MAITIAISLAHDEN TUOTANTOMAISEMA ANALYYSIT JA KEHITTÄMINEN TULEVAISUUDESSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAITIAISLAHDEN TUOTANTOMAISEMA ANALYYSIT JA KEHITTÄMINEN TULEVAISUUDESSA"

Transkriptio

1 MAITIAISLAHDEN TUOTANTOMAISEMA ANALYYSIT JA KEHITTÄMINEN TULEVAISUUDESSA TKK, A-osasto, MA Tuotantomaisema -studio, kevät 2006 ja Katarina Surakka

2 SISÄLLYS Johdanto 3 Analyysit 4 Maisemarakenne 4 Vesistöt 6 Yhdyskuntarakenne 7 Liikennekysymykset 8 Reumasäätiön sairaala StoraEnso Packaging StoraEnso Heinolan Flutingtehdas UPM Heinolan saha Kasvillisuus ja eläimistö 10 Tuotantolaitokset 11 StoraEnso Packaging 11 Historia Nykyisin Suhde ympäristöön UPM Heinolan Vaneritehdas 12 Historia Nykyisin UPM Heinolan Saha 13 Historia ja nykypäivä Suhde ympäristöön StoraEnso Heinolan Flutingtehdas 14 Historia Nykyisin Suhde ympäristöön Muut tehtaat Maitiaislahden rannalla - historia 15 Teollisuuden vaikutus kaupungin kehitykseen 1900-luvulla 15 Maitiaislahden vesiensuojelun historia 16 Reumasäätiön sairaala 17 Historia Nykyisin SWOT 17 Vahvuudet Heikkoudet Mahdollisuudet Uhat Tulevaisuudennäkymät 18 Kehitysmahdollisuudet 18 0-visio kehitys jatkuu nykyisellään 1-visio teollisuus taantuu vähän 2-visio teollisuus häviää Maitiaislahden rannoilta Suunnitelmat 19 Eri alueiden luonne-erot 19 Liikenne 20 Läpiajokielto 20 Uusi kiertoliittymä ja kevyenliikenteen väylä 20 Reitistö kevyelle liikenteelle 21 Maitiaislahden reitistö Sahanniemen reitti Reuna-alueet Ruovikkoreitti Lähteet 27 Kirjalliset lähteet Karttalähteet Kuvalähteet Haastattelut Internet-lähteet Kannen kuva: näkymä Flutingtehtaan pihalla maaliskuussa 2006.

3 Heinolan kaupunki Johdanto Tässä harjoitustyössä tutkitaan Heinolan Maitiaislahden ympäristöä tuotantomaiseman kysymysten kannalta. Maitiaislahti sijaitsee välittömästi Heinolan keskustan tuntumassa, joten alueelle kohdistuu runsaasti virkistyskäyttöpaineita. Lahden rantaa kiertää paikoin ulkoilureitti ja pohjukkaan on rakennettu lintutorni. Puunjalostusteollisuutta on vanhastaan keskittynyt Maitiaislahden rannoille, sillä paikka oli edullinen uiton kannalta, raaka-ainetta oli saatavilla helposti ja markkinat olivat lähellä. Lahden länsirannalla on asuin- ja teollisuusalueita. Osa lahden kallioista ja metsäistä itärantaa on kaavoitettu virkistysalueeksi. Maitiaislahti on rehevöitynyt. Lahden pohjukassa on laaja ruovikkoalue, joka on arvokas sekä linnustollisesti että kasvillisuuden kannalta. Maitiaislahdelle on vuosien saatossa tehty lukuisia erilaisia selvityksiä sekä eritasoiseen kunnostukseen tähtääviä kunnostussuunnitelmia. 1 Kuva 1: Ortokuva Maitiaislahden alueesta 1:

4 3 4 Analyysit Maisemarakenne Maitiaislahti on kapea ja matala lahdelma, joka eroaa Kymenvirrasta pohjoiseen. Se sijoittuu Heinolan harjun ja Kuikkavuoren korkean selänteen väliin jäävään pohjois- eteläsuuntaiseen murroslaaksoon. Maitiaislahden ympäristön maisema on pienipiirteistä ja vaihtelevaa, moreeni- ja kallioselännettä. Painanteissa on paikoitellen pieniä soistumia. Alueen korkeustaso vaihtelee välillä m merenpinnasta. Rinteet ovat paikoitellen jyrkkiä, ja maasto on suuntautunut lähes eteläpohjoissuuntaiseksi. Maaperä on pääasiassa moreenia. Kallioperä Maitiaislahden rannoilla on amfiboliittia sekä kvartsi- ja granodioriittia. Maitiaislahden lähsipuolella kulkee Heinolanharju, joka yhtyy Heinolan eteläpuolella Salpausselkään. Maiseman solmukohta syntyy Maitiaislahden länsipuolella Jyrängön virran puhkaistessa harjun. Maitiaislahden alueella olevia, maisemaa jäsennöiviä hierarkisia pisteitä ja maamerkkejä ovat teollisuuslaitosten korkeat piiput, Reumasaaätiön sairaala ja Harjun vesitorni. 2 Kuva 2: Topografia Maitiaislahden alueella n. 1: Kuva 3: Ote kallioperäkartasta 1: Kuva 4: Ote maaperäkartasta 1:

5 6 Kuva 5: Maiseman visuaalinen luonne 1: Kuva 6: Maitiaislahden maisemarakenne 1: Kuvat 7 ja 8: Näkymät Heinolan keskustan rautatiesillalta 30-luvulla ja syksyllä Keskellä on Koskensaari. Kaukomaisema ei juuri ole muuttunut, Sahanniemen savupiippu näkyy selvästi. Heinolan kaupunginmuseon kuva-arkisto 5 7 8

6 Vesistöt Maitiaislahden valuma-alue on pinta-alaltaan noin 6,20 km 2. Valumaalueella sijaitsee myös Uudenriihenlampi, jonka vedet laskevat Maitiaislahteen. Lahti on pituudeltaan noin 3 km ja leveimmältä kohdaltaankin vain 400 m leveä. Lahden keskisyvyys on 2,9 metriä ja syvin kohta 10,6 metriä. Vetensä Maitiaislahti saa pääasiassa Kymenvirrasta lahden eteläosassa olevan, noin 34 metriä leveän ja neljä metriä korkean rautatiesillan aukon kautta. Muita vesiä tulee vähäisissä määrin muutamasta metsäpurosta ja pienehköstä ojasta. Veden vaihtuvuus on hidasta; veden teoreettinen viipymä on noin 12 kuukautta. (Maitiaislahden kunnostussuunnitelma 1990.) Muodoltaan pitkän ja kapean Maitiaislahden veden laatu on huonontunut suualueen ylittävän rautatiesillan rakentamisen jälkeen. Silta ehkäisee veden vaihtumista lahdessa. Maitiaislahden pohjoisosassa, nykyisen lintutornin paikkeilla on aiemmin ollut yleisesti käytetty autonpesupaikka. Veden laadussa pyritään I-tasoon, vaikkakaan tarpeellisia kunnostustoimenpiteitä ei ole voitu tehdä. Maitiaislahden hapettomat syvänteet hyötyisivät hapettamisesta. Nykyisin vesi on uimavedeksi kelvollista, mutta uimarantaa ei Maitiaislahdelle ole perustettu. Maitiaislahden kalat kelpaavat ihmisravinnoksi. Veden hidas vaihtuvuus edesauttaa ravinteiden sisäistä kiertoa Maitiaislahdessa ja lisää lahden rehevöitymistä. Lahden rantoja on siivottu roskista ja vaneritehdas on poistanut lahden pohjasta uppotukkeja, jotka ovat jäämiä entisajan uitoista ja tukkien varastoimisesta Maitiaislahdelle. Jätevesien purku maitiaislahteen on aiheuttanut ruovikoitumista. Tämä näkyy nykyisinkin epämääräisenä alueena UPM Packaging:n kohdalla, vaikka jätevesien purku on jo loppunut vuosia sitten. (Sinikka Koikkalaisen haastattelu ) Heinolan kaupungin vesihuoltolaitos otti käyttöön kaupungin keskuspuhdistamon Sahanniemessa Puhdistamo saneerattiin vuonna 1996 ja vuonna 2006 on käynnissä laitoksen kattaminen. (Heinolan kaupungin www-sivut ) 9 Kuva 9: Maitiaislahden valuma-alue 1: Päävedenjakajat on merkitty paksulla viivalla, sivuvedenjakajat ohuella.

7 Kaavatilanne Päijät-Hämeen maakuntavaltuusto hyväksyi uuden maakuntakaavaehdotuksen maakuntahallituksen esityksen mukaisena. Kansallinen kaupunkipuisto on rajattu kaavaan. (Kuva 11) Konniveden rannoille on laadittu rantaosayleiskaava, mutta Maitiaslahden ja Rautsalon alueet eivät kuulu kaavaan. Maitiaislahden alueen asemakaavat ovat pääosin luvuilta. Yhdyskuntarakenne Sahanniemestä luoteeseen sijaitsee Tommolan pientalovaltainen asuinalue. Kerrostaloja on lähinnä Tommolankadun ja Vuorikadun varrella. Tommolan kansakoulu on alkujaan vaneritehtaan rakennuttama. Alueella on lähikauppa, mutta muuten palvelut sijaitsevat lähinnä keskustassa, jonne on hyvät yhteydet. Tommolassa on uimaranta Kymin rannalla. Kuva 10: Maitiaislahden ympäristö tyypiteltynä luonteensa mukaan 1: Kuva 11: Ote Päijät-Hämeen maakuntakaavaehdotuksesta

8 Liikennekysymykset Tommolan alueen läpi ajavat monen tuotantolaitoksen kuljetukset. Raskaan liikenteen suuri määrä asuinalueella koetaan ongelmaksi, varsinkin kun kevyen liikenteen yhteydet eivät kaikilta osin ole kunnossa. Lakeasuontieltä eteenpäin Tommolaan on tarve kevyen liikenteen reitille. Seuraavassa käydään läpi liikennekysymystä alueen eri yritysten kannalta. Reumasäätiön sairaala Taksiliikenne ja muu asiakasliikenne Reumasäätiön sairaalalle on vilkasta, lisäksi päivittäin tapahtuu huoltoajoa tontille. Keskimäärin liikennettä Reumalle tulee noin ajoneuvoa vuorokaudessa. StoraEnson Flutingtehtaalle kulkeva raskas ajoneuvoliikenne koetaan Reumalla ongelmana. Raskas liikenne vaarantaa hitaasti kulkevien jalankulkijoiden turvallisuuden heidän ylittäessään Tampellantietä. Reumalta kaupunkiin on opiskelijatöinä suunnitteilla virkistysreitti, jonka varrelle tulisi ympäristötaideteoksia. (Jaana Pollarin haastattelu ) StoraEnso Packaging Raaka-aineet ja valmiit tuotteet kuljetetaan rekoilla, rautatietä on käytetty Venäjän-kuljetuksiin vähäisessä määrin. Nykyisin liikennettä on keskimäärin 30 rekkaa vuorokaudessa ja määrän odotetaan lisääntyvän. Liikenne kulkee Tommolan kautta. (Jouni Lieskallion haastattelu Kartta 12: Liikenne tuotantolaitoksiin Maitiaislahden alueella 1:

9 StoraEnso Heinolan Flutingtehdas Raaka-aineen kuljetukset tehdään pääosin rekoilla, joita saapuu tehdasalueelle keskimäärin 50 kappaletta vuorokauden aikana. Valmiiden tuotteiden kuljetukset hoidetaan nykyisin junalla ja rekoilla. Niiden osuudet kuljetuksista ovat yhtä suuret. Rautatien käyttöä pyritään lisäämään tulevaisuudessa. Nykyisin radalla on liikennettä arkipäivisin klo 6-7, klo 9-10 ja klo (Matti Nurmisen haastattelu ) Puuraaka-aine tuodaan tehtaalle autolla tai junalla. Käytetty puuraakaaine tulee pääosin Suomesta ja lisäksi pieniä määriä Venäjältä. Keskimääräinen puunhankintasäde on km. Flutingtehtaalle kuljetetaan vuosittain raaka-aineita, kemikaaleja, tarveaineita sekä asiakkaalle puolestaan valmista tuotetta, flutingia, yhteensä noin miljoonan tonnin edestä. Vuonna 2003 tavaravirtaa kuljetti autoa ja junavaunua. Flutingin ja puuraaka-aineen toimituksissa pyritään kasvattamaan junaliikenteen osuutta. (StoraEnso, 2003.) UPM Heinolan saha Sahalle saapuvia kuorma-autoja ja täysperävaunurekkoja on vuorokaudessa noin 120. Nykyisin rekat ajavat Sahanniemeen Heinolan keskustan puistoalueen läpi Lampikatua tai Urheilukatua pitkin. Tommolan kautta kulkevaa rekkaliikennettä voisi vähentää. Sahalla myönnetään meluongelma, joka syntyy kun rekkaliikenne kulkee Tommolan asuinalueen läpi. UPM Sahalla on ongelmia tontin sisäisen liikenteen kanssa. Kävelijät ja raskas liikenne kulkevat tontilla sekaisin toistensa lomassa, mikä aiheuttaa ongelmia turvallisuuden kanssa. Saha ei ole vuosiin käyttänyt rautatien pistorataa, koska rautatiekuljetuksia ei koeta kilpailukykyiseksi. (Keijo Porkan haastattelu ) 13 Kuva 13: Liikenteen ongelmakohdat Maitiaislahden alueella 1:

10 Alapeteri et. al. 15 Suupohjan lintutieteellinen yhdistys Kasvillisuus ja eläimistö Heinola kuuluu eteläboreaaliseen vyöhykkeeseen, ilmastoltaan rikkaaseen Lounaismaan ja Järvisuomen raja-alueeseen. Moreenipeitteisten metsämaiden kasvillisuus on rehevää. Heinolalle tyypillisiä ovat havupuuvaltaiset tuoreet ja lehtomaiset kankaat. Maitiaislahden rannoilla kasvaa koivua ja tervaleppää, havumetsät ovat melko kuusivaltaisia (Alapeteri et.al. 2005) 16 Tommolan asuinalueella on rakennettuja puistoja. Tehdasalueiden ja muiden rakennettujen alueiden väliin on jäänyt rakentamattomia reuna-alueita. Näiden joutomaiden kasvillisuus on monimuotoista puu- ja pensaskasvillisuutta. Radanvarret tarjoavat kasvupaikan karun maan kasveille ja rannat suosivat kosteikkokasveja. Maitiaislahdella pesii tai ruokailee kaupunkiolosuhteet huomioon ottaen yllättävän monipuolinen lintulajisto. Rantametsävyöhykkeessä esiintyviä lajeja ovat mm. pajulintu, lehtokerttu ja harakka. Rantavyöhykkeen lajeja ovat mm. ruokokerttunen, västäräkki ja pajusirkku. Vesiympäristössä pesivät kalalokki, sinisorsa, silkkiuikku ja haapana. Lintuharrastajien mielestä Maitiaislahdella on merkitystä lintujen levähdys- ja ruokailupaikkana, vaikka se ei varsinainen lintuvesi olekaan. Maitiaislahden pohjoisosat tulisikin heidän mukaansa säilyttää lehtipuuvaltaisena ja riittävän avoimena. Nisäkkäistä ei ole tehty erillistä tutkimusta, mutta alueella on havaittu mm. metsäjäniksiä ja piisamin talvipesiä. (Maitiaislahden kunnostussuunnitelma 1990.) Kuva 14: Kasvillisuustarkastelu Rautsalon alueella. Kuvat 15 ja 16: Maitiaislahdella esiintyvät ruokokerttunen ja haapana. Kuva 17: Rautsalon metsäinen selänne lahden toiselta puolelta nähtynä. Lahden länsirannalla on havaittu kalliosinisiipeä noin kymmenen vuotta sitten tehdyssä kartoituksessa. Viime vuosina ei esiintymää ole uudestaan kartoitettu. Ympäristötoimiston mielestä lahdenpohjukka saisi jäädä luonnontilaiseksi ruovikoksi, joka nykyisellään tarjoaa elinympäristön useille linnuille. (Sinikka Koikkalainen, haastattelu ) 10

11 Tuotantolaitokset StoraEnso Packaging Historia Heinolan Pahvi Oy aloitti 30-luvulla. Se sai 5 hehtaarin tontin 1934 Faneritehtaan vierestä aluksi vuokralle ja myöhemmin omistukseensa. Tehtaan toimialana oli valmistaa ja myydä pahvi-, kartonki- ja paperiteollisuusalaan kuuluvia tuotteita käyttäen raaka-aineenaan jätepaperia, selluloosaa, lumppuja ja puumassaa. (Enden, 1989) 18 Myöhemmin pahvitehdas päätyi Tampellan omistukseen. Osa Fluting-tehtaan aallotuskartongista jatkojalostettiin Tommolan aaltopahvitehtaassa, joka sai nimen Tambox. (Herranen, 1989) Nykyisin StoraEnso Packaging käyttää raaka-aineenaan fluting-tehtaan aallotuskartonkia, joka tuodaan rekoilla Maitiaislahden ympäri. Pintakartonki tulee rekoilla Euroopasta. Packaging on erikoistunut nopeisiin toimituksiin ja pieniin sarjoihin, asiakkaat ovat suurelta osin kotimaasta. (Jouni Lieskallion haastattelu ) Suhde ympäristöön 19 Kuva 18: Indeksikartta Maitiaislahden ympäristöstä. Kuva 19: Packagingtehtaan julkisivua Maitiaislahdelle. Tuotannossa tarvittava höyry tehdään omalla tontilla, sähkö ostetaan valtakunnanverkosta. Maitiaislahden rannassa on vanha pumppaamo, josta otetaan jäähdytysvettä tehtaalle. Vuodesta 1986 alkaen on tuotannossa syntyneet värivedet puhdistettu omassa puhdistuslaitoksessa, muut jätevedet johdetaan kaupungin viemäriverkkoon. Jätehuolto on tehokasta, omalle tontille ei jää mitään. Tuotannossa syntyvä pahvin leikkuujäte viedään fluting-tehtaan raaka-aineeksi, energiajäte kuljetetaan Lahteen ja ongelmajätteet Riihimäelle. (Jouni Lieskallion haastattelu ) 11

12 EnsoGutzeit Oy:n Heinolan tehtaiden arkisto EnsoGutzeit Oy:n Heinolan tehtaiden arkisto UPM Heinolan Vaneritehdas Historia Vuonna 1928 kaupunki vuokrasi maa-alueen Maitiaislahden rannalta, Levonniemestä Heinolan Faneri Oy:n tehdaslaitosta varten. Raakaaineenaan vaneritehdas käytti pääosin koivutukkeja, jotka uitettiin Kymijoen yläpuolista vesistöä pitkin Maitiaislahdelle tehtaan rantaan, mistä ne nostettiin kuljettimia pitkin tehtaalle. Valmis faneri voitiin kuljettaa tehtaalta ostajille junalla kaupungin asemalta vedettyä pistoraidetta pitkin. (Enden, 1989) Fanerin sorvaamo ja maalaamo aloittivat toimintansa Sahanniemen kärjessä Samassa yhteydessä vuokrattiin tämän niemen ja Rullatehtaan sahan välinen alue Kymen rannalta sekä niemen ja Pahvitehtaan välinen rantakaistale Maitiaislahden puolelta yhdessä näihin liittyneiden vesialueiden kanssa. (Enden, 1989) Nykyisin Nykyisin vaneri työllistää noin 270 henkilöä ja tuottaa vuodessa noin m3 koivujalosteita. Raaka-aineen ja valmiiden tuotteiden kuljetukset hoidetaan rekoilla. Raaka-ainetta ei nykyisin enää varastoida vedessa (UPM-kotisivut) 22 Kuva 20: Sisäkuva Faneritehtaalta 1930-luvulla. Tehdas oli tärkeä naisten työllistäjä kaupungissa. Kuva 21: Vaneritehtaan näkyvyys Heinolassa. Kuva 22: Faneritehdas

13 UPM Saha UPM Heinolan Saha Historia ja nykypäivä Ensimmäinen saha perustettiin paikalle vuonna UPM:n Saha tuottaa nykyään sahatavaraa puusepänteollisuuteen esimerkiksi ikkunoiden valmistukseen. Heinolan kaupunginmuseon kuva-arkisto Puolet tehtaalle tulevasta valikoidusta männystä tulee UPM:n Kankaanpään tehtailta, puolet suoraan metsästä. Sahalle ei tapahdu enää minkäänlaista uittoa, eikä raakapuuta seisoteta vedessä, sillä se aiheuttaa epätasaisen värin kuultovärjättyyn puuhun. Tontilla on varastossa puuta noin 3 päiväksi, mikä on todella vähän verrattuna muihin sahoihin. Valmistavara taas on pihassa normaalisti noin 0-7 päivää. Kierto on nopeaa. Sahanniemellä, avoimella paikalla, lähellä rantaa säilytetään kasoissa haketta, kuoria ja purua. Suuri osa tästä materiaalista saadaan myytyä eteenpäin. Esimerkiksi purua myydään viereisen kuitulevytehtaan käyttöön ja hiekkahakesekoitusta puutarhayritykselle mullaksi. (Keijo Porkan haastattelu ) Kuva 23: Kuva etelästä päin keskustaan noin vuodelta Metsäinen Sahanniemi kuvassa oikealla. Samoin ensimmäiset uudet Tommolan talot. Joessa näkyy merkkejä tukinuitosta. Kuva 24: Ilmakuva sahanniemestä. Kuva 25: Sahanniemen julkisivua Kymin virralle päin. Oikeassa reunassa näkyy kuitulevytehtaan savupiippu. Maija Rautamäki Suhde ympäristöön Saha saa käyttämänsä sähkön StoraEnsolta sekä kaupungin sähkölaitokselta. Rautatien pistoradan varrella on Sahan höyrynsiirtoputkia ja sähkönsiirtolinjoja. Sahan tontilla Sahanniemen kärjessä, rannan välittömässä läheisyydessä on trukkipalvelun halli sekä lumen varastointialue. Rannassa on joitakin vanhoja uiton paikkoja. Käytöstä poistetut ratakiskot ulottuvat rantaan saakka pienelle niemelle. Tontilla on täytetty täyttöluvilla muitakin kohtia rannasta. Sahalla on suunnitelmia täyttää lisää rantaa lähellä rautatiesiltaa. Sahalla käytetään vain vähän vettä sahojen jäähdyttämiseen. Koko alueella ei ole viemäriä. Jätevesi, jota vuodessa syntyy n. 450 m 3, viedään pois tankkiautoilla. Sahalla ei nykyään käytetä mitään myrkkyjä. Ennen sahatavaraan on käytetty homehtumisenestoainetta KY5. Tontille kaivataan paikoin tuulensuojaa. Siperianpihtoja sekä pensaita on jo istutettu pihalle. Ennestään tontin keskellä on lepikko sekä niemen kärjessä koivikko, molempia on harvennettu. Purukasojen eteläpuolella on tuulensuojapuuryhmä. Rantaluiskat on pyritty pitämään luonnonmukaisena. Osin ne ovat kuitenkin paljaat. Täytöissä on kasvillisuutta, mm. kurttulehtiruusua, joka estää massan valumista. (Keijo Porkan haastattelu ) 25 13

14 26 StoraEnso Heinolan Flutingtehdas Historia Tampellan tehtaat saatiin ponnistelujen jälkeen Heinolaan. Yhtiö osti 105 hehtaarin tontin Rausalosta ja Rautsaaren kärjestä. Kaupungin tuli rakennuttaa Maitiaislahden yli Rautsaloon johtava rautatiepenger sekä tehdasalueelle johtavat tiet. Kartongin valmistaminen alkoi vuoden 1961 alussa. Raaka-aineena käytettiin pääasiassa koivua, joka kuljetettiin tehtaalle pääasiassa kuorma-autoilla. Vain noin 15 prosenttia koivusta saapui tehtaalle uittamalla. Valmis tuote, kartonki, myytiin pääosin ulkomaille. (Herranen, 1989) Nykyisin Puunkäsittelyn, sellu- ja kartonkitehtaan lisäksi tehdasintegraatti käsittää jätevesilaitoksen, teollisuuskaatopaikan ja voimalaitoksen, joka tuottaa energiaa tehtaan prosessien tarpeisiin ja Heinolan kantakaupungille kaukolämpöä. Kuva 26: Puutavaran kuljetusvaunuja flutingtehtaan pihalla. Kuva 27: Flutingtehtaan näkyvyys Heinolassa. Kuva 28: Flutingtehtaan näkyvyys Konnivedelle. 27 Suhde ympäristöön Heinolan Flutingtehdas ottaa tarvitsemansa veden tehtaalle viereisestä Kymenvirrasta. Vuonna 2003 Heinolan Flutingtehdas käytti 10 milj. m 3 vettä, josta jäähdytysvesien osuus oli 50 %. Pidemmän ajan keskivirtaama Kymenvirrassa on 241 m 3 /s. Vuonna 2003 Heinolan Flutingtehdas otti vettä Kymenvirrasta keskimäärin 0,33 m 3 /s. Vesi puhdistetaan tehtaan vedenkäsittelylaitoksella mekaanisesti ja kemiallisesti. Puhdistuksen taso ja käytettävä puhdistusprosessi riippuvat veden käyttökohteesta. (StoraEnso, 2003.) Maija Rautamäki Tehdasintegraatin oma voimalaitos tuottaa tehtaan prosessien tarvitseman lämpöenergian sekä suurimman osan tarvittavasta sähköenergiasta. Lisäksi tehtaan voimalaitos on toimittanut Heinolan kantakaupungille vuodesta 1982 alkaen kaukolämpöä. Vuonna 2003 lähes kaikki (98 %) kantakaupungissa käytettävästä kaukolämmöstä oli peräisin Flutingtehtaalta. (StoraEnso, 2003.) Teollisuuskaatopaikkajätteistä suurin osa on energiantuotannossa syntyvää tuhkaa ja petihiekkaa sekä sellutehtaan kemikaalikierrosta poistettavaa soodasakkaa. Jätejakeet lajitellaan lähellä tehdasaluetta olevalle kaatopaikalle. (StoraEnso, 2003.) Flutingtehtaan tontilla sijaitsevalle, omalle kaatopaikalle päätyy lähinnä tuhkajätettä. (Matti Nurmisen haastattelu ) 28 14

15 Heinolan kaupungin historia 2, Endén Heinolan kaupunginmuseon kuva-arkisto Muut tehtaat Maitiaislahden rannalla - historia Maitiaislahden rannat olivat jo 1930-luvulla kokonaan teollisuuden hallussa. Alueella toimi Nahkatehdas kaupunkia lähinnä ja seuraavana Rullatehdas. Faneritehtaan sorvaamo ja maalaamo olivat Sahanniemen kärjessä, Pahvitehdas nykyisen Packagingin paikalla ja Faneritehdas omalla paikallaan. (Enden, 1989) Maitiaislahden itärannalla toimi myös Wiborg Wood Companyn puulaatikkotehdas vuodesta 1948 alkaen noin viidentoista vuoden ajan. Heinola Wood jatkoi toimintaa samalla paikalla kymmenen vuotta valmistaen elementtirakenteita. (Herranen, 1989) Zachariassen-yhtymään kuulunut kuitulevytehdas valmistui 1949 Sahanniemen kärkeen. Samoin kuin Faneritehtaalla toimi kuitulevytehtaan yhteydessä höyryvoimalaitos. Zachariassenin tuotantolaitokset myytiin vuonna 1975 Enso-Gutzeitille, jonka jälkeen ne päätyivät vuonna 1985 perustetun Suomen Kuitulevy Oy:n omistukseen. (Herranen, 1989) Teollisuuden vaikutus kaupungin kehitykseen 1900-luvulla Vaneritehtaan perustaminen teki mahdolliseksi rautatien ulottamisen kaupunkiin. Vaneriteollisuus oli runsaasti työvoimaa kysyvää, eikä sukupuolta katsottu rajoittavaksi tekijäksi. Tehtaan ympärille syntyi oma teollisuusyhdyskunta työnjohdolle rakennettuine puisine funkistaloineen ja työväestön vaatimattomampine asumuksineen. (Enden, 1989) Kaikkiaan Faneritehdas rakennutti Heinolaan yli 400 asuntoa. Faneritehdas rakennutti myös kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen perusteella kansakoulun Tommolaan. (Herranen, 1989) 29 Heinolan kaupungin historia 2, Endén Myöhemmin, 1960-luvulla Tampella rakennutti vuokra-asuntoja työntekijöilleen. Sekä Rautsaloon että Tommolaan valmistui kolme kerrostaloa. Työvoimapulan aikana 1970-luvun alussa Zachariassen-yhtiö hankki työvoimaa Itä- ja Pohjois-Suomesta. Työntekijöiden asuttamiseksi yhtiö rakennutti yhdeksän kerrostaloa. Heinolan teollisuus on sotien jälkeen ollut kaupunkilaisten huomattavin työnantaja aina 1980-luvun alkuun saakka. (Herranen, 1989) 30 Kuva 29: Heinolan keskusta Niityt ulottuvat Maitiaislahden pohjukan rantaan, mutta Sahanniemi on vielä täysin rakentamatonta metsää. Kuva 30: Erkki Kaalamon tekemä Heinolan asemakaavaehdotus 30-luvan alusta. Kuva 31: Ensimmäiset uudet asuinrakennukset rakentuvat Tommolaan 30- luvulla. Kuva 32: Käkikadun omakotitaloalue Tommolassa maaliskuussa

16 Heinolan kaupunginmuseon kuva-arkisto Maitiaislahden vesiensuojelun historia Vesien saastuminen näkyi aluksi pahimpana Heinolan kaupungin alapuolisessa Kymijoessa. Vuonna 1962 erityisesti Maitiaislahti todettiin pahoin saastuneeksi. Jätevedet olivat rikastuneet ravinteiksi muutenkin rehevään lahteen. Vuonna 1966 Maitiaislahden pohjasta löydettiin huomattavaa happivajausta, jopa lähes hapetonta vettä. Maitiaislahdessa pilaantumista edistivät Reumasäätiön sairaalasta sinne johdetut jätevedet sekä lahteen uitetusta puutavarasta irronnut kuoriaines. Maitiaislahden suun ja Rautsaaren länsipuolen välinen alue oli voimakkaasti likaantunut kaupungin sekä teollisuuslaitosten jätevesien vuoksi. Vuonna 1968 Maitiaislahden pelastaminen arvioitiin mahdottomaksi. 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa teollisuuslaitokset aloittivat toimet jätevesiensä puhdistamiseksi. (Herranen, 1989) 33 Kuva 33: Talvisessa ortokuvassa näkyy sulana virtaava Kymin virta sekä jäätynyt Maitiaislahti. Kuva on 30-luvulta. 16

17 34 35 Kuva 34: Ilmavalokuva Reumasäätiön sairaalasta. Maitiaislahden toisella puolella näkyy vaneritehdas. Reumasäätiön sairaala / Lentokuva Vallas Oy Reumasäätiön sairaala Historia Reumasairaala päätettiin sijoittaa Heinolaan muun muassa siksi, että kaupunki oli asiantuntijalausunnon mukaan Suomen lämpimin ja vähäsateisin paikkakunta. Reumasäätiön sairaala ehdotettiin rakennettavaksi Maitiaislahden takaiseen harjumaastoon. Sairaala aloitti toimintansa Sairaala teki kaupunkia tunnetuksi ympäri maan ja laajemmaltikin. (Herranen, 1989) Nykyisin Luonto ja liikkuminen luonnossa ovat Reuman asiakkaille tärkeitä, samoin näkymät Maitiaislahdelle. Liikuntarajoitteisille kulku Maitiaislahdelle on aika vaikeaa jyrkän rinteen takia, ja niinpä tontilla sijaitseva Terveyslampi on muodostunut tärkeäksi ulkoilukohteeksi. Maitiaislahdelle suuntautuvaa kalastustoimintaa on joskus harkittu, mutta tämä vaatisi hyvät pyörätuoliluiskat ja laiturit lahden rantaan. Reumalla on juuri käynnissä remontti, jonka jälkeen siellä tulee olemaan muun muassa uusi kahvila. Heinolan asukkaat eivät yleisesti ole piipahtaneet Reumalla, mutta tämä ehkä muuttuu Reuman laajennuksen myötä. Sekä Reumasäätiön sairaalan henkilökunta että asiaakkaat ovat toivoneet parempia näkymiä alas Maitiaislahdelle. Aivan lahden rannasta puita ei voi kuitenkaan raivata, sillä lahdella pesivät linnut häiriintyisivät. (Jaana Pollarin haastattelu ) SWOT Vahvuudet Kansallisen kaupunkipuiston läheisyys. Tiivis yhteys veteen, paljon rantaa. Paljon työpaikkoja. Lähellä luontoa. Lintuvesi. Heikkoudet Tommolan läpi kulkeva raskas liikenne ja sen aiheuttamat meluhaitat. Teollisuuden aiheuttamat melu- ja hajuhaitat. Rehevöitynyt Maitiaislahti. Puutteet kevyen liikenteen reitistössä. Mahdollisuudet Yhtenäinen virkistysreitti Maitiaislahden ympäri Liikenteen ongelmien ratkaiseminen. Reuman ja Maitiaislahden yhteyden vahvistaminen Maitiaislahden virkistysarvojen parantaminen: uimaranta, kalastus Lahden rantojen erilaisten luonteiden esilletuominen. Uhat Saastuminen, happikuolema. Alueen autioituminen, jos teollisuus syystä tai toisesta taantuu. Suhdanneherkät teollisuudenalat, rakennemuutos teollisuudessa, tuotannon ulkoistaminen ja työpaikkojen häviäminen alueelta. Kuva 35: Selänteellä sijaitseva Reuma pilkottaa puiden latvojen yli lintutornille lahden toiselle puolelle. Kuva 36: Panoraamanäkymä Reuman toiseksi ylimmän kerroksen potilashuoneesta. Kuva 37: Talvellakin Maitiaislahti on tärkeä ja suosittu virkistysalue

18 Katarina Surakka Tulevaisuudennäkymät Kehitysmahdollisuudet Seuraavassa olemme pohtineet kolmea vaihtoehtoista kehitysmahdollisuutta Maitiaislahden ympäristöön. 0-visio kehitys jatkuu nykyisellään 0-visiossa nykyinen tilanne ei juurikaan muutu. Maitiaislahden ympäristön tuotantolaitokset kehittävät tuotantoaan maltillisesti, ja tuotannon edellytykset pysyvät samana kuin nykyisin. Haastattelujen perusteella näköpiirissä ei ole suuria laajennustarpeita, tuotantolaitokset mahtuvat tulevaisuudessakin omille tonteilleen. Liikenteen ongelmat kaipaavat korjaamista niin raskaan ajoneuvoliikenteen kuin kevyen liikenteenkin osalta. Ympäristön tila kohenee jo tehtyjen toimenpiteiden myötä. Maitiaislahden veden laatu paranee hitaasti, eikä ilman laatukaan huonone. Yhdyskuntarakenne pysyy entisellään, tosin yleinen kehitys palveluiden keskittymisessä voi johtaa Tommolan palveluiden vähenemiseen. Maiseman muutokset nykyiseen ovat vähäisiä Yleinen pensoittuminen saattaa sulkea näkymiä Maitiaislahdelle, ellei hoitotoimenpiteistä huolehdita. Tämän harjoitustyön suunnitelmat perustuvat tähän 0-vaihtoehtoon, jota pidämme todennäköisimpänä vaihtoehtona. Garten +Landschaft 7/ visio teollisuus taantuu vähän 1-visiossa suhdanneherkimmät teollisuudenalat taantuvat Heinolassa. Niitä ovat erityisesti vientivetoiset saha ja fluting-tehdas. Sahanniemen kärki ja Rautsalo vapautuvat muuhun käyttöön suurteollisuuden hävitessä. Rautatieliikenne Rautsaloon loppuu, joten ratakin voidaan purkaa tarpeettomana. Turun Juva Oy Garten +Landschaft 7/2004 Yhdyskuntarakenne ei juurikaan muutu. Nykyisen sahan tontin voisi periä jokin muu teollisuuden ala, joka kaipaa vapaata tonttia. Rautsalon tehdasalue jäisi ehkä tyhjilleen, ellei laajaa tonttia ottaisi käyttöönsä jokin muu teollisuudenala. Tilansa puolesta tontille olisi mahdollista perustaa myös laajempi (pien-)teollisuusalue usealle, toisiaan tukevalle alalle. Virkistyskäyttöön vapautuisi uutta maa-alaa, tosin maaperän puhtaus olisi varmistettava. 2-visio teollisuus häviää Maitiaislahden rannoilta 2-visio on äärimmäinen tulevaisuudenvisio, jossa kaupungin perinteinen teollisuuden tuotantoalue tyhjenisi. Kaikki Maitiaislahden ympäristön teollisuuslaitokset lopettaisivat toimintansa. Aivan kantakaupungin kupeessa vapautuisi huomattavat maa-alat esimerkiksi asuntorakentamiseen. Heinola terästäisi imagoaan tietotyöläisen laadukkaana asuinpaikkana, ja kaikkein halutuimmat asunnot sijaitsisivat Sahanniemen ja Rautsalon rannoilla. Rata ja ratapenger voitaisiin purkaa, ja Maitiaislahden veden laatu paranisi huomattavasti veden vaihtumisen parantuessa. Maitiaslahden yli voitaisiin rakentaa silta jalankulkijoille ja pyöräilijöille. 18

19 Suunnitelmat Eri alueiden luonne-erot Maitiaislahti on Jyrängönvirrasta pohjoiseen pistävä pitkä, kapea lahdelma. Se sijaitsee kapeassa murroslaaksossa ja erottaa Sahanniemen ja Rautsalon toisistaan. Sen itä- ja länsipuolen rannoilla on hyvin erilaiset luonteet. Maitiaislahden länsipuoli on maastoltaan tasaisempaa kuin itäpuoli ja siellä on paljon rakennettuja alueita; teollisuusalueita ja asuinrakentamista. 39 Teollisuus asettui Heinolaan alun perin lähelle rantaa ja keskustaa nykyisen Tommolan ja Sahanniemen alueelle. Teollisuuden perässä syntyi uusi asuinalue, Tommola, asutuksen levittäytyessä keskustan ulkopuolelle. Maitiaislahden itäpuoli on maastonmuodoiltaan jyrkkäpiirteinen ja vaihteleva. Alue on suurilta osin rakentamatonta talousmetsää, joka on havupuuvaltaista kangasmetsää. 38 Periaateleikkaukset kertovat Maitiaislahden rantojen erilaisesta luonteesta (kuva 38). Kuva 38: Periaateleikkauksia Maitiaislahtea pitkin pohjoisesta etelään. Ylin leikkaus on Vanerin kohdalta, seuraava Tommolan asuinalueen kohdalta ja kolmas Sahan ja Flutingin kohdalta. Kuva 39: Näkymä Maitiaislahden ylittävän ratapenkereen luota pohjoiseen. 19

20 40 43 Liikenne Läpiajokielto Suunnitelmassa Lampikadulle ja Urheilukadulle asetetaan kielto raskaan ajoneuvoliikenteen läpiajolle. Sekä pohjoisesta että etelästä Sahanniemeen ja Rautsaloon saapuva raskas ajoneuvoliikenne ohjataan kulkemaan Mustanportinkadun ja Reumantien kautta. Osa pohjoisesta päin saapuvasta raskaasta liikenteestä tulee suoraan Lakeasuontietä pitkin Maitiaislahden päähän. Läpiajokieltojen ansiosta turvallisuus ja viihtyisyys kasvavat sekä harjun seudun puistoalueilla että Tommolassa. Asukkaita häiritsevä melu Tommolankadulla vähenee huomattavasti. Uusi kiertoliittymä ja kevyen liikenteen väylä Reumantien ja Vanerinkadun risteykseen rakennetaan uusi kiertoliittymä. Tämä helpottaa kuorma-autojen ja rekkojen kulkemista. Kiertoliittymän keskiympyrän halkaisija on noin 30 metriä. Vanerinkadulle rakennetaan kevyenliikenteenväylä, joka sieltä puuttuu. Kadun länsipuolelle tulee polkupyörätie ja itäpuolelle kadun ja Maitiaislahden väliin erillinen kapea jalkakäytävä Kuva 40: Liikenteen ongelmien ratkaisut. Kuva 41 ja 42: Nykytilanne Vanerinkadulla sekä risteysalueella. Kiertoliittymään johtavat tiet valaistaan yhtenäisesti 100 metrin matkalta. Lisäksi Vanerinkadulle asennetaan uudet katuvalot ajoväylän ja polkupyörätien väliselle alueelle Kuva 43: Kaavio osoittaa kiertoliittymän mahtuvan mainiosti risteysalueelle. Kuva 44 ja 45: Periaateleikkaukset a-a Vanerinkadulta ja b-b uudesta kiertoliittymästä 1:

21 Reitistö kevyelle liikenteelle Maitiaislahden ympäristöön kohdistuu virkistyskäyttötarpeita, siksi uudet yhteydet ja reitti Maitiaislahden ympäri ovat tärkeitä. Reitti palvelee sekä lähiseudun asukkaita että työmatkalaisia. Reumasäätiön sairaalan hyväkuntoiset asiakkaat harrastavat vapaa-aikanaan ulkoilua Maitiaislahdenkin maisemissa. Maitiaislahden rantareitti on myös osa seudullisia yhteyksiä. Kansallisen kaupunkipuiston harjureitti on noin 8 km pituinen reitti Heinolan kirkonkylältä etelään Ilvesreitin alkuun asti. Se kulkee pääosin Heinolan harjua pitkin Maitiaislahden pohjois- ja länsipuolella. Harjureitille on liityntäreitti Reumalta ja Sataojan luontopolulta Maitiaislahden pohjoispuolelta. (Arslanbayrak et.al. 2005) Maitiaislahden itäpuolella sijaitsee Sataojan luontopolku. Luontopolku kulkee pääosin tavallisella metsätalousalueella. Luontopolku kulkee myös kolmen järven vierestä sekä läpi luonnonsuojelualueen, joka on lehtotyypin metsää. Polun pituus on noin 5 kilometriä. Eräs heinolalaisten suosituista ulkoilureiteistä kulkee jo nykyisinkin Maitiaislahden ympäri. Talvisin Maitiaislahti on ulkoilijoiden kovassa käytössä. Jäällä risteilee polkuja, latuja ja moottorikelkan jälkiä. Merkittävimmät kohdat, joista jäälle saavutaan, ovat lahden pohjukassa lintutornin luona sekä lahden eteläpäässä rautatiesillan kupeessa Kuva 46: Maitiaislahden ympäristön reitistö. 1/ Kuva 47: Sisäänkäynti jääreiteille Maitiaislahden pohjukassa lintutornin lähellä. 21

22 Maitiaislahden reitistö Uusi polkumainen kevyen liikenteen yhteys seurailee tiiviisti Maitiaislahden rantoja. Reitti on jaettu viiteen eri luonteiseen osaan: Saha, Rata, Ruovikko, Metsä ja Silta. Reitti on vapaasti maastossa kulkiessaan osin vaikeakulkuinen. Osaan reittiä mahdollistetaan pääsy ja kulku liikuntaesteisille. Oleva rautatiesilta ja -penger valaistaan harkitusti. Rata -osuudella reitti seurailee käytössä olevaa rautatietä ja kulkee radan pengertä myöten. Ruovikko -osuudella on syytä rakentaa osa polkua pitkospuille maaston kulumisherkkyyden tai kosteuden vuoksi. 49 Niina Alapeteri Kuva 48: Kaaviokuva Maitiaislahden kiertävästä reitistä. Kuvat 49-53: Kuvia reitin eri osa-alueiden varrelta

23 Sahanniemen reitti Suunnitelmassa yhdistetään Kymijoen puolella kulkeva ulkoilutie Maitiaislahdelle. Uusi reittiosuus kulkee Sahanniemen teollisuusalueen rantaa pitkin UPM:n sahan tontin ympäri. 54 Suunnitelma pohjautuu ajatukseen, että rannat saadaan kaikkien vapaaseen käytöön. Rannat ovat nykyään suosituimpia ulkoilualueita. Sahanniemen teollisuus ei enää tarvitse rantoja toimintaansa. Uittoa ei ole tapahtunut viimeiseen kymmeneen vuoteen. Sahalla on pieni proomulaituri, joka on enää todella harvoin käytössä. Suunnitelma toteutetaan kaupungin ja sahan yhteistyönä. Reitti vaatii kaavamuutoksen. Se voidaan merkitä kaavaan ohjeellisena kevyen liikenteen yhteytenä. UPM Saha voi vuokrata tarvittavan maaalan kaupungille. Kaupunki vastaa polun kunnossapidosta, reitti ei kuitenkaan ole talvikunnossapidettävä. Sahanniemen kiertävä reitti ei sovellu liikuntaesteisille. Kulkuväylänä on sorapolku, välillä kuljetaan puisia laitureita pitkin. Suunnitelmassa aidataan kapea rantakaistale ulkoilureitin tarpeisiin. Aita on mahdollisimman matala, n. 1,3m, mutta tarpeen vaatiessa se voi turvallisuussyistä olla korkeampi. Työntekijät pääsevät tarvittaessa rantaan porttien kautta. Paikoin rantaa voidaan muokata ja vahvistaa. Reitin varrella on erilaisia laiturimaisia levähdyspaikkoja. Sahanniemen kärkeen on rakennettu täyttömaasta niemeke, jotta junanvaunut mahtuisivat kääntymään. Koska raiteet eivät enää ole käytössä, paikka toimii osana reittiä sen yhtenä levähdyspaikkana. Ympäristö siistitään, koivikko pidetään yksilajisena ja sitä harvennetaan tarvittaessa. Niemekkeen keskellä kulkeva ratapenger pidetään avoimena. 55 Kuva 54: Sahan tontin reunaa nykyisellään. Oikealla puolella Kymin virta. Kuvat 55 ja 56: Sahanniemen kärjessä sijaiseva niemeke koivuineen nykyään ja havainnekuva siistitystä levähdyspaikasta. Kuvat 57-60: Materiaalien kirjoa sahalla. 56 Sahan kiertävältä reitiltä avautuu luonnollisesti hieno näkymä vesistöön, mutta ideana on myös päästä lähemmin tarkastelemaan sahan sisäisiä maisemia ja toimintoja. Reitin varrella näkyvät ja tuoksuvat sahan tuotteet ja raaka-aineet. Kulkija voi ihailla korkeita puru- ja kuorikekasoja, tukkipinoja ja valmista sahatavaraa

24 61 62 Kuva 61: Sahanniemen kiertävän reitin yleissuunnitelma 1:4000. Kuvat 62: Periaateleikkaukset Sahanniemen reitin varrelta. 24

25 Reuna-alueet Maitiaislahden alueella on useita joutomaa-alueita, jotka on esitetty kuvassa 63. Nämä reunamaat toimivat nykyisellään hieman epämääräisinäkin välitiloina tai suojavyöhykkeinä. Näitä alueita on tarkoitus muokata ja siistiä vähin vaivoin käytettävämmiksi. Toisaalta tuotantomaisemaan sopii myös alueiden käyttäminen suunnitelmallisesti tuottamaan esimerkiksi koivua. Maitiaislahden virkistysarvojen parantamiseksi voidaan harkita myös uimarannan perustamista asutuksen lähelle. Käkikadun asuinalueen ja ratapenkereen välissä sijaitsevan reitin osan yhteydessä oleva reuna-alue on kasvanut aiemmin koivikkoa, mutta se on nyt raivattu paljaaksi. Tälle paikalle on esitetty isutettavaksi matalaa pensaskasvillisuutta. Suorat linjat ja selkeät istutuskuviot korostavat Maitiaislahden länsirannan rakennettua luonnetta. Reuna-alueet Maitiaislahden ympäristössä ovat sopivia paikkoja erilaisille maisema- ja ympäristötaideteoksille. Sahan ja Vanerin tonttien sisäänkäyntien yhteydessä olevilla reuna-alueilla voi esitellä esimerkiksi tehtaiden historiaa tai niiden käyttämiä raaka-aineita erilaisten asetelmien ja istutusten avulla. Garten + Landschaft 7/ Garten + Landschaft 2/ Kuva 63: Kaavio näyttää suurimmat reuna-alueet Maitiaislahden ympäristössä. Kuva 64: Käkikadun ja radan välissä on nykyisinkin pohjois-eteläsuuntainen, ulkoilijoiden suosima kulkuyhteys Kuva 65: Luonnos reuna-alueen järjestelystä. Kuva 66: Leikkaus alueesta 1:1000. Kuvat 67 ja 68: Tuotantomaiseman uudelleenkäsittelyä sekä ympäristötaidetta Saksassa

26 Ruovikkoreitti Kevyen liikenteen polku jatkaa Sahanniemen reittiä ja seurailee Maitiaislahden rantaa. Rantaan saavutaan heti vaneritehtaan jälkeen. Rannan sekalehtimetsää hoidetaan valikoivasti harventaen siten, että suositaan tervaleppää. Kannaksen kaventuessa polku yhtyy Vanerinkadun jalankulkutiehen. Jalankulkutieltä on yhteys lintutornille. Maitiaislahden pohjoispäässä eroaa jalankulkutiestä polku, joka kulkee rannan koivikossa. Koivikon hoitotöissä suositaan jatkossakin koivua. Uusi polku kiertää linnustolle tärkeän ruovikon. Reuman kohdalla liikuntaesteisille järjestetään kulkumahdollisuus laitureille lähelle vedenrajaa. Reuman ja Maitiaislahden yhteyttä parannetaan myös visuaalisesti harventamalla puustoa sairaalan ja lahden välistä. Laiturien jälkeen polku muuttuu vaativammaksi metsäpoluksi, joka seurailee Maitiaislahden rantaa sen itäpuolen metsäjyrkänteillä. Metsänhoidossa suositaan jatkossa mäntyä, tavoitteena on lisätä männyn osuutta nykyisin kuusivaltaisilla ranta-alueilla Kuva 69: Maitiaislahden pohjukan ja yleissuunnitelma 1:4000 Kuva 70: Havainnekuva laituritasosta ruovikon reunalla. 26

27 Lähteet Kirjalliset lähteet: Aapeteri, Hakala, Nousiainen, Heinolan kansallinen kaupunkipuisto, perusselvitys ja strateginen maisemanhoitosuunnitelma/metsät, rannat ja saaristo. Harjoitustyö kulttuurimaiseman suojelu ja hoito -kurssille, Arslanbayrak, Surakka, Svärd, Heinolan kansallinen kaupunkipuisto, perusselvitys ja strateginen maisemanhoitosuunnitelma/harjualue. Harjoitustyö kulttuurimaiseman suojelu ja hoito -kurssille, Endén Rauno, Heinolan kaupungin historia 2 ( ), Jyväskylä 1989 Herranen Timo, Heinolan kaupungin historia 3 ( ), Jyväskylä 1989 Mikkelin vesi- ja ympäristöpiiri, Maitiaislahden kunnostus (Yleissuunnitelma) Heinola, StoraEnso, Heinolan fluting-tehtaan EMAS-ympäristöselonteko Karttalähteet: Maaperäkartta 1:20 000, Heinola, vuodelta Maaperäkartta 1:20 000, Konnivesi Peruskartta 1:20 000, Heinola. Peruskartta 1:20 000, Konnivesi. Kallioperäkartta 1: Heinola. Kuvalähteet: Arslanbayrak, Pamela, Alapeteri, Niina, EnsoGutzeit Oy:n Heinolan tehtaiden arkisto. Garten + Landschaft 2/2004 Garten + Landschaft 7/2004 Heinolan kaupunginmuseon kuva-arkisto. Heinolan ortoilmakuva, Heinolan kaupunki, Rautamäki, Maija, Reumasäätiön sairaala / Lentokuva Vallas Oy. Turun Juva Oy:n www-sivut ( UPM Heinolan saha. Suupohjan lintutieteellisen yhdistyksen www-sivut, ( Haastattelut: Reumasäätiön sairaala, Jaana Pollari StoraEnso Heinolan Flutingtehdas, henkilöstöpäällikkö Matti Nurminen Heinolan Ympäristötoimisto, Sinikka Koikkalainen UPM Heinolan Saha, Keijo Porkka StoraEnso Packaging Oy, Tehdaspäällikkö Jouni Lieskallio Internet-lähteet: Heinolan kaupungin kaavoituskatsaus ( NR/rdonlyres/BB27A7ED-55EB-4C7A-9B36-F429D681930C/0/ Kaavoituskatsaus2005.pdf) Heinolan kaupungin opaskartta ( map.html) Päijät-Hämeen maakuntakaava 2006 ( index.htm) UPM, Heinolan vaneritehdas ( internet/cms/upmcmsfi.nsf/$all/b57a6b68cd9e0ac F?Open&qm=menu,0,0,0)

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti

5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti 5. Kurittula-Parikka-Jäppilänlahti Korkeakoskenhaaran ja Koivukoskenhaaran haarautumiskohdassa on laaja kulttuurikeskittymä vanhoilla kylätonteilla sijaitsevine kylineen ja vanhoine peltoineen. Joen niemekkeet

Lisätiedot

Tehdashistorian elementtejä

Tehdashistorian elementtejä Tehdashistorian elementtejä Vanhaa paperitehtaan esineistöä otetaan talteen ja säilytetään tulevaa käyttöä varten. Esineet voidaan käyttää osana ympäristörakentamista tai paperitehtaan uutta sisustusta.

Lisätiedot

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ylöjärvi Kyrönlahti Ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Kartat...

Lisätiedot

NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU

NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU 43 NÄSIJÄRVEN RANTA VÄLI SAHANTERÄNKATU - ENQVISTINKATU 44 Kevyen liikenteen reittitarkastelu välillä Sahanteränkatu Enqvistinkatu 1. Työn sisältö ja tarkoitus Reitti alkaa Sahanteränkadun päästä ja päättyy

Lisätiedot

AVIAPOLIS / LAK-KORTTELI MAISEMASUUNNITELMA

AVIAPOLIS / LAK-KORTTELI MAISEMASUUNNITELMA M A I S E M A - A R K K I T E H D I T B Y M A N & R U O K O N E N O Y Mannerheimintie 81 00270 Helsinki puhelin 09-857 1761 telefax 09-857 1776 byman.ruokonen@ maisema-arkkitehdit.fi AVIAPOLIS / LAK-KORTTELI

Lisätiedot

Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys. Suunnitelmien esittely Tapio Siikaluoma

Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys. Suunnitelmien esittely Tapio Siikaluoma Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys Suunnitelmien esittely 4.6.2014 Tapio Siikaluoma Pyöräilyn merkitys liikennemuotona Oulussa 1962 1989 2009 27 % 42 % 17 %9 % 16 % 28 % 48 % 6 % 19 % 21 % 54 % 5 % Kävely

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI Pilvi Lesch 29.8.2018 TARKASTELUN LÄHTÖKOHDAT Sokeritehtaantie on Kantvikin asuinalueen pääkatu. Sokeritehtaantiellä kulkee nykyisin

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

0.3 Hankkeen vaikutuksia: rakentamisen aikana, liikennemääriin ja Naistenlahden voimalaitoksen polttoainehuollon ajoreitteihin

0.3 Hankkeen vaikutuksia: rakentamisen aikana, liikennemääriin ja Naistenlahden voimalaitoksen polttoainehuollon ajoreitteihin Piirustukset 0.1 Nykytilanne ja ongelma-analyysi 0.2 Maisema-analyysi 0.3 Hankkeen vaikutuksia: rakentamisen aikana, liikennemääriin ja Naistenlahden voimalaitoksen polttoainehuollon ajoreitteihin Y1.

Lisätiedot

Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma

Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma 13.5.2015 Toppelundinpuiston lähiympäristösuunnitelma Tarkastelualue Tarkastelualue sijaitsee Espoon Haukilahdessa. Alue on pääosaltaan asemakaavan Toppelundinpuistoa, ranta-alueen nimi on Toppelundinranta.

Lisätiedot

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma

Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen pohjoisen vyöhykkeen liikennesuunnitelma Raahen kaupunki/ Kaavoitus 2013 1 KAUPUNGINLAHDENRANTA LIIKENNE ALUEEN LIIKENTEELLINEN SIJOITTUMINEN Yhdyskuntarakenne vaikuttaa sekä liikkumistarpeisiin

Lisätiedot

LIDLIN ASEMAKAAVAN MUUTOS 4:45 KAUPUNKIKUVALLINEN SELVITYS

LIDLIN ASEMAKAAVAN MUUTOS 4:45 KAUPUNKIKUVALLINEN SELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Asemakaavan taustaselvitys Päivämäärä 16.4.2019 Viite 1510038898 LIDLIN ASEMAKAAVAN MUUTOS 4:45 KAUPUNKIKUVALLINEN SELVITYS 1 1. ALUEEN SIJAINTI JA NYKYTILA Lidlin asemakaavan

Lisätiedot

KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU

KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU KANGASALAN LAMMINRAHKAN LIITO-ORAVIEN KULKUYHTEYKSIEN PUUSTON TARKASTELU Lamminrahkan eteläosan asemakaavaehdotuksen, kaava nro 785 (11.12.2018) liito-oravan kulkuyhteyksien (1-6) nykytilanne tarkistettiin

Lisätiedot

Turrin asemakaavan laajennus ja muutos nro 241 Maisema-analyysi

Turrin asemakaavan laajennus ja muutos nro 241 Maisema-analyysi 23.12.2015 Pirkkalan Maankäyttö Kuvien tekijänoikeudet Ilmakuvat: Google maps, Paitsi dia 10 Pirkkalan kunta Dia 3, viistoilmakuva: Lentokuva Vallas Oy Katunäkymät: Google streetview Dia 2, Turrin asuinalue

Lisätiedot

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma

Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma Ulkoilumetsien hoidossa käytettävien toimenpiteiden kuvaukset Keskuspuiston luonnonhoidon yleissuunnitelma 1.10.2015 Helsingin kaupunki Rakennusvirasto Keskuspuiston ulkoilumetsiä hoidetaan luonnonmukaisesti

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila ja Hannu Poutiainen Kustantaja: Pöyry Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Paikannuskartta...

Lisätiedot

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus

Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Myllypuron, Puotinharjun ja Roihupellon aluesuunnitelman luonnonhoidon osuus Metsien hoito Hoidon bruttopinta-ala on vajaa puolet (62 ha) koko alueen luonnonmukaisten alueiden pinta-alasta (n. 141 ha).

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS 23:9 KUULOJA FORTUM WASTE SOLUTIONS OY

ASEMAKAAVAN MUUTOS 23:9 KUULOJA FORTUM WASTE SOLUTIONS OY Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Asemakaavan taustaselvitys Päivämäärä 8.3.2018 ASEMAKAAVAN MUUTOS 23:9 KUULOJA FORTUM WASTE SOLUTIONS OY KAUPUNKIKUVALLINEN SELVITYS Ramboll Finland Oy

Lisätiedot

Tapanila-Seura ry:n kannanotto Tapanilan Kanervatien alueen kaavamuutosasiaan

Tapanila-Seura ry:n kannanotto Tapanilan Kanervatien alueen kaavamuutosasiaan Tapanila-Seura ry:n kannanotto Tapanilan Kanervatien alueen kaavamuutosasiaan Tapanila-Seura ry suhtautuu myönteisesti Kanervatien asemakaavaan aiottuihin muutoksiin. Muutokset parantavat kaavaa ja entisestään

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari

Kouvolan kaupunki. Kesärannan ranta-asemakaava. Liito-orava -inventointi. Jouko Sipari Kouvolan kaupunki Kesärannan ranta-asemakaava Liito-orava -inventointi Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO TYÖN TARKOITUS... 3 MENETELMÄT... 3 SUUNNITELUALUEEN LUONNONOLOT... 3 INVENTOINNIN TULOKSET... 5 LIITTEET

Lisätiedot

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018

NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 Nanson Kiinteistöt Oy Melkonkatu 24 00210 Helsinki NANSON ALUEEN LIITO-ORAVA JA LUONTOSELVITYS Nokia 2018 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina.

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina. päänäkymä NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. Valojuova hohtaa ja tuo viihtyisyyttä alueelle myös pimeinä aikoina. ILLUSTROITU POHJA leikkaus tarkennusalue P JOHDANTO Ideasuunnitelmamme lähtökohtana

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen

Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen Voikkaan voimalaitoksen alapuoliseen siltaan ja patosiltaan tutustuminen 23.08.2011 Tutustumisretken isäntänä toimi: Vesivoimapäällikkö Pekka Pollari, UPM Tutustumisretkelle osallistujat: Jutta Hartikainen

Lisätiedot

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS

ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ESPOONJOKILAAKSON ESISELVITYS ANALYYSI JA KEHITTÄMISSUUNNITELMA 20.10.2011 Suunnittelualueen sijainti / maiseman historia Jokilaakso oli pitkään metsäselänteiden reunustamaa avointa maisemaa, peltoja ja

Lisätiedot

LAVIAN KARHIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kylän Haunia tila: Peltomäki 413-403-7-171 LUONNOSVAIHE 20.10.

LAVIAN KARHIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS. Kylän Haunia tila: Peltomäki 413-403-7-171 LUONNOSVAIHE 20.10. LAVIAN KUNTA LAVIAN KARHIJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Kylän Haunia tila: Peltomäki 413-403-7-171 LUONNOSVAIHE 20.10.2014 Ilmari Mattila Kaavoitus- ja Arkkitehtipalvelu Mattila Oy

Lisätiedot

REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1

REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1 REITTITARKASTELU - KESKUSTASTA ITÄÄN 1 KEVYEN LIIKENTEEN REITTITARKASTELUT KESKUSTASTA ITÄÄN - ESISELVITYS 1. Työn sisältö ja tarkoitus Keskustasta itään suuntautuva reitti kulkee Lapinniemestä Rauhaniementien

Lisätiedot

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA

DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA DIGITRAIL ESTEETTÖMYYSKARTOITUS TAMMELA TAMMELAN SININEN REITTI 4 KM Tammelan sininen reitti alkaa Hämeen luontokeskuksen pihalta. Polun alku on melko leveä, mutta sen alussa on heti jyrkkä ylämäki, jota

Lisätiedot

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18

Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/18 Miilukorven luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/18 126 0,69 Tuore kangas Uudistuskypsä metsikkö Mänty Ulkoilu- ja virkistysmetsä (C2) Vain kun maa on

Lisätiedot

Koivusaaren luontopolku

Koivusaaren luontopolku KARTTAESITE Koivusaaren luontopolku 100 m Koivusaaren luontopolku sijaitsee Ounasjoen suistosaaressa, 2,3 km Rovaniemen keskustasta pohjoiseen. Pitkos tetun ja helppokulkuisen polun pituus on 2,5 km. Opasteet

Lisätiedot

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TURUN SEUDUN JÄTEHUOLTO OY JÄTTEEN ENERGIAHYÖTYKÄYTÖN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI TYÖPAJA 2, HANKEKUVAUS VE1 HANKEKUVAUS VE2 HANKEKUVAUS VE0A JA VE0B ARVIOINTIMENETELMÄT Herkkyys Alhainen Keskisuuri

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset

Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Liite 2. Toimenpidealueiden kuvaukset Toimenpidealue 1 kuuluu salmi/kannas-tyyppisiin tutkimusalueisiin ja alueen vesipinta-ala on 13,0 ha. Alue on osa isompaa merenlahtea (kuva 1). Suolapitoisuus oli

Lisätiedot

Hoidon periaatteet ja yksityiskohdat

Hoidon periaatteet ja yksityiskohdat TOISPUOLISENPUISTON JA SILAPUISTON HOITOSUUNNITELMA Yleistä Suunnitelma käsittää Raudikonkujan ja Raudikonkadun välisen sekä Silakadun ja Hussankadun väliset puistoalueet. Yleisellä tasolla suunnitelman

Lisätiedot

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ

LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ 1.5.2012 TAIPALSAAREN KUNTA RAKENTAMISTAPAOHJE PAPPILANNIEMEN ASUNTOALUE LUONNONLÄHEISTÄ JA RAUHALLISTA ASUMISTA SAIMAAN ÄÄRELLÄ Pappilanniemi tarjoaa laadukkaan ympäristön asumiselle. Vaihtelevat maastonmuodot

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Sijainti Iso-Saareksen alue sijaitsee Ikaalisten itäosassa, Ylöjärven (Kurun) rajan

Lisätiedot

MAISEMAAN SOVELTUVUUDEN ARVIOINTI KAUTTUAN LOHILUOMAN asemakaavan muutos

MAISEMAAN SOVELTUVUUDEN ARVIOINTI KAUTTUAN LOHILUOMAN asemakaavan muutos LIITE 7 Kuva: Rejlers Oy MAISEMAAN SOVELTUVUUDEN ARVIOINTI KAUTTUAN LOHILUOMAN asemakaavan muutos 17.6.2014 2 1. JOHDANTO... 3 2. SUUNNITTELUALUE... 3 2.2 Kuvakooste suunnittelualueesta ja rakennetusta

Lisätiedot

2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00 Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00 Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 2.08 Hevosurheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 2.080 Urheilutoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue. 3.00

Lisätiedot

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 1 KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

3 Tulokset. 3.1 Yleistä. 3.2 Havutukkien kulkuvirrat

3 Tulokset. 3.1 Yleistä. 3.2 Havutukkien kulkuvirrat 3 Tulokset 3.1 Yleistä Tärkeimmät hankinta-alueet, joista kertyi yhteensä kolmannes markkinapuusta, olivat vuosina 1994 ja 1997 Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Keski-Suomen metsäkeskukset (liitteet 2 3, s.

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN VIRKISTYS- JA VAPAA-AJAN ALUEIDEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

LOVIISAN KAUPUNGIN VIRKISTYS- JA VAPAA-AJAN ALUEIDEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET LOVIISAN KAUPUNGIN VIRKISTYS- JA VAPAA-AJAN ALUEIDEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET VIRKISTYSALUEET OSA I SAARISTO JA RANNIKKO TAAJAMARAKENTEEN ULKOPUOLISET ALUEET Loviisan kaupunki Arkkitehtitoimisto syksy 2007

Lisätiedot

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK

NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA. Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS. Strateginen maankäytönsuunnittelu 3.2.2015 TK NEULANIEMEN OSAYLEISKAAVA Rakennemallivaihtoehtojen vertailu LUONNOS Neulaniemen rakennemallien kuvaus VE1 Vuoristotie Malli pohjautuu kahteen tieyhteyteen muuhun kaupunkirakenteeseen. Savilahdesta tieyhteys

Lisätiedot

Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013

Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Iisalmi Lampaanjärvi-Pörsänjärvi Osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Iisalmen kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

VAATIMUKSET: Hallinto-oikeuden päätöstä on muutettava ja kaupunginvaltuuston päätös hyväksyä ehdotus korttelin 2023 (osa) asemakaavan muutoksen.

VAATIMUKSET: Hallinto-oikeuden päätöstä on muutettava ja kaupunginvaltuuston päätös hyväksyä ehdotus korttelin 2023 (osa) asemakaavan muutoksen. Kaupunginhallitus 17.8.2015 liite nro 5 (1/5) KORKEIMMALLE HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA: Valitus Hämeenlinnan Hallinto-oikeuden 5.6.2015 antamasta päätöksestä 15/0220/2 diaarinumerot 00896/15/4103 koskien

Lisätiedot

KauKaan vaneritehdas

KauKaan vaneritehdas Kaukaan vaneritehdas 2 l UPM Helsinki, Riika, Düsseldorf Saimaan kanava (Venäjä, Eurooppa) Lappeenranta Helsinki Pietari Helsinki 230 km Kotkan ja Haminan satamat Pietari 230 km UPM l 3 Paras brownfield-paikka

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Osviitta palvelupiste :36:28 1 (7) ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET

Rovaniemen kaupunki Osviitta palvelupiste :36:28 1 (7) ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET 14:36:28 1 (7) Kaavamääräykset Kuva Selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET KIRKKOJEN JA MUIDEN SEURAKUNNALLISTEN RAKENNUSTEN KORTTELIALUE. LIIKE- JA TOIMISTORAKENNUSTEN KORTTELIALUE. LIIKE- JA TOIMISTORAKENNUSTEN

Lisätiedot

Merellinen Helsinki Sinikämmen rantareitteineen

Merellinen Helsinki Sinikämmen rantareitteineen Merellinen Helsinki Sinikämmen rantareitteineen Helsingin merialueet, rannat ja saaristo muodostavat Sinikämmenen, joka on osa viher- ja virkistysalueiden runkoa. Aukeaman s. 70-71 kartalla on luonnehdittu

Lisätiedot

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet

Kuviotiedot Kunta Alue Ms pääpuulaji. Monimuotoisuus ja erityispiirteet C1 Lähimetsä Osin aukkoinen. Monimuotoisuus ja erityispiirteet Kunta Alue Ms 169 1 3 Kuvio Pa, ha Kasvupaikka ja Kuviotiedot 2016 Sivu 1 / 15 Kunta 169 Alue 1 Ms 3?? jne. Lohko 1 123 0,7 Kuiva kangas ja vastaava suo Nuori kasvatusmetsikkö 40 59 41 8 0 0 0 19 7 2 2

Lisätiedot

Laukaa Kirkkoranta Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013

Laukaa Kirkkoranta Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013 1 Laukaa Kirkkoranta Asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2013 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot:... 2 Inventointi... 3 Valokuvia... 4

Lisätiedot

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Karperön Singsbyn alueen osayleiskaavasta torstaina 10.3.2016 klo 18 20 Norra Korsholms skolassa Kooste mielipiteistä: Virkistys Karperönjärvi on virkistyksen kannalta

Lisätiedot

Pyhäjärven rantaosayleiskaava

Pyhäjärven rantaosayleiskaava KITEEN KAUPUNKI Pyhäjärven rantaosayleiskaava Viitasammakkoselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10.11.2014 P23479P003 Viitasammakkoselvitys I (I) Partanen Janne 10.11.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

s-2 s-2 s-2 s-2 Mittakaava: 1: m Laukaan kunta

s-2 s-2 s-2 s-2 Mittakaava: 1: m Laukaan kunta Laukaan kunta Mittakaava: 1:2000 50 m Asemakaavamääräykset Laukaan kirkonkylä korttelit 1201-1223 (Laajalahti) Määräysnumero Ulkoasu selitys 1.02 Asuinpientalojen korttelialue. 1.03 Rivitalojen ja muiden

Lisätiedot

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI Lopen sininen retkeilyreitti 3 km Lopen sininen reitti lähtee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Reitti kulkee aluksi kapeaa polkua pitkin mäntymetsikön

Lisätiedot

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153

AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 AHLMANIN KOULUN SÄÄTIÖN PIENTEOLLISUUSALUEEN JA PUISTOALUEIDEN OSIEN MUUTTAMINEN PIENTALOALUEEKSI ASEMAKAAVA 8153 LIIKENTEELLISET VAIKUTUKSET EHDOTUSVAIHEEN TARKASTELU (päivitetty 23.3.2007) 1. NYKYINEN

Lisätiedot

TEIVAAN HOTTELLIN ASEMAKAAVAN MUUTOSTA KOSKEVA YLEISÖTILAISUUS. Wellamo-opiston (Aikuiskoulutuskeskuksen) auditorio maanantaina 16.05.

TEIVAAN HOTTELLIN ASEMAKAAVAN MUUTOSTA KOSKEVA YLEISÖTILAISUUS. Wellamo-opiston (Aikuiskoulutuskeskuksen) auditorio maanantaina 16.05. 1 TEIVAAN HOTTELLIN ASEMAKAAVAN MUUTOSTA KOSKEVA YLEISÖTILAISUUS Wellamo-opiston (Aikuiskoulutuskeskuksen) auditorio maanantaina 16.05.2011 klo 18:00 Läsnä: Markus Lehmuskoski, Lahden kaupunki, maankäyttö

Lisätiedot

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013

Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Kuuden asemakaava-alueen luontoselvitykset 2013 Pekka Sundell 25.11.2013 Siirin lehto Kohteet Kantolanniemi ja Luukkaanlahti Eteläranta Varikonniemi ja asemanseutu Aulangon siirtolapuutarha Suosaari Mitä

Lisätiedot

TSAARIN LÄHDE: PUISTOSUUNNITELMA VATIMENPOHJA, VIROLAHTI YLEISSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS V1 12.7.2010

TSAARIN LÄHDE: PUISTOSUUNNITELMA VATIMENPOHJA, VIROLAHTI YLEISSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS V1 12.7.2010 TSAARIN LÄHDE: PUISTOSUUNNITELMA VATIMENPOHJA, VIROLAHTI YLEISSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS V1 12.7.2010 YMPÄRISTÖSUUNNITTELU HARJU- SOINI KY Ympäristösuunnittelu Harju-Soini Ky Sivu 1/7 YLEISTÄ Suunnittelun

Lisätiedot

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 Suomen puunjalostus ja sen merkitys eri puutavaralajit ja niiden laadun vaikutus puunjalostukseen puunjalostusmuodot 1 Puu on ekologinen materiaali

Lisätiedot

https://museosiiri.tampere.fi/objectspecifichtmlreport.do?uri=http://tampere.fi/kyy/12...

https://museosiiri.tampere.fi/objectspecifichtmlreport.do?uri=http://tampere.fi/kyy/12... Sivu 1/7 Rakennetun ympäristön kohde Punainen tukkitie ( kohteella ei ole virallista osoitetta), 2009/0113, 2012/0046 Punaisen tukkitien uomaa Pispalan valtatieltä etelään. Miia Hinnerichsen 18.5.2009

Lisätiedot

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 1 KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 Hannu Poutiainen, Hans-Peter Schulz, Timo Jussila Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartoitustyö...

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

Mukkulan matkailualueen kehittäminen

Mukkulan matkailualueen kehittäminen Mukkulan matkailualueen kehittäminen Sijainti kaupunkirakenteessa Yleiskaava 2025 Saavutettavuus, Sibeliustalo 2,5 km, keskusta alle 4 km, matkakeskus 5 km, ohikulkutie, vesireitti pohjoiseen ja itään

Lisätiedot

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015.

MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT. Päiväys 16.11.2015. Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 94 MYRSKYLÄ SEPÄNMÄKI-PALOSTENMÄKI ASEMAKAAVAN MUUTOS KAAVARUNKO JA VAIHTOEHDOT Päiväys 16.11.2015. Vireille tulosta ilmoitettu: KH:n päätös 22.6.2015 Luonnos nähtävänä

Lisätiedot

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun

Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset matkailuun Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset Timo Huhtinen 22.12.2016 2 (10) 22.12.2016 Kuusiselän osayleiskaavan vaikutukset SISÄLTÖ 1 SELVITYKSEN TARKOITUS... 3 2 LAPIN MATKAILUN MAANKÄYTTÖSTRATEGIA 2040...

Lisätiedot

41 VL-1 AK VL-1. Ra 40 RAMSINNIEMEN KOIVUNOKAN ASEMAKAAVAKARTTA 1:1000 V 2400 RAMSINNIEMENTIE KOIVUNOKANPUISTO ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET

41 VL-1 AK VL-1. Ra 40 RAMSINNIEMEN KOIVUNOKAN ASEMAKAAVAKARTTA 1:1000 V 2400 RAMSINNIEMENTIE KOIVUNOKANPUISTO ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET RAMSINNIEMEN KOUNOKAN ASEMAKAAAKARTTA 1:1000 7 2400 RAMSINNIEMENTIE 6 2400 p AK 42 5 2400 1400 1 2400 2 p 2400 AK 40 3 1300 2592 4 2450 456 p AK 41 L-1 KOUNOKANPUISTO 10 m 50 m 100 m 576 2016 W 2400 Rakennusoikeus

Lisätiedot

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m

Spittelhof Estate. Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor. 50m Spittelhof Estate Biel-Benken, Sveitsi, 1996 Peter Zumthor Spittelhof Estate on Peter Zumthorin suunnittelema maaston mukaan porrastuva kolmen eri rakennuksen muodostama kokonaisuus Biel-Benkenissä, Sveitsissä.

Lisätiedot

Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus

Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto Case Varkaus 15.3.2006 Eeva Punta Linnunmaa Oy Luontaisesti syntynyt ekoteollisuuspuisto = tyypillisesti syntynyt suomalainen metsäteollisuusintegraatti liitännäisineen

Lisätiedot

Rantaraitin kehittäminen Taustat

Rantaraitin kehittäminen Taustat Yhdyskuntatekniikka Sivu 1 / 5 Taustat Tekniset palvelut toteuttivat omalle henkilökunnalle ja nuorisovaltuustolle kyselyn, jossa teemoina olivat kulttuuri, lapset ja nuoret, liikunta sekä ympäristö ja

Lisätiedot

Määrlahden historiallinen käyttö

Määrlahden historiallinen käyttö Ulrika Rosendahl, Loviisan kaupungin museo 27.5.2019 Määrlahden historiallinen käyttö Loviisan Määrlahden kaupunginosa, eli Loviisan lahden itäpuoli, näyttäytyy historiallisessa kartta-aineistossa asumattomana

Lisätiedot

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016

Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 1 Inkoo Smeds 1 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2016 Timo Jussila Tilaaja: Inkoon kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvia... 6 Alueen luoteisosan

Lisätiedot

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 1 Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pihtiputaan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Maastokarttaote... 3 Kartoitus... 3 Maasto...

Lisätiedot

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi sijaitsee Oulaisten kaupungin pohjoisosassa ja on kaupungin suurin kylä. Kylä on noin 800 oulaistelaisen kotikylä. Asutus on keskittynyt pääasiassa

Lisätiedot

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi

Pelkosenniemi, Pyhätunturi. Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Pelkosenniemi, Pyhätunturi Uhriharju ja Pyhänkasteenlampi Kohteen tarkastus Pirjo Rautiainen Metsähallitus Lapin Luontopalvelut PL 8016 96101 Rovaniemi pirj o.rautiainen@metsa.fi 040 5081673 JOHDANTO Pyhä-Luoston

Lisätiedot

RASINRINTEEN KORTTELILEIKKIPUISTO UUDISRAKENTAMINEN VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 8.5.2009

RASINRINTEEN KORTTELILEIKKIPUISTO UUDISRAKENTAMINEN VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 8.5.2009 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAUPUNKIRAKENNEPALVELUT YHDYSKUNTATEKNIIKKA RASINRINTEEN KORTTELILEIKKIPUISTO UUDISRAKENTAMINEN VIHERRAKENNUSSUUNNITELMA SUUNNITELMASELOSTUS 8.5.2009 YMPÄRISTÖSUUNNITTELU SOINI KY Ympäristösuunnittelu

Lisätiedot

Vesi asema- ja rantaasemakaavassa

Vesi asema- ja rantaasemakaavassa Vesi asema- ja rantaasemakaavassa Vantaanjoki-neuvottelukunnan seminaari Etelä-Suomen lääninhallituksen auditorio Yliarkkitehti Anne Jarva 1 Vesi asema- ja ranta-asemakaavassa Asemakaavan ja ranta-asemakaavan

Lisätiedot

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on vähentää Haukipuron valuma alueen metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta Kitkajärveen

Lisätiedot

Paikkatietokyselyn ja Morjens Loviisa mobiilisovelluksen kyselyn tulokset. Valkon ja sen lähialueiden osayleiskaavan rakennemallit

Paikkatietokyselyn ja Morjens Loviisa mobiilisovelluksen kyselyn tulokset. Valkon ja sen lähialueiden osayleiskaavan rakennemallit Paikkatietokyselyn ja Morjens Loviisa mobiilisovelluksen kyselyn tulokset Valkon ja sen lähialueiden osayleiskaavan rakennemallit Paikkatietokysely 5.7. 13.8.2018 Loviisan kaupunki suoritti 5.7. 13.8.2018

Lisätiedot

Suomen metsien kasvutrendit

Suomen metsien kasvutrendit Metlan tutkimus 3436, vetäjänä prof. Kari Mielikäinen: Suomen metsien kasvutrendit Suomen metsien kokonaiskasvu on lisääntynyt 1970-luvulta lähes 70 %. Osa lisäyksestä aiheutuu metsien käsittelystä ja

Lisätiedot

Uurainen 17. Uuraisten työkohteet

Uurainen 17. Uuraisten työkohteet Uurainen 17. Uuraisten työkohteet Työnsuunnittelija Erkki Kupari on laatinut loppuraportit Uuraisten työkohteista. Loppuraporttien henkilötyöpäiviin on merkitty työntekijöiden henkilötyöpäivät. Uuraisten

Lisätiedot

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19

kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista KM Suomi Luku 19 kansi Luku 19 Kaavoituksella ohjataan kaikkea rakentamista Ennakkokäsityksiä 1. Miksi on tärkeää, että rakentamista suunnitellaan tarkoin? 2. Mitä seikkoja pitää ottaa huomioon uuden koulun sijoittamisessa?

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut KAPULI IIe-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA-ALUE

MÄNTSÄLÄN KUNTA. 1(5) Maankäyttöpalvelut KAPULI IIe-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS ASEMAKAAVA-ALUE 1(5) Maankäyttöpalvelut 28.4.2017 KAPULI IIe-VAIHEEN ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 223e Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ASEMAKAAVA-ALUE ALOITE TAI HAKIJA

Lisätiedot

TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE

TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE 23.1.2015 TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE Yleiskaavaluonnoksen Hetki kriitikkona -tapahtumissa kirjoitettujen lappujen sisältö Kantakaupunki ja eteläinen Helsinki Info- ja näyttelykeskus Laituri 19.1.2015

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2015 1 (5) 396 Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelma HEL 2014-014704 T 08 00 00 Hankenro2361_2 Esitys esitti kaupunginhallitukselle Atlantinkaaren alueen liikennesuunnitelman

Lisätiedot

Tukkijätkät rakentavat lähivesialueen kulttuurin ja historian

Tukkijätkät rakentavat lähivesialueen kulttuurin ja historian Tukkijätkät rakentavat lähivesialueen kulttuurin ja historian Taustaa Oletteko tavanneet tukkijätkän? Olisiko mukava nähdä tukkijätkä töiden parissa? Lähivesialuetta suunniteltaessa on monelta taholta

Lisätiedot

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ YLEISTÄ Alue rakentuu pientaloryhmien muodostamista ketjuista. Pientalot ja niihin liittyvät autotallit ja katokset sijoittuvat lähelle tontin kadunpuoleista reunaa muodostaen rajattua katutilaa. Yksityiset

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

Maisemaraivaus Maisemat Ruotuun -hanke Aili Jussila 23.9.2014

Maisemaraivaus Maisemat Ruotuun -hanke Aili Jussila 23.9.2014 Maisemaraivaus Maisemat Ruotuun -hanke Aili Jussila 23.9.2014 Maisemaraivaus on maisemallisesti tärkeille alueille tehtyä puiden harventamista. Puustoa ei harvenneta tasavälein eikä kaavamaisesti, vain

Lisätiedot

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA B L O K A R K K IT EHDIT E 1 - vaihe 1 Peltosaaren toimitilakorttelin luonnossuunnitelma vaihtoehto 1 I II 1 / 2 91.95 8:16 8:53 II 1 / 2 Peltosaaren

Lisätiedot

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ asukasyhdistyksen johtokunta 26.4.2011 asukasyhdistyksen vuosikokous 30.3.2011 asukasyhdistyksen yleinen kokous 28.10.2010 asukasyhdistyksen johtokunta 24.5.2010 asukasyhdistyksen

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

PÄLKÄNE, LUOPIOISTEN KIRKONKYLÄ RAJALANNIEMI ETELÄOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS LUONNOS 2.4.2007 MA-ARKKITEHDIT

PÄLKÄNE, LUOPIOISTEN KIRKONKYLÄ RAJALANNIEMI ETELÄOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS LUONNOS 2.4.2007 MA-ARKKITEHDIT PÄLKÄNE, LUOPIOISTEN KIRKONKYLÄ RAJALANNIEMI ETELÄOSAN ASEMAKAAVAN MUUTOS LUONNOS 2.4.2007 MA-ARKKITEHDIT Rajalanniemen eteläosan asemakaavan muutos 1 LÄHTÖKOHTIA Kaavahankkeen perustiedot on esitetty

Lisätiedot

ENONKOSKI Käkötaipale-Valkeislahti Ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi v Timo Jussila Hannu Poutiainen

ENONKOSKI Käkötaipale-Valkeislahti Ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi v Timo Jussila Hannu Poutiainen 1 ENONKOSKI Käkötaipale-Valkeislahti Ranta-asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi v. 2011 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: UPM / Sulkavan Palvelut Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot...

Lisätiedot

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue

Kytäjä-Usmi Ulkoilualue Kytäjä-Usmi Ulkoilualue 1 Tervetuloa Kytäjä-Usmi ulkoilualueelle Kytäjä-Usmi ulkoilualueen luonto ja alueella sijaitsevat retki kohteet tarjovata loistavat mahdollisuudet lenkkeilyyn, pyöräilyyn, grillaukseen,

Lisätiedot

NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005

NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005 1 NILSIÄ Petäjälammen alueen muinaisjäännösinventointi 2005 Timo Jussila Kustantaja: Nilsiän kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Maastokartta... 3 Tutkimusalueen rajaus... 4 Valokuvia...

Lisätiedot