SYKSY 2015 TOIMINTAKALENTERI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SYKSY 2015 TOIMINTAKALENTERI"

Transkriptio

1 SYKSY 2015 TOIMINTAKALENTERI

2 SUOMEN KIELEN RYHMÄT Kurssit Rauhallisesti etenevillä kursseilla harjoitellaan suomen kieltä ja saadaan tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Ne helpottavat Suomeen kotoutumista ja antavat valmiuksia suomen kielen jatko-opiskeluun sekä auttavat pitämään yllä hankittua kielitaitoa. Kurssit on suunnattu erityisesti työelämän ulkopuolella oleville, esimerkiksi äskettäin Suomeen muuttaneille, ikääntyville ja pikkulasten kotivanhemmille. Jos kursseilla on vapaita paikkoja, niille voivat hakea kaikki kiinnostuneet. Kirjaimet ja numerot tutuiksi kurssi A maanantai ja keskiviikko kello ( ) Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät ole aikaisemmin lainkaan opetelleet lukemista ja kirjoittamista latinalaisella kirjainjärjestelmällä. Kurssilla harjoitellaan lukemista ja kirjoittamista sekä helppoa arkielämän suomea. Kurssin aikana ei ole lastenhoitoa. Opettaja Irmeli Rantaniska. Yhteistyössä ViSiO:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla tiistaina kello Ilmoittautuessa on hyvä olla mukana suomen- tai englannintaitoinen avustaja. Kirjaimet ja numerot tutuiksi kurssi B maanantai ja keskiviikko kello ( ) Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät ole aikaisemmin lainkaan opetelleet lukemista ja kirjoittamista latinalaisella kirjainjärjestelmällä. Kurssilla harjoitellaan lukemista ja kirjoittamista sekä helppoa arkielämän suomea. Kurssin aikana ei ole lastenhoitoa. Opettaja Irmeli Rantaniska. Yhteistyössä ViSiO:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla maanantaista alkaen. Ilmoittautuessa on hyvä olla mukana suomen- tai englannintaitoinen avustaja.

3 Kirjaimet ja numerot tutuiksi kurssi C maanantai ja keskiviikko kello ( ) Kurssilla harjoitellaan lukemista ja kirjoittamista latinalaisella kirjainjärjestelmällä sekä helppoa arkielämän suomea. Aloittaa voi myöhemminkin, jos kurssilla on tilaa. Kurssin aikana on mahdollisuus lastenhoitoon. Opettaja Irmeli Rantaniska. Yhteistyössä KSL:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla tiistaina kello Ilmoittautuessa on hyvä olla mukana suomen- tai englannintaitoinen avustaja. Alkeiskurssi A tiistai ja torstai kello ( ) Kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille. Se ei edellytä aiempia suomen kielen opintoja, mutta sujuva latinalaisten kirjainjärjestelmän luku- ja kirjoitustaito tarvitaan. Kurssin aikana on mahdollisuus lastenhoitoon. Opettaja Borbála Fabián. Yhteistyössä KSL:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikkona kello Ilmoittautuessa on hyvä olla mukana suomen- tai englannintaitoinen avustaja. Alkeiskurssi B maanantai ja keskiviikko kello ( ) Kurssi on tarkoitettu vasta-alkajille. Se ei edellytä aiempia suomen kielen opintoja, mutta sujuva latinalaisen kirjainjärjestelmän luku- ja kirjoitustaito tarvitaan. Opettaja Natalia Lebedeva. Yhteistyössä ViSiO:n kanssa. Kurssin aikana ei ole mahdollisuutta lastenhoitoon. Ilmoittautuminen Familian toimistolla maanantaista alkaen. Ilmoittautuessa on hyvä olla mukana suomen- tai englannintaitoinen avustaja.

4 Alkeisjatkokurssi tiistai ja torstai kello ( ) Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat aikaisemmin opiskelleet suomea noin 50 tuntia. Kurssin aikana ei ole lastenhoitoa. Opettaja Borbála Fabián. Yhteistyössä KSL:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikkona kello Jatkokurssi maanantai ja keskiviikko kello ( ) Keskustelupainotteiselle kurssille osallistuminen edellyttää suomen kielen perusteiden hallintaa. Kurssin aikana on mahdollisuus lastenhoitoon. Opettaja Natalia Lebedeva. Yhteistyössä ViSiO:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla tiistaina kello Muut suomen kurssit ja ryhmät Suomea kotivanhemmille, jatkokurssi tasolta A1.3 tiistai ja torstai kello ( ) Voit hakea kurssille, jos asut vakituisesti Helsingissä ja sinun suomen kielesi taitotaso on noin A1.3. Hakijoille järjestetään kielitesti perjantaina Etusija kurssille on 1 3-vuotiaiden lasten kotivanhemmilla. Kurssin aikana on mahdollisuus lastenhoitoon. Kurssin rahoittaa Helsingin kaupunki, ja kurssi jatkuu keväällä Opettaja Tuija Hannula. Voit kysyä vapaita paikkoja Familian toimistolta maanantaista alkaen.

5 Papupata-keskusteluryhmä tiistai ja torstai kello ( ) Keskusteluryhmä on avoin kaikille kiinnostuneille suomen kielen perusteet hallitseville. Ryhmää ohjaavat Punaisen Ristin vapaaehtoiset. Kokoontumisista saa lisää tietoa sähköpostitse: Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua. Mukaan voi tulla milloin vain. Torstaikeskustelu torstai kello ( ) Keskusteluryhmässä puhumme selkeällä suomen kielellä osallistujia kiinnostavista aiheista. Tarjolla on myös kahvia ja teetä. Ohjaajat Ulla Ropponen ja Päivi Lehtonen. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikkona kello Puhutaan suomea perjantai kello ( ) Keskusteluryhmään otetaan enintään viisi osallistujaa. Ryhmä keskustelee osallistujia kiinnostavista aiheista. Osallistujilta edellytetään suomen kielen perusteiden hallintaa sekä aktiivista ja säännöllistä osallistumista. Etusija yli 55-vuotiailla. Ohjaaja Kaarina Koivuniemi. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikkona kello Lukemisen ensimmäinen askel maanantai kello ( ei ) Tukikurssi sinulle, joka osaat puhua suomea, mutta et osaa lukea sitä. Opettaja Irmeli Rantaniska. Yhteistyössä ViSiO:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikosta alkaen.

6 Sukellus suomeen perjantai kello ( ) Tukiopetusta lukemiseen ja kirjoittamiseen, arjen sanastoa sekä kulttuurintuntemusta. Opettaja Irmeli Rantaniska. Yhteistyössä ViSiO:n kanssa. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikosta alkaen. Lauantaikeskustelu lauantai kello ( ) Keskusteluryhmä on avoin kaikille kiinnostuneille. Osallistumisen edellytyksenä on suomen kielen perusteiden hallinta. Ohjaaja Raija Sipilä. Ryhmään ei tarvitse ilmoittautua. Mukaan voi tulla milloin vain. Arkielämän suomea sunnuntai kello ( ) Ryhmään osallistuminen edellyttää auttavaa suomen kielen taitoa. Se ei sovi aivan vasta-alkajille. Ryhmässä opetellaan arkielämässä tarvittavia sanoja ja lauseita. Ohjaaja Satu Saarela. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikkona kello TOIMINTAA LAPSILLE JA PERHEILLE Latviankielinen vauva-vanhempi kerho maanantai kello ( ) Latviankielisessä kerhossa alle 3-vuotiaat lapset ja heidän vanhempansa voivat tavata ja jakaa kokemuksia. Kerhossa lauletaan, leikitään ja askarrellaan yhdessä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

7 Lapsiparkki maanantai ja keskiviikko kello ( ) tiistai ja torstai kello ( ) Lapsiparkki on tarkoitettu Familian suomenkursseille osallistuvien vanhempien lapsille. Ohjaaja käyttää suomen ja englannin kieltä. Ryhmä on pieni. Hoitoon osallistuminen edellyttää yhdistyksen jäsenyyttä ja ilmoittautumista kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä. Italiankielinen värikylpy lapsille tiistai kello (8.9., , , 8.12.) Tutustumismatka väreihin ja eri materiaaleihin lapsille italian kielellä. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Äiti ja vauva -kerho maanantai kello (14.9., , 9.11., 7.12.) Kerho on tarkoitettu äideille ja alle vuoden ikäisille vauvoille. Ryhmässä voi tutustua muihin äiteihin, saada tukea ja vinkkejä vauvan hoitoon sekä tietoa vauvaperheiden palveluista Suomessa. Kielinä suomi ja englanti. Ohjaaja Nancy Hursti ja Familian harjoittelijat. Ilmoittautuminen viimeistään edellisen viikon torstaina Familian toimistolle. Kiinankielinen lastenkerho maanantai kello ( ) Kerhossa lauletaan ja leikitään kiinan kielellä. Toiminnallinen kerho on tarkoitettu 3 6-vuotiaille lapsille, jotka haluavat tutustua kiinalaiseen lastenkulttuuriin sekä oppia tai ylläpitää kiinan kieltä. Ohjaaja Ling Ollikkala. Osallistumismaksu 45 /lapsi. Lisäksi Familian jäsenmaksu 10 /lapsi. Ilmoittautuminen viimeistään sunnuntaina sähköpostitse

8 Kannelmäen perhekerho keskiviikko kello ( ) Perhekerhon ohjelmassa on keskustelua, yhteistä tekemistä, leikkejä, ruuanlaittoa sekä toisiin perheisiin tutustumista. Mukaan ovat tervetulleita lapset ja aikuiset. Lisätiedot Nancy Hursti, Paikka: Kannelmäen nuorisotalo, Klaneettitie 5, Helsinki. Perhekerhoon ei tarvitse ilmoittautua. Olohuone monikulttuurisille yhden vanhemman perheille keskiviikko kello (9.9, 14.10, ja 9.12.) Päksy ry:n ja Familian yhteinen vertaisryhmä monikulttuurisille yhden vanhemman perheille. Olohuoneessa vanhemmat keskustelevat ohjaajan johdolla ja lapset leikkivät hoitajan kanssa. Paikka: Vallila. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Italiankielinen muskari torstai kello ( ) perjantai kello ( ) Circolo degli Italiani in Finlandia -yhdistyksen muskarissa lauletaan ja leikitään italian kielellä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Swahilinkielinen lastenkerho lauantai kello (parittomat viikot ajalla ) Kerho on tarkoitettu 2 6-vuotiaille lapsille, jotka haluavat leikin keinoin oppia tai ylläpitää swahilin kieltä. Yhteistyössä Kefiso ry:n kanssa. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: sähköpostitse tai p

9 Azer-turk -muskari lauantai kello (parilliset viikot ajalla ) Ryhmä harjoittelee lauluja eri maista ja eri kielillä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Thainkielinen Saimit-perhekerho sunnuntai kello ( , ei 8.11.) Thainkielisessä kerhossa lauletaan, leikitään, askarrellaan ja kuunnellaan satuja. Tarkoituksena tarjota lapselle tilaisuus käyttää toista äidinkieltään thainkielisessä ympäristössä. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: facebook.com/thaikidshelsinki tai Fon DUO-TOIMINTAA KAHDEN KULTTUURIN PERHEILLE Duo keskusteluilta: Ylirajainen isovanhemmuus keskiviikko 2.9. kello Keskustelutilaisuus on suunnattu erityisesti sellaisille kahden kulttuurin perheiden isovanhemmille, joiden lapsenlapset asuvat tai ovat muuttamassa ulkomaille. Myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua. Duo perhekahvila torstai kello (3.9., 1.10., , ) Duo perhekahvila on tarkoitettu perheille, joissa vanhemmat ovat syntyneet eri maissa. Perhekahvilassa rupatellaan rennossa ilmapiirissä kahden kulttuurin perheen arkeen liittyvistä asioista kahvikupposen ja pienen purtavan äärellä. Kielenä suomi ja englanti. Tapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua.

10 Duo Couple s Cafe keskiviikko kello (30.9., ja ) Duo Couple's Cafe -tapaamiset ovat rentoja ja vapaamuotoisia tapaamisia nuorille pareille, jotka ovat kotoisin eri maista, ja joilla ei ole lapsia. Tapaamisten aikana jutellaan, vaihdetaan ajatuksia ja tutustutaan. Kielenä suomi ja englanti. Tapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua. Puolison rinnalla kotoutumisen tukena maanantai kello (5.10. ja ) Odotatko vielä ulkomaalaisen puolisosi muuttoa Suomeen tai onko puolisosi muuttanut tänne vasta vähän aikaa sitten? Kahden illan kokonaisuus antaa tukea ja tietoa siihen, miten voit helpottaa puolisosi alkutaivalta Suomessa. Lisätietoa: duoduo.fi/tapahtumat ja ilmoittautumislinkki: bit.ly/1snmuxj Nettikoulutus vapaaehtoisille keskiviikko , maanantai ja keskiviikko kello Duo nettikoulutus vapaaehtoisille on tarkoitettu kahden kulttuurin teeman parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille sekä järjestöjen ja yhdistysten vapaaehtoistyön koordinaattoreille ja suunnittelijoille. Lisätietoja ja ilmoittautuminen: duoduo.fi/vapaaehtoiset Duo keskusteluilta: Kahden kulttuurin suomalaiset torstai kello Tervetuloa keskustelemaan ja kuulemaan nuorten omakohtaisia tarinoita kasvusta kahden kulttuurin keskellä. Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua. Lisätietoa Familian Duo-toiminnasta, kuten nettiluennoista ja chateista Duon nettisivulta: duoduo.fi ja Facebookista: facebook.com/duosivu.

11 TOIMINTAA AIKUISILLE Englanninkerho English Club keskiviikko kello ( ) Kerhossa harjoitellaan puhumaan englantia käytännön tilanteissa. Ohjaaja Irfan Ifi Hussain Sheikh. Ilmoittautuminen Familian toimistolla keskiviikkona kello Henkisen hyvinvoinnin seminaari keskiviikko kello (9.9., 7.10., ja 9.12.) Venäjänkielisessä kerhossa keskustellaan naisten hyvinvointiin liittyvistä asioista alustusten pohjalta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Zoja Aalto, puh Arjen taidot -kerho perjantai kello (11.9., , ja ) Suomenkielisessä kerhossa opitaan kodin ja lastenhoitoa, suomalaisen ruuan valmistusta ja muita taitoja. Lapsen voi ottaa mukaan. Enintään 10 osallistujaa. Materiaalimaksu 1 /tapaaminen. Yhteistyössä Finlands svenska Marthaförbundin kanssa. Paikka: Marttojen opetuskeittiö. Lähdemme yhdessä Familian toimistolta kello Ilmoittautuminen viimeistään edellisen viikon keskiviikkona Familian toimistolle.

12 Makuja Suomesta ja maailmalta -keittiökerho perjantai kello (18.9., 2.10., ja 4.12.) Valmistamme ja maistelemme leivonnaisia ja ruokia Suomesta ja muista maista sekä opettelemme keittiössä tarvittavia sanoja suomeksi. Lapsen voi ottaa mukaan. Enintään seitsemän osallistujaa. Materiaalimaksu 1-2 / tapaaminen. Ilmoittautuminen edellisenä tiistaina Familian toimistolle. Arabialaisen tanssin kurssi perjantai kello (joka toinen viikko ) Kurssilla opitaan arabialaisen tanssin alkeita, tekniikkaa, vartalonhallintaa sekä liikkuvuutta. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita. Ohjaaja Omar Al-Hindi. Ilmoittautuminen viimeistään edellisenä päivänä Familian toimistolle. Swahilin keskusteluryhmä perjantai kello (11.9., , ja ) Aikuisille tarkoitettu swahilin keskusteluryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa. Yhteistyössä Kefiso ry:n kanssa. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: tai Kokkauskerho sunnuntai kello (parilliset viikot ajalla ) Kerho on suunnattu pääasiassa vastaanottokeskusten asiakkaille. Tarkoituksena on yhdessäolo ja kulttuurinen vuorovaikutus ruuanvalmistuksen merkeissä. Yhteistyössä ParatiisiHelsinki -ryhmän kanssa. Lisätiedot ja ilmoittautuminen:

13 RETKET Pasilan kirjasto perjantai kello 11 Mistä voit lainata kirjoja omalla äidinkielelläsi ja löytää suomen kielen opiskeluun tarkoitettua materiaalia? Opastetulla käynnillä saat tietoa mitä kaikkea kirjastossa on tarjolla ja opit käyttämään kirjaston palveluita. Jos haluat saada kirjastokortin, ota mukaan kuvallinen henkilökortti tai passi. Ilmoittautuminen viimeistään torstaina Familian toimistolle. Fazerin makeistehdas perjantai kello 12 Fazerilla tutustutaan suklaan ja makeisten valmistuksen historiaan, tehtaan toimintaan ja maistellaan tehtaan tuotteita. Kierros kestää noin 1,5 tuntia. Mukaan mahtuu 25 osallistujaa. Ikäraja 10 vuotta. Ilmoittautuminen viimeistään maanantaina Familian toimistolle. Ne-Rå neuvontapiste perjantai kello 12 Ne-Rå:n neuvontapisteestä voi kysyä apua monissa eri asioissa, liittyen esimerkiksi asumiseen, sosiaalipalveluihin ja lomakkeiden täyttämiseen. Käydään myös Hakaniemen kauppahallissa. Ilmoittautuminen viimeistään torstaina Familian toimistolle. Luckan Integration perjantai kello Luckan Integration tarjoaa kotoutumista tukevia palveluja maahan muuttaneille ihmisille eri kielillä. Ruotsalaisuuden päivänä tutustumme Familian naapurissa sijaitsevaan Luckaniin. Ilmoittautuminen viimeistään torstaina Familian toimistolle.

14 Virkainfo ja kaupungintalo torstai kello Virka-info on Helsingin kaupungin yleisneuvontapiste kaupungintalolla. Se palvelee kaikkia helsinkiläisiä. Virka-info tarjoaa myös erityisneuvontaa maahanmuuttoasioissa. Ilmoittautuminen viimeistään keskiviikkona Familian toimistolle. Helsingin kaupunginmuseo perjantai kello 11 Helsingin kaupunginmuseon Hulluna Helsinkiin -näyttely esittelee helsinkiläisten lempipaikkoja. Kino Engelissä voi katsella vanhoja Helsinkiaiheisia elokuvia. Ilmoittautuminen viimeistään torstaina Familian toimistolle. TAPAHTUMAT Familian syyskokous torstai kello Kokouksessa käsitellään sääntöjen määräämät asiat (toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2016, puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten sekä tilintarkastajan valinta). Ennen kokousta kello alkaen keskustelutilaisuus kaksikulttuurisuudesta. Tarjoilua. Kokoukseen ei tarvitse ilmoittautua. Jokainen jäsen on tervetullut mukaan vaikuttamaan!

15 Suun terveyden luento tiistai kello Mitä on suun terveys? Kuinka hoitaa hampaita kotona? Miten päästä hammaslääkärin vastaanotolle? Sini Tienhaara Helsingin kaupungilta kertoo suun terveydestä ja vastaa muun muassa näihin kysymyksiin. Luennolle ei tarvitse ilmoittautua. Avointen ovien kynttiläjuhla keskiviikko kello Familian syyskauden päättäjäisissä on tarjolla herkkuja eri maista, musiikkia ja ohjelmaa. Tervetuloa pistäytymään tai viettämään hauska iltapäivä mukavien ihmisten seurassa! Juhlaan ei tarvitse ilmoittautua. Lisäksi tulossa ainakin kamerakerho aikuisille ja liikuntainfo naisille. Katso uusimmat tiedot Familian nettisivulta: familiaclub.fi tai Facebookista: facebook.com/familiaclub. Jäikö jotain vielä puuttumaan? Etkö löytänyt toivomaasi kurssia tai ryhmää? Haluaisitko itse järjestää toimintaa Familiassa? Ehdota rohkeasti ideaasi! Kommentteja ja ehdotuksia voi lähettää Familian suunnittelijalle: Mina Iranta p

16 Familia ry Vuonna 1988 perustettu uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka kokoaa yhteen monikulttuurisuudesta kiinnostuneita syntyperäisiä suomalaisia ja eri maahanmuuttajaryhmiä yli kieli- ja kulttuurirajojen. Päämääränä on edistää yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä suomalaisessa yhteiskunnassa sekä ennaltaehkäistä rasismia ja syrjäytymistä. Kurssit ja tilaisuudet järjestetään yhdistyksen tiloissa Kampissa ellei toisin mainita. Kaikista Familian kursseista ja tilaisuuksista saa lisätietoja yhdistyksen toimistolta. Retkille lähdetään yhdessä Familian toimistolta, ellei toisin mainita. Familian kursseille ja tilaisuuksiin osallistuminen on jäsenille maksutonta (vain jäsenmaksu), ellei toisin mainita. Osallistujat kieliryhmiin otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella toimistolta. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki uudet ja vanhat jäsenet! Jäsenmaksu vuodelle 2015 on aikuisilta 20 euroa ja lapsilta 10 euroa. Lisätietoa: familiaclub.fi, duoduo.fi, , Facebookista tai toimistolta. Toimisto on avoinna maanantaista perjantaihin kello TERVETULOA! Yrjönkatu 29 A 1, 4. krs Helsinki puh sähköposti: familiaclub.fi duoduo.fi facebook.com/familiaclub facebook.com/duosivu

