YRITYS JA VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YRITYS JA VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA"

Transkriptio

1 INSTITUUTIOTALOUSTIETEEN PERUSTEET LUKU 19 YRITYS JA VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA Martti Vihanto Luku perustuu julkaisuihin Vastuullinen liiketoiminta taloustieteessä julkaisussa Vastuullinen liiketoiminta. Peruskysymyksiä ja esimerkkejä, toim. Tomi J. Kallio & Piia Nurmi. Turun kauppakorkeakoulun julkaisuja, Sarja Keskustelua ja raportteja 10:2005, Turku, s sekä Tavoitteena yrityksen teorian yleinen kehikko Arvostelu kirjasta John A. Mathews: Strategizing, Disequilibrium, and Profit. Stanford University Press, Stanford Kilpailuoikeudellinen vuosikirja 6. Suomen Kilpailuoikeudellinen Yhdistys, Helsinki 2008, s Päivitetty Luvussa etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mitä tarkoittaa yritys? Miten yritysten kyvykkyydet ja kilpailuedut syntyvät? Pitäisikö osakeyhtiön ainoana tavoitteena olla voiton maksimointi? Mitä liiketoiminnan vastuullisuus edellyttää yritykseltä? Onko moraalitunnoilla merkitystä yritysten päätöksenteossa?

2 2 1. Johdanto Yksityinen yritys on markkinatalouden tärkeimpiä instituutioita. Taloustieteessä on kehitetty monia lähestymistapoja yritysten toiminnan ja niiden välisten suhteiden selittämiseksi. Tutkimuskentän ongelmana on sen pirstaleisuus, sisäiset ristiriidat ja yksipuoliset oletukset. Puutetta on yleiskuvasta, jonka avulla olisi mahdollista ymmärtää, millaisia nykyajan yritykset oikeastaan ovat, miten niissä tehdään päätöksiä, ja miten yhteistyösuhteet niiden välillä muotoutuvat. Kirjallisuudessa on erinomaisia yrityksen luonnetta valottavia tutkimussuuntauksia. Lähestymistapoja yhdistämään olisi tarvetta saada kokoavaa diskurssia ja yläpuolelle eräänlaiseksi kuoreksi yleisempi yrityksen teoria. Taloustieteelle on ominaista mallien käyttö pyrkimyksessä ymmärtää kansantalouden toimintatapoja. Mallit ovat usein matematiikan kielelle kirjoitettuja, mutta ne voivat yhtä hyvin olla selkokielisiä tarinoita jostain taloudellisesta ilmiöstä tai sen aspektista. Monet mallit ovat empiirisiä ja tarjoavat esimerkiksi ekonometrian menetelmillä näkökulman talouden toimintaan. Taloustieteen malleja voisi nimittää saduiksi, jotka kertovat opettavan tarinan ja sisältävät hyödyllisen viisauden. Tällainen on Herbert Simonin fable of the two watchmakers, jossa Tempus valmistaa kellot alusta loppuun mutta Hora ymmärtää jakaa valmistuksen moduuleihin ja kärsii puhelimen aiheuttamista keskeytyksistä vähemmän. Aisopoksen eläinsaduissa on lisää esimerkkejä. 1 Mallit perustuvat luonteensa vuoksi aina oletuksiin. Niitä voi verrata kemian ja muiden luonnontieteiden laboratoriokokeisiin, joissa selitystehtävän kannalta epäolennaiset tekijät suljetaan koejärjestelyillä tarkastelun ulkopuolelle. Talouden toiminnan tutkimisessa kontrolloidut kokeet eivät ole mahdollisia, ja niiden tilalla ovat ajatuskokeet. Sama pätee yrityksen toiminnan selittämiseen. Ortodoksisen taloustieteen tukipilareihin kuuluu optimointioletus. Oppikirjojen karikatyyrissa yritykset ovat toistensa kopioita, ne valmistavat yhtä ja samaa tuotetta annetuilla resursseilla ja annetuilla menetelmillä, hinnat ovat ainoa kilpailuparametri, ja voittoja voi ansaita vain markkinavoiman avulla. Esimerkiksi vaikeasti korvattavan resurssin kuten harvinaisen raaka-aineen monopolisoinnilla saadut voitot ovat renttyyppisiä eivätkä johda aitoon arvonlisäykseen niin kuin profit seeking. Yritysten 1 Aisopoksen tarinoita, suom. Marja Itkonen-Kaila. Otava, Helsinki 1975.

3 3 strateginen käyttäytyminen nähdään herkästi häikäilemättömänä taisteluna tai pelinä, jossa erilaisilla manöövereillä pyritään kilpailijoiden tuhoamiseen. 2 Näkemys kilpailusta on linjassa sen kanssa, että strategiasta on puhuttu ensimmäisen kerran sodankäynnissä, ja sana on merkinnyt alun perin kenraalia. Tässä luvussa hahmotellaan aluksi yrityksen teoriaa tai teoriakehikkoa, joka on taloustieteen standardimalleja monipuolisempi, ja jossa käytetään muiden tieteenalojen tutkimustietoa hyväksi. Luvun loppuosa käsittelee vastuullisen liiketoiminnan kysymyksiä. 2. Yrityksen kyvykkyydet dynaamisessa kilpailussa Yrityksen resurssit voivat olla yksitellen kenen tahansa hankittavissa ja toisistaan erillään arvottomia, ja ne tuovat vasta taitavasti yhdisteltyinä halutun kilpailuedun. Yritys ei välttämättä pyri hankkimaan resursseja riistämällä niitä pois muilta, vaan saa niitä oman organisaationsa sisältä jalostamalla vanhoja ja etsimällä ulkopuolelta uusia. Resurssit ovat erilaisilla ja muuttuvilla tavoilla toisiaan täydentäviä ja korvaavia, ja niiden muodostamaan kokonaisuuteen vaikuttavat sekä tietoinen suunnittelu että puhtaat sattumat. Resurssit ja niiden kombinaatiot eivät ilmesty tyhjästä. Niiden löytyminen edellyttää yrittäjyydeksi (engl. entrepreneurship) kutsuttua havainnointia, tulkintaa ja toimeen tarttumista. Resursseilla yksinään ei ole paljoa virkaa, jos yrityksessä toimivat eivät osaa käyttää niitä päivittäisissä toimissaan. Yritysten toimintaa voidaan kuvata avoimena löytämisprosessina, jonka edetessä opitaan uusia asioita ja myös opitaan oppimaan. Menestyvissä yrityksissä kehitellään jatkuvasti turvallisempia, kevyempiä tai muissa suhteissa parempia muunnelmia tuotannossa olevista tuotteista, haetaan uusia kaupallisia sovelluksia, ideoidaan resursseille tehokkaampia käyttötapoja, myydään tarpeettomia ja tehdään tuhatta muuta asiaa. Dynaamisuutta tarvitaan senkin vuoksi, että asiakaskunta saattaa olla heterogeeninen ja vaatia tuotteiden joustavaa räätälöintiä vaihtuviin tarpeisiin. Esimerkki kustomoinnista on polkupyörätehdas, joka muuttaa nopeasti tuotantolinjaansa ja maalaa pyörät sen värisiksi kuin jälleenmyyjät kulloinkin 2 David Teece, Gary Pisano ja Amy Shuen käyttävät ilmausta Machiavellian trick artikkelissaan Dynamic Capabilities and Strategic Management. Strategic Management Journal 18(7), 1997, s. 513.

