P 1 9, sisältäen esiopetuksen opetussuunnitelman pääkohdat, on nyt käyttövalmis.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "P 1 9, sisältäen esiopetuksen opetussuunnitelman pääkohdat, on nyt käyttövalmis."

Transkriptio

1 Alkusanat P ietarsaaren perusopetuksen opetussuunnitelma vuosiluokille 1 9, sisältäen esiopetuksen opetussuunnitelman pääkohdat, on nyt käyttövalmis. Opetussuunnitelma mielletään usein kuivaksi kokoelmaksi normeja ja asetuksia, joilla ei ole juurikaan yhteyttä käytännön opetustyöhön. Tämä opetussuunnitelma on pyritty laatimaan sekä kirjoitusasultaan että taitoltaan mahdollisimman helppolukuiseksi ja eläväksi. Valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteet ovat normi, joka ohjaa kaikkea tässä asiakirjassa olevia asioita. Mitään ei ole jätetty pois, mutta perusteita on tarkistettu ja työstetty oman kaupunkimme ja ympäristömme oloja vastaavaksi. Eräs keskeisimpiä uudistuksia onkin Opetushallituksen määräys, että opetussuunnitelmaa rikastetaan paikallisella kulttuurilla, mahdollisuuksilla ja käytännöillä. Tämän vuoksi opetussuunnitelman laatimiseen ovat osallistuneet useat eri tahot. Oppilaiden näkökulma on mukana kuvituksessa ja runoissa, samoin opettajat ovat kertoneet käytännön työstään arkipäiväisin esimerkein tai runoin. Lisänä on myös käsitteitä selventäviä tekstejä tai lyhennelmiä aihetta valaisevista kirjoituksista. Opetussuunnitelman jako ja kappalenumerointi seuraavat tarkasti valtakunnallisia perusteita, koska näin Pietarsaaren perusopetuksen opetussuunnitelmassa olevat asiat voidaan helposti tarkistaa ja tarvittaessa päivittää. Tekstin muotoilussa on pyritty käyttämään kansantajuista kieltä ja vierasperäisiä käsitteitä on mahdollisuuksien mukaan vältetty. Kappaleet ovat harkitusti muotoiltu lyhyiksi ja otsikointi eri yhteyksissä on mahdollisimman kuvaavaa. Kuvituksen tehtävänä on sekä keventää että värittää opetussuunnitelmaa paikallisella aineksella. Kuvissa ovat edustettuina niin historialliset aiheet, kuin kaupunkimme rakennettu ympäristö ja nähtävyydet. Luontokuvat heijastavat merellisiä tunnelmia ja vehmaan pikkukaupungin kodikkuutta oppilaiden ja aikuisten näkökulmista. Opetussuunnitelman sininen ja vihreä väritys saa sävynsä merellisestä, vihreästä kaupungista. Yläviitteenä läpi koko asiakirjan on Pietarsaaren kaupungin strategian logo, Pietarsaari tulevaisuuden kaupunki. Alaviitteessä oleva Wapen laiva kuvaa perusopetuksen yhtenäistä linjaa: se liukuu esiopetuksesta perusopetuksen päättövaiheeseen meren pinnalla.

2 Sinistä väriä on käytetty johdonmukasesti sisältöosissa. Tavoitteet erottuvat vihreistä sävyistään saaden lisää värikylläisyyttä liikuttaessa alhaalta ylös. Hyvän osaamisen kuvaukset ja päättöarvioinnin kriteerit on sijoitettu kuvataustalle siten, että ne johdattavat kuvainnollisesti kaupungintalomme, Strengbergin kaariportin kautta uusiin haasteisiin. Usko liittyy useimmiten esiopetukseen, toivo vuosiluokkiin 1 2 ja siitä ylöspäin rakkaussymboli viittaa luokka asteeseen tai ikäkauteen, mikäli se on ollut mahdollista. Symbolit ovat mukana myös yleisten osien luetteloissa. Liittestä löytyvät näiden symbolien historiikki ja tausta. Tavoitteena on se, että lukija löytää tarvitsemansa tiedon mahdollisimman helposti: oppiaineen tavoitteet ja sisällöt esiopetuksesta 9. luokalle voi tarkistaa lähes yhdellä silmäyksellä. Aihekokonaisuuksien käsittely eri aineissa löytyvät siniharmaan meren päältä. Runoja ja erikoistekstejä on sijoitettu niin ikään kimaltelevan meren pinnalle, sekä tyyliteltyjen symbolien, uskon, toivon ja rakkauden, päälle. Opetussuunnitelman käyttöä helpottaa sen sisäinen linkitys. Linkit ohjaavat sähköisessä versiossa lukijaa asiakirjan muihin kohteisiin, joissa asiaa käsitellään tai selvennetään. Linkin avulla lukija pääsee myös takaisin lähtökohtaansa. Tavoitteena on luoda tästä asiakirjasta sellainen sähköinen versio, joka päivittyy käyttäjiensä avulla. Tässä opetussuunnitelmassa sekä Pietarsaaren kouluportaalissa käytetään kaupunkimme symboleja, uskoa, toivoa ja rakkautta esimerkiksi luetteloinnissa. Pietarsaaren koulusivuston aloitussivu

3 Työn alla oleva Pietarsaaren kouluportaali, koulujen verkkofoorumi on ulkoasultaan opetussuunnitelman kanssa samanhenkinen sivusto. Sen perusideana on toimia kehyksenä opetussuunnitelmalle, mutta se sisältää myös muita käytännön opetustyötä helpottavia toimintoja. Sen taitto ja loogisuus noudattavat samaa symboliikkaa, kuin tämä asiakirja. Opetussuunnitelma on jatkuva prosessi, joka jatkuu. Vaikka koko opettajakunta, oppilaat, vanhemmat ja kaupungin virkamiehet ovat olleet työstämässä sitä, tässä vaiheessa on paikallaan antaa kiitokset myös niille, jotka ovat vaikuttaneet lopputulokseen erityisesti kirjoitus ja taittovaiheessa. Tämä opetussuunnitelma on rakennettu osista, joita työstivät lähes kaksi vuotta kestäneen prosessin aikana prosessinohjaajien työryhmä, Kaija Norrbygård, Teija Kauppinen ja Anna Leena Salokorpi. Tämän lisäksi johtoryhmään kuuluivat Klaus Koskela, Rami Manninen, Lasse Perhiö ja Rainer Smedman. Kiitokset kuuluvat myös niille oppilaille ja opettajille, jotka ovat antaneet luovuutensa käyttöön runojen, tekstien ja kuvien muodossa. Kuvamateriaalista ovat vastanneet Gerd Sunngren, Jürgen Lehmann, Stig Göran Berglund ja kaupunkimme kotisivujen laatijat. Osa kuvista on allekirjoittaneen omista arkistoista, kuvattu erikseen tätä opetussuunnitelmaa varten tai skannattu eri kirjoista. Myös Kristina Lundström Björk antoi symboleista kertovan tekstinsä käyttöömme. Esiopetuksen ja edellisen opetussuunnitelmaprosessin vetäjä, erityislastentarhanopettaja Orvokki Sainio, on ollut suureksi avuksi sekä tekstin tarkistamisessa että yhdistämisessä. Hänen tekstejään ja runojaan on tässä opetussuunnitelmassa edelleen muuttamattomina. Kieliasun ja sisällön tarkistamisessa auttoi erityisesti luokanopettaja Seija Nylund. Hänen lisäkseen äidinkielenopettajat Tiina Stara ja Kati Orjala, luokanopettajat Ritva Juuti ja Ole Ahlvik sekä koulutoimenjohtaja Terhi Päivärinta olivat muiden opettajien ohella suureksi avuksi.

4 Arvokkaat taitolliset ja ulkoasua koskevat neuvot säästivät vaivaa ja aikaa: Pirkko Aro, Stig Göran Berglund, Kerstin Kalliosaari ja Glenn Nylund antoivat käytännöllisiä vihjeitä ja neuvoja. Oppilaan näkökulman Etelänummen koulusta Tärkein työ on vielä tekemättä: tekstin muuttaminen toimivaksi käytännön koulutyössä. Toivottavasti tämä opetussuunnitelma kuluu käyttäjiensä käsissä ja toimii sille asetetun tehtävän mukaisesti: arkipäivän koulutyön ohjaajana. Pietarsaaressa 12. toukokuuta 2005 Anna-Leena Salokorpi Opetussuunnitelmaprosessinohjaajien ja johtoryhmän puheenjohtaja ja sihteeri

5 1.Koulukaupunkimme,Pietarsaari Monikymmenvuotinen johtajaopettaja O. V. Ruikka kertoo värikkäästi opetuksen ja koulun alkutaipaleista kirjassaan Pietarsaaren suomalainen kansakoulu (Vaasan kirjapaino 1955), jonka tekstistä historiikin lyhennelmä, lainaukset ja otsikointi ovat saaneet innoituksensa. V uonna 1652 perustetussa Pietarsaaressa asuu noin asukasta, joista noin puhuu äidinkielenään ruotsia ja noin suomea. Kunnallisella päivähoidolla ja varhaiskasvatuksella on Pietarsaaressa pitkät perinteet. Vanhimmat päiväkotimme ovat täyttäneet 90 vuotta. Pietarsaari voi olla ylpeä jopa erityisopetuksen menneisyydestään, sillä täällä on aikanaan toiminut kuuromykkäkoulu. Pietarsaari on pitkään ollut myös ruotsinkielisen lastentarhanopettajakoulutuksen kaupunki, ja sen heijastuksia näkyy suomenkielisessäkin varhaiskasvatuksen pedagogiikassa. Myös kansakoululla on täällä pitkä ja kunniakas historia. Johtajaopettaja O. V Ruikan teos vuodelta 1955 Johtajaopettaja O. V. Ruikka Koulun syntyvaiheet V uoden 1866 kansakouluasetuksessa velvoitettiin kaupunkikunnat perustamaan ja ylläpitämään riittävästi kansakouluja 8 12 vuotiaille lapsille. Pietarsaaren ensimmäinen kansakoulu pääsi aloittamaan toimintansa syksyllä 1873.

6 Koulun opetuskieli oli ruotsi, sillä parin tuhannen asukkaan kaupunki oli tuolloin käytännössä ruotsinkielinen, vaikka kaupunkiin oli kulkeutunut jonkin verran suomenkielisiä käsityöläisiä, kotiapulaisia ja muuta työläisväkeä. Lapsiperheitä oli kuitenkin niin vähän, ettei suomenkielisen koulun perustaminen voinut tulla kysymykseenkään pitkiin aikoihin luvun viimeisinä vuosikymmeninä jouduttiin uuteen taloudelliseen kehitysvaiheeseen, kun entinen kauppaa ja meriliikettä harjoittanut pikkukaupunki muuttui käden käänteessä muutamien tarmokkaiden liikemiesten toimesta voimistuvaksi teollisuuskaupungiksi. Väestö lisääntyi nopeasti, ja muutos kaksikieliseksi paikkakunnaksi alkoi sen myötä. Vaikka suomenkielisiä lapsia oli tuolloin paljon, joutuivat he alkuvaiheessa pyrkimään ruotsinkieliseen kansakouluun, jos osasivat edes vähän ruotsin kieltä. Omankielistä koulua kaivattiin jo vuosisadan vaihteessa, ja sen puutetta korvasivat opetus ja valistuskurssit, joilla opetettiin lukemista, kirjoitusta, laskentoa ja laulua kolmena iltana viikossa. Lisäksi pidettiin keskustelutilaisuuksia, joiden tarkoituksena oli herättää nuorissa isänmaallista mieltä. Vapaaehtoinen valistustoiminta, iltakurssit eivät riittäneet tyydyttämään suomalaisväestön opintarvetta, vaan kaupunginvaltuustoon tehtiin vetoomus suomalaisen kansakoulun saamiseksi kaupunkiin. Koulu toimi supistettuna (korvikekouluna) Mariankoulun huoneistossa kolmiosastoisena, kahtena ala ja yhtenä yläkoulun luokkana lukuvuodet Ensimmäiset täysiluokkaisen koulun päästötodistukset annettiin vuonna Varsinainen kansakoulutoiminta pääsi alkamaan vuonna 1904 syksyllä vanhan kaupungintalon sivurakennuksessa Choraeuksenkadun varrella, nykyisessä Tomtebon huoneistossa. Tomtebon päiväkoti Kun oppilasmäärä kasvoi, saatiin tilavampi koulu Isonkadun varrelta, entisen Säästöpankin tontilta, 1907 alkaen ja myöhemmin myös Marian kansakoulutalon tilat jäivät suomenkielisten käyttöön ruotsinkielisten saatua koulunsa Laamanninkadulta. Monien vaiheitten jälkeen valmistui uusi koulu, Suomalainen kansakoulu, Alholmankadun varteen vuonna 1928.

