TERVETULOA ASUKKAAKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERVETULOA ASUKKAAKSI"

Transkriptio

1 TERVETULOA ASUKKAAKSI Tervetuloa Ratapihankatu 28:n asukkaaksi! Tämä vihkonen toimii oppaanasi asumisen aloittamisessa, jatkamisessa ja päättämisessä. YLEISTÄ Ratapihankatu 28 on NAL Asunnot Oy:n omistama kohde, jonka tiloissa toimii Turun Seudun Nuorisoasunnot ry. Yhdistys toimii koko kaupungin alueella, ja osana työtään vastaa Ratapiha - kohteen apuisännöinnistä ja asumisen sisältöpalveluista. Jälkimmäisellä tarkoitetaan esim. vuokrauskäytänteitä, neuvontaa ja tukea asumiseen liittyvissä asioissa. Yhdistyksen ovet ovat aina auki asukkaille, erityisesti päivystysaikoina. Aikaa varaamatta asukas voi tulla muun muassa tulostamaan tositteita, tekemään maksusuunnitelmia tai kysymään neuvoja, liittyipä avuntarve asumiseen, asuntoon tai omaan elämään. Aina ei edes tarvitse olla asiaa, pelkkä seurantarve riittää syyksi. YHTEYSTIEDOT Käyntiosoite: Turun Seudun Nuorisoasunnot ry Ratapihankatu 28 A Turku info@turunnuorisoasunnot.fi Vihkosesta löydät myös vastuunjakotaulukon, josta selviää keneen voit olla yhteydessä erilaisissa arkipäivän tilanteissa.

2 KOTISI Omassa asunnossasi saat tehdä lakien ja talon järjestyssääntöjen määrittämissä rajoissa mitä haluat. Olet kuitenkin vuokralaisena vastuussa myös vieraidesi aiheuttamista vahingoista, joten selkeät pelisäännöt heidän kanssaan kannattaa pitää. Asukkaan, perheenjäsenen tai vieraan aiheuttamasta joko tahallisesta tai huolimattomuudesta johtuvasta vahingosta vastaa aina vuokralainen. Isännöitsijällä on oikeus tehdä kuntotarkastuskäynti asuntoosi etukäteen sovittuna ajankohtana. YLEISTÄ Jos suunnittelet pitäväsi asunnossasi juhlat, kerro siitä ajoissa muille naapureille vaikka Facebook-ryhmän seinälle postatussa ilmoituksessa. Tällä pidät yllä naapurisopua. FACEBOOK Jos et ole vielä sitä tehnyt, lisää facebookissa käyttäjä nimeltään Turun Seudun Nuorisoasunnot ry kaveriksesi. Työntekijä lisää sinut Ratapihankadun nuoret -nimiseen ryhmään, jossa julkaistaan taloon liittyviä tiedotteita ja asukkaat käyvät vuoropuhelua yhteisistä asioista. Ryhmä on suljettu ja salainen. SÄHKÖ Jos olet tehnyt jo sähkösopimuksesi, saat sähköt päälle ulko-oven lähettyvillä olevasta sulakekaapista napsauttamalla pääkytkimen ON-asentoon. Sähkösopimus pitää aina tehdä ajoissa ennen muuttoa, sillä sähkön asuntoon saamisessa kestää yleensä kolme päivää. Jos olet unohtanut hoitaa tämän, saattaa nopeutettu sähkön asuntoon saaminen maksaa jopa 60 euroa kannattaa siis muistaa! Samasta kaapista löydät sulakkeiden vivut jotka osoittavat ylöspäin. Jos sulake rikkoontuu tai käytät viallista sähkölaitetta, vipu kääntyy osoittamaan alaspäin. Kun vipu käännetään ylös sähköt toimivat taas, mutta sitä ennen sinun on tarkistettava sähköhäiriön aiheuttanut syy ja poistettava se. SÄHKÖLAITTEET Asuntoon kuuluvat kiinteät sähkölaitteet (jääkaappi, hella, lampun pistokkeet jne.) saa asentaa vain valtuutettu asentaja. Lamppujen ja loisteputkien hankinta ja vaihto ovat sinun vastuullasi. Jos lampun vaihtamisessa ilme-ee ongelmia, kysy apua huoltomieheltä, älä väännä väkisin rikkoutuneena lamput, kuten muutkin sähkölaitteet, voivat olla erittäin vaarallisia. Kaikki pistorasiat ovat suojamaadoitettuja, ja niihin saa kytkeä vain maadoitetun tai suojaeristetyn kojeen pistotulpan.

3 KYLMÄSÄILYTYSLAITTEET Jääkaapin oikea lämpötila on +5 astetta, pakastimen -18. Ne täytyy puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa. Myös putkisto ja pakastin kannattaa sulattaa pari kertaa vuodessa. Sulatusohjeet löydät oppaan "Yleisiä ohjeita" -osiosta. Jos jääkaappipakastimessasi on vikaa, tee viipymättä vikailmoitus osoitteessa taloteam.fi. PYYKKI- JA ASTIANPESUKONE Pyykkikone tai astianpesukone eivät kuulu perusvarusteluun, eikä niitä saa asennettua kaikkiin asuntoihin. Jos asunnossasi on paikka jommallekummalle, niin ne saa laittaa, mutta asentaminen kannattaa jättää ammattilaiselle. -Voit myös kysäistä neuvoa talon huoltomieheltä. Huomaathan, että väärin asennetun tiski- tai pesukoneen aiheuttamia vahinkoja ei vakuutus korvaa, joten asiantuntevan asentajan hankkiminen auttaa mahdollisesta isosta pulasta. VESI- JA VIEMÄRILAITTEET Vuotavista hanoista tai muista vastaavista ongelmista jätetään vikailmoitus huoltoyhtiölle. Jos kylpyhuoneessa tai muualla asunnossa tapahtuu vesivahinko, se tulee ilmoittaa välittömästi. Ilmoittamatta jättäminen aiheuttaa sinulle huoneenvuokralaislain mukaisen korvausvelvollisuuden. Viemäriin ei saa kaataa rasvaa tai muuta sinne kuulumatonta, eikä vessanpytystä saa vetää alas mitään ylimääräistä (esim. tamponit, roskat, rasva ym.). VESILUKOT JA LATTIAKAIVOT Jos vesi jää seisomaan keittiön tai kylpyhuoneen lavuaariin, aloita puhdistamalla vesilukko. Ohjeet tähän löydät Yleisiä ohjeitaosiosta. Jos vesilukon puhdistus ei autaa, niin tee vikailmoitus. Viemäreihin kannattaa laskea säännöllisesti vettä, muuten ne kuivuvat ja alkavat haista. Lattiakaivo tulee puhdistaa säännöllisesti ja riittävän usein, kerran kuukaudessa on hyvä määtä. Ohjeet tähänkin löydät Yleisistä ohjeista. KYLPYHUONE Suihkun jälkeen kuivaa suihkun lattia lastalla ja jätä kylpyhuoneen ovi auki.. Tämä auttaa pitämään kylpyhuoneen ilman raikkaampana. Samoin silloin, jos pyykkisi ovat kuivumassa kylpyhuoneessa, ovi kannattaa pitää auki, vaatteet kuivuvat paljon nopeammin.

4 LATTIAT Asunnoissa on sekä laminaatti -että muovimattoa ja molempia on kunnossa ja kauniina pysymisen kannalta tärkeää hoitaa oikein. Jos lattialle roiskuu jotain, se tulee pyyhkiä heti pois. Kuivuttuaan roiskeet eivät lähde helposti irti, eikä niitä saa useinkaan puhdistettua lattian pintaa rikkomatta. Lisää lattianpesuohjeita löydät sivulta Yleisiä ohjeita. LÄMMITYSLAITTEET Osassa asunnoista lattiat ovat laminaattia, osassa muovimattoa, ja molempia on kunnossa ja kauniina pysymisen kannalta tärkeää hoitaa oikein. Jos lattialle roiskuu jotain, se tulee pyyhkiä heti pois. Kuivuttuaan roiskeet eivät lähde helposti irti, eikä niitä saa useinkaan puhdistettua lattian pintaa rikkomatta. Lisää lattianpesuohjeita löydät sivulta Yleisiä ohjeita. PALOVAROITIN Laki velvoittaa käyttämään palovaroitinta, vähimmäismäärä on yksi varoitin per alkava 60 m2. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asuntoosi tarvitset yhden palovaroittimen. Sen löydät jo valmiina asunnostasi. Hälyttimen toiminnan tarkistaminen muutaman kerran vuodessa sekä tarpeen vaatiessa patterin vaihtaminen kuuluvat asukkaan velvollisuuksiin. Palovaroitin tulee sijoittaa kattoon keskelle huonetta, ei ilmanvaihtojärjestelmän lähelle. Oikea sijoituspaikka auttaa palovaroitinta toimimaan oikein. PARVEKE Asuntoon kuuluvalla ranskalaisella parvekkeella ei saa tupakoida. Parvekkeita ei myöskään ole tarkoitettu petivaatteiden tai muiden vastaavien tuulettamista varten, sitä varten pihalla on mattoteline. Parvekkeen kaiteeseen saa kiinnittää omia kukkalaatikoita, kunhan ne ovat helposti purettavissa, eivät paina liikaa tai aiheuta häiriötä muille naapureille (ylivuotava vesi tms.).

5 KOTIVAKUUTUS Kotivakuutus on edullinen vaihtoehto, joka voi parhaimmillaan pelastaa isosta pinteestä. Monilla vakuutusyhtiöillä on erikseen nuorille tarkoitettuja vakuutuksia, Vuosihinta on noin 100 /kk. Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, niin voit ottaa vakuutuksen soittamalla Fortum:in asiakaspalveluun ja kysymällä AIG-kotivakuutusta. Hinta on n. 8 /kk. LEMMIKIT Asunnossa saa pitää lemmikkejä, mutta vuokralaisena olet vastuussa myös niiden aiheuttamista vahingoista. Kotivakuutuksissa on erilaisia ehtoja lemmikkien suhteen, kannattaa tutustua tähän vakuutusta ottaessa. INTERNET Vuokraasi sisältyy ilmainen 10 mbt/s internet. Internetin käyttöönotto tapahtuu soittamalla Elisan asiakaspalveluun numeroon , arkisin klo 8-19, lauantaisin LÄHIPALVELUT Ratapihankadulle muuttaessasi terveysasemaksesi tulee Keskustan terveysasema osoitteessa Käsityöläiskatu 2, jonka ajanvaraunumero on Kansaneläkelaitos löytyy osoitteesta Eerikinkatu 26. Hakemukset kannattaa tehdä e-asioinnissa, jonka löydät osoitteesta kela.fi. Jos hakemusten kanssa on ongelmia,, voit ottaa yhteyttä TSNA ry:n työntekijään tai käydä Kelan toimistolla. TE-toimisto sijaitsee osoitteessa Linnankatu 52 B. Sosiaalitoimiston löydät osoitteesta Linnankatu 23. Pulmia työ- tai opiskelupaikan haun kanssa? Ohjaamo auttaa osoitteessa Yliopistonkatu 25 A, neljäs kerros. Löydät lisätietoa osoitteesta facebook.com/ohjaamo. Fölin palvelutoimisto palvelee Aurakatu 5, Turku -osoitteessa. Toimisto avoinna ma-pe 8-18, la 9-14, pyhäpäivinä suljettu. Fölin puhelinpalvelu avoinna ma-pe 8-15, la 9-14, puh HARRASTEMAHDOLLISUUDET Turku tarjoaa oivat puitteet harrastamiseen, täältä löytyy maksutonta ja maksullista toimintaa jokaiseen makuun, Netistä voit katsoa Harrasteet Turku -sivun, Nuorten toiminta- ja taidetalo Vimman tarjonnan sekä Menovinkit ja Tapahtumakalenterin. Turun kaupungin sivuilta löydät tietoa luontokohteista ja lenkkipoluista ja syksyisin alkavat kansalaisopistojen monenmoiset kurssit.

6 KERHOHUONE YHTEISET TILAT Kerhohuoneen ovi on auki välisen ajan, silloin huonetta saa käyttää. Yksityistilaisuuksia varten voit varata tilan, ja sopimuksen mukaan myös pitää ovea auki myöhempään. Varaukset tehdään yhdistyksen toimihenkilöille, ensisijaisesti asumisohjaajalle. Kerhohuoneen yhteydessä on myös pieni työtila, jota voit kysyä lainaksi. Löydät kerhohuoneesta yleisessä käytössä olevat kahvin- ja vedenkeittimen sekä lukemista. Lainattavana on pelejä (merkitse lainaus vieressä olevaan vihkoon). PESUTUPA Pesutupa on avoinna kello Pöydällä on kalenteri, josta varataan pyykkivuoroja. Toisten varaamilla vuoroilla tilaan ei ole asiaa. Pesutuvasta löydät ohjeet pesukoneen käyttämiseen. Pesukoneissa on automaattisesti hajusteettomat pesuaineet, omia ei tarvitse (eikä saa) käyttää. Rintaliivit pestään joko käsin tai pesupussissa (pesupusseja on pöydällä, ja ne ovat kaikkien yhteisessä käytössä älä siis vie niitä omaan asuntoosi, vaan jätä joko kuivumaan tai samaan paikkaan, josta otit ne). Pyri aina viemään vaatteesi pois ennen vuoron loppua, tai kirjoita kalenteriin yön yli kuivauksessa tai vastaavaa. Jos omalla vuorolla on toisten pyykkejä unohtunut kuivumaan, siirretään ne nätisti pyykkikärryyn. Älä käytä kuivauspuhallinta yöllä.