4 4 haluavat. Matkan varrella syntyy ulkoisia hyötyjä, mutta niiden ei tarvitse pilata kannustimia innovointiin, sillä tieto poikii yritykseen uutta tietoa, ja ketjureaktiossa kilpailijat voidaan pysyttää muutaman askeleen perässä. Yritykset eivät ole atomistisia toimijoita vaan elävät monijuonteisissa vuorovaikutussuhteissa keskenään. Yritysten kyvykkyydet (engl. capabilities) määrittävät pitkälti sen, missä kohdissa niiden väliset rajat kulkevat arvoketjuissa tai muuten, ja rajojen muovautuminen puolestaan vaikuttaa kyvykkyyksien kehittymiseen. Kilpailussa pärjääminen edellyttää liikkeenjohdolta silmää havaita tilaisuuksia yhteistyöhön muiden yritysten kanssa ja yleensä kykyä verkostoitua oikeisiin suuntiin. Kilpailu ei ole aina ja kaikkialla niin kiihkeän vauhdikasta kuin edellä kerrotusta voisi päätellä. Vakiintuneilla toimialoilla liiketoiminta saattaa olla kannattavaa, vaikka tuotantoa pyöritetään pitkiä aikoja samalla tavalla. Jokaisella yrityksellä on omat ja osin pysyvät toimintatapansa, jotka ovat osoittautuneet toimiviksi erilaisissa mutta silti joiltain piirteiltään toistuvissa päätöstilanteissa. Heuristiikat ovat äärimmillään mekaanista ja tiedostamatonta toistoa kuten polkupyörän polkeminen suoralla maantiellä, ja tällainenkin rutiinitoiminta voi olla yrityksen menestystekijä. Etenkin strategisen johtamisen (engl. strategic management) tutkimuksessa yrityksen teorialta odotetaan vastausta ainakin neljään kysymykseen. Miksi yrityksiä on olemassa? Miten yritysten väliset rajat muotoutuvat? Millä tavoin yritysten sisäinen organisointi tapahtuu, eli miten yritykset toimivat? Mikä selittää yritysten menestymisen kilpailussa muiden kanssa? Markkinoilla toimivat yritykset voivat erota toisistaan kuin yö päivästä, mutta niiden välillä on myös yhtäläisyyksiä. Käyttökelpoinen luonnehdinta on pitää yritystä tuotantoyksikkönä, jossa on vähintään kaksi toimijaa, toimijoiden välistä työnjakoa ohjaava organisaatio tai hierarkia, sekä sopimus voitonjaosta. Täsmällisiin määritelmiin ei ehkä ole tarkoituksenmukaista edes pyrkiä. Yritys näyttäytyy erilaisena instituutiona työn alla olevan selitystehtävän mukaisesti, ja siitä ovat kulloinkin huomion kohteena eri aspektit tai piirteet. Tyyppiesimerkki yrityksestä voisi olla kahden miehen muuttofirma, jossa yksi toimii pomona, toinen ajaa autoa, kumpikin kantaa tavaraa ja tulot jaetaan tasan. Vaihtoehtoinen tapa järjestää muuttopalvelujen tuotanto olisi käyttää markkinoita siten, että ensin mainittu ostaa kantoavun autoilijalta, ja kummankin tulo-osuus määräytyy ostosopimuksen perusteella. Taloudellisen tehokkuuden kannalta olennaista on löytää

5 5 sopimusjärjestelmä (engl. nexus of contracts), joka kannustaa kumpaakin kaihtamaan lintsaamista taakan kantamisessa ja yleensäkin toimimaan yhteiseksi hyväksi. Markkinat ovat jatkuvassa epätasapainossa keskellä dynaamista prosessia, jossa menestyäkseen yrityksen on luotava koko ajan uusia voitonmahdollisuuksia, etsittävä jo olemassa olevia, sekä muokattava maaperää yrittäjyyden mielenlaadulle. Kun prosessia tarkastellaan tietyllä hetkellä ja näpätään siitä silmänräpäyskuva, toiminta saattaa näyttää paikoilleen juuttuneelta konemaiselta toistolta, jossa samaa tavaraa valmistetaan ohjelmoidusti päivästä toiseen samalla tavalla. Tällaisessa ajatuskokeessa kannattavuutta pystytään parantamaan vain tuotantoa tehostamalla, kustannuksia leikkaamalla ja markkinaosuuksia puolustamalla. Samalla saadaan syy olettaa, että skaalatuotot ovat tyypillisesti väheneviä. Oletus sopii oivallisesti taloustieteilijälle, sillä kasvavat skaalatuotot olisivat hankalasti mallinnettavia ja rikkovat optimointiteorian eleganssin. Matemaattisista syistä myös oletus voitonmaksimoinnista yritysten tavoitteena nauttii suosiota. Seurauksena on synkkä ajatusrakennelma, jossa yritysten toimia leimaavat tunnoton itsekkyys ja ahneus sekä eettisten arvojen nonsaleeraus. Ajattelutapa liukuu koskemaan myös yrityksessä työtään tekeviä ihmisiä. Näille yritys vaikuttaisi olevan pelkkä katos, jonka suojissa jokainen havittelee omaa hyväänsä, karttaa yhteisiä töitä ja järjestelee itselleen etuja muiden kustannuksella. Yrityksen kyvykkyydet ja menestymisen mahdollisuudet syntyvät usein ihmisten välisestä yhteistyöstä. Kilpailukyvyn taustalla on johdon ja muun henkilökunnan taidot löytää tietoa, siirtää sitä keskuudessaan, soveltaa uusissa yhteyksissä ja ehkäistä väärinymmärryksiä. Tietämys olisi saatava kulkemaan ihmisiltä ja tiimeiltä toisille, yksiköiden välillä ja tarvittaessa ulkopuolisiin verkostoihin. Tieto on usein sanatonta (engl. tacit knowledge), se on arvokasta vain kyseisessä yrityksessä ja työyhteisöön ikään kuin juurtunut (engl. embedded), ja tietopääoman karttumisessa on polkuriippuvuutta (engl. path dependence). Näistä syistä kilpailijoiden on vaikea jäljitellä yrityksen toimintatapoja. Yritys saattaa olla resurssiensa kehittämisessä niin ylivoimainen, että markkinoille syntyy tehokkuuden kannalta haitallisia kilpailunrajoituksia. Toisaalta kilpailijat voivat päästä koska tahansa voitolle kehittelemällä omia ainutlaatuisia kompetenssejaan, ja jokaisen on juostava koko ajan paikoillaan pysyäkseen muita mitan verran edellä.

6 6 3. Yhteiskuntasopimus ja yrityksen vastuu Taloustieteilijöillä on tapana sanoa, että yrityksen yhteiskunnallinen tehtävä on käyttää haltuunsa uskottuja niukkoja voimavaroja mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Tämä ei anna vielä konkreettista ohjetta siitä, miten yrityksen olisi toimittava käytännön tilanteissa. Tehokkuus riippuu pelisäännöistä, joiden alaisuudessa yritykset tekevät päätöksiään. Myös yrityksen vastuun tai sen liiketoiminnan vastuullisuuden määrittely edellyttää tietoa pelisääntöjen sisällöstä. Milton Friedman toteaa usein lainatussa lauseessa, että yrityksen ainoa (one and only one) yhteiskunnallinen vastuu on käyttää voimavarojaan voittojen lisäämiseksi. 3 Suomen osakeyhtiölaki myötäilee ajatusta säätämällä, että yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Edellytyksenä on Friedmanin mukaan, että toiminta tapahtuu pelisääntöjen edellyttämällä tavalla. Seuraavassa tarkastellaan, mistä nuo periaatteet tulevat ja miten niitä voidaan kehittää paremmiksi. Vastuu liittyy ihmisten välisiin suhteisiin. Esimerkiksi vahingonkorvausvastuu tarkoittaa, että henkilö on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän on aiheuttanut tahallaan tai tuottamuksellisesti toiselle. Mitään objektiivista menetelmää ei ole sen määrittämiseksi, milloin ja kenelle yhteisön jäsenen pitäisi olla vahingonkorvausvastuussa. Tästä ovat osoituksena vahingonkorvausoikeuden eroavuudet maiden ja aikakausien välillä. Yhteiskuntasopimus on yksi tapa määrittää vastuu ja sen rajat. Siinä yhteisön jäsenten ajatellaan sopivan keskenään yhteisistä pelisäännöistä tai oikeusperiaatteista, jotka sitten voimaansaatetaan valtion pakkokoneiston avulla. Sääntöjä sovelletaan yhtäläisesti kaikkiin, ja niiden säätäminen tapahtuu yksimielisesti joko suoraan tai epäsuorasti. Yksimielisyyteen ei voida edes teoriassa päästä kuin abstrakteista oikeusperiaatteista, ja muut lait joudutaan säätämään perustuslain määräämällä enemmistöperiaatteella joko kansanäänestyksissä tai edustuksellisen demokratian elimissä. 3 Capitalism and Freedom. University of Chicago Press, Chicago 1962, s. 133.

