TERVETULOA ASUKKAAKSI

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERVETULOA ASUKKAAKSI"

Transkriptio

1 TERVETULOA ASUKKAAKSI Tervetuloa Ratapihankatu 28:n asukkaaksi! Tämä vihkonen toimii oppaanasi asumisen aloittamisessa, jatkamisessa ja päättämisessä. YLEISTÄ Ratapihankatu 28 on NAL Asunnot Oy:n omistama kohde, jonka tiloissa toimii Turun Seudun Nuorisoasunnot ry. Yhdistys toimii koko kaupungin alueella, ja osana työtään vastaa Ratapiha - kohteen apuisännöinnistä ja asumisen sisältöpalveluista. Jälkimmäisellä tarkoitetaan esim. vuokrauskäytänteitä, neuvontaa ja tukea asumiseen liittyvissä asioissa. Yhdistyksen ovet ovat aina auki asukkaille, erityisesti päivystysaikoina. Aikaa varaamatta asukas voi tulla muun muassa tulostamaan tositteita, tekemään maksusuunnitelmia tai kysymään neuvoja, liittyipä avuntarve asumiseen, asuntoon tai omaan elämään. Aina ei edes tarvitse olla asiaa, pelkkä seurantarve riittää syyksi. YHTEYSTIEDOT Käyntiosoite: Turun Seudun Nuorisoasunnot ry Ratapihankatu 28 A Turku Vihkosesta löydät myös vastuunjakotaulukon, josta selviää keneen voit olla yhteydessä erilaisissa arkipäivän tilanteissa.

2 KOTISI Omassa asunnossasi saat tehdä lakien ja talon järjestyssääntöjen määrittämissä rajoissa mitä haluat. Olet kuitenkin vuokralaisena vastuussa myös vieraidesi aiheuttamista vahingoista, joten selkeät pelisäännöt heidän kanssaan kannattaa pitää. Asukkaan, perheenjäsenen tai vieraan aiheuttamasta joko tahallisesta tai huolimattomuudesta johtuvasta vahingosta vastaa aina vuokralainen. Isännöitsijällä on oikeus tehdä kuntotarkastuskäynti asuntoosi etukäteen sovittuna ajankohtana. YLEISTÄ Jos suunnittelet pitäväsi asunnossasi juhlat, kerro siitä ajoissa muille naapureille vaikka Facebook-ryhmän seinälle postatussa ilmoituksessa. Tällä pidät yllä naapurisopua. FACEBOOK Jos et ole vielä sitä tehnyt, lisää facebookissa käyttäjä nimeltään Turun Seudun Nuorisoasunnot ry kaveriksesi. Työntekijä lisää sinut Ratapihankadun nuoret -nimiseen ryhmään, jossa julkaistaan taloon liittyviä tiedotteita ja asukkaat käyvät vuoropuhelua yhteisistä asioista. Ryhmä on suljettu ja salainen. SÄHKÖ Jos olet tehnyt jo sähkösopimuksesi, saat sähköt päälle ulko-oven lähettyvillä olevasta sulakekaapista napsauttamalla pääkytkimen ON-asentoon. Sähkösopimus pitää aina tehdä ajoissa ennen muuttoa, sillä sähkön asuntoon saamisessa kestää yleensä kolme päivää. Jos olet unohtanut hoitaa tämän, saattaa nopeutettu sähkön asuntoon saaminen maksaa jopa 60 euroa kannattaa siis muistaa! Samasta kaapista löydät sulakkeiden vivut jotka osoittavat ylöspäin. Jos sulake rikkoontuu tai käytät viallista sähkölaitetta, vipu kääntyy osoittamaan alaspäin. Kun vipu käännetään ylös sähköt toimivat taas, mutta sitä ennen sinun on tarkistettava sähköhäiriön aiheuttanut syy ja poistettava se. SÄHKÖLAITTEET Asuntoon kuuluvat kiinteät sähkölaitteet (jääkaappi, hella, lampun pistokkeet jne.) saa asentaa vain valtuutettu asentaja. Lamppujen ja loisteputkien hankinta ja vaihto ovat sinun vastuullasi. Jos lampun vaihtamisessa ilme-ee ongelmia, kysy apua huoltomieheltä, älä väännä väkisin rikkoutuneena lamput, kuten muutkin sähkölaitteet, voivat olla erittäin vaarallisia. Kaikki pistorasiat ovat suojamaadoitettuja, ja niihin saa kytkeä vain maadoitetun tai suojaeristetyn kojeen pistotulpan.

3 KYLMÄSÄILYTYSLAITTEET Jääkaapin oikea lämpötila on +5 astetta, pakastimen -18. Ne täytyy puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa. Myös putkisto ja pakastin kannattaa sulattaa pari kertaa vuodessa. Sulatusohjeet löydät oppaan "Yleisiä ohjeita" -osiosta. Jos jääkaappipakastimessasi on vikaa, tee viipymättä vikailmoitus osoitteessa taloteam.fi. PYYKKI- JA ASTIANPESUKONE Pyykkikone tai astianpesukone eivät kuulu perusvarusteluun, eikä niitä saa asennettua kaikkiin asuntoihin. Jos asunnossasi on paikka jommallekummalle, niin ne saa laittaa, mutta asentaminen kannattaa jättää ammattilaiselle. -Voit myös kysäistä neuvoa talon huoltomieheltä. Huomaathan, että väärin asennetun tiski- tai pesukoneen aiheuttamia vahinkoja ei vakuutus korvaa, joten asiantuntevan asentajan hankkiminen auttaa mahdollisesta isosta pulasta. VESI- JA VIEMÄRILAITTEET Vuotavista hanoista tai muista vastaavista ongelmista jätetään vikailmoitus huoltoyhtiölle. Jos kylpyhuoneessa tai muualla asunnossa tapahtuu vesivahinko, se tulee ilmoittaa välittömästi. Ilmoittamatta jättäminen aiheuttaa sinulle huoneenvuokralaislain mukaisen korvausvelvollisuuden. Viemäriin ei saa kaataa rasvaa tai muuta sinne kuulumatonta, eikä vessanpytystä saa vetää alas mitään ylimääräistä (esim. tamponit, roskat, rasva ym.). VESILUKOT JA LATTIAKAIVOT Jos vesi jää seisomaan keittiön tai kylpyhuoneen lavuaariin, aloita puhdistamalla vesilukko. Ohjeet tähän löydät Yleisiä ohjeitaosiosta. Jos vesilukon puhdistus ei autaa, niin tee vikailmoitus. Viemäreihin kannattaa laskea säännöllisesti vettä, muuten ne kuivuvat ja alkavat haista. Lattiakaivo tulee puhdistaa säännöllisesti ja riittävän usein, kerran kuukaudessa on hyvä määtä. Ohjeet tähänkin löydät Yleisistä ohjeista. KYLPYHUONE Suihkun jälkeen kuivaa suihkun lattia lastalla ja jätä kylpyhuoneen ovi auki.. Tämä auttaa pitämään kylpyhuoneen ilman raikkaampana. Samoin silloin, jos pyykkisi ovat kuivumassa kylpyhuoneessa, ovi kannattaa pitää auki, vaatteet kuivuvat paljon nopeammin.

4 LATTIAT Asunnoissa on sekä laminaatti -että muovimattoa ja molempia on kunnossa ja kauniina pysymisen kannalta tärkeää hoitaa oikein. Jos lattialle roiskuu jotain, se tulee pyyhkiä heti pois. Kuivuttuaan roiskeet eivät lähde helposti irti, eikä niitä saa useinkaan puhdistettua lattian pintaa rikkomatta. Lisää lattianpesuohjeita löydät sivulta Yleisiä ohjeita. LÄMMITYSLAITTEET Osassa asunnoista lattiat ovat laminaattia, osassa muovimattoa, ja molempia on kunnossa ja kauniina pysymisen kannalta tärkeää hoitaa oikein. Jos lattialle roiskuu jotain, se tulee pyyhkiä heti pois. Kuivuttuaan roiskeet eivät lähde helposti irti, eikä niitä saa useinkaan puhdistettua lattian pintaa rikkomatta. Lisää lattianpesuohjeita löydät sivulta Yleisiä ohjeita. PALOVAROITIN Laki velvoittaa käyttämään palovaroitinta, vähimmäismäärä on yksi varoitin per alkava 60 m2. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asuntoosi tarvitset yhden palovaroittimen. Sen löydät jo valmiina asunnostasi. Hälyttimen toiminnan tarkistaminen muutaman kerran vuodessa sekä tarpeen vaatiessa patterin vaihtaminen kuuluvat asukkaan velvollisuuksiin. Palovaroitin tulee sijoittaa kattoon keskelle huonetta, ei ilmanvaihtojärjestelmän lähelle. Oikea sijoituspaikka auttaa palovaroitinta toimimaan oikein. PARVEKE Asuntoon kuuluvalla ranskalaisella parvekkeella ei saa tupakoida. Parvekkeita ei myöskään ole tarkoitettu petivaatteiden tai muiden vastaavien tuulettamista varten, sitä varten pihalla on mattoteline. Parvekkeen kaiteeseen saa kiinnittää omia kukkalaatikoita, kunhan ne ovat helposti purettavissa, eivät paina liikaa tai aiheuta häiriötä muille naapureille (ylivuotava vesi tms.).

5 KOTIVAKUUTUS Kotivakuutus on edullinen vaihtoehto, joka voi parhaimmillaan pelastaa isosta pinteestä. Monilla vakuutusyhtiöillä on erikseen nuorille tarkoitettuja vakuutuksia, Vuosihinta on noin 100 /kk. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, niin voit ottaa vakuutuksen soittamalla Fortum:in asiakaspalveluun ja kysymällä AIG-kotivakuutusta. Hinta on n. 8 /kk. LEMMIKIT Asunnossa saa pitää lemmikkejä, mutta vuokralaisena olet vastuussa myös niiden aiheuttamista vahingoista. Kotivakuutuksissa on erilaisia ehtoja lemmikkien suhteen, kannattaa tutustua tähän vakuutusta ottaessa. INTERNET Vuokraasi sisältyy ilmainen 10 mbt/s internet. Internetin käyttöönotto tapahtuu soittamalla Elisan asiakaspalveluun numeroon , arkisin klo 8-19, lauantaisin LÄHIPALVELUT Ratapihankadulle muuttaessasi terveysasemaksesi tulee Keskustan terveysasema osoitteessa Käsityöläiskatu 2, jonka ajanvaraunumero on Kansaneläkelaitos löytyy osoitteesta Eerikinkatu 26. Hakemukset kannattaa tehdä e-asioinnissa, jonka löydät osoitteesta kela.fi. Jos hakemusten kanssa on ongelmia,, voit ottaa yhteyttä TSNA ry:n työntekijään tai käydä Kelan toimistolla. TE-toimisto sijaitsee osoitteessa Linnankatu 52 B. Sosiaalitoimiston löydät osoitteesta Linnankatu 23. Pulmia työ- tai opiskelupaikan haun kanssa? Ohjaamo auttaa osoitteessa Yliopistonkatu 25 A, neljäs kerros. Löydät lisätietoa osoitteesta facebook.com/ohjaamo. Fölin palvelutoimisto palvelee Aurakatu 5, Turku -osoitteessa. Toimisto avoinna ma-pe 8-18, la 9-14, pyhäpäivinä suljettu. Fölin puhelinpalvelu avoinna ma-pe 8-15, la 9-14, puh HARRASTEMAHDOLLISUUDET Turku tarjoaa oivat puitteet harrastamiseen, täältä löytyy maksutonta ja maksullista toimintaa jokaiseen makuun, Netistä voit katsoa Harrasteet Turku -sivun, Nuorten toiminta- ja taidetalo Vimman tarjonnan sekä Menovinkit ja Tapahtumakalenterin. Turun kaupungin sivuilta löydät tietoa luontokohteista ja lenkkipoluista ja syksyisin alkavat kansalaisopistojen monenmoiset kurssit.

6 KERHOHUONE YHTEISET TILAT Kerhohuoneen ovi on auki välisen ajan, silloin huonetta saa käyttää. Yksityistilaisuuksia varten voit varata tilan, ja sopimuksen mukaan myös pitää ovea auki myöhempään. Varaukset tehdään yhdistyksen toimihenkilöille, ensisijaisesti asumisohjaajalle. Kerhohuoneen yhteydessä on myös pieni työtila, jota voit kysyä lainaksi. Löydät kerhohuoneesta yleisessä käytössä olevat kahvin- ja vedenkeittimen sekä lukemista. Lainattavana on pelejä (merkitse lainaus vieressä olevaan vihkoon). PESUTUPA Pesutupa on avoinna kello Pöydällä on kalenteri, josta varataan pyykkivuoroja. Toisten varaamilla vuoroilla tilaan ei ole asiaa. Pesutuvasta löydät ohjeet pesukoneen käyttämiseen. Pesukoneissa on automaattisesti hajusteettomat pesuaineet, omia ei tarvitse (eikä saa) käyttää. Rintaliivit pestään joko käsin tai pesupussissa (pesupusseja on pöydällä, ja ne ovat kaikkien yhteisessä käytössä älä siis vie niitä omaan asuntoosi, vaan jätä joko kuivumaan tai samaan paikkaan, josta otit ne). Pyri aina viemään vaatteesi pois ennen vuoron loppua, tai kirjoita kalenteriin yön yli kuivauksessa tai vastaavaa. Jos omalla vuorolla on toisten pyykkejä unohtunut kuivumaan, siirretään ne nätisti pyykkikärryyn. Älä käytä kuivauspuhallinta yöllä.

7 RAPPUKÄYTÄVÄ JA HISSI Rappukäytävässä ei pelastuslain nojalla saa säilyttää tavaraa, sillä se on paloturvallisuusriski. Lastenvaunuja voi säilyttää 0. kerroksen häkkivarastossa niille varatulla paikalla. Jos hissin kanssa ilmenee häiriöitä, tee vikailmoitus huoltoyhtiöön tai soita hissiyhtiön päivystysnumeroon. PYÖRÄKELLARI Pyöräkellariin voit jättää pyöräsi turvallisesti. Pyöräkellarissa on telineitä, joihin voit lukita pyöräsi kiinni. Käytä aina telinettä ja jätä pyöräsi paikkaan, jossa se ei ole kenenkään tiellä. Aina pyöräkellarista poistuessasi huolehdi, että ovi tulee perässäsi lukkoon. Tämä lisää niin asukkaiden kuin asukkaiden omaisuudenkin turvallisuutta. JÄTEHUOLTO Roskat viedään pyöräkellarin yhteydessä olevaan jätehuoneeseen ja lajitellaan oikeisiin jäteiastioihin. Huolehdi kierrätyksestä: esimerkiksi polttokelpoiseen jätteeseen viedyt palamattomat jätteet (lasi ja metalli) aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia taloyhtiölle. Jätehuolto maksetaan sinunkin vuokrastasi, joten lajitteleminen kannattaa. Helppo niksi jätteiden lajitteluun on laittaa vaikka yhteen kaappiin kolme paperikassia: yksi metallille, yksi lasille, yksi paperille. Näin on helpointa kierrättää oikein, eikä se maksa aikaa eikä rahaa. Jätehuoneesta löydät polttokelpoisen jätteen, metallin, lasin ja paperin sekä biojätteen keräyslaatikot. Viethän roskapussisi huolellisesti perille asti. Huonekaluja ei saa hävittää jätehuoneen kautta. Esimerkiksi Facebookista löydät lukuisia ryhmiä, joi-den kautta voit lahjoittaa käyttökelpoisia tavaroita. Lisäksi esimerkiksi Turun Ekotori hakee pienestä maksusta suoraan kotoa kannettuna vanhoja huonekaluja, pesukoneita ynnä muuta. Lähin Ekotorin piste sijaitsee Kirkkotiellä, jonne voit myös itse viedä huonekalujasi ynnä muita tarpeettomia tavaroita, niin ehjiä kuin rikkinäisiäkin. Talossa on oma kierrätyskoppi, jonne voi luovuttaa itselle tarpeettomat ja ehjät tavarat.

8 KUNTOSALI Kuntosali pysyy siistinä ja käyttökuntoisena yhteisellä panostuksella. Laitteita saa käyttää vapaasti, mutta vältäthän meteliä aiheuttavaa toimintaa kello välillä. Siivoa jäljet aina käytön jälkeen; jätä sali siistiin kuntoon, sillä väestösuojan siivoaminen ei kuulu porrassiivoojan työhön. VARASTOT Jokaisella asunnolla on oma varastokomeronsa 0-kerroksessa, siellä saat säilyttää omia tavaroitasi. Otathan huomioon, että auton talvi- tai kesärenkaita ei järjestyssääntöjen nojalla saa säilyttää varastossa. Häkkivaraston oveen tarvitset riippulukon (esimerkiksi Clas Ohlson, IKEA ja rautakaupat myyvät sopivia). Muista huolehtia oman varastosi lukitsemisesta; vuokralaisena olet vastuussa varastostasi ja sen sisällöstä, myös sellaisesta sisällöstä, jonka joku muu avonaiseen varastoosi on tuonut. KIERRÄTYSKOPPI Varastossa on kierrätyskomero, jonne voit tuoda tarpeettomia pieniä esineitä (astioita, pienkodinkoneita yms.). Sieltä voit myös käydä katsomassa, josko löytäisit jotain tarpeellista. Ota yhteys yhdistyksen työntekijään ja kysy avainta! Isompia, ehjiä ja toimivia kodinkoneita ja huonekaluja voit tarjota myös Ratapihankadun nuoret-ryhmässä muille asukkaille, jolloin niistä eroon pääseminen voi olla paljon helpompaa ja nopeampaa. TAKAPIHA Takapiha laitetaan keväisin ja syksyisin yhteisissä talkoissa kuntoon, ja asukkaat huolehtivat pihasta itse. Kaikkien toivotaan osallistuvan pihan siisteyden ylläpitämiseen. Tupakantumpit tulee laittaa tuhkakuppeihin: joka pöydällä on omansa ja oven vieressä on yksi. Kukkaruukut eivät ole tuhkakuppeja. Kesällä kukat kastellaan päivittäin, joten jos käytät pihaa, voit samalla kastella kukat. Pihan nurkissa on talkoovoimin tehdyt sohvaryhmät, joiden yhteydessä on laatikoissa tyynyjä ja mattoja, jotka ovat vapaassa käytössä. Tyynyt ja matot kerätään käytön jälkeen laatikkoihinsa, etteivät ne kastu ja mene pilalle.

9 TUPAKOINTI Asunnoissa tupakointi on ehdottomasti kielletty. Jos asunnossa haisee tupakalta pois muuttaessasi, ionisointi tai viime kädessä kapselimaalaus laskutetaan sinulta. Ehdoton tupakointikielto koskee myös ranskalaisia parvekkeita. Tupakoida saa paikoilla, joilla on tuhkakuppeja yksi löytyy talon etuoven vierestä, toinen takapihalta oven vierestä sekä takapihan pöydiltä. Älä heitä tumppeja maahan tai kukkapurkkiin, vaan käytä tuhkakuppia. PYSÄKÖINTI Pihalla ei kiinteistökohtaisia paikkoja ole. Oman autotallipaikan saat varattua vuokrasopimuksen teon yhteydessä, mutta myös myöhemmin, jos vielä sisään muuttaessa tarvetta paikalle ei ole. Ole pysäköintipaikan vuokrauksesta yhteydessä TSNA:n toimihenkilöihin. Satunnaisesti voit pyytää autotallin vieraspaikkaa käyttöön korkeintaan 3 vuorokaudeksi kerrallaan kauempaa saapuville vieraille. Asumisohjaaja lainaa avainta, joten ota yhteyttä tai tule käymään. TALOLTA LAINATTAVISSA Arjessa tulee välillä eteen tilanteita jolloin tarvitaan "kättä pidempää työkalua". Yhdistyksen työntekijöiltä löytyy lainattavaksi työkalupakki, joka sisältää porakoneen ja paljon erilaisia teriä, vasaran, mitan, neljäosaisen pihtisarjan sekä risti- ja talttapäisiä ruuvimeisseleitä. Lainattavissa on myös silitysrauta, imuri, ompelukone ja ompeluun liittyviä pientarvikkeita, termoskannu ja jotain astioita sekä ikkunalasta..

10 KÄYTÄNNÖN ASIOITA VUOKRASOPIMUS Vuokrasopimuksesi on määräaikainen, vuokrasopimuksen tekemisen ajankohdasta riippuen joko viisi vuotta tai siihen asti, että täytät 35 vuotta. Aiempiin viisi vuotta kestäviin vuokrasopimuksiin voi hakea jatkoaikaa. Hakemus käsitellään yksilöllisesti, huomioiden mm. asumishistoria. MAKSUT Vuokra maksetaan vuokrasopimuksen yhteydessä ilmoitetulle tilille, eikä erillisiä laskuja lähetetä joka kuukausi. Jos vuokranmaksun kanssa tulee ongelmia, ota pikaisesti yhteyttä toimistoon tai NAL-asunnot oy:n asiakaspalveluun, älä jätä maksamatta. Maksusuunnitelma on mahdollista tehdä ennen erä-päivää, joten älä jää yksin pulmasi kanssa! VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Irtisanomisaika on asukkaan puolelta yksi kokonainen kalenterikuukausi: jos esimerkiksi haluat muuttaa pois 1.6., sinun on irtisanottava vuokrasopimus viimeistään Asunnon irtisanomisen kanssa samalla lomakkeella irtisanotaan myös autopaikka. AVAIMIEN PALAUTUS Avaimet palautetaan toimistoaikana viimeistään vuokrasopimuksen viimeistä päivää seuraavana päi-vänä kello 12 mennessä toimistoon. Jos avaimia ei palauteta, sinulta peritään avainten uusimisesta aiheutuvat kulut. MITÄ ASUNTOON EI JÄTETÄ Oman asumisen aikana sinne tuotuja tai asennettuja tavaroita; näitä ovat muun muassa lamput, peilit, sisustustarrat. Jälkeen jättämäsi tavarat poistetaan sinun laskuusi, katso korjaushinnasto tämän oppaan lopusta.. MITÄ ASUNTOON JÄTETÄÄN Asuntoon jätetään kaikki kiinteät kalusteet ja palovaroitin. Kalusteiden kuuluu olla ehjiä ja puhtaita. Puhdistusohjeet löydät "Yleisiä ohjeita" -osiosta..

11 YLEISIÄ OHJEITA LATTIOIDEN HOITO Puhdistaminen aloitetaan imuroimalla ensin pölyt pois. Sen jälkeen lattian voi pestä veteen laimennetulla yleispesuaineella moppaamalla tai pyyhkimällä. Huolehdi, että pesuaine ei ole saippuapohjaista se jättää lattian pintaan liukkaan kalvon UUNIN JA LIEDEN PUHDISTAMINEN Uuni tulee puhdistaa aina, kun sitä lämmittäessä haisee kärähtäneeltä. Vuoista ja pelleistä tippuu helposti ruokaa tai rasvaa uunin pohjalle, ja kiinni palaessaan se lähtee hyvin huonosti irti. Uunin puhdistamiseen voit käyttää esimerkiksi Mr. Musclen uuninpuhdistusainetta, seuraa silloin aina käyttöohjeita tarkasti. Uunin voi puhdistaa myös muun muassa Marttojen niksillä: Kokeile ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa. Tämä seos levitetään uunin pohjalle, annetaan vaikuttaa vähän aikaa ja pyyhitään pois. Lieden voi puhdistaa sille sopivalla aineella. Muista pyyhkiä roiskeet aina pois heti, kun niitä tapahtuu; liesilevyjen käytöstä aiheutuva kuumuus polttaa nopeasti tahrat kiinni, minkä jälkeen niitä on ikävä poistaa. Levyjen ympärille pinttynyttä tummaa likaa voit puhdistaa perinteisellä niksillä; hieromalla tahroja sokeripalalla. Sokeripala on tarpeeksi karkea irrottaakseen likaa, mutta tarpeeksi pehmeä pitääkseen emaloinnin kunnossa. PAKASTIMEN SULATTAMINEN Sulata pakastin vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Sulatustarpeen näet pakastimen pinnoista; jos jäätä ja huurretta alkaa kertyä metallisiin osiin, on sulattamisen aika. Aloita siirtämällä pakastimen lämpötila pakastus-asteelle noin vuorokausi ennen sulattamista. Näin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät paremmin sulatusvaiheen. Katkaise virta ja siirrä pakasteet. Ne säilyvät kylmälaukussa tai sanomalehtiin käärittynä pahvilaati-koissa tarvittavan ajan. Voit myös nostaa pakasteesi ranskalaiselle parvekkeelle sulatuksen ajaksi, jos ulkona on pakkasta. Tämän jälkeen suojaa pakastimen edusta pyyhkeillä, ettei sulava vesi pääse vahingoittamaan lattiaa ja valumaan jääkaapin alle. Laita pakastimen alle jokin astia, esimerkiksi uuninpelti. Jätä pakastimen ovi auki. Sulatusta voit nopeuttaa myös keittämällä vettä ja laittamalla kattilan pakastimeen, missä höyry ja lämpö sulattaa jääkerroksia. Muista valvoa sulavaa pakastinta! Sulamisen jälkeen puhdista pakastin. Käytä kosteaa liinaa ja pyyhi kaikki pinnat huolellisesti. Tämän jälkeen kuivaa sisäpinnat, ja jätä pakastimen ovi auki ja anna sen tuulettua kunnolla ennen kuin laitat virrat päälle ja pakasteet sisälle.

12 HAJULUKON PUHDISTAMINEN Jos lavuaarista ei lähde vesi liikkumaan tai viemärin läheisyydessä leijuu viemärin haju, ensimmäinen tehtävä on puhdistaa hajulukko. Sinne kerääntyy helposti hiuksia ja muuta likaa, joka hidastaa viemä-rin vetämistä. Aloita irrottamalla sivuliitos, eli poistoputki, joka lähtee hajulukosta alaspäin. Tämän jälkeen voit irrot-taa hajulukon yläliitoksesta, eli lavuaarista, kierittämällä sen irti. Alla kannattaa pitää astiaa likaveden varalta. Vedä hajulukko rauhallisesti alas ja kaada lukossa olevat vedet pois. Tämän jälkeen voit puhdistaa hajulukon esim. vanhalla tiskiharjalla. Hajulukon sisällä saattaa olla lisää hiuksia tai muuta likaa, älä vedä niitä vessanpytystä vaan heitä roskiin vessanpytyn tukoksen poistaminen on huomattavasti vaikeampaa, ja siihen tarvitset huoltomiestä. Kuivaa hajulukon ulkopuoli puhdistuksen jälkeen, ja kierrä takaisin paikoilleen. Muista kiinnittää myös poistoputki! LATTIAKAIVON PUHDISTAMINEN Nosta ensimmäiseksi lattiakaivon ritilä pois. Poista irtonaiset hiukset ja roskat. Tämän jälkeen laske lattiakaivoon puhdasta vettä, ja kaada perään mietoa yleispesuainetta tai Fairya. Anna vaikuttaa sen aikaa, että peset ritilän puhtaaksi, minkä jälkeen laske lisää vettä. Voit käyttää lattiakaivon puhdistamiseen myös Marttojen ekovinkkiä: kaada lattiakaivoon 1 dl ruokasoodaa ja 2 dl väkiviinaetikkaa. Yhdistyessään aineet vaahtoavat, ja kun sihinä loppuu, kaada lattiakaivoon 10 litraa puhdasta, kuumaa vettä. ILMANVAIHTOSUODATTIMEN KOTELON PUHDISTAMINEN Suodatin kannattaa puhdistaa tasaisin väliajoin, noin kuukauden välein, jotta ilma vaihtuu ja pysyy hyvälaatuisena myös lämpiminä kesäkuukausina. Puhdista kotelo pyyhkimällä kostealla rätillä ulkopuolelta. KYLPYHUONEEN PUHDISTAMINEN Kylpyhuoneen puhdistukseen käy mieto yleispesuaine, joilla pyyhitään seinät ja lattia. Lavuaarin ja vessanpytyn pesemiseen sopii kylpyhuoneeseen tarkoitettu puhdistusaine, jossa on kalkkia purkavia ainesosia. Näitä löydät kaupasta hyllystä nimellä anti-calc.

13 LIESITUULETTIMEN PUHDISTAMINEN Liesituulettimen suodatin tulee puhdistaa aika ajoin, noin kahden kuukauden välein. Likainen ja rasvainen suodatin on pahimmillaan paloturvallisuusriski. Aloita ruuvaamalla ritilä irti. Ritilän likaisuus-asteesta riippuen saattaa riittää pelkkä kuumassa vedessä ja astianpesuaineessa liottaminen. Jos rasvaa ja pölyä on ehtinyt kertyä paljon, hankaa esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla ritilä puhtaaksi, käyttäen runsaasti vettä ja rasvaa liuottavaa astianpesuainetta (esimerkiksi Fairy käy tähän hommaan loistavasti). Anna puhtaan ritilän kuivua kunnolla ja ruuvaa se varovasti takaisin. PALOHÄLYTTIMEN PATTERIEN VAIHTAMINEN Palohälytin alkaa piipata noin minuutin välein merkiksi siitä, että on aika vaihtaa patterit. Vaihto-operaatio kannattaa suorittaa heti, eikä vasta sitten, kun hermot ovat jatkuvasta piippaamisesta kireinä. Palohälyttimen kyljestä löydät nuolen, joka osoittaa kielekkeeseen hälyttimen yläreunassa. Paina tätä kielekettä esimerkiksi muovisella veitsellä ja työnnä samalla kansi pois paikoiltaan. VIKAILMOITUS Jos huomaat asunnossasi jonkin vian tai huollon tarpeen, tee siitä vikailmoitus. Ilmoituksen voit tehdä soittamalla numeroon , joka toimii 24 h/vrk. Ei -kiireellisissä tilanteissa voit tehdä ilmoituksen myös netissä osoitteessa Toimistoajan ulkopuolella soitetaan kun vika edellyttää nopeaa toimintaa esimerkiksi hissiin, veteen, sähköön ja lämpöön liittyvät ongelmat sekä rikkoutuneet ikkunat ja lukot). Toimistoajat ovat klo sekä kesäaikana klo Ovenavausmaksut suoraan huoltomiehelle arkisin klo Oven avaaminen maksaa 20 ja muina kuin mainittuina aikoina 40. Mikäli olet epävarma asunnon kuntoon tai korjaukseen liittyvistä ei-kiireellisistä asioista, ota yhteyttä asukasohjaajaan tai yhdistyksen toimihenkilöön.