VIHERKERROINMENETELMÄN PÄIVITTÄMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIHERKERROINMENETELMÄN PÄIVITTÄMINEN"

Transkriptio

1 HELSINKI VIHERKERROINMENETELMÄN PÄIVITTÄMINEN Päivitetyn taulukon modifiointiohje FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P32465

2 1 (14) Table of contents 1 TAUSTAA Modifiointiohjeen sisältö Suojaukset Viittaukset ja osa-alueet Erityiselementit Lausekkeet (Formulas) Makrot (Macros) Ohjausobjektit (Controls) RAKENNETTA MUUTTAMATTOMAT MUOKKAUSMAHDOLLISUUDET Yleistä Ohjeet välilehden muutokset Tavoitetason muuttaminen Painotusten muuttaminen Valumakertoimen muuttaminen RAKENNETTA JA LAUSEKKEITA MUUTTAVAT MUUTOKSET Yleistä Rajaukset välilehden muutokset Elementtien muutokset Yksinkertainen muokkaustapa Edistynyt muokkaustapa Kategorioiden muutokset Yksinkertainen muokkaustapa Edistynyt muokkaustapa Tulokset välilehden muokkaaminen MAKROJEN MUOKKAAMINEN Yleistä Välilehtien uudelleen nimeäminen Välilehtien rakenteelliset muutokset Rajaukset - välilehti Viherkerroin -välilehti... 13

3 2 (14) 1 TAUSTAA 1.1 Modifiointiohjeen sisältö 1.2 Suojaukset Tämän käyttöohjeen tarkoitus ei ole ohjeistaa Microsoft Excel-taulukko-ohjelman käyttöä, vaan muokkaajalla tulee olla hyvä tietämys ja osaaminen Excelin käytöstä, sen ohjelmoinnista (VBA) ja terminologiasta. Suositeltavaa on, että taulukon sisällölliset ja rakenteelliset muutokset tekee Excel-asiantuntija. Viherkerroinmenetelmän perusversio on suojattu siten, ettei käyttäjä voi vahingossa muokata olennaisia soluja, määriteltyjä arvoja ja matemaattisia lausekkeita. Muokkausoikeuksien salasanaa ja suojaamatonta taulukkoa voi kysyä jari.viinanen@hel.fi. 1.3 Viittaukset ja osa-alueet Ohjeessa annetaan viittauksia tiettyihin soluihin ja solujoukkoihin. Viittaukset soluihin, sarakkeisiin, riveihin ja näiden muodostamiin joukkoihin toimii ja on muokattavissa vain suojaamattomassa versiossa. Tietyt solujoukot määrittävät osa-alueita, jotka on myös usein merkitty omina kokonaisuuksinaan taulukkoon. Työkalun muutoksien toimivuus tulee tarkistaa suhteessa muokkaamattomaan versioon, esimerkiksi rajoitukset ja elementtien viittaukset. 1.4 Erityiselementit Excel-työkalu sisältää lausekkeita, ohjauskeinoja ja joitakin makroja Lausekkeet (Formulas) Excel-taulukon käyttö perustuu pitkälti lausekkeiden käyttöön. Lausekkeiden nimet riippuvat Excel-version kielestä. Soluihin, solujoukkoihin tai välilehtiin liittyvät lausekkeet voivat olla pysyviä tai joustavia. Yleensä solujen, rivien tai sarakkeiden siirtäminen tai lisääminen määrittelee niihin automaattisesti lausekkeet ja niihin liittyvät viittaukset. Solujen, rivien tai sarakkeiden poistaminen sen sijaan voi aiheuttaa lausekkeiden katkeamisen tai niiden katoamisen, jolloin lausekkeet pitää päivittää tai lisätä uudelleen Makrot (Macros) Taulukko sisältää joitakin VBA makroja, joita käytetään navigointiin välilehdeltä toiselle. Joitakin makroja tarvitaan myös sisäiseen tarkistukseen. Makrot sisältävät viittaukset välilehtien nimiin ja tiettyjen solujen sijaintiin. Kaikki rakenteelliset muutokset, kuten välilehtien poistaminen tai lisääminen, edellyttävät muutoksia tai päivityksiä myös makroissa Ohjausobjektit (Controls) Rajaukset välilehdellä on käytetty erilaisia ohjauskeinoja riippuen rajauksen tyypistä. Ohjausobjektit on määritelty Käyttäjän työkalujen (Developer toolbar) kautta ja niitä voi muokata sitä kautta (Reset properties). Työkalussa on useita valintanappeja ja alasvetovalikkoja. Jos Rajaukset välilehdelle tekee rakenteellisia muutoksia, täytyy ohjausobjektit määritellä uudelleen.

4 3 (14) 2 RAKENNETTA MUUTTAMATTOMAT MUOKKAUSMAHDOLLISUUDET 2.1 Yleistä Tässä osiossa kerrotaan muutoksista, joita voidaan taulukkoon tehdä muuttamatta rakennetta. Rakennetta muuttavia toimenpiteitä ovat solujen, rivien ja sarakkeiden siirtäminen, lisääminen tai poistaminen. 2.2 Ohjeet välilehden muutokset Ohjeet välilehteä voi muuttaa ja muokata, jos ei muuteta tai poisteta linkityksiä (esim. IWater ToolSheets) ja valintanappeja. Käyttäjä voi lisätä esimerkiksi omia ohjeistuksia. 2.3 Tavoitetason muuttaminen Tavoitetasoa erilaisille maankäyttötyypeille voi muuttaa Rajaukset välilehdellä. Arvot on määritelty soluissa C41:F41 (kts. kuva 1.). Tavoitetaso on asetettu Asuinalueille kohdassa C, Palvelujen ja toimistorakentamisen alueille kohdassa D, Kaupan ja liikerakentamisen alueilla kohdassa E ja Teollisuustoimintojen ja logistiikan alueille kohdassa F. Jos lisäät tai poistat maankäyttötyyppejä, kts. osio 3. Kuva 1. Tavoitasoa voi muuttaa rivillä 41 (rajaus a). 2.4 Painotusten muuttaminen Jos halutaan muuttaa painotuksia, ne tulee tehdä Uudet elementit_painotukset välilehdellä. Tämä välilehti näkyy vain suojaamattomassa versiossa. Tämä osio kertoo olevien elementtien ja kategorioiden painotusten muuttamisesta. Jos elementtien tai kategorioiden järjestystä, tyyppiä tai määrää muutetaan, nämä rakenteelliset muutokset on kuvattu osiossa 3.

5 4 (14) Yleiset painotukset on määritelty asiantuntijoiden haastattelujen pohjalta viherkerrointyökalun laatimisen ensimmäisessä vaiheessa (2014). Hulevesi-kategorian yleinen painotus määriteltiin tämän päivitystyön yhteydessä. Yleiset painotukset (viisi kategoriaa) voidaan muuttaa soluissa AY3:AY11 (kts. kuva 2.). Huom. joitakin soluja on lisätty. Kuva 2. Yleisten painotusten muuttaminen (rajaus a). Elementtien painotukset voi muuttaa sarakkeissa D, F, H, J ja L (kts. kuva 3.) ja elementtien taulukoissa A1:N46. Elementtien painotusten painotettu keskiarvo löytyy sarakkeesta M ja se on muodostettu matemaattisella lausekkeella (Formula). Arvo ei ole laskettu aritmeettisena keskiarvona, vaan elementtien painotukset on painotettu yleisellä painotuksella ja jaettu kategorian määrällä eli viidellä. Tämän vuoksi arvo voi olla yli kolme. Jos käyttäjä haluaa muuttaa laskentatapaa, sarakkeen M lauseketta tulee muuttaa (sarakkeessa O on esitetty esimerkki aritmeettisesta keskiarvon laskemisesta).

6 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 5 (14) Kuva 3. Elementtien painotusten muokkaaminen on mahdollista (rajaukset a). 2.5 Valumakertoimen muuttaminen Valumakertoimet voi muuttaa Viherkerroin välilehdellä soluissa J2:J29 (kts. kuva 4.) Tämän voi tehdä vain niissä elementeissä joilla on pinta. Esimerkiksi viherseinä ja maanalainen viivytyssäiliö eivät juurikaan muodosta horisontaalista pintaa. Kuva 4. Valumakertoimen voi muuttaa Viherkerroin -välilehdellä (rajaus a).

7 6 (14) 3 RAKENNETTA JA LAUSEKKEITA MUUTTAVAT MUUTOKSET 3.1 Yleistä Tämä osio kertoo rakennetta, kuten solujen, rivien tai sarakkeiden lisääminen tai poistaminen, muuttavista muutoksista. Käyttäjällä tulisi olla kokemusta lausekkeiden, VBA makrojen ja Excelin ohjausobjektien muodostamisesta. Seuraavissa kappaleissa käydään läpi ne tarkistettavat ja muokattavat asiat, kun tehdään muutoksia rajauksiin, elementteihin ja kategorioihin. 3.2 Rajaukset välilehden muutokset Käyttäjän tulee tutustua taulukon nykyisiin lausekkeisiin ja ohjausobjekteihin ennen muutoksien tekemistä. Rajausten muuttaminen tulee tehdä vain soluissa B9:F20 (kts. kuva 5.). Jos poistat tai lisäät rivejä, tulee muutokset tehdä ottaen huomioon kaikki sarakkeet A:sta F:ään. Sarakkeessa F on ohjausobjekteja, kuten painallusnappeja ja alasvetovalikoita, joihin muutokset saattavat vaikuttaa ja muutosten jälkeen tulee niiden toimivuus testata. Rivien poistamisen tai lisäämisen jälkeen tulee tarkistaa, että rajauksiin liittyvässä osiossa, solut A43:D47, (kts. Kuva 5. rajauksiin liittyvä osio, aluerajaus b) ohjausobjektit ja viittaukset säilyvät tai ne on tarvittaessa päivitetty. Osiossa on painallusnappien ohjausobjektit (sarake C) ja viittaukset sekä mahdolliset kommentit (sarake D). Rajausten muutosten jälkeen tulee varmistaa, että ohjaukset, viittaukset ja kommentit toimivat edelleen. Jos lisätään uusia rajauksia, voidaan tarvita uusia ohjauskeinoja osiossa b. Kuva 5. Rajausten muokkaaminen tai muuttaminen. Huom. rajaus numero 5 (maaperä/pohjavesi) vaikuttaa suoraan tavoitetasoon solussa H6. Lauseketta solussa H6 tulee muuttaa, jos rajausta muutetaan. Makroja tulee muuttaa tai päivittää, jos rajausten määrää muutetaan. Kts. osio 4.

8 7 (14) 3.3 Elementtien muutokset Yksinkertainen muokkaustapa Elementtejä voidaan muuttaa Viherkerroin välilehdellä soluissa C1:V41 (kts. kuva 6.). Nykyisiä rivejä voi hyödyntää muuttamalla esim. elementin sisältöä, mutta soveltuvat yksiköt pitää tarkistaa (osa on pinta-aloja ja osa on tilaavuuksia). Rakennetta ei tule muuttaa (esim. lisätä tai poistaa rivejä). Kuva 6. Elementtien muuttaminen Kun muutokset on tehty nykyisten elementtirivien tekstisisältöön (ei lisätty tai poistettu tai siirretty rivejä tai jätetty rivejä ilman sisältöä), yksiköt ja niiden sisältämät lausekkeet säilyvät. Uudet elementit_painotukset välilehdellä olevassa osiossa (A1:N46) tulee päivittää uudet perustelut, jos elementin tekstisisältö on muutettu, kts. kappale Edistynyt muokkaustapa Jos muokkaaminen edellyttää rakenteellista muutosta, tulee varmistaa muutosten vaikutukset lausekkeisiin sekä Uudet elementit_painotukset välilehdelle. Muutosten tekijän tulee olla kokenut Excelin asiantuntija, joka tuntee Viherkerrointyökalun teoreettisen taustan ja toiminnan. Elementtirivien lisääminen tai poistaminen tehdään Viherkerroin välilehden sarakkeissa C V. Myös sarakkeet K ja V sisältävät lausekkeita (kts. kuva 7.). Lausekkeet tulee tarkistaa jokaisen muokkauksen tai muutoksen jälkeen. Olevia lausekkeita voi käyttää esimerkkeinä uusia elementtejä ja rivejä lisättäessä. Tärkeät tarkistettavat sarakkeet, joissa on matemaattiset lausekkeet: 1. Viherkerroin -välilehti, G: sisältää viittaukset elementtejä vastaaviin riveihin Uudet elementit_painotukset välilehdellä. 2. Viherkerroin - välilehti, H: laskee pinta-alat perustuen elementtityyppiin 3. Viherkerroin - välilehti, I: laskee painotetut pinta-alat sarakkeista F - G 4. Viherkerroin - välilehti, K V: sisältää laskelmat arvioiduista valumakertoimista ja niiden keskiarvosta, joka näkyy solussa A17 (sinisessä hulevesi-taulukossa)

9 8 (14) Kuva 7. Viherkerroin välilehti jakautuu kahteen osioon: päätaulukko sarakkeineen C-J (yllä) ja lisälaskelmat sarakkeissa K-V (alla). Kun Viherkerroin välilehden elementtejä on lisätty tai poistettu, pitää Uudet elementit_painotukset välilehdellä tehdä myös päivitykset. Listaukset tärkeistä lausekkeista on esitetty kappaleessa Jos elementtien määrää on muutettu, pitää tarkistaa makrot, kts. kappale 4.

10 9 (14) 3.4 Kategorioiden muutokset Yksinkertainen muokkaustapa Kategorioiden muuttaminen Uudet elementit_painotukset välilehdellä voidaan tehdä elementtiryhmien sisällä (A1:N46). Olevia rivejä ja sarakkeita voi muokata, kun muistaa muuttaa myös elementtejä vastaavat painotukset. Rakenne tulisi säilyttää ennallaan. Jos elementtien sisältöä muutetaan, niin ettei sarakkeita lisätä, poisteta tai jätetä ilman sisältöä, lausekkeet toimivat normaalisti. Jos kategorioita muutetaan niiden yleiset painotukset pitää päivittää. Kategorioiden yleisten painotusten sisältöä voi muuttaa (AX2-AZ11, kuva 2.) ja niiden arvoja (AY2:AY11). Muutokset kategorioissa vaikuttavat myös yksittäisten elementtien painotuksiin ja ne tulee esim. lisättäessä uusia kategorioita päivittää Edistynyt muokkaustapa Jos kategorioita lisätään, siirretään tai poistetaan Uudet elementit_painotukset välilehdellä, tulee lausekkeet määritellä uudelleen. Tämä koskee myös elementtien lisäämistä, poistamista ja siirtämistä. UUdet elementit_painotukset välilehti jakautuu kahteen osioon: elementtiryhmiin kategorioittain ja laskelmaosioon solujoukossa AJ1:BF46 (kts.kuva 8.). Rakenteelliset muutokset vaikuttavat molempiin osioihin. Tärkeät sarakkeet, jotka sisältävät lausekkeita: 1. Uudet elementit_painotukset välilehti, D, F, H, J, L: sisältävät elementtikohtaiset painotukset jokaisessa kategoriassa 2. Uudet elementit_painotukset välilehti, M: sisältää elementin painotetun keskiarvon (huom.ei aritmeettinen keskiarvo) 3. Uudet elementit_painotukset välilehti, O: sisältää vaihtoehtoisesti aritmeettiset keskiarvot, jotka voi korvata halutessaan sarakkeeseen M 4. Uudet elementit_painotukset välilehti, AJ to AV: sisältävät elementtikohtaiset yleisistä painotuksista syntyvät prosentuaaliset osuudet. Nämä pitää tarkistaa, jos lisätään tai poistetaan kategorioita. Sarakkeista AO ja AV pitäisi aina tulla yhteensä 100%. 5. Uudet elementit_painotukset välilehti, BF: sisältää laskelmat käytetyistä elementtien määristä Lisäksi Viherkerroin välilehti tulee päivittää uusien kategorioiden mukaiseksi. Kts. kappale

11 10 (14) Kuva 8. Uudet elementit_painotukset välilehti jakautuu kahteen osioon: elementtiryhmiin kategorioittain (yllä) ja laskelmista ja arvoista muodostuvaan osioon (alla). 3.5 Tulokset välilehden muokkaaminen Tulokset välilehden muokkaaminen (kts. kuva 9.) tulee tehdä huolella, sillä kaikki sivulla esitetyt arvot (a), taulukot (b) ja graafiset yhteenvedot (c) liittyvät muiden välilehtien soluihin tai solujoukkoihin. Tässä ohjeessa voidaan antaa vain yleisiä neuvoja, koska muutokset kyseisellä välilehdellä ovat monimutkaisia ja vaativia. Käyttäjän kannattaa tutustua huolella lausekkeisiin ja solujen viittauksiin ennen muutosten tekemistä. Suurin osa tuloksista tulee Viherkerroin välilehdeltä (arvot) ja Uudet elementit_painotukset välilehdeltä (taulukot, graafiset yhteenvedot). Jotkin solut sisältävät vaihtoehtoisia lausekkeita, jotka tulostuvat eri lailla sisällöstä riippuen. Kommentit taulukon ylempään osaan (solu E15, kuva 9.) tulee automaattisesti kommentteja käyttäjän valinnoista ja syötetyistä elementeistä ja niiden määristä tai

12 11 (14) arvoista riippuen. Jos esim. uusien rajoituksien kautta halutaan uusia kommentteja, tulee solua laajentaa ja päivittää ilman muutoksia alkuperäiseen lausekkeeseen. Kuva 9. Tulokset väliehden erilaiset osiot. Tulokset välilehden muotoilu ja koko on suunniteltu niin, että sen voi tulostaa A4 tulosteena. Tämä tulee ottaa huomioon, jos tehdään päivityksiä esim. lisäämällä taulukkoja tai muuttamalla tekstien fonttikokoa.

13 12 (14) 4 MAKROJEN MUOKKAAMINEN 4.1 Yleistä Jotta makroja voisi muokata, tulee excelin Valikosta aktivoida Developer valikko. Avaa Visual Basic sovellukset ja tarkista Modules kansiosta Module2, Module3 ja Module4 (kts. kuva 10.), jotka sisältävät taulukon/työkalun makrot. Muutosten tekijällä tulee olla hyvät tiedot VBA:n käytöstä excelin modifioinnissa. Jos muokkaaminen on tarpeen, on suositeltavaa ettei käytetä erikoisempia kirjaimia, kuten ö ja ä suomen kielessä. Niiden käyttö voi aiheuttaa ongelmia taulukon toimivuudessa ja kieliasetuksissa. Kun tehdään muokkauksia, kannattaa pitää alkuperäinen muokkaamaton versio samanaikaisesti auki, jotta voidaan tehdään vertailuja nykyisen ja muokatun rakenteen välillä.

14 13 (14) Kuva 10. Kun excelin Developer valikko (yllä) aktivoidaan, Visual Basic for Applications (VBA) -ikkuna näyttää taulukkoon sisältyvät välilehdet ja modulit. 4.2 Välilehtien uudelleen nimeäminen Jos välilehdet nimetään uudelleen, tulee vastaavat uudet nimet päivittää myös makroihin. Tämän voi tehdä helposti Replace feature komennon kautta VBA ikkunan Edit Menu valikossa. 4.3 Välilehtien rakenteelliset muutokset Rajaukset - välilehti Makro Sheet3_Next modulissa Module2 sisältää viittauksen kansipihan pinta-alan prosentuaaliseen osuuteen tontilla. Jos rakenteellisia muutoksia tehdään Rajaukset välilehdellä, tulee tarkistaa viittaukset oikeisiin soluihin kansipihavalintojen osalta Viherkerroin -välilehti Makro Sheet3_ClearValues modulissa Module2 sisältää viittaukset (references) kahteen eri solujoukkoon, jotka tyhjentyvät valinnalla Tyhjennä. Jos elementtien rakennetta muutetaan, nämä viittaukset tulee tarkistaa uusiin päivitettyihin soluihin tai solujoukkoihin.

15 14 (14) Makro Sheet3_Next modulissa Module2 sisältää viittaukset (references) useisiin soluihin, jotka lasketaan yhteen, kuten esimerkiksi viherkattopinta-alat ( viherkatto_m2 ) ja hulevesien viivytyksen tilavuudet ( sailio_m2) sekä istutettavien puiden määrät ( puita ). Jos elementtien rakennetta muutetaan, tulee viittaukset (references) tarkistaa ja päivittää. Eeva Eitsi maisema-arkkitehti, MARK Eric Wehner Erikoissuunnittelija, DI

HELSINKI VIHERKERROINMENETELMÄN PÄIVITTÄMINEN. Päivitetyn työkalun (excel) käyttöohje

HELSINKI VIHERKERROINMENETELMÄN PÄIVITTÄMINEN. Päivitetyn työkalun (excel) käyttöohje HELSINKI VIHERKERROINMENETELMÄN PÄIVITTÄMINEN Päivitetyn työkalun (excel) käyttöohje FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P32465 1 (14) Sisältö 1 TAUSTAA... 2 1.1 Lähtökohdat... 2 1.2 Tavoitteet ja päivitykset...

Lisätiedot

Helsingin viherkerroinmenetelmä. Käyttöohje

Helsingin viherkerroinmenetelmä. Käyttöohje Helsingin viherkerroinmenetelmä Käyttöohje Sisällys 1. Työkalun käyttöönotto... 4 2. Työkalun käyttö ja rakenne... 4 3. Kolmivaiheinen viherkerroinlaskenta... 5 3.1 Ensimmäinen vaihe: rajaukset... 5 3.2

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Viherkerroin alueiden suunnittelussa ja toteutuksessa - kokemuksia Helsingistä

Viherkerroin alueiden suunnittelussa ja toteutuksessa - kokemuksia Helsingistä Viherkerroin alueiden suunnittelussa ja toteutuksessa - kokemuksia Helsingistä Kajsa Rosqvist Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut KEHTO-foorumi 8.6.2017, Kotka Esityksen sisältö Taustaa Mikä viherkerroin

Lisätiedot

Käyttöohje alayksikkökoodiston tarkastamiseen ja täydentämiseen

Käyttöohje alayksikkökoodiston tarkastamiseen ja täydentämiseen Käyttöohje alayksikkökoodiston tarkastamiseen ja täydentämiseen Alayksikkökoodistossa näkyvät kaikki korkeakoulujen, yliopistosairaaloiden ja tutkimuslaitosten alayksiköt ja näihin liitetyt OKM:n ohjauksen

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Uudessa Excel-2007 on muutettuja / uusia ominaisuuksia jotka tulee huomioida kun Excel-2003 tehtyjä sovelluksia otetaan käyttöön Excel-2007:ssä.

Uudessa Excel-2007 on muutettuja / uusia ominaisuuksia jotka tulee huomioida kun Excel-2003 tehtyjä sovelluksia otetaan käyttöön Excel-2007:ssä. Ohjelmien käyttö Excel-2007 (Päivitetty 17.11.2010) Sisältö: 1. Johdanto 2. Ohjelmien käyttö ilman konvertointia Excel-2007:ssä. 3. Excel-2003 tiedoston konvertointi Excel-2007 tiedostoksi. 1. Johdanto

Lisätiedot

OSIO: Hyvinkään. tapahtumakalenteri. Näyttävät mainokset ja näkyvyyttä toiminnalle -kurssi. Hyvinkään Yhdistykset ry. Heidi Kokko

OSIO: Hyvinkään. tapahtumakalenteri. Näyttävät mainokset ja näkyvyyttä toiminnalle -kurssi. Hyvinkään Yhdistykset ry. Heidi Kokko OSIO: Hyvinkään tapahtumakalenteri Maailma muuttuu yhdistystoiminta muuttuu Tapahtumakalenteri käyttöön... 3 Päävalikko... 3 Luo tili... 3 Kirjaudu... 3 Oma tili... 4 Premium -tilaus tarjoaa lisäominaisuuksia...

Lisätiedot

OptimePortal ja OptimeEvent versioiden yhteenveto joulukuu

OptimePortal ja OptimeEvent versioiden yhteenveto joulukuu OptimePortal 1.12.2 ja OptimeEvent 1.16.1 versioiden yhteenveto joulukuu 2016 www.helsinki.fi/yliopisto 1 Tilavaraus Tilavarauspyyntöä luotaessa laskutusyksikkö (ns. H-koodi) voidaan nyt valita viimeisessä

Lisätiedot

1 (5) KOHTEEN KUVAUS

1 (5) KOHTEEN KUVAUS 1 (5) KOHTEEN KUVAUS HANKINNAN KOHTEEN KUVAUS HELSINGIN VIHERKERROINTYÖKALUN PÄIVITYSTYÖ Tausta Helsingin viherkerroinmenetelmä EUn osarahoittamassa Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) työkaluja suunnitteluun

Lisätiedot

Webforum. Version 15.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-09-21

Webforum. Version 15.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-09-21 Webforum Version 15.3 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-09-21 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Alustan otsikointi... 5 Alustan otsikoinnin uusi ryhmittely käyttäjän kuvalla... 5 Aloita

Lisätiedot

Invest for Excel 3.4 Uudet ominaisuudet

Invest for Excel 3.4 Uudet ominaisuudet Invest for Excel 3.4 Uudet ominaisuudet Lisää/poista erittelyrivejä... 2 Jatka vanhaa poistosuunnitelmaa / siirrä kirjanpitoarvo... 3 Valuuttamuunnos... 3 Arvonalentumistestivaihtoehdot... 5 Ostetun yhtiön

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät

Oppilaan pikaopas. Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät 1 Oppilaan pikaopas Project 2013 käyttöliittymä ja näkymät Kun avaat Project 2013 -ohjelman, näet ensimmäisenä pelkistetyn näkymän. Uusi Project 2013 voi auttaa projektinhallinnassa kuten esim. projektitietojen

Lisätiedot

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje Asiakashallinta TaikaTapahtumat -käyttöohje Tietojen haku Siirry etapahtuma-valikkoon ja valitse Asiakashallinta Kirjoita hakukenttään hakuehto ja napauta Hae Napauta nimeä yhteystieto-lomake avautuu Tietojen

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28 Webforum Version 15.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-03-28 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Dokumentit... 5 Uudet versiot dokumenttien katseluohjelmista ipadille... 5 Dokumenttien

Lisätiedot

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö Tässä ohjeessa käsitellään: 1. Ohjelmiston asennuksen jälkeen. 1.1 Käyttöasetusten ja toiminnan tarkistus --> 2. Käyttäjäkohtaisten asetuksien muokkaaminen

Lisätiedot

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten.

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten. 1 (5) epalkat versio 2017 MUUTOKSET ULKOASUSSA epalkkojen ulkoasua on uudistettu ja tiivistetty, jotta ohjelma toimii luontevammin myös mobiililaitteilla. Lisäksi ulkoasua on yhdenmukaistettu muita Heeros-tuotteita

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Vaatimusluettelo versio 0.17 Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Yleiset vaatimukset 1 Koodistopalvelujärjestelmä on selainkäyttöinen 2 Käyttöliittymän tulee

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Kelan sähköinen suorakorvaus. Opus Dental -ohje

Kelan sähköinen suorakorvaus. Opus Dental -ohje Kelan sähköinen suorakorvaus Opus Dental -ohje 1. Vaatimukset palvelun käyttämiselle Palvelun käyttäminen edellyttää, että käytössä on Opus Dental -versio 7.1.283 tai uudempi. Palveluntuottaja tekee aloitteen

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

Lean toimintamallia tukevan Excelin pikakäyttöopas versio 1.1

Lean toimintamallia tukevan Excelin pikakäyttöopas versio 1.1 Lean toimintamallia tukevan Excelin pikakäyttöopas versio 1.1 versio 1.0 Varhac Oy Jussi Luukkonen 01.10.2013 versio 1.1. HSY Lotta Toivonen 25.10.2013 Sisällys 1 Sovelluksen asennus... 3 2 Sovelluksen

Lisätiedot

SUOMEN LASTENKULTTUURIKESKUSTEN LIITTO TILASTOPOHJAN KÄYTTÖ. Noora Herranen Kirsi Jaakkola Elina Järvelä Pilvi Kuitu

SUOMEN LASTENKULTTUURIKESKUSTEN LIITTO TILASTOPOHJAN KÄYTTÖ. Noora Herranen Kirsi Jaakkola Elina Järvelä Pilvi Kuitu SUOMEN LASTENKULTTUURIKESKUSTEN LIITTO TILASTOPOHJAN KÄYTTÖ Noora Herranen Kirsi Jaakkola Elina Järvelä Pilvi Kuitu 14.3.2017 TILASTOPOHJAN RAKENNE VÄLILEHDITTÄIN TOIMINTATIETOLOMAKE Kartoitetaan kunkin

Lisätiedot

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(13) Sisällysluettelo 1. Uuden valikon lisääminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

2. Paina hiiren oikeaa näppäintä, pääset valikkoon. Valitse Lisää, tyhjä sarake ilmestyy aktivoidun sarakkeen eteen

2. Paina hiiren oikeaa näppäintä, pääset valikkoon. Valitse Lisää, tyhjä sarake ilmestyy aktivoidun sarakkeen eteen Sivu 1 / 8 24 TIETOJEN SUODATTAMINEN JA LAJITTELU EXCELISSÄ Kun olet tehnyt raporttihaun, saat todennäköisesti paljon tietoa Excel-listalle. Tässä ohjeessa on esitelty joitain keinoja, joilla Excelissä

Lisätiedot

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Viimeksi muokattu 5. toukokuuta 2012 Maastotietokannan torrent-jakeluun sisältyy yli 5000 zip-arkistoa,

Lisätiedot

SiteAdmin. www.visualweb.fi

SiteAdmin. www.visualweb.fi 1. Sisäänkirjautuminen...3 2. Käyttöliittymä...3 2.1 Valikot...3 2.1.1 Tiedosto-valikko...3 2.1.2 Muokkaa-valikko...3 2.1.3 Lisää-valikko...3 2.2 Työkalupalkki...3 2.2.1 Lukutila...3 2.2.1.1 Sivun muokkaus...3

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

Monikielinen verkkokauppa

Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielinen verkkokauppa Monikielisen verkkokaupan luomisessa pitää Multiple Languages lisämoduuli olla aktivoituna. Klikkaa valikosta Features -> Apps Management -> näkyviin

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Ohje. Perusdiabetesseurantataulukko: OpenOffice 3.2 Ohjeen versio: 1.0

Ohje. Perusdiabetesseurantataulukko: OpenOffice 3.2 Ohjeen versio: 1.0 Ohje Perusdiabetesseurantataulukko: OpenOffice 3.2 Ohjeen versio: 1.0 Tämän ohjeen tarkoituksen on tutustuttaa sinut Diabetesseurantataulukon käyttöön. Ohjeen lähtökohtana on, että et ennestään hallitse

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Webforum. Version 16.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty:

Webforum. Version 16.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: Webforum Version 16.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2016-03-21 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita sivu / Dashboard... 5 Tekstin muotoilu uutisissa... 5 Muuta... 5 Dokumentit...

Lisätiedot

Webforum. Version 14.3 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-09-14

Webforum. Version 14.3 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-09-14 Webforum Version 14.3 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-09-14 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Käyttäjien tuonti toiselta alustalta... 5 Uusi sisäänkirjautumisen

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi LoCCaM Riistakamerasovellus Dimag Ky janne.koski @ dimag.fi +358505907788 Sovelluksen toimintaperiaate Toimintaperiaate yksinkertaistettuna on seuraavanlainen Kamera ottaa kuvan tai videon jonka lähettää

Lisätiedot

WinOodin versiopäivitys 4.6; asennettu tuotantokantaan

WinOodin versiopäivitys 4.6; asennettu tuotantokantaan WinOodin versiopäivitys 4.6; asennettu tuotantokantaan 26.4.2017 HUOM! WinOodin käyttö siirtyy versiopäivityksen yhteydessä kokonaan WinOodi palvelimelle (WinOodin käynnistyskuvakkeet poistetaan Tuuri-palvelimelta).

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje

Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje Larppa-laskutusohjelma Larppa-laskutusohjelma on tarkoitettu pienen yrityksen laskujen tulostamiseen ja arkistointiin. Ohjelma tarvitsee Microsoft Excel ohjelman toimiakseen

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Wikin käyttö Perus ja kehittynyt. 2013 Juha Matikainen Antti Miettinen

Wikin käyttö Perus ja kehittynyt. 2013 Juha Matikainen Antti Miettinen Wikin käyttö Perus ja kehittynyt 2013 Juha Matikainen Antti Miettinen Koulutuksen tarkoitus Koulutuksen jälkeen osallistujat tietävät minkälaisiin sisältöihin ja käyttötarkoituksiin wikiä voi käyttää ja

Lisätiedot

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN

RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN RYHMIEN PERUSTAMINEN OODIIN Ohje ryhmätyökalun käyttäjille 11.11.2011 Kuva: Ilpo Okkonen Ryhmätyökalu Oodissa Tässä ohjeessa käydään läpi Oodin HOPSin Ryhmätyökalu-toimintoa. Ryhmätyökalun avulla voi luoda

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Osaamiskartta pikaopas

Osaamiskartta pikaopas PIKA-OPAS Tässä oppaassa kuvataan lyhyesti: Etenemisohje kunta/koulukohtaisen osaamisen tilannekuvan muodostamiseksi Terminologia Tilannekuvan hyödyntäminen osana muuta johtamisprosessia EXCEL pohja Osaamistarpeiden

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Oppilaan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland

Oppilaan ohje Helmi Mukana CGI All rights reserved Karvaamokuja 2, PL38, Helsinki Finland TEKIJÄNOIKEUSILMOITUS Tämä asiakirja sisältää CGI:n omistamaa aineistoa, joka on luottamuksellista ja tekijänoikeudella suojattua. Asiakirjaa saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen johon CGI on asiakirjan

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

VIHERKERROINMENETELMÄLLÄ TONTIT OSAKSI SOPEUTUMISTALKOITA. Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) työkaluja suunnitteluun

VIHERKERROINMENETELMÄLLÄ TONTIT OSAKSI SOPEUTUMISTALKOITA. Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) työkaluja suunnitteluun VIHERKERROINMENETELMÄLLÄ TONTIT OSAKSI SOPEUTUMISTALKOITA Viherkerroinmenetelmän kehittäminen Helsingille Auni Haapala, projektikoordinaattori, Helsingin kaupunki Viherkerroin? - Kuvaa alueen vihertehokkuutta

Lisätiedot

Poissaolorekisteri. Visma Fivaldi

Poissaolorekisteri. Visma Fivaldi Poissaolorekisteri Visma Fivaldi 8.11.2018 1(16) Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Alkutoimet 4 3. Yrityskohtaiset arkipyhät ja lauantaiden poisto lomapäivälaskennasta 5 4. Poissaolosyykoodien linkitys

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä.

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä. Pikaopas Microsoft Access 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Näyttökoon muuttaminen tai tietokannan sulkeminen

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

1. Valitse suunniteltu valmistumisvuosi alasvetovalikosta ja tallenna valinta. 2. Luo uusi HOPS painikkeella pääset tekemään HOPSia.

1. Valitse suunniteltu valmistumisvuosi alasvetovalikosta ja tallenna valinta. 2. Luo uusi HOPS painikkeella pääset tekemään HOPSia. ehopsin käyttöohje opiskelijalle 1.2 versio Ennen kuin aloitat hopsin tekemisen, tutustu huolella tiedekuntasi HOPS ohjeistukseen ja pääaineesi/koulutusohjelmasi tutkintorakenteeseen. Tiedekuntakohtaisissa

Lisätiedot

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus

Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus Paroc Panel System ArchiCAD-sovellus 1.1.2014 Käyttöehdot Sovelluksen käyttö ja kopiointi on maksutonta. Sovelluksen ja kaikki sen näyttämä sisältö toimitetaan sellaisenaan ilman minkäänlaista takuuta.

Lisätiedot

Tiedostonhallinta. Yleistä

Tiedostonhallinta. Yleistä Tiedostonhallinta Tiedostonhallinnan kautta voi muokata kaikkia näkymän tiedostoja. Sitä tarvitaan näkymien räätälöintiin ja joidenkin asetusten muuttamiseen. Yleistä Tiedostojen tarkastelu ja muokkaus

Lisätiedot

13.1.2011. PalloVerkko

13.1.2011. PalloVerkko PalloVerkko SISÄÄNKIRJAUTUMINEN n sisään kirjautuminen kohdasta Kirjaudu PalloVerkkoon SEURAKÄYTTÄJÄN VALIKKO n valikossa näkyy seurakäyttäjän omat perustiedot / edustusoikeudet / pelipassit Tehtäväni

Lisätiedot

Word Taulukko-ominaisuus

Word Taulukko-ominaisuus Word Taulukko-ominaisuus Koulutusmateriaalin tiivistelmä 17.3.2014 JAO Seuranen Valtteri Valtteri Seuranen Tehtävä 1[1] Sisällys Taulukon luominen Word-ohjelmalla... 2 Taulukon muokkaaminen... 7 Rakenne

Lisätiedot

Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi

Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi Uuden palvelun lisääminen liityntäpalvelimelle esuomi.fi esuomi.fi/palveluntarjoajille/palveluvayla/tekninen-aineisto/konfigurointiohjeita/uuden-palvelun-lisaaminen-liityntapalvelimelle/ Suomi.fi-palveluväylä

Lisätiedot

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä NTG CMS Julkaisujärjestelm rjestelmä NTG CMS julkaisujärjestelmän avulla voit päivittää ja ylläpitää internetsivujen sisältöä helppokäyttöisen webkäyttöliittymän kautta, ilman minkäänlaista html-osaamista.

Lisätiedot

Zimbran käyttöohje

Zimbran käyttöohje Zimbran käyttöohje ZIMBRAN KÄYTTÖOHJE 2 Sisältö 1 ZIMBRA LYHYESTI... 3 2 EDELLEENLÄHETYKSEN KYTKENTÄ... 3 3 LOMAVASTAAJA... 4 4 POSTIN SUODATTIMET... 5 5 ALLEKIRJOITUKSET... 6 6 OSOITEKIRJAN HALLINTA...