7 7 Lakeja joudutaan soveltamaan tietyllä tavalla sokeasti erityyppisissä tilanteissa, eikä niiden soveltamisen seurauksia pystytä ennustamaan tarkasti. Yksittäisissä tapauksissa voi tämän vuoksi syntyä vaikutuksia, joita pidetään epäreiluina ja kohtuuttomina. Esimerkkinä on joukkoirtisanominen, jonka menestyvä yhtiö toteuttaa vain kohentaakseen pörssikurssiaan, mutta jossa ei kuitenkaan ole mitään lainvastaista. Yhtiö saattaa puolustella menettelyä toteamalla, että jos se ei toimi näin, niin joku muu toimii ja voittaa kilpailun rahoittajista. Yritys voidaan nähdä sopimusjärjestelmänä, jonka tavoitteena on voitollinen tuotantotoiminta. Sen sidoshenkilöitä (engl. stakeholders) ovat erityisesti rahoittajat, johtajat ja työntekijät. Jotta sopimusjärjestelmästä tulisi kokonaisuutena tarkoituksenmukainen, siinä on oltava keskushenkilö tai keskushenkilöiden ryhmä. Tämä on osapuolena suoraan tai epäsuorasti kaikissa sopimuksissa. Jotta keskushenkilöllä olisi motivaatio huolehtia kokonaisuuden järkevyydestä, hänellä on oltava jäännösoikeus yrityksen tuottamaan voittoon. Yleensä keskushenkilönä ovat osakkeenomistajat, joiden panoksella rahoitetaan erikoistuneita investointeja. Yrityksen vastuu tarkoittaa niiden henkilöiden vastuullisuutta, jotka ovat sopimusjärjestelmän osapuolia. Tärkeimmässä asemassa on keskushenkilö. Tässä luvussa rajoitutaan keskushenkilön vastuuseen ja oletetaan, että yritys on yhtä kuin sen osakkeenomistajat. Sosiaalinen vastuu merkitsee tärkeimmillään ja vähimmillään yhteiskuntasopimuksen mukaisten lakien noudattamista. Toiminnan laillisuus ei ole vielä riittävä edellytys vastuullisuudelle, sillä oikeusjärjestelmä on pakosta aina epätäydellinen. Lain pelotevaikutus ei riitä yhteiskuntajärjestyksen aikaansaamiseksi. Tavanomainen esimerkki lainsäädännön epäonnistumisesta on tuotantotoiminnan ympäristöhaitat. Oletetaan, että tehdas päästää haitallisia aineita toisten omistamaan järveen. Omaan uima-altaaseen se ei niitä ohjaisi. Järvenomistajien ei kenties kannata nostaa vahingonkorvauskannetta tehtaan omistajia vastaan. Vaikka kanne nostettaisiin, tuomioistuimen voi olla mahdotonta määrätä vahingonkorvauksia oikeansuuruisina. Jos näin on, tehtaalla ei ole kannustimia välttää päästöjä. Vahingonkorvausjärjestelmän ongelmia voidaan yrittää ratkaista käyttämällä sille vaihtoehtoisia lainsäädännöllisiä keinoja. Yhteiskuntasopimuksessa esimerkiksi sovitaan, että valtiovallalla on oikeus tehdä haitallisten aineiden käyttö luvanvaraiseksi. Lupajärjestelmä saadaan toimimaan ehkä paremmin kokeilemalla erilaisia päästölupien jälkikauppajärjestelmiä.

8 8 Yhteiskuntaan syntyy oikeusinstituutioiden puutteita ja aukkoja paikkaamaan monenlaisia muita instituutioita. Nimet ovat hallintainstituutioista tärkeä esimerkki. Nimen tai muun rekisteröidyn tavaramerkin omistajalla on motivaatio kertoa esimerkiksi eettiset periaatteensa ja ympäristöstrategiansa rehellisesti, koska lupauksen pettäminen aiheuttaa maineen ja tulevien sopimusten menetystä. Moraali-instituutioita tarkastellaan seuraavassa. 4. Vastuullisuuden ja luotettavuuden luonne Hyveellä tarkoitetaan moraalisesti arvokasta luonteenpiirrettä. Hyveellisyys merkitsee taipumusta toimia moraalisesti oikein silloinkin, kun se on itselle epäedullista. Hyveellinen ihminen ei kysy itseltään, mitä hän menettää toimimalla moraalisesti, vaan mitä muut saavat, jos kaikki toimisivat samalla tavalla. Esimerkkejä hyveistä ovat luotettavuus, rehellisyys ja vastuullisuus. Kaikki nämä ovat arvostettuja ominaisuuksia liiketoiminnassa. Unto Virtanen kirjoittaa varhaisessa liike-etiikan esityksessään luottamuksesta ja luotettavuudesta, että ne ovat muodostaneet taloustoiminnassa jo ammoisista ajoista asti kantavan rungon. 4 Näiden eettisten arvojen tuhoaminen merkitsisi, että koko liike-elämä monimutkaisine koneistoineen sortuisi kuin korttitalo. Sopimuskumppanin luotettavuuden tarve ilmenee esimerkiksi pankkiluotoissa. Jotta pankki uskaltaisi antaa rahaa lainaksi, sen on voitava luottaa laina-asiakkaansa kykyyn ja haluun pitää lupauksensa ja maksaa raha takaisin. Luottosopimus edellyttää toteutuakseen, niin kuin nimikin sanoo, luottamuksen syntymistä osapuolten välille. Koska velallinen saa käyttöönsä sovituksi ajaksi toisen omaisuutta, vaara on aina olemassa, että varat jäävät sille tielleen. Pankin laina-asiakas saattaa hoitaa velvoitteensa vain välttyäkseen ulosotolta, tulevien luottomahdollisuuksien menetykseltä tai muulta ulkoiselta uhalta. Yleisessä kielenkäytössä luotettavuudelta edellytetään jotain enemmän. Kysymys ei ole oikeasta ja aidosta luottamuksesta, jos asiakkaan uskotaan tekevän kuten on sovittu ainoastaan 4 Hyvä kauppiastapa ja kirjanpidon periaatteet. Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo 1959, s. 19. Unto Virtanen toimi Turun kauppakorkeakoulussa ensin virkaatekevänä ja sitten vakinaisena liiketaloustiede laskentatoimen professorina vuosina

9 9 oman laskelmoidun etunsa vuoksi. Laivan tai helikopterin kapteeniakaan ei pidetä luotettavana yksin sillä perusteella, että hän on matkustajien kanssa samassa veneessä. Ihminen ansaitsee luottamuksen, kun hän on luotettava ja vilpitön kategorisesti, lupausten pitäminen on hänelle arvo sinänsä, eivätkä itsekkäät tarkoitukset pyhitä hänen keinojaan. Epäluotettava on sen sijaan tunnoton opportunisti, jolle toiset ovat vain välineitä oman edun tavoittelussa, joka on valmis käyttämään tilaisuuden hyväkseen heti kun sellainen tarjoutuu, ja jota ei kiinnosta oikean erottaminen väärästä. Pyrkyri saattaa hankkiutua jopa uskovaiseksi välittämättä hengellisistä arvoista, jos hän laskeskelee parantavansa luottokelpoisuutta tällä tavalla. Taloustieteen määrittelevä ja muista yhteiskuntatieteistä usein erottava piirre on oppisuunnasta riippumatta rationaalisuusoletus. Tämä tarkoittaa, että talouden toimijoiden oletetaan ainakin pyrkivän toimimaan järkevästi. Ortodoksisessa oppisuunnassa rationaalisuus ymmärretään ahtaasti, ja siinä tehdään oletus rajoittumattomasta rationaalisuudesta. Luotettavuuden kaltaisten asioiden selittäminen on osoittautunut tällaisessa kehikossa hankalaksi tehtäväksi. Ortodoksisessa ajattelussa luonnollinen keino saada pankki myöntämään luottoa on antaa pantti tai muu vakuus, joka tekee lupauksen maksaa takaisin uskottavaksi. Todellisuuden olosuhteissa lainanhakija voi herättää luottamusta olemalla vain oma itsensä. Jos pankki pystyy päättelemään esimerkiksi luottopisteytyksen avulla, että sopimusten rikkominen tuottaa lainanhakijalle kielteisiä tunteita, asiakkaaseen on perusteita luottaa ilman vakuutta. Hyvä tunneprofiili on tehokas keino tehdä uskottava lupaus (engl. credible promise tai credible commitment), sillä tunteita ei pysty valitsemaan tietoisesti. Yritysasiakkaan kohdalla maine luotettavuudesta liittyy sen toimintatapoihin ja yrityskulttuuriin. Aidon luottamuksen syntymistä tarkastellaan seuraavassa. Johtopäätösten ja taloustieteen kannalta ei ole juuri merkitystä, tulkitaanko luottamuksenarvoinen käyttäytyminen itsekkääksi omien kielteisten tunteiden välttämiseksi vai altruistiseksi muiden huomioonottamiseksi.