7 Ohjessäännön liitteenä oli koulunjohtajan yksissäneuvoin opettajakunnan ja kansakouluntarkastajan kanssa määräämä opetussuunnitelma tuntimäärineen ja oppikursseineen. Ristikarin koulu Tilapulaa koettiin vielä tämänkin jälkeen ja sitä yritettiin helpottaa vuoroluvulla. Oppikoulun toiminta Pietarsaaressa alkoi myös vuonna Suppeaohjelmaista iltakoulua pidettiin lapsille, joiden koulunkäynti oli syystä tai toisesta laiminlyöty. Esimerkkinä tuon ajan alakansakoulun piirustuksen opetussuunnitelmasta oli tehtäväksi merkitty suoria janoja siniviivaiselle ja pistepaperille ja kuudennella luokalla suoritettiin jo käsivaraista piirustusta, varjostetusta ja väritystä! Vuodesta 1945 lähtien opetusohjelmaan on kuulunut myös ns. yhteinen tunti, jonka ohjelman luokan oppilaat opettajan johdolla suunnittelivat. Se oli entisajan luovan ilmaisun oppiaine. Myös urheilutoiminta oli vilkasta, ja kilpailuja järjestettiin sekä koulun sisällä että koulujen välillä. Opetussuunnitelmaa N oihin aikoihin koulun lukuvuosi alkoi 1. syyskuuta ja päättyi 31. toukokuuta. Joululomaa pidettiin koko kuukausi ja ns. kuukausiloma säännöllisesti kuukausittain. Vuoden 1907 ohjesäännön mukaan alimmilla luokilla opetettiin uskontoa, kirjoitusta, laskentoa, laulua ja käsitöitä, jotapaitsi oppilaita harjoitettiin voimailuleikeissä ja liikkeissä, kertoo johtajaopettaja Ruikka kirjassaan. Ylemmillä luokilla mukaan tulivat historia, maantieto, luonnontieto, mittausoppi, piirustus sekä jos mahdollista puutarhanhoito. Voimistelutunti Marian koulussa

8 Opetusta ja havaintovälineitä V iihtyisyyden ja tarpeellisen vaihtelun aikaansaamiseksi on vuodesta 1936 kuunneltu yleisradion kansakouluille järjestämiä opetusohjelmia. Kovaääniset asennettiin koulun kaikkiin luokkahuoneisiin vuonna Opetuksen havainnollistamiseksi hankittiin koululle havaintokuvaston lisäksi skioptikon kone, kuvaheitin, ja vuonna 1948 oma elokuvakone, jolla esitettiin Suomi Filmin kustantamia lyhytfilmejä sekä ulkopuolisten toimesta jopa värifilmejä Amerikan ja Venäjän luonnosta. Fysiikan ja kemian koetoimintaa varten oli kojeisto ja kemiallisten aineiden kokoelma. Opettajisto piti oppilaskirjastoja jo tuolloin tarpeellisina. Kirjastotoiminta alkoi, kun myös kaupungin yleinen kansankirjasto toimi koulutalossa. Kirjastosta lainattiin yläkoulun oppilaille yksi kirja kerrallaan. Opettajakirjastoon kuului opetukseen liittyviä ohje ja valmistekirjoja ja aikakauslehtiä. Kalusteet haalittin aluksi eri paikoista, mutta soittimiin piti panostaa muuten: Koululle hankittiin mm. pianiino ja kolme harmooniota. Suomalaisen kansakoulun opettajat seminaarista saamiensa aatteiden innoittamina vaativat opetuksen helpottamiseksi ja tehostamiseksi kaikki saatavissa olevat opetus ja havaintovälineet: karttoja, kuvastoja, havaintokuvia, koevälineistöä ja täytettyjä lintuja. Koulussa pidettiin vuosittain kuusijuhlat ja lukuvuoden päättäjäiset. Jouluna lapset saivat koulusta joulunamuset ja joululehden. Pitkäaikaisen tavan mukaan oli päättäjäispäiväksi järjestetty oppilasten käsitöiden ja piirustusten näyttely sekä myös kirjoitus ja laskuvihkojen näyttely. Lisäksi koulussa vietettiin monia isänmaallisia ja kansallisten suurmiesten merkkipäivien juhlia. Koululaiset osallistuivat myös Suomen raittiusliiton raittiuskilpakirjoituksiin, ja samassa yhteydessä oppilaat suorittivat koko maassa yhtäaikaisen kirjallisen kokeen. Parhaat kirjoittajat saivat kirjapalkintoja. Kansakoulujen yhteisen johtokunnan käytettävissä olivat opintorahastot, joista jaettiin varoja hakemuksen perusteella. Kehoituspalkintoina jaettiin kunnostautuneille oppilaille kirjoja päättäjäistilaisuudessa. Järjestystä ja kurinpitoa P ietarsaaren kaupungin kansakoulujen ohjesäännössä vuodelta 1907 velvoitetaan koulussa vallittavan ankara järjestys, jonka mukaan opettajattaren piti kaita oppilaita sekä tunnilla että joutohetkinä. Opettajan ja johtokunnan rangaistuskeinoina olivat nuhtelu luokan kuullen, seisottaminen, tovereista erottaminen, istumaan jättäminen, nuhtelu kouluun kokoontuneen nuorison kuullen, aresti ja ruumiillinen kuritus sekä karkoitus koulusta määräajaksi tai ainiaaksi.

9 Näitä kaikkia myös käytettiin erityisesti suomalaisen kansakoulun ensimmäisenä kymmenvuotiskautena. Tavallisimpia rikkomuksia olivat uppiniskaisuus, tottelemattomuus ja näpistys. Ruumillinen kurittaminen kiellettiin vuonna Opettajatkin opiskelevat ja kokoustavat V älttyäkseen kaavoihin kangistumiselta on tarpeen, että opettaja mahdollisimman virkeästi seuraa koulun ajankohtaisia virtauksia ja kokeiluja. Tämä on kai vuosisadan alkuvuosina ollut mielessä Pietarsaaren kansakoulun ohjesäännön laatijoilla, jossa määrätään vuosittain annetavaksi jollekulle opettajista tai opettajattarista kolmensadan markan suuruinen matkaapuraha. Saaja on velvollinen vähintäin kuuden viikon aikana seuraamaan opetusta jossakin koulussa koti tai ulkomailla. Kuunteluavun saajan piti myöhemmin laatia tarkka ketomus kansakoulun johtokunnalle matkastaan ja havainnoistaan. Johtokunta puolestaan jätti selvityksen koulujen opettajien tutkittavaksi, opiksi ja ojennukseksi. Kaiken muun toiminnan ohella harjoittivat opettajat innokkasti opintoja omin avuin osallistumalla lukuisiin urheilu, voimistelu, leikki, piirustus, käsityö, raittius ym. kursseihin ja opintotilaisuuksiin. Vanha alkeiskoulu Etelänummen koulun ensimmäiset rakennukset, piirros: Pirkko Sukselainen luvun alussa suomen ja ruotsinkielisillä oli yhteinen hallinto ja opettajainkokoukset pidettiin kaksikielisinä. O.V. Ruikka ylistää kirjassaan järjestelyn hyödyllisyyttä: Toista kieltä taitamattomia tämä saattoi kyllästyttääkin, mutta tutustumalla toiskielistenkin käsityskantoihin päästiin helpommin yksimielisiin ehdotuksiin ja päätöksiin. Myös tilaisuuksien vapaassa seurustelussa tultiin lähemmin tuttaviksi ja joskus jopa ystäviksi!

10 Sitä paitsi paljon vanhempi ruotsalainen kansakoulu perinteineen ja kokeneine opettajineen tarjosi Ruikan mukaan suomalaisille virkaveljille ja sisarille paljon hyödyllistä opittavaa. Eräänä seurauksena menetelmästä on varmaan ollut, että erikielisten koulujen opettajakunnat ovat aina suhtautuneet suopeasti sisarkoulun pyrkimyksiin kouluolojen parantamiseksi. Kokouksissa käsiteltiin koulujen opetus ja kurikysymyksiä. Kenties tärkein tehtävä oli koulun opetussuunnitelman uusiminen. Oppilashuoltoa O ppilashuolto koulun alkuaikoina sisälsi paljon nykyaikanakin toteutuvia muotoja, vaikka moni tehtävä onkin ajan myötä muuttunut tarpeettomaksi. Pietarsaari on ollut kouluterveydenhuollon edelläkävijä, valistuneen ja tarmokkaan, koululääkäri Woldemar Backmanin, ansiosta. Kouluterveyshuoltoon kuuluivat koululääkärin terveystarkastukset, jonka tutkimusten pohjalta hän lääkäri esitti keinoja oppilaiden terveyden ja olojen parantamiseksi, kuten terveyskasvatusta oppitunneilla ja kesäsiirtolatoimintaa. Jopa koululääkärin vastaanottohuone oli koulun tiloissa! Opettajien tehtävänä oli oppilaiden mittaaminen ja punnitseminen sekä teveydentilan havainnointikaavakkeen täyttäminen. Terveyskaavakkeen tietojen avulla tehtiin toimenpiteet vaikeiden sairauksien, tuberkuloosin tai trakomian, varalle tai vaikkapa heikkonäköisten tai kuuloisten istumapaikkoja sijoitellessa. Viikottain suositeltiin pidettäväksi siisteystarkastus, jolloin oppilaat näyttivät kaulansa ja käsivartensa kulkiessaan tarkastavan opettajan sivu. Koulusairaanhoitaja aloitti toimintansa vuonna 1918 ja kouluhammaslääkäri vuotta myöhemmin. Kaupunkiin siirtynyt suomalaisväestö oli pääasiassa työläisväkeä, joiden toimeentulo ei ollut aina kehuttava. Koulumaksut ja koulutarpeiden ostaminen saattoivat käydä monilapsisille perheille ylivoimaisiksi. Koulu teki voitavansa ja otti auliisti vapaaoppilaita, joilta ei peritty 1 2 markan suuruista koulumaksua. Vaatteiden puutteessa monet oppilaat joutuivat jättämään koulunkäyntinsä kesken. Kesäsiirtola Nissarössä

11 Johtokunta anoi rahaa avustuksia varten kaupunginvaltuustolta, joka myönsikin varoja väkijuomainmyynnin voittovaroista suhteellisen auliisti. Opettajat järjestivät arpajaisia kenkien ja ruoan hankkimiseksi puutteessa oleville oppilaille. Lasten oloja pyrittiin helpottamaan myös perustamalla kaupunkiin yhdistys, jonka tuella toimi koulukoti. Siellä oppilaat saivat myös ruokaa viettäessään vapaa aikaansa. Koulukeittiö rakennettiin Suomalaiselle kansakoululle vasta vuonna 1943, jolloin kouluruokailu tuli yleiseksi ja maksuttomaksi. Keittoruoan jakelu alkoi ja ruokailuvälineet annettiin koulun puolesta, mutta leipä tuotiin kotoa. Ruokalistalla oli viikottain kaurapuuroa, hernesoppaa, kauravelliä, puolukkapuuroa, ohravelliä ja perunasoppaa. Elintarvikepulan aikana oppilaille jaettiin viljelyspalstoja läheiseltä pellolta, joka kunnostettiin ja lannoitettiin kaupungin toimesta. Varoja kerättiin myös keräämällä pulloja ja jätepaperia. Puhtaus ja siisteys K oulu siivottiin puhtaussääntöjen mukaan lakaisemalla kosteita sahanpuruja käyttäen, tuulettamalla, pyyhkimäällä pulpetit ja kerran kuussa pidettävällä suursiivouksella, jolloin pestiin saippualla ovet ja akkunat, seinälaudoitus, pulpetit ja muut huonekalut, sylkykupit ja käymälät. Siivouksen toimittivat vahtimestari, oppilaat ja opettajat. Aivan koulun ensimmäisestä vuodesta alkaen on koulun puolesta ja kaupungin kustannuksella järjestetty kaikille oppilaille ilmainen saunominen saunalaitoksessa. Viikottaiset saunamatkat kouluaikana olivat vuodesta vuoteen hyvin suosittuja. Vasta vuoden 1953 koulun talousarviossa ei ollut enää menoerää oppilaiden vapaat kylvyt. Työskentelyä koulun kasvitarhassa v Kaupungin sauna

