LÄPYSKÄ SYKSY Herttoniemen seurakunnan nuorisotyön syysjulkaisu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LÄPYSKÄ SYKSY 2011. Herttoniemen seurakunnan nuorisotyön syysjulkaisu"

Transkriptio

1 LÄPYSKÄ SYKSY 2011 Herttoniemen seurakunnan nuorisotyön syysjulkaisu

2 Jumala on SUURI! Se tapahtui taas! Samanlainen fiilis oli, kun istuin kesällä Kaivarin kallioilla ja katsoin merelle. Se uskomaton tunne, joka huumasi, kun oltiin Stadin Safarilla uimassa Rastilassa auringonlaskun aikaan. Nyt vaelsin rinkka selässä pitkin Lapin tuntureita ja sama mieletön fiilis pysähdytti. Niin kaunista! WAU!! Miten Jumala onkaan SUURI!!...ja vähän mä oon pieni! Kun katse kiinnittyy johonki kauniiseen Jumalan luomaan, on vaikeaa olla ajattelematta kaikkea sitä hyvää, mitä Jumala haluaa meille antaa. Tuntuu kuin olis Jumalan luksus hemmotteluhoitolassa VIPkortilla, jonka olisin vain sattumalta löytänyt maasta. Jumala on luonu tän upeen maiseman mun silmien eteen nähtäväks!!...ja vielä mua varten! Mitä vitsiä?! Lapin tuntureilla sai levätä kauniin ja vaikuttavan luonnon syleilyssä. Uusia elämyksiä ja kokemuksia löytyi lähiseuduilta Helsingistä ja Sammatista Kebnekaiseen asti. Kesä antaa mahdollisuuden irrottautua normaalista arjesta. Aikatauluttomuus, lämpimät kesäpäivät, luonnon kukoistus Kesä on aika, jolloin ladataan akkuja, kunnes ensimmäiset Back to school! -mainokset puskee kehiin. Lukkarin saaminen ja kalenterin hiljalleen täyttyminen huutaa velvollisuuksia, odotuksia, tavoitteita. Perään kuulutetaan: Paineita! Stressiä!! Sitten se taas oli unohtunu: Jumalan suuruus!

3 Ennen kuin syksy pääsee edes kunnolla käyntiin, olis hyvä muistaa Jeesuksen sanat: Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. (Matt. 11:28) Jumala haluaa olla SUURI myös meidän arjessa. Raamatussa ei turhaan mainita Jumalan olevan meidän hyvä paimen. Meidän tehtävä on olla lampaita. Me ei olla heikkoja ja hauraita siks että me oltais joku valmistusvirhe. Jumala on tehnyt meistä heikkoja ja hauraita, että me voitais löytää apu ja turva Hänestä. Meidän ei tarvitse nojautua luottaen ainoastaan omiin voimiin, saadaan huoletta heittäytyä paimenen käsivarsille. Jumala haluaa olla SUURI myös meidän arjessa! Ja nää käsivarret on isot. Ne on voimakkaat, mutta myös erittäin rakastavat. Jumala antoi poikansa meidän tähden. Jumala on valmis myös kulkemaan meidän vierellä ja osoittamaan suuruutta meidän elämässä päivittäin. Meitä ei oo luotu vaeltamaan yksin. Me ollaan pieniä, mut meidät on kutsuttu nauttimaan Jumalan suuruudesta. Anna tiesi Herran haltuun, turvaa Häneen. Hän pitää sinusta huolen! (Ps.37:5) Siunausta syksyyn toivottaa Daniela

4 ...Kirkolla JOULUNAJAN TAPAHTUMIA Kuiskitaan... Herttoniemen seurakunta sai uuden kirkkoherran kun Mr. Herttoniemi eli Veijo Vatka jäi eläkkeelle piiiitkän uran jälkeen. Vaalit ylivoimaisesti voittanut Markku Rautiainen saa nyt vastuulleen kaiken muun lisäksi nuorisotyöntekijöiden esimiehen kiitolliset tehtävät. Kiitos Veijolle ja menestystä Markulle vaativassa työssä! Nuorisotiimin pojat notkuvat jatkuvasti Facebookissa, mutta Hannelen tietotekninen osaaminen on niin haluttua, että Hannelea yritetään saada vaihtamaan osa työtehtävistään datailuun seurakunnan nettisivujen parissa...niissä hommissa ei FB:lla pärjää. Bobby viettää syyskuisia 50- vuotissynttäreitään matkoilla. Kohteena on yllätys yllätys Välimeri... Talon vanhoilla herroilla näyttää jäävän levy päälle, Juuso on koko ajan Kaisankodissa ja Bobby jatkuvasti Välimerellä.. Onnittelut silti satasen Kilpailu Kulosaaren Yhteiskoulun päivänavauksista käy kuumana. Koulun yhdyshenkilö Santtu omi itselleen kaikki syksyn avaukset. Ahneella on loppunsa: kun tuli ensimmäinen päivänavaus, Santtu oli kipeänä ja joutui pyytämään Juuson sijaiseksi... Juuso oli eräänkin tiistain koko päivän kauluspaita väärinpäin. Vaikka napittaminen oli aamulla erityisen vaikeeta, ei Juuso huomannut mitään erikoista. Ei kukaan muukaan, ennen kuin Viivi iltayhdeksältä asiasta huomautti. Mitä tästäkin voi päätellä Juuson pukeutumisesta ylipäätään..? Maecenas aliquam maecenas Sociis mauris in integer, a dolor netus non dui aliquet, sagittis felis sodales, dolor sociis mauris, vel eu libero cras. Interdum at. Eget habitasse elementum est, ipsum purus Jokke vietti kesää ison veden tuolla puolen ja pääsi toteuttamaan jokaisen lätkäfanin unelman osallistumalla NHL-draftiin. Jos haluat nähdä miten Jokke mahtui samaan pede class. Sodales nulla kuvaan Stanley Cupin kanssa, Jokke kertoo asiasta mielellään!

5 ...Kirkolla JOULUNAJAN TAPAHTUMIA Kuiskitaan... Seurakunnan työntekijöiden kokouksissa on tekemisen meininki: elokuun kokouksessa perustettiin ensimmäisen puolen tunnin aikana kaksi uutta työryhmää valmistelemaan uusia asioita seuraavaan kokoukseen päätettäviksi... Juuso sai Pyhäkeron kämpällä arvonimen sienišamaani opetettuaan kolmea vaeltajaa tattien tuntemisessa. Nyt meillä muillakin on mahdollisuus päästä syvemmän tiedon tasolle, kun muutaman sivun päässä alkaa Šamaanin sienikoulu... Santtu yritti uuden puhelimen toivossa toistaa parin vuoden takaisen temppunsa ja pudottaa Nokiansa Tornadosta. Tulos oli odotetun huono, joten Santtu todennäköisesti valittelee seekutostaan vielä pitkään... Hannele on nuorisotiimistä ainoa joka harrastaa työmatkaliikuntaa sauvakävelemällä silloin tällöin läpi Itä-Helsingin muiden tyytyessä autourheiluun... poikkeuksena on Santtu jolla on ainoana HSL:n kausikortti. Herttoniemen seurakunnan nuorisotyön kaksi tärkeintä julkaisua ovat Raamattu ja Läpyskä. Viime mainittu joutui kesäpainoksen osalta kritiikin kohteeksi, kun se oli tiedoiltaan vajaa. Kannattaa siis olla tarkkana tämänkin painoksen osalta... Maecenas aliquam maecenas Sociis mauris in integer, a dolor netus non dui aliquet, sagittis felis sodales, dolor sociis mauris, vel eu libero cras. Interdum at. Eget habitasse elementum est, ipsum purus pede class. Sodales nulla ante auctor excepturi wisi, dolor eros condimentum dis, sodales lacus nunc, at. In orci ligula suscipit. Jyrki ei päässyt mukaan Kebnekaiselle... Syynä oli epäkunnossa oleva nilkka, joka vioittui viime syksyn TYKY- eli työkykyä ylläpitävässä sählyturnauksessa. Kyllä meillä kirkossa osataan pitää työkyvystä huolta...

6 TAPAHTUU SYYSKUUSSA TIISTAIT MYLLIKÄSSÄ 6.9. OPEN HOUSE klo 18 alkaen Harde klo NUORTEN MESSU klo 18.30! Ilmoittautuminen TalviLappiin alkaa heti messun jälkeen! Open House siihen perään! ISOKURSSI 1 ALKAA klo 17! OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ISOSKURSSI klo 17-19! ISOSKURSSI 2 klo ! OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ITSEILMAISUA! Kolmena maanantai-iltana löydetään itsestämme uusia puolia! Ideoidaan, inspiroidutaan ja ilmaistaan! Kokoontumiset maanantaisin klo Myllikän kirkolla! Illat ovat 5.9., ja Jos kiinnostuit helmi jutusta, ota heti yhteyttä Santtuun! PERJANTAIT HERTSIKASSA 9.9. SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT LEFFAILTA klo 19! L E F F A I L T A KLO 19! Auditoriossa with Jokke! SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT TORSTAIRAAMIS Torstaina klo kokoonnutaan Juusolle Raamatun ympärille! Osoite on Laivalahdenkaari 28 A 10, soita summeria! K18 sammatti Pitkään toivottu minileiri Sammatissa. Syödään, saunotaan ja nautitaan elämästä. Lähtö Hertsikan kirkolta klo 11, paluu sunnuntaina iltapäivällä. Pääsyvaatimuksena 10 euroa ja 18 vuoden ikä. Ilmot Santulle ja Jyrkille hetimiten!

7 TAPAHTUU lokakuussa TIISTAIT MYLLIKÄSSÄ ISOSKURSSI 1 klo OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ISOSKURSSI 1 klo ISOSKURSSI 2 klo NUORTEN MESSU klo 18.30! Ilmoittautuminen 2012 Haltille alkaa heti messun jälkeen! Open House siihen perään! ISOSKURSSI 1 klo OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ISOSKURSSI 1 klo 17-19! ISOSKURSSI 2 klo ! OPEN HOUSE klo 19 alkaen PERJANTAIT HERTSIKASSA EI SÄHLYÄ, vaan viikonloppuleiri! EI SÄHLYÄ, vaan syysloma SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT LEFFAILTA klo 19! L E F F A I L T A KLO 19! Auditoriossa with Jokke! Kerhonohjaajien leiri Perjantaista sunnuntaihin Lohirannan leirikeskuksessa on luvassa koulutusta ja käytännön harjoitusta! Uudet ja vanhat kerhonohjaajat tänne mukaan, lisää tietoa Santulta ja Juusolta! TORSTAIRAAMIS Torstaina klo kokoonnutaan Juusolle Raamatun ympärille! Osoite on Laivalahdenkaari 28 A 10, soita summeria! Nuorten viikonloppuleiri Perjantaista sunnuntaihin Lohirannan leirikeskuksessa on luvassa hillittömät 45 tuntia: saunomista, musiikkia, Raamattua, viihdettä ja ulkoilua! Hinta 12e sisältää matkat, majoituksen, ruokailun ja huikean ohjelman. Ilmoittautumisia ryhdytään ottamaan vastaan syyskuun messussa 13.9.

8 TAPAHTUU Marraskuussa TIISTAIT MYLLIKÄSSÄ ISOSKURSSI 1 klo OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ISOSKURSSI 1 klo ISOSKURSSI 2 klo NUORTEN MESSU klo 18.30! Open House siihen perään! ISOSKURSSI 1 klo OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ISOSKURSSI 1 klo 17-19! ISOSKURSSI 2 klo ! OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ISOSKURSSI 1 klo OPEN HOUSE klo 19 alkaen Harde klo ollaan taas vuoden huikeimmilla festareilla Sanan ja musiikin keskelle! Ilmo alkoi RipariCupissa 2.9., kysele Hannelelta varasijoja ja tsekkaa maatanakyvissa.fi TORSTAIRAAMIS Torstaina klo Juusolla! PERJANTAIT HERTSIKASSA EI SÄHLYÄ, vaan Hikeä! Huutoa! Tilanteita! Joukkueet arvotaan klo 18, mitalit on kaulassa puoli kymmenen maissa. Tarjolla totuttuun tyyliin myös iltapalaa ja hyvää meininkiä! SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT EI SÄHLYÄ, vaan MN-festarit! SÄHLYÄ KIRKOLLA! klo TYTÖT klo POJAT JA TYTÖT LEFFAILTA klo 19! L E F F A I L T A KLO 19! Auditoriossa with Jokke! Korttimessut Hertsikan kirkko täyttyy taas lauantaina kun Juuso ja Jokke isännöivät Euroopan ehkä suurimpia keräilykorttimessuja! Tänne kaikki käymään, tuotto menee lyhentämättömänä nuorisotyön hyväksi!

9 TAPAHTUU joulukuussa Nuorten joulujuhla tiistaina klo 18! Nuorten syksyn toiminnan päättävä tapahtuma pitää sisällään taas uskomatonta ohjelmaa ja maittavia jouluherkkuja! Luvassa taas kerran jotain ennen näkemätöntä ja kuulumatonta! JouluLäpyskä ilmestyy! Tätä ei kannata jättää väliin, sillä tästä puhutaan taas ensi vuoden jouluun asti! Ole ajoissa paikalla, sillä eturivin pöytäpaikkoja ei riitä kaikille! TIISTAIT MYLLIKÄSSÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄ EI ISOSKURSSIA EI OPEN HOUSEA JOULUJUHLA HERTSIKAN KIRKOLLA! EI ISOSKURSSIA EI OPEN HOUSEA PERJANTAIT HERTSIKASSA EI SÄHLYÄ, vaan joulun odotusta! EI SÄHLYÄ, vaan joulun odotusta! EI SÄHLYÄ, vaan joulun odotusta! EI SÄHLYÄ, vaan joulun odotusta! K18 JOULUATERIA MAANANTAINA Perinteinen setti: kyyti, laulu, puhe, jouluateria, konsertti ja tarpeettomien tavaroiden joulupaketti/ kuulumiskierros! Bussikuljetus Lohirantaan lähtee Hertsikan kirkolta klo 17! Hinta vaivaiset 7e! Ilmoittaudu Santulle hetimiten, sillä tilaa on rajoitetusti ja paikat menevät ilmojärjestyksessä!

10 Vuonna 2012 Mennään taas! TALVILAPPI Talvi on kohta täällä ja sen myötä myös legendaarinen Talvilappi! Hiihtolomaviikko vietetään Lapissa laskettelun, lautailun ja hyvän seuran merkeissä! Tukikohtana Hetan Majatalo, rinteinä Levi, Ylläs, Pallas ja Olos! Hinta 350e plus hissiliput. Kysymyksiä? Käänny Bobbyn puoleen ja ilmoittaudu mukaan messun yhteydessä 13.9.! NUORTEN VAELLUS Perinteinen Lapin vaellus kuljetaan ensi vuonna jälleen kerran Kilpisjärven maastossa! Luvassa on vesiputouksia, maailman kauneimpia maisemia ja Suomen korkein tunturi Halti! Älä jää paitsi upeita kokemuksia vaan liity Santun seuraan ja laita kalenteriisi merkintä ajalle ! Paikkoja huikealle (pyhiin)vaellusmatkalle on kuitenkin rajoitetusti, joten ilmoita lokakuun messun jälkeen halukkuutesi lähteä mukaan!

11 [K18] NUORTEN AIKUISTEN SÄHLY HERTTONIEMEN KIRKOLLA TORSTAISIN KLO Joukkueet arvotaan klo 18, pelit jatkuvat klo asti. Tarjolla tuttuun tapaan iltapalaa ja hyvää meininkiä! NUORTEN AIKUISTEN [K18] SÄHLYTURNAUS KEIJO CUP HERTTONIEMEN KIRKOLLA PERJANTAINA

12 Hetta-Pallas Kun saavuttiin Hettaan, tuntui kun olisin palannut kotiin pitkältä, vuoden kestäneeltä matkalta. Olin jo kaivannut majatalon ihanaa ja lämmintä ilmapiiriä. Vaelluksen alkaessa sain rinkan jälleen selkääni, ja tuli heti jotenkin turvallinen olo. Kaikki, mitä tulisin tarvitsemaan 5 päivän vaelluksen aikana oli tiiviisti pakattuna yhteen pakettiin, köytettynä selkääni. Meidän vaellusporukka oli aivan huikee! Jokainen suuria ihmeitä. Tän reissun aikana muistin uudelleen, kuinka korvaamattoman tärkeitä toiset ihmiset ovatkaan ja kuinka paljon Jumala meitä rakastaa. Me säteillään sitä Jumalan suunnattoman suurta rakkautta toinen toisiimme, me ollaan Herran peilejä! Ja sen kyllä huomasi tällä vaelluksella, mä melkein sokaistuin! Vilhe

13 Tunturit ja joki, miljöö upee oli, mutta kaiken kruunasi ryhmä tiivis ja tosi hyvä meininki sekä fiilis. Taivas löi tulta yläpuolellamme. Kun vaellus alkoi jouduimme ukkosmyrskyyn tunturin päällä. Selvisimme siitä, mutta tuli kyllä rukoiltua ja huomattua, ettei elämä ole aina helppoa, mutta meillä on lähimmäisiä vierellä tukemassa. Hurjat kokemukset ovat myös hyviä tarinoita tulevaisuudessa.!no broblemos, just pancakes! Vaelluksen aikana hupsuteltiin ja nautittiin. Ohi kulkijoita hämmennettiin mm. kysymällä, olivatko he nähneet meidän säbämaaleja. Meillä kun oli säbäpalloja mukana. (Rentouttavia hierontahetkiä varten). Leikittiin, naurettiin, saunottiin, uitiin, melottiin, juteltiin, laulettiin ja hiljennyttiin. Paistettiin lettuja, saatiin palopillit huutamaan ja kun espanjalainen mies juoksi huoneeseen katsoen missä palaa, niin heitettiin huulta ja keksittiin legendaarisia lauseita. Hakunamatata, ei huolia. Hiljentymistä tunturilla ja kodassa. Välipäivänä tunturissa vaelsimme tupamme lähettyvillä lukien voimaannuttavia Raamatun kohtia tai istuimme leirinuotion äärellä hartaasti. Lepopäivänä majatalolla hoidimme sielua, ruumista ja mieltä. Lepoa, pelailua, rauhoittumista. Kukin sai olla suunnittelematta ja organisoimatta ja tekemättä. Ruokaakaan ei tarvinnut valmistaa itse, vaan hyödynnettiin grilliä ja majatalon seisovaa pöytää. Sopuli ja poro menivät tunturiin, sopuli hukuttautui. Vaikka pieniä myyriä vilisi harvinaiseen tapaan joka puolella tunturia, niin emme jääneet niistä paitsi majatalollakaan. Selviytyjät kokosivat kaksi tiimiä ottamaan mittaa toisistaan: porot ja sopulit. Kisassa ylitettiin rotko, lennettiin taikamatolla, etsittiin luonnon aineksia ja lassottiin poro sekä kerättiin käpyjä. Rose Enontekiön eli jokien tekijän tunturit ja joki. Vaelsimme yhteensä n.53km ja meloimme n. 20km koskia laskien. Selätimme Polan eikä kukaan kaatunut.

14 K18 Kebnekaise K18 teki elokuun alussa pitkään haaveillun reissun Kebnekajselle. Tässä muutama kuva ja ajatus huikeista maisemista. Lähinnä yksi asia tulee mieleen, kun miettii sitä, mitä Kebnekaiselta löysin. Löysin sieltä oivalluksen. Näin pohjustukseksi oivallukseni esittelylle kerrottakoon muutama sananen: Olen aina rakastanut vaeltamista ja tuntenut jonkinlaista määrittelemätöntä yhteydenkuuluvuuden tunnetta tunturimaisemiin. Vaeltaminen onkin antanut minulle aina juuri sitä selittämättömän suurta sielun lepoa ja rauhaa pienen ihmisen sisimpään. Tänä vuonna 2011, kun edellisestä vaellusreissustani on tullut kuluneeksi jo luvattoman pitkä viisivuotiskausi, olen ollut tuon sielun levon tarpeessa enemmän kuin vielä koskaan vaelluspolulle astuessani. Näin uskon. Siksi olinkin jo aiemmin kesällä alkanut tutustua erilaisiin tapoihin harjoittaa mieltä - tapoja, joiden kautta saada oma mieli hallintaan, kesyttää se ja valjastaa voimavaraksi oman elämän käyttöön. Myös Kebnekaisen juurella, telttaleirimme rinteellä tapasinkin viettää pienen iltahetken oman itseni kanssa, kivellä istuskellen rakkaan rauhoittavan lääkkeeni, teekupillisen kera. Viimeisenä vaelluspäivänä, matkalla Kebnen Fjällstationilta takaisin kohti Nikkaluoktaa taitoin suurimman osan päivämatkaa vain oma minä seuranani. Silloin minulle aukeni, mistä vaeltamisessa on kohdallani kyse, on aina ollut. Huomasin vaeltaneeni pitkän pätkän, moniminuuttisen hetken elämästäni vain polkua ja askeleitani seuraten (mikä on suositeltavaa myös nilkkaongelmien ennaltaehkäisyn kannalta). En ollut ajatellut yhtään mitään, vaeltanut vain mieli paradoksaalisesti täynnä tyhjyyttä. Minun tapauksessani tämä tarkoittaa myös täydellistä rauhaa. Vielä en koskaan (olin sitten kotioloissa tai siellä Kebnen kivellä meditoimassa) ollut onnistunut saavuttamaan niin pitkää lepoa mieleeni kuin tuon hetken aikana yksin vaeltaessani. Se lepo ravitsee yhä alkavaa syksyäni. Saara

15 Matkalle Kebnelle soitin bussissa Anna Puun Mestaripiirroksen. Omistin kyseisen kappaleen pohjoisen erämaille. Anna Puu laulaa: "--Aivan niinkuin olis hurmoksessa ollut, mestari valmisti sut. Se kuva oli kaunis oi ihme suorastaan, muodon jumalaisen sait. Kuvan viereen hän merkkas ettei suhun päde kuolevaisten lait. Niille jotka yhä epäilevät Luojaa, sanon vastaukseksi vain: että jos ne edes kerran näkis sinut, kaikki rupeis uskomaan." Paremmin en sitä pystyisi sanomaan. Niin syvä on kunnioitukseni pohjoisen luonnon ihmeitä kohtaan, joista Kebnekaise ympäristöineen latasi eteemme hurjan otoksen. Ihmisille, joiden kanssa sain tämän kokea, olette ihmeitä suorastaan. Kanssanne lähtisin minne vain, ja tietäisin olevani oikeassa paikassa. Ja Kebnekaise, näemme taas. Suuri on kaipuuni jo nyt. Petteri

16 Stadi Safari StadiSafari oli mahtava sekoitus vaellusta ja kaupunkilaismiljöötä! Pariin päivään mahtui ratsastusta, saunomista, erätupailua, vaellusta, uimista, biisintekoa, runoilua, kirpparimeininkiä ja yllätyksiä! Kolme päivää, monta muistoa, lämmin ilmapiiri, lukuisia ennen kokemattomia hetkiä, Possu ja monta muuta uutta ystävää näistä oli Stadin safari tehty! Kysy lisää niiltä, jotka tunnistat kuvasta! Hakaniemi Hakaniemi ei ole paikka niin pieni Siellä on tunneli kalsa, joka asuttaa metroansa. Näetkö nuo kuluneet liukuportaat ja Ollin hassun pienen porsaan? Mielessä oli makua vaihtava purukumi ennen kuin metro tuli. Kaikki päättyy Legendaarisia paloja stadisafarilta: MÖMMÖÄ! Tie elämän Roseja on erivärisiä Hullun hyvää/hauskaa! Haluuks joku mömmöä???!! Tölttiä! Hennan oikukas Prinsessa sun rinkan takaa ei näy muuta ku jalat Rose: Pojat hei, laiturilta ei sitten saa hypätä pää edellä! (shcflumm! Ja samaan aikaan Olli hyppää laiturilta pää edellä.) Miika sai aika sluiban hevosen. Ollin kirpparilta saama possu röh röhkitti loppuun saakka! RÖHRÖH!! Kuka haluu tiskaa??

17 Juuson sienikoulu Osa 1 Syksy on ihmisen parasta aikaa. Silloin ovat myös sienet herkistyneet ja monet ovat uskaltautuneet tulemaan esiin ihastelemaan kaunista maailmaa maan alta. Mitä kauneimpia erivärisiä ihania sieniä on paikat pullollaan. Monet sienet ei vain näytä syötävän hyviltä vaan myös ovat konkreettisesti hyviä. Haastan sinut joka syksy saamaan yhden uuden sieniystävän vanhojen lisäksi tai jos et ole tehnyt lähempää tuttavuutta olkoon tämä hyvä sienisyksy sen alku. Sieniaika on parhaimmillaan kun tämä Hittituote on käsissäsi. Tämä syksy on ollut erityisen hyvää herkkutattiaikaa, niitä on nyt kaikkialla. Kirkon takanakin on tatteja, tosin niitä ei voi syödä kun ovat liian lähellä katua. Poimi siis sieniä metsästä tai paikasta jossa ei ole liikennettä. Minulla on mökillä tattitie, josta syksyisin saan paljon voitatteja poistumatta edes tieltä. Sieni on ihana siinä mielessä että sitä voi laittaa lisukkeeksi lähes joka ruokaan. Kaikki meistä tuntee herkkusienipitsan, mutta liharuokien, pastojen, keittojen piirakoiden, paistosten ja laatikoiden joukkoon sieni on mitä parahin lisä. Kerran tein sienikermaperunoita... Voi että oli hyviä... Juuson sieniruoka: n. litra metsäsieniä esim.kattarelleja, tatteja, haperoita tai kaikkia yhdessä 1 sipuli (ruokalusikallinen vehnäjauhoja) ruokalusikallinen voita 2 desiä kermaa 3 desiä maitoa suolaa ja pippuria sopivasti oman maun mukaan Laita tuoreet sienet pannulle, anna nesteen valua pois. Lisää voi. Paista niitä hetki. Lisää jauhoa jos haluat kiinteämpää kastiketta, lisää kerma ja maito ja mausteet, keittele noin 10 min. Tarjoile perunoiden kanssa. Nam.

18 RAKKAUS Rakkautta on monenlaista, on rakkautta vanhempiin, rakkautta sisaruksiin, rakkautta ystäviin, ehkä rakkautta omaan lapseen, rakkautta omaan tyttötai poikaystävään. Rakkaus on hyvin voimakas tunne. Mutta niin voimakkaita kuin ikinä nämä tunteet voivatkaan olla, ne ovat vain kalpeita aavistuksia siitä Rakkaudesta isolla ärrällä, jolla Jumala rakastaa meitä. Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. (Joh.3:16) Tämä lause on varmasti riparilta tuttu. Silti sen sisältöä on hyvin vaikea käsittää todeksi. Ennen me olimme syntiemme vallassa ja elimme niille. Mutta Jumala rakasti meitä niin paljon, että tahtoi antaa ne kaikki meille anteeksi. Rakkaus peittää paljotkin rikkomukset (San.10:14) Jumala rakastaa meitä niin paljon, että kärsi itse kuoleman meidän puolestamme, rangaistuksen, joka olisi kuulunut meille. Jumala antoi meille kasteen sakramentin, että voisimme saada syntimme anteeksi ja tulla hänen lapsikseen. Hän antaa meille itsensä, Ruumiinsa ja Verensä ehtoollispöydässä, että saisimme voimaa vaelluksellemme kohti taivaan kotia ja paikan, jossa voimme kohdata Hänet itsensä. Vaikka käännämme Hänelle selkämme, Jumala ei koskaan meitä hylkää. Yhä uudelleen Hän antaa meille mahdollisuuden olla hänen ystävänsä. Vaikka olisimme kuinka kaukana, voimme aina palata takaisin, ja jos todella olemme vilpittömästi pahoillamme tekemästämme väärästä, ei Hän tahdo sitä muistaa vaan antaa sen meille anteeksi. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta, sanoo Herra. (Joh.15:13) Tämän Jeesus myös teki meille. Hän kärsi rakkaudesta meihin. Hänen tuskansa oli rakkauden tuskaa. Myös me voimme ottaa hänestä oppia ja rakastaa sellaisia ihmisiä, joista kukaan ei välitä. Osoittaa heille omilla teoillamme, että Jeesuksen tähden rakastamme heitä. Pelkkä rakastaminen ei kuitenkaan riitä, meidän on osoitettava se myös teoin. Voimme vierailla yksinäisten luona, puolustaa kiusattua, auttaa taakan alla olevaa. Jos olet avoimin mielin, mahdollisuuksia rakastaa muita Jeesuksen rakkaudella tulee kuin itsestään. Lopuksi kehottaisin meitä kaikkia vielä lukemaan apostolin sanat rakkaudesta 1.Kor.13. Koska Jumala on rakkaus, voimme korvata sanan rakkaus sanalla Jumala, ja kenties tavoittaa häivähdyksen siitä, millainen Hän on. Siunatkoon Herra teitä kaikkia. Hyvää alkavaa syksyä toivottaen veli Giovanni

19 On aikaa jota mittaa kello, ja on aikaa jota mittaa sielu. Ne kohtaavat harvoin.

20 YHTEYSTIEDOT Hannele Nuojua Nuorisotyönohjaaja Varhaisnuoret, Myllypuro Juuso Perilä Nuorisotyönohjaaja Varhaisnuoret, Herttoniemi Bobby Mäki-Arvela Nuorisotyönohjaaja Varhaisnuoret, Herttoniemenranta Santtu Perkiö Nuorisotyönohjaaja Varhaisnuoret, Kulosaari Jokke Olkkola Pastori Rippikoulu ja nuoret Jyrki Keinänen Pastori Nuoret aikuiset Herttoniemen kirkko Kirkkoherranvirasto Nuorisotoimisto Hiihtomäentie Myllypuron kirkko Myllynsiipi Kulosaaren kirkko Kulosaarentie Herttoniemenrannan kappeli Laivalahdenkaari LÄPYSKÄ Herttoniemen seurakunta Nuorisotyö Hiihtomäentie Helsinki

Ripari meni todella nopeasti. Talvikuva: Esko Jämsä

Ripari meni todella nopeasti. Talvikuva: Esko Jämsä Ripari meni todella nopeasti. Talvikuva: Esko Jämsä Ripari oli kiva ja opittiin vähän uusia asioita, Teo sanoi. Ekalla kerralla tuntu, e se kestäis liian kauan. Koko ripari meni todella nopeasti. Kiva,

Lisätiedot

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net. Tohmajärveläinen Tanja Jääskeläinen:

Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net. Tohmajärveläinen Tanja Jääskeläinen: Tohmajärvi Extra sivut 3-10 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net Numero 5/2012 Huutavan ääni erämaassa sivu 12 Leena Kataja: Mitä

Lisätiedot

Ystäväkirje. Ev. lut. lähimmäislähetys ry. Elokuu 2013 nro 2

Ystäväkirje. Ev. lut. lähimmäislähetys ry. Elokuu 2013 nro 2 Ystäväkirje Elokuu 2013 nro 2 Sun Henkesi sateen alle, mun sieluni uupunut vie. Oi kirkasta huokaavalle, ristin siunattu kaita tie. Ev. lut. lähimmäislähetys ry Osoite: Lehtomäen koti Lehtomäentie 211

Lisätiedot

Ystäväkirje. Joulujuhla. Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014!

Ystäväkirje. Joulujuhla. Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014! Ystäväkirje Joulukuu 2013 nro 3 Kiitämme kuluneesta vuodesta sekä toivotamme Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa ja Armorikasta Uutta Vuotta 2014! Lehtomäen kodin väki Ev. lut. lähimmäislähetys ry Osoite:

Lisätiedot

UUTISIA LÄHETYSTYÖSTÄ 1/2014 VIHDIN SEURAKUNTA

UUTISIA LÄHETYSTYÖSTÄ 1/2014 VIHDIN SEURAKUNTA UUTISIA LÄHETYSTYÖSTÄ 1/2014 VIHDIN SEURAKUNTA 1 J JOULURUOKAMYYJÄISIIN VALMISTAUTUMASSA Joulukuun viimeiset myyjäiset vuonna 2013 olivat Jouluruokamyyjäiset. Kirkonkylän omiin puurojuhliin tuli paljon

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

HARRASTUS Ismo Kreivi tuntee linnut 40 vuoden ajalta... sivu 6

HARRASTUS Ismo Kreivi tuntee linnut 40 vuoden ajalta... sivu 6 Pääsky 4/2013 Rovaniemen seurakuntalehti 19.6.2013 Kuva: Harriet Urponen Rippikoulu on tärkeä etappi nuoren elämässä matkalla kohti aikuisuutta s. 4 KESÄ Jorma Laitiselle loma on hiljentymistä ja lupaa

Lisätiedot

2 Kor.2:17 YKSINKERTAINEN OHJE:

2 Kor.2:17 YKSINKERTAINEN OHJE: Raamattu opettaa: "lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa" Jos mietit, miksi annan ilmaiseksi tekemääni musiikkia jakoon: taustoineen, laulun-sanoineen sekä karaokeversioineen, niin vastaan: KÖYHÄNÄ

Lisätiedot

Oma koti kullan kallis. Hämeenlinnan Saalem -seurakunnan tiedotuslehti 1 / 13

Oma koti kullan kallis. Hämeenlinnan Saalem -seurakunnan tiedotuslehti 1 / 13 Hämeenlinnan Saalem -seurakunnan tiedotuslehti 1 / 13 KUVA: Veli-Matti Mustonen Oma koti kullan kallis S eurakuntamme ovia ovat kolkuttaneet viime kuukausina henkilöt, joita en ole milloinkaan tavannut.

Lisätiedot

Pääsky. Iloa, valoa ja voimia syksyysi. Amiraaliperhonen toivotti 9.9.: 6/2011 Rovaniemen seurakuntalehti 28.9.2011. Ekopäiviltä kuuluu.

Pääsky. Iloa, valoa ja voimia syksyysi. Amiraaliperhonen toivotti 9.9.: 6/2011 Rovaniemen seurakuntalehti 28.9.2011. Ekopäiviltä kuuluu. 04.10. klo 12 14 vanhusten viikon juhla kirkossa 09.10. klo 18 kamarikuoro Aven 10-vuotiskonsertti, vapaa pääsy 15.10. klo 13 15.30 Rukouksen lähde rukousiltapäivä kirkon kryptassa 23.10. klo 15 Lähdemessu

Lisätiedot

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa

Matkapäiväkirja. Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Matkapäiväkirja Bogotasta, Sasaimasta, Calista ja Santa Martasta sekä lastenkotityöstä Kolumbiassa Teksti, kuvat ja kuvatekstit: jorma.soini@in105.fi Päiväkirjan tekstit on poimittu lähes sellaisenaan

Lisätiedot

Roihuvuoren seurakunnan lehti. Kiikari. Syksy. Seurakunta sinua varten. Alexandra Hannola

Roihuvuoren seurakunnan lehti. Kiikari. Syksy. Seurakunta sinua varten. Alexandra Hannola Roihuvuoren seurakunnan lehti Kiikari 2013 Syksy Alexandra Hannola Seurakunta sinua varten 2 Kiikari Timo Pekka Kaskinen Kiikarissa Tervetuloa yhteyteen Kristillisyys on ytimeltään uskoa Jeesukseen ja

Lisätiedot

On aika puhdas kirkko

On aika puhdas kirkko On aika puhdas kirkko Kun Jumala kutsui minut ministeriön Hän näytti, että visio tulevista asioista, että olisin paljastaa kolme suuret täplät Kristuksen ruumis. Hän sanoi tuolloin, "He ovat malleja."

Lisätiedot

Uusi Elämä. Unelma Haminasta Sivu 7. Lähde mukaan iloisen uutisen. verkostoon Sivu 12. Kalevi Lehtinen: Nro 5/2008. Hannah Jurvansuulla on

Uusi Elämä. Unelma Haminasta Sivu 7. Lähde mukaan iloisen uutisen. verkostoon Sivu 12. Kalevi Lehtinen: Nro 5/2008. Hannah Jurvansuulla on Tämä lehti on Kotka - Hamina -extra - rakkauden ja toivon sanomaa juuri sinulle! Rovasti Ismo Saarikoski toimittaa Päivän tunnussana -kirjaa Sivu 3 Pastori Ossi Könönen: Se tekee kipeää Sivu 5 Riippumaton,

Lisätiedot

Uusi Elämä. Olen kokenut Jumalan todellisuuden. Karjalasta kajahtaa Kristillisiä videolähetyksiä

Uusi Elämä. Olen kokenut Jumalan todellisuuden. Karjalasta kajahtaa Kristillisiä videolähetyksiä Tohmajärvi Extra Rakkauden ja toivon sanomaa sivut 3-5, 7-10 ja 12 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net Nro 2/2011 Noora Hirvonen:

Lisätiedot

Olen ollut juutalaisille kuin juutalainen voittaakseni lain alla eläviä, vaikka en olekaan lain alainen. 1.Kor.9:20

Olen ollut juutalaisille kuin juutalainen voittaakseni lain alla eläviä, vaikka en olekaan lain alainen. 1.Kor.9:20 Pisarakirje Helmikuu 2014 Kulttuurieroja Olen ollut juutalaisille kuin juutalainen voittaakseni lain alla eläviä, vaikka en olekaan lain alainen. 1.Kor.9:20 Kännykässäni olen säilyttänyt 18.1.2011 saamani

Lisätiedot

Ajatelmia, erilaisista aiheista.

Ajatelmia, erilaisista aiheista. Ajatelmia, erilaisista aiheista. Tätä kokoelmaa voi hyödyntää monin eri tavoin, esim. 1) Tulosta ajatelmat joko aiheryhmittäin tai sekaisin, joko kaikki, tai ne jotka haluat. Tulosta ne värillisille papereille.

Lisätiedot

Turvassa. Kuinka kohtaan. Kesähäät. kärsivän? > sivu 10. Puurtilassa > sivu 5. Kaste kantaa kasvavaa lasta. > sivu 2

Turvassa. Kuinka kohtaan. Kesähäät. kärsivän? > sivu 10. Puurtilassa > sivu 5. Kaste kantaa kasvavaa lasta. > sivu 2 Kotiviesti Varkauden seurakuntalehti 1 23.1.2014 www.varkaudenseurakunta.fi Kuinka kohtaan kärsivän? > sivu 10 Kesähäät Puurtilassa > sivu 5 Turvassa Kaste kantaa kasvavaa lasta > sivu 2 kotiviesti Kuvanveistäjän

Lisätiedot

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle

Seurakunta voi nousta uudelle tasolle 27.11.2011 Anne-Mari Manninen Seurakunta voi nousta uudelle tasolle Ääni on tärkein Ja minä henkilökohtaisesti olen Isältä rukoillut sitä, että Herra, minua ei kiinnosta onko minun hiukset aina täydelliset,

Lisätiedot

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN

TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN TAIVAS TOIVOSSA VALMIINA LÄHTÖÖN Merja-Riitta Savolainen Merja-Riitta Savolainen J O H D A N T O Pohdiskelen elämää, tässä ajassa, Raamatun valossa. Ajatukset, tunteet ja päivät vaihtuvat kirjanteon aikana.

Lisätiedot

3 Herätys on... Niin mitä se on? Riston. ystäväksi. Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 4 15. elokuuta 2012

3 Herätys on... Niin mitä se on? Riston. ystäväksi. Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 4 15. elokuuta 2012 Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 4 15. elokuuta 2012 3 Herätys on... Niin mitä se on? 4 Jumala paransi 7 Eila on kutsuttu Herätys on asia, jota kaivataan ja odotetaan. Riston Risto Portaankorva

Lisätiedot

KIRKONPORTTI. Historia tulvii väkeä ja vilskettä. avoinna sinullekin. Koppaset tapaa kirkon ovilla. Leipää jaetaan Lempäälässä

KIRKONPORTTI. Historia tulvii väkeä ja vilskettä. avoinna sinullekin. Koppaset tapaa kirkon ovilla. Leipää jaetaan Lempäälässä KIRKONPORTTI avoinna sinullekin 1. Lempäälän seurakuntalehti 2. 5/2011 3. 4. 5. 6. 7. Historia tulvii väkeä ja vilskettä Leipää jaetaan Lempäälässä Koppaset tapaa kirkon ovilla Sivu 2 Sivu 3 Paula ja Ulrika

Lisätiedot

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Hyvää Joulua 3 Aino Orajärven 6 Pikkumäet 8 Uskalsin tehdä kauppias Kauppiaaksi 22-vuotiaana Intiassa Blogikuvaus kahdesta päivästä

Lisätiedot

KODIN HYVINVOINTI. Saavuin Golgatalle. Saavuin Golgatalle luokse Jeesuksen. Nostin hiljaa pääni vaiti katsellen.

KODIN HYVINVOINTI. Saavuin Golgatalle. Saavuin Golgatalle luokse Jeesuksen. Nostin hiljaa pääni vaiti katsellen. KODIN HYVINVOINTI JULKAISIJA: SPA-UP Kansainvälinen lähetysseurakunta Suomen lähetysyhdistys ry OSOITE: Satamatie 10 37800 TOIJALA PUHELIN: (03) 542 5100 PANKKI: Sampo 800015-715655 PAINOPAIKKA: Hämeen

Lisätiedot

Enya ja Amos kasvavat suomalaisessa perheessä Sivu 16. Lähetys. Ystävyysseurakunta- Seurakunta on Kirkon arkityö. matkalla

Enya ja Amos kasvavat suomalaisessa perheessä Sivu 16. Lähetys. Ystävyysseurakunta- Seurakunta on Kirkon arkityö. matkalla Majakka n www. vaasaevl.fi Vaasan suomalainen seurakunta 3/2013 Vankilalähetit Sivu 8 9 Marie Mattila Enya ja Amos kasvavat suomalaisessa perheessä Sivu 16 Lähetys Ystävyysseurakunta- Seurakunta on Kirkon

Lisätiedot

Asenne, joka avaa taivaita

Asenne, joka avaa taivaita Esko Valtanen 2.1.2011 Asenne, joka avaa taivaita Eletään Herralle Tuossa ajattelin näin, että mitenkähän olisi jos olisi sellainen tilanne, että me tietäisimme ihan tasan tarkkaan, että sanotaan esim.

Lisätiedot

Päihdekyselyn tulokset

Päihdekyselyn tulokset Hämeenlinnan Rotaryklubi järjesti joulukuun 2011 ja tammikuun 2012 aikana webbikyselyn 13-17 - vuotiaille Hämeenlinnan ja sen ympäristön nuorille. Kyseessä on Hämeenlinnan Rotaryklubin DSG-projekti. Tavoitteena

Lisätiedot

"Me sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa"

Me sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa Naantalin seurakuntalehti 4/2006 n 30.11.2006 "Me sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta, seimessä nukkuvaa" Joulu tulee Velkualle Lue lisää S. 4-5 Kuka varastaa joulumielesi?

Lisätiedot

Rakkaudentähden nettilehti Ihan oma asiakaslehti =)

Rakkaudentähden nettilehti Ihan oma asiakaslehti =) 1/08 Rakkaudentähden nettilehti Ihan oma asiakaslehti =) HYVÄNTEKEÄVÄISYYTTÄ AIVAN PIENILLE JOHDATUS JOULUUN! AARREKARTASTA ASIAA UUTUUSKIRJASTA ESITTELY! 1/2008 Rakkaudentähti 29.11.2008 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Tesoman majatalolla kiireinen vuosi s. 5

Tesoman majatalolla kiireinen vuosi s. 5 2 TAMPEREEN HELLUNTAISEURAKUNNAN TIEDOTUSLEHTI Kuva: Rauno Nytorp 2013 Kaikki sai Herralle laulaa s. 3 Kukkolan leirikeskus valmistautuu kesään s. 3 Tesoman majatalolla kiireinen vuosi s. 5 Raamattukoulusta

Lisätiedot