10 10 5. Vastuullisen liiketoiminnan edistäminen Yhteiskuntasopimuksen osapuolet pystyvät määrittämään haluamansa perustuslailliset oikeusperiaatteet ja pääsemään niistä yksimielisyyteen vain abstraktilla tasolla. Myöskään alemman tason lait, jotka säädetään sovittujen periaatteiden asettamissa rajoissa myöhemmin, eivät voi säännellä yksityiskohtaisesti kaikkea ihmisten toimintaa. Hyvässäkin oikeusjärjestelmässä esiintyy epäkohtia, ja niiden korjaamiseksi tarvitaan muita instituutioita, kuten vastuullisuutta vahvistavia moraalinormeja. Moraalia pystytään johdattelemaan lainsäädännöllä haluttuun suuntaan, mutta mahdollisuudet ovat rajallisia. Vahinkoa lainsäädännöllä saadaan helposti aikaan. Esimerkiksi avokätisen valtiollisen sosiaaliturvajärjestelmän tapaiset yritykset siirtää pienissä ryhmissä käyviä oikeudenmukaisuusperiaatteita koko yhteiskunnan pelisäännöiksi ovat tuomittuja epäonnistumaan ja aiheuttavat kumpienkin rapautumista pitkällä tähtäyksellä. Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön osakkaat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön velvoitteista. Osakkaiden rajoitetulle vastuulle (engl. limited liability) on olemassa pitäviä perusteluja, mutta se voi nimensä mukaisesti edistää vastuuttomuutta. Osakeyhtiöiden tiedonantovelvollisuuden sääntely voi johtaa lyhytjännitteiseen liiketoimintaan. Arvopaperimarkkinalaki edellyttää, että julkisen kaupankäynnin kohteena oleva arvopaperin liikkeeseenlaskija laatii osavuosikatsauksen tilikauden kolmelta, kuudelta ja yhdeksältä ensimmäiseltä kuukaudelta. Kansanomaisessa kielenkäytössä tämä tunnetaan kvartaalikapitalismina. Taloustieteessä on tapana tarkastella keinoja, jotka kannustavat rajoittumattomasti rationaalisia ja vain voitoistaan kiinnostuneita yrityksiä kehittämään toimintaansa yhteiskunnan kannalta toivottuihin suuntiin. Esimerkkejä ovat vaarallisten aineiden kuljetus- ja varastointimääräykset, ympäristölupien vaatiminen teollisuusrakentamisessa, ja kasvihuonekaasujen päästökaupan ylläpito. Tällaiset keinot saattavat edistää haluttuja tavoitteita, mutta ne voivat samalla tuhota aidosti vastuullisen liiketoiminnan edellytyksiä syrjäyttämällä sisäistä motivaatiota. Sisäisellä motivaatiolla tarkoitetaan taipumusta tehdä asioita ilman mitään erityistä palkkiota niiden itsensä vuoksi. Taipumusta voidaan selittää halulla tavoitella myönteisiä ja välttää kielteisiä tunteita. Sisäistä motivaatiota vahvistaa tunne siitä, että

11 11 voi toimia vapaasti ja vaikuttaa asioihin. Esimerkiksi verenluovutus synnyttää tällaisia tunteita, kun luovuttaja ei saa siitä korvausta ja tietää auttavansa hätään joutuneita. Tiukan ympäristönormin säätäminen saattaa johtaa vastuullisesti toimivassa yrityksessä epätoivottuun tulokseen. Yritys ei tee päästöjensä rajoittamiseksi enää yhtään enempää kuin laissa vaaditaan. Lain noudattaminen yleensä muuttuu innottomaksi, ja huomio kääntyy porsaanreikien etsimiseen. Asenteiden muutos vuotaa muille alueille kuten verosuunnitteluun, mitä ankkuroituminen uuteen toimintakulttuuriin vielä vahvistaa. Ankkuroitumisella tarkoitetaan taipumusta perustaa päätös alkuarvoon tai viitekohtaan, jolla ei ole välttämättä mitään asiallista yhteyttä itse päätökseen. Ankkuroitumisesta johtuen dispositiivisilla eli tahdonvaltaisilla lainsäännöksillä on ihmisten käyttäytymiseen suurempi vaikutus kuin voisi odottaa. Laissa esimerkiksi säädetään, että kodinkonemyyjän on otettava kaikki myymänsä ja myöhemmin käytöstä poistetut laitteet takaisin veloituksetta, ellei toisin sovita. Osapuolet eivät ehkä useinkaan poikkea säännöksen mukaisesta sopimusehdosta, ja lainsäätäjä pystyy näin vähentämään päästöjä turvautumatta pakottavaan lainsäädäntöön. Myyjä käyttää samaa anomaliaa hyväkseen suhteessa kuluttajiin, kun hän asettaa kodinkoneiden defaultsäädöt energiaa säästäviksi. Ihminen ottaa muut paremmin huomioon, kun hän näkee nämä silmästä silmään ja on näitä lähellä. Laboratoriokokeissa koehenkilöt antavat enemmän rahaa julkishyödykkeen rahoittamiseksi, kun he pääsevät ennen koetta tapaamaan toisensa ja juttelemaan keskenään. Aikuiset lapset huolehtivat ikääntyvistä vanhemmistaan tunnollisemmin, kun asunto on samalla paikkakunnalla, tapaamisia on tämän tästä ja tunnesiteet säilyvät vahvoina. Suorassa rahoituksenvälityksessä yritys hankkii tarvitsemiaan varoja ilman pankkia tai muuta välittäjää suoraan investoijilta esimerkiksi osakeannilla. Erityisesti suurissa monikansallisissa julkisissa yhtiöissä rahoittajat voivat olla kaikilla mittareilla mitattuna etäällä työntekijöistä. Tämä vaikuttaa rahoittajien käyttäytymiseen. Maapallon puolella asuva pääomasijoittaja suhtautuu työntekijöiden irtisanomiseen toisin kuin pienen perheyrityksen toimitusjohtaja, joka näkee alaisensa jokaisena työpäivänä. Suorassa rahoituksenvälityksessä on vaarana vastuullisuuden väheneminen muussakin kuin henkilöstöpolitiikassa. Rahoitusmarkkinoiden sääntelyssä kaikki nämä seikat on otettava huomioon.

