Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaivopuisto-Onnela-Tähtitorni

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaivopuisto-Onnela-Tähtitorni"

Transkriptio

1 Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaivopuisto-Onnela-Tähtitorni

2 Varhaiskasvatusyksikön esittely ja yhteystiedot Varhaiskasvatusyksikkö Kaivopuisto-Onnela-Tähtitorni toimii kolmessa eri toimipisteessä. Lapset ovat iältään 1-6- vuotiaita ja yksikön esiopetus on keskitetty päiväkoti Onnelaan. Kaikki toiminta on pedagogisesti suunniteltua ja se toteutuu toiminnallisissa pienryhmissä porrastetusti sisä- ja ulkotiloja hyödyntäen. Jokaiselle päivälle on varattu aikaa myös pitkäkestoiselle leikille. Päiväkoti Kaivopuisto sijaitsee vanhassa huvilarakennuksessa Kaivopuiston kupeessa puistomaisessa miljöössä meren äärellä. Osoite: Puistokatu 6, Helsinki, Puh HUOM! Päiväkoti Kaivopuisto siirtyy väistötiloihin Kaisaniemeen os. Svante Olssonin puistokuja 1 päiväkodin peruskorjauksen ajaksi Päiväkoti Onnelalla on pitkät perinteet. Tämä pohjoismaiden vanhin päiväkoti on perustettu Helsinkiin vuonna Osoite: Tehtaankatu 12 B 37, Helsinki, Puh Päiväkoti Tähtitorni on rakennettu lasten päiväkodiksi vuonna Tämä pieni päiväkoti sijaitsee historiallisessa miljöössä Tähtitorninmäellä kirurgisen sairaalan vieressä. Osoite: Kasarminkatu 11-13, Helsinki, Puh Päiväkodinjohtaja Nina Nissilä nina.nissila@hel.fi Puh Varajohtaja Ulla Parviainen ulla.parviainen@hel.fi Puh

3 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa. Varhaiskasvatustyön tavoitteita tukeva toimintakulttuuri luo suotuisat olosuhteet lasten kehitykselle, oppimiselle, osallisuudelle, turvallisuudelle, hyvinvoinnille sekä kestävälle elämäntavalle. Jatkuva oppiminen on yksikkömme toimintakulttuurin ydin, joka näkyy lasten ja aikuisten ajatusten jakamisessa, kuulemisessa ja uudenlaisten toimintatapojen kokeilemisessa. Yhteisömme ilmapiiri on avoin ja kunnioittava. Yksikössämme kannustetaan niin lapsia kuin henkilökuntaakin kokeilemaan ja ilmaisemaan mielipiteitään. Jokaista rohkaistaan yrittämään ja oppimaan myös virheiden kautta - yrittänyttä ei laiteta. Oppivan yhteisön kulmakivenä meillä on toiminnan ja osaamisen arviointi. Arviointia tapahtuu päivittäin ja lapsen vasu-prosessissa. Kaiken toiminnan tulee olla pedagogisesti perusteltua. Osallisuus ja yhdessä tekeminen näkyvät pedagogiikassamme. Ne ovat osa oppimista ja vahvistavat yhteisöllisyyden tunnetta. Perheet ovat tiiviisti mukana yhteisömme toiminnassa ja kehittämisessä esimerkiksi vanhempainyhdistysten kautta. Tänä syksynä vanhempainilloissa vanhemmilla on ollut mahdollista osallistua ryhmien toiminnan suunnitteluun. Ammatillinen kehittyminen, sekä tiedon että osaamisen jakaminen ovat meille tärkeitä. Yksikkömme lähestymistapoja oman ammatillisen identiteetin kehittämiseksi ovat henkilökunnan pedagogiset kokoukset, joissa kehitetään ja suunnitellaan oman yksikön pedagogista toimintaa. Henkilökuntaa kannustetaan osallistumaan myös ulkopuolisiin koulutuksiin oman osaamisen vahvistamiseksi. Syksyllä on alkanut henkilökunnan kouluttautuminen Mielenlukutaito-opintopiireissä, joiden keskiössä on henkilöstön ammatillisen identiteetin vahvistaminen: Henkilöstön ammatillinen minäkuva ja mentalisaatio, Turvallisen lapsiryhmän muodostaminen, Yhteiset toimintaperiaatteet, Puheeksi otto, Yhteistyö ja vuorovaikutus. Lähteinä on käytetty Mannerheimin lastensuojeluliiton Mielenlukutaito materiaalia, Helsingin esiopetuksen opetussuunnitelmaa 2016 sekä Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaa Henkilökunnan kehittämispäivänä henkilökuntaa koulutettiin monilukutaitoon mediakasvatuksessa ja digivälineiden pedagogiseen käyttöön lasten kanssa. Keväällä henkilökunnan osaamista päivitetään Mini-verso vertaissovitteluun, jonka avulla lapsia opetetaan sovittelemaan ristiriitatilanteita ratkaisukeskeisesti. Yksikössämme toimii kaksi varhaiskasvatuksen erityisopettajaa, joiden pienryhmätoimintaan osallistuu ryhmien henkilökuntaa. Tämä mahdollistaa pedagogisen erityisosaamisen jakamisen muulle hoito- ja kasvatushenkilökunnalle.

4 Oppimisympäristö Varhaiskasvatuksessa tavoitteena on varmistaa kehittävä, oppimista edistävä, terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö. Oppimisympäristöillä tarkoitetaan tiloja, paikkoja, yhteisöjä, käytäntöjä, välineitä ja tarvikkeita, jotka tukevat lasten kehitystä, oppimista ja vuorovaikutusta. Meille on tärkeää, että yksikkömme oppimis- ja toimintaympäristö tukee koko yhteisön fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ja turvallisuutta. Lapsilähtöisyys: Meillä henkilökunta kohtaa lapsen aina myönteisesti. Luomme yhdessä selkeät, lapsen ikätason huomioonottavat toimintatavat. Muokkaamme toimintaympäristöä lähtökohtana lasten mielenkiinnon kohteet ja kehitämme sitä lasten toiveiden, tarpeiden ja ajatusten mukaan. Huolehdimme siitä, että oppimisympäristössämme on tilaa eri toiminnoille; leikki-, työskentely- ja oppimisvälineet ovat laadukkaita ja niitä on sopivasti lasten saatavilla. Mahdollistamme elämyksellisessä oppimisympäristössä moniaistiset oppimiskokemukset. Oppimisympäristössämme kunnioitamme erilaisuutta ja edistämme tasa-arvoa. Osallisuus: Meillä tuetaan lapsia liittymään osaksi yhteisöä ja tarjoamme heille mahdollisuuksia vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä ja itseään koskeviin asioihin. Meillä kasvattaja rohkaisee ja kannustaa lasta ottamalla toiminnan lähtökohdaksi hänen toiveitaan ja ideoitaan. Arvostamme ja iloitsemme lasten aikaansaannoksista ja muokkaamme oppimisympäristöä lasten toiminta- ja leikkitarpeiden mukaan. Kaupunginosamme mahdollisuudet: Meillä oppiminen on kokonaisvaltaista ja sitä tapahtuu kaikkialla; kulttuuri- liikunta- ja ympäristökasvatuksessa. Iloitsemme alueemme luonto- ja kulttuuriympäristöstä sekä osallistumme kaupunginosallemme ominaiseen toimintaan. Retkeilemme meren rannalla, lähipuistoissa, vierailemme kirjastossa, torilla ja museoissa sekä teemme monialaista yhteistyötä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Kasvatamme lasten herkkyyttä aistia kotiseutunsa omaleimaisuutta, kuten arkkitehtuuria sekä kaupunkikeskustan elämän koko kirjoa ja sykettä äänineen, tuoksuineen ja ihmisineen. Arviointi: Tarkastelemme, arvioimme ja muuntelemme oppimisympäristöjä yhdessä lasten kanssa koko toimintakauden aikana.

5 Yhteistyö ja viestintä Yhteistyöllä tuetaan lapsen varhaiskasvatuksen järjestämistä siten, että jokainen lapsi saa oman kehityksensä ja tarpeidensa mukaista kasvatusta, opetusta ja hoitoa. Vastuu yhteistyön toteutumisesta ja suunnitelmallisuudesta on varhaiskasvatuksen järjestäjillä. He vastaavat myös siitä, että yhteistyötä toteutetaan monialaisesti. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö: Yhteistyö on meillä vuorovaikutteista ja huomioimme perheiden moninaisuuden ja lasten yksilölliset tarpeet Yhteistyöhön sisältyy varhaiskasvatuksessa lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaprosessi, joka alkaa aloituskeskustelulla lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksessa. Laadimme vuosittain jokaiselle lapselle yhteistyössä huoltajien kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksessa lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelman, joita arvioidaan toimintakauden aikana. Huoltajien osallisuus: Huoltajilla on mahdollisuus vaikuttaa toimintamme suunnitteluun ja kehittämiseen yhteistyössä henkilöstön ja lasten kanssa. Kuuntelemme huoltajien ehdotuksia ja ideoita vanhempainilloissa, sähköpostikyselyissä sekä varhaiskasvatus- ja esioppimissuunnitelmakeskusteluissa. Annamme huoltajille mahdollisuuden tuoda omaa osaamistaan ja läsnäoloaan päiväkotiin esimerkiksi lukemalla satuja, askartelemalla, musisoimalla tai esittelemällä omaa ammattiaan. Järjestämme huoltajille mahdollisuuksia tehdä, toimia ja osallistua yhteisiin tapahtumiin. Näitä ovat esimerkiksi työpajat, juhlat ja kahvitilaisuudet. Yksikössämme toimii aktiiviset vanhempiantoimikunnat, jotka mahdollistavat myös huoltajien keskinäisen vuorovaikutuksen. Viestintä huoltajille: Tiedottamme ja viestitämme yksikössämme toiminnasta ja toiminnan arvioinnista sähköpostilla. Tarvittaessa viestimme myös puhelimitse tai tekstiviestillä lapsen päivään liittyvissä asioissa. Dokumentoimme toimintaamme huoltajille valokuvaamalla ja videoimalla. Arkistoimme lasten omat työt kotiin vietäviksi. Jaamme huoltajien kanssa lasten päivittäiset kuulumiset ja tapahtumat tuonti- ja hakutilanteissa. Monialainen yhteistyö: Teemme yhteistyötä lapsen hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen tukemisessa neuvolan, lapsiperheiden sosiaalipalveluiden sekä lastensuojelun kanssa. Yhteistyötä tehdään myös lasta hoitavien eri tahojen kanssa. Tarjoamme mahdollisuuden 3-vuotistarkastukseen päiväkodissa, jossa ovat mukana neuvolan terveydenhoitaja, suuhygienisti ja lastentarhanopettaja. Toteutamme neuvolan kanssa yhteistyössä myös Lasten Hyve4 mallin mukaisesti laajan hyvinvointitarkastuksen. Hyödynnämme lähialueemme monipuolista kulttuuri-, liikunta ja ympäristökasvatustarjontaa tekemällä yhteistyötä eri tahojen kanssa.

6 Lapsen varhaiskasvatuksessa aloittaminen Hoitopaikan varmistuminen/saaminen: Kun perhe on saanut päätöksen varhaiskasvatuksesta he ovat yhteydessä tulevaan ryhmään sopiakseen tutustumiskäynnistä, aloituskeskustelusta, pehmeästä laskusta ja sen sisällöstä. Toimintakauden alussa aloittaville uusille perheille järjestetään Tervetuloa infotilaisuudet kesäkuussa. Perheiden kanssa käydään aloituskeskustelu ennen varhaiskasvatuksen aloitusta tai pehmeän laskun aikana. Aloituskeskustelu aloittaa lapsen vasuprosessin ja yhteistyö perheiden kanssa alkaa. Kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksessa: Pehmeään laskuun on hyvä varata aikaa noin viisi päivää, jolloin lapsi harjoittelee päiväkodissa olemista aluksi yhdessä vanhempien kanssa. Vähitellen lapsi voi jäädä päiväkotiin pieniksi hetkiksi yksin, jonka jälkeen erossaoloaikaa pidennetään. Päiväkodissa lapselle annetaan mahdollisuus valita oma tärkeä kasvattaja, joka on fyysisesti lähellä lasta ja emotionaalisesti lapsen saatavilla varhaiskasvatuksen sopeutumisvaiheessa. Kun lapsi on tutustunut hyvin yhteen kasvattajaan ja tuntee olonsa turvalliseksi, on luontevaa alkaa tutustua muuhun ympäristöön, lapsiin ja aikuisiin. Lapsen vasuprosessi: Lapsen vasuprosessi aloitetaan aloituskeskustelulla, joka pidetään ennen varhaiskasvatuksessa aloittamista. Kahden kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta pidetään lapsen varhaiskasvatuskeskustelu, jossa perheen kanssa käydään yhdessä läpi lapsen kehitykseen ja pedagogiseen toimintaan liittyvät tavoitteet, jotka kirjataan lapsen henkilökohtaiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Suunnitelmaa arvioidaan koko toimintakauden aikana ja siihen palataan aina tarvittaessa. Lapsen täyttäessä neljä vuotta varhaiskasvatuksessa pidetään yhteistyössä neuvolan kanssa Hyve4-keskustelu, joka vastaa sisällöltään laajaa hyvinvointitarkastusta. Vasuprosessissa keskusteluista ja kirjaamisesta vastaa ryhmän lastentarhanopettaja, mutta koko lapsen kanssa toimiva hoito- ja kasvatushenkilöstö ovat tärkeässä roolissa lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen havainnoinnissa ja arvioinnissa. Lapsen esiopetuksessa aloittaminen Esiopetukseen hakeminen: Varhaiskasvatusyksikkö Kaivopuisto-Onnela-Tähtitornin esiopetus on keskitetty päiväkoti Onnelaan Kaikki kuusivuotta täyttävät lapset saavat Tervetuloa eskariin infopaketin tammikuussa. Esiopetukseen haetaan sähköisellä hakulomakkeella tai jos tämä ei ole mahdollista esiopetushakemus voidaan toimittaa myös päiväkotiin. Päätös esiopetuksesta ja esiopetuspaikasta lähetetään sähköisesti vanhemmille huhtikuussa.. Esiopetuksessa aloittaville lapsille järjestämme erikseen tutustumiskäynnit tulevaan omaan esiopetusryhmään touko-kesäkuussa. Päiväkoti Onnelassa järjestetään info tilaisuus kesäkuussa esiopetuksen aloittavien lasten vanhemmille. Kun lapsi aloittaa esiopetuksessa: Esiopetusryhmissä varataan toimintakauden alussa aikaa tutustumiseen ja ryhmäytymiseen. Esiopetus noudattaa perusopetuksen toiminta ja loma-aikoja. Esiopetusta on 20 tuntia viikossa ja päiväkoti Onnelassa esiopetusta järjestetään ma-pe 9-13 välisenä aikana. Esiopetuksen lisäksi lapsella on mahdollisuus myös varhaiskasvatukseen Lapsen Leops käytännöt: Kahden kuukauden sisällä esiopetuksen aloittamisesta laaditaan jokaiselle lapselle esiopetuksen oppimissuunnitelma (Leops). Leops-keskusteluun on varattu aikaa noin puoli tuntia. Keskusteluun osallistuvat lapsen vanhemmat, ryhmän esiopettaja sekä muut mahdolliset yhteistyötahot. Keskustelun pohjalta laaditaan lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma (Leops). Esiopetusvuoden aikana tehdään yhteistyötä lasten lähikoulun (Tehtaankadun ala-aste) kanssa. Leops-lomakkeessa vanhemmat antavat suostumuksensa tähän yhteistyöhön halutessaan. Leopsia arvioidaan koko esiopetusvuoden ajan ja keväällä arviointitapaamisessa vanhempien ja lapsen kanssa yhdessä.

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti 2017-18 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Haikara- Ruudissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Toimintakulttuurimme Kaiken toimintamme pohjana on luoda lapselle kokonaisvaltainen tunne turvallisuudesta. Lapsi kohdataan yksilönä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 31.10.2017 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 30.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Laajasuo-Tonttula Yksikkömme toimintasuunnitelma perustuu Valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin (2016), Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pph Itäkeskus-Marjaniemi-Myllypuro Toimintakausi syksy 2017-kevät 2018 https://www.instagram.com/perhepaivahoito_myllikka_itis/ Perhepäivähoito osallisuutta

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko - Kotinummi Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö Lehdokki-Ratamon Toimintasuunnitelma Toimintakausi

Varhaiskasvatusyksikkö Lehdokki-Ratamon Toimintasuunnitelma Toimintakausi Varhaiskasvatusyksikkö Lehdokki-Ratamon Toimintasuunnitelma Toimintakausi 2017-2018 Uusi toimintakausi uusi VASU Keväällä 2017 valtakunnallisiin varhaiskasvatussuunni telman perusteisiin tutustuttiin yksikön

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Seulanen-Vaskiniitty

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Seulanen-Vaskiniitty Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Seulanen-Vaskiniitty 2017 2018 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimipisteessä

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola Toimintasuunnitelma 2018-2019 Vy Rööperi-Wilhola Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Varhaiskasvatusykikkö Takataskun toimintasuunnitelma

Varhaiskasvatusykikkö Takataskun toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusykikkö Takataskun toimintasuunnitelma 2017-2018 Päiväkoti Takatasku Päiväkoti Takatasku on Ylä-Malmilla sijaitseva 91-paikkainen päiväkoti, jossa on tarjolla esiopetusta ja ympärivuorokautista

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro

Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro Päiväkoti Puron toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Myllytonttu-Puro Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma o Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma 2019-2020 2 Sisällys Cygnaeuksen esimiesalue... 3 Esimiesalueen varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat... 3 Cygnaeuksen päiväkoti... 3 Palokunnanmäen

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jäkälä Tapanila

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jäkälä Tapanila Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jäkälä Tapanila Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Immola-Tilhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Immola-Tilhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Immola-Tilhi Toimintakulttuuri ja laaja-alainen osaaminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimintayksikössä toteutetaan. Suunnitelma

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaarelan perhepäivähoito 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Lappi TOIMINTAKULTTUURI YKSIKÖSSÄMME Tarjoamme lapsille hoivaa ja huolenpitoa maanantaista sunnuntaihin 24/7 Varhaiskasvatusta toteutetaan huomioiden lapsen hoitovuorot

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma 2017-2018 Telkkä-Lunnin toimintakulttuuri Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet selvitetään havainnoimalla ja kuuntelemalla. Telkkä-Lunnissa

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herttoniemi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herttoniemi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herttoniemi Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta toimipisteessä tai yksikössä pedagogisesti

Lisätiedot

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11. Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.2016 Varkaus 1 Monilukutaito Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus Esittelijä, Kirsi

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kalasatama

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kalasatama Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kalasatama 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Merirasti-Siima

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Merirasti-Siima Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Merirasti-Siima VARHAISKASVATUSYKSIKÖN TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN SEKÄ TYÖTÄMME OHJAAVAT ARVOT Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 TV/11.2.2014 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa ja ostopalveluna yksityisissä päiväkodeissa. (700 h/v) Esiopetukseen

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Louhikko - Pyynikki

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Louhikko - Pyynikki Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Louhikko - Pyynikki Toimintakulttuuri ja Laaja-alainen osaaminen Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lokki-Silkkiuikku

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lokki-Silkkiuikku Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Lokki-Silkkiuikku 2018 2019 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Yksikön toimintakulttuurin kuvaus,

Lisätiedot

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA Lapsen varhaiskasvatus ja esiopetuksen oppimissuunnitelmat ovat perusta tiimien työn suunnittelulle. Suunnitelma kasvattajayhteisön toimintatavoista on

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapio

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapio Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapio Yleistä Tämä on varhaiskasvatusyksikkö Pasila-Pikku-Duunari-Tapion toimintasuunnitelma, joka on tehty yhdessä lasten, huoltajien

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leipuri-Tuulimylly

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leipuri-Tuulimylly Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Leipuri-Tuulimylly Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Leipuri-Tuulimyllyssä

Lisätiedot

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma Koskelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Yhdessä keskustellen luomme avoimen ja vuorovaikutuksellisen ilmapiirin lasten, vanhempien ja työntekijöiden välille. Toimintakulttuurimme

Lisätiedot

Varhaiskasvatusyksikkö Koskelan toimintasuunnitelma

Varhaiskasvatusyksikkö Koskelan toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Koskelan toimintasuunnitelma 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava

Lisätiedot

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat 2018-2019 Kasvatus- ja sivistysltk 23.10.2018 Tuusulassa esiopetusta tarjotaan sekä päiväkodeissa että kouluilla Esiopetuksessa on yhteensä 520 lasta Kunnallisessa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuo Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme ytimenä on arvostava, sensitiivinen kohtaaminen. Toimintamme lähtökohtana on lasten vahvuuksien

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaunokki-Metsätähti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaunokki-Metsätähti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaunokki-Metsätähti 2017 2018 Toimintakulttuuri Lapsen on koettava olonsa turvalliseksi. Hän voi luottaa aikuisiin ja tietää saavansa oikeudenmukaista

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karvikka- Longinoja

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karvikka- Longinoja Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karvikka- Longinoja Toimintakulttuuri Yksikkömme arvot: Vuorovaikutus Turvallisuus Kiireettömyys Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Kannustamme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Päiväpirtti - Vaahtera

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Päiväpirtti - Vaahtera Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Päiväpirtti - Vaahtera TOIMINTAKULTTUURI YKSIKÖSSÄMME Hyvä vuorovaikutus ja turvallinen arki on toimintakulttuurimme ydin! - Aikuinen vastaa siitä, että

Lisätiedot