7 RAPPUKÄYTÄVÄ JA HISSI Rappukäytävässä ei pelastuslain nojalla saa säilyttää tavaraa, sillä se on paloturvallisuusriski. Lastenvaunuja voi säilyttää 0. kerroksen häkkivarastossa niille varatulla paikalla. Jos hissin kanssa ilmenee häiriöitä, tee vikailmoitus huoltoyhtiöön tai soita hissiyhtiön päivystysnumeroon. PYÖRÄKELLARI Pyöräkellariin voit jättää pyöräsi turvallisesti. Pyöräkellarissa on telineitä, joihin voit lukita pyöräsi kiinni. Käytä aina telinettä ja jätä pyöräsi paikkaan, jossa se ei ole kenenkään tiellä. Aina pyöräkellarista poistuessasi huolehdi, että ovi tulee perässäsi lukkoon. Tämä lisää niin asukkaiden kuin asukkaiden omaisuudenkin turvallisuutta. JÄTEHUOLTO Roskat viedään pyöräkellarin yhteydessä olevaan jätehuoneeseen ja lajitellaan oikeisiin jäteiastioihin. Huolehdi kierrätyksestä: esimerkiksi polttokelpoiseen jätteeseen viedyt palamattomat jätteet (lasi ja metalli) aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia taloyhtiölle. Jätehuolto maksetaan sinunkin vuokrastasi, joten lajitteleminen kannattaa. Helppo niksi jätteiden lajitteluun on laittaa vaikka yhteen kaappiin kolme paperikassia: yksi metallille, yksi lasille, yksi paperille. Näin on helpointa kierrättää oikein, eikä se maksa aikaa eikä rahaa. Jätehuoneesta löydät polttokelpoisen jätteen, metallin, lasin ja paperin sekä biojätteen keräyslaatikot. Viethän roskapussisi huolellisesti perille asti. Huonekaluja ei saa hävittää jätehuoneen kautta. Esimerkiksi Facebookista löydät lukuisia ryhmiä, joi-den kautta voit lahjoittaa käyttökelpoisia tavaroita. Lisäksi esimerkiksi Turun Ekotori hakee pienestä maksusta suoraan kotoa kannettuna vanhoja huonekaluja, pesukoneita ynnä muuta. Lähin Ekotorin piste sijaitsee Kirkkotiellä, jonne voit myös itse viedä huonekalujasi ynnä muita tarpeettomia tavaroita, niin ehjiä kuin rikkinäisiäkin. Talossa on oma kierrätyskoppi, jonne voi luovuttaa itselle tarpeettomat ja ehjät tavarat.

8 KUNTOSALI Kuntosali pysyy siistinä ja käyttökuntoisena yhteisellä panostuksella. Laitteita saa käyttää vapaasti, mutta vältäthän meteliä aiheuttavaa toimintaa kello välillä. Siivoa jäljet aina käytön jälkeen; jätä sali siistiin kuntoon, sillä väestösuojan siivoaminen ei kuulu porrassiivoojan työhön. VARASTOT Jokaisella asunnolla on oma varastokomeronsa 0-kerroksessa, siellä saat säilyttää omia tavaroitasi. Otathan huomioon, että auton talvi- tai kesärenkaita ei järjestyssääntöjen nojalla saa säilyttää varastossa. Häkkivaraston oveen tarvitset riippulukon (esimerkiksi Clas Ohlson, IKEA ja rautakaupat myyvät sopivia). Muista huolehtia oman varastosi lukitsemisesta; vuokralaisena olet vastuussa varastostasi ja sen sisällöstä, myös sellaisesta sisällöstä, jonka joku muu avonaiseen varastoosi on tuonut. KIERRÄTYSKOPPI Varastossa on kierrätyskomero, jonne voit tuoda tarpeettomia pieniä esineitä (astioita, pienkodinkoneita yms.). Sieltä voit myös käydä katsomassa, josko löytäisit jotain tarpeellista. Ota yhteys yhdistyksen työntekijään ja kysy avainta! Isompia, ehjiä ja toimivia kodinkoneita ja huonekaluja voit tarjota myös Ratapihankadun nuoret-ryhmässä muille asukkaille, jolloin niistä eroon pääseminen voi olla paljon helpompaa ja nopeampaa. TAKAPIHA Takapiha laitetaan keväisin ja syksyisin yhteisissä talkoissa kuntoon, ja asukkaat huolehtivat pihasta itse. Kaikkien toivotaan osallistuvan pihan siisteyden ylläpitämiseen. Tupakantumpit tulee laittaa tuhkakuppeihin: joka pöydällä on omansa ja oven vieressä on yksi. Kukkaruukut eivät ole tuhkakuppeja. Kesällä kukat kastellaan päivittäin, joten jos käytät pihaa, voit samalla kastella kukat. Pihan nurkissa on talkoovoimin tehdyt sohvaryhmät, joiden yhteydessä on laatikoissa tyynyjä ja mattoja, jotka ovat vapaassa käytössä. Tyynyt ja matot kerätään käytön jälkeen laatikkoihinsa, etteivät ne kastu ja mene pilalle.

9 TUPAKOINTI Asunnoissa tupakointi on ehdottomasti kielletty. Jos asunnossa haisee tupakalta pois muuttaessasi, ionisointi tai viime kädessä kapselimaalaus laskutetaan sinulta. Ehdoton tupakointikielto koskee myös ranskalaisia parvekkeita. Tupakoida saa paikoilla, joilla on tuhkakuppeja yksi löytyy talon etuoven vierestä, toinen takapihalta oven vierestä sekä takapihan pöydiltä. Älä heitä tumppeja maahan tai kukkapurkkiin, vaan käytä tuhkakuppia. PYSÄKÖINTI Pihalla ei kiinteistökohtaisia paikkoja ole. Oman autotallipaikan saat varattua vuokrasopimuksen teon yhteydessä, mutta myös myöhemmin, jos vielä sisään muuttaessa tarvetta paikalle ei ole. Ole pysäköintipaikan vuokrauksesta yhteydessä TSNA:n toimihenkilöihin. Satunnaisesti voit pyytää autotallin vieraspaikkaa käyttöön korkeintaan 3 vuorokaudeksi kerrallaan kauempaa saapuville vieraille. Asumisohjaaja lainaa avainta, joten ota yhteyttä tai tule käymään. TALOLTA LAINATTAVISSA Arjessa tulee välillä eteen tilanteita jolloin tarvitaan "kättä pidempää työkalua". Yhdistyksen työntekijöiltä löytyy lainattavaksi työkalupakki, joka sisältää porakoneen ja paljon erilaisia teriä, vasaran, mitan, neljäosaisen pihtisarjan sekä risti- ja talttapäisiä ruuvimeisseleitä. Lainattavissa on myös silitysrauta, imuri, ompelukone ja ompeluun liittyviä pientarvikkeita, termoskannu ja jotain astioita sekä ikkunalasta..

10 KÄYTÄNNÖN ASIOITA VUOKRASOPIMUS Vuokrasopimuksesi on määräaikainen, vuokrasopimuksen tekemisen ajankohdasta riippuen joko viisi vuotta tai siihen asti, että täytät 35 vuotta. Aiempiin viisi vuotta kestäviin vuokrasopimuksiin voi hakea jatkoaikaa. Hakemus käsitellään yksilöllisesti, huomioiden mm. asumishistoria. MAKSUT Vuokra maksetaan vuokrasopimuksen yhteydessä ilmoitetulle tilille, eikä erillisiä laskuja lähetetä joka kuukausi. Jos vuokranmaksun kanssa tulee ongelmia, ota pikaisesti yhteyttä toimistoon tai NAL-asunnot oy:n asiakaspalveluun, älä jätä maksamatta. Maksusuunnitelma on mahdollista tehdä ennen erä-päivää, joten älä jää yksin pulmasi kanssa! VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Irtisanomisaika on asukkaan puolelta yksi kokonainen kalenterikuukausi: jos esimerkiksi haluat muuttaa pois 1.6., sinun on irtisanottava vuokrasopimus viimeistään Asunnon irtisanomisen kanssa samalla lomakkeella irtisanotaan myös autopaikka. AVAIMIEN PALAUTUS Avaimet palautetaan toimistoaikana viimeistään vuokrasopimuksen viimeistä päivää seuraavana päi-vänä kello 12 mennessä toimistoon. Jos avaimia ei palauteta, sinulta peritään avainten uusimisesta aiheutuvat kulut. MITÄ ASUNTOON EI JÄTETÄ Oman asumisen aikana sinne tuotuja tai asennettuja tavaroita; näitä ovat muun muassa lamput, peilit, sisustustarrat. Jälkeen jättämäsi tavarat poistetaan sinun laskuusi, katso korjaushinnasto tämän oppaan lopusta.. MITÄ ASUNTOON JÄTETÄÄN Asuntoon jätetään kaikki kiinteät kalusteet ja palovaroitin. Kalusteiden kuuluu olla ehjiä ja puhtaita. Puhdistusohjeet löydät "Yleisiä ohjeita" -osiosta..

11 YLEISIÄ OHJEITA LATTIOIDEN HOITO Puhdistaminen aloitetaan imuroimalla ensin pölyt pois. Sen jälkeen lattian voi pestä veteen laimennetulla yleispesuaineella moppaamalla tai pyyhkimällä. Huolehdi, että pesuaine ei ole saippuapohjaista se jättää lattian pintaan liukkaan kalvon UUNIN JA LIEDEN PUHDISTAMINEN Uuni tulee puhdistaa aina, kun sitä lämmittäessä haisee kärähtäneeltä. Vuoista ja pelleistä tippuu helposti ruokaa tai rasvaa uunin pohjalle, ja kiinni palaessaan se lähtee hyvin huonosti irti. Uunin puhdistamiseen voit käyttää esimerkiksi Mr. Musclen uuninpuhdistusainetta, seuraa silloin aina käyttöohjeita tarkasti. Uunin voi puhdistaa myös muun muassa Marttojen niksillä: Kokeile ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa. Tämä seos levitetään uunin pohjalle, annetaan vaikuttaa vähän aikaa ja pyyhitään pois. Lieden voi puhdistaa sille sopivalla aineella. Muista pyyhkiä roiskeet aina pois heti, kun niitä tapahtuu; liesilevyjen käytöstä aiheutuva kuumuus polttaa nopeasti tahrat kiinni, minkä jälkeen niitä on ikävä poistaa. Levyjen ympärille pinttynyttä tummaa likaa voit puhdistaa perinteisellä niksillä; hieromalla tahroja sokeripalalla. Sokeripala on tarpeeksi karkea irrottaakseen likaa, mutta tarpeeksi pehmeä pitääkseen emaloinnin kunnossa. PAKASTIMEN SULATTAMINEN Sulata pakastin vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Sulatustarpeen näet pakastimen pinnoista; jos jäätä ja huurretta alkaa kertyä metallisiin osiin, on sulattamisen aika. Aloita siirtämällä pakastimen lämpötila pakastus-asteelle noin vuorokausi ennen sulattamista. Näin pakasteet ovat kylmempiä ja kestävät paremmin sulatusvaiheen. Katkaise virta ja siirrä pakasteet. Ne säilyvät kylmälaukussa tai sanomalehtiin käärittynä pahvilaati-koissa tarvittavan ajan. Voit myös nostaa pakasteesi ranskalaiselle parvekkeelle sulatuksen ajaksi, jos ulkona on pakkasta. Tämän jälkeen suojaa pakastimen edusta pyyhkeillä, ettei sulava vesi pääse vahingoittamaan lattiaa ja valumaan jääkaapin alle. Laita pakastimen alle jokin astia, esimerkiksi uuninpelti. Jätä pakastimen ovi auki. Sulatusta voit nopeuttaa myös keittämällä vettä ja laittamalla kattilan pakastimeen, missä höyry ja lämpö sulattaa jääkerroksia. Muista valvoa sulavaa pakastinta! Sulamisen jälkeen puhdista pakastin. Käytä kosteaa liinaa ja pyyhi kaikki pinnat huolellisesti. Tämän jälkeen kuivaa sisäpinnat, ja jätä pakastimen ovi auki ja anna sen tuulettua kunnolla ennen kuin laitat virrat päälle ja pakasteet sisälle.

12 HAJULUKON PUHDISTAMINEN Jos lavuaarista ei lähde vesi liikkumaan tai viemärin läheisyydessä leijuu viemärin haju, ensimmäinen tehtävä on puhdistaa hajulukko. Sinne kerääntyy helposti hiuksia ja muuta likaa, joka hidastaa viemä-rin vetämistä. Aloita irrottamalla sivuliitos, eli poistoputki, joka lähtee hajulukosta alaspäin. Tämän jälkeen voit irrot-taa hajulukon yläliitoksesta, eli lavuaarista, kierittämällä sen irti. Alla kannattaa pitää astiaa likaveden varalta. Vedä hajulukko rauhallisesti alas ja kaada lukossa olevat vedet pois. Tämän jälkeen voit puhdistaa hajulukon esim. vanhalla tiskiharjalla. Hajulukon sisällä saattaa olla lisää hiuksia tai muuta likaa, älä vedä niitä vessanpytystä vaan heitä roskiin vessanpytyn tukoksen poistaminen on huomattavasti vaikeampaa, ja siihen tarvitset huoltomiestä. Kuivaa hajulukon ulkopuoli puhdistuksen jälkeen, ja kierrä takaisin paikoilleen. Muista kiinnittää myös poistoputki! LATTIAKAIVON PUHDISTAMINEN Nosta ensimmäiseksi lattiakaivon ritilä pois. Poista irtonaiset hiukset ja roskat. Tämän jälkeen laske lattiakaivoon puhdasta vettä, ja kaada perään mietoa yleispesuainetta tai Fairya. Anna vaikuttaa sen aikaa, että peset ritilän puhtaaksi, minkä jälkeen laske lisää vettä. Voit käyttää lattiakaivon puhdistamiseen myös Marttojen ekovinkkiä: kaada lattiakaivoon 1 dl ruokasoodaa ja 2 dl väkiviinaetikkaa. Yhdistyessään aineet vaahtoavat, ja kun sihinä loppuu, kaada lattiakaivoon 10 litraa puhdasta, kuumaa vettä. ILMANVAIHTOSUODATTIMEN KOTELON PUHDISTAMINEN Suodatin kannattaa puhdistaa tasaisin väliajoin, noin kuukauden välein, jotta ilma vaihtuu ja pysyy hyvälaatuisena myös lämpiminä kesäkuukausina. Puhdista kotelo pyyhkimällä kostealla rätillä ulkopuolelta. KYLPYHUONEEN PUHDISTAMINEN Kylpyhuoneen puhdistukseen käy mieto yleispesuaine, joilla pyyhitään seinät ja lattia. Lavuaarin ja vessanpytyn pesemiseen sopii kylpyhuoneeseen tarkoitettu puhdistusaine, jossa on kalkkia purkavia ainesosia. Näitä löydät kaupasta hyllystä nimellä anti-calc.

13 LIESITUULETTIMEN PUHDISTAMINEN Liesituulettimen suodatin tulee puhdistaa aika ajoin, noin kahden kuukauden välein. Likainen ja rasvainen suodatin on pahimmillaan paloturvallisuusriski. Aloita ruuvaamalla ritilä irti. Ritilän likaisuus-asteesta riippuen saattaa riittää pelkkä kuumassa vedessä ja astianpesuaineessa liottaminen. Jos rasvaa ja pölyä on ehtinyt kertyä paljon, hankaa esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla ritilä puhtaaksi, käyttäen runsaasti vettä ja rasvaa liuottavaa astianpesuainetta (esimerkiksi Fairy käy tähän hommaan loistavasti). Anna puhtaan ritilän kuivua kunnolla ja ruuvaa se varovasti takaisin. PALOHÄLYTTIMEN PATTERIEN VAIHTAMINEN Palohälytin alkaa piipata noin minuutin välein merkiksi siitä, että on aika vaihtaa patterit. Vaihto-operaatio kannattaa suorittaa heti, eikä vasta sitten, kun hermot ovat jatkuvasta piippaamisesta kireinä. Palohälyttimen kyljestä löydät nuolen, joka osoittaa kielekkeeseen hälyttimen yläreunassa. Paina tätä kielekettä esimerkiksi muovisella veitsellä ja työnnä samalla kansi pois paikoiltaan. VIKAILMOITUS Jos huomaat asunnossasi jonkin vian tai huollon tarpeen, tee siitä vikailmoitus. Ilmoituksen voit tehdä soittamalla numeroon , joka toimii 24 h/vrk. Ei -kiireellisissä tilanteissa voit tehdä ilmoituksen myös netissä osoitteessa Toimistoajan ulkopuolella soitetaan kun vika edellyttää nopeaa toimintaa esimerkiksi hissiin, veteen, sähköön ja lämpöön liittyvät ongelmat sekä rikkoutuneet ikkunat ja lukot). Toimistoajat ovat klo sekä kesäaikana klo Ovenavausmaksut suoraan huoltomiehelle arkisin klo Oven avaaminen maksaa 20 ja muina kuin mainittuina aikoina 40. Mikäli olet epävarma asunnon kuntoon tai korjaukseen liittyvistä ei-kiireellisistä asioista, ota yhteyttä asukasohjaajaan tai yhdistyksen toimihenkilöön.

TERVETULOA ASUKKAAKSI

TERVETULOA ASUKKAAKSI TERVETULOA ASUKKAAKSI Tervetuloa Ratapihankatu 28:n asukkaaksi! Tämä lehtiö toimii oppaanasi asumisen aloittamisessa, jatkamisessa ja päättämisessä. YLEISTÄ Ratapihankatu 28 on NAL-asunnot Oy:n omistama

Lisätiedot

TERVETULOA ASUKKAAKSI

TERVETULOA ASUKKAAKSI TERVETULOA ASUKKAAKSI Tervetuloa Ratapihankatu 28:n asukkaaksi! Tämä kansio toimii oppaanasi asumisen aloittamisessa, jatkamisessa ja päättämisessä. YLEISTÄ Ratapihankatu 28 on Alkuasunnot Oy:n omistama

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen 2.12.2015 vastuunjakotaulukko Tämä taulukko määrittelee asukkaan ja kiinteistön omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa. Epäselvissä tilanteissä ota yhteyttä

Lisätiedot

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa SATOkotiin. Muuttajan usein kysytyt kysymykset Tervetuloa SATOkotiin Muuttajan usein kysytyt kysymykset SATOn Asiakaspalvelu p. 020 334 443 asiakaspalvelu@sato.fi sato.fi facebook.com/sato Milloin saan hakea avaimet? Uuden kotisi avaimet saat vuokrasopimuksen

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. uima-allas

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle

Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Opas Kotkan Asuntoihin muuttavalle Muuttaminen Vuokrasopimus tulee allekirjoittaa Kotkan Asunnot toimistolla (vuokravakuus ja mahdolliset liitteet tulee olla hoidettu ennen sopimuksen allekirjoitusta).

Lisätiedot

2 Keittiö. Näytesivut. Tilaa otsikkotekstille. Keittiö. Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com

2 Keittiö. Näytesivut. Tilaa otsikkotekstille. Keittiö. Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com 2 Keittiö 15 2 Tilaa otsikkotekstille Keittiö Vuokra-asukkaan opas Luku 2 KEITTIÖ 8/2015 harri.pakarinen@gmail.com 16 Vuokrakodin huolto-opas 2.1 Astianpesuallas, hana, vesilukko ja allaskaappi Vuokranantaja

Lisätiedot

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE

ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Sivu 1 / 5 ASUKASOPAS YLEISIÄ OHJEITA VUOKRALAISILLE Tämä opas tarjoaa Taitokaari Oy:n vuokralaisille yleistä tietoa ja hyödyllisiä ohjeita jokapäiväistä asumista varten. Oppaan lopusta löydät myös kaikki

Lisätiedot

TERVETULOA ERKKUSEN KÄMPÄLLE VIIHTYISÄÄ MÖKKILOMAA!

TERVETULOA ERKKUSEN KÄMPÄLLE VIIHTYISÄÄ MÖKKILOMAA! TERVETULOA ERKKUSEN KÄMPÄLLE VIIHTYISÄÄ MÖKKILOMAA! Yhteydenotot: Ma-Pe klo 08.00-16.00 puh. 040-6875508 (toimisto) Muina aikoina puh. 0400-395056 (toiminnanjohtaja) HÄTÄNUMERO: 112 Sisältö Ajo-ohjeet...

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008

Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 1 Miten asutaan? ASUMISNEUVONTAHANKE 2006-2008 2 Erilaisia asumismuotoja Vuokra-asumisessa vuokralainen maksaa joka kuukausi vuokraa vuokranantajalle. Asunnon voi vuokrata yksityisiltä omistajilta ja yleishyödyllisiltä

Lisätiedot

Mitä koulun jälkeen?

Mitä koulun jälkeen? Tietoa asumisesta Mitä koulun jälkeen? Yhteishaku Lukio/ammattikoulu/opisto Muutto edessä? Valmistumisen jälkeen työelämän tai jatkoopintojen haasteet Ajankohtaiseksi tulee oman paikan hankinta Asumismuoto

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN

VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN VUOKRASOPIMUKSEN IRTISANOMINEN Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Koy Pikipruukki,

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

LUOTTISSEMINAARI Riitta Suomi

LUOTTISSEMINAARI Riitta Suomi LUOTTISSEMINAARI 28.1.2017 Riitta Suomi Partiotoimistot Piirillä on kaksi toimistoa o Turku, Läntinen Pitkäkatu 13 o Pori, Antinkatu 6 Molempien toimistojen kokoustilat ovat jaostojen ja ryhmien käytössä

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako

ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako ASUMISPAKKI- koulutus Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet sekä tehtävien vastuunjako Vuokralaisen oikeudet Vuokratessaan asunnon vuokralaisella on sekä oikeuksia että velvollisuuksia asunnon suhteen.

Lisätiedot

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700

HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 HAIR DRYER CERAMIC HD 3700 FI F E G D B C A 3 SUOMI 08-10 4 HIUSTENKUIVAAJA HD 3700 Turvallisuus Ota huomioon seuraavat ohjeet laitetta käytettäessä. 7 Laite on suunniteltu vain kotitalouskäyttöön. 7 Älä

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WK-6 WATER KETTLE NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM VEDENKEITIN FIN KÄYTTÖOHJE Lue tämä käyttöohje huolella ennen vedenkeittimen käyttöönottoa

Lisätiedot

Sähkölaitteiden palot

Sähkölaitteiden palot Sähkölaitteiden palot 00:40 01:35 02:20 03:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000 Palojen vähentämisessä tehtävää!!! noin 2000 sähköpaloa* vuodessa sähköpalot 1/3

Lisätiedot

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN www.moveria.fi. Katso myös www.moveria.se/blogg Valmistelu Tyhjennä koko asunnon huonekalut, muuttolaatikot ja kaikki tavarat, jotka vielä ovat kaapeissa ja laatikoissa. Muista

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

Joka kodin huoltovihko

Joka kodin huoltovihko vu t si N äy te 6 Joka kodin huoltovihko 1 WC ja kylpyhuone Tiloissa, joissa käytetään vettä, on aina kosteusvahingon mahdollisuus. Siksi on tärkeää, että kylpyhuoneiden ja WC-tilojen seinä- ja lattiapinnat

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

PYSTYPAKASTIN SFS 205 SFS 101 SFS 270 SFS 100 KÄYTTÖOHJE

PYSTYPAKASTIN SFS 205 SFS 101 SFS 270 SFS 100 KÄYTTÖOHJE PYSTYPAKASTIN SFS 205 SFS 101 SFS 270 SFS 100 KÄYTTÖOHJE Laitteen kuvailu 7 1. Päällys 2. Lokero 3. Keskimmäinen lokero 4. Iso lokero 5. Säädettävät jalat 6. Termostaattikytkin 7. Pikapakastuskytkin Kuljetus

Lisätiedot

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia.

Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Arvoisa asukkaamme Vuokranmaksu Maksaessasi vuokraa sinulla on täysi oikeus nauttia asumisestasi. Tähän oikeuteen liittyy myös velvollisuuksia. Olet allekirjoituksellasi hyväksynyt vuokranmaksupäiväksi

Lisätiedot

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS

ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS ASUMISOIKEUDEN LUOPUMISILMOITUS Koulukatu 19 Skolhusgatan PL 2 PB, Vaasa 65101 Vasa faksi/fax (06) 325 3629, www.pikipruukki.com Pvm TÄYTÄ JA TULOSTA. Palauta allekirjoitettuna osoitteeseen: Oy Vaasan

Lisätiedot

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA E A Kun avaat koneen oven, turvakytkin (S) katkaisee virran. S VAROITUS Irrota tästä huolimatta koneen pistotulppa aina ennen koneen huoltotöiden aloittamista. Koneita on

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS SIIVOUSVÄLINEET 1. siivousvaunu 2. sanko (siivoussanko) 3. jätesäkki 4. kuivain - Voit kuivata ikkunat, peilit ja lattiat. 5. lattiamoppi ja pyyhe 6. ikkunanpesin - Voit pestä

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin

Käyttö. Virtakytkin Näyttö ja painikkeet Kaukosäädin . Tämä on sähköinen henkilökohtainen lämmitin loimuavalla liekkiefektillä. Lämmittimen toimintaperiaate on kierrättää ilma lämmityselementtien läpi ja puhaltaa ulos lämmintä ilmaa. Turvallisuusohjeet 1.

Lisätiedot

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto

Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto Asukkaiden kosteudenhallinta Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöliittoyhteisö 2015 Yksityiset vuokranantajat Taloyhtiöt, KOY:t Vuokrataloyhteisöt Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot

Arkea Suomessa -sarja OPASTUSTA ASUMISEEN. Ohjaajan vinkkejä videoiden käsittelyyn

Arkea Suomessa -sarja OPASTUSTA ASUMISEEN. Ohjaajan vinkkejä videoiden käsittelyyn Arkea Suomessa -sarja OPASTUSTA ASUMISEEN Ohjaajan vinkkejä videoiden käsittelyyn 1 Olemme koonneet tähän selvennyksiä ja vinkkejä asioista, jotka ohjaajan on käydä asiakkaiden kanssa läpi Opastusta asumiseen

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA 217-219 KOTONA KAUPUNGISSA: TOIMET JA TAVOITTEET ASUMISVALMENNUSTA TOTEUTETAAN ESPOOSSA JA OULUSSA:

Lisätiedot

SCHLOSSER LIESITUULETIN RH15 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

SCHLOSSER LIESITUULETIN RH15 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE SCHLOSSER LIESITUULETIN RH15 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE TURVALLISUUS Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen asennusta ja käyttöön ottamista. Asennus on suoritettava pätevän ammattimiehen toimesta. Valmistaja

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton tiistaina 30.9.2014. 215 TOAS PEKOLA 27 >ASUNTONI MINKÄLAISIA LAITTEITA KEITTIÖSSÄNI ON? Keittiössä on vakioliesi ja jää-/pakastinkaappi. Lieden yläpuolella on liesikupu, joka on yhdistetty talon koneelliseen ilmanvaihtojärjestelmään

Lisätiedot

MAJA- KANSIO. Ohjeita Pyhäjärven reserviupseerien majan vieraille

MAJA- KANSIO. Ohjeita Pyhäjärven reserviupseerien majan vieraille MAJA- KANSIO Ohjeita Pyhäjärven reserviupseerien majan vieraille SIJAINTI Linkki Google Maps palveluun: https://goo.gl/maps/gvyk9nvxuqm2 Linkki Kansalaisen karttapaikkapalveluun: http://bit.ly/2cjallm

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Laadittu 18.7.2011/Päivitetty Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta ennen omaa

Lisätiedot

SUOMI. Kylpyhuoneen hanat

SUOMI. Kylpyhuoneen hanat SUOMI Kylpyhuoneen hanat Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuoneen hanalta paljon. Riippumaton instituutti testaa kaikki hanamme huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu-

Lisätiedot

FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte

FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM Lämpöpuhallin TÄRKEÄÄ - Lue käyttöohje huolella läpi ennen lämpöpuhaltimen

Lisätiedot

Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Asumisen opas

Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Asumisen opas Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke Asumisen opas Noudata hiljaisuusaikaa. Klo 22.00-07.00. Huolehdi että asunnostasi ei kuulu meteliä toisiin asuntoihin. Hiljaisuusaika koskee myös piha-aluetta. Pidä

Lisätiedot

Tärkeät numerot. Asumisen opas. Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Isännöitsijä. Huoltoyhtiö. Hätänumero Suomessa 112.

Tärkeät numerot. Asumisen opas. Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke. Isännöitsijä. Huoltoyhtiö. Hätänumero Suomessa 112. Tärkeät numerot Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla -hanke Isännöitsijä Kiinteistön hallinnolliset asiat. Huoltoyhtiö Kaikki asuntoon ja kiinteistöön liittyvät viat ja korjaukset. Hätänumero Suomessa 112. Hätänumerosta

Lisätiedot

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh TALOON PEREHDYTYS Osoite: Knutersintie 915 00890 Helsinki Puhelinnumero: 09 310 79784 Sähköposti: ostersundom.leirikeskus@hel.fi Kotisivut: ostersundom.munstadi.fi Facebook: ostersundominleirikeskus KOORDINAATIT:

Lisätiedot

Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille

Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille Turvallisempi vaihtoehto -miksi? Vaarallisten kotitaloustuotteiden riskit (video) Käytä turvallisinta tuotetta Lue tuoteselosteet Käytä hajuttomia

Lisätiedot

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI.

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. Malli ZB06-25A T Ä R K E Ä Ä T U R V A L L I S U U S T I E T O A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. KÄYTTÖOHJE SISÄLTÖ TÄRKEITÄ TURVATOIMIA... 1-3 MUISTIINPANOJA:

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset

ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset ASUMISPAKKI- koulutus Asukasdemokratia ja järjestysmääräykset 1 Asukasdemokratia Laki yhteishallinnosta vuokrataloissa 16.7.1990/649 eli Yhteishallintolaki : Laki antaa vuokralaisille oikeuden ottaa osaa

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 400 stop BREWING heißes wasser B-2264 empty low temperature empty Käyttöohje Cafitesse 400 - LED-merkkivalot LED (vihreä) LED (keltainen) LED (punainen) LED (punainen) stop BREWING

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

Liesituuletin 394-12. Turvallisuusohjeet... 3 Asennus... 4 Käyttöohjeet... 7

Liesituuletin 394-12. Turvallisuusohjeet... 3 Asennus... 4 Käyttöohjeet... 7 Liesituuletin 394-12 Turvallisuusohjeet... 3 Asennus... 4 Käyttöohjeet... 7 TURVALLISUUSOHJEET Lue nämä käyttö- ja asennusohjeet sekä ennen kaikkea niissä olevat turvallisuusohjeet ennen tuotteen asennusta

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa

KOTONA KAUPUNGISSA. - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA - pakolaistaustaisten nuorten ja lapsiperheiden asumisvalmennus Espoossa ja Oulussa KOTONA KAUPUNGISSA Ryhmämuotoista asumisvalmennusta ja räätälöityä yksilötyötä asumisen asioissa Hanke

Lisätiedot

Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle

Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle Lapin keskussairaala Kuuloasema PL 8041 96101 ROVANIEMI p. (016) 328 7607 Oppaan tekijät: Assi Perämäki ja Tuulikki Ahola Lapin keskussairaala Kuuloasema 2016 SISÄLLYS

Lisätiedot

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen LAPSIPERHEESSÄ PESTÄÄN PYYKKIÄ USEIN Esityksestä saat vinkkejä, miten saat vauvan pyykin puhtaaksi voit toimia vastuullisesti ja ekologisesti. HARKITSE Tee

Lisätiedot

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle

Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muuttajan muistio Varman vuokra-asujalle Muutto on suuri elämänmuutos, johon liittyy sekä iloa uudesta kodista että luopumisen haikeutta. Se vie myös voimia, sillä

Lisätiedot

Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuoneen hanalta paljon. Varmistaaksemme, että kaikki mallistomme hanat täyttävät tiukat laatu- ja

Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuoneen hanalta paljon. Varmistaaksemme, että kaikki mallistomme hanat täyttävät tiukat laatu- ja Kylpyhuoneen hanat Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuoneen hanalta paljon. Varmistaaksemme, että kaikki mallistomme hanat täyttävät tiukat laatu- ja kestävyysstandardimme, riippumaton instituutti testaa

Lisätiedot

ROBOTTI-IMURI MALLI NRO. M-688. Automaattinen lataus ja kaukosäätö

ROBOTTI-IMURI MALLI NRO. M-688. Automaattinen lataus ja kaukosäätö ROBOTTI-IMURI MALLI NRO. M-688 Automaattinen lataus ja kaukosäätö Kiitoksia että valitsitte meidän Robottipölynimurin! Robotti-imuri on meidän luoma ja valmistettu käyttämään meidän omaa elektronista teknologiaa.

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI 2000, SEFFI 1500, SEFFI 1000) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttöohjekirja malleille: SEFFI 2000 (24 paikkaa), SEFFI 1500 (18 paikkaa),

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Päivittäinen käyttö vaatii pesualtailta paljon. Kaikki pesualtaamme testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat

Päivittäinen käyttö vaatii pesualtailta paljon. Kaikki pesualtaamme testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat Pesualtaat SUOMI Päivittäinen käyttö vaatii pesualtailta paljon. Kaikki pesualtaamme testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu- ja kestävyysvaatimuksemme. Sen ansiosta

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus Liite 3

Siivouspalvelukuvaus Liite 3 1 Siivouspalvelukuvaus Liite 3 Asiakas Sopimuskohde / osoite Wiitaunioni; siivouspalvelut Kuntoutumiskeskus Miekku Haapaniementie 27 44 500 VIITASAARI Siivottava pinta-ala 440,40 m 2 Työaika on 2,0 h/kerta;

Lisätiedot

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014.

>ASUNTONI >MUUTTO. MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. 215 TOAS PEKOLA 31 >MUUTTO MILLOIN VOIN ALOITTAA MUUTON? Voit aloittaa muuton perjantaina 30.5.2014. MISTÄ JA KUINKA SAAN AVAIMET? Asunnon avaimet voit noutaa perjantaista 30.5.2014 alkaen asuntotoimistostamme,

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

12502 FIN - 2007 AM Käyttöohjeet sähkögrillille 12502 Tutustu huolella tähän käyttöoppaaseen ennenkuin kokoat ja otat käyttöön tämän laadukkaan LANDMANN-grillisi. Käyttöohjeita seuraamalla estät toimintahäiriöiden

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 B 2 1 (6) Ryhmäperhepäiväkotien ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS RYHMÄ- JA LEPOHUONEET Paperi- ja saippua-annostelijat

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI Pro Compact, Combi, Team SEFFI Soft Compact, Combi, Team) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttö ohjekirja malleille: SEFFI Pro Compact,

Lisätiedot

Asiakaslukko kotipalvelussa. Kysymyksiä ja vastauksia

Asiakaslukko kotipalvelussa. Kysymyksiä ja vastauksia Asiakaslukko kotipalvelussa Kysymyksiä ja vastauksia 2017 Enköpingin kunta, hoito- ja hoivahallinto Asiakaslukko kotipalvelussa Asiakaslukkopalveluun kuuluu, että asennamme valvontayksikön kotiisi. Tämä

Lisätiedot

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET keraamisen kulhon käyttöohjeet Sisällysluettelo Keraamisen kulhon TURVALLISUUS Tärkeät turvatoimenpiteet...5 keraamisen kulhon käyttö Keraamisen kulhon kiinnittäminen...6 Keraamisen kulhon irrottaminen...7

Lisätiedot

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL BL-2 BLENDER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM Käyttöohje Tehosekoitin Malli Blender BL-2 FI TÄRKEITÄ TURVALLISUUSOHJEITA Sähkölaitteita

Lisätiedot

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN MALLIT: BLDISH SISÄLLYSLUETTELO Vastaanotto 3 Asennus ja käyttöönotto 3 Käyttö 4 Puhdistus 4 Huolto 4 Jos laite ei toimi 4 Takuuehdot

Lisätiedot

PARTIONIEMI VUOKRAAJAN OPAS

PARTIONIEMI VUOKRAAJAN OPAS PARTIONIEMI VUOKRAAJAN OPAS Sisältö 1. Tervetuloa 2. Turvallisuus 2.1. Päärakennus 2.2. Keittiörakennus 2.3. Sauna 2.4. Muut rakennukset/alueet 3. Alueen kartta 4. Järjestyssäännöt 5. Siivous ja roskat

Lisätiedot

HAIR DRYER TRAVEL. Move HD 2509

HAIR DRYER TRAVEL. Move HD 2509 HAIR DRYER TRAVEL Move HD 2509 DA HU FI CS NO SV IT PT NL SL LT EL BG RU E F B D C A 3 DANSK 05-08 SUOMI 09-12 NORSK 13-16 SVENSKA 17-20 ITALIANO 21-24 PORTUGUÊS 25-28 NEDERLANDS 29-32 MAGYAR 33-36 ČESKY

Lisätiedot

SUOMI GODMORGON. Kylpyhuonekalusteet

SUOMI GODMORGON. Kylpyhuonekalusteet SUOMI GODMORGON Kylpyhuonekalusteet Päivittäinen käyttö vaatii kylpyhuonekalusteilta paljon. GODMORGON-sarjan kylpyhuonekalusteet, jalat, lokerikot ja laatikot testataan huolellisesti, jotta voimme olla

Lisätiedot

Mitä remontteja osakas saa tehdä?

Mitä remontteja osakas saa tehdä? 1.1 Lain määräykset 1 Mitä remontteja osakas saa tehdä? Asunto-osakeyhtiön osakas saa lain mukaan tehdä asunnossaan omalla kustannuksellaan erilaisia remontteja. Osakas voi esimerkiksi muuttaa huoneistonsa

Lisätiedot

Tapas- ja Sushi lasikko

Tapas- ja Sushi lasikko Tapas- ja Sushi lasikko Metos VS4, VS6, VS8, VS10 4209540, 4209542, 4209544, 4209546 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 02.01.2012 02.01.2012 METOS Tapas- ja

Lisätiedot

JUUAN KUNTA 1 KANNAKSEN LEIRIKESKUS KÄYTTÄJÄN OPAS

JUUAN KUNTA 1 KANNAKSEN LEIRIKESKUS KÄYTTÄJÄN OPAS JUUAN KUNTA 1 KANNAKSEN LEIRIKESKUS KÄYTTÄJÄN OPAS JUUAN KUNTA 2 Sisällysluettelo Käyttötarkoitus ja yleiset ohjeet... 4 Leirikeskuksen käytön varaaminen... 4 Vahingon sattuessa... 4 Varauksen vahvistaminen/peruutus...

Lisätiedot

PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS

PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 C 1 (5) Perheneuvolan ja aikuissosiaalityötilojen ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 PERHENEUVOLAN JA AIKUISSOSIAALITYÖTILOJEN YLLÄPITOSIIVOUS LEIKKI-

Lisätiedot

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE WL 60-P-2F Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri 1. Tuotekuvaus 1. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimurilla voidaan imuroida sekä kuumaa että kylmää tuhkaa, tupakan tumppeja, kotiloita,

Lisätiedot

1 kpl 50 cm levykehysmoppi 1 kpl kostutettu mopin lankaosa (vihreä 50cm kokoinen) 1 kpl lakaisulasta + rikkalapio 1 kpl pölynimuri 2 kpl siivousliina

1 kpl 50 cm levykehysmoppi 1 kpl kostutettu mopin lankaosa (vihreä 50cm kokoinen) 1 kpl lakaisulasta + rikkalapio 1 kpl pölynimuri 2 kpl siivousliina Kassun takkahuoneen siivous AKKAHUONEEN SIIVOUS + PUKUHUONE + KÄYÄVÄ 1 vähintään 16 vuotias + 2 muuta henkilöä 1 kpl 50 cm levykehysmoppi 1 kpl kostutettu mopin lankaosa (vihreä 50cm kokoinen) 1 kpl lakaisulasta

Lisätiedot

Juoksumaton huolto-ohje

Juoksumaton huolto-ohje Juoksumaton huolto-ohje Maton huoltaminen on tärkeää Matto on juoksumaton tärkein osa. Sen kunnossa pitäminen takaa sen, että laite toimii moitteettomasti vuosikausia eteenpäin. Säännöllisin väliajoin

Lisätiedot

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WA-1 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WA-1 VOHVELIRAUTA FIN TÄRKEITÄ TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSIÄ Sähkölaitteita

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. -järjestelmä invertteri-ilmastointilaitteet Kattoon kiinnitettävä kanavatyyppi

KÄYTTÖOPAS. -järjestelmä invertteri-ilmastointilaitteet Kattoon kiinnitettävä kanavatyyppi KÄYTTÖOPAS -järjestelmä invertteri-ilmastointilaitteet FXM40LVE FXM50LVE FXM63LVE FXM80LVE FXM100LVE FXM125LVE FXM200LVE FXM250LVE FXMQ40MVE FXMQ50MVE FXMQ63MVE FXMQ80MVE FXMQ100MVE FXMQ125MVE FXMQ200MVE

Lisätiedot

KYLPYHUONEEN TERVEYDEKSI

KYLPYHUONEEN TERVEYDEKSI KYLPYHUONEEN TERVEYDEKSI WC-TUPLANUPPI VEDEN SÄÄSTÖÖN NUPPIMALLEILLA TYYLIÄ KYLPYHUONEEN SISUSTUKSEEN MITEN HUOLEHDIT KYLPYHUONEESI HYGIENIASTA VANHAN KOTIMAISEN WC-ISTUIMEN HUOLTAMINEN WC-TUPLANUPILLA

Lisätiedot

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat

SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat SUOMI IKEA 365+ Ruoanlaittoastiat Päivittäinen käyttö vaatii ruoanlaittoastioilta paljon. IKEA 365+ -ruoanlaittoastiat testataan huolellisesti, jotta voimme olla varmoja, että ne täyttävät tiukat laatu-

Lisätiedot

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä

Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Osakkaan ilmoitusvelvollisuus kunnossapito- ja muutostöissä Asunto-osakeyhtiölain II osan 4. luvussa on säädetty osakkaan kunnossapitotöistä ja 5. luvussa osakkaan muutostöistä. Osakas on velvollinen ilmoittamaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PÖYTÄUUNI KAHDELLA KEITINALUEELLA

KÄYTTÖOHJE PÖYTÄUUNI KAHDELLA KEITINALUEELLA KÄYTTÖOHJE PÖYTÄUUNI KAHDELLA KEITINALUEELLA MALLIN NUMERO EO 7150, EO 7143 Tuote on EU-n direktiivien 2006/95/EC (LVD) ja 2004/108/EC (EMC) mukainen. TEKNISET TIEDOT Virtajännite 220-240V~ 50Hz Teho:

Lisätiedot

Yleistä. Sisään- ja ulosmuuttotarkastus. Muuttajan muistilista. Vuokralaisen velvoitteita

Yleistä. Sisään- ja ulosmuuttotarkastus. Muuttajan muistilista. Vuokralaisen velvoitteita Yleistä Hei! KLIK Asuntovuokraus haluaa toivottaa sinulle onnea uuteen kotiin. Muuttaminen pitää yleisesti sisällään paljon tehtävää sekä monenlaista muistettavaa. Juuri sen takia olemme laatineet sinulle

Lisätiedot

Vinkkejä asumiseen. Hei asukas! Tässä oppaassa on tietoa vuokra-asumisesta.

Vinkkejä asumiseen. Hei asukas! Tässä oppaassa on tietoa vuokra-asumisesta. Hei asukas! Tässä oppaassa on tietoa vuokra-asumisesta. Löydät neuvoja hyvään asumiseen naapureiden kanssa kodin kunnossapitoon rahan ja ympäristön säästämiseen. Vinkkejä asumiseen Opas on tarkoitettu

Lisätiedot