12 12 Ulkoistaminen vähentää vastuullisuutta Entisaikojen maataloudessa melkein kaikki tehtiin itse. Puut hakattiin metsästä ja pilkottiin haloiksi. Porsaat saatettiin maailmaan sitä myöten kuin emakot tulivat tiineeksi. Nykymaailman yrityksissä on osattava ratkaista, mikä tehdään itse ja mikä ostetaan muilta. Huonekalujen valmistaja voi rakentaa hyllyköt alusta loppuun omassa verstaassa. Toinen strategia on sahata laudat mittoihin ja ulkoistaa kokoonpano toiselle yritykselle. Sekin on mahdollista, että työ jää kuluttajien tehtäväksi. He ostavat liikkeestä muoviin pakatun lautakasan, ja kasaavat palapelin kotona omilla työkaluillaan. Valmistaa vai ostaa -päätökset on tehtävä myös tuotantoketjun toisessa päässä. Huonekalutehdas varmaan ostaa ruuvit avoimilta markkinoilta. Mutta pitäisikö puutavara ostaa paikalliselta alihankkijalta valmiiksi höylättynä? Olisiko kirjanpitäjä erotettava ja siirrettävä kirjanpito tilitoimiston hoitoon? Taloushallintoa ei tarvitse ulkoistaa kokonaan tai jatkuvasti. Ostolaskut skannataan itse, mutta palkanlaskenta annetaan toisen yrityksen tehtäväksi. Kontrolleri laatii talousraportit yleensä, muttei kiireaikoina. Informaatioteknologia tekee toimintojen ulkoistamisen usein helpoksi. Sähköinen informaatio on helppo siirtää piuhaa pitkin toiselle puolelle maapalloa. Globalisaation seurauksena jotkut menettävät työpaikkansa ja joutuvat siirtymään muuhun työhön. Tällaista on tapahtunut toimivilla markkinoilla aina, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Ulkoistamisella on varjopuolensa. Ihmisellä on luontainen taipumus tehdä hyvää toiselle, kun tämä on lähellä. Autamme onnettomuuden uhria, joka on vieressä ja näemme hänen hätänsä. Kärsivät ihmiset jossain kaukana vieraissa maissa jäävät oman onnensa nojaan. Poissa silmistä, poissa mielestä. Valmistuksen ulkoistaminen merkitsee, että työ siirtyy ulos ja työntekijät etäälle. Sopimusvalmistajasta pääsee eroon ilman tunnontuskaa sanomalla alihankintasopimuksen irti. Aivan toista on antaa potkut kasvotusten omalle työntekijälle. Vastuullisen liiketoiminnan periaatteet tahtovat rapistua ulkoistamisen myötä. Sohvat ovat uudessa taloudessa halpoja, mutta työväki joutuu kokemaan alituista turvattomuuden tunnetta. Perustuu lehtikirjoitukseen Ulkoistaminen vähentää vastuullisuutta, Turun Sanomat, Talousliite, Yrityksiä on tarkasteltu edellä sopimusjärjestelminä, jotka toimivat dynaamisessa kilpailussa keskenään ja menestyvät kyvykkyyksiensä edellytyksillä. Yrityksen yhteiskunnallinen vastuullisuus riippuu sen sidoshenkilöiden moraalitunnoista. Lainsäädännön tehtävä on ohjata osakkeenomistajien ja muiden käyttäytymistä yhteiskuntasopimuksen ohjeistamiin suuntiin. Laki viime kädessä määrää, ketkä yrityksissä ovat vastuussa, milloin he ovat vastuussa ja keille he ovat vastuussa. Moraali-, oikeus- ja muut instituutiot toimivat vuorovaikutussuhteissa toisiinsa, ja yrityksen teorian yhtenä haasteena on oppia ymmärtämään noita suhteita tähänastista täsmällisemmin.

Tavoitteena yrityksen teorian yleinen kehikko

Tavoitteena yrityksen teorian yleinen kehikko Tavoitteena yrityksen teorian yleinen kehikko Kirja-arvostelu kirjasta John A. Mathews: Strategizing, Disequilibrium, and Profit. Stanford University Press, Stanford CA 2006. ISBN 0-8047-5483-7. vi + 265

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

Esteellisyys yhteisöjen päätöksenteossa

Esteellisyys yhteisöjen päätöksenteossa Esteellisyys yhteisöjen päätöksenteossa Esteellisyys, Suomalainen Lakimiesyhdistys 16.4.2018 Jukka Mähönen Esteellisyyden lähtökohta Yhteisön jäsenten kokouksessa äänestettäessä onkin kysymys siitä, mikä

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto 1 Tausta Isännöitsijän on oltava luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö (AOYL 7 luvun

Lisätiedot

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali

arkikielessä etiikka on lähes sama kuin moraali Etiikan teoriat Katse s. 133-149 etiikka = 1) moraalin ja moraalikäsitysten tutkimista 2) tavat perustella sitä, mikä on moraalisesti hyvää tai oikein ja pahaa tai väärin arkikielessä etiikka on lähes

Lisätiedot

HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY

HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY Seppo Mustonen HALLITUSPARTNERIT ESITTÄYTYY Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry Jäsenet 91 kpl PKyritykset Hallituspartnerien tarkoituksena on edistää ammattimaista ja eettisesti korkeatasoista Suomessa

Lisätiedot

Miten tunnistaa riskitekijät johtajarekrytoinnissa?

Miten tunnistaa riskitekijät johtajarekrytoinnissa? Miten tunnistaa riskitekijät johtajarekrytoinnissa? tiedämme varmasti että jopa kaksi kolmesta länsimaisesta johtajasta epäonnistuu työssään; heidät erotetaan, alennetaan tai siirretään syrjään. Yleisin

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

osakeyhtiölain kielenhuolto

osakeyhtiölain kielenhuolto Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Asunto-osakeyhti osakeyhtiölain kielenhuolto Salli Kankaanpää, Aino Piehl ja Matti Räsänen 20.3.2008 Kielenhuoltajien kommenttien aiheita Saako lukija tarpeeksi

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN 2 Inergia on monipuolinen energia-alan ammattilainen läheinen, inhimillinen ja lappilaisten tarpeita aidosti ymmärtävä Alkusanat Inergian toiminta-ajatus on selkeä: Inergia-konserni

Lisätiedot

Usein kysyttyä PRH. Lähde: Patentti- ja rekisterihallitus https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/ usein_kysyttya.html#prh.ukk.item_2 11.9.

Usein kysyttyä PRH. Lähde: Patentti- ja rekisterihallitus https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/ usein_kysyttya.html#prh.ukk.item_2 11.9. Usein kysyttyä PRH Lähde: Patentti- ja rekisterihallitus https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/ usein_kysyttya.html#prh.ukk.item_2 11.9.2015 K: Voiko yhdistyksen kokouksessa äänestää valtakirjalla? V:

Lisätiedot

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

Miksi tarvitaan eettistä keskustelua. Markku Lehto 28.1.2016

Miksi tarvitaan eettistä keskustelua. Markku Lehto 28.1.2016 Miksi tarvitaan eettistä keskustelua Markku Lehto 28.1.2016 Tausta» Eettisen ajattelun taustalla on» Biologinen pohjaviritys» Kulttuurin arvoväritys» Sosialisaatioprosessin mankelointi Miksi tarvitaan

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA

OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA OSAKASSOPIMUS KOSKIEN GREATER HELSINKI PROMOTION LTD OY - NIMISEN YHTIÖN HALLINTOA Tämä osakassopimus (jäljempänä Sopimus) on solmittu seuraavien osapuolten välillä: 1. Helsingin kaupunki (Y-tunnus 0201256-6),

Lisätiedot

Fuusio vai konkurssi? Hintakilpailun satoa

Fuusio vai konkurssi? Hintakilpailun satoa Fuusio vai konkurssi? Hintakilpailun satoa Pia Kemppainen-Kajola 02.04.2003 Optimointiopin seminaari - Syksy 2000 / 1 Johdanto Yrityskaupat ilmoitetaan kaupparekisteriin. Kauppa kiinnostaa kilpailuviranomaisia,

Lisätiedot

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille

Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille FI FI FI Eurooppalaiset menettelysäännöt sovittelijoille Näissä menettelysäännöissä vahvistetaan periaatteita, joita yksittäiset sovittelijat voivat halutessaan noudattaa omalla vastuullaan. Sovittelijat

Lisätiedot

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa?