12 Sota aikaa S ota aika aiheutti koulutoiminnalle monia vaikeuksia: opettajia kutsuttiin palvelukseen, työttömyys, elintarpeitten puute ja poliittisten selkkausten aiheuttama järkytys. Vuonna 1939 uusi kansakoulu määrättiin tyhjennettäväksi, koska koulun huoneustoon asettui viipurilainen, sotilasvarusteita valmistava pukutehdas, jonka sotilasviranomaiset olivat määränneet siirtymään koululle kaikkine työläisineen, koneineen ja varastoineen. Sota aikana annettiin supistettua opetusta pääasiassa kotitehtävien muodossa, jota varten voitiin kokoontua Suomalaiselle yhteiskoululle tai Palokunnan ravintolahuoneustoon. Koulujen toiminta muodostui säännöttömäksi ja katkonaiseksi lakkaamatta uusiutuvien majoitusten takia ja koulut olivat sotilaskäytössä. Saatavilla olevia tiloja käytettiin vuorotellen. Sotatoimien päätyttyäkin koulut toimivat edelleen sotasairaaloina. Nykyaikaa T eollisuus toi kaupunkiin suomenkielistä väestöä erityisesti Järviseudulta luvulla puunja lostusteollisuus voimakkaan laajenemi sen takia tarvitsi uutta työvoimaa ja erityisesti silloin suomenkielisen väes tön määrä kasvoi nopeasti. Vaikka suuren muuttoliikkeen vaihe on jo ohi, niin suomenkielisen väestön kotiutu minen on edelleen kesken. Pietarsaari kotikaupunkimme Peruskoululaisten vanhemmissa on jo Pietarsaaressa syntyneitä, mutta heidän vanhempansa ovat enimmäkseen muuttaneet tänne muualta. Tutkijoiden mukaan ihmisen juurtuminen asuinpaikkaansa vaatii neljän sukupolven ajan. Sotakoulun tykki museon pihalla Suomenkielisten juuret ovat vasta ottamassa kasvutilaansa Pietarsaaren mullasta, kun taas ruotsinkielisten juuret ovat kasvaneet siinä vuosisatoja.

13 Otteita korvikekoulun ensimmäisen opettajan laatimasta kertomuksesta 1900 luvun alusta Pietarsaaren kotiseutumuseo

14 Mistä on pienet pietarsaarelaiset tehty? Mistä on Pietarsaaren tytöt tehty? Mistä on Pietarsaaren pojat tehty? Luontoäidin syleilystä, tupakkarullan hyräilystä merituulen kohinasta, samettimetsän suhinasta veden kalvon katselusta auringonlaskusta meren helmaan merenkulkijain tarinoista kun laiva purjehtii seikkailemaan Runebergin runoilusta suomen ja ruotsin sorinasta, kahden kielen rikkaudesta Laiska-Jaakon perinnöstä wanhan ajan torilla Strengbergin kellon ihmettelystä puutalo-skatan reunalla

15 Koulupuiston kauneudesta, Lucia-neidon kynttilöistä uskosta, toivosta, rakkaudesta niistä on Pietarsaaren lapset tehty Hanhiemoa mukaillen Orvokki Sainio (Opetussuunnitelma 1-2 luokille 2002) Fäbodan rantakallioista, selluloosan hajusta, makkarasta ja jätskistä,

16

Teksti, ulkoasun suunnittelu ja toteutus: Anna-Leena Salokorpi. Pietarsaaren kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma 2005 1

Teksti, ulkoasun suunnittelu ja toteutus: Anna-Leena Salokorpi. Pietarsaaren kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma 2005 1 Pietarsaaren kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma 2005 on hyväksytty Pietarsaaren päivähoito- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 12. toukokuuta 2005 Teksti, ulkoasun suunnittelu ja

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ Sivistyslautakunta 49 12.05.2016 Kaupunginhallitus 258 05.09.2016 VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ 108/40.400/2016 SIVLK 12.05.2016 49 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

Sedmigradskyn pientenlastenkoulu ja Marian turvakoti.

Sedmigradskyn pientenlastenkoulu ja Marian turvakoti. VII. Sedmigradskyn pientenlastenkoulu ja Marian turvakoti. Sedmigradskyn pientenlastenkoulun ja Marian turvakodin kertomus vuodelta 1913 oli seuraavaa sisällystä: Sedmigradskyn pientenlastenkoulun ja Marian

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Sedmigradskyn pientenlastenkoulu ja Marian turvakoti.

Sedmigradskyn pientenlastenkoulu ja Marian turvakoti. VII. Sedmigradskyn pientenlastenkoulu ja Marian turvakoti. Sedmigradskyn pientenlastenkoulun ja Marian turvakodin kertomus vuodelta 191 oli seuraavaa sisällystä: Eräiden yhteensattuneiden asianhaarain

Lisätiedot

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen

Emmi Ristolainen Emmi Ristolainen Kokouskutsu Nro Koulutuslautakunta 20.9.2017 4 Kokousaika Tiistai 26.9.2017 klo 18.00 Kokouspaikka Miinan koulun opettajien huone Käsiteltävät asiat 1 2 3 4 5 6 7 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA Sisällys LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA... 1 1.1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma... 1 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet...

Lisätiedot

Sedmigradskyn pikkulastenkoulu ja Marian turvakoti.

Sedmigradskyn pikkulastenkoulu ja Marian turvakoti. VIII. Sedmigradskyn pikkulastenkoulu ja Marian turvakoti. Johtokunnan Valtuustolle antama kertomus vuodelta 1907 on seuraavansisältöinen:»näitten koululaitosten johtokuntaan ovat vuonna 1907 kuuluneet:

Lisätiedot

Summanen Anna-Mari TERVEYSTIEDON OPPIMISTULOKSET PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖVAIHEESSA 2013

Summanen Anna-Mari TERVEYSTIEDON OPPIMISTULOKSET PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖVAIHEESSA 2013 TERVEYSTIEDON OPPIMISTULOKSET PERUSOPETUKSEN PÄÄTTÖVAIHEESSA 2013 OPPIMISTULOSTEN ARVIOINTI Kevät 2013 Perusopetuksen päättövaihe Arviointiin osallistui 3 652 oppilasta, joista 1. tyttöjä 1 754 (48,0 %)

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi

10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10. Toiminnan jatkuva kehittäminen ja arviointi 10.1 Kuntakohtainen arviointi Uudistuneen perusopetuslain (628/1998) mukaan opetuksen järjestäjän tulee arvioida antamaansa koulutusta ja sen vaikuttavuutta.

Lisätiedot

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa

Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Esikoulu ja koulu Hässleholmin kunnassa Lapsi- ja kouluasioiden hallinto vastaa esikoulusta, pedagogisesta hoidosta, vapaa-ajankodista, peruskoulusta, lukiosta, erityiskoulusta ja kulttuurikoulusta. Kun

Lisätiedot

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS).

Erityistä tukea saavan oppilaan arvioinnin periaatteet määritellään henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa (HOJKS). 8. OPPILAAN ARVIOINTI 8.1. Arviointi opintojen aikana 8.1.1. Tukea tarvitsevan oppilaan arviointi Oppimisvaikeudet tulee ottaa huomioon oppilaan arvioinnissa. Tämä koskee myös oppilaita, joiden vaikeudet

Lisätiedot

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU

ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Vanhemmille ASKOLAN KUVATAIDEKOULU Askolan kuvataidekoulu on perustettu vuonna 1992. Koulun ylläpitäjänä toimii Askolan kuvataidekoulun kannatusyhdistys ry. Koulu on antanut taiteen perusopetusta syksystä

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Nuorisovaltuusto 22.09.2015 Sivu 1 / 1. 80 Koulujen lukuvuoden 2016 17 työ- ja loma-ajat. Nuorisovaltuuston lausunto

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Nuorisovaltuusto 22.09.2015 Sivu 1 / 1. 80 Koulujen lukuvuoden 2016 17 työ- ja loma-ajat. Nuorisovaltuuston lausunto Nuorisovaltuusto 22.09.2015 Sivu 1 / 1 80 Koulujen lukuvuoden 2016 17 työ- ja loma-ajat. Nuorisovaltuuston lausunto Selostus Juha Nurmi tulee pyytämään lausuntoa nuorisovaltuustolta, koskien koulujen työ-

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2014 2015. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2014 2015 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! 1. 6. luokilla opiskellaan yhtä tai kahta kieltä äidinkielen

Lisätiedot

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan

Lisätiedot

Lintu Sininen. Karjaan yhteiskoulun ja Karjaan lukion kouluruokala

Lintu Sininen. Karjaan yhteiskoulun ja Karjaan lukion kouluruokala Lintu Sininen Karjaan yhteiskoulun ja Karjaan lukion kouluruokala Karjaan yhteiskoulu ja Karjaan lukio Koulumme toimivat läheisessä yhteistyössä, samansuuntaisin arvoin ja toimintatavoin, lähtökohtana

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi 1. vuosiluokka syntymäaika 04.06.2011 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen

Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Lainsäädäntöä maahanmuuttajaoppilaiden opetukseen Tiina Pilbacka-Rönkä Valteri, Mikael 2.5.2017 Tiina Pilbacka-Rönkä PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS Valmistavan opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11

PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 2/2014 11 Aika 11.03.2014 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 9 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 133 10 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00. Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016 Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.01/2016 KOULTK 4 26.1.2016 Perusopetuslain 5 :n mukaan kunta

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00

-2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 -2, SIV-SU 2016-02-11 16:00 Kokouskutsu Torstaina 11.2.2016 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen, puheenjohtaja

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

Romanikielen oppimistulokset vuosiluokilla Mari Huhtanen

Romanikielen oppimistulokset vuosiluokilla Mari Huhtanen Romanikielen oppimistulokset 7. 9. vuosiluokilla 2015 Mari Huhtanen Arvioinnin toteuttaminen Romanikielen arviointi toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa. Arviointiin pyrittiin saamaan kaikki romanikieltä

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 22.5. 4.6.2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan noin 7500:lle huoltajalle Asteikon arvot

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 1/ Käsiteltävät asiat. 1 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 2 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4

PÖYTÄKIRJA 1/ Käsiteltävät asiat. 1 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 2 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 1/2012 1 Aika 13.03.2012 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 1 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 2 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 16.1.2018 Keravan varhaiskasvatus Mitä esiopetus on? Esiopetusvuosi on tärkeä vaihe lapsen elämässä ennen koulun aloittamista. Esiopetuksen tehtävänä on yhteistyössä

Lisätiedot

Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689

Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Maahanmuuttajien opetus Oulun kaupungin opetustoimessa hallinnon näkökulmasta Raimo Salo Erityisen tuen keskus Oulun kaupungin opetustoimi raimo.salo@ouka.fi 044 703 9689 Oulun kaupunki Opetustoimi Erityisen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 1/ Käsiteltävät asiat. 1 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 2 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4

PÖYTÄKIRJA 1/ Käsiteltävät asiat. 1 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. 2 Pöytäkirjantarkastajien valinta 4 UUDENKAARLEPYYN KAUPUNKI Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 1/2013 1 Aika 07.03.2013 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat Sivu 1 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 5. luokkien palvelukyky. Kauniainen. Tammikuu 2015

Pääkaupunkiseudun 5. luokkien palvelukyky. Kauniainen. Tammikuu 2015 Pääkaupunkiseudun. luokkien palvelukyky Kauniainen Tammikuu 201 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen arviointisuunnitelmaan.

Lisätiedot

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg Toiminta Toiminta koostuu ruotsinkielisestä esiopetuksesta, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta, 1. 9. vuosiluokan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35

Espoon kaupunki Pöytäkirja 35 13.03.2012 Sivu 1 / 1 1199/12.01.02/2012 35 Lukuvuoden 2012-2013 oppilaspaikoista päättäminen vuosiluokilla 7-9 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09) 816 52033 Astrid Kauber, puh. (09) 816

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa

Espoon kaupunki Pöytäkirja 153. 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa 23.09.2015 Sivu 1 / 1 3991/12.01.00/2015 153 Lukuvuoden 2016-2017 työ- ja loma-ajat suomenkielisessä perusopetuksessa, esiopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (5) 31 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopaisen ym. aloitteesta vieraan kielen oppimisen varhaistamisesta HEL 2016-012068 T 00

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015

HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015 HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015 Kunnanvaltuuston hyväksymä 2015-04-13, 58 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1 TAUSTA 1 2 KIELEN MERKITYKSESTÄ 2 3 NEUVONPITO JA

Lisätiedot

Järvenpään Yhteiskoulu

Järvenpään Yhteiskoulu Järvenpään Yhteiskoulu 16.5.2018 Arja Korhonen perusopetusjohtaja 16.5.2018 Järvenpään Yhteiskoulun opetuksen järjestelyistä Tulevan lukuvuoden järjestelyt koskettavat perusopetuksen oppilaiden ja henkilöstön

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimistulosten seurantaarviointi

Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimistulosten seurantaarviointi Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimistulosten seurantaarviointi keväällä 2010 Utvärderingen av inlärningsresultat i modersmål och litteratur våren 2010 Äidinkielen ja kirjallisuuden oppimistulokset 9.

Lisätiedot

Osa 1 Koulu työyhteisönä

Osa 1 Koulu työyhteisönä Sisällys Alkusanat...11 Osa 1 Koulu työyhteisönä Moniammatillinen yhteistyö ja oppilaiden kohtaaminen (Simo Rönty)...15 Jokaisella työntekijällä on oma vastuualueensa...15 Lapsi tarvitsee aikuisia...16

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Esimerkkejä Vaasa: Nivelluokat Jyväskylä: JOPO mmt oppilaille Kontiolahti: Jatkoluokat MOKU 18.9.2009 Vaasan nivelluokat 1 Nivelluokat

Lisätiedot

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka

MAOL 17.11.2012. Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka MAOL 17.11.2012 Ajankohtaiskatsaus Koulutusjohtaja Heljä Misukka Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013 2014 2015 2016 Esi-, 2017 perus- ja lisäopetuksen opsin perusteet

Lisätiedot

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Opetussuunnitelmassa päätetään perusopetuksen

Lisätiedot

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki

Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Alakoululaisten hyvinvointikysely 2017 Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 2,99 Heikko taso 3,0 3,19

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-03-08 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 8.3.2017 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto, kokoushuone Selecta Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Markku Pukkinen,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Yksi- vai kaksikielisiä kouluja? 13.3.2013 Bob Karlsson Johtaja Kielelliset oikeudet! Perustuslain näkökulmasta julkisen vallan tehtävänä on edistää perusoikeuksien

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan opetussuunnitelmaprosessissa? Miten tänä syksynä edetään? Aikataulu Valtioneuvoston

Lisätiedot

E. Tehtävätyyppi perusopetuksessa ja/tai lukiokoulutuksessa tässä oppilaitoksessa Katso vaihtoehdot luettelosta, kohta E.

E. Tehtävätyyppi perusopetuksessa ja/tai lukiokoulutuksessa tässä oppilaitoksessa Katso vaihtoehdot luettelosta, kohta E. OPETTAJAKOHTAISTEN TIETOJEN LOMAKE Peruskouluopetuksen ja lukiokoulutuksen opettajat 2008 Opettajan tiedot A. Opettajan sukunimi B. Opettajan etunimi D. Työsuhteen luonne tässä oppilaitoksessa (1.3.2008

Lisätiedot

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014

Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta. Laivaseminaari 27.11.2014 Pohjoisen yhteistyöalueen kommentteja perusopetuksen kieliohjelmaluonnoksesta 1 A1-kielenä kaikilla oppilailla alkaa englanti. Nykyiseen tuntijakoon verrattuna vuoden 2016 tuntijaossa yksi vuosiviikkotunti

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa:

Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona Aineisto osoitteessa: Tiedotustilaisuus koulutulokkaiden vanhemmille keskiviikkona 22.5.2019 Aineisto osoitteessa: www.lauta.edu.hel.fi Satu Hakulinen, rehtori Saara Kourouma, apulaisrehtori Solveig Korhonen, terveydenhoitaja

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä. Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki Opetusneuvos Kristiina Ikonen

Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä. Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki Opetusneuvos Kristiina Ikonen Eräitä oppilaan arvioinnin yleisiä kysymyksiä Kielitivolin koordinaattoritapaaminen Helsinki 5.11.2010 Opetusneuvos Kristiina Ikonen Oppilaan arvioinnin merkitys ja tehtävä opetussuunnitelman perusteissa

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70

Espoon kaupunki Pöytäkirja 70 09.04.2018 Sivu 1 / 1 827/2015 12.01.00 56 21.3.2018 70 Suomenkielisen perusopetuksen tuntijaon muuttaminen 1.8.2018 alkaen: varhennettu kielenopetus ja yläkoulun B1-kielen lisätunti (Pöydälle 21.3.2018)

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014

Perusopetuskysely Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Perusopetuskysely 2016 Koko perusopetus 2016, vertailut vuosiin 2013 ja 2014 Taustatietoja Kysely toteutettiin toukokuun lopulla 2016 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4099 oppilaan 7966:lle huoltajalle

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 4/

PÖYTÄKIRJA 4/ Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 4/2014 34 Aika 08.09.2014 klo. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 26 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 36 27 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Maaniitun koulun vanhempainilta klo

Maaniitun koulun vanhempainilta klo Maaniitun koulun vanhempainilta 24.1.2019 klo 18.00 19.00 1 Illan aiheita Ensimmäisen ja kolmannen luokan oppilaiden kielivalinnat Kirkonkylän alueen alkuluokkasuunnitelmat Oppimisen etenemisen arvioinnista

Lisätiedot

TULOKSET TARVEKARTOITUS. Hallstahammars kommun

TULOKSET TARVEKARTOITUS. Hallstahammars kommun TULOKSET TARVEKARTOITUS Hallstahammarin kunta liittyi suomen kielen hallintoalueeseen 1. tammikuuta 2010. Kunta on tehnyt Hallintoalueryhmän kanssa kartoituksen ruotsinsuomalaisten tarpeista ja toivomuksista

Lisätiedot

Vakaumusten tasa-arvo VATA ry / Petri Karisma (hallituksen puheenjohtaja) Yliopistonkatu 58 B (6. kerros) 33100 Tampere

Vakaumusten tasa-arvo VATA ry / Petri Karisma (hallituksen puheenjohtaja) Yliopistonkatu 58 B (6. kerros) 33100 Tampere Vakaumusten tasa-arvo VATA ry / Petri Karisma (hallituksen puheenjohtaja) Yliopistonkatu 58 B (6. kerros) 33100 Tampere Etelä-Suomen aluehallintovirasto Kirjaamo Birger Jaarlin katu 15 PL 150 13101 Hämeenlinna

Lisätiedot

Pietarsaaren seutu: Pedersöre Uusikaarlepyy Luoto Pietarsaari

Pietarsaaren seutu: Pedersöre Uusikaarlepyy Luoto Pietarsaari Pietarsaaren seutu: Pedersöre Uusikaarlepyy Luoto Pietarsaari 1. Hyvinvointikertomus Kunta Pietarsaaren seutu: Pedersöre Uusikaarlepyy Luoto Pietarsaari Valtuuston päätös laadinnasta ja tarkasteltavasta

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

Perusopetuskysely Koko perusopetus

Perusopetuskysely Koko perusopetus Perusopetuskysely 2018 Koko perusopetus 31.8.2016 Taustatietoja Kysely toteutettiin ajalla 25.4. 11.5.2018 Linkki kyselyyn lähetettiin Helmin kautta 4278 oppilaan noin 8400:lle huoltajalle Kyselyyn vastasi

Lisätiedot

Uudistuva aikuisten perusopetus

Uudistuva aikuisten perusopetus Uudistuva aikuisten perusopetus 15.5.2017 Leena Nissilä Teijo Koljonen Opetushallitus Turvapaikanhakijatilanteesta ja muusta maahanmuutosta johtuvat toimet OKM:n hallinnonalalla OKM: Ohjausryhmän ja valmisteluryhmän

Lisätiedot

Lahden englanninkielisten luokkien (0 9) toimintaperiaatteet Tiirismaan koulussa lukuvuonna 2014 2015

Lahden englanninkielisten luokkien (0 9) toimintaperiaatteet Tiirismaan koulussa lukuvuonna 2014 2015 Lahden englanninkielisten luokkien (0 9) toimintaperiaatteet Tiirismaan koulussa lukuvuonna 2014 2015 Tiedote vanhemmille Lahden englanninkieliset luokat 0-9 Lahden englanninkieliset luokat toimivat Tiirismaan

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 30.5.2016 Dnro 69/530/2015 Anne-Marie Brisson

OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 30.5.2016 Dnro 69/530/2015 Anne-Marie Brisson OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Hallitusneuvos 30.5.2016 Dnro 69/530/2015 Anne-Marie Brisson Yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osasto MUNKKINIEMEN KOULUTUSSÄÄTIÖ SR:N PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät

Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät Inklusiivisen valmistavan opetuksen alueelliset koulutuspäivät 20.-30.3.2017 Sisältö 1.Valmistavan opetuksen tavoite 2.Kenelle opetus on tarkoitettu 3.Opetuksen toteuttamisen eri tavat 4. Resurssit 5.

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto POL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2014 1 (5) 51 Soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen perusteet HEL 2014-004410 T 12 00 01 Päätös päätti seuraavista soveltuvuuskoepainotetun opetuksen toteuttamisen

Lisätiedot

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA

TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA 2008-2010 TUTUSTU TUNNE ARVOSTA SUOJELE SYVENNÄ TIETOA JA TAITOA hanke Miksi? OPS:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen Yhteyksien luominen koulujen ja Turun alueen luonto- ja kestävän kehityksen

Lisätiedot

Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa Kieli sosiaali- ja terveydenhuollossa Kielelliset oikeudet kuuluvat yksilön perusoikeuksiin. Omakielinen sosiaali- ja terveydenhuolto on tärkeä osa ihmisen perusturvallisuutta kaikissa elämän vaiheissa.

Lisätiedot

Valmistava opetus Oulussa. Suunnittelija, vs. kulttuuriryhmien palveluiden koordinaattori Antti Koistinen

Valmistava opetus Oulussa. Suunnittelija, vs. kulttuuriryhmien palveluiden koordinaattori Antti Koistinen Valmistava opetus Oulussa Suunnittelija, vs. kulttuuriryhmien palveluiden koordinaattori Antti Koistinen Turvapaikanhakija Turvapaikanhakija= Turvapaikanhakija on henkilö, joka on kotimaassaan joutunut

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2008

Kouluterveyskysely 2008 Tiedosta hyvinvointia Kouluterveyskysely 1 Kouluterveyskysely 2008 Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja Lapin läänit peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat muutokset 2000 2008 sukupuolten väliset erot vuonna 2008

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

Varjomaailma sarjakuvan ja verkkosivuston vastaanotto. Tuuli Erkko Varjomaailma hankkeen loppuseminaari 12.5.2008

Varjomaailma sarjakuvan ja verkkosivuston vastaanotto. Tuuli Erkko Varjomaailma hankkeen loppuseminaari 12.5.2008 Varjomaailma sarjakuvan ja verkkosivuston vastaanotto Tuuli Erkko Varjomaailma hankkeen loppuseminaari 12.5.2008 Varjomaailma sarjakuva Sarjakuvaa jaettiin 70 000 kappaletta yli 1000 kouluun, koko Suomen

Lisätiedot

Vesimolekyylien kiehtova maailma

Vesimolekyylien kiehtova maailma Vesimolekyylien kiehtova maailma Luokka-aste Oppitunti molekyylimallinnuksesta oli suunniteltu 8. luokan oppilaille. Tavoitteet Tavoitteena on tarkastella kemiallista mallia ja syventää kemiallisen mallin

Lisätiedot

Asunto Oy Törninpyörä Satamakatu 11 57130 Savonlinna

Asunto Oy Törninpyörä Satamakatu 11 57130 Savonlinna :n tontti ja naapurit kuva vuodelta 1936. Seurahuone paloi 1949 ja uusi rakennus valmistui 1956. Riitta Rautiainen :n tontin ja rakennukset omisti kauppias Willian Järviö. Vuosina 1889-1016 ranennuksessa

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA OPETTAJAN- KOULUTUKSESSA

OPETUSSUUNNITELMA OPETTAJAN- KOULUTUKSESSA OPETUSSUUNNITELMA OPETTAJAN- KOULUTUKSESSA Opetussuunnitelman käsittely opettajankoulutusten opetussuunnitelmissa TIIVISTELMÄ TILANNEKATSAUS KESÄKUU 2012 Opetussuunnitelma opettajankoulutuksessa Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Helsinki. Maaliskuu 2014

Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky. Helsinki. Maaliskuu 2014 Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Helsinki Maaliskuu 2014 Väittämät / Helsinki vs. koko pk-seutu Koulupaikka, oppimiskäsitys ja -ympäristö Helsinki=960: Väittämien jakaumat Vuosivertailu Helsinki

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun Kauppiaskadun koulurakennus peruskorjataan kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Vuosiluokkien

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA 3/2012 1. Käsiteltävät asiat. 18 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 22. 19 Pöytäkirjantarkastajien valinta 23

PÖYTÄKIRJA 3/2012 1. Käsiteltävät asiat. 18 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 22. 19 Pöytäkirjantarkastajien valinta 23 Sivistystoimen suomenkielinen jaosto PÖYTÄKIRJA 3/2012 1 Aika 10.09.2012 kl. 18.30 Paikka Metsäkulman koulu Käsiteltävät asiat 18 Kokouksen avaaminen, laillisuus ja päätösvaltaisuus 22 19 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot