Radioamatööritoimintaa ja radioyhteyksien pitoa partiolaisille. Janne Strang OH6LSL

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Radioamatööritoimintaa ja radioyhteyksien pitoa partiolaisille. Janne Strang OH6LSL"

Transkriptio

1 Radioamatööritoimintaa ja radioyhteyksien pitoa partiolaisille Janne Strang OH6LSL

2 Radioamatöörit mitä ne ovat? Radioamatööri on henkilö joka on suorittanut radioamatöörin pätevyystutkinnon. Tutkinnossa tulee osata radioamatöörimääräykset, liikenteen perusteet (K) ja sähkötekniikan perusteet T1 ja T2 moduli. Sähkötysvaatimus (CW) on poistunut pätevyystutkinnosta Radioamatöörikerhot järjestävät myös kursseja tutkintoja varten. Henkilö jolla on hyväksytysti suoritettu pätevyystodistus, voi hakea asemalupaa (oma radioamatööritunnus) Esim. Kokkolan kerhon tunnus on OH6AI. Pätevyystodistuksen ja asemaluvan myöntää viestintävirasto (vivi). Vivi kerää myös vuosittain lupamaksun n. 20 euroa/asemalupa. Muita pakollisia kuluja harrasteesta ei ole. Radioamatööritoiminta on harraste ja sen harjoittamisesta ei saa pyytää palkkaa. Esim. Pelastuspalvelussa tapahtuvasta viestinnästä ei voi pyytää rahallista korvausta.

3 Radioamatööriluokat Radioamatööriluokkia on kaksi. Perusluokka ja yleisluokka. Vähimmäisvaatimuksena K1 ja T1 moduli. Nämä kaksi modulia oikeuttavat perusluokan radioamatöörin pätevyyteen. Max lähetysteho 120W. Lisäksi T2 modulin suorittaminen oikeuttaa perusluokan pätevyystodistukseen. -> Laajemmat oikeudet ja isommat tehot. Max lähetysteho 1500W (HF). Pätevyystodistuksen omaava henkilö on oikeutettu itsenäisesti pitämään radioamatööriyhteyksiä radioamatööribandeilla. Yhteyksiä voi kuitenkin pitää ns. Second Operator periatteella kuka vain, kunhan operointi tapahtuu luvan omaavan henkilön valvonnassa.

4 Taajuusalueet (Bandit) Radioamatööreille on varattuna useita eri taajuusalueita eli Bandeja. Taajuudet alkavat 120kHz ja päättyvä 300GHz asti. Tähän väliin mahtuu monta eri bandia joiden käyttötarkoitus ja etenemistavat ovat hyvin erillaisia. Perinteiset HF taajuudet MHz mahdollistavat mailmanlaajuisen yhteydenpidon puheella, sähkötyksellä tai digitaalisesti (textiä). Näillä taajuuksilla on myös käytettävissä suuri lähetysteho yleisluokassa 1500W. Korkeammat taajuudet 50Mhz -> paikallisyhteyksiä, tai sitten kaukoyhteyksiä erikoisantenneilla ja tehoilla. Yhteydet pidetään suoraan asemien välillä. Joten esimerkiksi puhelin/internetin rikkoutuminen ei vaikuta asiaan mitenkään. Riittää että akussa on sähköä ja antenni toimintavalmiina.

5 HF taajuusalueet HF (High Frequency) taajuudet mahdollistavat pitkät yhteydet 500km jopa tuhansiin kilometreihin. HF taajuuksia voidaan kuitenkin käyttää myös lyhyempiin yhteyksiin km. Varsinkin 80m ja 40m bandit soveltuvat kotimaan yhteyksiin. Antennin rakenne ratkaisee miten signaali lähtee etenemään. Puhe (SSB), sähkötys (CW) ja digitaaliset modet. Matalat taajuudet vaativat isokokoiset antennit. Kenttäolosuhteissa usein käytetään kevyitä lanka-antenneja. Maasto ja antennin korkeus vaikuttaa oleellisesti yhteyden laatuun. Lähetysteho 12v akulla yleisesti 100w, voidaan myös käyttää jopa 1500w lähetystehoa. Vaatii kuitenkin jo 230V sähkön.

6 VHF/UHF taajuusalueet VHF (Very High Frequence) MHz 6m 50-52MHz, hyvä kuuluvuus metsässä. 2m MHz, pienempi antenni. Yleisin käytetty VHF bandi. Soveltuvat hyvin paikallisyhteyksiin. Käsipuhelin (5W) 5-10km ja toistinaseman avulla 20-40km. Myös pitempiä yhteyksiä isommilla antenneilla ja tehoilla (25-100W) km maastosta riippuen jopa ylikin. Ajoneuvoaseman teho yleensä 25-50W. RHA68 on Suomessa käytetty nimitys luvasta vapaille alemman VHF-kaistan radioille. Ennen vuotta 2017 RHA68-radiosta täytyi maksaa vuosittainen taajuuskaistamaksu, mutta pätevyystutkintoa kuten meri-vhf:ssä tai amatööriradiossa ei ollut. Kuuluvuus vastaa 6m bandia.

7 VHF/UHF taajuusalueet UHF (Ultra High Frequency) MHz. 70cm MHz ja MHz. Teholuokka yleensä 1-5W Käsipuhelimet 5-10km ja toistinaseman avulla 20-40km. PMR 446 radiot toimivat vastaavasti 446MHz alueella ja kuuluvuus samaa luokkaa. Tosin PMR puhelimien teho on rajoitettu 0.5W ja antenni on kiinteä käsipuhelimessa. Kuuluvuus 1-5km riippuen maastosta.

8 Radioyhteyden pitäminen Yhteyteen tarvitaan vähintään kaksi asemaa jotka työskentelevät samalla taajuudella ja lähetemuodolla. Taajuus ja kellonaika pitää olla sovittuna jos halutaan rakentaa toimivat yhteydet vaikkapa kahden leirin välillä. Aseman pystytys ja koeyhteydet tulee tehdä hyvissä ajoin. Virran saanti on turvattava. Yleisin virtalähde on auton 12V akku, josta riittää virtaa useiksi tunneiksi. Raidioamatööriyhteyksissäkin voidaan sopia ns. skedi mutta yleensä yhteys syntyy sattuman varaisesti. Tämä kuuluu osana RA toimintaan.

9 Asemapaikan valinta VHF Yhteyden luotettavuuden kannalta on tärkeä valita asemapaikaksi muuta maastoa korkeampi kohta. Toisena vaihtoentona on saada antenni mahdollisemman korkealle ja nostaa lähetystehoa. Antennin korkeus on erittäin merkittävä tekijä VHF taajuuksilla. Yleensä 5-10m korkeus maasta on riittävä jos maasto ei ole kovin mäkistä tai vaadittava etäisyys on pieni (alle 5-10km). Hankalissa olosuhteissa yli 10m ja 25w lähetysteho usein tarpeen. Jos käytössä on vain käsipuhelimet, hakeudu korkealle paikalle tai kytke lisäantenni jos mahdollista. Käsipuhelimen 5w teho hyvällä ulkoisella antennilla 5-10m korkeudessa kantaa helposti 10-20km.

10 Asemapaikan valinta HF Yhteyden luotettavuuden kannalta on tärkeä valita asemapaikaksi muuta maastoa korkeampi kohta. HF lanka-antenni voidaan ripustaa esim. puihin. Useimmiten 8-10m korkeuteen saatu lanka on riittävä. Maaston johtavuus vaikuttaa asiaan. Kuiva kangas huono. Kostea maasto hyvä.

11 Yhteyden pitäminen Yhteyden pitämisessä on tärkeintä tietää kenen kanssa yhteyttä pitää ja välittää viesti tarkalleen siinä muodossa kuin se on annettu tehtäväksi. RA yhteydessä ei varsinaisesti viestejä lähetetä koska itse yhteyden saaminen on se tärken juttu. RA-määräyksissä on kuitenkin kerrottu että aseman tunnus on kerrottava yhteyden alussa ja lopussa sekä 10min välein jos yhteys kestää pitempään. Yhteydessä voidaan käyttää myös lyhenteitä, mutta myös täysin selväkielisiäkin yhteyksiä voidaan puheella pitää. lyhenteet ovat käytännöllisä varsinkin sähkötysyhteyksissä. Lyhenteet ovat kansainvälisesti sovittuja ja kaikki radioamatöörit eri maissa osaavat niitä käyttää.

12 Muutama Q-lyhenne, muita lyhenteitä Lyhenteitä käytetään varsinkin CW-liikenteessä, koska ne nopeuttavat liikennöintiä ja ovat kansainvälisesti sovittuja asioita. Monesti myös puheliikenteessä käytetään jopa suomen kielessä. QTH = Aseman sijaintipaikka, yleensä kaupunki. QTH? = Mikä on asemanne sijaintipaikka? CL = Suljen aseman QRT = Lopetan lähettämisen QRV = Olen valmis vastaanottamaan QRV? = Oletko valmis vastaanottamaan QSY = Vaihdetaan taajuutta PSE = Please QRP = pieni lähetysteho -> esim. PSE QRP = Pienentäkää lähetystehoanne

13 Yhteyden pitäminen Tyypillinen RA-yhteys voisi olla seuraavanlainen Tässä OH6AI, OH6AI, yleiskutsu, yleiskutsu, kuuntelen. OH6AI tässä OH6LSL, OH6LSL kuulee, tulet 59 raporttia tänne Kälviälle, nimi Janne. Otappa sinne OH6AI, OH6LSL. OH6LSL tässä OH6AI, kiitos vastauksesta, tulet 57 tänne yxpihlajaan, QTH yxpihlaja operaattorina Leif, tämä on kokkolan kerhoasema. Otappa sinne OH6LSL, OH6AI. Selvä juttu Leif, täällä alkoi juuri satamaan ja taitaa ukkonenkin painaa päälle. Joudun sulkemaan nyt aseman ukkosen takia. 73 OH6AI ja OH6LSL CL. Kiitos hei OH6LSL OH6AI lopettaa.

14 Yhteyden jälkeen Kirjataan lokikirjaan yhteyden alkamis- ja päättymisaika Myös vasta-aseman tietoja: nimi, QTH, yms. voidaan kirjoittaa ylös

Radioamatööritoiminta mitä se on?

Radioamatööritoiminta mitä se on? Radioamatööritoiminta mitä se on? Sisältö: Mitä radioamatööritoiminta on? Radioamatööritoiminnan osa-alueita Miten pääsen mukaan? Miten saan oman radioamatööriaseman? Tutkinto Mitä moduuleita ja miksi?

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2016

Radioamatöörikurssi 2016 Radioamatöörikurssi 2016 Modulaatiot Radioiden toiminta 8.11.2016 Tatu Peltola, OH2EAT 1 / 18 Modulaatiot Erilaisia tapoja lähettää tietoa radioaalloilla Esim. puhetta ei yleensä laiteta antenniin sellaisenaan

Lisätiedot

TAAJUUSMAKSULASKENNAN ESIMERKIT

TAAJUUSMAKSULASKENNAN ESIMERKIT Viestintävirasto LIITE () TAAJUUSMAKSULASKENNAN ESIMERKIT Tässä liitteessä esitetään yksityiskohtaisesti taajuusmaksun laskenta ja verrataan sitä nykyiseen lupa- tai taajuusmaksuun. Matkaviestinverkkojen

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2016

Radioamatöörikurssi 2016 Radioamatöörikurssi 2016 Polyteknikkojen Radiokerho Luento 1: Johdanto 2.11.2016 Otto, OH2EMQ, oh2emq@sral.fi Juha, OH2EAN, oh2ean@sral.fi 1 / 25 Illan aiheet Harrastuksen, kerhon ja liiton esittely Kurssin

Lisätiedot

RADIOAMATÖÖRIMÄÄRÄYKSET

RADIOAMATÖÖRIMÄÄRÄYKSET 1 RADIOAMATÖÖRIMÄÄRÄYKSET MÄÄRITELMIÄ Radioviestintä Radioviestinnällä tarkoitetaan tiedon siirtoa, lähettämistä tai vastaanottoa siten, että käytetään hyväksi radiotaajuuksia. Radioamatööriviestintä Radioamatööriviestintä

Lisätiedot

RADIOAMATÖÖRITUTKINNON K-MODUULIN LUENTOKALVOT Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; kurseille

RADIOAMATÖÖRITUTKINNON K-MODUULIN LUENTOKALVOT Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; kurseille 10.10.2013 RADIOAMATÖÖRITUTKINNON K-MODUULIN LUENTOKALVOT Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; kurseille Alkuperäismateriaali ja copyright Hannu Kärkkäinen, OH3NOB http://www.oh3abn.net/ Hätäliikenne

Lisätiedot

Määräyksen 6K/2019 M perustelut ja soveltaminen. Radioamatöörimääräys

Määräyksen 6K/2019 M perustelut ja soveltaminen. Radioamatöörimääräys 9.4.2019 1 (10) Määräyksen 6K/2019 M perustelut ja soveltaminen Radioamatöörimääräys MPS 6K/2019 M MPS 6K/2019 M 2 (10) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET MUUTOKSET... 3 1 Muutokset radioamatöörimääräyksen edelliseen

Lisätiedot

Radioamatöörimääräykset

Radioamatöörimääräykset Radioamatöörimääräykset Hacklabin radioamatöörikurssi 2016 Marjo Yli-Paavola, OH3HOC Radioamatöörimääräykset Tietoyhteiskuntakaari Radioamatöörimääräykset 6 J/2014 M (pdf) Määräyksen 6J/2014 M perustelut

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2011

Radioamatöörikurssi 2011 Radioamatöörikurssi 2011 Mitä on radioamatööritoiminta Tutkinnon rakenne K-moduuli Ma 31.10.2011 Teemu, OH2FXN 31.10.2011 1 / 33 Polyteknikkojen Radiokerho Perustettu 1945 Asema OH2TI Mastojen kunnostus

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi, syksy 2014 Yleistä + K-moduuli

Radioamatöörikurssi, syksy 2014 Yleistä + K-moduuli Radioamatöörikurssi, syksy 2014 Yleistä + K-moduuli Antti Nilakari, OH3HMU 28.10.2014 1 / 32 Radioamatöörikurssi, syksy 2014 Opetuskerrat tiistaisin ja torstaisin klo 18 28.10, 30.10, 4.11, 6.11, 11.11,

Lisätiedot

Määräyksen 6K/2018 M perustelut ja soveltaminen. Radioamatöörimääräys

Määräyksen 6K/2018 M perustelut ja soveltaminen. Radioamatöörimääräys 1 (9) 21.12.2018 Määräyksen 6K/2018 M perustelut ja soveltaminen Radioamatöörimääräys MPS 6K/2018 M MPS 6K/2018 M 2 (9) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET MUUTOKSET... 3 1 Muutokset... 3 1.1 Radioamatöörimääräys...

Lisätiedot

RAPORTTI JOHTAMISPAIKKAHARJOITUKSEN VARAVERKKOHARJOITUKSEN LOPPURAPORTTI

RAPORTTI JOHTAMISPAIKKAHARJOITUKSEN VARAVERKKOHARJOITUKSEN LOPPURAPORTTI 1 Kaakkois-Suomen Viestikilta ry RAPORTTI Mikkelin Seudun Radioamatöörit ry Pieksämäen Radioamatöörit 5.2.2019 JOHTAMISPAIKKAHARJOITUKSEN VARAVERKKOHARJOITUKSEN 23. -24.11.2018 LOPPURAPORTTI 1. Yleistä

Lisätiedot

Radioamatöörimääräys

Radioamatöörimääräys 1 (6) Radioamatöörimääräys Annettu Helsingissä 17 päivänä joulukuuta 2014 Viestintävirasto on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun tietoyhteiskuntakaaren (917/2014) 97 :n 3 momentin ja 304 :n 1

Lisätiedot

Liite 1: Lähettimen piirikaavio

Liite 1: Lähettimen piirikaavio Liite 1: Lähettimen piirikaavio Liite 2: Oskillaattorivahvistimen piirikaavio Liite 3: Pääteasteen piirikaavio Liite 4: VCO:n sivunauhakohina Liite 5: videosignaalin 1 juova Liite 6: Hybridiquadin mitoitus

Lisätiedot

Radioamatöörimääräys

Radioamatöörimääräys Liikenne- ja viestintävirasto 6K/2019M 1 (6) Radioamatöörimääräys Annettu Helsingissä 9 päivänä huhtikuuta 2019 Liikenne- ja viestintävirasto on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun sähköisen viestinnän

Lisätiedot

Määräyksen 6J/2014 M perustelut ja soveltaminen

Määräyksen 6J/2014 M perustelut ja soveltaminen 1 (9) 31.12.2014 Määräyksen 6J/2014 M perustelut ja soveltaminen Radioamatöörimääräys MPS 6J/2014 M MPS 6J/2014 M 2 (9) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET MUUTOKSET... 3 1 Muutokset... 3 1.1 Radioamatöörimääräys...

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2017

Radioamatöörikurssi 2017 Radioamatöörikurssi 2017 Polyteknikkojen Radiokerho Luento 1: Radioamatööritoiminnan esittely Radioamatöörimääräysten perusteet 31.10.2017 Tatu, OH2EAT, oh2eat@sral.fi Juha, OH2EAN, oh2ean@sral.fi Vilho,

Lisätiedot

Radioaaltojen eteneminen. Marjo Yli-Paavola, OH3HOC

Radioaaltojen eteneminen. Marjo Yli-Paavola, OH3HOC Radioaaltojen eteneminen Marjo Yli-Paavola, OH3HOC 26.10.2010 Radioaaltojen etenemistavat Eteneminen ionosfäärissä Eteneminen troposfäärissä Pinta-aalto Erikoisemmat etenemismuodot Yleisesti eteneminen

Lisätiedot

SUOMEN RADIOAMATÖÖRILIITTO RY SRAL kerhotietokysely Palautettava viimeistään

SUOMEN RADIOAMATÖÖRILIITTO RY SRAL kerhotietokysely Palautettava viimeistään Palautettava viimeistään 5.5.2014. Älä kuitenkaan palauta, ennen kuin toimihenkilöt vuodelle 2014 on valittu. HUOM. kerhotietokyselyn palauttaminen vapauttaa kerhon jäsenmaksusta. Kerhotietokyselystä poimitaan

Lisätiedot

Radioamatöörimääräys

Radioamatöörimääräys 1 (6) Radioamatöörimääräys Annettu Helsingissä xx päivänä joulukuuta 2018 on määrännyt 7 päivänä marraskuuta 2014 annetun tietoyhteiskuntakaaren sähköisen viestinnän palveluista annetun lain (917/2014)

Lisätiedot

Radioamatöörimääräys

Radioamatöörimääräys Viestintävirasto 6 I/2013 M Radioamatöörimääräys Annettu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 2013 Viestintävirasto on määrännyt 16. marraskuuta 2001 radiotaajuuksista ja telelaitteista annetun lain (1015/2001)

Lisätiedot

IARU Reg. 1 V/U/SHF-taajuusjakosuositus

IARU Reg. 1 V/U/SHF-taajuusjakosuositus IARU Reg. 1 V/U/SHF-taajuusjakosuositus Päivitetty IARU Region 1 -konferenssissa Varnassa 2014. 50 MHz 50.000 50.100 500 Hz Vain CW (paitsi majakat) 50.000 50.010 Region-1 * 50.010 50.020 Region-2 * 50.020

Lisätiedot

MAATUNNUKSET ELI PREFIKSIT

MAATUNNUKSET ELI PREFIKSIT MAATUNNUKSET ELI PREFIKSIT Maatunnus eli prefiksi on aina kutsumerkin alkuosa. Joidenkin maiden maatunnukset alkavat numerolla. Maatunnusta tarvitaan, jotta tiedetään mistä maasta tietty lähetys on tapahtunut.

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2018

Radioamatöörikurssi 2018 Radioamatöörikurssi 2018 Polyteknikkojen Radiokerho Luennot 1 ja 2: K-moduuli 6.-8.11.2018 Otto, OH2EMQ, oh2emq@sral.fi Juha, OH2EAN, oh2ean@sral.fi Antti, OH3ERI, oh3eri@sral.fi 1 / 29 K-moduuli = määräykset

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2017

Radioamatöörikurssi 2017 Radioamatöörikurssi 2017 Polyteknikkojen Radiokerho Luento 4: Modulaatiot 9.11.2017 Otto Mangs, OH2EMQ, oh2emq@sral.fi 1 / 29 Illan aiheet 1.Signaaleista yleisesti 2.Analogiset modulaatiot 3.Digitaalinen

Lisätiedot

Radioamatöörimääräys

Radioamatöörimääräys Radioamatöörimääräys Annettu Helsingissä x päivänä -kuuta xxxx Viestintävirasto on määrännyt 16. marraskuuta 2001 radiotaajuuksista ja telelaitteista annetun lain (1015/2001) 26 :n 1 momentin 4 ja 5 kohtien

Lisätiedot

2. Erittäin laajakaistaiset laitteet (UWB) ja laajakaistaiset datasiirtolaitteet (WAS/RLAN) 57 66 GHz:llä

2. Erittäin laajakaistaiset laitteet (UWB) ja laajakaistaiset datasiirtolaitteet (WAS/RLAN) 57 66 GHz:llä 1 (4) TAAJUUSJAKOTAULUKKO 1. Induktiiviset laitteet Induktiivisten laitteiden toiminta ei perustu vapaasti eteneviin radioaaltoihin, vaan tiedonsiirtoon reaktiivisen magneettikentän tai sähkökentän välityksellä.

Lisätiedot

Midland G5. 8-kanavainen PMR446-radiopuhelin

Midland G5. 8-kanavainen PMR446-radiopuhelin Midland G5 8-kanavainen PMR446-radiopuhelin Midland G5 on uuden sukupolven radiopuhelin, jota voidaan käyttää lupavapaasti useimmissa EU-maissa PMR446-kanavilla (446.00625 446.09375 MHz). Tarkista maakohtaiset

Lisätiedot

Modulaatio. f C. amplitudimodulaatio (AM) taajuusmodulaatio (FM)

Modulaatio. f C. amplitudimodulaatio (AM) taajuusmodulaatio (FM) Lähetelajit Modulaatio Modulaatio: siirrettävän informaation liittämistä kantoaaltoon Kantoaalto: se radiotaajuinen signaali, jota pientaajuinen signaali moduloi Kaksi pääluokkaa moduloinnille: P amplitudimodulaatio

Lisätiedot

Radiohäiriöiden selvittämisestä ja taajuusuunnittelusta Viestintäviraston terveiset radioamatööreille

Radiohäiriöiden selvittämisestä ja taajuusuunnittelusta Viestintäviraston terveiset radioamatööreille Radiohäiriöiden selvittämisestä ja taajuusuunnittelusta Viestintäviraston terveiset radioamatööreille Kalle Pikkarainen, OH7RE Taajuusvalvonta Viestintävirasto Taajuussuunnittelun ja valvonnan uutisia

Lisätiedot

Radioamatöörimääräys

Radioamatöörimääräys 1 (14) Radioamatöörimääräys Annettu Helsingissä 4 päivänä marraskuuta 2009 Viestintävirasto on määrännyt 16. marraskuuta 2001 radiotaajuuksista ja telelaitteista annetun lain (1015/2001) 26 :n 1 momentin

Lisätiedot

Sisältö. Vapaaehtoisten radioverkot LA-PR-CB. LA- PR- CB-kalusto. 68-kalusto. 68 MHz kalusto

Sisältö. Vapaaehtoisten radioverkot LA-PR-CB. LA- PR- CB-kalusto. 68-kalusto. 68 MHz kalusto Sisältö Vapaaehtoisten radioverkot VAPEPA-viestikurssi Hyvinkää 4/2001 Kauto Huopio (oh2lfm@sral.fi) LA-, CB- ja PR27-kalusto 68 MHz:n radiokalusto SPR:n radiokalusto PMR 446 -kalusto SRAL vapepassa, radioamatöörikalusto

Lisätiedot

OH3SHF mikroaaltomajakka

OH3SHF mikroaaltomajakka OH3SHF mikroaaltomajakka OH3LWP ja OH3MCK aloittivat OH3SHF mikroaaltomajakkaprojektin 2001 Majakkaprojektista oli keskusteltu jo 90-luvun lopulla Suomessa ei tuolloin ollut lainkaan isotehoisia ja taajuustarkkuudeltaan

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2013

Radioamatöörikurssi 2013 Radioamatöörikurssi 2013 Polyteknikkojen Radiokerho Yleistä radioamatööritoiminnasta, Määräyksiä, tutkinnon rakenne 12.11.2013 Juha, OH2EAN 1 / 38 Kurssin sisältö Mistä radioamatööritoiminnassa on kyse,

Lisätiedot

ECC:n päätös ECC/DEC/(06)04. Standardi EN 302 065 sekä EN 302 500.

ECC:n päätös ECC/DEC/(06)04. Standardi EN 302 065 sekä EN 302 500. 1 (4) TAAJUUSJAKOTAULUKKO 1. Induktiiviset laitteet Induktiivisten laitteiden toiminta ei perustu vapaasti eteneviin radioaaltoihin, vaan tiedonsiirtoon reaktiivisen magneettikentän tai sähkökentän välityksellä.

Lisätiedot

RF-tekniikan perusteet BL50A0301. 5. Luento 5.10.2015 Antennit Radioaaltojen eteneminen

RF-tekniikan perusteet BL50A0301. 5. Luento 5.10.2015 Antennit Radioaaltojen eteneminen RF-tekniikan perusteet BL50A0301 5. Luento 5.10.2015 Antennit Radioaaltojen eteneminen Antennit Antennit Antenni muuttaa siirtojohdolla kulkevan aallon vapaassa tilassa eteneväksi aalloksi ja päinvastoin

Lisätiedot

7.10.2015 RADIOAMATÖÖRITUTKINNON K-MODUULIN LUENTOKALVOT

7.10.2015 RADIOAMATÖÖRITUTKINNON K-MODUULIN LUENTOKALVOT 7.10.2015 RADIOAMATÖÖRITUTKINNON K-MODUULIN LUENTOKALVOT Radioamatööriliikenne ja määräykset Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC;, muiden kerhojen kursseille ja itseopiskelijoille. Alkuperäismateriaali

Lisätiedot

Taajuusjakotaulukko (liite määräykseen M4S) 06.02.2015

Taajuusjakotaulukko (liite määräykseen M4S) 06.02.2015 1 (202) väli ja parikaista 8.3-9 khz ILMATIETEEN RADIOLIIKENNE 9-11.3 khz ILMATIETEEN RADIOLIIKENNE RADIONAVIGOINTI 11.3-14 khz RADIONAVIGOINTI 14.000-19.950 khz SIIRTYVÄ MERIRADIOLIIKENNE 19.950-20.050

Lisätiedot

Radiokurssi. Modulaatiot, arkkitehtuurit, modulaattorit, ilmaisimet ja muut

Radiokurssi. Modulaatiot, arkkitehtuurit, modulaattorit, ilmaisimet ja muut Radiokurssi Modulaatiot, arkkitehtuurit, modulaattorit, ilmaisimet ja muut Modulaatiot CW/OOK Continous Wave AM Amplitude Modulation FM Frequency Modulation SSB Single Side Band PM Phase Modulation ASK

Lisätiedot

Käyttöopas. Sangean PR-D4

Käyttöopas. Sangean PR-D4 Käyttöopas Sangean PR-D4 TURVAOHJEET Lue tuotteen ohjeet tuotteen turvallisen käytön takaamiseksi ja säilytä nämä ohjeet tulevaisuuden varalle. 1. Älä käytä tuotetta veden lähellä. 2. Puhdista laite kuivalla

Lisätiedot

Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Päivitetty 3/2015. Matti Pulkkanen

Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Päivitetty 3/2015. Matti Pulkkanen Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen Tärkeimmät toimittajamme: Sisäpeitto antennit: kaapelit: bedea Passion in high frequency Ongelma: GSM-signaali ei kanna rakennuksen sisään heikko kentänvoimakkuus

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2012

Radioamatöörikurssi 2012 Radioamatöörikurssi 2012 Sähkömagneettinen säteily, Aallot, spektri ja modulaatiot Ti 6.11.2012 Johannes, OH7EAL 6.11.2012 1 / 19 Sähkömagneettinen säteily Radioaallot ovat sähkömagneettista säteilyä.

Lisätiedot

HF-4040 Signaalivoimakkuusmittarin. käyttökoulutus

HF-4040 Signaalivoimakkuusmittarin. käyttökoulutus HF-4040 Signaalivoimakkuusmittarin käyttökoulutus Mitä mittarilla voi mitata? Mitataan signaalinvoimakkuutta dbm. Yksiköksi voidaan myös määrittää dbμv. Voidaan mitata minkä tahansa signaalin voimakkuutta

Lisätiedot

Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut lähetystehot

Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut lähetystehot 15.1.2015 1 (9) Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut lähetystehot Taulukko on kooste Viestintäviraston radiotaajuusmääräyksen taajuusjakotaulukosta. https://www.viestintavirasto.fi/ohjausjavalvonta/lainsaadanto/maaraykset/radiotaajuusmaarays4.html

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Viestintäviraston radiohallinnollisista suoritteista perittävistä maksuista

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Viestintäviraston radiohallinnollisista suoritteista perittävistä maksuista Luonnos 25.5.2005 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus Viestintäviraston radiohallinnollisista suoritteista perittävistä maksuista Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 21

Lisätiedot

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Kytkimet 1. Taajuuden valintanäppäimet 2. Radioasemien selailun ja kellonajan asetus 3. Muistipaikan valintanäppäimet 4. Äänenvoimakkuuden säätö 5. LCD-näyttö 6. Herätyksen asetus

Lisätiedot

Radioamatöörimääräys

Radioamatöörimääräys 1 (14) Radioamatöörimääräys Annettu Helsingissä 14 päivänä kesäkuuta 2007 Viestintävirasto on määrännyt 16 marraskuuta 2001 radiotaajuuksista ja telelaitteista annetun lain (1015/2001) 26 :n 1 momentin

Lisätiedot

Julkaisija: Suomen Partiolaisten Viesti- ja Pelastuspalveluryhmä email: vipepa-ryhma@www.partio.fi www: http://www.partio.

Julkaisija: Suomen Partiolaisten Viesti- ja Pelastuspalveluryhmä email: vipepa-ryhma@www.partio.fi www: http://www.partio. Julkaisija: Suomen Partiolaisten Viesti- ja Pelastuspalveluryhmä email: vipepa-ryhma@www.partio.fi www: http://www.partio.fi/vipepa Sisällysluettelo Esipuhe... 3 Radiopuhelimet... 4 Lyhytaaltokuuntelu...

Lisätiedot

SRAL Toistinasemakoordinointi

SRAL Toistinasemakoordinointi Jutun juuret Toistinasemakoordinoinnista yleisesti Automatic.sral.fi Telia-yhteistyön tilanne Digita-yhteistyön tilanne 70cm -1.6MHz erotuksesta eroon pääseminen 70cm erityiskaista 2m digitoistinkanavat

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi, syksy 2016 K-moduuli

Radioamatöörikurssi, syksy 2016 K-moduuli Radioamatöörikurssi, syksy 2016 K-moduuli Antti Nilakari OH3HMU @ 433,550 MHz antti.nilakari@iki.fi 16.11.2016 1 / 38 Radioamatööritutkinto Tähän saakka kurssilla on opeteltu radiotekniikkaa......johon

Lisätiedot

Määräyksen 18 D/2014 M perustelut ja soveltaminen

Määräyksen 18 D/2014 M perustelut ja soveltaminen 1 (8) 31.12.2014 Määräyksen 18 D/2014 M perustelut ja soveltaminen Määräys meriradio- ja radioamatööriviestinnän tutkintovaatimuksista MPS 18 D/2014 M MPS 18 D/2014 M 2 (8) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET MUUTOKSET...

Lisätiedot

Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut lähetystehot

Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut lähetystehot 26.3.2013 1 (8) Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut lähetystehot Taulukko on kooste Viestintäviraston radiotaajuusmääräyksen taajuusjakotaulukosta. https://www.viestintavirasto.fi/ohjausjavalvonta/lainsaadanto/maaraykset/radiotaajuusmaarays4.html

Lisätiedot

SDR-Ohjelmistoradio. Esitelmä ohjelmistoradiosta (SDR-Tikku) Esitetty 3.5.2015 OH7AA kerhoillassa Tehnyt OH7NW

SDR-Ohjelmistoradio. Esitelmä ohjelmistoradiosta (SDR-Tikku) Esitetty 3.5.2015 OH7AA kerhoillassa Tehnyt OH7NW SDR-Ohjelmistoradio Esitelmä ohjelmistoradiosta (SDR-Tikku) Esitetty 3.5.2015 OH7AA kerhoillassa Tehnyt OH7NW SDR-vastaanotin Ohjelmistoradiolla tarkoitetaan yleensä ohjelmistolla määritettyä radiota,

Lisätiedot

Radioyhteys: Tehtävien ratkaisuja. 4π r. L v. a) Kiinteä päätelaite. Iso antennivahvistus, radioaaltojen vapaa eteneminen.

Radioyhteys: Tehtävien ratkaisuja. 4π r. L v. a) Kiinteä päätelaite. Iso antennivahvistus, radioaaltojen vapaa eteneminen. 1S1E ietoliikenteen perusteet Metropolia/A. Koivumäki adioyhteys: ehtävien ratkaisuja 1. Langatonta laajakaistaa tarjoavan 3.5 GHz:n taajuudella toimivan WiMAX-verkon tukiaseman lähettimen lähetysteho

Lisätiedot

Heijastuminen ionosfääristä

Heijastuminen ionosfääristä Aaltojen eteneminen Etenemistavat Pinta-aalto troposfäärissä Aallon heijastuminen ionosfääristä Lisäksi joitakin erikoisempia heijastumistapoja Eteneminen riippuu väliaineen ominaisuuksista, eri ilmiöt

Lisätiedot

PMR-/HH-RADIOJÄRJESTELMÄN LUPAHAKEMUS Yksityisten radioverkkojen (PMR) ja henkilöhakujärjestelmien (HH) radiolupahakemuslomake

PMR-/HH-RADIOJÄRJESTELMÄN LUPAHAKEMUS Yksityisten radioverkkojen (PMR) ja henkilöhakujärjestelmien (HH) radiolupahakemuslomake 1(6) PMR-/HH-RADIOJÄESTELMÄN LUPAHAKEMUS 1 ASIAKASTIEDOT Tässä hakemuslomakkeen osiossa 1 annettuja yrityksen, yhdistyksen tai henkilön asiakastietoja käytetään myös tämän hakemuksen perusteella myönnettävän

Lisätiedot

Register your product and get support at SDV6224/12. Käyttöopas

Register your product and get support at   SDV6224/12. Käyttöopas Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6224/12 Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6224/12 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2014

Radioamatöörikurssi 2014 Radioamatöörikurssi 2014 Polyteknikkojen Radiokerho Radiotekniikka 4.11.2014 Tatu, OH2EAT 1 / 25 Vahvistimet Vahvistin ottaa signaalin sisään ja antaa sen ulos suurempitehoisena Tehovahvistus, db Jännitevahvistus

Lisätiedot

1 Rauno Vauramo OH6AYW

1 Rauno Vauramo OH6AYW 1 Rauno Vauramo OH6AYW Kurssit (K - liikenne ja määräykset ja T1 - radio- sekä sähkötekniikan perusteita) sijaitsevat Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijaportaalissa (Moodle-oppimisympäristö). K-modulin

Lisätiedot

Kerhokirje 21/ : Kiinnostava esitelmä kerhoillassa ma , messut

Kerhokirje 21/ : Kiinnostava esitelmä kerhoillassa ma , messut 1 / 5 11.1.2014 17:28 Lahden Radioamatöörikerho ry Kerhokirje 21/2013 11.10.2013: Kiinnostava esitelmä kerhoillassa ma 14.10., messut ym. 1 viesti Lahden Radioamatöörikerho ry

Lisätiedot

Lähettimet ja vastaanottimet

Lähettimet ja vastaanottimet Aiheitamme tänään Lähettimet ja vastaanottimet OH3TR:n radioamatöörikurssi Kaiken perusta: värähtelijä eli oskillaattori Vastaanottimet: värähtelijän avulla alas radiotaajuudelta eri lähetelajeille sama

Lisätiedot

DT-120 Käyttöohje (FI)

DT-120 Käyttöohje (FI) SÄÄTIMET 1. VIRTA/AALTOALUE-painike 2. LCD-näyttö 3. DBB/ STEP-painike 4. Mono/Stereo-painike 5. Äänenvoimakkuuspainikkeet 6. Virityssäädin/Ajanasetuspainike 7. Lukituskytkin 8. Paristolokero 9. Kantohihnan

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6122 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6120/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6120 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV5121 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6222 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 5 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at SDV5118/12. Käyttöopas

Register your product and get support at  SDV5118/12. Käyttöopas Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118/12 Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV5118 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at SDV5225/12. Käyttöopas

Register your product and get support at  SDV5225/12. Käyttöopas Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5225/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV5225/12 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6122/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV6122 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

Television antenniverkon muutokset Mitä isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiltä edellytetään?

Television antenniverkon muutokset Mitä isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiltä edellytetään? Television antenniverkon muutokset Mitä isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiltä edellytetään? Radioverkkojen erityisasiantuntija Kari Kangas, Viestintävirasto TV muuttuu Television käytettävissä oleva taajuusalue

Lisätiedot

Määräys 65 TVantennivastaanoton. vaatimukset. Antennialan tekniikkapäivä Yrjö Hämäläinen

Määräys 65 TVantennivastaanoton. vaatimukset. Antennialan tekniikkapäivä Yrjö Hämäläinen Määräys 65 TVantennivastaanoton vaatimukset Antennialan tekniikkapäivä 31.10.2013 Yrjö Hämäläinen Miksi uudet vaatimukset on annettu? Aiemmin ei ole ollut vähimmäisvaatimuksia» Ongelmatilanteissa asiakkaita

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV5120 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 5 Asentaminen

Lisätiedot

Asennusohje Viritettävä terrestiaalipäävahvistin HMB 6. SSTL n:o 75 631 26 ULA-VHF I, VHF III, 6 x UHF ja AUX

Asennusohje Viritettävä terrestiaalipäävahvistin HMB 6. SSTL n:o 75 631 26 ULA-VHF I, VHF III, 6 x UHF ja AUX Asennusohje Viritettävä terrestiaalipäävahvistin SSTL n:o 75 631 26 ULA-VHF I, VHF III, 6 x UHF ja AUX I. Käyttötarkoitus Päävahvistin on valmistettu kansainvälisten laatustandardien mukaisesti ja se täyttää

Lisätiedot

SRAL kevätpäivät Helsinki 16.4.2011. Jyri Putkonen OH7JP SRAL Turvallisuusviestiliikenteen toimikunta

SRAL kevätpäivät Helsinki 16.4.2011. Jyri Putkonen OH7JP SRAL Turvallisuusviestiliikenteen toimikunta SRAL kevätpäivät Helsinki 16.4.2011 Turva-foorumi Jyri Putkonen OH7JP SRAL Turvallisuusviestiliikenteen toimikunta Turva-toimikunnan tavoitteet 2011 (1) 1.Saadaan jokaiselle Turva 2010-harjoitukseen osallistuneelle

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta

Lisätiedot

Mustalamminmäen tuulivoimahanke, Karstula

Mustalamminmäen tuulivoimahanke, Karstula S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT MUSTALAMMINMÄKI OY AB Mustalamminmäen tuulivoimahanke, Karstula FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25023 Digitan tv- ja radiolähetysten 1 (9) Vadbäck Hans

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV7120/10 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV7120 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot

70G 书 纸 105*148mm. Digitaalitelevisiovastaanottimen käyttöohje DVBT-41

70G 书 纸 105*148mm. Digitaalitelevisiovastaanottimen käyttöohje DVBT-41 70G 书 纸 105*148mm Digitaalitelevisiovastaanottimen käyttöohje DVBT-41 Remote control unit 1 1. MUTE: Kytkee äänen päälle/pois. 2. : Palautuu edelliselle valitulle kanavalle 3. TV MODE: Vaihtaa PAL/NTSC

Lisätiedot

Taajuusjakotaulukko (liite määräykseen M4T) 15.12.2015

Taajuusjakotaulukko (liite määräykseen M4T) 15.12.2015 1 (199) väli ja parikaista 8.3-9 khz ILMATIETEEN RADIOLIIKENNE 9-11.3 khz ILMATIETEEN RADIOLIIKENNE RADIONAVIGOINTI 11.3-14 khz RADIONAVIGOINTI 14.000-19.950 khz SIIRTYVÄ MERIRADIOLIIKENNE 19.950-20.050

Lisätiedot

Kilpailutyöskentely usean antennin järjestelmällä

Kilpailutyöskentely usean antennin järjestelmällä SRAL:n Talvipäivät Aulangolla 21.-23.3.2003 Kilpailutyöskentely usean antennin järjestelmällä Jari Koski, OH6QU Johdanto Käytännön kokemuksia ja ripaus teoriaa kerrostettujen antennien sekä useaan suuntaan

Lisätiedot

Radioamatööritutkinto sivu 1(6) K-moduli

Radioamatööritutkinto sivu 1(6) K-moduli Radioamatööritutkinto sivu 1(6) K-moduli *** HÄTÄLIIKENNE *** 1. ( ) (01005) Hätäliikenne voidaan aloittaa, kun todetaan liikennetai muu onnettomuus tapahtuneeksi ja paikalla on vakavasti loukkaantuneita

Lisätiedot

Taajuusjakotaulukko (liite määräykseen M4R) 30.12.2014

Taajuusjakotaulukko (liite määräykseen M4R) 30.12.2014 1 (202) väli ja parikaista 8.3-9 khz ILMATIETEEN RADIOLIIKENNE 9-11.3 khz ILMATIETEEN RADIOLIIKENNE RADIONAVIGOINTI 11.3-14 khz RADIONAVIGOINTI 14.000-19.950 khz SIIRTYVÄ MERIRADIOLIIKENNE 19.950-20.050

Lisätiedot

Pientalon tv-vastaanottoantennin on täytettävä uudet vaatimukset (Viestintävirasto M65)

Pientalon tv-vastaanottoantennin on täytettävä uudet vaatimukset (Viestintävirasto M65) Pientalon tv-vastaanottoantennin on täytettävä uudet vaatimukset (Viestintävirasto M65) Viestintäviraston määräys 65 "kiinteistön sisäverkoista ja teleurakoinnista" tuli voimaan 1.1.2014. Siinä on myös

Lisätiedot

Suunta-antennin valinta

Suunta-antennin valinta Lähtötiedot Ennen antennin valintaa selvitettävä seuraavat asiat: Tukiaseman sijainti ja etäisyys Millä taajuuskaistalla 4G data liikkuu (800, 1 800, 2 100, 2 600 MHz) Maasto- ja rakennusesteet Antennin

Lisätiedot

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona.

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona. 1 (7) Passiivinen toistinantenni Passiivista toistinantennia tarvitaan, jos signaali ei kykene läpäisemään rakennuksen seiniä, ikkunoissa on heijastava metallipinnoite, tukiasema on viereisen rakennuksen

Lisätiedot

Ukkoverkot Oy. 100% Internettiä - 0% Puhetta 19.8.2015. CC-BY-SA Ukkoverkot Oy, 2015.

Ukkoverkot Oy. 100% Internettiä - 0% Puhetta 19.8.2015. CC-BY-SA Ukkoverkot Oy, 2015. Ukkoverkot Oy 100% Internettiä - 0% Puhetta 19.8.2015 Saarijärvi Ukkonet 4G LTE Band 38, 2.6GHz Tukiasemapaikat ja peittoennusteet 2 Selvityksen kohteet 3 Keskustaajaman ulkopuolella, asukasluvun perusteella

Lisätiedot

Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014

Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014 Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014 19.2.2014 1 Tilaisuuden ohjelma 1. Tilaisuuden avaus 2. Kunnanjohtajan puheenvuoro 3. Puhelinpalvelujen toimivuuden

Lisätiedot

Operaattorin näkemyksiä AGENDA. SANT vierailu Ruotsiin, syyskuu 2014. Taajuuksien käyttö. Palveluiden käyttötapa muuttuu. (DNA:n) antenni-tv

Operaattorin näkemyksiä AGENDA. SANT vierailu Ruotsiin, syyskuu 2014. Taajuuksien käyttö. Palveluiden käyttötapa muuttuu. (DNA:n) antenni-tv Operaattorin näkemyksiä SANT vierailu Ruotsiin, syyskuu 2014 AGENDA Taajuuksien käyttö Palveluiden käyttötapa muuttuu (DNA:n) antenni-tv olli.knuuttila@dna.fi +358 440 444 951 1 T2-siirtymä / LVM väliraportti

Lisätiedot

FIN 1 2 5 4 3 17 16 18 6 15 7 8 9 14 2

FIN 1 2 5 4 3 17 16 18 6 15 7 8 9 14 2 U-1 on suunniteltu ja valmistettu käytettäväksi kotona, pihalla, autotallissa, mökillä tai työmaalla. Täysilaajuiset 6 ja 1/2 -tuumaiset kaiuttimet tuottavat korkealaatuista ja rikasta ääntä. Radion suojatyyny

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2014. 1246/2014 Valtioneuvoston asetus. radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2014. 1246/2014 Valtioneuvoston asetus. radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä joulukuuta 2014 1246/2014 Valtioneuvoston asetus radiotaajuuksien käytöstä ja taajuussuunnitelmasta Annettu Helsingissä 18 päivänä joulukuuta 2014

Lisätiedot

Tv-jakeluverkot mitä säädellään ja miksi

Tv-jakeluverkot mitä säädellään ja miksi Tv-jakeluverkot mitä säädellään ja miksi Antennialan tekniikkapäivä 18.11.2010 Kari Kangas, radioverkkojen erityisasiantuntija Viestintävirasto Sisältöä Eri viranomaisten roolit valtioneuvosto liikenne-

Lisätiedot

Käyttöohje. Bluetooth-kaiutin BTL Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje. huolellisesti ja kokonaan.

Käyttöohje. Bluetooth-kaiutin BTL Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje. huolellisesti ja kokonaan. Käyttöohje Bluetooth-kaiutin BTL-62 www.denver-electronics.com Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje huolellisesti ja kokonaan. Käyttöohje Kaiutin on aina vakioasetuksena Bluetooth-tilassa,

Lisätiedot

N:o 294 2641. Liite 1. Staattisen magneettikentän (0 Hz) vuontiheyden suositusarvo.

N:o 294 2641. Liite 1. Staattisen magneettikentän (0 Hz) vuontiheyden suositusarvo. N:o 94 641 Liite 1. Staattise mageettiketä (0 Hz) vuotiheyde suositusarvo. Altistumie Koko keho (jatkuva) Mageettivuo tiheys 40 mt Tauluko selityksiä Suositusarvoa pieemmätki mageettivuo tiheydet saattavat

Lisätiedot

Radioamatöörikurssi 2014

Radioamatöörikurssi 2014 Radioamatöörikurssi 2014 Polyteknikkojen Radiokerho Siirtojohdot, Antennit ja Eteneminen 11.11.2014 Juha, OH2EAN 1 / 42 Illan aiheet Siirtojohdot Antennit Radioaaltojen eteneminen 2 / 42 Siirtojohto Mikä

Lisätiedot

Liikennevihko. Suomen Radioamatööriliitto ry:n julkaisu

Liikennevihko. Suomen Radioamatööriliitto ry:n julkaisu Liikennevihko Suomen Radioamatööriliitto ry:n julkaisu Liikennevihko radioamatööritutkinnon K-moduulin opiskeluun Versio 1, 1/2016. Suomen Radioamatööriliitto ry. Jos vastaanottaa kortin asemalta, jonka

Lisätiedot

Kaikki muut lailliset ITU:n määritelmän mukaiset pohjoismaiset prefiksit hyväksytään kilpailuun ja kertoimia varten.

Kaikki muut lailliset ITU:n määritelmän mukaiset pohjoismaiset prefiksit hyväksytään kilpailuun ja kertoimia varten. Scandinavian Activity Contest Säännöt 1. Kilpailun tarkoitus Kilpailun tarkoitus on edistää radioamatööritoimintaa Pohjoismaissa ja kannustaa pohjoismaisten ja Pohjoismaiden ulkopuolisten asemien välisten

Lisätiedot

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen)

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) 6 Korvanappi 7 Mikrofoni 8 Pidike 9 Varauksen osoitin (punainen) 10 Virtavalo (vihreä) Asennus

Lisätiedot

Antennit. Yleisiä tietoja

Antennit. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Antenneja käytetään radioaaltojen vastaanottamiseen ja lähettämiseen ja se koostuu yleensä antennikotelosta ja antennipiiskasta. Antennikotelo on asennettu ohjaamon katolle tehtaalla. Kuljetuskorkeuden

Lisätiedot

Keskustelun aiheet. 4m bandi meillä ja muualla Laitteet ja antennit Modet ja etenemismuodot Ohjelmia Linkkejä Kilpailuja OH3DP:n kokemuksia 2012

Keskustelun aiheet. 4m bandi meillä ja muualla Laitteet ja antennit Modet ja etenemismuodot Ohjelmia Linkkejä Kilpailuja OH3DP:n kokemuksia 2012 Johdanto Kerron 4m bandista yleisesti, meillä ja muualla Lopuksi omia kokemuksia kaudelta 2012 OH3DP v. 1976 -, QRT 1986-2006 QRV 4m:llä 18.4.2012 alkaen 102 #, 24 DXCC, 188 init, 29 OH 2 Keskustelun aiheet

Lisätiedot

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV7120/12 FI Käyttöopas Sisällysluettelo 1 Tärkeää 4 Turvallisuus 4 Kierrätys 4 2 SDV7120 -laite 5 Yleiskuvaus 5 3 Aloitus 6 Asentaminen

Lisätiedot