YRITYSKAUPPA. Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? YRITYSKAUPPA Selvitä ensimmäisenä mitä olet myymässä tai ostamassa? Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti ja Yrityksen eli ns. oikeushenkilön myynti. Yrityksen myynti Yrityksen myynti tarkoittaa

Lisätiedot

Taloyhtiö 2006 korjausrakentaminen 27.4.2006. Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501

Taloyhtiö 2006 korjausrakentaminen 27.4.2006. Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501 Taloyhtiö 2006 korjausrakentaminen 27.4.2006 Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501 Käsite Corporate Governance = Yrityksen hallinnan kehittäminen, siten että omistajuutta

Lisätiedot

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017

VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 VINCIT GROUP OYJ KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017 I (I) SISÄLLYSLUETTELO 1 VINCIT GROUP -KONSERNIN KANNUSTINJÄRJESTELMÄ 2017... 1 2 KANNUSTINJÄRJESTELMÄN PERUSTEET JA LAAJUUS... 1 3 OSAKKEIDEN ILMOITTAMINEN KANNUSTINJÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi

SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN. Professori Teemu Malmi SOTE-LAINSÄÄDÄNTÖ JA JOHTAMINEN KYSYMYS Mahdollistaako esitetty järjestelmä tavoitteellisen johtamisen ja ohjauksen - toisaalta valtio/maakunta ja toisaalta maakunta/palveluntuottajat akselilla sekä siitä,

Lisätiedot

Osakassopimus. päivän vara? Vesa Ellonen

Osakassopimus. päivän vara? Vesa Ellonen Osakassopimus tiekartta vai pahan päivän vara? Vesa Ellonen Technopolis 22.8.2013 Osakassopimus Osakassopimus on osakeyhtiön osakkeenomistajien välinen sopimus, jossa sovitaan esimerkiksi yhtiön - hallintoon

Lisätiedot

Sosiaaliset yritykset

Sosiaaliset yritykset Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

Sovittelu. Suomen sovittelufoorumin päämääränä on saattaa sovittelu ratkaisumenetelmäksi ihmissuhdeongelmien ja konfliktien käsittelyssä.

Sovittelu. Suomen sovittelufoorumin päämääränä on saattaa sovittelu ratkaisumenetelmäksi ihmissuhdeongelmien ja konfliktien käsittelyssä. Sovittelu Suomen sovittelufoorumin päämääränä on saattaa sovittelu ratkaisumenetelmäksi ihmissuhdeongelmien ja konfliktien käsittelyssä. SSF / T. Brunila / 2008 1 Kaksi erilaista näkökulmaa Rikosoikeus

Lisätiedot

Oletko Bull, Bear vai Chicken?

Oletko Bull, Bear vai Chicken? www.handelsbanken.fi/bullbear Handelsbankenin bull & Bear -sertifikaatit Oletko Bull, Bear vai Chicken? Bull Valmiina hyökkäykseen sarvet ojossa uskoen markkinan nousuun. Mikäli olet oikeassa, saat nousun

Lisätiedot

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA

SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA SOPIMUSTEN MERKITYS OMISTAJANVAIHDOKSISSA Sopimustyypit ja niiden valinta Kaksi päävaihtoehtoa ovat liiketoiminnan myynti (liiketoimintakauppa) ja yrityksen itsensä, eli ns. oikeushenkilön, myynti (osuus

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia

Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia VASTAVÄITTEET Tapio Joki Johdanto Ympärillämme olevat tilaisuudet ovat toiselta nimeltään ratkaisemattomia ongelmia K aupat syntyvät harvoin ilman vastaväitteitä. Myyjälle ratkaisevan tärkeää on ymmärtää,

Lisätiedot

METSÄSTYSSEURAN TOIMIHENKILÖT. Seuratoiminnan peruskoulutus 14.3.2012 Kuopio Lasse Heikkinen

METSÄSTYSSEURAN TOIMIHENKILÖT. Seuratoiminnan peruskoulutus 14.3.2012 Kuopio Lasse Heikkinen METSÄSTYSSEURAN TOIMIHENKILÖT Seuratoiminnan peruskoulutus 14.3.2012 Kuopio Lasse Heikkinen Yhdistyksen velvollisuudet Yhdistyslaki asettaa rekisteröidyn metsästysseuran toiminnalle monia velvoitteita.

Lisätiedot

METSÄSTYSSEURAN TOIMIHENKILÖT

METSÄSTYSSEURAN TOIMIHENKILÖT METSÄSTYSSEURAN TOIMIHENKILÖT Seuratoiminnan peruskoulutus 9.4.2013 Kuopio Lasse Heikkinen Yhdistyksen velvollisuudet Yhdistyslaki asettaa rekisteröidyn metsästysseuran toiminnalle monia velvoitteita.

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Toimintojen luovutuspäivä on kello 00:00:01 ( Luovutushetki ).

Toimintojen luovutuspäivä on kello 00:00:01 ( Luovutushetki ). LUOVUTUSSOPIMUS 1 LUOVUTTAJA Wirma Lappeenranta Oy (jäljempänä Yhtiö ) Y-tunnus: 1565217-5 Laserkatu 6 53850 Lappeenranta 2 LUOVUTUKSENSAAJA Lappeenrannan kaupunki (jäljempänä Kaupunki ) Y-tunnus 0162193-3

Lisätiedot

Toimiva hallitus yrityksen kehittämisen kulmakivenä

Toimiva hallitus yrityksen kehittämisen kulmakivenä Toimiva hallitus yrityksen kehittämisen kulmakivenä Kimmo Rasila 18.6.2013 Kimmo Rasila for Kasvufoorumi Mihin hallitusta tarvitaan? 1. Strategisesta suunnasta päättäminen Missä on yhtiön tulevaisuus käytettävissä

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS SUOMEN PANKKIYHDISTYS HYVÄ PANKKITAPA Hyvä pankkitapa on muotoutunut käytännön kokemuksesta. Hyvän pankkitavan säännöt sisältävät asiakkaan ja pankin välistä suhdetta sekä pankkien toimintatapoja koskevia

Lisätiedot

Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri

Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri Johtamisen keskeiset osa-alueet toiminnan suunnittelu ja voimavarojen varaaminen voimavarojen kohdentaminen

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN EE045. Yhteenveto suunnitelman tekemisestä

LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN EE045. Yhteenveto suunnitelman tekemisestä LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN EE045 Yhteenveto suunnitelman tekemisestä Liiketoimintasuunnitelman merkitys pakotta miettimään liikeideaa järjestelmällisesti ja varmistamaan, että markkinapotentiaali

Lisätiedot

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA

NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA NEUVOSTON JA KOMISSION YHTEINEN LAUSUMA KILPAILUVIRANOMAISTEN VERKOSTON TOIMINNASTA "1. Tänään annetulla asetuksella perustamissopimuksen 81 ja 82 artiklassa vahvistettujen kilpailusääntöjen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY

Yhteiskuntafilosofia. - alueet ja päämäärät. Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY Yhteiskuntafilosofia - alueet ja päämäärät Olli Loukola / käytännöllisen filosofian laitos / HY 1 Yhteiskunnan tutkimuksen ja ajattelun alueet (A) yhteiskuntatiede (political science') (B) yhteiskuntafilosofia

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS TREDU-KIINTEISTÖT OY

OSAKASSOPIMUS TREDU-KIINTEISTÖT OY OSAKASSOPIMUS TREDU-KIINTEISTÖT OY 2 (7) Sisällys 1. Sopimuksen osapuolet... 3 2. Määritelmät... 3 3. Sopimuksen tarkoitus... 3 4. Yhtiön toiminnan tarkoitus... 3 5. Yhtiön omistussuhteet... 4 5.1. Omistusosuudet...

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

TUL:n Seurapäivät 26.-27.11.2011 Turku

TUL:n Seurapäivät 26.-27.11.2011 Turku TUL:n Seurapäivät 26.-27.11.2011 Turku Riitta Hämäläinen-Bister Dirikka Oy Gsm. 050 336 4056 riitta.hamalainen-bister@dirikka.fi Dirikka Oy 1 Ryhmätöiden pelisäännöt: Lennokkaat ja villit näkemykset ovat

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Kestävän kilpailupolitiikan elementit

Kestävän kilpailupolitiikan elementit Kestävän kilpailupolitiikan elementit Kilpailuviraston 20-vuotisjuhlaseminaari Finlandia-talo 7.10.2008 Matti Vuoria, toimitusjohtaja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Lähtökohta Esityksen lähtökohtana

Lisätiedot

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Nuppu Rouhiainen etunimi.sukunimi@tekes.fi Ohjelman tavoitteet Yritysten liiketoiminnan ja kilpailukyvyn uudistaminen: Ihmiset

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA

MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (5) Sijoituspalveluyrityksille MÄÄRÄYS SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN RISKIENHALLINNASTA JA MUUSTA SISÄISESTÄ VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa sijoituspalveluyrityksistä annetun lain

Lisätiedot

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN OSTOT TUKEVAT KASVUA Kasvuyrittäjänä tiedät, että kasvu on ennen muuta tekemistä. Millaisia tekoja tarvitaan tuloksekkaaseen ostamiseen? Tässä Esan seitsemän steppiä, joilla

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana

Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuus innovatiivisten palveluiden mahdollistajana Helsingin Yrittäjien seminaari 1.3.2011 Kumppanuus Yritysmyönteistä yhteistyötä mikko.martikainen@tem.fi Mikko Martikainen

Lisätiedot

Kuka kantaa virkavastuuta? Tanja Mansikka, VT, OTL Kuntamarkkinat 9.9.2015

Kuka kantaa virkavastuuta? Tanja Mansikka, VT, OTL Kuntamarkkinat 9.9.2015 Kuka kantaa virkavastuuta? Tanja Mansikka, VT, OTL Kuntamarkkinat 9.9.2015 Väärinkäytösten ehkäisy kunnallishallinnossa Vaalikelpoisuusrajoitukset valtuuston ja toimielimiin Esteellisyyssäännökset Kuntalaki

Lisätiedot

ISO/DIS 14001:2014. DNV Business Assurance. All rights reserved.

ISO/DIS 14001:2014. DNV Business Assurance. All rights reserved. ISO/DIS 14001:2014 Organisaation ja sen toimintaympäristön ymmärtäminen sekä Sidosryhmien tarpeiden ja odotusten ymmärtäminen Organisaation toimintaympäristö 4.1 Organisaation ja sen toimintaympäristön

Lisätiedot

Sisäinen viestintä vastuullisen liiketoiminnan tukena

Sisäinen viestintä vastuullisen liiketoiminnan tukena Sisäinen viestintä vastuullisen liiketoiminnan tukena Julkisuus, raha vai hyvä sydän? FInlandia-talo 8.10.2003 Professori (vt.) Pekka Aula Helsingin yliopiston viestinnän laitos pekka.aula@helsinki.fi

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 7 Swap sopimuksista lisää

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 7 Swap sopimuksista lisää Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola luento 7 Swap sopimuksista lisää 1. Pankki swapin välittäjänä Yleensä 2 eri-rahoitusalan yritystä eivät tee swap sopimusta keskenään vaan pankin tai yleensäkin

Lisätiedot

Testaajan eettiset periaatteet

Testaajan eettiset periaatteet Testaajan eettiset periaatteet Eettiset periaatteet ovat nousseet esille monien ammattiryhmien toiminnan yhteydessä. Tämä kalvosarja esittelee 2010-luvun testaajan työssä sovellettavia eettisiä periaatteita.

Lisätiedot

ETUOIKEUSASEMAA KOSKEVA SOPIMUS 1. joka liittyy Porin Energian biomassavoimalaitoksen rahoittamiseen. Euroopan investointipankin.

ETUOIKEUSASEMAA KOSKEVA SOPIMUS 1. joka liittyy Porin Energian biomassavoimalaitoksen rahoittamiseen. Euroopan investointipankin. Lopullinen luonnos, päiväys 9. tammikuuta 2019 FI nro 88.639 Serapis nro 2017-0777 ETUOIKEUSASEMAA KOSKEVA SOPIMUS 1 joka liittyy Porin Energian biomassavoimalaitoksen rahoittamiseen osapuolten Euroopan

Lisätiedot

OSAKEYHTIÖN OSTOLLA KILPAILUETUA OSUUSKUNNALLE

OSAKEYHTIÖN OSTOLLA KILPAILUETUA OSUUSKUNNALLE OSAKEYHTIÖN OSTOLLA KILPAILUETUA OSUUSKUNNALLE Saila Rosas KTT Pankinjohtaja, Länsi-Kymen Osuuspankki Poimintoja 15.12.2015 tarkastetusta väitöskirjasta Co-operative acquisitions the contextual factors

Lisätiedot

LUOVUTUSKIRJA KUOPION KAUPUNKI JÄRVISEUDUN TYÖTERVEYS OY

LUOVUTUSKIRJA KUOPION KAUPUNKI JÄRVISEUDUN TYÖTERVEYS OY LUOVUTUSKIRJA KUOPION KAUPUNKI JÄRVISEUDUN TYÖTERVEYS OY 31.12.2018 LUOVUTUSKIRJA 2 1. OSAPUOLET Tämän luovutuskirjan ( Luovutuskirja ) osapuolina ovat: 1.1. Luovuttaja 1.2. Vastaanottaja 2. TAUSTATIEDOT

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus

Alma Media Oyj Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Media Oyj 2011 Code of Conduct eettinen ohjeistus Alma Median Code of Conduct -- eettinen ohjeistus Tämä eettinen ohjeistus koskee kaikkia Alma Median ja sen tytäryhtiöiden työntekijöitä organisaatiotasosta

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS Jykes Kiinteistöt Oy

OSAKASSOPIMUS Jykes Kiinteistöt Oy LUONNOS OSAKASSOPIMUS 5.10.2016 Jykes Kiinteistöt Oy 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Osapuolet... 3 2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus... 3 3. Yleisvelvoite... 3 4. Yhtiön hallinto ja omistajaohjaus... 3 5. Osakkeiden

Lisätiedot

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä.

Yrityskuvan hoito on johdon ja ammattilaisten tehtävä. MIELIKUVAT JA DESIGN MANAGEMENT Psykologisia perusteita Ihmiselle on ainoa totuus se, jonka hän uskoo todeksi eli siis mielikuva asiasta, eikä ole merkitystä pitääkö tämä asia paikkansa vai ei. Ostopäätöstilanteessa

Lisätiedot

MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE?

MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE? MITEN SUOMALAISET YRITYKSET HYÖDYNTÄVÄT VERKOSTOJA PALVELULIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISESSÄ? KANNATTAAKO SE? Dosentti Elina Jaakkola Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto Serve Research Brunch 18.9.2013

Lisätiedot

Kärkkäinen Oy arvot 2019

Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy konsernin (jäljempänä yhtiö tai Kärkkäinen Oy) toimintaa ohjaavat kolme arvoa: luotettava, tehokas ja yhteistyö. Yhtiön arvot on yhteisesti hyväksytty ja ne perustuvat

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee?

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Teot SISÄLTÖ Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Lapsen taidot Tärkeitä kysymyksiä Yhteinen aika Tutkittua tietoa Teot ovat valintoja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Henkilöstötuottavuuden johtaminen ja työelämän laadun merkitys organisaation tuottavuudessa Tauno Hepola 11.2.2010

Henkilöstötuottavuuden johtaminen ja työelämän laadun merkitys organisaation tuottavuudessa Tauno Hepola 11.2.2010 Henkilöstötuottavuuden johtaminen ja työelämän laadun merkitys organisaation tuottavuudessa Tauno Hepola 11.2.2010 Organisaatioiden haasteita Työelämän laadun rakentuminen Työhyvinvointi, tuottavuus ja

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061

Rakenta Oy 2407354-6. Helsinki. Sergey Kovalev 044-919 0061 SOPIMUS OSOITE- JA POSTITUSPALVELUISTA TILAAJA Toiminimi Y-tunnus Kotipaikka Yhteyshenkilö Osoite Puhelin Sähköposti Maksuehdot 14 pv netto, laskutus 3-12 kk välein, 1. vuosi ennakkomaksu 240 e (hintaan

Lisätiedot

POSIVIRE OY:N OSAKASSOPIMUS

POSIVIRE OY:N OSAKASSOPIMUS Luonnos 26.10.2011, muutokset 0 POSIVIRE OY:N OSAKASSOPIMUS Luonnos 26.10.2011, muutokset 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Sopijapuolet 2. Sopimuksen taustaa 3. Sopimuksen tarkoitus 4. Yhtiön osakepääoma, osakkeiden

Lisätiedot

Peliteoria Strategiapelit ja Nashin tasapaino. Sebastian Siikavirta sebastian.siikavirta@helsinki.fi

Peliteoria Strategiapelit ja Nashin tasapaino. Sebastian Siikavirta sebastian.siikavirta@helsinki.fi Peliteoria Strategiapelit ja Nashin tasapaino Sebastian Siikavirta sebastian.siikavirta@helsinki.fi Helsinki 11.09.2006 Peliteoria Tomi Pasanen HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Sisältö

Lisätiedot

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ!

