot

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset

Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesistökuormitus ja -vaikutukset Metsätalouden vesiensuojelukoulutus, 14.6.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä vesistökuormitus

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 27.1.2014 Dnro PSAVI/188/04.08/2012 Ympäristöluvan hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Ällinsuon turvetuotantoalueen

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Turvetuotannon valvonnasta

Turvetuotannon valvonnasta Turpeenoton vesistövaikutukset -seminaari ja kansalaistapaaminen Jyväskylä 16-17.3.2012 Ansa Selänne Keski-Suomen ELY-keskus Alustuksen sisältö 1. Yleistä valvonnasta ja valvonnan keinoista 2. Turvetuotanto

Lisätiedot

Yleiskatsaus metsätalouden vesistövaikutuksiin ja vesiensuojelun lainsäädäntöön

Yleiskatsaus metsätalouden vesistövaikutuksiin ja vesiensuojelun lainsäädäntöön Yleiskatsaus metsätalouden vesistövaikutuksiin ja vesiensuojelun lainsäädäntöön Samuli Joensuu Lapua 12.11.2013 Sisältö Metsätalouden kuormitusvaikutuksista Muuttuva lainsäädäntö ja sen merkitys metsätalouden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Pohjoisnevan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton

Suomen luonnonsuojeluliiton Suomen luonnonsuojeluliiton 25.6.2009 Pohjanmaan piiri ry MUISTUTUS Valtionkatu 1 60100 SEINÄJOKI p. 06 312 7577 pohjanmaa@sll.fi Länsi-Suomen ympäristölupavirasto PL 115 00231 HELSINKI DRNO: LSY-2008-Y-375

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Lausunto Jari Soljakka Oy:n Matkusnevan ja Haukinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvasta, Viitasaari

Lausunto Jari Soljakka Oy:n Matkusnevan ja Haukinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvasta, Viitasaari Ympäristölautakunta 42 18.05.2016 Lausunto Jari Soljakka Oy:n Matkusnevan ja Haukinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvasta, Viitasaari YMPL 42 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Äänekosken

Lisätiedot