haloo kylämaja! tammi-helmikuu

haloo kylämaja! tammi-helmikuu 1 haloo kylämaja! tammi-helmikuu A S U K A S TA L O K Y L Ä M A J A N U U T I S K I R J E TA M M I - H E L M I K U U 2 0 1 5 2 A S U K A S T A L O N V A S T A A V A N P A L S T A S O I N N U N Ä Ä N I

Lisätiedot

VERTAISTOIMINTAA JOENSUUN ALUEELLA 2015

VERTAISTOIMINTAA JOENSUUN ALUEELLA 2015 1 VERTAISTOIMINTAA JOENSUUN ALUEELLA 2015 Kädessäsi on opas, johon on koottu Joensuun alueella toimivien vertaistukiryhmien ja vertaistuen yhteyshenkilöiden tietoja. Oppaan tarkoitus on helpottaa vertaistukitoiminnan

Lisätiedot

TERVETULOA KUOPIOON!

TERVETULOA KUOPIOON! TERVETULOA KUOPIOON! KUOPION MAAHANMUUTTAJAOPAS Sisällysluettelo 1 TERVETULOA KUOPIOON!.......................................................... 5 1.1 Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut Kuopiossa.................................

Lisätiedot

JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN TARJOAMA VAPAAEHTOISTOIMINTA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA. Tule vapaaehtoiseksi!

JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN TARJOAMA VAPAAEHTOISTOIMINTA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA. Tule vapaaehtoiseksi! JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN TARJOAMA VAPAAEHTOISTOIMINTA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA Tule vapaaehtoiseksi! 1 Järjestöjen ja kuntien tarjoama vapaaehtoistoiminta Pääkaupunkiseudulla Toimittanut Ulkoasu Doinita Negruti

Lisätiedot

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry JÄSENLEHTI 2/2015 Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 1 Puheenjohtajan palsta Puheenjohtajan tervehdys Tätä kirjoittaessani kevät lähestyy kovaa vauhtia. Tuleva kevät on tärkeä omaishoitajien

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 3 / 2011

JÄSENTIEDOTE 3 / 2011 JÄSENTIEDOTE 3 / 2011 2 Keski-Uudenmaan erilaiset oppijat ry Keski-Uudenmaan erilaiset oppijat ry, KSERO Ksero toimii erilaisten oppijoiden, niin lasten kuin aikuistenkin, hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta.yhdistys

Lisätiedot

OPISTO. kansalaisopiston. opinto-opas 2015-2016

OPISTO. kansalaisopiston. opinto-opas 2015-2016 NURMIJÄRVEN OPISTO kansalaisopiston opinto-opas 2015-2016 TOIMISTO/INFO 040 938 1007 Klaukkalan Aitohelmi, 2. krs Klaukkalantie 72, 01800 Klaukkala Avoinna: ma-to klo 9.00-16.00, pe klo 9.00-14.00 Opetuskausien

Lisätiedot

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry:n tiedotuslehti ITUJA 1 / 2011 Mikä ITU on? Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry on mielenterveyskuntoutujien vapaaehtoistoiminnan keskus, edunvalvontajärjestö ja vertaistukiyhteisö.

Lisätiedot

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Kerhotoiminnan opas yhdistyksille Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää

Lisätiedot

HENKILÖKUNTA YHTEYSTIEDOT TYÖVUOSI JA LOMAT

HENKILÖKUNTA YHTEYSTIEDOT TYÖVUOSI JA LOMAT 2 Somero-opisto on Someron kaupungin omistama vapaan sivistystyön oppilaitos, jonka toiminta-alueeseen kuuluvat Tl. Kosken kunta ja Someron kaupunki. YHTEYSTIEDOT Päätoimipaikka ja toimisto sijaitsevat

Lisätiedot

22.11.2012. Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry

22.11.2012. Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry 22.11.2012 Asiakaskysely ja uudet kotisivut s. 3 Kehitysvammaisten taiteilijoiden konsertti Finlandia-talolla s. 5 Lehdistöklubi Urheilumuseossa s. 7 Talvileiri Högsandissa s. 11 Helsingin Kehitysvammatuki

Lisätiedot

HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA

HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA HYVINKÄÄN OPISTO OPINTO-OHJELMA kevät 2015 SISÄLTÖ Rehtorin tervehdys... 4 Ilmoittautuminen... 5 Kurssimaksut ja alennukset... 6 Peruutukset, keskeytykset ja palaute... 7 Hyvä tietää... 8 Avoin yliopisto...

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGIN MAAHANMUUTTAJAOPAS

LAHDEN KAUPUNGIN MAAHANMUUTTAJAOPAS LAHDEN KAUPUNGIN MAAHANMUUTTAJAOPAS LUKIJALLE Lahden kaupungin maahanmuuttajaopas, joka on päivitetty maaliskuussa 2011, on tarkoitettu Sinulle, joka olet juuri muuttanut Lahden kaupunkiin. Ensimmäinen

Lisätiedot

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1 JÄSENKIRJE 2/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 2.10.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Aika haastaa Olen viime aikoina osallistunut useampaankin

Lisätiedot

Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä.

Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä. VERTAISTOIMINTAA JYVÄSKYLÄN SEUDULLA 2011 Saatteeksi Tässä oppaassa esitellään Jyväskylässä toimivia vertaisryhmiä. Vertaistoiminnan perusajatuksia: - kaikilla ihmisillä on omia sisäisiä voimavaroja, jotka

Lisätiedot

Helsingin Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry

Helsingin Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry Helsingin Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys ry Tiedote 3/2014 Helsingin NNKY ry Mechelininkatu 15 A 8 00100 HELSINKI 044 5944 528 (toimisto) 045 8600 922 (tyttötyön koordinaattori) hnnky@hnnky.fi www.hnnky.fi

Lisätiedot

VETELIN KUNTATIEDOTE. Tervetuloa seuraamaan ajankohtaisia asioita uusituille kotisivuille www.veteli.fi. tammikuu 2015

VETELIN KUNTATIEDOTE. Tervetuloa seuraamaan ajankohtaisia asioita uusituille kotisivuille www.veteli.fi. tammikuu 2015 VETELIN KUNTATIEDOTE tammikuu 2015 Tervetuloa seuraamaan ajankohtaisia asioita uusituille kotisivuille www.veteli.fi Tässä numerossa mm. Kysely Seniori-ikäisille..... sivu 1 Vanhusneuvoston yhteystiedot...sivu

Lisätiedot

Kansi Jaatisen esitteestä (2014) Sopiva Design Valokuvat: Yhdistyksen jäsenet ja työntekijät, ellei toisin mainita

Kansi Jaatisen esitteestä (2014) Sopiva Design Valokuvat: Yhdistyksen jäsenet ja työntekijät, ellei toisin mainita Kansi Jaatisen esitteestä (2014) Sopiva Design Valokuvat: Yhdistyksen jäsenet ja työntekijät, ellei toisin mainita Sisällysluettelo Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry:n vuosikertomus 2014 Jaatinen

Lisätiedot

kevät 2014 OPINTO-OHJELMA Kansalaisopisto Jukolan musiikkikoulu Operetti Jukola Teatteri Jukola Avoin yliopisto OPISTO

kevät 2014 OPINTO-OHJELMA Kansalaisopisto Jukolan musiikkikoulu Operetti Jukola Teatteri Jukola Avoin yliopisto OPISTO kevät 2014 OPINTO-OHJELMA Kansalaisopisto Jukolan musiikkikoulu Operetti Jukola Teatteri Jukola Avoin yliopisto NURMIJÄRVEN OPISTO 2 NURMIJÄRVEN OPISTO TOIMISTO / INFO 040 938 1007 Klaukkalan Aitohelmi,

Lisätiedot

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus

Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus OPINTO-OPAS 2013-2014 Kaukametsän opisto Kansalaisopisto Taiteen perusopetus Avoin yliopisto Tilauskoulutus LUKIJALLE Oppimisen iloa Kaukametsässä Kaukametsän opisto on Kajaanin kaupungin omistama kansalaisopisto,

Lisätiedot

Jäsentiedote 2014. Sisällys

Jäsentiedote 2014. Sisällys JÄSENTIEDOTE 2014 1 Jäsentiedote 2014 Sisällys TOIMINNANJOHTAJAN TERVEISET... 3 SUOMEN CP-LIITON JÄRJESTÖTERVEISET... 4 KEVÄTNEUVOTTELUPÄIVÄT LAHDESSA 29.-30.3.2014... 5 ILMOITTAUTUMISLOMAKE... 6 LOMITTAJATOIMINTA...

Lisätiedot

Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015

Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015 Salhojankatu 42, 33500 Tampere p. 050 4521169 Järjestöjen säännöllistä toimintaa Kumppanuustalo Arttelissa 2015 Maanantaisin Kuminauhajumppa Kehon virkistystä! Aika: Maanantaisin 19.1. 11.5.2015 klo 13.30-14.00

Lisätiedot

Ihminen ja. ahjola. .fi. Kansalaisopiston kurssit syksy 2010. Musiikki. Taideaineet

Ihminen ja. ahjola. .fi. Kansalaisopiston kurssit syksy 2010. Musiikki. Taideaineet ahjola.fi Kansalaisopiston kurssit syksy 2010 Musiikki Liikunta ja TERVEYS Kielet Ihminen ja yhteiskunta TIETOTEKNIIKKA YLEISLUENNOT TANSSI Taideaineet Käden taidot Lasten Taitoaineet taideja taitoaineet

Lisätiedot

Jäsenlehti. Yli 800 vuodessa! Edullista ruokaa, uusia kauppoja, työpaikkoja, ja Bonusta tilille. TÄSSÄ NUMEROSSA: Arina.fi

Jäsenlehti. Yli 800 vuodessa! Edullista ruokaa, uusia kauppoja, työpaikkoja, ja Bonusta tilille. TÄSSÄ NUMEROSSA: Arina.fi SDFXFGXGDG Jäsenlehti OULUN INVALIDIEN YHDISTYS RY HUHTIKUU 1/2014 TÄSSÄ NUMEROSSA: Caritas on aidosti oululainen... sivu 7 Avustajakoirasta on paljon hyötyä... sivu 14 Osuuskaupassa omistetaan ja jaetaan

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

SASTAMALAN OPISTO 2015

SASTAMALAN OPISTO 2015 SASTAMALAN OPISTO 2015 Sastamalan Opisto pysyy ennallaan ja kehittyy 2 Vinkkejä ja pykäliä 4 Tapahtumia, opiston esiintyjäpankki, lava avoinna 7 Sastamalan opiston kirjoittajayhdistys 8 Pää kuntoon opiston

Lisätiedot

KEV Ä T 2015 TAMPERE YLÖJÄRVI TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO

KEV Ä T 2015 TAMPERE YLÖJÄRVI TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO KEV Ä T 2015 TAMPERE YLÖJÄRVI TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO Sisällysluettelo Tampere Ylöjärvi Kursseille ilmoittautuminen...4...4 Henkilökunta...5....5 Toimipaikat...7...7 Taiteen perusopetus...8...8

Lisätiedot

Opi, liiku, lue, soita

Opi, liiku, lue, soita Vapaa-aika- ja harrastuspalvelut 2012-2013 Opi, liiku, lue, soita Liikuntapalvelut Kirjastopalvelut Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto 1 VAPAA-AIKA JA HARRASTUS- PALVELUT 2012-2013 TervetuloA harrastamaan!

Lisätiedot

MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013

MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013 MATKARAPORTTI HOLLANTI 14. -18.5.2013 MATKARAPORTTI Opintomatka Hollantiin 14 18.5.2013. Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa hanke Ikäosaavat palvelualueet vapaaehtoistoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa-hanke

Lisätiedot

TÄSSÄ JA NYT. Varsinais-Suomen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön.

TÄSSÄ JA NYT. Varsinais-Suomen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön. TÄSSÄ JA NYT Varsinais-Suomen piiri Järjestötiedote 2/2015 Ensiapulaukku yleiskäyttöön Taskupakkaus Matkailijan ensiapupakkaus Joka kodin ensiapulaukku 1 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. TÄSSÄ JA

Lisätiedot