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

Ambientia Content Manager TM

Ambientia Content Manager TM Ambientia Content Manager TM Bulletin Manager 2.0 KÄYTTÖOHJE Ambientia Oy asiakaspalvelu@ambientia.fi www.ambientia.net TM Ambientia Content Manager 2 (17) KÄYTTÖOHJE, SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...3 2

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Kirjanpitolaki 2016 nettokirjaava tilikartta muuttuvilla kuluilla (tilipuite 2) tilikartta muutokset Fivaldissa

Kirjanpitolaki 2016 nettokirjaava tilikartta muuttuvilla kuluilla (tilipuite 2) tilikartta muutokset Fivaldissa Kirjanpitolaki 2016 nettokirjaava tilikartta muuttuvilla kuluilla (tilipuite 2) tilikartta muutokset Fivaldissa 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Tilikarttamuutokset... 4 2.1 Tiliryhmänimen muutokset... 4 2.2

Lisätiedot

DYNAAMISEN KÄYTTÖOHJEJÄRJESTELMÄN OHJEISTUKSET

DYNAAMISEN KÄYTTÖOHJEJÄRJESTELMÄN OHJEISTUKSET LIITE 4/1 DYNAAMISEN KÄYTTÖOHJEJÄRJESTELMÄN OHJEISTUKSET Tekijä: Mika Korkiala, Centria-ammattikorkekoulu UPM-Kymmene Oyj Pietarsaari Tuotantolaitos: Pietarsaaren sellutehdas LIITE 4/2 SISÄLLYS YLEISTÄ...

Lisätiedot

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2

Subversion-ohje. Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Subversion-ohje Linux Traffic Control-käyttöliittymä Ryhmä paketti2 Helsinki 1.11.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti

Lisätiedot

Tarkista vielä ennen analysoinnin aloittamista seuraavat seikat:

Tarkista vielä ennen analysoinnin aloittamista seuraavat seikat: Yleistä Tilastoapu on Excelin sisällä toimiva apuohjelma, jonka avulla voit analysoida tilastoaineistoja. Tilastoapu toimii Excelin Windows-versioissa Excel 2007, Excel 2010 ja Excel 2013. Kun avaat Tilastoavun,

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1

Työvälineohjelmistot KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Osat Tiedosto voidaan jakaa osiin ja jokainen osa muotoilla erikseen. Osa voi olla miten pitkä tahansa, yhdestä kappaleesta kokonaiseen tiedostoon. Osanvaihto näkyy näytöllä vaakasuorana

Lisätiedot

Tilastolliset ohjelmistot 805340A. Pinja Pikkuhookana

Tilastolliset ohjelmistot 805340A. Pinja Pikkuhookana Tilastolliset ohjelmistot 805340A Pinja Pikkuhookana Sisältö 1 SPSS 1.1 Yleistä 1.2 Aineiston syöttäminen 1.3 Aineistoon tutustuminen 1.4 Kuvien piirtäminen 1.5 Kuvien muokkaaminen 1.6 Aineistojen muokkaaminen

Lisätiedot

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN

OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Nutri-Flow ravintotulkki OHJE ATERIAPÄIVÄKIRJAN MUOKKAUKSEEN Uuden ateriapäivän lisääminen Siirry ateriapäiväkirjaan päävalikon Ateriapäiväkirja -painikkeesta. 1. Klikkaa kalenterista päivämäärää, jolle

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

Näillä sivuilla Tilastomatematiikan esimerkit, joissa käsitellään tietokoneen käyttöä tilastollissa operaatioissa, on tehty Excel-2007 -versiolla.

Näillä sivuilla Tilastomatematiikan esimerkit, joissa käsitellään tietokoneen käyttöä tilastollissa operaatioissa, on tehty Excel-2007 -versiolla. Näillä sivuilla Tilastomatematiikan esimerkit, joissa käsitellään tietokoneen käyttöä tilastollissa operaatioissa, on tehty Excel-2007 -versiolla. Nämä ohjeet, samoin kuin Tilastomatematiikan kirjakaan,

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

LoCCaM. LoCCaM Cam laitteiston ohjaaminen. Dimag Ky dimag.fi

LoCCaM. LoCCaM Cam laitteiston ohjaaminen. Dimag Ky dimag.fi LoCCaM LoCCaM Cam laitteiston ohjaaminen Dimag Ky janne.koski @ dimag.fi +358505907788 Laitteen lisääminen sovellukseen Sovelluksen pääsivulta valitaan oikeasta yläkulman valikosta Aloita uusi (1) Aukeavaan

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

KAAVAT. Sisällysluettelo

KAAVAT. Sisällysluettelo Excel 2013 Kaavat Sisällysluettelo KAAVAT KAAVAT... 1 Kaavan tekeminen... 2 Kaavan tekeminen osoittamalla... 2 Kaavan kopioiminen... 3 Kaavan kirjoittaminen... 3 Summa-funktion lisääminen... 4 Suorat eli

Lisätiedot

Uuden Moodle-kurssin luominen

Uuden Moodle-kurssin luominen Uuden Moodle-kurssin luominen Uuden kurssipohjan luomisessa on kolme vaihetta: 1. Kirjauduttuasi Moodleen klikkaa omien kurssien listauksen alta Kaikki kurssit painiketta: 1 (siirry suoraan kohtaan 2 jollet

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot