VUODEN 2010 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VUODEN 2010 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN"

Transkriptio

1 1 (14) JAKELU Valtiovarainministeriön määräys toiminta- ja taloussuunnittelusta sekä kehys- ja talousarvioehdotusten laadinnasta (VM:n kirje nro TM ) VUODEN 2010 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN 1. Perusteet Viitekohdassa mainitun valtiovarainministeriön määräyksen kohdan 3.2 mukaan ministeriöt antavat tarvittaessa toiminta- ja taloussuunnittelua sekä kehys- ja talousarvioehdotusten laadintaa koskevat tarkemmat määräykset ja ohjeet hallinnonalansa virastoille ja laitoksille. Tähän perustuen annetaan puolustusministeriön hallinnonalan vuoden 2010 talousarvioehdotuksen laadinnasta seuraavat määräykset ja ohjeet: Talousarvio on ensisijaisesti eduskunnan päätös valtion varojen kohdentamisesta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Talousarvioehdotusten tulee antaa oikea ja riittävä kuva valtion varojen käyttökohteista ja käytölle asetetuista tavoitteista sekä tarjota hyvä pohja eduskunnan ja hallituksen päätöksenteolle. Puolustusministeriö, Puolustusvoimat ja Puolustushallinnon rakennuslaitos laativat vuotta 2010 koskevan talousarvioehdotuksensa valtiovarainministeriön antamia yleisiä laadintamääräyksiä sekä tässä asiakirjassa annettuja puolustusministeriön hallinnonalaa koskevia perusteita ja erityisohjeita noudattaen. Vuoden 2010 talousarvioehdotukset laaditaan vuoden 2009 talousarviossa noudatettua rakennetta noudattaen. Pääluokkaperusteluissa esitetään hallinnonalan yhteiskunnalliset vaikuttavuustavoitteet ja niihin liittyvät tavoitteet kustannusvaikuttavuudelle. Lukuperusteluissa esitetään kyseisen asiakohdan tärkeimmät vaikuttavuustavoitteet. Vaikuttavuustavoitteita esitetään korkeintaan muutama ja niistä tulee käydä ilmi niiden yhteys pääluokkatason yhteiskunnallisiin vaikuttavuustavoitteisiin. Momenttiperusteluissa selostetaan, millä keskeisimmillä toimenpiteillä ja toiminnallisen tuloksellisuuden tavoitteilla pyritään pääluokka- ja lukuperusteluissa esitettyihin vaikuttavuustavoitteisiin. Tulostavoitteet rajataan vain olennaisimpiin. Niiden tulee olla johtamisen ja perusteltavuuden kannalta tarkoituksenmukaisia. Tavoitteet esitetään soveltuvin osin taulukkomuodossa aikasarjoina. Tulostavoitteet tulee esittää mahdollisuuksien mukaan vuositason tunnuslukuina, jotka perustuvat mittaamiseen tai systemaattiseen arviointiin. Tulostavoitteet tulee esittää mahdollisuuksien mukaan myös trendeinä esim. aiempien vuosien rinnakkaisvertailujen tai muutosprosenttien avulla. Puolustusministeriön taloussäännön 13 :n mukaan ministeriön osastot ja erilliset toimintayksiköt laativat omasta toiminnastaan talousarvioehdotuksen ministeriön hallintoyksikön antamien ohjeiden mukaisesti.

2 2 (14) Puolustusministeriön hallinnonala Puolustusministeriön hallinnonalan virastot ja laitokset laativat ehdotuksensa koko hallinnonalan vuoden 2010 talousarvioehdotukseen seuraavasti: - Puolustusministeriö: tulomomentti (osa), luku (osa), menomomentit ja (osa). - Puolustusvoimat: tulomomentit , (osa) ja , luvut (osa) ja 27.30, menomomentit (osa), , , , ja Puolustushallinnon rakennuslaitos: tulomomentti , luku (osa) ja menomomentti (osa) Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston talousyksikkö laatii momenttia koskevan ehdotuksen ja valmistelee em. virastojen ja laitosten talousarvioehdotuksien sekä puolustusministeriön osastoilta ja resurssipoliittisen osaston yksiköiltä niistä saatujen lausuntojen perusteella puolustusministeriön hallinnonalan vuoden 2010 talousarvioehdotuksen. Lisäksi talousyksikkö valmistelee puolustusvoimien talousarvioehdotukseen ja siitä puolustusministeriön puolustuspoliittiselta osastolta saatuun lausuntoon perustuen ulkoasiainministeriölle toimitettavan suomalaisten kriisinhallintajoukkojen tuloja ja menoja koskevan vuoden 2010 talousarvioehdotuksen. Talousarvioehdotusten laadinnassa huomioon otettavia perusteita ja laadintaohjeita löytyy mm. seuraavista asiakirjoista: - valtiovarainministeriön määräys toiminta- ja taloussuunnittelusta sekä kehys- ja talousarvioehdotusten laadinnasta (VM:n kirje nro TM ) (liite 1) - puolustusministeriön hallinnonalan vuosien kehysehdotus (PLM:n ak nro FI.PLM / / ) - puolustusministeriön hallinnonalan toimintasuunnitelma (PLM:n ak nro FI.PLM / / ) Valtioneuvosto ei ole vielä tehnyt päätöstä valtiontalouden kehyksistä vuosille Tässä asiakirjassa esitetyt momenttikohtaiset vuoden 2010 talousarvioehdotuksen suunnitteluperusteet pohjautuvat valtiovarainministeriön vuosia koskevaan kehysehdotukseen ja puolustusministeriön ja valtiovarainministeriön välillä pidetyssä kehysneuvottelussa sovittuihin asioihin. Vuoden 2010 talousarvioehdotuksen laadintaa varten annetaan seuraavat momenttikohtaiset suunnitteluperusteet: Momentti Puolustuspolitiikka ja hallinto Puolustusministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Puolustushallinnon palvelukeskuksen toimintamenot (nettob) (siirtomääräraha 2 v) TA TAE

3 3 (14) Julkisen hallinnon verkkoturvallisuuden edistäminen (siirtomääräraha 3 v) (kehyksen ulkopuolella) arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Puolustusministeriön hallinnonalan Sotilaallinen maanpuolustus Puolustusvoimien toimintamenot (nettob) (siirtomääräraha 2 v) Puolustusmateriaalihankinnat (siirtomääräraha 3 v) Maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukeminen (kiinteä määräraha) Sotilaallinen kriisinhallinta Sotilaallisen kriisinhallinnan kalustoja hallintomenot (siirtomääräraha 2 v) Kurssivaihtelut (nettob) (arviomääräraha) Hallinnonala yhteensä HUOM! Kehys on vuoden 2010 hinta- ja kustannustasossa. Ulkoasiainministeriön hallinnonala Momentin (Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot) osalta vuoden 2010 talousarvioehdotuksen valmistelussa noudatetaan ulkoasiainministeriön ilmoittamaa momenttikohtaista kehystä. Momentti Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot (arviomääräraha) TA KEHYS Annetun suunnitteluperusteen noudattaminen Puolustusministeriön hallinnonalan virastojen ja laitosten on laadittava vuoden 2010 talousarvioehdotuksensa edellä olevien momenttikohtaisten suunnitteluperusteiden ja jäljempänä annettavien momenttikohtaisten erityismääräysten mukaisesti. Puolustusministeriön asettamien alustavien tavoitteiden edellyttämät menot sekä muut tehtävien hoidon kannalta välttämättömät menot, kuten esim. toiminnan tason edellyttämät välttämättömät varaosahankinnat, on sisällytettävä annettuihin suunnittelukehyksiin. Vuoden 2010 aikana ei saa syntyä kumulatiivista varaosavajetta. Toiminnan vaikuttavuuden ja toiminnallisen tehokkuuden parantamisen kannalta oleelliset ja keskeiset lisätarpeet, joita ei ole mahdollista sisällyttää varsinaiseen talousarvioehdotukseen, esitetään tarvittaessa erillisenä perusteltuna kehyksen mukaisen rahoitustason ylittävänä ehdotuksena.

4 4 (14) 2. Yleisperustelut ja politiikkaohjelmat 3. Tuottavuusohjelma 4. Momenttiperustelut Yleisperusteluissa esitetään yhteenveto talousarvioehdotuksesta, tiivis kuvaus ehdotukseen sisältyvistä uusista ehdotuksista sekä eduskunnan päätöksentekoa tukevia yhteenveto- ja taustatietoja talousarviosta. Lisäksi yleisperusteluihin sisällytetään yhteenveto politiikkaohjelmista joihin hallinnonala osallistuu. Vaalikaudella puolustusministeriö osallistuu erityisesti lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelmaan. Puolustusministeriön hallinnonalaa koskevien yleisperustelujen valmistelusta vastaa puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston talousyksikkö. Puolustusvoimien on kuitenkin liitettävä talousarvioehdotukseensa puolustusvoimien toimintaa koskeva yhteenveto sisällytettäväksi yleisperusteluihin. Puolustusministeriön on liitettävä talousarvioehdotukseensa politiikkaohjelmia koskeva yhteenveto ja määriteltävä, missä määrin määrärahoja käytetään politiikkaohjelman tarkoituksiin. Valtion tuottavuusohjelma toteutetaan aiemmin päätetyllä tavalla siten, että valtion työvoimatarvetta voidaan vähentää vuoteen 2011 mennessä henkilötyövuodella ja tämän lisäksi vuoteen 2015 mennessä henkilötyövuodella. Puolustusministeriön hallinnonalan virastojen on valmisteltava talousarvioehdotuksensa siten, että puolustusministeriön hallinnonalalle kohdistettujen tuottavuustoimenpiteiden vaikutukset toteutuvat valtioneuvoston päättämien henkilötyövuosimäärien ja vuosiajoitusten mukaisesti. Momenttiperustelut jakaantuvat päätösosaan ja selvitysosaan. Momenttien määrärahat ja tuloarviot on esitettävä tuhannen euron tarkkuudella. Päätösosassa on aina maininta myönnettävän määrärahan suuruudesta ja käyttötarkoituksesta, ns. vakiomomenttien osalta kuitenkin vain siltä osin kuin ne poikkeavat menomomenttien luokittelussa ja asiasisällössä esitetystä sisällöstä. Talousarvion laadinnan yhteydessä on tarkistettava, että kaikki toiminnassa tarvittavat määrärahojen käyttötarkoitukset joko sisältyvät momentin ns. vakiosisältöön tai tulevat asianmukaisesti esitetyksi momentin perustelujen päätösosaan. Päätösosaan kuuluvat myös valtuuslausekkeet kaikkiin momentteihin, joissa niitä tarvitaan. Momentin päätösosaan on sisällytettävä maininta määrärahan kohdentamisperusteista siltä osin, kuin kohdentaminen poikkeaa talousarvioasetuksessa mainituista yleisistä kohdentamisperusteista. Selvitysosassa on aina maininta tulon kertymäperusteiden olennaisista muutoksista ja määrärahan tai käyttötarkoituksen muutoksista edellisen varsinaisen talousarvion päätösosaan verrattuna. Selvitysosaan merkitään määrärahojen/ henkilötyövuosien siirrot lisäyksenä/vähennyksenä momentilta toiselle. Määrärahojen mitoituksen muutosta koskevat tiedot esitetään taulukkomuodossa selvitysosan lopussa ennen vertailulukuja.

5 5 (14) 5. Liitemuistiot ja mitoitustaulukot 6. Tulojen budjetointi Liitemuistion tarkoitus on määrärahan tai tuloarvion tarkempi perusteleminen. Muistion sisällön tulee vastata talousarvioehdotusta. Liitemuistiossa selvitetään lyhyesti toiminnan tavoitteet, laajuus, toimintalinjat, toimintaa ohjaavat säädökset ja toiminnan keskeiset rajoitteet. Liitemuistiossa on eroteltava keskeiset määrärahan mitoitukseen vaikuttavat tekijät, kuten hintojen, tuottavuuden ja toiminnan laajuuden muutoksista aiheutuvat lisäykset tai vähennykset. Tällöin on kiinnitettävä huomiota ehdotetun ja edellisen vuoden määrärahan suhteeseen sekä henkilöstömuutosten vaikutuksiin. Määrärahaehdotuksesta on käytävä ilmi käytetyt laskentaperusteet ja riittävän yksityiskohtainen laskelma menotarpeesta tai tulojen kertymästä. Siirtomäärärahaehdotusten liitemuistiossa on esitettävä tiedot mahdollisista edellisiltä vuosilta kuluvalle vuodelle siirtyneistä määrärahoista sekä arvio kuluvalta vuodelta talousarvioehdotusvuodelle siirtyvistä määrärahoista. Mikäli määrärahaesityksiin sisältyy riskejä suuntaan tai toiseen, näiden suuruus ja aiheutumissyy on tuotava määrärahaesityksissä esille. Mitoitustaulukko (liite 3) sisällytetään momenttien , , ja liitemuistioon. Mitoitustaulukossa momentille esitettävä määräraha eritellään seuraavasti: 1) Tulosalueittain Puolustusministeriön ja puolustusvoimien osalta tämä tarkoittaa vuoden 2009 talousarviossa noudatettua tulosaluejakoa ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen osalta toimialojen mukaista jakoa. 2) Valtion liikekirjanpidon tuotto- ja kululaskelman tiliryhmien mukaisesti. 3) Tulosyksiköittäin Puolustusministeriö laatii erittelyn tulosyksiköittäin, joita ovat osastot sekä erillisyksiköt. Puolustusvoimat laatii tämän erittelyn jaottelulla maavoimat, merivoimat, ilmavoimat, Pääesikunta ja yhteiset menot. Puolustushallinnon rakennuslaitoksen osalta tulosyksiköt tarkoittavat keskusyksikköä ja alueyksiköitä. Ehdotukset tuloarvioiksi tulee esittää kaikilta momenteilta, joihin tuloja arvioidaan kertyvän. Malleina voidaan käyttää vuoden 2009 talousarviossa olevia teksti- ja laskelmamalleja. Tulomomentin selvitysosassa esitetään mitoitusperusteet sekä tulon kertymäperusteiden olennaiset muutokset edellisen varsinaisen talousarvion päätösosaan verrattuna. Nettobudjetoitujen tulomomenttien osalta noudatetaan nettobudjetoitavista menomomenteista annettuja määräyksiä.

6 6 (14) 6.1. Momentti (Puolustushallinnon rakennuslaitoksen tulot) Momentin valmistelussa tulee varmistaa se, että tulot Rakennuslaitoksen myymistä palveluista vastaavat kiinteistöjen käyttäjiltä saatuja ennakkotietoja sekä näiden talousarvioehdotuksia. Rakennuslaitoksen tulee talousarvioehdotuksensa liitemuistiossa eritellä vuoden 2010 tuloarvio maksajakohtaisesti. Henkilöstömäärä Talousarvioehdotukseen on sisällytettävä arvio palkatun henkilöstön määrästä perusteluineen liitteen 4 taulukkomallin mukaisesti. Palkkausmenot Palkkausmenojen määrärahatarpeesta tulee laatia eritelty laskelma, josta käyvät ilmi varsinaiset palkat, työaika- ja suoriteperusteiset korvaukset, muut palkat, työnantajan eläkemaksut, työnantajan sosiaaliturvamaksut sekä muut työnantajamaksut. On huomattava, että työantajan kansaneläkemaksu poistuu vuonna Palkkausmenojen sivukulujen laskemisessa käytetyt prosenttiluvut on käytävä ilmi laskelmasta. Tuottavuustoimenpiteet Puolustusministeriön hallinnonalan tuottavuustoimenpiteiden vaikutukset tulee esittää valtiovarainministeriön määräyksen mukaisesti (liite 1: liite II-2) Momentti (Tulot irtaimen omaisuuden myynnistä ja rojaltimaksuista) Momentin liitemuistioon on sisällytettävä arvio bruttotuloista ja menoista riittävästi eriteltynä talousarvioehdotusvuodelta ja kahdelta sitä edeltävältä vuodelta Momentti (Puolustusministeriön hallinnonalan muut tulot) Tuloarvion mitoituksessa tulee ottaa huomioon sotilaallisesta kriisinhallinnasta kertyvät tulot. Selvitysosassa tulee tarvittavilta osin selvittää tuloarvion mitoituksen perusteet ja liitemuistiossa on esitettävä tarkemmat mitoituksen perusteet ja laskelmat Momentti (Ulkoasiainministeriön hallinnonalan tulot) 7. Menojen budjetointi Momentin liitemuistiossa on selvitettävä momentin tuloarvion mitoituksen perusteet ja esitettävä niitä koskevat laskelmat. Menomomentteja budjetoitaessa noudatetaan seuraavia momenttikohtaisia perusteita ja erityisohjeita. Malleina voidaan käyttää vuoden 2009 talousarviossa olevia teksti- ja laskelmamalleja.

7 7 (14) 7.1. Momentti (Puolustusministeriön toimintamenot) Henkilöstömäärä Talousarvioehdotukseen on sisällytettävä arvio palkatun henkilöstön määrästä perusteluineen liitteen 4 taulukkomallin mukaisesti. Palkkausmenot Palkkausmenojen määrärahatarpeesta tulee laatia eritelty laskelma, josta käyvät ilmi varsinaiset palkat, työaika- ja suoriteperusteiset korvaukset, muut palkat, työnantajan eläkemaksut, työnantajan sosiaaliturvamaksut sekä muut työnantajamaksut. On huomattava, että työantajan kansaneläkemaksu poistuu vuonna Palkkausmenojen sivukulujen laskemisessa käytetyt prosenttiluvut on käytävä ilmi laskelmasta. Toimitilamenot Liitemuistioon on sisällytettävä puolustusministeriön toimitilamenoista riittävästi eritelty laskelma. Politiikkaohjelmat Mikäli momentilta on tarkoitus rahoittaa politiikkaohjelmia, tulee perustelujen selvitysosaan liittää politiikkaohjelman rahoittamista koskeva määrärahavaraus. Määrärahavaraus voidaan ilmoittaa esim. seuraavasti: - määrärahasta on tarkoitus rahoittaa y:n politiikkaohjelmaa. Tuottavuustoimenpiteet Puolustusministeriön hallinnonalan tuottavuustoimenpiteiden vaikutukset tulee esittää valtiovarainministeriön määräyksen mukaisesti (liite 1: liite II-2) Momentti (Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot) Puolustusministeriön virastojen ja laitosten on tehtävä talousarvioehdotuksen laadinnan yhteydessä yksityiskohtainen arviolaskelma arvonlisäveromenojen tarpeestaan vuonna 2010 liitteen 5 mukaisesti Momentti (Puolustusvoimien toimintamenot) Momentilla (Puolustusvoimien toimintamenot) tilausvaltuuksien määrärahat kohdennetaan varainhoitovuoteen kuuluviksi maksuperusteella. Menoselvitys tilausvaltuuksista Puolustusvoimien toimintamenomomentin tilausvaltuuteen sisällytetään vain sellaisia puolustusvoimien toiminnan edellyttämiä materiaalin ja palvelujen hankintoja, jotka edellyttävät yli vuoden mittaisia, pitkäaikaisia sopimuksia, ja joita ei voi rahoittaa normaalilla toimintamenomäärärahalla. Tilausvaltuuksien käytöstä aiheutuvista talousarviomenoista tulee esittää selvitys, josta ilmenevät varainhoitovuoden menot ja seuraavien vuosien määräraha-

8 8 (14) tarpeet (menoselvitys). Menoselvitys laaditaan valtuuksittain eriteltynä valtiovarainministeriön määräyksen mukaisesti (liite 1: liite III-7). Menoselvitys sisällytetään momentin perustelujen selvitysosaan. Nettobudjetoidun toimintamenomomentin selvitysosassa esitetään momentille (Puolustusvoimien toimintamenot) budjetoidut tulot ja menot valtiovarainministeriön määräyksen mallin mukaisesti (liite1: liite III-2). Henkilöstömäärä Talousarvioehdotukseen on sisällytettävä arvio palkatun henkilöstön määrästä perusteluineen liitteen 4 taulukkomallin mukaisesti. Palkkausmenot Palkkausmenojen määrärahatarpeesta tulee laatia eritelty laskelma, josta käyvät ilmi varsinaiset palkat, työaika- ja suoriteperusteiset korvaukset, muut palkat, työnantajan eläkemaksut, työnantajan sosiaaliturvamaksut sekä muut työnantajamaksut. On huomattava, että työantajan kansaneläkemaksu poistuu vuonna Palkkausmenojen sivukulujen laskemisessa käytetyt prosenttiluvut on käytävä ilmi laskelmasta. Asevelvollisten päivärahoista, reserviläispalkoista ja -päivärahoista sekä kadettien ja opistoupseerioppilaiden päivärahoista tulee esittää erillinen laskelma, jossa on otettu huomioon kustannustasossa ja toiminnan laajuudessa tapahtuneiden muutosten vaikutukset. Asevelvollisten koulutuksen ja ylläpitävän huollon menot Momentin (Puolustusvoimien toimintamenot) osalta on esitettävä myös toimintokohtainen laskelma määrärahojen suunnitellusta käytöstä asevelvollisten koulutukseen ja ylläpitävään huoltoon. Maksullinen toiminta Talousarvioehdotukseen on sisällytettävä erilliset suoriteryhmittäin laaditut kustannusvastaavuuslaskelmat maksuperustelain mukaisista julkisoikeudellisista suoritteista, maksuperustelain mukaisista muista suoritteista sekä erityislakien mukaisista suoritteista. Kustannusvastaavuuslaskelmien yhteenlaskettujen ylijäämien (+) tai alijäämien (-) loppusumman tulee olla sama kuin toimintamenomomentin selvitysosan tunnuslukutaulukon maksullisen toiminnan tulojen erittelyssä olevat luvut. Malli kustannusvastaavuuslaskelmasta on esitetty valtiovarainministeriön antamissa laadintamääräyksissä. Toimitila- ja aluemenot Momentin (Puolustusvoimien toimintamenot) osalta talousarvioehdotuksen liitemuistiossa on eriteltävä nykyiset toimitila- ja aluehallinnan vuokramenot, uudet tila- ja aluetyötarpeet vuonna 2010, vuonna 2010 tarpeettomina luovutettavista toimitiloista ja alueista kertyvät säästöt sekä perusparannusten ja uusinvestointien vaikutus toimitila- ja aluehallinnan menoihin. Perusparannusten ja uusinvestointien osalta tulee myös ilmoittaa, mihin puolustusmateriaalihankkeeseen ne mahdollisesti liittyvät. Puolustusvoimien maksamista toimitila-

9 9 (14) tai aluehallinnan vuokrista on lisäksi laadittava saajakohtainen erittely, josta käy ilmi esim. Senaatti-kiinteistöille maksettavien pääomavuokrien kokonaismäärä ja Puolustushallinnon rakennuslaitokselle maksettavien ylläpitomenojen kokonaismäärä. Puolustusvoimien on varmistettava Puolustushallinnon rakennuslaitokselle maksettavia menoja budjetoitaessa, että niiden yhteismäärä vastaa Puolustushallinnon rakennuslaitoksen kanssa sovittua, ja rakennuslaitoksen omaan talousarvioehdotukseensa sisällyttämää, puolustusvoimilta kertyvien tuottojen yhteismäärää. Palvelussuhdeasuntojen vuokraosuuksiin tarkoitettu määräraha Talousarvioehdotukseen tulee liittää laskelma, jossa on eritelty tämän määrärahatarpeen muodostuminen (tuettavien asuntojen määrä, keskimääräinen kokonaisvuokra/asunto, asukkaalta keskimäärin perittävä vuokra/asunto, isännöintikustannukset, tuen määrä keskimäärin/asunto yms.). Palvelussuhdeasuntoihin liittyvät tulot ja menot budjetoidaan bruttomääräisinä momentille (Puolustusvoimien toimintamenot). Politiikkaohjelmat Mikäli momentilta on tarkoitus rahoittaa politiikkaohjelmia, perustelujen selvitysosaan liitetään politiikkaohjelman rahoittamista koskeva määrärahavaraus. Määrärahavaraus voidaan ilmoittaa esim. seuraavasti: - määrärahasta on tarkoitus rahoittaa y:n politiikkaohjelmaa. Tuottavuustoimenpiteet Puolustusministeriön hallinnonalan tuottavuustoimenpiteiden vaikutukset tulee esittää valtiovarainministeriön määräyksen mukaisesti (liite 1: liite II-2). Lahjoitukset Jos puolustusvoimat tulee nykyisten tietojen mukaan vastaanottamaan vuonna 2010 lahjoituksia, joita voidaan käyttää puolustusvoimien toiminnasta aiheutuvien menojen maksamiseen, olisi nämä budjetoitava muiksi tuloiksi momentille (Puolustusvoimien toimintamenot) Momentti (Puolustusmateriaalihankinnat) Momentille budjetoidaan sellaiset määrärahat, jotka ovat käyttötarkoitukseltaan puolustusmateriaalin hankintamenoja. Momentille ei budjetoida sellaisia määrärahoja, jotka ovat luokittelultaan toimintamenomomentin asiasisällön mukaisia. Talousarvioehdotusta laadittaessa on otettava huomioon puolustusministeriön tilausvaltuuksien suunnittelua ja valmistelua koskeva asiakirja nro FI.PLM /3010/ Tilausvaltuuksien määrärahat tulee kohdentaa varainhoitovuoteen kuuluviksi maksuperusteella.

10 10 (14) Puolustusvoimien materiaalinen kehittäminen tilausvaltuus (PVKEH 2010) PVKEH 2010 tilausvaltuuteen sisällytetään ne uudet puolustusmateriaalihankkeet, joiden hankintavalmistelu on riittävän pitkällä ja hankkeet ovat sidottavissa vuoden 2010 aikana. PVKEH 2010 tilausvaltuuteen sisältyvien uusien puolustusmateriaalihankintojen henkilöstö-, toimitila- ja materiaalitarpeet on sisällytettävä eriteltynä tilausvaltuuden perustelumuistion lisäksi puolustusvoimien toimintamenoja koskeviin suunnitelmiin ja laskelmiin. Tekninen tutkimus, tuotekehitys ja hankintavalmistelu 2010 tilausvaltuus (TTK- PROTO 2010) Teknisen tutkimuksen, tuotekehityksen ja hankintavalmistelun 2010 tilausvaltuuteen (TTK-PROTO 2010), sisällytetään ne uudet tekniseen tutkimukseen, tuotekehitykseen ja hankintavalmisteluun liittyvät puolustusmateriaalihankkeet, joiden hankintavalmistelu on riittävän pitkällä ja hankkeet ovat sidottavissa vuoden 2010 aikana. TTK-PROTO 2010 tilausvaltuuteen sisältyvien uusien puolustusmateriaalihankintojen henkilöstö-, toimitila- ja materiaalitarpeet on sisällytettävä eriteltynä tilausvaltuuden perustelumuistion lisäksi puolustusvoimien toimintamenoja koskeviin suunnitelmiin ja laskelmiin. Menoselvitys tilausvaltuuksista Tilausvaltuuksien käytöstä aiheutuvista talousarviomenoista tulee esittää selvitys, josta ilmenevät varainhoitovuoden menot ja seuraavien vuosien määrärahatarpeet (menoselvitys). Menoselvitys laaditaan valtuuksittain eriteltynä valtiovarainministeriön määräyksen mukaisesti (liite1: liite III-7). Menoselvitys sisällytetään momentin perustelujen selvitysosaan. Kehittämisohjelmataulukko Hankkeiden liittyminen puolustusvoimien kehittämisohjelmiin ja sen suorituskykytavoitteet esitetään omassa taulukossaan. Indeksi- ja valuuttakurssimenot Puolustusmateriaalihankintojen tilausvaltuuksien indeksimenot mitoitetaan tehtyjen sopimusten tai saatujen tarjouspyyntöjen indeksikattojen mukaisesti. Puolustusmateriaalihankintojen tilausvaltuuksien maksatusmäärärahoihin liittyvistä valuuttakurssimuutoksista aiheutuva määrärahatarve budjetoidaan viimeisimmän käytettävissä olevan valuuttakurssitason mukaisesti. Käytetty päivämäärä on selkeästi ilmoitettava liitemuistiossa. Momentin liitemuistioon sisällytetään laskelmat valuuttakurssien muutoksesta aiheutuvista lisätarpeista tai säästöistä tilausvaltuuksittain puolustusministeriön kirjeen nro FI.PLM /2910/ mukaisesti ja esitetään mahdollisesti tilausvaltuuksien alkuperäisiin valuuttakurssitasoihin nähden annetun suunnittelukehyksen ylittävä lisämäärärahatarve.

11 11 (14) Muut puolustusmateriaalihankinnat Muiden puolustusmateriaalihankintojen (ns. kertahankinnat) määrärahatarve on eriteltävä liitemuistiossa riittävän yksityiskohtaisesti kehittämisohjelmittain ja/tai tulosyksiköittäin merkittäviin käyttötarkoituskohteisiin. Edellä mainituista erittelyistä on lisäksi käytävä ilmi, paljonko muihin puolustusmateriaalihankintoihin käytettävissä olevista määrärahoista on tarkoitus kohdistaa varaosahankintoihin Momentti (Sotilaallisen kriisinhallinnan kalusto- ja hallintomenot) Momentin vuoden 2010 talousarvioehdotus laaditaan siten, että siihen sisällytetään kaikki tiedossa olevat kriisinhallintaoperaatiot. Sotilaallisen kriisinhallinnan menot tulee suunnitella ulkoasiainministeriön ja puolustusministeriön yhdessä arvioiman toimintatason mukaisesti. Momentille sisällytetään käyttösuunnitelma, jossa määrärahan käyttö eritellään vuoden 2009 talousarviota vastaavalla tavalla. Talousarvioehdotukseen on sisällytettävä muistio momentin määrärahatarpeesta oheista (liite 6a) lomakemallia käyttäen. Muistioon on sisällytettävä eritellyt tiedot kaikista kriisinhallintaoperaatioista, joita koskeva mandaatti on olemassa. Lomakemalliin tulee päivittää tiedossa olevat muutokset kriisinhallintaoperaatioissa, henkilömäärissä, työnantajamaksuprosenteissa sekä muissa tulo- ja menoperusteissa. On huomattava, että työantajan kansaneläkemaksu poistuu vuonna Momentti (Kurssivaihtelut) Momentin liitemuistiossa on oltava erittely sotilaalliseen kriisinhallintatoimintaan liittyvistä avoinna olleista valuuttamääräisistä saatavista ja niiden valuuttakursseista Momentti (Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot) Vuoden 2010 talousarvioehdotus laaditaan siten, että siihen sisällytetään kaikki tiedossa olevat sotilaalliset kriisinhallintaoperaatiot. Momentille sisällytetään käyttösuunnitelma, jossa määrärahan käyttö eritellään vuoden 2009 talousarviota vastaavalla tavalla. Talousarvioehdotukseen on sisällytettävä muistio momentin (Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot) määrärahatarpeesta oheista (liite 6b) lomakemallia käyttäen. Siihen on päivitettävä tiedossa olevat muutokset kriisinhallintaoperaatioissa, henkilömäärissä, työnantajamaksuprosenteissa, päivä- ja muonanparannusrahoissa sekä muissa tulo- ja menoperusteissa. 8. Uudet tilausvaltuudet ja perustelumuistiot Kaikista momenteille ja esitettävistä uusista tilausvaltuuksista on laadittava liitteen 7 mukainen perustelumuistio. Tilausvaltuuden perustelumuistio sisältää mm. seuraavat tiedot: - tilausvaltuuden tunnistetiedot ja kokonaismäärä - tilausvaltuuden käyttötarkoitus ja menojen ajoitus

12 12 (14) - suorituskyky tai tavoite, joka tilausvaltuudella pyritään aikaansaamaan - suhde tehtyihin materiaalipoliittisiin linjauksiin ja hankintaperiaatteisiin - taloudelliset ym. vaikutukset - hankintojen valmiusaste. Tilausvaltuuden perustelumuistiota käytetään hyväksi arvioitaessa talousarvioehdotuksen käsittelyn yhteydessä tilausvaltuuteen sisällytettyjen hankkeiden valmiusastetta ja kyseisen tilausvaltuuden perustelujen riittävyyttä. Ei-julkisten tietojen osalta Pääesikunnan on toimitettava tilausvaltuuksien perustelumuistiot entiseen tapaan erikseen puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston talousyksikölle. Momentin (Puolustusmateriaalihankinnat) määrärahoilla tehtäviä hankintoja koskevien tietojen parantamiseksi ja ajan tasaisen tilannekuvan ylläpitämiseksi sekä budjetointimuutosvalmiuden varmistamiseksi Pääesikunnan on toimitettava Suuret päätetyt hankinnat lomakkeen (liite 8) mukaiset tiedot sellaisista päätetyistä hankinnoista, joiden kokonaisarvo on vähintään 40 milj. euroa. 9. Alueiden kehittämisen määrärahaehdotukset Alueiden kehittämislain (602/2002, muutos 954/2005) 10 a :n mukaan mm. puolustusministeriön on tehtävä yhteenveto keskeisistä alueiden kehittämiseen vaikuttavista määrärahaehdotuksista. Talousarvioehdotuksen liitteenä on esitettävä yhteenveto tiliviraston toiminnan alueellista vaikutuksista ja niissä tapahtuvista muutoksista sekä arvio ehdotettujen määrärahojen alueellisesta jakautumisesta ja määrärahan alueellisen jaon perusteista vuonna Yhteenvedosta on käytävä ilmi vuonna 2010 tehtävät organisaatiomuutokset ja muut toimenpiteet, joilla on merkitystä alueiden kehittämiseen. 10. Sukupuolinäkökulman huomioiminen Talousarvioehdotukseen on sisällytettävä yhteenvetotarkastelu toiminnan sukupuolivaikutuksista. Tarkastelulla pyritään selvittämään talousarviossa ehdotetun toiminnan vaikutuksia erikseen miehiin ja naisiin. Yhteenvedosta tulisi selvitä mm. mikä on viraston toiminnan tavoite sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta sekä miten toimimalla ja millä keinoilla tähän tavoitteeseen pyritään? Lisäksi esim. taulukot tulee mahdollisuuksien mukaan esittää jaoteltuna miehiin ja naisiin. Sukupuolivaikutusten tarkastelu liittyy hallituksen tasa-arvoohjelmaan vuosille sekä valtiovarainministeriön toimiin arvioida talousarviota sukupuolivaikutusten kautta. 11. Yhteistoimintalain mukaiset lausunnot Puolustusvoimien ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen on liitettävä talousarvioehdotukseensa yhteistoiminnasta valtion virastoissa ja laitoksissa annetun lain (651/1988) mukaiset lausunnot yhteistoimintamenettelyn piiriin kuuluvista asioista.

13 13 (14) 12. Luettelo säädöksistä ja määräyksistä 13. Asiakirjojen julkisuus 14. Määräajat ja yhteystiedot Talousarvioehdotukseen on liitettävä erillinen luettelo 1) säädöksistä ja määräyksistä, joiden perusteella maksut määrätään ja suoritteet hinnoitellaan sekä 2) momenteista, joille tulot kertyvät. Puolustusministeriön ja sen alaisten virastojen ja laitosten talousarvioehdotukset ovat julkisia sen jälkeen, kun valtiovarainministeriö on antanut ensimmäisen virallisen palautteensa hallinnonaloille, mikä tapahtuu tämänhetkisen aikataulun mukaan Tämän palautteen jälkeen tehdyt talousarvioehdotusten muutokset ja täsmennykset ovat julkisia, kun hallitus on antanut talousarvioesityksensä eduskunnalle. Ministeriön, virastojen ja laitosten varsinaisia ehdotuksia talousarvioiksi ei ole lupa saattaa julkisuuteen ennen edellä mainittuja julkisuusajankohtia. Puolustusministeriö tiedottaa hallinnonalan talousarvioehdotuksesta sen jälkeen, kun valtiovarainministeriö on antanut siitä ensimmäisen palautteensa. Puolustusministeriön hallintoyksikön, puolustusvoimien ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen on toimitettava edellä mainituin perustein laadittu vuoden 2010 talousarvioehdotus puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston talousyksikölle viimeistään to Hallinnonalan talousarvioehdotuksen valmistelussa noudatettavia linjauksia on tarkoitus esitellä PLM:n ylimmälle johdolle ke Hallinnonalan talousarvioehdotus on toimitettava valtiovarainministeriöön viimeistään ma Ulkoasiainministeriön momenttia (Suomalaisten kriisinhallintajoukkojen ylläpitomenot) koskevat esitykset on toimitettava puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston talousyksikölle viimeistään Talousyksikkö toimittaa ehdotuksen edelleen ulkoasiainministeriölle. Lisätietoja ja -ohjeita talousarvioehdotusten laadinnasta antavat: Talousjohtaja Timo Norbäck (p , PVAH), taloussuunnittelija Jorma Kiviniemi (p , PVAH) ja taloussuunnittelija Kristiina Olsson (p , PVAH). Ylijohtaja Eero Lavonen Talousjohtaja Timo Norbäck

14 14 (14) LIITTEET JAKELU TIEDOKSI - Valtiovarainministeriön määräys toiminta- ja taloussuunnittelusta sekä kehys- ja talousarvioehdotusten laadinnasta (VM:n kirje nro TM ) (liite 1) - Puolustusministeriön hallinnonalan alustavat tulostavoitteet vuodelle 2010 (liite 2) - Talousarvioehdotusten liitemuistion mitoitustaulukon malli (liite 3) - Palkatun henkilöstön määrä henkilötyövuosina (taulukkomalli) (liite 4) - Arvio arvonlisäveromenomäärärahan tarpeesta vuonna 2010 soveltamisohjeineen (liite 5) - Momenttien ja taulukkomallit (liitteet 6a ja 6b) - Tilausvaltuuden perustelumuistio -lomake (liite 7) - Suuret päätetyt hankinnat lomake (liite 8) PLM/hallintoyksikkö Pääesikunta Puolustushallinnon rakennuslaitos PLM/kansliapäällikkö PLM/osastot PLM/materiaaliyksikkö PLM/henkilöstöyksikkö PLM/yhdyskunta- ja ympäristöyksikkö PLM/puolustusministerin erityisavustaja UM/talouslinja Pääesikunta/suunnitteluosasto

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (23) FI.PLM.7769 Helsinki 14.4.2005 405/2110/2005

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (23) FI.PLM.7769 Helsinki 14.4.2005 405/2110/2005 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (23) JAKELU Valtiontalouden kehykset vuosille 2006-2009 (VM:n kirje nro VM 5/214/2005 11.3.2005) VUODEN 2006 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN 1. Perusteet ja valtiontalouden kehykset

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (20) FI.PLM.3592 Helsinki /2020/2004

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (20) FI.PLM.3592 Helsinki /2020/2004 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (20) JAKELU Valtiontalouden kehykset vuosille 2005-2008 (VM:n kirje nro VM 3/214/2004 11.3.2004) VUODEN 2005 TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAATIMINEN 1. Perusteet ja valtiontalouden kehykset

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (9) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.5182 Helsinki 29.9.2004 10945/2010/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (9) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.5182 Helsinki 29.9.2004 10945/2010/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (9) PLM ak 10945/2010/2003-24.3.2004 Vuosien 2006-2009 toiminta- ja taloussuunnitelmien laadinta LISÄOHJE VUOSIEN 2006-2009 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMIEN LAADIN- NALLE Ohessa

Lisätiedot

Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus 2016

Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus 2016 Puolustusministeriön hallinnonalan talousarvioehdotus 2016 Puolustusvaliokunta 7.10.2015 Mrd. euroa PLM:n hallinnonalan määrärahat 2014-2019 3 500 3 000 2,67 2,66 2,89 2,85 2,82 3,08 2 500 2 000 1 500

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2010

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2010 1 (10) JAKELU Puolustusministeriön päätös nro FI.PLM.2010-140 19/20.01.01/2009-13.1.2010 ja ulkoasiainministeriön päätös nro HEL7498-1 14.1.2010 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO-

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 29. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 900 000 euroa.

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 23. Julkisen hallinnon verkkoturvallisuuden edistäminen (siirtomääräraha 3 v) Momentille myönnetään 177 887 000 euroa.

Lisätiedot

01. Puolustusministeriö

01. Puolustusministeriö 01. Puolustusministeriö 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 30 916 000 euroa. Selvitysosa: Lisämäärärahantarve aiheutuu momentin määrärahan

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2009

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2009 1 (14) JAKELU Puolustusministeriön päätös nro FI.PLM.2009 1351/20.01.01/2008-15.1.2009 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TOIMEENPANO- ASIAKIRJA VUODELLE 2009 1. MÄÄRÄRAHAJAKO JA TULOSTAVOITTEET

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 4 423 000 euroa.

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN- PANOASIAKIRJA VUODELLE 2008

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN- PANOASIAKIRJA VUODELLE 2008 1 (11) JAKELU Puolustusministeriön päätös nro FI.PLM.20885 1061/2110/2007 15.1.2008 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN- PANOASIAKIRJA VUODELLE 2008 1. MÄÄRÄRAHAJAKO JA TULOSTAVOITTEET

Lisätiedot

HE 232/2004 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIO- ESITYKSEN (HE 207/2004 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 232/2004 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIO- ESITYKSEN (HE 207/2004 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 232/2004 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIO- ESITYKSEN (HE 207/2004 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1601 VM/2931/00.00.00/2015 Valtiovarainministeriön määräys valtion tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö on

Lisätiedot

Puolustusministeriön pääluokka vuoden 2017 talousarvioesityksessä. Puolustusvaliokunta

Puolustusministeriön pääluokka vuoden 2017 talousarvioesityksessä. Puolustusvaliokunta Puolustusministeriön pääluokka vuoden 2017 talousarvioesityksessä Puolustusvaliokunta 5.10.2016 PLM:n pääluokka v. 2017 talousarvioesityksessä Puolustusministeriön hallinnonalalle esitetään määrärahoja

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 1 VAIN VIRKAKÄYTTÖÖN METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2008 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala (60.) Metsäntutkimuslaitoksen

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 139/53/01 30.5.2001 Liikenne- ja viestintäministeriö LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 29/53/03 7.5.2003 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 29/53/03 7.5.2003 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 29/53/03 7.5.2003 Puolustusministeriö Puolustusvoimat PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Puolustusvoimien

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 139/53/06 Puolustusministeriö Puolustusvoimat 16.5.2007 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Puolustusvoimien tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 10.6.2003 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 10.6.2003 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 37/53/03 9.4A 10.6.2003 Opetusministeriö OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa opetusministeriön

Lisätiedot

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 27 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Puolustuspolitiikka ja hallinto 19. Puolustusministeriön hallinnonalan arvonlisäveromenot (arviomääräraha) Momentille myönnetään lisäystä 19 830 000 euroa.

Lisätiedot

29.88.22 ARKISTOLAITOS

29.88.22 ARKISTOLAITOS 14.3.2006 TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 29.88.22 ARKISTOLAITOS KANSALLISARKISTO 1 29.88.22 Arkistolaitoksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Liitemuis- Momentille myönnetään nettomäärärahaa 16 435 000 euroa.

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Valtiovarainministeriön määräys kirjanpitoyksikön tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

HE 106/2003 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2003 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 89/2003 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 106/2003 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2003 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 89/2003 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 106/2003 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2003 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 89/2003 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen

Lisätiedot

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6)

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008. LIITE 5 s. 1 (6) Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon Palvelukeskuksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 5 s. 1 (6) s. 2 (6) Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön ja Puolustushallinnon

Lisätiedot

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. (30.01, osa) Hallinto ja tutkimus 01. Maa- ja metsätalousministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 229/53/05 Puolustusministeriö Puolustusvoimat 5.5.2006 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Puolustusvoimien tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANOASIAKIRJA VUODELLE 2006

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANOASIAKIRJA VUODELLE 2006 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (20) JAKELU PLM:n päätös nro 10/6/RO - 11.1.2006 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖNPANOASIAKIRJA VUODELLE 2006 1. MÄÄRÄRAHAJAKO JA TULOSTAVOITTEET 1.1 Määrärahat

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN- PANOASIAKIRJA VUODELLE 2007

PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN- PANOASIAKIRJA VUODELLE 2007 1 (12) JAKELU Puolustusministeriön päätös nro FI.PLM.15971 1113/2110/2006 16.1.2007 PUOLUSTUSMINISTERIÖN HALLINNONALAN TALOUSARVION TÄYTÄNTÖÖN- PANOASIAKIRJA VUODELLE 2007 1. MÄÄRÄRAHAJAKO JA TULOSTAVOITTEET

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. SAATE TK-21-1084-11 2.4.2012 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2013. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖN MÄÄRÄYS TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITTELUSTA SEKÄ KEHYS- JA TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAADINNASTA

VALTIOVARAINMINISTERIÖN MÄÄRÄYS TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITTELUSTA SEKÄ KEHYS- JA TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAADINNASTA VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 23.3.2011 Nro TM 1101 VALTIOVARAINMINISTERIÖN MÄÄRÄYS TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITTELUSTA SEKÄ KEHYS- JA TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAADINNASTA SISÄLLYSLUETTELO 1 Määräyksen

Lisätiedot

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007 TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007 2 (6) Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2007 Tilastokeskuksen vuoden 2007 talousarvioehdotus perustuu Tilastokeskuksen ehdotukseen vuosia 2007-2011

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 TURVATEKNIIKAN KESKUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2011 Johtokunta hyväksynyt 15.3.2010 TÄSSÄ EI OLE HUOMIOITU KEVAKE-SIIRTOA 32.20. 03. Turvatekniikan keskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille

Lisätiedot

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo SAATE TK-21-975-07 9042008 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2009 Liitteenä on myös Cognos Planning-järjestelmällä tehdyt rahoitustaulukot: - peruslaskelma

Lisätiedot

HE 78/2011 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2011 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 38/2011 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 78/2011 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2011 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 38/2011 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 78/2011 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2011 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 38/2011 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2009

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2009 TURVATEKNIIKAN KESKUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2009 Johtokunta hyväksynyt 14.3.2008 Korjattu 2.4.2008 Asiakirja ei ole julkinen ennen valtiovarainministeriön talousarvioehdotuksen julkistamista, joka

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (11) Puolustuspoliittinen osasto. Helsinki.6.2003 10342/2010/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (11) Puolustuspoliittinen osasto. Helsinki.6.2003 10342/2010/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (11) Valtiontalouden kehykset 2004 2007, Valtiovarainministeriön työryhmämuistio 9/2003 Tulosohjauksen terävöittäminen, puolustusministeriön hallinnonalan strateginen ohjausprosessi

Lisätiedot

HE 156/2007 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2007 NELJÄNNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 131/2007 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 156/2007 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2007 NELJÄNNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 131/2007 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 156/2007 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2007 NELJÄNNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 131/2007 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen

Lisätiedot

10. Sotilaallinen maanpuolustus

10. Sotilaallinen maanpuolustus 01. Puolustusvoimien toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 1 623 246 000 euroa. Valtuudet 1) Vuonna 2010 saa tehdä puolustusvoimien toiminnan edellyttämiä materiaalin

Lisätiedot

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 1 24.3.2006 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2007 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 60. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 186/53/06 Liikenne- ja viestintäministeriö Ratahallintokeskus 14.5.2007 RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2006 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Ratahallintokeskuksen tilintarkastuksesta

Lisätiedot

05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus

05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus 05. Euroopan rakennerahastojen ohjelmien toteutus S e l v i t y s o s a : EU:n ohjelmakauden 2000 2006 sekä ohjelmakauden 2007 2013 rakennerahasto-ohjelmia rahoittavan Euroopan sosiaalirahaston toimenpiteillä

Lisätiedot

HE 244/2006 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 208/2006 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 244/2006 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 208/2006 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 244/2006 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 208/2006 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 321/53/03

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 321/53/03 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 321/53/03 13.5.2004 Puolustusministeriö Puolustusvoimat PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2003 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2005 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) FI.PLM.5542 Helsinki 19.10.2004 10953/2030/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) FI.PLM.5542 Helsinki 19.10.2004 10953/2030/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ 1 (7) Pääesikunta Puolustusvoimien tulosraportti 2004 ajalta 1.1.-31.7.2004 PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2004 OSAVUOSIRAPORTISTA 1. YLEISTÄ 1.1 Puolustusministeriön

Lisätiedot

HE 172/2004 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 TOISEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI

HE 172/2004 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 TOISEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI HE 172/2004 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 TOISEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin ehdotetaan, että Eduskunta

Lisätiedot

Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen

Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen Valtiokonttori Määräys 1 (8) 20.11.2014 Dnro VK/1078/00.01/2014 Kirjanpitoyksiköt Maksullisen toiminnan kustannusvastaavuuslaskelman laatiminen Valtion talousarviosta annetun asetuksen 55 :n 1 momentin

Lisätiedot

TULOSSOPIMUS. Tulossopimuksen liitteenä (LIITE 2) on esitetty periaatteet sopimuskauden aikana toteutettavasta tuloksellisuuden raportoinnista.

TULOSSOPIMUS. Tulossopimuksen liitteenä (LIITE 2) on esitetty periaatteet sopimuskauden aikana toteutettavasta tuloksellisuuden raportoinnista. FI.PLM.21099 110/2030/2008 TULOSSOPIMUS Torstaina 2.10.2007 käydyssä puolustusvoimien vuoden 2008 toimintaa koskevissa tulosneuvotteluissa sovittiin liitteessä 1 esitetyistä puolustusvoimille asetettavista

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2012 Nro 4. Kotkan kaupungin. KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2012 Nro 4 KOTKAN KAUPUNGIN TALOUSSÄÄNTÖ (Hyväksytty valtuustossa 23.1.2012) l LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala 2 Toimintaperiaatteet Tässä taloussäännössä annetaan

Lisätiedot

HE 185/2005 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2005 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 161/2005 vp) TOISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 185/2005 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2005 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 161/2005 vp) TOISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ HE 185/2005 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2005 TOISEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 161/2005 vp) TOISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON MÄÄRÄYS VALTION LIIKELAITOSTEN KEHYS- JA TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAADINNASTA

VALTIONEUVOSTON MÄÄRÄYS VALTION LIIKELAITOSTEN KEHYS- JA TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAADINNASTA VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 14.6.2007 N:o TM 0702 VALTIONEUVOSTON MÄÄRÄYS VALTION LIIKELAITOSTEN KEHYS- JA TALOUSARVIOEHDOTUSTEN LAADINNASTA 2 Valtioneuvosto on, asian oltua valmistavasti valtioneuvoston

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 23.5.2003 MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 23.5.2003 MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 77/53/03 9.4A 23.5.2003 Liikenne- ja viestintäministeriö Merenkulkulaitos MERENKULKULAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2002 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 237/53/05 Opetusministeriö 30.5.2006 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2005 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa opetusministeriön tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta 2005 tämän

Lisätiedot

HE 112/2011 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2011 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 38/2011 vp) TOISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 112/2011 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2011 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 38/2011 vp) TOISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ HE 112/2011 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2011 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 38/2011 vp) TOISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004

OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004 202/53/04 Opetusministeriö 25.5.2005 OPETUSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa opetusministeriön tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 4

Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 4 Puolustusministeriön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen välinen tulossopimus vuodelle 2008 LIITE 4 2 TULOSSOPIMUS Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikön ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen

Lisätiedot

Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA Talousarvioesitys, Ministeriön ehdotus Pääluokka 32 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN HALLINNONALA 40. Yritysten toimintaympäristö, markkinoiden sääntely ja työelämä 05. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston toimintamenot

Lisätiedot

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tilintarkastuskertomus

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tilintarkastuskertomus 111/53/2012 Työ- ja elinkeinoministeriö Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 13.5.2013 Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tilintarkastuskertomus vuodelta 2012 Valtiontalouden

Lisätiedot

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004

PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004 194/53/04 Puolustusministeriö Puolustusvoimat 11.5.2005 PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUO- DELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Puolustusvoimien tilintarkastuksesta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 206/53/04 Opetusministeriö Jyväskylän yliopisto 21.4.2005 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Jyväskylän yliopiston tilintarkastuksesta

Lisätiedot

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin EHDOTUS VUODEN 2016 II LISÄTALOUSARVIOON

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin EHDOTUS VUODEN 2016 II LISÄTALOUSARVIOON EI JULKINEN kunnes VM antaa oman ehdotuksensa. JulkL (621/1999) 6.1 :n 4 k Innovaatiorahoituskeskus Tekesin EHDOTUS VUODEN 2016 II LISÄTALOUSARVIOON 32.20.06 Innovaatiorahoitukeskus Tekesin toimintamenot

Lisätiedot

Valtion budjetti. Avoin valtion budjettidata Tutkibudjettia.fi. Budjettiosasto Ennakkobriiffi, Hack the Budget

Valtion budjetti. Avoin valtion budjettidata Tutkibudjettia.fi. Budjettiosasto Ennakkobriiffi, Hack the Budget Valtion budjetti Avoin valtion budjettidata Tutkibudjettia.fi 14.10.2016 Ennakkobriiffi, Hack the Budget Budjettiosasto Sisältö Valtion budjetti Mikä on valtion budjetti? Avoin data ja budjettikirja Budjetin

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2014

Asiakirjayhdistelmä 2014 01. Verohallinnon toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Talousarvioesitys HE 112/2013 vp (16.9.2013) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 429 907 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää myös: 1) kansainvälisten

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 134/53/02 16.4.2002 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 134/53/02 16.4.2002 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 134/53/02 16.4.2002 Maa- ja metsätalousministeriö Metsäntutkimuslaitos METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2016

Talousarvioesitys 2016 1(5) Talousarvioesitys 30. Tilastotoimi, taloudellinen tutkimus ja rekisterihallinto Selvitysosa: Valtion tilastotoimen tehtävänä on vastata yhteiskuntaoloja ja niiden kehitystä kuvaavien tilastojen laatimisesta

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 ja Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016 2019

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 ja Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016 2019 Muistio 1 (5) Puolustusvaliokunta 22.10.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 ja Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016 2019 1 Puolustusvoimien

Lisätiedot

KUSTANNUSVASTAAVUUSLASKELMAN LAATIMINEN

KUSTANNUSVASTAAVUUSLASKELMAN LAATIMINEN VALTIOKONTTORI MÄÄRÄYS 1(6) 21.10.2003 Dnro 278/03/v447/531/2003 Tilivirastot KUSTANNUSVASTAAVUUSLASKELMAN LAATIMINEN Valtion virastojen ja laitosten maksullisesta toiminnasta on säädetty valtion maksuperustelaissa

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 94/53/ PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 94/53/ PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 94/53/02 24.5.2002 Puolustusministeriö Puolustusvoimat PUOLUSTUSVOIMIEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2012

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS 2012 JULKINEN VASTA BUDJETIN JULKAISEMISEN JÄLKEEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS TALOUSARVIOEHDOTUS Vuoden tiedot tulossopimuksen mukaiset PRH Dnro: 147/20/11 03. Patentti- ja rekisterihallituksen toimintamenot

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 75/53/01 11.6.2001 Sisäasiainministeriö SISÄASIAINMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalo uden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Tilintarkastuskertomus valtion tilinpäätöksen tarkastuksesta vuodelta

Tilintarkastuskertomus valtion tilinpäätöksen tarkastuksesta vuodelta 130/53/2012 Eduskunta 20.5.2013 Tilintarkastuskertomus valtion tilinpäätöksen tarkastuksesta vuodelta 2012 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa valtion tilinpäätöksen tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004

MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 227/53/04 Opetusministeriö Museovirasto 16.5.2005 MUSEOVIRASTON TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2004 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt antaa Museoviraston tilintarkastuksesta varainhoitovuodelta

Lisätiedot

HE 270/2006 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 KOLMANNEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI

HE 270/2006 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 KOLMANNEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI HE 270/2006 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2006 KOLMANNEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin ehdotetaan, että

Lisätiedot

HE 233/2014 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2014 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 207/2014 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 233/2014 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2014 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 207/2014 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 233/2014 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2014 KOLMANNEN LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 207/2014 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin

Lisätiedot

HE 103/2004 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 93/2004 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 103/2004 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 93/2004 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 103/2004 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2004 LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 93/2004 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin

Lisätiedot

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006

TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006 27.4.2005 TILASTOKESKUKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2006 27.4.2005 2 (9) Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2006 Tilastokeskuksen vuoden 2006 talousarvioehdotus perustuu Tilastokeskuksen ehdotukseen

Lisätiedot

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo

SAATE TK Valtiovarainministeriö. Kirjaamo SAATE TK-21-820-06 6.6.2007 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen päivitetty talousarvioehdotus vuodelle 2008. Liitteenä on kopiot Cognos Planning-järjestelmällä tehdyistä rahoitustaulukoista.

Lisätiedot

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2005

RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2005 277/53/05 Liikenne- ja viestintäministeriö Ratahallintokeskus 5.5.2006 RATAHALLINTOKESKUKSEN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2005 Valtiontalouden tarkastusvirasto antaa Ratahallintokeskuksen tilintarkastuksesta

Lisätiedot

HE 179/2007 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2008 LISÄTALOUSARVIOKSI

HE 179/2007 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2008 LISÄTALOUSARVIOKSI HE 179/2007 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2008 LISÄTALOUSARVIOKSI Viitaten tämän esityksen yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin ehdotetaan, että Eduskunta päättäisi

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo SAATE TK-21-881-09 31.3.2010 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen annettujen kehysten puitteisiin laadittu talousarvioehdotus vuodelle 2011. Tilastokeskuksen ehdotus vuosia 2011-2014

Lisätiedot

Pääluokka 29 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 29 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 29 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. (29.01, osa) Hallinto, kirkollisasiat ja toimialan yhteiset menot 01. Opetus- ja kulttuuriministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Metsähallituksen kirjanpidosta, tilinpäätöksestä, erillisestä kirjanpidosta ja erillisestä tilinpäätöksestä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään Metsähallituksesta annetun

Lisätiedot

Pääluokka 29 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 29 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 29 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Hallinto, kirkollisasiat ja toimialan yhteiset menot 01. Opetus- ja kulttuuriministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2010

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2010 TURVATEKNIIKAN KESKUS TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE Johtokunta hyväksynyt 9.3.. Korjattu VN:n kehyksen mukaiseksi 6.4.. 32.20. 03. Turvatekniikan keskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015

LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015 LAPIN LIITTO Hallitus 25.8.2015 Liite Vuoden 2016 talousarvion ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

LAPIN LIITTO Hallitus

LAPIN LIITTO Hallitus LAPIN LIITTO Hallitus 29.8.2016 Liite Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelman laadintaohjeet Lapin liiton hallinnossa ja taloudenhoidossa noudatetaan kuntalain säännöksiä. Kuntalain

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. SAATE TK-21-837-10 7.4.2011 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/01

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/01 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 175/53/01 23.05.2001 Sosiaali- ja terveysministeriö SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2000 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Hallinto 01. Maa- ja metsätalousministeriön toimintamenot (siirtomääräraha 2 v) Momentille myönnetään lisäystä 210 000 euroa. S e l v i t y

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (19) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.3440 Helsinki 24.3.2004 10945/2010/2003

PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (19) Puolustuspoliittinen osasto FI.PLM.3440 Helsinki 24.3.2004 10945/2010/2003 PUOLUSTUSMINISTERIÖ OHJE 1 (19) Valtiontalouden kehykset 2005 2008, Valtiovarainministeriön työryhmämuistio 9/2003 Tulosohjauksen terävöittäminen, PLM KD 10027/2590/2003 2.3.2004 Ehdotus valtioneuvoston

Lisätiedot

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA Pääluokka 30 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 01. Hallinto 22. Tutkimus ja kehittäminen (siirtomääräraha 3 v) Momentille myönnetään lisäystä 510 000 euroa. S e l v i t y s o s a : 1.1.2015 toimintansa

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN TALOUSARVIOEHDOTUS 2003 MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN HALLINNONALA 2 OSASTO 12 30. Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala 32. Metsäntutkimuslaitoksen tulot Momentille arvioidaan

Lisätiedot

Vuoden 2003 tilinpäätösohje. Tilivirastoille ja talousarvion ulkopuolella oleville valtion rahastoille

Vuoden 2003 tilinpäätösohje. Tilivirastoille ja talousarvion ulkopuolella oleville valtion rahastoille Vuoden 2003 tilinpäätösohje Tilivirastoille ja talousarvion ulkopuolella oleville valtion rahastoille Lukijalle Tämä tilinpäätösohje on yhteenvedonomainen muistilista vuoden 2003 tilinpäätöksen laadinnan

Lisätiedot

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 174/53/02 3.06.2002 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001

VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 174/53/02 3.06.2002 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTO 174/53/02 3.06.2002 Sosiaali- ja terveysministeriö SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN TILINTARKASTUSKERTOMUS VUODELTA 2001 Valtiontalouden tarkastusvirasto on tänään päättänyt

Lisätiedot

HE 324/2018 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2019 LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 323/2018 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ

HE 324/2018 vp. HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2019 LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 323/2018 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ HE 324/2018 vp HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2019 LISÄTALOUSARVIOESITYKSEN (HE 323/2018 vp) TÄYDENTÄMISESTÄ Viitaten yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin ehdotetaan,

Lisätiedot

TULLIHALLITUS HUHTUKUU

TULLIHALLITUS HUHTUKUU 1/5 TULLILAITOS täydentävä TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2007 TULLIHALLITUS HUHTUKUU 2006 6.10.2006 2/5 21. Toimintamenot (osa EU) (siirtomääräraha 2 v.) Momentille myönnetään nettomäärärahaa 147 832 000

Lisätiedot

Talousarvioehdotus vuodelle 2009

Talousarvioehdotus vuodelle 2009 Matkailun edistämiskeskus Talousarvioehdotus vuodelle 32. TEMin hallinnonala 30. Yrityspolitiikka 02. Matkailun edistämiskeskuksen toimintamenot (siirtomääräraha 2v) SISÄLLYSLUETTELO SIVU 1. TULOKSELLISUUSKUVAUS...

Lisätiedot

PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 OSAVUOSIRAPORTISTA

PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 OSAVUOSIRAPORTISTA 1 (5) Pääesikunta PUOLUSTUSMINISTERIÖN PALAUTE PUOLUSTUSVOIMIEN VUODEN 2007 OSAVUOSIRAPORTISTA 1. Puolustusministeriön palaute osana tulosohjausprosessia Puolustusministerin ja puolustusvoimain komentajan

Lisätiedot

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET

HTH 2016 RAPORTOINNIN TULOKSET HTH 2016 RAPORTOINNIN 1.1.-30.6.2016 - TULOKSET TULOKSET Valtion henkilömäärät 2016 ennustea 2015issa Muutosissa Henkilö lkm. 73 000 73 300-0,2 % HTV 70 800 72 500-2,3 % Toimisto-HTV 50 700 51 400-1,3

Lisätiedot