OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN UUSI NOUSU OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN UUSI NOUSU , REIJO VAARALA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN UUSI NOUSU OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN UUSI NOUSU , REIJO VAARALA"

Transkriptio

1 OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN UUSI NOUSU

2 OULULAISTA PYÖRÄILYN HISTORIAA JA YLPEYDENAIHEITA Pitkäjänteisesti, jo 1970-luvun alusta alkaen, kehitetty pyöräilyn ja jalankulun verkko, jossa on muista kaupungeista poiketen erittäin paljon yhdyskuntarakenteen sisäisiä väyliä (omia puistoväyliä, vesistön ylittäviä väyliä, asuntoalueita yhdistäviä väyliä, ). Rotuaari ja sen määrätietoinen kehittäminen ja laajentaminen. Suurin pyöräilijöiden määrä Suomessa ympäri vuoden. Talvipyöräily.

3 PYÖRÄILIJÖIDEN SUURI MÄÄRÄ Vuoden 2009 liikennetutkimuksen mukaan Oulussa pyöräilyn osuus kaikista matkoista oli 21 % ja Oulun seudulla se oli 19 %. HLT mukaan pyöräilyn osuus Suomessa on keskimäärin 8 %. Jalankulun osuus oli Oulussa 19 % ja Oulun seudulla 16 %. HLT mukaan jalankulun osuus Suomessa on keskimäärin 21 %. Oulun keskustan jalankulkuvyöhykkeellä ja sen reunavyöhykkeellä pyöräillään eniten (UZ & Oulun liikennetutkimus).

4 JA EHKÄ JUURI SIKSI Oulussa ja Oulun seudulla ollaan ehkä oltu pitkään tyytyväisiä eikä siten ole riittävästi reagoitu pyöräilyn ja jalankulun uusiin haasteisiin ja siihen, että kyseessä on kaksi eri liikennemuotoa omine tarpeineen ja vaatimuksineen. JA TÄMÄN SEURAUKSENA Oulun seudulla on paljon vanhoja pyöräteitä, joiden rakenteellinen kunto on paikoin huono. Pyöräily Oulun keskustassa ei ole kaikin paikoin sujuvaa. Pyöräilyn ja jalankulun erottelu ei toteudu. Alueella löytyy paikoin haasteellisia risteämiskohtia. Pyöräpysäköinnissä on puutteita määrässä ja laadussa. Oulun ja koko seudun maine pyöräilyn veturina on alkanut rapistua.

5 MUTTA UUSI NOUSU ON ALKANUT

6 ESIMERKKEJÄ KÄPY-SUUNNITTELUSTA JA -KEHITTÄMISESTÄ ; Oulu mukana Jalankulku- ja pyöräilyväylien suunnittelu -ohjetyössä ; Oulun seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma ; KäPy-ryhmä ja koordinaattori aloittivat toimintansa ; Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen -suunnitelma ; Kempeleen pyöräilyverkko strategiasta konkretiaan ; Oulun seudun pyöräilyn pääreittisuunnitelma ; JKPP risteämisratkaisujen yleis- ja rakennussuunnitelmat (YS & RS) 2016 ; KäPy MALPE-hankkeet 2016; Kaupunkipyöräjärjestelmän potentiaalin tutkiminen ja alustava ratkaisuehdotus 2016 ; Oulun seudun liikennevalojen YS pyöräilyllä keskeinen rooli 2017; Pakkahuoneenkadun pyöräkadun suunnittelu 2017; Keskusta-Linnanmaa pyöräilybaanan YS ja 1. vaiheen RS 2017; JKPP tiemerkintöjen suunnittelu (JKPP erottelu & keskiviivan maalaaminen) 2017; Oulun seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman tilannekatsaus ja toimenpideohjelma 2017; Oulun seudun pyöräilyn pääreittien brändäyssuunnitelma

7 ESIMERKKEJÄ KÄPY-TOTEUTUKSESTA 2015; Hallituskadun pyöräkaistat 2016; Kempeleen Baana kuntakeskuksen ja Zeppelinin välille (You Tubessa Kempeleen Baana ; Pakkahuoneenkadun pyöräkaistakokeilu toiseen ajosuuntaan 2017; Kolmen JKPP superylityskohdan rakentaminen 2017; Suojateiden kohdevalaistus LED-tekniikalla valo-ohjaamattomissa liittymissä, 6 kpl 2017 ; Oulun seudun pääpyöräreittien yhtenäinen talvihoitourakka (Oulu, POPELY, Kempele) 2017 ; Pohjantien (vt 4) ylittävän JKPP sillan rakentaminen ; Tärkeimpien pyöräteiden talvihoidon yhteisurakka (Oulu, POPELY, Kempele) 2018; Yhdeksän uutta JKPP superylityskohtaa ; Pyöräilyn Baana Oulun keskustasta Linnanmaalle

8 OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN TAVOITEVERKKO km pyöräilyn pääreittejä, joista uusia yhteystarpeita on 12 km. 555 km pyöräilyn aluereittejä, joista uusia yhteystarpeita on 100 km. Pyöräilyn tavoiteverkossa on mukana koko Oulun seutu eli paljon laajempi alue kuin verkko viereisessä kuvassa. Pyöräilyn tavoiteverkko otetaan huomioon maankäytön suunnittelusta väylien toteutukseen ja kunnossapitoon asti. Pyöräilyn pääverkon pitää näkyä.

9 PYÖRÄILYN TAVOITEVERKOLLE OIKEAT VÄYLÄTYYPIT 52 km kaksisuuntaisia pyöräteitä ja sen rinnalla kulkevia jalkakäytäviä (kaikki pääreiteillä) 41 km hidaskatuja/pyöräkatuja 108 km päällysteeltään 4,0 m levyisiä yhdistettyjä pyöräteitä ja jalkakäytäviä (kaikki pääreiteillä) 399 km päällysteeltään 3,5 m levyisiä yhdistettyjä pyöräteitä ja jalkakäytäviä 41 km katuja tai teitä 88 km leveää piennarta (kaikki aluereiteillä) 2 km pyöräkaistoja tai jalankulkijoille ja pyöräilijöille yhteistä tilaa (puisto, tori, aukio, ). OIKEAT RATKAISUT OIKEISIIN PAIKKOIHIN!

10 VAIKUTTAVUUS ON KESKEINEN TARKASTELUSSA Missä on eniten käyttäjiä, niin sinne kohdistetaan raskaimmat toimenpiteet. Vaikutuksia seurataan.

11

12 PYÖRÄILYN TAVOITEVERKKO RAKENTUU AJAN KULUESSA TOSIN SIITÄKIN ON JO NÄYTTÖÄ

13 JALANKULUN JA PYÖRÄTEIDEN RISTEYSALUEILLE TEHDÄÄN NOPEALLA AIKATAULLA TOIMENPITEITÄ koska risteyksissä on eniten jalankulkijoita ja pyöräilijöitä (liikkuvien kulkijoiden lisäksi risteyksissä on odottavia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä) risteyksissä jalankulkjat ja pyöräilijät ovat eniten konfliktissa a) henkilöautojen kanssa b) toistensa kanssa risteykset ovat toimintaympäristöltään linjaosuuksia haastavampia ympäristöjä risteyksissä tehtävät toimenpiteet ovat näkyvämpiä ja vaikuttavimpia.

14 JALANKULKIJOIDEN JA PYÖRÄILI- JÖIDEN EROTTELU RISTEYSALUEELLA Jalkakäytävän ja 2-suuntaisen pyörätien poikkileikkaus on tavoitetilanteen mukainen. Kaksisuuntainen pyörätie on punainen, joka on toteutettu kulutusta kestävällä sirotepinnalla (huomattavasti kirkkaampi värisävyltään kuin punainen asfaltti) Pyörätiellä ei ole tasoeroa. Jalkakäytävällä on loivasti kallistettu reunakivi ja betonikiveyksellä varustettu reunakivialue. Näkemät ovat hyvät. Ajoneuvojen kääntymiset on tarkistettu ajouramalleilla. Liikennevalot tunnistavat jalankulkijat ja pyöräilijät kolme risteystä ja 2018 yhdeksän lisää!

15 JALANKULUN JA PYÖRÄILYN LIIKENNEVALOETUISUUDET Lepovihreä JKPP-väylälle autoliikenteen vaiheen varaus kaukaa ja rekkaetuus pyytävät ja pidentävät pyöräliikenteen tutkat pyytävät ja pidentävät jalankulkijoiden tutkat erotellulla JKPP-väylällä opastimet ja painonapit väylän molemmin puolin joustojen hyödyntäminen polkupyöräilijöiden symbolit opastimissa? polkupyöräilijöiden etuus käyttäjämäärään perustuen?

16 UUDET TUNNISTUSTEKNIIKAT SEKÄ JALANKULKIJOIDEN JA PYÖRÄILIJÖIDEN PAREMPI HUOMIOON OTTAMINEN LIIKENNEVALOISSA Asennetaan silmukoita, tutkia, hahmontunnistukseen perustuvia kameroita, priorisoidaan kävelyä ja pyöräilyä liikennevaloissa (valituissa pääpyöräreittien risteyksissä) Liikennevalojen yleissuunnitelmassa laaditaan periaatteet KäPypriorisoinnille. Painonapin ohjetarra pyyntövalon näyttäminen tulosuuntaan (valorinki).

17 SUOJATEIDEN KOHDEVALAISTUS LED-TEKNIIKALLA Tavoitteena on muusta ympäristöstä erottuva valaistus valo-ohjaamattomissa risteyksissä. LED- ja linssitekniikka mahdollistaa kohdentamisen ja valaistuksen sävyn säädön.

18 PYÖRÄTEIDEN TASOEROJEN POISTAMINEN Keskustan jalankulkuvyöhykkeellä (ks. kuva) Tasoon upotettu reunakivi, jonka takana on vähintään kahden noppakiven tai laatan reuna. Keskisaarekkeessa vastaava toteutus tehdään vain liikennevalo-ohjatussa liittymässä (valo-ohjauksen vaiheistusmahdollisuus). Muualla Reunakiven poisto ja asfaltointi MALPE HANKE!

19 PYÖRÄILYN VIITOITUKSEN TEHOSTAMINEN Nykyistä pyöräilyn viitoitusta täydennetään ja tehostetaan uusilla tieliikennelainsäädäntöön tulevilla opastusmerkeillä. Samassa yhteydessä nykyiseen pyöräilyn viitoitukseen tehdään viitoituksen jatkuvuuteen ja olemassa oleviin puutteisiin liittyviä korjauksia. MALPE HANKE! Kuvien lähde lausuntoversio uudesta tieliikennelainsäädännöstä

20 PYÖRÄILYN PÄÄREITTIEN BRÄNDÄYS Pyöräilyn pääverkon tulee näkyä ja erottua muusta ympäristöstä myös muuten kuin väylätyyppien osalta. Pyöräilybarometrit Pyöräilylaskurit Pyöräilyviitoitus Ei tasoeroja MALPE HANKE! Kuva on idealuonnos. Lopputulos ei todennäköisesti ole tällainen.

21 KEVYTTÄ TIEMERKINNÄN TEHOSTAMISTA PYÖRÄILYN PÄÄREITEILLÄ (vain vaatimukset täyttäville linjaosuuksille, pilotti Oulussa) Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden erottelumerkinnät, jos päällysteen leveys 4,0 m JKPP-väylälle keskiviiva, jos päällysteen leveys 3,5 m.

22 KAUPUNKIPYÖRÄ? Oulussa ensisijainen ratkaisu on kokonaisvaltainen kaupunkipyöräjärjestelmä Liikenneviraston selvityksessä Oulussa oli noin 55 asemaa ja 500 pyörää. Oulussa kaupunkipyörästä ei ole tehty päätöstä. Liikenneviraston selvityksessä suositeltu ratkaisu esiteltiin yhdyskuntalautakunnalle elokuussa KAUPUNKIPYÖRÄ ON ENSISIJAISESTI PALVELU!

23 PYÖRÄILIJÖIDEN JA JALANKULKIJOIDEN MÄÄRIEN KEHITTYMISEN SEURANTA Kohta pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden määristä ja niiden kehittymisestä on entistä tarkempaa tietoa. Ja tietoa hyödynnetään pyöräilyn ja jalankulun kehittämisessä. Kuva on idealuonnos, josta ei ole tehty päätöksiä. Esim. uudet laitteet voivat olla myös muita kuin Eco-Countereita.

24 KERMANKUORINTAA Pyöräilyväylien korkeatasoinen talvikunnossapito, josta sokerina pohjalla on Oulun, POPELY:n ja Kempeleen yhteinen pyöräilyväylien talvihoitourakka optio ,7 km Oulu 34,7 km POPELY 8,3 km Kempele. Pyöräilyväylien yhteisurakan myötä tulee myös työkoneiden reaaliaikainen seuranta oulunliikenne.fipalveluun kenen tahansa käytettäväksi. Kuva Pyöräilykuntien verkosto

25 Lisätietoja Suunnittelupäällikkö Reijo Vaarala Ramboll Finland Oy

Yhteistyöllä kävelyä ja pyöräilyä Harri Vaarala Liikenneinsinööri

Yhteistyöllä kävelyä ja pyöräilyä Harri Vaarala Liikenneinsinööri Yhteistyöllä kävelyä ja pyöräilyä 13.11.2018 Harri Vaarala Liikenneinsinööri Aikuisväestön tärkein liikuntapaikka? Tutkimusten mukaan kävely- ja pyöräilyväylät on aikuisväestön tärkein ja eniten käytetty

Lisätiedot

Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen. Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10.

Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen. Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10. Kaupunkikeskustojen pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Case: Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Liikenne ja maankäyttö 7.-8.10.2015 Hankkeen ydintavoitteet Parantaa kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita

Lisätiedot

JOENSUUN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2030 JOENSUUN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA /02/01

JOENSUUN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2030 JOENSUUN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA /02/01 JOENSUUN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2030 NYKYISET YHDISTETYT PYÖRÄTIET JA JALKAKÄYTÄVÄT KANTAKAUPUNGISSA NYKYTILA TAUSTAA Valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen HLT 2010-11 mukaan

Lisätiedot

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Pyöräilyverkko ja toiminnallinen luokitus Pyöräilyväylätyyppien vaihtoehdot Jalankulun ja pyöräilyn erottelutavat Pyöräilyväylien mitoitus Pyöräilyverkon

Lisätiedot

Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet

Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet Suojateiden liikenneturvallisuus - Suunnitteluohjeet Liikenneturvallisuustyön hyvät käytännöt kaikkien käyttöön seminaari 14.11.2017 Ari Liimatainen, Liikennevirasto Jalankulkijoiden henkilövahingot tieliikenteessä

Lisätiedot

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko Myyrmäki Pyöräliikenneverkko PYÖRÄLIIKENNE- VERKON HIERARKIA Myyrmäen alueen pyöräliikenneverkon muodostamisen periaatteena on ollut luoda suunnittelualueelle pyöräilyn kannalta kilpailukykyinen verkko.

Lisätiedot

Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla

Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla Tiivistelmä 13.11.2015 Tämän yhteenvedon lisäksi työstä on laadittu laajempi taustaraportti Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelmassa (Hämeen

Lisätiedot

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET TYÖN SISÄLTÖ 2 Työn lähtökohdat Työn tavoitteena

Lisätiedot

Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä

Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä Reetta Keisanen 6.3.2015 Helsingin strategisina tavoitteina Edistää kestävää liikkumista lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta

Lisätiedot

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi.

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi. Pyörätie Pyörätiellä tarkoitetaan polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tien osaa taikka erillistä tietä. Pyörätie voidaan osoittaa joko

Lisätiedot

PALAUTE- JA VASTINERAPORTTI

PALAUTE- JA VASTINERAPORTTI PAPPILA, 5593-3 ja -4, Pappilankatu sekä RISTINARKKU katualuetta, Sammon valtatie. JANKAN TILA. Asemakaava nro 8646. Diaarinumero: TRE: 3186/10.02.01/2016 PALAUTE- JA VASTINERAPORTTI Valmisteluvaiheen

Lisätiedot

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma

Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Keski-Karjalan viisaan liikkumisen suunnitelma Kitee, ja Tohmajärvi KÄVELY JA PYÖRÄILY Yleistä Kuntien keskustaajamissa on verrattain kattava jalankulun ja pyöräilyn verkko. Jalankulku- ja pyöräilyväylät

Lisätiedot

VIISAS LIIKKUMINEN JOENSUUSSA

VIISAS LIIKKUMINEN JOENSUUSSA VIISAS LIIKKUMINEN JOENSUUSSA KEHTO foorumi 9.11.2017 Ari Varonen Kuva Mikko Honkonen VIISAS LIIKKUMINEN LISÄÄ OSTOVOIMAA JOENSUUN SEUDUN LJS PÄIVITYS 2013 Suurin osa liikennejärjestelmän rahoituksesta

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa OIKEAT VASTAUKSET JALANKULKIJA: jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuva ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin

Lisätiedot

OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN PÄÄREITTISUUNNITELMA 2030 OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN PÄÄREITTISUUNNITELMA /03/24

OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN PÄÄREITTISUUNNITELMA 2030 OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN PÄÄREITTISUUNNITELMA /03/24 OULUN SEUDUN PYÖRÄILYN PÄÄREITTISUUNNITELMA 2030 PYÖRÄILYVERKON TOIMINNALLINEN LUOKITUS Hyvä pyöräilyverkko on autoliikenteen verkon tapaan hierarkkinen, jossa tärkeimmät reitit erottuvat laadultaan ja

Lisätiedot

Esittää pääverkon tavoitteellinen laatutaso.

Esittää pääverkon tavoitteellinen laatutaso. Millainen pääpyöräilyverkko alueelle? Mari Ahonen, Uudenmaan ELY-keskus 7.11.2013 Tavoitteena Jäsentää Riihimäen ja Hyvinkään seudun pyörätieverkko, tunnistaa erityisesti pääverkkoon kuuluvat yhteydet

Lisätiedot

Pyörätieverkko tiivistyvän maankäytön tukena

Pyörätieverkko tiivistyvän maankäytön tukena Pyörätieverkko tiivistyvän maankäytön tukena Liikenne ja maankäyttö Helsinki 8.11.2015 Niko Palo, Helsingin kaupunki Haaste: Myös uusien helsinkiläisten myötä liikkuminen kehittyy tavoitteen mukaiseen

Lisätiedot

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. Liite III Päättäjäkyselyn tulokset

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. Liite III Päättäjäkyselyn tulokset Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma Liite III Päättäjäkyselyn tulokset Vastaajien jakautuminen 33 vastaajaa 23 kaupunginvaltuutettua 10 muuta luottamushenkilöä Eri lautakuntien edustus Lasten

Lisätiedot

Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta

Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotus n:o 1/15990, Lamminpään kaupunginosassa, TRE: 6480/10.03.02/2012. Suunnitelmassa oleva reunakivi on laskettava

Lisätiedot

KEMPELEEN PYÖRÄILY- VERKKO - STRATEGIAS- TA KONKRETIAAN

KEMPELEEN PYÖRÄILY- VERKKO - STRATEGIAS- TA KONKRETIAAN KEMPELEEN PYÖRÄILY- VERKKO - STRATEGIAS- TA KONKRETIAAN Vastaanottaja Kempeleen kunta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Loppuraportti Päivämäärä Huhtikuu, 2016 KEMPELEEN PYÖRÄILY- VERKKO -

Lisätiedot

Pyöräliikenteen olosuhteiden rakentaminen Helsingissä Maarakennuspäivät

Pyöräliikenteen olosuhteiden rakentaminen Helsingissä Maarakennuspäivät Reetta Keisanen Pyöräilykoordinaattori @keisasenreetta Puh 09 310 37017 pyöräliikenne.fi Pyöräliikenteen olosuhteiden rakentaminen Helsingissä Maarakennuspäivät 29.9.2016 Miksi pyöräliikenteen olosuhteita

Lisätiedot

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ MUISTUTUS 4.2.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ Jyväskylän kaupunki suunnittelee

Lisätiedot

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU)

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) Hankkeen tavoitteet ja yleisesittely Hankkeen suunnittelualue on Suurlohjankatu välillä Laurinkatu Kauppakatu (mukaan lukien Laurintien länsipuoleinen

Lisätiedot

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. LIITE V Liikenneympäristön kehittämiskohteet

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. LIITE V Liikenneympäristön kehittämiskohteet Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma LIITE V Liikenneympäristön kehittämiskohteet Koonti Liitteeseen on koottu asukaskyselyn karttavastauksista eniten vastauksia saaneet kasaumakohteet (vähintään

Lisätiedot

MALPE OULUN SEUDUN LIIKENNE SEURANTAKOKOUS IIN KUNNANTALO OULUN SEUDUN LIIKENTEEN JOHTORYHMÄ SEUTURAKENNETIIMI

MALPE OULUN SEUDUN LIIKENNE SEURANTAKOKOUS IIN KUNNANTALO OULUN SEUDUN LIIKENTEEN JOHTORYHMÄ SEUTURAKENNETIIMI MALPE 2016 2019 SEURANTAKOKOUS 21.12.2017 IIN KUNNANTALO OULUN SEUDUN LIIKENTEEN JOHTORYHMÄ SEUTURAKENNETIIMI SEURANNAN PERIAATTEET MALPE sopimuksen lähtökohtana ovat Oulun seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma

Lisätiedot

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT MUISTUTUS 27.5.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT Harjukadun, Sepänkadun ja Väinönkadun pyöräilyjärjestelyjä

Lisätiedot

Lahden pyöräilykatsaus 2016 tuoretta tietoa pyöräilystä

Lahden pyöräilykatsaus 2016 tuoretta tietoa pyöräilystä Lahden pyöräilykatsaus 2016 tuoretta tietoa pyöräilystä Lahden pyöräilykatsaus 2016 on ensimmäinen pyöräliikenteen kehitystä, olosuhteita ja kehittämistä käsittelevä julkaisu Lahdessa. Lahden keskustan

Lisätiedot

Jyväskylän pyöräilyn (ja kävelyn) tavoiteverkko TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET 2013/03/05

Jyväskylän pyöräilyn (ja kävelyn) tavoiteverkko TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET 2013/03/05 Jyväskylän pyöräilyn (ja kävelyn) tavoiteverkko TAVOITEVERKON MUODOSTAMISEN PERIAATTEET MISTÄ TAVOITEVERKOSSA ON KYSE? Tavoiteverkko korostaa pyöräilyverkon hierarkiaa. Liikenneverkon jäsennöinnillä tarjotaan

Lisätiedot

PARHAAT KÄYTÄNNÖT PYÖRÄILYN JA KÄVELYN EDISTÄMISESSÄ

PARHAAT KÄYTÄNNÖT PYÖRÄILYN JA KÄVELYN EDISTÄMISESSÄ D PARHAAT KÄYTÄNNÖT PYÖRÄILYN JA KÄVELYN EDISTÄMISESSÄ PYKÄLÄ-projektin tulokset Liikenteen tutkimuskeskus Vernen PYKÄLÄ-projektin tuloksista julkaistiin kaksi kirjaa: Parhaat eurooppalaiset käytännöt

Lisätiedot

TYRNÄVÄN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN VERKKO

TYRNÄVÄN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN VERKKO TYRNÄVÄN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN VERKKO Vastaanottaja Tyrnävän kunta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Asiakirjatyyppi Raporttiluonnos Päivämäärä Syyskuu 2019 TYRNÄVÄN PYÖRÄILYN JA JALANKULUN VERKKO TYRNÄVÄN

Lisätiedot

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma

Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto. Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Lappeenrannan seutu Asukaskyselyn yhteenveto Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 12.9.2017 Taustatiedot 700 600 N 6, M 32% Vastaajien määrä kunnittain Kysely oli auki 3.5.-31.5.2017 välisenä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3760/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3760/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 7/2017 1 (1) 121 Asianro 3760/10.03.01.00/2017 Kauppakadun ja Kuninkaankadun yleissuunnitelmavaihtoehtojen hyväksyminen nähtävillä oloa varten Va. kaupunkisuunnittelujohtaja

Lisätiedot

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos

HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA. Luonnos HATANPÄÄN LIIKENNESELVITYS LIIKENTEELLISET MUUTOKSET ASEMAKAAVAN 8578 ALUEELLA Luonnos 9.6.2017 LIIKENNEVERKKO - AUTOLIIKENNE Nopeusrajoitusta alennetaan 1 Tavoitetilanteen katuverkko Hatanpään valtatie

Lisätiedot

KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa

KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa Näkökulmia hyödyntäen Liikenneviraston Kaupunkipyörän toimintamalli ja mahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa -selvitystä KAUPUNKIPYÖRÄN

Lisätiedot

SUHTAUTUMINEN PYÖRÄILYN EDISTÄMISEEN HELSINGISSÄ ) Helsingin tavoitteena on edistää pyöräilyä ja parantaa pyöräilyoloja. Miten suhtaudutte pyöräilyn edistämiseen Helsingissä? Oletteko % KAIKISTA vastaajista

Lisätiedot

Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen

Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen Oulun keskustan pyöräilyn ja kävelyn kehittäminen 1 2 Sisällys Tiivistelmä... 5 Alkusanat... 7 1 Johdanto... 8 1.1 Työn tavoitteet... 8 1.2 Pyöräilyn ja kävelyn yleisiä tavoitteita ja linjauksia... 9 1.3

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA

JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN LIIKENNESUUNNITELMA Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry LAUSUNTO Yliopistonkatu 18 D 67 40100 Jyväskylä 041 544 2195 jyps@jyps.info www.jyps.info 10.4.2012 Markku Kemiläinen kaupungininsinööri Jyväskylän kaupunki JYVÄSKYLÄN

Lisätiedot

pyöräliikenne.fi Pyöräliikenteen uusi suunnitteluohje VeloFinland

pyöräliikenne.fi Pyöräliikenteen uusi suunnitteluohje VeloFinland pyöräliikenne.fi Pyöräliikenteen uusi suunnitteluohje VeloFinland 28.9.2018 Tervetuloa koulutukseen! Koulutuksen aikataulu Kouluttajien esittäytyminen n. 5 min Aiheeseen orientoituminen, harjoitus 1 n.

Lisätiedot

Lähderannantie pyöräliikenteen reittinä ja sille asetetut laatutasotavoitteet

Lähderannantie pyöräliikenteen reittinä ja sille asetetut laatutasotavoitteet HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS 1 (7) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 29.4.2013 Tekninen lautakunta PL 4 02070 Espoon kaupunki MUISTUTUS KATUSUUNNITELMASTA: LÄHDERANNANTIE VÄLILLÄ PITKÄJÄRVENTIE

Lisätiedot

Videoneuvottelutilat Lahdessa, Tampereella, Oulussa ja Espoossa.

Videoneuvottelutilat Lahdessa, Tampereella, Oulussa ja Espoossa. CitiCAP-liikenneselvitys asiantuntijaryhmä kokous nro 2 Aika 11.6.2018 klo 8:30-12:00 Paikka Videoneuvottelutilat Lahdessa, Tampereella, Oulussa ja Espoossa. Paikalla Tiedoksi Kristiina Kartimo Riitta

Lisätiedot

TIETONIEKANTIEN, PEHTORINTIEN JA TILUSTIEN KATUSUUNNITELMAT

TIETONIEKANTIEN, PEHTORINTIEN JA TILUSTIEN KATUSUUNNITELMAT MUISTUTUS 25.6.2012 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki TIETONIEKANTIEN, PEHTORINTIEN JA TILUSTIEN KATUSUUNNITELMAT http://www.jyvaskyla.fi/kadut/nahtavilla/tietoniekantie Yleistä Suunnittelussa

Lisätiedot

SUOMEN PARAS TAMPEREEN HÄMEENKATU HÄMEENKATU

SUOMEN PARAS TAMPEREEN HÄMEENKATU HÄMEENKATU SUOMEN PARAS TAMPEREEN KATUSUUNNITELMA NÄHTÄVILLE ENSI VIIKOLLA Nähtävillä 5.9. 19.9.2016 palvelupisteessä Frenckellissä Netissä http://www.tampere.fi/liikenne-ja-kadut/liikenne-jakatusuunnittelu/katusuunnitelmat.html

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO

SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO Google SÄRKÄNNIEMEN ASEMAKAAVA 8663 LIIKENNESELVITYS YHTEENVETO LIIKENNEVERKKO Paasikivenkatua Sepänkadun itäpuolella kehitetään hitaan liikkumisen alueena, jossa autoliikenteen nopeustaso on enintään

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI Pilvi Lesch 29.8.2018 TARKASTELUN LÄHTÖKOHDAT Sokeritehtaantie on Kantvikin asuinalueen pääkatu. Sokeritehtaantiellä kulkee nykyisin

Lisätiedot

Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA

Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA Suunnittelukohde ja -tehtävä Raitotie välillä Haukiputaantie Kuusamontie Noin 9 km osuus Osa tiejaksosta katua ja osa yleistä tietä Yleissuunnitelmatasoinen

Lisätiedot

CitiCAP Citizens cap-and-trade co-created 1/ /2020

CitiCAP Citizens cap-and-trade co-created 1/ /2020 CitiCAP Citizens cap-and-trade co-created 1/2018 12/2020 Liikenneselvitys, Asiantuntijaryhmän kokoukset 1-2 11.6.2018 Lähtökohdat Lahden pyöräilyn tavoiteverkko 2025 Lähde: Lahden pyöräilyn ja kävelyn

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2016 1 (5) 224 Länsimäentie välillä Niittipolku-Nastapolku, Sinkilätie, Sinkiläpolku, Naulakalliontie välillä Mellunmäentie-Huhtakivenkuja, Untamalantie välillä Viitankruununtie-Länsimäentie,

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENTEELLINEN TARKASTELU Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 15.5.2017 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys

L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys L63 Laurentiustalo ja L80 Puu-Anttila Liikenneselvitys 12.6.2019 Jani Karjalainen Paula Siuruainen 2 Liikenneselvityksen sisältö Tarkastelualueen nykyisten ja tulevien liikennemäärien selvittäminen ja

Lisätiedot

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi Tieliikennelain kokonaisuudistus Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi 4.3.2016 16.9.2015 HELSINKI Uudistusten perusongelma ja vastavoimat Koko lainsäädäntö uudistetaan, tämä on hieno mahdollisuus. Ongelmia

Lisätiedot

Voiko pyöräilykaupungin rakentaa viidessä vuodessa?

Voiko pyöräilykaupungin rakentaa viidessä vuodessa? Voiko pyöräilykaupungin rakentaa viidessä vuodessa? Pyöräilyviikon 2011 tapahtuma: Vaikuttajien pyöräily Esa Rantakangas Pitkänlinjan retkipyöräilijä Jyväskylän Pyöräilyseura ry. Sihteeri www.jyps.info

Lisätiedot

Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti

Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti Maiju Lintusaari Tero Rahkonen 8.10.2015 Sito Parhaan ympäristön tekijät Suunnittelualue Vaasa ja pyöräily 3 Keskustan saavutettavuus pyörällä 4

Lisätiedot

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne...

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne... Sisältö 1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila... 1 Katuverkko ja liikennemäärä... 1 Jalankulku ja pyöräily... 2 Joukkoliikenne... 3 2. Nykyinen ja tuleva maankäyttö... 4 Kortteli 60... 6 3. Asemakaavan

Lisätiedot

Toimenpide. Keskuskorttelin kehittämissuunnitelman toteuttaminen

Toimenpide. Keskuskorttelin kehittämissuunnitelman toteuttaminen SIILINJÄRVI Taajaman alueelle esitetyt toimenpiteet Nro 700 Keskuskortteli Keskuskorttelin kehittämissuunnitelman toteuttaminen Kunta 701 Räisäläntie, Koppelontien eteläinen liittymä Keskisaareke nykyisen

Lisätiedot

Asukaskysely Ylöjärven kävely- ja pyöräilyolosuhteista

Asukaskysely Ylöjärven kävely- ja pyöräilyolosuhteista Asukaskysely Ylöjärven kävely- ja pyöräilyolosuhteista 1. Vastaajan sukupuoli 0 20 40 60 80 100 120 140 160 180 200 220 240 260 280 300 320 340 Mies Nainen 2. Vastaajan asuinalue 0 10 20 30 40 50 60 70

Lisätiedot

Ylivieskan viisaan liikkumisen suunnitelma koululaisten näkökulmasta. Hautaniemi Päivi

Ylivieskan viisaan liikkumisen suunnitelma koululaisten näkökulmasta. Hautaniemi Päivi Ylivieskan viisaan liikkumisen suunnitelma koululaisten näkökulmasta 11.09.2018 Viisas liikkuminen Mitä se on ja miksi sitä edistetään? 2 Viisas liikkuminen tarkoittaa turvallista, tarkoituksenmukaista,

Lisätiedot

Kuvelammentie, liikenneturvallisuuden parantaminen

Kuvelammentie, liikenneturvallisuuden parantaminen Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (6) Kuvelammentie, liikenneturvallisuuden parantaminen Liikenneasiat 26 / 2017 Selostus ja perustelu Aloite Kaupungin palautepalvelussa saamassa aloitteessa on esitetty

Lisätiedot

pyöräliikenne.fi Pyöräliikenne ja katutyöt

pyöräliikenne.fi Pyöräliikenne ja katutyöt pyöräliikenne.fi Pyöräliikenne ja katutyöt Pyöräliikenteen yleiset tarpeet Pyöräliikenteen ratkaisut ovat erilaisia kuin jalankulkijan Pyöräliikenne maltillisellakin nopeudella noin kolme kertaa nopeampaa

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn tyytyväisyyskysely 2016

Kävelyn ja pyöräilyn tyytyväisyyskysely 2016 Kävelyn ja pyöräilyn tyytyväisyyskysely 2016 Lomakkeen palautus sähköpostilla osoitteeseen: asiakaspalvelu.palaute@tampere.fi Asuinkunta A. Asuinkunta 1. Missä kunnassa asut? - 1. Kangasala - 2. Lempäälä

Lisätiedot

Joensuun kaupunki PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2030

Joensuun kaupunki PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2030 Joensuun kaupunki PYÖRÄILYN JA JALANKULUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2030 2 Joensuun kaupunki Vastaanottaja Joensuun kaupunki, Kaupunkirakenneyksikkö Pohjois-Savon ELY-keskus, Liikenne ja infrastruktuuri Kontiolahden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 41/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 41/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 41/2014 1 (5) 2 Helsinginkatu välillä Kaarlenkatu Vaasanpolku, katusuunnitelmien hyväksyminen, Alppiharju, Harju, nrot 30206/1 ja 30206/2 Pöydälle 09.12.2014 HEL 2014-011939

Lisätiedot

Isojoen esteettömyyskävelyn yhteenveto

Isojoen esteettömyyskävelyn yhteenveto Isojoen esteettömyyskävelyn 10.10.2017 yhteenveto Yleistä Esteetön ympäristö parantaa erityisesti iäkkäiden mahdollisuuksia omatoimiseen ja turvalliseen liikkumiseen. Iäkkäiden lisäksi esteettömästä ympäristöstä

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN PÄÄPYÖRÄILY- VERKON JA LAATUKÄYTÄVIEN MÄÄRITTELY (PÄÄVE)

HELSINGIN SEUDUN PÄÄPYÖRÄILY- VERKON JA LAATUKÄYTÄVIEN MÄÄRITTELY (PÄÄVE) HELSINGIN SEUDUN PÄÄPYÖRÄILY- VERKON JA LAATUKÄYTÄVIEN MÄÄRITTELY (PÄÄVE) KÄPSE-ryhmän kokous 9.2. Tilannekatsaus projektiin Kirjallisuuskatsaus ok Nykyverkon tarkistus ok Laskentatiedot kunnista ok Asukas-

Lisätiedot

Miten pyöräilyn olosuhteet ovat kehittyneet ?

Miten pyöräilyn olosuhteet ovat kehittyneet ? Miten pyöräilyn olosuhteet ovat kehittyneet 2010-2018? Liikenne- ja maankäyttö 9.10.2019, Kuntatalo Matti Hirvonen toiminnanjohtaja Pyöräilykuntien verkosto ry Kuva: Martti Tulenheimo p. 040 419 4555 matti.hirvonen@poljin.fi

Lisätiedot

Mopon paikka liikenneympäristössä. Ari Liimatainen, Liikennevirasto Reijo Vaarala, Ramboll Finland Oy 22.5.2013

Mopon paikka liikenneympäristössä. Ari Liimatainen, Liikennevirasto Reijo Vaarala, Ramboll Finland Oy 22.5.2013 Mopon paikka liikenneympäristössä Ari Liimatainen, Liikennevirasto Reijo Vaarala, Ramboll Finland Oy 22.5.2013 Mopokanta ja mopo-onnettomuudet Mopokanta on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana monin

Lisätiedot

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama 23.2.2003 Ramboll / Erkki Sarjanoja Esteettömyyden mahdollisuudet Missä ja milloin fyysisen ympäristön esteettömyys

Lisätiedot

Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla

Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla Loppuraportti 27.11.2015 Tämän taustaraportin lisäksi työstä on laadittu tiivis esittelykalvosarja. Kalvosarjan sisältö Sisältö sivut Lähtökohdat

Lisätiedot

151 Haukiluoman asemakaava-alueen 8360 katusuunnitelmat, Haukiluoma ja Ikuri. Valmistelija / lisätiedot: Ari Vandell

151 Haukiluoman asemakaava-alueen 8360 katusuunnitelmat, Haukiluoma ja Ikuri. Valmistelija / lisätiedot: Ari Vandell Tampere Ote pöytäkirjasta 9/2017 1 (11) 151 Haukiluoman asemakaava-alueen 8360 katusuunnitelmat, Haukiluoma ja Ikuri TRE:8006/10.03.02/2016 Valmistelija / lisätiedot: Ari Vandell Valmistelijan yhteystiedot

Lisätiedot

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy

Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Jalankulun ja pyöräilyn turvallisuuden parantaminen liikennejärjestelyjä kehittämällä (KOLKUTA2) Marko Kelkka, Sito Oy Marko Kelkka 28.4.2010 1 Tutkimuksen organisaatio Työryhmä: Marko Kelkka, Sito Oy,

Lisätiedot

Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys. Suunnitelmien esittely Tapio Siikaluoma

Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys. Suunnitelmien esittely Tapio Siikaluoma Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys Suunnitelmien esittely 4.6.2014 Tapio Siikaluoma Pyöräilyn merkitys liikennemuotona Oulussa 1962 1989 2009 27 % 42 % 17 %9 % 16 % 28 % 48 % 6 % 19 % 21 % 54 % 5 % Kävely

Lisätiedot

PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS

PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS Päivämäärä 23.08.2019 PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS Projekti Puistoniemen matkailualueen kehittäminen Versio 1 Päivämäärä

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.5.2018 COM(2018) 274 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVIKSI tieinfrastruktuurin turvallisuuden hallinnasta annetun direktiivin

Lisätiedot

KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014

KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014 KOHTI PAREMPAA INFRASTRUKTUURIA - KÄVELYN JA PYÖRÄILYN SUUNNITTELUOHJE 2014 PYÖRÄILYKUNTIEN VERKOSTON SEMINAARI 9.5.2014 TAUSTALLA VALTAKUNNALLISET TAVOITTEET JA AJATTELUTAVAN MUUTOS 2011 Kävelyn ja pyöräilyn

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (1) 81 Asianro 8046/10.03.01.01/2016 Kuntalaisaloite / alikulkutunnelin rakentaminen Suurmäentien väestönsuojan eteen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun

Lisätiedot

NORDENSKIOLDINKADUN KATUSUUNNITELMA (piirrokset 29866_1 ja 29866_2)

NORDENSKIOLDINKADUN KATUSUUNNITELMA (piirrokset 29866_1 ja 29866_2) HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS PL 81 00531 HELSINKI pj@hepo.fi 23.6.2011 www.hepo.fi Epävirallinen muistutus alueen katu- ja liikennesuunnittelijoille Helmer Berndtson Kaisa Lahti Marek Salermo

Lisätiedot

Haarajoki-keskusta -yhteysvälitarkastelu

Haarajoki-keskusta -yhteysvälitarkastelu Haarajoki-keskusta -yhteysvälitarkastelu Järvenpään kaupunki / SW 2 Tarkastelualue Tarkasteltavat yhteysvaihtoehdot välillä Järvenpään keskusta Haarajoen alue: Laatukäytävätason pyörätie Yhdistetty jalankulku-

Lisätiedot

käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48

käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48 käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48 TURVALLINEN LIIKKUMINEN LÄHIYMPÄRISTÖSSÄ kysely Iisalmen kaupungin ikäihmisille 2006 Kyselyn yhteenveto 22.3.2007 Ongelma Ongelmapaikka Toimenpide Vastuutaho Ongelmakohteen

Lisätiedot

Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa

Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Finnish-Russian Road Traffic Safety Days, Helsinki Kevyen liikenteen turvallisuus taajamissa Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien vähentäminen liikennejärjestelyjä kehittämällä S. Laapotti 14.2.2013,

Lisätiedot

Kuopion pyöräilyn edistämisen tiekartta

Kuopion pyöräilyn edistämisen tiekartta Asukaskyselyn tulokset Taustatiedot Lähtökohta: Vastausaika: Toteutus: Lopputulos: Kuopiolaisille suunnattu kysely, jossa heitä pyydettiin arvioimaan nykytilaa Kuopiossa sekä antamaan palautetta kehittämistä

Lisätiedot

Poikkileikkauksia Niko Palo KSV/LOS. 1 Kuva: Niko Palo /KSV

Poikkileikkauksia Niko Palo KSV/LOS. 1 Kuva: Niko Palo /KSV Poikkileikkauksia 8.11.2010 Niko Palo KSV/LOS 1 Helsingin kantakaupungin pyöräilyolosuhteet Palvelutaso vähintään kohtalainen: 30 km/h & alle 6 000 ajon/vrk 40 km/h & alle 3 000 ajon/vrk Palvelutaso heikko:

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa

Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa Selvityksen alustavia tuloksia ja vertailua 2010-2018 Velo-city -jälkiseminaari 11.10.2018 Kuva: Martti Tulenheimo Matti Hirvonen toiminnanjohtaja Pyöräilykuntien verkosto

Lisätiedot

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 31.05.2017 Sivu 1 / 1 4709/2016 10.03.01 8 Kurtinniityntien ja puiston (VL), Salakuljettajantien, Kallvikinkartanon + LP:n, Kallvikinkujan ja puiston (VP), Kanisterikujan, Kapsäkinkujan

Lisätiedot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot

HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA. Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot HIPPOSKYLÄN LIIKENNESUUNNITELMA Nykytila-analyysi ja tavoiteverkot 27.11.2018 1 TYÖN TARKOITUS Työ liittyy Tampereen kaupungin asemakaavaan nro 8549, jossa tutkitaan Hipposkylän eteläpuolen, Hipposkylän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (6) 4 Käskynhaltijantie välillä Mestarintie Siltavoudintie, Liukumäentie Lämpökuja, katusuunnitelmien hyväksyminen, Oulunkylä, 30286/1-3 HEL 2015-002852 T 10 05

Lisätiedot

Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä. Janne Hölttä

Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä. Janne Hölttä Liikennejärjestelyjen erityispiirteet Jyväskylässä Janne Hölttä 11.3.2019 8.3.2019 Tietyömaalla tapahtuneet onnettomuudet Jyväskylässä 3/8/2019 2 Liikenteenohjaussuunnitelma Kaupungin periaatekuvat: https://www.jyvaskyla.fi/elinkeino-jatyollisyys/luvat/yleisten-alueidenluvat/katutyolupa/katutyohon-liittyvat

Lisätiedot

Hervannan raitiotiekatujen suunnittelu Yleisötilaisuus Liikenneinsinööri Timo Seimelä yleisten alueiden suunnittelu, Tampereen kaupunki

Hervannan raitiotiekatujen suunnittelu Yleisötilaisuus Liikenneinsinööri Timo Seimelä yleisten alueiden suunnittelu, Tampereen kaupunki Hervannan raitiotiekatujen suunnittelu Yleisötilaisuus 26.11.2015 Liikenneinsinööri Timo Seimelä yleisten alueiden suunnittelu, Tampereen kaupunki Raitiotiekatujen suunnittelutilanne Raitiotiekatujen yleissuunnitelma

Lisätiedot

Valmistelija / lisätiedot: Keivaara Petri. Valmistelijan yhteystiedot Katuinsinööri Petri Keivaara, puh

Valmistelija / lisätiedot: Keivaara Petri. Valmistelijan yhteystiedot Katuinsinööri Petri Keivaara, puh Tampere Ote pöytäkirjasta 5/2017 1 (5) 75 Vieritien katusuunnitelma TRE:617/10.03.02/2016 Valmistelija / lisätiedot: Keivaara Petri Valmistelijan yhteystiedot Katuinsinööri Petri Keivaara, puh. 050 382

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2015 1 (5) 409 Lapinmäentien alustava liikennesuunnitelma HEL 2015-012907 T 08 00 00 Hankenro 4229_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6525-1

Lisätiedot

Suunnitelmien hyvänä puolena on 30 km/h:n nopeusrajoituksen käyttäminen alueella, tämä rauhoittaa liikennettä.

Suunnitelmien hyvänä puolena on 30 km/h:n nopeusrajoituksen käyttäminen alueella, tämä rauhoittaa liikennettä. MUISTUTUS 8.10.2013 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki MANNISENMÄENTIEN, MANNISENRINTEEN, SEKAMETSÄN JA TIILITEHTAANTIEN SEKÄ MANNISENMÄENTIEN JA SAARIJÄRVENTIEN VÄLISEN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄN

Lisätiedot

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY)

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY) Tekninen lautakunta 102 13.08.2015 Kunnanhallitus 205 24.08.2015 Kunnanvaltuusto 83 31.08.2015 Kunnanhallitus 254 19.10.2015 Maankäyttölautakunta 125 28.10.2015 Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien

Lisätiedot

Pohjois-Haagan ja Lassilan liikenneryhmän ehdotukset. Teema 1: Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit

Pohjois-Haagan ja Lassilan liikenneryhmän ehdotukset. Teema 1: Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit Pohjois-Haagan ja assilan liikenneryhmän ehdotukset Teema 1: Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit 1. Oranssi reitti: Pirkkolasta, Ida Albergin puiston, Runar Schildtin puiston

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (7) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2015 1 (7) 1 Urheilulehdon ympäristön katujen liikennesuunnitelma (a-asia) Pöydälle 09.06.2015 HEL 2015-005500 T 08 00 00 Hankenro 0918_12 Päätösehdotus Tiivistelmä Esittelijän

Lisätiedot

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 180/2017 Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi LIIKENNETURVALLISUUSINSINÖÖRI JAAKKO KLANG VARSINAIS-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS

Lisätiedot

Nähtävilläoloaika 6. - 19.7.2011, piirrokset 29866_1 ja 29866_2 sekä selostus

Nähtävilläoloaika 6. - 19.7.2011, piirrokset 29866_1 ja 29866_2 sekä selostus HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS PL 81 00531 HELSINKI pj@hepo.fi 19.7.2011 www.hepo.fi Helsingin kaupunki, Kirjaamo Yleisten töiden lautakunta PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTUTUS NORDENSKIOLDINKADUN

Lisätiedot

KYMENLAAKSON KEVENNETTY LIIKKUMISTUTKIMUS 2019 MUU KYMENLAAKSO (IITTI, PYHTÄÄ, VIROLAHTI, MIEHIKKÄLÄ)

KYMENLAAKSON KEVENNETTY LIIKKUMISTUTKIMUS 2019 MUU KYMENLAAKSO (IITTI, PYHTÄÄ, VIROLAHTI, MIEHIKKÄLÄ) KYMENLAAKSON KEVENNETTY LIIKKUMISTUTKIMUS 2019 MUU KYMENLAAKSO (IITTI, PYHTÄÄ, VIROLAHTI, MIEHIKKÄLÄ) 7.10.2019 SISÄLLYS Kyselyn toteutus ja tulokset Otos ja vastausmäärät alueittain Liikkumisen tunnuslukuja

Lisätiedot

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1 Helsingin Polkupyöräilijät ry MUISTUTUS PL 1301 00101 Helsinki www.hepo.fi 31.3.2015 Helsingin kaupunki Yleisten töiden lautakunta helsinki.kirjaamo@hel.fi Muistutus Mellunmäen katusuunnitelmista Piirustukset

Lisätiedot

Järvenpään yleiskaavan 2040 liikenneselvitys. Mielipidekysely 2016

Järvenpään yleiskaavan 2040 liikenneselvitys. Mielipidekysely 2016 Järvenpään yleiskaavan 2040 liikenneselvitys Mielipidekysely 2016 Kyselyn toteutus ja vastausaktiivisuus Webropol-kysely sähköpostitse Kuntapäättäjille Kunnan virkamiehille Yritysten edustajille Yhdistysten

Lisätiedot