Global Pension Plan TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! TARPEEKSI UNELMOITU! ON AIKA ELÄÄ! GPP on ohjelma, missä hyvin toimeentulevat rahoittajat suunnittelevat investoivansa iäkkäiden ihmisten eläkevakuutuksiin. Siksi GPP etsii 100.000 henkilöä, jotka haluavat

Lisätiedot

VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA TALOUSTIETEESSÄ

VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA TALOUSTIETEESSÄ VASTUULLINEN LIIKETOIMINTA TALOUSTIETEESSÄ Martti Vihanto Julkaistu julkaisussa Vastuullinen liiketoiminta. Peruskysymyksiä ja esimerkkejä, toim. Tomi J. Kallio ja Piia Nurmi. Turun kauppakorkeakoulun

Lisätiedot

Tikli-projektin avausseminaari

Tikli-projektin avausseminaari Tikli-projektin avausseminaari Toiminnanohjaus 16.9.2008 Salla Brunou, Severa Luennon sisältö 1. Annetut aiheet 2. Omia kokemuksia Severa Oyj Severa -Kasvanut vuodesta 2003 yli 20 hengen yritykseksi -Asiakaskunta:

Lisätiedot

Marraskuu MERKINTÄSOPIMUS. 1.1 Medicortex Finland Oy (Y-tunnus , jäljempänä Yhtiö ), ja

Marraskuu MERKINTÄSOPIMUS. 1.1 Medicortex Finland Oy (Y-tunnus , jäljempänä Yhtiö ), ja Marraskuu 2017 - MERKINTÄSOPIMUS 1 Osapuolet 1.1 Medicortex Finland Oy (Y-tunnus 2625992-6, jäljempänä Yhtiö ), ja 1.2 Nimi: _ Henkilötunnus (jäljempänä Merkitsijä ) Yhtiö on tarjonnut Merkitsijälle mahdollisuutta

Lisätiedot

Innovatiivinen toiminnan kehittäminen ja oikeat hankintamenettelyt. Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV 2.3.2012

Innovatiivinen toiminnan kehittäminen ja oikeat hankintamenettelyt. Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV 2.3.2012 Innovatiivinen toiminnan kehittäminen ja oikeat hankintamenettelyt Pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti/VTV 2.3.2012 Valtiontalouden tarkastusviraston rooli Tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta => julkisista

Lisätiedot

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet

Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet 1/5 Berner-konsernin toimittajia koskevat eettiset toimintaohjeet Berner-konsernin yhteistyökumppaneiden ja toimittajien (tästä eteenpäin Toimittaja ) on noudatettava kaikkea soveltuvaa lainsäädäntöä,

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

I I PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS. Kaupparekisterijärjestelmä : -

I I PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS. Kaupparekisterijärjestelmä : - PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisterijärjestelmä Sivu 1 31.07.2013 : - SÄÄNNÖT Yritys- ja yhteisötunnus: 2555471-2 Yhtiö: Luoteis-Kuhmon kyläverkko-osuuskunta Käsittelevä toimisto: Jäljennöksen

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

EI KENENKÄÄN ASIAKAS - Tuleeko asiakas kohdatuksi ja kuulluksi?

EI KENENKÄÄN ASIAKAS - Tuleeko asiakas kohdatuksi ja kuulluksi? EI KENENKÄÄN ASIAKAS - Tuleeko asiakas kohdatuksi ja kuulluksi? Lastensuojelun foorumi 5.5.2009 Mirva Makkonen ja Tuula Kivistö-Pyhtilä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö 1 Ei kenenkään asiakas

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

suunnittelu 2.1 Hallitus valitaan yhtiökokouksessa

suunnittelu 2.1 Hallitus valitaan yhtiökokouksessa 2 toiminta ja sen suunnittelu 2.1 Hallitus valitaan yhtiökokouksessa Yhtiökokous valitsee hallituksen. Vaaleissa valituksi tulevat eniten ääniä saaneet ehdokkaat, ellei yhtiöjärjestys määrää toisin. Yhtiöjärjestyksessä

Lisätiedot

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat

Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Uusi hankintalaki ja julkiset elintarvikehankinnat Hämeenlinna 3.10.2017 hankinta-asiamies Timo Ilomäki Hämeen Yrittäjät Yritysrakenne Suomessa on mikroyritysvaltainen 0,2% Suuryritykset (250- hlöä) 588

Lisätiedot

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN.

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. UUSI AIKA NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. Me voimme päästä irti nykyisestä kestämättömästä elämäntavastamme ja maailmastamme ja luoda uuden maailman, joka ei ole enää

Lisätiedot

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013 VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11. Meri Vehkaperä, KTL, lehtori, konsultti S-posti: meri.vehkapera@haaga-helia.fi Puh. 040 514 0646 2 Tänään aiheena Vastuullisuuden käsitteitä ja tasoja

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014 OSAKASSOPIMUS Luonnos 1 26.3.2014 Sisällys 1. Sopijapuolet... 2 2. Osakassopimuksen tarkoitus ja omistajatahto... 2 3. Yhtiön tarkoitus ja tehtävät... 3 4. Osakkeenomistajien keskinäiset suhteet... 3 5.

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

Rakennetaan asiakaslähtöinen, digitaalinen kunta case Tyrskylä

Rakennetaan asiakaslähtöinen, digitaalinen kunta case Tyrskylä Rakennetaan asiakaslähtöinen, digitaalinen kunta case Tyrskylä Tom Holmroos, erityisasiantuntija Merja Lang, palvelumuotoilija Elisa Kettunen, projektipäällikkö 11.9.2019 Tulevaisuuden kunnan digitalisointi

Lisätiedot

LINJA-AUTOLIIKENTEEN ASIAKASPALVELUSOPIMUS. Toimeksiantaja: Oy Matkahuolto Ab Y-tunnus: 0111393-9 osakeyhtiö, Helsinki

LINJA-AUTOLIIKENTEEN ASIAKASPALVELUSOPIMUS. Toimeksiantaja: Oy Matkahuolto Ab Y-tunnus: 0111393-9 osakeyhtiö, Helsinki 1 (5) LINJA-AUTOLIIKENTEEN ASIAKASPALVELUSOPIMUS II Asiamies: Y-tunnus: Yhteystiedot: Toimeksiantaja: Oy Matkahuolto Ab Y-tunnus: 0111393-9 osakeyhtiö, Helsinki Yhteystiedot: PL 111, Lauttasaarentie 8

Lisätiedot

Asiakassuhteen merkitys. Asiakassuhteen merkitys JÄRJESTELMÄKESKEINEN ASIAKASKESKEINEN

Asiakassuhteen merkitys. Asiakassuhteen merkitys JÄRJESTELMÄKESKEINEN ASIAKASKESKEINEN Asiakassuhteen merkitys JÄRJESTELMÄKESKEINEN LAKIPAINOTUS - Lain täyttäminen - Lain velvoite ASIAKASKESKEINEN YHTEISTYÖPAINOTUS - Lisäarvon tuottaminen - Luottamus Asiakassuhteen merkitys Yhteiskunnan

Lisätiedot

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta

Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta Lausunto tulevaisuusvaliokunnalle asiassa VNS 6/2017 vp Valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osa Jaettu ymmärrys työn murroksesta 7.11.2017 Paula Laine Johtaja, ennakointi ja strategia Sitra TYÖN JA

Lisätiedot

Kilpailu- ja kuluttajapolitiikan vaikutukset talouden kasvuun. Tutkimusjohtaja Martti Virtanen KKV-päivä 23.10.2014. kkv.fi. kkv.

Kilpailu- ja kuluttajapolitiikan vaikutukset talouden kasvuun. Tutkimusjohtaja Martti Virtanen KKV-päivä 23.10.2014. kkv.fi. kkv. Kilpailu- ja kuluttajapolitiikan vaikutukset talouden kasvuun Tutkimusjohtaja Martti Virtanen KKV-päivä 23.10.2014 Kasvuvaikutusten arviointi Vaikutukset kasvun ajoittumiseen Torjutaan kasvun mahdollistavien

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot